2023-2024学年山东省青岛重点中学高一上学期期中英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年山东省青岛重点中学高一上学期期中英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 86.3KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:40:27

文档简介

青岛二中2023–2024学年第一学期期中考试—高一英语试题
满分:150分 时间:120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What did the woman just do
A.She argued with the man. B.She left her work to someone else.
C.She shouted at another woman
2.What is the purpose of the woman’s call
A.To pay the gas bill. B.To ask about a bill. C.To open a new account.
3.When will the speakers discuss the matter again
A.On Wednesday. B.On Friday. C.On Thursday.
4.Why does the woman look upset
A.She was given a parking ticket. B.Her purse was stolen.
C.She couldn’t find a parking space.
5.What’s the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Father and daughter. C.Classmates.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the man have to do this morning
A.Look after his baby sister. B.Finish reading a paper.
C.Treat friends at home.
7.What will the man do
A.Borrow the woman’s computer. B.Go to the library to finish his paper.
C.Have the woman take care of his sister.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What does Patrick think of the match
A.Disappointing. B.Fantastic. C.Just so-so.
9.What has Jenny been doing recently
A.Watching live concerts. B.Taking science classes.
C.Preparing for her exams.
10.Where will the speakers probably go next
A.To a college. B.To a cafe. C.To a stadium.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What does the woman ask the man to do
A.Fix the washing machine. B.Read the newspaper. C.Turn off the light.
12.Why did the woman go to Mr Smith’s
A.To ask for help. B.To buy his house. C.To take care of his kid.
13.What did the man plan to do
A.Buy some books. B.Repair the car. C.Look for a good job.
听第9段材料,回答第14至16题。
14.How long has the man been in the hospital
A.For 2 years. B.For 6 years. C.For 7 years.
15.What will the man serve as in Nigeria
A.An organizer. B.A nurse. C.A doctor.
16.What can we learn from the conversation
A.The man got his new job this morning.
B.The woman is against the man’s decision.
C.The man wants to marry Rosie.
听第10段材料,回答第17 至20题。
17.Where are the listeners at the moment
A.On Green Island. B.In the water. C.On a boat.
18.How many islands does the Great Barrier Reef have
A.120. B.900. C.2,000.
19.What makes Green Island different from others in the area
A.It was formed a long time ago. B.It has a rainforest.
C.It is home to 8,000 species of fish.
20.Who has the most knowledge about life on the island
A.The captain. B.The park guide. C.The diving guides.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Show Biz Summer 2023
Location: Rosewood Center for Family arts
Important Information:
●Tuition paid on the first day of class.
●No tuition refunds(退款)for not attending the class.
●Please accompany students to the first day of class.
●Registration begins one and half an hour before class time.
How To Register:
●Mail: fill out the form on the last page, black ink only.
●Be sure to list the class and group that you want & the dates.
Drama Days—$175 Entering Grades: Group A: 1st-2nd Group B: 3rd-5th Time: July 2-July 6 ●Create the situations and scenes ●SHOWTIME—invite family and friends to your Friday Showcase! ●Bring a sack lunch and drink each day!
Hot Comedies—$175 Entering Grade: 5th Time: July 23-July 27 ●Tell a joke! Learn why old jokes can be the best! ●Work with your class to put on a Comedy Show for family and friends!
Acting—Just Acting—$225 Entering Grades: Group A: 1st-2nd Group B: 3rd-4th Time: August 4-August 8 ●Start with the characters: Who are you Be the Star of your Dreams. ●Work with your class to create the plot.
Summer Scenes—$225 Entering Grades: 5th-6th Time: August 11-August 15 ●Do you want to be an actor ●Improve your skills with instructions from professional actors & directors.
1. Which of the following classes suits those who love funny stories
A. Drama Days. B. Acting— Just Acting.
C. Hot Comedies. D. Summer Scenes.
2. If you want to attend Show Biz Summer 2023, you should know that ______.
A. tuition must be paid before July 2
B. there’ll be refunds if you miss the class
C. registration begins half an hour before class time
D. students had better not go alone on the first day
3. Where is the text most probably taken from
A. A brochure. B. A research paper. C. A textbook. D. A health magazine.
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要是介绍了Show Biz Summer 2019的课程时间和内容安排。
【1题详解】
细节理解题。文章在第二种活动中提到“Tell a joke! Learn why old jokes can be the best!(讲个笑话!了解为什么老笑话可能是最好的!)”以及“Work with your class to put on a Comedy Show(和你们班的同学一起表演喜剧)”可知,对funny stories感兴趣可参加此项培训。故选C。
【2题详解】
细节理解题。从文章中“important information”部分“Please accompany students to the first day of class.(请陪同学生到第一天上课。)”可知,学生要求有人陪伴。故选D。
【3题详解】
推理判断题。本文在“How To Register”部分中提到“fill out the form on the last page, black ink only(请用黑色墨水笔填写最后一页的表格)”,说明该文章是节选自一个宣传册子的部分内容。故选A。
B
Throughout all the events in my life, one in particular sticks out more than the others. As I reflect on this significant event, a smile spreads across my face. As I think of Shanda, I feel loved and grateful.
It was my twelfth year of dancing, I thought it would end up like any other year: stuck in emptiness, forgotten and without the belief of any teacher or friend that I really had the potential to achieve greatness.
However, I met Shanda, a young, talented choreographer (编舞者,舞蹈指导). She influenced me to work to the best of my ability, pushed me to keep going when I wanted to give up, encouraged me and showed me the real importance of dancing. Throughout our hard work, not only did my ability to dance grow, but my friendship with Shanda grew as well.
With the end of the year came our show time. As I walked to a backstage filled with other dancers, I hoped for a good performance that would prove my improvement. I waited anxiously for my turn. Finally, after what seemed like days, the loudspeaker announced my name. Butterflies filled my stomach as I took trembling steps onto the big lighted stage. But, with the determination to succeed and eagerness to live up to Shanda’s expectations for me, I began to dance. All my troubles and nerves went away as I danced my whole heart out.
As I walked up to the judge to receive my first place shining, gold trophy (奖杯), I realized that dance is not about becoming the best. It was about loving dance for dance itself, a getaway from all my problems in the world. Shanda showed me that you could let everything go and just dance what you feel at that moment. After all the doubts that people had in me, I believed in myself and did not care what others thought. Thanks to Shanda, dance became more than a love of mine, but a passion.
4. What did the author think her dancing would be for the twelfth year
A. A change for the better. B. A proof of her potential.
C. A disappointment as before. D. A pride of her teachers and friends.
5. How did Shanda help the author
A. By offering her help with money. B. By entering her in a competition.
C. By coaching her for longer hours. D. By awakening her passion for dancing.
6. How did the author feel when she stepped on the stage
A. Proud. B. Relaxed. C. Confused. D. Nervous.
7. What can we learn from the author’s story
A. Success lies in patience. B. A good teacher really matters.
C. Fame is what the young long for. D. A youth is to be treated with respect.
【答案】4. C 5. D 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在编舞者杉达的帮助下,唤醒了对于舞蹈的热情,获得金牌的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段“It was my twelfth year of dancing, I thought it would end up like any other year: stuck in emptiness, forgotten and without the belief of any teacher or friend that I really had the potential to achieve greatness.(这是我跳舞的第十二年,我想这会像其他任何一年一样结束:陷入空虚,被遗忘,没有任何老师或朋友相信我真的有潜力成就伟大事业)”可知,作者认为第十二年她的舞蹈会和以前一样是使人失望的事。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“She influenced me to work to the best of my ability, pushed me to keep going when I wanted to give up, encouraged me and showed me the real importance of dancing.(她影响我尽我所能工作,在我想放弃的时候鼓励我坚持下去,鼓励我,并向我展示舞蹈的真正重要性)”可知,杉达鼓励作者,向作者展示舞蹈的真正重要性,唤醒作者对于舞蹈的热情,以此来帮助作者。故选D。
【6题详解】
推理判断题。根据第四段“Butterflies filled my stomach as I took trembling steps onto the big lighted stage.(当我颤颤巍巍地走上灯火通明的大舞台时,心里七上八下)”可知,当登上舞台时,作者感觉紧张。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据第二段“It was my twelfth year of dancing, I thought it would end up like any other year: stuck in emptiness, forgotten and without the belief of any teacher or friend that I really had the potential to achieve greatness.(这是我跳舞的第十二年,我想这会像其他任何一年一样结束:陷入空虚,被遗忘,没有任何老师或朋友相信我真的有潜力成就伟大事业)”以及最后一段“Thanks to Shanda, dance became more than a love of mine, but a passion.(多亏了杉达,舞蹈不仅仅是我的爱好,而是一种热情)”可知,作者曾经对自己感觉失望,在编舞者杉达的帮助和鼓励下,唤醒了对于舞蹈的热情,可推知,好的老师是很重要的。故选B。
C
Facebook is widely used in the US, Britain and many other countries. But should children under 13 be allowed to use it Well, whether children under 13 are allowed to use it or not, many of them are doing that. They use it to find out what shopping center to meet in after school tomorrow and what park to hang out in on Saturday afternoon. Under-13s might not have Facebook accounts, both here and in the US, but that hasn’t stopped hundreds of thousands of them from using dates of birth which are not true to start an account.
Yes, of course parents like me worry that means our kids are at risk of both being bullied (欺凌) and of bullying others. But the important thing to realize here is that bullying takes place in the school lunch hall or on the playground. No one is trying to stop under-13s from those places, right
Some fear that their children are prey (受害者) for bad people on Facebook. Again, does your kid travel alone or go to a shopping center without you Most children do from the time they go to high school. And just as you teach them the rules for staying safe when they’re out and alone, you teach them the rules for staying safe online.
Facebook is about what life is about, which is connecting with others. When children are young, we supervise (监管) them. As they get older, we trust them to connect without us around all the time. And what Facebook does is to teach our kids a language that will surely be important to their future, because today’s children are going to be interacting (互动) online with friends, and in the future business partners and customers for the rest of their lives. Why, when we’re trying to educate them in useful skills on other fronts, hold them back on this one
8. According to the passage, many under-13s have Facebook accounts because they .
A. could open accounts using untrue information B. are no longer limited to own them
C. ask their parents to open accounts for them D. can buy accounts from others
9. What can we learn from Paragraph 2
A. Bullying on Facebook isn’t scary at all.
B. Bullying hardly takes place on Facebook.
C. Parents cannot stop children from using Facebook.
D. Facebook is just one more place where bullying happens.
10. By mentioning children go to a shopping center alone, the author means that .
A. kids can keep away from dangers themselves B. it’s very dangerous for kids to do that
C. kids should be taught online safety rules D. it’s impossible to keep children away from Facebook
11. Which is the best title of this passage
A. The Dangers of Social Media for Kids B. Should Under-13s Be Allowed on Facebook
C. Why Do Kids Love Facebook D. Rules for Online Safety
【答案】8. A 9. D 10. C 11. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了Facebook对孩子的影响,告诉大家在注意网络安全的同时学习掌握Facebook等现代科学技术的积极作用。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“Under-13s might not have Facebook accounts, both here and in the US, but that hasn’t stopped hundreds of thousands of them from using dates of birth which are not true to start an account.(13岁以下的人可能没有Facebook账户,无论是在这里还是在美国,但这并不能阻止成千上万的人使用不真实的出生日期来注册账户)”可知,许多13岁以下的人都有Facebook账户,因为他们可以使用不真实的信息开户。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段“Yes, of course parents like me worry that means our kids are at risk of both being bullied(欺凌) and of bullying others. But the important thing to realize here is that bullying takes place in the school lunch hall or on the playground. No one is trying to stop under-13s from those places, right (是的,像我这样的父母当然会担心,这意味着我们的孩子有被欺负和欺负别人的风险。但重要的是要意识到欺凌发生在学校食堂或操场上。没人想阻止13岁以下的孩子去那些地方,对吧?)”可知,Facebook只是另一个发生欺凌行为的地方。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段中“Again, does your kid travel alone or go to a shopping center without you Most children do from the time they go to high school. And just as you teach them the rules for staying safe when they’re out and alone, you teach them the rules for staying safe online.(同样,你的孩子是独自旅行还是独自去购物中心 大多数孩子从上高中开始就这样做了。就像你教他们在独自外出时要注意安全一样,你也教他们在网上要注意安全)”可推知,通过提到孩子独自去购物中心,作者想暗示孩子们应该被教导网络安全规则。故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Facebook is widely used in the US, Britain and many other countries. But should children under 13 be allowed to use it Well, whether children under 13 are allowed to use it or not, many of them are doing that.( Facebook在美国、英国和许多其他国家被广泛使用。但是13岁以下的儿童应该被允许使用它吗?好吧,不管13岁以下的孩子是否被允许使用,他们中的许多人都在这样做)”结合文章主要介绍了Facebook对孩子的影响,告诉大家在注意网络安全的同时学习掌握Facebook等现代科学技术的积极作用。故B选项“应该允许13岁以下的人上Facebook吗?”最符合文章标题。故选B。
D
There’s no doubt that positive thinking impacts one’s life. However, in recent years, I’ve come to understand that perhaps positive thinking can result in toxic (有毒的) positivity, which has negative results. What we should be aiming for instead is emotional validation (确认) .
Toxic positivity is the maintenance of positive thinking even in situations where it isn’t appropriate. “It often comes at the risk of denying(否认) our own real feelings or the feelings of others,” says Nina Vasan, MD. While positive thinking in general is a great thing, toxic positivity isn’t. It’s the act of denying anything negative that’s actually happening, and it can involve making people feel bad for having normal human emotions. Someone practicing toxic positivity might say things like “everything happens for a reason” or “just look on the bright side” when a friend shares something difficult in his/her life.
Vasan tells us that with toxic positivity, emotions like sorrow and anger are pushed aside. However, emotional validation allows you to have your feelings. To be exact, emotional validation is about allowing people to experience their feelings and acknowledging that having negative feelings is real and often important. That doesn’t mean it promotes and encourages negative thinking endlessly, though.
Toxic positivity encourages us to focus only on the positive, which can stop us from dealing with the feelings we need to work through. Practicing emotional validation is a healthier option for you and the ones you love. “This can be as simple as saying ‘I understand you’re really sad’.” explains Vasan. Offering your understanding shows our loved ones that we care about their feelings. Besides, instead of telling someone to look on the bright side, you should offer words and thoughts of support instead.
Toxic positivity has become prevalent, and you probably know a lot of people who dismiss your negative experiences with statements like “you’re too sensitive”. Now you can say: Whatever you’re feeling is temporary and allowing yourself to feel it will help you get through it.
12. What is emotional validation
A. Avoiding risks in terrible situations. B. Denying people’s negative feelings.
C. Maintaining positive in hard times. D. Accepting emotional ups and downs.
13. What may the author recommend you to say to a sad person
A. Perhaps something fortunate is still waiting for you.
B. I’m sure there’s a good reason for what has happened.
C. You have every right to feel upset and I am here for you.
D. I understand your sadness but being sensitive is no good.
14. What does the underlined word “prevalent” in the last paragraph probably mean
A. Creative. B. Widespread. C. Challenging. D. Enormous.
15. What is the main idea of the text
A. Admitting negativity is reasonable. B. Promoting positivity is worthwhile.
C. Sticking to positivity is significant. D. Expressing negativity is inappropriate.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇议论文,讲述了有毒的积极性具有负面影响,我们应该转向情感认可,去正视别人的情感,承认别人的消极情绪。
【12题详解】
细节理解题。根据第三段中的“However, emotional validation allows you to have your feelings. To be exact, emotional validation is about allowing people to experience their feelings and acknowledging that having negative feelings is real and often important.(然而,情感认可可以让你有自己的感受。确切地说,情感认可让人们体验自己的感受,并承认负面感受是真实的,而且往往很重要。)”可知,情感认可接受情绪的起伏。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据最后一段中的“Now you can say: Whatever you’re feeling is temporary and allowing yourself to feel it will help you get through it.(现在你可以说:你感觉到的一切都是暂时的,允许自己去感受它,这会帮助你渡过它。)”可知,作者认为可以认可对方的负面情绪,让对方去感受自己的负面情绪。根据第四段中的“Besides, instead of telling someone to look on the bright side, you should offer words and thoughts of support instead.(此外,不要告诉别人往好的方面看,你应该用语言和思想来支持他们。)”可知,作者认为要支持情绪低落的人。由此可推测出,C项“你有权利感到沮丧,我在这里陪着你。”最适合对一个悲伤的人说。故选C。
【14题详解】
词义猜测题。根据画线词所在句中的“you probably know a lot of people who dismiss your negative experiences with statements like ‘you’re too sensitive’”可知,有很多人用“你太敏感了”这种话来驳斥你,由此可推测出,有毒的积极性很盛行,prevalent意为“普遍存在的,盛行的”,与widespread(普遍的,广泛的)意思最接近。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文可知,第一段中的“I’ve come to understand that perhaps positive thinking can result in toxic(有毒的) positivity, which has negative results. What we should be aiming for instead is emotional validation(确认).(然而,近年来,我逐渐明白,也许积极的想法会导致有毒的积极性,这会产生负面的结果。相反,我们应该追求情感认可。)”可知,本文主要讲述了有毒的积极性具有负面影响,我们应该转向情感认可,去正视别人的情感,承认别人的消极情绪。因此,A项“承认负面情感是合理的”符合文章大意。故选A。
第二节(共5 小题, 每小题2.5 分, 满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You've come back from your holiday and you feel amazingly recharged. ____16____ Then, you open your inbox. You have hundreds, if not thousands, of unanswered emails. Suddenly, your calm starts to disappear and your blood pressure starts to rise. Yet, that's no way to start your first day at work after a holiday. Here's what you do to keep your stress to a minimum after a break.
____17____ Take this time to unpack and do some housework. Do whatever you need to do to wrap up the holiday bits and slowly start getting back into your daily routine. When you do this, you're much more likely to suffer from less stress. You will also feel more prepared going back into work.
As much as possible, limit your meetings and scheduled commitments the first week back. ____18____ The worst thing you can do is have back-to-back meetings the first few days with little or no time to actually catch up on what you've missed. Keep your calendar as clear as possible and get started on categorizing your unread emails. Split them into categories like urgent, non-urgent, quick responses, and no action needed. ____19____
Up your fun the week you're back. Go out for a meal with your friends. Walk your favorite route in your neighborhood. Look at the pictures from your holiday. ____20____ Hence, make a little time for play your first week back-and the weeks that follow. This will help you to feel happy and energized even though your holiday is behind you.
A. This enables you to deal with your overflowing inbox.
B. You've got a spring in your step and a smile on your face.
C. Remember, there will be plenty more holidays in the future.
D. So the first week back at work will be more tiring than usual.
E. Give yourself at least half a day before you jump back into work.
F. Then, start the urgent ones before diving into the quick responses.
G. Post-holiday blues can be very common if you go straight into all work.
【答案】16. B 17. E 18. A 19. F 20. G
【解析】
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了三条如何从假期过渡到工作状态的建议。
【16题详解】
根据空前“You've come back from your holiday and you feel amazingly recharged.(你度假回来后,你感觉到无比的精力充沛。)”可知,空前提出了度假回来的状态,充满活力,故B项“你的脚步轻快,脸上挂着微笑。”符合,此处进一步说明度假回来开心的状态,故选B项。
【17题详解】
根据空后“Take this time to unpack and do some housework.(利用这段时间打开行李,做一些家务。)”可知,空后的“this time”指代E项 “在你回到工作之前,给你自己至少半天的时间。” 中的“at least half a day”,本空提出在回到工作之前,给自己至少半天的时间,空后指明利用这段时间打开行李,做一些家务活,故选E项。
【18题详解】
根据空前“As much as possible, limit your meetings and scheduled commitments the first week back.(尽可能在第一周限制你的会议和预定的承诺。)”可知,A项“这能让你处理堆满的邮箱。”是空前的顺义承接,在第一周限制会议和预定的承诺,这能让你腾出时间来处理堆满了的邮箱,故选A项。
【19题详解】
根据空前“Split them into categories like urgent, non-urgent, quick responses, and no action needed.(将它们分为紧急、非紧急、快速回应和无需采取行动等类别。)”可知,空前提出要将邮箱里的邮件进行分类,故F项“先处理紧急的,然后再处理徐快速回应的。”符合,分类后就要根据紧急和非紧急的类别来先后处理这些邮件,故选F项。
【20题详解】
根据空后“Hence, make a little time for play your first week back-and the weeks that follow. (因此,留出一点时间,在回来的第一周和接下来的几周里适当地放松一下。)”可知,空后给出了结果,故G项“如果你直接投入工作的话,可能会出现假期后的忧郁,这些都是很正常的。”符合,本空提出如果假期结束后直接投入工作会出现忧郁的感觉,因此要留出一些时间,在回来的第一周或者接下来的几周里适当地放松一下,故选G项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15 分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Thanksgiving Day was near. The first grade teacher gave her class a fun ____21____ —to draw a picture of something for which they were thankful. Most of the class might have economic problems and ____22____ to have a good meal, but still many would ____23____ the holiday with turkey and other traditional food of the season. These, the teacher thought would be the ____24____ of most of her students’ art. And they were. But Douglas made a different kind of picture. It was just an empty hand. Douglas was a ____25____ kind of boy. As other children played during the break, Douglas was ____26____ to stand close by the teacher’s side. One could guess at the pain Douglas ____27____ behind those eyes.
His abstract image captured (引起) the ____28____ of his peers. Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, because farmers raise ____29____. Another suggested a police officer, because the police protect and care for people. And the discussion went — _____30_____ the teacher remembered the young artist himself. She paused at Douglas’ desk, bent down and asked whose hand it was. The boy looked _____31_____ and murmured, “It’s yours.”
She _____32_____ the time she had taken his hand and walked with him here or there. How often had she said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside.” Or “Let me show you how to _____33_____ your pencil.” Douglas was most _____34_____ for his teacher’s hand. In fact, people might not always say “thanks”. But they’ll remember the hand that _____35_____.
21. A. work B. assignment C. experiment D. duty
22. A. offer B. tend C. struggle D. go
23 A. provide B. observe C. congratulate D. memorize
24. A. subjects B. purposes C. concerns D. attempts
25. A. natural B. usual C. common D. different
26. A. likely B. possible C. probable D. perhaps
27. A. imagined B. found C. felt D. sought
28. A. description B. imagination C. feelings D. illustration
29. A. cattle B. turkeys C. chickens D. sheep
30. A. after B. since C. until D. because
31. A. forward B. into C. out D. away
32. A. reminded B. spent C. remembered D. thought
33. A. hold B. catch C. carry D. move
34. A. helpful B. thankful C. thoughtful D. satisfied
35. A. gives out B. takes out C. lets out D. reaches out
【答案】21. B 22. C 23. B 24. A 25. D 26. A 27. C 28. B 29. B 30. C 31. D 32. C 33. A 34. B 35. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了感恩节前夕,一年级的老师让学生们画出他们所感恩的东西,大部分人都画了与感恩节相关的诸如火鸡之类的主题。但是男孩Douglas与众不同,他画了一只手——总是帮助他的老师的手,他用这种方式表达了对老师的感恩。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:一年级的老师给她的班级布置了一个有趣的任务——画一幅他们所感恩的东西的图画。A. work工作;B. assignment任务;C. experiment实验;D. duty责任。根据下文“to draw a picture of something for which they were thankful”可推知,画一幅他们所感恩的东西的图画是老师布置给学生们的任务。故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:班上的大多数人可能有经济困难,很难吃上一顿丰盛的饭,但仍然有许多人会用火鸡和其他当季的传统食物来庆祝这个节日。A. offer提议;B. tend倾向于;C. struggle挣扎;D. go去。根据上文“Most of the class might have economic problems”可知,班上的大多数人可能有经济困难,因此他们很难吃上一顿丰盛的饭,struggle to do sth.意为“挣扎着做某事,做某事很费劲”。故选C。
23题详解】
考查动词词义辨析。句意:班上的大多数人可能有经济困难,很难吃上一顿丰盛的饭,但仍然有许多人会用火鸡和其他当季的传统食物来庆祝这个节日。A. provide提供;B. observe庆祝;C. congratulate祝贺;D. memorize记住。根据下文“the holiday with turkey and other traditional food of the season”可推知,学生们会用火鸡和其他当季的传统食物来庆祝感恩节。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:这位老师认为,这些将是她大多数学生的绘画主题。A. subjects主题;B. purposes目的;C. concerns关注;D. attempts尝试。主语These指代上文“turkey and other traditional food of the season”,即火鸡和其他当季的传统食物,由此推知,这些将是孩子们画画的主题。故选A。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Douglas是一个不同的男孩。A. natural自然的;B. usual通常的;C. common普通的;D. different不同的。根据下文“As other children played during the break, Douglas was ____6____ to stand close by the teacher’s side.”可推知,Douglas与其他孩子不同,他应该是比较内向的。故选D。
【26题详解】
考查形容词和副词词义辨析。句意:当其他孩子在课间休息时玩耍时,Douglas很可能会站在老师身边。A. likely可能的;B. possible可能的;C. probable很可能发生的;D. perhaps或许。根据下文“to stand close by the teacher’s side”可知,只有likely符合语境,可以和to do sth.搭配,构成固定短语be likely to do sth.,意为“可能会做某事”。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:你可以猜到Douglas那双眼睛背后感受到的痛苦。A. imagined想象;B. found发现;C. felt感觉;D. sought寻找。根据上文“Douglas was ____6____ to stand close by the teacher’s side.”可知,Douglas通常站在老师身边,比较内向,且此处主语是Douglas,由此推知,他自己应该是感到痛苦。故选C。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:他抽象的图像激发了同龄人的想象力。A. description描述;B. imagination想象力;C. feelings感受;D. illustration插图。根据下文“Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, because farmers raise ____9____. Another suggested a police officer, because the police protect and care for people.”可知,其他孩子纷纷猜测Douglas画的手是谁的,因此是激发了他们的想象力。故选B。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:一个孩子猜测这是一个农民的手,因为农民养火鸡。A. cattle牛;B. turkeys火鸡;C. chickens鸡;D. sheep羊。根据上文“Thanksgiving Day was near.”和“to draw a picture of something for which they were thankful”可知,老师在感恩节前夕让学生们画画,画画的内容是所感恩的东西,由此推知,有孩子会猜测这幅画里的手是养火鸡的农民的,turkeys“火鸡”与感恩节密切相关。故选B。
【30题详解】
考查连词词义辨析。句意:讨论继续着——直到老师想起了这位年轻的艺术家本人。A. after在……之后;B. since自从;C. until直到;D. because因为。根据上文“And the discussion went”和下文“the teacher remembered the young artist himself”可推知,其他孩子们一直在讨论画里的手是谁的,直到老师想起了Douglas,讨论才没有继续下去。故选C。
【31题详解】
考查副词和介词词义辨析。句意:男孩把目光移开,低声说:“这是你的。”A. forward向前;B. into进入;C. out向外;D. away离开。根据下文“murmured, “It’s yours.””可知,Douglas很内向,回答也是低声的,由此推知,面对老师的提问,他会把目光移开,look away意为“转移目光,移开目光”。故选D。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:她回想起她牵着他的手,陪他到处走走的日子。A. reminded提醒;B. spent花费;C. remembered回想起;D. thought思考。根据下文“the time she had taken his hand and walked with him here or there”可推知,Douglas的回答让老师回想起这样的日子。故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:她说过多少次:“Douglas,牵着我的手,我们出去走走。”或者“让我教你怎么握住铅笔。”A. hold握住;B. catch捕捉;C. carry携带;D. move移动。根据上文“Let me show you how to”和下文“your pencil”可推知,一年级的老师会教学生如何握住铅笔。故选A。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Douglas最感恩的是老师的手。A. helpful有帮助的;B. thankful感激的;C. thoughtful体贴的;D. satisfied满意的。根据上文“to draw a picture of something for which they were thankful”可知,画画的内容是所感恩的东西,因此Douglas画的老师的手是他最感恩的东西,thankful和上文的thankful是同词复现。故选B。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:但他们会记得伸出的手。A. gives out分发;B. takes out提取;C. lets out突然发出;D. reaches out伸出。根据上文“the hand”可推知,此处指伸出来帮助的手,一语双关,既指实体意义上的老师用来牵起Douglas的那只手,也指抽象意义上的老师给予Douglas的帮助。故选D。
第二节(共10小题;每小题 1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式.
The Shenzhou-17 crewed spaceship is scheduled to be launched at 11:14 a. m. Thursday from the Jiuquan Satellite Launch Center. The China Manned Space Agency is quite ____36____(confidence) that the mission will be a success. ____37____ spaceship was transferred vertically across 1,500 meters from the assembly building to the pad.
____38____ (equip) with multiple advanced systems, the spaceship will carry three astronauts who are eager ____39____ (carry) out the Shenzhou-17 spaceflight mission. Shenzhou-17, considered to be one of the most important space ____40____ (mission) in recent years, is the 30th flight mission of China's manned space program and the 12th manned mission of the program.
The launch will use a Long March-2F carrier rocket, ____41____ will be filled with fuel soon. The Shenzhou-17 spaceship will connect to the space station core module Tianhe, ____42____ (form) a combination of three modules and three spacecraft. The crew is scheduled to return in April next year. They ____43____ (land) in north China's Inner Mongolia Autonomous Region.
Product qualities of the Shenzhou-16 spaceship and the Long March-2F carrier rocket are ____44____ control. The astronauts have made all preparations for the launch ____45____ are ready to go to space.
【答案】36. confident
37. The 38. Equipped
39. to carry
40. missions
41. which 42. forming
43. will land
44. under 45. and
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了神舟十七号载人飞船的相关信息。
【36题详解】
考查形容词。句意:中国载人航天局相信这次任务会成功。confidence“自信”,是名词。confident“自信的”,是形容词。分析句子结构可知,此处使用形容词confident,作is的表语。故填confident。
【37题详解】
考查冠词。句意:飞船从组装大楼的1500米处垂直转移到发射台。此处特指神舟十七号载人飞船,用定冠词the。注意首字母大写。故填 The。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:飞船配备了多种先进的系统,将搭载三名渴望执行神舟十七号太空飞行任务的宇航员。equip“配备”,是动词。分析句子结构可知,本句谓语为will carry,故本空为非谓语,且the spaceship与equip为被动关系,故此处用动词过去分词作状语。故填Equipped。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:飞船配备了多种先进的系统,将搭载三名渴望执行神舟十七号太空飞行任务的宇航员。carry out“执行”,be eager to do sth.“渴望做某事”,故本空填不定式to carry。故填to carry。
【40题详解】
考查名词。句意:神舟十七号被认为是近年来最重要的太空任务之一。mission“任务”,是可数名词。one of+可数名词复数,故填 missions,作宾语。故填missions。
【41题详解】
考查定语从句。句意:此次发射将使用长征二号F运载火箭,该火箭即将加注燃料。分析句子结构可知,本空引导定语从句,修饰先行词a Long March-2Fcarrier rocket,指物,且从句中缺少主语,故用关系代词which,引导定语从句。故填which。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:神舟十七号飞船将连接到空间站核心舱天河,形成三个模块和三个航天器的组合。form“形成”,是动词。分析句子结构可知,本句谓语为will connect,故本空为非谓语,且The Shenzhou-17 spaceship与form为主动关系,故此处用现在分词forming作状语。故填forming。
【43题详解】
考查时态。句意:他们将在中国北方的内蒙古自治区着陆。land“着陆”,是动词。根据上句中的“next year”和本句句意可知,此处用一般将来时,结构为:will+动词原形。故填will land。
【44题详解】
考查介词。句意:神舟十七号飞船和长征二号F火箭的产品质量在控制之下。介词under意为“在……之下”。结合空后的control可知,本空填介词under, under control“在控制之下”。故填under。
【45题详解】
考查连词。句意:宇航员们为发射做了一切准备,准备去太空。结合句意可知,此句前后两部分是并列关系,故用连词and“和”连接前后两部分。故填and。
第四部分 写作(共两节 满分35分)
第一节(满分15分)
46. 假如你是李华,你的美国朋友Peter要做一个关于中国传统节日介绍的演讲,他写信寻求你的建议。请你给他写一封回信,内容包括:
1. 你建议的节日;2. 简单介绍节日习俗。
注意:1. 词数80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Peter,
I’m excited to hear that you’ll be giving a presentation about Chinese traditional festivals. There are many interesting festivals to choose from, but I highly recommend the Mid-Autumn Festival.
The Mid-Autumn Festival, also known as the Moon Festival, is one of the most important traditional Chinese festivals. This festival is all about family reunions and celebrating the harvest. During the festival, people gather with their loved ones to appreciate the full moon. One of the key customs is to enjoy mooncakes, which are round pastries filled with sweet bean paste or lotus seed paste. Sharing and exchanging mooncakes symbolize unity and good fortune.
Please feel free to contact me if you have any further questions.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求考生回复美国朋友Peter的来信,为他介绍中国传统节日的演讲提供建议,需说明自己建议的节日,并简单介绍节日习俗。
【详解】1. 词汇积累
兴奋的:excited→exhilarated, thrilled
选择:choose→select, pick
重要的:important→main, significant
象征:symbolize→represent, stand for, signify
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:There are many interesting festivals to choose from, but I highly recommend the Mid-Autumn Festival.
拓展句:There are many interesting festivals to choose from, but one that I highly recommend is the Mid-Autumn Festival.
【点睛】[高分句型1] I’m excited to hear that you’ll be giving a presentation about Chinese traditional festivals. (运用了that引导宾语从句)
[高分句型2] One of the key customs is to enjoy mooncakes which are round pastries filled with sweet bean paste or lotus seed paste. (运用了which引导非限制性定语从句、过去分词短语filled…作后置定语)
第二节 基础知识填空(满分20分)
47. A young person could be old; a woman could be a man; we could even be sharing our information with ________ (罪犯). (根据汉语提示拼写单词)
【答案】criminals
【解析】
【详解】考查名词。句意:一个年轻人可能是老人;一个女人可能是男人;我们甚至可能正与罪犯分享我们的信息。“罪犯”应用名词criminal,作介词with的宾语,且空前没有表示单数概念的修饰语,可数名词criminal应用复数形式。故填criminals。
48. O________ (明显地,显而易见地), when your older brother is doing it, you think it’s a cool thing to do. (根据中英文提示单词拼写)
【答案】Obviously##bviously
【解析】
【详解】考查副词。句意:很明显,当你哥哥在做这件事时,你就觉得这是一件很酷的事情。根据中英文提示可知,此处应用副词“obviously明显地”作状语,故填Obviously。
49. If “hard” is the ________ (反义词)of “soft”, why are “hardly” and “softly” not an ________ (相反的) pair (根据汉语提示单词拼写)
【答案】 ①. opposite ②. opposing
【解析】
【详解】考查名词和形容词。句意:如果“hard”是“soft”的反义词,为什么“hardly”和“softly”不是相反的一对呢?根据汉语意思提示可知,该句第一空为名词opposite“反义词”作表语,满足句意要求;该句第二空为形容词opposing“相反的,对立的”作定语修饰pair,满足句意要求。故分别填opposite;opposing。
50. Lisa________ ________ (毕业于) our school last June and is about to go to college in New York. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. graduated ②. from
【解析】
【详解】考查短语。句意:丽莎去年6月从我们学校毕业,即将去纽约上大学。graduate from毕业于。根据句中时间状语last June 可知,用一般过去时。根据汉语提示及句意,故填graduated from。
51. I came a thousand miles to stand in this door tonight, and it is worth it if my old partner________ ________.(出现,露面)(根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. turns ②. up
【解析】
【分析】
【详解】考查动词短语搭配。句意:今晚我千里迢迢来到这里,站在这扇门前,如果我的老搭档出现,那是值得的。根据句意和所给的中文提示,出现翻译为“turn up”,在根据句型结构可知,和主句时态保持一致用一般现在时,且从句主语 my old partner为第三人称单数,且与从句谓语为主动关系。故填turns up。
52. And ________ ________ (说起) home, why aren't homework and housework the same thing (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. speaking ②. of
【解析】
【详解】考查固定短语和现在分词。句意:说到家,为什么家庭作业和家务不是一回事呢?“说起”是固定短语speak of,分析可知,空格处是独立主格结构,空格处用现在分词作状语,表主动,故填speaking,of。
53. I figured I’d better just__________ __________ __________(全力以赴)and see what happens. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. go ②. all ③. out
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:我想我最好全力以赴,看看会发生什么。根据汉语提示可知,空格处涉及固定短语“go all out”,意为“全力以赴”,“had better do sth.”意为“最好做某事”。故填go all out。
54. Yes, and you have found the career that ________ ________ ________ (适合你的天赋). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. suits ②. your ③. talents
【解析】
【详解】考查动词时态和名词。句意:是的,你已经找到了适合你的天赋的职业。根据中文提示可知,表示“适合你的天赋”用suit your talents,that引导定语从句,结合句意,从句为一般现在时,描述客观属性,先行词为career,为单数,根据主谓一致原则,谓语动词用第三人称单数形式suits。故填suits;your;talents。
55. How would you feel if moving to a new town meant _______________(不了解……的情况) your friends (根据汉语提示补全句子)
【答案】losing track of
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:如果搬到一个新的城镇意味着失去朋友的联系,你会有什么感觉?根据汉语提示可知短语为lose track of,mean doing sth.意为“意味着做某事”,meant后跟动名词作宾语。故填losing track of。
56. The next morning I was to start for the West to ______________(发财). (根据汉语提示补全句子)
【答案】make my fortune
【解析】
【详解】考查固定搭配。句意:第二天早晨,我就要动身到西部去发财了。设空处位于动词不定式符号to后面,所以要用动词原形;根据汉语提示“发财”可知,此处考查固定搭配make one’s fortune;主语为I,所以形容词性物主代词用my。故填make my fortune。
57. With just 700 meters to go, Alistair Brownlee was in third place and his younger brother, Jonny, was ________ ________ ________ (领先). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. in ②. the ③. lead
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:还剩700米时,阿利斯泰尔·布朗利名列第三,他的弟弟约翰尼领先。根据汉语意思提示可知,此处为介词短语in the lead“领先”作表语,满足句意要求。故分别填in;the;lead。
58. Challenges like this might sometimes _________________ (让你置身于压力之中). (根据汉语提示完成句子)
【答案】put you under pressure
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:像这样的挑战有时可能会让你置身于压力之中。“压力”的英语是pressure,汉语提示“让某人置身于压力之中”的英语短语是put sb. under pressure。根据句意以及句子结构可知,此处前面有情态助动词might,应填动词原形。故填put you under pressure。
59. That way, you’ll_________________ (充分利用) your time at senior high. (根据汉语提示完成句子)
【答案】make the most of##make the best of
【解析】
【详解】考查动词短语和时态。句意:这样,你就能充分利用你的高中时光。根据汉语提示“充分利用”可知,此处为动词短语make the most/best of,结合“you’ll”可知,此处为一般将来时,空处需填动词原形。故填make the most/best of。
60. It was ________ ________ ________ ________(一个出人意料的结局) the race, but Alistair did not want to discuss it with the media. (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ① an ②. unexpected ③. end ④. to
【解析】
【详解】考查形容词冠词和介词。句意:这是一个意外的比赛结束,但阿利斯泰尔不想与媒体讨论。根据汉语提示可知短语为an unexpected end to。故填an unexpected end to。
61. ____________________(在我的一生中), I’ve had my brother trying to beat me at everything I do. (根据汉语提示补全句子)
【答案】Throughout my entire life
【解析】
【详解】考查短语。句意:在我的一生中,我哥哥总是想在我做的每件事上打败我。throughout one’s life毕生;一生。根据汉语提示及句意,故填Throughout my entire life。
62. Nowadays, we can move around the world and still ___________________(保持联系) the people that we want to remain friends with. (根据汉语提示补全句子)
【答案】stay in touch with##keep in touch with
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:如今,我们可以在世界各地移动,仍然与我们想要保持朋友关系的人保持联系。根据汉语提示可知短语为stay/keep in touch with,and连接并列成分,且can后跟动词原形,与move并列用动词原形即可。故填stay/keep in touch with。
63. He told us that Maggie couldn’t teach that day because she________ ________ ________ ________ ________ ________(喉咙疼说话困难). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. had ②. a ③. frog ④. in ⑤. her ⑥. throat
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:他告诉我们麦琪那天不能教书了,因为她喉咙疼说话困难。根据汉语提示可知短语为have a frog in her throat,结合told可知为一般过去时。故填had a frog in her throat。
64. I knew I had done a good job and was ________ ________ ________ ________ ________ ________(期待着一个积极的评价). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. looking ②. forward ③. to ④. a ⑤. positive ⑥. comment
【解析】
【详解】考查短语和时态。句意:我知道我做得很好,期待着得到积极的评价。根据汉语提示和空格前的was以及句意可知,本句为过去进行时,期待为“look forward to”,“积极的”翻译为positive,“评论”翻译为comment,“一个”用不定冠词a表示。故填looking forward to a positive comment。
65. Why don’t you take my advice and think carefully ________ ________ ________ ________ ________ ________(在鲁莽行事之前). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. before ②. jumping ③. in ④. with ⑤. both ⑥. feet
【解析】
【详解】考查介词和动词短语。句意:你为什么不接受我的建议,在鲁莽行事之前仔细考虑一下呢?“在……之前”用介词before表示;“鲁莽行事”用动词短语jump in with both feet表示,在介词before后,jumping应该用动名词形式。故填①before ②jumping ③in ④with ⑤both ⑥feet。
66. But that doesn’t mean that we should ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________(不分良莠一起抛弃). (根据汉语提示补全句子)
【答案】 ①. throw ②. the ③. baby ④. out ⑤. with ⑥. the ⑦. bathwater
【解析】
【详解】考查英文习语。句意:但那并不意味着我们应该不分良莠一起抛弃。根据汉语提示可知,空处需要throw the baby out with the bathwater“不分良莠一起抛弃”。根据空前的should可知,throw需要用动词原形。故填①throw②the③baby④out⑤with⑥the⑦bathwater。
第五部分 小说阅读(满分5分)
根据小说:《福尔摩斯故事集》《故事三、四》从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项并填涂在答题卡66-70题。
66.What happened to the horse Silver Blaze
A.It was killed by its trainer John Straker.
B.It was fed powered opium and became sick.
C.It ran away and was hidden by Silas Brown.
D.Simpson injured it with a knife and sold it to a party of gypsies.
67.How come Silas Brown changed his attitude and was willing to cooperate with Sherlock Holmes
A.He wanted to make money from it.
B.He learned that Holmes had found the truth.
C.He was a good friend of Colonel Ross, the owner of the horse.
D.He was determined to avenge poor Straker and to recover the horse.
68.What kind of person is Violet Hunter
A.Outgoing and talkative B.Jealous and sensitive
C.Independent and calm D.Humorous and focused
69.Why didn’t Violet Hunter refuse the strange offer
A.Her new job was easy and comfortable.
B.Mr. Rucastle was a kind-hearted gentleman.
C.Holmes thought it was not a dangerous job.
D.She needed the money.
70.Who rescued Alice Rucastle
A.A naval officer B.Violet Hunter C.Sherlock Holmes D.Carlo, a hound青岛二中2023–2024学年第一学期期中考试—高一英语试题
满分:150分 时间:120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What did the woman just do
A.She argued with the man. B.She left her work to someone else.
C.She shouted at another woman.
2.What is the purpose of the woman’s call
A.To pay the gas bill. B.To ask about a bill. C.To open a new account.
3.When will the speakers discuss the matter again
A.On Wednesday. B.On Friday. C.On Thursday.
4.Why does the woman look upset
A.She was given a parking ticket. B.Her purse was stolen.
C.She couldn’t find a parking space.
5.What’s the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Father and daughter. C.Classmates.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the man have to do this morning
A.Look after his baby sister. B.Finish reading a paper.
C.Treat friends at home.
7.What will the man do
A.Borrow the woman’s computer. B.Go to the library to finish his paper.
C.Have the woman take care of his sister.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What does Patrick think of the match
A.Disappointing. B.Fantastic. C.Just so-so.
9.What has Jenny been doing recently
A.Watching live concerts. B.Taking science classes.
C.Preparing for her exams.
10.Where will the speakers probably go next
A.To a college. B.To a cafe. C.To a stadium.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.What does the woman ask the man to do
A.Fix the washing machine. B.Read the newspaper. C.Turn off the light.
12.Why did the woman go to Mr Smith’s
A.To ask for help. B.To buy his house. C.To take care of his kid.
13.What did the man plan to do
A.Buy some books. B.Repair the car. C.Look for a good job.
听第9段材料,回答第14至16题。
14.How long has the man been in the hospital
A.For 2 years. B.For 6 years. C.For 7 years.
15.What will the man serve as in Nigeria
A.An organizer. B.A nurse. C.A doctor.
16.What can we learn from the conversation
A.The man got his new job this morning.
B.The woman is against the man’s decision.
C.The man wants to marry Rosie
听第10段材料,回答第17 至20题。
17.Where are the listeners at the moment
A.On Green Island. B.In the water. C.On a boat.
18.How many islands does the Great Barrier Reef have
A.120. B.900. C.2,000.
19.What makes Green Island different from others in the area
A.It was formed a long time ago. B.It has a rainforest.
C.It is home to 8,000 species of fish.
20.Who has the most knowledge about life on the island
A.The captain. B.The park guide. C.The diving guides.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Show Biz Summer 2023
Location: Rosewood Center for Family arts
Important Information:
●Tuition paid on the first day of class.
●No tuition refunds(退款)for not attending the class
●Please accompany students to the first day of class.
●Registration begins one and half an hour before class time.
How To Register:
●Mail: fill out the form on the last page, black ink only.
●Be sure to list the class and group that you want & the dates.
Drama Days—$175 Entering Grades: Group A: 1st-2nd Group B: 3rd-5th Time: July 2-July 6 ●Create the situations and scenes ●SHOWTIME—invite family and friends to your Friday Showcase! ●Bring a sack lunch and drink each day!
Hot Comedies—$175 Entering Grade: 5th Time: July 23-July 27 ●Tell a joke! Learn why old jokes can be the best! ●Work with your class to put on a Comedy Show for family and friends!
Acting—Just Acting—$225 Entering Grades: Group A: 1st-2nd Group B: 3rd-4th Time: August 4-August 8 ●Start with the characters: Who are you Be the Star of your Dreams. ●Work with your class to create the plot.
Summer Scenes—$225 Entering Grades: 5th-6th Time: August 11-August 15 ●Do you want to be an actor ●Improve your skills with instructions from professional actors & directors.
1. Which of the following classes suits those who love funny stories
A. Drama Days. B. Acting— Just Acting.
C. Hot Comedies. D. Summer Scenes.
2. If you want to attend Show Biz Summer 2023, you should know that ______.
A. tuition must be paid before July 2
B. there’ll be refunds if you miss the class
C. registration begins half an hour before class time
D. students had better not go alone on the first day
3. Where is the text most probably taken from
A. A brochure. B. A research paper. C. A textbook. D. A health magazine.
B
Throughout all the events in my life, one in particular sticks out more than the others. As I reflect on this significant event, a smile spreads across my face. As I think of Shanda, I feel loved and grateful.
It was my twelfth year of dancing, I thought it would end up like any other year: stuck in emptiness, forgotten and without the belief of any teacher or friend that I really had the potential to achieve greatness.
However, I met Shanda, a young, talented choreographer (编舞者,舞蹈指导). She influenced me to work to the best of my ability, pushed me to keep going when I wanted to give up, encouraged me and showed me the real importance of dancing. Throughout our hard work, not only did my ability to dance grow, but my friendship with Shanda grew as well.
With the end of the year came our show time. As I walked to a backstage filled with other dancers, I hoped for a good performance that would prove my improvement. I waited anxiously for my turn. Finally, after what seemed like days, the loudspeaker announced my name. Butterflies filled my stomach as I took trembling steps onto the big lighted stage. But, with the determination to succeed and eagerness to live up to Shanda’s expectations for me, I began to dance. All my troubles and nerves went away as I danced my whole heart out.
As I walked up to the judge to receive my first place shining, gold trophy (奖杯), I realized that dance is not about becoming the best. It was about loving dance for dance itself, a getaway from all my problems in the world. Shanda showed me that you could let everything go and just dance what you feel at that moment. After all the doubts that people had in me, I believed in myself and did not care what others thought. Thanks to Shanda, dance became more than a love of mine, but a passion.
4. What did the author think her dancing would be for the twelfth year
A. A change for the better. B. A proof of her potential.
C. A disappointment as before. D. A pride of her teachers and friends.
5. How did Shanda help the author
A. By offering her help with money. B. By entering her in a competition.
C. By coaching her for longer hours. D. By awakening her passion for dancing.
6. How did the author feel when she stepped on the stage
A. Proud. B. Relaxed. C. Confused. D. Nervous.
7. What can we learn from the author’s story
A. Success lies in patience. B. A good teacher really matters.
C. Fame is what the young long for. D. A youth is to be treated with respect.
C
Facebook is widely used in the US, Britain and many other countries. But should children under 13 be allowed to use it Well, whether children under 13 are allowed to use it or not, many of them are doing that. They use it to find out what shopping center to meet in after school tomorrow and what park to hang out in on Saturday afternoon. Under-13s might not have Facebook accounts, both here and in the US, but that hasn’t stopped hundreds of thousands of them from using dates of birth which are not true to start an account.
Yes, of course parents like me worry that means our kids are at risk of both being bullied (欺凌) and of bullying others. But the important thing to realize here is that bullying takes place in the school lunch hall or on the playground. No one is trying to stop under-13s from those places, right
Some fear that their children are prey (受害者) for bad people on Facebook. Again, does your kid travel alone or go to a shopping center without you Most children do from the time they go to high school. And just as you teach them the rules for staying safe when they’re out and alone, you teach them the rules for staying safe online.
Facebook is about what life is about, which is connecting with others. When children are young, we supervise (监管) them. As they get older, we trust them to connect without us around all the time. And what Facebook does is to teach our kids a language that will surely be important to their future, because today’s children are going to be interacting (互动) online with friends, and in the future business partners and customers for the rest of their lives. Why, when we’re trying to educate them in useful skills on other fronts, hold them back on this one
8. According to the passage, many under-13s have Facebook accounts because they .
A. could open accounts using untrue information B. are no longer limited to own them
C. ask their parents to open accounts for them D. can buy accounts from others
9. What can we learn from Paragraph 2
A. Bullying on Facebook isn’t scary at all.
B. Bullying hardly takes place on Facebook.
C. Parents cannot stop children from using Facebook.
D. Facebook is just one more place where bullying happens.
10. By mentioning children go to a shopping center alone, the author means that .
A. kids can keep away from dangers themselves B. it’s very dangerous for kids to do that
C. kids should be taught online safety rules D. it’s impossible to keep children away from Facebook
11. Which is the best title of this passage
A. The Dangers of Social Media for Kids B. Should Under-13s Be Allowed on Facebook
C. Why Do Kids Love Facebook D. Rules for Online Safety
D
There’s no doubt that positive thinking impacts one’s life. However, in recent years, I’ve come to understand that perhaps positive thinking can result in toxic (有毒的) positivity, which has negative results. What we should be aiming for instead is emotional validation (确认) .
Toxic positivity is the maintenance of positive thinking even in situations where it isn’t appropriate. “It often comes at the risk of denying(否认) our own real feelings or the feelings of others,” says Nina Vasan, MD. While positive thinking in general is a great thing, toxic positivity isn’t. It’s the act of denying anything negative that’s actually happening, and it can involve making people feel bad for having normal human emotions. Someone practicing toxic positivity might say things like “everything happens for a reason” or “just look on the bright side” when a friend shares something difficult in his/her life.
Vasan tells us that with toxic positivity, emotions like sorrow and anger are pushed aside. However, emotional validation allows you to have your feelings. To be exact, emotional validation is about allowing people to experience their feelings and acknowledging that having negative feelings is real and often important. That doesn’t mean it promotes and encourages negative thinking endlessly, though.
Toxic positivity encourages us to focus only on the positive, which can stop us from dealing with the feelings we need to work through. Practicing emotional validation is a healthier option for you and the ones you love. “This can be as simple as saying ‘I understand you’re really sad’.” explains Vasan. Offering your understanding shows our loved ones that we care about their feelings. Besides, instead of telling someone to look on the bright side, you should offer words and thoughts of support instead.
Toxic positivity has become prevalent, and you probably know a lot of people who dismiss your negative experiences with statements like “you’re too sensitive”. Now you can say: Whatever you’re feeling is temporary and allowing yourself to feel it will help you get through it.
12. What is emotional validation
A. Avoiding risks in terrible situations. B. Denying people’s negative feelings.
C. Maintaining positive in hard times. D. Accepting emotional ups and downs.
13. What may the author recommend you to say to a sad person
A. Perhaps something fortunate is still waiting for you.
B. I’m sure there’s a good reason for what has happened.
C. You have every right to feel upset and I am here for you.
D. I understand your sadness but being sensitive is no good.
14. What does the underlined word “prevalent” in the last paragraph probably mean
A. Creative. B. Widespread. C. Challenging. D. Enormous.
15. What is the main idea of the text
A. Admitting negativity is reasonable. B. Promoting positivity is worthwhile.
C. Sticking to positivity is significant. D. Expressing negativity is inappropriate.
第二节(共5 小题, 每小题2.5 分, 满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
You've come back from your holiday and you feel amazingly recharged. ____16____ Then, you open your inbox. You have hundreds, if not thousands, of unanswered emails. Suddenly, your calm starts to disappear and your blood pressure starts to rise. Yet, that's no way to start your first day at work after a holiday. Here's what you do to keep your stress to a minimum after a break.
____17____ Take this time to unpack and do some housework. Do whatever you need to do to wrap up the holiday bits and slowly start getting back into your daily routine. When you do this, you're much more likely to suffer from less stress. You will also feel more prepared going back into work.
As much as possible, limit your meetings and scheduled commitments the first week back. ____18____ The worst thing you can do is have back-to-back meetings the first few days with little or no time to actually catch up on what you've missed. Keep your calendar as clear as possible and get started on categorizing your unread emails. Split them into categories like urgent, non-urgent, quick responses, and no action needed. ____19____
Up your fun the week you're back. Go out for a meal with your friends. Walk your favorite route in your neighborhood. Look at the pictures from your holiday. ____20____ Hence, make a little time for play your first week back-and the weeks that follow. This will help you to feel happy and energized even though your holiday is behind you.
A. This enables you to deal with your overflowing inbox.
B. You've got a spring in your step and a smile on your face.
C. Remember there will be plenty more holidays in the future.
D. So the first week back at work will be more tiring than usual.
E. Give yourself at least half a day before you jump back into work.
F. Then, start the urgent ones before diving into the quick responses.
G. Post-holiday blues can be very common if you go straight into all work.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15 分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Thanksgiving Day was near. The first grade teacher gave her class a fun ____21____ —to draw a picture of something for which they were thankful. Most of the class might have economic problems and ____22____ to have a good meal, but still many would ____23____ the holiday with turkey and other traditional food of the season. These, the teacher thought would be the ____24____ of most of her students’ art. And they were. But Douglas made a different kind of picture. It was just an empty hand. Douglas was a ____25____ kind of boy. As other children played during the break, Douglas was ____26____ to stand close by the teacher’s side. One could guess at the pain Douglas ____27____ behind those eyes.
His abstract image captured (引起) the ____28____ of his peers. Whose hand could it be One child guessed it was the hand of a farmer, because farmers raise ____29____. Another suggested a police officer, because the police protect and care for people. And the discussion went — _____30_____ the teacher remembered the young artist himself. She paused at Douglas’ desk, bent down and asked whose hand it was. The boy looked _____31_____ and murmured, “It’s yours.”
She _____32_____ the time she had taken his hand and walked with him here or there. How often had she said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside.” Or “Let me show you how to _____33_____ your pencil.” Douglas was most _____34_____ for his teacher’s hand. In fact, people might not always say “thanks”. But they’ll remember the hand that _____35_____.
21. A. work B. assignment C. experiment D. duty
22. A. offer B. tend C. struggle D. go
23. A. provide B. observe C. congratulate D. memorize
24. A. subjects B. purposes C. concerns D. attempts
25. A. natural B. usual C. common D. different
26. A. likely B. possible C. probable D. perhaps
27. A. imagined B. found C. felt D. sought
28. A. description B. imagination C. feelings D. illustration
29. A. cattle B. turkeys C. chickens D. sheep
30. A. after B. since C. until D. because
31. A. forward B. into C. out D. away
32 A. reminded B. spent C. remembered D. thought
33. A. hold B. catch C. carry D. move
34. A. helpful B. thankful C. thoughtful D. satisfied
35. A. gives out B. takes out C. lets out D. reaches out
第二节(共10小题;每小题 1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式.
The Shenzhou-17 crewed spaceship is scheduled to be launched at 11:14 a. m. Thursday from the Jiuquan Satellite Launch Center. The China Manned Space Agency is quite ____36____(confidence) that the mission will be a success. ____37____ spaceship was transferred vertically across 1,500 meters from the assembly building to the pad.
____38____ (equip) with multiple advanced systems, the spaceship will carry three astronauts who are eager ____39____ (carry) out the Shenzhou-17 spaceflight mission. Shenzhou-17, considered to be one of the most important space ____40____ (mission) in recent years, is the 30th flight mission of China's manned space program and the 12th manned mission of the program.
The launch will use a Long March-2F carrier rocket, ____41____ will be filled with fuel soon. The Shenzhou-17 spaceship will connect to the space station core module Tianhe, ____42____ (form) a combination of three modules and three spacecraft. The crew is scheduled to return in April next year. They ____43____ (land) in north China's Inner Mongolia Autonomous Region.
Product qualities of the Shenzhou-16 spaceship and the Long March-2F carrier rocket are ____44____ control. The astronauts have made all preparations for the launch ____45____ are ready to go to space.
第四部分 写作(共两节 满分35分)
第一节(满分15分)
46. 假如你是李华,你美国朋友Peter要做一个关于中国传统节日介绍的演讲,他写信寻求你的建议。请你给他写一封回信,内容包括:
1. 你建议的节日;2. 简单介绍节日习俗。
注意:1. 词数80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 基础知识填空(满分20分)
47. A young person could be old; a woman could be a man; we could even be sharing our information with ________ (罪犯). (根据汉语提示拼写单词)
48. O________ (明显地,显而易见地), when your older brother is doing it, you think it’s a cool thing to do. (根据中英文提示单词拼写)
49. If “hard” is the ________ (反义词)of “soft”, why are “hardly” and “softly” not an ________ (相反的) pair (根据汉语提示单词拼写)
50. Lisa________ ________ (毕业于) our school last June and is about to go to college in New York. (根据汉语提示完成句子)
51. I came a thousand miles to stand in this door tonight, and it is worth it if my old partner________ ________.(出现,露面)(根据汉语提示完成句子)
52. And ________ ________ (说起) home, why aren't homework and housework the same thing (根据汉语提示完成句子)
53. I figured I’d better just__________ __________ __________(全力以赴)and see what happens. (根据汉语提示完成句子)
54. Yes, and you have found the career that ________ ________ ________ (适合你的天赋). (根据汉语提示补全句子)
55. How would you feel if moving to a new town meant _______________(不了解……的情况) your friends (根据汉语提示补全句子)
56. The next morning I was to start for the West to ______________(发财). (根据汉语提示补全句子)
57. With just 700 meters to go, Alistair Brownlee was in third place and his younger brother, Jonny, was ________ ________ ________ (领先). (根据汉语提示补全句子)
58. Challenges like this might sometimes _________________ (让你置身于压力之中). (根据汉语提示完成句子)
59. That way, you’ll_________________ (充分利用) your time at senior high. (根据汉语提示完成句子)
60. It was ________ ________ ________ ________(一个出人意料的结局) the race, but Alistair did not want to discuss it with the media. (根据汉语提示补全句子)
61. ____________________(在我的一生中), I’ve had my brother trying to beat me at everything I do. (根据汉语提示补全句子)
62. Nowadays, we can move around the world and still ___________________(保持联系) the people that we want to remain friends with. (根据汉语提示补全句子)
63. He told us that Maggie couldn’t teach that day because she________ ________ ________ ________ ________ ________(喉咙疼说话困难). (根据汉语提示补全句子)
64. I knew I had done a good job and was ________ ________ ________ ________ ________ ________(期待着一个积极的评价). (根据汉语提示补全句子)
65. Why don’t you take my advice and think carefully ________ ________ ________ ________ ________ ________(在鲁莽行事之前). (根据汉语提示补全句子)
66. But that doesn’t mean that we should ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________(不分良莠一起抛弃). (根据汉语提示补全句子)
第五部分 小说阅读(满分5分)
根据小说:《福尔摩斯故事集》《故事三、四》从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项并填涂在答题卡66-70题。
66.What happened to the horse Silver Blaze
A.It was killed by its trainer John Straker.
B.It was fed powered opium and became sick.
C.It ran away and was hidden by Silas Brown.
D.Simpson injured it with a knife and sold it to a party of gypsies.
67.How come Silas Brown changed his attitude and was willing to cooperate with Sherlock Holmes
A.He wanted to make money from it.
B.He learned that Holmes had found the truth.
C.He was a good friend of Colonel Ross, the owner of the horse.
D.He was determined to avenge poor Straker and to recover the horse.
68.What kind of person is Violet Hunter
A.Outgoing and talkative B.Jealous and sensitive
C.Independent and calm D.Humorous and focused
69.Why didn’t Violet Hunter refuse the strange offer
A.Her new job was easy and comfortable.
B.Mr. Rucastle was a kind-hearted gentleman.
C.Holmes thought it was not a dangerous job.
D.She needed the money.
70.Who rescued Alice Rucastle
A.A naval officer B.Violet Hunter C.Sherlock Holmes D.Carlo, a hound
同课章节目录