【精品解析】广西壮族自治区玉林市2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】广西壮族自治区玉林市2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
格式 zip
文件大小 15.1MB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2023-12-20 11:00:58

文档简介

广西壮族自治区玉林市2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
一、第一部分,听力,第一节,听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1. What is Jane reading
A.A newspaper. B.A magazine. C.A book.
【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: What are you reading, Jane
W: I am reading a newspaper from England. Steve showed me an interesting article.
M: I thought it looked different from the local one.
【分析】问题: Jane 在读什么?根据"I am reading a newspaper from England. "我正在读一份来自英国的报纸。故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2. What size of jacket does the man need
A.Small. B.Medium. C.Large.
【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I'm looking for this green jacket in large. All you have on display are medium sizes.
W: I'm afraid we've sold out of the large and small sizes. We do have the blue one in large.
【分析】问题:女士需要多大尺寸的夹克?根据" I'm looking for this green jacket in large. "我在找这件大码的绿色夹克。故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去抓取关键词,选出正确答案。
3. What is the woman's favorite animal at the zoo
A.The lion. B.The panda. C.The monkey.
【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: What is your favourite animal at the zoo Mine is the monkeys.
W: The lions scare me because they make a loud roar(吼叫). I like the panda and he is funny.
【分析】问题:女士在动物园里最喜欢的动物是什么?根据" I like the panda and he is funny."我喜欢熊猫,它很有趣。故选B。
【点评】考查短对话理解,听录音前快速浏览选项,听录音时抓取关键词,选出正确答案。
4. What does the woman want to buy for John
A.A calendar B.A car. C.A camera.
【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: I was thinking of getting John a calendar. He likes classic cars, but he also likes black and white pictures of the city.
M: I always get my brother a funny one with cartoons.
【分析】问题:男士想给约翰买什么?根据"I was thinking of getting John a calendar."我在想给约翰买一本日历。故选A。
【点评】考查对话型听力题。听前要快速浏览答语,理解答语意思,听时要注意力集中,选出答案。
5. What is the probable relationship between the speakers
A.Classmates.
B.Mother and son.
C.Teacher and student.
【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Is there something worrying you in class, Brian Something I can help with
M: Yes, Mrs. Smart. My mum is messaging me. Can I call her now
【分析】问题:谈话人之间可能存在什么关系?根据"Is there something worrying you in class, Brian Something I can help with "班上有什么事让你担心吗,布莱恩?有什么我能帮忙的吗?;以及" Yes, Mrs. Smart. My mum is messaging me. Can I call her now "是的,夫人。聪明。我妈妈在给我发短信。我现在可以给她打电话吗?可推知他们可能是师生,故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去听关键词。
二、第一部分,听力,第二节,听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听材料,回答问题。
6.What sport does the woman's sister take part in
A.Gymnastics. B.Football C.Basketball.
7.Who was injured on the field
A.The woman. B.The man's brother. C.The man.
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: My sister is going to be on TV. She's part of the national gymnastics team. Her team is great.
M: That's cool. My brother used to play football. He was on TV a lot scoring goals. He also likes to play basketball.
W: What happened to him
M: He got injured on the field. Now he works as a football coach.
W: What a pity! But it is not bad to be a coach.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:女士的姐姐参加什么运动?根据"She's part of the national gymnastics team."她是国家体操队的一员。故选A。
7.问题:谁在球场上受伤了?根据"My brother used to play football. He was on TV a lot scoring goals. He also likes to play basketball."我哥哥以前踢足球。他经常在电视上进球。他还喜欢打篮球;"What happened to him "他怎么了?;以及"He got injured on the field. "他在球场上受伤了。故选B。
听材料,回答问题。
8.What does the woman suggest the man do
A.Buy sun cream. B.Go to the hotel. C.Leave the airport.
9.Which country was the man born in
A.Austral in. B.England. C.Japan.
10.How long is the man going to stay
A.For three months. B.For six months. C.For one year.
【答案】8.A
9.C
10.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Welcome to Australia. Can I see your passport please
M: Here it is. It's quite hot here.
W: It's hot all year round. Hope you brought sun cream.
M: I didn't actually. I was going to get some once I check in to my hotel.
W: Why don't you buy some before you leave the airport Your passport says you are from Japan but you have an English accent.
M: I was born in Japan. I moved to England when I was three.
W: How long are you planning on staying here
M: For six months. I'm on a student visa.
【点评】考查长对话理解,首先阅读题目,画出关键词,再根据录音匹配作答。
8.问题:女士建议男士做什么?根据"It's hot all year round. Hope you brought sun cream."一年四季都很热。希望你带了防晒霜。故选A。
9.问题:男士出生在哪个国家?根据"Your passport says you are from Japan"你的护照上写着你来自日本,故选C。
10.问题:男士要呆多久?根据"For six months."六个月。故选B。
听材料,回答问题。
11.Where are the speakers
A.In a hospital. B.In a cafe. C.At home.
12.What is wrong with the woman
A.She had a headache.
B.She ate too much chocolate.
C.She was bitten by an insect.
13.What does the man suggest the woman do
A.Go to bed.
B.Drink a cup of tea.
C.Walk in the garden.
【答案】11.C
12.B
13.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Dad, I have a stomachache.
M: Well, I told you not to eat that full bar of chocolate.
W: I said I'd meet my friends in a cafe but I can't even move.
M: You need to walk it off. Walk around the garden and you'll be fine.
W: But it really hurts. I think I need to go to the hospital. Where's mom
M: Honey, your mom is in bed upstairs. An insect bit her and made her ill, remember
W: But I'm ill too. M: Don't worry. Let me finish my cup of tea and then we will go to the hospital together, okay
W: OK.
【点评】考查长对话理解,首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
11.问题:谈话人在哪里?根据"-Honey, your mom is in bed upstairs. "亲爱的,你妈妈在楼上的床上。可推知他们在家,故选C。
12.问题:女士怎么了?根据"I told you not to eat that full bar of chocolate. "我告诉过你不要吃那整条巧克力。可推知她吃了太多巧克力。故选B。
13.问题:男士建议女士做什么?根据"You need to walk it off. Walk around the garden and you'll be fine."你需要走走。在花园里走走,你会没事的。故选C。
听材料,回答问题。
14.What training is the man going to
A.Volleyball. B.Football. C.Basketball.
15.When is the woman supposed to meet Peter
A.At 4:00. B.At 4:30. C.At 5:00
16.How many people might the man bring with him to the party
A.One. B.Two. C.Three.
17.Which food is the woman bringing to the party
A.Hotdogs. B.A cake. C.Pizzas.
【答案】14.C
15.B
16.A
17.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Hey, what are you up to
M: I'm on my way to basketball training. What's up
W: We're watching the World Cup Final at Peter's place this afternoon. Come
M: I'm not a big football fan. But it sounds like a fun party. What time does it start
W: The match starts at five, and we're meeting at his place at half past four.
M: Cool. My training actually ends at four. I'll take a shower and head straight over, and should be there by five.
W: Great! Could you invite Sam and Mark
M: Mark is out of town, but I'm sure Sam would love to come.
W: Feel free to bring snacks with you. Peter will order pizzas and I'm bringing a cake.
M: I'll get some hotdogs!
【点评】考查细节理解,首先理解题干,画出关键词,再根据录音匹配作答。
14.问题:男士要接受什么训练?根据" I'm on my way to basketball training. "我正在去篮球训练的路上。故选C。
15.问题:女士应该什么时候见彼得?根据"and we're meeting at his place at half past four."我们四点半在他的住处见面。故选B。
16.问题:男士能带多少人参加聚会?根据"but I'm sure Sam would love to come."但我相信Sam很乐意来。故选A。
17.问题:女士带什么食物来参加聚会?根据"and I'm bringing a cake."我要带一个蛋糕。故选B。
听材料,回答问题。
18.How is the group getting to the hotel
A.On foot. B.By bus. C.By taxi.
19.Why will the group arrive late
A.Because of an accident.
B.Because of the bad weather.
C.Because of the heavy traffic.
20.Who is the speaker
A.At our guide. B.A taxi driver C.A hotel manager.
【答案】18.B
19.C
20.A
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 Hello, everyone. First, I'd like to welcome you all to our city. The bus ride to the hotel usually takes about 15 minutes. But we will arrive a little late today, because there are too many cars and buses on the road. Now, I'd like to take a minute to introduce our city. Our city is a beautiful, quiet one for you to relax in. You can go shopping in our big malls, taste famous local food, or take a walk along the beach. Please do not swim in the sea, because it is not safe. If you want to get around the city, it is better to take the bus, rather than a taxi. The bus ticket costs about 1 dollar. Now, please sit back and enjoy the view on your left side. You are sure to have a wonderful vacation here for two weeks.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
18.问题:团队是如何到达酒店的?根据"The bus ride to the hotel usually takes about 15 minutes. "坐公共汽车到旅馆通常需要15分钟左右。故选B。
19.问题:为什么团队会迟到?根据"But we will arrive a little late today, because there are too many cars and buses on the road"但是我们今天会晚一点到达,因为路上有太多的汽车和公共汽车。故选C。
20.问题:发言人是谁?根据"Hello, everyone. First, I'd like to welcome you all to our city."大家好。首先,我欢迎大家来到我们的城市;以及"Now, please sit back and enjoy the view on your left side. You are sure to have a wonderful vacation here for two weeks."现在,请坐下来欣赏你左边的景色。你肯定会在这里度过两个星期的美好假期。可推知发言人可能是一名导游,故选A。
三、第二部分,阅读,第一节,阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
More than two million culture-hungry visitors are expected to gather at the Edinburgh International Festival. With a couple of million more mouths to feed, Edinburgh's restaurants will be crowded all the time. If you can't find a table, try these places.
Eleanore
30-31 Albert Place, 0131 600 0990
This year, with a big fan club, chef and owner Roberta launched her new place Eleanore on the original site of her restaurant. The Little Chartroom. Named after Roberta's boat, Eleanore is comfortable with high-level seating and decorated in white and blue. Dishes range from small to big plates. It's a great place to go for a drink, even when the kitchen is closed
Kora
14-17 Bruntsfield Place, 0131 342 3333
The Kitchin is restaurant royalty(王族) in Edinburgh-The Kitchin has held a Michelin star for 15 years. Named after the Greek God of Spring, Kora, the latest addition, is info mal and relaxed. Like its natural and simple decoration, the menu follows a nature-to-plate rule, offering simply presented foods that are inspired by the seasons.
Bertie's
9 Victoria Street, 0131 322 1000
Bertie's is one of the city's top fish-and-chips spots. It serves the specialty Proper Fish & Chips Its style is grown up yet fun, delivering a relaxed dining experience. Its private area is the perfect place to celebrate parties and special group events for quiet dinners. The large space can serve groups of up to 300 guests
Williams & Johnson
1 Customs Whart, info@ williamsandjohnson.com
"Willie Jay's", as it is known to locals, specializes in single-origin coffees to celebrate their individual characters. They pride themselves on their seasonally picked coffees and their selection changes through the year as they continue to source new fresh crop beans. Each coffee is carefully designed to make the bean's best smell and served in the airy cafe.
21.Where does the name of Eleanore come from
A.Its fan club. B.Its owner's boat.
C.Its popular specialty. D.Its special decoration.
22.Which place is the best choice for a company to hold a dinner party
A.Eleanore B.Kora.
C.Bertie's D.Williams & Johnson.
23.What's special about Williams & Johnson
A.The careful selection of coffee beans.
B.The offering of various special tics
C.The relaxed atmosphere.
D.The long history.
【答案】21.B
22.C
23.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了在爱丁堡艺术节上游客可以随时就餐的四家餐馆。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断,注意先略读文章,是一篇介绍类阅读,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据Eleanore 部分中的"This year, with a big fan club, chef and owner Roberta launched her new place Eleanore on the original site of her restaurant. The Little Chartroom named after Roberta's boat."今年,拥有众多粉丝的厨师兼老板Roberta在自己餐厅的原址上开设了新餐厅Eleanore。以Roberta的船命名的小海图室。可知,Eleanore的名字来自其主人的船。故选B。
22.考查细节理解。根据Bertie's部分中的"Its private area is the perfect place to celebrate parties and special group events for quiet dinners. The large space can serve groups of up to 300 guests."它的私人区域是庆祝聚会和特殊团体活动安静晚餐的理想场所。这个大空间可以为多达300名客人提供服务。可知,Bertie's是公司举办晚宴的最佳选择。故选C。
23.考查推理判断。根据Williams &Johnson 部分中的"They pride themselves on their seasonally picked coffees and their selection changes through the year as they continue to source new fresh crop beans."他们为自己当季采摘的咖啡感到自豪,他们的选择在一年中不断变化,因为他们继续采购新的新鲜作物咖啡豆。可推知,Williams & Johnson的特点是对咖啡豆的精心挑选。故选A。
阅读理解
It was the summer of 2005, in the small town of Plano, Texas. Our family was new to town, and we knew no one. This was our third move since leaving eastern Ohio three years before. I wasn't into sports and I was out of most social dealings of a small-town seventh grader, and thus had to prove myself over and over
But things changed in my third period on the second day, I didn't know Mom had signed me up for a choir(合唱团), but it was OK because I liked music. Our teacher, Richard J. Winters, was also new to town and to teaching He was in his 40s, just starting his choir directing career.
He was a former soldier, and l immediately recognized he loved both kids and music. On our first day, he told us what he wanted for us and from us. We each took tums in making music beside the piano, I was nervous to sing in front of the class, but I did it well. When all the students finished singing, he declared, "You are going to be a great choirl!" Through many competitions, our choir proved not just good, but among the best in Texas.
Mr. Winters encouraged us to take part in many competitions and to be proud of our musical talents. He allowed us to be human and make mistakes. "If you are going to make a mistake, make it a good one," he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music.
He was like a father to us in so many ways. With his encouragement, I gained the confidence to follow my careers, as a passionate singer and songwriter in the studio. When we had a gathering for Mr. Winters, "his" kids came from around the world to honor him. We told him what an impact he had had on each of us. Mr. Winters, you taught us how to be champions
24.How did the author probably feel when he moved to Plano
A.Bored. B.Excited. C.Lonely. D.Curious
25.What did Mr. Winters encourage the author to do
A.Try hard to avoid mistakes.
B.Go after his passion confidently
C.Focus on music wholeheartedly.
D.Get along well with other members
26.Which words can be used to describe Mr. Winters
A.Patient and strict. B.Strong and brave.
C.Caring and honest. D.Encouraging and forgiving
27.What can we learn from the text
A.Specialists only master their own field.
B.Students need well-rounded development.
C.A teacher makes a difference to students*life
D.Strict masters produce outstanding students
【答案】24.C
25.B
26.D
27.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了得益于一位良师的鼓励,作者鼓起勇气追求音乐梦想。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查推理判断。根据第一段中的"Our family was new to town, and we knew no one. This was our third move since leaving eastern Ohio three years before. I wasn't into sports and I was out of most social dealings of a small-town seventh grader, and thus had to prove myself over and over. "我们一家刚搬到镇上,谁也不认识。这是我们三年前离开俄亥俄州东部后的第三次搬家。我不喜欢体育运动,也不参与小镇七年级学生的大部分社交活动,因此我不得不一次又一次地证明自己。可知,当作者搬到普莱诺时,他谁也不认识,也不参与小镇七年级学生的大部分社交活动。由此推知,他可能感到孤独。故选C。
25.考查细节理解。根据第三段中的"You are going to be a great choir! "你们会成为一个很棒的合唱团!;以及第四段中的"He allowed us to be human and make mistakes.‘If you are going to make a mistake, make it a good one,' he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music."他允许我们做人,允许我们犯错。他曾经说过:"如果你要犯错误,那就犯个好错误。"在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐。可知,温特斯鼓励作者自信地追寻自己的激情。故选B。
26.考查推理判断。根据第四段中的"He allowed us to be human and make mistakes. ‘If you are going to make a mistake, make it a good one,' he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music. "他允许我们做人,允许我们犯错。他曾经说过:"如果你要犯错误,那就犯个好错误。"在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐。可知,温特斯允许学生犯错,鼓励学生追求热爱的事物。由此推知,他很励志、很宽容。故选D。
27.考查推理判断。根据倒数第二段中的"With his encouragement, I found my home and my passion: music. "在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐;以及最后一段中的"With his encouragement, I gained the confidence to follow my careers, as a passionate singer and songwriter in the studio. When we had a gathering for Mr. Winters, ‘his' kids came from around the world to honor him. We told him what an impact he had had on each of us. Mr. Winters, you taught us how to be champions. "在他的鼓励下,我获得了继续我的事业的信心,成为了一名充满激情的歌手和词曲作者。当我们为温特斯先生举行聚会时,"他的"孩子们从世界各地赶来向他表示敬意。我们告诉他,他对我们每个人都产生了怎样的影响。温特斯先生,你教会了我们如何成为冠军。可知,作者因为老师的鼓励和教导勇敢地追求自己对音乐的热爱,最终在音乐上有所成就。可推知,老师对学生的影响很重要, 有时可以改变学生的一生。故选C。
阅读理解
Twenty years ago, the idea of sharing our lives so openly with the world was unheard of However, for young people today it is considered completely normal to share pictures of their lives and interact(互动) online every day. Fans of social media point out that the world has never been so connected as it has allowed people to make friends, learn about the world and celebrate life.
However, many people have concerns about the effects of this new way of living, particularly around the amount and type of information that is shared so openly. Recently researchers have found that too much time on social media may have some negative effects. They measured people's attitudes and feelings before and after watching social media sites. They found that the mere time people spent on social media, the more unhappy they became.
There are a number of reasons for this. When watching social media, people often see photographs and stories showing beautiful holidays, fun parties and fashionable clothes. People seldom post negative stories or bad pictures, so it can be misleading. For those looking at these pictures and comparing them to their own lives, they can end up feeling depressed. They might think their lives are worse in comparison. Even for those people who post positive stories and pictures, they too can feel stressed and worried. The number of "likes" and comments on their posts can make them anxious about their popularity. Of course, there is also the problem of "cyber bullying"(网络欺凌) where people become victims of bullying online when others make negative or cruel comments about them.
The reality is that social media is a part of modern life and it is not going to go away. This research shows us that it is important to find a balance between our online and offline lives. We don't have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture. If we can do that, we can protect ourselves and enjoy our lives.
28.What effect does social media have according to the recent research
A.It enables people to make more friends on the Internet.
B.It increases unhappiness for people using it too much.
C.It makes people have much more wonderful lives.
D.It helps people to have a better knowledge of the world
29.Why are people worried when they post positive stories
A.They fear others mislead their posts.
B.They think others have happier lives.
C.They fear they may be cyber bullied by others.
D.They fear others have no interest in the stories.
30.How does the author develop paragraph 3
A.By giving causes. B.By listing figures.
C.By making comparison. D.By describing process.
31.What is the author's purpose in writing the passage
A.Persuading people to disconnect from the Internet.
B.Introducing the convenience social media creates.
C.Describing the threats caused by social media.
D.Telling us to balance online and offline lives.
【答案】28.B
29.C
30.A
31.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了社交媒体的流行以及对人们生活的影响,并提醒人们用正确的心态去对待社交媒体所展示的内容。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"They measured people's attitudes and feelings before and after watching social media sites. They found that the mere time people spent on social media, the more unhappy they became."他们测量了人们在观看社交媒体网站前后的态度和感受。他们发现,人们花在社交媒体上的时间越长,他们就越不开心。可知,如果人们过度使用社交媒体,人们会不快乐。故选B。
29.考查推理判断。根据第三段中的"Even for those people who post positive stories and pictures, they too can feel stressed and worried. The number of ‘likes' and comments on their posts can make them anxious about their popularity. Of course, there is also the problem of ‘cyber bullying' where people become victims of bullying online when others make negative or cruel comments about them."即使是那些发布正面故事和图片的人,他们也会感到压力和担忧。他们帖子上的"点赞"和评论数量会让他们对自己的受欢迎程度感到焦虑。当然,还有"网络欺凌"的问题,当其他人对他们发表负面或残酷的评论时,人们会成为网络欺凌的受害者。可知,发布积极故事的人们也会害怕遭遇其他人的网络欺凌。故选C。
30.考查推理判断。根据第三段中的 "There are a number of reasons for this."这个的原因有很多;以及段落内容可知,本段主要介绍了人们使用社交媒体时间越长越不开心的原因,即作者是通过给出原因来展开第三段的。故选A。
31.考查推理判断。根据最后一段"This research shows us that it is important to find a balance between our online and offline lives. We don't have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture."这项研究向我们表明,在我们的线上和线下生活之间找到平衡是很重要的。我们不必为了过上幸福的生活而与互联网断开连接,但我们应该意识到,我们看到的图片和读到的故事只是更大图景的一部分。可知,作者写这篇文章是为了提醒读者平衡线上和线下生活,这是很重要的。故选D。
阅读理解
Getting lost is dangerous for older people who suffer from dementia(痴呆症). Naturally, it worries their caregivers too.
One survey in 2021 of 576 family caregivers of people with dementia showed similar popularity in getting lost. According to the survey, only 12% of family caregivers would seek help from friends and neighbors, while nowadays, thanks to technological development, family caregivers increasingly use the reliable GPS function on mobile phones or tracking devices to search for the lost people with dementia.
The tracking device "iBeacon" the researchers developed has fast response and long-distance tracking up to 50m and is battery-saving with 1-year battery life. It is designed in different forms so that it can be put into a wallet or attached to a walking stick to lower the resistance of people with dementia to carry the device.
When a person with dementia is lost, the caregiver could activate(激活) the missing alarm on the app installed (安装) on his or her mobile phone. And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing. When these citizens' mobile phones find the iBeacon, their location would be sent to the cloud server and then be sent to the caregiver to help with the search.
Up to now, over 3, 000 people have obtained the iBeacon in this project and close to 40, 000 citizens have downloaded the app to help with the search. The caregivers participating in the project have welcomed the technology and the tracking device. 85% of caregivers observed that their relatives with dement a were willing to carry the iBeacon; 78%were satisfied with the durability (耐用性) of the iBeacon, and 86% thought that the designated mobile app was easy to use.
Overall, this program mc has promoted dementia friendliness and the usage of technology by mobilizing the public to aid in searching for people with dementia who get lost in the community.
32.What did the survey in 2021 mainly stress
A.The increasing use of GPS in seeking lost elders.
B.The sign if can cc of having caring neighbors.
C.The technological advancement in recent y cars.
D.The necessity of finding professional car c givers.
33.How do citizens help after receiving the missing alarm
A.By downloading the tracking app from a cloud server.
B.By contacting the caregiver with the iBeacon.
C.By turning on their Bluetooth and GPS.
D.By carrying the iBeacon with them.
34.What's the function of the figures in Paragraph 5
A.To show the positive response to the new technology.
B.To show the great number of caregivers in the project.
C.To stress the iBeacon's advantages over other devices.
D.To show the iBeacon's importance to caregivers.
35.What does the underlined word in the last paragraph probably mean
A.Focusing on. B.Depending on.
C.Making up. D.Calling on.
【答案】32.A
33.C
34.A
35.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一项助力寻找走丢的痴呆老人的新技术。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查推理判断。根据第二段中的"According to the survey, only 12% of family caregivers would seek help from friends and neighbors, while nowadays, thanks to technological development, family caregivers increasingly use the reliable GPS function on mobile phones or tracking devices to search for the lost people with dementia."根据调查,只有12%的家庭护理人员会向朋友和邻居寻求帮助,而如今,由于技术的发展,家庭护理人员越来越多地使用手机或跟踪设备上的可靠GPS功能来寻找痴呆症走失者。可知,家庭护理人员在家人走失后很少向他人寻求帮助,而更多选择使用追踪设备,此可推知,该调查是想强调追踪设备已广泛用于寻找失踪的老人。故选A。
33.考查细节理解。根据第四段中的"And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing."然后,在手机上安装了跟踪应用程序的市民将被告知打开蓝牙进行iBeacon搜索,并打开GPS进行位置共享。可知,市民们可以通过开启蓝牙和GPS来帮助寻找携带 iBeacon的走失人口。故选C。
34.考查推理判断。根据第五段"Up to now, over 3, 000 people have obtained the iBeacon in this project and close to 40, 000 citizens have downloaded the app to help with the search. The caregivers participating in the project have welcomed the technology and the tracking device. 85% of caregivers observed that their relatives with dement a were willing to carry the iBeacon; 78%were satisfied with the durability (耐用性) of the iBeacon, and 86% thought that the designated mobile app was easy to use."到目前为止,超过3000人已经在这个项目中获得了iBeacon,近4万名公民下载了该应用程序来帮助搜索。参与该项目的护理人员对该技术和追踪设备表示欢迎。85%的照顾者观察到他们患有痴呆症的亲属愿意携带iBeacon;78%的人对iBeacon的耐用性感到满意,86%的人认为指定的移动应用程序易于使用。可知,人们对新型追踪技术积极反响。故选A。
35.考查词义猜测。根据第四段"When a person with dementia is lost, the caregiver could activate (激活) the missing alarm on the app installed (安装) on his or her mobile phone. And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing. When these citizens' mobile phones find the iBeacon, their location would be sent to the cloud server and then be sent to the caregiver to help with the search."当痴呆症患者迷路时,护理人员可以在他或她的手机上安装的应用程序上激活丢失的警报。然后,在手机上安装了跟踪应用程序的市民将被告知打开蓝牙进行iBeacon搜索,并打开GPS进行位置共享。当这些公民的手机找到iBeacon时,他们的位置会被发送到云服务器,然后被发送给护理人员帮助搜索;以及最后一段"Overall, this programme has promoted dementia friendliness and the usage of technology by mobilizing the public to aid in searching for people with dementia who get lost in the community."总的来说,该计划通过mobilizing公众帮助寻找在社区中迷路的痴呆症患者,促进了痴呆症患者的友好性和技术的使用。可知,新的追踪技术可以通过动员公众帮助寻找在社区迷路的痴呆症患者,推测划线词mobilizing表示"动员",与calling on同义。故选D。
四、第二部分,阅读,第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When your best friends are upset, sad, or disappointed, all you want to do is lift their spirits. Here are some easy ways to cheer them up.
Help your friend clean their room.
Being surrounded by a mess doesn't do much for your mental state. 36.  Helping your friend straighten up their room gives you something productive to do together. Plus, when they're on their own, they can relax in a clean, peaceful space.
Encourage them total kit out.
Talking is effective. Teenagers usually want someone to talk to when they are stressed. 37.  If they aren't interested in talking, invite them to do an activity with you and they will likely start talking.
Practice gratitude,
Thinking about and focusing on the good things in your life can do wonders for lifting your spirits. Help your friend tum their attention to those things. 38.  .
 39.  
Staying active can help get depression(抑郁) away. Invite the person to join you in a dance class or anything else they may have mentioned before that they wanted to tryout but never have. Fun time with friends is surely helpful.
Do an aimless act of kindness together.
 40.  So go out, do things, even small things (e.g., opening a door for someone, paying for someone's drink, smiling at and greeting a stranger, etc.), for others and see how your day changes.
A. Try new things together.
B. Plan for your future together.
C. Just be there for them and listen to them,
D. Together, you can each list all the things you're grateful for.
E. Science has shown just being in nature naturally improves one's mood.
F. Meanwhile, having a tidy space can help you feel more in control and calmer.
G. Oftentimes when we do things for other people, we are the ones that benefit
【答案】36.F;37.C;38.D;39.A;40.G
【知识点】说明文;七选五;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了帮助心情不好的好朋友振奋精神的一些方法。
【点评】考查七选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空前"Being surrounded by a mess doesn't do much for your mental state."被一团乱麻包围对你的精神状态没有多大帮助。说明混乱对精神状态无益;以及空后"Helping your friend straighten up their room gives you something productive to do together. "帮助你的朋友整理他们的房间可以让你们一起做一些富有成效的事情。建议和朋友整理他们的房间,F. Meanwhile, having a tidy space can help you feel more in control and calmer."另一方面,拥有一个整洁的空间可以帮助你感觉更有掌控力和平静"符合语境,说明整洁的空间对精神状态有益,和前文形成对照,引出后文的建议。故选F。
37.根据空前"Talking is effective. Teenagers usually want someone to talk to when they are stressed. "交谈是有效的。当青少年感到压力时,他们通常想找人倾诉。说明交谈的必要性, C. Just be there for them and listen to them," 陪在他们身边,倾听他们的心声"符合语境,建议去倾听,承接前文,其中的listen to和前文的talk to呼应。故选C。
38.根据空前"Thinking about and focusing on the good things in your life can do wonders for lifting your spirits. Help your friend turn their attention to those things. "思考并专注于生活中的美好事物,对提升你的精神有神奇的作用。帮助你的朋友把他们的注意力转移到这些事情上。建议帮助朋友专注于美好事物,D. Together, you can each list all the things you're grateful for."你们可以一起列出所有值得感激的事情"符合语境,具体说明可以列出值得感激的事情,承接前文,且其中的grateful和本段标题中的gratitude呼应。故选D。
39.根据空后"Staying active can help get depression (抑郁) away. Invite the person to join you in a dance class or anything else they may have mentioned before that they wanted to try out but never have."保持活跃可以帮助你远离抑郁。邀请那个人加入你的舞蹈课,或者其他他们之前提到过但从未尝试过的活动。主要建议去尝试一些新的活动, A. Try new things together. "一起尝试新事物"符合语境,契合段落内容。故选A。
40.根据空后"So go out, do things, even small things (e.g., opening a door for someone, paying for someone's drink, smiling at and greeting a stranger. etc.), for others and see how your day changes. "所以走出去,为别人做一些事情,即使是很小的事情(例如,为别人开门,为别人的饮料买单,对陌生人微笑和打招呼等等),看看你的一天是如何变化的。建议去为他人做一些善事,G. Oftentimes when we do things for other people, we are the ones that benefit"通常,当我们为别人做事时,我们是受益的人"符合语境,说明做善事的好处,引出后文内容。故选G。
五、第三部分,语言运用,第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
River and Ryder Rogers are twins who are close and share a lot. Their business 41. was on display at the Acton Children's Business Fair.
In 2020, when River's outdoor activities stopped, she got interested in jewelry making(首饰制作). She 42. it step by step by watching online videos. The next year, she returned to school 43. her special necklaces. Her friends were interested in her 44. designs, which were born out of her unique ideas. That also gave her the 45. and idea to launch her company, River Khai Beads. She has since 46. her collection to include rings, earrings, and paintings. She says she also wants to 47. other girls to make their ideas come true.
Under his sister's influence, Ryder decided to start a business that didn't have any outside 48. . Their parents offered him a box of old T-shirts they had 49. to throw away. He spent a few weeks researching how to 50. these old shirts. Then he 51. the idea to make dog toys with them. Till now, Ryder has sold about 100 toys. He go this materials for free. So he makes 52. to a dog charity(慈善机构) too and plans to make toys for other 53. .
At a September fair, River 54. a prize for her company. When asked how they felt about the prize, Ryder said, "If on c of us wins, we both win. It's more of fun 55. than competition. We're working together to make the world a better place."
41.A. meeting B. contact C. trip D. success
42.A. changed B. learned C. advertised D. checked
43.A. making B. discovering C. exchanging D. wearing
44.A. classic B. traditional C. creative D. simple
45.A. method B. pride
C. guide D. confidence
46.A. recorded B. increased C. controlled D. quit
47.A. contact B. inspire C. invite D. challenge
48.A. arrangements B. responsibilities
C. cost D. comments
49.A. intended B. expected C. accepted D. discussed
50.A. use B. name C. sell D. apply
51.A. gave away B. took down
C. put forward D. clean up
52.A. suggestions B. plans C. cards D. donations
53.A. students B. animals C. companies D. markets
54.A. won B. prepared C. kept D. desired
55.A. cooperation B. celebration C. chance D. honor
【答案】41.D;42.B;43.D;44.C;45.D;46.B;47.B;48.C;49.A;50.A;51.C;52.D;53.B;54.A;55.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一对双胞胎共同努力,在商业上取得成功的故事。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:他们的商业成功在阿克顿儿童商业博览会上得到了展示。A. meeting"会议";B. contact"联系";C. trip"旅行";D. success"成功"。根据下文"At a September fair, River 14 a prize for her company."可知,此处表示他们的商业取得成功,得到了展示。故选D。
42.句意:她通过观看在线视频一步一步地学会了它。A. changed"改变";B. learned"学习";C. advertised"做广告";D. checked"检查"。根据空后"it step by step by watching online videos."可知,她通过看视频学会了制作首饰。故选B。
43.句意:第二年,她戴着自己特制的项链回到学校。A. making"制作";B. discovering"发现";C. exchanging"交换";D. wearing"穿,戴"。根据空后"her special necklaces"以及语境可知,此处表示她戴着项链回到学校。故选D。
44.句意:她的朋友们对她的创意设计很感兴趣,这些创意源于她的独特想法。A. classic"经典的";B. traditional"传统的";C. creative"有创造力的";D. simple"简单的"。根据空后"which were born out of her unique ideas"可知,她的设计来源于她的独特想法,是有创造力的。故选C。
45.句意:这也让她有了信心和想法,创办了自己的公司River Khai Beads。A. method"方法";B. pride"骄傲";C. guide"导游";D. confidence"信心"。根据上文"Her friends were interested in her 4 designs, which were born out of her unique ideas."可知,朋友们对她的设计感兴趣,这给了她创办公司的信心和想法。故选D。
46.句意:此后,她增加了自己的作品,包括戒指、耳环和绘画。A. recorded"记录";B. increased "增加";C. controlled"控制";D. quit"退出"。根据空后"her collection to include rings, earrings, and paintings."可知,她增加了自己的作品。故选B。
47.句意:她说,她也想激励其他女孩实现自己的想法。A. contact"联系";B. inspire"激励";C. invite"邀请";D. challenge"挑战"。根据空后"other girls to make their ideas come true.";以及下文"Under his sister's influence, Ryder decided to start a business that didn't have any outside 8 ."可知,此处表示她想激励其他女孩实现自己的想法。故选B。
48.句意:在姐姐的影响下,莱德决定创办一家没有任何外部成本的公司。A. arrangements"安排";B. responsibilities"责任";C. cost"成本";D. comments"评论"。根据下文"Their parents offered him a box of old T-shirts they had 9 to throw away."以及"Till now, Ryder has sold about 100 toys. He go this materials for free."可知,莱德创办的公司没有外部成本的。故选C。
49.句意:他们的父母给了他一箱他们本来打算扔掉的旧T恤衫。A. intended"打算";B. expected"期望";C. accepted"接受";D. discussed"讨论"。根据空前"Their parents offered him a box of old T-shirts"以及语境可知,这箱旧T恤衫原本是父母打算扔掉的。故选A。
50.句意:他花了几个星期研究如何使用这些旧T恤衫。A. use"使用";B. name"命名";C. sell"出售";D. apply"申请"。根据下文"Then he 11 the idea to make dog toys with them."可知,他花费几个星期的时间,是在研究如何使用这些旧T恤衫。故选A。
51.句意:然后他提出了用它们做狗狗玩具的想法。A. gave away"赠送";B. took down"取下";C. put forward"提出";D. clean up"清理"。根据空后"the idea to make dog toys with them."可知,此处表示他提出了一个想法。故选C。
52.句意:因此,他也向一家狗狗慈善机构捐赠东西,并计划为其他动物制作玩具。A. suggestions"建议";B. plans"计划";C. cards"卡片";D. donations"捐赠"。根据空后"to a dog charity too"可知,此处表示他向慈善机构捐赠东西。故选D。
53.句意:因此,他也向一家狗狗慈善机构捐赠东西,并计划为其他动物制作玩具。A. students"学生";B. animals"动物";C. companies"公司";D. markets"市场"。根据上文"Then he 11 the idea to make dog toys with them."可知,他之前制作了狗狗玩具,此处表示计划为其他动物制作玩具。故选B。
54.句意:在九月的一次博览会上,里弗因她的公司而获奖。A. won"赢";B. prepared"准备";C. kept"保持";D. desired"渴望"。根据空后"a prize for her company"可知,此处表示里弗获得了奖项。故选A。
55.句意:与其说是竞争,不如说是有趣的合作。A. cooperation"合作";B. celebration"庆典";C. chance"机会";D. honor"荣誉"。根据下文"We're working together to make the world a better place."可知,此处表示有趣的合作。故选A。
六、第三部分,语言运用,第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
For Ren Hongjuan, the meeting with her son was short but precious.
The 52-year-old is a sanitation worker(环卫工人) in Dingzhou city, Hebei province, and had not seen her son Ren Xunming for quite a long time a she boarded at school and had been busy 56.  exam preparations. On June 8, the second day of the gaokao, she managed to arrive at her son's test site after finishing a day of work. Wearing 57.  orange uniform, she stood out from the crowd. As the English exam concluded, a wave of students walked out of the hall  58.  (look) for their parents. Ren Xuming didn't expect his mother to meet him, 59.  her an to his mother when he spotted her Ren Hongjuan handed a bottle of water to her son 60.  just finished his English exam in Dingzhou city, Hebei province, on June 8, 2023. Without saying a word, he gave her a big hug and they both cried 61.  (quiet). Their meeting was fleeting(短暂) because Ren Xuming had to return to school 62.  (continue) his exams the following day.
The heartwarming moment was recorded on video and has gone viral receiving many 63.  (comment). One read, "Hardworking mother strongly supports her son. I hope he gets a good result" Another read, "Now, I 64.  (impress) by the mother's love for her son and his gratitude to his mother," and another netizen wrote, "She maybe the 65.  (beautiful) parent in the gaokao."
【答案】56.with;57.an;58.looking;59.but;60.who/that;61.quietly;62.to continue;63.comments;64.am impressed;65.most beautiful
【知识点】人物传记类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了52岁的环卫工人任红娟在高考考场外见到自己的儿子,母子考场外相拥流泪的视频让无数网友动容。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及介词,冠词,非谓语动词,连词,定语从句,副词,名词,时态语态,形容词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:52岁的她是河北省定州市的一名环卫工,她已经很长时间没有见到她的儿子任旭明了,因为她在学校寄宿,一直忙于准备考试。be busy with sth.固定短语,"忙于某事"。故填with。
57.句意:她穿着一件橙色制服,在人群中很显眼。此处泛指"一件橙色的制服",应用不定冠词,orange是以元音音素开头的词,应用an。故填an。
58.句意:随着英语考试的结束,一波又一波的学生走出考场寻找他们的父母。students与look for是逻辑主谓关系,应用现在分词,作伴随状语。故填looking。
59.句意:任旭明没想到妈妈会来接他,但当他看到妈妈时,他跑向了妈妈。前后句意存在转折关系,应用转折连词but。故填but。
60.句意:2023年6月8日,河北省定州市,任红娟递给刚刚完成英语考试的儿子一瓶水。 just finished his English exam in Dingzhou city, Hebei province, on June 8, 2023是限定性定语从句,先行词是son,指人,关系词在从句中作主语,应用引导who或that。故填who/that。
61.句意:他一句话也没说,给了她一个大大的拥抱,两人都默默地哭了起来。此处修饰动词cried,应用副词quietly"默默地",作状语。故填quietly。
62.句意:他们的会面很短暂,因为任旭明第二天要回学校继续考试。此处作目的状语,应用动词不定式。故填to continue。
63.句意:这一感人的时刻被录了下来,并在网上疯传,收到了许多评论。comment是可数名词,由many修饰,应用名词复数形式。故填comments。
64.句意:另一位网友写道:"现在,这位母亲对儿子的爱和对母亲的感激给我留下了深刻的印象。"be impressed by固定短语,"对……印象深刻",句子陈述目前事实,应用一般现在时。故填am impressed。
65.句意:另一位网友写道:"她可能是高考中最美的父母。"由空前the可知,此处应用形容词最高级,意为"最美的父母"。故填most beautiful。
七、第四部分,写作,第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你和留学生Tom约定本周末一起去桂林旅行。请给他写一封邮件,分享你的旅行计划。要点如下:1.到达桂林交通方式;2.活动安排(乘船游览漓江、观看《印象刘三姐》表演、品尝地方美食等);3.征询他的意见。
注意:①词数80左右;②可适当增加细节,使行文连贯。
参考词汇:印象刘三姐Impression of Liu Sanjie
【答案】Dear Tom,
I have made a careful plan for our trip to Guilin by high-speed train at the weekend. The details are as follows.
On Saturday morning we are taking a tour of Lijiang River by boat, along which we can feast our eyes on the breathtaking scenery. In the evening you can't miss a large-scale landscape performance by the Li River, named Impression of Liu Sanjie. After that we will taste local snacks, and Guilin rice noodles are a must-try. What do you think of the plan If you have any questions, please let me know.
Yours
Li hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份写一封邮件,分享你的旅行计划。写作背景:你和留学生Tom约定本周末一起去桂林旅行。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.到达桂林交通方式;2.活动安排(乘船游览漓江、观看《印象刘三姐》表演、品尝地方美食等);3.征询他的意见。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:On Saturday morning we are taking a tour of Lijiang River by boat, along which we can feast our eyes on the breathtaking scenery. 运用了非限制性定语动词;In the evening you can't miss a large-scale landscape performance by the Li River, named Impression of Liu Sanjie.运用了过去分词作定语; After that we will taste local snacks, and Guilin rice noodles are a must-try. 运用了并列句;If you have any questions, please let me know.运用了条件状语从句,祈使句。
八、第四部分,写作,第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In my childhood, my teacher Mrs. Hunter announced that our class would complete a pen-friend project. We would write letters to children in some African countries to make friends with them. So all of us needed to bring stationery(信纸) to school the next day.
Finding some beautiful stationery which was designed with lovely cartoon characters, such as Minnie Mouse and Snow White in the store, I asked my mother to buy it for me. At the store, we lea med that a pack often pieces of such stationery cost close to seven dollars.
"You'll have to use common paper," my mother said. Then, she bought a pack of cheap common paper for me. Obviously, there weren't any cartoon characters on the paper, so I was upset and disappointed. At that time, I didn't know my mother was facing some financial(财政的) problems and was trying hard to support the family.
That night, my mother, a lover of schedules, sent me to the bed at the usual time of 9:30. But then instead of going to bed as she normally did, she remained in the living room. When I didn't hear the voice of a news host through the TV, I wondered what exactly kept my mother up past her bedtime. Walking up to her I found she bent beneath our single lamp, sketching(画素描). When I asked what she was drawing, my mother just covered the page with her arms and ordered me to return to my bed. A week ago, I had begged her for a new box of crayons and she refused. Now I wanted beautiful stationery and she refused again. That night, I lay in bed looking at the moon, believing I was the unluckiest girl in the world.
The next morning, my mother's eyes were black-ringed, and she looked so tired while preparing the breakfast of oatmeal(燕麦糊) in the kitchen. "Drink it before school," she said, pointing at the food.
注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
"I don't want any," I said unhappily, still upset she didn't buy beautiful stationery for me.
Paragraph 2:
"Mom, the cartoon characters are so beautiful"I said, with a smile."Thank you."
【答案】Paragraph 1:
"I don't want any, "I sad unhappily, still upset she didn't buy beautiful stationery for me. She carried two bowls of oatmeal to the table, "I suppose you don't want any of the common stationery, either," a faint smile flashing across her lips. Hearing her words, I immediately noticed a pack of paper next to my bowl. I stepped closer to the table and picked it up without delay, surprisingly seeing other pretty cartoon characters on every piece of paper. Only then did I realize Mom had stayed up to make the drawing.
Paragraph 2:
"Mom, the cartoon characters are so beautiful," I said with a smile, "Thank you." Looking at her black-ringed and tired eyes, I felt a great sense of guilt welling up my heart at the thought of my attitude to my mother, tears blurring my eyes. I held the beautiful stationery and walked to my mother, hugging her tightly, "I'm so sorry and thank you for what you have done for me. I am the luckiest girl in the world." Hearing this, my mother smiled with relief, patting my back gently.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,述了小时候,作者完成一个笔友项目,他们要写信给一些非洲国家的孩子,和他们交朋友,作者想要一些漂亮的信纸,上面有可爱的卡通人物,但是作者的妈妈只给她买了一包便宜的普通纸,作者为此不开心,但妈妈却熬夜给信纸画上卡通人物的故事。段落续写:①由第一段首句内容"‘我不想要,'我不高兴地说,仍然为她没有给我买漂亮的文具而难过。"可知,第一段可描写作者仍然为没有买漂亮的信纸而不高兴,但是发现每张纸上画商了其他漂亮的卡通人物。②由第二段首句内容"‘妈妈,这些卡通人物真漂亮,'我笑着说,‘谢谢你。'"可知,第二段可描写作者意识到妈妈熬夜画了这些画后,倍感愧疚,对妈妈表达感谢。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。 例如: She carried two bowls of oatmeal to the table ,"I suppose you don't want any of the common stationery, either," a faint smile flashing across her lips.运用了宾语从句,独立主格结构; Only then did I realize Mom had stayed up to make the drawing.运用了倒装句; Looking at her black-ringed and tired eyes, I felt a great sense of guilt welling up my heart at the thought of my attitude to my mother, tears blurring my eyes. 运用了现在分词作状语,现在分词作宾补;独立主格结构;I'm so sorry and thank you for what you have done for me.运用了并列句,宾语从句; Hearing this, my mother smiled with relief, patting my back gently.运用了现在分词作状语。
1 / 1广西壮族自治区玉林市2023-2024学年高一上学期11月期中考试英语试题
一、第一部分,听力,第一节,听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1. What is Jane reading
A.A newspaper. B.A magazine. C.A book.
2. What size of jacket does the man need
A.Small. B.Medium. C.Large.
3. What is the woman's favorite animal at the zoo
A.The lion. B.The panda. C.The monkey.
4. What does the woman want to buy for John
A.A calendar B.A car. C.A camera.
5. What is the probable relationship between the speakers
A.Classmates.
B.Mother and son.
C.Teacher and student.
二、第一部分,听力,第二节,听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听材料,回答问题。
6.What sport does the woman's sister take part in
A.Gymnastics. B.Football C.Basketball.
7.Who was injured on the field
A.The woman. B.The man's brother. C.The man.
听材料,回答问题。
8.What does the woman suggest the man do
A.Buy sun cream. B.Go to the hotel. C.Leave the airport.
9.Which country was the man born in
A.Austral in. B.England. C.Japan.
10.How long is the man going to stay
A.For three months. B.For six months. C.For one year.
听材料,回答问题。
11.Where are the speakers
A.In a hospital. B.In a cafe. C.At home.
12.What is wrong with the woman
A.She had a headache.
B.She ate too much chocolate.
C.She was bitten by an insect.
13.What does the man suggest the woman do
A.Go to bed.
B.Drink a cup of tea.
C.Walk in the garden.
听材料,回答问题。
14.What training is the man going to
A.Volleyball. B.Football. C.Basketball.
15.When is the woman supposed to meet Peter
A.At 4:00. B.At 4:30. C.At 5:00
16.How many people might the man bring with him to the party
A.One. B.Two. C.Three.
17.Which food is the woman bringing to the party
A.Hotdogs. B.A cake. C.Pizzas.
听材料,回答问题。
18.How is the group getting to the hotel
A.On foot. B.By bus. C.By taxi.
19.Why will the group arrive late
A.Because of an accident.
B.Because of the bad weather.
C.Because of the heavy traffic.
20.Who is the speaker
A.At our guide. B.A taxi driver C.A hotel manager.
三、第二部分,阅读,第一节,阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
More than two million culture-hungry visitors are expected to gather at the Edinburgh International Festival. With a couple of million more mouths to feed, Edinburgh's restaurants will be crowded all the time. If you can't find a table, try these places.
Eleanore
30-31 Albert Place, 0131 600 0990
This year, with a big fan club, chef and owner Roberta launched her new place Eleanore on the original site of her restaurant. The Little Chartroom. Named after Roberta's boat, Eleanore is comfortable with high-level seating and decorated in white and blue. Dishes range from small to big plates. It's a great place to go for a drink, even when the kitchen is closed
Kora
14-17 Bruntsfield Place, 0131 342 3333
The Kitchin is restaurant royalty(王族) in Edinburgh-The Kitchin has held a Michelin star for 15 years. Named after the Greek God of Spring, Kora, the latest addition, is info mal and relaxed. Like its natural and simple decoration, the menu follows a nature-to-plate rule, offering simply presented foods that are inspired by the seasons.
Bertie's
9 Victoria Street, 0131 322 1000
Bertie's is one of the city's top fish-and-chips spots. It serves the specialty Proper Fish & Chips Its style is grown up yet fun, delivering a relaxed dining experience. Its private area is the perfect place to celebrate parties and special group events for quiet dinners. The large space can serve groups of up to 300 guests
Williams & Johnson
1 Customs Whart, info@ williamsandjohnson.com
"Willie Jay's", as it is known to locals, specializes in single-origin coffees to celebrate their individual characters. They pride themselves on their seasonally picked coffees and their selection changes through the year as they continue to source new fresh crop beans. Each coffee is carefully designed to make the bean's best smell and served in the airy cafe.
21.Where does the name of Eleanore come from
A.Its fan club. B.Its owner's boat.
C.Its popular specialty. D.Its special decoration.
22.Which place is the best choice for a company to hold a dinner party
A.Eleanore B.Kora.
C.Bertie's D.Williams & Johnson.
23.What's special about Williams & Johnson
A.The careful selection of coffee beans.
B.The offering of various special tics
C.The relaxed atmosphere.
D.The long history.
阅读理解
It was the summer of 2005, in the small town of Plano, Texas. Our family was new to town, and we knew no one. This was our third move since leaving eastern Ohio three years before. I wasn't into sports and I was out of most social dealings of a small-town seventh grader, and thus had to prove myself over and over
But things changed in my third period on the second day, I didn't know Mom had signed me up for a choir(合唱团), but it was OK because I liked music. Our teacher, Richard J. Winters, was also new to town and to teaching He was in his 40s, just starting his choir directing career.
He was a former soldier, and l immediately recognized he loved both kids and music. On our first day, he told us what he wanted for us and from us. We each took tums in making music beside the piano, I was nervous to sing in front of the class, but I did it well. When all the students finished singing, he declared, "You are going to be a great choirl!" Through many competitions, our choir proved not just good, but among the best in Texas.
Mr. Winters encouraged us to take part in many competitions and to be proud of our musical talents. He allowed us to be human and make mistakes. "If you are going to make a mistake, make it a good one," he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music.
He was like a father to us in so many ways. With his encouragement, I gained the confidence to follow my careers, as a passionate singer and songwriter in the studio. When we had a gathering for Mr. Winters, "his" kids came from around the world to honor him. We told him what an impact he had had on each of us. Mr. Winters, you taught us how to be champions
24.How did the author probably feel when he moved to Plano
A.Bored. B.Excited. C.Lonely. D.Curious
25.What did Mr. Winters encourage the author to do
A.Try hard to avoid mistakes.
B.Go after his passion confidently
C.Focus on music wholeheartedly.
D.Get along well with other members
26.Which words can be used to describe Mr. Winters
A.Patient and strict. B.Strong and brave.
C.Caring and honest. D.Encouraging and forgiving
27.What can we learn from the text
A.Specialists only master their own field.
B.Students need well-rounded development.
C.A teacher makes a difference to students*life
D.Strict masters produce outstanding students
阅读理解
Twenty years ago, the idea of sharing our lives so openly with the world was unheard of However, for young people today it is considered completely normal to share pictures of their lives and interact(互动) online every day. Fans of social media point out that the world has never been so connected as it has allowed people to make friends, learn about the world and celebrate life.
However, many people have concerns about the effects of this new way of living, particularly around the amount and type of information that is shared so openly. Recently researchers have found that too much time on social media may have some negative effects. They measured people's attitudes and feelings before and after watching social media sites. They found that the mere time people spent on social media, the more unhappy they became.
There are a number of reasons for this. When watching social media, people often see photographs and stories showing beautiful holidays, fun parties and fashionable clothes. People seldom post negative stories or bad pictures, so it can be misleading. For those looking at these pictures and comparing them to their own lives, they can end up feeling depressed. They might think their lives are worse in comparison. Even for those people who post positive stories and pictures, they too can feel stressed and worried. The number of "likes" and comments on their posts can make them anxious about their popularity. Of course, there is also the problem of "cyber bullying"(网络欺凌) where people become victims of bullying online when others make negative or cruel comments about them.
The reality is that social media is a part of modern life and it is not going to go away. This research shows us that it is important to find a balance between our online and offline lives. We don't have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture. If we can do that, we can protect ourselves and enjoy our lives.
28.What effect does social media have according to the recent research
A.It enables people to make more friends on the Internet.
B.It increases unhappiness for people using it too much.
C.It makes people have much more wonderful lives.
D.It helps people to have a better knowledge of the world
29.Why are people worried when they post positive stories
A.They fear others mislead their posts.
B.They think others have happier lives.
C.They fear they may be cyber bullied by others.
D.They fear others have no interest in the stories.
30.How does the author develop paragraph 3
A.By giving causes. B.By listing figures.
C.By making comparison. D.By describing process.
31.What is the author's purpose in writing the passage
A.Persuading people to disconnect from the Internet.
B.Introducing the convenience social media creates.
C.Describing the threats caused by social media.
D.Telling us to balance online and offline lives.
阅读理解
Getting lost is dangerous for older people who suffer from dementia(痴呆症). Naturally, it worries their caregivers too.
One survey in 2021 of 576 family caregivers of people with dementia showed similar popularity in getting lost. According to the survey, only 12% of family caregivers would seek help from friends and neighbors, while nowadays, thanks to technological development, family caregivers increasingly use the reliable GPS function on mobile phones or tracking devices to search for the lost people with dementia.
The tracking device "iBeacon" the researchers developed has fast response and long-distance tracking up to 50m and is battery-saving with 1-year battery life. It is designed in different forms so that it can be put into a wallet or attached to a walking stick to lower the resistance of people with dementia to carry the device.
When a person with dementia is lost, the caregiver could activate(激活) the missing alarm on the app installed (安装) on his or her mobile phone. And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing. When these citizens' mobile phones find the iBeacon, their location would be sent to the cloud server and then be sent to the caregiver to help with the search.
Up to now, over 3, 000 people have obtained the iBeacon in this project and close to 40, 000 citizens have downloaded the app to help with the search. The caregivers participating in the project have welcomed the technology and the tracking device. 85% of caregivers observed that their relatives with dement a were willing to carry the iBeacon; 78%were satisfied with the durability (耐用性) of the iBeacon, and 86% thought that the designated mobile app was easy to use.
Overall, this program mc has promoted dementia friendliness and the usage of technology by mobilizing the public to aid in searching for people with dementia who get lost in the community.
32.What did the survey in 2021 mainly stress
A.The increasing use of GPS in seeking lost elders.
B.The sign if can cc of having caring neighbors.
C.The technological advancement in recent y cars.
D.The necessity of finding professional car c givers.
33.How do citizens help after receiving the missing alarm
A.By downloading the tracking app from a cloud server.
B.By contacting the caregiver with the iBeacon.
C.By turning on their Bluetooth and GPS.
D.By carrying the iBeacon with them.
34.What's the function of the figures in Paragraph 5
A.To show the positive response to the new technology.
B.To show the great number of caregivers in the project.
C.To stress the iBeacon's advantages over other devices.
D.To show the iBeacon's importance to caregivers.
35.What does the underlined word in the last paragraph probably mean
A.Focusing on. B.Depending on.
C.Making up. D.Calling on.
四、第二部分,阅读,第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When your best friends are upset, sad, or disappointed, all you want to do is lift their spirits. Here are some easy ways to cheer them up.
Help your friend clean their room.
Being surrounded by a mess doesn't do much for your mental state. 36.  Helping your friend straighten up their room gives you something productive to do together. Plus, when they're on their own, they can relax in a clean, peaceful space.
Encourage them total kit out.
Talking is effective. Teenagers usually want someone to talk to when they are stressed. 37.  If they aren't interested in talking, invite them to do an activity with you and they will likely start talking.
Practice gratitude,
Thinking about and focusing on the good things in your life can do wonders for lifting your spirits. Help your friend tum their attention to those things. 38.  .
 39.  
Staying active can help get depression(抑郁) away. Invite the person to join you in a dance class or anything else they may have mentioned before that they wanted to tryout but never have. Fun time with friends is surely helpful.
Do an aimless act of kindness together.
 40.  So go out, do things, even small things (e.g., opening a door for someone, paying for someone's drink, smiling at and greeting a stranger, etc.), for others and see how your day changes.
A. Try new things together.
B. Plan for your future together.
C. Just be there for them and listen to them,
D. Together, you can each list all the things you're grateful for.
E. Science has shown just being in nature naturally improves one's mood.
F. Meanwhile, having a tidy space can help you feel more in control and calmer.
G. Oftentimes when we do things for other people, we are the ones that benefit
五、第三部分,语言运用,第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
River and Ryder Rogers are twins who are close and share a lot. Their business 41. was on display at the Acton Children's Business Fair.
In 2020, when River's outdoor activities stopped, she got interested in jewelry making(首饰制作). She 42. it step by step by watching online videos. The next year, she returned to school 43. her special necklaces. Her friends were interested in her 44. designs, which were born out of her unique ideas. That also gave her the 45. and idea to launch her company, River Khai Beads. She has since 46. her collection to include rings, earrings, and paintings. She says she also wants to 47. other girls to make their ideas come true.
Under his sister's influence, Ryder decided to start a business that didn't have any outside 48. . Their parents offered him a box of old T-shirts they had 49. to throw away. He spent a few weeks researching how to 50. these old shirts. Then he 51. the idea to make dog toys with them. Till now, Ryder has sold about 100 toys. He go this materials for free. So he makes 52. to a dog charity(慈善机构) too and plans to make toys for other 53. .
At a September fair, River 54. a prize for her company. When asked how they felt about the prize, Ryder said, "If on c of us wins, we both win. It's more of fun 55. than competition. We're working together to make the world a better place."
41.A. meeting B. contact C. trip D. success
42.A. changed B. learned C. advertised D. checked
43.A. making B. discovering C. exchanging D. wearing
44.A. classic B. traditional C. creative D. simple
45.A. method B. pride
C. guide D. confidence
46.A. recorded B. increased C. controlled D. quit
47.A. contact B. inspire C. invite D. challenge
48.A. arrangements B. responsibilities
C. cost D. comments
49.A. intended B. expected C. accepted D. discussed
50.A. use B. name C. sell D. apply
51.A. gave away B. took down
C. put forward D. clean up
52.A. suggestions B. plans C. cards D. donations
53.A. students B. animals C. companies D. markets
54.A. won B. prepared C. kept D. desired
55.A. cooperation B. celebration C. chance D. honor
六、第三部分,语言运用,第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
For Ren Hongjuan, the meeting with her son was short but precious.
The 52-year-old is a sanitation worker(环卫工人) in Dingzhou city, Hebei province, and had not seen her son Ren Xunming for quite a long time a she boarded at school and had been busy 56.  exam preparations. On June 8, the second day of the gaokao, she managed to arrive at her son's test site after finishing a day of work. Wearing 57.  orange uniform, she stood out from the crowd. As the English exam concluded, a wave of students walked out of the hall  58.  (look) for their parents. Ren Xuming didn't expect his mother to meet him, 59.  her an to his mother when he spotted her Ren Hongjuan handed a bottle of water to her son 60.  just finished his English exam in Dingzhou city, Hebei province, on June 8, 2023. Without saying a word, he gave her a big hug and they both cried 61.  (quiet). Their meeting was fleeting(短暂) because Ren Xuming had to return to school 62.  (continue) his exams the following day.
The heartwarming moment was recorded on video and has gone viral receiving many 63.  (comment). One read, "Hardworking mother strongly supports her son. I hope he gets a good result" Another read, "Now, I 64.  (impress) by the mother's love for her son and his gratitude to his mother," and another netizen wrote, "She maybe the 65.  (beautiful) parent in the gaokao."
七、第四部分,写作,第一节(满分15分)
66. 假定你是李华,你和留学生Tom约定本周末一起去桂林旅行。请给他写一封邮件,分享你的旅行计划。要点如下:1.到达桂林交通方式;2.活动安排(乘船游览漓江、观看《印象刘三姐》表演、品尝地方美食等);3.征询他的意见。
注意:①词数80左右;②可适当增加细节,使行文连贯。
参考词汇:印象刘三姐Impression of Liu Sanjie
八、第四部分,写作,第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In my childhood, my teacher Mrs. Hunter announced that our class would complete a pen-friend project. We would write letters to children in some African countries to make friends with them. So all of us needed to bring stationery(信纸) to school the next day.
Finding some beautiful stationery which was designed with lovely cartoon characters, such as Minnie Mouse and Snow White in the store, I asked my mother to buy it for me. At the store, we lea med that a pack often pieces of such stationery cost close to seven dollars.
"You'll have to use common paper," my mother said. Then, she bought a pack of cheap common paper for me. Obviously, there weren't any cartoon characters on the paper, so I was upset and disappointed. At that time, I didn't know my mother was facing some financial(财政的) problems and was trying hard to support the family.
That night, my mother, a lover of schedules, sent me to the bed at the usual time of 9:30. But then instead of going to bed as she normally did, she remained in the living room. When I didn't hear the voice of a news host through the TV, I wondered what exactly kept my mother up past her bedtime. Walking up to her I found she bent beneath our single lamp, sketching(画素描). When I asked what she was drawing, my mother just covered the page with her arms and ordered me to return to my bed. A week ago, I had begged her for a new box of crayons and she refused. Now I wanted beautiful stationery and she refused again. That night, I lay in bed looking at the moon, believing I was the unluckiest girl in the world.
The next morning, my mother's eyes were black-ringed, and she looked so tired while preparing the breakfast of oatmeal(燕麦糊) in the kitchen. "Drink it before school," she said, pointing at the food.
注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
"I don't want any," I said unhappily, still upset she didn't buy beautiful stationery for me.
Paragraph 2:
"Mom, the cartoon characters are so beautiful"I said, with a smile."Thank you."
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: What are you reading, Jane
W: I am reading a newspaper from England. Steve showed me an interesting article.
M: I thought it looked different from the local one.
【分析】问题: Jane 在读什么?根据"I am reading a newspaper from England. "我正在读一份来自英国的报纸。故选A。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2.【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I'm looking for this green jacket in large. All you have on display are medium sizes.
W: I'm afraid we've sold out of the large and small sizes. We do have the blue one in large.
【分析】问题:女士需要多大尺寸的夹克?根据" I'm looking for this green jacket in large. "我在找这件大码的绿色夹克。故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去抓取关键词,选出正确答案。
3.【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: What is your favourite animal at the zoo Mine is the monkeys.
W: The lions scare me because they make a loud roar(吼叫). I like the panda and he is funny.
【分析】问题:女士在动物园里最喜欢的动物是什么?根据" I like the panda and he is funny."我喜欢熊猫,它很有趣。故选B。
【点评】考查短对话理解,听录音前快速浏览选项,听录音时抓取关键词,选出正确答案。
4.【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: I was thinking of getting John a calendar. He likes classic cars, but he also likes black and white pictures of the city.
M: I always get my brother a funny one with cartoons.
【分析】问题:男士想给约翰买什么?根据"I was thinking of getting John a calendar."我在想给约翰买一本日历。故选A。
【点评】考查对话型听力题。听前要快速浏览答语,理解答语意思,听时要注意力集中,选出答案。
5.【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Is there something worrying you in class, Brian Something I can help with
M: Yes, Mrs. Smart. My mum is messaging me. Can I call her now
【分析】问题:谈话人之间可能存在什么关系?根据"Is there something worrying you in class, Brian Something I can help with "班上有什么事让你担心吗,布莱恩?有什么我能帮忙的吗?;以及" Yes, Mrs. Smart. My mum is messaging me. Can I call her now "是的,夫人。聪明。我妈妈在给我发短信。我现在可以给她打电话吗?可推知他们可能是师生,故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去听关键词。
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: My sister is going to be on TV. She's part of the national gymnastics team. Her team is great.
M: That's cool. My brother used to play football. He was on TV a lot scoring goals. He also likes to play basketball.
W: What happened to him
M: He got injured on the field. Now he works as a football coach.
W: What a pity! But it is not bad to be a coach.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:女士的姐姐参加什么运动?根据"She's part of the national gymnastics team."她是国家体操队的一员。故选A。
7.问题:谁在球场上受伤了?根据"My brother used to play football. He was on TV a lot scoring goals. He also likes to play basketball."我哥哥以前踢足球。他经常在电视上进球。他还喜欢打篮球;"What happened to him "他怎么了?;以及"He got injured on the field. "他在球场上受伤了。故选B。
【答案】8.A
9.C
10.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Welcome to Australia. Can I see your passport please
M: Here it is. It's quite hot here.
W: It's hot all year round. Hope you brought sun cream.
M: I didn't actually. I was going to get some once I check in to my hotel.
W: Why don't you buy some before you leave the airport Your passport says you are from Japan but you have an English accent.
M: I was born in Japan. I moved to England when I was three.
W: How long are you planning on staying here
M: For six months. I'm on a student visa.
【点评】考查长对话理解,首先阅读题目,画出关键词,再根据录音匹配作答。
8.问题:女士建议男士做什么?根据"It's hot all year round. Hope you brought sun cream."一年四季都很热。希望你带了防晒霜。故选A。
9.问题:男士出生在哪个国家?根据"Your passport says you are from Japan"你的护照上写着你来自日本,故选C。
10.问题:男士要呆多久?根据"For six months."六个月。故选B。
【答案】11.C
12.B
13.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Dad, I have a stomachache.
M: Well, I told you not to eat that full bar of chocolate.
W: I said I'd meet my friends in a cafe but I can't even move.
M: You need to walk it off. Walk around the garden and you'll be fine.
W: But it really hurts. I think I need to go to the hospital. Where's mom
M: Honey, your mom is in bed upstairs. An insect bit her and made her ill, remember
W: But I'm ill too. M: Don't worry. Let me finish my cup of tea and then we will go to the hospital together, okay
W: OK.
【点评】考查长对话理解,首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
11.问题:谈话人在哪里?根据"-Honey, your mom is in bed upstairs. "亲爱的,你妈妈在楼上的床上。可推知他们在家,故选C。
12.问题:女士怎么了?根据"I told you not to eat that full bar of chocolate. "我告诉过你不要吃那整条巧克力。可推知她吃了太多巧克力。故选B。
13.问题:男士建议女士做什么?根据"You need to walk it off. Walk around the garden and you'll be fine."你需要走走。在花园里走走,你会没事的。故选C。
【答案】14.C
15.B
16.A
17.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: Hey, what are you up to
M: I'm on my way to basketball training. What's up
W: We're watching the World Cup Final at Peter's place this afternoon. Come
M: I'm not a big football fan. But it sounds like a fun party. What time does it start
W: The match starts at five, and we're meeting at his place at half past four.
M: Cool. My training actually ends at four. I'll take a shower and head straight over, and should be there by five.
W: Great! Could you invite Sam and Mark
M: Mark is out of town, but I'm sure Sam would love to come.
W: Feel free to bring snacks with you. Peter will order pizzas and I'm bringing a cake.
M: I'll get some hotdogs!
【点评】考查细节理解,首先理解题干,画出关键词,再根据录音匹配作答。
14.问题:男士要接受什么训练?根据" I'm on my way to basketball training. "我正在去篮球训练的路上。故选C。
15.问题:女士应该什么时候见彼得?根据"and we're meeting at his place at half past four."我们四点半在他的住处见面。故选B。
16.问题:男士能带多少人参加聚会?根据"but I'm sure Sam would love to come."但我相信Sam很乐意来。故选A。
17.问题:女士带什么食物来参加聚会?根据"and I'm bringing a cake."我要带一个蛋糕。故选B。
【答案】18.B
19.C
20.A
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 Hello, everyone. First, I'd like to welcome you all to our city. The bus ride to the hotel usually takes about 15 minutes. But we will arrive a little late today, because there are too many cars and buses on the road. Now, I'd like to take a minute to introduce our city. Our city is a beautiful, quiet one for you to relax in. You can go shopping in our big malls, taste famous local food, or take a walk along the beach. Please do not swim in the sea, because it is not safe. If you want to get around the city, it is better to take the bus, rather than a taxi. The bus ticket costs about 1 dollar. Now, please sit back and enjoy the view on your left side. You are sure to have a wonderful vacation here for two weeks.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
18.问题:团队是如何到达酒店的?根据"The bus ride to the hotel usually takes about 15 minutes. "坐公共汽车到旅馆通常需要15分钟左右。故选B。
19.问题:为什么团队会迟到?根据"But we will arrive a little late today, because there are too many cars and buses on the road"但是我们今天会晚一点到达,因为路上有太多的汽车和公共汽车。故选C。
20.问题:发言人是谁?根据"Hello, everyone. First, I'd like to welcome you all to our city."大家好。首先,我欢迎大家来到我们的城市;以及"Now, please sit back and enjoy the view on your left side. You are sure to have a wonderful vacation here for two weeks."现在,请坐下来欣赏你左边的景色。你肯定会在这里度过两个星期的美好假期。可推知发言人可能是一名导游,故选A。
【答案】21.B
22.C
23.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了在爱丁堡艺术节上游客可以随时就餐的四家餐馆。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断,注意先略读文章,是一篇介绍类阅读,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据Eleanore 部分中的"This year, with a big fan club, chef and owner Roberta launched her new place Eleanore on the original site of her restaurant. The Little Chartroom named after Roberta's boat."今年,拥有众多粉丝的厨师兼老板Roberta在自己餐厅的原址上开设了新餐厅Eleanore。以Roberta的船命名的小海图室。可知,Eleanore的名字来自其主人的船。故选B。
22.考查细节理解。根据Bertie's部分中的"Its private area is the perfect place to celebrate parties and special group events for quiet dinners. The large space can serve groups of up to 300 guests."它的私人区域是庆祝聚会和特殊团体活动安静晚餐的理想场所。这个大空间可以为多达300名客人提供服务。可知,Bertie's是公司举办晚宴的最佳选择。故选C。
23.考查推理判断。根据Williams &Johnson 部分中的"They pride themselves on their seasonally picked coffees and their selection changes through the year as they continue to source new fresh crop beans."他们为自己当季采摘的咖啡感到自豪,他们的选择在一年中不断变化,因为他们继续采购新的新鲜作物咖啡豆。可推知,Williams & Johnson的特点是对咖啡豆的精心挑选。故选A。
【答案】24.C
25.B
26.D
27.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了得益于一位良师的鼓励,作者鼓起勇气追求音乐梦想。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查推理判断。根据第一段中的"Our family was new to town, and we knew no one. This was our third move since leaving eastern Ohio three years before. I wasn't into sports and I was out of most social dealings of a small-town seventh grader, and thus had to prove myself over and over. "我们一家刚搬到镇上,谁也不认识。这是我们三年前离开俄亥俄州东部后的第三次搬家。我不喜欢体育运动,也不参与小镇七年级学生的大部分社交活动,因此我不得不一次又一次地证明自己。可知,当作者搬到普莱诺时,他谁也不认识,也不参与小镇七年级学生的大部分社交活动。由此推知,他可能感到孤独。故选C。
25.考查细节理解。根据第三段中的"You are going to be a great choir! "你们会成为一个很棒的合唱团!;以及第四段中的"He allowed us to be human and make mistakes.‘If you are going to make a mistake, make it a good one,' he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music."他允许我们做人,允许我们犯错。他曾经说过:"如果你要犯错误,那就犯个好错误。"在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐。可知,温特斯鼓励作者自信地追寻自己的激情。故选B。
26.考查推理判断。根据第四段中的"He allowed us to be human and make mistakes. ‘If you are going to make a mistake, make it a good one,' he once said. With his encouragement, I found my home and my passion: music. "他允许我们做人,允许我们犯错。他曾经说过:"如果你要犯错误,那就犯个好错误。"在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐。可知,温特斯允许学生犯错,鼓励学生追求热爱的事物。由此推知,他很励志、很宽容。故选D。
27.考查推理判断。根据倒数第二段中的"With his encouragement, I found my home and my passion: music. "在他的鼓励下,我找到了我的家和我的激情:音乐;以及最后一段中的"With his encouragement, I gained the confidence to follow my careers, as a passionate singer and songwriter in the studio. When we had a gathering for Mr. Winters, ‘his' kids came from around the world to honor him. We told him what an impact he had had on each of us. Mr. Winters, you taught us how to be champions. "在他的鼓励下,我获得了继续我的事业的信心,成为了一名充满激情的歌手和词曲作者。当我们为温特斯先生举行聚会时,"他的"孩子们从世界各地赶来向他表示敬意。我们告诉他,他对我们每个人都产生了怎样的影响。温特斯先生,你教会了我们如何成为冠军。可知,作者因为老师的鼓励和教导勇敢地追求自己对音乐的热爱,最终在音乐上有所成就。可推知,老师对学生的影响很重要, 有时可以改变学生的一生。故选C。
【答案】28.B
29.C
30.A
31.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了社交媒体的流行以及对人们生活的影响,并提醒人们用正确的心态去对待社交媒体所展示的内容。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇生活类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"They measured people's attitudes and feelings before and after watching social media sites. They found that the mere time people spent on social media, the more unhappy they became."他们测量了人们在观看社交媒体网站前后的态度和感受。他们发现,人们花在社交媒体上的时间越长,他们就越不开心。可知,如果人们过度使用社交媒体,人们会不快乐。故选B。
29.考查推理判断。根据第三段中的"Even for those people who post positive stories and pictures, they too can feel stressed and worried. The number of ‘likes' and comments on their posts can make them anxious about their popularity. Of course, there is also the problem of ‘cyber bullying' where people become victims of bullying online when others make negative or cruel comments about them."即使是那些发布正面故事和图片的人,他们也会感到压力和担忧。他们帖子上的"点赞"和评论数量会让他们对自己的受欢迎程度感到焦虑。当然,还有"网络欺凌"的问题,当其他人对他们发表负面或残酷的评论时,人们会成为网络欺凌的受害者。可知,发布积极故事的人们也会害怕遭遇其他人的网络欺凌。故选C。
30.考查推理判断。根据第三段中的 "There are a number of reasons for this."这个的原因有很多;以及段落内容可知,本段主要介绍了人们使用社交媒体时间越长越不开心的原因,即作者是通过给出原因来展开第三段的。故选A。
31.考查推理判断。根据最后一段"This research shows us that it is important to find a balance between our online and offline lives. We don't have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture."这项研究向我们表明,在我们的线上和线下生活之间找到平衡是很重要的。我们不必为了过上幸福的生活而与互联网断开连接,但我们应该意识到,我们看到的图片和读到的故事只是更大图景的一部分。可知,作者写这篇文章是为了提醒读者平衡线上和线下生活,这是很重要的。故选D。
【答案】32.A
33.C
34.A
35.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一项助力寻找走丢的痴呆老人的新技术。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查推理判断。根据第二段中的"According to the survey, only 12% of family caregivers would seek help from friends and neighbors, while nowadays, thanks to technological development, family caregivers increasingly use the reliable GPS function on mobile phones or tracking devices to search for the lost people with dementia."根据调查,只有12%的家庭护理人员会向朋友和邻居寻求帮助,而如今,由于技术的发展,家庭护理人员越来越多地使用手机或跟踪设备上的可靠GPS功能来寻找痴呆症走失者。可知,家庭护理人员在家人走失后很少向他人寻求帮助,而更多选择使用追踪设备,此可推知,该调查是想强调追踪设备已广泛用于寻找失踪的老人。故选A。
33.考查细节理解。根据第四段中的"And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing."然后,在手机上安装了跟踪应用程序的市民将被告知打开蓝牙进行iBeacon搜索,并打开GPS进行位置共享。可知,市民们可以通过开启蓝牙和GPS来帮助寻找携带 iBeacon的走失人口。故选C。
34.考查推理判断。根据第五段"Up to now, over 3, 000 people have obtained the iBeacon in this project and close to 40, 000 citizens have downloaded the app to help with the search. The caregivers participating in the project have welcomed the technology and the tracking device. 85% of caregivers observed that their relatives with dement a were willing to carry the iBeacon; 78%were satisfied with the durability (耐用性) of the iBeacon, and 86% thought that the designated mobile app was easy to use."到目前为止,超过3000人已经在这个项目中获得了iBeacon,近4万名公民下载了该应用程序来帮助搜索。参与该项目的护理人员对该技术和追踪设备表示欢迎。85%的照顾者观察到他们患有痴呆症的亲属愿意携带iBeacon;78%的人对iBeacon的耐用性感到满意,86%的人认为指定的移动应用程序易于使用。可知,人们对新型追踪技术积极反响。故选A。
35.考查词义猜测。根据第四段"When a person with dementia is lost, the caregiver could activate (激活) the missing alarm on the app installed (安装) on his or her mobile phone. And then the citizens who have installed the tracking app on their mobile phones will be informed to turn on their Bluetooth for iBeacon searching and GPS for location sharing. When these citizens' mobile phones find the iBeacon, their location would be sent to the cloud server and then be sent to the caregiver to help with the search."当痴呆症患者迷路时,护理人员可以在他或她的手机上安装的应用程序上激活丢失的警报。然后,在手机上安装了跟踪应用程序的市民将被告知打开蓝牙进行iBeacon搜索,并打开GPS进行位置共享。当这些公民的手机找到iBeacon时,他们的位置会被发送到云服务器,然后被发送给护理人员帮助搜索;以及最后一段"Overall, this programme has promoted dementia friendliness and the usage of technology by mobilizing the public to aid in searching for people with dementia who get lost in the community."总的来说,该计划通过mobilizing公众帮助寻找在社区中迷路的痴呆症患者,促进了痴呆症患者的友好性和技术的使用。可知,新的追踪技术可以通过动员公众帮助寻找在社区迷路的痴呆症患者,推测划线词mobilizing表示"动员",与calling on同义。故选D。
【答案】36.F;37.C;38.D;39.A;40.G
【知识点】说明文;七选五;日常生活类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了帮助心情不好的好朋友振奋精神的一些方法。
【点评】考查七选五,本文是一篇生活类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空前"Being surrounded by a mess doesn't do much for your mental state."被一团乱麻包围对你的精神状态没有多大帮助。说明混乱对精神状态无益;以及空后"Helping your friend straighten up their room gives you something productive to do together. "帮助你的朋友整理他们的房间可以让你们一起做一些富有成效的事情。建议和朋友整理他们的房间,F. Meanwhile, having a tidy space can help you feel more in control and calmer."另一方面,拥有一个整洁的空间可以帮助你感觉更有掌控力和平静"符合语境,说明整洁的空间对精神状态有益,和前文形成对照,引出后文的建议。故选F。
37.根据空前"Talking is effective. Teenagers usually want someone to talk to when they are stressed. "交谈是有效的。当青少年感到压力时,他们通常想找人倾诉。说明交谈的必要性, C. Just be there for them and listen to them," 陪在他们身边,倾听他们的心声"符合语境,建议去倾听,承接前文,其中的listen to和前文的talk to呼应。故选C。
38.根据空前"Thinking about and focusing on the good things in your life can do wonders for lifting your spirits. Help your friend turn their attention to those things. "思考并专注于生活中的美好事物,对提升你的精神有神奇的作用。帮助你的朋友把他们的注意力转移到这些事情上。建议帮助朋友专注于美好事物,D. Together, you can each list all the things you're grateful for."你们可以一起列出所有值得感激的事情"符合语境,具体说明可以列出值得感激的事情,承接前文,且其中的grateful和本段标题中的gratitude呼应。故选D。
39.根据空后"Staying active can help get depression (抑郁) away. Invite the person to join you in a dance class or anything else they may have mentioned before that they wanted to try out but never have."保持活跃可以帮助你远离抑郁。邀请那个人加入你的舞蹈课,或者其他他们之前提到过但从未尝试过的活动。主要建议去尝试一些新的活动, A. Try new things together. "一起尝试新事物"符合语境,契合段落内容。故选A。
40.根据空后"So go out, do things, even small things (e.g., opening a door for someone, paying for someone's drink, smiling at and greeting a stranger. etc.), for others and see how your day changes. "所以走出去,为别人做一些事情,即使是很小的事情(例如,为别人开门,为别人的饮料买单,对陌生人微笑和打招呼等等),看看你的一天是如何变化的。建议去为他人做一些善事,G. Oftentimes when we do things for other people, we are the ones that benefit"通常,当我们为别人做事时,我们是受益的人"符合语境,说明做善事的好处,引出后文内容。故选G。
【答案】41.D;42.B;43.D;44.C;45.D;46.B;47.B;48.C;49.A;50.A;51.C;52.D;53.B;54.A;55.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了一对双胞胎共同努力,在商业上取得成功的故事。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:他们的商业成功在阿克顿儿童商业博览会上得到了展示。A. meeting"会议";B. contact"联系";C. trip"旅行";D. success"成功"。根据下文"At a September fair, River 14 a prize for her company."可知,此处表示他们的商业取得成功,得到了展示。故选D。
42.句意:她通过观看在线视频一步一步地学会了它。A. changed"改变";B. learned"学习";C. advertised"做广告";D. checked"检查"。根据空后"it step by step by watching online videos."可知,她通过看视频学会了制作首饰。故选B。
43.句意:第二年,她戴着自己特制的项链回到学校。A. making"制作";B. discovering"发现";C. exchanging"交换";D. wearing"穿,戴"。根据空后"her special necklaces"以及语境可知,此处表示她戴着项链回到学校。故选D。
44.句意:她的朋友们对她的创意设计很感兴趣,这些创意源于她的独特想法。A. classic"经典的";B. traditional"传统的";C. creative"有创造力的";D. simple"简单的"。根据空后"which were born out of her unique ideas"可知,她的设计来源于她的独特想法,是有创造力的。故选C。
45.句意:这也让她有了信心和想法,创办了自己的公司River Khai Beads。A. method"方法";B. pride"骄傲";C. guide"导游";D. confidence"信心"。根据上文"Her friends were interested in her 4 designs, which were born out of her unique ideas."可知,朋友们对她的设计感兴趣,这给了她创办公司的信心和想法。故选D。
46.句意:此后,她增加了自己的作品,包括戒指、耳环和绘画。A. recorded"记录";B. increased "增加";C. controlled"控制";D. quit"退出"。根据空后"her collection to include rings, earrings, and paintings."可知,她增加了自己的作品。故选B。
47.句意:她说,她也想激励其他女孩实现自己的想法。A. contact"联系";B. inspire"激励";C. invite"邀请";D. challenge"挑战"。根据空后"other girls to make their ideas come true.";以及下文"Under his sister's influence, Ryder decided to start a business that didn't have any outside 8 ."可知,此处表示她想激励其他女孩实现自己的想法。故选B。
48.句意:在姐姐的影响下,莱德决定创办一家没有任何外部成本的公司。A. arrangements"安排";B. responsibilities"责任";C. cost"成本";D. comments"评论"。根据下文"Their parents offered him a box of old T-shirts they had 9 to throw away."以及"Till now, Ryder has sold about 100 toys. He go this materials for free."可知,莱德创办的公司没有外部成本的。故选C。
49.句意:他们的父母给了他一箱他们本来打算扔掉的旧T恤衫。A. intended"打算";B. expected"期望";C. accepted"接受";D. discussed"讨论"。根据空前"Their parents offered him a box of old T-shirts"以及语境可知,这箱旧T恤衫原本是父母打算扔掉的。故选A。
50.句意:他花了几个星期研究如何使用这些旧T恤衫。A. use"使用";B. name"命名";C. sell"出售";D. apply"申请"。根据下文"Then he 11 the idea to make dog toys with them."可知,他花费几个星期的时间,是在研究如何使用这些旧T恤衫。故选A。
51.句意:然后他提出了用它们做狗狗玩具的想法。A. gave away"赠送";B. took down"取下";C. put forward"提出";D. clean up"清理"。根据空后"the idea to make dog toys with them."可知,此处表示他提出了一个想法。故选C。
52.句意:因此,他也向一家狗狗慈善机构捐赠东西,并计划为其他动物制作玩具。A. suggestions"建议";B. plans"计划";C. cards"卡片";D. donations"捐赠"。根据空后"to a dog charity too"可知,此处表示他向慈善机构捐赠东西。故选D。
53.句意:因此,他也向一家狗狗慈善机构捐赠东西,并计划为其他动物制作玩具。A. students"学生";B. animals"动物";C. companies"公司";D. markets"市场"。根据上文"Then he 11 the idea to make dog toys with them."可知,他之前制作了狗狗玩具,此处表示计划为其他动物制作玩具。故选B。
54.句意:在九月的一次博览会上,里弗因她的公司而获奖。A. won"赢";B. prepared"准备";C. kept"保持";D. desired"渴望"。根据空后"a prize for her company"可知,此处表示里弗获得了奖项。故选A。
55.句意:与其说是竞争,不如说是有趣的合作。A. cooperation"合作";B. celebration"庆典";C. chance"机会";D. honor"荣誉"。根据下文"We're working together to make the world a better place."可知,此处表示有趣的合作。故选A。
【答案】56.with;57.an;58.looking;59.but;60.who/that;61.quietly;62.to continue;63.comments;64.am impressed;65.most beautiful
【知识点】人物传记类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了52岁的环卫工人任红娟在高考考场外见到自己的儿子,母子考场外相拥流泪的视频让无数网友动容。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及介词,冠词,非谓语动词,连词,定语从句,副词,名词,时态语态,形容词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:52岁的她是河北省定州市的一名环卫工,她已经很长时间没有见到她的儿子任旭明了,因为她在学校寄宿,一直忙于准备考试。be busy with sth.固定短语,"忙于某事"。故填with。
57.句意:她穿着一件橙色制服,在人群中很显眼。此处泛指"一件橙色的制服",应用不定冠词,orange是以元音音素开头的词,应用an。故填an。
58.句意:随着英语考试的结束,一波又一波的学生走出考场寻找他们的父母。students与look for是逻辑主谓关系,应用现在分词,作伴随状语。故填looking。
59.句意:任旭明没想到妈妈会来接他,但当他看到妈妈时,他跑向了妈妈。前后句意存在转折关系,应用转折连词but。故填but。
60.句意:2023年6月8日,河北省定州市,任红娟递给刚刚完成英语考试的儿子一瓶水。 just finished his English exam in Dingzhou city, Hebei province, on June 8, 2023是限定性定语从句,先行词是son,指人,关系词在从句中作主语,应用引导who或that。故填who/that。
61.句意:他一句话也没说,给了她一个大大的拥抱,两人都默默地哭了起来。此处修饰动词cried,应用副词quietly"默默地",作状语。故填quietly。
62.句意:他们的会面很短暂,因为任旭明第二天要回学校继续考试。此处作目的状语,应用动词不定式。故填to continue。
63.句意:这一感人的时刻被录了下来,并在网上疯传,收到了许多评论。comment是可数名词,由many修饰,应用名词复数形式。故填comments。
64.句意:另一位网友写道:"现在,这位母亲对儿子的爱和对母亲的感激给我留下了深刻的印象。"be impressed by固定短语,"对……印象深刻",句子陈述目前事实,应用一般现在时。故填am impressed。
65.句意:另一位网友写道:"她可能是高考中最美的父母。"由空前the可知,此处应用形容词最高级,意为"最美的父母"。故填most beautiful。
66.【答案】Dear Tom,
I have made a careful plan for our trip to Guilin by high-speed train at the weekend. The details are as follows.
On Saturday morning we are taking a tour of Lijiang River by boat, along which we can feast our eyes on the breathtaking scenery. In the evening you can't miss a large-scale landscape performance by the Li River, named Impression of Liu Sanjie. After that we will taste local snacks, and Guilin rice noodles are a must-try. What do you think of the plan If you have any questions, please let me know.
Yours
Li hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份写一封邮件,分享你的旅行计划。写作背景:你和留学生Tom约定本周末一起去桂林旅行。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.到达桂林交通方式;2.活动安排(乘船游览漓江、观看《印象刘三姐》表演、品尝地方美食等);3.征询他的意见。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:On Saturday morning we are taking a tour of Lijiang River by boat, along which we can feast our eyes on the breathtaking scenery. 运用了非限制性定语动词;In the evening you can't miss a large-scale landscape performance by the Li River, named Impression of Liu Sanjie.运用了过去分词作定语; After that we will taste local snacks, and Guilin rice noodles are a must-try. 运用了并列句;If you have any questions, please let me know.运用了条件状语从句,祈使句。
67.【答案】Paragraph 1:
"I don't want any, "I sad unhappily, still upset she didn't buy beautiful stationery for me. She carried two bowls of oatmeal to the table, "I suppose you don't want any of the common stationery, either," a faint smile flashing across her lips. Hearing her words, I immediately noticed a pack of paper next to my bowl. I stepped closer to the table and picked it up without delay, surprisingly seeing other pretty cartoon characters on every piece of paper. Only then did I realize Mom had stayed up to make the drawing.
Paragraph 2:
"Mom, the cartoon characters are so beautiful," I said with a smile, "Thank you." Looking at her black-ringed and tired eyes, I felt a great sense of guilt welling up my heart at the thought of my attitude to my mother, tears blurring my eyes. I held the beautiful stationery and walked to my mother, hugging her tightly, "I'm so sorry and thank you for what you have done for me. I am the luckiest girl in the world." Hearing this, my mother smiled with relief, patting my back gently.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,述了小时候,作者完成一个笔友项目,他们要写信给一些非洲国家的孩子,和他们交朋友,作者想要一些漂亮的信纸,上面有可爱的卡通人物,但是作者的妈妈只给她买了一包便宜的普通纸,作者为此不开心,但妈妈却熬夜给信纸画上卡通人物的故事。段落续写:①由第一段首句内容"‘我不想要,'我不高兴地说,仍然为她没有给我买漂亮的文具而难过。"可知,第一段可描写作者仍然为没有买漂亮的信纸而不高兴,但是发现每张纸上画商了其他漂亮的卡通人物。②由第二段首句内容"‘妈妈,这些卡通人物真漂亮,'我笑着说,‘谢谢你。'"可知,第二段可描写作者意识到妈妈熬夜画了这些画后,倍感愧疚,对妈妈表达感谢。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。 例如: She carried two bowls of oatmeal to the table ,"I suppose you don't want any of the common stationery, either," a faint smile flashing across her lips.运用了宾语从句,独立主格结构; Only then did I realize Mom had stayed up to make the drawing.运用了倒装句; Looking at her black-ringed and tired eyes, I felt a great sense of guilt welling up my heart at the thought of my attitude to my mother, tears blurring my eyes. 运用了现在分词作状语,现在分词作宾补;独立主格结构;I'm so sorry and thank you for what you have done for me.运用了并列句,宾语从句; Hearing this, my mother smiled with relief, patting my back gently.运用了现在分词作状语。
1 / 1
同课章节目录