山西省朔州市怀仁市第九名校2023-2024学年高一上学期期中英语试题 (含解析)

文档属性

名称 山西省朔州市怀仁市第九名校2023-2024学年高一上学期期中英语试题 (含解析)
格式 zip
文件大小 197.7KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2023-12-12 11:32:28

文档简介

山西省朔州市第九中学高中部2023-2024学年
高一上学期期中英语试题
注意事项:
1.答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号和班级填写在答题卡上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。
2.全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。
3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm的黑色笔迹签字笔写在答题卡上。
4.考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。
一、阅读理解(共16小题;每小题3分,满分48分)
A
My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window ” Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher might have found out. She seldom became angry, but she was this time.
“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that I didn’t even get an allowance(零花钱). “My father is going to have a temper,” I thought. I didn’t want to raise my hand, but some force much stronger than I pulled it skyward. I told the truth, “I did it.” It was hard enough to say what I had done.
My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher, who would strike a student with it, but I feared she was going to start with me.
“I know how you like birds,” she said as she stood looking down at my guilt-ridden(深感歉疚的)face. “Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. It’s time that we got a new one for the school any way. You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed; I am rewarding you for your truthfulness.”
I couldn’t believe it! I wasn’t being punished and I was getting my own bird field guide—the very one that I had been saving up money to buy.
All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo(回响)forever.
1. How was the author’s teacher in general
A. She could get angry easily. B. She could become sad easily.
C. She was usually gentle and mild. D. She was usually strict and serious.
2. What did the author think when his teacher took down a book
A. She would introduce the book. B. She would hit him hard with it.
C. She would read an article from it. D. She would give it to him as a reward.
3. What can we learn from the fourth paragraph
A. The author had to pay for the broken window.
B. The teacher rewarded the author for his bravery.
C. The class would get a new book about birds soon.
D. The author felt proud when admitting his misdeed.
4. Which can summarize(总结)the text
A. Truthfulness is always appreciated. B. Action speaks louder than words.
C. Forgive others whenever you can. D. Kill two birds with one stone.
【答案】1. C 2. B 3. C 4. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。一个男孩无意打破了窗户,本以为自己闯了祸会受到老师的惩罚,结果因为诚实承认过错,老师奖励了他最想要的观鸟指南的故事。老师教会了男孩要永远诚实。
【1题详解】
推理判断题。根据第一段的“She seldom became angry, but she was this time.( 她很少生气,但这次却生气了。)”可知,老师很少生气,因此推断她通常是温和的。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据第三段“My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher, who would strike a student with it, but I feared she was going to start with me.( 我的老师从我们的图书书架上取下一本书,我从来不知道我的老师,她会用它打学生,但我担心她会从我开始。)”可知,当老师拿下一本书时,作者以为她会用书狠狠地打自己。故选B。
【3题详解】
推理判断题。根据第四段的“Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. It’s time that we got a new one for the school anyway. You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed; I am rewarding you for your truthfulness.( 这是那本你可以经常的查看关于鸟类的野外指南。现在是你的了。反正我们也该给学校买新的了。只要你记住我不会因为你的过错而
奖励你,你就不会受到惩罚;我是在奖励你的诚实。)”可推断,这个班很快就会得到一本关于鸟类的新书。故选C。
【4题详解】
推理判断题。根据倒数第三段“You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, but I am rewarding you for your truthfulness.(只要你记住我不是因为你的错误而奖励你,而是因为你的诚实而奖励你,你就不会受到惩罚。)”可知,男孩的老师教会他诚实会得到奖励。由此推知,诚实总是受到欣赏的。故选A。
B
Many kids help out around the house with chores (家庭杂务) such as emptying a dishwasher, putting dry clothes away, and taking out trash. In exchange, some kids get allowances or other rewards such as extra computer time.
But some people do not think that kids should get rewards for doing chores. Susie Walton, a parenting educator and family coach, believes that by rewarding kids, parents are sending a message that work isn’t worth doing unless they get something in return. “Running any kind of household is a team effort,” Susie said. “A home is a living space for everyone in the family. It’s important for kids to see that they all have responsibilities in the house, and that a family decides together how they want their home to look, and how they are going to keep it looking like everyone wants it to look.”
Other people believe that getting a cash allowance or other rewards encourages kids to do chores, and it also teaches them real-world lessons about how we need to work to earn money. There are also new applications that give kids points and digital gifts that can be redeemed (兑取) either online or in the real world. With the ChoreMonster app, kids earn digital points by completing chores that they can turn in (提交) for real-life rewards such as extra Xbox time or a trip to the mall. “Our goal is to encourage kids to earn rewards,” says Chris Bergman, founder of ChoreMonster, “Kids need positive reinforcement (强化) to help encourage them to do so.”
What do you think Should kids be rewarded for doing chores Or should kids help out around their homes without getting anything in return Write a 200-word response. Send it to tfkasks4you@time . Your response may be published in a future issue of Time For Kids. Please include your grade and contact information of your parent or teacher if you want your response to be published. The deadline for responding is February 18.
5. What does the underlined word “they” in paragraph 2 refer to
A. The educators. B. The kids.
C. The parents. D. The family.
6. What is Chris Bergman’s point of view
A. Kids should be rewarded for doing chores,
B. Parents decide what kids can do for the family.
C. Parents should do all the housework for their family.
D. Kids should help do housework without getting anything in return.
7. How can kids get digital points through the ChoreMonster app
A. By playing on their Xbox. B. By finishing some chores.
C. By making a trip to the mall. D. By applying for real-life rewards.
8. What information should be included in a kid’s 200-word article
A. His or her parents’ professions. B. His or her character.
C. His or her hobbies. D. His or her grade.
【答案】5. D 6. A 7. B 8. D
【解析】
【导语】这是一篇议论文。家长要不要奖励孩子做家务呢?不同的人对此有不同的看法,文章邀请人们写出自己的观点,并向杂志投稿。
【5题详解】
词句猜测题。根据指代关系和划线词所在句“It’s important for kids to see that they all have responsibilities in the house, and that a family decides together how they want their home to look, and how they are going to keep it looking like everyone wants it to look.(让孩子们明白他们在家里都有责任是很重要的,一个家庭共同决定他们想要他们的家是什么样子,以及他们要如何保持每个人都想要的样子)”可知,指示代词they指代上文中“a family”。故选D项。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段中““Our goal is to encourage kids to earn rewards,” says Chris Bergman, founder of ChoreMonster, “Kids need positive reinforcement (强化) to help encourage them to do so.”(“我们的目标是鼓励孩子们获得奖励,”ChoreMonster的创始人克里斯·伯格曼说,“孩子们需要积极的强化来鼓励他们这样做。”)”可推知,Chris Bergman赞同孩子做家务应该得到奖励这一观点。故选A项。
【7题详解】
细节理解题。根据第三段中“With the ChoreMonster app, kids earn digital points by completing chores that they can turn in (提交) for real-life rewards such as extra Xbox time or a trip to the mall.(在ChoreMonster应用程序中,孩子们通过完成家务获得数字积分,他们可以提交这些积分得到现实生活中的奖励,比如额外的Xbox时间或去购物中心转转)”可知,在ChoreMonster应用程序中,孩子们通过完成一些家务来获得数字积分。故选B项。
8题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Write a 200-word response. Send it to tfkasks4you@time . Your response may be published in a future issue of Time For Kids. Please include your grade and contact information of your parent or teacher if you want your response to be published.(写一篇200字的回复。发送到tfkasks4you@time 。你的回答可能会发表在未来的《儿童时代》杂志上。如果您希望您的回复被公布,请附上您的成绩和您的父母或老师的联系方式)”可知,200字的回复中应该包含孩子的成绩。故选D项。
C
I used to hate being called upon in class mainly because I didn’t like attention drawn to myself. And unless assigned (指定) a seat by the teacher, I always chose to sit at the back of the classroom.
All this changed after I joined a sports team. It began when a teacher suggested I try out for the basketball team. At first I thought it was a crazy idea because I didn’t have a good sense of balance, nor did I have the ability to keep pace with the others on the team and they would laugh at me. But for the teacher who kept insisting on my “going for it”, I wouldn’t have decided to give a try.
Getting up the courage to go to the tryouts (选拔赛) was only the half of it! Luckily, I passed them. When I first started attending the practice sessions, I didn’t even know the rules of the game, much less what I was doing. Sometimes I’d get confused and take a shot at the wrong direction—which made me feel really stupid. Thank God, I wasn’t the only one “new” at the game, so I decided to focus on learning the game, do my best at each practice session, and not be too hard on myself for the things I didn’t know “just yet”.
I practiced and practiced. Soon I knew the rules and the “moves”. Being part of a team was fun and encouraging. Very soon the competitive part in me was winning over my lack of confidence. With time, I learned how to play and made friends in the progress—friends who respected my efforts to work hard and be a team player. I never had so much fun!
With my improved self-confidence comes more praise from teachers and classmates. I have gone from “hiding” in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, to raising my hand—even when I sometimes wasn’t and not 100 percent sure I had the right answer. Now, I have more self-confidence in myself. Every time I come across a challenge, my teacher’s “going for it” rings in my ears.
9. What made the author decide to join a basketball team
A. His teacher’s encouragement. B. His determination to change.
C. His desire to show himself off. D. His love for team cooperation.
10. Before attending the practice sessions, players must ______.
A. pass the tryouts B. know what they will do
C. have enough courage D. learn the rules in advance
11. From the last paragraph, what has happened to the boy
A. He has got more praise and become overconfident.
B. He has continued to sit in the back of the classroom.
C. He is willing to answer questions in class now.
D. He focuses more on study rather than basketball
12. What does the author want to tell us in the passage
A. Team spirit can teach us a lot. B. Practice makes perfect.
C. Go for it, and we will make it. D. Desire to compete does matter.
【答案】9. A 10. A 11. C 12. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者过去不喜欢引起别人的重视,到后来在老师的建议下参加了篮球队,作者从比赛中学会了如何交友,并最终变得积极乐观的故事。
【9题详解】
细节理解题。根据文章第二段“It began when a teacher suggested I try out for the basketball team.( 事情开始于一位老师建议我参加篮球队。)”可知,老师的鼓励使作者决定参加篮球队。故选A。
【10题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Getting up the courage to go to the tryouts (选拔赛) was only the half of it! Luckily, I passed them.( 鼓起勇气去参加选拔赛只是成功的一半!幸运的是,我通过了。)”可知,在参加训练之前,选手必须通过选拔赛。故选A。
【11题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“I have gone from “hiding” in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, to raising my hand—even when I sometimes wasn’t and not 100 percent sure I had the right answer.(我从“躲”在教室后面,不想让别人注意到我,到举起我的手,即使有时我并不完全确定自己的答案是正确的。)”可知,他现在愿意在课堂上回答问题。故选C。
【12题详解】
推理判断题。根据文章第二段“But for the teacher who kept insisting on my “going for it”, I wouldn’t have decided to give a try.(要不是那位老师一直坚持要我“去试试”,我是不会决定试一试的。)”和文章最后一段“Now, I have more self-confidence in myself. Every time I come across a challenge, my teacher’s “going for it” rings in my ears.(现在,我对自己更有信心了。每当我遇到挑战时,我的老师就会对我说“去试试”。)”可知,作者想要告诉我们——去试试吧,然后我们会成功的。故选C。
D
Fiji has become the first country in the Pacific to recognize“waste pickers”,who collect, repurpose and sell rubbish, as environmental champions.
Who are “waste pickers” These workers are usually women, children and migrants(移民)living in bad conditions. The job comes with many health risks, as workers are exposed to pollutants and poisonous materials,and those who work at open dumps(垃圾场)face risks caused by trucks, fires and surface falls.
They remove millions of tons of CO each year from landfills, yet they are often looked down on and treated poorly. Talking to ABC News, Tikitoro from Fiji said that her children are made fun of at school. “The students laugh and point at them” she shared.
How is Fiji responding On July 20, 2022, in Lautoka, Fiji recognized the environmental benefits that these workers are providing. Thirty women who took part in informal waste picking were officially registered, given bank accounts and provided with protective gear to make their jobs safer.
A new name was also created for these workers: Collection Pillars of Recycling, The name came from a workshop organized with International Union for the Conservation of Nature, the Fiji Women’s Crisis Centre and the Pacific Recycling Foundation.
Amitesh Deo, founder of the Pacific Recycling Foundation, told the Fiji. Their workshop was about human rights,education,legal literacy and financial literacy. One of the key findings in that workshop was the stigma(污名)attached to waste picking, and one of the contributors to the stigma was the name ‘‘informal waste pickers’’.
With around 20 million people picking waste for a living around the world, it is important that they are treated with respect and recognized for the highly valuable work that they do.
13. What could be said about the work of picking waste
A. It’s fruitless. B. It’s not deserving.
C. It’s dangerous. D. It’s meaningless.
14. How has Tikitoro’s work affected her
A. She has been looked down on.
B. She has learned new life skills.
C. She has gained a sense of achievement.
D. She has developed a strong personality.
15. What does the underlined word “gear” in paragraph 4 mean
A. Experiment. B. Effect. C. Color. D. Equipment.
16. What may Amitesh Deo say about the name “informal waste pickers”
A. It takes years to form. B. It needs to be forgotten.
C. It is popular nationwide. D. It should be formally named.
【答案】13. C 14. A 15. D 16. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要讲的是一直以来位于太平洋地区斐济的拾荒者尽管面临许多风险但却备受歧视和侮辱,幸运地是经过多方努力,斐济终于成为太平洋地区第一个承认“拾荒者”为环保斗士的国家。
【13题详解】
细节理解题。根据文章第二段“The job comes with many health risks, as workers are exposed to pollutants and poisonous materials,and those who work at open dumps(垃圾场)face risks caused by trucks, fires and surface falls.(这份工作伴随着许多健康风险,因为工人们暴露在污染物和有毒材料中,那些在露天垃圾场工作人面临着卡车、火灾和地面坠落造成的风险。)”可知捡垃圾的工作伴随着许多风险,所以是危险的。故选C项。
【14题详解】
细节理解题。根据文章第三段“They remove millions of tons of CO each year from landfills, yet they are often looked down on and treated poorly.Talking to ABC News, Tikitoro from Fiji said that her children are made fun of at school. “The students laugh and point at them” (他们每年从垃圾填埋场清除数百万吨的二氧化碳,但他们经常被轻视和不友好对待。来自斐济的Tikitoro在接受ABC新闻采访时表示,她的孩子在学校被取笑。“学生们笑着指着他们”)”可知,Tikitoro的工作并没有让她得到应有的尊重,相反却一直受到轻视和不友好对待。故选A项。
【15题详解】
词句猜测题。根据文章第二段“The job comes with many health risks, as workers are exposed to pollutants and poisonous materials,and those who work at open dumps(垃圾场)face risks caused by trucks, fires and surface falls.(这份工作伴随着许多健康风险,因为工人们暴露在污染物和有毒材料中,那些在露天垃圾场工作的人面临着卡车、火灾和地面坠落造成的风险。)”以及第四段“Thirty women who took part in informal waste picking were officially registered, given bank accounts and provided with protective gear to make their jobs safer.(30名参加非正规捡垃圾活动的妇女得到了正式登记,有了银行账户,并配备了保护装备,以确保她们的工作更安全。)”可知,捡垃圾的工作伴随着许多风险,所以政府对于捡拾垃圾的一部分妇女的工作给予了承认,并且为了增加工作的安全性采取了一定的保护措施。所以可以推测此处划线词gear的意思应是一种起到预防垃圾危害的设施或设备,与D项Equipment意思相近。故选D项。
【16题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段“One of the key findings in that workshop was the stigma(污名)attached to waste picking, and one of the contributors to the stigma was the name‘‘informal waste pickers’’.(研讨会的一个关键发现是拾荒带来的耻辱,而造成这种耻辱的原因之一是“非正式拾荒者”这个名字。)”可知Amitesh Deo认为是“非正式拾荒者”这个名字给拾荒者带来了耻辱,所以这个名字应该被忘掉。故选B项。
二、七选五(共5小题;每小题3分,满分15分)
17、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项
How to Beat Depression and Loneliness
Symptoms of depression and loneliness include sadness, loss of interest in activities, feelings of worthlessness, energy loss and having difficulty eating and sleeping. If you are experiencing depression and feelings of loneliness, recovery may seem impossible.____17____
Seek professional help to treat your depression. Talk with your general physician, friends and family if you need some advice or are nervous about seeking help.____18____This includes symptoms you have experienced, life changes that have contributed to your conditions, medicine you are taking and any questions you may face. After your appointment, stick to the treatment plan, take all medicine and attend your therapy sessions.
____19____Talk about your feelings with others who have once suffered depression and loneliness. Ask your friends or loved ones for help and accept help when you need it.
____20____Add daily physical activity to your schedule such as walking or jogging. Eat healthy and balanced meals that include foods rich in Omega-3 fatty acids (脂肪酸), which can ease depression. Take part in some activities and relieve your stress. Get enough sleep at night and avoid alcohol and illegal drugs, as these can make your conditions worse.
Make an effort to take part in more social activities to beat loneliness. You can take a class to start a new hobby or learn a skill. Get together with friends and family regularly.____21____
A. Avoid isolating yourself from others.
B. Turn to your friends and loved ones for help.
C. Choose a way that works best for you and stick to it.
D. Join a sports team to deal with depression and loneliness.
E. Write down information you want to share with your doctor in advance.
F. Lead an active lifestyle to beat depression and feelings of loneliness.
G. However, with proper treatment and support, it is possible to get through the period.
【答案】17. G 18. E 19. B 20. F 21. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要讲述了如何战胜抑郁和孤独。
【17题详解】
由上文“If you are experiencing depression and feelings of loneliness, recovery may seem impossible.(如果您正在经历抑郁和孤独感,康复似乎是不可能的)”可知,康复似乎是没有希望的。但G项“However, with proper treatment and support, it is possible to get through the period.(然而,通过适当的治疗和支持,是有可能度过这段时期的)”与上文形成转折,get through the period与上文中的you are experiencing depression and feelings of loneliness相照应。故选G项。
【18题详解】
由空处上文“Talk with your general physician, friends and family if you need some advice or are nervous about seeking help.(如果您需要一些建议或对寻求帮助感到紧张,请咨询您的全科医生、朋友和家人)”以及下文“This includes symptoms you have experienced, life changes that have contributed to your conditions, medicine you are taking and any questions you may face.(这包括您所经历的症状、导致您的病情的生活变化、您正在服用的药物以及您可能面临的任何问题) ”可知,这介绍了看医生之前和之后的注意的事项,且下文的This指代E项“Write down information you want to share with your doctor in advance.(提前写下您想与您的医生分享的信息)”中information you want to share with your doctor。故选E项。
【19题详解】
由下文“Talk about your feelings with others who have once suffered depression and loneliness. Ask your friends or loved ones for help and accept help when you need it.(与曾经遭受抑郁和孤独的人谈谈您的感受。向您的朋友或亲人寻求帮助,并在需要时接受帮助)”可知,本段主要讲述可以向朋友和亲人寻求帮助。B项“Turn to your friends and loved ones for help.(向你的朋友和亲人寻求帮助)”与下文中Ask your friends or loved ones for help上下呼应,故选B项。
【20题详解】
由下文“Add daily physical activity to your schedule, such as walking or jogging. Eat healthy and balanced meals that include foods rich in Omega-3 fatty acids, which can ease depression.(将日常体育活动添加到您的日程表中,例如步行或慢跑。吃健康均衡的食物,包括富含ω-3脂肪酸的食物,可以缓解抑郁)”和“Get enough sleep at night and avoid alcohol and illegal drugs, as these can make your conditions worse.(晚上要有充足的睡眠,避免饮酒和非法药物,因为这些会使你的病情恶化)”可知,本段从运动、饮食、睡眠等生活习惯方面来说明如何通过积极的生活方式来战胜抑郁和孤独。该空位于首句,是主旨句。F项“Lead an active lifestyle to beat depression and feelings of loneliness.(过积极的生活方式来战胜抑郁和孤独感)”中的active
lifestyle与下文中的具体活动相呼应。故选F项。
【21题详解】
根据上文“Make an effort to take part in more social activities to beat loneliness. You can take a class to start a new hobby or learn a skill. Get together with friends and family regularly.(努力参加更多的社交活动来战胜孤独。您可以上课以开始新的爱好或学习技能。定期与朋友和家人聚会)”可知,本段讲通过更多的社交活动来战胜抑郁和独孤,时常与亲朋好友见面,避免与他人隔离。A项“Avoid isolating yourself from others.(避免孤立自己)”与上文Get together with friends and family regularly相照应,故选A项。
三、完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
You make a living by what you get, but you make a life by what you give. —Winston Churchill
We come by (获得) business naturally in our family. Each of the seven children in our family worked in our father’s hardware (五金制品) ___22___ in Mott, North Dakota, a small town in the countryside. We started working by doing small jobs like cleaning and ___23___ shelves, and later tried to ___24___ customers. As we worked and watched, we learned that work was more than about survival and making a ___25___.
One lesson stands out in my mind. It was shortly before Christmas. I was in the eighth grade and was working in the evenings, arranging the toys in the area. A little boy, five or six years old, came in. He was wearing a dirty, old brown coat. His hair was ___26___. His shoes were worn out. The little boy looked too poor to ___27___ to buy anything. He ___28___ looked around the toy area, picked up several toys, and put them ___29___.
Dad came down the stairs, walked over to the boy and asked what he could do for him. The boy said he was looking for a Christmas present for his brother. I was ___30___ that Dad treated him with the same respect that he would give to any ____31____. Dad told him to take his time and look around. He did so.
After about twenty minutes, the little boy chose a toy ____32____, walked up to my dad and said, “How much is this, Mister ” “How much have you got ” Dad asked.
The little boy held out his hand and opened ____33____. His hand was covered with wet lines of dirt from holding his money. In his hand lay five coins: two dimes, a nickel and two Pennies—twenty-seven cents altogether. The price on the toy plane he’d ____34____ was $3.98.
“That’ll be OK,” Dad said when he closed the sale. Dad’s answer still ____35____ in my ears. I thought about what I’d seen as I wrapped (包,裹) the present. When the little boy walked out of the store, I didn’t ____36____ the dirty, worn coat, the messy hair or the old shoes. What I saw was a glowing child with a treasure.
22.
A. office B. library C. station D. store
23.
A. painting B. tidying C. breaking D. lifting
24.
A. visit B. question C. relax D. serve
25.
A. sale B. decision C. face D. mistake
26.
A. short B. messy C. clean D. black
27.
A. afford B. learn C. refuse D. fail
28.
A. blindly B. rudely C. carefully D. dangerously
29.
A. on B. out C. back D. off
30.
A. afraid B. sorry C. lucky D. proud
31.
A. adult B. workmate C. nurse D. doctor
32.
A. train B. truck C. plane D. ship
33.
A. them B. it C. another D. itself
34.
A. broken up B. given away C. hung up D. picked out
35.
A. rings B. drops C. bends D. pulls
36.
A. supply B. treasure C. notice D. show
【答案】22. D 23. B 24. D 25. A 26. B 27. A 28. C 29. C 30. D 31. A 32. C 33. B 34. D 35. A 36. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了小时候作者在父亲的商店里帮忙招待顾客时,从父亲身上懂得了,生活不仅是为了生存和销售的道理。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们家有七个孩子,每个人都在父亲的五金店工作,这家五金店位于北达科他州的一个乡村小镇莫特。A. office办公室;B. library图书馆;C. station车站;D. store商店。根据上文“We come by (获得) business naturally in our family. (我们自然地在我们的家族中做生意)”讲述的是作者的家族是做生意的,所以这里应该是每个人都在父亲的五金店里工作。故选D项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们一开始是做清洁和整理货架之类的小工作,后来尝试为顾客服务。A. painting绘画,画画;B. tidying 整理,使整齐;C. breaking打破,打碎;D. lifting举起。根据前文“We started working by doing small jobs(我们开始做一些小事)”指的是帮助家里的五金店做一些小事,以及前面的clean可知,此处应该是打扫和整理货架。故选B项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们一开始是做清洁和整理货架之类小工作,后来尝试为顾客服务。A. visit参观,拜访;B. question质疑,疑问;C. relax放松;D. serve服务。分析句意以及空格后的“customers (顾客)”可知,作者尝试服务顾客的工作,做一些服务类的工作。故选D项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:在我们工作和观察的过程中,我们了解到工作不仅仅是为了生存和销售。A. sale销售;B. decision决定;C. face脸部;D. mistake错误。根据文章最后一段“That’ll be OK(没关系的)”和glowing可知,男孩的钱明明不够,但作者父亲最终还是将玩具卖给了他,这给男孩带来巨大的快乐,所以此处指的是了解到工作不仅是为了生存和销售。故选A项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他的头发是凌乱的。A. short短的,矮的;B. messy凌乱的,混乱的;C. clean干净的,整洁的;D. black黑色的。根据前文“He was wearing a dirty, old brown coat. (他穿着一件又脏又旧的棕色外套)”可推知,此处男孩的头发应该是很凌乱的。故选B项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:这个小男孩看起来太穷了,买不起任何东西。A. afford买得起,付得起;B. learn学习;C. refuse拒绝;D. fail失败。根据本句中的前句“The little boy looked too poor (这个男孩看起来很穷)”可知,此处表示男孩买不起任何东西。故选A项。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:他仔细地看了看玩具区,捡起几个玩具,又放回原处。A. blindly盲目地;B. rudely粗鲁地;C. carefully仔细地;D. dangerously危险地。根据前文“The little boy looked too poor. (这个小男孩太穷)”可知,此处指的是小男孩在仔细地挑选一些能够买得起的。故选C项。
【29题详解】
考查介词词义辨析。句意:同上。A. on在……上面;B. out外面;C. back返回;D. off离开。根据后文“Dad told him to take his time and look around. (爸爸叫他慢慢来,四处看看)”可知,此处指的是小男孩把玩具放回原处了。故选C项。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很骄傲,爸爸像对待任何一个成年人一样尊重他。A. afraid害怕的;B. sorry抱歉的;C. lucky 幸运的;D. proud骄傲的。根据后文“Dad told him to take his time and look around. He did so. (爸爸叫他慢慢来,四处看看)”可知,虽然男孩贫穷,但是爸爸仍然对他很友好,尊重他,所以作者感觉骄傲。故选D项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:我很骄傲,爸爸像对待任何一个成年人一样尊重他。A. adult成人;B. workmate同事;C. nurse护士;D. doctor医生。分析句意以及前文的the same respect可知,此处是指和成年人一样的尊重。故选A项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:大约20分钟后,小男孩选了一架玩具飞机,走到我爸爸面前说:“先生,这个多少钱 ”A. train火车;B. truck卡车;C. plane飞机;D. ship轮船。根据下文“The price on the toy plane(玩具飞机的价格)”可知,此处是指男孩挑了一个玩具飞机。故选C项。
【33题详解】
考查代词词义辨析。句意:小男孩伸出手把它打开。A. them它们;B. it它;C. another另一;D. itself它自己。分析句意再根据and可知,空格处指代单数名词his hand,所以用it。故选B项。
【34题详解】
考查动词短语辨析。句意:他挑选的玩具飞机的价格是3.98美元。A. broken up分解;B. given away分发;C. hung up挂断;D. picked out挑选。根据上文的“the little boy chose a toy(小男孩选了一个玩具)”可知,此处是指男孩挑选的那个玩具。故选D项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:爸爸的回答至今还在我耳边回响。A. rings回响;B. drops掉落;C. bends弯曲;D. pulls拉拽。分析句意以及空格前的still可知,此处是指爸爸的回答仍旧回响在作者耳边。故选A项。
【36题详解】
考查动词词义辨析。句意:当小男孩走出商店时,我没有注意到他那又脏又破的外套,凌乱的头发和旧鞋子。A. supply供应;B. treasure珍爱;C. notice注意到;D. show展示。根据下文“What I saw was a glowing child with a treasure.(我看到的是一个带着宝贝的发光的孩子)”可知,此处用didn’t notice与下文的saw形成对比。故选C项。
四、短文填空(共10题;每小题2分,满分20分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Nowadays, football is one of the most popular sports in the world. Its history____37____(go) back over two thousand years to ancient China,____38____was known as cuju then. Modern football started in Great Britain, where the new game rules____39____(make).
Football is simple and very cheap ____40____(play), which is perhaps the basis of the popularity. People needn’t expensive equipment____41____the football doesn’t cost much money.
Another factor behind____42____(it) global popularity is the creativity on the field. It is attractive____43____millions of people. People can see children playing with a ball everywhere. People also can feel the____44____(excite) of a game even without recognising the skill of professional players.
What’s more, it has become one of the____45____(good) ways for people to communicate. It doesn’t require____46____(word), but everyone can understand it. It breaks down walls and brings people together on and off the field.
【答案】37. goes
38. which 39. were made
40. to play
41. and 42. its
43. to 44. excitement
45. best 46. words
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍足球运动的起源及发展。
【详解】1.考查时态和主谓一致。句意:它的历史可以追溯到两千多年前的中国古代,当时它被称为蹴鞠。
根据前面主语Its history是第三人称单数形式,谓语动词用单数,描述一般事实,用一般现在时。故填goes。
2.考查非限制性定语从句。句意同上。先行词Its history在从句中作主语,指物,引导非限制性定语从句用which。故填which。
3.考查被动语态。句意:现代足球始于英国,在那里新的游戏规则被指定。where引导非限制性定语从句,主语the new game rules与谓语动词make之间是被动关系,与start同时发生在过去且主语rules是服饰。故填were made。
4.考查不定式。句意:足球玩起来很简单,而且非常便宜,这可能是它受欢迎的基础。 此处考查be+adj.+to do结构,形容词后接不定式作状语。故填 to play。
5.考查连词。句意:人们不需要昂贵的设备,足球不需要花费太多的钱。根据句意,两者都是介绍足球这项运动的优点。故为并列关系。故填and。
6.考查代词。句意:它在全球流行背后的另一个因素是该领域的创造力。 根据空后的中心词popularity为名词,前面用形容词性物主代词来修饰后面的名词。故填its。
7.考查介词。句意:它对数百万人具有吸引力。固定搭配be attractive to sb.“对某人有吸引力”。故填to。
8.考查名词。句意:人们即使没有意识到职业玩家的技能,也能感受到游戏的兴奋。the+n.+of是常用搭配,冠词后接名词,excitement是不可数名词。故填excitement。
9.考查形容词最高级。句意:更重要的是,它已经成为人们最好的交流方式之一。one of the+形容词最高级+名词复数,根据句意,用形容词最高级作定语。故填best。
10.考查名词复数。句意:它不需要话语,但每个人都能理解它。word这里泛指“话语”,根据句意,用复数形式。故填words。
五、书面表达(共15分)
47. 假定你是李华,你的朋友Tim沉迷于抖音(Tik Tok)而不能自拔,感到很痛苦,写信向你寻求帮助,请你给他回一封电子邮件。内容包括:
1. 表示理解和关心;
2. 提出具体建议。(例如:培养一些良好的兴趣爱好;多做户外运动等)
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
参考词汇:be addicted to…沉迷于……;
painful痛苦的;
take your mind off sth. 把注意力从…转移开
Dear Tim,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes!
Yours sincerely
Lihua
【答案】参考范文
Dear Tim,
I’m sorry to hear that you’re so addicted to Tik Tok that you feel painful. I really understand how you feel. Therefore, I’d like to offer you some advice that I think may be helpful to you.
First of all, I recommend that you(should)develop some other nice hobbies, such as reading books, listening to music, or playing chess, etc, which will take your mind off Tik Tok. Secondly, you’d better make more friends through face-to-face communication. Thirdly, it’s better for you to do some sports because sports can not only keep you healthy but also enrich your life and help you forget Tik Tok. Last but not least, you have to learn to control yourself and make good use of your time to work hard.
I hope these ideas can help you get rid of your addiction as soon as possible.
Best wishes!
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生给沉迷抖音的外国朋友写一封建议信,帮助他走出困境。
【详解】1.词汇积累
沉迷:are addicted to → are obsessed with
有帮助:be helpful to → of great help to
首先:first of all → to start with →firstly → in the first place
推荐:recommend → suggest → advise → propose
例如:such as → like
面对面交流:through face-to-face communication → by communicating in person
使丰富:enrich your life→ make your life rich
最后:Last but not least → lastly →finally
好好利用:make good use of → take advantage of
摆脱:get rid of → remove
尽快:as soon as possible → as soon as you can
2.句式拓展
简单句变复合句
原句1:Thirdly, it’s better for you to do some sports
拓展句1:Thirdly, it’s better that you should do some sports.
【点睛】【高分句型1】I’m sorry to hear that you’re so addicted to Tik Tok that you feel painful.(运用了结果状语从句。)
【高分句型2】I recommend that you(should)develop some other nice hobbies, such as reading books, listening to music, or playing chess, etc, which will take your mind off Tik Tok.(运用了虚拟语气加非限制性定语从句。)
【高分句型3】It’s better for you to do some sports because sports can not only keep you healthy but also enrich your life and help you forget Tik Tok.(运用了“it is +表语+ to do”句型加because引导的原因状语从句。)
六、读后续写(共22分)
48. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One sunny day, I drove to the airport and was waiting to pick up a friend. That day I had one of those experiences that change people’s lives.
It happened just two feet away from me. I was sitting on a bench and looked around the big waiting hall. Just then I noticed a man, carrying two bags, coming toward me. He stopped next to me. There stood his family, the wife and three lovely kids. He greeted them, with a big smile on his face.
First of all, he laid down his bag and came closer to his younger son (about six years old). They gave each other a warm, loving hug. Then the father looked in his son’s eyes with words, “I missed you so much. It’s so good to see you, son!” The boy smiled and said, “Me too, dad.”
Then the man talked to his older son (nine or ten years old). “Oh, you are quite the young man. I love you very much!” and cupped his face. Then they had the most tender hug too.
Afterwards the father said, “Hi, baby girl” to his baby daughter. She was moving excitedly in her mother’s arm and watching her returning father all the time. The man gently took his little daughter, quickly kissed her face all over and then held her close to his chest. The little girl laid her head on his shoulder in pure contentment.
After several moments, the man put down the baby daughter slowly. He turned to his wife and looked at her gently and said, “I’ve saved the best for last.” He shared with her the most passionate kiss. They stared at each other, having big smiles. They reminded(使想起) me of newlyweds(新婚夫妇).
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Suddenly, I heard myself asking, “Wow, how long have you been married ”
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was shocked, as I imagined that he had been gone for several weeks at least.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Suddenly, I heard myself asking, “Wow, how long have you been married ” Curious about the family, I asked directly. Hearing my less impolite question, the man answered kindly, “We have been together for fourteen years, and married twelve years.” “Well then, how long have you been away ” I seemed to feel more curious. He replied with joyous smile on his face, “Two whole days! I feel as if I left for a whole year. I missed them so much.”
I was shocked, as I imagined that he had been gone for several weeks at least. It’s so amazing that the man and his wife have kept the deepest love to each other and passed the love to their children, which is the strongest weapon to any difficulty. The way the man treated his family was very rare around me. I could only say, “I hope that my marriage is still that passionate after twelve years.” The man looked straight into my eyes and told me something that
changed my life, “Don’t hope, my friend, decide!”
【解析】
【导语】文章以人物为线索展开,讲述了作者在机场见到的温馨的一幕。作者在机场等朋友时,看到一个男子和家人团聚的场面,男子和孩子以及妻子之间的感情让作者羡慕。
【详解】1.段落续写
①根据第一段首句“突然,我听到自己在问:‘哇,你结婚多久了 ’”可知,下文可描写作者向男子提出这个问题,以及得到的回答,和交流的继续。
②根据第二段首句“我很震惊,因为我以为他至少已经走了好几个星期了。”可知,下文可描写作者的感触,以及男子给作者的建议。
2.续写线索:提问——回答——继续提问——感到震惊——感悟——建议
3.词类激活
行类
①回答:answer/reply/respond
②告诉:tell/inform
③决定:decide/make up one’s mind
情绪类
①友好地:kindly/friendly
②愉快的:joyous/pleasant
【点睛】[高分句型1]I feel as if I left for a whole year. (运用了as if引导的表语从句)
[高分句型2]It’s so amazing that the man and his wife have kept the deepest love to each other and passed the love to their children, which is the strongest weapon to any difficulty. (运用了which引导的定语从句)山西省朔州市第九中学高中部2023-2024学年
高一上学期期中英语试题
注意事项:
1.答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、准考证号和班级填写在答题卡上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。
2.全部答案在答题卡上完成,答在本试题上无效。
3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案用0.5mm的黑色笔迹签字笔写在答题卡上。
4.考试结束后,将本试题和答题卡一并交回。
一、阅读理解(共16小题;每小题3分,满分48分)
A
My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window ” Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher might have found out. She seldom became angry, but she was this time.
“Oh,” I thought. I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that I didn’t even get an allowance(零花钱). “My father is going to have a temper,” I thought. I didn’t want to raise my hand, but some force much stronger than I pulled it skyward. I told the truth, “I did it.” It was hard enough to say what I had done.
My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher who would strike a student with it, but I feared she was going to start with me.
“I know how you like birds,” she said as she stood looking down at my guilt-ridden(深感歉疚的)face. “Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. It’s time that we got a new one for the school any way. You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed; I am rewarding you for your truthfulness.”
I couldn’t believe it! I wasn’t being punished and I was getting my own bird field guide—the very one that I had been saving up money to buy.
All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo(回响)forever.
1 How was the author’s teacher in general
A. She could get angry easily. B. She could become sad easily.
C. She was usually gentle and mild. D. She was usually strict and serious.
2. What did the author think when his teacher took down a book
A. She would introduce the book. B. She would hit him hard with it.
C. She would read an article from it. D. She would give it to him as a reward.
3. What can we learn from the fourth paragraph
A. The author had to pay for the broken window.
B. The teacher rewarded the author for his bravery.
C. The class would get a new book about birds soon.
D. The author felt proud when admitting his misdeed.
4. Which can summarize(总结)the text
A. Truthfulness is always appreciated. B. Action speaks louder than words.
C. Forgive others whenever you can. D. Kill two birds with one stone.
B
Many kids help out around the house with chores (家庭杂务) such as emptying a dishwasher, putting dry clothes away, and taking out trash. In exchange, some kids get allowances or other rewards such as extra computer time.
But some people do not think that kids should get rewards for doing chores. Susie Walton, a parenting educator and family coach, believes that by rewarding kids, parents are sending a message that work isn’t worth doing unless they get something in return. “Running any kind of household is a team effort,” Susie said. “A home is a living space for everyone in the family. It’s important for kids to see that they all have responsibilities in the house, and that a family decides together how they want their home to look, and how they are going to keep it looking like everyone wants it to look.”
Other people believe that getting a cash allowance or other rewards encourages kids to do chores, and it also teaches them real-world lessons about how we need to work to earn money. There are also new applications that give kids points and digital gifts that can be redeemed (兑取) either online or in the real world. With the ChoreMonster app, kids earn digital points by completing chores that they can turn in (提交) for real-life rewards such as extra Xbox time or a trip to the mall. “Our goal is to encourage kids to earn rewards,” says Chris Bergman, founder of ChoreMonster, “Kids need positive reinforcement (强化) to help encourage them to do so.”
What do you think Should kids be rewarded for doing chores Or should kids help out around their homes without getting anything in return Write a 200-word response. Send it to tfkasks4you@time . Your response may be published in a future issue of Time For Kids. Please include your grade and contact information of your parent or teacher if you want your response to be published. The deadline for responding is February 18.
5. What does the underlined word “they” in paragraph 2 refer to
A. The educators. B. The kids.
C. The parents. D. The family.
6. What is Chris Bergman’s point of view
A. Kids should be rewarded for doing chores,
B. Parents decide what kids can do for the family.
C. Parents should do all the housework for their family.
D. Kids should help do housework without getting anything in return.
7. How can kids get digital points through the ChoreMonster app
A. By playing on their Xbox. B. By finishing some chores.
C. By making a trip to the mall. D. By applying for real-life rewards.
8. What information should be included in a kid’s 200-word article
A. His or her parents’ professions. B. His or her character.
C. His or her hobbies. D. His or her grade.
C
I used to hate being called upon in class mainly because I didn’t like attention drawn to myself. And unless assigned (指定) a seat by the teacher, I always chose to sit at the back of the classroom.
All this changed after I joined a sports team. It began when a teacher suggested I try out for the basketball team. At first I thought it was a crazy idea because I didn’t have a good sense of balance, nor did I have the ability to keep pace with the others on the team and they would laugh at me. But for the teacher who kept insisting on my “going for it”, I wouldn’t have decided to give a try.
Getting up the courage to go to the tryouts (选拔赛) was only the half of it! Luckily, I passed them. When I first started attending the practice sessions, I didn’t even know the rules of the game, much less what I was doing. Sometimes I’d get confused and take a shot at the wrong direction—which made me feel really stupid. Thank God, I wasn’t the only one “new” at the game, so I decided to focus on learning the game, do my best at each practice session, and not be too hard on myself for the things I didn’t know “just yet”.
I practiced and practiced. Soon I knew the rules and the “moves”. Being part of a team was fun and encouraging.
Very soon the competitive part in me was winning over my lack of confidence. With time, I learned how to play and made friends in the progress—friends who respected my efforts to work hard and be a team player. I never had so much fun!
With my improved self-confidence comes more praise from teachers and classmates. I have gone from “hiding” in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, to raising my hand—even when I sometimes wasn’t and not 100 percent sure I had the right answer. Now, I have more self-confidence in myself. Every time I come across a challenge, my teacher’s “going for it” rings in my ears.
9. What made the author decide to join a basketball team
A. His teacher’s encouragement. B. His determination to change.
C. His desire to show himself off. D. His love for team cooperation.
10. Before attending the practice sessions, players must ______.
A. pass the tryouts B. know what they will do
C. have enough courage D. learn the rules in advance
11. From the last paragraph, what has happened to the boy
A. He has got more praise and become overconfident.
B. He has continued to sit in the back of the classroom.
C. He is willing to answer questions in class now.
D. He focuses more on study rather than basketball
12. What does the author want to tell us in the passage
A. Team spirit can teach us a lot. B. Practice makes perfect.
C. Go for it, and we will make it. D. Desire to compete does matter.
D
Fiji has become the first country in the Pacific to recognize“waste pickers”,who collect, repurpose and sell rubbish, as environmental champions.
Who are “waste pickers” These workers are usually women, children and migrants(移民)living in bad conditions. The job comes with many health risks, as workers are exposed to pollutants and poisonous materials,and those who work at open dumps(垃圾场)face risks caused by trucks, fires and surface falls.
They remove millions of tons of CO each year from landfills, yet they are often looked down on and treated poorly. Talking to ABC News, Tikitoro from Fiji said that her children are made fun of at school. “The students laugh and point at them” she shared.
How is Fiji responding On July 20, 2022, in Lautoka, Fiji recognized the environmental benefits that these
workers are providing. Thirty women who took part in informal waste picking were officially registered, given bank accounts and provided with protective gear to make their jobs safer.
A new name was also created for these workers: Collection Pillars of Recycling, The name came from a workshop organized with International Union for the Conservation of Nature, the Fiji Women’s Crisis Centre and the Pacific Recycling Foundation.
Amitesh Deo, founder of the Pacific Recycling Foundation, told the Fiji. Their workshop was about human rights,education,legal literacy and financial literacy. One of the key findings in that workshop was the stigma(污名)attached to waste picking, and one of the contributors to the stigma was the name ‘‘informal waste pickers’’.
With around 20 million people picking waste for a living around the world, it is important that they are treated with respect and recognized for the highly valuable work that they do.
13. What could be said about the work of picking waste
A. It’s fruitless. B. It’s not deserving.
C. It’s dangerous. D. It’s meaningless.
14. How has Tikitoro’s work affected her
A. She has been looked down on.
B. She has learned new life skills.
C. She has gained a sense of achievement.
D. She has developed a strong personality.
15. What does the underlined word “gear” in paragraph 4 mean
A. Experiment. B. Effect. C. Color. D. Equipment.
16. What may Amitesh Deo say about the name “informal waste pickers”
A. It takes years to form. B. It needs to be forgotten.
C. It is popular nationwide. D. It should be formally named.
二、七选五(共5小题;每小题3分,满分15分)
17、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项
How to Beat Depression and Loneliness
Symptoms of depression and loneliness include sadness, loss of interest in activities, feelings of worthlessness, energy loss and having difficulty eating and sleeping. If you are experiencing depression and feelings of loneliness, recovery may seem impossible.____17____
Seek professional help to treat your depression. Talk with your general physician, friends and family if you
need some advice or are nervous about seeking help.____18____This includes symptoms you have experienced, life changes that have contributed to your conditions, medicine you are taking and any questions you may face. After your appointment, stick to the treatment plan, take all medicine and attend your therapy sessions.
____19____Talk about your feelings with others who have once suffered depression and loneliness. Ask your friends or loved ones for help and accept help when you need it.
____20____Add daily physical activity to your schedule, such as walking or jogging. Eat healthy and balanced meals that include foods rich in Omega-3 fatty acids (脂肪酸), which can ease depression. Take part in some activities and relieve your stress. Get enough sleep at night and avoid alcohol and illegal drugs, as these can make your conditions worse.
Make an effort to take part in more social activities to beat loneliness. You can take a class to start a new hobby or learn a skill. Get together with friends and family regularly.____21____
A. Avoid isolating yourself from others.
B. Turn to your friends and loved ones for help.
C. Choose a way that works best for you and stick to it.
D. Join a sports team to deal with depression and loneliness.
E. Write down information you want to share with your doctor in advance.
F. Lead an active lifestyle to beat depression and feelings of loneliness.
G. However, with proper treatment and support, it is possible to get through the period.
三、完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
You make a living by what you get, but you make a life by what you give. —Winston Churchill
We come by (获得) business naturally in our family. Each of the seven children in our family worked in our father’s hardware (五金制品) ___22___ in Mott, North Dakota, a small town in the countryside. We started working by doing small jobs like cleaning and ___23___ shelves, and later tried to ___24___ customers. As we worked and watched, we learned that work was more than about survival and making a ___25___.
One lesson stands out in my mind. It was shortly before Christmas. I was in the eighth grade and was working
in the evenings, arranging the toys in the area. A little boy, five or six years old, came in. He was wearing a dirty, old brown coat. His hair was ___26___. His shoes were worn out. The little boy looked too poor to ___27___ to buy anything. He ___28___ looked around the toy area, picked up several toys, and put them ___29___.
Dad came down the stairs, walked over to the boy and asked what he could do for him. The boy said he was looking for a Christmas present for his brother. I was ___30___ that Dad treated him with the same respect that he would give to any ____31____. Dad told him to take his time and look around. He did so.
After about twenty minutes, the little boy chose a toy ____32____, walked up to my dad and said, “How much is this, Mister ” “How much have you got ” Dad asked.
The little boy held out his hand and opened ____33____. His hand was covered with wet lines of dirt from holding his money. In his hand lay five coins: two dimes a nickel and two Pennies—twenty-seven cents altogether. The price on the toy plane he’d ____34____ was $3.98.
“That’ll be OK,” Dad said when he closed the sale. Dad’s answer still ____35____ in my ears. I thought about what I’d seen as I wrapped (包,裹) the present. When the little boy walked out of the store, I didn’t ____36____ the dirty, worn coat, the messy hair or the old shoes. What I saw was a glowing child with a treasure.
22.
A. office B. library C. station D. store
23.
A. painting B. tidying C. breaking D. lifting
24.
A. visit B. question C. relax D. serve
25.
A. sale B. decision C. face D. mistake
26.
A. short B. messy C. clean D. black
27.
A. afford B. learn C. refuse D. fail
28.
A. blindly B. rudely C. carefully D. dangerously
29.
A. on B. out C. back D. off
30.
A. afraid B. sorry C. lucky D. proud
31.
A. adult B. workmate C. nurse D. doctor
32
A. train B. truck C. plane D. ship
33.
A. them B. it C. another D. itself
34.
A. broken up B. given away C. hung up D. picked out
35.
A. rings B. drops C. bends D. pulls
36.
A. supply B. treasure C. notice D. show
四、短文填空(共10题;每小题2分,满分20分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Nowadays, football is one of the most popular sports in the world. Its history____37____(go) back over two thousand years to ancient China,____38____was known as cuju then. Modern football started in Great Britain, where the new game rules____39____(make).
Football is simple and very cheap ____40____(play), which is perhaps the basis of the popularity. People needn’t expensive equipment____41____the football doesn’t cost much money.
Another factor behind____42____(it) global popularity is the creativity on the field. It is attractive____43____millions of people. People can see children playing with a ball everywhere. People also can feel the____44____(excite) of a game even without recognising the skill of professional players.
What’s more, it has become one of the____45____(good) ways for people to communicate. It doesn’t require____46____(word), but everyone can understand it. It breaks down walls and brings people together on and off the field.
五、书面表达(共15分)
47. 假定你是李华,你的朋友Tim沉迷于抖音(Tik Tok)而不能自拔,感到很痛苦,写信向你寻求帮助,请你给他回一封电子邮件。内容包括:
1. 表示理解和关心;
2. 提出具体建议。(例如:培养一些良好的兴趣爱好;多做户外运动等)
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
参考词汇:be addicted to…沉迷于……;
painful痛苦的;
take your mind off sth. 把注意力从…转移开
Dear Tim
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes!
Yours sincerely
Lihua
六、读后续写(共22分)
48. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One sunny day, I drove to the airport and was waiting to pick up a friend. That day I had one of those experiences that change people’s lives.
It happened just two feet away from me. I was sitting on a bench and looked around the big waiting hall. Just then I noticed a man, carrying two bags, coming toward me. He stopped next to me. There stood his family, the wife and three lovely kids. He greeted them, with a big smile on his face.
First of all, he laid down his bag and came closer to his younger son (about six years old). They gave each other a warm, loving hug. Then the father looked in his son’s eyes with words, “I missed you so much. It’s so good to see you, son!” The boy smiled and said, “Me too, dad.”
Then the man talked to his older son (nine or ten years old). “Oh, you are quite the young man. I love you very much!” and cupped his face. Then they had the most tender hug too.
Afterwards the father said, “Hi, baby girl” to his baby daughter. She was moving excitedly in her mother’s arm and watching her returning father all the time. The man gently took his little daughter, quickly kissed her face all over and then held her close to his chest. The little girl laid her head on his shoulder in pure contentment.
After several moments, the man put down the baby daughter slowly. He turned to his wife and looked at her gently and said, “I’ve saved the best for last.” He shared with her the most passionate kiss. They stared at each other, having big smiles. They reminded(使想起) me of newlyweds(新婚夫妇).
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Suddenly, I heard myself asking, “Wow, how long have you been married ”
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I was shocked, as I imagined that he had been gone for several weeks at least.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录