2023-2024学年云南省曲靖市罗平县高一上学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)

文档属性

名称 2023-2024学年云南省曲靖市罗平县高一上学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)
格式 zip
文件大小 72.1KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:44:52

文档简介

罗平县第一中学2023~2024学年上学期期中考试
高一英语
注意事项:
1. 答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2. 每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。
3. 考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where are the grapes from
A. The fruit market. B. The man’s garden. C. Mandy’s store.
2. What can be known from the conversation
A. School for today is canceled.
B. It will snow a lot today.
C. A television was stolen.
3. What are the speakers mainly talking about
A. Hot food. B. A chicken dish C. A restaurant.
4. What is the man going to draw
A. The garden. B. The bathroom. C. The dining room.
5. How many family members does Mr. Robert have at least in New York
A. Three. B. Five. C. Six.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. How did Ms. Grace know about the furniture set
A. From TV. B. From the Internet. C. From the newspaper
7. Why does Mr. Roger want to sell the furniture set
A. He bought some new ones.
B. They get ready for moving.
C. His new place has no room for them.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8. Why does Mary give Mr. Green a call
A. To ask about a meeting.
B. To make an appointment.
C. To remind him to see a dentist.
9. When will Mr. Green attend a parent-teacher meeting
A. On Thursday morning. B. On Thursday afternoon. C. On Friday afternoon
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10. What was wrong with Joe’s mobile phone
A. It was broken. B. It dropped into water C. It got lost at the festival.
11. What is Joe going to do
A. Buy a new phone. B. Use Toby’s phone. C. Have his phone fixed.
12. Why does Joe call Emma
A. To tell her his temporary number.
B. To complain about his broken phone.
C To ask her about Toby’s phone number.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
13. Where was Mr. Taylor’s latest book set
A. In Egypt B. In Morocco. C. In South Africa.
14. What was the worst thing that has ever happened to Mr. Taylor
A. His car broke down in a desert.
B. Some wild animals attacked him.
C. He almost died from lack of water.
15. What does Mr. Taylor usually do in his free time
A. He writes novels. B. He relaxes at home. C. He socializes with friends.
16. What is Mr. Taylor’s plan for the future
A. Keeping writing novels.
B. Working on a history book.
C. Traveling around the world.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
17. Whose birthday was celebrated
A. The speaker’s. B. Linda’s. C. Anna’s.
18. What kind of food does Chez Pierre serve
A. Italian. B. Japanese. C. French.
19. What was the atmosphere like at Chez Pierre
A. Pleasant. B. Noisy. C. Quiet.
20. What does the speaker think of the meal
A. Not fresh. B. Expensive. C. Tasteless.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
4-Day Classic Beijing Tour
The 4-day classic Beijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time. It covers the most popular and typical places in Beijing, fully displaying the scenery, culture, history, local lifestyles and features, food and drinks, business, etc. to you.
Day 1: Arrival in Beijing
Your guide meets you at Beijing Capital International Airport, and helps you check in at your hotel.
Enjoy Peking duck as welcome dinner.
Accommodation: Downtown Beijing
Day 2: The Great Wall & the Summer Palace
Start your day at the most famous part of the Great Wall, the Badaling Great Wall. Leave the downtown for the Great Wall at 8 am. Since it is a long drive to the Great Wall (about 2 hours’ riding), have a break at the Beijing Bona Jade Museum on the way. Lunch will be enjoyed in a local restaurant. In the early afternoon come back to the city and have a sightseeing (观光) tour of the Summer Palace.
Suggested activity: Beijing Opera shows (Liyuan Theatre, 19:30-20:30 every evening)
Accommodation: Downtown Beijing
Day 3: Beijing city sightseeing & the local experience
Your guide meets you at the hotel at 8 am and set out for the day’s touring: Tian’anmen Square and the Forbidden City.
After visiting the two sites, have a break and get ready for lunch.
Hutong visit: see some traditional arts of the old Beijing, such as paper cutting and kite making, and visit a local family.
Accommodation: Downtown Beijing
Day 4: Beijing Olympic sites
Visit the Olympic sites: the Bird’s Nest, the Water Cube and the Olympic Green, showing the fast developing modern China. Enjoy some free time after visiting the sites.
After lunch, it is shopping time and then the tour is over.
For more information, just click here www..
1. Who may sign up for this trip
A. Painters who desire to draw a picture of China.
B. Families who come from other provinces in China.
C. Researchers who are interested in history and culture.
D. Foreigners who long to pay a visit to China.
2. Which day do Beijing Opera fans look forward to the most
A. Day 1. B. Day 2. C. Day 3. D. Day 4.
3. What is the difference between the first day and the other three days
A. It doesn’t include lunch. B. It begins with the Great Wall.
C. It can visit local buildings. D. It has time to see Olympic sites.
【答案】1. D 2. B 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了为期4天的经典北京之旅。
【1题详解】
推理判断题。根据第一段中的“The 4-day classic Beijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time. (为期4天的经典北京之旅是为首次来中国旅游的游客设计的。)”可推知,渴望访问中国的外国人会报名参加。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据Day 2: The Great Wall & the Summer Palace部分中“Suggested activity: Beijing Opera shows (Liyuan Theatre, 19:30-20:30 every evening) (建议活动:京剧演出(梨园剧院,每晚19:30-20:30))”可知,京剧迷最期待第二天。故选B。
【3题详解】
细节理解题。根据Day 1: Arrival in Beijing部分“Enjoy Peking duck as welcome dinner. (欢迎晚宴请享用北京烤鸭)”;Day 2部分“Lunch will be enjoyed in a local restaurant. (午餐将在当地餐馆享用)”;Day 3部分“After visiting the two sites, have a break and get ready for lunch. (参观完这两个景点后,休息一下,准备吃午饭。)”以及Day 4部分“After lunch, it is shopping time and then the tour is over. (午餐后,是购物时间,然后旅游结束。)”可知,第一天和其他三天的不同在于不包括午餐。故选A。
B
Math had never been something I was good at since middle school. Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student. So at the start of my freshman year, I had a dislike to math. It wasn’t that I didn’t want to do well, but simply that I didn’t think I was able to do well. “I can’t” became my state of mind in all things related (有关的) to math.
However, I was soon to learn that “I can’t” was not a choice in Mr. A’s class.
Mr. A always greeted (迎接) us with open arms as he said, “Welcome! Smile! It’s a great day to be alive!” It was clear that Mr. A had a true passion (热情) not only for math but for teaching. If Mr. A ever experienced bad days in life, he never showed it. Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student.
I found myself looking forward to math class although I still hated the subject itself. Being in Mr. A’s presence made me feel good, as if I had the chance to succeed. As the year progressed, I spent increasingly more time on my homework, and I met with Mr. A weekly. My classmates began to do the same, and it became “cool” to have lunch and a talk with Mr. A. We didn’t know it at the time, but he was changing our attitudes (态度).
Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb. There were hard times, of course. Difficult math questions sometimes succeeded in bringing me down, but Mr. A kept reminding (提醒) me, “Kate, smile! It’s a great day to be alive!”
4. What can we know about the author from Paragraph 1
A. He was the math teacher’s dream student.
B. He was satisfied with his current situation.
C. He did not believe his ability to learn math well.
D. He was good at math before high school.
5. Which of the following can best describe Mr. A
A. Responsible and honest. B. Optimistic and passionate.
C Enthusiastic and humorous. D. Creative and patient.
6. What change has the author made under Mr. A’s influence
A. He gradually improved his math grades. B. He never met any difficulties again.
C. He lived a more happier life than before. D. He fell in love with math.
7. What’s the main idea of this passage
A. Math requires much more time to master.
B. Good schools have good teaching qualities.
C. Students should face difficulties bravely while learning.
D. A good teacher can motivate students’ interest in learning.
【答案】4. C 5. B 6. A 7. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了作者在高中期间对数学充满恐惧和无助感,但在极富热情的数学老师Mr. A的激励下,作者开始坚持努力学习数学并取得了一定的进步。文章强调了好的老师可以对学生情感和学习产生积极的影响。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段中“Math had never been something I was good at since middle school. Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student.(从中学开始,我就不擅长数学。高中的课程越来越难,我离数学老师理想中的学生更远了。)”以及““I can’t” became my state of mind in all things related (有关的) to math.(“我不能”成为我在所有与数学有关的事情上的心态。)”可知,第一段中指出作者在与数学上有着“我不能”的心态即不相信自己有学好数学的能力。故选C。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段中“It was clear that Mr. A had a true passion (热情) not only for math but for teaching. If Mr. A ever experienced bad days in life, he never showed it. Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student.( 很明显,A先生不仅对数学很有热情,而且对教学也很有热情。如果A先生在生活中经历过糟糕的日子,他从来没有表现出来。A先生每天都用同样的微笑迎接我们。他鼓励每一个学生,从成绩最好的学生到“我不能”的学生。)”可知,因为他不仅对数学很有热情,对教学也很有热情,同时面临糟糕的日子,他也总是会微笑面对。因此A先生是一个充满热情并且乐观积极的人。故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb.(虽然我的故事不是一夜成名的,我也没有成为数学全优的学生,但我的努力确实开始得到回报,我的成绩开始慢慢攀升。)”可知,在A先生的影响下,作者的数学成绩慢慢得到了提升。故选A。
【7题详解】
主旨大意题。通读全文,本文讲述了作者在高中期间对数学充满恐惧和无助感,但在极富热情的数学老师Mr. A的激励下,作者开始坚持努力学习数学并取得了一定的进步。文章强调了好的老师可以对学生情感和学习产生积极的影响。D选项“A good teacher can motivate students’ interest in learning.( 一个好老师能激发学生的学习兴趣。)”概括文章主要内容,符合题意。故选D。
C
Nowadays, children spend less time in the fresh air. Many of them are addicted to a screen either on a computer or a TV—they seem to be living in a virtual world. They have lost touch with nature.
But now 400 organizations in the UK, from playgroups to the National Health Service, are encouraging children to have some “wild time”. They want kids to swap at least 30 minutes of watching TV or playing computer games for time playing outside. Activities such as building dens, climbing trees, rummaging for conkers and playing hide and seek are just some of the things kids can do. Even if they live in a city, they can go on adventures in the garden or the park.
Children often need a helping hand from mum and dad. They need to be shown what to do and where to go. Andy Simpson from National Health Service says, “We want parents to see what this magical wonder product does for their kids’ development, independence and creativity, by giving wild time a go.”
So despite the complicated world that young people grow up in now, it seems that going back to basics and experiencing “nature’s playground” is what modern children need. David Bond from Project Wild Thing says, “We need to make more space for wild time in children’s daily routine, freeing this generation of kids to have the sort of experiences that many of us took for granted.”
This might sound a bit old-fashioned to you or maybe, like me, it’s made you think about sticking on your boots, getting outdoors and reliving your childhood. There’s no age limit on enjoying yourself!
8. What makes children lose touch with nature
A. Playing hide and seek. B. Going on adventures in parks.
C. Building dens frequently. D. Being addicted to a screen.
9. In Andy Simpson’s opinion, who should be persuaded to see the effect of wild time
A. Teachers. B. Parents. C. Children. D. Experts.
10. What might David probably agree
A. What modern children need is spiritual satisfaction.
B. Children always take it for granted to play outside.
C. Children need more time to get close to nature.
D. Parents should make larger rooms for kids to study.
11. What can be inferred from this passage
A. People at any age can enjoy wild time. B. Watching TV is a good way to learn about nature.
C. Everyone lives in a high-pressure world. D. Adults all desire to go back to childhood.
【答案】8. D 9. B 10. C 11. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了英国有400多个组织呼吁孩子们花费一些时间在户外玩耍,孩子们需要家长的引导和支持,需要更多的时间与大自然接触,以促进他们的发展、独立性和创造力。作者呼吁人们回归到往日的童年时光,去探索大自然的乐趣。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“Nowadays, children spend less time in the fresh air. Many of them are addicted to a screen either on a computer or a TV—they seem to be living in a virtual world. They have lost touch with nature.(如今,孩子们接触新鲜空气的时间越来越少了。他们中的许多人沉迷于电脑或电视屏幕——他们似乎生活在一个虚拟的世界里。他们与大自然失去了联系。)”可知,孩子们之所以接触自然的时间越来越少,是因为很多孩子沉迷于电脑或者电视屏幕。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段中“Andy Simpson from National Health Service says, “We want parents to see what this magical wonder product does for their kids’ development, independence and creativity, by giving wild time a go.”(国家卫生服务机构的Andy Simpson说:“我们希望家长们尝试一下这种神奇的户外活动对孩子的发展、独立性和创造力能带来的好处。”)”可知,Andy Simpson呼吁父母能够看到神奇的户外活动对孩子的发展、独立性和创造力能带来的好处。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中“David Bond from Project Wild Thing says, “We need to make more space for wild time in children’s daily routine, freeing this generation of kids to have the sort of experiences that many of us took for granted.”(来自“野性计划”的David Bond说:“我们需要在孩子们的日常生活中为狂野留出更多的空间,让这一代孩子有机会体验我们许多人认为理所当然的事情。”)”可知,David Bond认为孩子们需要更多的时间去亲近大自然。故选C。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段中“This might sound a bit old-fashioned to you or maybe, like me, it’s made you think about sticking on your boots, getting outdoors and reliving your childhood. There’s no age limit on enjoying yourself!(这对你来说可能听起来有点过时,或者像我一样,这让你想到穿上靴子,到户外去,重温童年。享受生活没有年龄限制!)”可知,到户外去,重温童年,享受生活没有年龄限制即任何年龄的人都可以享受狂野的时光。故选A。
D
There’s more evidence that what’s good for your heart is good for your head. A new study shows that people who run, swim or do other moderate intensity (中等强度) exercise have brains that look, on average, 10 years younger than the brains of couch potatoes.
“Our study showed that for older people, getting moderate intensity exercise may be protective, helping them keep their brains work better,” said Dr. Clinton Wright of the University of Miami, who led the study. But it’s not necessarily easy. Walking, golf, bowling and yoga don’t count, and people need to start before they begin showing memory loss, Wright’s team reported in the journal Neurology.
The study of nearly 900 people who exercise regularly showed that 90 percent fell into the low-intensity group. These people are part of a larger group taking part in a bigger study called Northern Manhattan Study. They were asked how long and how often they exercised during the past two weeks. Five years later, they were tested for memory and thinking skills and got a brain MRI (核磁共振). Seven years after that, they took the memory and thinking tests again. The 10 percent who said they took part in moderate intensity exercise scored better on the tests. These included running, climbing, swimming, riding bicycles and so on.
“We found that those with moderate intensity activity had higher scores and slower memory decline (下降) than inactive people when comparing the results,” the study team wrote.
Many studies have shown that exercise may not prevent Alzheimer’s disease but may delay it. The findings fit in with a study that found two years of exercising, eating healthier food and brain training can promote people’s memory function.
12. What does the underlined phrase refer to
A. People with a range of diseases.
B. People without health insurance.
C. People with high levels of intelligence.
D. People with no or irregular physical activity.
13. What can we know from the study
A. Moderate intensity exercise keeps your brain younger.
B. Low-intensity group scored higher grades on the tests.
C. Exercise can protect people from getting old and puzzled.
D. Moderate intensity exercise can prevent memory from losing.
14 Which of the following is included in moderate intensity sports
A. Bowling. B. Reading. C. Walking. D. Swimming.
15. Who might delay memory aging
A. Those whose family never suffer from any diseases.
B. Those who are good at many higher thinking skills.
C. Those who regular exercise and have a healthy diet.
D. Those who possess a high sense of responsibility.
【答案】12. D 13. A 14. D 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是一项新研究:进行适度强度的运动(如跑步、游泳等)的人的大脑平均看起来比长期不运动者年轻10岁。这项研究表明,对老年人来说,进行中等强度的运动有助于保护他们的大脑,帮助他们保持大脑的良好工作状态。
【12题详解】
词句猜测题。根据划线词前面的内容“A new study shows that people who run, swim or do other moderate intensity (中等强度) exercise have brains that look, on average, 10 years younger (一项新的研究表明,跑步、游泳或做其他中等强度运动的人的大脑看起来平均年轻10岁……)”可知,此处指出中等强度运动的人大脑看起来要更年轻,相比于那些不运动的人。由此可知,划线词与D选项“People with no or irregular physical activity.(没有或不规律运动的人)”意思接近,即中等强度运动的人大脑看起来比那些没有或不规律运动的人更年轻。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第一段中“ A new study shows that people who run, swim or do other moderate intensity (中等强度) exercise have brains that look, on average, 10 years younger than the brains of couch potatoes.(一项新的研究表明,跑步、游泳或做其他中等强度运动的人的大脑看起来比没有或不规律运动的人大脑平均年轻10岁)”可推知,研究发现中等强度的运动能让你的大脑保持年轻。故选A。
【14题详解】
细节理解题。根据第二段中“Walking, golf, bowling and yoga don’t count, and people need to start before they begin showing memory loss, Wright’s team reported in the journal Neurology.(赖特的研究小组在《神经学》杂志上报告说,散步、高尔夫球、保龄球和瑜伽不算在内,人们需要在开始出现记忆力减退之前开始锻炼)”可知,对于中等运动来说,散步、高尔夫球、保龄球和瑜伽不算在内。由此可知,D选项“Swimming(游泳)”应该归属于中等运动。故选D。
15题详解】
细节理解题。根据最后一段中“The findings fit in with a study that found two years of exercising, eating healthier food and brain training can promote people’s memory function.(这一发现与一项研究相吻合,该研究发现,两年的锻炼、健康饮食和大脑训练可以促进人们的记忆功能)”可知,那些经常锻炼和健康饮食的人可能会延缓记忆老化。故选C。
第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为 多余选项。
People are always trying to live a healthy life. You might have read so much on this topic. ___16___
Exercise when you are tired.
After a long and tiring day of study, exercising might not sound like a good idea, but it should. In fact, physical activities can provide you with the missing energy. ___17___
Write by hand to help the brain be active.
Although writing something by using a computer is faster, ___18___. When you read a handwritten text, it’s easier for your brain to remember the information.
___19___
By sparing the time for yourself and just being alone for a while, you can have a chance to think and get to know yourself better. And you won’t behave impulsively (冲动地) .
Drink hot drinks on a hot day.
What cools more on a hot summer morning, cold water or hot water ___20___. When you are drinking something hot, the body will feel the change in temperature and increase the perspiration(流汗), which helps you cool down!
A. Get used to being alone
B. Spare more time for yourself
C. it is better to simply offer your child a piece of fruit
D. The study shows that the hot water does make people feel cooler
E. The following ideas may sound strange, but they can really help you
F. it is much better to remember the whole thing by writing it down by hand
G. Research shows that exercising for just 30 minutes can make you feel good
【答案】16. E 17. G 18. F 19. B 20. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍了四种不同寻常的对健康有好处的想法。
【16题详解】
上文“People are always trying to live a healthy life. You might have read so much on this topic.(人们总是努力过上健康的生活。你可能已经读了很多关于这个话题的书)”以及下文所给出的观点说明人们会读书去了解关于健康生活的一些观点。空处承上启下,引出下文中关于健康的话题。E项中的“The following ideas”和下文中给出的四个观点相呼应,说明以下想法听起来可能很奇怪,但它们确实可以帮助你。故选E。
【17题详解】
本段主题句“Exercise when you are tired.(当你累的时候运动)”说明本段所给观点为当你累的时候去锻炼。空处对本段做出总结,呼应主旨句。G项中的“exercising for just 30 minutes can make you feel good”和主旨句中的“Exercise”相呼应,说明只要锻炼30分钟就能让你感觉良好。故选G。
【18题详解】
主旨句“Write by hand to help the brain be active.(手写可以帮助大脑活跃起来)”说明手写有助于大脑变灵活。空处和前文为转折关系,表明虽然电脑写的快,但是用手写会更好。F项“用手把整件事记下来要好得多”符合语境。F项中的“by writing it down”和主旨句中的“Write by hand”相呼应。故选F。
【19题详解】
下文“By sparing the time for yourself and just being alone for a while, you can have a chance to think and get to know yourself better. (通过腾出时间独处一段时间,你可以有机会思考并更好地了解自己)”说明本段所给观点为需要为自己留出一段独处的时间来思考并了解自己。B项“为自己腾出更多的时间”适合作本段的主旨句。故选B。
【20题详解】
主旨句“Drink hot drinks on a hot day.(热天喝热饮)”以及上文“What cools more on a hot summer morning, cold water or hot water (在炎热的夏日早晨,是冷水还是热水更凉爽?)”说明我们需要在夏天喝热水。空处呼应主题,并回答前文的问题。D项中的“the hot water does make people feel cooler”和主旨句“Drink hot drinks on a hot day.”相呼应,说明在夏天喝热水还是凉水的答案是“喝热水确实会让人感觉凉爽”。故选D。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a winter morning, just a couple of weeks before Christmas 2005. While most people were warming up their cars, Trevor, my husband, had to get up early to ___21___ his bike four kilometers away from home to work. On arrival, he parked his bike outside the back door as he usually does. After putting in 10 ___22___ of labor, he returned to find his bike ___23___.
The bike, a black Kona 18 speed, was our only ___24___. Trevor used it to get to work, working 60 hours per week to ___25___ his young family. And the bike was also used to get groceries (食品杂货), saving us from having to walk ___26___ distances from where we live.
I was so ___27___ that someone would steal our bike that I wrote to the newspaper and told them our ___28___. Shortly after that, several people in our area offered to help. One wonderful stranger ___29___ bought a bike, then called my husband to pick it up. Once again my husband had a way to get to and from his job. It’s really ____30____ that a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before.
People say that a smile can be passed from one person to another, but acts of kindness from ____31____ are even more so. This experience has had a spreading effect in our lives ____32____ it strengthened our faith in humanity (人性) as a whole. And it has ____33____ us to be more mindful of ways we, too, can share with others. No matter how ____34____ or how small, an act of ____35____ shows that someone cares. And the results can be everlasting (永恒的).
21. A. walk B. drive C. run D. ride
22. A. seconds B. days C. months D. hours
23. A. gone B. comfortable C. reliable D. broken
24. A. discussion B. transport C. account D. wisdom
25. A. settle B. volunteer C. support D. recover
26. A. quiet B. short C. common D. long
27. A. sad B. regretful C. confident D. excited
28. A. patience B. story C. job D. style
29. A. even B. just C. again D. ever
30. A. confusing B. touching C. annoying D. awkward
31. A. relatives B. friends C. strangers D. parents
32. A. though B. because C. unless D. while
33. A. settled B. influenced C. adjusted D. calmed
34. A. funny B. busy C. big. D. lucky
35. A. kindness B. explanation C. apology D. forgiveness
【答案】21. D 22. D 23. A 24. B 25. C 26. D 27. A 28. B 29. A 30. B 31. C 32. B 33. B 34. C 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的丈夫特雷弗的自行车被盗后,陌生人主动提供帮助的故事,并强调了善良的力量以及一个小小的善举对生活带来的积极影响。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:当大多数人都在给汽车预热的时候,我的丈夫特雷弗却不得不早起,骑着自行车离家四公里去上班。A. walk走;B. drive驾驶;C. run跑;D. ride骑。根据“his bike”可知,丈夫特雷弗却不得不早起,骑着自行车离家四公里去上班。故选D。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:工作了10个小时后,他回来时发现自己的自行车不见了。A. seconds秒;B. days天;C. months月份;D. hours小时。根据“of labor”可知,丈夫工作了10小时。故选D。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:同上。A. gone消失了;B. comfortable舒适的;C. reliable可靠的;D. broken坏了的。根据后文“someone would steal our bike”可知,某人偷走了丈夫的自行车,故丈夫的自行车消失了。故选A。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:那辆黑色的科纳18型自行车是我们唯一的交通工具。A. discussion讨论;B. transport交通运输;C. account帐目;D. wisdom智慧。根据“Trevor used it to get to work”可知,作者的丈夫总是骑自行车去上班,所以被偷走的自行车是作者一家唯一的交通工具。故选B。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:特雷弗用它去上班,每周工作60个小时来养活他年轻的家庭。A. settle安顿下来;B. volunteer志愿者;C. support养活,支持;D. recover恢复。根据“his young family.”可知,丈夫上班养活家庭。故选C。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:而且自行车也被用来买杂货,这样我们就不必从我们住的地方走很远的路了。A. quiet安静的;B. short短的;C. common常见的;D. long长的。根据“saving us from having to walk”可知,作者用自行车来买杂货,这样不必从作者一家人住的地方走很远的路了。故选D。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很伤心有人会偷我们的自行车,所以我写信给报纸,告诉他们我们的故事。A. sad悲伤的;B. regretful后悔的;C. confident自信的;D. excited兴奋的。根据后文“someone would steal our bike”可知,家里自行车被偷走,所以作者很伤心。故选A。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. patience耐心;B. story故事;C. job工作;D. style风格。根据前文“I wrote to the newspaper”可知,作者把丈夫丢自行车的故事写给了报纸。故选B。
【29题详解】
考查副词词义辨析。句意:一个很棒的陌生人甚至买了一辆自行车,然后打电话给我丈夫来取。A. even甚至;B. just正好;C. again再次;D. ever曾经。根据“bought a bike”可知,甚至还有人给丈夫买了一辆自行车。故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:一个完全陌生的人会为一个他们从未见过的人费心,这真的很感人。A. confusing令人迷惑的;B. touching感人的;C. annoying讨厌的;D. awkward尴尬的。根据“a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before.”可知,一个完全陌生的人会为一个他们从未见过的人费心,这真的很感人的。故选B。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:人们说微笑可以从一个人传递到另一个人,但陌生人的善意行为更是如此。A. relatives亲戚;B. friends朋友;C. strangers陌生人;D. parents父母。根据前文“a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before”可知,一个完全陌生的人送给了丈夫一辆自行车,因此陌生人的善意行为是可以传递的。故选C。
【32题详解】
考查连词词义辨析。句意:这一经历在我们的生活中产生了广泛的影响,因为它增强了我们对全人性的信心。A. though尽管;B. because因为;C. unless除非;D. while当...的时候。前后构成因果关系之所以这段经历对作者一家人产生了深刻的影响,是因为陌生人的善意帮助增强了作者和丈夫对人性的信心。故选B。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:它也影响了我们,让我们更加注意与他人分享的方式。A. settled安定;B. influenced影响;C. adjusted调整;D. calmed平静。根据前文“This experience has had a spreading effect in our lives”可知,这一经历在作者的生活中产生了广泛的影响,故影响了作者,让作者更加注意与他人分享的方式。故选B。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:无论大小,一个善举都表明有人关心你。这样的结果可以是永恒的。A. funny有趣的;B. busy忙碌的;C. big大的;D. lucky幸运的。根据“or how small”可知,无论是大的善举还是小的善举,都表达者关心之意。故选C。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. kindness仁慈;B. explanation解释;C. apology道歉;D. forgiveness原谅。根据“shows that someone cares”可知,无论大小,一个善举都表明有人关心你。故选A。
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Though once secluded (与世隔绝的), even inaccessible, Kazakhstan today welcomes intrepid travelers with open arms.
Kazakhstan is the world’s largest landlocked (内陆的) country, and the ___36___ (nine) largest in the world. The country is one of the most economically advanced in Central Asia, thanks to ___37___ (it) abundant oil reserves and other valuable minerals.
Even for some ___38___ (experience) travelers, Kazakhstan is still ___39___ unfamiliar state. While home to the raw beauty of the steppe (草原) and mountain scenery, there are no yurts (蒙古包) like in Kyrgyzstan ___40___ Mongolia. The country also has a fascinating history of medieval (中世纪的) Islamic architecture.
But for those ___41___ have stepped foot in the country, its most ___42___ (attract) features are its unique landscapes and freedom.
Panfilov Park in the eastern-center of Almaty has plenty ___43___ places of interest that offer a whistle-stop tour of the city’s history. Not far behind the ___44___ (large) of them is the yellow, green and red Tsaristera Ascension Cathedral (大教堂), a visually attractive structure that is claimed to be one of the tallest wooden ___45___ (build) in the world.
【答案】36. ninth
37. its 38. experienced
39. an 40. or
41. who 42. attractive
43. of 44. largest
45. buildings
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了哈萨克斯坦的自然资源、文化以及旅游资源等情况。
【36题详解】
考查序数词。句意:哈萨克斯坦是世界上最大的内陆国,也是世界第九大内陆国。分析句子,句中表示“第九大内陆国”用序数词。故填ninth。
【37题详解】
考查代词。句意:由于拥有丰富的石油储备和其他有价值的矿产,哈萨克斯坦是中亚经济最发达的国家之一。分析句子,设空处使用it的形容词性物主代词作定语,表示“它的”修饰abundant oil作定语。故填its。
【38题详解】
考查形容词。句意:即使对一些经验丰富的旅行者来说,哈萨克斯坦仍然是一个陌生的国家。分析句子,设空处使用形容词experienced作定语,修饰名词,意为“经验丰富的”。故填experienced。
【39题详解】
考查冠词。句意:同上。分析句子,句中state为可数名词,此处表示泛指,故使用不定冠词。同时其修饰词unfamiliar首字母为元音音素。故填an。
【40题详解】
考查连词。句意:虽然这里有原始美丽的草原和山景,但这里没有吉尔吉斯斯坦或蒙古那样的蒙古包。分析句子,设空处使用连词连接Kyrgyzstan和Mongolia。此处表示选择关系,意为“或者”。故填or。
【41题详解】
考查定语从句。句意:但对于那些已经踏上这个国家的人来说,它最吸引人的地方是它独特的风景和自由。分析句子,设空处引导的是定语从句,引导词在从句中作主语,修饰先行词those,指代人,通常引导词用who。故填who。
【42题详解】
考查形容词。句意:同上。分析句子,设空处使用attract的形容词attractive作定语,修饰名词,意为“吸引人的”。故填attractive。
【43题详解】
考查介词。句意:阿拉木图东部中心的潘菲洛夫公园有很多名胜古迹,让你可以在这里短暂游览这座城市的历史。句中plenty of为固定短语,意为“大量的”。故填of。
【44题详解】
考查形容词。句意:在其中最大的教堂后面不远的是黄绿红三色的沙皇阿森松大教堂,这是一座视觉上很吸引人的建筑,据称是世界上最高的木制建筑之一。分析句子,此处表示“其中最大的教堂”用the largest of them,使用形容词的最高级。故填largest。
【45题详解】
考查名词。句意:同上。分析句子,设空处使用build的名词building作宾语;此处表示“最……之一”,故使用名词复数形式。故填buildings。
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是李华,你的美国朋友Jim喜欢锻炼身体,听说练习太极拳(Tai Chi)对身体非常有好处,因此想要了解中国的太极拳,请你用英语给他做个简要介绍。内容包括:
1. 太极拳的介绍(一种中国传统武术);
2. 练习太极拳的好处(强身健体,放松精神);
3. 期待回信。
参考词汇:中国传统武术ancient Chinese martial art
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Jim,
I heard that you are interested in Tai Chi, which is an ancient Chinese martial art. It is a slow and gentle exercise that involves a series of flowing movements. Practicing Tai Chi is not only good for your physical health but also helps to calm the mind.
The benefits of practicing Tai Chi are numerous. It can improve your balance, flexibility, and overall physical health. The slow, meditative movements can also help to reduce stress and anxiety, promoting mental and emotional well-being.
I hope this introduction to Tai Chi has aroused your interest, and I look forward to hearing from you soon.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。你的美国朋友Jim喜欢锻炼身体,听说练习太极拳(Tai Chi)对身体非常有好处,因此想要了解中国的太极拳。要求考生给美国朋友写信做介绍。
【详解】1.词汇积累
包括:involve→ include
有益处:good → beneficial
多样的:numerous→various
希望:hope→ expect
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:The benefits of practicing Tai Chi are numerous. It can improve your balance, flexibility, and overall physical health.
拓展句:The benefits of practicing Tai Chi are numerous, which can improve your balance, flexibility, and overall physical health.
【点睛】【高分句型1】I heard that you are interested in Tai Chi, which is an ancient Chinese martial art.(运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】The slow, meditative movements can also help to reduce stress and anxiety, promoting mental and emotional well-being.(运用了现在分词作伴随状语)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window ” Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher might have found out. She seldom became angry, but she was this time.
“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that I didn’t even get an allowance (零花钱). “My father is going to have a temper,” I thought. I didn’t want to raise my hand, but some force much stronger than I was pulled it skyward. I told the truth, “I did it.” Then I was silent. It was hard enough saying what I had.
My teacher went to one of our bookshelves and took down a book on bird field guide. She then began walking towards my desk. I had never seen my teacher to strike a student, but I feared she was going to start with me.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I was so afraid that I closed my eyes tightly.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was very moved.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 I was so afraid that I closed my eyes tightly. I almost couldn't breathe, waiting for the punishment to come. To my surprise, my teacher did not hit me. Instead, she placed the book in front of me and said, “This book is worth about the same as the window you broke. You will work off your debt by writing a report on five different birds found in your neighborhood. You will include their names, habitats, and behaviors.”
I was very moved. The teacher’s face was kind and understanding. She gave me a pen and a notebook, and I started the report right away. I did my best, and after a week, I handed in my completed work. She told me that I had a wonderful talent for observation, and she also forgave me for breaking the window, and said that I had learned a valuable lesson. I was very moved by my teacher’s kindness and wisdom, and I knew that I had a lot to learn from her.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者不小心扔了一个棒球,打破了一扇窗户,其他同学都试图逃避责任,但他还是坦诚承认了错误。他的老师并没有惩罚他,而是让他通过写一份关于附近五种不同鸟类的报告来弥补自己的错误,他非常感动。老师的善良与智慧让他深受启发,并感觉自己可以从她身上学到更多知识。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我害怕得紧紧地闭上了眼睛。”可知,第一段可描写作者紧闭双眼害怕被老师惩罚的情绪,以及描写老师以别样的方式“惩罚”了作者即让作者写出读书报告。
②由第二段首句内容“我很感动。”可知,第二段可描写作者通过老师的教导所知道的明白的道理和知识上的收获。
2.续写线索:作者感到害怕——老师并未惩罚而是让作者阅读书目写读书报告——作者备受感动——认真撰写报告,上交报告得到表扬——作者明白老师的真正用心——最终感悟
3.词汇激活
行为类
①.放置:place/put
②.给:give/offer
③.尽全力:do one’s best/spare no effort
情绪类
①.惊讶:to one’s surprise/astonishment/shock
②.激动:moved/greatly touched
【点睛】[高分句型1]. I almost couldn't breathe, waiting for the punishment to come. (由现在分词作状语)
[高分句型2]. She told me that I had a wonderful talent for observation, and she also forgave me for breaking the window, and said that I had learned a valuable lesson. (由that引导的宾语从句)罗平县第一中学2023~2024学年上学期期中考试
高一英语
注意事项:
1. 答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2. 每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。
3. 考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where are the grapes from
A. The fruit market. B. The man’s garden. C. Mandy’s store.
2. What can be known from the conversation
A. School for today is canceled.
B. It will snow a lot today.
C. A television was stolen.
3. What are the speakers mainly talking about
A. Hot food. B. A chicken dish C. A restaurant.
4. What is the man going to draw
A. The garden. B. The bathroom. C. The dining room.
5. How many family members does Mr. Robert have at least in New York
A. Three. B. Five. C. Six.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. How did Ms. Grace know about the furniture set
A. From TV. B. From the Internet. C. From the newspaper
7. Why does Mr. Roger want to sell the furniture set
A. He bought some new ones.
B. They get ready for moving.
C. His new place has no room for them.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8. Why does Mary give Mr. Green a call
A. To ask about a meeting.
B. To make an appointment.
C. To remind him to see a dentist.
9. When will Mr. Green attend a parent-teacher meeting
A. On Thursday morning. B. On Thursday afternoon. C. On Friday afternoon
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10. What was wrong with Joe’s mobile phone
A. It was broken. B. It dropped into water C. It got lost at the festival.
11. What is Joe going to do
A. Buy a new phone. B. Use Toby’s phone. C. Have his phone fixed.
12 Why does Joe call Emma
A. To tell her his temporary number.
B. To complain about his broken phone.
C. To ask her about Toby’s phone number.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。
13. Where was Mr. Taylor’s latest book set
A. In Egypt B. In Morocco. C. In South Africa.
14. What was the worst thing that has ever happened to Mr. Taylor
A. His car broke down in a desert.
B. Some wild animals attacked him.
C. He almost died from lack of water.
15. What does Mr. Taylor usually do in his free time
A. He writes novels. B. He relaxes at home. C. He socializes with friends.
16. What is Mr. Taylor’s plan for the future
A. Keeping writing novels.
B. Working on a history book.
C. Traveling around the world.
听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。
17. Whose birthday was celebrated
A. The speaker’s. B. Linda’s. C. Anna’s.
18. What kind of food does Chez Pierre serve
A. Italian. B. Japanese. C. French.
19. What was the atmosphere like at Chez Pierre
A. Pleasant. B. Noisy. C. Quiet.
20. What does the speaker think of the meal
A. Not fresh. B. Expensive. C. Tasteless.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
4-Day Classic Beijing Tour
The 4-day classic Beijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time. It covers the most popular and typical places in Beijing, fully displaying the scenery, culture, history, local lifestyles and features, food and drinks, business, etc. to you.
Day 1: Arrival in Beijing
Your guide meets you at Beijing Capital International Airport, and helps you check in at your hotel.
Enjoy Peking duck as welcome dinner.
Accommodation: Downtown Beijing
Day 2: The Great Wall & the Summer Palace
Start your day at the most famous part of the Great Wall, the Badaling Great Wall. Leave the downtown for the Great Wall at 8 am. Since it is a long drive to the Great Wall (about 2 hours’ riding), have a break at the Beijing Bona Jade Museum on the way. Lunch will be enjoyed in a local restaurant. In the early afternoon come back to the city and have a sightseeing (观光) tour of the Summer Palace.
Suggested activity: Beijing Opera shows (Liyuan Theatre, 19:30-20:30 every evening)
Accommodation: Downtown Beijing
Day 3: Beijing city sightseeing & the local experience
Your guide meets you at the hotel at 8 am and set out for the day’s touring: Tian’anmen Square and the Forbidden City.
After visiting the two sites, have a break and get ready for lunch.
Hutong visit: see some traditional arts of the old Beijing, such as paper cutting and kite making, and visit a local family.
Accommodation: Downtown Beijing
Day 4: Beijing Olympic sites
Visit the Olympic sites: the Bird’s Nest, the Water Cube and the Olympic Green, showing the fast developing modern China. Enjoy some free time after visiting the sites.
After lunch, it is shopping time and then the tour is over.
For more information, just click here www..
1. Who may sign up for this trip
A. Painters who desire to draw a picture of China.
B. Families who come from other provinces in China.
C. Researchers who are interested in history and culture.
D. Foreigners who long to pay a visit to China.
2. Which day do Beijing Opera fans look forward to the most
A. Day 1. B. Day 2. C. Day 3. D. Day 4.
3. What is the difference between the first day and the other three days
A. It doesn’t include lunch. B. It begins with the Great Wall.
C. It can visit local buildings. D. It has time to see Olympic sites.
B
Math had never been something I was good at since middle school. Classes became harder in high school, and I was even further from a math teacher’s dream student. So at the start of my freshman year, I had a dislike to math. It wasn’t that I didn’t want to do well, but simply that I didn’t think I was able to do well. “I can’t” became my state of mind in all things related (有关的) to math.
However, I was soon to learn that “I can’t” was not a choice in Mr. A’s class.
Mr. A always greeted (迎接) us with open arms as he said, “Welcome! Smile! It’s a great day to be alive!” It was clear that Mr. A had a true passion (热情) not only for math but for teaching. If Mr. A ever experienced bad days in life, he never showed it. Mr. A greeted us with that same smile every day. He encouraged each student, from the top achiever to the “I can’t” student.
I found myself looking forward to math class, although I still hated the subject itself. Being in Mr. A’s presence made me feel good, as if I had the chance to succeed. As the year progressed, I spent increasingly more time on my homework, and I met with Mr. A weekly. My classmates began to do the same, and it became “cool” to have lunch and a talk with Mr. A. We didn’t know it at the time, but he was changing our attitudes (态度).
Though my story is not one of overnight success and I didn’t become a straight-A math student, my hard work did begin to pay off and my grades slowly began to climb. There were hard times, of course. Difficult math questions sometimes succeeded in bringing me down, but Mr. A kept reminding (提醒) me, “Kate, smile! It’s a great day to be alive!”
4. What can we know about the author from Paragraph 1
A. He was the math teacher’s dream student.
B. He was satisfied with his current situation.
C. He did not believe his ability to learn math well.
D. He was good at math before high school.
5. Which of the following can best describe Mr. A
A. Responsible and honest. B. Optimistic and passionate.
C. Enthusiastic and humorous. D. Creative and patient.
6. What change has the author made under Mr. A’s influence
A. He gradually improved his math grades. B. He never met any difficulties again.
C. He lived a more happier life than before. D. He fell in love with math.
7. What’s the main idea of this passage
A. Math requires much more time to master.
B. Good schools have good teaching qualities.
C. Students should face difficulties bravely while learning.
D. A good teacher can motivate students’ interest in learning.
C
Nowadays, children spend less time in the fresh air. Many of them are addicted to a screen either on a computer or a TV—they seem to be living in a virtual world. They have lost touch with nature.
But now 400 organizations in the UK, from playgroups to the National Health Service, are encouraging children to have some “wild time”. They want kids to swap at least 30 minutes of watching TV or playing computer games for time playing outside. Activities such as building dens, climbing trees, rummaging for conkers and playing hide and seek are just some of the things kids can do. Even if they live in a city, they can go on adventures in the garden or the park.
Children often need a helping hand from mum and dad. They need to be shown what to do and where to go. Andy Simpson from National Health Service says, “We want parents to see what this magical wonder product does for their kids’ development, independence and creativity, by giving wild time a go.”
So despite the complicated world that young people grow up in now, it seems that going back to basics and experiencing “nature’s playground” is what modern children need. David Bond from Project Wild Thing says, “We need to make more space for wild time in children’s daily routine, freeing this generation of kids to have the sort of experiences that many of us took for granted.”
This might sound a bit old-fashioned to you or maybe, like me, it’s made you think about sticking on your boots, getting outdoors and reliving your childhood. There’s no age limit on enjoying yourself!
8. What makes children lose touch with nature
A. Playing hide and seek. B. Going on adventures in parks.
C. Building dens frequently. D. Being addicted to a screen.
9. In Andy Simpson’s opinion, who should be persuaded to see the effect of wild time
A. Teachers. B. Parents. C. Children. D. Experts.
10. What might David probably agree
A. What modern children need is spiritual satisfaction.
B. Children always take it for granted to play outside.
C. Children need more time to get close to nature.
D. Parents should make larger rooms for kids to study.
11. What can be inferred from this passage
A. People at any age can enjoy wild time. B. Watching TV is a good way to learn about nature.
C. Everyone lives in a high-pressure world. D. Adults all desire to go back to childhood.
D
There’s more evidence that what’s good for your heart is good for your head. A new study shows that people who run, swim or do other moderate intensity (中等强度) exercise have brains that look, on average, 10 years younger than the brains of couch potatoes.
“Our study showed that for older people, getting moderate intensity exercise may be protective, helping them keep their brains work better,” said Dr. Clinton Wright of the University of Miami, who led the study. But it’s not necessarily easy. Walking, golf, bowling and yoga don’t count, and people need to start before they begin showing memory loss, Wright’s team reported in the journal Neurology.
The study of nearly 900 people who exercise regularly showed that 90 percent fell into the low-intensity group. These people are part of a larger group taking part in a bigger study called Northern Manhattan Study. They were asked how long and how often they exercised during the past two weeks. Five years later, they were tested for memory and thinking skills and got a brain MRI (核磁共振). Seven years after that, they took the memory and thinking tests again. The 10 percent who said they took part in moderate intensity exercise scored better on the tests. These included running, climbing, swimming, riding bicycles and so on.
“We found that those with moderate intensity activity had higher scores and slower memory decline (下降) than inactive people when comparing the results,” the study team wrote.
Many studies have shown that exercise may not prevent Alzheimer’s disease but may delay it. The findings fit in with a study that found two years of exercising, eating healthier food and brain training can promote people’s memory function.
12. What does the underlined phrase refer to
A. People with a range of diseases.
B. People without health insurance.
C. People with high levels of intelligence.
D. People with no or irregular physical activity.
13. What can we know from the study
A. Moderate intensity exercise keeps your brain younger.
B Low-intensity group scored higher grades on the tests.
C. Exercise can protect people from getting old and puzzled.
D. Moderate intensity exercise can prevent memory from losing.
14. Which of the following is included in moderate intensity sports
A. Bowling. B. Reading. C. Walking. D. Swimming.
15. Who might delay memory aging
A. Those whose family never suffer from any diseases.
B. Those who are good at many higher thinking skills.
C. Those who regular exercise and have a healthy diet.
D. Those who possess a high sense of responsibility.
第二节 (共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为 多余选项。
People are always trying to live a healthy life. You might have read so much on this topic. ___16___
Exercise when you are tired.
After a long and tiring day of study, exercising might not sound like a good idea, but it should. In fact, physical activities can provide you with the missing energy. ___17___
Write by hand to help the brain be active.
Although writing something by using a computer is faster, ___18___. When you read a handwritten text, it’s easier for your brain to remember the information.
___19___
By sparing the time for yourself and just being alone for a while, you can have a chance to think and get to know yourself better. And you won’t behave impulsively (冲动地) .
Drink hot drinks on a hot day.
What cools more on a hot summer morning, cold water or hot water ___20___. When you are drinking something hot, the body will feel the change in temperature and increase the perspiration(流汗), which helps you cool down!
A. Get used to being alone
B. Spare more time for yourself
C. it is better to simply offer your child a piece of fruit
D. The study shows that the hot water does make people feel cooler
E. The following ideas may sound strange but they can really help you
F. it is much better to remember the whole thing by writing it down by hand
G. Research shows that exercising for just 30 minutes can make you feel good
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a winter morning, just a couple of weeks before Christmas 2005. While most people were warming up their cars, Trevor, my husband, had to get up early to ___21___ his bike four kilometers away from home to work. On arrival, he parked his bike outside the back door as he usually does. After putting in 10 ___22___ of labor, he returned to find his bike ___23___.
The bike, a black Kona 18 speed, was our only ___24___. Trevor used it to get to work, working 60 hours per week to ___25___ his young family. And the bike was also used to get groceries (食品杂货), saving us from having to walk ___26___ distances from where we live.
I was so ___27___ that someone would steal our bike that I wrote to the newspaper and told them our ___28___. Shortly after that, several people in our area offered to help. One wonderful stranger ___29___ bought a bike, then called my husband to pick it up. Once again my husband had a way to get to and from his job. It’s really ____30____ that a complete stranger would go out of their way for someone they have never met before.
People say that a smile can be passed from one person to another, but acts of kindness from ____31____ are even more so. This experience has had a spreading effect in our lives ____32____ it strengthened our faith in humanity (人性) as a whole. And it has ____33____ us to be more mindful of ways we, too, can share with others. No matter how ____34____ or how small, an act of ____35____ shows that someone cares. And the results can be everlasting (永恒的).
21. A. walk B. drive C. run D. ride
22 A. seconds B. days C. months D. hours
23. A. gone B. comfortable C. reliable D. broken
24. A. discussion B. transport C. account D. wisdom
25. A. settle B. volunteer C. support D. recover
26. A. quiet B. short C. common D. long
27. A. sad B. regretful C. confident D. excited
28. A. patience B. story C. job D. style
29. A. even B. just C. again D. ever
30. A. confusing B. touching C. annoying D. awkward
31. A. relatives B. friends C. strangers D. parents
32. A. though B. because C. unless D. while
33. A. settled B. influenced C. adjusted D. calmed
34. A. funny B. busy C. big. D. lucky
35. A. kindness B. explanation C. apology D. forgiveness
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Though once secluded (与世隔绝的), even inaccessible, Kazakhstan today welcomes intrepid travelers with open arms.
Kazakhstan is the world’s largest landlocked (内陆的) country, and the ___36___ (nine) largest in the world. The country is one of the most economically advanced in Central Asia, thanks to ___37___ (it) abundant oil reserves and other valuable minerals.
Even for some ___38___ (experience) travelers, Kazakhstan is still ___39___ unfamiliar state. While home to the raw beauty of the steppe (草原) and mountain scenery, there are no yurts (蒙古包) like in Kyrgyzstan ___40___ Mongolia. The country also has a fascinating history of medieval (中世纪的) Islamic architecture.
But for those ___41___ have stepped foot in the country, its most ___42___ (attract) features are its unique landscapes and freedom.
Panfilov Park in the eastern-center of Almaty has plenty ___43___ places of interest that offer a whistle-stop tour of the city’s history. Not far behind the ___44___ (large) of them is the yellow, green and red Tsaristera Ascension Cathedral (大教堂), a visually attractive structure that is claimed to be one of the tallest wooden ___45___ (build) in the world.
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46. 假定你是李华,你的美国朋友Jim喜欢锻炼身体,听说练习太极拳(Tai Chi)对身体非常有好处,因此想要了解中国的太极拳,请你用英语给他做个简要介绍。内容包括:
1. 太极拳的介绍(一种中国传统武术);
2. 练习太极拳的好处(强身健体,放松精神);
3. 期待回信。
参考词汇:中国传统武术ancient Chinese martial art
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window ” Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher might have found out. She seldom became angry, but she was this time.
“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that I didn’t even get an allowance (零花钱). “My father is going to have a temper,” I thought. I didn’t want to raise my hand, but some force much stronger than I was pulled it skyward. I told the truth, “I did it.” Then I was silent. It was hard enough saying what I had.
My teacher went to one of our bookshelves and took down a book on bird field guide. She then began walking towards my desk. I had never seen my teacher to strike a student, but I feared she was going to start with me.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
I was so afraid that I closed my eyes tightly.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was very moved.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录