山东省德州市2023-2024学年高一上学期英语期中考试
英语试题
注意事项:
1. 答第I 卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号框。
3. 全部答案在答题卡上完成, 答在试卷上无效。
第I 卷(满分95分)
第一部分 听力(共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最 佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段 对话仅读一遍。
1. What is the man doing
A. Giving advice. B. Doing exercise. C. Drinking coffee.
2. Where is Mr. Smith now
A. In Paris. B. In London. C. In New York.
3. How many books did the man borrow
A. Two. B. Three. C. Four.
4. What does the woman think of her boss
A. Boring. B. Kind. C. Rude.
5. Where does the woman advise spreading the message
A. In the newspaper. B. On the radio. C. On social media.
第二节(共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6、7题。
6. What is the woman paying for
A. Drinks. B. Snacks. C. Clothes.
7. How does the man usually pay in the west
A. By cash. B. By card. C. By phone.
听第7段材料, 回答第8、9题。
8. What does the man want to be
A. A writer. B. A painter. C. A musician
9. What does the woman suggest the man do at last
A. Follow his heart. B. Talk with his family. C. See a doctor.
听第8段材料, 回答第10至12题。
10. Where was the hat probably from
A. From Russia. B. From Japan. C. From Korea.
11. What’s the weather like today
A. Cold. B. Hot. C. Warm.
12. What can we know about Liz’s trip
A It was dull. B. It was exciting. C. It was mainly business.
听第9段材料, 回答第13至16题。
13. What is the biggest issue for young people now
A. Drug use. B. Violent crime. C. More pressure.
14. What does the man encourage everyone to do
A. Write e-mails. B. Organize meetings. C. Receive newsletters.
15 What caused the woman to help young girls
A. The man’s help. B. Her daughter’s problem. C. Her teacher’s influence.
16. Where do the speakers probably work regularly
A. At doctor’s office. B. At a school. C. At a factory.
听第10段材料, 回答第17至20题。
17. What are passengers for Flight 582 doing
A. Waiting for an arrival. B. Getting on the plane. C. Checking in their luggage.
18. Which gate is for Flight 644
A. G-3. B. E-3. C. E-4.
19. What are passengers asked to do
A. Wear the seat belts. B. Look for a bite to eat. C. Have boarding passes ready.
20. What would happen to the not-being-attended bags
A. They’d be removed for safety.
B. They’d be left where they are.
C. They’d be put in the food court.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项, 并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Chocolate Cheesecake Muffins (松饼) have a chocolate-based muffin full of chocolate chips, which is filled and baked with a very easy cheesecake. Simple but popular.
Ingredients(原料)
·125g unsalted butter, at room temperature
·150g soft light brown sugar, 275g self-raising flour, 250g milk chocolate chips and 1 egg
·175ml soured cream or natural yoghurt and 175ml whole milk
Method
First preheat the oven to 180℃/160℃ and line a 12-hole muffin tray with muffin cases.
Second, in a large bowl, beat the butter and sugar together until light and fluffy. Add the egg, and soured cream and beat again until smooth. Add the flour to a separate bowl, along with the milk, and mix with a knife until smooth. Add the mixture from the 2 bowls together and beat again gently until combined, and thus the cheesecake mixture is ready.
Third, add a tablespoon of cake mixture to each muffin case, and then add a spoonful of cheesecake mixture on top. Put the chocolate chips over it. Bake in the oven for 25—27 minutes. Leave to cool fully before tasting them.
1. Which of the following ingredient is a must for making the muffin
A. 150g light brown butter. B. 275g machined flour.
C. 175ml natural yoghurt. D. 250g milk chocolate chips.
2. Which is the last step in making muffins
A. Preheat the oven. B. Mix the butter and egg.
C. Bake in the oven. D. Add the chocolate chips.
3. Where is the passage probably taken from
A. A magazine. B. An interview. C. A storybook. D. An advertisement.
B
Carson calls himself, a matchmaker of the never-ending waste of American society, trying not to pair people with people, but things with people.
For nearly ten years, his company, Repurposed Materials, has not been looking to recycle the waste he gets —breaking it down to make something new—but rather finding new homes for thrown-away goods in their original (原来的) forms.
In the late 1990s, Carson was on break from business school in Vail, Colorado, when he discovered the vast world of waste. He began thinking about creating a secondhand store that would sell old materials and keep them out of being wasted. Then, in 2010, his company, Repurposed Materials appeared.
Carson, a husband and father of three adult children, is far from wasteful. Frugal is how he describes himself. The clothes he’s wearing all came from a charity shop; the truck he drove was a secondhand one.
“Why break something down, why melt something down, if it still has value ” he asks. An old oil-field pipe might be melted down and turned into a car bumper, but it still takes an amount of power to finish the complete change. Why not leave it as a steel pipe Why not turn it into a fence post on a farm That way, the only cost is transport.
American industrial facilities create and throw about 7. 6 billion tons of unwanted industrial materials every year. For the moment, Carson’s unique business finds new lives for millions of kilograms of waste every year.
4. What does Repurposed Materials try to do
A. To collect the secondhand hardware. B. To find new homes for wasted goods.
C. To make something new with waste. D. To change the waste’s original forms.
5. What is Paragraph 3 mainly about
A. Carson’s lessons at the business school. B. Carson’s dream to change the waste world.
C. What led to Carson’s Repurposed Materials. D. Why Carson was interested in secondhand stuff.
6. How does Carson describe his life
A. Colorful. B. Rich. C. Fantastic. D. Simple.
7. What can we learn from Carson
A. No pains, no gains. B. Think outside the box.
C. Well begun, half done. D. Look before you leap.
C
Sound has a great influence on our physical and mental state; a good song can brighten up our mood immediately and a crying child can make you annoyed in seconds. So, there has to be a sound, a perfect frequency (频率) to get rid of our anxiety, right
Well, scientists have been examining different frequencies that may have positive effects on our health. Among these frequencies, 528 Hz has got wide attention during the last ten years because of its therapeutic functions. In various scientific studies, 528 Hz is known as the Miracle Frequency, or sometimes as Love Frequency. It has a calming effect on our nervous system and helps create a sense of relaxation that can beat anxiety.
Research has shown that when we put ourselves to 528 Hz frequency, it lowers heart rate and reduces stress while letting off serotonin in our body, which is in charge of optimism, happiness, and satisfaction.
Dr. Masaru Emoto, a Japanese water researcher, did one of the most influential studies on the subject. He found that when water was exposed to 528 Hz music, it formed beautiful, regular crystals (晶体). Otherwise, it formed irregular crystals.
Dr. Emoto wrote, “528 Hz sound, or the Love Frequency is said to relax the mind and body deeply and repair DNA, helping humans become healthy. It is a true symbol of the spread of love.” Therefore, if we tune ourselves to 528 Hz frequency, we can make the most of its therapeutic benefits and overcome anxiety.
8. What does the underlined word “therapeutic” mean in Paragraph 2
A. Tiring. B. Exciting. C. Annoying. D. Relaxing.
9. What can the 528 Hz do
A. Slow heart rate. B. Create bad moods.
C. Increase inner stress. D. Lower blood pressure.
10. What can we learn about Dr. Emoto’s water study
A. 528Hz spread love to the researchers. B. 528Hz helped water form regular crystals.
C. 528Hz bothered researchers’ peaceful mind. D. 528Hz repaired the irregular form of water.
11. What’s the writer’s attitude towards the application of 528 Hz
A. Negative. B. Uninterested. C. Unclear. D. Optimistic.
D
Weeds and pests are “garden heroes” according to the Royal Horticultural Society.
The RHS is now encouraging gardeners to welcome weeds instead of considering them enemies. The rebranding(重塑形象)comes just in time for this year’s Chelsea Flower Show, held by the RHS. In the show 4 out of 12 of the gardens will include “weed heroes” as an important part, according to Sheila Das, the RHS Wisley garden manager.
“If you’ve got a weed”, says Das, “it’s telling you what’s going on underground. Your weed is your adviser. It’s your friend. So don’t treat weeds as troubles, something growing where they shouldn’t. They are actually plants in the right place”.
Nettles(荨麻草)let a gardener know that the soil is rich in nitrogen, and fat hen, a weed often considered “troublesome”, is a sign that an area is low in nutrients.
Until last year, the RHS published a yearly “pest” list, including snails and slugs. But this year, to be more “biodiversity(生物多样性)positive”, they’ve published a list of the most beneficial wildlife into our garden, and both snails and slugs are making a comeback.
Sheila Das noted our gardens would be a duller place without those unpopular ones. Apart from food for hedgehogs, frogs and birds, slugs and snails are excellent for recycling dead plant and animal waste, helping to keep soil healthy.
These are just the first steps towards the RHS’s goal towards better biodiversity. Sheila Das said, “The RHS has realized the role of gardens in supporting biodiversity and it will no longer call any garden wildlife as ‘pests’. Instead, there will be greater consideration of the role that weeds, slugs, and snails play in a balanced garden eco-system together with more popular wildlife such as birds, hedgehogs and frogs. ”
12. Why does the rebranding come in time for the show
A. The weeds’ gardens will win. B. The weed heroes will be known.
C. It will be popular worldwide. D. It will be an excellent competition.
13. What is Paragraph 3 used for
A. Giving examples. B. Introducing a topic.
C. Describing a scene. D. Making comparison
14. What are gardens like according to Sheila Das
A. They support a habitat for rich biodiversity.
B. They play a great part in wildlife protection.
C. They contain only popular weeds and insects.
D. They keep a balance between weeds and pests.
15. What is the best title of the text
A. Pests are good advisers. B. Weeds make a comeback.
C. Weeds and pests are our friends. D. Heroes will win the flower show.
第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)
根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Some students learn more quickly and easily than others. By studying efficiently (高效) every day they can score even higher than the others who spend more time. ___16___
Make a study plan and stay organized
A well-organised study plan helps you to be clear with what you need and when you need. Create a study timetable and stick to it to achieve your goal. ___17___ It can also help put your mind at ease.
Prepare your own study notes
Taking notes is one of the most widespread study skills. Preparing the notes helps to summarise the key information in your own words, so that you can easily remember the ideas. ___18___ So try to keep your notes short, to the point, well-organized and easily readable.
___19___
Find a couple of study partners who you work well with and are encouraged to achieve good grades. Group studying helps you to understand the information more deeply. It not only helps you to learn but also makes studying more enjoyable.
Recall your learning
___20___ This is the time when you can realize what topics are in your mind and what others have swept off the mind. Thus, at the end of the rest period, the information you were reading will be much clearer than it was to begin with.
A. Underline the key points.
B. Work with study partners.
C. Never forget to recall what you’ve learned.
D. Here are some tips to improve the learning efficiency.
E. Key words are more easily remembered than long sentences.
F. It helps you get organized, and makes the most of your time.
G. Once you get tired you really can’t concentrate on your work.
第三部分 英语知识运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
Miss Patty is a force of nature. Years ago, Miss Patty ___21___ that many students that rode her bus never had hats on cold days. Being a caring woman, she ___22___ to do something about it.
Patty Reitz, ___23___ known to students as Miss Patty, has left friendship and warmth with the students of Clarence Central School District. Over her ___24___, she has crocheted (用钩针编织) a(an) ___25___ 7, 083 hats for the students and the school.
Reitz’s ___26___ of crocheting began in 2005 when she was caring for her mother in the hospital and needed something to keep herself ___27___. “I needed something to do. “she ___28___. Later, she took up the craft on her bus while waiting for the students to ___29___.
“She ___30___ her students. Any student that has been on Miss Patty’s bus gets a hat, and they also ___31___ a friend. Miss Patty is one of their ___32___. ” said third-grade teacher, Deborah Bosworth.
“I’m going to keep doing it until I can’t do it anymore.” she said. Miss Patty’s act of kindness and ___33___ is inspiring. She is a great example to all of us that we can ___34___ a difference in the lives of others, even if it’s something as ___35___ as making hats.
21.
A. judged B. noticed C. doubted D. believed
22.
A. decided B. refused C. happened D. promised
23.
A. naturally B. kindly C. strangely D. secretly
24.
A. story B. experience C. aim D. career
25.
A. amazing B. exciting C. frightening D. puzzling
26.
A. direction B. trouble C. dream D. journey
27.
A. prepared B. delighted C. occupied D. confused
28.
A. ordered B. explained C. showed D. expected
29.
A. return B. escape C. board D. continue
30.
A. cares about B. looks for C. gives up D. turns to
31.
A. win B. attract C. meet D. admire
32.
A. roles B. favorites C. choices D. joys
33.
A. humor B. wisdom C. generosity D. courage
34.
A. put B. leave C. give D. make
35.
A. useful B. meaningful C. funny D. easy
第Ⅱ卷(满分55分)
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在题后空白处填入适当的内容(每空一词)或括号内单词的正确形式。
Shadow play is a form of opera art which is popular across China. It is performed by musicians who use puppets (木偶) ___36___(tell) a story.
Shaanxi is regarded ___37___ the birthplace of Chinese shadow play. It started in the Han Dynasty. The Song Dynasty saw its fast ___38___ (develop). In 2006, the ancient art ___39___ (include)in the first China’s national intangible cultural heritage items (非物质文化遗产名录).
Huaxian shadow puppet opera band is also called “wu ren mang”, meaning five busy people. Qiansheng, the conductor and lead singer, is the most important role. He not only ___40___ (sing) for every puppet character, but also plays the yueqin and drum as well. Qianshou is another band player, ___41___ is responsible for the puppet performance and helping “qiansheng” with singing. Zuocao, ___42___ (sit)at the back, plays gongs, bowls, and clappers. The other two players are shangdang and xiadang who play other musical instruments. The five players’ hands and feet are all busy in the performance with a dozen musical instruments ___43___ (usual) used in the play.
There are still ___44___ number of shadow puppet players who are devoted to this art, not only to keep alive the ___45___ (tradition) art, but also to create new forms for future.
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假如你是高一新生李华,你的英国笔友Tom发邮件询问你的近况,请回邮件,内容包括:
1. 简述近况;
2. 遇到的挑战;
3. 寻求建议。
注意:
1. 词数应为80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
I’m writing to tell you something about my new school life.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。
Kindness of Strangers
We rely on a community where helping others is highly appreciated. When we need help, it creates a web that ties us together.
Years ago, I was in the kitchen getting dinner ready when my fourteen-year-old daughter, Cassandra, called me from her room. “Mom, can you help me get downstairs ”She had lung disease and depended on oxygen(氧气) twenty-four hours a day, so it was impossible for her to move up and down the stairs without help. I turned down the stove and ran upstairs to her room. Cassandra let out a sigh and closed her eyes.
“Mom, I wish it wasn’t so hard for me to climb the stairs. “
“I know, honey. We’ll try to solve the problem. “
A month earlier, a company introduced an electric stairlift (座椅电梯). My daughter could use this stairlift to go up and down stairs by herself without anyone helping her. Hearing the perfect product, our whole family was very excited and looking forward to it. The stairlift sounded wonderful because it would greatly improve my daughter’s life. Unluckily, we couldn’t afford it although John, my husband, even took two jobs to support the family.
So I decided to ask the local charity organization for help once again. They had lent us a wheelchair before we bought one. Maybe they could help with a stairlift, too. Gathering all my courage, I dialed the number of the charity organization. “This is Cassandra’s mother. Do you have a stairlift I could borrow ” I asked them hopefully. They hadn’t, but they promised to telephone us right away as soon as they got one. Then began our long wait.
注意:
1. 续写词数应为100左右;
2. 请按下列格式在答题卡的相应位置作答。
Ten days later, we finally received the call.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力 1—5 ACABC 6—10 ABBBA 11—15 ACCCB 16—20 ABCCA山东省德州市2023-2024学年高一上学期英语期中考试
英语试题
注意事项:
1. 答第I 卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号框。
3. 全部答案在答题卡上完成, 答在试卷上无效。
第I 卷(满分95分)
第一部分 听力(共两节, 满分30分)
做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最 佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段 对话仅读一遍。
1. What is the man doing
A. Giving advice. B. Doing exercise. C. Drinking coffee.
2. Where is Mr. Smith now
A. In Paris. B. In London. C. In New York.
3. How many books did the man borrow
A. Two. B. Three. C. Four.
4. What does the woman think of her boss
A. Boring. B. Kind. C. Rude.
5. Where does the woman advise spreading the message
A. In the newspaper. B. On the radio. C. On social media.
第二节(共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料, 回答第6、7题。
6. What is the woman paying for
A. Drinks. B. Snacks. C. Clothes.
7. How does the man usually pay in the west
A. By cash. B. By card. C. By phone.
听第7段材料, 回答第8、9题。
8. What does the man want to be
A. A writer. B. A painter. C. A musician
9. What does the woman suggest the man do at last
A. Follow his heart. B. Talk with his family. C. See a doctor.
听第8段材料, 回答第10至12题。
10. Where was the hat probably from
A. From Russia. B. From Japan. C. From Korea.
11. What’s the weather like today
A. Cold. B. Hot. C. Warm.
12. What can we know about Liz’s trip
A. It was dull. B. It was exciting. C. It was mainly business.
听第9段材料, 回答第13至16题。
13. What is the biggest issue for young people now
A. Drug use. B. Violent crime. C. More pressure.
14. What does the man encourage everyone to do
A. Write e-mails. B. Organize meetings. C. Receive newsletters.
15. What caused the woman to help young girls
A. The man’s help. B. Her daughter’s problem. C. Her teacher’s influence.
16. Where do the speakers probably work regularly
A. At doctor’s office. B. At a school. C. At a factory.
听第10段材料, 回答第17至20题。
17. What are passengers for Flight 582 doing
A. Waiting for an arrival. B. Getting on the plane. C. Checking in their luggage.
18. Which gate is for Flight 644
A. G-3. B. E-3. C. E-4.
19. What are passengers asked to do
A. Wear the seat belts. B. Look for a bite to eat. C. Have boarding passes ready.
20. What would happen to the not-being-attended bags
A. They’d be removed for safety.
B. They’d be left where they are.
C. They’d be put in the food court.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项, 并在答题卡上将该选项涂黑。
A
Chocolate Cheesecake Muffins (松饼) have a chocolate-based muffin full of chocolate chips, which is filled and baked with a very easy cheesecake. Simple but popular.
Ingredients(原料)
·125g unsalted butter, at room temperature
·150g soft light brown sugar, 275g self-raising flour, 250g milk chocolate chips and 1 egg
·175ml soured cream or natural yoghurt and 175ml whole milk
Method
First, preheat the oven to 180℃/160℃ and line a 12-hole muffin tray with muffin cases.
Second, in a large bowl, beat the butter and sugar together until light and fluffy. Add the egg, and soured cream and beat again until smooth. Add the flour to a separate bowl, along with the milk, and mix with a knife until smooth. Add the mixture from the 2 bowls together and beat again gently until combined, and thus the cheesecake mixture is ready.
Third, add a tablespoon of cake mixture to each muffin case, and then add a spoonful of cheesecake mixture on top. Put the chocolate chips over it. Bake in the oven for 25—27 minutes. Leave to cool fully before tasting them.
1. Which of the following ingredient is a must for making the muffin
A. 150g light brown butter. B. 275g machined flour.
C. 175ml natural yoghurt. D. 250g milk chocolate chips.
2. Which is the last step in making muffins
A. Preheat the oven. B. Mix the butter and egg.
C. Bake in the oven. D. Add the chocolate chips.
3. Where is the passage probably taken from
A. A magazine. B. An interview. C. A storybook. D. An advertisement.
【答案】1. D 2. C 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。介绍了巧克力芝士蛋糕松饼的做法。
【1题详解】
细节理解题。根据小标题Ingredients下的“·125g unsalted butter, at room temperature(125克无盐黄油,室温下)”,“·150g soft light brown sugar, 275g self-raising flour, 250g milk chocolate chips and 1 egg(软红糖150g,自发面粉275g,牛奶巧克力片250g,鸡蛋1个)”以及“·175ml soured cream or natural yoghurt and 175ml whole milk(·175毫升酸奶油或天然酸奶和175毫升全脂牛奶)”可知,250克牛奶巧克力片是做松饼必须的。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。根据小标题Method下的最后一句话“Bake in the oven for 25—27 minutes. Leave to cool fully before tasting them.(在烤箱里烤25-27分钟。待其完全冷却后再品尝)”可知,做松饼的最后一步是在烤箱里烤。故选C项。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段“Chocolate Cheesecake Muffins (松饼) have a chocolate-based muffin full of chocolate chips, which is filled and baked with a very easy cheesecake. Simple but popular.(巧克力芝士蛋糕松饼是一种以巧克力为基础的松饼,里面装满了巧克力片,然后用一种非常简单的芝士蛋糕来填充和烘烤。简单但很受欢迎)”以及纵观全文可知,本文主要介绍了巧克力芝士蛋糕松饼的做法,所以这是一篇烹饪食谱,有可能来自杂志。故选A项。
B
Carson calls himself, a matchmaker of the never-ending waste of American society, trying not to pair people with people, but things with people.
For nearly ten years, his company, Repurposed Materials, has not been looking to recycle the waste he gets —breaking it down to make something new—but rather finding new homes for thrown-away goods in their original (原来的) forms.
In the late 1990s, Carson was on break from business school in Vail, Colorado, when he discovered the vast world of waste. He began thinking about creating a secondhand store that would sell old materials and keep them out of being wasted. Then, in 2010, his company, Repurposed Materials appeared.
Carson, a husband and father of three adult children, is far from wasteful. Frugal is how he describes himself. The clothes he’s wearing all came from a charity shop; the truck he drove was a secondhand one.
“Why break something down, why melt something down, if it still has value ” he asks. An old oil-field pipe might be melted down and turned into a car bumper, but it still takes an amount of power to finish the complete change. Why not leave it as a steel pipe Why not turn it into a fence post on a farm That way, the only cost is transport.
American industrial facilities create and throw about 7. 6 billion tons of unwanted industrial materials every year. For the moment, Carson’s unique business finds new lives for millions of kilograms of waste every year.
4. What does Repurposed Materials try to do
A. To collect the secondhand hardware. B. To find new homes for wasted goods.
C. To make something new with waste. D. To change the waste’s original forms.
5. What is Paragraph 3 mainly about
A. Carson’s lessons at the business school. B. Carson’s dream to change the waste world.
C. What led to Carson’s Repurposed Materials. D. Why Carson was interested in secondhand stuff.
6. How does Carson describe his life
A. Colorful. B. Rich. C. Fantastic. D. Simple.
7. What can we learn from Carson
A. No pains, no gains. B. Think outside the box.
C. Well begun, half done. D. Look before you leap.
【答案】4. B 5. C 6. D 7. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了Carson建立Repurposed Materials,来为浪费的物品寻找新的归宿,讲述了他的创业经历。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段“For nearly ten years, his company, Repurposed Materials, has not been looking to recycle the waste he gets —breaking it down to make something new—but rather finding new homes for thrown-away goods in their original (原来的) forms.(近十年来,他的公司Repurposed Materials并没有寻求回收他得到的垃圾——将其分解成新的东西——而是为那些被丢弃的物品寻找新的归宿,让它们保持原来的形态)”可知,Repurposed Materials尝试为浪费的物品寻找新的归宿。故选B。
5题详解】
主旨大意题。根据第三段“In the late 1990s, Carson was on break from business school in Vail, Colorado, when he discovered the vast world of waste. He began thinking about creating a secondhand store that would sell old materials and keep them out of being wasted. Then, in 2010, his company, Repurposed Materials appeared.(上世纪90年代末,卡森在科罗拉多州韦尔的商学院休学期间,发现了这个巨大的废物世界。他开始考虑开一家二手店,出售旧材料,防止它们被浪费。然后,在2010年,他的公司Repurposed Materials出现了)”可知,第三段的主要内容是导致卡森的材料再利用的原因。故选C。
【6题详解】
推理判断题。根据第四段“Carson, a husband and father of three adult children, is far from wasteful. Frugal is how he describes himself. The clothes he’s wearing all came from a charity shop; the truck he drove was a secondhand one.(卡森是一位丈夫和三个成年子女的父亲,他绝不浪费。节俭是他对自己的描述。他穿的衣服都是从一家慈善商店买的;他开的是一辆二手卡车)”可推知,卡森认为他的生活简朴。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据倒数第二段““Why break something down, why melt something down, if it still has value ” he asks. An old oil-field pipe might be melted down and turned into a car bumper, but it still takes an amount of power to finish the complete change. Why not leave it as a steel pipe Why not turn it into a fence post on a farm That way, the only cost is transport.(“如果东西还有价值,为什么要把它拆开,为什么要把它融化?”他问道。一根旧的油田管道可能会被熔化,变成汽车保险杠,但它仍然需要大量的能量来完成完全的改变。为什么不把它当作钢管呢 为什么不把它变成农场的栅栏柱子呢 那样的话,唯一的成本就是运输)”可推知,卡森告诉我们应该跳出思维定势。故选B。
C
Sound has a great influence on our physical and mental state; a good song can brighten up our mood immediately and a crying child can make you annoyed in seconds. So, there has to be a sound, a perfect frequency (频率) to get rid of our anxiety, right
Well, scientists have been examining different frequencies that may have positive effects on our health. Among these frequencies, 528 Hz has got wide attention during the last ten years because of its therapeutic functions. In various scientific studies, 528 Hz is known as the Miracle Frequency, or sometimes as Love Frequency. It has a calming effect on our nervous system and helps create a sense of relaxation that can beat anxiety.
Research has shown that when we put ourselves to 528 Hz frequency, it lowers heart rate and reduces stress while letting off serotonin in our body, which is in charge of optimism, happiness, and satisfaction.
Dr. Masaru Emoto, a Japanese water researcher, did one of the most influential studies on the subject. He found that when water was exposed to 528 Hz music, it formed beautiful, regular crystals (晶体). Otherwise, it formed irregular crystals.
Dr. Emoto wrote, “528 Hz sound, or the Love Frequency is said to relax the mind and body deeply and repair DNA, helping humans become healthy. It is a true symbol of the spread of love.” Therefore, if we tune ourselves to 528 Hz frequency, we can make the most of its therapeutic benefits and overcome anxiety.
8. What does the underlined word “therapeutic” mean in Paragraph 2
A. Tiring. B. Exciting. C. Annoying. D. Relaxing.
9. What can the 528 Hz do
A. Slow heart rate. B. Create bad moods.
C. Increase inner stress. D. Lower blood pressure.
10. What can we learn about Dr. Emoto’s water study
A. 528Hz spread love to the researchers. B. 528Hz helped water form regular crystals.
C. 528Hz bothered researchers’ peaceful mind. D. 528Hz repaired the irregular form of water.
11. What’s the writer’s attitude towards the application of 528 Hz
A. Negative. B. Uninterested. C. Unclear. D. Optimistic.
【答案】8. D 9. A 10. B 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了声音对我们的身体和精神状态有很大的影响,其中528赫兹的声音具有治疗功能。介绍了其具体的好处以及应用。
【8题详解】
词句猜测题。根据第二段“It has a calming effect on our nervous system and helps create a sense of relaxation that can beat anxiety. (它对我们的神经系统有镇静作用,有助于创造一种放松的感觉,可以打败焦虑)”可知,528赫兹具有令人放松的功能。故划线词意思是“令人放松的”,故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“Research has shown that when we put ourselves to 528 Hz frequency, it lowers heart rate and reduces stress while letting off serotonin in our body, which is in charge of optimism, happiness, and satisfaction. (研究表明,当我们把自己置于528赫兹的频率时,它会降低心率,减轻压力,同时释放体内的血清素,这种血清素负责乐观,快乐和满足感。)”可知,528赫兹能让心率慢下来。故选A。
【10题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“He found that when water was exposed to 528 Hz music, it formed beautiful, regular crystals (晶体). (他发现,当水暴露在528赫兹的音乐中时,它会形成美丽的、规则的晶体。)”可知,江本博士的水研究告诉我们528赫兹有助于水形成规则的晶体。故选B。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段“Therefore, if we tune ourselves to 528 Hz frequency, we can make the most of its therapeutic benefits and overcome anxiety. (因此,如果我们把自己调到528赫兹的频率,我们就能充分利用它的治疗效果,克服焦虑。)”可推知,作者对528赫兹的应用持乐观态度。故选D。
D
Weeds and pests are “garden heroes” according to the Royal Horticultural Society.
The RHS is now encouraging gardeners to welcome weeds instead of considering them enemies. The rebranding(重塑形象)comes just in time for this year’s Chelsea Flower Show, held by the RHS. In the show 4 out of 12 of the gardens will include “weed heroes” as an important part, according to Sheila Das, the RHS Wisley garden manager.
“If you’ve got a weed”, says Das, “it’s telling you what’s going on underground. Your weed is your adviser. It’s your friend. So don’t treat weeds as troubles, something growing where they shouldn’t. They are actually plants in the right place”.
Nettles(荨麻草)let a gardener know that the soil is rich in nitrogen, and fat hen, a weed often considered “troublesome”, is a sign that an area is low in nutrients.
Until last year, the RHS published a yearly “pest” list, including snails and slugs. But this year, to be more “biodiversity(生物多样性)positive”, they’ve published a list of the most beneficial wildlife into our garden, and both snails and slugs are making a comeback.
Sheila Das noted our gardens would be a duller place without those unpopular ones. Apart from food for hedgehogs, frogs and birds, slugs and snails are excellent for recycling dead plant and animal waste, helping to keep soil healthy.
These are just the first steps towards the RHS’s goal towards better biodiversity. Sheila Das said, “The RHS has realized the role of gardens in supporting biodiversity and it will no longer call any garden wildlife as ‘pests’. Instead, there will be greater consideration of the role that weeds, slugs, and snails play in a balanced garden eco-system together with more popular wildlife such as birds, hedgehogs and frogs. ”
12. Why does the rebranding come in time for the show
A. The weeds’ gardens will win. B. The weed heroes will be known.
C. It will be popular worldwide. D. It will be an excellent competition.
13. What is Paragraph 3 used for
A. Giving examples. B. Introducing a topic.
C. Describing a scene. D. Making comparison
14. What are gardens like according to Sheila Das
A. They support a habitat for rich biodiversity.
B. They play a great part in wildlife protection.
C. They contain only popular weeds and insects.
D. They keep a balance between weeds and pests.
15. What is the best title of the text
A. Pests are good advisers. B. Weeds make a comeback.
C. Weeds and pests are our friends. D. Heroes will win the flower show.
【答案】12. B 13. A 14. A 15. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了皇家园艺学会的研究发现。该学会认为以往被园丁们恨之入骨的“杂草”或“害虫”,其实也能够为园丁们服务,杂草可以告知土壤的营养状况,某些“害虫” 可以很好地回收死去的植物和动物粪便,帮助保持土壤健康。
【12题详解】
推理判断题。根据第二段首句“The RHS is now encouraging gardeners to welcome weeds instead of considering them enemies.(RHS现在鼓励园丁欢迎杂草,而不是把它们视为敌人)”及最后一段“In the show 4 out of 12 of the gardens will include “weed heroes” as an important part, according to Sheila Das, the RHS Wisley garden manager.(在节目中,12个花园中有4个将把“杂草英雄”作为重要组成部分)”可知,此次该机构想让人们重新认识杂草的角色,正赶上了这样一次大型活动,通过此次活动,可以让杂草的“英雄”角色被更多人所知。所以说正好赶上了这样一次盛会,这是一次好时机。故选B项。
【13题详解】
推理判断题。根据第二段“The RHS is now encouraging gardeners to welcome weeds instead of considering them enemies.(RHS现在鼓励园丁欢迎杂草,而不是把它们视为敌人)”可知,该组织提出了杂草有益这一概念,第三段“If you’ve got a weed…it’s telling you what’s going on underground. Your weed is your adviser.( 如果你有一根大麻,它会告诉你地下发生了什么。你的大麻是你的顾问)”可知,本段是举一个例子说明被认为是杂草的植物可以成为你的顾问,告诉你的土壤情况。故选A项。
【14题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“Sheila Das noted our gardens would be a duller place without those unpopular ones. Apart from food for hedgehogs, frogs and birds, slugs and snails are excellent for recycling dead plant and animal waste, helping to keep soil healthy. (希拉·达斯指出,如果没有这些不受欢迎的植物,我们的花园会变得更加沉闷。蛞蝓和蜗牛除了是刺猬、青蛙和鸟类的食物外,还能很好地回收死去的植物和动物粪便,帮助保持土壤健康)”及最后一段“The RHS has realized the role of gardens in supporting biodiversity and it will no longer call any garden wildlife as ‘pests’. Instead, there will be greater consideration of the role that weeds, slugs, and snails play in a balanced garden eco-system together with more popular wildlife such as birds, hedgehogs and frogs. (RHS已经意识到花园在支持生物多样性方面的作用,它将不再把任何花园里的野生动物称为‘害虫’。相反,人们会更多地考虑杂草、蛞蝓和蜗牛与鸟类、刺猬和青蛙等更受欢迎的野生动物在平衡的花园生态系统中所扮演的角色)”可知,根据Sheila Das的说法,花园应该是支持生物物种多样性的地方,也就是允许一些所谓的杂草或害虫的存在。故选A项。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“Weeds and pests are “garden heroes” according to the Royal Horticultural Society.(根据皇家园艺学会的说法,杂草和害虫是‘花园英雄’)”及第二段“The RHS is now encouraging gardeners to welcome weeds instead of considering them enemies.(RHS现在鼓励园丁欢迎杂草,而不是把它们视为敌人)”及最后一段“The RHS has realized the role of gardens in supporting biodiversity and it will no longer call any garden wildlife as ‘pests’. Instead, there will be greater consideration of the role that weeds, slugs, and snails play in a balanced garden eco-system together with more popular wildlife such as birds, hedgehogs and frogs. (RHS已经意识到花园在支持生物多样性方面的作用,它将不再把任何花园里的野生动物称为‘害虫’。相反,人们会更多地考虑杂草、蛞蝓和蜗牛与鸟类、刺猬和青蛙等更受欢迎的野生动物在平衡的花园生态系统中所扮演的角色)”可知,本文主要在让人们认识到传统意识中被认为是杂草或害虫的动物其实对于人类的种植也是有有益的,人类不应该把它们看作敌人除之而后快,应该把它们视作朋友。C项“Weeds and pests are our friends.(杂草和害虫是我们的朋友。)”可以概括文章主旨,适合作为文章标题。故选C项 。
第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)
根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
Some students learn more quickly and easily than others. By studying efficiently (高效) every day they can score even higher than the others who spend more time. ___16___
Make a study plan and stay organized
A well-organised study plan helps you to be clear with what you need and when you need. Create a study timetable and stick to it to achieve your goal. ___17___ It can also help put your mind at ease.
Prepare your own study notes
Taking notes is one of the most widespread study skills. Preparing the notes helps to summarise the key information in your own words, so that you can easily remember the ideas. ___18___ So try to keep your notes short, to the point, well-organized and easily readable.
___19___
Find a couple of study partners who you work well with and are encouraged to achieve good grades. Group studying helps you to understand the information more deeply. It not only helps you to learn, but also makes studying more enjoyable.
Recall your learning
___20___ This is the time when you can realize what topics are in your mind and what others have swept off the mind. Thus, at the end of the rest period, the information you were reading will be much clearer than it was to begin with.
A. Underline the key points.
B. Work with study partners.
C. Never forget to recall what you’ve learned.
D. Here are some tips to improve the learning efficiency.
E. Key words are more easily remembered than long sentences.
F. It helps you get organized, and makes the most of your time.
G. Once you get tired, you really can’t concentrate on your work.
【答案】16. D 17. F 18. E 19. B 20. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要就提高学习效率提出的一些建议。
【16题详解】
根据上文“Some students learn more quickly and easily than others. By studying efficiently (高效) every day they can score even higher than the others who spend more time.(有些学生比其他学生学得更快更容易。通过每天高效地学习,他们可以比那些花更多时间的人得分更高)”结合后文主要就提高学习效率提出的一些建议。故D选项“这里有一些提高学习效率的建议”符合语境,故选D。
【17题详解】
根据上文“A well-organised study plan helps you to be clear with what you need and when you need. Create a study timetable and stick to it to achieve your goal.(一个很有条理的学习计划可以帮助你清楚自己需要什么,什么时候需要。制定一个学习时间表,并严格遵守它来实现你的目标)”可知,上文提到制定学习时间表,可知本句说明其作用。F选项get organized对应上文well-organised。故F选项“它可以帮助你有条理,充分利用你的时间”符合语境,故选F。
【18题详解】
根据上文“Preparing the notes helps to summarise the key information in your own words, so that you can easily remember the ideas.(准备笔记有助于用你自己的话总结关键信息,这样你就可以很容易地记住这些想法)”以及后文“So try to keep your notes short, to the point, well-organized and easily readable.(所以,尽量让你的笔记简短、切中要点、条理清晰、易于阅读)”可知,上文提到了要总结关键信息,本句说明原因:关键词比长句更容易记住。故E选项“关键词比长句更容易记住”符合语境,故选E。
【19题详解】
根据本段内容“Find a couple of study partners who you work well with and are encouraged to achieve good grades. Group studying helps you to understand the information more deeply. It not only helps you to learn, but also makes studying more enjoyable.(找几个学习伙伴,他们和你一起工作很好,并且鼓励你取得好成绩。小组学习可以帮助你更深入地理解信息。它不仅帮助你学习,而且使学习更愉快)”可知,本段的建议是寻找学习伙伴一起学习。故B选项“与学习伙伴一起学习”符合语境,故选B。
【20题详解】
根据标题“Recall your learning(回忆你的学习)”以及后文“This is the time when you can realize what topics are in your mind and what others have swept off the mind. Thus, at the end of the rest period, the information you were reading will be much clearer than it was to begin with.(在这个时候,你可以意识到你脑子里有什么话题,别人已经把什么抛在脑后了。因此,在休息期结束时,你所阅读的信息会比开始时清晰得多)”可知,本段的主旨是学过的东西要及时回忆和复习,来进行巩固。 故C选项“永远不要忘记回忆你学过的东西”符合语境,故选C。
第三部分 英语知识运用(共两节, 满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
Miss Patty is a force of nature. Years ago, Miss Patty ___21___ that many students that rode her bus never had hats on cold days. Being a caring woman, she ___22___ to do something about it.
Patty Reitz, ___23___ known to students as Miss Patty, has left friendship and warmth with the students of Clarence Central School District. Over her ___24___, she has crocheted (用钩针编织) a(an) ___25___ 7, 083 hats for the students and the school.
Reitz’s ___26___ of crocheting began in 2005 when she was caring for her mother in the hospital and needed something to keep herself ___27___. “I needed something to do. “she ___28___. Later, she took up the craft on her bus while waiting for the students to ___29___.
“She ___30___ her students. Any student that has been on Miss Patty’s bus gets a hat, and they also ___31___ a friend. Miss Patty is one of their ___32___. ” said third-grade teacher, Deborah Bosworth.
“I’m going to keep doing it until I can’t do it anymore.” she said. Miss Patty’s act of kindness and ___33___ is inspiring. She is a great example to all of us that we can ___34___ a difference in the lives of others, even if it’s something as ___35___ as making hats.
21.
A. judged B. noticed C. doubted D. believed
22.
A. decided B. refused C. happened D. promised
23.
A. naturally B. kindly C. strangely D. secretly
24.
A. story B. experience C. aim D. career
25.
A. amazing B. exciting C. frightening D. puzzling
26.
A. direction B. trouble C. dream D. journey
27.
A. prepared B. delighted C. occupied D. confused
28.
A. ordered B. explained C. showed D. expected
29.
A. return B. escape C. board D. continue
30.
A. cares about B. looks for C. gives up D. turns to
31.
A. win B. attract C. meet D. admire
32.
A. roles B. favorites C. choices D. joys
33.
A. humor B. wisdom C. generosity D. courage
34.
A. put B. leave C. give D. make
35.
A. useful B. meaningful C. funny D. easy
【答案】21. B 22. A 23. B 24. D 25. A 26. D 27. C 28. B 29. C 30. A 31. A 32. B 33. C 34. D 35. D
【解析】
【导语】本文是记叙文。文章主要讲述了帕蒂小姐注意到许多乘坐她校车的学生在寒冷的日子里从来不戴帽子,于是她开始为这些学生编织帽子,在工作期间,她一共为学生和学校编织了7083顶帽子。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:几年前,帕蒂小姐注意到许多乘坐她的校车的学生在寒冷的日子里从来不戴帽子。A. judged判断;B. noticed注意;C. doubted怀疑;D. believed相信。由下文“many students that rode her bus never had hats on cold days.”可知,帕蒂小姐注意到许多乘坐她的校车的学生在寒冷的日子里从来不戴帽子,故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:作为一个有爱心的女人,她决定做点什么。A. decided决定;B. refused拒绝;C. happened发生;D. promised承诺。根据上文“many students that rode her bus never had hats on cold days”可知,帕蒂小姐注意到许多乘坐她的校车的学生在寒冷的日子里从来不戴帽子,所以她决定做些什么来帮助这些学生,故选A。
【23题详解】
考查副词词义辨析。句意:帕蒂·瑞茨,学生们亲切地称她为帕蒂小姐,她给克拉伦斯中心学区的学生们留下了友谊和温暖。A. naturally自然地;B. kindly友好地,亲切地;C. strangely奇怪地;D. secretly秘密地。由下文“known to students as Miss Patty,”可知,学生们亲切地称帕蒂·瑞茨为帕蒂小,故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:在她的职业生涯中,她为学生和学校编织了7083顶帽子,这令人惊叹。A. story故事;B. experience经验;C. aim目的;D. career事业,职业。由上文“Over her”和下文“7, 083 hats for the students and the school.”可知,在职业生涯中,她为学生编织了7083顶帽子。故选D。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在她的职业生涯中,她为学生和学校编织了7083顶帽子,这令人惊叹。A. amazing令人惊讶的;B. exciting激动人心的;C. frightening令人害怕的;D. puzzling令人困惑的。由下文“7, 083 hats for the students and the school.”可知,她为学生和学校编织了7083顶帽子,这一数字令人惊叹,故选A。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:Reitz 的钩针之旅开始于2005年,当时她正在医院照顾她的母亲,需要一些东西来让自己忙碌起来。A. direction方向;B. trouble麻烦;C. dream梦想;D. journey旅行,历程。由下文“of crocheting began in 2005 when she was caring for her mother in the hospital”可知,在2005年她在医院照顾她的母亲时,开始钩针,即她的钩针之旅开始于2005年,故选D。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:Reitz 的钩针之旅开始于2005年,当时她正在医院照顾她的母亲,需要一些东西来让自己忙碌起来。A. prepared有准备的;B. delighted高兴的;C. occupied忙碌的;D. confused困惑的。由下文““I needed something to do””可知,在医院照顾她生病的母亲时她需要做点事使自己忙碌起来,故选C。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:“我需要找点事做。”她解释道。A. ordered命令;B. explained解释;C. showed展示;D. expected期待。由上文“I needed something to do”可知,此处在解释她开始钩针之旅原因,故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:后来,她在等学生上车的时候乘上了公共汽车。A. return返回;B. escape逃脱;C. board登;D. continue继续。由上文“Later, she took up the craft on her bus while waiting for the students to”可知,此处指乘坐公交车,故选C。
【30题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:她关心她的学生。A. caes about关心;B. looks for寻找;C. gives up放弃;D. turns to求助于。由下文“Any student that has been on Miss Patty’s bus gets a hat,”可知,她为每一位公交上的孩子准备了帽子,所以说她关心学生,故选A。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:帕蒂小姐校车上的学生都会得到一顶帽子,还会得到一个朋友。A. win赢得,获得;B. attract吸引;C. meet遇到;D. admire钦佩。由上文“Any student that has been on Miss Patty’s bus gets a hat, and they also”和下文“a friend”可知,学生们不仅得到了一顶帽子,而且还获得了帕蒂小姐这个朋友,故选A。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:“帕蒂小姐是他们的最喜欢的人之一。”三年级老师黛博拉·博斯沃思说。A. roles角色;B. favorites最喜欢的人/物;C. choices选择;D. joys高兴。上文提到帕蒂小姐校车上的学生都会得到一顶帽子,还会得到一个朋友,这说明学生们很喜欢帕蒂小姐,由此可知,帕蒂小姐是他们的最喜欢的人之一,故选B。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:帕蒂小姐的善良和慷慨令人鼓舞。A. humor幽默;B. wisdom智慧;C. generosity大方;D. courage勇气。上文提到帕蒂小姐给学生们编织帽子可知,她很善良且慷慨,故选C。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:她给我们所有人树立了一个很好的榜样,告诉我们可以改变别人的生活,即使是做帽子这样简单的事情。A. put放下;B. leave离开;C. give给;D. make制作。make a difference固定搭配,意为“产生影响”,由下文“a difference in the lives of others”可知,帕蒂小姐给学生们制作帽子,她对学生产生影响,受到学生们的喜欢,故选D。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她给我们所有人树立了一个很好的榜样,告诉我们可以改变别人的生活,即使是做帽子这样简单的事情。A. useful有用的;B. meaningful有意义的;C. funny有趣的;D. easy简单的。由下文“making hats”可知,制作帽子这种简单的事情也能改变别人的生活,故选D。
第Ⅱ卷(满分55分)
第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在题后空白处填入适当的内容(每空一词)或括号内单词的正确形式。
Shadow play is a form of opera art which is popular across China. It is performed by musicians who use puppets (木偶) ___36___(tell) a story.
Shaanxi is regarded ___37___ the birthplace of Chinese shadow play. It started in the Han Dynasty. The Song Dynasty saw its fast ___38___ (develop). In 2006, the ancient art ___39___ (include)in the first China’s national intangible cultural heritage items (非物质文化遗产名录).
Huaxian shadow puppet opera band is also called “wu ren mang”, meaning five busy people. Qiansheng, the conductor and lead singer, is the most important role. He not only ___40___ (sing) for every puppet character, but also plays the yueqin and drum as well. Qianshou is another band player, ___41___ is responsible for the puppet performance and helping “qiansheng” with singing. Zuocao, ___42___ (sit)at the back, plays gongs, bowls, and clappers. The other two players are shangdang and xiadang who play other musical instruments. The five players’ hands and feet are all busy in the performance with a dozen musical instruments ___43___ (usual) used in the play.
There are still ___44___ number of shadow puppet players who are devoted to this art, not only to keep alive the ___45___ (tradition) art, but also to create new forms for future.
【答案】36. to tell
37. as 38. development
39. was included
40. sings 41. who
42 sitting
43. usually
44. a 45. traditional
【解析】
【导语】本文是说明文。文章主要介绍了皮影戏。
【36题详解】
考查非谓语动词。句意:它是由音乐家用木偶来讲述一个故事。use sth. to do sth.固定搭配,意为“使用某物做某事”。故填to tell。
【37题详解】
考查固定搭配。句意:陕西被认为是中国皮影戏的发源地。be regarded as固定搭配,意为“被认为”,故填as。
【38题详解】
考查名词。句意:宋朝见证了它的迅速发展。此处应用名词development作宾语,不可数。故填development。
【39题详解】
考查时态和语态。句意:2006年,古代艺术被列入中国第一批国家非物质文化遗产。此处在句中作谓语,句子描述过去发生的事,应用一般过去时,主语the ancient art和动词include是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是the ancient art,be动词应用was。故填was included。
【40题详解】
考查时态。句意:他不仅为每一个木偶人物演唱,而且还会打月琴和鼓。此处在句中作谓语,句子描述一般性事实,应用一般现在时,主语是he,谓语动词应用三单形式,故填sings。
【41题详解】
考查定语从句。句意:强手是另一位乐队演奏家,负责木偶表演和帮助“强声”的演唱。空处引导非限制性定语从句,修饰先行词player,指人,且关系词在从句中作主语,应用who引导定语从句,故填who。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:坐在后面的左曹,敲锣打鼓。此处应用非谓语动词作后置定语,修饰Zuocao,二者之间是主动关系,应用现在分词作后置定语,故填sitting。
【43题详解】
考查副词。句意:五位演奏者的手和脚都在忙着演奏十几种常用的乐器。此处应用副词usually作状语,修饰动词used,故填usually。
【44题详解】
考查固定搭配。句意: 目前仍有不少皮影戏演员致力于这门艺术,不仅是为了延续传统艺术,也是为了创造未来的新形式。a number of固定搭配,意为“许多”,故填a。
【45题详解】
考查形容词。句意: 目前仍有不少皮影戏演员致力于这门艺术,不仅是为了延续传统艺术,也是为了创造未来的新形式。此处应用形容词traditional作定语,修饰名词art,故填traditional。
第四部分 写作(共两节, 满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假如你是高一新生李华,你的英国笔友Tom发邮件询问你的近况,请回邮件,内容包括:
1. 简述近况;
2. 遇到的挑战;
3. 寻求建议。
注意:
1. 词数应为80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Tom,
I’m writing to tell you something about my new school life.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Tom,
I’m writing to tell you something about my new school life. I love my school very much, which is big and beautiful. What’s more, all the teachers and students are friendly and enthusiastic.
However, I find it a little hard to get used to the senior school life. The subjects we are learning are obviously more difficult, especially English. Besides, with endless homework to do, I almost have no time for exercise and other activities. I feel greatly stressed. I wonder if you have ever had such trouble. I would appreciate it if you could give me some advice.
I’m looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给Tom写封邮件,告诉自己的近况和遇到的挑战,并寻求建议。
【详解】1.词汇积累
此外:what’s more→ in addition
热心的:enthusiastic→ zealous
习惯于:get used to→ be accustomed to
建议:advice→ suggestion
简单句变复合句
原句:Besides, with endless homework to do, I almost have no time for exercise and other activities.
拓展句:Besides, because I have endless homework to do, I almost have no time for exercise and other activities.
【点睛】【高分句型1】I love my school very much, which is big and beautiful.(运用了which引导的定语从句)
【高分句型2】I wonder if you have ever had such trouble.(运用了if引导的宾语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。
Kindness of Strangers
We rely on a community where helping others is highly appreciated. When we need help, it creates a web that ties us together.
Years ago, I was in the kitchen getting dinner ready when my fourteen-year-old daughter, Cassandra, called me from her room. “Mom, can you help me get downstairs ”She had lung disease and depended on oxygen(氧气) twenty-four hours a day, so it was impossible for her to move up and down the stairs without help. I turned down the stove and ran upstairs to her room. Cassandra let out a sigh and closed her eyes.
“Mom, I wish it wasn’t so hard for me to climb the stairs. “
“I know, honey. We’ll try to solve the problem. “
A month earlier, a company introduced an electric stairlift (座椅电梯). My daughter could use this stairlift to go up and down stairs by herself without anyone helping her. Hearing the perfect product, our whole family was very excited and looking forward to it. The stairlift sounded wonderful because it would greatly improve my daughter’s life. Unluckily, we couldn’t afford it although John, my husband, even took two jobs to support the family.
So I decided to ask the local charity organization for help once again. They had lent us a wheelchair before we bought one. Maybe they could help with a stairlift, too. Gathering all my courage, I dialed the number of the charity organization. “This is Cassandra’s mother. Do you have a stairlift I could borrow ” I asked them hopefully. They hadn’t, but they promised to telephone us right away as soon as they got one. Then began our long wait.
注意:
1. 续写词数应为100左右;
2. 请按下列格式在答题卡的相应位置作答。
Ten days later we finally received the call.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Ten days later, we finally received the call. The voice on the phone belonged to a stranger who, upon hearing our situation, donated their own used stairlift to us. I was overwhelmed with gratitude, but also a little hesitant. But this stranger insisted that they were happy to help, and that they wanted nothing in return. As the stairlift was installed in our home, I couldn't help but reflect on the kindness of strangers. The web of community connected us to people we had never met before. This gift not only brought ease and comfort to my daughter's life, but it also renewed my faith in the power of kindness and the importance of generosity.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,文章讲述了作者一家是一个生活在医疗困境中的家庭,作者的女儿患有肺病,一天24小时需要依靠氧气,他们需要一个用电梯让女儿可以独立爬楼梯的设备,由于财力有限,他们向慈善组织求助,然而等待了很久都没有回复。最终,一个陌生人捐献了自己的旧电梯给他们,并让他们感受到了陌生人的温暖和善良。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“十天后,我们终于接到了电话。”可知,第一段可描写作者收到了陌生人的电话,陌生人捐赠座椅电梯,这让作者十分感动并且重新相信善良的力量和慷慨的重要性。
2.续写线索:
作者向慈善中心寻求帮助——收到陌生人电话——陌生人答应捐赠——作者感激涕零——最终感悟
3.词汇激活
行为类
①坚称:insist/affirm
②.安装:install/fix
③.重新相信:renew my faith/restore my faith
情绪类
①.充满感激之情:be overwhelmed with gratitude/be full of appreciation
②.开心的:happy/ delighted
【点睛】[高分句型1]. The voice on the phone belonged to a stranger who, upon hearing our situation, donated their own used stairlift to us.(由关系词who引导定语从句)
[高分句型2]. This gift not only brought ease and comfort to my daughter's life, but it also renewed my faith in the power of kindness and the importance of generosity.(句中含有not only…but also…的固定结构)
听力 1—5 ACABC 6—10 ABBBA 11—15 ACCCB 16—20 ABCCA