2023-2024学年陕西省安康市高一上学期11月期中英语试题(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)

文档属性

名称 2023-2024学年陕西省安康市高一上学期11月期中英语试题(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)
格式 zip
文件大小 75.3KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:43:53

文档简介

2023年宜荆荆随高一11月联考
高一英语试卷
注意事项:
1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How much is the T-shirt now
A. $3. B. $7. C. $10.
2. What are the speakers doing
A. Looking for a person. B. Entering a building. C. Dressing up.
3. What is the wrong with the man
A. He’s got a headache.
B. He is awakened easily at night.
C. Somebody hurt him yesterday.
4. What does the man mean
A. The woman isn’t friendly.
B. The printer is difficult to use.
C. The office needs a new printer.
5. What are the speakers mainly talking about
A. Their university days. B. A football match. C. A person.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,问答第6、7题。
6. Where does the conversation take place
A. In a bank. B. In a store. C. In a restaurant
7. How does the man feel now
A. Happy. B. Worried. C. Relaxed.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What are the speakers talking about
A. A phone. B. A video. C. A mirror.
9. What is the woman’s opinion on her dad’s idea
A. It’s popular. B. It’s worth trying. C. It’s bad.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What did the man do last night
A. He attended a party. B. He stayed up late working. C. He celebrated his birthday.
11. What does the woman suggest the man do
A. Eat healthy food. B. Get enough sleep at night. C. Pay attention to his schoolwork.
12. Where will the speakers probably go
A. To a cafe. B. To a cinema. C. To a school.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the woman
A. A hostess. B. A teacher. C. A house agent.
14. When did the man move out
A. Two months ago. B. Four months ago. C. Six months ago.
15. What is the purpose of Brian’s moving out
A. To have much more fun.
B. To find a good place to paint.
C. To get out of control of his parents.
16. What advice does Brian give in the end
A. Try to live alone.
B. Ask for parents’ permission.
C. Have a good reason for moving out.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What kind of music does the speaker dislike
A. Pop. B. Rock. C. Jazz.
18. What did the speaker do when it started to rain
A. He went home with his friends.
B. He kept on watching the performance.
C He went to the tents provided by the organizers.
19. According to the speaker, why did the supporting bands perform well in the festival
A. To make their music well-known.
B. To behave better than the stars.
C. To get good pay.
20. What made the speaker unhappy in the festival
A. The music. B. The organizers. C. The living place.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Cook Museum Community Classes
When: November 1, 15 & 28, 2023 from 10-11:30 am
Registration Deadline: October 28, 2023
Cost: $12 per participant
Location: Cook Museum of Natural Science, 1334th Ave NE, Decatur, AL35601
Limited spots are available. Those who would like to participate in the class should register and pay the $12 fee in advance. Admission to the Exhibits is not included. There are two ways to register: in person at the Guest Services desk in the Museum or contact the Group Sales department during regular weekday business hours at groups@cookmuseum.org or (256)898-6312.
November Class Topics:
●Weather Watchers
Grade Levels: K-4th
Maximum: 10 participants
With Weather Watchers, participants step into the shoes of meteorologists (气象学家) and learn the formation of local weather events. Interactive demonstrations allow the participants to watch the development of clouds, lightning and storms in the classroom. Participants will also work together to create their own weather station. Together, they will explore why these local weather events are so important to native animals and plants. Then participants will collect data and become citizen scientists.
●All About Squid (鱿鱼)
Grade Levels: 5th-12th
Maximum: 15 participants
Look into the amazing body structure of these creatures! In this interactive class participants will dissect (解剖) a squid and study how their unique design allows them to catch food and escape from enemies.
1. How can participants sign up for the classes
A. By calling (256)898-6312 at weekends. B. By visiting the Group Sales department.
C. By going to the Guest Services desk yourself. D. By contacting Group Sales department at midnight.
2. What can participants do in the class suitable for K-4th students
A. Become lifelong scientists. B. Identify native animals and plants.
C. Tour around a weather station. D. Learn the secrets behind the weather.
3. When is the registration deadline for “All About Squid”
A. October 28. B. November 1. C. November 15. D. November 28.
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了库克博物馆社区课程报名时间、方式、课程主题等内容。
【1题详解】
细节理解题。根据第五段“There are two ways to register: in person at the Guest Services desk in the Museum or contact the Group Sales department during regular weekday business hours at groups@cookmuseum.org or (256)898-6312.(报名方式有两种:亲自到博物馆宾客服务台,或在工作日正常营业时间内致电groups@cookmuseum.org或(256)898-6312与集团销售部联系)”可知,学员可以去宾客服务台报名参加课程。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Maximum: 10 participants后文中“Interactive demonstrations allow the participants to watch the development of clouds, lightning and storms in the classroom.(互动演示让参与者在教室里观察云、闪电和风暴的发展)”可知,在适合四年级学生的课堂上,参与者可以了解天气背后的秘密。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据第二段“Registration Deadline: October 28, 2023(报名截止日期:2023年10月28日)”可知,《鱿鱼总动员》的报名截止日期是10月28日。故选A。
B
Growing up in Canterbury, Scartozzi recalls swimming in rivers as part of her childhood. When she returned many years later, however, she noticed things had changed. “Some of the places where I could swim before now have signs saying ‘polluted water, do not swim’,” she says. “I wanted to take my kids to places to swim but we couldn’t because these signs were up.”
Although the experience was sad and surprising, it has also served as fuel for Scartozzi, who’s now focusing on restoring the health of waterways. Her company called eCleanEnvirotech is developing technology to remove pollutants from waterways such as rivers, ponds and streams. It involves feeding polluted water into a system housing microbes (微生物) that eat or break up the pollutants.
The “engineered” nature of the technology, Scartozzi explains, means it’s adaptable for different environment conditions. Each system can be personalized with its own unique “soup” of microbes to remove the pollutants in any waterway where it is installed (安装).
Other advantages of the technology, she says, are that it can process water relatively quickly and that it can be used to treat waterways in a variety of sizes and locations.
She says she hopes to create cleaner water for the benefit of future generations. “My passion is around restoring the health of these waterways. And my purpose is to do anything that I can to return them to their former condition. That’s what drives me every day. If I can do anything, it is so that in the future, my kids and grandchildren have somewhere where they can go swimming and fishing.”
4. What can we learn from the first two paragraphs
A. Scartozzi and her kids were fond of swimming.
B. The experience inspired Scartozzi to clean up waterways.
C. Waterways in the world were unsuitable for swimming.
D. The company focuses on the development of the technology.
5. What is one advantage of the technology
A. It is convenient and economic. B. It can be used in limited waterways.
C. It functions slowly but effectively. D. Its system is flexible and efficient.
6. What is the goal of Scartozzi
A. To introduce her company. B. To swim and fish in the river.
C. To regain healthy waterways. D. To educate future generations.
7. Which of the following can best describe Scartozzi
A. Energetic B. Curious. C. Outgoing. D. Responsible.
【答案】4. B 5. D 6. C 7. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了童年经常游泳的Scartozzi,因河水受到污染而不能带孩子在河里游泳,这段经历激发她带动自己的公司研发高科技,把清理河道的污染物、净化水域作为自己的使命。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段中“Although the experience was sad and surprising, it has also served as fuel for Scartozzi, who’s now focusing on restoring the health of waterways. (尽管这段经历令人悲伤和惊讶,但它也为Scartozzi提供了动力,他现在正专注于恢复水道的健康。)”可知,尽管这段经历令人悲伤和惊讶,但是它为Scartozzi提供了动力,她现在的任务是恢复水道的健康。故选B项。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段中“The “engineered” nature of the technology, Scartozzi explains, means it’s adaptable for different environment conditions. (Scartozzi解释说,这项技术的“工程化”性质意味着它可以适应不同的环境条件。)”可知,这项技术的系统灵活高效。故选D项。
【6题详解】
细节理解题。根据第五段中“My passion is around restoring the health of these waterway (我的热情是恢复这些水道的健康。)”可知,Scartozzi的目标是恢复这些水道的健康。故选C项。
【7题详解】
推理判断题。根据第五段中“If I can do anything, it is in the future, my kids and grandchildren have somewhere where they can go swimming and fishing (如果我能做什么的话,那就是将来,我的孩子和孙子孙女们有地方可以去游泳和钓鱼。)”可知,Scartozzi是为了让孩子们将来有地方去游泳和钓鱼,是出于造福社会的目的,是有社会责任感的表现。故选D项。
C
Some people do live longer than others, and we are all curious to know why that is. In fact, scientists think that genes make up about 20-30 percent of our life expectancy (预期寿命). The remaining 70-80 percent is determined by other factors such as lifestyle and environment.
Bestselling author, Dan Buettner, set out to learn more about why some people lived longer than others. In 2005 he wrote an article about it called The Secrets of Living Longer. He had found, five places where people lived a longer life. He called them Blue Zones, because when he and his team found such places, they drew a blue line around them on the map. The locations were found in Italy, Japan, California, Costa Rica and Greece.
Each of the Blue Zones has common characteristics. Most of the people there eat a plant-based diet. They seldom eat meat more than five times a month. It is also a common factor that the Italians and Greeks often drink a glass of red wine with their meals, but no more than one.
They also found that most residents (居民) of the Blue Zones get seven hours’ sleep every day. Having a nap (打盹) in the afternoon is also popular. But before you head off to your bedroom for a post-lunch nap, researchers have found that napping for more than 30 minutes is not good for you.
As you would expect, exercise is important as well. For Blue Zone residents though, this does not mean heading off to the gym. Most of them are involved in some way with labor work. They are often farmers working in the fields.
One final area of interest about the people who live in the Blue Zones: many of them live in close-knit families, the older generations living with their younger children. Perhaps as they spend time together, the older Blue Zoners pass on tips for a long life to their grandchildren and great-grandchildren.
8. What did Dan Buettner hope to find out in 2005
A. The reasons for a long life. B. The trend in people’s lifestyles.
C. The situation of the global environment. D. The development of human healthcare.
9. What is mentioned in the fourth paragraph
A. Eating habits. B. Labor work.
C. Sleeping patterns. D. Regular exercise
10. What do we know about Blue Zoners according to the text
A. They eat meat quite often. B. They often do labor work.
C. They have a one-hour nap every day. D. They drink white wine with their meal.
11. What does the underlined part “close-knit families” in the last paragraph refer to
A. Families with many children. B. Families with few elderly members.
C. Families that share the same diets. D. Families that have strong relationships.
【答案】8. A 9. C 10. B 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要说明了著名作家 Dan Buttner对人类长寿的秘诀做了研究并总结出了更加健康的生活方式。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段“Bestselling author, Dan Buettner, set out to learn more about why some people lived longer than others.(畅销书作家Dan Buettner开始研究为什么有些人比其他人更长寿)”可知,Dan Buttner希望发现人类长寿的秘诀,故选A。
【9题详解】
推理判断题。根据第四段“They also found that most residents (居民) of the Blue Zones get seven hours’ sleep every day. Having a nap (打盹) in the afternoon is also popular. But before you head off to your bedroom for a post-lunch nap, researchers have found that napping for more than 30 minutes is not good for you.(他们还发现,蓝色地带的大多数居民每天睡眠时间为7小时。下午打个盹也很受欢迎。但在你去卧室午睡之前,研究人员发现,午睡超过30分钟对你没有好处)”可知,第四题提到了蓝区居民的人的睡眠模式,故选C。
【10题详解】
细节理解题 根据倒数第二段“As you would expect, exercise is important as well. For Blue Zone residents though, this does not mean heading off to the gym. Most of them are involved in some way with labor work. They are often farmers working in the fields.(正如你所料,锻炼也很重要。不过,对于蓝区居民来说,这并不意味着要去健身房。他们中的大多数人都以某种方式参与了劳动。他们通常是在地里干活的农民)”可知,长寿地区的人经常参与体力劳动,故选B。
【11题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“the older generations living with their younger children(老一辈和年幼的孩子住在一起)”可知,老区居民老一辈和年幼的孩子住在一起,说明生活在关系密切的家庭中,故close-knit families 意为“成员关系密切的大家庭”,故选D。
D
A French company called SolarSoundSystem is celebrating its 24th year of hosting solar-and-bicycle-powered parties in Europe. Founder Cedric Carles says “it is necessary to perform in public spaces in order to increase the level of general knowledge and catch public concern about climate change.” The solar-powered sound systems started off in Lausanne, Switzerland, but have now taken off in France, Berlin, the Basque region of Spain and Tel Aviv.
The principle is simple, during the day batteries are charged by solar energy. These are attached to generators which allow the speakers to function and power the DJ turntables (唱机转盘) too. Impressively, the sound quality is so high that it can provide music for up to 500 people. In terms of how long the music can last, the team explains that even with partial sun clouds, the machines can operate for 5 hours without bicycles and 6 to 8 hours with bicycles. With plenty of sun in the sky, the party can go on until dark. Then at night, party-goers are encouraged to take turns donating pedal power, by riding the bikes to keep the music going.
To mark the 23rd anniversary of the parties last year, the eco-friendly sound system released a vinyl record (黑胶唱片) of the electronic artists that have been playing on their systems over the years. The chosen songs pay tribute to the eight international artists who have supported SolarSoundsystem in the past years, such as Jay Ka and Gregorythme.
12. Why are the solar-and-bicycle-powered parties hosted
A. To raise the awareness of environmental protection.
B. To stress the importance of donating pedal power.
C. To explain the bad effects of climate change.
D. To mark the contributions of electronic artists.
13. What can be inferred from the passage
A. The solar-and-bicycle-powered parties have been popular all over the world.
B. The vinyl record is released to mark the 23rd anniversary of the parties.
C The music can last 1-3 hours longer with partial sun/clouds with the help of bicycles.
D. The batteries are simply charged by solar energy during the night.
14. What does the underlined part “pay tribute to” in para 3 mean
A. Pay attention to. B. Show respect to.
C. Attach importance to. D. Make contributions to.
15. What is the best title for the text
A. Solar-powered parties are on the rise in Europe.
B. SolarSoundSystem celebrates its 24th birthday.
C. An eco-friendly company released a vinyl record.
D. Humans should be concerned about climate change
【答案】12. A 13. B 14. B 15. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新型的环保的聚会方式——太阳能自行车驱动的聚会的起源、目的和工作原理等。
【12题详解】
细节理解题 根据第一段“Founder Cedric Carles says “it is necessary to perform in public spaces in order to increase the level of general knowledge and catch public concern about climate change.”(创始人塞德里克·卡尔斯说:“为了提高公众知识水平,引起公众对气候变化的关注,有必要在公共场所表演。”)”可知,聚会的目的是提升人们环保意识和引起人们对气候变化的关注。故选A。
【13题详解】
推理判断题。根据最后一段“To mark the 23rd anniversary of the parties last year, the eco-friendly sound system released a vinyl record (黑胶唱片) of the electronic artists that have been playing on their systems over the years.(为了纪念去年的派对23周年,环保音响系统发行了一张黑胶唱片,收录了多年来在他们的系统上演奏的电子艺术家)”可推知,这张黑胶唱片是为了纪念派对23周年而发行的。故选B。
【14题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“who have supported SolarSoundsystem in the past years”可知,这8个艺术家过去几年非常支持太阳能声控系统,所以被选中的歌曲表达了对他们的尊敬,故划线词意思是“对……表示尊敬”。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“A French company called SolarSoundSystem is celebrating its 24th year of hosting solar-and-bicycle-powered parties in Europe.(一家名为SolarSoundSystem的法国公司正在庆祝其在欧洲举办太阳能和自行车派对的第24个年头)”结合文章主要介绍了一种新型的环保的聚会方式——太阳能自行车驱动的聚会在欧洲开始流行起来以及聚会的起源、目的和工作原理等,A选项“太阳能派对在欧洲正在兴起”最符合文章标题。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Strategies to Get Out of Your Comfort Zone
Though it can be challenging and a little scary to step out of your comfort zone, facing unfamiliar challenges can make you feel more content in the long run. ____16____. The following tips can help you step out of your comfort zone.
Have goals in your mind. Ask yourself the reason you want to step out of your comfort zone. Is it important to your job Your academic success Your personal life ____17____. Then, list out all of the best things that can come out of your comfort zone.
____18____. Start off easy and slowly work your way toward scarier things. There’s no need to dive into the deep end right away. Write down the things that make you uncomfortable or that you’re hesitant to try. Then, order them from easiest to hardest in terms of how difficult you think it’ll be to overcome them. Once you’ve made your list, start solving the easier things and gradually work your way up to harder challenges.
Change your environment to help you grow. Get rid of things that’ll give you an excuse not to try something. For example, if your goal is to socialize with more people, turn off your phone when you go to a party or gathering. This way, you won’t frequently use it as a distraction. ____19____, so do what you can to improve it to guarantee success.
Reward yourself for trying new things. Treat yourself to stay energized. For example, whenever you do something that’s out of your comfort zone, buy yourself a small treat, take yourself out to a nice meal, or spend time doing other activities that you enjoy. ____20____.
A. Picture your ideal self and make changes
B. Take small steps to overcome challenges
C. Once you’ve found your whys, set goals
D. Your environment may hold you back or help you progress
E. This will give you more motivation to step out and keep trying
F. However, you won’t get developed if you stay in your comfort zone
G. It can also help you end up discovering a lot about yourself and your abilities
【答案】16. G 17. C 18. B 19. D 20. E
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,告诉我们走出舒适区的4个策略。
【16题详解】
根据上文“Though it can be challenging and a little scary to step out of your comfort zone, facing unfamiliar challenges can make you feel more content in the long run.(虽然走出自己的舒适区可能会很有挑战性,有点吓人,但从长远来看,面对不熟悉的挑战会让你感到更满足)”可知,上文强调的是面对不熟悉的挑战带来的好处,故本句承接上文说明走出舒适区的好处。故G选项“它还可以帮助你发现很多关于你自己和你的能力”符合语境,故选G。
【17题详解】
根据上文“Have goals in your mind. Ask yourself the reason you want to step out of your comfort zone. Is it important to your job Your academic success Your personal life (心中要有目标。问问自己想要走出舒适区的原因。这对你的工作重要吗?你的学业成功?你的个人生活?)”可知,本段主旨是在心中设定标,其余句为支撑信息,即先想出走出舒适区的原因,再设定目标,故C选项“一旦你找到你的原因,设定目标”符合语境,故选C。
【18题详解】
根据后文“Start off easy and slowly work your way toward scarier things. There’s no need to dive into the deep end right away. Write down the things that make you uncomfortable or that you’re hesitant to try. Then, order them from easiest to hardest in terms of how difficult you think it’ll be to overcome them. Once you’ve made your list, start solving the easier things and gradually work your way up to harder challenges.(从简单开始,慢慢地朝着更可怕的方向努力。没有必要马上陷入困境。写下那些让你感到不舒服或犹豫不决的事情。然后,根据你认为克服它们的难易程度,将它们从最容易到最难排序。一旦你列好了清单,就开始解决比较容易的事情,然后逐步解决更难的挑战)”可知,本段讲的是把让你不舒服的或者不愿意改变的事情由易到难列举出来,再由易到难逐步克服这些挑战,故B选项“小步前进,克服挑战”符合语境,故选B。
【19题详解】
根据上文“Change your environment to help you grow. Get rid of things that’ll give you an excuse not to try something. For example, if your goal is to socialize with more people, turn off your phone when you go to a party or gathering. This way, you won’t frequently use it as a distraction.(改变你的环境来帮助你成长。丢掉那些会让你有借口不去尝试的东西。例如,如果你的目标是与更多的人交往,那么在参加聚会或聚会时关掉手机。这样,你就不会经常用它来分散注意力)”可知,本段主旨句是首句改变环境帮助自己成长,空格位于句中需要承上启下。以手机为例,如果手机会影响我们的社交,那么就关机,说明环境可能会阻碍或者促进我们走出舒适区去实现我们的目标,所以要改变环境促进自己的成长,故D选项“你的环境可能会阻碍你,也可能会帮助你进步”符合语境,故选D。
【20题详解】
根据上文“Reward yourself for trying new things. Treat yourself to stay energized. For example, whenever you do something that’s out of your comfort zone, buy yourself a small treat, take yourself out to a nice meal, or spend time doing other activities that you enjoy.(奖励自己尝试新事物。犒劳自己,让自己保持精力充沛。例如,每当你做一些超出你舒适区的事情时,给自己买点零食,带自己出去吃顿好饭,或者花时间做其他你喜欢的活动)”可知,空格位于段末,承接上句。本段主旨句是首句因为尝试新的事物而犒劳自己,以此给自己提供走出舒适区的动力,持续尝试新事物,故E选项“这会给你更多的动力,让你走出去,继续努力”符合语境,故选E。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A cancer diagnosis (诊断) can bring you to the very edge of the cliff (悬崖). It did for Allie Newman. A bright, athletic 16-year-old one day and a cancer ____21____ the next.
Osteosarcoma isn’t a word that should be in a high schooler’s ____22____. Allie got very familiar with it, a type of bone cancer. She ____23____ 12 months of treatment, losing her hair, her strength and her desire for food but never her positive ____24____. Then came the surgeries to replace some of her bones. In addition to those was long-term medical treatment. The ____25____ suffering can prevent a person from being ____26____. But when Allie ____27____ herself on the cliff’ edge, she decided to live and ____28____ life, no matter what it brought. Though it was ____29____, Allie discovered the courage to finish college, travel abroad and celebrate every new year of being cancer free.
“Cancer ____30____ people,” Allie says. “It shapes us into someone who understands more deeply, hopes more desperately and lives more passionately.” With that ____31____, Allie joined an organization that helps hospitals treat teenage cancer patients. So far, the organization has ____32____ 18,000 families.
You ____33____ know where your life will lead and what courage you will have to gather. But when you are facing your ____34____, do as Allie says, “Take a second to smile, and give yourself a minute to truly ____35____ all the good in your life right now.”
21. A. expert B. patient C. reporter D. nurse
22. A. vocabulary B. grammar C. literature D. homework
23. A. recommended B. experienced C. quit D. imagined
24. A. standard B. hobby C. memory D. attitude
25 A. careless B. hopeless C. endless D. meaningless
26. A. positive B. anxious C. intelligent D. unique
27. A. saved B. found C. protected D. forced
28. A. share B. begin C. love D. need
29. A. hard B. safe C. fun D. late
30. A. frightens B. confuses C. knows D. changes
31. A. passion B. plan C. excuse D. intention
32 A. fed B. cured C. affected D. separated
33. A. only B. ever C. still D. never
34. A. successes B. purposes C. fears D. mistakes
35. A. put off B. think about C. set aside D. laugh at
【答案】21. B 22. A 23. B 24. D 25. C 26. A 27. B 28. C 29. A 30. D 31. A 32. C 33. D 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文是记叙文。讲述了罹患癌症的女孩Allie Newman在与疾病顽强搏斗的同时,继续追求自己的梦想,还不忘帮助其他患者。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:前一天还是个聪明好动的16岁少年,第二天就成了癌症患者。A. expert专家;B. patient病人;C. reporter记者;D. nurse护士。根据首句中的 “A cancer diagnosis”和“It did for Allie Newman.”可知,Allie前一天还是一个快乐、擅长运动的16岁少女,第二天就成了一名癌症患者。故选B。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:骨肉瘤这个词不应该出现在高中生的词汇中。A. vocabulary词汇;B. grammar语法;C. literature文学;D. homework家庭作业。根据上文“Osteosarcoma isn’t a word that should be in a high schooler’s”可知,Osteosarcoma 不是一个高中生的词汇表中该有的词,即高中生不应该认识这个词。故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:她经历了12个月的治疗,失去了头发、体力和对食物的渴望,但从未失去积极的态度。A. recommended建议;B. experienced经历;C. quit停止;D. imagined想象。根据后文“12 months of treatment”指经历了12个月的治疗。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:她经历了12个月的治疗,失去了头发、体力和对食物的渴望,但从未失去积极的态度。A. standard标准;B. hobby爱好;C. memory记忆;D. attitude态度。根据下文“Allie discovered the courage to finish college, travel abroad and celebrate every new year of being cancer free.”可知,艾丽经历了12个月的治疗,在治疗中 Allie 失去了头发、体力和胃口,但从没有失去积极的生活态度。故选D。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:无止境的痛苦会阻止一个人变得积极。A. careless粗心的;B. hopeless无希望的;C. endless无尽的;D. meaningless无意义的。根据上文“Then came the surgeries to replace some of her bones. In addition to those was long-term medical treatment. ”可知,长达一年的治疗和十几次的手术带来了无尽的痛苦,故选C。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:无止境的痛苦会阻止一个人变得积极。A. positive积极的;B. anxious焦虑的;C. intelligent聪明的;D. unique独特的。上文提到的长达一年的治疗和十几次的手术带来了无尽的痛苦,这可能会让人不再乐观。positive与上文的 positive是单词复现。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:但是当艾丽发现自己在悬崖边缘时,她决定活着并热爱生活,不管它会带来什么。A. saved拯救;B. found找到,发现;C. protected保护;D. forced迫使。根据后文“herself on the cliff’ edge”指发现自己在悬崖边缘,故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:但是当艾丽发现自己在悬崖边缘时,她决定生活并热爱生活,不管它会带来什么。A. share分享;B. begin开始;C. love爱;D. need需要。根据后文“Allie discovered the courage to finish college, travel abroad and celebrate every new year of being cancer free.”可知,艾丽决定要好好生活、热爱生活,无论生活带来什么。故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:尽管很艰难,艾莉还是鼓起勇气完成了大学学业,出国旅行,庆祝每一个摆脱癌症的新年。A. hard努力的,困难的;B. safe安全的;C. fun有趣的;D. late迟的。考查形容词。根据前文“12 months of treatment, losing her hair, her strength and her desire for food but never her positive________. Then came the surgeries to replace some of her bones. In addition to those was long-term medical treatment.”可知,身患癌症,治疗让生活艾丽生活艰难,艾丽还是找到了勇气,她读完了大学、去国外旅行、庆祝每一个癌症没有复发的新年。故选A。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:“癌症会改变人,” 艾丽说。A. frightens使害怕;B. confuses使困惑;C. knows知道;D. changes改变。根据“It shapes us into someone who understands more deeply, hopes more desperately and lives more passionately.(它把我们塑造成一个更深刻地理解、更绝望地希望、更热情地生活的人)”可知,癌症会改变人们,它让人更深刻地理解、更热切地盼望、更热情地生活。故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:怀着这种热情,艾丽加入了一个帮助医院治疗青少年癌症患者的组织。A. passion激情;B. plan计划;C. excuse借口;D. intention意图。考查名词。本句承接上句中“lives more passionately”意为“带着那样的热情,艾丽加入了一个帮助医院治疗青少年癌症患者的组织。”故选A。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:到目前为止,该组织已经影响了1.8万个家庭。A. fed喂养;B. cured治愈;C. affected影响;D. separated分开。考查动词。根据“an organization that helps hospitals treat teenage cancer patients”可推知,这个组织已经影响了一万八千个家庭。故选C。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:你永远不知道你的生活会走向何方,你需要鼓起多大的勇气。A. only仅仅;B. ever曾经;C. still仍然;D. never从不。根据后文“Take a second to smile, and give yourself a minute to truly________all the good in your life right now.”可知,本段是对前文的总结:你永远不知道生活会把你领向何方以及你必须鼓起什么样的勇气来面对生活,下文是你面对困难应该做的事情。故选D。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:但当你面对恐惧时,就像艾丽说的那样,“花点时间微笑,给自己一分钟时间,真正思考一下你生活中所有的美好。”A. successes成功;B. purposes目的;C. fears恐惧;D. mistakes错误。根据上文可知,艾丽给我们树立了应对苦难的榜样,故只有fears与文章表达的内容一致。故选C。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:但当你面对恐惧时,就像艾丽说的那样,“花点时间微笑,给自己一分钟时间,真正思考一下你生活中所有的美好。”A. put off推迟;B. think about思考;C. set aside留出;D. laugh at嘲笑。根据上文“Take a second to smile, and give yourself a minute to truly”可知,艾丽给的建议是“用一秒钟微笑,用一分钟好好想一下当下生活中所有美好的事情”。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Xiaohongshu, a lifestyle-focused social media platform in China, a search for “new Chinese style” could produce over 4 million results, ____36____ (most) user posts. That number becomes important when you find out it is double ____37____ number of results for a similar search for European and US styles that ____38____ (be) popular in China once upon a time. For the younger generation, at a time when traditional culture is becoming popular, the “new Chinese style” is similar to a national symbol — worth ____39____ (discover), worn proudly, and encouraged.
Whether it is fashion, home furniture, architecture, coffee ____40____ weddings, every possible field is now being enriched by “Chinese style” — a reflection of growing ____41____ (confident) in local culture. The origin of the “new Chinese style” is the younger generation’s fascination and love for ____42____ (tradition) culture. Because of young people’s unique understanding and brave imagination of Chinese culture, “China-Chic” (中国时尚) is now a trend that has gone global. The new wave of Oriental aesthetics (东方美学) ____43____ (sweep) the world nowadays.
____44____ addition, the ability of the increasingly mature younger generation in China _____45_____ (use) online media has helped more people hear their views and understand the stories of the new era represented by the new Chinese style.
【答案】36. mostly
37. the 38. were
39. discovering
40. or 41. confidence
42. traditional
43. is sweeping
44. In 45. to use
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了如今“新中国风”正在流行的社会现象。
【36题详解】
考查副词。句意:在中国关注生活方式的社交媒体平台小红书上,搜索“新中国风”可以产生超过400万条结果,其中大部分是用户发布的帖子。作状语,表示“大部分”应用副词mostly。故填mostly。
【37题详解】
考查固定短语。句意:当你发现它是曾经在中国流行的欧美风格的类似搜索结果的两倍时,这个数字就变得很重要了。短语the number of表示“……的数量”。故填the。
【38题详解】
考查时态。句意:当你发现它是曾经在中国流行的欧美风格的类似搜索结果的两倍时,这个数字就变得很重要了。根据后文once upon a time可知为一般过去时,且定语从句修饰先行词styles,从句谓语用复数。故填were。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:对于年轻一代来说,在传统文化流行的时代,“新中国风”类似于一个国家的象征——值得发现、自豪地穿着和鼓励。短语worth doing sth.表示“值得做某事”。故填discovering。
【40题详解】
考查固定句型。句意:无论是时尚、家居、建筑、咖啡还是婚礼,每一个可能的领域都被“中国风格”所丰富——这反映了对本土文化日益增长的信心。此处为句型whether…or…表示“无论是……还是……”。故填or。
【41题详解】
考查名词。句意:无论是时尚、家居、建筑、咖啡还是婚礼,每一个可能的领域都被“中国风格”所丰富——这反映了对本土文化日益增长的信心。作介词的宾语,应用名词confidence,不可数。故填confidence。
【42题详解】
考查形容词。句意:“新中式风”的起源是年轻一代对传统文化的迷恋和热爱。修饰名词culture应用形容词traditional,故填traditional。
【43题详解】
考查时态。句意:东方美学的新浪潮正在席卷全球。根据时间状语nowadays可知,表示动作正在发生,应用现在进行时,主语为The new wave of Oriental aesthetics,谓语用单数。故填is sweeping。
【44题详解】
考查介词。句意:此外,中国日益成熟的年轻一代使用网络媒体的能力,帮助更多的人听到他们的观点,了解以新中国风格为代表的新时代的故事。表示“此外”短语为in addition。首字母大写。故填In。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:此外,中国日益成熟的年轻一代使用网络媒体的能力,帮助更多的人听到他们的观点,了解以新中国风格为代表的新时代的故事。名词ability后跟不定式作后置定语。故填to use。
第四部分 写作(共两节:满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是校英语俱乐部主席李华,为了帮助高一新生提高英语学习的效率,请你在校英文报上给高一新生写一封关于英语学习方法指导的建议信,内容包括:
1. 你对英语学习方法的理解;2. 你的建议;3. 表达祝愿。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Freshmen,
I am Li Hua, president of the English Club in our school.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Freshmen,
I am Li Hua, president of the English Club in our school. I am more than glad to share with you my understanding of efficient English learning methods and give some helpful advice.
First of all, it is of great importance to know that interest comes first, efficient learning involves a persevering and enjoyable process. Admittedly, learning methods vary from person to person. Whichever method you choose, find a workable method that suits you best. Personally, I strongly recommend that we spare no effort to enrich our vocabulary and improve our reading comprehension. To achieve this, we can join a study group, read English books or listen to English programs. In addition, just as the saying goes, practice makes perfect. If you practice English as much as possible and learn from mistakes, you are sure to be an efficient English learner.
Best luck with your English study.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于帮助高一新生提高英语学习的效率这一情况,在校英文报上给高一新生写一封关于英语学习方法指导的建议信。
【详解】1.词汇积累
高兴的:glad→ happy
方法:methods→ ways
此外:In addition→ What’s more
提高,改善:improve→ enhance
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I am Li Hua, president of the English Club in our school.
拓展句:I am Li Hua, who is president of the English Club in our school.
【点睛】【高分句型1】Personally, I strongly recommend that we spare no effort to enrich our vocabulary and improve our reading comprehension.(运用了动词recommend表示“建议”后接从属连词that引导宾语从句以及从句需用虚拟语气用法。)
【高分句型2】If you practice English as much as possible and learn from mistakes, you are sure to be an efficient English learner.(运用了连词If引导的条件状语从句。)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tom was one of the rudest boys in the village where he lived. If a person’s clothes were dirty or torn, he would throw stones at him, and annoy him in every way.
One afternoon after school, a stranger with a broad-brimmed hat passed through the village. His dress was old but clean. No sooner had Tom seen the stranger than he winked (使眼色) to his playmates, and said, “Now for some fun!” He then silently went toward the stranger from behind, and knocking off his hat, ran away.
The man turned and saw him, but Tom ran away quickly. The stranger put on his hat and went on his way. Again did Tom approach; but this time, the man caught him by the arm and held him fast. However, he just looked at Tom a moment, and then pushed him away. Instantly the naughty boy found himself free again, he began to throw dirt and stones at the stranger. But he was much frightened when the man’s eye was hit and badly hurt. All the boys now ran back to their home.
As Tom drew near the house, his sister Caroline met him, holding up a beautiful gold chain and some new books for him to see. She told Tom excitedly that their uncle, who had been away several years, had come home; that he had brought beautiful presents for them; that he had been at the hotel nearby, and walked on foot now to surprise his brother, their father.
She said that while he was coming through the village, some bad boys threw stones at him, and hurt his eye badly, which had been treated by their mom. “But what makes you so anxious ” asked Caroline. The guilty boy rushed upstairs into his room without a word. Soon after, he heard his father calling him to come down. Shaking from head to foot, he obeyed.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
When he reached the door, he stood, fearing to enter.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
But stepping back surprisedly, their uncle cried, “Oh! It’s you!”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 When he reached the door, he stood, fearing to enter. His mother said, “Tom, why do you not come in You are not usually so shy. See this beautiful watch, which your uncle has brought for you.” What a sense of shame Tom now felt! Little Caroline seized his arm, and pulled him into the room. Inside the room sat the stranger, or rather, his uncle, with his forehead bound up, talking happily with his father. But he hung down his head and covered his face with his hands. His uncle went up to him, and kindly taking away his hands, said, “Tom, will you not bid me welcome ”
But stepping back surprisedly, their uncle cried, “Oh! It’s you!” But when his uncle saw the puzzled father, he immediately explained that he just met Tom in the street. In a flash, Tom learned that his uncle was ready to forgive him and forget the injury. But facing such a kind uncle, he couldn’t conceal his guilt. Having confessed what he had done to his uncle, Tom felt relieved. But his father would never permit Tom to have the gold watch, nor the beautiful books, which his uncle had brought for him. His sister Caroline was loaded with presents. Tom was forced to content himself with seeing her happy. He never forgot this lesson so long as he lived. It cured him entirely of his low and rude manners.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了汤姆是他所住的村子里最粗鲁的男孩之一,某天恶作剧的时候弄伤了一个陌生人的眼睛,汤姆非常害怕地回到家,结果发现那人是自己的叔叔。叔叔给他们带了礼物,汤姆非常内疚,坦白了自己的所作所为,改掉了他的粗鲁举止。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“当他走到门口时,他站了起来,不敢进去”可知,第一段可描写汤姆回到家的忐忑心情以及感受。
②由第二段首句内容“但他们的叔叔惊讶地退后一步,喊道:‘哦!是你!’”可知,第二段可描写叔叔认出了汤姆,汤姆道歉以及叔叔原谅了他。
2.续写线索:汤姆回家——不敢进去——感到羞愧——叔叔问候——认出汤姆——汤姆道歉——叔叔原谅——汤姆改变
3.词汇激活
行为类
解释:explain/illustrate
看:see/take a look at
低头:hang down/lower
情绪类
困惑:puzzled /confused
害怕:fear/scare
【点睛】[高分句型1] Having confessed what he had done to his uncle, Tom felt relieved. (运用了what引导宾语从句)
[高分句型2] But when his uncle saw the puzzled father, he immediately explained that he just met Tom in the street. (运用了when引导时间状语从句)2023年宜荆荆随高一11月联考
高一英语试卷
注意事项:
1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How much is the T-shirt now
A. $3. B. $7. C. $10.
2. What are the speakers doing
A. Looking for a person. B. Entering a building. C. Dressing up.
3. What is the wrong with the man
A. He’s got a headache.
B. He is awakened easily at night.
C. Somebody hurt him yesterday.
4. What does the man mean
A. The woman isn’t friendly.
B. The printer is difficult to use.
C. The office needs a new printer.
5. What are the speakers mainly talking about
A. Their university days. B. A football match. C. A person.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,问答第6、7题。
6. Where does the conversation take place
A. In a bank. B. In a store. C. In a restaurant
7. How does the man feel now
A. Happy. B. Worried. C. Relaxed.
听第7段材料,回答第8、9题。
8 What are the speakers talking about
A. A phone. B. A video. C. A mirror.
9. What is the woman’s opinion on her dad’s idea
A. It’s popular. B. It’s worth trying. C. It’s bad.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What did the man do last night
A. He attended a party. B. He stayed up late working. C. He celebrated his birthday.
11. What does the woman suggest the man do
A. Eat healthy food. B. Get enough sleep at night. C. Pay attention to his schoolwork.
12. Where will the speakers probably go
A. To a cafe. B. To a cinema. C. To a school.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the woman
A. A hostess. B. A teacher. C. A house agent.
14. When did the man move out
A. Two months ago. B. Four months ago. C. Six months ago.
15. What is the purpose of Brian’s moving out
A. To have much more fun.
B. To find a good place to paint.
C. To get out of control of his parents.
16. What advice does Brian give in the end
A. Try to live alone.
B. Ask for parents’ permission.
C. Have a good reason for moving out.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What kind of music does the speaker dislike
A. Pop. B. Rock. C. Jazz.
18. What did the speaker do when it started to rain
A. He went home with his friends.
B. He kept on watching the performance.
C. He went to the tents provided by the organizers.
19. According to the speaker, why did the supporting bands perform well in the festival
A. To make their music well-known.
B. To behave better than the stars.
C. To get good pay.
20. What made the speaker unhappy in the festival
A. The music. B. The organizers. C. The living place.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Cook Museum Community Classes
When: November 1, 15 & 28, 2023 from 10-11:30 am
Registration Deadline: October 28, 2023
Cost: $12 per participant
Location: Cook Museum of Natural Science, 1334th Ave NE, Decatur, AL35601
Limited spots are available. Those who would like to participate in the class should register and pay the $12 fee in advance. Admission to the Exhibits is not included. There are two ways to register: in person at the Guest Services desk in the Museum or contact the Group Sales department during regular weekday business hours at groups@cookmuseum.org or (256)898-6312.
November Class Topics:
●Weather Watchers
Grade Levels: K-4th
Maximum: 10 participants
With Weather Watchers, participants step into the shoes of meteorologists (气象学家) and learn the formation of local weather events. Interactive demonstrations allow the participants to watch the development of clouds, lightning and storms in the classroom. Participants will also work together to create their own weather station. Together, they will explore why these local weather events are so important to native animals and plants. Then participants will collect data and become citizen scientists.
●All About Squid (鱿鱼)
Grade Levels: 5th-12th
Maximum: 15 participants
Look into the amazing body structure of these creatures! In this interactive class, participants will dissect (解剖) a squid and study how their unique design allows them to catch food and escape from enemies.
1. How can participants sign up for the classes
A. By calling (256)898-6312 at weekends. B. By visiting the Group Sales department.
C. By going to the Guest Services desk yourself. D. By contacting Group Sales department at midnight.
2. What can participants do in the class suitable for K-4th students
A. Become lifelong scientists. B. Identify native animals and plants.
C. Tour around a weather station. D. Learn the secrets behind the weather.
3. When is the registration deadline for “All About Squid”
A. October 28. B. November 1. C. November 15. D. November 28.
B
Growing up in Canterbury, Scartozzi recalls swimming in rivers as part of her childhood. When she returned many years later, however, she noticed things had changed. “Some of the places where I could swim before now have signs saying ‘polluted water, do not swim’,” she says. “I wanted to take my kids to places to swim but we couldn’t because these signs were up.”
Although the experience was sad and surprising, it has also served as fuel for Scartozzi, who’s now focusing on restoring the health of waterways. Her company called eCleanEnvirotech is developing technology to remove pollutants from waterways such as rivers, ponds and streams. It involves feeding polluted water into a system housing microbes (微生物) that eat or break up the pollutants.
The “engineered” nature of the technology, Scartozzi explains, means it’s adaptable for different environment conditions. Each system can be personalized with its own unique “soup” of microbes to remove the pollutants in any waterway where it is installed (安装).
Other advantages of the technology, she says, are that it can process water relatively quickly and that it can be used to treat waterways in a variety of sizes and locations.
She says she hopes to create cleaner water for the benefit of future generations. “My passion is around restoring the health of these waterways. And my purpose is to do anything that I can to return them to their former condition. That’s what drives me every day. If I can do anything it is so that in the future, my kids and grandchildren have somewhere where they can go swimming and fishing.”
4. What can we learn from the first two paragraphs
A. Scartozzi and her kids were fond of swimming.
B. The experience inspired Scartozzi to clean up waterways.
C. Waterways in the world were unsuitable for swimming.
D. The company focuses on the development of the technology.
5 What is one advantage of the technology
A. It is convenient and economic. B. It can be used in limited waterways.
C. It functions slowly but effectively. D. Its system is flexible and efficient.
6. What is the goal of Scartozzi
A. To introduce her company. B. To swim and fish in the river.
C. To regain healthy waterways. D. To educate future generations.
7. Which of the following can best describe Scartozzi
A. Energetic B. Curious. C. Outgoing. D. Responsible.
C
Some people do live longer than others, and we are all curious to know why that is. In fact, scientists think that genes make up about 20-30 percent of our life expectancy (预期寿命). The remaining 70-80 percent is determined by other factors such as lifestyle and environment.
Bestselling author, Dan Buettner, set out to learn more about why some people lived longer than others. In 2005 he wrote an article about it called The Secrets of Living Longer. He had found, five places where people lived a longer life. He called them Blue Zones, because when he and his team found such places, they drew a blue line around them on the map. The locations were found in Italy, Japan, California, Costa Rica and Greece.
Each of the Blue Zones has common characteristics. Most of the people there eat a plant-based diet. They seldom eat meat more than five times a month. It is also a common factor that the Italians and Greeks often drink a glass of red wine with their meals, but no more than one.
They also found that most residents (居民) of the Blue Zones get seven hours’ sleep every day. Having a nap (打盹) in the afternoon is also popular. But before you head off to your bedroom for a post-lunch nap, researchers have found that napping for more than 30 minutes is not good for you.
As you would expect, exercise is important as well. For Blue Zone residents though, this does not mean heading off to the gym. Most of them are involved in some way with labor work. They are often farmers working in the fields.
One final area of interest about the people who live in the Blue Zones: many of them live in close-knit families, the older generations living with their younger children. Perhaps as they spend time together, the older Blue Zoners pass on tips for a long life to their grandchildren and great-grandchildren.
8. What did Dan Buettner hope to find out in 2005
A. The reasons for a long life. B. The trend in people’s lifestyles.
C. The situation of the global environment. D. The development of human healthcare.
9. What is mentioned in the fourth paragraph
A. Eating habits. B. Labor work.
C. Sleeping patterns. D. Regular exercise
10. What do we know about Blue Zoners according to the text
A. They eat meat quite often. B. They often do labor work.
C. They have a one-hour nap every day. D. They drink white wine with their meal.
11. What does the underlined part “close-knit families” in the last paragraph refer to
A. Families with many children. B. Families with few elderly members.
C Families that share the same diets. D. Families that have strong relationships.
D
A French company called SolarSoundSystem is celebrating its 24th year of hosting solar-and-bicycle-powered parties in Europe. Founder Cedric Carles says “it is necessary to perform in public spaces in order to increase the level of general knowledge and catch public concern about climate change.” The solar-powered sound systems started off in Lausanne, Switzerland, but have now taken off in France, Berlin, the Basque region of Spain and Tel Aviv.
The principle is simple, during the day batteries are charged by solar energy. These are attached to generators which allow the speakers to function and power the DJ turntables (唱机转盘) too. Impressively, the sound quality is so high that it can provide music for up to 500 people. In terms of how long the music can last, the team explains that even with partial sun clouds, the machines can operate for 5 hours without bicycles and 6 to 8 hours with bicycles. With plenty of sun in the sky, the party can go on until dark. Then at night, party-goers are encouraged to take turns donating pedal power, by riding the bikes to keep the music going.
To mark the 23rd anniversary of the parties last year, the eco-friendly sound system released a vinyl record (黑胶唱片) of the electronic artists that have been playing on their systems over the years. The chosen songs pay tribute to the eight international artists who have supported SolarSoundsystem in the past years, such as Jay Ka and Gregorythme.
12. Why are the solar-and-bicycle-powered parties hosted
A. To raise the awareness of environmental protection.
B. To stress the importance of donating pedal power.
C. To explain the bad effects of climate change.
D. To mark the contributions of electronic artists.
13. What can be inferred from the passage
A. The solar-and-bicycle-powered parties have been popular all over the world.
B. The vinyl record is released to mark the 23rd anniversary of the parties.
C. The music can last 1-3 hours longer with partial sun/clouds with the help of bicycles.
D. The batteries are simply charged by solar energy during the night.
14. What does the underlined part “pay tribute to” in para 3 mean
A. Pay attention to. B. Show respect to.
C. Attach importance to. D. Make contributions to.
15. What is the best title for the text
A. Solar-powered parties are on the rise in Europe.
B. SolarSoundSystem celebrates its 24th birthday.
C. An eco-friendly company released a vinyl record.
D. Humans should be concerned about climate change
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Strategies to Get Out of Your Comfort Zone
Though it can be challenging and a little scary to step out of your comfort zone, facing unfamiliar challenges can make you feel more content in the long run. ____16____. The following tips can help you step out of your comfort zone.
Have goals in your mind. Ask yourself the reason you want to step out of your comfort zone. Is it important to your job Your academic success Your personal life ____17____. Then, list out all of the best things that can come out of your comfort zone.
____18____. Start off easy and slowly work your way toward scarier things. There’s no need to dive into the deep end right away. Write down the things that make you uncomfortable or that you’re hesitant to try. Then, order them from easiest to hardest in terms of how difficult you think it’ll be to overcome them. Once you’ve made your list, start solving the easier things and gradually work your way up to harder challenges.
Change your environment to help you grow. Get rid of things that’ll give you an excuse not to try something. For example, if your goal is to socialize with more people, turn off your phone when you go to a party or gathering. This way, you won’t frequently use it as a distraction. ____19____, so do what you can to improve it to guarantee success.
Reward yourself for trying new things. Treat yourself to stay energized. For example, whenever you do something that’s out of your comfort zone, buy yourself a small treat, take yourself out to a nice meal, or spend time doing other activities that you enjoy. ____20____.
A. Picture your ideal self and make changes
B. Take small steps to overcome challenges
C. Once you’ve found your whys, set goals
D. Your environment may hold you back or help you progress
E. This will give you more motivation to step out and keep trying
F. However, you won’t get developed if you stay in your comfort zone
G. It can also help you end up discovering a lot about yourself and your abilities
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A cancer diagnosis (诊断) can bring you to the very edge of the cliff (悬崖). It did for Allie Newman. A bright, athletic 16-year-old one day and a cancer ____21____ the next.
Osteosarcoma isn’t a word that should be in a high schooler’s ____22____. Allie got very familiar with it, a type of bone cancer. She ____23____ 12 months of treatment, losing her hair, her strength and her desire for food but never her positive ____24____. Then came the surgeries to replace some of her bones. In addition to those was long-term medical treatment. The ____25____ suffering can prevent a person from being ____26____. But when Allie ____27____ herself on the cliff’ edge, she decided to live and ____28____ life, no matter what it brought. Though it was ____29____, Allie discovered the courage to finish college, travel abroad and celebrate every new year of being cancer free.
“Cancer ____30____ people,” Allie says. “It shapes us into someone who understands more deeply, hopes more desperately and lives more passionately.” With that ____31____, Allie joined an organization that helps hospitals treat teenage cancer patients. So far, the organization has ____32____ 18,000 families.
You ____33____ know where your life will lead and what courage you will have to gather. But when you are facing your ____34____, do as Allie says, “Take a second to smile, and give yourself a minute to truly ____35____ all the good in your life right now.”
21. A. expert B. patient C. reporter D. nurse
22. A. vocabulary B. grammar C. literature D. homework
23. A. recommended B. experienced C. quit D. imagined
24. A. standard B. hobby C. memory D. attitude
25. A. careless B. hopeless C. endless D. meaningless
26. A. positive B. anxious C. intelligent D. unique
27. A. saved B. found C. protected D. forced
28. A. share B. begin C. love D. need
29. A. hard B. safe C. fun D. late
30. A. frightens B. confuses C. knows D. changes
31. A. passion B. plan C. excuse D. intention
32. A. fed B. cured C. affected D. separated
33. A. only B. ever C. still D. never
34. A. successes B. purposes C. fears D. mistakes
35. A. put off B. think about C. set aside D. laugh at
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Xiaohongshu, a lifestyle-focused social media platform in China, a search for “new Chinese style” could produce over 4 million results, ____36____ (most) user posts. That number becomes important when you find out it is double ____37____ number of results for a similar search for European and US styles that ____38____ (be) popular in China once upon a time. For the younger generation, at a time when traditional culture is becoming popular, the “new Chinese style” is similar to a national symbol — worth ____39____ (discover), worn proudly, and encouraged.
Whether it is fashion home furniture, architecture, coffee ____40____ weddings, every possible field is now being enriched by “Chinese style” — a reflection of growing ____41____ (confident) in local culture. The origin of the “new Chinese style” is the younger generation’s fascination and love for ____42____ (tradition) culture. Because of young people’s unique understanding and brave imagination of Chinese culture, “China-Chic” (中国时尚) is now a trend that has gone global. The new wave of Oriental aesthetics (东方美学) ____43____ (sweep) the world nowadays.
____44____ addition, the ability of the increasingly mature younger generation in China _____45_____ (use) online media has helped more people hear their views and understand the stories of the new era represented by the new Chinese style.
第四部分 写作(共两节:满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是校英语俱乐部主席李华,为了帮助高一新生提高英语学习的效率,请你在校英文报上给高一新生写一封关于英语学习方法指导的建议信,内容包括:
1. 你对英语学习方法的理解;2. 你的建议;3. 表达祝愿。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Freshmen,
I am Li Hua, president of the English Club in our school.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tom was one of the rudest boys in the village where he lived. If a person’s clothes were dirty or torn, he would throw stones at him, and annoy him in every way.
One afternoon after school, a stranger with a broad-brimmed hat passed through the village. His dress was old but clean. No sooner had Tom seen the stranger than he winked (使眼色) to his playmates, and said, “Now for some fun!” He then silently went toward the stranger from behind, and knocking off his hat, ran away.
The man turned and saw him, but Tom ran away quickly. The stranger put on his hat and went on his way. Again did Tom approach; but this time, the man caught him by the arm and held him fast. However, he just looked at Tom a moment, and then pushed him away. Instantly the naughty boy found himself free again, he began to throw dirt and stones at the stranger. But he was much frightened when the man’s eye was hit and badly hurt. All the boys now ran back to their home.
As Tom drew near the house, his sister Caroline met him, holding up a beautiful gold chain and some new books for him to see. She told Tom excitedly that their uncle, who had been away several years, had come home; that he had brought beautiful presents for them; that he had been at the hotel nearby, and walked on foot now to surprise his brother, their father.
She said that while he was coming through the village, some bad boys threw stones at him, and hurt his eye badly, which had been treated by their mom. “But what makes you so anxious ” asked Caroline. The guilty boy rushed upstairs into his room without a word. Soon after, he heard his father calling him to come down. Shaking from head to foot, he obeyed.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
When he reached the door, he stood, fearing to enter.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
But stepping back surprisedly, their uncle cried, “Oh! It’s you!”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录