湖南省永州市冷水滩区2022-2023学年高一上学期11月期中英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
The Most Bicycle Friendly Countries Around the World
Denmark
Cycling is a hugely popular means of transport and a way to see the country in Denmark. In fact, across the country you’ll find huge networks of cycle paths where no motorized vehicles can go, so you can feel safe while riding your bike. Because of this cycling has become one of the main tourist attractions and activities in Denmark, particularly when it comes to exploring the beautiful capital city of Copenhagen.
Norway
Because of the popularity of cycling here, you’ll find plenty of bicycle parking and public rentals, so you can simply get a bike and go as you explore the country. Much like Denmark, the dedicated bike lanes do not allow for cars or motorized vehicles to enter them.
The Netherlands
In the Netherlands the government prefer bikes to cars and encourage people to travel by bike as much as possible. If you’re a tourist visiting big cities like Amsterdam and Rotterdam, you can easily hire a bike and explore. There are bike lanes (and bikes) everywhere, they even have their own sets of traffic lights. Much like driving, there are strict rules for cycling in the country and these must obey.
Sweden
While it can get very cold there in the winter, cycling is still enjoyed year-round and the country develops a cycling culture that encourages people to use bikes as their primary means of transport. For this reason, there are supportive measures in place and plenty of places to rent a bike from. Many travel Sweden’s beautiful cities on two wheels, Stockholm, in particular, is a great place to explore on a bike.
What’s more, cycling is so big there that they have pump stations for deflated(泄气的) tires and bicycle-specific parking. The use of electric bikes is also becoming more popular here.
1、What do Denmark and Norway have in common
A.They have set strict rules for cycling.
B.Their main tourist attraction is cycling.
C.They have the dedicated cycle paths or bike lanes.
D.They allow visitors to rent bikes for free.
2、Where will you find special traffic lights for bikes
A.In Denmark. B.In the Netherlands.
C.In Sweden. D.In Norway.
3、What can a visitor easily find in Sweden
A.The use of electric cars. B.Warm weather in winter.
C.Free bicycle-specific parking places. D.Pump stations for deflated tires.
Sasha Olsen went on a trip last summer with her family to Vietnam and Japan. She was frightened at the ocean’s pollution levels and dying sea animals.
“We went on this trip and I was so excited,” said Sasha. She is 10 years old and lives in Bal Harbour, Florida. “But when I saw the way the oceans had become, I got anxious. I wanted to know why things were this way but couldn’t find an answer.”
When she returned home to Bal Harbour, she grew even more disturbed. She learned how some of the beaches in South Florida had been closed by The Health Department because the water had too much bacteria in it.
Sasha sought the help of her cousin, Narmina Aliyev. Aliyev is 23 years old and a recent graduate of Nova Southeastern University with a bachelor’s degree in business. Together, they started a nonprofit Iwantmyoceanback in October.
Originally, the group started small, with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour. Recently, however, I want my ocean back has hosted events to raise funds for beach cleanups and to donate to conservation groups such as the Sea Turtle Conservancy, Oceana and World Wildlife Fund, Aliyev said.
In January, Sasha organized “Kids Heal the Oceans” at Bal Harbour beach. There, she spoke about the oceans’ problems and guests made art out of microplastics gathered from the beach cleanup. “At first, our guests were a little shy, but now they’ve felt inspired to speak up! Sasha has inspired many other kids to join Iwantmyoceanback and show people that we’re able to make a change if we come together,” Aliyev said.
On February 16, the group threw a Plastic-Free Party. The party involved a beach cleanup and guests creating art from the plastic trash they collect. “It’s important to bring awareness not just through doing cleanups and meetings, but to show people they can come together through their hobbies and working together to a common goal,” said Sasha.
4、What does the underlined word “disturbed” in Paragraph 3 mean
A. Disappointed. B. Excited. C. Nervous. D. Anxious.
5、Why were some of the beaches in South Florida closed
A. The water was not safe.
B. There was sea research recently.
C. There were many dying sea animals.
D. There were many plastics on the beach.
6、What does Narmina Aliyev major in
A. Art. B. Environmental protection.
C. Business. D. Fishing.
7、Who joined Sasha in cleaning up the beach at first
A. Sasha’s friends.
B. Kids loving oceans.
C. Members of some conservation groups.
D. Graduates from Nova Southeastern University.
Australia is the only major honey-producing country that has so far managed to contain the spread of a mite which is harmful to bees. The first step is pouring gas into the beehive. Then it’s time to wait. The job is finished when the hive is burned the next day.
Since last week, this cycle has been on repeat near a port in eastern Australia, part of a government effort to protect the country’s multimillion dollar honey industry. Millions of bees have been destroyed to help contain the spread of the deadly mite, which reappeared in the country last week near the Port of Newcastle. If the mite became established in Australia, it could cost the nation’s honey industry more than $70 million a year, in addition to its effect on the crops that rely on bee pollination.
The mites, which are reddish-brown and about the size of a sesame seed, can spread from bee to bee and through beekeeping equipment. If left untreated, the mites could kill an entire colony of honey bees, the government has said.
It’s not easy to contain the mite. One of the biggest challenges in the current containment effort is figuring out the location of infected hives and mapping their spread in a vast region, according to Danny Le Feuvre, the acting head of the Australian Honey Bee Industrial Council. It’s necessary to contain the Port of Newcastle and the hives within a 31-mile radius(半径)of it. The port is a major shipping destination and one of the world’s busiest export centres for coal.
So far at least 600 hives have been destroyed in the area. “The beekeepers are very nervous at the moment,” Mr. Feuvre said. He said he was confident the country would be able to contain the spread, given its history of previous eradication efforts of honey bee mites and strict controls at all airports stopping passengers from bringing live plants, soil, fruits and vegetables into Australia.
8、Why do people pour gas into beehives
A. To stop the spread of a deadly mite.
B. To prevent bees from producing too much.
C. To ensure the safety of the Port of Newcastle.
D. To protect visitors from being harmed by bees.
9、What’s the biggest difficulty in the present containment effort
A. Removing tourists’ fears.
B. The cooperation of the beekeepers.
C. Finding the location of infected hives.
D. Ensuring the normal operation of the port.
10、What’s Mr. Feuvre’s attitude to Australia’s containment action
A. Doubtful. B. Dissatisfied. C. Unclear. D. Positive.
11、What’s the best title for the text
A. The Spread and Harm of Mites
B. Australia’s Agriculture Is in Danger
C. The Relationship Between Bees and Agriculture
D. Australia Is Killing Bees to Save Its Honey Industry
Road-traffic noise significantly slows the development of memory and attention skills in primary school children, research has found.
The study of almost 2,700 children aged between 7 and 10 in 38 schools in Barcelona, Spain, is the first to assess the influence of traffic noise on child cognitive development over time and to determine the influence of peaks in noise.
The children in the study are in a critical stage for the development of memory and attention skills, which are important to learning. The research found that children exposed(暴露)to about three times more traffic in the street than other pupils had memory development that was 23% slower and attention ability development 5% slower over a year.
Noise is the second most damaging environmental factor to health, after air pollution. It was already known that noise would increase heart attacks and diabetes in adults. The UN said in February that urban noise pollution was growing into a “global public health problem”, leading to 12,000 early deaths a year in the EU alone, and affecting many cities from Bangkok to New York.
But research on the impact of road noise on children was limited until now. The scientists said many schools suffered noise pollution and that measures such as rerouting(改道)traffic away from schools could help reduce noise and air pollution.
The research showed that peaks of noise heard inside the classroom, such as the passing of loud trucks or vehicles going faster away from traffic lights, had more impact than a higher average(平均的)level of noise. This may be because the peaks divert(转移)attention more, said Foraster.
Prof Iroise Dumontheil, at Birkbeck, University of London, UK, said, “This carefully designed study provides convincing evidence. Considering that many European children living in large cities are exposed to high road-traffic noise levels, this study has suggestions for public policy to reduce road-traffic noise near schools.”
12、What is special about the study
A. The method of the study is advanced and scientific.
B. The subject of the study is from different countries.
C. The result of the study is unexpected and surprising.
D. The content of the study is about the effect of traffic noise on children.
13、What’s the main idea of Paragraph 4
A. The different forms of pollution.
B. The present situation of European cities.
C. The most damaging environmental factor.
D. The influence of noise on people’s health.
14、What will probably be discussed in the next paragraph
A. Related studies to find more convincing evidence.
B. Possible policies to reduce road-traffic noise near schools.
C. How to improve school conditions to protect children’s health.
D. Health conditions of many European children living in the countryside.
15、Where can you read the text probably
A. In a dairy. B. In a textbook.
C. In a guide book. D. In a science magazine.
二、七选五
16、Fun Ways to Learn English Faster
·Read, read, read.
One of the easiest things you can do to learn English faster is to read as much as you can. ①_______ This will make your vocabulary better and it will also help you learn grammar and slang (俚语).
·Watch movies.
Watching movies will also help you improve your English, by helping you to hear what it sounds like and also helping you to learn new words. ②_______ Once you have a basic vocabulary, try to keep the subtitles (字幕) off and focus on listening for the words you do know and guessing the words you don’t know from what is happening on the screen.
·Sing songs.
Learning and singing songs is another good way to make your English better. ③_______ It will also help increase your vocabulary. Find a song you like, learn it, and learn what the lyrics (歌词) mean.
·④_______
You can also just make friends with English language speakers online and chat, email, and Skype together in order to practise your English. You can talk about whatever you want! ⑤_______
A. Make a friend.
B. Join a fan community.
C. Read things all the time.
D. You can start watching with subtitles on.
E. This will help you improve your pronunciation.
F. Newspapers are a good way to learn the basics of a language.
G. You can find online friends by joining fan communities or through language-learning communities.
三、完形填空(15空)
It was 80 years ago when I wrote my first letter to Paul and Renee. I was about 13. Paul was the same 1 as me, his sister Renee was two years younger, and they lived in France. I was keen(热衷的)on learning languages, so I was 2 when my French teacher assigned(分配)us pen pals.
It was quite a(n) 3 to get a letter from a foreign country, so I 4 receiving their reply. They weren’t good at English, so after six months, we were all writing in 5 , which helped me acquire a good knowledge of the language.
I decided to go to France on holiday in 1949 to 6 them. The family 7 me well, and I visited several times in the years that followed. The first time I met Renee, she 8 me up at the station, and we hit it off straight away.
I never got to meet Paul. Renee wrote to me and 9 me that he had died shortly after joining the army. Renee and I continued writing to each other, and our friendship became 10 . We talked about our families, our 11 and our troubles in life. After that I moved to South Africa for a while, married, had children, and changed jobs. Throughout all this, we 12 writing letters.
I’m 93 now and I still write to Renee. She has difficulty writing now, so she phones me to 13 . Most people don’t seem to have the 14 for letters anymore, but it gives me great pleasure to write. And this is the most valuable 15 I have ever had.
17、A. interest B. dream C. height D. age
18、A. frightened B. pleased C. awkward D. annoyed
19、A. arrangement B. thing C. problem D. debate
20、A. looked forward to B. was attracted to
C. signed up for D. took control of
21、A. Spain B. English C. French D. German
22、A. help B. praise C. check D. meet
23、A. treated B. fitted C. knew D. protected
24、A. picked B. called C. brought D. held
25、A. assured B. informed C. contacted D. calmed
26、A. calmer B. deeper C. flatter D. shorter
27、A. memories B. kids C. organizations D. hobbies
28、A. kept B. stopped C. avoided D. recommended
29、A. explore B. remember C. revise D. reply
30、A. request B. concern C. time D. place
31、A. adventure B. tradition C. friendship D. trip
四、短文填空
32、A long-time great in the world of tennis, Swiss star Roger Federer recently announced that the Laver Cup in London would be his last ATP tennis event before ①________(step) away from Grand Slam tournaments(大满贯赛事)entirely.
After facing several sports injuries and surgeries(手术)in the past few years,such as two knee surgeries in 2020 and another in 2021, 41-year-old Federer has felt the time is right ②________(draw) his career to a close,knowing his body’s limits. As Federer ③________(say),“I know my body’s limits,and its message to me ④________ (late) has been clear. ”
Of all his achievements, Federer is best-known as a 20-time grand slam ⑤________ (win).
In spite of the hot competition at the top, Federer was ⑥________ continues to be loved by friends, ⑦________ (fan) and rivals(对手)alike.
Upon hearing news of Federer’s retirement(退役)his rival Nadal said on Twitter,“It’s been a pleasure but also ⑧________ honour to share all these years with you, living so many ⑨________ (amaze) moments on and off the court.”
After such a perfect sports journey, Federer’s influence ⑩________ tennis will continue to be felt in the years and decades to come.
五、书面表达
33、假定你是李华,你的留学生同学Jack对中国的风筝非常感兴趣。请你给他写一封信,邀请他下周六一起去人民公园放风筝。内容包括:
1. 时间、地点;
2. 简介风筝的历史;
3. 描述中国人对于风筝的热爱。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
六、读后续写
34、阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Sometimes I just felt like there were two of me. On the night of our school science fair, Mum and Dad both came because I was getting an award (奖励). They didn’t sit together but they each told me how proud they were of me. It was the first time in a long time that I’d seen them in the same room.
When I went back to Mum’s the next day, I was feeling sad and wasn’t paying attention as I rode my bike down the street. My bike hit a rock, and I fell down hard into the street, twisting (扭伤) my leg.
Mum rushed me to the emergency room calling Dad on the way. Someone put me on a bed and took an X-ray of my leg. My leg really hurt, but I almost forgot about it when I saw Mum and Dad both standing next to me. When the doctor said my leg wasn’t broken and I could go home, I went back to being the same old rubber band (橡皮筋).
At least at school nothing had changed, and I could be just me. My best friend, Trish, was in my class and we told each other everything, our deepest, darkest secrets. But one day Trish decided to pick Lisa instead of me to be on her softball team. I was so mad! So I hid her lunchbox. No one could find it. Later that day the teacher asked the kids again if anyone knew what had happened to the lunchbox. When she got to me, I couldn’t lie. I was sent to the principal’s (校长) office, and the principal called my parents. We had a meeting. Mum gave me her disappointed look that said, “How could you embarrass (使难堪) me like this ”
Tears filled my eyes. “I know. I feel terrible. ” Then the words kept coming out of my mouth like rocks rolling down a hill. “I hate that you get divorced (离婚)! You don’t even talk to each other unless I’m having a problem. My whole life has changed. I have two different homes, and two different sets of rules. And Tm always afraid that if you get mad at me, you’ll divorce me, too. ‘‘I froze. Did I just say all those things out loud
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Mum and Dad stared at each other, speechless for a moment.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Anyway, after that day things seemed different.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
1、答案:C
解析:细节理解题。根据 Denmark中的In fact, across the country you'll find huge networks of cycle paths where no motorized vehicles can go, so you can feel safe while riding your bike.(事实上,在丹麦全国各地,你会发现大量的自行车道,没有机动车辆可以前往,因此你可以在骑自行车时感到安全。)以及Norway部分中的Much like Denmark, the dedicated bike lanes do not allow for cars or motorized vehicles to enter them.(和丹麦一样,专用自行车道不允许汽车或机动车辆进入。)可知,这两个国家都有专用的自行车道。故选C。
2、答案:B
解析:细节理解题。根据The Netherlands中的There are bike lanes (and bikes) everywhere, they even have their own sets of traffic lights.(到处都有自行车道(和自行车),他们甚至有自己的一套交通灯。)可知,荷兰可以找到可以找到自行车专用的交通灯。故选B。
3、答案:D
解析:细节理解题。根据Sweden中的What's more, cycling is so big there that they have pump stations for deflated (泄气的)tires and bicycle-specific parking.(更重要的是,自行车在那里是如此之大,他们有充气轮胎的加气站和自行车专用停车场。)可知,游客在瑞典很容易找到充气轮胎泵站。故选D。
4、答案:D
解析:词句猜测题。根据第二段“But when I saw the way the oceans had become, I got anxious.(但当我看到海洋变成的样子时,我变得焦虑起来)”可知,当她回到巴尔港的家时,她变得更加焦虑。故画线词意思是“焦虑的”。故选D。
5、答案:A
解析:细节理解题。根据第三段“She learned how some of the beaches in South Florida had been closed by The Health Department because the water had too much bacteria in it.(她了解到佛罗里达州南部的一些海滩是如何被卫生部门关闭的,因为水中的细菌太多了)”可知,水里有细菌,不安全,所以海滩关闭了。故选A。
6、答案:C
解析:细节理解题。根据第四段“Aliyev is 23 years old and a recent graduate of Nova Southeastern University with a bachelor’s degree in business.(阿利耶夫今年23岁,刚从诺瓦东南大学毕业,获得商学学士学位)”可知,纳米娜·阿利耶夫主修商学。故选C。
7、答案:A
解析:细节理解题。根据第五段“Originally, the group started small, with friends coming together on the weekends to clean the beaches in Bal Harbour.(起初,这个团体很小,朋友们在周末聚在一起清理巴尔港的海滩)”可知,一开始是萨沙的朋友和萨沙一起清理海滩的。故选A。
8、答案:A
解析:细节理解题。根据第二段“Millions of bees have been destroyed to help contain the spread of the deadly mite, which reappeared in the country last week near the Port of Newcastle.(为了遏制这种致命螨虫的蔓延,数百万只蜜蜂已被消灭。上周,这种致命螨虫在纽卡斯尔港附近再次出现)”可知,人们要往蜂箱里倒气体是为了阻止致命螨虫的传播。故选A。
9、答案:C
解析:细节理解题。根据第四段“One of the biggest challenges in the current containment effort is figuring out the location of infected hives and mapping their spread in a vast region, according to Danny Le Feuvre, the acting head of the Australian Honey Bee Industrial Council.(据澳大利亚蜜蜂工业委员会代理主席Danny Le Feuvre说,目前遏制工作的最大挑战之一是确定受感染蜂巢的位置,并绘制出它们在广阔地区的传播地图)”可知,目前疫情防控的最大困难是寻找感染蜂巢的位置。故选C。
10、答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段“He said he was confident the country would be able to contain the spread, given its history of previous eradication efforts of honey bee mites and strict controls at all airports stopping passengers from bringing live plants, soil, fruits and vegetables into Australia.(他说,他相信澳大利亚有能力遏制这种传播,因为澳大利亚以前曾努力消灭蜜蜂螨虫,所有机场都有严格的控制措施,禁止乘客将活的植物、土壤、水果和蔬菜带入澳大利亚)”可知,费尔弗尔先生对澳大利亚的遏制行动持支持态度。故选D。
11、答案:D
解析:主旨大意题。根据第一段“Australia is the only major honey-producing country that has so far managed to contain the spread of a mite which is harmful to bees. The first step is pouring gas into the beehive. Then it’s time to wait. The job is finished when the hive is burned the next day.(澳大利亚是迄今为止唯一一个成功控制了对蜜蜂有害的螨虫传播的主要蜂蜜生产国。第一步是往蜂箱里倒气。然后就是等待的时候了。当第二天蜂巢被烧毁时,这项工作就完成了)”结合文章主要说明了为了挽救其蜂蜜产业,澳大利亚杀死数以百万计的蜜蜂以遏制一种有害螨虫的传播。可知,D选项“澳大利亚正在杀死蜜蜂以拯救其蜂蜜产业”最符合文章标题。故选D。
12、答案:D
解析:细节理解题。根据第二段“The study of almost 2,700 children aged between 7 and 10 in 38 schools in Barcelona, Spain, is the first to assess the influence of traffic noise on child cognitive development over time and to determine the influence of peaks in noise.(这项研究对西班牙巴塞罗那38所学校的近2700名7至10岁儿童进行了调查,首次评估了交通噪音对儿童认知发展的长期影响,并确定了噪音峰值的影响)”可知,此次研究首次评估交通噪音对儿童认知能力的影响,故此次研究的特殊之处在于它的研究内容。故选D。
13、答案:D
解析:主旨大意题。根据第四段“Noise is the second most damaging environmental factor to health, after air pollution. It was already known that noise would increase heart attacks and diabetes in adults. The UN said in February that urban noise pollution was growing into a “global public health problem”, leading to 12,000 early deaths a year in the EU alone, and affecting many cities from Bangkok to New York.(噪音是仅次于空气污染的危害健康的第二大环境因素。人们已经知道,噪音会增加成年人心脏病和糖尿病的发病率。联合国今年2月表示,城市噪音污染正在发展成为“全球公共卫生问题”,仅在欧盟每年就导致1.2万人过早死亡,并影响到从曼谷到纽约的许多城市)”可知,本段主要讲噪音对于人类健康的巨大危害。故选D。
14、答案:B
解析:推理判断题。根据最后一段“Considering that many European children living in large cities are exposed to high road-traffic noise levels, this study has suggestions for public policy to reduce road-traffic noise near schools.(考虑到许多生活在大城市的欧洲儿童所处的道路交通噪音水平很高,本研究提出了减少学校附近道路交通噪音的公共政策建议)”可推知,接下来可能会讲:一些可能制定的政策来减少学校附近道路的交通噪音。故选B。
15、答案:D
解析:推理判断题。根据第一段“Road-traffic noise significantly slows the development of memory and attention skills in primary school children, research has found.(研究发现,道路交通噪音会显著减缓小学生记忆力和注意力技能的发展)”可知文章是一份研究报告,最有可能来自科学杂志。故选D。
16、答案:①-⑤CDEAG
解析:本文是一篇说明文。文章向我们介绍了几种快乐学英语的方法。
①由小标题“·Read, read, read. (阅读,阅读,阅读)”和上文“One of the easiest things you can do to learn English faster is to read as much as you can. (为了更快地学习英语,最简单的事情之一就是尽可能多地阅读)”可知,作者建议通过阅读快乐学英语,C选项“一直阅读东西。”切题。故选C项。
②由小标题“·Watch movies. (看电影)”,上文“Watching movies will also help you improve your English, by helping you to hear what it sounds like and also helping you to learn new words. (看电影也会帮助你提高英语水平,帮助你听英语的发音,帮助你学习新单词)”和下文“Once you have a basic vocabulary, try to keep the subtitles (字幕) off and focus on listening for the words you do know and guessing the words you don’t know from what is happening on the screen. (一旦你掌握了基本词汇,试着关掉字幕,专注于听你知道的单词,并根据屏幕上发生的事情猜测你不知道的单词)”可知,作者建议通过看电影快乐学英语,D选项“你可以打开字幕开始观看。”承接上文讲看电影快乐学英语的最初做法,等学习程度高了之后,引出下文关掉字母学英语的内容。故选D项。
③E选项“这将帮助你提高发音。”和下文“It will also help increase your vocabulary. (这也有助于增加你的词汇量)”是讲“·Sing songs. (唱歌)”通过唱歌快乐学英语带来的两个好处。故选E项。
④该空选取小标题,需总结下文。由下文“You can also just make friends with English language speakers online and chat, email, and Skype together in order to practise your English. (你也可以在网上和说英语的人交朋友,一起聊天、发电子邮件和Skype,练习英语)”可知,作者建议通过交朋友快乐学英语,A选项“交个朋友。”切题。故选A项。
⑤由上文“You can also just make friends with English language speakers online and chat, email, and Skype together in order to practise your English. You can talk about whatever you want! (你也可以在网上和说英语的人交朋友,一起聊天、发电子邮件和Skype,练习英语。你想说什么就说什么)”可知,作者建议通过交朋友快乐学英语,G选项“你可以通过加入粉丝社区或通过语言学习社区找到在线朋友。”承接上文讲在哪里能找到网上朋友。故选G项。
17、答案:D
解析:考查名词词义辨析。句意:保罗和我同龄,他的妹妹蕾妮比我小两岁,他们住在法国。A. interest兴趣;B. dream梦想;C. height身高;D. age年龄。根据上文“I was about 13.”以及下文“his sister Renee was two years younger”可推知,此处为保罗和我同龄,他的妹妹蕾妮比我小两岁,都是在讲年龄的事情。故选D项。
18、答案:B
解析:考查形容词词义辨析。句意:我对学习语言非常着迷,所以当我的法语老师给我们分配笔友时,我很高兴。A. frightened害怕的;B. pleased高兴的;C. awkward难堪的;D. annoyed生气的。根据“I was crazy about learning languages,”可知,此处为我对学习语言非常着迷,所以当我的法语老师给我们分配笔友时,我很高兴。故选B项。
19、答案:B
解析:考查名词词义辨析。句意:收到外国的来信是件很不容易的事,所以我期待着收到他们的回信。A. arrangement安排;B. thing事情;C. problem问题;D. debate争论。根据“to get a letter from a foreign country”可知,这是一件事情,故可推知,此处为收到外国的来信是件很不容易的事,所以我期待着收到他们的回信。故选B项。
20、答案:A
解析:考查动词短语辨析。句意:收到外国的来信是件很不容易的事,所以我期待着收到他们的回信。A. looked forward to期待;B. was attracted to被吸引到;C. signed up for报名;D. took control of控制。 根据上文提到收到外国的来信是件很不容易的事,故可知,此处为所以我期待着收到他们的回信。符合上下文逻辑。故选A项。
21、答案:C
解析:考查名词词义辨析。句意:他们不擅长英语,所以六个月后,我们都在用法语写作,这帮助我很好地掌握了这门语言。A. Spain西班牙;B. English英语;C. French法语;D. German德语。根据上文提到“they lived in France”住在法国,以及该句的“They weren’t good at English”可推知,此处为我们都在用法语写作,这帮助我很好地掌握了这门语言。故选C项。
22、答案:D
解析:考查动词词义辨析。句意:1949年,我决定去法国度假去见他们。A. help帮助;B. praise赞扬;C. check检查;D. meet会见。根据下文“and I visited several times in the years that followed.”可推知,此处为1949年,我决定去法国度假去见他们。故选D项。
23、答案:A
解析:考查动词词义辨析。句意:这家人待我很好,在随后的几年里我去了几次。A. treated对待;B. fitted适应;C. knew知道;D. protected保护。根据句意以及“and I visited several times in the years that followed.”故可推知,此处为这家人待我很好,在随后的几年里我去了几次。故选A项。
24、答案:A
解析:考查动词词义辨析。句意:我第一次见到蕾妮时,她去车站接我,我们一见如故。A. picked接,搭载;B. called打电话;C. brought带来;D. held握住,举起。根据“at the station”可知,此处为她去车站接我,我们一见如故。故选A项。
25、答案:B
解析:考查动词词义辨析。句意:蕾妮写信告诉我,他在参军后不久就去世了。A. assured确保;B. informed通知;C. contacted联系;D. calmed使平静。根据“that he had died shortly after joining the army.”可知,此处为告诉的事情。故选B项。
26、答案:B
解析:考查形容词词义辨析。句意:蕾妮和我继续互相写信,我们的友谊变得更深了。A. calmer更平静的;B. deeper更深的;C. flatter更平的;D. shorter更短的。根据“Renee and I continued writing to each other”可知,此处为蕾妮和我继续互相写信,我们的友谊变得更深了。故选B项。
27、答案:D
解析:考查名词词义辨析。句意:我们谈论我们的家庭,我们的爱好和生活中的烦恼。A. memories回忆;B. kids孩子;C. organizations组织;D. hobbies爱好。根据句意以及“our families”和“our troubles in life”可推知,此处为我们谈论我们的家庭,我们的爱好和生活中的烦恼。故选D项。
28、答案:A
解析:考查动词词义辨析。句意:在这期间,我们一直在写信。A. kept保持;B. stopped停止;C. avoided避免;D. recommended推荐。根据“Throughout all this”以及下文“I’m 93 now and I still write to Renee.”可知,此处为在这期间,我们一直在写信。故选A项。
29、答案:D
解析:考查动词词义辨析。句意:她现在写作有困难,所以她打电话给我回复。A. explore探索;B. remember记得;C. revise改正;D. reply回复。根据“She has difficulty writing now”可知,此处为她现在写作有困难,所以她打电话给我回复。故选D项。
30、答案:C
解析:考查名词词义辨析。句意:大多数人似乎都没有时间写信了,但写信给我很大的乐趣。A. request要求;B. concern担心;C. time时间;D. place地方。根据句意和语境可知,此处为大多数人似乎都没有时间写信了,但写信给我很大的乐趣。故选C项。
31、答案:C
解析:考查名词词义辨析。句意:这是我拥有过的最宝贵的友谊。A. adventure冒险;B. tradition传统;C. friendship友谊;D. trip旅行。通篇文章可知,文章讲述了作者和笔友长达80年的深厚友谊,以及上文的“Renee and I continued writing to each other, and our friendship became...”提示可知,此处为这是我拥有过的最宝贵的友谊。故选C项。
32、答案:①stepping②to draw③said④lately⑤winner⑥and⑦fans⑧an⑨amazing⑩on/upon/over
解析:本文是一篇新闻报道。文章主要报道了网球天王费德勒宣布退役。
①考查动名词。句意:瑞士网球巨星罗杰·费德勒(Roger Federer)最近宣布,伦敦的拉沃尔杯(Laver Cup)将是他在完全退出大满贯赛事之前参加的最后一场ATP网球赛事。根据空格前的介词before可知,此处用提示词的动名词形式作介词的宾语,符合题意。故填stepping。
②考查非谓语动词。句意:在经历了几次运动损伤和手术后,例如在2020年和2021年的两次膝盖手术,41岁的费德勒觉得是时候结束他的职业生涯了,他知道自己的身体极限。根据空格前的is right可知,此处是be+adj+to do结构,故填to draw。
③考查时态。句意:正如费德勒所说,“我知道我身体的极限,它最近给我的信息很清楚。”分析句意可知,事情发生在过去,所以空格处填一般过去时。故填said。
④考查副词。句意:同上。分析句式结构可知,此处用副词“最近”作时间状语,符合语境。故填lately。
⑤考查名词。句意:在他所有的成就中,费德勒最著名的是20次大满贯冠军。根据空格前“as a 20-time grand slam(作为20次大满贯)”可知,此处应填提示词的名词形式表示“20次大满贯冠军”符合语境,空前的不定冠词a表明用单数,故填winner。
⑥考查连词。句意:尽管在顶级赛场上竞争激烈,但费德勒过去和现在受到朋友、球迷和对手的爱戴是一样的。 分析句式结构可知,此处and连接前后两个谓语动词,表并列。故填and。
⑦考查名词。句意:同上。根据空前空后的并列名词and可知,此处应填提示词的名词复数形式。故填fans。
⑧考查冠词。句意:在听到费德勒退役的消息后,他的竞争对手纳达尔在推特上说:“能和你一起度过这么多年,在球场内外度过这么多令人惊叹的时刻,我感到很高兴也很荣幸。”根据honour可知,此处是修饰单数可数名词,且honour—词首字母为元音音素,需用不定冠词an表示泛指,一种荣耀。故填an。
⑨考查形容词。句意:同上。根据空格后的名词moments可知,此处用形容词amazing表示“令人惊奇的”时刻,符合语境。故填amazing。
⑩考查固定短语。句意:在经历了如此完美的运动之旅后,费德勒对网球的影响将在未来的几年甚至几十年里继续显现。根据空格前的influence可知,此处用固定短语influence on/upon/over表示“对于……的影响”符合语境。故填on/upon/over。
33、答案:Dear Jack,
I'm more than delighted to know that you are interested in Chinese kites. So I'm writing to invite you to fly kites with me next Saturday in People's Park.
The kite is a symbol of Chinese handicraft with a history of more than two thousand years. Flying a kite is a very popular activity in all generations in China. It is easy to find the scene where people holding lines gather in the open areas, with colourful kites floating in the blue sky.
Looking forward to your reply. I am sure you will enjoy flying kites.
Yours,
Li Hua
解析:本篇书面表达属于应用文。要求考生给对中国风筝非常感兴趣的Jack写一封邀请信,邀请他下周六一起去人民公园放风筝。内容包括:1. 时间、地点;2. 简介风筝的历史;3. 描述中国人对于风筝的热爱。
1.词汇积累
认识到:know→realize
对……感兴趣:be interested in→have an interest in
受欢迎的:popular→welcome
喜欢:enjoy→be fond of
2.句式拓展
合并简单句
原句:The kite is a symbol of Chinese handicraft with a history of more than two thousand years. Flying a kite is a very popular activity in all generations in China.
拓展句:Because the kite is a symbol of Chinese handicraft with a history of more than two thousand years, flying a kite is a very popular activity in all generations in China.
【高分句型1】I'm more than delighted to know that you are interested in Chinese kites. (运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】It is easy to find the scene where people holding lines gather in the open areas, with colourful kites floating in the blue sky. (运用了where引导的限制性定语从句)
34、答案:
Mum and Dad stared at each other, speechless for a moment. Then Mum reached over and hugged me. “I’m sorry you’ve been so upset. You know we love you. We should have paid more attention to how you were feeling.” Then Dad took my hand. “We also don’t want you to feel scared. Our decision to get divorced has nothing to do with you. We love spending time with you. In fact, why don’t we all go to the park and figure out how to make things better ”
Anyway, after that day things seemed different. Sometimes Mum and Dad drove me to a grassy picnic area. We sat on an old blanket and talked heartily. I felt very grown-up because I think Mum and Dad really listened to what I said. Mum took me shopping and bought me a cookbook for kids. And when I was at Dad’s and made a chocolate pudding pie, Mum stopped by to taste it. But the thing that’s making me the happiest is that Mum and Dad will both be around to accompany me.
解析:本文以人物为线索展开,讲述了作者父母离婚了,作者感觉自己被撕裂了,有一天作者受伤了,看到父母站在一起,作者感觉一切未变,但在学校里,一切都没有改变。作者因为和同学闹矛盾,藏了同学的午餐盒,妈妈对作者很失望,此时作者情绪失控,讲述了父母离婚对自己的伤害。
1.段落续写:
①由第一段首句内容“爸爸妈妈凝视着对方,一时无语。”可知,第一段可描写爸爸妈妈用自己的方式安慰作者并决定一起去公园出游,想办法让事情变得更好。
②由第二段首句内容“无论如何,那天之后,情况似乎有所不同。”可知,第二段可描写爸爸妈妈为作者做出的改变,时常陪伴作者,作者心灵得到抚慰,感到幸福。
2.续写线索:父母相对无言——父母安慰作者——父母决心做出改变——父母时常陪伴作者——作者很开心
3.词汇激活
行为类
①拥抱:hug/embrace
②顺路探望:stop by/drop in
③陪伴某人:accompany sb./keep pany
情绪类
①感到难过的:be upset/feel grieved
②害怕的:scared/frightened
③尽情地:heartily/to one’s heart’s content
[高分句型1]. We should have paid more attention to how you were feeling. (运用了how引导的宾语从句)
[高分句型2]. I felt very grown-up because I think Mum and Dad really listened to what I said. (运用了because引导的原因状语从句,省略that引导的宾语从句和what引导的宾语从句)
[高分句型3]. But the thing that’s making me the happiest is that Mum and Dad will both be around to accompany me. (运用了that引导的限制性定语从句和that引导的表语从句)