2026届高一年级上学期期中考试
英语试卷
考试范围:必修一 welcome unit至 unit 3 考试时间: 2023.11.30
第一部分 听力理解(共两节、满分30分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man like doing
A. Dancing. B. Walking. C. Singing.
2. Where does this conversation take place
A. In a library. B. In a cafe. C. In a bookstore.
3. When did the man return from Paris
A. Last week. B. Yesterday. C. Today.
4. How does the man sound
A. Pleased. B. Amazed. C. Strict.
5. Where are the speakers
A. In a clothing shop. B. At a swimming pool. C. At a school lab.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5 分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项. 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How did the two speakers get here
A. By car. B. By bike. C. By taxi.
7. Why did the two speakers arrive early
A. To find Peter. B. To meet the players. C. To get a good place.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What can we say about the weather on Sunday
A. It was fine. B. It was hot. C. It was changeable.
9. What do the locals think of small balls of ice in midsummer
A. It’s beyond their expectations.
B. It’s a common phenomenon.
C. It’s caused by climate change.
听第8 段材料,回答第10至12题。
10. What kind of painting did the woman prefer at first
A. One that is simple. B. One that looks peaceful. C. One that has beautiful colors.
11. Where will the forest painting look great according to the man
A. In the bedroom. B. In the dining room. C. In the living room.
12. What will the speakers buy
A. The forest painting. B. The sun rise painting. C. The mountain painting.
听第9段材料, 回答第13至16题。
13. Where does the conversation probably take place
A At home. B. At a store. C. At a travel agency.
14. What do we know about the woman’s last gift
A. She returned it. B. It wasn’t used. C. Her father liked it a lot.
15. Who gave a camera as a Father’s Day gift
A. The woman. B. The man. C. The woman’s brother.
16. What is the woman’s father interested in
A. Travelling. B. Technology. C. Clothes.
听第10段材料,回答第17至 20题。
17. Whom has the government promised to offer help to
A. Some farmers. B. Some pilots. C. Some children.
18. Where are the transport workers going on strike
A. In Sydney. B. In Melbourne. C. In Queensland.
19. How did the school children feel after the rescue
A. Thankful. B. Angry. C. Sorry.
20. What can we learn about the school children
A. They attended a musical concert.
B. They enjoyed themselves in the sea.
C. Their plan e was forced to land shortly after take-off.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Whether you’re after a quiet beach holiday or an adventure-packed trip, with over 700 islands and 30 territories, the Caribbean offers many choices. Here we will provide practical tips to help you plan your dream Caribbean vacation.
Choosing the Best Time to Visit
Generally speaking, the Caribbean has a tropical climate with hot and humid weather year-round. Hurricanes are common during the summer months, so it’s advised to avoid travel during this season if possible. The best time to visit typically starts in November and runs through April. Be sure to check local weather forecasts before your trip.
Experiencing the Local Culture
The Caribbcan is home to a variety of cultures, from Cuban salsa dancing to the calypso rhythms of Trinidad. The local culture is a key part of the Caribbcan experience, so make sure to soak up as much as you can. Visit museums and historical sites to get a deeper understanding of the local heritage, or explore local festivals for a display of music, dance, and art. Moreover, the people of the Caribbean are well known for their friendliness, so don’t be afraid to strike up a conversation.
Planning Your Activities
Whether you’re into diving, hiking, shopping, or simply lying on the beach, you will be able to pick between endless activities. Besides, you can try your hand at deep-sea fishing, horseback riding, or even bungee jumping. If you’re looking for something more laid back, take a guided tour of the island’s botanical gardens or explorer its national parks. Whatever you decide to do, be sure to review safety guidelines and pack all the necessary equipment before your adventure.
In conclusion, the Caribbcan offers a diverse travel experience that caters to different preferences and budgets. With careful planning and a bit of research, you can plan a vacation that is truly unforgettable. So don’t wait — start planning your dream Caribbean trip today!
1. Which month is the best time to visit the Caribbean
A. July. B. December. C. August. D. June.
2. What is known about the Caribbean experience
A. Visitors can experience different cultures and activities.
B. Visitors can participate in unearthing local heritages.
C. Taking a guided tour, visitors don’t have to be concerned about safety.
D. Deep-sea fishing is not allowed for the reason of ocean protection.
3. Where is the passage most probably taken from
A. A fashion magazine. B. A shopping guide.
C. A geography textbook. D. A travel brochure.
【答案】1. B 2. A 3. D
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。本文提供了关于如何计划理想的加勒比海度假的实用建议。
【1题详解】
细节理解题。根据Choosing the Best Time to Visit部份中“The best time to visit typically starts in November and runs through April. Be sure to check local weather forecasts before your trip.(参观的最佳时间通常从11月开始,一直持续到4月。旅行前一定要查看当地的天气预报。)”可知,十二月是游览加勒比海的最佳时间。故选B项。
【2题详解】
细节理解题。根据Experiencing the Local Culture部份中“The Caribbcan is home to a variety of cultures, from Cuban salsa dancing to the calypso rhythms of Trinidad. The local culture is a key part of the Caribbcan experience, so make sure to soak up as much as you can. Visit museums and historical sites to get a deeper understanding of the local heritage, or explore local festivals for a display of music, dance, and art.(加勒比地区是多种文化的发源地,从古巴的萨尔萨舞到特立尼达的卡利普索节奏。当地文化是加勒比体验的关键部分,所以一定要尽可能多地吸收。参观博物馆和历史遗址,深入了解当地的遗产,或探索当地的节日,展示音乐,舞蹈和艺术。)”可知,游客可以体验不同的文化和活动是加勒比海旅游的特色。故选A项。
【3题详解】
推理判断题。通读全文,结合第一段“Whether you’re after a quiet beach holiday or an adventure-packed trip, with over 700 islands and 30 territories, the Caribbean offers many choices. Here we will provide practical tips to help you plan your dream Caribbean vacation.(无论你是想在安静的海滩度假还是冒险之旅,加勒比海有700多个岛屿和30个地区,你都有很多选择。在这里,我们将提供实用的建议,帮助你计划你的梦想加勒比海度假。)”可知,本文是关于加勒比海度假的实用建议,所以本文很可能出自一本旅游手册。故选D项。
B
Before I came to the United States years ago, I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know. In the United States, there are certainly more differences than similarities when comparing it to my country.
An amazing aspect of culture is the food produced. I’ve always been a foodie (美食家). When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task. I remember reading the sign for “Chipotle” and I had no idea what was served there.
Who would ever have imagined that an experience as simple as trying new food would produce thoughts of cultures I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table. I have tried wonderful foods from all sorts of cultures. Each is very unique and atmospheres are also quite interesting and culturally affected. Although the food may taste different, preparation can be somewhat consistent (一致的). Many of the foods I have tasted have had similar mechanisms of cooking (烹饪机制).
Here in the United States, it can be somewhat difficult to express all of my culture, mainly because there are many different cultures here. But I have found common ground on these matters and have learned to adapt (适应)to different cultures.
I have learned how to live in two cultures. I’m not saying it’s easy, I’m not saying that it’s extremely hard, but it’s all about balance. Each person has their own culture. Life has too many things to care. The theory of “When in Rome, do as the Romans do” is very applicable in most situations. Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.
4. What does the author learn about culture after coming to the United States
A. Culture separates people. B. Culture is from local food.
C. Culture is closer than he knows. D. Food is the culture that unites people.
5. What made the author confused about American food
A. The choice of proper food. B. The ways of serving food.
C. The different tastes of food. D. The methods of food production.
6. What does the author find beautiful about different cultures
A. Each culture has unique atmosphere. B. Preparation methods of food are similar across cultures.
C. All foods from different cultures taste the same. D. Each culture brings different tastes to the table.
7. How does the author feel about living in two cultures
A. Difficult. B. Beneficial. C. Awkward. D. Unpleasant
【答案】4. C 5. A 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是记叙文。作者以自己在异乡的经历告诉我们如何在不同的文化中生活。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Before I came to the United States years ago, I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know.(在我几年前来到美国之前,我曾认为文化将人与人分开,但现在我意识到,文化比我们所知道的更紧密)”可知,文化之间的联系比我们所了解的更紧密。故选C。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task.(当我饿的时候,有许多外国餐馆的标志,但决定哪一家是一项艰巨的任务)”可知,关于美国的食物,让作者感到困惑的是如何在众多餐馆中选择适合自己的食物。故选A。
【6题详解】
细节理解题。根据第三段“I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table.(我发现每一种文化都给餐桌带来了不同的香料和口味,这真的很美)”可知,不同的文化带来不同种类的食物。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.(通过我在这里的经历,我当然也学到了很多关于别人的东西。文化对许多人来说是不同的,但最终,它将我们所有人联系在一起。文化将其他人聚集在一起,创造出令人兴奋的新局面)”可知,作者认为生活在两种不同的文化环境中是有益的。故选B。
C
A new trend called “praise groups” or “in-need-of-praise” chat groups has become popular on Chinese social media. In Chinese culture, where modesty (谦逊) is valued, openly seeking and giving praise is uncommon. These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.
To join a praise group, users can pay a fee on e-commerce sites, starting at 50 yuan for five minutes of compliments. The group members will then show the person with praises and kind words. The compliments can be designed for a friend or loved one as well. Participants have found that being praised by strangers can help lift their spirits and improve their self- confidence.
For example, Meng Zha, a student at Shanghai’s Tongji University, tried the service and found it amusing and uplifting. She received compliments on her appearance and even quotes (引用) from popular songs. Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.
Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. It provides a positive and uplifting experience for participants, improving a sense of happiness and self-worth.
Those who support the groups, see them as an antidote to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet. “At first, the purpose of this group is to make us learn to praise others and accept others’ praises confidently. Here we can drop everything, and use our heart to praise and support others, ”one member said. But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.
8. What is the purpose of praise groups
A. To make praise popular. B. To have everyone supported.
C. To share common interests. D. To give people hope and happiness.
9. What can we learn about Meng Zha in paragraph 3
A. She was not strong enough. B. She was under working stress.
C. She was satisfied with the service. D. She was a gifted singer in her area.
10. What does the underlined word “antidote” mean in the last paragraph
A. A way of making new friends. B. A kind of medicine.
C. A method of being confident. D. The wisdom of solving problems.
11. What is the author’s attitude to praise groups
A. Objective B. Critical.
C. Supportive. D. Indifferent.
【答案】8. D 9. C 10. B 11. A
【解析】
【导语】本文是说明文。主要介绍了一种叫作“夸夸群”的交流形式在中国社交媒体上流行起来。这些聊天群提供了一个平台, 让人们能够得到赞美和鼓励。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段最后一句“These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.(这些聊天群为人们提供了一个接受赞美和鼓励的平台,而这些在日常生活中往往是缺乏的)”和第四段第一句“Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. (夸夸群的出现,是中国人寻求和接受日常生活中可能缺乏的赞美和鼓励的一种方式)”可知,夸夸群旨在给人们带来希望和快乐。故选D。
【9题详解】
推理判断题。根据第三段最后一句“Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.(看到这些赞美,孟忍不住笑了,并表示希望以后也能发布这样高质量的赞美)”可推知,Meng对夸夸群的服务是满意的。故选C。
【10题详解】
词句猜测题。根据画线词上文“Those who support the groups, see them as an”以及后文“to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet”可知,那些支持 praise groups的人认为它们是一种药物,可以消除与互联网上发生的事情相关联的极度不好的情绪。故划线词意思是“一种药”。故选B。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段最后一句“But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.(但是人生的旅程是漫长的,当没有人提供帮助的时候,我们只能依靠自己来面对一些意想不到的情况)”可知,作者对夸夸群的态度既没有反对,也没有支持,只是客观地做了评价。故选A。
D
Social networking isn’t only for the under 40s. More than 25 percent of Americans 50 years and older stay connected using sites such as Facebook, MySpace and Twitter, according to new research.
“The latest data tells us that more and more social networking is becoming a part of everyday life for Americans 50 plus,” said Kevin Donnellan, the chief communications officer at AARP, which released the report.
Nearly a quarter of older Americans are on Facebook and 73 percent said they use it to stay in touch with relatives, but not just their children and grandchildren. “They are using the Internet to keep up with the world and the people who are important to them,” said Jean Koppen, the author of the report. She added that older adults are also on Facebook to stay connected, not only with their family, but with their friends and those in the same age group. Almost 50 percent of older adults were introduced to the social networking sites by a family member, mainly a child or grandchild. “Just under one-fifth of adults aged 50 and older say they do not use the Internet,” according to the report.
The findings are based on a telephone survey of 1,863 adults. In addition to keeping up on Facebook and Twitter older adults are aware of the latest technology. Eighty-three percent had heard about the Apple iPad and 11 percent intended to buy one.
Despite the popularity of the Internet among the over 50s, they still mostly go to print newspapers and magazines for news. Only one percent said they followed blogs.
12. What is the main idea of the text
A. Social networking isn’t for the under 40s in the U.S.A.
B. American old people’s way of life is quite fashionable.
C. Social networking is becoming popular among older Americans.
D. Facebook, MySpace and Twitter are the most popular websites in the US.
13. Which of the following statements is TRUE according to the passage
A. 85% of Americans 50 plus choose the Internet over print media.
B. About 460 people in the telephone survey often use Facebook.
C. About 20% of adults aged 50 plus have access to the Internet.
D. Three quarters of the people surveyed got to know the Internet through their family.
14. From the text, it can be concluded that ________.
A. many older Americans are open-minded about new developments
B. Kevin Donnellan supports this change among older Americans
C. Young people should introduce their elders to new technology
D. In a high tech age it is difficult to avoid social networking
15. Where does the text probably come from
A. A novel. B. A newspaper.
C A technology guide. D. A student’s research paper
【答案】12. C 13. B 14. A 15. B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,介绍了社交网络在美国老年人中日益流行。
【12题详解】
主旨大意题。通读全文,特别是根据第二段“The latest data tells us that more and more social networking is becoming a part of everyday life for Americans 50 plus”(最新数据告诉我们,越来越多的社交网络正成为50岁以上美国人日常生活的一部分)可知,文章主要介绍了社交网络在美国老年人中日益流行,故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“Nearly a quarter of older Americans are on Facebook”(近四分之一的美国老年人使用Facebook)以及倒数第二段“The findings are based on a telephone survey of 1,863 adults.”(这一发现是基于对1863名老年人的电话调查)可知,1863×1/4≈465,即:在电话调查中,大约460个老年人经常使用Facebook,故选B。
【14题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“In addition to keeping up on Facebook and Twitter older adults are aware of the latest technology.”(除了关注Facebook和Twitter,老年人还了解最新技术)可知,许多美国老年人对科技的新发展持开放态度,故选A。
【15题详解】
推理判断题。通读全文可知,文章是关于老年人使用社交网络的调查报告,最有可能出现在报纸上,故选B。
第二节 (共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The most important in the world for us is our health. If people took away our money, houses, cars, or even our clothes, we could still survive. ____16____ Then how can we keep healthy
First of all, we should eat healthily. I usually avoid eating food high in fat, like French fries or cookies, which are junk food. ____17____ I only eat little meat. ____18____ It helps us build a strong body. Regular exercise is an important part of keeping me healthy. In addition, I think friends are an important part of one’s health. ____19____ I always feel better when I am with friends than when I am alone. When I am with my friends, I always laugh. Laughing is also an important part of health. It is good to stay with my friends.
By eating properly and exercising regularly, I can keep my body at a proper weight and keep healthy. By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy. These things sound easy to do, but not many people can manage them. ____20____
A. What’s more, taking exercise is very important.
B. But if our health were taken away, we could surely die.
C. I think a strong will is necessary if we want to keep fit.
D. Some people appear fat because they often eat too much.
E. Many studies show that people with few friends often get sick.
F. I eat a lot of vegetables and fresh fruits which are full of vitamins.
G. There are some people who like staying alone, but they keep healthy.
【答案】16. B 17. F 18. A 19. E 20. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章认为健康对我们至关重要,介绍了如何保持健康的三点建议:健康饮食、规律锻炼、拥有朋友。
【16题详解】
根据前文“If people took away our money, houses, cars, or even our clothes, we could still survive.”(如果人们拿走我们的钱、房子、汽车,甚至我们的衣服,我们还能活下去。)和后文“Then how can we keep healthy ”(那么我们怎样才能保持健康呢?)可推知,空处会和前文作比较,讨论健康被拿走的情况,突显健康的重要性,引出后文保持健康的话题。B项“But if our health were taken away, we could surely die.”(但是如果我们的健康被剥夺了,我们肯定会死。)符合语境,其中的“were taken away”和前文的“took away”呼应。故选B。
【17题详解】
根据前文“First of all, we should eat healthily. I usually avoid eating food high in fat, like French fries or cookies, which are junk food.”(首先,我们应该吃得健康。我通常避免吃高脂肪的食物,比如薯条或饼干,这些都是垃圾食品。)和后文“I only eat little meat.”(我只吃很少的肉。)可推知,空处也会讨论怎样吃得健康,提供具体的食物的信息。F项“I eat a lot of vegetables and fresh fruits which are full of vitamins.”(我吃很多蔬菜和新鲜水果,这些都富含维生素。)符合语境,和前后文呼应。故选F。
【18题详解】
根据后文“It helps us build a strong body. Regular exercise is an important part of keeping me healthy.”(它帮助我们塑造一个强壮的身体。规律的锻炼是保持我健康的一个重要部分。)可推知,空处是一个过渡句,会提到锻炼,从前文的饮食过渡到后文的锻炼。A项“What’s more, taking exercise is very important.”(更重要的是,锻炼非常重要。)符合语境,呼应后文。故选A。
【19题详解】
根据前文“In addition, I think friends are an important part of one’s health.”(此外,我认为朋友是一个人健康的重要组成部分。)可推知,空处会讨论朋友对健康的影响。E项“Many studies show that people with few friends often get sick.”(许多研究表明,朋友很少的人经常生病。)符合语境,承接前文。故选E。
【20题详解】
根据前文“These things sound easy to do, but not many people can manage them.”(这些事情听起来很容易做,但没有多少人能做到。)可推知,空处会说明如何做到这些不容易做到的事情。C项“I think a strong will is necessary if we want to keep fit.”(我认为如果我们想保持健康,坚强的意志是必要的。)符合语境,承接前文。故选C。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was travelling on an overnight bus from Kolhapur to Aurangabad in India. The bus—an ordinary, non-air-conditioned one—was more than ___21___. All 55 seats were taken and there were some 20 people ___22___ in the aisle(过道). The hot day ___23___ the discomfort of the10-hour journey. Because I was travelling on a student bus pass, I had no choice but to stand.
After around two very long hours, I was beyond ___24___ and bored. I suddenly sensed a hand tapping my hand, asking for ___25___. Turning around, I found a middle aged man with a kind smile looking up at me. He stood up and said I could ___26___ his seat for some time. I was pleasantly ___27___ and immediately accepted his offer, my entire body feeling a sense of relief. And the man stood next to me, ___28___ around. After about 20 minutes, I signaled him to ___29___ his space. A man, who was sitting by the window on the other side of the bus, had observed our ____30____ .
Just then, something ____31____ happened. Our observer stood up and offered his seat to another standing man. All of a sudden, we had caused a chain reaction: almost all the standees got a(n) ____32____ to be seated. More surprisingly, people even started chatting with each other while exchanging positions, and soon began sharing jokes. Needless to say, the rest of the journey was quite ____33____ .
The bus reached its destination in the next morning. As I stood in the early morning light, waving goodbye to the groups, I was ____34____ of an important life lesson that we can all ____35____ what we have, including our burdens, and help our co passengers in the journey of life.
21. A. narrowed B. packed C. advanced D. scheduled
22. A. standing B. sitting C. lying D. moving
23. A. applied for B. got on C. added to D. got over
24. A. amazed B. annoyed C. delighted D. exhausted
25. A. company B. help C. contact D. attention
26. A. rent B. take C. clean D. watch
27. A. frightened B. surprised C. awkward D. confident
28. A. looking B. turning C. dancing D. running
29 A. take back B. give back C. take in D. give in
30. A. adventure B. conversation C. deal D. exchange
31. A. confusing B. powerful C. magical D. suitable
32. A. challenge B. goal C. arrangement D. chance
33. A. enjoyable B. suitable C. amazing D. challenging
34. A. warned B. reminded C. freed D. robbed
35. A. throw B. sell C. share D. search
【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. D 26. B 27. B 28. A 29. A 30. D 31. C 32. D 33. A 34. B 35. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者在乘坐大巴的路上,由于挤满了人,作者只好站着,后来由于有人主动给作者让座,带动大家互相让座,让站着的人都有机会坐一会儿,整个旅途变得轻松愉快。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这是一辆普通的、没有空调的公共汽车,里面挤满了人。A. narrowed变窄的;B. packed拥挤的;C. advanced先进的,高级的;D. scheduled预先安排的。根据后文“All 55 seats were taken and there were some 20 people ___2___ in the aisle(过道).”可知,座位占满了,过道都是人,车上很拥挤。故选B项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:55个座位全部被占满,有20多人站在过道上。A. standing站立;B. sitting坐;C. lying躺;D. moving移动。根据前文“All 55 seats were taken”和后文“in the aisle”可知,因为座位占满了,所以其余的人只好站在过道。故选A项。
【23题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:炎热的天气使这10个小时的旅程更加不舒服。A. applied for申请;B. got on对付,应付,友好相处;C. added to增添到,加强;D. got over克服,恢复过来。根据前文“The hot day”和后文“the discomfort”可知,炎热增添了不舒服。故选C项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:过了大约两个漫长的小时后,我感到非常疲惫和无聊。A. amazed惊讶的;B. annoyed恼怒的;C. delighted高兴的;D. exhausted筋疲力尽的。根据前文“I had no choice but to stand”可知,作者站了很长时间,非常疲惫。故选D项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:我突然感觉到有一只手在轻拍我的手,想引起我的注意。A. company公司;B. help帮助;C. contact联系,接触;D. attention注意。根据前文“I suddenly sensed a hand tapping my hand”可知,有人拍了作者,想引起作者注意。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:他站起来,说我可以坐他的座位一会儿。A. rent租借;B. take拿走,占领,接受;C. clean打扫;D. watch观察。根据前文“He stood up”可知,他站起来,让作者坐他腾出来的座位。故选B项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我又惊又喜,立刻接受了他的邀请,全身如释重负。A. frightened害怕的;B. surprised吃惊的;C. awkward尴尬的;D. confident自信的。根据前文语境可知,作者站了很久,很疲惫,没有料到有人会主动让座,所以很惊讶。故选B项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:那个男人站在我旁边,环顾四周。A. looking看;B. turning转动;C. dancing跳舞;D. running跑步。根据常识和语境并结合后文“around”可知,车里人很挤,那人应该是环顾四周,故选A项。
【29题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:大约20分钟后,我示意他收回自己的座位。A. take back收回;B. give back归还;C. take in吸收;D. give in屈服。根据语境和前文“After about 20 minutes”及后文“his space”可知,作者坐了20分钟,让那个让座的人再坐一会儿,让他收回他的座位。故选A项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:坐在汽车另一边靠窗的一个男人看到了我们的交换(位置)。A. adventure冒险;B. conversation对话;C. deal交易;D. exchange交换。根据前文分析可知,作者和那人交换位置,轮流坐一会儿。故D选项。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:就在这时,神奇的事情发生了。A. confusing令人困惑的;B. powerful强大的;C. magical神奇的;D. suitable合适的。根据后文“Our observer stood up and offered his seat to another standing man. All of a sudden, we had caused a chain reaction: almost all the standees got a(n) ___12___ to be seated.”可知,在那人和作者的带动下,坐着的人都主动让座,让站着的人坐一会儿,这是没有预料到的,所以说很神奇。故选C项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:突然间,我们引起了连锁反应:几乎所有站着的人都有机会坐了下来。A. challenge挑战;B. goal目标;C. arrangement安排;D. chance机会。根据前文“All of a sudden, we had caused a chain reaction”可知,此事引起了连锁反应,许多坐着的人给站着的人让座,使站着的人有机会坐下来。故选D项。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:不用说,接下来的旅程相当愉快。A. enjoyable令人愉快的;B. suitable合适的;C. amazing惊人的;D. challenging具有挑战性的。根据前文“More surprisingly, people even started chatting with each other while exchanging positions, and soon began sharing jokes.”可知,大家互相礼让,快乐交流,所以接下来的旅程是愉快的。故选A项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我站在清晨的晨光中,向大家挥手告别时,我想起了人生中重要的一课:我们都可以分享我们所拥有的,包括我们的负担,并在人生旅途中帮助我们的同伴。A. warned警告;B. reminded提醒,使想起;C. freed释放;D. robbed抢劫。根据后文“of an important life lesson”可知,作者想起这个心得体会。故选B项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. throw投掷;B. sell出售;C. share分享;D. search搜索。根据前文可知,在车上大家互相让座,让站着的人都有机会坐一会儿,结合后文“what we have, including our burdens, and help our co passengers in the journey of life”可知,我们可以分享我们所拥有的。故选C项。
第二节(共10小题;每小题1 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
The words “sport is power” proved true when China hosted the FISU World University Games in Chengdu, Sichuan province, from July 28 to Aug 8. Nothing was ___36___ (power) than letting thousands of foreign athletes and visitors from around the world see the achievement s of China. The games ___37___ (successful) showed national pride with amazing results, and ___38___ (impress) every athlete with the excellent competition facilities and the efficient organization of the atheltes’ village, where they had the opportunity ___39___ (enjoy) Chengdu’s famous spicy food ___40___ attend cultural activities. The games also fostered cultural exchanges, mutual understanding and friendships ___41___ crossed borders. ___42___ (compete) were found hugging each other while offering their rivals encouragement and warm congratulations. Handwritten letters from individual students in Chengdu ___43___ (hand) to overseas journalists to show their welcome and ___44___ history and attractions of the provincial capital. Additionally, the games were helpful ____45____ developing the sports industry in China.
【答案】36. more powerful
37. successfully
38. impressed
39. to enjoy
40. and 41. that##which
42. Competitors
43. were handed
44. the 45. in
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。主要介绍的是7月28日至8月8日在中国四川成都举办的世界大学生运动会,并以此印证了“体育就是力量”是正确的。
【36题详解】
考查形容词比较级。句意:没有什么比让成千上万的外国运动员和来自世界各地的游客看到中国的成就更强大的了。分析句子结构可知,此处应为形容词作表语,根据空后的than可知,此处应用形容词比较级more powerful意为“更强大的”。故填more powerful。
【37题详解】
考查副词。句意:这次运动会以惊人的成绩成功地展现了民族自豪感,优秀的比赛设施和高效的运动员村的组织给每一位运动员留下了深刻的印象,他们有机会品尝成都著名的辛辣食物,参加文化活动。分析句子结构可知,此处应为副词作状语修饰showed,successful的副词为successfully意为“成功地”。故填successfully。
【38题详解】
考查谓语动词。句意:这次运动会以惊人的成绩成功地展现了民族自豪感,优秀的比赛设施和高效的运动员村的组织给每一位运动员留下了深刻的印象,他们有机会品尝成都著名的辛辣食物,参加文化活动。分析句子结构可知,此处为谓语动词,根据并列谓语动词showed 可知,此处应用一般过去时,且impress与句子主语the games之间为主动关系。故填impressed。
【39题详解】
考查动词不定式。句意:这次运动会以惊人的成绩成功地展现了民族自豪感,优秀的比赛设施和高效的运动员村的组织给每一位运动员留下了深刻的印象,他们有机会品尝成都著名的辛辣食物,参加文化活动。分析句子结构可知,此处应为非谓语动词作定语,修饰opportunity应用不定式作后置定语,结合句意,此处表示主动意义,所以此处使用动词不定式to enjoy。故填to enjoy。
【40题详解】
考查连词。句意:这次运动会以惊人的成绩成功地展现了民族自豪感,优秀的比赛设施和高效的运动员村组织给每一位运动员留下了深刻的印象,他们有机会品尝成都著名的辛辣食物,参加文化活动。结合句意可知,“enjoy Chengdu’s famous spicy food”和“attend cultural activities”为并列关系,所以应用连词and。故填and。
【41题详解】
考查定语从句。句意:这次大运会还促进了跨国界的文化交流、相互理解和友谊。分析句子结构可知,此处应为关系词引导的定语从句,从句中缺少主语,所以使用关系代词,且先行词为“cultural exchanges, mutual understanding and friendships”指的是事物,所以应用关系代词that或which。故填that/which。
【42题详解】
考查名词复数。句意:参赛者们被发现互相拥抱,并向对手表示鼓励和热烈祝贺。分析句子结构可知,此处应为名词作主语,compete的名词为competitor意为“参赛者”符合句意,根据谓语动词were found可知,此处应为名词复数形式competitors。故填Competitors。
【43题详解】
考查谓语动词。句意:成都学生个人手写的信件被交到海外记者手中,以表达他们的欢迎和支持省会的历史和景点。分析句子结构可知,此处应为谓语动词,根据全文语境可知,此处描述大运会期间的事情,所以应为过去的事情,应用一般过去时,动词hand意为“交,递”,和主语Handwritten letters构成被动关系,且主语letters为复数形式。故填were handed。
【44题详解】
考查冠词。句意:成都学生个人手写的信件被交到海外记者手中,以表达他们的欢迎和支持省会的历史和景点。分析句子结构可知,history为可数名词单数,其前需有限定词,所以此处应为冠词,根据句意以及“of the provincial capital”可知,此处为特指“省会的历史和景点”应用定冠词the。故填the。
【45题详解】
考查介词。句意:此外,奥运会有助于发展中国的体育产业。分析句子结构可知,此处应为固定短语be helpful in意为“有助于”符合句意。故填in。
第四部分 书面表达(满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华。你的英国笔友Mike一直想来中国旅游,请你写封邮件推荐一处旅游景点。内容包括:
1 推荐景点;
2. 推荐的理由;
3. 表达祝愿。
注意:1. 词数80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Mike,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Mike
Knowing that you plan to take a trip to China, I’d like to recommend the Terracotta Army to you.
The Terracotta Army is located in the city of Xi’an, with more than 8000 statues in it. As a famous historic and cultural tourist attraction in China, it has a long history going all the way back to the Qing Dynasty. So you can appreciate one of China’s oldest and well preserved architectures. Furthermore, you can experience traditional cultures and have a better understanding of China.
I’m sure that you’ll have a good time if you choose the Terracotta Army as your destination. Enjoy yourself!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国笔友Mike写封邮件给他推荐一处旅游景点。
【详解】1.词汇积累
著名的:famous →well-known
欣赏:appreciate →enjoy
确信的:sure →convinced
此外:furthermore → what’s more
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Knowing that you plan to take a trip to China, I’d like to recommend the Terracotta Army to you.
拓展句:Because I know that you plan to take a trip to China, I’d like to recommend the Terracotta Army to you.
【点睛】【高分句型1】The Terracotta Army is located in the city of Xi’an, with more than 8000 statues in it.(运用了with复合结构)
【高分句型2】As a famous historic and cultural tourist attraction in China, it has a long history going all the way back to the Qing Dynasty.(运用了现在分词短语作定语)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一段文章,使之构成一篇完整的短文。
Honesty Won’t Let You Down
Asad was a 13-year-old boy who was very honest and hardworking. Recently, he had entered a new school, so he had no friends yet. On Monday morning, he was nearly late for school. The night before, his family attended his cousin’s wedding and reached home late, which was why he couldn’t get up on time as usual.
At school, Asad could not pay attention to anything and wanted the bell to ring so that he could buy something to eat. After a few hours, when the bell rang, Asad quickly opened his schoolbag to find his money, but just then he remembered that he had left for school in a hurry in the morning and forgotten to take money. He looked under his books, hoping to find some money but there was nothing.
Not knowing what to do, he walked out of the classroom and sat on a bench in front of the canteen. He saw a few of his classmates there, among them was Fahad. He was one of the richest kids in his class, but he was a very arrogant boy who thought everyone else was a loser. But as Asad was new, he didn’t know much about Fahad.
When he went towards Fahad and asked if he could borrow some money for his lunch, Fahad laughed a lot and said, “I knew you were a loser, maybe a beggar ” Fahad laughed out so loud that other kids also heard it and made fun of the situation. He didn’t answer Fahad, and slowly walked back towards an empty bench.
When he reached the bench, he noticed something lying near it. It was a wallet. He picked it up and recognized it as Fahad’s, as he remembered Fahad showing it to his friends and telling them that his uncle had bought it for him from the UK. There was quite a lot of money inside for a kid.
续写要求:
1. 续写词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At first, Asad wanted to keep it a secret and punish Fahad.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
At first, Asad wanted to keep it a secret and punished Fahad. However, another voice urged him to give it back to Fahad, which made him feel torn. “I should never keep the wallet at the cost of my honesty” Asad convinced himself. He caught Fahad up, and return it to Fahad. Taking over the wallet, Fahad said, “Why are you giving it back ” Calmly and patiently, Asad explained, “I had originally wanted to keep it secret as a punishment for your arrogance, but being honest matters more to me.” Hearing what Asad had said, Fahad felt ashamed and apologized to Asad, and treated him for lunch.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开。Asad是一个非常诚实和勤奋的男孩。最近,他进入了一所新学校,还没有朋友。一天,Asad忘记带钱包了,没钱吃午饭,他问Fahad能不能借点钱吃午饭时,Fahad嘲笑他。他走开后,却发现了Fahad的钱包。经过思想斗争,最终,Asad将钱包还给了Fahad。
【详解】1.段落续写
①由句首内容“起初,阿萨德想保守秘密,惩罚法哈德。”可知,可以描写Asad对于是否还钱包的心理活动以及他还钱时Fahad的动作和心情。
2.续写线索:捡钱包——内心挣扎——决定归还——还钱包——收到感谢——吃午饭
3.词汇激活
行为类
①惩罚:punish/ penalize
②催促:urge/ press
③说服:convince/ persuade
情绪类
①平静地:calmly/ tranquilly
②惭愧的:ashamed/guilty
【点睛】【高分句型1】However, another voice urged him to give it back to Fahad, which made him feel torn. ( 运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】Hearing what Asad had said, Fahad felt ashamed and apologized to Asad, and treated him for lunch. (运用了现在分词Hearing作状语和what引导的宾语从句)
听力答案:1—5 CBBCA 6—10 BCCBC 11—15 BCBBC 16—20 AABAC2026届高一年级上学期期中考试
英语试卷
考试范围:必修一 welcome unit至 unit 3 考试时间: 2023.11.30
第一部分 听力理解(共两节、满分30分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the man like doing
A. Dancing. B. Walking. C. Singing.
2. Where does this conversation take place
A. In a library. B. In a cafe. C. In a bookstore.
3 When did the man return from Paris
A. Last week. B. Yesterday. C. Today.
4. How does the man sound
A. Pleased. B. Amazed. C. Strict.
5. Where are the speakers
A. In a clothing shop. B. At a swimming pool. C. At a school lab.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5 分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项. 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How did the two speakers get here
A. By car. B. By bike. C. By taxi.
7. Why did the two speakers arrive early
A. To find Peter. B. To meet the players. C. To get a good place.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What can we say about the weather on Sunday
A. It was fine. B. It was hot. C. It was changeable.
9. What do the locals think of small balls of ice in midsummer
A. It’s beyond their expectations.
B. It’s a common phenomenon.
C. It’s caused by climate change.
听第8 段材料,回答第10至12题。
10. What kind of painting did the woman prefer at first
A. One that is simple. B. One that looks peaceful. C. One that has beautiful colors.
11. Where will the forest painting look great according to the man
A. In the bedroom. B. In the dining room. C. In the living room.
12. What will the speakers buy
A. The forest painting. B. The sun rise painting. C. The mountain painting.
听第9段材料, 回答第13至16题。
13. Where does the conversation probably take place
A. At home. B. At a store. C. At a travel agency.
14. What do we know about the woman’s last gift
A. She returned it. B. It wasn’t used. C. Her father liked it a lot.
15. Who gave a camera as a Father’s Day gift
A. The woman. B. The man. C. The woman’s brother.
16. What is the woman’s father interested in
A. Travelling. B. Technology. C. Clothes.
听第10段材料,回答第17至 20题。
17. Whom has the government promised to offer help to
A. Some farmers. B. Some pilots. C. Some children.
18. Where are the transport workers going on strike
A. In Sydney. B. In Melbourne. C. In Queensland.
19. How did the school children feel after the rescue
A. Thankful. B. Angry. C. Sorry.
20. What can we learn about the school children
A. They attended a musical concert.
B. They enjoyed themselves in the sea.
C. Their plan e was forced to land shortly after take-off.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Whether you’re after a quiet beach holiday or an adventure-packed trip, with over 700 islands and 30 territories, the Caribbean offers many choices. Here we will provide practical tips to help you plan your dream Caribbean vacation.
Choosing the Best Time to Visit
Generally speaking, the Caribbean has a tropical climate with hot and humid weather year-round. Hurricanes are common during the summer months, so it’s advised to avoid travel during this season if possible. The best time to visit typically starts in November and runs through April. Be sure to check local weather forecasts before your trip.
Experiencing the Local Culture
The Caribbcan is home to a variety of cultures, from Cuban salsa dancing to the calypso rhythms of Trinidad. The local culture is a key part of the Caribbcan experience, so make sure to soak up as much as you can. Visit museums and historical sites to get a deeper understanding of the local heritage, or explore local festivals for a display of music, dance, and art. Moreover, the people of the Caribbean are well known for their friendliness, so don’t be afraid to strike up a conversation.
Planning Your Activities
Whether you’re into diving, hiking, shopping, or simply lying on the beach, you will be able to pick between endless activities. Besides, you can try your hand at deep-sea fishing, horseback riding, or even bungee jumping. If you’re looking for something more laid back, take a guided tour of the island’s botanical gardens or explorer its national parks. Whatever you decide to do, be sure to review safety guidelines and pack all the necessary equipment before your adventure.
In conclusion, the Caribbcan offers a diverse travel experience that caters to different preferences and budgets. With careful planning and a bit of research, you can plan a vacation that is truly unforgettable. So don’t wait — start planning your dream Caribbean trip today!
1. Which month is the best time to visit the Caribbean
A. July. B. December. C. August. D. June.
2. What is known about the Caribbean experience
A. Visitors can experience different cultures and activities.
B. Visitors can participate in unearthing local heritages.
C. Taking a guided tour, visitors don’t have to be concerned about safety.
D. Deep-sea fishing is not allowed for the reason of ocean protection.
3. Where is the passage most probably taken from
A. A fashion magazine. B. A shopping guide.
C. A geography textbook. D. A travel brochure.
B
Before I came to the United States years ago, I had thought that culture separated people, but I have realized now that cultures are closer than we know. In the United States, there are certainly more differences than similarities when comparing it to my country.
An amazing aspect of culture is the food produced. I’ve always been a foodie (美食家). When I was hungry, there were many foreign signs of restaurants, but deciding which one was a difficult task. I remember reading the sign for “Chipotle” and I had no idea what was served there.
Who would ever have imagined that an experience as simple as trying new food would produce thoughts of cultures I find it truly beautiful that each culture brings different spices and tastes to the table. I have tried wonderful foods from all sorts of cultures. Each is very unique and atmospheres are also quite interesting and culturally affected. Although the food may taste different, preparation can be somewhat consistent (一致的). Many of the foods I have tasted have had similar mechanisms of cooking (烹饪机制).
Here in the United States, it can be somewhat difficult to express all of my culture, mainly because there are many different cultures here. But I have found common ground on these matters and have learned to adapt (适应)to different cultures.
I have learned how to live in two cultures. I’m not saying it’s easy, I’m not saying that it’s extremely hard, but it’s all about balance. Each person has their own culture. Life has too many things to care. The theory of “When in Rome, do as the Romans do” is very applicable in most situations. Throughout my experiences here, I have certainly learned a lot about others. Culture is something different to many people but in the end, it connects all of us. Cultures bring others together to create new and exciting situations.
4. What does the author learn about culture after coming to the United States
A. Culture separates people. B. Culture is from local food.
C. Culture is closer than he knows. D. Food is the culture that unites people.
5. What made the author confused about American food
A. The choice of proper food. B. The ways of serving food.
C. The different tastes of food. D. The methods of food production.
6. What does the author find beautiful about different cultures
A. Each culture has unique atmosphere. B. Preparation methods of food are similar across cultures.
C. All foods from different cultures taste the same. D. Each culture brings different tastes to the table.
7. How does the author feel about living in two cultures
A Difficult. B. Beneficial. C. Awkward. D. Unpleasant
C
A new trend called “praise groups” or “in-need-of-praise” chat groups has become popular on Chinese social media. In Chinese culture, where modesty (谦逊) is valued, openly seeking and giving praise is uncommon. These chat groups provide a platform for people to receive compliments (赞扬) and encouragement, which are often lacking in their daily lives.
To join a praise group, users can pay a fee on e-commerce sites, starting at 50 yuan for five minutes of compliments. The group members will then show the person with praises and kind words. The compliments can be designed for a friend or loved one as well. Participants have found that being praised by strangers can help lift their spirits and improve their self- confidence.
For example, Meng Zha, a student at Shanghai’s Tongji University, tried the service and found it amusing and uplifting. She received compliments on her appearance and even quotes (引用) from popular songs. Ms Meng couldn’t help but laugh at the compliments and expressed her desire to post such high-quality praises in the future.
Praise groups have appeared as a way for people in China to seek and receive compliments and encouragement that may be lacking in their daily lives. It provides a positive and uplifting experience for participants, improving a sense of happiness and self-worth.
Those who support the groups, see them as an antidote to extremely bad moods (情绪) which are often associated with things happening on the Internet. “At first, the purpose of this group is to make us learn to praise others and accept others’ praises confidently. Here we can drop everything, and use our heart to praise and support others, ”one member said. But the life journey is long and there are some unexpected situations that we can only count on ourselves to face when there is no one out there to offer help.
8. What is the purpose of praise groups
A. To make praise popular. B. To have everyone supported.
C. To share common interests. D. To give people hope and happiness.
9. What can we learn about Meng Zha in paragraph 3
A. She was not strong enough. B. She was under working stress.
C. She was satisfied with the service. D. She was a gifted singer in her area.
10. What does the underlined word “antidote” mean in the last paragraph
A. A way of making new friends. B. A kind of medicine.
C. A method of being confident. D. The wisdom of solving problems.
11. What is the author’s attitude to praise groups
A. Objective B. Critical.
C. Supportive. D. Indifferent.
D
Social networking isn’t only for the under 40s. More than 25 percent of Americans 50 years and older stay connected using sites such as Facebook, MySpace and Twitter, according to new research.
“The latest data tells us that more and more social networking is becoming a part of everyday life for Americans 50 plus,” said Kevin Donnellan, the chief communications officer at AARP, which released the report.
Nearly a quarter of older Americans are on Facebook and 73 percent said they use it to stay in touch with relatives, but not just their children and grandchildren. “They are using the Internet to keep up with the world and the people who are important to them,” said Jean Koppen, the author of the report. She added that older adults are also on Facebook to stay connected, not only with their family, but with their friends and those in the same age group. Almost 50 percent of older adults were introduced to the social networking sites by a family member, mainly a child or grandchild. “Just under one-fifth of adults aged 50 and older say they do not use the Internet,” according to the report.
The findings are based on a telephone survey of 1,863 adults. In addition to keeping up on Facebook and Twitter older adults are aware of the latest technology. Eighty-three percent had heard about the Apple iPad and 11 percent intended to buy one.
Despite the popularity of the Internet among the over 50s, they still mostly go to print newspapers and magazines for news. Only one percent said they followed blogs.
12. What is the main idea of the text
A Social networking isn’t for the under 40s in the U.S.A.
B. American old people’s way of life is quite fashionable.
C. Social networking is becoming popular among older Americans.
D. Facebook, MySpace and Twitter are the most popular websites in the US.
13. Which of the following statements is TRUE according to the passage
A. 85% of Americans 50 plus choose the Internet over print media.
B. About 460 people in the telephone survey often use Facebook.
C. About 20% of adults aged 50 plus have access to the Internet.
D. Three quarters of the people surveyed got to know the Internet through their family.
14. From the text, it can be concluded that ________.
A. many older Americans are open-minded about new developments
B. Kevin Donnellan supports this change among older Americans
C. Young people should introduce their elders to new technology
D. In a high tech age it is difficult to avoid social networking
15. Where does the text probably come from
A. A novel. B. A newspaper.
C. A technology guide. D. A student’s research paper
第二节 (共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The most important in the world for us is our health. If people took away our money, houses, cars, or even our clothes, we could still survive. ____16____ Then how can we keep healthy
First of all, we should eat healthily. I usually avoid eating food high in fat, like French fries or cookies, which are junk food. ____17____ I only eat little meat. ____18____ It helps us build a strong body. Regular exercise is an important part of keeping me healthy. In addition, I think friends are an important part of one’s health. ____19____ I always feel better when I am with friends than when I am alone. When I am with my friends, I always laugh. Laughing is also an important part of health. It is good to stay with my friends.
By eating properly and exercising regularly, I can keep my body at a proper weight and keep healthy. By spending time with my friends, I can keep my mind as well as my body happy. These things sound easy to do, but not many people can manage them. ____20____
A. What’s more, taking exercise is very important.
B. But if our health were taken away, we could surely die.
C. I think a strong will is necessary if we want to keep fit.
D. Some people appear fat because they often eat too much.
E. Many studies show that people with few friends often get sick.
F. I eat a lot of vegetables and fresh fruits which are full of vitamins.
G. There are some people who like staying alone, but they keep healthy.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was travelling on an overnight bus from Kolhapur to Aurangabad in India. The bus—an ordinary, non-air-conditioned one—was more than ___21___. All 55 seats were taken and there were some 20 people ___22___ in the aisle(过道). The hot day ___23___ the discomfort of the10-hour journey. Because I was travelling on a student bus pass, I had no choice but to stand.
After around two very long hours, I was beyond ___24___ and bored. I suddenly sensed a hand tapping my hand, asking for ___25___. Turning around, I found a middle aged man with a kind smile looking up at me. He stood up and said I could ___26___ his seat for some time. I was pleasantly ___27___ and immediately accepted his offer, my entire body feeling a sense of relief. And the man stood next to me, ___28___ around. After about 20 minutes, I signaled him to ___29___ his space. A man, who was sitting by the window on the other side of the bus, had observed our ____30____ .
Just then something ____31____ happened. Our observer stood up and offered his seat to another standing man. All of a sudden, we had caused a chain reaction: almost all the standees got a(n) ____32____ to be seated. More surprisingly, people even started chatting with each other while exchanging positions, and soon began sharing jokes. Needless to say, the rest of the journey was quite ____33____ .
The bus reached its destination in the next morning. As I stood in the early morning light waving goodbye to the groups, I was ____34____ of an important life lesson that we can all ____35____ what we have, including our burdens, and help our co passengers in the journey of life.
21. A. narrowed B. packed C. advanced D. scheduled
22. A. standing B. sitting C. lying D. moving
23. A. applied for B. got on C. added to D. got over
24. A. amazed B. annoyed C. delighted D. exhausted
25. A. company B. help C. contact D. attention
26. A. rent B. take C. clean D. watch
27. A. frightened B. surprised C. awkward D. confident
28. A. looking B. turning C. dancing D. running
29. A. take back B. give back C. take in D. give in
30. A. adventure B. conversation C. deal D. exchange
31. A. confusing B. powerful C. magical D. suitable
32. A. challenge B. goal C. arrangement D. chance
33. A. enjoyable B. suitable C. amazing D. challenging
34. A. warned B. reminded C. freed D. robbed
35. A. throw B. sell C. share D. search
第二节(共10小题;每小题1 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The words “sport is power” proved true when China hosted the FISU World University Games in Chengdu, Sichuan province, from July 28 to Aug 8. Nothing was ___36___ (power) than letting thousands of foreign athletes and visitors from around the world see the achievement s of China. The games ___37___ (successful) showed national pride with amazing results, and ___38___ (impress) every athlete with the excellent competition facilities and the efficient organization of the atheltes’ village, where they had the opportunity ___39___ (enjoy) Chengdu’s famous spicy food ___40___ attend cultural activities. The games also fostered cultural exchanges, mutual understanding and friendships ___41___ crossed borders. ___42___ (compete) were found hugging each other while offering their rivals encouragement and warm congratulations. Handwritten letters from individual students in Chengdu ___43___ (hand) to overseas journalists to show their welcome and ___44___ history and attractions of the provincial capital. Additionally, the games were helpful ____45____ developing the sports industry in China.
第四部分 书面表达(满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华。你的英国笔友Mike一直想来中国旅游,请你写封邮件推荐一处旅游景点。内容包括:
1 推荐景点;
2. 推荐的理由;
3. 表达祝愿。
注意:1. 词数80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Mike,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一段文章,使之构成一篇完整的短文。
Honesty Won’t Let You Down
Asad was a 13-year-old boy who was very honest and hardworking. Recently, he had entered a new school, so he had no friends yet. On Monday morning, he was nearly late for school. The night before, his family attended his cousin’s wedding and reached home late, which was why he couldn’t get up on time as usual.
At school, Asad could not pay attention to anything and wanted the bell to ring so that he could buy something to eat. After a few hours, when the bell rang, Asad quickly opened his schoolbag to find his money, but just then he remembered that he had left for school in a hurry in the morning and forgotten to take money. He looked under his books, hoping to find some money but there was nothing.
Not knowing what to do, he walked out of the classroom and sat on a bench in front of the canteen. He saw a few of his classmates there, among them was Fahad. He was one of the richest kids in his class, but he was a very arrogant boy who thought everyone else was a loser. But as Asad was new, he didn’t know much about Fahad.
When he went towards Fahad and asked if he could borrow some money for his lunch, Fahad laughed a lot and said, “I knew you were a loser, maybe a beggar ” Fahad laughed out so loud that other kids also heard it and made fun of the situation. He didn’t answer Fahad, and slowly walked back towards an empty bench.
When he reached the bench, he noticed something lying near it. It was a wallet. He picked it up and recognized it as Fahad’s, as he remembered Fahad showing it to his friends and telling them that his uncle had bought it for him from the UK. There was quite a lot of money inside for a kid.
续写要求:
1. 续写词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At first, Asad wanted to keep it a secret and punish Fahad.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1—5 CBBCA 6—10 BCCBC 11—15 BCBBC 16—20 AABAC