2023-2024学年山东省烟台市高一上学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年山东省烟台市高一上学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 78.5KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:41:14

文档简介

2023—2024学年度第一学期期中学业水平诊断
高一英语
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,只交答题卡。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,请先将答案划在试卷上。该部分录音内容结束后,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How long is the museum closed
A. One day. B. Three days. C. Five days.
2. Who might the man be
A. A driver. B. A passerby. C. A ticket seller.
3. What are the speakers mainly talking about
A. Where to move. B. When to move. C. Why to move.
4. What does the man want to do
A. Return a book. B. Change a book. C. Buy a book.
5. Why does the man give up going to the concert
A. It’s too noisy there. B. The tickets are sold out. C. He can’t afford the ticket.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s the woman’s purpose of talking to the man
A. To put on weight. B. To grow taller. C. To lose weight.
7. What is the woman’s height
A. 160cm. B. 172cm. C. 172.5cm.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. How much does the man offer at first
A. $13,000. B. $13,500. C. $14,000.
9. What does the woman promise to do in the end
A. Offer a test drive. B. Give the car a careful check. C. Take $1,000 off the asking price.
10. What will the man do next
A. He won’t sign the paper. B. He’ll drive the new car home. C. He’ll go to the bank to draw money.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What are the speakers going to do first
A. Buy some flowers. B. Visit their new house. C. Meet the man’s manager.
12. What does the woman want to grow at first
A. Flowers. B. Vegetables. C. Fruit trees.
13. What flowers do the speakers plan to buy
A. Cheap flowers. B. Beautiful flowers. C. Flowers easy to grow.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What is the woman going to do this weekend
A. Stay. at home. B. Go to the beach. C. Help paint the walls.
15. When does the conversation take place
A. At 6: 00 p. m. B. At 7: 00 p. m. C. At 9: 00 p. m.
16. How does the man feel about the coming weekend
A. Unhappy. B. Nervous. C. Excited.
17. Where are the speakers
A. In the school, B. At the man’s home. C. At the woman’s home.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What does the speaker mainly talk about at first
A. Ways to be a good listener. B. The importance of listening.
C. The differences between listening and speaking.
19. Why does the speaker mention parents
A. To state listening is a kind of love. B. To show listening is really helpful.
C. To prove listening is polite behavior.
20. What is impolite behavior according to the speaker
A. Listening with respect. B. Expressing ideas to others. C. Forgetting to listen to others.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Sweden is home to some of the most impressive Northern European scenery, adventure-filled activities and is a perfect place for nature-lovers. This 4-day trip takes you to the Ice Hotel in Jukkasjarvi in Sweden.
Day 1 Arrival in Kiruna
On arrival at Kiruna Airport, you can catch the express train to the Ice Hotel, located by the Torne River. You can stay in a cold or a warm room and visit the ice bar (冰吧) created from snow and ice. You will have the option to go to a wilderness camp in the evening for a delicious dinner.
Day 2 Fishing Tour and Northern Lights Photography.
You can take a three-hour fishing tour in the Torne River. In the evening, you can go on a northern lights photography activity by the riverside. Sweden is definitely one of the best places to see the northern lights from September to April of the following year. At night, you’ll stay in a cold room in the Ice Hotel and sleep in a warm sleeping bag with animal skins.
Day 3 River Rafting (漂流) and Ice Sculpting
After breakfast, you’ll further enjoy the Arctic summer by going on a rafting adventure in the Tome River. Children can have an ice-sculpting class at a low price and learn how to shape ice blocks and all the ice-sculpting tools are provided on site. It should be registered (报名) beforehand.
Day 4 Say Goodbye to Sweden
After breakfast at your hotel, a private driver will drive you to the airport, marking the end of your trip.
1. How are the tourists advised to get to the Ice Hotel after landing
A. By rail. B. By road. C. By air. D. By water.
2. When is a suitable time to enjoy the northern lights in Sweden
A. June. B. July. C. August. D. October.
3. What can we know about the ice-sculpting class
A. It has classes for all ages. B. It offers courses for free.
C. Tourists must carry their own tools. D. Tourists should sign up for it in advance.
【答案】1. A 2. D 3. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了在瑞典旅游的四天行程。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段第一句话“On arrival at Kiruna Airport, you can catch the express train to the Ice Hotel, located by the Torne River.(抵达基鲁纳机场后,您可以搭乘特快列车前往位于托纳河畔的Ice Hotel)”可知,可建议游客在着陆后乘坐火车去入住的酒店。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据第三段倒数第二句话“Sweden is definitely one of the best places to see the northern lights from September to April of the following year. (从9月到次年4月,瑞典绝对是观赏北极光的最佳地点之一)”可知,在瑞典可以在九月观赏北极光。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据第四段最后一句话“It should be registered (报名)beforehand.(它应该事先报名)”可知,游客需要提前报名冰雕课。故选D。
B
In the third grade, ten-year-old Jane read a book about poaching (偷猎) the endangered tigers and cutting down forests at will. She told her friend Holt about it and she really wanted to help save the tigers.
Despite being in elementary school, the two girls have organized fundraisers(资金筹集).During their first year, the girls raised $1,500 to save tigers. “We went to a zoo and asked if we could help and it became this huge fun thing. We never expected it to get so big,” the girls said.
When Jane and Holt pitched their ideas in the zoo to ask for funds, their table was packed with zoo guests all afternoon. This year’s goal is $2,500. Whatever they raise will be matched by the Zoological Society and all be donated(捐赠) to the Tiger Protection Fund.
On top of helping the animal, the girls would also be excited about their names to be proudly posted at the zoo’s entrance on a sign with other donors. “If we get our names on it, it’s going to feel like being famous, and it’s going to be like a dream come true for us,” Jane said. They said they were close to their goal and the zoo couldn’t be happier.
“Their awareness of what’s happening to tigers and their wanting to educate people on what’s happening to tigers are unbelievable,” Kassner, an animal expert, said. “Three kinds of tigers have already died out and the remaining six are all endangered. The ‘Tiger Girls’ are bringing a big and positive effect and won’t be stopping anytime soon.”
“I’m so happy that we’ve come this far. We can do this now though we’re only fifth graders and just imagine what we can do in the future,” Holt said.
4 What led Jane to have the idea of saving tigers
A. The support of her school. B. Her teacher’s encouragement.
C. The suggestion from her friend. D. Her personal reading experience.
5 What does the underlined word “pitched” in paragraph 3 mean
A. Investigated. B. Accepted. C. Publicized. D. Considered.
6. What does Kassner think about the two girls
A. They have made a great difference.
B. They succeed in stopping people poaching.
C. They enable people to focus on school education.
D. They realized the dream of becoming well-known.
7. Which of the following can best describe the two girls
A. Proud and traditional. B. Creative and confident.
C. Serious and humorous. D. Courageous and curious.
【答案】4. D 5. C 6. A 7. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了两个女孩组织募捐活动帮助拯救老虎的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“In the third grade, ten-year-old Jane read a book about poaching (偷猎) the endangered tigers and cutting down forests at will. She told her friend Holt about it and she really wanted to help save the tigers.”(三年级时,十岁的简读了一本关于偷猎濒危老虎和随意砍伐森林的书。她把这件事告诉了她的朋友霍尔特,她真的很想帮助拯救老虎。)可知,简的个人阅读经历让她产生了拯救老虎的想法。故选D项。
【5题详解】
词义猜测题。根据划线词句中“…to ask for funds, their table was packed with zoo guests all afternoon.”(……寻求资金时,她们的桌子上整个下午都挤满了动物园的客人。)可知,此处为当简和霍尔特在动物园里提出她们的想法以寻求资金时,她们的桌子上整个下午都挤满了动物园的客人。故可猜测划线单词pitched为“提出”的意思,结合选项,C项Publicized“宣传,提出”意思一致。故选C项。
【6题详解】
推理判断题。根据倒数第二段““Their awareness of what’s happening to tigers and their wanting to educate people on what’s happening to tigers are unbelievable,” Kassner, an animal expert, said. “Three kinds of tigers have already died out and the remaining six are all endangered. The ‘Tiger Girls’ are bringing a big and positive effect and won’t be stopping anytime soon.””(动物专家卡斯纳说:“她们意识到老虎正在发生什么,她们想要教育人们老虎正在发生什么,这令人难以置信。”“三种老虎已经灭绝,剩下的六种都濒临灭绝。‘虎女孩’正在带来巨大而积极的影响,而且短期内不会停止。”)可推知,卡斯纳认为这两个女孩带来了很大的改变。故选A项。
【7题详解】
推理判断题。根据第二段中“Despite being in elementary school, the two girls have organized fundraisers(资金筹集).During their first year, the girls raised $1,500 to save tigers. “We went to a zoo and asked if we could help and it became this huge fun thing.”(尽管还在上小学,这两个女孩已经组织了募捐活动。在第一年,女孩们为拯救老虎筹集了1500美元。“我们去了动物园,问能不能帮忙,这变成了一件非常有趣的事情。)以及第四段“On top of helping the animal, the girls would also be excited about their names to be proudly posted at the zoo’s entrance on a sign with other donors. “If we get our names on it, it’s going to feel like being famous, and it’s going to be like a dream come true for us,” Jane said.”(除了帮助这只动物,女孩们也会为自己的名字和其他捐赠者一起自豪地贴在动物园门口的牌子上而感到兴奋。简说:“如果我们把自己的名字印在上面,那感觉就像出名了,对我们来说就像梦想成真了。”)和最后一段““I’m so happy that we’ve come this far. We can do this now though we’re only fifth graders and just imagine what we can do in the future,” Holt said.”(“我很高兴我们走了这么远。虽然我们现在只是五年级学生,但我们可以做到这一点,想象一下我们将来可以做什么。”霍尔特说。)可推知,这两个女孩是有创造力的,且十分自信的。故选B项。
C
It’s often said that we human beings can dream in a foreign language. Could dreaming in a foreign language improve our memory Does dreaming in a foreign language mean we are making progress in learning that language
Before we look at multilingual (多语言) dreams, first we need to look at sleep. The connection between sleep and language can be applied to how we learn any language, including our native language. Even adults still learn about one new word every two days in their first language. But, if we are going to remember that new word better, what matters is that we need to connect it with what we have learned. And in order to do that, we “need to have some sleep”, says Gareth Gaskell, a professor at the University of York.
It’s during sleep that the integration (整合) of old and new knowledge happens. At might, one part of our brain — the hippocampus — takes whatever new information it receives during the day and passes it on to other parts of the brain to be stored. The role that dreams play in this night-time learning process is still being studied, but “it’s entirely possible that during multilingual dreams, the brain is trying to connect the two languages”, says Marc, a researcher at a university in Bern, Switzerland.
So having multilingual dreams could mean that our brain is trying to remember a new word or phrase. However, it could also have an emotional (情感) significance. Danuta, a professor of psycholinguistics at the University of Silesia in Poland, suggests that multilingual dreams can express “fears or wishes” around learning a foreign language, including the wish to be a local speaker or to be accepted within a certain community.
We clearly still have a lot to learn about multilingual dreams, but one thing seems certain: if you’re trying to learn a new language, you can sleep on it.
8. Why does the author mention questions in paragraph 1
A. To compare different ideas. B. To introduce the main topic.
C. To present different types of dreams. D. To discuss the human language ability.
9. What is the key element in memorizing a new word according to the text
A. The other new words. B. The native language.
C. The gained knowledge. D. The speaking practice.
10. What can we learn about multilingual dreams
A. They may influence people’s sleep quality. B. They can reflect language-learning feelings.
C. They are the best option to learn a language. D. They help to clear up the useless information.
11. Where is the text most likely from
A. A novel. B. A diary. C. A guidebook. D. A magazine.
【答案】8. B 9. C 10. B 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了睡眠和语言之间的联系可以应用于如何学习任何语言,包括我们的母语。多语梦境中,大脑试图将两种语言联系起来,这有助于学习一门新的语言。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段“Could dreaming in a foreign language improve our memory Does dreaming in a foreign language mean we are making progress in learning that language (用外语做梦能提高我们记忆力吗?梦见一门外语是否意味着我们在学习这门语言方面取得了进步?)”和第二段“The connection between sleep and language can be applied to how we learn any language, including our native language. (睡眠和语言之间的联系可以应用于我们如何学习任何语言,包括我们的母语。)”以及下文的内容可知,作者在第一段提出问题是为了介绍主题:睡眠和语言之间的联系可以应用于如何学习任何语言。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段中“But, if we are going to remember that new word better, what matters is that we need to connect it with what we have learned.(但是,如果我们要更好地记住新词,重要的是我们需要把它和我们学过的东西联系起来)”和第三段“At might, one part of our brain — the hippocampus — takes whatever new information it receives during the day and passes it on to other parts of the brain to be stored. (或许,我们大脑的一部分———海马体———接受白天接收到的任何新信息,并将其传递给大脑的其他部分进行存储。)”可知,根据文章记忆新单词的关键要素是已经获得的知识,把新单词和所学过的东西联系起来就能计得更好。故选C。
【10题详解】
细节理解题。根据文章倒数第二段“Danuta, a professor of psycholinguistics at the University of Silesia in Poland, suggests that multilingual dreams can express “fears or wishes” around learning a foreign language, including the wish to be a local speaker or to be accepted within a certain community.(波兰西里西亚大学心理语言学教授达努塔认为,多语言梦可以表达围绕学习外语的‘恐惧或愿望’,包括希望成为本地人或被某个社区接受)”可知,关于多语梦,我们能了解到它们能反映语言学习的感受。故选B。
【11题详解】
推理判断题。本文主要介绍了睡眠和语言之间的联系可以应用于如何学习任何语言,包括我们的母语。多语梦境中,大脑试图将两种语言联系起来,这有助于学习一门新的语言。根据倒数第二段讲到“Danuta, a professor of psycholinguistics at the University of Silesia in Poland, suggests that multilingual dreams can express “fears or wishes” around learning a foreign language, including the wish to be a local speaker or to be accepted within a certain community.(波兰西里西亚大学心理语言学教授达努塔认为,多语言梦可以表达围绕学习外语的‘恐惧或愿望’,包括希望成为本地人或被某个社区接受)”可知,本文是一篇有关于多语种梦境和语言学习之间的关系的文章,因此这篇文章最有可能来自一本杂志。故选D。
D
People who have trouble walking or moving around often have a hard time enjoying the beach. But hundreds of beaches in Greece now offer a new solution called Seatrac, which allows people in wheelchairs to get into the water on their own.
Seatrac is basically a chair on a moving walkway that can smoothly carry a disabled person into the sea. Once in the sea, the person can either remain in the chair, enjoying the water; or go for a swim. The chair can be controlled from a long distance. When the person is ready to get out of the water, the Seatrac system (系统) brings the chair back to the top of the walkway.
Seatrac was invented and developed in Greece. The idea for it came when one of the inventors, Fotiou, was talking with a friend who used a wheelchair. The friend expressed his enjoyment of the sea but disliked being carried into the ocean like “a bag of potatoes”. Fotiou realized there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water. He worked with his partners to design the system, finally forming a company called TOBEA to build and sell the system.
TOBEA works on making the system simple to put in place and easy to control. A wooden walkway allows wheelchair users to reach Seatrac. The system is solar-powered (太阳能) and can continue to run even if the electricity goes out. The Seatrac system can be easily packed up and stored when the swimming season ends.
Greece has decided to open 287 beaches for people with disabilities. 140 beaches have set up the system and the remaining 147 will build the system in the future. The new Seatrac service is being provided for free to help attract more tourists to the country. TOBEA will offer a website showing where beaches with the special service can be found. Thanks to Seatrac, more and more people who use wheelchairs will have the chance to cool down with a swim in the sea.
12. What does paragraph 2 mainly talk about
A. Why Seatrac is well received. B. How Seatrac works.
C. Why Seatrac needs hand control. D. How Seatrac is developed.
13. What can we know about the Seatrac system
A. It’s expensive to use. B. It can be used all year round.
C. It’s environmentally friendly. D. It requires a large storage space.
14. What do the numbers in the last paragraph show
A. The new service is promising. B. The system is highly praised by the old.
C. The government has made much money. D. The practice is being copied around the world.
15. What can be the best title for the text
A. Fotiou: An Inventor Helping the Disabled
B. Seatrac: Helping Wheelchair Users Enjoy the Sea.
C. TOBEA Is a Famous Factory Producing Wheelchairs
D. Greece Has Built Moving Walkways for the Disabled
【答案】12. B 13. C 14. A 15. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍一项新发明Seatrac系统,可以帮助轮椅使用者享受大海。
【12题详解】
主旨大意题。根据第二段前四句话“Seatrac is basically a chair on a moving walkway that can smoothly carry a disabled person into the sea. Once in the sea, the person can either remain in the chair, enjoying the water; or go for a swim. The chair can be controlled from a long distance. (Seatrac基本上是一把位于移动走道上的椅子,可以顺利地将残疾人带入大海。一旦进入大海,人要么呆在椅子上,享受水;或者去游泳。这把椅子可以远距离控制)”可知,第二段主要介绍了Seatrac系统是如何工作的。故选B。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段第三句话“TOBEA works on making the system simple to put in place and easy to control. A wooden walkway allows wheelchair users to reach Seatrac. The system is solar-powered (太阳能) and can continue to run even if the electricity goes out. The Seatrac system can be easily packed up and stored when the swimming season ends.(TOBEA致力于使系统易于安装和控制。一条木制走道可以让轮椅使用者到达Seatrac。该系统由太阳能供电,即使停电也能继续运行。Seatrac系统可以在游泳季节结束时轻松打包和储存)”可知,Seatrac有太阳能供电,即使停电也能继续运行。由此可推知,该系统是环保的。故选C。
【14题详解】
推理判断题。根据最后一段前两句话“Greece has decided to open 287 beaches for people with disabilities. 140 beaches have set up the system and the remaining 147 will build the system in the future. (希腊决定为残疾人开放287个海滩。140个海滩已经建立了该系统,其余147个海滩将在未来建立该系统)”可知,已经有很多的海滩使用了Seatrac系统,而且还有许多的海滩将来要建立该系统。由此可推知,该系统是很有前景的。故选A。
【15题详解】
主旨大意题。本文主要介绍了一项新发明Seatrac系统,可以帮助轮椅使用者享受大海。所以“Seatrac:帮助轮椅使用者享受大海。”适合作本文的标题。故选B。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you trying to figure out if you’re a successful teen Or maybe you want to know how you can improve. Now here are some ways to be a successful teenager.
Having a daily routine (惯例) is important to stand out. ___16___ Besides, developing a routine that works for you has proved helpful in reducing stress. By following a routine, you’ll notice how productive you are. Eventually, this leads to getting more things done and that’s the first step towards your success.
___17___ However, your social skills can help you gain the respect that most teens feel amazing. Practice the basic social skills such as communicating, listening, understanding others, etc, which can be very important. During my early teenage years, I used to see kindness as a weakness. But I was wrong! If you practice being nice to others, people will really start to respect you and your life will change for the better.
Learning in class doesn’t mean it has to stop there! Successful teenagers will take their free time and put it towards expanding (拓宽) their minds. ___18___ Learn about new topics when you are at home, or join clubs that teach you new skills. This way, you’ll make better use of your time and continue to grow even outside the classroom.
As a saying goes, “Tell me who your friends are and I will tell you who you are.”It means that you are a sum(总和) of the people you surround yourself with. If you’re hanging around with negative individuals, chances are you’ll become a negative person. ___19___
I hope these tips have shown you how to be a successful teenager. If you have already followed some of these, well done! ___20___ If you haven’t started any of these, that’s okay! This, is your push to finally get started.
A. You’re already on the right track.
B. No one can live without basic social skills.
C. Sometimes it’s hard to be taken seriously as a teenager.
D. It will help you stay organized and manage your time better.
E. So you should make it a goal to learn something new every day.
F. It’s quite necessary to break away from some improper daily habits.
G. But staying with hard-working people, you’re on the way to success.
【答案】16. D 17. C 18. E 19. G 20. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些成为一个成功的青少年的方法。
【16题详解】
根据上文“Having a daily routine (惯例) is important to stand out.(有一个日常的习惯是很重要的)”可知,本句承接上文说明有日常习惯的作用:帮助你保持条理,更好地管理你的时间。故D选项“它会帮助你保持条理,更好地管理你的时间”符合语境,故选D。
【17题详解】
根据后文“However, your social skills can help you gain the respect that most teens feel amazing.(然而,你的社交技巧可以帮助你获得大多数青少年都觉得不可思议的尊重)”可知,后文与本句构成转折关系,后文提到了赢得尊重,故推测本句是在说明不受重视的情况。故C选项“作为一个青少年,有时候很难被认真对待”符合语境,故选C。
18题详解】
根据后文“Learn about new topics when you are at home, or join clubs that teach you new skills. This way, you’ll make better use of your time and continue to grow even outside the classroom.(当你在家的时候学习新的话题,或者加入教会你新技能的俱乐部。这样,你就能更好地利用你的时间,甚至在课堂之外也能继续成长)”可知,后文提到了学习新的技能等,可知本句是在建议学习新东西。故E选项“所以你应该把每天学习新东西作为一个目标”符合语境,故选E。
【19题详解】
根据上文“If you’re hanging around with negative individuals, chances are you’ll become a negative person.(如果你和消极的人在一起,你很可能会成为一个消极的人)”可知,本句与上文构成转折,指出和成功的人在一起,就能获得成功。故G选项“但是和努力工作的人在一起,你就在通往成功的路上”符合语境,故选G。
【20题详解】
根据上文“I hope these tips have shown you how to be a successful teenager. If you have already followed some of these, well done!(我希望这些建议已经告诉你如何成为一个成功的青少年。如果你已经遵循了其中的一些,那就做得好!)”可知,上文提到了遵循建议就做得很好了,故本句继续对此进行肯定。故A选项“你已经走上了正确的道路”符合语境,故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everyone has problems they face and some have more than others. However, those situations can feel like a never-ending ___21___ . Most people do not openly ___22___ their problems with others. So no one can be entirely sure what someone else is ___23___ fighting.
For someone having a difficult period in life, unexpected ___24___ can make all the difference. Stephanie Peach did just that for 65-year-old Dennis Raiten, a store worker in Monroe.
Described as “friendly, helpful and hardworking”, Dennis was ___25___ by both his coworkers and customers. A short time ago, Stephanie, a customer, had an enjoyable encounter with him. Although they hadn’t known each other long, the two formed a(n) ___26___ friendship. When Stephanie ___27___ that Dennis had gone without heat and hot water for about 15months, she took ___28___ at once.
Stephanie ___29___ a GoFundMe site for Dennis. She was hoping to ____30____ enough money to buy Dennis a new boiler(锅炉). A month later, the new boiler was ____31____ to Dennis. He was ____32____ by Stephanie. The gift warmed not only his home but also his heart.
After the boiler, Stephanie provided Dennis with more help. In a follow-up post, Stephanie wrote, “Dennis’ bathroom needs a lot more things than we ____33____ . Let’s continue to do our best!”
The story can be a ____34____ for us to be kind because even a small act can help others ____35____ the difficult situations.
21. A. mistake B. choice C. opportunity D. struggle
22. A. imagine B. recall C. share D. compare
23. A. easily B. secretly C. carefully D. directly
24. A. kindness B. politeness C. honesty D. bravery
25. A. encouraged B. comforted C. respected D. introduced
26. A. fast B. ordinary C. odd D. short
27. A. explained B. promised C. decided D. learned
28. A. notice B. courage C. action D. time
29. A. believed B. created C. supported D. checked
30. A. count B. lend C. change D. collect
31. A. returned B. reported C. delivered D. sold
32. A. understood B. touched C. accepted D. excused
33. A. proved B. mentioned C. acquired D. expected
34. A. question B. reminder C. discussion D. comment
35. A. get through B. break down C. look back upon D. hold on to
【答案】21. D 22. C 23. B 24. A 25. C 26. A 27. D 28. C 29. B 30. D 31. C 32. B 33. D 34. B 35. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了一位热心的顾客主动帮助他人改善生活状况的故事,歌颂了她乐于助人的美好品质。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,这些情况可能会让人觉得是一场永无止境的斗争。A. mistake错误;B. choice选择;C. opportunity机会。D. struggle挣扎。根据前文“Everyone has problems they face”及后文“fighting”可知,每个人生活中都会遇到各种问题,需要一直抗争,永无止境。故选D项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:大多数人不会公开地与他人分享他们的问题。A. imagine想象;B. recall回想;C. share分享;D. compare比较。根据后文“their problems with others”可知,没有人愿意分享自己的问题。故选C项。
【23题详解】
考查副词词义辨析。句意:所以没人能完全确定别人在秘密对抗什么。A. easily容易地;B. secretly秘密地;C. carefully仔细地;D. directly直接地。根据前文“Most people do not openly ___2___their problems with others”可知,大家都不愿意分享自己的问题,都在悄悄地与之对抗。故选B项。
24题详解】
考查名词词义辨析。句意:对于生活中处于困难时期的人来说,意想不到的善意会让一切变得不同。A. kindness善良;B. politeness礼貌;C. honesty诚实;D. bravery勇敢。根据后文“Stephanie ___9___ a GoFundMe site for Dennis. ”可知,斯蒂芬妮创建网站,筹钱为丹尼斯买锅炉的善意举动会帮助丹尼斯度过困难。故选A项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:丹尼斯被形容为“友好、乐于助人、勤奋”,受到同事和客户的尊重。A. encouraged鼓励;B. comforted安慰;C. respected尊敬;D. introduced介绍。根据前文“Described as “friendly, helpful and hardworking””可知,因为丹尼斯友好勤奋,所以他被大家尊重。故选C项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然他们认识的时间不长,但两人很快就结下了友谊。A. fast快速的;B. ordinary普通的;C. odd奇怪的;D. short短暂的。根据前文“Although they hadn’t known each other long”可知,虽然两人认识时间不长,但很快结下了友谊。故选A项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:当斯蒂芬妮得知丹尼斯已经有15个月没有暖气和热水时,她立即采取了行动。A. explained解释;B. promised答应;C. decided决定;D. learned得知。根据“Dennis had gone without heat and hot water for about 15months”可知,斯蒂芬妮得知丹尼斯已经有15个月没有暖气和热水。故选D项。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:当斯蒂芬妮得知丹尼斯已经有15个月没有暖气和热水时,她立即采取了行动。A. notice通知;B. courage勇气;C. action行动;D. time时间。根据后文“Stephanie ___9___ a GoFundMe site for Dennis”可知,斯蒂芬妮采取行动为丹尼斯筹钱去帮助他。故选C项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:斯蒂芬妮为丹尼斯创建了一个GoFundMe网站。A. believed相信;B. created创造;C. supported支持;D. checked检查。根据后文“a GoFundMe site for Dennis”可知,斯蒂芬妮创建了一个网站。故选B项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:她希望能筹到足够的钱给丹尼斯买一个新的锅炉。A. count数数;B. lend借出;C. change改变;D. collect收集。根据后文“enough money to buy Dennis a new boiler”可知,她想筹到足够的钱给丹尼斯买一个新的锅炉。故选D项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:一个月后,新的锅炉送到了丹尼斯那里。A. returned返回;B. reported报道;C. delivered递送;D. sold售卖。根据后文前文“to buy Dennis a new boiler”及“A month later, the new boiler”可知,斯蒂芬妮筹到足够的钱给丹尼斯买一个新的锅炉并送到了他那里。故选C项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:他被斯蒂芬妮感动了。A. understood理解;B. touched触动;C. accepted接受;D. excused原谅。根据前文“A month later, the new boiler was __11___to Dennis”可知,斯蒂芬妮的行为使丹尼斯深受感动。故选B项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:丹尼斯的浴室需要的东西比我们预期的要多。A. proved证明;B. mentioned提及;C. acquired获得;D. expected期待。根据前文“Dennis’ bathroom needs a lot more work”及后文“Let’s continue to do our best!”可知,丹尼斯的浴室还缺很多东西,比我们想的要多。故选D项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:这个故事可以提醒我们要善良,因为即使是一个小小的举动也可以帮助别人度过难关。A. question问题。B. reminder提醒物;C. discussion讨论;D. comment评论。根据后文“to be kind”可知,这个故事传达了乐于助人的重要性,可以提醒我们要帮助他人。故选B项。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:这个故事可以提醒我们要善良,因为即使是一个小小的举动也可以帮助别人度过难关。A. get through度过;B. break down出故障;C. look back upon回顾;D. hold on to紧紧抓住。根据前文“a small act can help others”及联系故事内容可知,即使一个小小的善意的举动也能帮助别度过难关。故选A项。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Saltwater Song is traditional folk music in Zhongsha in which enjoys great ___36___ (popular) among Tanzhou, Minzhong and other towns.
Saltwater Song dates back to the late Ming and early Qing period ___37___ people led such a poor life on the sea that their boats were their rooms and the sea was their land. They made their living by fishing and were exposed(暴露) to the sun and rain all the year. ___38___ (face)with such a terrible living environment, they sang to cheer themselves up. Gradually, they didn’t need to go out to fish on the sea, but the song ___39___ (pass) down during that period. Now people still sing it as a way to relax when they work on the farm.
___40___ impresses people most is that Saltwater Song has a variety of forms, including long and short sentences of Saltwater Song, Gaotang Song, Da Zhu Song, Gu Mei Song, etc. It is performed ___41___ (natural) with rhymes(押韵), showing the intelligence of local farmers.
However, with foreign cultures ___42___ (pour) in, more and more younger generations are not interested in Saltwater Song, which puts it at the risk of disappearing. To protect it as much as possible, our country added it ___43___ the National Intangible Cultural Heritage List in May,2006. Besides, with the support of the government, lots of ___44___ (color) activities about Saltwater Song are held and many inheritors(继承者) begin to appear. With all these methods, Saltwater Song ____45____ (draw) more attention so far.
【答案】36. popularity
37. when 38. Faced
39. was passed
40. What 41. naturally
42. pouring
43. to 44. colorful##colourful
45. has drawn
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了咸水歌的起源和发展。
【36题详解】
考查名词。句意:咸水歌是中沙的传统民间音乐,在潭州、闽中等地广为流传。分析句子可知,空格处作enjoys的宾语,应该用名词形式,popular是形容词,其名词形式是popularity,不可数名词。故填popularity。
【37题详解】
考查定语从句。句意:咸水歌可以追溯到明末清初,当时人们在海上过着贫穷的生活,他们的船是他们的房间,大海是他们的土地。分析句子可知,此处为关系副词when引导的定语从句,先行词the late Ming and early Qing period在从句中作时间状语成分。故填when。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:面对如此恶劣的生活环境,他们用歌声来鼓舞自己。分析句子可知,此处为非谓语动词作状语,face和逻辑主语they为被动关系,所以为过去分词形式。故填Faced。
【39题详解】
考查动词时态和语态。句意:渐渐地,他们不需要出海捕鱼了,但这首歌在那个时期流传了下来。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,主语the song为单数名词和动词pass为被动关系,结合时间状语during that period可知,此处应为一般过去时的被动语态结构。故填was passed。
【40题详解】
考查主语从句。句意:最让人印象深刻的是,咸水歌的形式多种多样,有咸水歌、高唐歌、大竹歌、顾眉歌等长短句。分析句子可知,此处为连接代词What引导的主语从句,What在从句中作主语成分,意为“一些事情”。故填What。
【41题详解】
考查副词。句意:它自然地伴随着韵律表演,显示了当地农民的智慧。由副词修饰动词可知,此处为副词naturally修饰动词is performed。故填naturally。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:然而,随着外来文化的涌入,越来越多的年轻一代对咸水歌不感兴趣,这使得咸水歌面临着消失的危险。分析句子可知,此处为with的复合结构,其里面的动词应为非谓语形式,pour和foreign cultures为主动关系,所以为现在分词形式。故填pouring。
【43题详解】
考查介词。句意:为了尽可能地保护它,我国于2006年5月将它列入了国家非物质文化遗产名录。分析句子可知,此处为动词短语add sth to sth“将某物添加到某物中”,所以此处为介词to的填入。故填to。
【44题详解】
考查形容词。句意:此外,在政府的支持下,举行了许多关于咸水歌的丰富多彩的活动,许多继承者开始出现。由空后activities为名词可知,此处为形容词colorful/colourful“丰富多彩的”作定语修饰该名词,满足句意要求。故填colorful/colourful。
【45题详解】
考查动词时态和主谓一致。句意:通过所有这些方法,“咸水歌”迄今为止吸引了更多的关注。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,结合该句so far时间状语可知,此处应为现在完成时,主语Saltwater Song为单数名词,所以为动词三单形式。故填has drawn。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分20分)
46. 假定你是李华,你校计划举办英语艺术节活动。请你写一封邮件邀请你的新西兰朋友 Allen 参加,内容包括:
1. 写信目的;
2. 活动时间、地点和内容;
3. 表达希望。
注意:
1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Allen,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Allen,
Knowing that you’re interested in art, I’m writing to invite you to the English art festival in our school.
As planned, the festival is to be held at 8 a. m. next Sunday in our school hall. There are varieties of performances, ranging from poetry reading, singing, dancing to short plays, which will be performed by some teachers and students from our school. Besides, you’re welcome to have on-site interaction and communication with us and we will be very delighted.
Your favorable reply at your earliest convenience will be highly appreciated. Looking forward to your involvement.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本书面表达属于应用文。要求写封邀请信邀请外国朋友参加学校举办的英语艺术节活动。
【详解】1.词汇积累
按照计划:as planned→as scheduled
各种各样的:varieties of →various
此外:besides→what’s more
参与: involvement→engagement
2.句式拓展
并列句变复合句
原句:Besides, you’re welcome to have on-site interaction and communication with us and we will be very delighted.
拓展句:Besides, you’re welcome to have on-site interaction and communication with us, which will make us very delighted.
【点睛】【高分句型1】Knowing that you’re interested in art, I’m writing to invite you to the English art festival in our school.(运用了现在分词作状语)
【高分句型2】There are varieties of performances, ranging from poetry reading, singing, dancing to short plays, which will be performed by some teachers and students from our school.(运用了which引导的非限制性定语从句及现在分词作状语)
第二节(满分20分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一段,使之构成一篇完整的短文。
Officer Julian and Christina parked in front of the bus station and saw that an ambulance(救护车) had arrived before them. There was a call about an old woman lying on the ground. They came to check things out.
They exited their car and saw a doctor tending to the old woman, who was luckily conscious(有意识) and talking.
“Mrs. Logan ” Christina and Julian questioned with wide eyes. They both realized they knew the old woman.
The old woman looked up and finally recognized them. “Julian! Christina! I haven’t-seen you since you graduated from high school. What are you doing here ” she said breathlessly. “We were asked to come to check things after the call came through 911. Is everything alright What are you doing in this bus station ” Christina placed her hands on the old woman’s shoulders.
Years ago, Mrs. Logan was their math teacher. She lived alone in Minnesota after her husband died. “I was hoping to go to Florida to see my son Peter. I haven’t heard from him for months. There are lots of hurricanes(飓风) in Florida. I need to make sure he’s safe,” Mrs. Logan explained.
Considering the doctor’s advice against Mrs. Logan travelling alone by bus especially as far as Florida, Julian softly suggested she go home and rest. However, Mrs. Logan begged for their help in a weak voice. Moved by her, Julian and Christina decided to drive her to Florida themselves to help realize her wish.
Four days later, they finally reached Florida, only to find everywhere was in a mess. Obviously, a terrible hurricane had hit this area days before. They hurried to her son’s home. It was destroyed completely and Peter was nowhere to be found. Mrs. Logan broke down on Christina’s shoulder. “Don’t worry, Mrs. Logan.” Christina hugged the old woman close to her body protectively.
注意:
1. 续写词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
About an hour later, they were told that Peter was in hospital, still alive.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】About an hour later, they were told that Peter was in hospital, still alive. A ray of hope flashed in their eyes. Immediately they rushed to the hospital, their hearts pounding with expectation and worry. As they entered, they saw Peter lying in bed, weak but conscious. Mrs.Logan approached her son, her voice trembling,“Peter, my dear.”Peter looked up at his mother,surprised,“Mom, how come you’re here I was badly injured in the hurricane and was sent to hospital in time by kind neighbors. The doctors and nurses did all they could to help me recover.”Mrs. Logan thanked them for their generous help, tears of gratitude welling up in her eyes. The hospital became a place of hope and healing, where lives were saved and families reunited. The two officers felt proud and happy to have helped Mrs. Logan.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了洛根夫人因为担心自己的儿子在飓风中受到伤害,而决定自己一人前往儿子的地方看望他。在路上洛根夫人意外地晕倒了,后被警察及时发现并带她去她儿子的地方,结果幸运的是,她的儿子在飓风中被邻居救援并未受到伤害的故事。
【详解】1.段落续写:
由该段首句内容“大约一个小时后,他们被告知彼得住院了,还活着。”可知,该段可描写彼得在飓风中被救援的经过以及洛根夫人的感激之情。
2.续写线索:被告知彼得住院了——他们立即赶往医院——彼得讲述救援经过——洛根夫人表示感激——感悟
3.词汇激活
行为类
①急忙前往:rushed to /hurried to
②.走近:approached /walked up to
③.感谢:thanked /appreciated
情绪类
①.惊讶的:surprised/ amazed/astonished
②.高兴的:happy /glad
【点睛】[高分句型1]. As they entered, they saw Peter lying in bed, weak but conscious.(运用了连词As引导的时间状语从句。)
[高分句型2]. Logan thanked them for their generous help, tears of gratitude welling up in her eyes.(运用了独立主格结构的用法。)
[高分句型3]. The hospital became a place of hope and healing, where lives were saved and families reunited.(运用了关系副词where引导的非限制性定语从句。)
听力1—5BACAC 6—10CCABB 11—15BBCBA 16—20ACBAC2023—2024学年度第一学期期中学业水平诊断
高一英语
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,只交答题卡。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,请先将答案划在试卷上。该部分录音内容结束后,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How long is the museum closed
A. One day. B. Three days. C. Five days.
2. Who might the man be
A. A driver. B. A passerby. C. A ticket seller.
3. What are the speakers mainly talking about
A. Where to move. B. When to move. C. Why to move.
4. What does the man want to do
A. Return a book. B. Change a book. C. Buy a book.
5. Why does the man give up going to the concert
A. It’s too noisy there. B. The tickets are sold out. C. He can’t afford the ticket.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s the woman’s purpose of talking to the man
A. To put on weight. B. To grow taller. C. To lose weight.
7. What is the woman’s height
A. 160cm. B. 172cm. C. 172.5cm.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. How much does the man offer at first
A. $13,000. B. $13,500. C. $14,000.
9. What does the woman promise to do in the end
A. Offer a test drive. B. Give the car a careful check. C. Take $1,000 off the asking price.
10. What will the man do next
A. He won’t sign the paper. B. He’ll drive the new car home. C. He’ll go to the bank to draw money.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What are the speakers going to do first
A. Buy some flowers. B. Visit their new house. C. Meet the man’s manager.
12. What does the woman want to grow at first
A. Flowers. B. Vegetables. C. Fruit trees.
13. What flowers do the speakers plan to buy
A. Cheap flowers. B. Beautiful flowers. C. Flowers easy to grow.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What is the woman going to do this weekend
A. Stay. at home. B. Go to the beach. C. Help paint the walls.
15. When does the conversation take place
A. At 6: 00 p. m. B. At 7: 00 p. m. C. At 9: 00 p. m.
16. How does the man feel about the coming weekend
A Unhappy. B. Nervous. C. Excited.
17. Where are the speakers
A. In the school, B. At the man’s home. C. At the woman’s home.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What does the speaker mainly talk about at first
A. Ways to be a good listener. B. The importance of listening.
C. The differences between listening and speaking.
19. Why does the speaker mention parents
A. To state listening is a kind of love. B. To show listening is really helpful.
C. To prove listening is polite behavior.
20. What is impolite behavior according to the speaker
A. Listening with respect. B. Expressing ideas to others. C. Forgetting to listen to others.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Sweden is home to some of the most impressive Northern European scenery, adventure-filled activities and is a perfect place for nature-lovers. This 4-day trip takes you to the Ice Hotel in Jukkasjarvi in Sweden.
Day 1 Arrival in Kiruna
On arrival at Kiruna Airport, you can catch the express train to the Ice Hotel, located by the Torne River. You can stay in a cold or a warm room and visit the ice bar (冰吧) created from snow and ice. You will have the option to go to a wilderness camp in the evening for a delicious dinner.
Day 2 Fishing Tour and Northern Lights Photography.
You can take a three-hour fishing tour in the Torne River. In the evening, you can go on a northern lights photography activity by the riverside. Sweden is definitely one of the best places to see the northern lights from September to April of the following year. At night, you’ll stay in a cold room in the Ice Hotel and sleep in a warm sleeping bag with animal skins.
Day 3 River Rafting (漂流) and Ice Sculpting
After breakfast, you’ll further enjoy the Arctic summer by going on a rafting adventure in the Tome River. Children can have an ice-sculpting class at a low price and learn how to shape ice blocks and all the ice-sculpting tools are provided on site. It should be registered (报名) beforehand.
Day 4 Say Goodbye to Sweden
After breakfast at your hotel, a private driver will drive you to the airport, marking the end of your trip.
1. How are the tourists advised to get to the Ice Hotel after landing
A. By rail. B. By road. C. By air. D. By water.
2. When is a suitable time to enjoy the northern lights in Sweden
A. June. B. July. C. August. D. October.
3 What can we know about the ice-sculpting class
A. It has classes for all ages. B. It offers courses for free.
C. Tourists must carry their own tools. D. Tourists should sign up for it in advance.
B
In the third grade, ten-year-old Jane read a book about poaching (偷猎) the endangered tigers and cutting down forests at will. She told her friend Holt about it and she really wanted to help save the tigers.
Despite being in elementary school, the two girls have organized fundraisers(资金筹集).During their first year, the girls raised $1,500 to save tigers. “We went to a zoo and asked if we could help and it became this huge fun thing. We never expected it to get so big,” the girls said.
When Jane and Holt pitched their ideas in the zoo to ask for funds, their table was packed with zoo guests all afternoon. This year’s goal is $2,500. Whatever they raise will be matched by the Zoological Society and all be donated(捐赠) to the Tiger Protection Fund.
On top of helping the animal, the girls would also be excited about their names to be proudly posted at the zoo’s entrance on a sign with other donors. “If we get our names on it, it’s going to feel like being famous, and it’s going to be like a dream come true for us,” Jane said. They said they were close to their goal and the zoo couldn’t be happier.
“Their awareness of what’s happening to tigers and their wanting to educate people on what’s happening to tigers are unbelievable,” Kassner, an animal expert, said. “Three kinds of tigers have already died out and the remaining six are all endangered. The ‘Tiger Girls’ are bringing a big and positive effect and won’t be stopping anytime soon.”
“I’m so happy that we’ve come this far. We can do this now though we’re only fifth graders and just imagine what we can do in the future,” Holt said.
4. What led Jane to have the idea of saving tigers
A. The support of her school. B. Her teacher’s encouragement.
C. The suggestion from her friend. D. Her personal reading experience.
5. What does the underlined word “pitched” in paragraph 3 mean
A. Investigated. B. Accepted. C. Publicized. D. Considered.
6. What does Kassner think about the two girls
A. They have made a great difference.
B They succeed in stopping people poaching.
C. They enable people to focus on school education.
D. They realized the dream of becoming well-known.
7. Which of the following can best describe the two girls
A. Proud and traditional. B. Creative and confident.
C. Serious and humorous. D. Courageous and curious.
C
It’s often said that we human beings can dream in a foreign language. Could dreaming in a foreign language improve our memory Does dreaming in a foreign language mean we are making progress in learning that language
Before we look at multilingual (多语言) dreams, first we need to look at sleep. The connection between sleep and language can be applied to how we learn any language, including our native language. Even adults still learn about one new word every two days in their first language. But, if we are going to remember that new word better, what matters is that we need to connect it with what we have learned. And in order to do that, we “need to have some sleep”, says Gareth Gaskell, a professor at the University of York.
It’s during sleep that the integration (整合) of old and new knowledge happens. At might, one part of our brain — the hippocampus — takes whatever new information it receives during the day and passes it on to other parts of the brain to be stored. The role that dreams play in this night-time learning process is still being studied, but “it’s entirely possible that during multilingual dreams, the brain is trying to connect the two languages”, says Marc, a researcher at a university in Bern, Switzerland.
So having multilingual dreams could mean that our brain is trying to remember a new word or phrase. However, it could also have an emotional (情感) significance. Danuta, a professor of psycholinguistics at the University of Silesia in Poland, suggests that multilingual dreams can express “fears or wishes” around learning a foreign language, including the wish to be a local speaker or to be accepted within a certain community.
We clearly still have a lot to learn about multilingual dreams, but one thing seems certain: if you’re trying to learn a new language, you can sleep on it.
8 Why does the author mention questions in paragraph 1
A. To compare different ideas. B. To introduce the main topic.
C. To present different types of dreams. D. To discuss the human language ability.
9. What is the key element in memorizing a new word according to the text
A. The other new words. B. The native language.
C. The gained knowledge. D. The speaking practice.
10. What can we learn about multilingual dreams
A. They may influence people’s sleep quality. B. They can reflect language-learning feelings.
C. They are the best option to learn a language. D. They help to clear up the useless information.
11. Where is the text most likely from
A. A novel. B. A diary. C. A guidebook. D. A magazine.
D
People who have trouble walking or moving around often have a hard time enjoying the beach. But hundreds of beaches in Greece now offer a new solution called Seatrac, which allows people in wheelchairs to get into the water on their own.
Seatrac is basically a chair on a moving walkway that can smoothly carry a disabled person into the sea. Once in the sea, the person can either remain in the chair, enjoying the water; or go for a swim. The chair can be controlled from a long distance. When the person is ready to get out of the water, the Seatrac system (系统) brings the chair back to the top of the walkway.
Seatrac was invented and developed in Greece. The idea for it came when one of the inventors, Fotiou, was talking with a friend who used a wheelchair. The friend expressed his enjoyment of the sea but disliked being carried into the ocean like “a bag of potatoes”. Fotiou realized there must be a way to make it easier for wheelchair users to get into the water. He worked with his partners to design the system, finally forming a company called TOBEA to build and sell the system.
TOBEA works on making the system simple to put in place and easy to control. A wooden walkway allows wheelchair users to reach Seatrac. The system is solar-powered (太阳能) and can continue to run even if the electricity goes out. The Seatrac system can be easily packed up and stored when the swimming season ends.
Greece has decided to open 287 beaches for people with disabilities. 140 beaches have set up the system and the remaining 147 will build the system in the future. The new Seatrac service is being provided for free to help attract more tourists to the country. TOBEA will offer a website showing where beaches with the special service can be found. Thanks to Seatrac, more and more people who use wheelchairs will have the chance to cool down with a swim in the sea.
12. What does paragraph 2 mainly talk about
A. Why Seatrac is well received. B. How Seatrac works.
C. Why Seatrac needs hand control. D. How Seatrac is developed.
13. What can we know about the Seatrac system
A. It’s expensive to use. B. It can be used all year round.
C. It’s environmentally friendly. D. It requires a large storage space.
14. What do the numbers in the last paragraph show
A. The new service is promising. B. The system is highly praised by the old.
C. The government has made much money. D. The practice is being copied around the world.
15. What can be the best title for the text
A. Fotiou: An Inventor Helping the Disabled
B. Seatrac: Helping Wheelchair Users Enjoy the Sea.
C. TOBEA Is a Famous Factory Producing Wheelchairs
D. Greece Has Built Moving Walkways for the Disabled
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Are you trying to figure out if you’re a successful teen Or maybe you want to know how you can improve. Now here are some ways to be a successful teenager.
Having a daily routine (惯例) is important to stand out. ___16___ Besides, developing a routine that works for you has proved helpful in reducing stress. By following a routine, you’ll notice how productive you are. Eventually, this leads to getting more things done and that’s the first step towards your success.
___17___ However, your social skills can help you gain the respect that most teens feel amazing. Practice the basic social skills such as communicating, listening, understanding others, etc, which can be very important. During my early teenage years, I used to see kindness as a weakness. But I was wrong! If you practice being nice to others, people will really start to respect you and your life will change for the better.
Learning in class doesn’t mean it has to stop there! Successful teenagers will take their free time and put it towards expanding (拓宽) their minds. ___18___ Learn about new topics when you are at home, or join clubs that teach you new skills. This way, you’ll make better use of your time and continue to grow even outside the classroom.
As a saying goes, “Tell me who your friends are and I will tell you who you are.”It means that you are a sum(总和) of the people you surround yourself with. If you’re hanging around with negative individuals, chances are you’ll become a negative person. ___19___
I hope these tips have shown you how to be a successful teenager. If you have already followed some of these well done! ___20___ If you haven’t started any of these, that’s okay! This, is your push to finally get started.
A. You’re already on the right track.
B. No one can live without basic social skills.
C. Sometimes it’s hard to be taken seriously as a teenager.
D. It will help you stay organized and manage your time better.
E. So you should make it a goal to learn something new every day.
F. It’s quite necessary to break away from some improper daily habits.
G. But staying with hard-working people, you’re on the way to success.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Everyone has problems they face and some have more than others. However, those situations can feel like a never-ending ___21___ . Most people do not openly ___22___ their problems with others. So no one can be entirely sure what someone else is ___23___ fighting.
For someone having a difficult period in life, unexpected ___24___ can make all the difference. Stephanie Peach did just that for 65-year-old Dennis Raiten, a store worker in Monroe.
Described as “friendly, helpful and hardworking”, Dennis was ___25___ by both his coworkers and customers. A short time ago, Stephanie, a customer, had an enjoyable encounter with him. Although they hadn’t known each other long, the two formed a(n) ___26___ friendship. When Stephanie ___27___ that Dennis had gone without heat and hot water for about 15months, she took ___28___ at once.
Stephanie ___29___ a GoFundMe site for Dennis. She was hoping to ____30____ enough money to buy Dennis a new boiler(锅炉). A month later, the new boiler was ____31____ to Dennis. He was ____32____ by Stephanie. The gift warmed not only his home but also his heart.
After the boiler, Stephanie provided Dennis with more help. In a follow-up post, Stephanie wrote, “Dennis’ bathroom needs a lot more things than we ____33____ . Let’s continue to do our best!”
The story can be a ____34____ for us to be kind because even a small act can help others ____35____ the difficult situations.
21. A. mistake B. choice C. opportunity D. struggle
22. A. imagine B. recall C. share D. compare
23. A. easily B. secretly C. carefully D. directly
24. A. kindness B. politeness C. honesty D. bravery
25. A. encouraged B. comforted C. respected D. introduced
26. A. fast B. ordinary C. odd D. short
27. A. explained B. promised C. decided D. learned
28. A. notice B. courage C. action D. time
29. A. believed B. created C. supported D. checked
30. A. count B. lend C. change D. collect
31. A. returned B. reported C. delivered D. sold
32. A. understood B. touched C. accepted D. excused
33. A. proved B. mentioned C. acquired D. expected
34. A. question B. reminder C. discussion D. comment
35. A. get through B. break down C. look back upon D. hold on to
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Saltwater Song is traditional folk music in Zhongsha in which enjoys great ___36___ (popular) among Tanzhou, Minzhong and other towns.
Saltwater Song dates back to the late Ming and early Qing period ___37___ people led such a poor life on the sea that their boats were their rooms and the sea was their land. They made their living by fishing and were exposed(暴露) to the sun and rain all the year. ___38___ (face)with such a terrible living environment, they sang to cheer themselves up. Gradually, they didn’t need to go out to fish on the sea, but the song ___39___ (pass) down during that period. Now people still sing it as a way to relax when they work on the farm.
___40___ impresses people most is that Saltwater Song has a variety of forms, including long and short sentences of Saltwater Song, Gaotang Song, Da Zhu Song, Gu Mei Song, etc. It is performed ___41___ (natural) with rhymes(押韵), showing the intelligence of local farmers.
However, with foreign cultures ___42___ (pour) in, more and more younger generations are not interested in Saltwater Song, which puts it at the risk of disappearing. To protect it as much as possible, our country added it ___43___ the National Intangible Cultural Heritage List in May,2006. Besides, with the support of the government, lots of ___44___ (color) activities about Saltwater Song are held and many inheritors(继承者) begin to appear. With all these methods, Saltwater Song ____45____ (draw) more attention so far.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 (满分20分)
46. 假定你是李华,你校计划举办英语艺术节活动。请你写一封邮件邀请你的新西兰朋友 Allen 参加,内容包括:
1. 写信目的;
2. 活动时间、地点和内容;
3. 表达希望。
注意:
1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Allen,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分20分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一段,使之构成一篇完整的短文。
Officer Julian and Christina parked in front of the bus station and saw that an ambulance(救护车) had arrived before them. There was a call about an old woman lying on the ground. They came to check things out.
They exited their car and saw a doctor tending to the old woman, who was luckily conscious(有意识) and talking.
“Mrs. Logan ” Christina and Julian questioned with wide eyes. They both realized they knew the old woman.
The old woman looked up and finally recognized them. “Julian! Christina! I haven’t-seen you since you graduated from high school. What are you doing here ” she said breathlessly. “We were asked to come to check things after the call came through 911. Is everything alright What are you doing in this bus station ” Christina placed her hands on the old woman’s shoulders.
Years ago, Mrs. Logan was their math teacher. She lived alone in Minnesota after her husband died. “I was hoping to go to Florida to see my son Peter. I haven’t heard from him for months. There are lots of hurricanes(飓风) in Florida. I need to make sure he’s safe,” Mrs. Logan explained.
Considering the doctor’s advice against Mrs. Logan travelling alone by bus especially as far as Florida, Julian softly suggested she go home and rest. However, Mrs. Logan begged for their help in a weak voice. Moved by her, Julian and Christina decided to drive her to Florida themselves to help realize her wish.
Four days later, they finally reached Florida, only to find everywhere was in a mess. Obviously, a terrible hurricane had hit this area days before. They hurried to her son’s home. It was destroyed completely and Peter was nowhere to be found. Mrs. Logan broke down on Christina’s shoulder. “Don’t worry, Mrs. Logan.” Christina hugged the old woman close to her body protectively.
注意:
1. 续写词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
About an hour later, they were told that Peter was in hospital, still alive.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力1—5BACAC 6—10CCABB 11—15BBCBA 16—20ACBAC
同课章节目录