广东省茂名市电白区2023-2024学年高一上学期期中考试英语试题
一、第一部分 阅读,第一节 阅读理解,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2023高一上·电白期中)阅读理解
Each year Canada Chocolate Town, St .Stephen, New Brunswick, celebrates our community's rich and delicious heritage with our annual Chocolate Fest. Now in its 30th year, this week-long, family-oriented festival is "choc—full" of activities, fun events, and all things chocolate—related. Our beloved mascot, the Great Chocolate Mousse, and his lovely wife Tiffany, invite you to join us this August for the sweetest festival of the year—Chocolate Fest!
Carma Charlotte County Coffee Morning
9:30 a.m. to 12 noon
Location:St. Stephen Town Square
Come out and join us for a Starbucks coffee, cup of tea or juice and scrumptious home—baked goods, many featuring chocolate. Sponsored(赞助) by Carma Charlotte County and adoption programs(收养项目)—caring for homeless and feral cats.
Dots Delecto Birthday Party
11 a.m. to 2 p.m.
Location:Boys and Girls Club of Charlotte County
Who does St. Stephen love Dot Larsen! Please join us for chocolate cake and chocolate milk and help celebrate Dot's birthday. Come and play in our indoor/outdoor playground, have your face painted and enjoy a barbecue, to help raise funds for the Barracuda Swim Team. For details call BGCCC, 466-4300.
Lucy the Lady Bug's 1st Birthday Party
12 noon to 3 p.m.
Location:Kings brae Garden, St. Andrews
Come to celebrate with Lucy and her friends for a picnic on our front lawn (草坪) —bring your own picnic or have lunch at our Garden Cafe. At 2 p.m., join Lucy and her friends for an amazing race adventure through the big maze (迷宫), find treasure in the fantasy garden and much, much more!
Cost:$16/Adult, $12/Students and Seniors, Free/Children 6 and younger.
1.When is the Dots Delecto Birthday Party open
A.9:30 a.m.—12:00 a.m. B.11:00 a.m.—2:00 p.m.
C.12:00 a.m.—3:00 p.m. D.2:00 p.m.—3:00 p.m.
2.How much at least should a couple with a boy aged 5 pay to join Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party
A.$44 B.$16 C.$28 D.$32
3.What's the purpose of the passage
A.To introduce a sports game. B.To arrange some activities.
C.To advertise an annual fest. D.To promote a cats brand.
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;数字计算题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文这是一篇应用文,介绍了第三十届巧克力节的各个项目。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、数字计算题和推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据 Dots Delecto Birthday Party 部分中的"11 a.m. to 2 p.m."上午十一时至下午二时,可知,Dots Delecto Birthday Party的开放时间为上午十一时至下午二时。故选B。
2.考查数字计算。根据Lucy the Lady Bug's 1st Birthday Party部分中的"Cost:$16/Adult, $12/Students and Seniors, Free/Children 6 and younger."费用:$16/成人,$12/学生和老人,免费/ 6岁及以下儿童。可知,一对夫妇的费用是16x2=32美元,5岁男孩免费,所以总费用是$32。故选D。
3.考查推理判断。根据第一段"Each year Canada Chocolate Town, St. Stephen, New Brunswick, celebrates our community's rich and delicious heritage with our annual Chocolate Fest. Now in its 30th year, this week-long, family-oriented festival is "choc—full" of activities, fun events, and all things chocolate—related. Our beloved mascot, the Great Chocolate Mousse, and his lovely wife Tiffany, invite you to join us this August for the sweetest festival of the year—Chocolate Fest!"每年加拿大巧克力小镇,圣斯蒂芬,新不伦瑞克省,庆祝我们社区的丰富和美味的传统,我们的年度巧克力节。今年是第30个节日,这个为期一周、面向家庭的节日"充满了巧克力"的活动、有趣的事件,以及所有与巧克力有关的东西。我们心爱的吉祥物,伟大的巧克力慕斯,和他可爱的妻子蒂芙尼,邀请你加入我们今年八月最甜蜜的节日——巧克力节!。可推知,本文的目的是为一年一度的节日做广告。故选C。
(2023高一上·电白期中)阅读理解
For more than a decade, Nancy Richards Fares e has been taking heartwarming photos of children around the world. Throughout her travels, the American photographer has noticed a common characteristic(特点) that seems to go beyond cultures. "They play no matter what's going on," she said on a video call.
When Nancy Richards Farese visited Cox's Bazar, Bangladesh, she took photos of the poor children there. Among the hardship, children played with what they made for themselves. They blew pinwheels(玩具风车) and pulled a water bottle as a toy with wheels and an old rope. She said, "The other adults and I had a thought of the seriousness of this situation. We were sorry they were in a difficult situation. However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."
Farese's new book brings together almost 100 photos she has shot while examining children's play across 14 countries. Her young subjects(年轻受试者) play chess in Jordan and in Cuba; they jump, laugh and run; they kick and throw balls, climb and jump ropes. Dolls and kites often appear. Many games are seemingly global.
The photographer said, "We sometimes pay no attention to the importance of playing, but when you talk to scientists, they will say it is one of the most fundamental (基本的) things we ever do in our lives. It is something we were born with. It helps shape our ideas and other characteristics. It's just interesting to realize that our abilities to work together, to understand tolerance(容忍) are just simple developmental sides that we practice in a game. And they are so important."
"We move through the world everyday with this treasure. We should allow ourselves to play as a regular practice—to be creative, to set aside even five minutes every day as a time when we're in nature," she added.
4.How did the poor children in Cox's Bazar make themselves feel good
A.By taking pictures.
B.By making their own toys to play with.
C.By asking the adults for help.
D.By making video calls.
5.What does the photographer think of playing in the growth of children
A.Creative. B.Difficult. C.Natural. D.Useless.
6.What does Farese advise us to do
A.Spend time playing and relaxing ourselves.
B.Allow children to play in nature.
C.Think of some special ways to play.
D.Play with the children.
7.In which of the following can we most probably find this text
A.A diary. B.A history book.
C.A travel guide. D.A magazine.
【答案】4.B
5.C
6.A
7.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了摄影师Nancy Richards Farese在为世界各地的孩子拍摄暖心照片时发现,无论孩子处于什么样的环境,他们都在玩耍,玩耍在成长过程中非常重要,她建议我们每天花时间玩耍并放松自己。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"Among the hardship, children played with what they made for themselves."在艰苦的生活中,孩子们玩着自己做的东西;以及及"However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."然而,孩子们实际上是在做一些事情,非常自然,让自己感觉良好。可知,Cox's Bazar的贫困儿童在艰苦的环境下玩自己制作的玩具,让自己感觉良好。故选B。
5.考查推理判断。根据第二段中的"However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."然而,孩子们实际上是在做一些事情,非常自然,让自己感觉良好;以及第四段中的"It is something we were born with."这是我们与生俱来的。可知,摄影师认为玩耍在孩子的成长过程中是很自然的事情。故选C。
6.考查细节理解。根据最后一段中的"We should allow ourselves to play as a regular practice — to be creative, to set aside even five minutes every day as a time when we're in nature."我们应该让自己把玩耍作为一种常规练习——要有创造力,每天留出哪怕五分钟的时间,让我们在大自然中玩耍。可知,Farese建议我们花时间玩耍并放松自己。故选A。
7.考查推理判断。纵观全文可知,本文讲述了摄影师Nancy Richards Farese在为世界各地的孩子拍摄暖心照片时发现,无论孩子处于什么样的环境,他们都在玩耍,玩耍在成长过程中非常重要,她建议我们每天花时间玩耍并放松自己,文章应是出自杂志,故选D。
(2023高一上·电白期中)阅读理解
When you hear the word "birthmark", you probably think of one of those black or brown spots that you have on your body. For me, it's different—I have them on my lips and inside my mouth. I'm used to being asked, "What are those black marks on your lips " When I tell people they're birthmarks, they usually say, "That's strange." I used to consider them ugly. However, my mom calls them beauty marks
In pictures, I used to hide my birthmarks by pursing(噘起) my lips so I wouldn't have to deal with people's questions. As I was growing up, people wore me out with them. Some people would ask me the same questions even before knowing my name. In society I feel like we judge people by their looks before their personality.
My birthmarks are caused by a genetic condition from my mom's side of the family. My mom's mom has birthmarks on her lips, and my mom's uncle and my uncle have some on their bodies. Every year I plan to have a procedure to remove them. But when imagining the process, I always get nervous and give up.
My cousin faces a similar challenge. She has a huge birthmark that takes up her whole arm. She's never tried to hide it or change her appearance. Once, her grandmother told her that the birthmark looked extremely prominent and suggested that she should wear long sleeves more often. If my cousin had actually taken that suggestion, she wouldn't be such a personas she is.
Inspired by my cousin, I am finally accepting who I am and now I don't hesitate when someone asks me about them either. I say, "They're beauty marks" and smile without pursing my lips.
8.How did the author feel when asked about the birthmarks
A.She felt annoyed to give others an answer.
B.She was bored to be faced with the question.
C.She was scared to be made fun of by people.
D.She felt excited to show her difference.
9.Who has the similar birthmarks like the author
A.Her mother. B.Her uncle.
C.Her cousin D.Her grandmother.
10.What can be inferred about the author's cousin
A.She dislikes talking about her birthmark.
B.She never judges others by their looks.
C.She is more confident than the author.
D.She has taken her grandma's suggestion.
11.What does the underlined word "prominent" in paragraph 4mean
A.Obvious. B.Harmful C.Brilliant D.Impressive
【答案】8.B
9.D
10.C
11.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者嘴唇和嘴里都有胎记。在作者成长的过程中,人们总是问她嘴上的黑斑是什么,作者为此搞得筋疲力尽。在表姐的启发下,作者终于接受了自己的身份。现在当人们问起她的时候,她会毫不犹豫地说"他们是美的印记"。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查细节理解。根据第二段中的"In pictures, I used to hide my birthmarks by pursing(噘起) my lips so I wouldn't have to deal with people's questions. As I was growing up, people wore me out with them"在照片中,我常常撅起嘴巴来掩饰我的胎记。这样我就不必面对别人的问题了。随着我长大,人们会因为胎记把我搞得筋疲力尽。可知,作者照相时掩饰嘴上的胎记就是为避免人们的问题,人们反复问这个问题,导致作者感到厌倦,心情不好,故选B。
9.考查细节理解。根据第一段中的"For me, it's different-I have them on my lips and inside my mouth"对于我而言,这是不同的-我嘴唇上和嘴巴里面都有胎记。可知,作者的胎记在嘴唇上和嘴巴里;以及第三段中的"My mom's mom has birthmarks on her lips"我外祖母嘴唇上也有胎记。可知,作者的外祖母也有胎记在嘴唇上,所以作者和外祖母有相似的胎记,故选D。
10.考查推理判断。依据第四段中的"My cousin faces a similar challenge. She has a huge birthmark that takes up her whole arm. She's never tried to hide it or change her appearance"我表姐也面临同样的挑战。她有一块巨大的胎记占据她的整个手臂。她从来没试着掩盖胎记,或者是改变自己的外表;以及第五段中的"Inspired by my cousin"受表姐的鼓舞,可知,作者的表姐比作者自信,故选C。
11.考查词义猜测。根据第四段知道"suggested that she should wear long sleeves more often...she wouldn't be such a person as she is"建议她应该多穿长袖......她不会是这样的人。可知,表姐的奶奶想让她用长袖衣衫遮挡住胎记,因为她觉得胎记太明显了,可推知划线词 prominent 是"明显的"之意。故选A。
(2023高一上·电白期中)阅读理解
There have been many studies that show being in nature is good for your health. Walking in the woods is good for your well-being(健康). Living near trees can help you live longer. But when you go for a walk in the woods, what makes you feel good Is it the sights or smells or sounds A new study finds it might be the birds you hear while you have a walk.
Researchers from California Polytechnic State University analyzed(分析)how much the natural sounds people hear when they're outdoors influence well-being. They found that the "chorus(合唱)" of birds singing increased well-being in protected natural areas.
For the study, researchers put 10 hidden, evenly spaced(等间距的) speakers (扬声器) on two parts of trails(小路) in the Boulder Open Space and Mountain Parks in Colorado. They played recorded songs from 11 kinds of birds. The researchers take tums to play the birdsong for a few hours a day for a week, and then turned off the speakers for a week at a time. They interviewed hikers after they passed through the areas with the speakers.
"The main result is that hikers that heard the birdsong showed a higher level of well-being compared to those that did not hear the birdsong," Biology Professor Clinton Franeis, who led the research, says.
Hikers who heard more birdsong on the first part of the trail said they felt better. Those who heard more birdsong on the second part reported that they thought more birds lived along that part of the trail. This feeling of more birds helps make the hikers feel better. "With the chorus, we were able to show that natural sounds have a clear influence on the quality of hikers' experiences," says Francis.
12.What's the function(功能) of the questions in paragraph 1
A.To doubt the research done before.
B.To advise people to walk in nature.
C.To call on people to protect nature.
D.To introduce the topic of the text.
13.Why were the speakers put along the trails
A.To attract more people to the forest.
B.To remind hikers of their health.
C.To play sounds of different birds.
D.To hunt more birds for research.
14.What was the final step of the research
A.Comparing. B.Placing speakers.
C.Playing birdsong. D.Interviewing.
15.What is the best title for the text
A.Being in nature is good for people's heath.
B.Hearing birdsong is good for people's health.
C.Walking in forests help people live longer.
D.Raising birds improves people's living quality.
【答案】12.D
13.C
14.A
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一项研究分析了人们在户外听到的自然声音对健康的影响程度,发现鸟鸣增加了远足者的幸福感。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和标题归纳三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查推理判断。根据第一段中的"But when you go for a walk in the woods, what makes you feel good Is it the sights or smells or sounds A new study finds it might be the birds you hear while you have a walk."但当你在树林里散步时,什么会让你感觉很好?是景色、气味还是声音?一项新的研究发现,这可能是你散步时听到的鸟叫声。可知,作者先提出两个问题,然后说明问题的答案可能是散步时听到的鸟叫声,转入对研究的具体介绍。可推知,问题的功能是引入文章的话题。故选D。
13.考查细节理解。根据第三段中的"For the study, researchers put 10 hidden, evenly spaced (等间距的) speakers (扬声器) on two parts of trails (小路) in the Boulder Open Space and Mountain Parks in Colorado. They played recorded songs from 11 kinds of birds. "在这项研究中,研究人员在科罗拉多州博尔德露天场所和山地公园的两条小径上放置了10个隐藏的、均匀间隔的扬声器。他们播放了11种鸟类的歌曲录音。可知,在小径上放置扬声器是为了播放不同鸟类的声音。故选C。
14.考查推理判断。根据第三段内容可知,在该研究中研究人员的第一步是放置扬声器,第二步是播放鸟鸣,第三步是采访远足者;再结合第四段中的"The main result is that hikers that heard the birdsong showed a higher level of well-being compared to those that did not hear the birdsong "主要结果是,听到鸟鸣的远足者比没有听到鸟鸣的远足者表现出更高的幸福感。可推知,在得出结果之前,他们需要进行最后一步:比较远足者的采访感受。故选A。
15.考查标题归纳。根据第二段中的"They found that the ‘chorus (合唱)' of birds singing increased well-being in protected natural areas. "他们发现,鸟类的"合唱"增加了在自然保护区中的幸福感。可知,文章介绍了一项分析人们在户外听到的自然声音对健康影响程度的研究,该研究发现鸟鸣增加了远足者的幸福感。"听鸟鸣对人的健康有益"适合作为本文标题。故选B。
二、第一部分 阅读,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2023高一上·电白期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
It is a great challenge to go from junior school to senior high school, which can be a brand new experience to teenagers. However, there's no need to worry. 16. .
You're not alone
Keep in mind that everybody else in your grade is in the same boat, 17. . Moving up to senior high school is an opportunity, not a problem. Things are different and all that you need to do is to behave in a polite way and learn the new rules.
18. .
Sometimes you may come across different situations. If you have no idea what to door are worried about anything, then turn to someone for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students deal with different problems.
Changes are around you
19. .You'll have a homework diary or a student planner. In different classrooms you will have your lessons with different teachers. On different days you will have homework for different subjects, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so that you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other tips
Just be yourself! 20. .Besides, having early nights makes a difference and you'll find it easier to get up in the morning!
A. Friends are helpful
B. Teachers are ready to help
C. Most of them are just as nervous as you are
D. You have to make a change in senior high school
E. Here are some tips on how to survive in the first week
F. If you act naturally, people will know you much better
G. There are lots of differences between junior high school and senior high school
【答案】16.E;17.C;18.B;19.G;20.F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何应对高中生涯第一周面临的挑战。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"It is a great challenge to go from junior school to senior high school, which can be a brand new experience to teenagers. However, there's no need to worry. "从初中到高中是一个巨大的挑战,这对青少年来说是一个全新的经历。然而,没有必要担心)"提出刚进入高中的青少年面临的挑战;结合下文各段小标题可知,下文给出迎接挑战的办法,E. Here are some tips on how to survive in the first week"这里有一些关于如何在第一周生存下来的建议"承上启下,符合语境,故选E。
17.根据本段小标题"You're not alone "你不是一个人;以及空前"Keep in mind that everybody else in your grade is in the same boat."记住,你年级的所有人都是在同一条船上。可知,本段讲面对挑战的人不止你一个,同年级的其它人跟你一样。 C. Most of them are just as nervous as you are "他们中的大多数和你一样紧张"承接上文,说明所有人的状态,句符合语境,故选C。
18.根据空后"Sometimes you may come across different situations. If you have no idea what to do or are worried about anything, then turn to someone for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students deal with different problems."有时你可能会遇到不同的情况。如果你不知道该做什么或担心什么,那就向别人寻求帮助。老师可能是最好的求助对象,因为他们在帮助新生处理不同问题方面经验丰富。可知,本段讲遇到问题向老师求助。 B. Teachers are ready to help "老师们随时准备提供帮助"概括本段,符合语境,故选B。
19.根据空后"You'll have a homework diary or a student planner. In different classrooms you will have your lessons with different teachers. On different days you will have homework for different subjects, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so that you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects. "你会有一个家庭作业日记或一个学生计划。在不同的教室里,你会和不同的老师一起上课。在不同的日子里,你会有不同科目的作业,所以要确保你有条理。确保你有一份你的课程表的复印件,这样你就知道你的课在哪个教室,在哪天你会有不同的科目。主要介绍了高中与初中的不同, G. There are lots of differences between junior high school and senior high school " 初中和高中有很多不同"符合语境,故选G。
20.根据空前"Just be yourself!"做你自己。讲做自己,保持本真。F. If you act naturally, people will know you much better"如果你表现自然,人们会更了解你"说明这样做的原因,符合语境,故选F。
三、第二部分 语言知识及应用,第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2023高一上·电白期中)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
After graduation, I decided to take the gym seriously. Accompanied by a friend, I 21. a routine of walking on the treadmill(跑步机). I was 22. with our routine in the gym. My friend, however, became bored.
One day, he suggested that we 23. an outdoor sport. I was an uncoordinated (动作不协调的) person, so I 24. his idea.
But several weeks later, he managed to 25. me to step on to an outdoor racquetball(美式壁球) court. When I hit the ball, I sent it flying in every direction except the direction that I had 26. .Still, somehow, I tried hard to learn it and became 27. after constantly practicing.
"We're not getting enough 28. on the treadmill z. Why not play tennis to build up our body " suggested my friend.
"Tennis I can't play tennis! That 29. real skills!" I firmly resisted(抵制) his new 30. However, weeks later, I started playing tennis. After several months of 31. practice, one day, as the ball came flying towards me, my racket and the ball met in what tennis players viewed as the "sweet spot". I had 32. learned how to play tennis properly!
I learned a valuable 33. from these experiences:I can do whatever I set my mind on. I just need to put in efforts, and the results will 34. . And I become quite 35. about trying new things and I'm always filled with a sense of excitement.
21.A. quit B. changed C. started D. designed
22.A. confident B. familiar C. careful D. satisfied
23.A. take up B. focus on
C. make up D. check in
24.A. admired B. supported C. revised D. refused
25.A. remind B. persuade C. attract D. request
26.A. wanted B. imagined C. scheduled D. arranged
27.A. fluent B. skillful
C. curious D. impressive
28.A. movement B. adventure C. exercise D. time
29.A. includes B. requires C. improves D. explores
30.A. suggestion B. strategy C. behaviour D. goal
31.A. hopeful B. careful C. painful D. harmful
32.A. obviously B. formally C. actually D. finally
33.A. lecture B. message
C. lesson D. responsibility
34.A. flash B. follow C. narrow D. contact
35.A. positive B. calm
C. confused D. interested
【答案】21.C;22.D;23.A;24.D;25.B;26.A;27.B;28.C;29.B;30.A;31.C;32.D;33.C;34.B;35.A
【知识点】人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议,讲述了毕业之后,作者决定要开始锻炼,起初是在健身房的跑步机上行走,后来在朋友强烈的建议下,开始尝试了美式壁球和打网球,并且练习得非常成功。作者由此学到了宝贵的一课:作者可以做他任何想做的事情。只要付诸努力,结果会随之而来。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇人生感悟类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:在朋友的陪伴下,我开始了在跑步机上行走的习惯。A. quit"退出";B. changed"改变";C. started"开始";D. designed"设计"。根据上文"I decided to take the gym seriously",作者决定要在健身房锻炼,之后开始在跑步机上行走,此处考查动作顺序。故选C。
22.句意:我对我们在健身房的日常活动很满意。然而,我的朋友却感到厌烦了。A. confident"自信的";B. familiar"熟悉的";C. careful"小心的";D. satisfied"满意的"。根据下文"My friend, however, became bored"作者朋友感觉无聊,所以前文作者情绪是满意的,构成转折。故选D。
23.句意:句意:一天,他建议我们从事一项户外运动。A. take up"开始,从事";B. focus on"专注于";C. make up"组成";D. check in"登记入住"。根据空前"suggested"可知这只是建议,还没有开始;以及空后"an outdoor sport",可知此处表示参加一项户外运动。故选A。
24.句意:我是个动作不协调的人,所以我拒绝了他的建议。A. admired"欣赏";B. supported"支持";C. revised"修改";D. refused"拒绝"。根据空前"uncoordinated",可知此处表示拒绝了他的建议,故选D。
25.句意:但几周后,他成功说服我去一个美式壁球场地。A. remind"提醒";B. persuade"说服";C. attract"吸引";D. request"要求"。根据上文可知,作者起初拒绝了朋友的开始户外活动的建议,提示词"But"表明前后句意呈转折关系,但几周之后,朋友成功"说服"我去该户外场地。故选B。
26.句意:当我击球时,我让它向各个方向飞去,除了我想要的方向。A. wanted"想要";B. imagined "想象";C. scheduled"安排";D. arranged"安排"。根据空前"except"可知,想要的方向和前文的实际击球的方向形成对比。故选A。
27.句意:尽管如此,不知为什么,我还是努力学习,并在不断练习后变得熟练起来。A. fluent"流利的";B. skillful"熟练的";C. curious"好奇的";D. impressive"给人印象深刻的"。根据并列连词and和空后"after constantly practicing"可知此处表示努力练习,经过持续练习后变熟练。故选B。
28.句意:"我们在跑步机上没有得到足够的锻炼。为什么不打网球来锻炼身体呢?"我的朋友建议道。A. movement"移动";B. adventure"冒险";C. exercise"锻炼";D. time"时间"。根据下文"to build up our body"可知,朋友想要打网球来锻炼身体,所以认为在跑步机上并不能得到充分的锻炼,故选C。
29.句意:"网球?我不会打网球!这需要真正的技巧!"A. includes"包括";B. requires"需要";C. improves"提升";D. explores"探讨"。空格的主语that指代前文的"play tennis",打网球依靠到真正的技巧。故选B。
30.句意:我坚决抵制他的新尝试。A. suggestion"建议";B. strategy"战略";C. behaviour"行为";D. goal"目标"。根据上文"Tennis I can't play tennis! That 9 real skills!"此处指代上文朋友建议通过打网球来强身健体,这是一种新的建议。故选A。
31.句意:经过几个月的痛苦练习,有一天,当球飞向我时,我的球拍和球相遇了,网球运动员称之为"甜区"。A. hopeful"充满希望的";B. careful"小心的";C. painful"痛苦的";D. harmful"有害的"。根据上文"However, weeks later, I started playing tennis."以及空后"practice"可知,作者刚开始学习打网球,所以应是痛苦的练习。故选C。
32.句意:我终于学会了如何正确地打网球!A. obviously"显然";B. formally"正式地";C. actually "事实上";D. finally"终于"。根据上文可知,作者起初抗拒朋友打网球的新建议,但几周之后还是开始进行这一运动,并且某天打出了完美的球,所以最终作者学会了如何正确打网球,前后形成时间顺序。故选D。
33.句意:我从这些经历中学到了非常宝贵的一课:我可以做任何我下定决心要做的事。A. lecture"讲座";B. message"信息";C. lesson"课程,教训";D. responsibility"责任"。根据空后"I can do whatever I set my mind on"是我从这些经历中学到的经验,故选C。
34.句意:我只需要付出努力,结果就会随之而来。A. flash"闪光";B. follow"跟着";C. narrow "缩小";D. contact"接触"。根据空前"I just need to put in efforts"可知努力之后好的结果也会随之而来。故选B。
35.句意:我变得非常热衷于尝试新事物,我总是充满兴奋感。A. positive"积极乐观的";B. calm"平静的";C. confused"混乱的";D. interested"感兴趣的"。根据上文可知,作者通过这几次经历明白了只要下定决心去做,就可以成功,后文描述了作者总是充满激动感,所以作者现在喜欢尝试新鲜事物,对新鲜事物保持积极乐观的。故选A。
四、第二部分 语言知识及应用,第二节:语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2023高一上·电白期中)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式,并将本题的答案写在答题卡上
Cusco is a popular destination for tourists, because of 36. (it) unique place in the history of South America. Cusco was the capital city of the Inca Empire which was the most 37. (power) in South America until the 1500s.There are two 38. (especial) interesting things to admire about the Inca civilisation. 39. first is the roads and paths they built 40. (connect) their important cities. These Inca roads 41. (make) up of two north-south highways and many small roads crossing the mountains east 42. west. The roads were for Inca soldiers and their 43. (official). Second, the Incas built wonderful cities full of 44. (amaze) architecture-but there were no markets in these cities. One of the interesting questions of history is 45. the Incas lived without shopping!
【答案】36.its;37.powerful;38.especially;39.The;40.to connect;41.were made;42.to;43.officials;44.amazing;45.how
【知识点】说明文;旅游观光类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了受欢迎的旅游胜地——库斯科,尤其是其带有印加文明色彩的两个有趣的地方,一是其官兵和官员专用的道路,二是其充满惊人建筑的美妙的却没有市场的城市。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及代词,形容词,副词,冠词,非谓语动词,时态语态,介词,名词,表语从句以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:库斯科是一个受欢迎的旅游目的地,因为它在南美洲历史上的独特地位。此处修饰unique place,应用形容词性物主代词作其限定词。故填its。
37.句意:库斯科是印加帝国的首都,在16世纪之前,印加帝国是南美洲最强大的国家。此处形容词最高级作表语,故填powerful。
38.句意:印加文明有两个特别有趣的地方值得欣赏。此处副词作状语起到强调作用,意为"尤其;特别",用以引出典型事例。故填especially。
39.句意:首先是他们为连接重要城市而修建的道路和小路。序数词前用定冠词修饰,故填The。
40.句意:首先是他们为连接重要城市而修建的道路和小路。此处动词不定式为目的状语。故填to connect。
41.句意:这些印加公路由两条南北公路和许多从东到西穿越山脉的小路组成。be made up of固定短语,"由……所组成",make与roads是被动语态,根据下文"The roads were for Inca soldiers"可知,用一般过去时,主语roads是复数,谓语动词用复数,故填were made。
42.句意:这些印加公路由两条南北公路和许多从东到西穿越山脉的小路组成。east to west固定短语,"从东到西",故填to。
43.句意:这些道路是为印加士兵和他们的官员修建的。根据空前形容词性物主代词their,应用名词复数。故填officials。
44.句意:其次,印加人建造了充满惊人建筑的美妙城市,但这些城市没有市场。此处修饰architecture,用形容词作定语,表示事物的特征,用-ing形式形容词amazing,表示"惊人的",故填amazing。
45.句意:历史上一个有趣的问题是,印加人不购物怎么生活! 分析可知, the Incas lived without shopping 是表语从句,根据句意,用how引导,表示"怎么,如何"。故填how。
五、第三部分 写作,第一节词汇,语法与句子(每空1分,满分25分)
46.(2023高一上·电白期中) It's up you to decide where we are going to play soccer this weekend.
【答案】to
【知识点】简单介词
【解析】【分析】句意:由你来决定我们这个周末去哪里踢足球。根据后文you to decide where we are going to play soccer this weekend可知为短语be up to sb"取决于某人",故填to。
【点评】考查介词,以及be up to sb。
47.(2023高一上·电白期中) My palms (sweat), an inner voice told me that I had to calm down.
【答案】sweating
【知识点】动词现在分词;独立主格结构
【解析】【分析】句意:我手心冒汗,内心有个声音告诉我,我必须冷静下来。逗号前是"名词+非谓语动词"独立主格结构,sweat和逻辑主语palms之间是主动关系,用现在分词形式。故填sweating。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及含有现在分词的独立主格结构。
48.(2023高一上·电白期中) The Olympic effect leads to a boost in (economy) growth due to the higher investment and foreign visitors.
【答案】economic
【知识点】作前置定语
【解析】【分析】句意:由于更多的投资和外国游客,奥运效应会促进经济增长。空处修饰名词growth,应用形容词,故填economic。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
49.(2023高一上·电白期中) When we are shopping online, we should keep wise to prevent ourselves from (cheat).
【答案】being cheated
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:当我们在网上购物时,我们应该保持明智,防止自己被欺骗。prevent sb. from doing sth.固定短语,"防止某人做某事",介词后接动名词作宾语,ourselves和cheat在逻辑上是动宾关系,应用动名词的被动式,故填being cheated。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词的被动式作宾语。
50.(2023高一上·电白期中) (amaze), he worked out a solution to the problem in 30 seconds.
【答案】Amazingly
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:令人惊讶的是,他在30秒内解出了这道题的答案。空格处用副词amazingly作状语,修饰整句话,amazingly意为"令人惊讶的是",位于句首,首字母大写,故填Amazingly。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰整个句子。
51.(2023高一上·电白期中)I feel our responsibility to protect and pass on our outstanding traditional culture.
【答案】It
【知识点】it的用法
【解析】【分析】句意:我觉得保护和传承我们优秀的传统文化是我们的责任。此处为feel it+名词+不定式短语,it作形式宾语,不定式为真正的宾语。故填it。
【点评】考查代词,本题涉及it作形式宾语。
52.(2023高一上·电白期中) Please don't hesitate (contact) me if you have any questions.
【答案】to contact
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:如果您有任何问题,请随时与我联系。hesitate to do sth.固定短语,"对做某事犹豫",所以空处需用动词不定式作宾语。故填to contact。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动词不定式作宾语。
53.(2023高一上·电白期中) The course (design) for beginners like me, focusing on listening and speaking practice.
【答案】is designed
【知识点】动词的语态;一般现在时
【解析】【分析】句意:这门课程是为像我这样的初学者设计的,注重听力和口语的练习。此处是谓语动词,描述课程的性质,时态宜用一般现在时,design"和主语The course之间是被动关系,需用被动语态,且主语为单数,be动词应用is。故填is designed。
【点评】考查时态语态和主谓一致,本题涉及一般现在时的被动语态和第三人称单数。
54.(2023高一上·电白期中) I don't expect you can finish the work in three days,
【答案】can;you
【知识点】疑问句
【解析】【分析】句意:我不指望你能在三天内完成这项工作,是吗?此处反意疑问句的陈述部分为I expect + that从句时,问句部分的动词及主语与that从句内的动词和主语保持一致,且此处为宾语从句的否定转移,从句为否定,反意疑问句应用肯定,用can you。故填can ;you。
【点评】考查句型转换,本题涉及反意疑问句。
55.(2023高一上·电白期中) Your English since last month, but there is still room for (improve) .
【答案】has improved/ has been improving;improvement
【知识点】现在完成时;现在完成进行时;不可数名词
【解析】【分析】句意:自从上个月以来你的英语好多了,但还有提高的余地。此处名词作宾语,improve"投稿"动词,其名词是improvement,不可数,故填improvement。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
56.(2023高一上·电白期中) When I first met him I had the that he was shy, but later I was with his talent and his fantastic performance.(impress)
【答案】impression;impressed
【知识点】以-ed结尾的形容词;可数名词
【解析】【分析】句意:当我第一次见到他时,我的印象是他很害羞,但后来我被他的才华和出色的表演打动了。第一空作had的宾语,应用名词impression,为特指;第二空作表语,修饰人应用-ed结尾形容词impressed。故填impression;impressed。
【点评】考查名词和形容词,本题涉及名词作宾语以及形容词作表语。
57.(2023高一上·电白期中) All the excited who are relatively competitive are competing for the honor of winning the gold medals in the (compete)
【答案】competitors;competitions
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:所有比较有竞争力的兴奋的选手都在比赛中为赢得金牌的荣誉而竞争。第一空作句子的主语,结合空前的excited可知,应用名词competitor,意为"竞争者,选手",因为空前有All,competitor需用复数形式;第二空作in的宾语,结合competing for可知,应用名词competition,意为"比赛,竞赛",因为the gold medals为复数,可推知比赛不止一个,competition需用复数形式。故填competitors;competitions。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语和宾语。
58.(2023高一上·电白期中)中国不再是过去的样子,这一点是公认的。
It's widely China is no longer it used to be.
【答案】recognized/recognized;that;what
【知识点】主语从句;表语从句;固定句式;汉译英
【解析】【分析】对比中英文可知,第一、二空表示"公认的",结合 It's widely可推知,应用固定句型 It's widely recognized/recognised that,其中It为形式主语,that引导的名词性从句为真正的主语;第三空表示"……的样子",结合空后it used to be可知,应用what引导名词性从句作句子的表语,what在从句中作表语。故填recognized/recognised;that;what。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句型 It's widely recognized/recognised that和what引导的表语从句。
59.(2023高一上·电白期中)这份工作最吸引我的地方是有旅行的机会。
most to the job is the chance to travel.
【答案】What;attracts;me
【知识点】一般现在时;主语从句;汉译英
【解析】【分析】对比中英文句子可知,空格处意为"吸引我的地方",用what引导的主语从句,"吸引"是动词attract,根据主句中的系动词is可知,句子时态用一般现在时,因此空格处是What attracts me,故填What; attracts ;me。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及what引导的主语从句。
60.(2023高一上·电白期中)受邀给你们做关于中国文学的讲座,我深感荣幸。
I feel greatly to be invited to give you a on Chinese .
【答案】honored;lecture;literature
【知识点】汉译英;可数名词;不可数名词;形容词的用法
【解析】【分析】对比中英文可知,第一空表示"荣幸",作表语,应用形容词honored;第二空表示"讲座",作宾语,应用名词lecture,且空前有不定冠词a,因此lecture应用单数形式;第三空表示"文学",作宾语,应用名词literature,为不可数名词。故填honored;lecture;literature。
【点评】考查汉译英,本题涉及形容词作表语和名词作宾语。
六、第三部分 写作,第二节:(满分25分)
61.(2023高一上·电白期中)假设你是李华,一名来自英国的交换生Amy将要在你的学校就读。她给你写了封邮件,寻求关于如何更快地适应学校生活和更好地了解所在的城市的建议。请你用英文回信,分享一些你的建议。内容包括:1.给出适应学校生活的建议;2.给出了解城市的建议;3.表达良好祝愿。
注意:1.写作词数应为100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Amy,
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Amy,
Welcome to our school! I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to adapt to school life and get to know the city better. Here are some suggestions, which I hope will be of some help to you.
To begin with, you'd better think carefully about what courses to take, in which you will make some new friends. Besides, I recommend that you join in some extra-curricular activities or sign up for school clubs, getting acquainted with new people and adapting to the life here quickly. In addition, to ensure that you get to know the city faster, it would be a good idea to participate in some outdoor activities. Last but not least, if possible, explore some local cuisine, so that you can have a better understanding of the city where the new school is located.
Hopefully you'll enjoy your stay here. Looking forward to your coming.
Yours.
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份用英文回信,分享一些你的建议。写作背景:你一名来自英国的交换生Amy将要在你的学校就读。她给你写了封邮件,寻求关于如何更快地适应学校生活和更好地了解所在的城市的建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.给出适应学校生活的建议;2.给出了解城市的建议;3.表达良好祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:Welcome to our school!运用了祈使句; I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to adapt to school life and get to know the city better. 运用了不定式作原因状语,"疑问词+不定式"作宾语;Here are some suggestions, which I hope will be of some help to you.运用了倒装句,非限制性定语从句,宾语从句;To begin with, you'd better think carefully about what courses to take, in which you will make some new friends. 运用了非限制性定语从句;Besides, I recommend that you join in some extra-curricular activities or sign up for school clubs, getting acquainted with new people and adapting to the life here quickly. 运用了宾语从句,虚拟语气;In addition, to ensure that you get to know the city faster, it would be a good idea to participate in some outdoor activities. 运用了不定式作目的状语,宾语从句,it作形式主语;Last but not least, if possible,explore some local cuisine, so that you can have a better understanding of the city where the new school is located.运用了省略,祈使句,目的状语从句。
1 / 1广东省茂名市电白区2023-2024学年高一上学期期中考试英语试题
一、第一部分 阅读,第一节 阅读理解,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2023高一上·电白期中)阅读理解
Each year Canada Chocolate Town, St .Stephen, New Brunswick, celebrates our community's rich and delicious heritage with our annual Chocolate Fest. Now in its 30th year, this week-long, family-oriented festival is "choc—full" of activities, fun events, and all things chocolate—related. Our beloved mascot, the Great Chocolate Mousse, and his lovely wife Tiffany, invite you to join us this August for the sweetest festival of the year—Chocolate Fest!
Carma Charlotte County Coffee Morning
9:30 a.m. to 12 noon
Location:St. Stephen Town Square
Come out and join us for a Starbucks coffee, cup of tea or juice and scrumptious home—baked goods, many featuring chocolate. Sponsored(赞助) by Carma Charlotte County and adoption programs(收养项目)—caring for homeless and feral cats.
Dots Delecto Birthday Party
11 a.m. to 2 p.m.
Location:Boys and Girls Club of Charlotte County
Who does St. Stephen love Dot Larsen! Please join us for chocolate cake and chocolate milk and help celebrate Dot's birthday. Come and play in our indoor/outdoor playground, have your face painted and enjoy a barbecue, to help raise funds for the Barracuda Swim Team. For details call BGCCC, 466-4300.
Lucy the Lady Bug's 1st Birthday Party
12 noon to 3 p.m.
Location:Kings brae Garden, St. Andrews
Come to celebrate with Lucy and her friends for a picnic on our front lawn (草坪) —bring your own picnic or have lunch at our Garden Cafe. At 2 p.m., join Lucy and her friends for an amazing race adventure through the big maze (迷宫), find treasure in the fantasy garden and much, much more!
Cost:$16/Adult, $12/Students and Seniors, Free/Children 6 and younger.
1.When is the Dots Delecto Birthday Party open
A.9:30 a.m.—12:00 a.m. B.11:00 a.m.—2:00 p.m.
C.12:00 a.m.—3:00 p.m. D.2:00 p.m.—3:00 p.m.
2.How much at least should a couple with a boy aged 5 pay to join Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party
A.$44 B.$16 C.$28 D.$32
3.What's the purpose of the passage
A.To introduce a sports game. B.To arrange some activities.
C.To advertise an annual fest. D.To promote a cats brand.
(2023高一上·电白期中)阅读理解
For more than a decade, Nancy Richards Fares e has been taking heartwarming photos of children around the world. Throughout her travels, the American photographer has noticed a common characteristic(特点) that seems to go beyond cultures. "They play no matter what's going on," she said on a video call.
When Nancy Richards Farese visited Cox's Bazar, Bangladesh, she took photos of the poor children there. Among the hardship, children played with what they made for themselves. They blew pinwheels(玩具风车) and pulled a water bottle as a toy with wheels and an old rope. She said, "The other adults and I had a thought of the seriousness of this situation. We were sorry they were in a difficult situation. However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."
Farese's new book brings together almost 100 photos she has shot while examining children's play across 14 countries. Her young subjects(年轻受试者) play chess in Jordan and in Cuba; they jump, laugh and run; they kick and throw balls, climb and jump ropes. Dolls and kites often appear. Many games are seemingly global.
The photographer said, "We sometimes pay no attention to the importance of playing, but when you talk to scientists, they will say it is one of the most fundamental (基本的) things we ever do in our lives. It is something we were born with. It helps shape our ideas and other characteristics. It's just interesting to realize that our abilities to work together, to understand tolerance(容忍) are just simple developmental sides that we practice in a game. And they are so important."
"We move through the world everyday with this treasure. We should allow ourselves to play as a regular practice—to be creative, to set aside even five minutes every day as a time when we're in nature," she added.
4.How did the poor children in Cox's Bazar make themselves feel good
A.By taking pictures.
B.By making their own toys to play with.
C.By asking the adults for help.
D.By making video calls.
5.What does the photographer think of playing in the growth of children
A.Creative. B.Difficult. C.Natural. D.Useless.
6.What does Farese advise us to do
A.Spend time playing and relaxing ourselves.
B.Allow children to play in nature.
C.Think of some special ways to play.
D.Play with the children.
7.In which of the following can we most probably find this text
A.A diary. B.A history book.
C.A travel guide. D.A magazine.
(2023高一上·电白期中)阅读理解
When you hear the word "birthmark", you probably think of one of those black or brown spots that you have on your body. For me, it's different—I have them on my lips and inside my mouth. I'm used to being asked, "What are those black marks on your lips " When I tell people they're birthmarks, they usually say, "That's strange." I used to consider them ugly. However, my mom calls them beauty marks
In pictures, I used to hide my birthmarks by pursing(噘起) my lips so I wouldn't have to deal with people's questions. As I was growing up, people wore me out with them. Some people would ask me the same questions even before knowing my name. In society I feel like we judge people by their looks before their personality.
My birthmarks are caused by a genetic condition from my mom's side of the family. My mom's mom has birthmarks on her lips, and my mom's uncle and my uncle have some on their bodies. Every year I plan to have a procedure to remove them. But when imagining the process, I always get nervous and give up.
My cousin faces a similar challenge. She has a huge birthmark that takes up her whole arm. She's never tried to hide it or change her appearance. Once, her grandmother told her that the birthmark looked extremely prominent and suggested that she should wear long sleeves more often. If my cousin had actually taken that suggestion, she wouldn't be such a personas she is.
Inspired by my cousin, I am finally accepting who I am and now I don't hesitate when someone asks me about them either. I say, "They're beauty marks" and smile without pursing my lips.
8.How did the author feel when asked about the birthmarks
A.She felt annoyed to give others an answer.
B.She was bored to be faced with the question.
C.She was scared to be made fun of by people.
D.She felt excited to show her difference.
9.Who has the similar birthmarks like the author
A.Her mother. B.Her uncle.
C.Her cousin D.Her grandmother.
10.What can be inferred about the author's cousin
A.She dislikes talking about her birthmark.
B.She never judges others by their looks.
C.She is more confident than the author.
D.She has taken her grandma's suggestion.
11.What does the underlined word "prominent" in paragraph 4mean
A.Obvious. B.Harmful C.Brilliant D.Impressive
(2023高一上·电白期中)阅读理解
There have been many studies that show being in nature is good for your health. Walking in the woods is good for your well-being(健康). Living near trees can help you live longer. But when you go for a walk in the woods, what makes you feel good Is it the sights or smells or sounds A new study finds it might be the birds you hear while you have a walk.
Researchers from California Polytechnic State University analyzed(分析)how much the natural sounds people hear when they're outdoors influence well-being. They found that the "chorus(合唱)" of birds singing increased well-being in protected natural areas.
For the study, researchers put 10 hidden, evenly spaced(等间距的) speakers (扬声器) on two parts of trails(小路) in the Boulder Open Space and Mountain Parks in Colorado. They played recorded songs from 11 kinds of birds. The researchers take tums to play the birdsong for a few hours a day for a week, and then turned off the speakers for a week at a time. They interviewed hikers after they passed through the areas with the speakers.
"The main result is that hikers that heard the birdsong showed a higher level of well-being compared to those that did not hear the birdsong," Biology Professor Clinton Franeis, who led the research, says.
Hikers who heard more birdsong on the first part of the trail said they felt better. Those who heard more birdsong on the second part reported that they thought more birds lived along that part of the trail. This feeling of more birds helps make the hikers feel better. "With the chorus, we were able to show that natural sounds have a clear influence on the quality of hikers' experiences," says Francis.
12.What's the function(功能) of the questions in paragraph 1
A.To doubt the research done before.
B.To advise people to walk in nature.
C.To call on people to protect nature.
D.To introduce the topic of the text.
13.Why were the speakers put along the trails
A.To attract more people to the forest.
B.To remind hikers of their health.
C.To play sounds of different birds.
D.To hunt more birds for research.
14.What was the final step of the research
A.Comparing. B.Placing speakers.
C.Playing birdsong. D.Interviewing.
15.What is the best title for the text
A.Being in nature is good for people's heath.
B.Hearing birdsong is good for people's health.
C.Walking in forests help people live longer.
D.Raising birds improves people's living quality.
二、第一部分 阅读,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2023高一上·电白期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
It is a great challenge to go from junior school to senior high school, which can be a brand new experience to teenagers. However, there's no need to worry. 16. .
You're not alone
Keep in mind that everybody else in your grade is in the same boat, 17. . Moving up to senior high school is an opportunity, not a problem. Things are different and all that you need to do is to behave in a polite way and learn the new rules.
18. .
Sometimes you may come across different situations. If you have no idea what to door are worried about anything, then turn to someone for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students deal with different problems.
Changes are around you
19. .You'll have a homework diary or a student planner. In different classrooms you will have your lessons with different teachers. On different days you will have homework for different subjects, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so that you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects.
Other tips
Just be yourself! 20. .Besides, having early nights makes a difference and you'll find it easier to get up in the morning!
A. Friends are helpful
B. Teachers are ready to help
C. Most of them are just as nervous as you are
D. You have to make a change in senior high school
E. Here are some tips on how to survive in the first week
F. If you act naturally, people will know you much better
G. There are lots of differences between junior high school and senior high school
三、第二部分 语言知识及应用,第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2023高一上·电白期中)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
After graduation, I decided to take the gym seriously. Accompanied by a friend, I 21. a routine of walking on the treadmill(跑步机). I was 22. with our routine in the gym. My friend, however, became bored.
One day, he suggested that we 23. an outdoor sport. I was an uncoordinated (动作不协调的) person, so I 24. his idea.
But several weeks later, he managed to 25. me to step on to an outdoor racquetball(美式壁球) court. When I hit the ball, I sent it flying in every direction except the direction that I had 26. .Still, somehow, I tried hard to learn it and became 27. after constantly practicing.
"We're not getting enough 28. on the treadmill z. Why not play tennis to build up our body " suggested my friend.
"Tennis I can't play tennis! That 29. real skills!" I firmly resisted(抵制) his new 30. However, weeks later, I started playing tennis. After several months of 31. practice, one day, as the ball came flying towards me, my racket and the ball met in what tennis players viewed as the "sweet spot". I had 32. learned how to play tennis properly!
I learned a valuable 33. from these experiences:I can do whatever I set my mind on. I just need to put in efforts, and the results will 34. . And I become quite 35. about trying new things and I'm always filled with a sense of excitement.
21.A. quit B. changed C. started D. designed
22.A. confident B. familiar C. careful D. satisfied
23.A. take up B. focus on
C. make up D. check in
24.A. admired B. supported C. revised D. refused
25.A. remind B. persuade C. attract D. request
26.A. wanted B. imagined C. scheduled D. arranged
27.A. fluent B. skillful
C. curious D. impressive
28.A. movement B. adventure C. exercise D. time
29.A. includes B. requires C. improves D. explores
30.A. suggestion B. strategy C. behaviour D. goal
31.A. hopeful B. careful C. painful D. harmful
32.A. obviously B. formally C. actually D. finally
33.A. lecture B. message
C. lesson D. responsibility
34.A. flash B. follow C. narrow D. contact
35.A. positive B. calm
C. confused D. interested
四、第二部分 语言知识及应用,第二节:语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2023高一上·电白期中)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式,并将本题的答案写在答题卡上
Cusco is a popular destination for tourists, because of 36. (it) unique place in the history of South America. Cusco was the capital city of the Inca Empire which was the most 37. (power) in South America until the 1500s.There are two 38. (especial) interesting things to admire about the Inca civilisation. 39. first is the roads and paths they built 40. (connect) their important cities. These Inca roads 41. (make) up of two north-south highways and many small roads crossing the mountains east 42. west. The roads were for Inca soldiers and their 43. (official). Second, the Incas built wonderful cities full of 44. (amaze) architecture-but there were no markets in these cities. One of the interesting questions of history is 45. the Incas lived without shopping!
五、第三部分 写作,第一节词汇,语法与句子(每空1分,满分25分)
46.(2023高一上·电白期中) It's up you to decide where we are going to play soccer this weekend.
47.(2023高一上·电白期中) My palms (sweat), an inner voice told me that I had to calm down.
48.(2023高一上·电白期中) The Olympic effect leads to a boost in (economy) growth due to the higher investment and foreign visitors.
49.(2023高一上·电白期中) When we are shopping online, we should keep wise to prevent ourselves from (cheat).
50.(2023高一上·电白期中) (amaze), he worked out a solution to the problem in 30 seconds.
51.(2023高一上·电白期中)I feel our responsibility to protect and pass on our outstanding traditional culture.
52.(2023高一上·电白期中) Please don't hesitate (contact) me if you have any questions.
53.(2023高一上·电白期中) The course (design) for beginners like me, focusing on listening and speaking practice.
54.(2023高一上·电白期中) I don't expect you can finish the work in three days,
55.(2023高一上·电白期中) Your English since last month, but there is still room for (improve) .
56.(2023高一上·电白期中) When I first met him I had the that he was shy, but later I was with his talent and his fantastic performance.(impress)
57.(2023高一上·电白期中) All the excited who are relatively competitive are competing for the honor of winning the gold medals in the (compete)
58.(2023高一上·电白期中)中国不再是过去的样子,这一点是公认的。
It's widely China is no longer it used to be.
59.(2023高一上·电白期中)这份工作最吸引我的地方是有旅行的机会。
most to the job is the chance to travel.
60.(2023高一上·电白期中)受邀给你们做关于中国文学的讲座,我深感荣幸。
I feel greatly to be invited to give you a on Chinese .
六、第三部分 写作,第二节:(满分25分)
61.(2023高一上·电白期中)假设你是李华,一名来自英国的交换生Amy将要在你的学校就读。她给你写了封邮件,寻求关于如何更快地适应学校生活和更好地了解所在的城市的建议。请你用英文回信,分享一些你的建议。内容包括:1.给出适应学校生活的建议;2.给出了解城市的建议;3.表达良好祝愿。
注意:1.写作词数应为100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Amy,
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;数字计算题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文这是一篇应用文,介绍了第三十届巧克力节的各个项目。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、数字计算题和推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据 Dots Delecto Birthday Party 部分中的"11 a.m. to 2 p.m."上午十一时至下午二时,可知,Dots Delecto Birthday Party的开放时间为上午十一时至下午二时。故选B。
2.考查数字计算。根据Lucy the Lady Bug's 1st Birthday Party部分中的"Cost:$16/Adult, $12/Students and Seniors, Free/Children 6 and younger."费用:$16/成人,$12/学生和老人,免费/ 6岁及以下儿童。可知,一对夫妇的费用是16x2=32美元,5岁男孩免费,所以总费用是$32。故选D。
3.考查推理判断。根据第一段"Each year Canada Chocolate Town, St. Stephen, New Brunswick, celebrates our community's rich and delicious heritage with our annual Chocolate Fest. Now in its 30th year, this week-long, family-oriented festival is "choc—full" of activities, fun events, and all things chocolate—related. Our beloved mascot, the Great Chocolate Mousse, and his lovely wife Tiffany, invite you to join us this August for the sweetest festival of the year—Chocolate Fest!"每年加拿大巧克力小镇,圣斯蒂芬,新不伦瑞克省,庆祝我们社区的丰富和美味的传统,我们的年度巧克力节。今年是第30个节日,这个为期一周、面向家庭的节日"充满了巧克力"的活动、有趣的事件,以及所有与巧克力有关的东西。我们心爱的吉祥物,伟大的巧克力慕斯,和他可爱的妻子蒂芙尼,邀请你加入我们今年八月最甜蜜的节日——巧克力节!。可推知,本文的目的是为一年一度的节日做广告。故选C。
【答案】4.B
5.C
6.A
7.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了摄影师Nancy Richards Farese在为世界各地的孩子拍摄暖心照片时发现,无论孩子处于什么样的环境,他们都在玩耍,玩耍在成长过程中非常重要,她建议我们每天花时间玩耍并放松自己。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"Among the hardship, children played with what they made for themselves."在艰苦的生活中,孩子们玩着自己做的东西;以及及"However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."然而,孩子们实际上是在做一些事情,非常自然,让自己感觉良好。可知,Cox's Bazar的贫困儿童在艰苦的环境下玩自己制作的玩具,让自己感觉良好。故选B。
5.考查推理判断。根据第二段中的"However, the kids were actually doing something, quite naturally, to help themselves feel good."然而,孩子们实际上是在做一些事情,非常自然,让自己感觉良好;以及第四段中的"It is something we were born with."这是我们与生俱来的。可知,摄影师认为玩耍在孩子的成长过程中是很自然的事情。故选C。
6.考查细节理解。根据最后一段中的"We should allow ourselves to play as a regular practice — to be creative, to set aside even five minutes every day as a time when we're in nature."我们应该让自己把玩耍作为一种常规练习——要有创造力,每天留出哪怕五分钟的时间,让我们在大自然中玩耍。可知,Farese建议我们花时间玩耍并放松自己。故选A。
7.考查推理判断。纵观全文可知,本文讲述了摄影师Nancy Richards Farese在为世界各地的孩子拍摄暖心照片时发现,无论孩子处于什么样的环境,他们都在玩耍,玩耍在成长过程中非常重要,她建议我们每天花时间玩耍并放松自己,文章应是出自杂志,故选D。
【答案】8.B
9.D
10.C
11.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者嘴唇和嘴里都有胎记。在作者成长的过程中,人们总是问她嘴上的黑斑是什么,作者为此搞得筋疲力尽。在表姐的启发下,作者终于接受了自己的身份。现在当人们问起她的时候,她会毫不犹豫地说"他们是美的印记"。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查细节理解。根据第二段中的"In pictures, I used to hide my birthmarks by pursing(噘起) my lips so I wouldn't have to deal with people's questions. As I was growing up, people wore me out with them"在照片中,我常常撅起嘴巴来掩饰我的胎记。这样我就不必面对别人的问题了。随着我长大,人们会因为胎记把我搞得筋疲力尽。可知,作者照相时掩饰嘴上的胎记就是为避免人们的问题,人们反复问这个问题,导致作者感到厌倦,心情不好,故选B。
9.考查细节理解。根据第一段中的"For me, it's different-I have them on my lips and inside my mouth"对于我而言,这是不同的-我嘴唇上和嘴巴里面都有胎记。可知,作者的胎记在嘴唇上和嘴巴里;以及第三段中的"My mom's mom has birthmarks on her lips"我外祖母嘴唇上也有胎记。可知,作者的外祖母也有胎记在嘴唇上,所以作者和外祖母有相似的胎记,故选D。
10.考查推理判断。依据第四段中的"My cousin faces a similar challenge. She has a huge birthmark that takes up her whole arm. She's never tried to hide it or change her appearance"我表姐也面临同样的挑战。她有一块巨大的胎记占据她的整个手臂。她从来没试着掩盖胎记,或者是改变自己的外表;以及第五段中的"Inspired by my cousin"受表姐的鼓舞,可知,作者的表姐比作者自信,故选C。
11.考查词义猜测。根据第四段知道"suggested that she should wear long sleeves more often...she wouldn't be such a person as she is"建议她应该多穿长袖......她不会是这样的人。可知,表姐的奶奶想让她用长袖衣衫遮挡住胎记,因为她觉得胎记太明显了,可推知划线词 prominent 是"明显的"之意。故选A。
【答案】12.D
13.C
14.A
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一项研究分析了人们在户外听到的自然声音对健康的影响程度,发现鸟鸣增加了远足者的幸福感。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和标题归纳三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查推理判断。根据第一段中的"But when you go for a walk in the woods, what makes you feel good Is it the sights or smells or sounds A new study finds it might be the birds you hear while you have a walk."但当你在树林里散步时,什么会让你感觉很好?是景色、气味还是声音?一项新的研究发现,这可能是你散步时听到的鸟叫声。可知,作者先提出两个问题,然后说明问题的答案可能是散步时听到的鸟叫声,转入对研究的具体介绍。可推知,问题的功能是引入文章的话题。故选D。
13.考查细节理解。根据第三段中的"For the study, researchers put 10 hidden, evenly spaced (等间距的) speakers (扬声器) on two parts of trails (小路) in the Boulder Open Space and Mountain Parks in Colorado. They played recorded songs from 11 kinds of birds. "在这项研究中,研究人员在科罗拉多州博尔德露天场所和山地公园的两条小径上放置了10个隐藏的、均匀间隔的扬声器。他们播放了11种鸟类的歌曲录音。可知,在小径上放置扬声器是为了播放不同鸟类的声音。故选C。
14.考查推理判断。根据第三段内容可知,在该研究中研究人员的第一步是放置扬声器,第二步是播放鸟鸣,第三步是采访远足者;再结合第四段中的"The main result is that hikers that heard the birdsong showed a higher level of well-being compared to those that did not hear the birdsong "主要结果是,听到鸟鸣的远足者比没有听到鸟鸣的远足者表现出更高的幸福感。可推知,在得出结果之前,他们需要进行最后一步:比较远足者的采访感受。故选A。
15.考查标题归纳。根据第二段中的"They found that the ‘chorus (合唱)' of birds singing increased well-being in protected natural areas. "他们发现,鸟类的"合唱"增加了在自然保护区中的幸福感。可知,文章介绍了一项分析人们在户外听到的自然声音对健康影响程度的研究,该研究发现鸟鸣增加了远足者的幸福感。"听鸟鸣对人的健康有益"适合作为本文标题。故选B。
【答案】16.E;17.C;18.B;19.G;20.F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何应对高中生涯第一周面临的挑战。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"It is a great challenge to go from junior school to senior high school, which can be a brand new experience to teenagers. However, there's no need to worry. "从初中到高中是一个巨大的挑战,这对青少年来说是一个全新的经历。然而,没有必要担心)"提出刚进入高中的青少年面临的挑战;结合下文各段小标题可知,下文给出迎接挑战的办法,E. Here are some tips on how to survive in the first week"这里有一些关于如何在第一周生存下来的建议"承上启下,符合语境,故选E。
17.根据本段小标题"You're not alone "你不是一个人;以及空前"Keep in mind that everybody else in your grade is in the same boat."记住,你年级的所有人都是在同一条船上。可知,本段讲面对挑战的人不止你一个,同年级的其它人跟你一样。 C. Most of them are just as nervous as you are "他们中的大多数和你一样紧张"承接上文,说明所有人的状态,句符合语境,故选C。
18.根据空后"Sometimes you may come across different situations. If you have no idea what to do or are worried about anything, then turn to someone for help. Teachers are probably the best people to turn to as they're experienced in helping new students deal with different problems."有时你可能会遇到不同的情况。如果你不知道该做什么或担心什么,那就向别人寻求帮助。老师可能是最好的求助对象,因为他们在帮助新生处理不同问题方面经验丰富。可知,本段讲遇到问题向老师求助。 B. Teachers are ready to help "老师们随时准备提供帮助"概括本段,符合语境,故选B。
19.根据空后"You'll have a homework diary or a student planner. In different classrooms you will have your lessons with different teachers. On different days you will have homework for different subjects, so make sure you get organized. Make sure you have a copy of your school timetable written down so that you know which rooms your classes are in and on which days you will have your different subjects. "你会有一个家庭作业日记或一个学生计划。在不同的教室里,你会和不同的老师一起上课。在不同的日子里,你会有不同科目的作业,所以要确保你有条理。确保你有一份你的课程表的复印件,这样你就知道你的课在哪个教室,在哪天你会有不同的科目。主要介绍了高中与初中的不同, G. There are lots of differences between junior high school and senior high school " 初中和高中有很多不同"符合语境,故选G。
20.根据空前"Just be yourself!"做你自己。讲做自己,保持本真。F. If you act naturally, people will know you much better"如果你表现自然,人们会更了解你"说明这样做的原因,符合语境,故选F。
【答案】21.C;22.D;23.A;24.D;25.B;26.A;27.B;28.C;29.B;30.A;31.C;32.D;33.C;34.B;35.A
【知识点】人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议,讲述了毕业之后,作者决定要开始锻炼,起初是在健身房的跑步机上行走,后来在朋友强烈的建议下,开始尝试了美式壁球和打网球,并且练习得非常成功。作者由此学到了宝贵的一课:作者可以做他任何想做的事情。只要付诸努力,结果会随之而来。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇人生感悟类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:在朋友的陪伴下,我开始了在跑步机上行走的习惯。A. quit"退出";B. changed"改变";C. started"开始";D. designed"设计"。根据上文"I decided to take the gym seriously",作者决定要在健身房锻炼,之后开始在跑步机上行走,此处考查动作顺序。故选C。
22.句意:我对我们在健身房的日常活动很满意。然而,我的朋友却感到厌烦了。A. confident"自信的";B. familiar"熟悉的";C. careful"小心的";D. satisfied"满意的"。根据下文"My friend, however, became bored"作者朋友感觉无聊,所以前文作者情绪是满意的,构成转折。故选D。
23.句意:句意:一天,他建议我们从事一项户外运动。A. take up"开始,从事";B. focus on"专注于";C. make up"组成";D. check in"登记入住"。根据空前"suggested"可知这只是建议,还没有开始;以及空后"an outdoor sport",可知此处表示参加一项户外运动。故选A。
24.句意:我是个动作不协调的人,所以我拒绝了他的建议。A. admired"欣赏";B. supported"支持";C. revised"修改";D. refused"拒绝"。根据空前"uncoordinated",可知此处表示拒绝了他的建议,故选D。
25.句意:但几周后,他成功说服我去一个美式壁球场地。A. remind"提醒";B. persuade"说服";C. attract"吸引";D. request"要求"。根据上文可知,作者起初拒绝了朋友的开始户外活动的建议,提示词"But"表明前后句意呈转折关系,但几周之后,朋友成功"说服"我去该户外场地。故选B。
26.句意:当我击球时,我让它向各个方向飞去,除了我想要的方向。A. wanted"想要";B. imagined "想象";C. scheduled"安排";D. arranged"安排"。根据空前"except"可知,想要的方向和前文的实际击球的方向形成对比。故选A。
27.句意:尽管如此,不知为什么,我还是努力学习,并在不断练习后变得熟练起来。A. fluent"流利的";B. skillful"熟练的";C. curious"好奇的";D. impressive"给人印象深刻的"。根据并列连词and和空后"after constantly practicing"可知此处表示努力练习,经过持续练习后变熟练。故选B。
28.句意:"我们在跑步机上没有得到足够的锻炼。为什么不打网球来锻炼身体呢?"我的朋友建议道。A. movement"移动";B. adventure"冒险";C. exercise"锻炼";D. time"时间"。根据下文"to build up our body"可知,朋友想要打网球来锻炼身体,所以认为在跑步机上并不能得到充分的锻炼,故选C。
29.句意:"网球?我不会打网球!这需要真正的技巧!"A. includes"包括";B. requires"需要";C. improves"提升";D. explores"探讨"。空格的主语that指代前文的"play tennis",打网球依靠到真正的技巧。故选B。
30.句意:我坚决抵制他的新尝试。A. suggestion"建议";B. strategy"战略";C. behaviour"行为";D. goal"目标"。根据上文"Tennis I can't play tennis! That 9 real skills!"此处指代上文朋友建议通过打网球来强身健体,这是一种新的建议。故选A。
31.句意:经过几个月的痛苦练习,有一天,当球飞向我时,我的球拍和球相遇了,网球运动员称之为"甜区"。A. hopeful"充满希望的";B. careful"小心的";C. painful"痛苦的";D. harmful"有害的"。根据上文"However, weeks later, I started playing tennis."以及空后"practice"可知,作者刚开始学习打网球,所以应是痛苦的练习。故选C。
32.句意:我终于学会了如何正确地打网球!A. obviously"显然";B. formally"正式地";C. actually "事实上";D. finally"终于"。根据上文可知,作者起初抗拒朋友打网球的新建议,但几周之后还是开始进行这一运动,并且某天打出了完美的球,所以最终作者学会了如何正确打网球,前后形成时间顺序。故选D。
33.句意:我从这些经历中学到了非常宝贵的一课:我可以做任何我下定决心要做的事。A. lecture"讲座";B. message"信息";C. lesson"课程,教训";D. responsibility"责任"。根据空后"I can do whatever I set my mind on"是我从这些经历中学到的经验,故选C。
34.句意:我只需要付出努力,结果就会随之而来。A. flash"闪光";B. follow"跟着";C. narrow "缩小";D. contact"接触"。根据空前"I just need to put in efforts"可知努力之后好的结果也会随之而来。故选B。
35.句意:我变得非常热衷于尝试新事物,我总是充满兴奋感。A. positive"积极乐观的";B. calm"平静的";C. confused"混乱的";D. interested"感兴趣的"。根据上文可知,作者通过这几次经历明白了只要下定决心去做,就可以成功,后文描述了作者总是充满激动感,所以作者现在喜欢尝试新鲜事物,对新鲜事物保持积极乐观的。故选A。
【答案】36.its;37.powerful;38.especially;39.The;40.to connect;41.were made;42.to;43.officials;44.amazing;45.how
【知识点】说明文;旅游观光类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了受欢迎的旅游胜地——库斯科,尤其是其带有印加文明色彩的两个有趣的地方,一是其官兵和官员专用的道路,二是其充满惊人建筑的美妙的却没有市场的城市。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及代词,形容词,副词,冠词,非谓语动词,时态语态,介词,名词,表语从句以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:库斯科是一个受欢迎的旅游目的地,因为它在南美洲历史上的独特地位。此处修饰unique place,应用形容词性物主代词作其限定词。故填its。
37.句意:库斯科是印加帝国的首都,在16世纪之前,印加帝国是南美洲最强大的国家。此处形容词最高级作表语,故填powerful。
38.句意:印加文明有两个特别有趣的地方值得欣赏。此处副词作状语起到强调作用,意为"尤其;特别",用以引出典型事例。故填especially。
39.句意:首先是他们为连接重要城市而修建的道路和小路。序数词前用定冠词修饰,故填The。
40.句意:首先是他们为连接重要城市而修建的道路和小路。此处动词不定式为目的状语。故填to connect。
41.句意:这些印加公路由两条南北公路和许多从东到西穿越山脉的小路组成。be made up of固定短语,"由……所组成",make与roads是被动语态,根据下文"The roads were for Inca soldiers"可知,用一般过去时,主语roads是复数,谓语动词用复数,故填were made。
42.句意:这些印加公路由两条南北公路和许多从东到西穿越山脉的小路组成。east to west固定短语,"从东到西",故填to。
43.句意:这些道路是为印加士兵和他们的官员修建的。根据空前形容词性物主代词their,应用名词复数。故填officials。
44.句意:其次,印加人建造了充满惊人建筑的美妙城市,但这些城市没有市场。此处修饰architecture,用形容词作定语,表示事物的特征,用-ing形式形容词amazing,表示"惊人的",故填amazing。
45.句意:历史上一个有趣的问题是,印加人不购物怎么生活! 分析可知, the Incas lived without shopping 是表语从句,根据句意,用how引导,表示"怎么,如何"。故填how。
46.【答案】to
【知识点】简单介词
【解析】【分析】句意:由你来决定我们这个周末去哪里踢足球。根据后文you to decide where we are going to play soccer this weekend可知为短语be up to sb"取决于某人",故填to。
【点评】考查介词,以及be up to sb。
47.【答案】sweating
【知识点】动词现在分词;独立主格结构
【解析】【分析】句意:我手心冒汗,内心有个声音告诉我,我必须冷静下来。逗号前是"名词+非谓语动词"独立主格结构,sweat和逻辑主语palms之间是主动关系,用现在分词形式。故填sweating。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及含有现在分词的独立主格结构。
48.【答案】economic
【知识点】作前置定语
【解析】【分析】句意:由于更多的投资和外国游客,奥运效应会促进经济增长。空处修饰名词growth,应用形容词,故填economic。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
49.【答案】being cheated
【知识点】动名词
【解析】【分析】句意:当我们在网上购物时,我们应该保持明智,防止自己被欺骗。prevent sb. from doing sth.固定短语,"防止某人做某事",介词后接动名词作宾语,ourselves和cheat在逻辑上是动宾关系,应用动名词的被动式,故填being cheated。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词的被动式作宾语。
50.【答案】Amazingly
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:令人惊讶的是,他在30秒内解出了这道题的答案。空格处用副词amazingly作状语,修饰整句话,amazingly意为"令人惊讶的是",位于句首,首字母大写,故填Amazingly。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰整个句子。
51.【答案】It
【知识点】it的用法
【解析】【分析】句意:我觉得保护和传承我们优秀的传统文化是我们的责任。此处为feel it+名词+不定式短语,it作形式宾语,不定式为真正的宾语。故填it。
【点评】考查代词,本题涉及it作形式宾语。
52.【答案】to contact
【知识点】动词不定式
【解析】【分析】句意:如果您有任何问题,请随时与我联系。hesitate to do sth.固定短语,"对做某事犹豫",所以空处需用动词不定式作宾语。故填to contact。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动词不定式作宾语。
53.【答案】is designed
【知识点】动词的语态;一般现在时
【解析】【分析】句意:这门课程是为像我这样的初学者设计的,注重听力和口语的练习。此处是谓语动词,描述课程的性质,时态宜用一般现在时,design"和主语The course之间是被动关系,需用被动语态,且主语为单数,be动词应用is。故填is designed。
【点评】考查时态语态和主谓一致,本题涉及一般现在时的被动语态和第三人称单数。
54.【答案】can;you
【知识点】疑问句
【解析】【分析】句意:我不指望你能在三天内完成这项工作,是吗?此处反意疑问句的陈述部分为I expect + that从句时,问句部分的动词及主语与that从句内的动词和主语保持一致,且此处为宾语从句的否定转移,从句为否定,反意疑问句应用肯定,用can you。故填can ;you。
【点评】考查句型转换,本题涉及反意疑问句。
55.【答案】has improved/ has been improving;improvement
【知识点】现在完成时;现在完成进行时;不可数名词
【解析】【分析】句意:自从上个月以来你的英语好多了,但还有提高的余地。此处名词作宾语,improve"投稿"动词,其名词是improvement,不可数,故填improvement。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
56.【答案】impression;impressed
【知识点】以-ed结尾的形容词;可数名词
【解析】【分析】句意:当我第一次见到他时,我的印象是他很害羞,但后来我被他的才华和出色的表演打动了。第一空作had的宾语,应用名词impression,为特指;第二空作表语,修饰人应用-ed结尾形容词impressed。故填impression;impressed。
【点评】考查名词和形容词,本题涉及名词作宾语以及形容词作表语。
57.【答案】competitors;competitions
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:所有比较有竞争力的兴奋的选手都在比赛中为赢得金牌的荣誉而竞争。第一空作句子的主语,结合空前的excited可知,应用名词competitor,意为"竞争者,选手",因为空前有All,competitor需用复数形式;第二空作in的宾语,结合competing for可知,应用名词competition,意为"比赛,竞赛",因为the gold medals为复数,可推知比赛不止一个,competition需用复数形式。故填competitors;competitions。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语和宾语。
58.【答案】recognized/recognized;that;what
【知识点】主语从句;表语从句;固定句式;汉译英
【解析】【分析】对比中英文可知,第一、二空表示"公认的",结合 It's widely可推知,应用固定句型 It's widely recognized/recognised that,其中It为形式主语,that引导的名词性从句为真正的主语;第三空表示"……的样子",结合空后it used to be可知,应用what引导名词性从句作句子的表语,what在从句中作表语。故填recognized/recognised;that;what。
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句型 It's widely recognized/recognised that和what引导的表语从句。
59.【答案】What;attracts;me
【知识点】一般现在时;主语从句;汉译英
【解析】【分析】对比中英文句子可知,空格处意为"吸引我的地方",用what引导的主语从句,"吸引"是动词attract,根据主句中的系动词is可知,句子时态用一般现在时,因此空格处是What attracts me,故填What; attracts ;me。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时以及what引导的主语从句。
60.【答案】honored;lecture;literature
【知识点】汉译英;可数名词;不可数名词;形容词的用法
【解析】【分析】对比中英文可知,第一空表示"荣幸",作表语,应用形容词honored;第二空表示"讲座",作宾语,应用名词lecture,且空前有不定冠词a,因此lecture应用单数形式;第三空表示"文学",作宾语,应用名词literature,为不可数名词。故填honored;lecture;literature。
【点评】考查汉译英,本题涉及形容词作表语和名词作宾语。
61.【答案】One possible version:
Dear Amy,
Welcome to our school! I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to adapt to school life and get to know the city better. Here are some suggestions, which I hope will be of some help to you.
To begin with, you'd better think carefully about what courses to take, in which you will make some new friends. Besides, I recommend that you join in some extra-curricular activities or sign up for school clubs, getting acquainted with new people and adapting to the life here quickly. In addition, to ensure that you get to know the city faster, it would be a good idea to participate in some outdoor activities. Last but not least, if possible, explore some local cuisine, so that you can have a better understanding of the city where the new school is located.
Hopefully you'll enjoy your stay here. Looking forward to your coming.
Yours.
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份用英文回信,分享一些你的建议。写作背景:你一名来自英国的交换生Amy将要在你的学校就读。她给你写了封邮件,寻求关于如何更快地适应学校生活和更好地了解所在的城市的建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.给出适应学校生活的建议;2.给出了解城市的建议;3.表达良好祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:Welcome to our school!运用了祈使句; I'm glad to receive your letter asking for my advice on how to adapt to school life and get to know the city better. 运用了不定式作原因状语,"疑问词+不定式"作宾语;Here are some suggestions, which I hope will be of some help to you.运用了倒装句,非限制性定语从句,宾语从句;To begin with, you'd better think carefully about what courses to take, in which you will make some new friends. 运用了非限制性定语从句;Besides, I recommend that you join in some extra-curricular activities or sign up for school clubs, getting acquainted with new people and adapting to the life here quickly. 运用了宾语从句,虚拟语气;In addition, to ensure that you get to know the city faster, it would be a good idea to participate in some outdoor activities. 运用了不定式作目的状语,宾语从句,it作形式主语;Last but not least, if possible,explore some local cuisine, so that you can have a better understanding of the city where the new school is located.运用了省略,祈使句,目的状语从句。
1 / 1