【精品解析】天津市第四十七中学2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】天津市第四十七中学2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
格式 zip
文件大小 86.0KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2023-12-20 11:00:57

文档简介

天津市第四十七中学2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
一、第一部分:英语知识运用,第一节:单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
1. —Are you going to travel while you're here
—____, but tomorrow, the business meeting will last all day.
A.Don't mention it B.Forget it
C.I'd love to D.No problem
【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】 句意:——你在这里的时候会去旅行吗?——我很想去,但是明天的商务会议要开一整天。A.Don't mention it"别客气";B.Forget it"算了吧";C.I'd love to"我很想";D.No problem没"问题"。根据"but tomorrow, the business meeting will last all day"可知,此处是指"我"很想去。故选C。
【点评】考查情景交际,区分Don't mention it;Forget it;I'd love to和No problem的含义和使用环境。
2. Tom will go to Shanghai, ____ he plans to stay for one week.
A.where B.which C.that D.when
【答案】A
【知识点】关系副词引导定语从句的用法;非限制性定语从句
【解析】【分析】句意:汤姆将去上海,他计划在那里呆一个星期。 he plans to stay for one week是非限制性定语从句, 先行词为Shanghai,在从句中作地点状语,所以应用关系副词where。故选A。
【点评】考查定语从句,本题涉及where引导的非限制性定语从句。
3. Look, Tracy! Here is a photo ____ in my old house with my sisters and brothers. Can you recognize me in it
A.taking B.taken C.was taken D.to take
【答案】B
【知识点】动词过去分词
【解析】【分析】句意:看,特蕾西!这是我和兄弟姐妹在老房子里拍的照片。你能认出我吗?动词take意为"拍摄",和系动词之间没有连词,和主语photo构成被动关系,且动作已完成,所以应用过去分词形式作后置定语。故选B。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作后置定语。
4. —How soon will you finish the work
—In a week. We ____ about 80% of the work so far.
A.are completing B.will complete
C.have completed D.completed
【答案】C
【知识点】现在完成时
【解析】【分析】句意:——你们多久能完成这项工作?—— 一周后。到目前为止,我们已经完成了大约80%的工作。此处是谓语动词,根据时间状语so far可知,此处应用现在完成时。故选C。
【点评】考查时态,本题涉及现在完成时。
5.(2012·天津)—Can I have a day off tomorrow, Mr. Johnson
—__________. I can manage without you.
A.Forget it B.I'm afraid not
C.It depends D.Of course
【答案】D
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:—— Mr. Johnson,明天我能请天假吗?——当然,没你也行。have a day off,“请一天假、休假一天”。根据“I can manage without you.(缺你也行)”可知同意对方请假。故选D。
【点评】考查交际用语,区分Forget it,I'm afraid not,It depends,Of course的用法和使用环境。
6. The hotel has special ____ for welcoming disabled people.
A.facilities B.collections C.generations D.descriptions
【答案】A
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:这家旅馆有接待残疾人的特殊设施。A. facilities"设施";B. collections"收藏品";C. generations"世代";D. descriptions"描述"。根据后文"for welcoming disabled people"指接待残疾人的特殊设施。故选A。
【点评】考查名词词义辨析,区分facility;collection;generation和description的含义。
7. Mary is very ____ about food, and only eats limited kinds of food.
A.impressive B.intelligent C.particular D.confusing
【答案】C
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:玛丽对食物很挑剔,只吃有限种类的食物。A. impressive"令人赞叹的";B. intelligent"聪明的";C. particular"挑剔的";D. confusing"令人困惑的"。根据"and only eats limited kinds of food"可知,她对食物很挑剔。故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,区分impressive;intelligent;particular和confusing的含义。
8. A good art teacher can encourage students' artistic ____.
A.comment B.creativity C.error D.opportunity
【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:一个好的美术老师能激发学生的艺术创造力。A. comment"评论";B. creativity "创造性";C. error"错误";D. opportunity"机会"。根据上文"A good art teacher can encourage students' artistic"此处指激发学生的艺术创造力。故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分comment;creativity;error和opportunity的含义。
9. While he was at university, he ____ a good knowledge of English.
A.acquired B.postponed C.illustrated D.maintained
【答案】A
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:当他在大学时,他获得了很好的英语知识。A. acquired"获得";B. postponed"推迟";C. illustrated"说明";D. maintained"维持"。根据后文"a good knowledge of English"指获得英语知识,故选A。
【点评】考查动词词义辨析,区分acquire;postpone;illustrate和maintain的含义。
10. As senior high students, time ____ a lot, for we need to fully develop ourselves in the period.
A.ignores B.matters C.sighs D.observes
【答案】B
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:作为高中生,时间很重要,因为我们需要在这个时期充分发展自己。A. ignores"忽视";B. matters"重要";C. sighs"叹息";D. observes"观察"。根据"for we need to fully develop ourselves in the period"可知,需要在这个时期充分发展自己,时间很重要。故选B。
【点评】考查动词词义辨析,区分ignore;matter;sigh和observe的含义。
11. How time flies! The year 2024 is ____.
A.the other way round B.around the corner
C.at sixes and sevens D.in other forms
【答案】B
【知识点】固定短语
【解析】【分析】句意:时间过得真快!2024年即将到来。A. the other way round"反过来,反之亦然";B. around the corner"即将发生的,即将到来的";C. at sixes and sevens"乱七八糟的";D. in other forms"以其他形式"。根据"How time flies!"可知,此处在感叹时间飞逝,因此around the corner符合题意,表示2024年即将到来。故选B。
【点评】考查固定短语辨析,区分the other way round;around the corner;at sixes and sevens和in other forms的含义。
12. Good sleep habits have a great ____ on our health.
A.adventure B.personality C.atmosphere D.impact
【答案】D
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:好的睡眠习惯对我们的健康有很大的影响。A. adventure"冒险";B. personality "个性";C. atmosphere"氛围";D. impact"影响"。根据"Good sleep habits"和"our health"可推知,impact"影响"符合语境。have a great impact on,固定短语,"对……有很大的影响",表示好的睡眠习惯可以很大地影响健康。故选D。
【点评】考查名词词义辨析,区分adventure;personality;atmosphere和impact的含义以及固定短语have a great impact on。
13. ____ my high school life, the most important advice I'd like to give is these wonderful words from the writer Maya Angelou.
A.Making the most of B.Looking back on
C.Losing track of D.Keeping in mind
【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:回顾我的高中生活,我想给的最重要的建议是作家玛雅·安杰洛的这些精彩的话语。A. Making the most of"充分利用";B. Looking back on"回顾";C. Losing track of"失去联系";D. Keeping in mind"记住"。根据"my high school life"可知,此处指回顾我的高中生活。故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分make the most of;look back on;lose track of和keep in mind的含义。
14. ____ his timely help, the problem was solved.
A.Thanks to B.In addition to
C.According to D.Attached to
【答案】A
【知识点】固定短语
【解析】【分析】句意:多亏了他的及时帮助,问题得到了解决。A.Thanks to"多亏";B.In addition to"除了……之外";C.According to"根据";D.Attached to"附属于"。根据"the problem was solved"可知,此处是指多亏了他的及时帮助。故选A。
【点评】考查介词短语辨析,区分thanks to;in addition to;according to和attached to的含义。
15.(2013·天津)_____ small, the company has about 1000 buyers in over 30 countries.
A.As B.If C.Although D.Once
【答案】C
【知识点】引导让步状语从句的连词
【解析】【分析】句意:“尽管公司很小,但是在30多个国家有1000多个买主。”A.As“因为,尽管(从句要倒装)”;B.If "如果";C. Although"尽管";D. Once"一旦"。因为前后之间存在转折,故选C。
【点评】考查状语从句,区分as, if, although, once的含义以及引导的不同的状语从句,本题涉及although引导的让步状语从句的应用。
二、第一部分:英语知识运用,第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从36-55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
As an only child, Nicole Renae often felt lonely in her youth. But that all 16. when she turned 5. For her 17. , her grandmother surprised her with a(n) 18. puppy "Chloe".
The two were 19. , and they always played together because they were best friends. Chloe always 20. her face. But when Renae was 18, her father got a new job. He'd be working from home 21. distraction (干扰). "Chloe made a lot of noise at home," Renae says. Unwillingly, the family sent 22. Chloe to an animal home although Renae didn't want to 23. her likeable dog.
Years later, Renae grew up, got married, and had a child of her own. Remembering the 24. that having a dog had brought her as a kid, Renae wanted her daughter to 25. the same. She had it in mind to adopt (领养) a dog as a(n) 26. for her child too. Then one day, she saw a(n) 27. on Facebook about a senior dog named Chloe that needed a new home. The dog in the photograph looked a lot like Chloe, and she was even named Chloe. 28. , she decided to adopt this dog.
When Renae met Chloe, she was struck with a 29. feeling. The dog ran up to her and started kissing her face. Chloe 30. Renae so much of her old dog that the 31. overwhelmed (充溢;淹没) her. She knew it was her Chloe. 32. , ten years had passed since they last met, and her whole family thought she was crazy.
Luckily, Renae's mom 33. that there was a way to 34. the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number. Sure enough, the dog also had a microchip and the numbers were the 35. . Renae was overjoyed to have her birthday gift back.
16.A. mattered B. changed C. worked D. happened
17.A. birthday B. honesty C. wedding D. safety
18.A. weak B. annoying C. quiet D. lovely
19.A. dangerous B. healthy C. inseparable D. optimistic
20.A. cleaned B. bit C. hit D. kissed
21.A. under B. without C. by D. from
22.A. noisy B. frightened C. curious D. surprised
23.A. keep B. leave C. support D. sell
24.A. courage B. money C. hope D. joy
25.A. forget B. experience C. find D. expect
26.A. coach B. award C. nurse D. gift
27.A. letter B. invitation C. post D. like
28.A. Firstly B. Unwillingly C. Immediately D. Regularly
29.A. familiar B. strange C. disappointed D. terrible
30.A. broke B. told C. freed D. reminded
31.A. excitement B. praise
C. pride D. embarrassment
32.A. Therefore B. Then C. However D. Meanwhile
33.A. warned B. predicted C. realized D. hoped
34.A. test B. accept C. research D. record
35.A. least B. opposite C. best D. same
【答案】16.B;17.A;18.D;19.C;20.D;21.B;22.A;23.B;24.D;25.B;26.D;27.C;28.C;29.A;30.D;31.A;32.C;33.C;34.A;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位孤单的小姑娘Renae在十岁那年得到了她最珍贵的生日礼物——一条可爱的小狗Chloe,小狗陪伴她度过了一段美好的儿时时光,后来由于父亲要换工作所以不得不与小狗分开,后来Renae长大成家有了自己的女儿,因为依旧记得儿时小狗带给自己的快乐,所以Renae希望自己的女儿也能像自己那样拥有一条可爱的小狗,于是一切仿佛冥冥注定,Renae为女儿领养的老狗恰恰是自己儿时密不可分的老朋友Chloe。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,介词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:但当她15岁时,一切都变了。A. mattered"重要";B. changed"改变";C. worked"工作";D. happened"发生"。根据上文"As an only child, Nicole Renae often felt lonely in her youth."及下文内容可知,此处指一切都发生了改变。故选B。
17.句意:在她的生日那天,她的祖母给了她一个惊喜:一只可爱的小狗"克洛伊"。A. birthday"生日";B. honesty"诚实";C. wedding"婚礼";D. safety"安全"。根据上文"But that all 1    when she turned 15."可知,Renae当时是一个15岁的少年,生日符合语境。下文"Renae was overjoyed to have her birthday gift back."也是提示。故选A。
18.句意:在她的生日那天,她的祖母给了她一个惊喜:一只可爱的小狗"克洛伊"。A. weak"弱的";B. annoying"令人讨厌的";C. quiet"安静的";D. lovely"可爱的"。根据空后"puppy ‘Chloe'."及常识可知,狗在小的时候,是很可爱的。故选D。
19.句意:他们俩形影不离,总是在一起玩,因为他们是最好的朋友。A. dangerous"危险的";B. healthy"健康的";C. inseparable"形影不离的";D. optimistic"乐观的"。根据空后"and they always played together because they were best friends."可知,他们俩形影不离,总是在一起玩。故选C。
20.句意:克洛伊总是吻她的脸。A. cleaned"清洁";B. bit"咬";C. hit"命中";D. kissed"亲吻"。根据空后"her face"及常识可知,狗在对人表示喜欢时,会用舌头去舔人的脸。故选D。
21.句意:他可以在家工作,不受干扰。A. under"在……下面";B. without"没有";C. by"被";D. from"来自"。根据下文""Chloe made a lot of noise at home," Renae says. Unwillingly, the family sent 7 Chloe to an animal home although Renae didn't want to 8 her likeable dog."可知,Renae的父亲找到了一份新工作,他可以在家工作,但是不能受干扰,without符合语境。故选B。
22.句意:尽管Renae不想离开她可爱的狗狗,但这家人还是不情愿地把吵闹的克洛伊送到了动物之家。A. noisy"吵闹的";B. frightened"受到惊吓的";C. curious"好奇的";D. surprised"惊讶的"。根据上文"‘Chloe made a lot of noise at home,' Renae says."可知,克洛伊是一条吵闹的的狗。故选A。
23.句意:尽管Renae不想离开她可爱的狗狗,但这家人还是不情愿地把吵闹的克洛伊送到了动物之家。A. keep"保管";B. leave"离开";C. support"支持";D. sell"出售"。根据空前"Unwillingly, the family sent 7 Chloe to an animal home"可知,此处指Renae不想离开她可爱的狗狗。故选B。
24.句意:回忆起小时候养狗给她带来的快乐,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐。A. courage"勇气";B. money"金钱";C. hope"希望";D. joy"快乐"。根据上文"The two were 4 , and they always played together because they were best friends."可知,此处指Renae回忆起小时候养狗给她带来的快乐。故选D。
25.句意:回忆起小时候养狗给她带来的快乐,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐。A. forget "忘记";B. experience"体验";C. find"查找";D. expect"期望"。根据下文"She had it in mind to adopt (领养) a dog as a(n) 11 for her child too."可知,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐,所以想去领养一只狗。故选B。
26.句意:她也想收养一只狗作为礼物送给她的孩子。A. coach"教练";B. award"奖励";C. nurse"护士";D. gift"礼物"。根据空后"for her child too"可知,此处指送给她的孩子一个礼物。故选D。
27.句意:然后有一天,她在Facebook上看到了一条关于一只名叫克洛伊的老年狗需要一个新家的帖子。A. letter"信函";B. invitation"邀请";C. post"帖子";D. like"喜欢"。根据空后"on Facebook about a senior dog named Chloe that needed a new home"可知,此处指在Facebook上看到了一个帖子。故选C。
28.句意:她立刻决定收养这只狗。A. Firstly"首先";B. Unwillingly"不情愿地";C. Immediately "立即";D. Regularly"定期"。根据空前"The dog in the photograph looked a lot like Chloe, and she was even named Chloe."及常识可知,看到和小时候玩伴一样的狗狗,所以她立刻决定收养这只狗。故选C。
29.句意:当Renae见到克洛伊时,她有一种熟悉的感觉。A. familiar"熟悉的";B. strange"奇怪的";C. disappointed"失望的";D. terrible"可怕的"。根据上文"Chloe always 5 her face."及下文"The dog ran up to her and started kissing her face."可知,当Renae见到克洛伊时,她有一种熟悉的感觉。故选A。
30.句意:克洛伊让Renae想起了她的老狗,她兴奋得不知所措。A. broke"断裂";B. told"告知";C. freed"使自由";D. reminded"提醒"。根据空后"of her old dog"可知,此处指克洛伊让Renae想起了她的老狗。remind sb. of sth.固定短语,"让某人想起某事"。故选D。
31.句意:克洛伊让Renae想起了她的老狗,她兴奋得不知所措。A. excitement"兴奋";B. praise"表扬";C. pride"自豪";D. embarrassment"尴尬"。根据语境及常识可知,Renae是很兴奋的。故选A。
32.句意:然而,距离他们最后一次见面已经过去了十年,她的家人都认为她疯了。A. Therefore"因此";B. Then"然后";C. However"然而";D. Meanwhile"同时"。前后句意存在转折关系,应用转折副词however。故选C。
33.句意:幸运的是,Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论:他们的Chloe有一个微芯片,上面有身份证号码。A. warned"警告";B. predicted"预测";C. realized"意识到";D. hoped"希望"。根据空后"that there was a way to 19 the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number."可知,此处指Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论。故选C。
34.句意:幸运的是,Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论:他们的Chloe有一个微芯片,上面有身份证号码。A. test"验证";B. accept"接受";C. research"研究";D. record"记录"。根据空后"the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number. Sure enough, the dog also had a microchip and the numbers were the 20 ."可知,此处指通过微芯片来验证这个理论。故选A。
35.句意:果然,这只狗也有一个微芯片,数字是一样的。A. least"最少的";B. opposite"相反的";C. best"最佳的";D. same"一样的"。根据下文"Renae was overjoyed to have her birthday gift back."可知,验证表明这只狗有着一样的数字号码。故选D。
三、第二部分:阅读理解,阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(满分50分;每小题2.5分。)
阅读理解
A week before his family vacationed in Maui in 2017, 13-year-old Myles Harris took a class in water safety and lifesaving skills with his mother Karmen. Neither of them knew how important that class would become until July 5, 2018. On that day, his mother nearly drowned (溺死)—but Myles saved her life.
Harris, now 15, received a Medal of Merit (勋章) for his action. This national honor, awarded by the US president, is given to people who do good things. However, it is unusual for the medal to be awarded to a person as young as Harris.
Harris, a freshman at Mission Vista High School in Oceanside, was shocked by the honor. But he said he was grateful he had the training and was in the right place at the right time to save his mom. "It was a scary experience." he recalled.
His family was on vacation at the beach. As he looked around, he saw someone floating on the water. It wasn't until he swam up to the body that he realized it was his mother Karmen. After seeing that she was unconscious, he quickly pulled her back to the family's boat and called for help. His mother was taken to the hospital and finally was saved successfully.
After her son won the award, Karmen thanked her son, as well as the water safety class, Karmen, 46, grew up in Los Angeles where she never learned to swim because she "wasn't a water person." But because her son grew up near the beach in Oceanside, she encouraged him to take swimming lessons from a young age. Myles' father, Marc Harris, 47, said he was very proud of his son and the whole experience had made his family closer.
36.Myles Harris took a water safety class ____.
A.to get a national honor
B.to save his family members
C.after his mother nearly drowned
D.before his family went on vacation
37.What can we learn about the national honor
A.It is an award for brave people.
B.It was seldom given to a teenager.
C.It was awarded by Harris' headmaster.
D.It includes a gold medal and lots of money.
38.When awarded the national honor, Harris felt ____
A.surprised B.proud C.scared D.embarrassed
39.What can we learn about Myles Harris from the passage
A.He lost consciousness after saving Karmen.
B.He pushed Karmen into the water accidentally.
C.He searched the beach for Karmen before saving her successfully.
D.He wanted to save the person without knowing who she was.
40.From the passage, we know ____.
A.Harris grew up in Los Angeles
B.Harris' mother was encouraged to swim
C.Harris' father valued this experience
D.the experience destroyed the family's holiday
【答案】36.D
37.B
38.A
39.D
40.C
【知识点】细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了高中生Myles Harris和家人度假时因为救了自己的母亲,而被授予国家荣誉勋章。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
36.考查细节理解。根据第一段中的"A week before his family vacationed in Maui in 2017, 13-year-old Myles Harris took a class in water safety and lifesaving skills with his mother Karmen."2017年,在全家去毛伊岛度假的前一周,13岁的迈尔斯·哈里斯和他的母亲卡门一起上了一堂水上安全和救生技能课。可知,迈尔斯·哈里斯全家去度假前上了一堂水上安全课。故选D。
37.考查细节理解。根据第二段中的"This national honor, awarded by the US president, is given to people who do good things. However, it is unusual for the medal to be awarded to a person as young as Harris."这项由美国总统颁发的国家荣誉是给做好事的人的。然而,授予像哈里斯这样年轻的人勋章是不寻常的。可知,国家荣誉很少给青少年。故选B。
38.考查细节理解。根据第三段中的"Harris, a freshman at Mission Vista High School in Oceanside, was shocked by the honor."哈里斯是奥申赛德市米申维斯塔高中的一名新生,他对这一荣誉感到震惊。可知,当被授予国家荣誉时,哈里斯感到很惊讶。故选A。
39.考查细节理解。根据倒数第二段中的"As he looked around, he saw someone floating on the water. It wasn't until he swam up to the body that he realized it was his mother Karmen. After seeing that she was unconscious, he quickly pulled her back to the family's boat and called for help."当他环顾四周时,他看到有人浮在水面上。直到他游到身体旁,他才意识到那是他的母亲卡门。在看到她失去知觉后,他迅速把她拉回家里的船上并呼救。可知,哈里斯在不知道她是谁的情况下想去救她。故选D。
40.考查细节理解。根据最后一段中的"Myles' father, Marc Harris, 47, said he was very proud of his son and the whole experience had made his family closer."迈尔斯的父亲,47岁的马克·哈里斯说,他为儿子感到骄傲,整个经历让他的家庭更加亲密。可知,哈里斯的父亲很珍惜这段经历。故选C。
阅读理解
From United States' Miami to South China's high-tech city Shenzhen, The Lonely Planet released a list of top 10 cities which are worth visiting. Those places include second place Shenzhen, China, Novi Sad, Serbia in third place; Miami, Florida in fourth place, and Kathmandu, Nepal rounding out the top five. Let's have a look at some of these attractive places.
Copenhagen, Denmark
With its modern design, 15 Michellin-starred restaurants and highly bike-friendly culture, it is not surprising that Denmark's capital has topped The Lonely Planet's top 10 cities list.
Copenhagen's street food business is developing fast in Refshaleon, a former industrial area with a food market, Reffen.
Novi Sad, Serbia
While Novi Sad is not as noted as the capital of Belgrade, it's much more fashionable. It's home to the country's EXIT festival, which is held each July at the 18th century-era Petrovaradin Fortress.
The festival brings visitors an exciting music and art scene and a youthful atmosphere (氛围). 2019 European Youth Capital was held in Novi Sad. It was a practice run for 2021, when the city got the important title of European Capital of Culture.
Kathmandu, Nepal
Three years after it was hit by a powerful earthquake, Kathmandu is welcoming visitors to a city which is much quieter, by design.
With cars banned (禁止) from the historic center and motor horns (喇叭) banned across the Kathmandu Valley, it's much quieter than it used to be in the past.
Shenzhen, China
Splendid China Folk Culture Village (锦绣中华中国民俗文化村) in Shenzhen is a miniature (缩影) park. Over 100 major tourist attractions have been miniaturized and laid out according to the map of China. There are cars and trains to transport visitors around the park, making it possible to visit the Great Wall, the Forbidden City, the Temple of Heaven, the Three Gorges Dam, the Potala Palace and the Terracotta Army in one day. Some of the shows are only performed on weekends.
41.In which city can you enjoy highly bike-friendly culture
A.Copenhagen, Denmark. B.Novi Sad, Serbia.
C.Kathmandu, Nepal. D.Shenzhen, China.
42.In Novi Sad, Serbia, you can ____.
A.feel the power of earthquakes
B.visit the food market, Reffen
C.try delicious food in Michellin-starred restaurant
D.appreciate energetic music and art with young people
43.What can we learn about Kathmandu
A.It includes a cultural miniature park.
B.It can bring visitors an artistic atmosphere.
C.Visitors can experience a quieter lifestyle there.
D.Visitors can enjoy a walking tour in the Kathmandu Valley.
44.Where should visitors go if they want to visit major tourist attractions in China in one day
A.Copenhagen. B.Novi Sad. C.Kathmandu. D.Shenzhen.
45.Where does the passage most probably come from
A.A science report. B.A magazine.
C.A book review. D.A realistic novel.
【答案】41.A
42.D
43.C
44.D
45.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了纪录片《孤独星球》发布的2019年十大值得一游的城市中的四个城市。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
41.考查细节理解。根据Copenhagen, Denmark部分中的"With its modern design, 15 Michellin-starred restaurants and highly bike-friendly culture, it is not surprising that Denmark's capital has topped The Lonely Planet's top 10 cities list."丹麦首都哥本哈根拥有现代化的设计、15家米其林星级餐厅和对自行车非常友好的文化,因此它荣登《孤独星球》十大城市排行榜榜首也就不足为奇了。可知,丹麦首都哥本哈根拥有对自行车非常友好的文化,所以说,拥有对自行车非常友好文化的是丹麦首都哥本哈根。故选A。
42.考查细节理解。根据Novi Sad, Serbia部分中的"The festival brings visitors an exciting music and art scene and a youthful atmosphere (氛围)."这个节日为游客带来了激动人心的音乐和艺术场景以及年轻的氛围。可知,在Novi Sad, Serbia你可以享受激动人心的音乐和艺术场景以及年轻的氛围,因此,在Novi Sad, Serbia你可以与年轻人欣赏到充满活力的音乐与艺术。故选D。
43.考查推理判断。根据Kathmandu, Nepal部分中的"Three years after it was hit by a powerful earthquake, Kathmandu is welcoming visitors to a city which is much quieter, by design."在遭受强烈地震三年后,加德满都正欢迎游客来到一个设计得安静得多的城市。可知,加德满都欢迎游客来到一个设计的安静的多的城市,所以说,游客可以在Kathmandu体验正加安静的生活方式。故选C。
44.考查细节理解。根据Shenzhen, China 部分中的"Splendid China Folk Culture Village (锦绣中华中国民俗文化村) in Shenzhen is a miniature (缩影) park. Over 100 major tourist attractions have been miniaturized and laid out according to the map of China."深圳锦绣中国民俗文化村是一个微型公园。100多个主要旅游景点被缩小,并根据中国地图进行布局。可知,在深圳锦绣中华中国民俗文化村,浓缩了100多个主要的旅游景点,所以说,如果游客想在一天内游览完中国的主要旅游景点,那就去深圳锦绣中华中国民俗文化村。故选D。
45.考查推理判断。根据第一段中的"From United States' Miami to South China's high-tech city Shenzhen, The Lonely Planet released a list of top 10 cities which are worth visiting."从美国的迈阿密到中国南方的高科技城市深圳,《孤独星球》发布了十大值得一去的城市榜单;"Let's have a look at some of these attractive places."让我们来看看这些迷人的地方;以及下文介绍的几个迷人的城市特色可知,本文主要介绍的是《孤独星球》发布了十大值得一去的城市中的四个城市,可推知,本文应出自于与旅游相关的杂志。故选B。
阅读理解
The family of a gifted chess player living in London has been given the right to stay in Britain be cause of his "world-class talent".
Nine-year-old Shreyas Royal had to leave the country with his parents when his father's work visa (签证) couldn't be used next month, the UK Press Association (PA) reported.
In a post (帖子) on his Facebook page Friday, Shreyas celebrated the news that they could now stay, saying it was a "deep pleasure for all of us". "I would like to say a big thank-you to each and everyone from the bottom of my heart!" he wrote.
Shreyas, who plays for Battersea Chess Club, was born in India but moved to Britain when he was three years old after his father, an IT project manager, was offered a job there, according to PA.
The Home Office said the boy's father, Jitendra Singh, had been given permission to ask for another five-year work visa without leaving the United Kingdom due to Shreyas' talent, according to PA.
"After much research, I have taken the personal decision to allow Shreyas and his family to stay in the UK," Home Secretary Sajid Javid said. "The UK is a country that brings up world-class talent and Shreyas is one of the most gifted chess players in his generation (代)."
Battersea Chess Club, which was established in 1885, welcomed the Home Office's decision in a statement on its website.
"Shreyas is a very nice, down-to-earth young man who has a big future ahead of him on the world stage hopefully representing England," said club secretary Leon Watson. "We strongly believe he will make us proud. We wish him every success going forward. In 10 years' time we hope he'll be a famous name as England's first world champion."
In a Facebook post on Monday, Shreyas announced that following his performance at the British Chess Championship he was now ranked second in the world for his age group.
46.What led to the special treatment of Shreyas Royal's family
A.Sajid Javid's help. B.Leon Watson's support.
C.Jitendra Singh's requirement. D.Shreyas Royal's special talent.
47.Which word can best describe Shreyas Royal's feeling at the moment
A.Thankful. B.Surprised. C.Confused. D.Regretful.
48.How long has Shreyas Royal been in Britain
A.For about three years. B.For about six years.
C.For about nine years. D.For about ten years.
49.What was Leon Watson's attitude toward Shreyas Royal
A.Very interested. B.A little worried.
C.Very confident. D.A little doubtful.
50.What can we learn about Shreyas Royal
A.He has moved to India now.
B.He does well at school too.
C.He has achieved fame in playing chess internationally.
D.He moved to England to learn to play chess.
【答案】46.D
47.A
48.B
49.C
50.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了来自印度的九岁男孩Shreyas Royal拥有超凡的国际象棋天赋,因此他和自己的家人获得留在英国的权利。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
46.考查细节理解。根据第一段"The family of a gifted chess player living in London has been given the right to stay in Britain because of his ‘world-class talent'. "居住在伦敦的一名天才棋手的家人获准留在英国,因为他拥有"世界级的天赋"。可知,Shreyas Royal一家能得到特殊照顾是因为他特殊的天赋。故选D。
47.考查推理判断。根据第三段中的"I would like to say a big thank-you to each and everyone from the bottom of my heart! "我想从心底对每一个人说一声大大的感谢。可知,Shreyas Royal想对每个人表示感谢。可推知,他此刻的心情是充满感激的。故选A。
48.考查细节理解。根据第二段中的"Nine-year-old Shreyas Royal had to leave the country with his parents when his father's work visa (签证) couldn't be used next month "由于父亲的工作签证下个月无法使用,九岁的Shreyas Royal不得不随父母离开这个国家;以及第四段中的"Shreyas, who plays for Battersea Chess Club, was born in India but moved to Britain when he was three years old"Shreyas是巴特西国际象棋俱乐部的一员,他出生在印度,三岁时移居英国。可知,Shreyas Royal三岁时移居英国,现在九岁,因此他在英国待了大约六年。故选B。
49.考查推理判断。根据倒数第二段中的"Shreyas is a very nice, down-to-earth young man who has a big future ahead of him on the world stage hopefully representing England "Shreyas是一个非常好的,脚踏实地的年轻人,他有望代表英格兰在世界舞台上有一个美好的未来;"In 10 years' time we hope he'll be a famous name as England's first world champion. "十年后,我们希望他能成为英格兰队的第一个世界冠军。可知,Leon Watson认为Shreyas Royal将来有望在世界舞台上代表英格兰取得冠军头衔。可推知,Leon Watson对Shreyas Royal充满信心。故选C。
50.考查细节理解。根据最后一段中的"In a Facebook post on Monday, Shreyas announced that following his performance at the British Chess Championship he was now ranked second in the world for his age group. "在周一的Facebook帖子中,Shreyas宣布,在他在英国国际象棋锦标赛中的表现之后,他现在在他的年龄组中排名世界第二。可知,Shreyas Royal在自己的年龄组中排名世界第二,因此是在国际象棋比赛中享有盛名。故选C。
阅读理解
Some of us like to spend money as soon as we have it, while others like to hold on to money and spend it carefully. But for people who are very smart about their cash, there are a number of interesting ways to invest (投资) it and, if things go well, make a big financial profit (经济收益).
Buying stamps, wine, coins and books are all different ways of investing your money. It comes with risks but can be thrilling as, hopefully, you watch the value of your investment rise. However, you need to know what you're doing and making a lot of money is not guaranteed (保证).
If you're happy to take a risk, then one of the most well-known ways of investing is by buying artwork. By buying a painting and holding on to it, its value can increase greatly, but of course, only when you sell it do you feel the profit. Some people get quite lucky particularly when they don't expect to make any money. There are stories of people buying a painting at an exhibition for peanuts only to find out it's actually worth thousands of dollars.
Of course, investing in artwork is not a guarantee to make you a millionaire. Patrick Connolly, a financial adviser, says investing in art is too risky and he advises his customers not to invest in it because the downside is greater than the upside.
But if you're still interested in it, there are art fairs (博览会), such as The Affordable Art Fair, and websites provide buyers with their affordable artwork. Patrick Connolly says the best way here is to buy something you like and can afford and "if it goes up in value, that should be just an added award."
If this has destroyed your plans for your investment, maybe there's more chance of winning big money by buying a lottery ticket (彩票)!
51.What can we learn from the first paragraph
A.Smart people easily make a lot of money.
B.Making a good investment is interesting.
C.Different people spend money in different ways.
D.There are disadvantages of spending money carelessly.
52.If you buy a painting, what do you have to do to get an increase in value
A.You have to sell it at a higher price.
B.You need to know its real value.
C.You should buy it at a low price.
D.You should keep it for a long time.
53.What do the underlined words in Paragraph 3 probably mean
A.Going to an exhibition to buy peanuts.
B.Buying a painting for its financial profit.
C.Spending a small amount of money on artwork.
D.Exchanging artwork for peanuts at an exhibition.
54.Which of the following views may Patrick Connolly agree with
A.Artwork investments don't necessarily result in the rise in value.
B.Generally, people can earn more money by buying a lottery ticket.
C.Buying stamps and coins is much safer than buying a painting.
D.People will surely get financial profit if they invest wisely.
55.What's mainly discussed in the passage
A.What investments guarantee a big fortune.
B.Whether it's profitable to invest in artwork.
C.Where valuable works of art are available.
D.How investment s influence people's daily life.
【答案】51.C
52.A
53.C
54.A
55.B
【知识点】词义猜测题;细节理解题;文学艺术类;议论文;文章大意
【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讨论了人们通过投资艺术品来谋利的行为,指出投资艺术品风险太大,并不一定有利可图。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇艺术类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
51.考查细节理解。根据第一段"Some of us like to spend money as soon as we have it, while others like to hold on to money and spend it carefully. But for people who are very smart about their cash, there are a number of interesting ways to invest (投资) it and, if things go well, make a big financial profit (经济收益)."我们中的一些人喜欢一有了钱就花,而另一些人则喜欢握着钱仔细地花。但对于那些对自己的钱很聪明的人来说,有很多有趣的投资方式,如果一切顺利,还能获得巨大的经济利润。可知,不同的人花钱的方式不同。故选C。
52.考查细节理解。根据第三段中的"By buying a painting and holding on to it, its value can increase greatly, but of course, only when you sell it do you feel the profit."通过购买一幅画并持有它,它的价值可以大大增加,但当然,只有当你卖掉它时,你才会感受到利润。可知,如果你买了一幅画,你必须以更高的价格出售才能让它增值。故选A。
53.考查词义猜测。根据第三段中的"people buying a painting at an exhibition"以及"only to find out it's actually worth thousands of dollars"可知,人们后来发现自己花很少的钱购买的艺术品实际上值几千美元。可推知划线词意思是"花少量的钱在艺术品上"。故选C。
54.考查细节理解。根据倒数第二段中的"Patrick Connolly says the best way here is to buy something you like and can afford and ‘if it goes up in value, that should be just an added award.'"Patrick Connolly说,最好的办法是买你喜欢的、负担得起的东西,"如果它升值了,那应该只是一个额外的奖励。"可知,Patrick Connolly可能同意艺术品投资并不一定会带来价值的上升。故选A。
55.考查主旨大意。根据第三段中的"If you're happy to take a risk, then one of the most well-known ways of investing is by buying artwork."如果你愿意承担风险,那么最著名的投资方式之一就是购买艺术品;结合文章主要讨论了人们通过投资艺术品来谋利的行为,指出投资艺术品风险太大,并不一定有利可图。可知,文章主要讨论了投资艺术品是否有利可图。故选B。
四、第四部分:写作(共两节,满分35分)
第一节:阅读表达
When I was a boy, our big family sometimes gathered together at my aunt's small house in summer. Relatives from all over the country would come to visit. The adults used to crowd together to talk and catch up on each other's life. All of us would be sent out into the front vard to play while dinner would slowly cook for all of us. Those were the days before video games and smart phones, so we often ended up playing a good old-fashioned game of tag (捉人游戏).
I remember one of those times especially.
I was the smallest of all the kids there, so I got caught first but couldn't catch anyone else. Though I chased after my brothers and cousins hard they were all too fast for me. I grew more and more annoyed. I finally lunged at (猛冲) one of my brothers and fell face first into the dirt. I got up with tears in my eyes. Then I saw one of my female cousins standing there. She started to run but was going much slower than before. I easily caught up and tagged her. Then she turned to me, smiled and said, "I'm it! You'd better run!" I ran off laughing with great glee while she turned and started to chase one of my elder brothers.
I see now how her act of kindness that day saved me from sadness and returned me to joy. It didn't matter that we hardly ever saw each other. We were family and she loved me. We are all one, we all belong to each other, and we are one big, beautiful family. Perhaps it is time that we should share our love, our kindness, our laughter, and our joy with everyone without fear. Perhaps it is time to finally and forever bring this world together in one big family party.
56.What did the elders of the author's family do when they gathered together (no more than 10 words)
57.Why couldn't the author play the game of tag well (no more than 15 words)
58.What does the underlined word "glee" in the third paragraph mean (1 word)
59.How did the author feel during the whole period of time of the game that day (no more than 10 words)
60.How do you show and share your love in your life (no more than 20 words)
【答案】56.They talked and caught up on each other's lives.
或They used to /would talk and catch up on each other's lives.
57.Because he was the smallest, and the others all ran faster than him.
或Because he was the smallest, and the others were all too fast for him.
58.Happiness /Delight /Joy
59.He was sad /unhappy /blue /frustrated /annoyed, but then he was glad /happy /pleased /delighted.
60.I try to help people in trouble and share my joy with others to make them happy.
【知识点】词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者小时候在家庭聚会时总是会和其他孩子们一起玩捉人游戏,但是因为作者太小了所以很不擅长这个游戏,作者因此感到沮丧和气恼,作者的一个堂姊妹让着作者,让作者开心地玩起了这个游戏,这让作者明白了和他人分享自己的善意与快乐的意义。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和开放性试题三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而写出正确答案。
56.考查细节理解。根据第一段中的"The adults used to crowd together to talk and catch up on each other's life."大人们过去常常聚在一起聊天,聊聊彼此的生活。可知,作者家里的大人们过去常常聚在一起聊天,聊聊彼此的生活,故答案为They talked and caught up on each other's lives.或They used to/would talk and catch up on each other's lives.。
57.考查细节理解。根据第三段中的"I was the smallest of all the kids there, so I got caught first but couldn't catch anyone else."我是那里最小的孩子,所以我第一个被抓住,但没能抓住其他人。可知,作者玩不好捉人游戏是因为作者年纪最小跑不过别人。故答案为Because he was the smallest, and the others all ran faster than him.或Because he was the smallest, and the others were all too fast for him.。
58.考查词义猜测。根据第三段中的"I ran off laughing"我笑着跑开了,可知,此处是指作者非常快乐,所以glee意为"快乐"。根据要求可知,答案字数不得超过一个单词。故答案为Happiness/Delight/Joy。
59.考查细节理解。根据最后一段中的"I see now how her act of kindness that day saved me from sadness and returned me to joy."我现在才明白,那天她的善举是怎样把我从悲伤中拯救出来,使我重拾快乐的。可知,在当天的整个游戏过程中作者先是很沮丧,后来又很开心。故答案为He was sad /unhappy /blue /frustrated /annoyed, but then he was glad /happy /pleased /delighted.。
60.考查开放性试题。此处为开放性回答,可以结合文章内容作答。根据要求可知,答案字数不得超过20个单词。故答案为I try to help people in trouble and share my joy with others to make them happy.。
61.第二节:书面表达
假设你是晨光中学高一学生李津,应邀参加学校组织的"英语学习师生座谈会",请你根据下面所提示的信息,用英语写一篇发言稿,简单介绍自己英语学习的情况,并对学校今后的英语教学提出建议。(1)自己英语学习的情况:学习方法、习惯等; (2)对学校英语教学的建议(请考生根据自己的经历与感想,提出两至三点建议)。
注意:(1)词数不少于100。开头和结尾已经给出,不计入总词数。(2)文中不能提及考生所在学校和本人姓名。
【答案】One possible version:
Dear teachers and schoolmates,
It's a great pleasure for me to be here and share my experience of learning English with you.
To begin with, we should learn to learn efficiently, adopting some effective methods. Besides, developing a good habit is also of great importance. It really benefits me a lot to pre view lessons, get actively involved in class, and review what has been taught after class. Most importantly, I often listen to English programs on TV and on the radio and consult some English information from the Internet and other sources in my spare time, which helps to improve my English.
Now, I'd like to make some suggestions on English teaching in our school. Firstly, we should be given more opportunities to use what we've learned in class. Secondly, I hope our teachers can recommend more interesting books and magazines in order to make us better understand English. Finally, I suggest we have more English activities, such as English contests and English corners.
Thank you for listening.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以晨光中学高一学生李津的身份写一篇发言稿,简单介绍自己英语学习的情况,并对学校今后的英语教学提出建议。写作背景:你应邀参加学校组织的"英语学习师生座谈会"。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:(1)自己英语学习的情况:学习方法、习惯等; (2)对学校英语教学的建议(请考生根据自己的经历与感想,提出两至三点建议)。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:It's a great pleasure for me to be here and share my experience of learning English with you.运用了it作形式主语;Besides,developing a good habit is also of great importance. 运用了动名词短语作主语; It really benefits me a lot to preview lessons, get actively involved in class, and review what has been taught after class.运用了宾语从句; Most importantly, I often listen to English programs on TV and on the radio and consult some English information from the Internet and other sources in my spare time, which helps to improve my English.运用了非限制性定语从句;Firstly,we should be given more opportunities to use what we've learned in class. 运用了不定式作定语,宾语从句;Secondly, I hope our teachers can recommend more interesting books and magazines in order to make us better understand English. 运用了宾语从句;Finally, I suggest we have more English activities, such as English contests and English corners.运用了宾语从句,虚拟语气。
1 / 1天津市第四十七中学2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
一、第一部分:英语知识运用,第一节:单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
1. —Are you going to travel while you're here
—____, but tomorrow, the business meeting will last all day.
A.Don't mention it B.Forget it
C.I'd love to D.No problem
2. Tom will go to Shanghai, ____ he plans to stay for one week.
A.where B.which C.that D.when
3. Look, Tracy! Here is a photo ____ in my old house with my sisters and brothers. Can you recognize me in it
A.taking B.taken C.was taken D.to take
4. —How soon will you finish the work
—In a week. We ____ about 80% of the work so far.
A.are completing B.will complete
C.have completed D.completed
5.(2012·天津)—Can I have a day off tomorrow, Mr. Johnson
—__________. I can manage without you.
A.Forget it B.I'm afraid not
C.It depends D.Of course
6. The hotel has special ____ for welcoming disabled people.
A.facilities B.collections C.generations D.descriptions
7. Mary is very ____ about food, and only eats limited kinds of food.
A.impressive B.intelligent C.particular D.confusing
8. A good art teacher can encourage students' artistic ____.
A.comment B.creativity C.error D.opportunity
9. While he was at university, he ____ a good knowledge of English.
A.acquired B.postponed C.illustrated D.maintained
10. As senior high students, time ____ a lot, for we need to fully develop ourselves in the period.
A.ignores B.matters C.sighs D.observes
11. How time flies! The year 2024 is ____.
A.the other way round B.around the corner
C.at sixes and sevens D.in other forms
12. Good sleep habits have a great ____ on our health.
A.adventure B.personality C.atmosphere D.impact
13. ____ my high school life, the most important advice I'd like to give is these wonderful words from the writer Maya Angelou.
A.Making the most of B.Looking back on
C.Losing track of D.Keeping in mind
14. ____ his timely help, the problem was solved.
A.Thanks to B.In addition to
C.According to D.Attached to
15.(2013·天津)_____ small, the company has about 1000 buyers in over 30 countries.
A.As B.If C.Although D.Once
二、第一部分:英语知识运用,第二节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从36-55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
As an only child, Nicole Renae often felt lonely in her youth. But that all 16. when she turned 5. For her 17. , her grandmother surprised her with a(n) 18. puppy "Chloe".
The two were 19. , and they always played together because they were best friends. Chloe always 20. her face. But when Renae was 18, her father got a new job. He'd be working from home 21. distraction (干扰). "Chloe made a lot of noise at home," Renae says. Unwillingly, the family sent 22. Chloe to an animal home although Renae didn't want to 23. her likeable dog.
Years later, Renae grew up, got married, and had a child of her own. Remembering the 24. that having a dog had brought her as a kid, Renae wanted her daughter to 25. the same. She had it in mind to adopt (领养) a dog as a(n) 26. for her child too. Then one day, she saw a(n) 27. on Facebook about a senior dog named Chloe that needed a new home. The dog in the photograph looked a lot like Chloe, and she was even named Chloe. 28. , she decided to adopt this dog.
When Renae met Chloe, she was struck with a 29. feeling. The dog ran up to her and started kissing her face. Chloe 30. Renae so much of her old dog that the 31. overwhelmed (充溢;淹没) her. She knew it was her Chloe. 32. , ten years had passed since they last met, and her whole family thought she was crazy.
Luckily, Renae's mom 33. that there was a way to 34. the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number. Sure enough, the dog also had a microchip and the numbers were the 35. . Renae was overjoyed to have her birthday gift back.
16.A. mattered B. changed C. worked D. happened
17.A. birthday B. honesty C. wedding D. safety
18.A. weak B. annoying C. quiet D. lovely
19.A. dangerous B. healthy C. inseparable D. optimistic
20.A. cleaned B. bit C. hit D. kissed
21.A. under B. without C. by D. from
22.A. noisy B. frightened C. curious D. surprised
23.A. keep B. leave C. support D. sell
24.A. courage B. money C. hope D. joy
25.A. forget B. experience C. find D. expect
26.A. coach B. award C. nurse D. gift
27.A. letter B. invitation C. post D. like
28.A. Firstly B. Unwillingly C. Immediately D. Regularly
29.A. familiar B. strange C. disappointed D. terrible
30.A. broke B. told C. freed D. reminded
31.A. excitement B. praise
C. pride D. embarrassment
32.A. Therefore B. Then C. However D. Meanwhile
33.A. warned B. predicted C. realized D. hoped
34.A. test B. accept C. research D. record
35.A. least B. opposite C. best D. same
三、第二部分:阅读理解,阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(满分50分;每小题2.5分。)
阅读理解
A week before his family vacationed in Maui in 2017, 13-year-old Myles Harris took a class in water safety and lifesaving skills with his mother Karmen. Neither of them knew how important that class would become until July 5, 2018. On that day, his mother nearly drowned (溺死)—but Myles saved her life.
Harris, now 15, received a Medal of Merit (勋章) for his action. This national honor, awarded by the US president, is given to people who do good things. However, it is unusual for the medal to be awarded to a person as young as Harris.
Harris, a freshman at Mission Vista High School in Oceanside, was shocked by the honor. But he said he was grateful he had the training and was in the right place at the right time to save his mom. "It was a scary experience." he recalled.
His family was on vacation at the beach. As he looked around, he saw someone floating on the water. It wasn't until he swam up to the body that he realized it was his mother Karmen. After seeing that she was unconscious, he quickly pulled her back to the family's boat and called for help. His mother was taken to the hospital and finally was saved successfully.
After her son won the award, Karmen thanked her son, as well as the water safety class, Karmen, 46, grew up in Los Angeles where she never learned to swim because she "wasn't a water person." But because her son grew up near the beach in Oceanside, she encouraged him to take swimming lessons from a young age. Myles' father, Marc Harris, 47, said he was very proud of his son and the whole experience had made his family closer.
36.Myles Harris took a water safety class ____.
A.to get a national honor
B.to save his family members
C.after his mother nearly drowned
D.before his family went on vacation
37.What can we learn about the national honor
A.It is an award for brave people.
B.It was seldom given to a teenager.
C.It was awarded by Harris' headmaster.
D.It includes a gold medal and lots of money.
38.When awarded the national honor, Harris felt ____
A.surprised B.proud C.scared D.embarrassed
39.What can we learn about Myles Harris from the passage
A.He lost consciousness after saving Karmen.
B.He pushed Karmen into the water accidentally.
C.He searched the beach for Karmen before saving her successfully.
D.He wanted to save the person without knowing who she was.
40.From the passage, we know ____.
A.Harris grew up in Los Angeles
B.Harris' mother was encouraged to swim
C.Harris' father valued this experience
D.the experience destroyed the family's holiday
阅读理解
From United States' Miami to South China's high-tech city Shenzhen, The Lonely Planet released a list of top 10 cities which are worth visiting. Those places include second place Shenzhen, China, Novi Sad, Serbia in third place; Miami, Florida in fourth place, and Kathmandu, Nepal rounding out the top five. Let's have a look at some of these attractive places.
Copenhagen, Denmark
With its modern design, 15 Michellin-starred restaurants and highly bike-friendly culture, it is not surprising that Denmark's capital has topped The Lonely Planet's top 10 cities list.
Copenhagen's street food business is developing fast in Refshaleon, a former industrial area with a food market, Reffen.
Novi Sad, Serbia
While Novi Sad is not as noted as the capital of Belgrade, it's much more fashionable. It's home to the country's EXIT festival, which is held each July at the 18th century-era Petrovaradin Fortress.
The festival brings visitors an exciting music and art scene and a youthful atmosphere (氛围). 2019 European Youth Capital was held in Novi Sad. It was a practice run for 2021, when the city got the important title of European Capital of Culture.
Kathmandu, Nepal
Three years after it was hit by a powerful earthquake, Kathmandu is welcoming visitors to a city which is much quieter, by design.
With cars banned (禁止) from the historic center and motor horns (喇叭) banned across the Kathmandu Valley, it's much quieter than it used to be in the past.
Shenzhen, China
Splendid China Folk Culture Village (锦绣中华中国民俗文化村) in Shenzhen is a miniature (缩影) park. Over 100 major tourist attractions have been miniaturized and laid out according to the map of China. There are cars and trains to transport visitors around the park, making it possible to visit the Great Wall, the Forbidden City, the Temple of Heaven, the Three Gorges Dam, the Potala Palace and the Terracotta Army in one day. Some of the shows are only performed on weekends.
41.In which city can you enjoy highly bike-friendly culture
A.Copenhagen, Denmark. B.Novi Sad, Serbia.
C.Kathmandu, Nepal. D.Shenzhen, China.
42.In Novi Sad, Serbia, you can ____.
A.feel the power of earthquakes
B.visit the food market, Reffen
C.try delicious food in Michellin-starred restaurant
D.appreciate energetic music and art with young people
43.What can we learn about Kathmandu
A.It includes a cultural miniature park.
B.It can bring visitors an artistic atmosphere.
C.Visitors can experience a quieter lifestyle there.
D.Visitors can enjoy a walking tour in the Kathmandu Valley.
44.Where should visitors go if they want to visit major tourist attractions in China in one day
A.Copenhagen. B.Novi Sad. C.Kathmandu. D.Shenzhen.
45.Where does the passage most probably come from
A.A science report. B.A magazine.
C.A book review. D.A realistic novel.
阅读理解
The family of a gifted chess player living in London has been given the right to stay in Britain be cause of his "world-class talent".
Nine-year-old Shreyas Royal had to leave the country with his parents when his father's work visa (签证) couldn't be used next month, the UK Press Association (PA) reported.
In a post (帖子) on his Facebook page Friday, Shreyas celebrated the news that they could now stay, saying it was a "deep pleasure for all of us". "I would like to say a big thank-you to each and everyone from the bottom of my heart!" he wrote.
Shreyas, who plays for Battersea Chess Club, was born in India but moved to Britain when he was three years old after his father, an IT project manager, was offered a job there, according to PA.
The Home Office said the boy's father, Jitendra Singh, had been given permission to ask for another five-year work visa without leaving the United Kingdom due to Shreyas' talent, according to PA.
"After much research, I have taken the personal decision to allow Shreyas and his family to stay in the UK," Home Secretary Sajid Javid said. "The UK is a country that brings up world-class talent and Shreyas is one of the most gifted chess players in his generation (代)."
Battersea Chess Club, which was established in 1885, welcomed the Home Office's decision in a statement on its website.
"Shreyas is a very nice, down-to-earth young man who has a big future ahead of him on the world stage hopefully representing England," said club secretary Leon Watson. "We strongly believe he will make us proud. We wish him every success going forward. In 10 years' time we hope he'll be a famous name as England's first world champion."
In a Facebook post on Monday, Shreyas announced that following his performance at the British Chess Championship he was now ranked second in the world for his age group.
46.What led to the special treatment of Shreyas Royal's family
A.Sajid Javid's help. B.Leon Watson's support.
C.Jitendra Singh's requirement. D.Shreyas Royal's special talent.
47.Which word can best describe Shreyas Royal's feeling at the moment
A.Thankful. B.Surprised. C.Confused. D.Regretful.
48.How long has Shreyas Royal been in Britain
A.For about three years. B.For about six years.
C.For about nine years. D.For about ten years.
49.What was Leon Watson's attitude toward Shreyas Royal
A.Very interested. B.A little worried.
C.Very confident. D.A little doubtful.
50.What can we learn about Shreyas Royal
A.He has moved to India now.
B.He does well at school too.
C.He has achieved fame in playing chess internationally.
D.He moved to England to learn to play chess.
阅读理解
Some of us like to spend money as soon as we have it, while others like to hold on to money and spend it carefully. But for people who are very smart about their cash, there are a number of interesting ways to invest (投资) it and, if things go well, make a big financial profit (经济收益).
Buying stamps, wine, coins and books are all different ways of investing your money. It comes with risks but can be thrilling as, hopefully, you watch the value of your investment rise. However, you need to know what you're doing and making a lot of money is not guaranteed (保证).
If you're happy to take a risk, then one of the most well-known ways of investing is by buying artwork. By buying a painting and holding on to it, its value can increase greatly, but of course, only when you sell it do you feel the profit. Some people get quite lucky particularly when they don't expect to make any money. There are stories of people buying a painting at an exhibition for peanuts only to find out it's actually worth thousands of dollars.
Of course, investing in artwork is not a guarantee to make you a millionaire. Patrick Connolly, a financial adviser, says investing in art is too risky and he advises his customers not to invest in it because the downside is greater than the upside.
But if you're still interested in it, there are art fairs (博览会), such as The Affordable Art Fair, and websites provide buyers with their affordable artwork. Patrick Connolly says the best way here is to buy something you like and can afford and "if it goes up in value, that should be just an added award."
If this has destroyed your plans for your investment, maybe there's more chance of winning big money by buying a lottery ticket (彩票)!
51.What can we learn from the first paragraph
A.Smart people easily make a lot of money.
B.Making a good investment is interesting.
C.Different people spend money in different ways.
D.There are disadvantages of spending money carelessly.
52.If you buy a painting, what do you have to do to get an increase in value
A.You have to sell it at a higher price.
B.You need to know its real value.
C.You should buy it at a low price.
D.You should keep it for a long time.
53.What do the underlined words in Paragraph 3 probably mean
A.Going to an exhibition to buy peanuts.
B.Buying a painting for its financial profit.
C.Spending a small amount of money on artwork.
D.Exchanging artwork for peanuts at an exhibition.
54.Which of the following views may Patrick Connolly agree with
A.Artwork investments don't necessarily result in the rise in value.
B.Generally, people can earn more money by buying a lottery ticket.
C.Buying stamps and coins is much safer than buying a painting.
D.People will surely get financial profit if they invest wisely.
55.What's mainly discussed in the passage
A.What investments guarantee a big fortune.
B.Whether it's profitable to invest in artwork.
C.Where valuable works of art are available.
D.How investment s influence people's daily life.
四、第四部分:写作(共两节,满分35分)
第一节:阅读表达
When I was a boy, our big family sometimes gathered together at my aunt's small house in summer. Relatives from all over the country would come to visit. The adults used to crowd together to talk and catch up on each other's life. All of us would be sent out into the front vard to play while dinner would slowly cook for all of us. Those were the days before video games and smart phones, so we often ended up playing a good old-fashioned game of tag (捉人游戏).
I remember one of those times especially.
I was the smallest of all the kids there, so I got caught first but couldn't catch anyone else. Though I chased after my brothers and cousins hard they were all too fast for me. I grew more and more annoyed. I finally lunged at (猛冲) one of my brothers and fell face first into the dirt. I got up with tears in my eyes. Then I saw one of my female cousins standing there. She started to run but was going much slower than before. I easily caught up and tagged her. Then she turned to me, smiled and said, "I'm it! You'd better run!" I ran off laughing with great glee while she turned and started to chase one of my elder brothers.
I see now how her act of kindness that day saved me from sadness and returned me to joy. It didn't matter that we hardly ever saw each other. We were family and she loved me. We are all one, we all belong to each other, and we are one big, beautiful family. Perhaps it is time that we should share our love, our kindness, our laughter, and our joy with everyone without fear. Perhaps it is time to finally and forever bring this world together in one big family party.
56.What did the elders of the author's family do when they gathered together (no more than 10 words)
57.Why couldn't the author play the game of tag well (no more than 15 words)
58.What does the underlined word "glee" in the third paragraph mean (1 word)
59.How did the author feel during the whole period of time of the game that day (no more than 10 words)
60.How do you show and share your love in your life (no more than 20 words)
61.第二节:书面表达
假设你是晨光中学高一学生李津,应邀参加学校组织的"英语学习师生座谈会",请你根据下面所提示的信息,用英语写一篇发言稿,简单介绍自己英语学习的情况,并对学校今后的英语教学提出建议。(1)自己英语学习的情况:学习方法、习惯等; (2)对学校英语教学的建议(请考生根据自己的经历与感想,提出两至三点建议)。
注意:(1)词数不少于100。开头和结尾已经给出,不计入总词数。(2)文中不能提及考生所在学校和本人姓名。
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】 句意:——你在这里的时候会去旅行吗?——我很想去,但是明天的商务会议要开一整天。A.Don't mention it"别客气";B.Forget it"算了吧";C.I'd love to"我很想";D.No problem没"问题"。根据"but tomorrow, the business meeting will last all day"可知,此处是指"我"很想去。故选C。
【点评】考查情景交际,区分Don't mention it;Forget it;I'd love to和No problem的含义和使用环境。
2.【答案】A
【知识点】关系副词引导定语从句的用法;非限制性定语从句
【解析】【分析】句意:汤姆将去上海,他计划在那里呆一个星期。 he plans to stay for one week是非限制性定语从句, 先行词为Shanghai,在从句中作地点状语,所以应用关系副词where。故选A。
【点评】考查定语从句,本题涉及where引导的非限制性定语从句。
3.【答案】B
【知识点】动词过去分词
【解析】【分析】句意:看,特蕾西!这是我和兄弟姐妹在老房子里拍的照片。你能认出我吗?动词take意为"拍摄",和系动词之间没有连词,和主语photo构成被动关系,且动作已完成,所以应用过去分词形式作后置定语。故选B。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作后置定语。
4.【答案】C
【知识点】现在完成时
【解析】【分析】句意:——你们多久能完成这项工作?—— 一周后。到目前为止,我们已经完成了大约80%的工作。此处是谓语动词,根据时间状语so far可知,此处应用现在完成时。故选C。
【点评】考查时态,本题涉及现在完成时。
5.【答案】D
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:—— Mr. Johnson,明天我能请天假吗?——当然,没你也行。have a day off,“请一天假、休假一天”。根据“I can manage without you.(缺你也行)”可知同意对方请假。故选D。
【点评】考查交际用语,区分Forget it,I'm afraid not,It depends,Of course的用法和使用环境。
6.【答案】A
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:这家旅馆有接待残疾人的特殊设施。A. facilities"设施";B. collections"收藏品";C. generations"世代";D. descriptions"描述"。根据后文"for welcoming disabled people"指接待残疾人的特殊设施。故选A。
【点评】考查名词词义辨析,区分facility;collection;generation和description的含义。
7.【答案】C
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:玛丽对食物很挑剔,只吃有限种类的食物。A. impressive"令人赞叹的";B. intelligent"聪明的";C. particular"挑剔的";D. confusing"令人困惑的"。根据"and only eats limited kinds of food"可知,她对食物很挑剔。故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,区分impressive;intelligent;particular和confusing的含义。
8.【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:一个好的美术老师能激发学生的艺术创造力。A. comment"评论";B. creativity "创造性";C. error"错误";D. opportunity"机会"。根据上文"A good art teacher can encourage students' artistic"此处指激发学生的艺术创造力。故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分comment;creativity;error和opportunity的含义。
9.【答案】A
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:当他在大学时,他获得了很好的英语知识。A. acquired"获得";B. postponed"推迟";C. illustrated"说明";D. maintained"维持"。根据后文"a good knowledge of English"指获得英语知识,故选A。
【点评】考查动词词义辨析,区分acquire;postpone;illustrate和maintain的含义。
10.【答案】B
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:作为高中生,时间很重要,因为我们需要在这个时期充分发展自己。A. ignores"忽视";B. matters"重要";C. sighs"叹息";D. observes"观察"。根据"for we need to fully develop ourselves in the period"可知,需要在这个时期充分发展自己,时间很重要。故选B。
【点评】考查动词词义辨析,区分ignore;matter;sigh和observe的含义。
11.【答案】B
【知识点】固定短语
【解析】【分析】句意:时间过得真快!2024年即将到来。A. the other way round"反过来,反之亦然";B. around the corner"即将发生的,即将到来的";C. at sixes and sevens"乱七八糟的";D. in other forms"以其他形式"。根据"How time flies!"可知,此处在感叹时间飞逝,因此around the corner符合题意,表示2024年即将到来。故选B。
【点评】考查固定短语辨析,区分the other way round;around the corner;at sixes and sevens和in other forms的含义。
12.【答案】D
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:好的睡眠习惯对我们的健康有很大的影响。A. adventure"冒险";B. personality "个性";C. atmosphere"氛围";D. impact"影响"。根据"Good sleep habits"和"our health"可推知,impact"影响"符合语境。have a great impact on,固定短语,"对……有很大的影响",表示好的睡眠习惯可以很大地影响健康。故选D。
【点评】考查名词词义辨析,区分adventure;personality;atmosphere和impact的含义以及固定短语have a great impact on。
13.【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:回顾我的高中生活,我想给的最重要的建议是作家玛雅·安杰洛的这些精彩的话语。A. Making the most of"充分利用";B. Looking back on"回顾";C. Losing track of"失去联系";D. Keeping in mind"记住"。根据"my high school life"可知,此处指回顾我的高中生活。故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分make the most of;look back on;lose track of和keep in mind的含义。
14.【答案】A
【知识点】固定短语
【解析】【分析】句意:多亏了他的及时帮助,问题得到了解决。A.Thanks to"多亏";B.In addition to"除了……之外";C.According to"根据";D.Attached to"附属于"。根据"the problem was solved"可知,此处是指多亏了他的及时帮助。故选A。
【点评】考查介词短语辨析,区分thanks to;in addition to;according to和attached to的含义。
15.【答案】C
【知识点】引导让步状语从句的连词
【解析】【分析】句意:“尽管公司很小,但是在30多个国家有1000多个买主。”A.As“因为,尽管(从句要倒装)”;B.If "如果";C. Although"尽管";D. Once"一旦"。因为前后之间存在转折,故选C。
【点评】考查状语从句,区分as, if, although, once的含义以及引导的不同的状语从句,本题涉及although引导的让步状语从句的应用。
【答案】16.B;17.A;18.D;19.C;20.D;21.B;22.A;23.B;24.D;25.B;26.D;27.C;28.C;29.A;30.D;31.A;32.C;33.C;34.A;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一位孤单的小姑娘Renae在十岁那年得到了她最珍贵的生日礼物——一条可爱的小狗Chloe,小狗陪伴她度过了一段美好的儿时时光,后来由于父亲要换工作所以不得不与小狗分开,后来Renae长大成家有了自己的女儿,因为依旧记得儿时小狗带给自己的快乐,所以Renae希望自己的女儿也能像自己那样拥有一条可爱的小狗,于是一切仿佛冥冥注定,Renae为女儿领养的老狗恰恰是自己儿时密不可分的老朋友Chloe。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,介词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:但当她15岁时,一切都变了。A. mattered"重要";B. changed"改变";C. worked"工作";D. happened"发生"。根据上文"As an only child, Nicole Renae often felt lonely in her youth."及下文内容可知,此处指一切都发生了改变。故选B。
17.句意:在她的生日那天,她的祖母给了她一个惊喜:一只可爱的小狗"克洛伊"。A. birthday"生日";B. honesty"诚实";C. wedding"婚礼";D. safety"安全"。根据上文"But that all 1    when she turned 15."可知,Renae当时是一个15岁的少年,生日符合语境。下文"Renae was overjoyed to have her birthday gift back."也是提示。故选A。
18.句意:在她的生日那天,她的祖母给了她一个惊喜:一只可爱的小狗"克洛伊"。A. weak"弱的";B. annoying"令人讨厌的";C. quiet"安静的";D. lovely"可爱的"。根据空后"puppy ‘Chloe'."及常识可知,狗在小的时候,是很可爱的。故选D。
19.句意:他们俩形影不离,总是在一起玩,因为他们是最好的朋友。A. dangerous"危险的";B. healthy"健康的";C. inseparable"形影不离的";D. optimistic"乐观的"。根据空后"and they always played together because they were best friends."可知,他们俩形影不离,总是在一起玩。故选C。
20.句意:克洛伊总是吻她的脸。A. cleaned"清洁";B. bit"咬";C. hit"命中";D. kissed"亲吻"。根据空后"her face"及常识可知,狗在对人表示喜欢时,会用舌头去舔人的脸。故选D。
21.句意:他可以在家工作,不受干扰。A. under"在……下面";B. without"没有";C. by"被";D. from"来自"。根据下文""Chloe made a lot of noise at home," Renae says. Unwillingly, the family sent 7 Chloe to an animal home although Renae didn't want to 8 her likeable dog."可知,Renae的父亲找到了一份新工作,他可以在家工作,但是不能受干扰,without符合语境。故选B。
22.句意:尽管Renae不想离开她可爱的狗狗,但这家人还是不情愿地把吵闹的克洛伊送到了动物之家。A. noisy"吵闹的";B. frightened"受到惊吓的";C. curious"好奇的";D. surprised"惊讶的"。根据上文"‘Chloe made a lot of noise at home,' Renae says."可知,克洛伊是一条吵闹的的狗。故选A。
23.句意:尽管Renae不想离开她可爱的狗狗,但这家人还是不情愿地把吵闹的克洛伊送到了动物之家。A. keep"保管";B. leave"离开";C. support"支持";D. sell"出售"。根据空前"Unwillingly, the family sent 7 Chloe to an animal home"可知,此处指Renae不想离开她可爱的狗狗。故选B。
24.句意:回忆起小时候养狗给她带来的快乐,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐。A. courage"勇气";B. money"金钱";C. hope"希望";D. joy"快乐"。根据上文"The two were 4 , and they always played together because they were best friends."可知,此处指Renae回忆起小时候养狗给她带来的快乐。故选D。
25.句意:回忆起小时候养狗给她带来的快乐,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐。A. forget "忘记";B. experience"体验";C. find"查找";D. expect"期望"。根据下文"She had it in mind to adopt (领养) a dog as a(n) 11 for her child too."可知,Renae希望她的女儿也能体验到同样的快乐,所以想去领养一只狗。故选B。
26.句意:她也想收养一只狗作为礼物送给她的孩子。A. coach"教练";B. award"奖励";C. nurse"护士";D. gift"礼物"。根据空后"for her child too"可知,此处指送给她的孩子一个礼物。故选D。
27.句意:然后有一天,她在Facebook上看到了一条关于一只名叫克洛伊的老年狗需要一个新家的帖子。A. letter"信函";B. invitation"邀请";C. post"帖子";D. like"喜欢"。根据空后"on Facebook about a senior dog named Chloe that needed a new home"可知,此处指在Facebook上看到了一个帖子。故选C。
28.句意:她立刻决定收养这只狗。A. Firstly"首先";B. Unwillingly"不情愿地";C. Immediately "立即";D. Regularly"定期"。根据空前"The dog in the photograph looked a lot like Chloe, and she was even named Chloe."及常识可知,看到和小时候玩伴一样的狗狗,所以她立刻决定收养这只狗。故选C。
29.句意:当Renae见到克洛伊时,她有一种熟悉的感觉。A. familiar"熟悉的";B. strange"奇怪的";C. disappointed"失望的";D. terrible"可怕的"。根据上文"Chloe always 5 her face."及下文"The dog ran up to her and started kissing her face."可知,当Renae见到克洛伊时,她有一种熟悉的感觉。故选A。
30.句意:克洛伊让Renae想起了她的老狗,她兴奋得不知所措。A. broke"断裂";B. told"告知";C. freed"使自由";D. reminded"提醒"。根据空后"of her old dog"可知,此处指克洛伊让Renae想起了她的老狗。remind sb. of sth.固定短语,"让某人想起某事"。故选D。
31.句意:克洛伊让Renae想起了她的老狗,她兴奋得不知所措。A. excitement"兴奋";B. praise"表扬";C. pride"自豪";D. embarrassment"尴尬"。根据语境及常识可知,Renae是很兴奋的。故选A。
32.句意:然而,距离他们最后一次见面已经过去了十年,她的家人都认为她疯了。A. Therefore"因此";B. Then"然后";C. However"然而";D. Meanwhile"同时"。前后句意存在转折关系,应用转折副词however。故选C。
33.句意:幸运的是,Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论:他们的Chloe有一个微芯片,上面有身份证号码。A. warned"警告";B. predicted"预测";C. realized"意识到";D. hoped"希望"。根据空后"that there was a way to 19 the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number."可知,此处指Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论。故选C。
34.句意:幸运的是,Renae的妈妈意识到有一种方法可以验证这个理论:他们的Chloe有一个微芯片,上面有身份证号码。A. test"验证";B. accept"接受";C. research"研究";D. record"记录"。根据空后"the theory: Their Chloe had a microchip with the ID number. Sure enough, the dog also had a microchip and the numbers were the 20 ."可知,此处指通过微芯片来验证这个理论。故选A。
35.句意:果然,这只狗也有一个微芯片,数字是一样的。A. least"最少的";B. opposite"相反的";C. best"最佳的";D. same"一样的"。根据下文"Renae was overjoyed to have her birthday gift back."可知,验证表明这只狗有着一样的数字号码。故选D。
【答案】36.D
37.B
38.A
39.D
40.C
【知识点】细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了高中生Myles Harris和家人度假时因为救了自己的母亲,而被授予国家荣誉勋章。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
36.考查细节理解。根据第一段中的"A week before his family vacationed in Maui in 2017, 13-year-old Myles Harris took a class in water safety and lifesaving skills with his mother Karmen."2017年,在全家去毛伊岛度假的前一周,13岁的迈尔斯·哈里斯和他的母亲卡门一起上了一堂水上安全和救生技能课。可知,迈尔斯·哈里斯全家去度假前上了一堂水上安全课。故选D。
37.考查细节理解。根据第二段中的"This national honor, awarded by the US president, is given to people who do good things. However, it is unusual for the medal to be awarded to a person as young as Harris."这项由美国总统颁发的国家荣誉是给做好事的人的。然而,授予像哈里斯这样年轻的人勋章是不寻常的。可知,国家荣誉很少给青少年。故选B。
38.考查细节理解。根据第三段中的"Harris, a freshman at Mission Vista High School in Oceanside, was shocked by the honor."哈里斯是奥申赛德市米申维斯塔高中的一名新生,他对这一荣誉感到震惊。可知,当被授予国家荣誉时,哈里斯感到很惊讶。故选A。
39.考查细节理解。根据倒数第二段中的"As he looked around, he saw someone floating on the water. It wasn't until he swam up to the body that he realized it was his mother Karmen. After seeing that she was unconscious, he quickly pulled her back to the family's boat and called for help."当他环顾四周时,他看到有人浮在水面上。直到他游到身体旁,他才意识到那是他的母亲卡门。在看到她失去知觉后,他迅速把她拉回家里的船上并呼救。可知,哈里斯在不知道她是谁的情况下想去救她。故选D。
40.考查细节理解。根据最后一段中的"Myles' father, Marc Harris, 47, said he was very proud of his son and the whole experience had made his family closer."迈尔斯的父亲,47岁的马克·哈里斯说,他为儿子感到骄傲,整个经历让他的家庭更加亲密。可知,哈里斯的父亲很珍惜这段经历。故选C。
【答案】41.A
42.D
43.C
44.D
45.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了纪录片《孤独星球》发布的2019年十大值得一游的城市中的四个城市。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
41.考查细节理解。根据Copenhagen, Denmark部分中的"With its modern design, 15 Michellin-starred restaurants and highly bike-friendly culture, it is not surprising that Denmark's capital has topped The Lonely Planet's top 10 cities list."丹麦首都哥本哈根拥有现代化的设计、15家米其林星级餐厅和对自行车非常友好的文化,因此它荣登《孤独星球》十大城市排行榜榜首也就不足为奇了。可知,丹麦首都哥本哈根拥有对自行车非常友好的文化,所以说,拥有对自行车非常友好文化的是丹麦首都哥本哈根。故选A。
42.考查细节理解。根据Novi Sad, Serbia部分中的"The festival brings visitors an exciting music and art scene and a youthful atmosphere (氛围)."这个节日为游客带来了激动人心的音乐和艺术场景以及年轻的氛围。可知,在Novi Sad, Serbia你可以享受激动人心的音乐和艺术场景以及年轻的氛围,因此,在Novi Sad, Serbia你可以与年轻人欣赏到充满活力的音乐与艺术。故选D。
43.考查推理判断。根据Kathmandu, Nepal部分中的"Three years after it was hit by a powerful earthquake, Kathmandu is welcoming visitors to a city which is much quieter, by design."在遭受强烈地震三年后,加德满都正欢迎游客来到一个设计得安静得多的城市。可知,加德满都欢迎游客来到一个设计的安静的多的城市,所以说,游客可以在Kathmandu体验正加安静的生活方式。故选C。
44.考查细节理解。根据Shenzhen, China 部分中的"Splendid China Folk Culture Village (锦绣中华中国民俗文化村) in Shenzhen is a miniature (缩影) park. Over 100 major tourist attractions have been miniaturized and laid out according to the map of China."深圳锦绣中国民俗文化村是一个微型公园。100多个主要旅游景点被缩小,并根据中国地图进行布局。可知,在深圳锦绣中华中国民俗文化村,浓缩了100多个主要的旅游景点,所以说,如果游客想在一天内游览完中国的主要旅游景点,那就去深圳锦绣中华中国民俗文化村。故选D。
45.考查推理判断。根据第一段中的"From United States' Miami to South China's high-tech city Shenzhen, The Lonely Planet released a list of top 10 cities which are worth visiting."从美国的迈阿密到中国南方的高科技城市深圳,《孤独星球》发布了十大值得一去的城市榜单;"Let's have a look at some of these attractive places."让我们来看看这些迷人的地方;以及下文介绍的几个迷人的城市特色可知,本文主要介绍的是《孤独星球》发布了十大值得一去的城市中的四个城市,可推知,本文应出自于与旅游相关的杂志。故选B。
【答案】46.D
47.A
48.B
49.C
50.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了来自印度的九岁男孩Shreyas Royal拥有超凡的国际象棋天赋,因此他和自己的家人获得留在英国的权利。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
46.考查细节理解。根据第一段"The family of a gifted chess player living in London has been given the right to stay in Britain because of his ‘world-class talent'. "居住在伦敦的一名天才棋手的家人获准留在英国,因为他拥有"世界级的天赋"。可知,Shreyas Royal一家能得到特殊照顾是因为他特殊的天赋。故选D。
47.考查推理判断。根据第三段中的"I would like to say a big thank-you to each and everyone from the bottom of my heart! "我想从心底对每一个人说一声大大的感谢。可知,Shreyas Royal想对每个人表示感谢。可推知,他此刻的心情是充满感激的。故选A。
48.考查细节理解。根据第二段中的"Nine-year-old Shreyas Royal had to leave the country with his parents when his father's work visa (签证) couldn't be used next month "由于父亲的工作签证下个月无法使用,九岁的Shreyas Royal不得不随父母离开这个国家;以及第四段中的"Shreyas, who plays for Battersea Chess Club, was born in India but moved to Britain when he was three years old"Shreyas是巴特西国际象棋俱乐部的一员,他出生在印度,三岁时移居英国。可知,Shreyas Royal三岁时移居英国,现在九岁,因此他在英国待了大约六年。故选B。
49.考查推理判断。根据倒数第二段中的"Shreyas is a very nice, down-to-earth young man who has a big future ahead of him on the world stage hopefully representing England "Shreyas是一个非常好的,脚踏实地的年轻人,他有望代表英格兰在世界舞台上有一个美好的未来;"In 10 years' time we hope he'll be a famous name as England's first world champion. "十年后,我们希望他能成为英格兰队的第一个世界冠军。可知,Leon Watson认为Shreyas Royal将来有望在世界舞台上代表英格兰取得冠军头衔。可推知,Leon Watson对Shreyas Royal充满信心。故选C。
50.考查细节理解。根据最后一段中的"In a Facebook post on Monday, Shreyas announced that following his performance at the British Chess Championship he was now ranked second in the world for his age group. "在周一的Facebook帖子中,Shreyas宣布,在他在英国国际象棋锦标赛中的表现之后,他现在在他的年龄组中排名世界第二。可知,Shreyas Royal在自己的年龄组中排名世界第二,因此是在国际象棋比赛中享有盛名。故选C。
【答案】51.C
52.A
53.C
54.A
55.B
【知识点】词义猜测题;细节理解题;文学艺术类;议论文;文章大意
【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讨论了人们通过投资艺术品来谋利的行为,指出投资艺术品风险太大,并不一定有利可图。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇艺术类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
51.考查细节理解。根据第一段"Some of us like to spend money as soon as we have it, while others like to hold on to money and spend it carefully. But for people who are very smart about their cash, there are a number of interesting ways to invest (投资) it and, if things go well, make a big financial profit (经济收益)."我们中的一些人喜欢一有了钱就花,而另一些人则喜欢握着钱仔细地花。但对于那些对自己的钱很聪明的人来说,有很多有趣的投资方式,如果一切顺利,还能获得巨大的经济利润。可知,不同的人花钱的方式不同。故选C。
52.考查细节理解。根据第三段中的"By buying a painting and holding on to it, its value can increase greatly, but of course, only when you sell it do you feel the profit."通过购买一幅画并持有它,它的价值可以大大增加,但当然,只有当你卖掉它时,你才会感受到利润。可知,如果你买了一幅画,你必须以更高的价格出售才能让它增值。故选A。
53.考查词义猜测。根据第三段中的"people buying a painting at an exhibition"以及"only to find out it's actually worth thousands of dollars"可知,人们后来发现自己花很少的钱购买的艺术品实际上值几千美元。可推知划线词意思是"花少量的钱在艺术品上"。故选C。
54.考查细节理解。根据倒数第二段中的"Patrick Connolly says the best way here is to buy something you like and can afford and ‘if it goes up in value, that should be just an added award.'"Patrick Connolly说,最好的办法是买你喜欢的、负担得起的东西,"如果它升值了,那应该只是一个额外的奖励。"可知,Patrick Connolly可能同意艺术品投资并不一定会带来价值的上升。故选A。
55.考查主旨大意。根据第三段中的"If you're happy to take a risk, then one of the most well-known ways of investing is by buying artwork."如果你愿意承担风险,那么最著名的投资方式之一就是购买艺术品;结合文章主要讨论了人们通过投资艺术品来谋利的行为,指出投资艺术品风险太大,并不一定有利可图。可知,文章主要讨论了投资艺术品是否有利可图。故选B。
【答案】56.They talked and caught up on each other's lives.
或They used to /would talk and catch up on each other's lives.
57.Because he was the smallest, and the others all ran faster than him.
或Because he was the smallest, and the others were all too fast for him.
58.Happiness /Delight /Joy
59.He was sad /unhappy /blue /frustrated /annoyed, but then he was glad /happy /pleased /delighted.
60.I try to help people in trouble and share my joy with others to make them happy.
【知识点】词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者小时候在家庭聚会时总是会和其他孩子们一起玩捉人游戏,但是因为作者太小了所以很不擅长这个游戏,作者因此感到沮丧和气恼,作者的一个堂姊妹让着作者,让作者开心地玩起了这个游戏,这让作者明白了和他人分享自己的善意与快乐的意义。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和开放性试题三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而写出正确答案。
56.考查细节理解。根据第一段中的"The adults used to crowd together to talk and catch up on each other's life."大人们过去常常聚在一起聊天,聊聊彼此的生活。可知,作者家里的大人们过去常常聚在一起聊天,聊聊彼此的生活,故答案为They talked and caught up on each other's lives.或They used to/would talk and catch up on each other's lives.。
57.考查细节理解。根据第三段中的"I was the smallest of all the kids there, so I got caught first but couldn't catch anyone else."我是那里最小的孩子,所以我第一个被抓住,但没能抓住其他人。可知,作者玩不好捉人游戏是因为作者年纪最小跑不过别人。故答案为Because he was the smallest, and the others all ran faster than him.或Because he was the smallest, and the others were all too fast for him.。
58.考查词义猜测。根据第三段中的"I ran off laughing"我笑着跑开了,可知,此处是指作者非常快乐,所以glee意为"快乐"。根据要求可知,答案字数不得超过一个单词。故答案为Happiness/Delight/Joy。
59.考查细节理解。根据最后一段中的"I see now how her act of kindness that day saved me from sadness and returned me to joy."我现在才明白,那天她的善举是怎样把我从悲伤中拯救出来,使我重拾快乐的。可知,在当天的整个游戏过程中作者先是很沮丧,后来又很开心。故答案为He was sad /unhappy /blue /frustrated /annoyed, but then he was glad /happy /pleased /delighted.。
60.考查开放性试题。此处为开放性回答,可以结合文章内容作答。根据要求可知,答案字数不得超过20个单词。故答案为I try to help people in trouble and share my joy with others to make them happy.。
61.【答案】One possible version:
Dear teachers and schoolmates,
It's a great pleasure for me to be here and share my experience of learning English with you.
To begin with, we should learn to learn efficiently, adopting some effective methods. Besides, developing a good habit is also of great importance. It really benefits me a lot to pre view lessons, get actively involved in class, and review what has been taught after class. Most importantly, I often listen to English programs on TV and on the radio and consult some English information from the Internet and other sources in my spare time, which helps to improve my English.
Now, I'd like to make some suggestions on English teaching in our school. Firstly, we should be given more opportunities to use what we've learned in class. Secondly, I hope our teachers can recommend more interesting books and magazines in order to make us better understand English. Finally, I suggest we have more English activities, such as English contests and English corners.
Thank you for listening.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以晨光中学高一学生李津的身份写一篇发言稿,简单介绍自己英语学习的情况,并对学校今后的英语教学提出建议。写作背景:你应邀参加学校组织的"英语学习师生座谈会"。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:(1)自己英语学习的情况:学习方法、习惯等; (2)对学校英语教学的建议(请考生根据自己的经历与感想,提出两至三点建议)。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:It's a great pleasure for me to be here and share my experience of learning English with you.运用了it作形式主语;Besides,developing a good habit is also of great importance. 运用了动名词短语作主语; It really benefits me a lot to preview lessons, get actively involved in class, and review what has been taught after class.运用了宾语从句; Most importantly, I often listen to English programs on TV and on the radio and consult some English information from the Internet and other sources in my spare time, which helps to improve my English.运用了非限制性定语从句;Firstly,we should be given more opportunities to use what we've learned in class. 运用了不定式作定语,宾语从句;Secondly, I hope our teachers can recommend more interesting books and magazines in order to make us better understand English. 运用了宾语从句;Finally, I suggest we have more English activities, such as English contests and English corners.运用了宾语从句,虚拟语气。
1 / 1
同课章节目录