【精品解析】北京市通州区2023-2024学年高一上学期期中质量检测英语试卷

文档属性

名称 【精品解析】北京市通州区2023-2024学年高一上学期期中质量检测英语试卷
格式 zip
文件大小 79.7KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2023-12-20 11:00:46

文档简介

北京市通州区2023-2024学年高一上学期期中质量检测英语试卷
一、第一部分:知识运用,第一节完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Emily checked her shoelaces(鞋带) and began to jog in small circles 1. , waiting for Sierra. She didn't mind the brief lateness; she was so grateful to have a running 2. . Practically the first thing Emily had done after enrolling in this new school was to sign up for cross-country running.
"Hi, sorry, I'm late. It's a good day for a run, don't you think " Sierra 3. , talking nonstop as was her habit. Sierra ran every day, which encouraged Emily to take her own training more seriously. The regular practice had helped both of them to 4. their times over various terrains (地形).
Continuing her warm-up, Emily asked, "Are you racing next week in the big regional meet " "Yeah, the coach encourages everyone to 5. ."
"Oh." Emily followed after Sierra just a bit, thinking about this information as they ran across the field. Knowing Sierra was easily the faster runner, Emily was very 6. . She worried that her own time might 7. the team.
Race day arrived, and Emily gathered with the other team members to receive a colored wristband(手环) that showed their school. "Sierra, where's your band "
"You're running in my place today because your times will 8. the team as much as mine, and I want you to have the 9. to show your stuff to the team. I'll be your water girl at the end." Sierra smiled and gave Emily a high-five.
"Wow, you'd give up a race for me " Emily gave her friend a quick hug and thought this 10. would be her best performance ever.
1.A. kindly B. sadly C. carefully D. slowly
2.A. friend B. partner C. competitor D. coach
3.A. passed B. arrived C. rose D. tested
4.A. change B. waste C. improve D. manage
5.A. join B. learn C. move D. register
6.A. confused B. shocked C. anxious D. awkward
7.A. pass down B. turn down C. shutdown D. slowdown
8.A. concentrate B. help C. recommend D. organize
9.A. chance B. risk C. service D. spirit
10.A. lesson B. race C. test D. activity
二、第一部分:知识运用,第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
This four-day walking tour will take you on amazing paths through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu. After reaching your destination, you  11.  (have) a day to explore and be amazed by this ancient city. Especially amazing is the Incas' dry stone method of  12.  (build). Inca builders cut stones to exact sizes so that nothing  13.  (need) to hold walls together other than the perfect fit of the stones.
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
I always wanted to look like the slim girls on TV even though I knew that it was impossible. I worried about my weight and  14.  (try) every new diet! Then I read an article that said I should be asking "Am I fit ". So I started thinking about  15.  (fit) rather than weight. Finally, I stopped  16.  (compare) myself with actresses and models. Instead, I made a list of the things I liked about myself.
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Going from junior high school to senior high school is a big challenge. I had to think very  17.  (careful) about which courses I wanted to take. I had to choose extra-curricular activities, too. I  18.  (join) a volunteer club. I know I'll have to study  19.  (hard) as a senior high school student and get used to being responsible for a lot more.  20.  (study) hard isn't always fun, but I'll be well prepared for university or whatever else comes in the future.
三、第二部分:阅读理解,第一节(阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共14小题;每小题2分,共28分)
阅读理解
Buffalo &Erie County Public Library
MY ACCOUNT
You must have a PIN to access your account at any library terminal(终端) remotely through the B&ECPL's website. To create or reset a PIN, click the Forgot My PIN link.
If your account is not in good standing, it will run out 6 months after it is issued.
An account is in "good standing" when the charges are not over $50.00 or there are 15 or less overdue(逾期的) items.
BORROWING LIMITS
Most card holders are allowed to check out as many as 50 items at one time.
The length of time is different depending on the type of material borrowed.
Material Loan Period
Books and Audio Books 21 days
New Fiction 7 days
Music CDs; Exam Books and Computer Software 5 days
Downloadable e-books 14 days
RENEWING OR RETURNING ITEMS
To renew online 24/7, access My Account on our website. To renew by telephone 24/7, call 716-845-9040. You must have your library card number and PIN ready.
Stop by any B&ECPL library (except the Central Library) to renew in person or call 716-858-8900 during Central Library open hours.
Most B&ECPL libraries have outdoor drop boxes in place for 24-hour returns without any charge.
21.Which account is in good standing
A.An account without a reset PIN.
B.An account with a $60. 00 charge.
C.An account without any checkouts.
D.An account with 10 overdue items.
22.How many days can a borrower keep a work of New Fiction
A.21. B.14. C.7. D.5.
23.What should a borrower do to renew the library material
A.Visit any drop box.
B.Access the B&ECPL's website.
C.Call the 24/7 number 716-858-8900.
D.Stop by the Central Library in person.
阅读理解
Walking around the world may seem impossible, but that didn't stop Angela Maxwell from putting one foot in front of the other. In 2020, Maxwell, then in her early 30s, began her walk around the world alone. After six-and-a-half years and over 32, 000 kilometers, Maxwell's walk ended where it began.
Before she left on her journey, Maxwell found inspiration from women explorers of the past. "I read their books in hopes of finding encouragement-and I did—by learning about their challenges and struggles as well as their triumphs(胜利). Each woman's story was quite different and it gave me the confidence to give my walk a try," Maxwell said.
After selling all of her belongings, Maxwell left her hometown of Bend, Oregon with 50 kilograms of camping gear, dehydrated(脱水的) food, a water filter and clothing for all four seasons.
Maxwell's worldwide walk wasn't easy. She suffered from sunburn and heatstroke(中暑) in the Australian desert and dengue fever(登革热) in Vietnam. She heard gunshots while camping in Turkey and was attacked in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk. She learned beekeeping in the Republic of Georgia and camel-handling on the historical Silk Road in Mongolia. She helped a farmer renovate(翻新) his house in Sardinia and handed out food to homeless people in Italy. She gathered countless stories that she'd go on to speak about at schools, universities and conferences.
When the reporter asked her what kind of person it takes to walk around the world, Maxwell said, "It's probably a combination of ambition, a little stubbornness and a pinch of passion—not for hiking as a sport, but for self-discovery and adventure."
"I didn't start walking because I was fearless—but rather because I was terrified. I was more afraid of not following my heart than I was of losing everything I owned and loved."
Throughout her journey, Maxwell raised about $30,000 for non-governmental organizations, such as Her Future Coalition and World Pulse that focus on supporting girls and young women.
"Walking has taught me that everything and everyone has a story to share, we just have to be willing to listen," she said.
24.What do we learn about Maxwell's journey
A.She stopped her journey halfway.
B.She made full preparations before her journey.
C.She went on a journey with other women explorers.
D.She got a lot of help from strangers during the journey.
25.What didn't happen to Angela Maxwell during the journey
A.She was shot by a gun.
B.She learned how to raise bees and ride camels.
C.She got ill because of the weather and desease.
D.She helped the homeless people along the way.
26.Which of the following words can best describe Maxwell
A.Strong-willed and brave. B.Enthusiastic and careful.
C.Modest and hardworking. D.Talented and thoughtful.
27.What can we learn from the passage
A.Giving brings you benefits.
B.It's never too old to learn.
C.Nothing is impossible to a willing heart.
D.Difficult life experiences may result in success.
阅读理解
It's always exciting to receive a letter in the mail. Even today, when the world is digitally connected, receiving an actual letter in your mailbox from a distant land is a great way for children to make new friends.
The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression. The project is part of the nonprofit Kids for Peace, founded by Jill McManigal and Danielle Gram in California in 2006. It is open to all children, ages two through seventeen. To date, there are 1,500 children from 17 countries participating in the program according to the organization. Currently, all letters are written in English. When children sign up, they can select if they would rather be matched with a USA Peaceful Pen Pal or an international one.
Each child is then matched to a pen pal of similar age. This establishes a point of connection quickly for the children and facilitates(促进) a stronger bond. If the letter writers are in the same grade, they can chat about school, their teachers, and what they are studying. They can also compare what different states or countries learn about and how the atmosphere of the classroom are, whether socially or academically. Children may also be more likely to write about problems they are having if they feel like they are speaking to a peer in a similar situation. Although pen pals may live in different countries, they may find common ground. The writer lists their favorite activities to do outside, plus what they like best and least about school. This gives the writer an opportunity to express and receive advice or feedback(反馈) from the pen pal.
"Hearing first-hand stories from an international pen pal can encourage teens to take someone else's viewpoint and to think outside of themselves," writes Rebecca Fraser-Thill on Very Well Family. "Having a foreign pen pal can also encourage interest in geography, history and culture."
28.What can we know about the Peaceful Pen Pals Project
A.It helps strengthen links between kids.
B.It is aimed at improving children's English.
C.It encourages children to help people in need.
D.It is created for teenagers to take online lessons.
29.What is Paragraph 3 mainly talking about
A.The necessity of discussion in study.
B.The approaches to making new friends.
C.The purpose of the Peaceful Pen Pals Project.
D.The benefits of having friends of similar ages.
30.What is Rebecca Fraser-Thill's attitude towards the project
A.Careful. B.Supportive. C.Uninterested. D.Disappointed.
31.What is the best title of this text
A.Writing Enriches Kids' Life
B.Friendship Teaches Kids a Lesson
C.The Pen Pal Project Connects Kids
D.Communication Skills Better the World
阅读理解
Almost everyone has heard the expression, "the calm before the storm." It is usually used to describe a peaceful period just before a very stressful situation or a tense argument.
British sailors coined the phrase in the late 1600s; they noted that before certain storms the seas would seem to become static and the winds would drop. But why is it often so calm before a storm
Science has given us the answer. According to a US website How Stuff Works, a calm period occurs because many storms, such as tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid air from the surrounding area. As this air rises into the storm clouds, it cools and acts as "fuel for the storm like petrol in a car". Once the storm has taken all the energy it can from the air, it is pushed out from the top of the storm cloud sand falls back down to ground level. As the air descends(下降), it becomes warm and dry. Warm, dry air is stable, so once it covers an area, it causes a calm period before the storm. This same process also causes the "eye of the storm" in hurricanes and tornadoes. In these conditions, the calm occurs in the center of the storm because of the strong rotating(旋转的) winds.
The Weather Network has a tip for working out how far away a storm is. First, count how many seconds there are between a flash of lightning and a clap of thunder. Roughly three seconds equal one kilometer. So, for example, if you count nine seconds, the storm is about 3 kilometers away. A good gauge(评估) is that if your count is below 30 seconds, you should seek safe place straight away.
However, due to the complexity of storm system, not all storms come after calm. Given the right conditions, some storms announce themselves with heavy rain and chilling(寒冷的) winds. So, your best bet is to keep yourself updated with weather reports for any predictions regarding a coming storm in your area. That's the most reliable and sensible way to predict the next display of nature's temper.
32.The underlined word "static" in Paragraph 2 probably means ____.
A.violent B.quiet C.fast-changing D.warm
33.What is Paragraph 3 mainly talking about
A.To explain how a storm comes into being.
B.To support previous research on storm clouds.
C.To explain why a peaceful period occurs before a storm.
D.To show how dangerous a storm can be in certain situations.
34.What can we learn from the last paragraph
A.It is not always quiet before a storm.
B.Storms have a big influence on life.
C.Weather reports may fail to predict a storm.
D.Heavy storms don't usually last for a longtime.
四、第二部分:阅读理解,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
If you are a fan of fast fashion, your choices may be narrowing in the near future. Recently, a large number of fast-fashion stores were closed worldwide.  35.  
A major reason is the shift in the mindset(心态) of consumers. Millennials, those who were born in the 1980s or 1990s, are now the largest consumer group.  36.   Low-priced fast fashion is not their priority. More people are starting to care about quality and the stories behind a product.
 37.   The fashion industry is one of the largest polluters of clean water and three-fifths of clothes produced in a year end up in landfills(垃圾场). As there is more awareness of the climate crisis(危机), younger people are pursuing more eco-friendly choices.
Molly, 22, is one of them. Before she went to college, she used to frequent fast-fashion shops.  38.   Now, she tries to shop in a way that is both sustainable(可持续的) and affordable:She shops second-hand. "My friend showed me how easy it was to be thrifty(节约的), and I developed a new personal style that focused less on trends but on basics that don't go out of style," she said.
In order to survive in the competitive market, many fast-fashion brands are making changes as well.  39.   "Sustainability is a never-ending task in which everyone here is involved", said a CEO of a fast-fashion company.
A. Millennials like brands with a long history.
B. It shows that fast fashion is slowing down.
C. Climate change should be blamed on the fashion industry.
D. Unlike their predecessors(前人), millennials hold different attitudes towards products.
E. Another factor is the growing concern over the fashion industry's effect on the environment.
F. For example, some companies plan for all of their clothes to be sustainable in the future.
G. But after taking a class that focused on the environmental impact of clothing production, her preference changed.
五、第三部分:书面表达,第一节根据中文句子的意思和给出的提示词语,完成下列英文句子。(共6小题;每小题2分,共12分)
40. 我希望在我毕业的时候能够说流利的汉语。(fluent, graduate)
41. 我的指导老师建议我选修高级文学。(recommend, sign up for advance literature)
42. 小船将把你送到当地的家庭共度三日美好时光。(take sb. to stay with)
43. 在未来的三天里,你可以深入雨林探索。(explore the rainforest)
44. 损失两大主力队员是个巨大的挑战,但是她没有气馁。(a big challenge, lose heart)
45. 乔丹说他成功的秘诀在于吸取失败的教训。(secret to his success, failure)
六、第三部分:书面表达,第二节(20分)
46.假设你是红星中学李华。你的英国好友Jim写信告诉你他们学校要组织体质健康测试(Physical Fitness Test),他不知道如何应对,感到有些焦虑。请你给他写一封邮件,内容包括:1. 表示理解和关心;2. 提出具体建议;3. 鼓励并表达祝愿。
注意:1. 词数100左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
Yours;
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.D;2.B;3.B;4.C;5.A;6.C;7.D;8.B;9.A;10.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了艾米丽和西拉是一对跑步搭档,下周将要举行大型地区比赛了,艾米丽担心自己会拖慢团队速度,结果到了比赛那天,西拉却让艾米丽代替自己比赛。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
1.句意:艾米丽检查了一下鞋带,开始慢慢地绕着小圈子慢跑,等待着西拉。A. kindly"善良地";B. sadly"悲哀地";C. carefully"仔细地";D. slowly"缓慢地"。根据空后"waiting for Sierra"可知,她在等迟到的西拉,所以跑得很慢,故选D。
2.句意:她不介意短暂的迟到;她很感激有一个跑步搭档。A. friend"朋友";B. partner"搭档,伙伴";C. competitor"对手";D. coach"教练"。根据上文"waiting for Sierra"提到她在等西拉,可知西拉是她的跑步搭档。故选B。
3.句意:西拉来了,像往常一样不停地说话。A. passed"通过";B. arrived"到达";C. rose"上升";D. tested"测试"。根据空前"Hi, sorry, I'm late. It's a good day for a run, don't you think "嗨,对不起,我迟到了。今天是个跑步的好天气,你不觉得吗?,可知,迟到的西拉到了,故选B。
4.句意:定期的训练帮助他们在各种地形上提高了成绩。A. change"改变";B. waste"浪费";C. improve"改善,提高";D. manage"管理"。根据空前"The regular practice had helped both of them to"提到了定期训练对她们有帮助,说明成绩得到了提高。故选C。
5.句意:"是的,教练鼓励大家加入。"A. join"加入";B. learn"学习";C. move"移动";D. register"注册"。根据空前"Yeah, the coach encourages everyone to"可知教练鼓励大家参加下周的比赛。故选A。
6.句意:艾米丽知道西拉跑得更快,所以非常着急。A. confused"困惑的";B. shocked"震惊的";C. anxious"焦虑的,担心的";D. awkward"尴尬的"。根据下文"She worried"可知艾米丽很担心,故选C。
7.句意:她担心自己的时间可能会拖慢团队的速度。A. pass down"传承";B. turn down"拒绝";C. shut down"关闭";D. slow down"减速"。根据空前"She worried that her own time might"可知,艾米丽知道自己跑得不够快,担心拖累团队的速度。故选D。
8.句意:"你今天代替我跑,因为你的成绩对球队的帮助和我的一样大,我希望你有机会向球队展示你的东西。"A. concentrate"集中";B. help"帮助";C. recommend"推荐";D. organize"组织"。根据空后"the team as much as mine"可知,西拉认为艾米丽对球队的帮助和自己一样大,所以才让她代替自己比赛,故选B。
9.句意:"你今天代替我跑,因为你的成绩对球队的帮助和我的一样大,我希望你有机会向球队展示你的东西。"A. chance"机会";B. risk"风险";C. service"服务";D. spirit"精神"。根据空后"to show your stuff to the team"可知,西拉让艾米丽代替自己,是希望艾米丽有机会展示自己,chance后跟不定式作后置定语。故选A。
10.句意:艾米丽给了她的朋友一个迅速的拥抱,并认为这次比赛将是她有史以来最好的表现。A. lesson"课程";B. race"比赛";C. test"测试";D. activity"活动"。呼应上文"Are you racing next week in the big regional meet "你下周会参加大型地区比赛吗?此处指下周的大型地区比赛,故选B。
【答案】11.will have;12.building;13.was needed
【知识点】说明文;旅游观光类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一个徒步旅行的行程和目的地马丘比丘的城市特色。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,语态 ,名词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
11.句意:到达目的地后,你将有一天的时间来探索这座古老的城市,并为之惊叹。此处是谓语动词,结合上文的will take可知,此处是介绍将来发生的事情,时态应用一般将来时。故填will have。
12.句意:尤其令人惊叹的是印加人的干石建造方法。此处作介词of的宾语,结合dry stone method可知,应用名词building,意为"建造,建筑",是不可数名词。故填building。
13.句意:印加的建筑工人将石头切割成精确的尺寸,这样除了石头的完美配合外,不需要任何东西来连接墙壁。此处是谓语动词,在叙述过去发生的事情,时态应用一般过去时,need"需要"和主语nothing之间是被动关系,应用被动语态,且主语是nothing,be动词应用was。故填was needed。
【答案】14.tried;15.fitness;16.comparing
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者不再盲目减肥,重视健康的经历。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,名词,非谓语动词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
14.句意:我担心我的体重,尝试了每一种新的饮食!此处是谓语动词,根据其并列谓语 worried about 可知为一般过去时。故填tried。
15.句意:所以我开始考虑健康而不是体重。作介词about的宾语,应用名词fitness,不可数。故填fitness。
16.句意:最后,我不再拿自己和女演员和模特比较。stop doing sth.固定短语,"停止正在做的事",动名词作宾语。故填comparing。
【答案】17.carefully;18.joined;19.harder;20.Studying
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者刚进入高中后一些经历和想法。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及副词,时态,非谓语动词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
17.句意:我必须非常仔细地考虑我想学哪些课程。此处修饰空前的动词 think ,应该副词修饰。故填carefully。
18.句意:我参加了一个志愿者俱乐部。此处是谓语动词,根据前文可知,描述的是已发生的事,用一般过去时。故填joined。
19.句意:我知道,作为一名高中生,我必须更加努力地学习,习惯承担更多的责任。此处修饰空前动词 study ,应该用副词,根据句意,此处应用比较级。故填harder。
20.句意:努力学习并不总是有趣的,但我会为大学或未来的任何其他事情做好准备。此处作主语,应用动名词作主语,位于句首,首字母应大写。故填Studying。
【答案】21.D
22.C
23.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了布法罗和伊利县公共图书馆的一些借书规定。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据MY ACCOUNT部分中的"An account is in ‘good standing' when the charges are not over $50.00 or there are 15 or less overdue(逾期的) items."当费用不超过50美元或有15项或更少的逾期物品时,帐户处于"良好信誉"状态。可知一个有10个逾期物品的账户信誉良好,故选D。
22.考查细节理解。根据表格中"New Fiction——7 days"新小说——7天,可知,一本新小说可以借7天。故选C。
23.考查细节理解。根据倒数第二段"Stop by any B&ECPL library (except the Central Library) to renew in person or call 716-858-8900 during Central Library open hours."在中央图书馆开放时间内,亲临任何一间B&ECPL图书馆(中央图书馆除外)办理续借手续或致电716-858-8900办理续借手续。可知,借阅者拨打电话716-858-8900办理续借手续。故选C。
【答案】24.B
25.A
26.A
27.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了2014年,30岁出头的Angela Maxwell开始独自环游世界。经过六年半的时间和超过32000公里的行程,Maxwell完成这一事情。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查细节理解。根据第三段"After selling all of her belongings, Maxwell left her hometown of Bend, Oregon with 50 kilograms of camping gear, dehydrated (脱水的) food, a water filter and clothing for all four seasons. "在变卖了所有的家当后,Maxwell带着50公斤的露营装备、脱水食品、滤水器和四季衣物离开了家乡俄勒冈州本德市。可知,Maxwell在出发前做了充分的准备。故选B。
25.考查细节理解。根据第四段中的"She suffered from sunburn and heatstroke (中暑) in the Australian desert and dengue fever (登革热) in Vietnam.(她在澳大利亚沙漠中被晒伤和中暑,在越南得了登革热)"以及"She learned beekeeping in the Republic of Georgia and camel-handling on the historical Silk Road in Mongolia. She helped a farmer renovate (翻新) his house in Sardinia and handed out food to homeless people in Italy."她在格鲁吉亚共和国学习养蜂,在蒙古历史悠久的丝绸之路上学习驯骆驼。她帮助撒丁岛的一位农民翻修了他的房子,并向意大利无家可归的人分发食物。可知,她没有被枪打中。故选A。
26.考查推理判断。根据第二段中的"Each woman's story was quite different and it gave me the confidence to give my walk a try."每个女人的故事都不一样,这给了我信心去尝试走路;以及第四段中的"Maxwell's worldwide walk wasn't easy. She suffered from sunburn and heatstroke (中暑) in the Australian desert and dengue fever (登革热) in Vietnam. She heard gunshots while camping in Turkey and was attacked in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk."Maxwell的环球行走并不容易。她在澳大利亚沙漠中晒伤、中暑,在越南染上登革热。她在土耳其露营时听到了枪声,在蒙古的帐篷里也遭到了袭击。但她还是继续走着。可知,Maxwell意志坚强且勇敢,故选A。
27.考查推理判断。根据最后一段"‘Walking has taught me that everything and everyone has a story to share, we just have to be willing to listen,' she said. "她说:"散步教会了我,每件事、每个人都有故事要分享,我们只需要愿意倾听。";结合文章主要讲的是2014年,30岁出头的Angela Maxwell开始独自环游世界。经过六年半的时间和超过32000公里的行程,Maxwell完成这一事情。可推知,故事告诉我们"心之所愿,无事不成"。故选C。
【答案】28.A
29.D
30.B
31.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一个名为The Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,段落大意和标题归纳四个题型的考查,是一篇介绍类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression."和平笔友计划是一个美丽的计划,融合了全球联系和自我表达;以及"It is open to all children, ages two through seventeen. To date, there are 1,500 children from 17 countries participating in the program according to the organization. Currently, all letters are written in English."它对所有2到17岁的孩子开放。据该组织称,迄今为止,已有来自17个国家的1500名儿童参加了该项目。目前,所有信件都是用英文写的。可知,该项目有助于加强孩子们之间的联系。故选A。
29.考查段落大意。根据第三段中的"Each child is then matched to a pen pal of similar age. This establishes a point of connection quickly for the children and facilitates(促进) a stronger bond. If the letter writers are in the same grade, they can chat about school, their teachers, and what they are studying. They can also compare what different states or countries learn about and how the atmosphere of the classroom are, whether socially or academically. Children may also be more likely to write about problems they are having if they feel like they are speaking to a peer in a similar situation. "然后,每个孩子都被配上一个年龄相仿的笔友。这为孩子们迅速建立了一个连接点,促进了更牢固的联系。如果写信人是同一年级的,他们可以聊聊学校,他们的老师,他们正在学习什么。他们还可以比较不同的州或国家学习的内容,以及课堂氛围,无论是社交还是学术。如果孩子们觉得自己是在和一个处境相似的同龄人交谈,他们也更有可能写下自己遇到的问题。可知,第三段主要介绍了拥有同龄朋友的好处。故选D。
30.考查推理判断。根据最后一段"‘Hearing first-hand stories from an international pen pal can encourage teens to take someone else's viewpoint and to think outside of themselves,' writes Rebecca Fraser-Thill on Very Well Family. ‘Having a foreign pen pal can also encourage interest in geography, history and culture.'"丽贝卡·弗雷泽-希尔在Very Well Family网站中写道:"从国际笔友那里听到第一手的故事可以鼓励青少年接受别人的观点,跳出自己的思维。""有一个外国笔友还可以激发人们对地理、历史和文化的兴趣。"可知,Rebecca认为拥有外国笔友可以让孩子了解更多有关地理、政治、以及历史的内容,开阔了孩子的视野,可推知,Rebecca对于这个项目是支持的。故选B。
31.考查标题归纳。根据第二段中的"The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression."和平笔友计划是一个美丽的计划,融合了全球联系和自我表达。可知,文章介绍了一个名为The Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。"The Pen Pal Project Connects Kids"适合做文章标题。故选C。
【答案】32.B
33.C
34.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;段落大意;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了科学对于暴风雨前的风平浪静给出了解释,但最好的办法是随时更新天气预报,这是最可靠的预测下一次大自然脾气的方法。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇科普类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查词义猜测。根据第二段中的"and the winds would drop"以及"But why is it often so calm before a storm "但为什么暴风雨来临前总是那么平静呢?可知,在某些风暴之前,海洋似乎会变得安静,风会减弱。划线词static是"安静"之意。故选B。
33.考查段落大意。根据第三段"Science has given us the answer. According to a US website How Stuff Works, a calm period occurs because many storms, such as tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid air from the surrounding area. As this air rises into the storm clouds, it cools and acts as ‘fuel for the storm like petrol in a car'. Once the storm has taken all the energy it can from the air, it is pushed out from the top of the storm cloud sand falls back down to ground level. As the air descends (下降), it becomes warm and dry. Warm, dry air is stable, so once it covers an area, it causes a calm period before the storm. This same process also causes the "eye of the storm" in hurricanes and tornadoes. In these conditions, the calm occurs in the center of the storm because of the strong rotating(旋转的) winds." 科学已经给了我们答案。据美国一家名为How Stuff Works的网站称,平静期的出现是因为龙卷风和飓风等许多风暴将周围地区的温暖潮湿空气吸进来。当这些空气上升到风暴云中,冷却下来,就像"汽车里的汽油一样,成为了风暴的燃料"。一旦风暴从空气中吸取了所有的能量,它就会从风暴云的顶部被推出,沙子会回落到地面。随着空气的下降,它变得温暖而干燥。温暖干燥的空气是稳定的,所以一旦它覆盖了一个地区,它就会在暴风雨来临之前造成一段平静期。同样的过程也会导致飓风和龙卷风的"风暴眼"。在这种情况下,由于强烈的旋转风,平静发生在风暴的中心。可知第三段主要解释为什么暴风雨前会有一段平静的时期。故选C。
34.考查推理判断。根据最后一段中的"So, your best bet is to keep yourself updated with weather reports for any predictions regarding a coming storm in your area. That's the most reliable and sensible way to predict the next display of nature's temper."所以,你最好的办法是随时更新天气报告,了解你所在地区即将到来的风暴的任何预测。这是预测下一次大自然脾气的最可靠、最明智的方法。可知,在暴风雨之前并不总是风平浪静的。故选A。
【答案】35.B;36.D;37.E;38.G;39.F
【知识点】说明文;社会文化类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了许多快时尚服装品牌发展速度放缓的原因,为了在竞争激烈的市场中生存,许多快速时尚品牌也在做出改变。
【点评】考查七选五,本文是一篇文化类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
35.根据空前"If you are a fan of fast fashion, your choices may be narrowing in the near future. Recently, a large number of fast-fashion stores were closed worldwide."如果你是快时尚的粉丝,在不久的将来,你的选择可能会越来越少。最近,全球有大量的快时尚商店关闭。B. It shows that fast fashion is slowing down."这表明快时尚正在放缓"是对前文的总结,符合语境,故选B。
36.根据空前"A major reason is the shift in the mindset (心态) of consumers. Millennials, those who were born in the 1980s or 1990s, are now the largest consumer group."一个主要原因是消费者心态的转变。千禧一代,即出生在上世纪80年代或90年代的人,现在是最大的消费群体;以及空后"Low-priced fast fashion is not their priority. More people are starting to care about quality and the stories behind a product."低价的快时尚不是他们的首选。越来越多的人开始关心产品的质量和产品背后的故事。可知,此处是在讲述千禧一代的时尚选择发生改变,D. Unlike their predecessors(前人), millennials hold different attitudes towards products."与他们的前辈不同,千禧一代对产品的态度不同"符合本段主题,通过和前辈对比,讲述千禧一代发生改变。故选D。
37.根据空后"The fashion industry is one of the largest polluters of clean water and three-fifths of clothes produced in a year end up in landfills (垃圾场). As there is more awareness of the climate crisis (危机), younger people are pursuing more eco-friendly choices."时装业是最大的清洁水污染者之一,每年生产的服装中有五分之三最终被填埋。随着人们对气候危机的意识越来越强,年轻人开始追求更环保的选择。可知,本段讲述时装业对环境的影响, E. Another factor is the growing concern over the fashion industry's effect on the environment. "另一个因素是人们越来越关注时装业对环境的影响"符合本段主题。故选E。
38.根据空前"Molly, 22, is one of them. Before she went to college, she used to frequent fast-fashion shops."22岁的莫莉就是其中之一。在她上大学之前,她经常光顾快时尚店;以及空后"Now, she tries to shop in a way that is both sustainable (可持续的) and affordable: She shops second-hand."现在,她试图以一种既可持续又负担得起的方式购物:她买二手货。可知,本段用莫莉进行举例,讲述她对时尚的改变,G. But after taking a class that focused on the environmental impact of clothing production, her preference changed."但在上了一门关注服装生产对环境影响的课程后,她的偏好发生了变化"描述的是莫莉的改变,符合语境,故选G。
39.根据空前"In order to survive in the competitive market, many fast-fashion brands are making changes as well."为了在竞争激烈的市场中生存,许多快时尚品牌也在做出改变;以及空后"‘Sustainability is a never-ending task in which everyone here is involved', said a CEO of a fast-fashion company."一家快时尚公司的首席执行官表示:"可持续发展是一项永无止境的任务,这里的每个人都参与其中。"可知,本段主要讲述了许多快时尚品牌也在做出改变,后文应用一家快时尚公司的首席执行官的话,F. For example, some companies plan for all of their clothes to be sustainable in the future."例如,一些公司计划未来所有的衣服都是可持续的"符合本段主题,和下文构成顺成关系。故选F。
40.【答案】I hope to speak Chinese fluently when I graduate.
【知识点】固定短语;一般现在时;时间状语从句
【解析】【分析】主语为I;表示"希望"短语为hope to do sth.;表示"说流利的汉语"翻译为speak Chinese fluently;when引导时间状语从句,主语为I;表示"毕业"应用动词graduate。根据句意可知为一般现在时。故答案为I hope to speak Chinese fluently when I graduate.
【点评】考查汉译英,本题涉及时间状语从句,一般现在时以及固定短语speak Chinese fluently。
41.【答案】My adviser recommended that I should sign up for advanced literature.
【知识点】固定短语;虚拟语气在宾语从句中的运用;一般过去时
【解析】【分析】"指导老师"表达为adviser;"建议"表达为recommend;"选修"表达为sign up for;"高级文学"表达为advanced literature。根据句意可知,此句陈述过去发生的事情,故应用一般过去时,且此处为recommend引导的宾语从句,故从句中应用虚拟语气(should)+do,故答案为:My adviser recommended that I should sign up for advanced literature。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及虚拟语气在宾语从句中的应用和固定短语sign up for。
42.【答案】A boat will take you to stay with a local family for three days.
【知识点】固定短语;一般将来时;汉译英
【解析】【分析】主语"小船"为a boat,为泛指;表示"带某人……共度"短语为take sb. to stay with;表示"当地的家庭"短语为a local family;表示"三日"短语为for three days。根据"将"可知,此句为一般将来时。故答案为A boat will take you to stay with a local family for three days.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般将来时和固定短语take sb. to stay with。
43.【答案】You can spend three days exploring the rainforest.
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】主语为you,表示"花费时间做某事"短语为spend time doing sth.,can后跟动词原形;表示"三天"应用three days;表示"深入雨林探索"应用动名词短语exploring the rainforest,作宾语。故答案为You can spend three days exploring the rainforest.
【点评】考查汉译英,以及固定短语spend time doing sth.。
44.【答案】Losing two important players was a big challenge, but she did not lose heart.
【知识点】固定短语;动名词;一般过去时;并列句;汉译英
【解析】【分析】表示"损失两大主力队员"应用动名词短语losing two important players,作主语;表示"是个巨大的挑战"翻译为be a big challenge;后跟but连接并列句,表示转折关系,主语为she;表示"气馁"短语为lose heart,为否定陈述句。为一般过去时。故答案为Losing two important players was a big challenge, but she did not lose heart.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时,转折并列句,动名词短语作主语以及固定短语lose heart。
45.【答案】Jordan says that the secret to his success is learning from his failure.
【知识点】固定短语;一般现在时;宾语从句的连接词;宾语从句的语序;宾语从句的时态;汉译英
【解析】【分析】主语为Jordan,表示"说"应用say;后跟that引导的宾语从句;表示"成功的秘诀"翻译为the secret to his success;表示"吸取失败的教训"应用动名词短语learning from his failure,作表语。为一般现在时。故答案为Jordan says that the secret to his success is learning from his failure.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时,宾语从句和固定短语the secret to his success。
46.【答案】One possible version:
Dear Jim,
I hope this letter finds you well. I understand that you are feeling anxious about the upcoming Physical Fitness Test at your school. Don't worry. I believe that with the right approach and mindset, you can do well in this test.
To start, it is important to create a regular exercise routine. You could try some activities such as jogging, cycling, or swimming into your daily life.
During the test, remember to breathe deeply and stay relaxed. Take your time and focus on the task at hand rather than getting too caught up in the pressure.
Lastly, I want to encourage you to do your best and have faith in yourself.
I wish you all the best in your preparations and hope to hear good news from you soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以红星中学李华的身份写一封邮件。写作背景:你的英国好友Jim写信告诉你他们学校要组织体质健康测试(Physical Fitness Test),他不知道如何应对,感到有些焦虑。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 表示理解和关心;2. 提出具体建议;3. 鼓励并表达祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I hope this letter finds you well.运用了宾语从句; I understand that you are feeling anxious about the upcoming Physical Fitness Test at your school. 运用了宾语从句;Don't worry. 运用了祈使句;I believe that with the right approach and mindset, you can do well in this test.运用了宾语从句;To start, it is important to create a regular exercise routine. 运用了it作形式主语;During the test,remember to breathe deeply and stay relaxed. 运用了祈使句。
1 / 1北京市通州区2023-2024学年高一上学期期中质量检测英语试卷
一、第一部分:知识运用,第一节完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
Emily checked her shoelaces(鞋带) and began to jog in small circles 1. , waiting for Sierra. She didn't mind the brief lateness; she was so grateful to have a running 2. . Practically the first thing Emily had done after enrolling in this new school was to sign up for cross-country running.
"Hi, sorry, I'm late. It's a good day for a run, don't you think " Sierra 3. , talking nonstop as was her habit. Sierra ran every day, which encouraged Emily to take her own training more seriously. The regular practice had helped both of them to 4. their times over various terrains (地形).
Continuing her warm-up, Emily asked, "Are you racing next week in the big regional meet " "Yeah, the coach encourages everyone to 5. ."
"Oh." Emily followed after Sierra just a bit, thinking about this information as they ran across the field. Knowing Sierra was easily the faster runner, Emily was very 6. . She worried that her own time might 7. the team.
Race day arrived, and Emily gathered with the other team members to receive a colored wristband(手环) that showed their school. "Sierra, where's your band "
"You're running in my place today because your times will 8. the team as much as mine, and I want you to have the 9. to show your stuff to the team. I'll be your water girl at the end." Sierra smiled and gave Emily a high-five.
"Wow, you'd give up a race for me " Emily gave her friend a quick hug and thought this 10. would be her best performance ever.
1.A. kindly B. sadly C. carefully D. slowly
2.A. friend B. partner C. competitor D. coach
3.A. passed B. arrived C. rose D. tested
4.A. change B. waste C. improve D. manage
5.A. join B. learn C. move D. register
6.A. confused B. shocked C. anxious D. awkward
7.A. pass down B. turn down C. shutdown D. slowdown
8.A. concentrate B. help C. recommend D. organize
9.A. chance B. risk C. service D. spirit
10.A. lesson B. race C. test D. activity
【答案】1.D;2.B;3.B;4.C;5.A;6.C;7.D;8.B;9.A;10.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了艾米丽和西拉是一对跑步搭档,下周将要举行大型地区比赛了,艾米丽担心自己会拖慢团队速度,结果到了比赛那天,西拉却让艾米丽代替自己比赛。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
1.句意:艾米丽检查了一下鞋带,开始慢慢地绕着小圈子慢跑,等待着西拉。A. kindly"善良地";B. sadly"悲哀地";C. carefully"仔细地";D. slowly"缓慢地"。根据空后"waiting for Sierra"可知,她在等迟到的西拉,所以跑得很慢,故选D。
2.句意:她不介意短暂的迟到;她很感激有一个跑步搭档。A. friend"朋友";B. partner"搭档,伙伴";C. competitor"对手";D. coach"教练"。根据上文"waiting for Sierra"提到她在等西拉,可知西拉是她的跑步搭档。故选B。
3.句意:西拉来了,像往常一样不停地说话。A. passed"通过";B. arrived"到达";C. rose"上升";D. tested"测试"。根据空前"Hi, sorry, I'm late. It's a good day for a run, don't you think "嗨,对不起,我迟到了。今天是个跑步的好天气,你不觉得吗?,可知,迟到的西拉到了,故选B。
4.句意:定期的训练帮助他们在各种地形上提高了成绩。A. change"改变";B. waste"浪费";C. improve"改善,提高";D. manage"管理"。根据空前"The regular practice had helped both of them to"提到了定期训练对她们有帮助,说明成绩得到了提高。故选C。
5.句意:"是的,教练鼓励大家加入。"A. join"加入";B. learn"学习";C. move"移动";D. register"注册"。根据空前"Yeah, the coach encourages everyone to"可知教练鼓励大家参加下周的比赛。故选A。
6.句意:艾米丽知道西拉跑得更快,所以非常着急。A. confused"困惑的";B. shocked"震惊的";C. anxious"焦虑的,担心的";D. awkward"尴尬的"。根据下文"She worried"可知艾米丽很担心,故选C。
7.句意:她担心自己的时间可能会拖慢团队的速度。A. pass down"传承";B. turn down"拒绝";C. shut down"关闭";D. slow down"减速"。根据空前"She worried that her own time might"可知,艾米丽知道自己跑得不够快,担心拖累团队的速度。故选D。
8.句意:"你今天代替我跑,因为你的成绩对球队的帮助和我的一样大,我希望你有机会向球队展示你的东西。"A. concentrate"集中";B. help"帮助";C. recommend"推荐";D. organize"组织"。根据空后"the team as much as mine"可知,西拉认为艾米丽对球队的帮助和自己一样大,所以才让她代替自己比赛,故选B。
9.句意:"你今天代替我跑,因为你的成绩对球队的帮助和我的一样大,我希望你有机会向球队展示你的东西。"A. chance"机会";B. risk"风险";C. service"服务";D. spirit"精神"。根据空后"to show your stuff to the team"可知,西拉让艾米丽代替自己,是希望艾米丽有机会展示自己,chance后跟不定式作后置定语。故选A。
10.句意:艾米丽给了她的朋友一个迅速的拥抱,并认为这次比赛将是她有史以来最好的表现。A. lesson"课程";B. race"比赛";C. test"测试";D. activity"活动"。呼应上文"Are you racing next week in the big regional meet "你下周会参加大型地区比赛吗?此处指下周的大型地区比赛,故选B。
二、第一部分:知识运用,第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
This four-day walking tour will take you on amazing paths through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu. After reaching your destination, you  11.  (have) a day to explore and be amazed by this ancient city. Especially amazing is the Incas' dry stone method of  12.  (build). Inca builders cut stones to exact sizes so that nothing  13.  (need) to hold walls together other than the perfect fit of the stones.
【答案】11.will have;12.building;13.was needed
【知识点】说明文;旅游观光类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一个徒步旅行的行程和目的地马丘比丘的城市特色。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,语态 ,名词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
11.句意:到达目的地后,你将有一天的时间来探索这座古老的城市,并为之惊叹。此处是谓语动词,结合上文的will take可知,此处是介绍将来发生的事情,时态应用一般将来时。故填will have。
12.句意:尤其令人惊叹的是印加人的干石建造方法。此处作介词of的宾语,结合dry stone method可知,应用名词building,意为"建造,建筑",是不可数名词。故填building。
13.句意:印加的建筑工人将石头切割成精确的尺寸,这样除了石头的完美配合外,不需要任何东西来连接墙壁。此处是谓语动词,在叙述过去发生的事情,时态应用一般过去时,need"需要"和主语nothing之间是被动关系,应用被动语态,且主语是nothing,be动词应用was。故填was needed。
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
I always wanted to look like the slim girls on TV even though I knew that it was impossible. I worried about my weight and  14.  (try) every new diet! Then I read an article that said I should be asking "Am I fit ". So I started thinking about  15.  (fit) rather than weight. Finally, I stopped  16.  (compare) myself with actresses and models. Instead, I made a list of the things I liked about myself.
【答案】14.tried;15.fitness;16.comparing
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者不再盲目减肥,重视健康的经历。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,名词,非谓语动词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
14.句意:我担心我的体重,尝试了每一种新的饮食!此处是谓语动词,根据其并列谓语 worried about 可知为一般过去时。故填tried。
15.句意:所以我开始考虑健康而不是体重。作介词about的宾语,应用名词fitness,不可数。故填fitness。
16.句意:最后,我不再拿自己和女演员和模特比较。stop doing sth.固定短语,"停止正在做的事",动名词作宾语。故填comparing。
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。
Going from junior high school to senior high school is a big challenge. I had to think very  17.  (careful) about which courses I wanted to take. I had to choose extra-curricular activities, too. I  18.  (join) a volunteer club. I know I'll have to study  19.  (hard) as a senior high school student and get used to being responsible for a lot more.  20.  (study) hard isn't always fun, but I'll be well prepared for university or whatever else comes in the future.
【答案】17.carefully;18.joined;19.harder;20.Studying
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者刚进入高中后一些经历和想法。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及副词,时态,非谓语动词等知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
17.句意:我必须非常仔细地考虑我想学哪些课程。此处修饰空前的动词 think ,应该副词修饰。故填carefully。
18.句意:我参加了一个志愿者俱乐部。此处是谓语动词,根据前文可知,描述的是已发生的事,用一般过去时。故填joined。
19.句意:我知道,作为一名高中生,我必须更加努力地学习,习惯承担更多的责任。此处修饰空前动词 study ,应该用副词,根据句意,此处应用比较级。故填harder。
20.句意:努力学习并不总是有趣的,但我会为大学或未来的任何其他事情做好准备。此处作主语,应用动名词作主语,位于句首,首字母应大写。故填Studying。
三、第二部分:阅读理解,第一节(阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共14小题;每小题2分,共28分)
阅读理解
Buffalo &Erie County Public Library
MY ACCOUNT
You must have a PIN to access your account at any library terminal(终端) remotely through the B&ECPL's website. To create or reset a PIN, click the Forgot My PIN link.
If your account is not in good standing, it will run out 6 months after it is issued.
An account is in "good standing" when the charges are not over $50.00 or there are 15 or less overdue(逾期的) items.
BORROWING LIMITS
Most card holders are allowed to check out as many as 50 items at one time.
The length of time is different depending on the type of material borrowed.
Material Loan Period
Books and Audio Books 21 days
New Fiction 7 days
Music CDs; Exam Books and Computer Software 5 days
Downloadable e-books 14 days
RENEWING OR RETURNING ITEMS
To renew online 24/7, access My Account on our website. To renew by telephone 24/7, call 716-845-9040. You must have your library card number and PIN ready.
Stop by any B&ECPL library (except the Central Library) to renew in person or call 716-858-8900 during Central Library open hours.
Most B&ECPL libraries have outdoor drop boxes in place for 24-hour returns without any charge.
21.Which account is in good standing
A.An account without a reset PIN.
B.An account with a $60. 00 charge.
C.An account without any checkouts.
D.An account with 10 overdue items.
22.How many days can a borrower keep a work of New Fiction
A.21. B.14. C.7. D.5.
23.What should a borrower do to renew the library material
A.Visit any drop box.
B.Access the B&ECPL's website.
C.Call the 24/7 number 716-858-8900.
D.Stop by the Central Library in person.
【答案】21.D
22.C
23.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了布法罗和伊利县公共图书馆的一些借书规定。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据MY ACCOUNT部分中的"An account is in ‘good standing' when the charges are not over $50.00 or there are 15 or less overdue(逾期的) items."当费用不超过50美元或有15项或更少的逾期物品时,帐户处于"良好信誉"状态。可知一个有10个逾期物品的账户信誉良好,故选D。
22.考查细节理解。根据表格中"New Fiction——7 days"新小说——7天,可知,一本新小说可以借7天。故选C。
23.考查细节理解。根据倒数第二段"Stop by any B&ECPL library (except the Central Library) to renew in person or call 716-858-8900 during Central Library open hours."在中央图书馆开放时间内,亲临任何一间B&ECPL图书馆(中央图书馆除外)办理续借手续或致电716-858-8900办理续借手续。可知,借阅者拨打电话716-858-8900办理续借手续。故选C。
阅读理解
Walking around the world may seem impossible, but that didn't stop Angela Maxwell from putting one foot in front of the other. In 2020, Maxwell, then in her early 30s, began her walk around the world alone. After six-and-a-half years and over 32, 000 kilometers, Maxwell's walk ended where it began.
Before she left on her journey, Maxwell found inspiration from women explorers of the past. "I read their books in hopes of finding encouragement-and I did—by learning about their challenges and struggles as well as their triumphs(胜利). Each woman's story was quite different and it gave me the confidence to give my walk a try," Maxwell said.
After selling all of her belongings, Maxwell left her hometown of Bend, Oregon with 50 kilograms of camping gear, dehydrated(脱水的) food, a water filter and clothing for all four seasons.
Maxwell's worldwide walk wasn't easy. She suffered from sunburn and heatstroke(中暑) in the Australian desert and dengue fever(登革热) in Vietnam. She heard gunshots while camping in Turkey and was attacked in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk. She learned beekeeping in the Republic of Georgia and camel-handling on the historical Silk Road in Mongolia. She helped a farmer renovate(翻新) his house in Sardinia and handed out food to homeless people in Italy. She gathered countless stories that she'd go on to speak about at schools, universities and conferences.
When the reporter asked her what kind of person it takes to walk around the world, Maxwell said, "It's probably a combination of ambition, a little stubbornness and a pinch of passion—not for hiking as a sport, but for self-discovery and adventure."
"I didn't start walking because I was fearless—but rather because I was terrified. I was more afraid of not following my heart than I was of losing everything I owned and loved."
Throughout her journey, Maxwell raised about $30,000 for non-governmental organizations, such as Her Future Coalition and World Pulse that focus on supporting girls and young women.
"Walking has taught me that everything and everyone has a story to share, we just have to be willing to listen," she said.
24.What do we learn about Maxwell's journey
A.She stopped her journey halfway.
B.She made full preparations before her journey.
C.She went on a journey with other women explorers.
D.She got a lot of help from strangers during the journey.
25.What didn't happen to Angela Maxwell during the journey
A.She was shot by a gun.
B.She learned how to raise bees and ride camels.
C.She got ill because of the weather and desease.
D.She helped the homeless people along the way.
26.Which of the following words can best describe Maxwell
A.Strong-willed and brave. B.Enthusiastic and careful.
C.Modest and hardworking. D.Talented and thoughtful.
27.What can we learn from the passage
A.Giving brings you benefits.
B.It's never too old to learn.
C.Nothing is impossible to a willing heart.
D.Difficult life experiences may result in success.
【答案】24.B
25.A
26.A
27.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了2014年,30岁出头的Angela Maxwell开始独自环游世界。经过六年半的时间和超过32000公里的行程,Maxwell完成这一事情。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查细节理解。根据第三段"After selling all of her belongings, Maxwell left her hometown of Bend, Oregon with 50 kilograms of camping gear, dehydrated (脱水的) food, a water filter and clothing for all four seasons. "在变卖了所有的家当后,Maxwell带着50公斤的露营装备、脱水食品、滤水器和四季衣物离开了家乡俄勒冈州本德市。可知,Maxwell在出发前做了充分的准备。故选B。
25.考查细节理解。根据第四段中的"She suffered from sunburn and heatstroke (中暑) in the Australian desert and dengue fever (登革热) in Vietnam.(她在澳大利亚沙漠中被晒伤和中暑,在越南得了登革热)"以及"She learned beekeeping in the Republic of Georgia and camel-handling on the historical Silk Road in Mongolia. She helped a farmer renovate (翻新) his house in Sardinia and handed out food to homeless people in Italy."她在格鲁吉亚共和国学习养蜂,在蒙古历史悠久的丝绸之路上学习驯骆驼。她帮助撒丁岛的一位农民翻修了他的房子,并向意大利无家可归的人分发食物。可知,她没有被枪打中。故选A。
26.考查推理判断。根据第二段中的"Each woman's story was quite different and it gave me the confidence to give my walk a try."每个女人的故事都不一样,这给了我信心去尝试走路;以及第四段中的"Maxwell's worldwide walk wasn't easy. She suffered from sunburn and heatstroke (中暑) in the Australian desert and dengue fever (登革热) in Vietnam. She heard gunshots while camping in Turkey and was attacked in her tent in Mongolia. Still, she continued to walk."Maxwell的环球行走并不容易。她在澳大利亚沙漠中晒伤、中暑,在越南染上登革热。她在土耳其露营时听到了枪声,在蒙古的帐篷里也遭到了袭击。但她还是继续走着。可知,Maxwell意志坚强且勇敢,故选A。
27.考查推理判断。根据最后一段"‘Walking has taught me that everything and everyone has a story to share, we just have to be willing to listen,' she said. "她说:"散步教会了我,每件事、每个人都有故事要分享,我们只需要愿意倾听。";结合文章主要讲的是2014年,30岁出头的Angela Maxwell开始独自环游世界。经过六年半的时间和超过32000公里的行程,Maxwell完成这一事情。可推知,故事告诉我们"心之所愿,无事不成"。故选C。
阅读理解
It's always exciting to receive a letter in the mail. Even today, when the world is digitally connected, receiving an actual letter in your mailbox from a distant land is a great way for children to make new friends.
The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression. The project is part of the nonprofit Kids for Peace, founded by Jill McManigal and Danielle Gram in California in 2006. It is open to all children, ages two through seventeen. To date, there are 1,500 children from 17 countries participating in the program according to the organization. Currently, all letters are written in English. When children sign up, they can select if they would rather be matched with a USA Peaceful Pen Pal or an international one.
Each child is then matched to a pen pal of similar age. This establishes a point of connection quickly for the children and facilitates(促进) a stronger bond. If the letter writers are in the same grade, they can chat about school, their teachers, and what they are studying. They can also compare what different states or countries learn about and how the atmosphere of the classroom are, whether socially or academically. Children may also be more likely to write about problems they are having if they feel like they are speaking to a peer in a similar situation. Although pen pals may live in different countries, they may find common ground. The writer lists their favorite activities to do outside, plus what they like best and least about school. This gives the writer an opportunity to express and receive advice or feedback(反馈) from the pen pal.
"Hearing first-hand stories from an international pen pal can encourage teens to take someone else's viewpoint and to think outside of themselves," writes Rebecca Fraser-Thill on Very Well Family. "Having a foreign pen pal can also encourage interest in geography, history and culture."
28.What can we know about the Peaceful Pen Pals Project
A.It helps strengthen links between kids.
B.It is aimed at improving children's English.
C.It encourages children to help people in need.
D.It is created for teenagers to take online lessons.
29.What is Paragraph 3 mainly talking about
A.The necessity of discussion in study.
B.The approaches to making new friends.
C.The purpose of the Peaceful Pen Pals Project.
D.The benefits of having friends of similar ages.
30.What is Rebecca Fraser-Thill's attitude towards the project
A.Careful. B.Supportive. C.Uninterested. D.Disappointed.
31.What is the best title of this text
A.Writing Enriches Kids' Life
B.Friendship Teaches Kids a Lesson
C.The Pen Pal Project Connects Kids
D.Communication Skills Better the World
【答案】28.A
29.D
30.B
31.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一个名为The Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,段落大意和标题归纳四个题型的考查,是一篇介绍类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression."和平笔友计划是一个美丽的计划,融合了全球联系和自我表达;以及"It is open to all children, ages two through seventeen. To date, there are 1,500 children from 17 countries participating in the program according to the organization. Currently, all letters are written in English."它对所有2到17岁的孩子开放。据该组织称,迄今为止,已有来自17个国家的1500名儿童参加了该项目。目前,所有信件都是用英文写的。可知,该项目有助于加强孩子们之间的联系。故选A。
29.考查段落大意。根据第三段中的"Each child is then matched to a pen pal of similar age. This establishes a point of connection quickly for the children and facilitates(促进) a stronger bond. If the letter writers are in the same grade, they can chat about school, their teachers, and what they are studying. They can also compare what different states or countries learn about and how the atmosphere of the classroom are, whether socially or academically. Children may also be more likely to write about problems they are having if they feel like they are speaking to a peer in a similar situation. "然后,每个孩子都被配上一个年龄相仿的笔友。这为孩子们迅速建立了一个连接点,促进了更牢固的联系。如果写信人是同一年级的,他们可以聊聊学校,他们的老师,他们正在学习什么。他们还可以比较不同的州或国家学习的内容,以及课堂氛围,无论是社交还是学术。如果孩子们觉得自己是在和一个处境相似的同龄人交谈,他们也更有可能写下自己遇到的问题。可知,第三段主要介绍了拥有同龄朋友的好处。故选D。
30.考查推理判断。根据最后一段"‘Hearing first-hand stories from an international pen pal can encourage teens to take someone else's viewpoint and to think outside of themselves,' writes Rebecca Fraser-Thill on Very Well Family. ‘Having a foreign pen pal can also encourage interest in geography, history and culture.'"丽贝卡·弗雷泽-希尔在Very Well Family网站中写道:"从国际笔友那里听到第一手的故事可以鼓励青少年接受别人的观点,跳出自己的思维。""有一个外国笔友还可以激发人们对地理、历史和文化的兴趣。"可知,Rebecca认为拥有外国笔友可以让孩子了解更多有关地理、政治、以及历史的内容,开阔了孩子的视野,可推知,Rebecca对于这个项目是支持的。故选B。
31.考查标题归纳。根据第二段中的"The Peaceful Pen Pals Project is a beautiful project that blends together global connection and self-expression."和平笔友计划是一个美丽的计划,融合了全球联系和自我表达。可知,文章介绍了一个名为The Peaceful Pen Pals Project的项目,这个项目把孩子们连接在一起。"The Pen Pal Project Connects Kids"适合做文章标题。故选C。
阅读理解
Almost everyone has heard the expression, "the calm before the storm." It is usually used to describe a peaceful period just before a very stressful situation or a tense argument.
British sailors coined the phrase in the late 1600s; they noted that before certain storms the seas would seem to become static and the winds would drop. But why is it often so calm before a storm
Science has given us the answer. According to a US website How Stuff Works, a calm period occurs because many storms, such as tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid air from the surrounding area. As this air rises into the storm clouds, it cools and acts as "fuel for the storm like petrol in a car". Once the storm has taken all the energy it can from the air, it is pushed out from the top of the storm cloud sand falls back down to ground level. As the air descends(下降), it becomes warm and dry. Warm, dry air is stable, so once it covers an area, it causes a calm period before the storm. This same process also causes the "eye of the storm" in hurricanes and tornadoes. In these conditions, the calm occurs in the center of the storm because of the strong rotating(旋转的) winds.
The Weather Network has a tip for working out how far away a storm is. First, count how many seconds there are between a flash of lightning and a clap of thunder. Roughly three seconds equal one kilometer. So, for example, if you count nine seconds, the storm is about 3 kilometers away. A good gauge(评估) is that if your count is below 30 seconds, you should seek safe place straight away.
However, due to the complexity of storm system, not all storms come after calm. Given the right conditions, some storms announce themselves with heavy rain and chilling(寒冷的) winds. So, your best bet is to keep yourself updated with weather reports for any predictions regarding a coming storm in your area. That's the most reliable and sensible way to predict the next display of nature's temper.
32.The underlined word "static" in Paragraph 2 probably means ____.
A.violent B.quiet C.fast-changing D.warm
33.What is Paragraph 3 mainly talking about
A.To explain how a storm comes into being.
B.To support previous research on storm clouds.
C.To explain why a peaceful period occurs before a storm.
D.To show how dangerous a storm can be in certain situations.
34.What can we learn from the last paragraph
A.It is not always quiet before a storm.
B.Storms have a big influence on life.
C.Weather reports may fail to predict a storm.
D.Heavy storms don't usually last for a longtime.
【答案】32.B
33.C
34.A
【知识点】推理判断题;词义猜测题;段落大意;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了科学对于暴风雨前的风平浪静给出了解释,但最好的办法是随时更新天气预报,这是最可靠的预测下一次大自然脾气的方法。
【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇科普类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查词义猜测。根据第二段中的"and the winds would drop"以及"But why is it often so calm before a storm "但为什么暴风雨来临前总是那么平静呢?可知,在某些风暴之前,海洋似乎会变得安静,风会减弱。划线词static是"安静"之意。故选B。
33.考查段落大意。根据第三段"Science has given us the answer. According to a US website How Stuff Works, a calm period occurs because many storms, such as tornadoes and hurricanes draw in all the warm and humid air from the surrounding area. As this air rises into the storm clouds, it cools and acts as ‘fuel for the storm like petrol in a car'. Once the storm has taken all the energy it can from the air, it is pushed out from the top of the storm cloud sand falls back down to ground level. As the air descends (下降), it becomes warm and dry. Warm, dry air is stable, so once it covers an area, it causes a calm period before the storm. This same process also causes the "eye of the storm" in hurricanes and tornadoes. In these conditions, the calm occurs in the center of the storm because of the strong rotating(旋转的) winds." 科学已经给了我们答案。据美国一家名为How Stuff Works的网站称,平静期的出现是因为龙卷风和飓风等许多风暴将周围地区的温暖潮湿空气吸进来。当这些空气上升到风暴云中,冷却下来,就像"汽车里的汽油一样,成为了风暴的燃料"。一旦风暴从空气中吸取了所有的能量,它就会从风暴云的顶部被推出,沙子会回落到地面。随着空气的下降,它变得温暖而干燥。温暖干燥的空气是稳定的,所以一旦它覆盖了一个地区,它就会在暴风雨来临之前造成一段平静期。同样的过程也会导致飓风和龙卷风的"风暴眼"。在这种情况下,由于强烈的旋转风,平静发生在风暴的中心。可知第三段主要解释为什么暴风雨前会有一段平静的时期。故选C。
34.考查推理判断。根据最后一段中的"So, your best bet is to keep yourself updated with weather reports for any predictions regarding a coming storm in your area. That's the most reliable and sensible way to predict the next display of nature's temper."所以,你最好的办法是随时更新天气报告,了解你所在地区即将到来的风暴的任何预测。这是预测下一次大自然脾气的最可靠、最明智的方法。可知,在暴风雨之前并不总是风平浪静的。故选A。
四、第二部分:阅读理解,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2分,共10分)
根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
If you are a fan of fast fashion, your choices may be narrowing in the near future. Recently, a large number of fast-fashion stores were closed worldwide.  35.  
A major reason is the shift in the mindset(心态) of consumers. Millennials, those who were born in the 1980s or 1990s, are now the largest consumer group.  36.   Low-priced fast fashion is not their priority. More people are starting to care about quality and the stories behind a product.
 37.   The fashion industry is one of the largest polluters of clean water and three-fifths of clothes produced in a year end up in landfills(垃圾场). As there is more awareness of the climate crisis(危机), younger people are pursuing more eco-friendly choices.
Molly, 22, is one of them. Before she went to college, she used to frequent fast-fashion shops.  38.   Now, she tries to shop in a way that is both sustainable(可持续的) and affordable:She shops second-hand. "My friend showed me how easy it was to be thrifty(节约的), and I developed a new personal style that focused less on trends but on basics that don't go out of style," she said.
In order to survive in the competitive market, many fast-fashion brands are making changes as well.  39.   "Sustainability is a never-ending task in which everyone here is involved", said a CEO of a fast-fashion company.
A. Millennials like brands with a long history.
B. It shows that fast fashion is slowing down.
C. Climate change should be blamed on the fashion industry.
D. Unlike their predecessors(前人), millennials hold different attitudes towards products.
E. Another factor is the growing concern over the fashion industry's effect on the environment.
F. For example, some companies plan for all of their clothes to be sustainable in the future.
G. But after taking a class that focused on the environmental impact of clothing production, her preference changed.
【答案】35.B;36.D;37.E;38.G;39.F
【知识点】说明文;社会文化类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了许多快时尚服装品牌发展速度放缓的原因,为了在竞争激烈的市场中生存,许多快速时尚品牌也在做出改变。
【点评】考查七选五,本文是一篇文化类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
35.根据空前"If you are a fan of fast fashion, your choices may be narrowing in the near future. Recently, a large number of fast-fashion stores were closed worldwide."如果你是快时尚的粉丝,在不久的将来,你的选择可能会越来越少。最近,全球有大量的快时尚商店关闭。B. It shows that fast fashion is slowing down."这表明快时尚正在放缓"是对前文的总结,符合语境,故选B。
36.根据空前"A major reason is the shift in the mindset (心态) of consumers. Millennials, those who were born in the 1980s or 1990s, are now the largest consumer group."一个主要原因是消费者心态的转变。千禧一代,即出生在上世纪80年代或90年代的人,现在是最大的消费群体;以及空后"Low-priced fast fashion is not their priority. More people are starting to care about quality and the stories behind a product."低价的快时尚不是他们的首选。越来越多的人开始关心产品的质量和产品背后的故事。可知,此处是在讲述千禧一代的时尚选择发生改变,D. Unlike their predecessors(前人), millennials hold different attitudes towards products."与他们的前辈不同,千禧一代对产品的态度不同"符合本段主题,通过和前辈对比,讲述千禧一代发生改变。故选D。
37.根据空后"The fashion industry is one of the largest polluters of clean water and three-fifths of clothes produced in a year end up in landfills (垃圾场). As there is more awareness of the climate crisis (危机), younger people are pursuing more eco-friendly choices."时装业是最大的清洁水污染者之一,每年生产的服装中有五分之三最终被填埋。随着人们对气候危机的意识越来越强,年轻人开始追求更环保的选择。可知,本段讲述时装业对环境的影响, E. Another factor is the growing concern over the fashion industry's effect on the environment. "另一个因素是人们越来越关注时装业对环境的影响"符合本段主题。故选E。
38.根据空前"Molly, 22, is one of them. Before she went to college, she used to frequent fast-fashion shops."22岁的莫莉就是其中之一。在她上大学之前,她经常光顾快时尚店;以及空后"Now, she tries to shop in a way that is both sustainable (可持续的) and affordable: She shops second-hand."现在,她试图以一种既可持续又负担得起的方式购物:她买二手货。可知,本段用莫莉进行举例,讲述她对时尚的改变,G. But after taking a class that focused on the environmental impact of clothing production, her preference changed."但在上了一门关注服装生产对环境影响的课程后,她的偏好发生了变化"描述的是莫莉的改变,符合语境,故选G。
39.根据空前"In order to survive in the competitive market, many fast-fashion brands are making changes as well."为了在竞争激烈的市场中生存,许多快时尚品牌也在做出改变;以及空后"‘Sustainability is a never-ending task in which everyone here is involved', said a CEO of a fast-fashion company."一家快时尚公司的首席执行官表示:"可持续发展是一项永无止境的任务,这里的每个人都参与其中。"可知,本段主要讲述了许多快时尚品牌也在做出改变,后文应用一家快时尚公司的首席执行官的话,F. For example, some companies plan for all of their clothes to be sustainable in the future."例如,一些公司计划未来所有的衣服都是可持续的"符合本段主题,和下文构成顺成关系。故选F。
五、第三部分:书面表达,第一节根据中文句子的意思和给出的提示词语,完成下列英文句子。(共6小题;每小题2分,共12分)
40. 我希望在我毕业的时候能够说流利的汉语。(fluent, graduate)
【答案】I hope to speak Chinese fluently when I graduate.
【知识点】固定短语;一般现在时;时间状语从句
【解析】【分析】主语为I;表示"希望"短语为hope to do sth.;表示"说流利的汉语"翻译为speak Chinese fluently;when引导时间状语从句,主语为I;表示"毕业"应用动词graduate。根据句意可知为一般现在时。故答案为I hope to speak Chinese fluently when I graduate.
【点评】考查汉译英,本题涉及时间状语从句,一般现在时以及固定短语speak Chinese fluently。
41. 我的指导老师建议我选修高级文学。(recommend, sign up for advance literature)
【答案】My adviser recommended that I should sign up for advanced literature.
【知识点】固定短语;虚拟语气在宾语从句中的运用;一般过去时
【解析】【分析】"指导老师"表达为adviser;"建议"表达为recommend;"选修"表达为sign up for;"高级文学"表达为advanced literature。根据句意可知,此句陈述过去发生的事情,故应用一般过去时,且此处为recommend引导的宾语从句,故从句中应用虚拟语气(should)+do,故答案为:My adviser recommended that I should sign up for advanced literature。
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时以及虚拟语气在宾语从句中的应用和固定短语sign up for。
42. 小船将把你送到当地的家庭共度三日美好时光。(take sb. to stay with)
【答案】A boat will take you to stay with a local family for three days.
【知识点】固定短语;一般将来时;汉译英
【解析】【分析】主语"小船"为a boat,为泛指;表示"带某人……共度"短语为take sb. to stay with;表示"当地的家庭"短语为a local family;表示"三日"短语为for three days。根据"将"可知,此句为一般将来时。故答案为A boat will take you to stay with a local family for three days.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般将来时和固定短语take sb. to stay with。
43. 在未来的三天里,你可以深入雨林探索。(explore the rainforest)
【答案】You can spend three days exploring the rainforest.
【知识点】固定短语;汉译英
【解析】【分析】主语为you,表示"花费时间做某事"短语为spend time doing sth.,can后跟动词原形;表示"三天"应用three days;表示"深入雨林探索"应用动名词短语exploring the rainforest,作宾语。故答案为You can spend three days exploring the rainforest.
【点评】考查汉译英,以及固定短语spend time doing sth.。
44. 损失两大主力队员是个巨大的挑战,但是她没有气馁。(a big challenge, lose heart)
【答案】Losing two important players was a big challenge, but she did not lose heart.
【知识点】固定短语;动名词;一般过去时;并列句;汉译英
【解析】【分析】表示"损失两大主力队员"应用动名词短语losing two important players,作主语;表示"是个巨大的挑战"翻译为be a big challenge;后跟but连接并列句,表示转折关系,主语为she;表示"气馁"短语为lose heart,为否定陈述句。为一般过去时。故答案为Losing two important players was a big challenge, but she did not lose heart.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般过去时,转折并列句,动名词短语作主语以及固定短语lose heart。
45. 乔丹说他成功的秘诀在于吸取失败的教训。(secret to his success, failure)
【答案】Jordan says that the secret to his success is learning from his failure.
【知识点】固定短语;一般现在时;宾语从句的连接词;宾语从句的语序;宾语从句的时态;汉译英
【解析】【分析】主语为Jordan,表示"说"应用say;后跟that引导的宾语从句;表示"成功的秘诀"翻译为the secret to his success;表示"吸取失败的教训"应用动名词短语learning from his failure,作表语。为一般现在时。故答案为Jordan says that the secret to his success is learning from his failure.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时,宾语从句和固定短语the secret to his success。
六、第三部分:书面表达,第二节(20分)
46.假设你是红星中学李华。你的英国好友Jim写信告诉你他们学校要组织体质健康测试(Physical Fitness Test),他不知道如何应对,感到有些焦虑。请你给他写一封邮件,内容包括:1. 表示理解和关心;2. 提出具体建议;3. 鼓励并表达祝愿。
注意:1. 词数100左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jim,
Yours;
Li Hua
【答案】One possible version:
Dear Jim,
I hope this letter finds you well. I understand that you are feeling anxious about the upcoming Physical Fitness Test at your school. Don't worry. I believe that with the right approach and mindset, you can do well in this test.
To start, it is important to create a regular exercise routine. You could try some activities such as jogging, cycling, or swimming into your daily life.
During the test, remember to breathe deeply and stay relaxed. Take your time and focus on the task at hand rather than getting too caught up in the pressure.
Lastly, I want to encourage you to do your best and have faith in yourself.
I wish you all the best in your preparations and hope to hear good news from you soon.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以红星中学李华的身份写一封邮件。写作背景:你的英国好友Jim写信告诉你他们学校要组织体质健康测试(Physical Fitness Test),他不知道如何应对,感到有些焦虑。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 表示理解和关心;2. 提出具体建议;3. 鼓励并表达祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I hope this letter finds you well.运用了宾语从句; I understand that you are feeling anxious about the upcoming Physical Fitness Test at your school. 运用了宾语从句;Don't worry. 运用了祈使句;I believe that with the right approach and mindset, you can do well in this test.运用了宾语从句;To start, it is important to create a regular exercise routine. 运用了it作形式主语;During the test,remember to breathe deeply and stay relaxed. 运用了祈使句。
1 / 1
同课章节目录