2023-2024学年辽宁省丹东市高一上学期期中教学质量调研测试英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年辽宁省丹东市高一上学期期中教学质量调研测试英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 72.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:38:20

文档简介

丹东市2023年普通高中教学质量调研测试
英语试卷
考试时间: 120分钟 满分: 150分
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。
本试卷分四部分, 卷面分数150分。考试用时120分钟, 听力计入总分。
第一部分: 听力 (共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What will Joe probably do before skiing next time
A. Take a training course. B. Wear better equipment. C. Do warm-up exercise.
2. Where does the conversation take place
A. At a library. B. At a police station. C. At a bank.
3. What does the man need to do with the tall green plant
A. Give enough sunlight. B. Water it every two weeks. C. Keep it away from the window.
4. What does the man think of Slow TV
A. It’s boring. B. It’s inspiring. C. It’s relaxing.
5. Why did the woman fail to see the match
A. She got the flu. B. She had to work. C. She visited her sick workmate.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)
听下面5段对话。每段对话后有几个小题, 从题中所给的A、 B. C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟。听完后, 各小题给出5秒钟的做答时间。每段对话读两遍。
听下面一段对话, 回答第6至7题。
6. What is the date today
A. May 21. B. May 20. C. May 19.
7. Why can’t the woman go to the lecture
A. She doesn’t like it. B. She has to take care of her mother. C. She has been ill.
听下面一段对话, 回答第8至9题。
8. What’s the matter with the man
A. He couldn’t sleep. B. He lost his mind. C. He’s under pressure.
9. How can the woman help the man
A. Just talk to him. B. Share her feelings. C. Aid him with the project.
听下面一段对话, 回答第10至12小题。
10. Why does the woman look sad
A. She has to be away from California.
B. She has to be away from her family.
C. She has to be away from her friends.
11. What does the man think of California
A. It is a hot place. B. It is a nice place. C. It is a strange place.
12. How does the woman feel at the end of the conversation
A. Less worried. B. Very happy. C. Very anxious.
听下面一段对话, 回答第13至16题。
13. Which position does the woman want
A. Writer. B. Teacher. C. Translator.
14. What kind of customers does the company have most
A. French Customers. B. Oversea customers. C. Spanish Customers.
15. Which language can the woman write well
A. French. B. French and Spanish. C. Spanish.
16. What might be the relationship between the two speakers
A. Writer and author. . C. Interviewer and interviewee.
听下面一段对话, 回答第17至20小题。
17. What is the first step before you read a passage
A Think about what you will read.
B. Get ready to search for some facts.
C. Decide why you read the passage.
18. What does ”skimming” mean
A. Paying attention to the title.
B. Reading a passage carefully.
C. Reading quickly through a passage.
19. Why should you notice the topic sentence of a paragraph
A. It contains the main idea of the passage.
B. It contains the key words of the passage.
C. It helps to decide the title of the passage.
20. What is the speaker mainly talking about
A. How to decide the title. B. How to read a passage. C. What to read in a passage.
第二部分: 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
4 Days Beijing Fascinating Family Tour
Daily Itinerary
Day 1 Arrive in Beijing: Pick-up & Check-in
Today’s Activities: Arrive in Beijing and a local guide will lead you to the hotel for checking in. Today you can hang around Wangfujing shopping area to taste all kinds of local snacks!
Day 2 Beijing: Forbidden City—Tian’anmen Square—Hutongs (Breakfast, Lunch)
Today’s Activities: Let’s explore numerous historical treasures in the Forbidden City! Also take a tour to Tian’anmen Square, the largest city square in the world. Then let’s walk into the narrow alleyways where the old Beijing is kept best-the Hutongs. Here you can learn Beijing Opera facial painting under the instruction of a professional teacher.
Day 3 Beijing: Mutianyu Great Wall—Temple of Heaven—Kung Fu Show (Breakfast, Lunch, Dinner)
Today’s Activities: Mutianyu Great Wall embraces an excellent natural landscape which will catch your eyes and cameras! Cable cars (缆车) are provided for your convenience. But you have to line up for tickets yourselves. Then move to Temple of Heaven. The evening activity is also wonderful-Chinese Kung Fu Show! A closer look at this wonderful Chinese martial arts rather than see it on TV will surely win your “bravo”!
Day 4 Beijing: Beijing Zoo (Pandas)—Departure (Breakfast)
Today’s Activities: Have fun with the lovely pandas at the Beijing Zoo, the oldest zoo in Asia Pacific today! Later our guide will escort you to airport/ train station for your departure.
Tour Package Includes:
Meals: 3 breakfasts, 2 lunches, 1 dinner;
Accommodation: 3-5 star hotel accommodation;
Admissions: Entrance fees to all scenic spots listed in itinerary.
Tour Package Excludes:
Other optional tours/meals /flights not mentioned in itinerary.
Tips for tour guides and drivers.
Tour Price:
$ 700 per adult; S 300 per child;
Children aged 10 and under are free;
Save 20% per family when you log into the China Tour Guide to purchase.
1. What can visitors do during this Family Tour
A. Visit the oldest zoo. B. Taste all the local snacks for free.
C. Admire Chinese martial arts live show. D. Perform Beijing Opera with a professional.
2. Which is included in the tour package
A. Cable car tickets. B. Tips for your tour guides.
C. Dinner on the second day. D. Entrance fees to Temple of Heaven.
3. How much should a couple and their teen kid pay through the China Tour Guide
A. $1700. B. $1360. C. $1120. D. $800.
【答案】1. C 2. D 3. B
【解析】
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是4天北京亲子游的相关情况。
【1题详解】
细节理解题。根据Day 3 Beijing: Mutianyu Great Wall—Temple of Heaven—Kung Fu Show (Breakfast, Lunch, Dinner)部分的“The evening activity is also wonderful-Chinese Kung Fu Show!(晚上的活动也很精彩——中国功夫表演!)”可知,在亲子游期间,游客可以欣赏中国武术现场表演。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Tour Package Includes:部分的“Admissions: Entrance fees to all scenic spots listed in itinerary.(费用:行程中所列景点的门票。)”和Day 3 Beijing: Mutianyu Great Wall—Temple of Heaven—Kung Fu Show (Breakfast, Lunch, Dinner)部分的“Then move to Temple of Heaven.(然后去天坛)”可知,旅游套餐包括天坛门票。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Tour Price:部分的“$ 700 per adult; S 300 per child;Children aged 10 and under are free;Save 20% per family when you log into the China Tour Guide to purchase.(成人700元;每名儿童300美元;10岁及以下儿童免费;每个家庭登录China Tour Guide购买时节省20%。)”可知,一对夫妇和他们十几岁的孩子通过China Tour Guide应该付的钱是($700*2+$300)*0.8=$1360,故选B。
B
Lian Yang, a young Chinese artist, has made numerous efforts to promote the development of rock paintings during the past several years.
Lian, who developed a deep affection for the exquisite paintings at first sight, was deeply impressed by the rock paintings’ rich colors and mysterious atmosphere. In 2008, Lian graduated from Central Academy of Fine Arts in China. Before she began studying rock paintings, Lian devoted her time to creating Chinese wash paintings. As she was good at painting dragons, she was referred to as “the youngest dragon painter in China”. Despite her outstanding achievements, Lian, with an ambition to achieve greater career success, felt a strong need to find another type of painting to understand the essence of traditional Chinese culture more deeply.
During her visit to a temple in Tibet in 2015, she was amazed by the unique beauty of the rock painting in the temple. At that moment, she made up her mind to study rock paintings. Her families suggested that she weigh up her decision, as they believed she was almost past the best age to learn the difficult art of painting. Lian, however, had no second thoughts about it. She was determined to step out of her comfort zone. When she was 28 years old, Lian went to Japan to study the skills needed to create rock paintings. In 2019, Lian studied rock paintings in several grottoes (石窟) in China. As she appreciated the paintings in the grottoes, Lian thought carefully about how she could integrate elements of other art forms into rock paintings, so that people worldwide could better understand the artworks’ unique beauty.
Lian has witnessed the rapid development of both the art form and the revival of traditional Chinese culture. Lian sincerely hopes that the younger generation will show more interest in rock paintings as well as other traditional Chinese art forms.
4. What made Lian decide to study rock paintings
A. A visit to a temple. B. Her curiosity about paint.
C. A dragon painter’s persuasion. D. Her ambition to become a career painter.
5. What is her families’ attitude to her studying rock paintings
A. Supportive. B. Negative. C. Unconcerned. D. Enthusiastic.
6. What can we know about Lian
A. She went to Japan in her thirties.
B. She was expert at painting dragons.
C. She contributed many paintings to grottoes.
D. She has devoted herself to rock painting since 2008.
7. Which of the following can best describe Lian
A. Ambitious and determined. B. Creative and sincere.
C. Responsible and thoughtful. D. Intelligent and patient.
【答案】4. A 5. B 6. B 7. A
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲的是Lian Yang推动岩画发展的事迹。
【4题详解】
细节理解题。根据第三段“During her visit to a temple in Tibet in 2015, she was amazed by the unique beauty of the rock painting in the temple. At that moment, she made up her mind to study rock paintings.(2015年,她参观了西藏的一座寺庙,被寺庙里岩画的独特之美所震撼。那一刻,她下定决心要学习岩画。)”可知,参观寺庙让Lian决定学习岩画。故选A。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段“Her families suggested that she weigh up her decision, as they believed she was almost past the best age to learn the difficult art of painting.(她的家人建议她权衡一下自己的决定,因为他们认为她几乎已经过了学习绘画这门高难度艺术的最佳年龄。)”可知,她的家人对她学习岩画持否定态度,故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据第二段“As she was good at painting dragons, she was referred to as “the youngest dragon painter in China”.(由于擅长画龙,她被称为“中国最年轻的龙画家”。)”可知,Lian擅长画龙。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据第二段“Despite her outstanding achievements, Lian, with an ambition to achieve greater career success, felt a strong need to find another type of painting to understand the essence of traditional Chinese culture more deeply.(尽管她取得了杰出的成就,但为了在事业上取得更大的成功,她感到迫切需要找到另一种绘画形式,以更深入地了解中国传统文化的精髓。)”可知,她已经取得了成就,还希望获得更大的成功,说明她是有野心的,即ambitious;根据倒数第二段“She was determined to step out of her comfort zone.(她决心走出自己的舒适区。)”可知,她是意志坚定的,即determined。故选A。
C
Trees take carbon dioxide from the atmosphere and store it in complex molecules (分子), releasing oxygen. The more photosynthesis (光合作用), the more carbon is locked away.
Carbon dioxide is a major driver of climate change, so the more that can be taken out of the atmosphere by plants, the better. With the warmer climate leading to a longer growing season, some researchers have suggested that more carbon dioxide would be absorbed by trees and other plants than in previous times. But a new study has changed this theory and could have profound effects on how we adapt to climate change.
The researchers at the Swiss Federal Institute of Technology studied the degree to which the timing of colour changes in autumn tree leaves was determined by the growth of the plants in the previous spring and summer.
Using data from the Pan European Phenology Project, which has tracked some trees for as long as 65 years, the researchers found in their long-term observational study that as the rate of photosynthesis increased, leaves changed colour and fell earlier in the year. For every 10%d increase in photosynthetic activity over the spring and summer growing season, trees shed their leaves, on average, eight days earlier.
This research shows that deciduous (每年落叶的) trees can only absorb a set amount of carbon each year and once that limit is reached, no more can be absorbed. At that point, leaves begin to change colour. This limit is set by the availability of nutrients, particularly nitrogen (氮气), and the physical structure of the plant itself, particularly the inner vessels which move water and dissolved nutrients around. Nitrogen is a key nutrient which plants need in order to grow, and it’s often the amount of available nitrogen that limits total growth. This is why farmers and gardeners use nitrogen fertilisers (肥料) to overcome this limitation.
It suggests that by 2100, when tree growing seasons are expected to be between 22 and 34 days longer, leaves will fall from trees between three and six days earlier than they do now.
8. What can we know from the first two paragraphs
A. More carbon dioxide has been absorbed by plants than before.
B. Higher temperature has an influence on plants’ growing season.
C. Climate change can be solved naturally through photosynthesis.
D. Plants can give off oxygen and molecules through photosynthesis.
9. How many days earlier may leaves averagely fall with 20% increase in photosynthesis
A. Eight days. B. Sixteen days.
C. Twenty-eight days. D. Thirty-four days.
10. What does the underlined word “vessels” mean in Paragraph 5
A. Basins. B. Wells. C. Containers D. Channels.
11. What does the author mainly intend to inform us
A. Nitrogen is an essential nutrient for plant growing.
B. Warmer climate contributes to longer growing season.
C. Farmers use fertilizers to increase the growth of plants.
D. The amount of carbon plants absorb is limited in a year.
【答案】8. B 9. B 10. D 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是研究发现,随着光合作用速率的增加,树叶的颜色会发生变化,一年中落叶的时间会提前。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“With the warmer climate leading to a longer growing season, some researchers have suggested that more carbon dioxide would be absorbed by trees and other plants than in previous times.(随着气候变暖导致生长季节变长,一些研究人员认为,树木和其他植物吸收的二氧化碳将比以前更多。)”可知,高温对植物的生长季节有影响。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第四段“For every 10%d increase in photosynthetic activity over the spring and summer growing season, trees shed their leaves, on average, eight days earlier.(在春季和夏季生长季节,光合作用活动每增加10%,树木平均提前8天落叶。)”可知,在光合作用增加20%的情况下,树叶平均提前落下的天数是2*8=16天。故选B。
【10题详解】
词句猜测题。根据倒数第二段“This limit is set by the availability of nutrients, particularly nitrogen (氮气), and the physical structure of the plant itself, particularly the inner(这一限制是由营养物质(特别是氮)的可用性和植物本身的物理结构决定的,特别是内部的)”和“move water and dissolved nutrients around(移动水和溶解的营养物质)”可知,植物的内部移动水和溶解的营养物质的是导管,划线词所在句子表示“这个限制是由营养物质,特别是氮的可用性和植物本身的物理结构决定的,特别是内部的导管,它在周围移动水和溶解的营养物质”,划线词的意思是“导管”,和channels意思相近,故选D。
【11题详解】
主旨大意题。根据倒数第二段“This research shows that deciduous (每年落叶的) trees can only absorb a set amount of carbon each year and once that limit is reached, no more can be absorbed.(这项研究表明,落叶树每年只能吸收一定量的碳,一旦达到这个限度,就不能再吸收了。)”可知,本文主要想告诉我们植物一年吸收的碳量是有限的。故选D。
D
What is the place of art in a culture of inattention Recent visitors to the Louvre report that tourists can now spend only a minute in front of the Mona Lisa before being asked to move on. Much of that time, for some of them, is spent taking photographs not even of the painting but of themselves with the painting in the background.
One view is that we have made tourism and gallery-going so easy that we have made it effectively impossible to appreciate what we’ve travelled to see. In this society, experience becomes goods like any other. There are queues to climb Everest as well as to see famous paintings. Thus, leisure is considered as hard labour rather than relaxation.
In the rapidly developing society, what gets lost is the quality of looking. Consider an extreme example, the late philosopher Richard Wollheim. When he visited the Louvre he could spend as much as four hours sitting before a painting. The first hour, he claimed, was necessary for incorrect impression to be removed. It was only then that the picture would begin to disclose itself. This seems unthinkable today, but it is still possible to organise. Even in the busiest museums there are many rooms and many pictures worth hours of contemplation (沉思) which the crowds largely ignore.
Marcel Proust, another lover of the Louvre, wrote: “It is only through art that we can escape from ourselves and know how another person sees a universe which is not the same as our own and whose landscapes would otherwise have remained as unknown as any there may be on the moon.” If any art remains worth seeing, it must lead us to such escapes. But a minute in front of a painting in a hurried, harried (烦扰) crowd won’t do that.
12. Why does the author mention the example in Louvre in Paragraph 1
A. To express his concern about Louvre. B. To report the popularity of Mona Lisa.
C. To introduce a good place to take photos. D. To show a disappointing current situation.
13. Which of the following will Richard Wollheim agree
A. People need to clear up their misunderstanding of paintings.
B People have to stay at least 4 hours when appreciating paintings.
C. It is impossible for modern people to admire paintings attentively.
D. The longer one admires the paintings, the more unlikely he loves them.
14. What role does art play in our life according to Marcel Proust
A. Art is of help for us to accept ourselves better.
B. Art makes our life more colourful and meaningful.
C. Art allows us to know the world in the view of others.
D. Art pushes us away from ourselves and explores the moon.
15. Which is the best title of the passage
A. Into art attentively. B. Escape from ourselves.
C Beyond art completely. D. Go to the museums often.
【答案】12. D 13. A 14. C 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲的是在快速发展的社会中,游客们不能集中注意力很好地欣赏艺术品,而艺术是需要专心欣赏的。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段“Recent visitors to the Louvre report that tourists can now spend only a minute in front of the Mona Lisa before being asked to move on. Much of that time, for some of them, is spent taking photographs not even of the painting but of themselves with the painting in the background.(最近参观卢浮宫的游客报告说,游客现在只能在《蒙娜丽莎》面前呆上一分钟,然后就会被要求离开。对他们中的一些人来说,大部分时间都花在拍照上,甚至不是为这幅画拍照,而是以这幅画为背景给自己拍照。)”和第二段“One view is that we have made tourism and gallery-going so easy that we have made it effectively impossible to appreciate what we’ve travelled to see.(一种观点是,我们让旅游和参观画廊变得如此容易,以至于我们实际上不可能欣赏我们旅行所看到的东西。)”可知,作者在第一段提到卢浮宫的例子是为了展示艺术欣赏令人失望的现状。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段“When he visited the Louvre he could spend as much as four hours sitting before a painting. The first hour, he claimed, was necessary for incorrect impression to be removed. It was only then that the picture would begin to disclose itself. This seems unthinkable today, but it is still possible to organise.(当他参观卢浮宫时,他可以在一幅画前坐上四个小时之久。他说,第一个小时是消除错误印象所必需的。只有到那时,情况才开始显露出来。这在今天看来是不可想象的,但仍有可能组织起来。)”可知,Richard Wollheim认为第一个小时是消除对艺术作品错误印象所必需的行为,可得出他可能会同意的是人们需要澄清对绘画的误解。故选A。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段“It is only through art that we can escape from ourselves and know how another person sees a universe which is not the same as our own and whose landscapes would otherwise have remained as unknown as any there may be on the moon.(只有通过艺术,我们才能逃离自我,才能知道另一个人是如何看待一个与我们自己不同的宇宙的,如果没有艺术,这个宇宙的风景就会像月球上的风景一样未知。)”可知,Marcel Proust认为艺术在我们的生活中让我们从别人的角度去认识世界。故选C。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“What is the place of art in a culture of inattention Recent visitors to the Louvre report that tourists can now spend only a minute in front of the Mona Lisa before being asked to move on.(在一个注意力不集中的文化中,艺术的位置是什么?最近参观卢浮宫的游客报告说,游客现在只能在《蒙娜丽莎》面前呆上一分钟,然后就会被要求离开。)”,第二段“One view is that we have made tourism and gallery-going so easy that we have made it effectively impossible to appreciate what we’ve travelled to see.(一种观点是,我们让旅游和参观画廊变得如此容易,以至于我们实际上不可能欣赏我们旅行所看到的东西。)”和倒数第二段“Even in the busiest museums there are many rooms and many pictures worth hours of contemplation (沉思) which the crowds largely ignore.(即使在最繁忙的博物馆里,也有许多值得人们沉思数小时的房间和许多画作,而这些都被人们忽略了。)”可知,本文主要讲的是在快速发展的社会中,游客们不能集中注意力很好地欣赏艺术品,而艺术是需要专心欣赏的,因此最好的题目是A选项“Into art attentively.(用心投入艺术。)”。故选A。
第二节 (共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 选项中有两项为多余选项。
Improving your family life can help make your family members closer and prevent conflicts from getting in the way of everyone’s happiness. ___16___.
Talk to your family members at the end of the day. ___17___. That way, they can understand you and generally know what’s going on in your life. In turn, it is equally important that you know about their lives too, so that they feel understood, supported and realize that they are not alone.
Set aside time for regular family activities. You can do fun activities together to relax yourselves. ___18___. If possible, leave at least an afternoon or evening per week for a family activity. Keep it low-key, and focus on having fun together and enjoying each other’s company.
Show sincere concern about your family members. ___19___. If you love them, then tell them that you love them. If you care about them, tell them this. Go out of your way to remind each family member what glues you all together—love, care and support.
___20___. Do not always give a lot of advice to your family members. Just hear them out at times. That is all they need. Make eye contact with them, nod your head, and say things like, “I understand,” when appropriate. Make sure they know that whatever they are talking about, you are there to listen and be supportive.
By doing so, you can surely develop a close family relationship with your family members.
A. Be an active listener
B. Do not keep your feelings bottled up
C. You can also surprise them with presents
D. Remember to make eye contact with them
E. It is very important that you let them know about your life
F. These could include bike rides, walks, playing cards or board games
G. The following ways can make your time with your family more enjoyable
【答案】16. G 17. E 18. F 19. B 20. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是如何改善家庭生活。
【16题详解】
空前“Improving your family life can help make your family members closer and prevent conflicts from getting in the way of everyone’s happiness.(改善你的家庭生活可以帮助你的家庭成员更亲密,防止冲突妨碍每个人的幸福。)”说明了改善家庭生活是有很多好处的,由空后每一段的小标题可知,接下来要讲改善家庭生活的方法,G选项“The following ways can make your time with your family more enjoyable(下面的方法可以让你和家人在一起的时间更愉快)”提出有方法可以改善家庭生活,因此承上启下,符合语境,故选G。
【17题详解】
本段主题句是“Talk to your family members at the end of the day.(在一天结束的时候和你的家人谈谈。)”,因此本段主要讲的是要和家人谈话,空后“That way, they can understand you and generally know what’s going on in your life.(这样,他们就能理解你,大致知道你生活中发生了什么。)”说明了跟家人谈话可以让家人知道你生活中发生了什么,因此空格处应该也是说让家人了解自己的生活,E选项“It is very important that you let them know about your life(让他们了解你的生活是非常重要的)”说明了让家人了解自己的生活是很重要的,因此承上启下,符合语境,故选E。
【18题详解】
空前“Set aside time for regular family activities. You can do fun activities together to relax yourselves.(为定期的家庭活动留出时间。你们可以一起做一些有趣的活动来放松自己。)”说明了要留出时间和家人一起参加一些活动,空格处也是关于这些活动的,F选项“These could include bike rides, walks, playing cards or board games(这些包括骑自行车、散步、打牌或棋盘游戏)”说明了这些活动包括些什么,因此承接上文,符合语境,故选F。
【19题详解】
本段主题句是“Show sincere concern about your family members.(真诚地关心你的家人。)”,因此本段主要讲的是要真诚关心家人,空后说“If you love them, then tell them that you love them. If you care about them, tell them this.(如果你爱他们,那就告诉他们你爱他们。如果你关心他们,就告诉他们。)”说明要表达自己对家人的爱,不要藏着不说,B选项“Do not keep your feelings bottled up(不要压抑自己的感情)”说明了不要压抑自己的感情,和空后的要表达爱相一致,因此承上启下,符合语境,故选B。
【20题详解】
空格处是本段主题句,由空后“Do not always give a lot of advice to your family members. Just hear them out at times.(不要总是给你的家人很多建议。偶尔听听他们的意见。)”可知,本段主要讲的是要听家人的意见,A选项“Be an active listener(做一个积极的倾听者)”说明了要积极地倾听,因此概括本段内容,可作为主题句,故选A。
第三部分: 语言运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Feeling free in the sea
“Freediving is all about breaking your limits,” said Mao Xiyao, 31, a freediving instructor who ___21___ works in Sanya, Hainan, “and an instructor’s job is to keep you ___22___ and help you along the way.”
Mao always had a strong ___23___ for water and the sea. He discovered freediving during a trip to Hainan and decided to become a (n) ___24___.
According to Mao, it only ___25___ a day for someone with no diving experience to learn freediving skills. Before going into the water, there are ___26___ to help learners adjust their ear pressure, such as moving the end of the tongue. Preparing the ___27___ for the dive is the most important step, Mao argued, as “people are naturally afraid of the unknow”. Every disturbing thought ___28___ oxygen underwater, so divers need to stay absolutely ___29___.
Being a freediving instructor for six years, Mao believes being ___30___ and thoughtful are two essential qualities for instructors. “___31___ students with different conditions, an instructor needs to show a great amount of patience,” Mao said, ___32___ that this becomes extra important if the weather conditions aren’t ___33___, such as with strong winds.
Before becoming a freediving instructor, Mao gained a certificate (合格证书) ___34___ by the International Association for the Development of Apnea. Instructors should be able to ___35___ their breath underwater for at least five minutes, “The longest record is 11 minutes 47 seconds. The instructors are probably not that impressive if you consider that,” he joked.
21.
A. currently B. eventually C. instantly D. regularly
22.
A. comfortable B. anxious C. safe D. frightened
23.
A. creativity B. passion C. emotion D. imagination
24.
A. professor B. athlete C. expert D. professional
25.
A. puts B. spends C. takes D. sets
26.
A. exercises B. systems C. designs D. elements
27.
A. memory B. mind C. intelligence D. talent
28.
A. depends B. costs C. seeks D. exchanges
29.
A. confident B. positive C. calm D. panic
30.
A. sharp B. unique C. inspiring D. patient
31.
A. Teaching B. Organizing C. Reminding D. Observing
32.
A. referring B. adding C. supporting D. reviewing
33.
A. silly B. lively C. friendly D. deadly
34.
A. selected B. published C. illustrated D. recognized
35.
A. hold B. lose C. catch D. keep
【答案】21. A 22. C 23. B 24. D 25. C 26. A 27. B 28. B 29. C 30. D 31. A 32. B 33. C 34. D 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是自由潜水Mao Xiyao的事迹。
【21题详解】
考查副词词义辨析。句意:“自由潜水就是要打破极限,”目前在海南三亚工作的31岁的自由潜水教练Mao Xiyao说,“教练的工作就是保证你的安全,并一路帮助你。”A. currently目前;B. eventually最后;C. instantly立刻;D. regularly有规律地。根据下文“works in Sanya”可知,他目前在三亚工作。故选A。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:“自由潜水就是要打破极限,”目前在海南三亚工作的31岁的自由潜水教练Mao Xiyao说,“教练的工作就是保证你的安全,并一路帮助你。”A. comfortable舒服的;B. anxious担心的;C. safe安全的;D. frightened害怕的。根据上文“an instructor’s job is to keep you”可知,潜水教练的工作是保证学员的安全。故选C。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:毛总是对水和海洋有着强烈的热情。A. creativity创造力;B. passion热情;C. emotion情绪;D. imagination想象力。根据上文“a freediving instructor”可知,毛是潜水教练,所以是对水和海洋有着强烈的热情。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:他在一次海南之旅中发现了自由潜水,并决定成为一名专业人士。A. professor教授;B. athlete运动员;C. expert专家;D. professional专业人士。根据上文“a freediving instructor”可知,他是一个潜水教练,所以是一名专业人士。故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:据毛说,一个没有潜水经验的人只需要一天就能学会自由潜水技能。A. puts放;B. spends花费;C. takes花费;D. sets设置。根据下文“a day for someone with no diving experience to learn freediving skills”可知,一个没有潜水经验的人只需要一天就能学会自由潜水技能,空格处意为“花费”,spend的主语是人,it takes/took sb. some time to do sth.是固定句型,意为“做某事花费某人多少时间”,因此空格处是takes。故选C。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:在下水之前,有一些练习可以帮助学习者调整耳朵的压力,比如移动舌尖。A. exercises练习;B. systems系统;C. designs设计;D. elements元素。根据下文“help learners adjust their ear pressure”可知,有一些练习可以帮助学习者调整耳朵的压力。故选A。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:毛认为,为潜水做好心理准备是最重要的一步,因为“人们天生害怕未知”。A. memory记忆;B. mind心思;C. intelligence智力;D. talent才能。根据下文“as “people are naturally afraid of the unknow””可知,因为人生来就害怕未知的东西,所以要从心理上先做好准备,空格处用mind。故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:每一个令人不安的想法都会消耗氧气,所以潜水员需要保持绝对的冷静。A. depends依靠;B. costs使丧失,使损失;C. seeks寻找;D. exchanges交换。根据上文“Every disturbing thought”和下文“oxygen underwater”可知,每一个令人不安的想法都会消耗氧气,空格处意为“使丧失,使损失”。故选B。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:每一个令人不安的想法都会消耗氧气,所以潜水员需要保持绝对的冷静。A. confident自信的;B. positive积极的;C. calm平静的;D. panic恐慌的。根据上文“Every disturbing thought ___8___ oxygen underwater”可知,每一个令人不安的想法都会消耗氧气,所以潜水员需要保持绝对的冷静。故选C。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:做了六年自由潜水教练的毛认为,耐心和体贴是教练的两个基本品质。A. sharp锋利的;B. unique独特的;C. inspiring鼓舞人心的;D. patient耐心的。根据下文“an instructor needs to show a great amount of patience”和常识可知,当教练要有耐心。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:毛说:“教不同条件的学生,老师需要表现出极大的耐心。”他补充说,如果天气条件不友好,比如强风,这一点就显得尤为重要。A. Teaching教;B. Organizing组织;C. Reminding提醒;D. Observing观察。根据下文“instructor”可知,教练是教人的,所以此处表示“教不同条件的学生”。故选A。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:毛说:“教不同条件的学生,老师需要表现出极大的耐心。”他补充说,如果天气条件不友好,比如强风,这一点就显得尤为重要。A. referring提到;B. adding补充说;C. supporting支持;D. reviewing复习。根据下文“this becomes extra important if the weather conditions aren’t ___13___, such as with strong winds”可知,空后内容是毛补充说的内容。故选B。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:毛说:“教不同条件的学生,老师需要表现出极大的耐心。”他补充说,如果天气条件不友好,比如强风,这一点就显得尤为重要。A. silly愚蠢的,傻的;B. lively活泼的;C. friendly友好的;D. deadly致命的。根据下文“strong winds”可知,如果有强风,那么这个天气条件是对潜水不友好的。故选C。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:在成为一名自由潜水教练之前,毛获得了International Association for the Development of Apnea认可的证书。A. selected挑选;B. published出版;C. illustrated说明;D. recognized认可。根据下文“by the International Association for the Development of Apnea”可知,毛获得了International Association for the Development of Apnea认可的证书。故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:教练应该能够在水下屏住呼吸至少5分钟。A. hold止住,控制;B. lose丢失;C. catch抓住;D. keep保持。根据下文“their breath underwater for at least five minutes”可知,教练应该能够在水下屏住呼吸至少5分钟,hold one’s breath意为“屏住呼吸”。故选A。
第二节 (共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面材料, 在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The world in a university
The recently held Peking University 20th International Culture Festival was a spectacular showcase of unity and cross-cultural ___36___ (communicate).
Upon my arrival at the square of Peking University Hall on Oct 21, I ___37___ (immediate) found I was involved in a lively atmosphere. Students and alumni (校友) from over 100countries and regions had gathered ___38___ (celebrate) the university’s 20th International Culture Festival (ICF), with the theme of “Meeting the World at PKU”.
The International Culture Carnival featured a series of experiences, ranging from card games ___39___ creative activities. Each booth (摊位) that had been set up ___40___ (serve) as a gateway to another culture.
As I wandered around, I was invited to join a dance at the Malaysian booth. In no time, I found ___41___ (I) in the midst of a large dance circle, where people from different backgrounds celebrated together with ___42___ (energy) movements and joyful laughter.
Beside me were a girl from Inner Mongolia, China, and a girl from Russia ___43___ were excited to discover that their hometowns were right next to each other, despite being in different countries.
As I visited each booth, I engaged in conversations with students from different countries, ___44___ (share) thoughts and experiences on the carnival’s vibrant displays.
Manohar Kumar, ____45____ Indonesian student from the School of Chemistry, highlighted the festival’s role in promoting global understanding, tolerance, acceptance, and harmony. “It is a testament to the beauty of diversity and the power of cultural exchange,” he said.
【答案】munication
37. immediately
38. to celebrate
39. to 40. served
41. myself 42. energetic
43. who##that
44. sharing
45. an
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。文章介绍了最近举行的北京大学第20届国际文化节的相关情况。
【36题详解】
考查名词。句意:最近举行的北京大学第20届国际文化节是一个展示团结和跨文化交流的壮观舞台。空处和unity并列,需填名词communication,作介词宾语。故填communication。
【37题详解】
考查副词。句意:10月21日,我一到北大讲堂广场,就发现自己置身于一片热闹的气氛中。修饰动词found需用副词immediately,作状语。故填immediately。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:来自100多个国家和地区的学生和校友齐聚一堂,庆祝北京大学第20届国际文化节(ICF),主题是“在北京大学与世界相遇”。空处作目的状语,需填动词不定式。故填to celebrate。
【39题详解】
考查介词。句意:国际文化嘉年华提供了一系列体验,从纸牌游戏到创意活动。from…to…为固定搭配,意为“从……到……”。故填to。
【40题详解】
考查动词时态。句意:设立的每个展位都是通往另一种文化的门户。空处为主句谓语,陈述过去发生的事情,使用一般过去时。故填served。
【41题详解】
考查代词。句意:很快,我发现自己置身于一个巨大的舞蹈圈中,来自不同背景的人们用充满活力的动作和欢乐的笑声一起庆祝。主语和宾语一致,需用主语I对应的反身代词作宾语。故填myself。
【42题详解】
考查形容词。句意同上。修饰名词movements,需用形容词energetic,作定语。故填energetic。
【43题详解】
考查定语从句。句意:我身边有一个来自中国内蒙古的女孩和一个来自俄罗斯的女孩,她们很兴奋地发现,尽管身处不同的国家,但她们的家乡却近在咫尺。空处引导定语从句,先行词a girl,指人,在定语从句中作主语,需用关系代词that/who引导。故填that/who。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:在参观每个展位时,我与来自不同国家的学生进行了交谈,分享了对狂欢节充满活力的展示的想法和经验。空处需填非谓语动词作状语,I和share为逻辑主谓关系,需填现在分词形式。故填sharing。
【45题详解】
考查冠词。句意:来自化学学院的印尼学生马诺哈尔·库马尔(Manohar Kumar)强调了该节日在促进全球理解、宽容、接受与和谐方面的作用。student为可数名词,此处表示泛指,且Indonesian发音以元音音素开头,需用不定冠词an修饰。故填an。
第四部分: 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假设你是李华,近期英语课上刚刚学习了关于黑脉金斑蝶的相关知识,恰巧你校英语报征集保护濒危物种的征文,请你以“Protect Monarch Butterflies”为题写一篇文章投稿, 以呼吁人们保护黑脉金斑蝶。内容主要包括:
1. 黑脉金斑蝶的现状;
2. 提出保护原因及措施;
3. 号召保护濒危动物。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Protect Monarch Butterflies
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Protect Monarch Butterflies
Nowadays, monarch butterflies are in serious trouble. Its population has crashed rapidly in the last few years.
The reason for this is that their natural environment is being destroyed. People cut down trees and use chemicals to kill the plants. It is time to raise the awareness of protecting monarch butterflies and take effective measures. People are supposed to stop cutting down trees and ensure enough plants for monarch butterflies to feed on. Besides, farmers should be taught to use chemicals properly.
It’s our duty to rescue endangered animals Only by living in harmony with animals can we have a better planet to live on.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于说明文,要求考生以“Protect Monarch Butterflies”为题写一篇文章向校英语报投稿, 以呼吁人们保护黑脉金斑蝶。
【详解】1.词汇积累
现在:nowadays→at present
保证:ensure→guarantee
另外:besides→moreover
适当地:properly→appropriately
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:It is time to raise the awareness of protecting monarch butterflies and take effective measures.
拓展句:It is time that we should raise the awareness of protecting monarch butterflies and take effective measures.
【点睛】[高分句型1] The reason for this is that their natural environment is being destroyed. (运用了that引导的表语从句)
[高分句型2] Only by living in harmony with animals can we have a better planet to live on. (运用了部分倒装句)
第二节 (满分25 分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一个完整的短文。
A Perfect Party
One day, my friend Mary and I were enjoying our free time in my living room. While looking through a magazine, Mary said, “This looks fun.” She held up a photo of a crowd of happy people and a table covered with colorful decorations and plates of delicious-looking food. The headline on the next page read “Celebrate Your Weekend with a Perfect Potluck Party.”
“We should do that!” I said excitedly. “Let’s invite our friends to a potluck party in my yard!”
“Good idea,” she replied.
“There’s just one problem,” I said.
“That it’s going to be too much fun ” Mary joked.
I laughed. “Not exactly. I need to ask permission (许可), but my mom might not be as excited about throwing a party as we are. My parents have been really busy with their work recently.”
When my mom got home from work, I cautiously showed her the magazine article and told her our idea, waiting for her reply. After what seemed like a century, my mom said, “That looks like fun, but... I’m afraid I won’t have time to help you plan it. Do you think you can do it on your own ”
At her words, I asked ” So, mom, will you permit us to do so if we can arrange the party well ” My mom nodded with a smile. Unable to contain my joy and excitement, I threw myself into her arms, murmuring, “Thank you, dear mum.”
Then I continued. “I promise Mary and I will do every last bit of planning and cleaning and everything!”
“Everything What about food ” my mom asked
“It’ll be a potluck party,” I explained. “So everyone will bring something to share out among the guests!”
She nodded. “OK. If you want to make sure you have the right balance of food at a potluck, you should definitely talk to the guests ahead of time about what they’re bringing. Besides, I suppose you could draw up a guest list, make invitations in advance and decorate the yard carefully.”
“That’s great!” I said, “It’ll be a perfect potluck party. You’ll see!”
注意:
1. 续写短文词数应为150左右;
2, 请按如下格式作答。
Paragraph 1:
The next few days were extremely busy for Mary and I.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally, the big day came.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1:
The next few days were extremely busy for Mary and I. We were as busy as bees, making full preparations for the party. As my mom had suggested, we drew up a guest list first, including the friends we wanted to invite. After that, we called our friends and made invitations. Hearing our plan, they were overwhelmed with excitement. We told them the dishes they were expected to bring. Everything went smoothly. Mary bought some colorful balloons, while I prepared some flowers to decorate the yard. We spent hours making decorations, cleaning the backyard, and setting everything up. Seeing what we had done, my mom was proud of us. Everything was ready for the party.
Paragraph 2:
Finally, the big day came. Mary and I were extremely delighted, waiting for our friends with eagerness. It wasn’t long before the guests began to arrive. At the sight of the floating balloons and beautiful flowers in the yard, everyone’s eyes were filled with happiness. Soon, the table was covered with plates of delicious-looking food brought by my friends. I announced the start of our potluck party. We ate, chatted, sang and danced, a joyful atmosphere blanketing the yard. It was clearly visible that this was a party for delight and feasting and everyone had great fun. After the party was over, we cleaned the yard and bid farewell to each other. What a perfect party!
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和朋友玛丽想举办一个派对来庆祝周末,在得到妈妈的允许后,作者和玛丽为聚会做着充分的准备。最终和朋友度过了一个开心的聚会。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“接下来的几天我和玛丽忙得不可开交”可知,第一段可描写作者和玛丽为聚会所做的准备工作以及邀请朋友。
②由第二段首句内容“终于,大日子来了。”可知,第二段可描写聚会当天大家都玩得开心,是一个完美的聚会。
2.续写线索:忙碌——做准备工作——邀请朋友——聚会开始——玩得高兴——感悟
3.词汇激活
行为类
建议:suggest /advise
看见:see/observe
打扫:clean/ sweep
情绪类
激动:excitement /thrill
高兴:delighted /glad
【点睛】[高分句型1] Hearing our plan, they were overwhelmed with excitement. (运用了现在分词作状语)
[高分句型2] Seeing what we had done, my mom was proud of us. (运用了what引导宾语从句)
听力答案:1-5 ACACB 6-10 CBCAC 11-15 BACBA 16-20 CCCAB丹东市2023年普通高中教学质量调研测试
英语试卷
考试时间: 120分钟 满分: 150分
注意事项:
1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。
3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。
本试卷分四部分, 卷面分数150分。考试用时120分钟, 听力计入总分。
第一部分: 听力 (共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后, 你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What will Joe probably do before skiing next time
A. Take a training course. B. Wear better equipment. C. Do warm-up exercise.
2. Where does the conversation take place
A. At a library. B. At a police station. C. At a bank.
3. What does the man need to do with the tall green plant
A. Give enough sunlight. B. Water it every two weeks. C. Keep it away from the window.
4. What does the man think of Slow TV
A. It’s boring. B. It’s inspiring. C. It’s relaxing.
5 Why did the woman fail to see the match
A. She got the flu. B. She had to work. C. She visited her sick workmate.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)
听下面5段对话。每段对话后有几个小题, 从题中所给的A、 B. C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟。听完后, 各小题给出5秒钟的做答时间。每段对话读两遍。
听下面一段对话, 回答第6至7题。
6. What is the date today
A. May 21. B. May 20. C. May 19.
7. Why can’t the woman go to the lecture
A. She doesn’t like it. B. She has to take care of her mother. C. She has been ill.
听下面一段对话, 回答第8至9题。
8. What’s the matter with the man
A. He couldn’t sleep. B. He lost his mind. C. He’s under pressure.
9. How can the woman help the man
A. Just talk to him. B. Share her feelings. C. Aid him with the project.
听下面一段对话, 回答第10至12小题。
10. Why does the woman look sad
A. She has to be away from California.
B. She has to be away from her family.
C. She has to be away from her friends.
11. What does the man think of California
A. It is a hot place. B. It is a nice place. C. It is a strange place.
12. How does the woman feel at the end of the conversation
A. Less worried. B. Very happy. C. Very anxious.
听下面一段对话, 回答第13至16题。
13. Which position does the woman want
A. Writer. B. Teacher. C. Translator.
14. What kind of customers does the company have most
A. French Customers. B. Oversea customers. C. Spanish Customers.
15. Which language can the woman write well
A. French. B. French and Spanish. C. Spanish.
16. What might be the relationship between the two speakers
A. Writer and author. . C. Interviewer and interviewee.
听下面一段对话, 回答第17至20小题。
17. What is the first step before you read a passage
A. Think about what you will read.
B. Get ready to search for some facts.
C. Decide why you read the passage.
18. What does ”skimming” mean
A. Paying attention to the title.
B. Reading a passage carefully.
C. Reading quickly through a passage.
19. Why should you notice the topic sentence of a paragraph
A. It contains the main idea of the passage.
B It contains the key words of the passage.
C. It helps to decide the title of the passage.
20. What is the speaker mainly talking about
A. How to decide the title. B. How to read a passage. C. What to read in a passage.
第二部分: 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。
A
4 Days Beijing Fascinating Family Tour
Daily Itinerary
Day 1 Arrive in Beijing: Pick-up & Check-in
Today’s Activities: Arrive in Beijing and a local guide will lead you to the hotel for checking in Today you can hang around Wangfujing shopping area to taste all kinds of local snacks!
Day 2 Beijing: Forbidden City—Tian’anmen Square—Hutongs (Breakfast, Lunch)
Today’s Activities: Let’s explore numerous historical treasures in the Forbidden City! Also take a tour to Tian’anmen Square, the largest city square in the world. Then let’s walk into the narrow alleyways where the old Beijing is kept best-the Hutongs. Here you can learn Beijing Opera facial painting under the instruction of a professional teacher.
Day 3 Beijing: Mutianyu Great Wall—Temple of Heaven—Kung Fu Show (Breakfast, Lunch, Dinner)
Today’s Activities: Mutianyu Great Wall embraces an excellent natural landscape which will catch your eyes and cameras! Cable cars (缆车) are provided for your convenience. But you have to line up for tickets yourselves. Then move to Temple of Heaven. The evening activity is also wonderful-Chinese Kung Fu Show! A closer look at this wonderful Chinese martial arts rather than see it on TV will surely win your “bravo”!
Day 4 Beijing: Beijing Zoo (Pandas)—Departure (Breakfast)
Today’s Activities: Have fun with the lovely pandas at the Beijing Zoo, the oldest zoo in Asia Pacific today! Later our guide will escort you to airport/ train station for your departure.
Tour Package Includes:
Meals: 3 breakfasts 2 lunches, 1 dinner;
Accommodation: 3-5 star hotel accommodation;
Admissions: Entrance fees to all scenic spots listed in itinerary.
Tour Package Excludes:
Other optional tours/meals /flights not mentioned in itinerary.
Tips for tour guides and drivers.
Tour Price:
$ 700 per adult; S 300 per child;
Children aged 10 and under are free;
Save 20% per family when you log into the China Tour Guide to purchase.
1. What can visitors do during this Family Tour
A. Visit the oldest zoo. B. Taste all the local snacks for free.
C. Admire Chinese martial arts live show. D. Perform Beijing Opera with a professional.
2. Which is included in the tour package
A. Cable car tickets. B. Tips for your tour guides.
C. Dinner on the second day. D. Entrance fees to Temple of Heaven.
3. How much should a couple and their teen kid pay through the China Tour Guide
A. $1700. B. $1360. C. $1120. D. $800.
B
Lian Yang, a young Chinese artist, has made numerous efforts to promote the development of rock paintings during the past several years.
Lian, who developed a deep affection for the exquisite paintings at first sight, was deeply impressed by the rock paintings’ rich colors and mysterious atmosphere. In 2008, Lian graduated from Central Academy of Fine Arts in China. Before she began studying rock paintings, Lian devoted her time to creating Chinese wash paintings. As she was good at painting dragons, she was referred to as “the youngest dragon painter in China”. Despite her outstanding achievements, Lian, with an ambition to achieve greater career success, felt a strong need to find another type of painting to understand the essence of traditional Chinese culture more deeply.
During her visit to a temple in Tibet in 2015 she was amazed by the unique beauty of the rock painting in the temple. At that moment, she made up her mind to study rock paintings. Her families suggested that she weigh up her decision, as they believed she was almost past the best age to learn the difficult art of painting. Lian, however, had no second thoughts about it. She was determined to step out of her comfort zone. When she was 28 years old, Lian went to Japan to study the skills needed to create rock paintings. In 2019, Lian studied rock paintings in several grottoes (石窟) in China. As she appreciated the paintings in the grottoes, Lian thought carefully about how she could integrate elements of other art forms into rock paintings, so that people worldwide could better understand the artworks’ unique beauty.
Lian has witnessed the rapid development of both the art form and the revival of traditional Chinese culture. Lian sincerely hopes that the younger generation will show more interest in rock paintings as well as other traditional Chinese art forms.
4. What made Lian decide to study rock paintings
A. A visit to a temple. B. Her curiosity about paint.
C. A dragon painter’s persuasion. D. Her ambition to become a career painter.
5. What is her families’ attitude to her studying rock paintings
A. Supportive. B. Negative. C. Unconcerned. D. Enthusiastic.
6. What can we know about Lian
A. She went to Japan in her thirties.
B. She was expert at painting dragons.
C. She contributed many paintings to grottoes.
D. She has devoted herself to rock painting since 2008.
7. Which of the following can best describe Lian
A. Ambitious and determined. B. Creative and sincere.
C. Responsible and thoughtful. D. Intelligent and patient.
C
Trees take carbon dioxide from the atmosphere and store it in complex molecules (分子), releasing oxygen. The more photosynthesis (光合作用), the more carbon is locked away.
Carbon dioxide is a major driver of climate change, so the more that can be taken out of the atmosphere by plants, the better. With the warmer climate leading to a longer growing season, some researchers have suggested that more carbon dioxide would be absorbed by trees and other plants than in previous times. But a new study has changed this theory and could have profound effects on how we adapt to climate change.
The researchers at the Swiss Federal Institute of Technology studied the degree to which the timing of colour changes in autumn tree leaves was determined by the growth of the plants in the previous spring and summer.
Using data from the Pan European Phenology Project, which has tracked some trees for as long as 65 years, the researchers found in their long-term observational study that as the rate of photosynthesis increased, leaves changed colour and fell earlier in the year. For every 10%d increase in photosynthetic activity over the spring and summer growing season, trees shed their leaves, on average, eight days earlier.
This research shows that deciduous (每年落叶的) trees can only absorb a set amount of carbon each year and once that limit is reached, no more can be absorbed. At that point, leaves begin to change colour. This limit is set by the availability of nutrients, particularly nitrogen (氮气), and the physical structure of the plant itself, particularly the inner vessels which move water and dissolved nutrients around. Nitrogen is a key nutrient which plants need in order to grow, and it’s often the amount of available nitrogen that limits total growth. This is why farmers and gardeners use nitrogen fertilisers (肥料) to overcome this limitation.
It suggests that by 2100, when tree growing seasons are expected to be between 22 and 34 days longer, leaves will fall from trees between three and six days earlier than they do now.
8. What can we know from the first two paragraphs
A. More carbon dioxide has been absorbed by plants than before.
B. Higher temperature has an influence on plants’ growing season.
C. Climate change can be solved naturally through photosynthesis.
D. Plants can give off oxygen and molecules through photosynthesis.
9. How many days earlier may leaves averagely fall with 20% increase in photosynthesis
A. Eight days. B. Sixteen days.
C. Twenty-eight days. D. Thirty-four days.
10. What does the underlined word “vessels” mean in Paragraph 5
A. Basins. B. Wells. C. Containers D. Channels.
11. What does the author mainly intend to inform us
A. Nitrogen is an essential nutrient for plant growing.
B. Warmer climate contributes to longer growing season.
C. Farmers use fertilizers to increase the growth of plants.
D. The amount of carbon plants absorb is limited in a year.
D
What is the place of art in a culture of inattention Recent visitors to the Louvre report that tourists can now spend only a minute in front of the Mona Lisa before being asked to move on. Much of that time, for some of them, is spent taking photographs not even of the painting but of themselves with the painting in the background.
One view is that we have made tourism and gallery-going so easy that we have made it effectively impossible to appreciate what we’ve travelled to see. In this society, experience becomes goods like any other. There are queues to climb Everest as well as to see famous paintings. Thus, leisure is considered as hard labour rather than relaxation.
In the rapidly developing society, what gets lost is the quality of looking. Consider an extreme example, the late philosopher Richard Wollheim. When he visited the Louvre he could spend as much as four hours sitting before a painting. The first hour, he claimed, was necessary for incorrect impression to be removed. It was only then that the picture would begin to disclose itself. This seems unthinkable today, but it is still possible to organise. Even in the busiest museums there are many rooms and many pictures worth hours of contemplation (沉思) which the crowds largely ignore.
Marcel Proust, another lover of the Louvre, wrote: “It is only through art that we can escape from ourselves and know how another person sees a universe which is not the same as our own and whose landscapes would otherwise have remained as unknown as any there may be on the moon.” If any art remains worth seeing, it must lead us to such escapes. But a minute in front of a painting in a hurried, harried (烦扰) crowd won’t do that.
12. Why does the author mention the example in Louvre in Paragraph 1
A. To express his concern about Louvre. B. To report the popularity of Mona Lisa.
C. To introduce a good place to take photos. D. To show a disappointing current situation.
13. Which of the following will Richard Wollheim agree
A. People need to clear up their misunderstanding of paintings.
B. People have to stay at least 4 hours when appreciating paintings.
C. It is impossible for modern people to admire paintings attentively.
D. The longer one admires the paintings, the more unlikely he loves them.
14. What role does art play in our life according to Marcel Proust
A. Art is of help for us to accept ourselves better.
B. Art makes our life more colourful and meaningful.
C. Art allows us to know the world in the view of others.
D. Art pushes us away from ourselves and explores the moon.
15. Which is the best title of the passage
A. Into art attentively. B. Escape from ourselves.
C. Beyond art completely. D. Go to the museums often.
第二节 (共5小题; 每小题2.5分, 满分12.5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项, 选项中有两项为多余选项。
Improving your family life can help make your family members closer and prevent conflicts from getting in the way of everyone’s happiness. ___16___.
Talk to your family members at the end of the day. ___17___. That way, they can understand you and generally know what’s going on in your life. In turn, it is equally important that you know about their lives too, so that they feel understood, supported and realize that they are not alone.
Set aside time for regular family activities. You can do fun activities together to relax yourselves. ___18___. If possible, leave at least an afternoon or evening per week for a family activity. Keep it low-key, and focus on having fun together and enjoying each other’s company.
Show sincere concern about your family members. ___19___. If you love them, then tell them that you love them. If you care about them, tell them this. Go out of your way to remind each family member what glues you all together—love, care and support.
___20___. Do not always give a lot of advice to your family members. Just hear them out at times. That is all they need. Make eye contact with them, nod your head, and say things like, “I understand,” when appropriate. Make sure they know that whatever they are talking about, you are there to listen and be supportive.
By doing so, you can surely develop a close family relationship with your family members.
A. Be an active listener
B. Do not keep your feelings bottled up
C. You can also surprise them with presents
D. Remember to make eye contact with them
E. It is very important that you let them know about your life
F. These could include bike rides, walks, playing cards or board games
G. The following ways can make your time with your family more enjoyable
第三部分: 语言运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Feeling free in the sea
“Freediving is all about breaking your limits,” said Mao Xiyao, 31, a freediving instructor who ___21___ works in Sanya, Hainan, “and an instructor’s job is to keep you ___22___ and help you along the way.”
Mao always had a strong ___23___ for water and the sea. He discovered freediving during a trip to Hainan and decided to become a (n) ___24___.
According to Mao, it only ___25___ a day for someone with no diving experience to learn freediving skills. Before going into the water, there are ___26___ to help learners adjust their ear pressure, such as moving the end of the tongue. Preparing the ___27___ for the dive is the most important step, Mao argued, as “people are naturally afraid of the unknow”. Every disturbing thought ___28___ oxygen underwater, so divers need to stay absolutely ___29___.
Being a freediving instructor for six years, Mao believes being ___30___ and thoughtful are two essential qualities for instructors. “___31___ students with different conditions, an instructor needs to show a great amount of patience,” Mao said, ___32___ that this becomes extra important if the weather conditions aren’t ___33___, such as with strong winds.
Before becoming a freediving instructor, Mao gained a certificate (合格证书) ___34___ by the International Association for the Development of Apnea. Instructors should be able to ___35___ their breath underwater for at least five minutes, “The longest record is 11 minutes 47 seconds. The instructors are probably not that impressive if you consider that,” he joked.
21.
A. currently B. eventually C. instantly D. regularly
22.
A. comfortable B. anxious C. safe D. frightened
23.
A. creativity B. passion C. emotion D. imagination
24.
A. professor B. athlete C. expert D. professional
25.
A. puts B. spends C. takes D. sets
26.
A. exercises B. systems C. designs D. elements
27.
A. memory B. mind C. intelligence D. talent
28.
A. depends B. costs C. seeks D. exchanges
29.
A. confident B. positive C. calm D. panic
30.
A. sharp B. unique C. inspiring D. patient
31.
A. Teaching B. Organizing C. Reminding D. Observing
32.
A. referring B. adding C. supporting D. reviewing
33.
A. silly B. lively C. friendly D. deadly
34.
A. selected B. published C. illustrated D. recognized
35.
A. hold B. lose C. catch D. keep
第二节 (共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面材料, 在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The world in a university
The recently held Peking University 20th International Culture Festival was a spectacular showcase of unity and cross-cultural ___36___ (communicate).
Upon my arrival at the square of Peking University Hall on Oct 21, I ___37___ (immediate) found I was involved in a lively atmosphere. Students and alumni (校友) from over 100countries and regions had gathered ___38___ (celebrate) the university’s 20th International Culture Festival (ICF), with the theme of “Meeting the World at PKU”.
The International Culture Carnival featured a series of experiences, ranging from card games ___39___ creative activities. Each booth (摊位) that had been set up ___40___ (serve) as a gateway to another culture.
As I wandered around, I was invited to join a dance at the Malaysian booth. In no time, I found ___41___ (I) in the midst of a large dance circle, where people from different backgrounds celebrated together with ___42___ (energy) movements and joyful laughter.
Beside me were a girl from Inner Mongolia, China, and a girl from Russia ___43___ were excited to discover that their hometowns were right next to each other, despite being in different countries.
As I visited each booth, I engaged in conversations with students from different countries, ___44___ (share) thoughts and experiences on the carnival’s vibrant displays.
Manohar Kumar, ____45____ Indonesian student from the School of Chemistry, highlighted the festival’s role in promoting global understanding, tolerance, acceptance, and harmony. “It is a testament to the beauty of diversity and the power of cultural exchange,” he said.
第四部分: 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假设你是李华,近期英语课上刚刚学习了关于黑脉金斑蝶的相关知识,恰巧你校英语报征集保护濒危物种的征文,请你以“Protect Monarch Butterflies”为题写一篇文章投稿, 以呼吁人们保护黑脉金斑蝶。内容主要包括:
1. 黑脉金斑蝶的现状;
2. 提出保护原因及措施;
3. 号召保护濒危动物。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Protect Monarch Butterflies
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 (满分25 分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一个完整的短文。
A Perfect Party
One day, my friend Mary and I were enjoying our free time in my living room. While looking through a magazine, Mary said, “This looks fun.” She held up a photo of a crowd of happy people and a table covered with colorful decorations and plates of delicious-looking food. The headline on the next page read “Celebrate Your Weekend with a Perfect Potluck Party.”
“We should do that!” I said excitedly. “Let’s invite our friends to a potluck party in my yard!”
“Good idea,” she replied.
“There’s just one problem,” I said.
“That it’s going to be too much fun ” Mary joked.
I laughed. “Not exactly. I need to ask permission (许可), but my mom might not be as excited about throwing a party as we are. My parents have been really busy with their work recently.”
When my mom got home from work, I cautiously showed her the magazine article and told her our idea, waiting for her reply. After what seemed like a century, my mom said, “That looks like fun, but... I’m afraid I won’t have time to help you plan it. Do you think you can do it on your own ”
At her words, I asked ” So, mom, will you permit us to do so if we can arrange the party well ” My mom nodded with a smile. Unable to contain my joy and excitement, I threw myself into her arms, murmuring, “Thank you, dear mum.”
Then I continued. “I promise Mary and I will do every last bit of planning and cleaning and everything!”
“Everything What about food ” my mom asked.
“It’ll be a potluck party,” I explained. “So everyone will bring something to share out among the guests!”
She nodded. “OK. If you want to make sure you have the right balance of food at a potluck, you should definitely talk to the guests ahead of time about what they’re bringing. Besides, I suppose you could draw up a guest list, make invitations in advance and decorate the yard carefully.”
“That’s great!” I said, “It’ll be a perfect potluck party. You’ll see!”
注意:
1. 续写短文词数应为150左右;
2, 请按如下格式作答。
Paragraph 1:
The next few days were extremely busy for Mary and I.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Finally, the big day came.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5 ACACB 6-10 CBCAC 11-15 BACBA 16-20 CCCAB
同课章节目录