泰山国际学校2023——2024学年度上学期期中试卷
高一英语试题
满分150分 时间120分钟
注意事项:
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;将非选择题答案写在答题卡规定位置,写在试卷上无效。
第Ⅰ卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers mainly talking about
A.A picnic B.The beach C.The woman’s sister
2.How does the man get to work
A.By car B.On foot C.By bus
3.What does the man think of the film
A.It’s great B.It’s terrible C.It’s boring
4.Where is the neighbour
A.At the flower shop B.In the hospital C.At home
5.Why is the man wearing a strange suit
A.He wants to be special
B.It is required for the party
C.He got dressed without light
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段长对话,回答小题。
6.How does the woman feel hearing the news
A.Surprised B.Upset C.Happy
7.What does the woman want to do next
A.Move home B.Contact David C.Get married
听下面一段长对话,回答小题。
8.What made the man sad
A.Arguing with his teacher B.Forgetting to do his homework
C.Failing the exams
9.What will the man do
A.Work hard on the exams B.Only play easy computer games
C.Ignore the woman’s words
听下面一段长对话,回答小题。
10.Why was the man late again
A.He missed the way B.The traffic was heavy C.He had an accident on his way
11.What is the school master doing now
A.Giving a class B.Meeting a guest C.Having a meeting
12.What does the woman suggest the man do in the end
A.Cycle to the school B.Go to bed early C.Buy an alarm clock
听下面一段长对话,回答小题。
13.What are the speakers mainly talking about
A.Travelling by train B.Watching TV programs
C.Reading books
14.Why does the woman like reading history books
A.They can make people clever
B.They don’t require imagination
C.They make the reader look cool
15.Where does the woman usually read
A.In a library B.On the train C.At home
16.Who will the man probably do in the future
A.Do more exercises B.G o to work by train C.Read books
听下面一段独白,回答小题。
17.Where was Napoleon born
A.In Italy B.In France C.In Russia
18.When did the French Revolution begin
A.In 1769 B.In 1789 C.In 1821
19.What did Napoleon do to the English army
A.He made them leave France
B.He let them join the French army.
C.He fought them in Russia
20.Where did Napoleon live at the end of his life
A.On an island in Italy B.In the south of France
C.On an island in the South Atlantic Ocean
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从题中所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Part-time jobs for 15 and 16 years olds
Waiter / Waitress A job as a waiter or waitress is a good choice for 16-year-olds. Not only can one earn $9 - $12 an hour, but they can also get the tips. Most people that visit a restaurant don't just have good food. They come here to relax and have a good time. Besides serving food quickly, a young waiter who talks to them politely with a smile on his face will make the diners enjoy their time at the restaurant.
Work in a library If one is fond of books, working in a library is another suitable choice. Besides the pay is good, it offers a lot of free time when students can actually sit down and finish their homework. So on returning home, they would have time to hang around with friends or just relax. So working in a library is an excellent part-time job for teens, especially for school students.
Internet jobs There are many ways of making money through online jobs like clicking on advertisements, visiting sites and signing up with them. However, such online jobs don't pay well. A better Internet job for teens is to complete online surveys. These are quite simple surveys that usually ask one about his / her opinions and ideas. Many companies use these ideas to make products designed for teenagers.
1. What does the writer think of the job as a waiter / waitress
A. It needs a period of training
B. It pays much more than other jobs.
C. It can improve one's leadership skills.
D. Making diners comfortable is part of the job.
2. The writer wrote this text to ________.
A. tell us the importance of doing part-time jobs
B. advise teenagers how to choose a part-time job
C. teach young people how to make lots of money
D. introduce his / her experience of doing part-time jobs
3. Why do some companies ask the teens to do surveys
A. The teens have more free time.
B. They can pay less to the teens.
C. They need advice to make products for teens.
D. The teens usually express their true opinions.
【答案】1. D 2. B 3. C
【解析】
【分析】这是一篇应用文。介绍给年轻人一些兼职工作的建议,包括服务员,图书馆的工作,和网络的工作。介绍了适合这些工作的人和如何做好这些工作。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段“Besides serving food quickly, a young waiter who talks to them politely with a smile on his face will make the diners enjoy their time at the restaurant.( 除了快速上菜,一个年轻的服务员,他的脸上带着微笑和他们礼貌地交谈,会使用餐者享受在餐厅的时间。)”可知,服务生的工作内容除上菜外还有责任使用餐者整个用餐过程心情愉悦,微笑服务。故选D项。
【2题详解】
主旨大意题。综合全文,第一段作者介绍了服务生工作及如何做好服务生工作,第二段介绍了图书馆打工也非常适合青少年,第三段介绍网络兼职也有适合青少年的,由此可知作者在向青少年推荐一些适合自己的兼职工作。故选B项。
【3题详解】
细节理解题。根据第三段“A better Internet job for teens is to complete online surveys. These are quite simple surveys that usually ask one about his / her opinions and ideas. Many companies use these ideas to make products designed for teenagers.( 对青少年来说,较好的网络工作是完成在线调查。这些是非常简单的调查,通常询问一个人的意见和想法。许多公司利用这些想法来为青少年设计产品)”可知,一些公司,进行网络问卷调查是为了设计青少年喜欢的产品。故选C项。
B
C
Once a hunter lived in a village. He used to boast (吹牛) of his brave hunting trips to the villagers. The villagers respected him a lot. He mostly told everyone how he had fought a lion bare handed or of killing an elephant with a single bullet. He said that the tiny animals used to get frightened even at the sight of him.
One day, the hunter was passing through a forest. A woodcutter from the same village was busy cutting trees. The boastful hunter got close to him and said, “How are you It’s a fine day, isn’t it ”
“Yes, Yes, indeed!” the woodcutter replied. “Well, can you tell me if you have seen some footprints of the lion nearby It’s been months since I killed any.” The woodcutter knew that the hunter only boasted. So he said, “Yes, a lion is in a nearby den. Can I take you there ” But the frightened hunter said, “No…No…I only just wanted to see his footprints.” And so the boastful hunter ran away from the spot.
4. What did the hunter get by boasting ______.
A. respect from the villagers B. a big fortune C. a good luck D. money
5. Why were the small animals frightened according to the hunter Because the hunter was ______.
A. skilled at hunting B. shy C. gentle D. kind-hearted
6. What did the hunter and woodcutter talk about when they first meet in the woods ______.
A. Hunting lions B. The weather C. Killing an elephant D. Looking at footprints
7. From the story we know the hunter was ______.
A. brave B. rude C. determined D. not honest
【答案】4. A 5. A 6. B 7. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要是讲述一个自以为“勇敢的”,实际上怯懦的猎人。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“He used to boast (吹牛) of his brave hunting trips to the villagers. The villagers respected him a lot. (他过去常常向村民们夸耀他勇敢的狩猎之旅。村民们都很尊敬他。)”可知,猎人自夸得到了村民们的尊敬。故选A。
【5题详解】
推理判断题。根据第一段“He mostly told everyone how he had fought a lion bare handed or of killing an elephant with a single bullet. He said that the tiny animals used to get frightened even at the sight of him. (他主要告诉大家他是如何赤手空拳与狮子搏斗,或是用一颗子弹杀死一头大象的。他说,这些小动物过去甚至一看到他就害怕。)”可推断,猎人说小动物害怕他,是因为他善于打猎。故选A。
【6题详解】
细节理解题。根据第二段“The boastful hunter got close to him and said, “How are you It’s a fine day, isn’t it ”(爱吹牛的猎人走近他说:“你好吗 今天天气很好,不是吗 ”)”可知,当猎人和樵夫第一次在森林里见面时,他们谈论了天气。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据全文可知,猎人喜欢向村民吹嘘自己的勇敢狩猎经历,但当真正面对狮子时却害怕地逃跑了,由此可推断出猎人不诚实。故选D。
D
Last week my youngest son and I visited my father at his new home in Tucson, Arizona. He moved there a few years ago, and I was eager to see his new place and meet his friends.
My earliest memories of my father are a tall, handsome, successful man devoted to his work and his family, but uncomfortable with his children. As a child I loved him. He seemed unhappy with me unless got straight A’s and unhappy with my boyfriends if their fathers were not as “successful” as he was. Whenever I went out with him on weekends, I used to struggle to think up things to say, feeling on guard.
On the first day of my visit, we went out with one of my father’s friends for lunch at an outdoor cafe. We talked along that afternoon, did some shopping, ate on the street table, and laughed over my son’s funny facial expressions Gone was my father’s critical (挑别的) air and strict rules. Who was this person I knew as my father, who seemed so friendly and interesting to be around What had held him back before
The next day dad pulled out his childhood pictures and told me quite a few stories about his own childhood. Although our times together became easier over the years, I never felt closer to him at that moment. After so many years, I’m at last seeing another side of my father. And in so doing, I’m delighted with my new friend. My dad, in his new home in Arizona, is back to me from where he was.
8. Why did the author feel bitter about her father as a young adult
A. He did not love his children.
B. He expected too much of her.
C. He was too proud of himself.
D. He was silent most of the time.
9. When the author went out with her father on weekend, she would feel ________.
A. nervous B. sorry
C. tired D. safe
10. What does the author think of her father after her visit to Tucson
A. More critical. B. More talkative.
C. Gentle and friendly. D. Strict and hard-working.
11. The underlined words “my new friend” in the last paragraph refer to ________.
A. the cafe owner B. the author’s son
C. the author’s father D. the friend of the author’s father
【答案】8. B 9. A 10. C 11. C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者的父亲以前对她期望很高,多年后作者去父亲的新家拜访,作者发现父亲变得温和和友好多了,作者喜欢这个“新朋友”。
【8题详解】
推理判断题。根据第二段“He seemed unhappy with me unless got straight A’s and unhappy with my boyfriends if their fathers were not as “successful” as he was.(他似乎对我很不高兴,除非我的成绩全是A,如果我的男朋友的父亲没有他那么“成功”,他也不高兴。)”可知,作者的父亲在作者得全A的时候才会高兴,因此作者对年轻时的父亲感到痛苦,因为他对她期望太高了。故选B。
【9题详解】
推理判断题。根据第二段的“Whenever I went out with him on weekends, I used to struggle to think up things to say, feeling on guard.(每当我和他在周末出去的时候,我总是绞尽脑汁想说些什么,感觉很警惕。)”可知,当作者和父亲周末外出时,她会感到紧张,故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段的“We talked along that afternoon, did some shopping, ate on the street table, and laughed over my son’s funny facial expressions Gone was my father’s critical (挑别的) air and strict rules. Who was this person I knew as my father, who seemed so friendly and interesting to be around (那天下午,我们聊天、购物、在街边的桌子上吃饭,看着儿子滑稽的面部表情哈哈大笑。父亲挑剔的样子和严格的规矩都消失了。我认识的这个人是我的父亲,他在我身边显得那么友好和有趣,他是谁 )”可知,在她去过Tucson后,作者认为她的父亲温柔而友好,故选C。
【11题详解】
词句猜测题。根据最后一段的“After so many years, I’m at last seeing another side of my father. (这么多年后,我终于看到了父亲的另一面。)”可知,作者终于看到了父亲的另一面,因此这时的父亲对于作者来说是新的朋友,因此划线词“my new friend ”指的是作者的父亲,故选C。
第二节(共5 小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Christmas can mean different things to different people.For many people it means eating a lot, spending time with family and visiting relatives and friends.______12______
______13______
In ancient times, people had mid-winter festivals when the days were short and the nights were very long.______14______ The Romans decorated their homes with green plants in December to remind Saturn, their harvest god, to return the following spring.In the year 440, the Christian church decided that the birth of Christ should be celebrated every year on December 25th.Some of these ancient customs were adopted by early Christians as part of their celebrations of the birthday of Jesus Christ.
Christmas Cards
It's very common to send Christmas cards to friends, family, colleagues, classmates and neighbors in the weeks leading up to December 25th.Christmas was traditionally a time for helping other people and giving money to charities.Many people used to send cards to charities, where a percentage of the price of each card went to charity.______15______ People send fewer cards than in the past as they now send Christmas greetings by email or via Facebook.
Father Christmas(Santa Claus)
Every year small children tell Father Christmas, also known as Santa Claus, exactly what presents they would like to receive.They can write him a letter with a list of requests.On the night of December 24th, Father Christmas travels through the sky on a sleigh pulled by magic reindeer and delivers presents to children.How does he enter the children's houses ______16______
A. The Origins of Christmas
B. The Activities at Christmas
C. Via the chimney, of course!
D. However, things have changed.
E. For children it often means presents, presents and more presents!
F. Most people attach great importance to the family reunion dinner.
G. They believed that their ceremonies would help the sun's power return.
【答案】12. E 13. A 14. G 15. D 16. C
【解析】
【分析】本文是说明文。文章介绍了关于圣诞节的一些相关知识。
【12题详解】
空前一句提到“For many people it means eating a lot, spending time with family and visiting relatives and friends.(对很多人来说,这意味着要有很多吃的、有时间与家人在一起、走亲访友。)”,由此推知下文应陈述圣诞节对另一些人的意义。E项“For children it often means presents, presents and more presents!(对孩子们来说,它通常意味着礼物、礼物、更多的礼物。)”符合语境,其中“For children it often means…”与空前一句中“For many people it means…”句式并列,也是对该段首句“Christmas can mean different things to different people.(圣诞节对不同的人有不同的意义。)”的补充说明。故选E。
【13题详解】
该空是该段的小标题,也是该段的主题句;下文提到“The Romans decorated their homes with green plants in December to remind Saturn, their harvest god, to return the following spring.(罗马人在12月用绿色植物装饰他们的家,以提醒他们的丰收之神Saturn在来年春天回来。)”;“In the year 440, the Christian church decided that the birth of Christ should be celebrated every year on December 25th.Some of these ancient customs were adopted by early Christians as part of their celebrations of the birthday of Jesus Christ.(公元440年,基督教会决定在每年的12月25日庆祝基督的诞生。其中一些古老的习俗被早期的基督徒采用,作为他们庆祝耶稣诞辰的一部分。)”,由此可知,该段是说明圣诞节的起源。A项“The Origins of Christmas(圣诞节的起源)”可以作为该段的小标题。故选A。
【14题详解】
下文“The Romans decorated their homes with green plants in December to remind Saturn, their harvest god, to return the following spring.(罗马人在12月用绿色植物装饰他们的家,以提醒他们的丰收之神土星在下一个春天回来。)”与G项“他们相信他们的仪式能帮助太阳恢复能量”承接自然;选项中“their ceremonies”指代空后一句中的“The Romans decorated their homes with green plants”;“help the sun's power return”与空后一句中的“remind Saturn… to return”语义相符。由此可知,空后一句是顺承G项的话题。 故选G。
【15题详解】
上文“It's very common to send Christmas cards to friends, family, colleagues, classmates and neighbors…”说明在圣诞节前,人们通常寄圣诞卡给朋友、家人、同事、同学和邻居;空后一句提到“People send fewer cards than in the past as they now send Christmas greetings by email or via Facebook.”说明现在人们送圣诞卡片数量减少了,而是通过电子邮件或Facebook发送圣诞祝福;由此可知D项“然而,情况变了”符合语境。D项中“things have changed.”说明情况已经发生了变化;空后一句中“People send fewer cards than in the past”是对D项中 “things have changed”的进一步说明。故选D。
【16题详解】
空前一句 “How does he enter the children's houses ”是问圣诞老人是如何进入孩子们的房子的;C 项“Via the chimney, of course!(当然是通过烟囱!)”是对空前一句问题的回答,符合语境。故选C。
第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15 小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从短文中所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Bhola owns a donkey called Khandya. Bhola is a very tolerant and ___17___ master. The donkey is lazy and is always finding ways to ___18___ work. Once upon a time, while returning with sacks of salt on his ___19___, Khandya started ___20___ a small river stream, but his ___21___ slipped, and he fell in the water. The sacks of salt also got ___22___and Khandya realized that the fall has lessened the ___23___ of the sacks as the salt has dissolved (溶解) in the water.
The next few days, while passing ___24___ the same path, Khandya ___25___ fell into the water. Bhola was ____26____ with the way Khandya was behaving because he was ____27____ money in the process. Bhola understood that Khandya was doing this on a purpose. He decided to teach Khandya a ____28____.
The next day, instead of salt bags, Bhola loads Khandya with bags of cotton. Khandya is unaware of the ____29____. As per his planned mischief, he falls into the water and gets the bags wet. This made cotton ____30____! Khandya is surprised to find the load unbearable and is unable to get up! Bhola let him struggle there for some time as a ____31____ before helping him get up.
Khandya learns his lesson and starts behaving.
17.
A. cruel B. kind C. funny D. humorous
18.
A. get B. try C. find D. avoid
19.
A. back B. face C. side D. eye
20.
A. visiting B. seeing C. crossing D. swimming
21.
A. ear B. head C. master D. foot
22.
A. wet B. dry C. weighed D. lifted
23.
A. quality B. weight C. number D. size
24.
A. upon B. on C. through D. among
25.
A. on purpose B. by the way C. at last D. other than
26.
A. glad B. joyful C. unhappy D. pleased
27.
A. gaining B. getting C. losing D. making
28.
A. class B. lesson C. gift D. wisdom
29.
A. salt B. bag C. change D. river
30.
A. heavy B. light C. equal D. unique
31.
A. prize B. honour C. praise D. punishment
【答案】17. B 18. D 19. A 20. C 21. D 22. A 23. B 24. C 25. A 26. C 27. C 28. B 29. C 30. A 31. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。讲述了Bhola和他的驴子Khandya的故事。驴子因为驮着盐袋摔倒在水中,盐袋变轻了,为了减轻负担,然后驴子每次都在水中摔倒。Bhola为了教训驴子,给驴子换上一袋棉花,结果驴子摔倒在水中,棉花变重了,驴子站不起来了。
【17题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Bhola是一个非常宽容并且善良的主人。A. cruel残酷的;B. kind善良的;C. funny有趣的;D. humorous幽默的。根据前文“tolerant”可知,Bhola是一个宽容并且善良的主人。故选B项。
【18题详解】
考查动词词义辨析。句意:驴子很懒,总想办法逃避工作。A. get得到;B. try尝试;C. find找到;D. avoid避免。根据前文“The donkey is lazy”可知,驴子很懒,总想逃避工作。故选D项。
【19题详解】
考查名词词义辨析。句意:有一次,Khandya背着几袋盐回来,准备穿过一条小河,但他的脚滑了一下,摔倒在水里。A. back后背;B. face脸;C. side旁边;D. eye眼睛。根据常识和前文“with sacks of salt”可知,盐袋应该放在驴背上。故选A项。
【20题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. visiting参观;B. seeing看见;C. crossing穿越;D. swimming游泳。根据后文“and he fell in the water”可知,Khandya要过河,结果摔倒在水里。故选C项。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. ear耳朵;B. head头;C. master主人;D. foot脚,足。根据后文“and he fell in the water”可知,Khandya脚下一滑,摔倒在水里。故选D项。
【22题详解】
考查形容词(过去分词)词义辨析。句意:盐袋子也弄湿了,Khandya意识到,由于盐溶解在水里,掉落水中减轻了袋子的重量。A. wet湿的;B. dry干的;C. weighed称重的;D. lifted提起的。根据前文“and he fell in the water”可知,Khandya驮着盐袋摔倒在水里,所以盐袋子弄湿了。故选A项。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:同上。A. quality质量;B. weight重量;C. number数字;D. size大小,尺寸。根据后文“as the salt has dissolved(溶解) in the water”可知,因为盐溶解了,所以盐袋重量减轻了。故选B项。
【24题详解】
考查介词词义辨析。句意:接下来的几天,在经过同一条路时,Khandya故意摔倒在水里。A. upon在……上;B. on在……上面;C. through穿过;D. among在……中。根据前文“passing”和后文“the same path”可知,Khandya经过同一条路。故选C项。
【25题详解】
考查固定短语辨析。句意:同上。A. on purpose故意的;B. by the way顺便说一下;C. at last最后;D. other than除……以外。根据前文“Khandya realized that the fall has lessened the ___7___ of the sacks as the salt has dissolved (溶解) in the water”和后文“Bhola understood that Khandya was doing this on a purpose”可知,Khandya意识到这样盐袋变轻了,所以故意摔倒在水里。故选A项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Bhola对Khandya的行为方式很不满意,因为他在这个过程中损失了钱。A. glad高兴的;B. joyful快乐的,高兴的;C. unhappy不高兴的,不满的;D. pleased高兴的。根据后文“because he was ___11___ money in the process”可知,因为盐溶解到水中给Bhola造成损失,所以Bhola不满意。故选C项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:同上。A. gaining获得;B. getting得到;C. losing丢失;D. making制造。根据前文“the fall has lessened the ___7___ of the sacks as the salt has dissolved(溶解) in the water”可知,盐溶解到水中,盐袋中的盐变少了,所以说Bhola损失了钱。故选C项。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:他决定给Khandya一个教训。A. class班级,课;B. lesson经验,教训,功课;C. gift礼物;D. wisdom明智。根据前文“Bhola understood that Khandya was doing this on a purpose.”可知,Bhola知道Khandya是想偷懒,所以要给Khandya个教训。故选B项。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:Khandya没有意识到这种变化。A. salt盐;B. bag袋子;C. change变化;D. river河流。根据前文“instead of salt bags, Bhola loads Khandya with bags of cotton”可知,Khandya不知道背上原来盐袋变成了棉花袋。故选C项。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这使得棉花很重!A. heavy重的;B. light轻的;C. equal相等的;D. unique独特的。根据前文“he falls into the water and gets the bags wet”可知,袋子里的棉花湿了,所以变重了。故选A项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:Bhola让他在那里挣扎了一段时间作为惩罚,然后才帮他站起来。A. prize奖品;B. honour荣耀;C. praise赞扬;D. punishment惩罚。根据前文“Khandya is surprised to find the load unbearable and is unable to get up!”以及“Bhola let him struggle there for some time”可知,Bhola让驴子在那里挣扎作为惩罚。故选D项。
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于三个单词)或括号内单词的正确形式。
A few months ago I left my hometown for Canada to study. I felt nervous because I was going to ___32___ new place with new people. What worried my at first was that I couldn’t speak English ___33___ (fluent), and I also couldn’t understand ___34___ (they) customs. Everything was different ___35___ my own country. I had to deal with everything alone.It was a sad moment ___36___ I had to say goodbye to my family and friends at the airport. Suddenly, I felt unwilling ___37___ (leave) my hometown because I grew up there and had wonderful ___38___ (memory) of the familiar place. However, I know studying abroad was a ___39___ (decide) that I made myself. I had to accept the challenge. By now I ___40___ (get) used to the new life here already, though I’m looking forward to ___41___(spend) the coming vacation with my old friends back home.
【答案】32. a 33. fluently
34. their 35. from
36. when 37. to leave
38. memories
39. decision
40 have got
41. spending
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在去国外学习之前对家乡、亲人和朋友不舍,但最后适应了新的生活。
【32题详解】
考查冠词。句意:我感到紧张,因为我要和新朋友去一个新地方。分析句子可知,place意为“地方”,为可数名词,句中泛指一个新的地方,故前面应用不定冠词修饰,new音标第一个音素为辅音音素,故与不定冠词a连用。故填a。
【33题详解】
考查副词。句意:起初让我担心的是我不能流利地说英语。分析句子可知,fluent意为“流利的”,形容词词性,speak English意为“说英语”,为动词短语,后应用副词修饰,fluent的副词形式为fluently,意为“流利地”,句中指流利地说英语。故填fluently。
【34题详解】
考查代词。句意:我也不明白他们的风俗习惯。分析句子可知,customs为custom的复数形式,意为“风俗”,名词词性,前应用形容词性物主代词修饰,they意为“他们”,为人称代词主格,对应的形容词性物主代词为their,意为“他们的”,句中指他们的风俗。故填their。
【35题详解】
考查固定短语。句意:一切都和我自己的国家不同。分析句子可知,句中涉及固定短语be different from,意为“与……不同”,句中指新的地方的一切都与我的国家不同。故填from。
【36题详解】
考查定语从句。句意:那是一个悲伤的时刻,当我不得不在机场和家人和朋友告别时。分析句子可知,句子为定语从句,先行词为moment,意为“片刻,瞬间”,在从句中作时间状语,故应用关系副词when引导定语从句。故填when。
【37题详解】
考查固定短语。句意:突然,我不愿意离开我的家乡,因为我在那里长大,对那个熟悉的地方有着美好的回忆。分析句子可知,句中涉及固定短语feel/be unwilling to do,意为“不愿意做某事”,leave意为“离开”,动词词性,不定式符号to后接动词原形。故填to leave。
【38题详解】
考查名词。句意:突然,我不愿意离开我的家乡,因为我在那里长大,对那个熟悉的地方有着美好的回忆。分析句子可知,memory意为“回忆”,为可数名词,句中指对家乡有着美好的回忆,并不只是一个回忆,故应用memory的复数形式memories,表示对家乡有很多美好的回忆。故填memories。
【39题详解】
考查名词。句意:然而我知道出国留学是我自己做的决定。分析句子可知,a意为“一(个)”,为不定冠词,后应接名词,在句中作表语,decide意为“决定”,动词词性,对应的名词为decision,意为“决定”。故填decision。
【40题详解】
考查时态。句意:现在我已经习惯了这里的新生活,虽然我期待着回家和我的老朋友们一起过假期。根据句意及句中By now(到目前为止)和already(已经)可知,我“已经”习惯了这里的生活,表示“习惯”的动作已经发生,故句子应用现在完成时,句式为“主语+have/has+动词过去分词+其他”,句子主语为I ,与have 连用,get used to意为“习惯……”,为动词短语,get的过去分词为got。故填have got。
【41题详解】
考查固定短语。句意:现在我已经习惯了这里的新生活,虽然我期待着回家和我的老朋友们一起过假期。分析句子可知,句中涉及固定短语look forward to doing sth.,意为“期待做某事”,spend意为“度过”,动词词性,动词ing形式为spending。故填spending。
第四部分 写作(共2节;满分40分)
第一节(满分15分)
42. 假如你是李华,刚到美国某所高中作交换生,第一次进班见到同学们,请用英语对美国同学做一个自我介绍。(self-introduction)
内容包括:姓名,年龄,出生地(山东泰安),个人爱好(hobby)最喜欢的科目,希望在英语方面得到同学们的帮助,并希望在美国期间过得快乐。
注意:1)写作词数应为80左右。
2)请在答题卡相应的位置作答。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Hello, everyone!
My name is Li Hua. I’m 16 years old and I come from Tai’an, Shandong Province. It’s my pleasure to be here as an exchange student.
In my spare time, I like reading books and playing basketball. My favorite subject is history, because I think it’s very interesting to learn about the past events and cultures. English is also one of my favorite subjects, but I still need to improve my English skills. So, I hope to get some help from you during my stay here. At the same time, I also hope to have a happy time in the United States and make many new friends.
Thank you!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文写作中的演讲。要求考生用英语对美国同学做一个自我介绍。
【详解】1.词汇积累
来自:come from → be from
喜欢:like → enjoy
提高:improve → enhance
以此同时:at the same time→ meanwhile
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I’m 16 years old and I come from Tai’an, Shandong Province.
拓展句:I’m 16 years old and I come from Tai’an, which is in Shandong Province.
【点睛】【高分句型1】My favorite subject is history, because I think it’s very interesting to learn about the past events and cultures.(运用了because引导的状语从句和省略that的宾语从句)
【高分句型2】English is also one of my favorite subjects, but I still need to improve my English skills.(运用了but连接的并列句)
第二节:(满分25分)
43. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
A Father and his daughter were playing in the park. His young daughter spotted an apple vendor. She asked her father to buy her an apple. Father didn’t bring much money with him, but it was enough to purchase two apples. So, he bought two apples and gave them to his daughter.
His daughter held one apple each in her two hands. Then the father asked her if she can share one apple with him. Upon hearing this, his daughter quickly took a bit e from one apple. And before her father could speak, she also took a bite from the second apple.
Paragraph 1
The Father was surprised.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph2
And suddenly his daughter with an apple in her one hand said,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】The father was surprised. He wondered what mistakes he had made so that his daughter acted in such a greedy way. His mind was lost in thoughts, that perhaps he was just thinking too much and that his daughter was too young to understand about sharing and giving. A smile disappeared from his face.
And suddenly his daughter with an apple in her one hand said, “Father, have this one; this one is much sweeter.” Her father was speechless. He felt bad about reaching the judgment so quickly about a young child.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一位父亲和女儿之间暖人心的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“父亲很惊讶。”以及第二段首句内容“突然,他的女儿手里拿着一个苹果说”可知,第一段可描写父亲很惊讶,自己的女儿竟然如此贪婪自私。
②由第二段首句内容“突然,他的女儿手里拿着一个苹果说”可知,第二段可描写原来女儿只是想让父亲吃更甜的那个苹果,父亲为自己刚刚的想法感到羞愧。
2.续写线索:父亲带着女儿在公园玩——女儿想吃苹果,父亲身上的钱只够买两个苹果——拿到苹果后,父亲问女儿自己可不可以吃一个苹果——没想到,女儿在两个苹果上都咬了一口——父亲很惊讶,自己的女儿如此贪婪自私——就在此时,女儿递给父亲一个苹果,说这个更甜——父亲为自己刚刚的想法感到羞愧
3.词汇激活
行为类
①想知道:wonder/want to know
②沉浸在……中:be lost in/be buried in
③做评价:reach the judgment/make the judgment
情绪类
①无言的:speechless/wordless
②糟糕的:bad/terrible
【点睛】【高分句型1】He wondered what mistakes he had made so that his daughter acted in such a greedy way.(运用了what引导的宾语从句和so that引导的状语从句)
【高分句型2】His mind was lost in thoughts, that perhaps he was just thinking too much and that his daughter was too young to understand about sharing and giving.(运用了that引导的同位语从句)泰山国际学校2023——2024学年度上学期期中试卷
高一英语试题
满分150分 时间120分钟
注意事项:
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;将非选择题答案写在答题卡规定位置,写在试卷上无效。
第Ⅰ卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers mainly talking about
A.A picnic B.The beach C.The woman’s sister
2.How does the man get to work
A.By car B.On foot C.By bus
3.What does the man think of the film
A.It’s great B.It’s terrible C.It’s boring
4.Where is the neighbour
A.At the flower shop B.In the hospital C.At home
5.Why is the man wearing a strange suit
A.He wants to be special
B.It is required for the party
C.He got dressed without light
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段长对话,回答小题。
6.How does the woman feel hearing the news
A.Surprised B.Upset C.Happy
7.What does the woman want to do next
A.Move home B.Contact David C.Get married
听下面一段长对话,回答小题。
8.What made the man sad
A.Arguing with his teacher B.Forgetting to do his homework
C.Failing the exams
9.What will the man do
A.Work hard on the exams B.Only play easy computer games
C.Ignore the woman’s words
听下面一段长对话,回答小题。
10.Why was the man late again
A.He missed the way B.The traffic was heavy C.He had an accident on his way
11.What is the school master doing now
A.Giving a class B.Meeting a guest C.Having a meeting
12.What does the woman suggest the man do in the end
A.Cycle to the school B.Go to bed early C.Buy an alarm clock
听下面一段长对话,回答小题。
13.What are the speakers mainly talking about
A.Travelling by train B.Watching TV programs
C.Reading books
14.Why does the woman like reading history books
A.They can make people clever
B.They don’t require imagination
C.They make the reader look cool
15.Where does the woman usually read
A.In a library B.On the train C.At home
16.Who will the man probably do in the future
A.Do more exercises B.G o to work by train C.Read books
听下面一段独白,回答小题。
17.Where was Napoleon born
A.In Italy B.In France C.In Russia
18.When did the French Revolution begin
A.In 1769 B.In 1789 C.In 1821
19.What did Napoleon do to the English army
A.He made them leave France
B.He let them join the French army.
C.He fought them in Russia
20.Where did Napoleon live at the end of his life
A.On an island in Italy B.In the south of France
C.On an island in the South Atlantic Ocean
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从题中所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Part-time jobs for 15 and 16 years olds
Waiter / Waitress A job as a waiter or waitress is a good choice for 16-year-olds. Not only can one earn $9 - $12 an hour, but they can also get the tips. Most people that visit a restaurant don't just have good food. They come here to relax and have a good time. Besides serving food quickly, a young waiter who talks to them politely with a smile on his face will make the diners enjoy their time at the restaurant.
Work in a library If one is fond of books, working in a library is another suitable choice. Besides the pay is good, it offers a lot of free time when students can actually sit down and finish their homework. So on returning home, they would have time to hang around with friends or just relax. So working in a library is an excellent part-time job for teens, especially for school students.
Internet jobs There are many ways of making money through online jobs like clicking on advertisements visiting sites and signing up with them. However, such online jobs don't pay well. A better Internet job for teens is to complete online surveys. These are quite simple surveys that usually ask one about his / her opinions and ideas. Many companies use these ideas to make products designed for teenagers.
1. What does the writer think of the job as a waiter / waitress
A. It needs a period of training
B. It pays much more than other jobs.
C. It can improve one's leadership skills.
D. Making diners comfortable is part of the job.
2. The writer wrote this text to ________.
A. tell us the importance of doing part-time jobs
B. advise teenagers how to choose a part-time job
C. teach young people how to make lots of money
D. introduce his / her experience of doing part-time jobs
3. Why do some companies ask the teens to do surveys
A. The teens have more free time.
B. They can pay less to the teens.
C. They need advice to make products for teens.
D. The teens usually express their true opinions.
B
C
Once, a hunter lived in a village. He used to boast (吹牛) of his brave hunting trips to the villagers. The villagers respected him a lot. He mostly told everyone how he had fought a lion bare handed or of killing an elephant with a single bullet. He said that the tiny animals used to get frightened even at the sight of him.
One day, the hunter was passing through a forest. A woodcutter from the same village was busy cutting trees. The boastful hunter got close to him and said, “How are you It’s a fine day, isn’t it ”
“Yes, Yes, indeed!” the woodcutter replied. “Well, can you tell me if you have seen some footprints of the lion nearby It’s been months since I killed any.” The woodcutter knew that the hunter only boasted. So he said, “Yes, a lion is in a nearby den. Can I take you there ” But the frightened hunter said, “No…No…I only just wanted to see his footprints.” And so the boastful hunter ran away from the spot.
4. What did the hunter get by boasting ______.
A. respect from the villagers B. a big fortune C. a good luck D. money
5. Why were the small animals frightened according to the hunter Because the hunter was ______.
A. skilled at hunting B. shy C. gentle D. kind-hearted
6. What did the hunter and woodcutter talk about when they first meet in the woods ______.
A. Hunting lions B. The weather C. Killing an elephant D. Looking at footprints
7. From the story we know the hunter was ______.
A. brave B. rude C. determined D. not honest
D
Last week my youngest son and I visited my father at his new home in Tucson, Arizona. He moved there a few years ago, and I was eager to see his new place and meet his friends.
My earliest memories of my father are a tall, handsome, successful man devoted to his work and his family, but uncomfortable with his children. As a child I loved him. He seemed unhappy with me unless got straight A’s and unhappy with my boyfriends if their fathers were not as “successful” as he was. Whenever I went out with him on weekends, I used to struggle to think up things to say, feeling on guard.
On the first day of my visit, we went out with one of my father’s friends for lunch at an outdoor cafe. We talked along that afternoon, did some shopping, ate on the street table, and laughed over my son’s funny facial expressions Gone was my father’s critical (挑别的) air and strict rules. Who was this person I knew as my father, who seemed so friendly and interesting to be around What had held him back before
The next day dad pulled out his childhood pictures and told me quite a few stories about his own childhood. Although our times together became easier over the years, I never felt closer to him at that moment. After so many years, I’m at last seeing another side of my father. And in so doing, I’m delighted with my new friend. My dad, in his new home in Arizona, is back to me from where he was.
8 Why did the author feel bitter about her father as a young adult
A. He did not love his children.
B. He expected too much of her.
C. He was too proud of himself.
D. He was silent most of the time.
9. When the author went out with her father on weekend, she would feel ________.
A. nervous B. sorry
C. tired D. safe
10. What does the author think of her father after her visit to Tucson
A. More critical. B. More talkative.
C. Gentle and friendly. D. Strict and hard-working.
11. The underlined words “my new friend” in the last paragraph refer to ________.
A. the cafe owner B. the author’s son
C. the author’s father D. the friend of the author’s father
第二节(共5 小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Christmas can mean different things to different people.For many people it means eating a lot, spending time with family and visiting relatives and friends.______12______
______13______
In ancient times, people had mid-winter festivals when the days were short and the nights were very long.______14______ The Romans decorated their homes with green plants in December to remind Saturn, their harvest god, to return the following spring.In the year 440, the Christian church decided that the birth of Christ should be celebrated every year on December 25th.Some of these ancient customs were adopted by early Christians as part of their celebrations of the birthday of Jesus Christ.
Christmas Cards
It's very common to send Christmas cards to friends, family, colleagues, classmates and neighbors in the weeks leading up to December 25th.Christmas was traditionally a time for helping other people and giving money to charities.Many people used to send cards to charities, where a percentage of the price of each card went to charity.______15______ People send fewer cards than in the past as they now send Christmas greetings by email or via Facebook.
Father Christmas(Santa Claus)
Every year small children tell Father Christmas, also known as Santa Claus, exactly what presents they would like to receive.They can write him a letter with a list of requests.On the night of December 24th, Father Christmas travels through the sky on a sleigh pulled by magic reindeer and delivers presents to children.How does he enter the children's houses ______16______
A. The Origins of Christmas
B. The Activities at Christmas
C. Via the chimney, of course!
D. However, things have changed.
E. For children it often means presents, presents and more presents!
F. Most people attach great importance to the family reunion dinner.
G They believed that their ceremonies would help the sun's power return.
第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15 小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从短文中所给的四个选项(A,B,C,D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Bhola owns a donkey called Khandya. Bhola is a very tolerant and ___17___ master. The donkey is lazy and is always finding ways to ___18___ work. Once upon a time, while returning with sacks of salt on his ___19___, Khandya started ___20___ a small river stream, but his ___21___ slipped, and he fell in the water. The sacks of salt also got ___22___and Khandya realized that the fall has lessened the ___23___ of the sacks as the salt has dissolved (溶解) in the water.
The next few days, while passing ___24___ the same path, Khandya ___25___ fell into the water. Bhola was ____26____ with the way Khandya was behaving because he was ____27____ money in the process. Bhola understood that Khandya was doing this on a purpose. He decided to teach Khandya a ____28____.
The next day, instead of salt bags, Bhola loads Khandya with bags of cotton. Khandya is unaware of the ____29____. As per his planned mischief, he falls into the water and gets the bags wet. This made cotton ____30____! Khandya is surprised to find the load unbearable and is unable to get up! Bhola let him struggle there for some time as a ____31____ before helping him get up.
Khandya learns his lesson and starts behaving.
17
A. cruel B. kind C. funny D. humorous
18.
A. get B. try C. find D. avoid
19.
A. back B. face C. side D. eye
20.
A. visiting B. seeing C. crossing D. swimming
21.
A. ear B. head C. master D. foot
22.
A. wet B. dry C. weighed D. lifted
23.
A. quality B. weight C. number D. size
24.
A. upon B. on C. through D. among
25.
A. on purpose B. by the way C. at last D. other than
26.
A. glad B. joyful C. unhappy D. pleased
27.
A. gaining B. getting C. losing D. making
28.
A. class B. lesson C. gift D. wisdom
29.
A. salt B. bag C. change D. river
30.
A. heavy B. light C. equal D. unique
31.
A. prize B. honour C. praise D. punishment
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于三个单词)或括号内单词的正确形式。
A few months ago I left my hometown for Canada to study. I felt nervous because I was going to ___32___ new place with new people. What worried my at first was that I couldn’t speak English ___33___ (fluent), and I also couldn’t understand ___34___ (they) customs. Everything was different ___35___ my own country. I had to deal with everything alone.It was a sad moment ___36___ I had to say goodbye to my family and friends at the airport. Suddenly, I felt unwilling ___37___ (leave) my hometown because I grew up there and had wonderful ___38___ (memory) of the familiar place. However, I know studying abroad was a ___39___ (decide) that I made myself. I had to accept the challenge. By now I ___40___ (get) used to the new life here already, though I’m looking forward to ___41___(spend) the coming vacation with my old friends back home.
第四部分 写作(共2节;满分40分)
第一节(满分15分)
42. 假如你是李华,刚到美国某所高中作交换生,第一次进班见到同学们,请用英语对美国同学做一个自我介绍。(self-introduction)
内容包括:姓名,年龄,出生地(山东泰安),个人爱好(hobby)最喜欢的科目,希望在英语方面得到同学们的帮助,并希望在美国期间过得快乐。
注意:1)写作词数应为80左右。
2)请在答题卡相应位置作答。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节:(满分25分)
43. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
A Father and his daughter were playing in the park. His young daughter spotted an apple vendor. She asked her father to buy her an apple. Father didn’t bring much money with him, but it was enough to purchase two apples. So, he bought two apples and gave them to his daughter.
His daughter held one apple each in her two hands. Then the father asked her if she can share one apple with him. Upon hearing this, his daughter quickly took a bit e from one apple. And before her father could speak, she also took a bite from the second apple.
Paragraph 1
The Father was surprised.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph2
And suddenly his daughter with an apple in her one hand said,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________