云南省景东彝族自治县第一中学2022-2023学年高一上学期期中考英语试卷(含答案)

文档属性

名称 云南省景东彝族自治县第一中学2022-2023学年高一上学期期中考英语试卷(含答案)
格式 docx
文件大小 27.6KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-12 15:47:50

图片预览

文档简介

云南省景东彝族自治县第一中学2022-2023学年高一上学期期中考英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读理解
Do you like traveling If you are interested, come to our travel service (旅行社) as soon as possible. We offer (提供) the following travel lines for you to choose.
2-Day Huai’an Culture Group Tour
How about going to Huai’an for the weekend You can visit Zhou Enlai Memorial and taste delicious Huaiyang food such as lobsters (龙虾) and crabs (螃蟹).
Tour Price: 300
Call us at 800-817-7223.
5-Day Colorful Taiwan Group Tour
If you like to take a round-island trip, Taiwan is the best place for you! You can climb Ali Mountain, go boating in Sun Moon Lake and experience the various culture of the island.
Tour Price: 8,500
Call us at 800-850-8288.
8-Day London Private Tour
Come to London to enjoy the view of the Thames (泰晤士河) and visit such places of interest as Tower Bridge and Big Ben.
Tour Price: 1 person: 16,800 2-5 persons: 15,800/person 6-9 persons: 13,800/person
Call us at 800-830-7288.
1、How long will the Huai’an Culture Group Tour last
A.Two days. B.Four days. C.Five days. D.Eight days.
2、If you want to go boating in Sun Moon Lake, you should call ______.
A.800-817-7223 B.800-810-6288 C.800-830-7288 D.800-850-8288
3、If you take the 8-Day London Private Tour, you will be able to ______.
A.taste Huaiyang food B.climb Ali Mountain
C.enjoy the view of the Thames D.breathe the fresh air
4、The information above may come from a ______.
A.driving school B.travel service C.sports center D.bus station
Sixteen years ago a boy gave me an important gift. It was a smile. It was the early autumn of my first year at a middle school, and my old school was far away. As a result, no one knew who I was. I was very lonely, and afraid to speak to anyone.
Every time I heard the other students talking and laughing, I felt my heart break. I couldn’t talk with anyone about my problems. Then one day, when my classmates were talking happily with their friends, I was sitting at my desk unhappily as usual. At that moment, a boy entered the classroom. I didn’t know who he was. He passed by me and then turned back. He looked at me, with a smile.
Suddenly, I felt the touch of something bright and friendly. It made me feel happy and warm. That smile changed my life. I started to talk with other students and make friends. Day by day, I became closer to everyone in my class. The boy with the lucky smile has become my best friend now.
One day I asked him why he had smiled, but he couldn’t remember doing so! It doesn’t matter because all the dark days have gone. I believe that the world is what you think it is. If you think it is lonely, you might always be alone. So smile at the world and it will smile back.
5、When did the writer get the gift
A.At the age of 16.
B.After making friends with the boy.
C.In the first year at a middle school.
D.After becoming closer to everyone in the class.
6、Why was the smile an important gift
A.Because the writer’s old school was far away.
B.Because the writer didn’t know who the boy was.
C.Because the smile didn’t mean anything to the boy.
D.Because it made the writer feel happy and warm.
7、Why didn’t the writer talk to anyone in her new school about her problems
A.Because she was always unhappy.
B.Because she didn’t know anyone at the time.
C.Because she was in the first year at the junior high school.
D.Because she didn’t want her parents to worry about her.
8、How did the smile change her life
A.She started to make friends.
B.She became the best friend of the boy.
C.Her parents didn’t worry about her any more.
D.She realized that she was lonely.
Chicken is America’s most popular meat. Many people assume chicken follows a simple rule-of-thumb: Pink chicken turned white means “done.” It’s similar to how we cook other meats. But is this true To study how cooks at home follow safety recommendations, researchers filmed 75 households in five European countries. From a random but nonrepresentative sample, they also conducted an online survey of nearly 4,000 households in the same countries that say they cook chicken.
Worried that chicken would dry out, most home cooks determined doneness by color and texture (口感) inside the meat, they found. Few bothered with thermometers (温度计), claiming they took too much time, were too complicated to use, didn’t fit in the chicken or weren’t necessary (although easy-to-use thermometers are inexpensive and widely available).
In additional lab experiments, the scientists injected raw chicken breast with bacteria (细菌), which cause millions of sicknesses, thousands of hospitalizations and hundreds of deaths each year in the United States. They cooked the breasts until they reached core temperatures ranging from 122 to 158 Fahrenheit, and they discovered something surprising. At 158 degrees, but not lower, bacteria inside the chickens’ cores was reduced to safe levels, and when cut open its flesh appeared dull and fibrous, not shiny like raw chicken. But meat began changing from pink to white far below this, and most color change occurred below 131 degrees Fahrenheit. Sometimes, the chicken’s core would be safely cooked, but unsafe levels of bacteria still existed on surfaces that hadn’t touched the grill plate.
So what are you supposed to do
Dr. Bruno Goussault, a scientist and chef, recommends buying and cooking breasts and legs separately. Bring the breast’s core to 165 degrees Fahrenheit, he said, and the leg to between 168.8 and 172.4 Fahrenheit. If you really want to safely measure temperature for a whole chicken, insert a pop-up thermometer into the thickest part of the leg before roasting it, Dr. Goussault suggests. By the time it pops, the breasts will have long cooked. They will likely be dry and far from his standards of culinary (烹饪的) perfection. But you’ll be sure to, as Dr. Goussault says in French, “dormir sur ses deux oreilles,” or, figuratively, “sleep peacefully.”
9、Why didn’t home cooks measure temperature with a thermometer
A.They could not afford it. B.It affected the taste of the meat.
C.It was not available in supermarkets. D.They thought it was too much trouble.
10、In lab experiments, when the temperature reached 158 Fahrenheit, the meat .
A.was free of bacteria B.still remained pink
C.appeared to dry out D.was reduced in size
11、What can be learned from the last paragraph
A.The meat does not taste best when bacteria free.
B.The leg becomes fully cooked before the breast.
C.A whole chicken requires a higher temperature.
D.The thermometer should be placed inside the breast.
12、What is the passage mainly about
A.Food safety. B.Simple lifestyle.
C.Cooking skills. D.Kitchen equipment.
For teenagers, it's great fun to explore new places and it feels like an adventure, even when you know you're not the first to have been there. But to make sure not to get lost or waste time going round in circles, the following tips may be helpful.
◆Do the map reading if you're being driven somewhere. It'll be easier if you keep the map following the direction you are traveling in. Keep looking ahead so that you can give the driver lots of warning before having to make a turn, or you'll have to move to the back seat.
◆ Get a group of friends together and go exploring. You'll need a good map, a compass , a raincoat, a cell phone to call for help in case you get lost, and a bit of spare cash for emergencies .Tell someone where you're going before you set out and let them know what time you expect to be back. The purpose of the activity is in not getting lost, not in seeing how fast you can go, so always stick together, waiting for slower friends to catch up.
◆See if your school or a club organizes orienteering(越野识途比赛)activities, in which you need a map and a compass to find your way. This can be done as a sport, with teams trying to find the way from A to B(and B to C, etc. ) in the fastest time, or simply as a spare-time activity. It enables you to be familiar with the use of maps and compass and gain some special skills. In some way, it’s not only good fun, but also a great way to keep fit.
13、When you sit beside the driver, you’d better________.
A.look ahead to see where there is a gas station
B.move to the back seat if feeling uncomfortable
C.keep looking at the map to find another place to go to
D.direct the driver when necessary
14、In the exploration, why do you need wait for the slower friends
A.To share the fun with him/her in exploration
B.To tell him/her what’s going on with group members.
C.To avoid yourself or your friends getting lost
D.To show them how fast you can go
15、What does the whole passage talk about
A.the fun of exploration
B.how to prevent people getting lost in exploration
C.what to bring for exploration
D.the way to use a map in exploration
二、七选五
16、Playing sports is a lot of fun. Getting hurt is not. ①________
Wear protective equipment.
The equipment you wear depends on the sport you play. Helmets (头盔) are the most common protective equipment. They protect your head while you’re playing football, baseball, softball, skateboarding, and so on.
Warm up.
②________Doing some stretches (伸展) can get you prepared to hit the field. By warming up, you get yourself ready to play. Warming up and practicing a sport help keep you safe, too.
Know the rules of the games.
Traffic lights help prevent crashes between the many cars that drive on the roads together. This works because drivers know the rules and follow them-at least most of the time. ③________When players know the rules of the game, fewer injuries happen. For example, you know that in soccer you can’t come from behind, crash into a player’s legs, and steal the ball. It’s legal and safer to go after the ball rather than the player.
④________
This is a really important one. If you love sports, you may want to get back in the games, even after an injury. But playing when you’re hurt is a bad idea. ⑤________
Now you know how to prevent sports injuries. If you follow these rules, you can stay safer while you are playing sports.
A.Don’t play when you’re injured.
B.Don’t do too much exercise.
C.It’s the same way with sports.
D.It can lead to an even worse injury.
E.It’s not a good idea to just go to the field and start playing.
F.You and the other players know what to expect from each other.
G.Take these steps to prevent injuries so you can stay in the game.
三、完形填空(15空)
A father and his son were travelling in a car. The son was 1 and the father sat on the seat next to him. Just then, a terrible storm broke.
The son said to the father, “Dad, the storm is very 2 . What should we do now ” The father answered, “You don’t 3 driving the car.” A while later, the son noticed that many people were stopped by the storm and waiting for the storm to 4 . The son asked his father what to 5 . The father said, “ 6 driving the car.” The son said, “Dad, I can hardly 7 things. Many people have stopped their 8 .” The father said, “Don’t 9 these people. Just keep driving.” After some time, the son started seeing everything 10 . He found the 11 had stopped and that the sun had come out. The father said, “Stop the car.” They found those people who stopped were 12 stuck in the storm.
“If you had done the same as those people, you would be stuck in the storm too,” the father said. The 13 time often comes in people’s life. If you lose your 14 during the hard time, then you will be stuck in it. If you keep going with courage, you will get through the difficult time and achieve 15 at last.
17、A.working B.driving C.reading D.eating
18、A.warm B.strange C.strong D.common
19、A.discuss B.practise C.like D.stop
20、A.pass B.break C.continue D.change
21、A.write B.buy C.say D.do
22、A.Keep B.Remember C.Imagine D.Enjoy
23、A.use B.read C.see D.feel
24、A.talks B.jobs C.games D.cars
25、A.laugh at B.care about C.look for D.run after
26、A.clearly B.carefully C.rapidly D.partly
27、A.bus B.bike C.storm D.rain
28、A.only B.still C.even D.again
29、A.hard B.sad C.great D.lonely
30、A.health B.goal C.courage D.mind
31、A.friendship B.happiness C.fame D.success
四、短文填空
32、Lang Ping and Michael Jordan are athletes who are masters in their sports.
When the Chinese team was preparing for the 2015 World Cup, her determination①________ (test). The team that Lang Ping had built was falling②________.Two players had to leave. ③________ (lose) two important players was a big challenge, but Lang Ping did not lose heart. She knew that her young players could win④________ they worked together as a team. Two weeks later, they were world champions!
Michael Jordan⑤________ became known as “Air Jordan” changed basketball with his graceful moves and jumps. His skills were impressive, but the mental⑥________ (strong) that he showed made him unique. Jordan says that the secret to his success i⑦________ (learn) from his failures. Losing games taught him⑧________ (practise) harder and never give up. In life, Jordan has learnt to share his success with others. The Boys and Girls Club which he started in Chicago⑨________ (help) young people since 1996. They set good⑩________ (example) for us and we are proud of them.
五、完成句子
33、very/ Tom /film/boring/found/the(连词成句)
34、first/ she/prize/won/(连词成句)
35、is listening/carefully/Mary/the/teacher/to(连词成句)
六、书面表达
36、假如你是高一年级新生李华。开学之初,你的英语老师Ms Li希望了解每位同学的英语学习情况。请按以下要点用英语给她写一封信。
(1)对英语学习的认识;
(2)自己目前的英语水平;
(3)自己英语学习存在的主要问题。
注意:(1)词数80左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
1、答案:A
解析:细节理解题。根据第一个小标题2-Day Huai'an Culture Group Tour(2天淮安文化团体游)可知,淮安文化团旅游要持续两天。故选A。
2、答案:D
解析:细节理解题。根据5-Day Colorful Taiwan Group Tour部分中You can climb Ali Mountain,go boating in Sun Moon Lake and experience the various culture of the island. Call us at 800-850-8288.(你可以爬阿里山,在日月潭划船,体验岛上的各种文化。请拨打800-850-8288)可知,如果你想去日月潭划船,你应该打800-850-8288。故选D。
3、答案:C
解析:细节理解题。根据8-Day London Private Tour部分中Come to London to enjoy the view of the Thames and visit such places of interest as Tower Bridge and Big Ben.(来伦敦欣赏泰晤士河的景色,参观伦敦塔桥和大本钟等名胜古迹)可知,如果你参加为期8天的伦敦私人游,你将可以欣赏到泰晤士河的景色。故选C。
4、答案:B
解析:文章出处题。根据第一段Do you like traveling?If you are interested,come to our travel service (旅行社) as soon as possible. We offer (提供) the following travel lines for you to choose.(你喜欢旅游吗?如果您感兴趣,请尽快到我们的旅行社来。我们提供以下旅游线路供您选择)结合文章主要介绍了三条旅行线路以及各自的特色和价格等信息可推知,文章可能来自旅行社。故选B。
5、答案:C
解析:细节题。根据 It was the early autumn of my first year at a middle school 可知是在一所中学的第一年,故选C。
6、答案:D
解析:推理题。根据 I was very lonely, and afraid to speak to anyone 没有人知道我是谁。我很孤单,害怕与任何人交朋友和 It made me feel happy and warm 这让我感到快乐温暖。 可知因为作者感到孤独,没有朋友,这使她感到幸福和温暖,故选D。
7、答案:B
解析:推理题。根据 It was the early autumn of my first year at a middle school和 Every time I heard the other students talking and laughing, I felt my heart break. I couldn't talk with anyone about my problems 可知她是新来到学校的,因为她当时不认识任何人,故选B。
8、答案:A
解析:推理题。根据 That smile changed my life. I started to talk with other students and made friends. Day by day, I became closer to everyone in my class. The boy with the lucky smile has become my best friend now那个微笑改变了我的生活。我开始与其他学生交谈并结识了朋友。一天又一天,我和班里的每个人都更亲近了。那个带着幸运微笑的男孩现在成了我最好的朋友,可知她开始交朋友了,故选A。
9、答案:D
解析:这是一篇说明文,文章通过描述科学家所做的鸡胸和鸡腿的烹饪温度的测量实验,说明如何烹饪鸡肉才是安全的。
细节理解题。由文章第二段 Few bothered with thermometers (温度计), claiming they took too much time, were too complicated to use, didn't fit in the chicken or weren't necessary.很少有人为温度计费心,宣称他们花费了太多的时间,太复杂而不能使用,不适合鸡肉也没必要。可知,人们会觉得用温度计比较麻烦,与选项 D 内容相符,故选 D 项。
10、答案:C
解析:细节理解题。由文章第三段 At 158 degrees, but not lower, bacteria inside the chickens' cores was reduced to safe levels, and when cut open its flesh appeared dull and fibrous, not shiny like raw chicken.在 158 度时,但不是更低,鸡核心的细菌降到了安全水平,当被切开时,鸡肉显得枯燥和纤维状,不像生鸡肉肉质那么光滑。可知,到了 158 度时,鸡肉会显得干燥和纤维状,与选项C内容相符,故选 C 项。
11、答案:A
解析:推理判断题。由最后一段 Bring the breast's core to 165 degrees Fahrenheit, he said, and the leg to between 168.8 and 172.4 Fahrenheit.鸡胸的核心温度要达到 165 度,他说,鸡腿的温度要达到 168.8 度和172.4 度之间,和 They will likely be dry and far from his standards of culinary(烹饪的) perfection.他们可能会干燥,而且与完美的烹饪标准也相去甚远。可知,鸡胸和鸡腿的安全烹饪温度分别为 165 度,168.8 度和 172.4 度之间,这时细菌几乎被杀死了,所以食用是比较安全的,但此时口感和味道却不那么好了。与选项 A 内容相符,故选 A 项。
12、答案:A
解析:主旨大意题。由文章第一段 To study how cooks at home follow safety recommendations, researchers filmed 75 households in five European countries.为了研究在家烹饪如何遵守安全的建议,研究者们在 5个欧洲国家拍摄了 75 个家庭的烹饪情况。可知,文章讲述的是在家烹饪时的食品安全问题,与选项 A 内容相符,故选 A 项。
[点晴] 主旨大意题是阅读理解的常见题型,做这类题时,一般会有如下思路:1.关注首段或是最后一段,这两个位置往往会有体现文章主旨的句子。2.如没有主旨句,要通读全文,自己概括出文章大意。例如小题4 就依据第一个思路,由第一段 To study how cooks at home follow safety recommendations, researchers filmed 75 households in five European countries. 为了研究在家烹饪如何遵守安全的建议,研究者们在 5个欧洲国家拍摄了 75 个家庭的烹饪情况。再结合文章的描述,可知本文讲述的是在家烹饪时食品安全的问题,故选 A 项。
13、答案:D
解析:细节理解题。根据第二段第三句Keep looking ahead so that you can give the driver lots of warning before having to make a turn, or you'll have to move to the back seat. (一直看着前方,这样就可以在转弯之前给司机很多警告,不然的话就坐到后座去。)可知,当你坐在司机旁边的时候,应该必要时指导司机。故选D。
14、答案:C
解析:细节理解题。根据第四段最后一句The purpose of the activity is in not getting lost, not in seeing how fast you can go, so always stick together, waiting for slower friends to catch up.可知,等走得慢的朋友是为了避免自己或朋友迷路。故选C。
15、答案:B
解析:主旨大意题。根据第一段最后一句to make sure not to get lost or waste time going round in circles, the following tips may be helpful.可知,本文的主题是:如何防止人们在探索中迷失方向。故选B。
16、答案:①-⑤GECAD
解析:(1)G.文章衔接题.根据前文Playing sports is a lot of fun. Getting hurt is not.可知运动很有趣,受伤不是.G项:Take these steps to prevent injuries so you can stay in the game.采取一些措施来防止受伤,这样你就可以留在比赛中.符合文意,故选G.(2)E.联系下文题.根据后文Doing some stretching(伸展)can get you prepared to hit the field.可知做一些伸展运动可以让你做好准备.E项:Its not a good idea to just go to the field and start playing.去运动场开始运动不是一个好主意.符合文意,故选E.(3)C.理解判断题.根据前文提到了交通规则.根据后文When players know the rules of the game,fewer injuries happen.可知当玩家知道比赛规则时,受伤的几率就会减少.C项:Its the same way with sports.这与体育运动是一样的.符合文意,故选C.(4)A.段落理解题.根据后文Some rules don’t have anything to do with scoring points. Some rules are just about protecting other people.可知有些规则与得分无关,有些规则只是为了保护他人.A项:Watch out for others.当心别人.符合文意,故选A.(5)D.归纳总结题.根据后文This is a really important one. If you love sports,you may get right back in the game,even after an injury.可知这是一个非常重要的项目.如果你喜欢运动,即使受伤了,你也可以马上回到比赛中.D项:Don’t play when your injured.受伤时不要玩耍.符合文意,故选D.",
17、答案:B
解析:考查动词及语境理解。A.working工作;B.driving开车;C.reading读;D.eating吃。句意:儿子在开车,父亲坐在他旁边的座位上。根据上文" travelling in a car "和下文" the father sat on the seat next to him”知,父亲坐副驾,那儿子就是在开车。故选B。
18、答案:C
解析:考查形容词及语境理解。A.warm温暖的;B.strange奇怪的;C.strong强大的;D.common常见的。句意:爸爸,暴风雨很大。根据下文" many people were stopped by the storm "可知,很多人都因为暴风雨停了下来,说明暴风雨很大。故选C。
19、答案:D
解析:考查动词及语境理解。A.discuss讨论;B.practise练习;C.like喜欢;D.stop停止。句意:你不能停止开车。根据第9空后的"Just keep driving"可知,父亲不准儿子停下来。故选D。
20、答案:A
解析:考查动词及语境理解。A.pass停止;B.break打破;C.continue继续;D.change改变。句意:过了一会儿,儿子注意到许多人被暴风雨拦住了,等着暴风雨过去。根据上文"many people were stopped by the storm and waiting for the storm to"可知,很多人停下来是想等暴风雨停止。故选A。
21、答案:D
解析:考查动词及语境理解。A.write写;B.buy买;C.say说;D.do做。句意:儿子问父亲该怎么办。根据下文"The father said, "driving the car"是父亲的回答可知,儿子问父亲该怎么办,也就是该做什么。故选D。
22、答案:A
解析:考查动词及语境理解。A.Keep保持;B.Remember记得;C.Imagine想象;D.Enjoy喜欢。句意:继续开车。根据第9空后的"Just keep driving"可知,父亲让儿子继续开,keep doing意为"一直做某事"。故选A。
23、答案:C
解析:考查动词及语境理解。A.use用;B.read读;C.see看见;D.feel感觉。句意:爸爸,我几乎什么都看不见。根据下文"After sometime, the son started seeing everything"可知,此处儿子是在说暴风雨太大了,什么都看不到了。故选C。
24、答案:D
解析:考查名词及语境理解。A.talks谈话;B.jobs工作;C.games游戏;D.cars汽车。句意:很多人停下了他们的车。根据上文"manypeoplewerestoppedbythestorm"可知,很多人停下来,也就是把车停了下来。故选D。
25、答案:B
解析:考查动词短语及语境理解。A.laughat嘲笑;B.careabout在乎;C.lookfor寻找;D.runafter追求。句意:不要管这些人。根据下文"these people. Just keep driving"可知,父亲叫儿子不要在乎其他人,一直开车就行了,空格处意为"在乎"。故选B。
26、答案:A
解析:考查副词及语境理解。A.clearly清楚地;B.carefully仔细地;C.rapidly快速地;D.partly部分地。句意:过了一段时间,儿子开始看清一切。根据下文"the sun had come out"可知,太阳出来了,所以儿子能看清一切了。故选A。
27、答案:C
解析:考查名词及语境理解。A.bus公交车;B.bike自行车;C.storm暴风雨;D.rain雨。句意:他发现暴风雨停了,太阳出来了。根据第一段"a terrible storm broke"可知,他们遇到的是暴风雨,此处指暴风雨停了。故选C。
28、答案:B
解析:考查副词及语境理解。A.only只是;B.still仍然;C.even甚至;D.again再一次。句意:他们发现那些停下来的人仍然被困在暴风雨中。根据下文"stuck in the storm"可知,那些停下车的人仍然被困在暴风雨中。故选B。
29、答案:A
解析:考查形容词及语境理解。A.hard困难的;B.sad伤心的;C.great伟大的;D.lonely孤独的。句意:艰难的时刻经常出现在人们的生活中。根据下文" get through the difficult time "可知,人们生活中经常会出现困难的时刻。故选A。
30、答案:C
解析:考查名词及语境理解。A.health健康;B.goal目标;C.courage勇气;D.mind头脑。句意:如果你在困难的时候失去了勇气,那么你就会陷入困境。根据下文" If you keep going with courage, you will get through the difficult time "可知,如果你勇敢地继续前进,你就会度过难关,那如果失去了勇气,那么你就会陷入困境。故选C。
31、答案:D
解析:考查名词及语境理解。A.friendship友谊;B.happiness快乐;C.fame名声;D.success成功。句意:如果你勇敢地继续前进,你就会度过难关,最终取得成功。根据上文" get through the difficult "可知,克服了困难,最终就能获得成功。故选D。
32、答案:①was tested②apart③Losing④if⑤who/that⑥strength⑦learning⑧to practise⑨has been helping⑩examples
33、答案:Tom found the film very boring.
34、答案:She won first prize.
35、答案:Mary is listening to the teacher carefully.
36、答案:
解析:Dear Ms Li,
I am very happy to have you as our English teacher.
As the world is becoming a global village, English is getting more and more important, so mastering English means we can see the world through a new window.
My English is just OK and the two main problems in my study are that I feel it difficult to learn words by heart, and that I often feel nervous when speaking English. I really hope that you can give me good advice on how to memorize new words.
Thank you!
Yours,
Li Hua
同课章节目录