重庆市七校2023-2024学年高一上学期期中联考英语试题
一、第一部分:听力,第一节,听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1. How much was the car last Friday
A.$1,100. B.$1,250. C.$1,400.
【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: Look at the present price of the second - hand car! 1,250 dollars now! It costs 150 less than last Friday.
W: Well, I'd like to know the exact discount on it.
【分析】问题:上周五这辆车多少钱?根据"Look at the present price of the second - hand car! 1,250 dollars now! It costs 150 less than last Friday."看看这辆二手车现在的价格!现在1250美元!它比上周五便宜了150美元。可知上周五的价格是$1250+$150=$1400,故选C。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2. What does the man think the weather will be like in the afternoon
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Look at the clouds! I'd love to go out, but I think it's going to rain.
M: Maybe, but I think it'll be sunny this afternoon.
W: I hope you're right.
【分析】问题:男士认为下午的天气会怎样?根据" but I think it'll be sunny this afternoon."但我想今天下午会很晴朗。故选B。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去抓取关键词,选出正确答案。
3. What is the woman's suggestion for thanking the neighbor
A.To make something for her.
B.To buy something for her.
C.To fix something for her.
【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I'm going to get my neighbor a gift for thanking her for fixing my mailbox while I was away. I was thinking of buying her flowers.
W: You should cook a meal for her instead. It's more personal and I think she would appreciate it more.
【分析】问题:这位女士对感谢邻居有什么建议?根据"You should cook a meal for her instead. It's more personal and I think she would appreciate it more."你应该给她做顿饭。这更个性,我想她会更感激的,故选A。
【点评】考查短对话理解,听录音前快速浏览选项,听录音时抓取关键词,选出正确答案。
4. Where is the woman now
A.On 20th Street. B.On 24th Street. C.In Jim's office.
【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Hello, Thomas This is Debra. I'm on my way to Jim's office, but I'm a bit confused.
M: Where are you
W: I ' m on 24th Street.
M: OK. I'll call Jim to pick you up, then.
【分析】问题:女士现在在哪里?根据" I ' m on 24th Street."我在24街。故选B。
【点评】考查对话型听力题。听前要快速浏览答语,理解答语意思,听时要注意力集中,选出答案。
5. What does the candy taste like
A.Sweet and salty. B.Sweet and sour. C.Sour and salty.
【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I've never had candy like this before. It isn't very sweet. What's it made from
M: A fruit that's quite sour. It is also salty, isn't it I love these two tastes existing together.
【分析】问题:糖果尝起来怎么样?根据"A fruit that's quite sour. It is also salty, isn't it I love these two tastes existing together."一种很酸的水果。它也很咸,不是吗?我喜欢这两种口味共存。故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去听关键词。
二、第一部分:听力,第二节,听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听材料,回答问题。
6.What is the woman nervous about
A.Her new job.
B.A celebration she needs to plan.
C.A job interview.
7.What will the man do tomorrow evening
A.Visit a new friend.
B.See a movie.
C.Entertain his co-workers.
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: I start my first day of work tomorrow. I'm feeling very nervous.
M: You'll be great! They wouldn't have given you the job otherwise.
W: I guess you're right. My co-workers seem nice.
M: Hopefully, you'll be able to make some new friends. How about we go to the movies tomorrow night to celebrate your first day
W: That sounds wonderful. It'll give me something to look forward to.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:女士在紧张什么?根据"I start my first day of work tomorrow. I'm feeling very nervous."我明天开始第一天的工作。我感到非常紧张。故选A。
7.问题:男士明晚要做什么?根据"How about we go to the movies tomorrow night to celebrate your first day "明晚我们去看电影庆祝你的第一天怎么样?;以及"That sounds wonderful. It'll give me something to look forward to."听起来不错。它会给我一些期待。故选B。
听材料,回答问题。
8.How long did the woman sleep last night
A.About two hours. B.About four hours. C.About six hours.
9.When will the boss need the work plan
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
【答案】8.B
9.A
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: You look tired, Alice. Didn't you sleep well last night
W: I didn't go to sleep until 2:00 a. m, and then I had to get up around 6:00 in the morning.
M: To play computer games again
W: No. I had to finish my work plan for the next year. My boss is going to read it himself this morning.
M: Why didn't you get it done earlier
W: My boss had said he wouldn't need it until this Friday. But then he suddenly changed his mind and wanted it two days earlier.
M: Why
W: We had a terrible year this year. I guess he is worried and wants to figure out a solution as soon as possible.
【点评】考查长对话理解,首先阅读题目,画出关键词,再根据录音匹配作答。
8.问题:女士昨晚睡了多久?根据"I didn't go to sleep until 2:00 a. m, and then I had to get up around 6:00 in the morning."我直到凌晨2点才睡,然后我不得不在早上6点左右起床。故选B。
9.问题:老板什么时候需要工作计划?根据"My boss had said he wouldn't need it until this Friday. But then he suddenly changed his mind and wanted it two days earlier."我的老板说他要到这个星期五才需要它。但后来他突然改变主意,两天前就想要了。故选A。
听材料,回答问题。
10.How long has the woman traveled
A.For half a year. B.For one year. C.For two years.
11.Where was the woman unable to visit
A.Asia. B.Australia. C.South America.
12.Why couldn't the woman continue with her travels
A.Her arm was hurt.
B.Her father fell ill.
C.Her money was stolen.
【答案】10.A
11.C
12.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hey, Debbie. I haven't seen you in ages. Where have you been hiding
W: I've been traveling around the world over the last six months.
M: That sounds amazing. Where did you go
W: I visited Asia and Australia. I was meant to go to South America, too, but I couldn't continue.
M: Why, what happened
W: Well, I was meant to be traveling for a year, but I had to cut my trip short.
M: How come Is your dad okay He's not ill again, is he
W: No. He's fine. I was robbed and someone stole my money. I'm broke.
M: Sorry to hear that.
W: I know. It took me two years to save the money.
【点评】考查长对话理解,首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
10.问题:女士旅行了多久?根据"I've been traveling around the world over the last six months."在过去的六个月里,我一直在环游世界。故选A。
11.问题:女士不能去哪里?根据"I was meant to go to South America, too, but I couldn't continue."我本来也打算去南美,但我不能继续了。故选C。
12.问题:为什么女士不能继续她的旅行?根据"I was robbed and someone stole my money."我被抢了,有人偷了我的钱。故选C。
听材料,回答问题。
13.What is the main topic of the woman's paper
A.The future of television.
B.The history of phone.
C.The growth of computer.
14.How does the woman feel about the topic
A.It's new. B.It's difficult. C.It's boring.
15.What is television's biggest competitor according to the research
A.The mobile phone. B.The video game. C.The iPod.
16.How long do most people think a TV program might be on average
A.About five minutes.
B.About ten minutes.
C.About thirty minutes.
【答案】13.A
14.B
15.B
16.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: About your paper, the main point is to survey television, but not what's happened in the past.
W: Oh, it's a quite difficult topic.
M: But the main idea must be on the future development of television.
W: OK. I've read some latest articles.
M: All right. What are the things that are competing with television
W: First, it's the video game. Then there is the personal computer and then the mobile phone. Last, there is the iPod.
M: Which of those presents the greatest competition for television
W: According to the research, it's the first one.
M: Is one of the ideas that TV programs might become shorter and shorter
W: Yes. Most people think a program might be thirty minutes long on average. I think it might be ten minutes.
M: Even less, say, four to five minutes long.
W: Really
【点评】考查细节理解,首先理解题干,画出关键词,再根据录音匹配作答。
13.问题:这位女士论文的主题是什么?根据"But the main idea must be on the future development of television."但主要的想法必须是关于电视的未来发展。故选A。
14.问题:这位女士对这个话题有何感想?根据"it's a quite difficult topic."这是一个相当困难的话题。故选B。
15.问题:根据研究,电视最大的竞争对手是什么?根据"First, it's the video game. Then there is the personal computer and then the mobile phone. Last, there is the iPod."首先,是电子游戏。然后是个人电脑,然后是手机。最后,是iPod;"Which of those presents the greatest competition for television "这些节目中哪一个最具竞争力?;以及"According to the research, it's the first one."根据研究,是第一项。故选B。
16.问题:大多数人认为一个电视节目的平均播放时间是多长?根据"Most people think a program might be thirty minutes long on average."大多数人认为一个节目平均可能有30分钟长。故选C。
听材料,回答问题。
17.Where are the cash machines
A.On the 1st floor.
B.On the 2nd floor.
C.On the 3rd floor.
18.How many films does the theater show today
A.12. B.25. C.30.
19.What is the suggested special present to remember the trip
A.A movie ticket.
B.Painting materials.
C.A head- and- shoulders picture.
20.What is the speaker probably
A.A tour guide. B.A local artist. C.A bank clerk.
【答案】17.B
18.A
19.C
20.A
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 It is 2: 30 p. m. now. Welcome to the Golden Shopping Center. It's the biggest shopping center in the country. I'm just going to tell you a little bit about the services that are available here. If you need to change foreign money, there is a bank on the first floor, and you can also use a card to get money from any of the cash machines on the 2nd floor. For those who don't want to spend too much money on entertainment, the theater on the 3rd floor is the best choice. It shows 12 different films today. If you want a special present to remember the trip, why not have your picture painted There are always several artists in the area around the main entrance. For a head-and-shoulders picture, you may need to pay around $25, and it'll take about an hour and a half. If you get lost or need help, you can return here to the information desk. The assistant will contact me, and I will find you.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
17.问题:提款机在哪里?根据"and you can also use a card to get money from any of the cash machines on the 2nd floor."你也可以用卡从二楼的任何一台提款机取钱。故选B。
18.问题:今天剧院放映几部电影?根据"It shows 12 different films today."今天放映了12部不同的电影。故选A。
19.问题:为了纪念这次旅行,建议送什么特别礼物?根据"For a head-and-shoulders picture, you may need to pay around $25, and it'll take about an hour and a half."对于一张头部和肩部的照片,你可能需要支付大约25美元,大约需要一个半小时。故选C。
20.问题:发言人可能是干什么的?根据短文内容,可推知发言人可能是导游。故选A。
三、第二部分:阅读理解,第一节,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
have ranked the best destinations in Europe for an autumn getaway. The top four destinations for a European Autumn getaway were:
⒈Barcelona, Spain
Barcelona takes first place in 's ranking of the best destinations in Europe for an autumn getaway. With the highest number of cheap restaurants (1,793) and low-cost hotels (534), there are certainly plenty to choose from when visiting the Catalonian city.
The average cost of a week long hotel stay in Barcelona is priced at 981 while plane tickets from Heathrow cost 141 on average during Autumn.
⒉Lisbon, Portugal
Next, Lisbon ranked in second place – also moving up one position from last year's results. Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius).
The journey from London Heathrow to Lisbon Humberto Delgado Airport costs 148 on average while vehicles are available for hire for 159.
⒊Berlin, Germany
Moving on, in third place is the German capital, Berlin. The city improved from 2022's results where the location ranked in fourth place. Berlin offers visitors a choice of 1,422 cheap eateries and 360 low-cost hotels throughout the city.
Additionally, the average cost of a week-long hotel stay totals 827 while the average amount of daylight throughout Autumn is 10.7 hours.
⒋Budapest, Hungary
In fourth place is Budapest—the top-rated destination 12 months ago. Budapest has an average of 56mm of rainfall during the Autumn months, the second lowest out of all cities investigated.
Budapest is also a very affordable(价格合理的) city, with the average price of a flight from Heathrow costing 160 while a week-long hotel stay is priced at 600 on average.
21.Which destination would likely have the most sunshine in autumn
A.Barcelona B.Lisbon C.Berlin D.Budapest
22.Which destination ranked in fourth place in 2022
A.Barcelona B.Lisbon C.Berlin D.Budapest
23.What do the four destinations have in common
A.Inexpensive accommodation B.Cheap restaurants
C.Convenient transportation D.Low autumn rainfall
【答案】21.B
22.C
23.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了4个欧洲秋季度假胜地。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据Lisbon, Portugal部分中的"Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius)."Lisbon拥有455家低价酒店,9月至11月的平均气温是所有被调查城市中最高的(18摄氏度)。可推理出Lisbon秋季日照可能最充足。故选B。
22.考查细节理解。根据Berlin, Germany部分中的"The city improved from 2022's results where the location ranked in fourth place. "与2022年排名第四的结果相比,这座城市排名提升。可知,Berlin在2022年位居第四。故选C。
23.考查推理判断。根据Barcelona, Spain部分中的"With the highest number of cheap restaurants (1,793) and low-cost hotels (534), there are certainly plenty to choose from when visiting the Catalonian city. "这里有最多的低价餐馆(1793家)和低价酒店(534家),在这个Catalonian 城市旅游时,你肯定有很多选择;Lisbon, Portugal部分中的"Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius). "Lisbon拥有455家低价酒店,9月至11月的平均气温是所有被调查城市中最高的(18摄氏度);Berlin, Germany部分中的"Berlin offers visitors a choice of 1,422 cheap eateries and 360 low-cost hotels throughout the city. "柏林市内有1422家低价餐馆和360家低价酒店可供游客选择;以及Budapest, Hungary部分中的"Budapest is also a very affordable (价格合理的) city, with the average price of a flight from Heathrow costing 160 while a week-long hotel stay is priced at 600 on average. "Budapest也是一个非常实惠的城市,从希思罗机场起飞的机票平均价格为160英镑,而在酒店住一周的平均价格为600英镑。可知四座城市都提及到了低价酒店。故选A。
阅读理解
The city of San Francisco, California, is known as a city that loves food. There are many award-winning restaurants. San Francisco is also a city that loves dogs. So, dog owner and chef Rahmi Massarweh decided to combine his two loves into one. He has opened the first and only restaurant for dogs. The restaurant is called Dogue. The name is like the word "vogue", which means "fashion". It opened in September in the city's popular Mission District.
Individual dishes cost around $30. Or, for $75 each, dogs can dine on a multi- course "bone appetite" meal. Some people are expressing their opinions about the costly menu. But Massarweh has received a lot of support from his customers. They are thankful to have a place to treat their furry friends. Recently, Dogue held three dog birthday parties at the same time.
Gledy Espinoza is the owner of Mason, an 11-year-old miniature dachshund (迷你腊肠犬). Mason enjoyed some mushroom soup with pieces of chicken. "I wanted to celebrate for him. He is so special to me. He's my four-legged child and this is the perfect place to have a really nice celebration. We're foodies (吃货). I guess he is too, now," Espinoza said.
Massarweh uses costly ingredients (材料) to prepare his food. Everything he makes could be eaten safely by humans, but we probably would not like it. The dog dishes may taste flavorless to us. Dogue's goal is to spread the idea of feeding dogs fresh, healthy, and natural food. Some research shows that natural food may be better for a dog's stomach than the dog food that you can buy in a store.
24.What is special about Dogue in San Francisco
A.It is the only restaurant for dogs.
B.It serves award-winning dishes.
C.It is located in the Mission District.
D.It is a restaurant for dog owners.
25.What can be inferred about the customers of Dogue
A.They can hardly afford the dog dishes.
B.They are not concerned about the health of their dogs.
C.They prefer to cook for their dogs at home.
D.They have different opinions about Dogue.
26.Why does the author mention Gledy Espinoza
A.To highlight the expensive meals at Dogue.
B.To show a customer's positive experience at Dogue.
C.To introduce a new dish at the restaurant.
D.To focus on older dogs as the main customers.
27.What's Rahmi Massarweh's main reason for opening Dogue
A.To make a lot of money from rich dog owners.
B.To provide high-end dining for San Francisco's dogs.
C.To share his love for food with dogs.
D.To improve dogs' health through natural ingredients.
【答案】24.A
25.D
26.B
27.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了旧金山市民以热爱美食和喜欢狗而闻名,厨师Rahmi Massarweh就是其中之一。他将这两个爱好合二为一,创办了一家狗狗餐厅Dogue。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查细节理解。根据第一段中的"He has opened the first and only restaurant for dogs. The restaurant is called Dogue."他开了第一家也是唯一一家狗餐厅。这家餐馆叫Dogue。可知,Dogue餐厅的特殊之处在于它是唯一一家狗狗餐厅。故选A。
25.考查推理判断。根据第二段中的"But Massarweh has received a lot of support from his customers. They are thankful to have a place to treat their furry friends."一些人正在表达他们对昂贵菜单的看法。但Massarweh从他的客户那里得到了很多支持。可知,一些人认为Dogue餐厅的价格昂贵,但是它受到了顾客的支持。可推知,人们对于Dogue餐厅看法不一。故选D。
26.考查推理判断。根据第三段中的"Mason enjoyed some mushroom soup with pieces of chicken. ‘I wanted to celebrate for him. He is so special to me. He's my four-legged child and this is the perfect place to have a really nice celebration. We're foodies (吃货). I guess he is too, now,' Espinoza said."Mason喜欢吃蘑菇汤和鸡块。"我想为他庆祝。他对我来说太特别了。他是我四条腿的孩子,这是一个完美的庆祝场所。我们是吃货。我想他现在也是,"Espinoza说。可推知,作者提及Gledy Espinoza是为了展示Dogue餐厅给顾客带来的积极体验。故选B。
27.考查细节理解。根据最后一段中的"Dogue's goal is to spread the idea of feeding dogs fresh, healthy, and natural food. Some research shows that natural food may be better for a dog's stomach than the dog food that you can buy in a store."Dogue的目标是传播给狗喂食新鲜、健康和天然食物的理念。一些研究表明,天然食物可能比你在商店里买到的狗粮对狗的胃更好。可知,Rahmi Massarweh开Dogue餐厅的主要原因是为了通过天然成分改善狗的健康。故选D。
阅读理解
A company run by Google, called DeepMind, has found a way to predict diseases in people using artificial intelligence(AI). This is the name given to a computer system that can "think" for itself and perform tasks that usually require human intelligence such as problem-solving and decision-making.
Google DeepMind is an AI company that works with scientists, engineers and researchers to solve difficult challenges using technology. They say their aim is to advance science and benefit humanity, and their research includes finding ways to use technology to identify and treat diseases.
DeepMind's new software, AlphaMissense, works by looking at DNA. This is a chemical found in all animals and plants that carries information about every living thing's appearance and characteristics.
DNA is made up of four chemical "bases". These are known as A, T, G and C. The order that these bases are arranged in is very important, because it provides the instructions for how a life-form will develop. If the bases aren't in the right order, this can create something called missense mutations(突变). These are mostly harmless, but in some cases they lead to diseases, including sickle cell disease, which affects people's blood, and cystic fibrosis, which affects lungs and digestive(消化的) systems.
There are millions of possible missense mutations. Scientists had only classified (归类) 0.1% of these as either benign or potentially (潜在的) disease-causing. However, the AlphaMissense software has now classified an impressive 89% of them. The DeepMind team have shared their findings in the hope that it will help doctors and scientists spot disease-causing mutations and start treating people sooner.
Genomics England (GE), a company that works with the NHS to analyse people's DNA, has already tested the software. Dr Ellen Thomas, from GE, said it will help scientists "make sense of genetic data", so that patients can get better treatments.
28.What can we learn about DeepMind from the first two paragraphs
A.It mainly focuses on financial gains.
B.It works with various experts.
C.It has found a cure for all diseases.
D.It is a newly established company.
29.What is the main function of DeepMind's AlphaMissense software
A.To arrange DNA bases in the correct order.
B.To solve challenges using artificial intelligence.
C.To classify missense mutations in DNA.
D.To treat diseases like sickle cell disease and cystic fibrosis.
30.In paragraph 5, the word "benign" is closest in meaning to ____.
A.beneficial B.mysterious C.harmless D.dangerous
31.What's Dr. Ellen Thomas's attitude towards AlphaMissense
A.Doubtful B.Disappointed C.Indifferent D.Positive
【答案】28.B
29.C
30.C
31.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了谷歌旗下一家名为DeepMind的公司开发了一种新软件AlphaMissense来预测人类疾病。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"Google DeepMind is an AI company that works with scientists, engineers and researchers to solve difficult challenges using technology. "谷歌DeepMind是一家人工智能公司,与科学家、工程师和研究人员合作,利用技术解决困难的挑战。可知,DeepMind公司和各种专家合作。故选B。
29.考查细节理解。根据第三段中的"DeepMind's new software, AlphaMissense, works by looking at DNA."DeepMind的新软件AlphaMissense通过观察DNA来工作;以及第五段中的"There are millions of possible missense mutations. Scientists had only classified (归类) 0.1% of these as either benign or potentially (潜在的) disease-causing. However, the AlphaMissense software has now classified an impressive 89% of them."有数百万种可能的错义突变。科学家们只将其中的0.1%归类为良性或潜在致病。然而,AlphaMissense软件现在已经对其中89%进行了分类。可知,AlphaMissense是对DNA中的错义突变进行分类,故选C。
30.考查词义猜测。根据第二段中的" Scientists had only classified 0.1% of these as either benign or potentially disease-causing. "科学家们只将其中0.1%归类为良性或潜在致病。结合其中either…or...可知,划线词benign与后面的"disease-causing"致病的,意思相反,应为"良性的,无害的"之意,故选C。
31.考查推理判断。根据最后一段中的"Dr Ellen Thomas, from GE, said it will help scientists ‘make sense of genetic data', so that patients can get better treatments."来自GE公司的Ellen Thomas博士说,这将帮助科学家‘理解基因数据',这样病人就能得到更好的治疗。可知,Ellen Thomas对AlphaMissense持赞成的态度,故选D。
阅读理解
Mouse embryos(胚胎) have been cultured(培养) on the International Space Station (ISS), marking a significant step in understanding reproduction in space. Led by Teruhiko Wakayama from the University of Yamanashi in Japan, this experiment studied the possible safety of human pregnancy(怀孕) during long space journeys, such as a trip to Mars that lasts more than six months. Wakayama emphasized the importance of this research, saying, "We are conducting research to ensure we will be able to safely have children if that time comes."
The experiment began on Earth, where early two-cell stage embryos from pregnant mice were taken out, frozen, and sent to the ISS on a SpaceX rocket. Astronauts on the ISS then warmed up and cultured the embryos for four days using devices specially designed for this task. Afterward, the embryos were kept and returned to Earth. The four-day growth period was chosen as embryos can only survive for this length outside a uterus, according to Wakayama.
Upon their return, the embryos were examined to check the impact of space's unique conditions, such as higher radiation(辐射) levels and microgravity(微重力). The results were promising; the embryos showed no DNA damage from radiation and showed normal structural development, including the crucial change into two cell groups necessary for forming the fetus and placenta. Wakayama found these results significant, as it was previously believed that microgravity might prevent the embryo's ability to separate into these separate cell types.
While these findings are promising, further research is needed to fully understand space reproduction. Wakayama referred to a previous study involving pregnant rats in space, which resulted in the birth of typical-weight rats, suggesting normal development. The team now aims to further study the health of embryos exposed to space conditions and plans to test whether mouse embryos sent to the ISS can develop into healthy young after returning to Earth.
32.What was the main purpose of sending mouse embryos to the ISS
A.To test the possibility of embryos in space.
B.To study the effects of radiation on DNA.
C.To culture embryos using specific devices.
D.To observe the growth of pregnant mice.
33.The mouse embryos showed ____ after being cultured on the ISS.
A.DNA damage from radiation
B.failed separation into cell groups
C.adjustment to microgravity
D.normal growth
34.Why does the passage mention a previous rat study in paragraph 4
A.To provide supporting evidence for the results
B.To describe the conditions for raising rats
C.To recommend a new research method
D.To introduce an unsuccessful experiment
35.What can be a suitable title for the text
A.Space Mice: A Genetic Revolution
B.Pregnancy in Space: A Mouse Embryo Study
C.Mars Trip: Embryo Challenges
D.Mouse Embryos: Freezing Techniques
【答案】32.A
33.D
34.A
35.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在国际空间站上培养老鼠胚胎的实验,这项实验是为了研究太空中人类生殖的安全性。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查推理判断。根据第一段中的"Led by Teruhiko Wakayama from the University of Yamanashi in Japan, this experiment studied the possible safety of human pregnancy (怀孕) during long space journeys, such as a trip to Mars that lasts more than six months. Wakayama emphasized the importance of this research, saying, ‘We are conducting research to ensure we will be able to safely have children if that time comes.'" 由日本Yamanashi大学的Teruhiko Wakayama领导的这项实验研究了人类怀孕在长途太空旅行(比如持续6个多月的火星之旅)中可能存在的安全性。Wakayama强调了这项研究的重要性,他说:"我们正在进行研究,以确保在那个时候我们能够安全地生育孩子。"可知,该实验,即将小鼠胚胎送往国际空间站的主要目的是研究胚胎在太空中存在的可能性。故选A。
33.考查细节理解。根据第三段中的"The results were promising; the embryos showed no DNA damage from radiation and showed normal structural development, including the crucial change into two cell groups necessary for forming the fetus and placenta."结果很有希望;这些胚胎没有显示出辐射造成的DNA损伤,结构发育正常,包括形成胎儿和胎盘所需的两个细胞群的关键变化。可知,老鼠胚胎在国际空间站上培养后显示正常生长。故选D。
34.考查推理判断。根据最后一段中的"Wakayama referred to a previous study involving pregnant rats in space, which resulted in the birth of typical-weight rats, suggesting normal development. "Wakayama提到了之前的一项研究,该研究将怀孕的老鼠放在太空中,结果导致体重正常的老鼠出生,这表明发育正常。可知,之前研究结果表明怀孕老鼠生出了体重和发育正常的小鼠,这正好为文中的实验结果(在太空中的老鼠胚胎发育正常)提供了佐证。故选A。
35.考查主旨大意。纵观全文可知,本文介绍了在国际空间站上培养老鼠胚胎的实验,这项实验是为了研究太空中人类生殖的安全性,"太空妊娠:小鼠胚胎研究"适合做文章标题。故选B。
四、第二部分:阅读理解,第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Libraries are some of the most magical places on Earth. 36. . If you are new to using libraries, you might be surprised to learn how much they can do for you. Here's how to get started.
Get a library card
To take out anything from your local library, you first need a library card, which gives you the right to check out books and other items. 37. . When it's time to return them, you can bring them back or you may be able to renew them to keep them a little longer.
Ask librarians(图书管理员)for help
If you're stuck trying to find a book and can't remember the exact title or the name of the author, a librarian can likely help you find what you're looking for. 38. . Tell them what books you have enjoyed as well as the subjects that interest and inspire you, and they'll be able to recommend your next read.
39.
Libraries are best known for their vast book collections, but they offer even more. You or an adult in your family can also stream movies and TV shows with the help of library apps like Hoopla and Kanopy. There are computers and quiet zones where you can study with few distractions. You may also find free or discounted printing and photocopying services.
Enjoy scheduled events
Many libraries host free events for young people. You can ask a librarian or check the library's website for a list or calendar of upcoming activities and sign up with your card. 40. .
A. Go beyond books
B. Check Out Materials
C. Librarians can also make great suggestions.
D. Libraries often host outdoor activities for communities.
E. They provide a wealth of knowledge and create opportunities for everyone.
F. These can include tween and teen book clubs, art workshops, and fun classes.
G. The library will have rules about how many items you can borrow and for how long.
【答案】36.E;37.G;38.C;39.A;40.F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何利用好图书馆的资源。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空前"Libraries are some of the most magical places on Earth."图书馆是地球上最神奇的地方之一。可知,图书馆是地球上最神奇的地方之一,E. They provide a wealth of knowledge and create opportunities for everyone."它们提供了丰富的知识,并为每个人创造了机会"进一步介绍图书馆,符合语境,故选E。
37.根据空后"When it's time to return them, you can bring them back or you may be able to renew them to keep them a little longer."当你要还书的时候,你可以把它们带回来,或者你可以续借,能把书保留更久。可知,到了该还书的时间要把书带回来或者续借,说明借书是有时间限制的,G. The library will have rules about how many items you can borrow and for how long."图书馆会对你能借多少书和借多久有规定"符合语境。故选G。
38.根据空后"Tell them what books you have enjoyed as well as the subjects that interest and inspire you, and they'll be able to recommend your next read."告诉他们你喜欢什么书,以及你感兴趣和启发你的主题,他们就能推荐你的下一个读物。可知,图书管理员能为你推荐读物,C. Librarians can also make great suggestions."图书管理员也可以提出很好的建议"引起下文,符合语境,故选C。
39.根据空后"Libraries are best known for their vast book collections, but they offer even more. You or an adult in your family can also stream movies and TV shows with the help of library apps like Hoopla and Kanopy."图书馆以其庞大的藏书而闻名,但它们提供的不止于此。你或家里的成年人也可以在Hoopla和Kanopy等图书馆应用程序的帮助下播放电影和电视节目。可知,除了书,图书馆还可以提供其他东西, A. Go beyond books "不止是书"适合作为本段小标题。故选A。
40.根据空前"Many libraries host free events for young people. You can ask a librarian or check the library's website for a list or calendar of upcoming activities and sign up with your card."许多图书馆为年轻人举办免费活动。你可以问图书管理员,或者在图书馆的网站上查看即将到来的活动列表或日历,然后用你的卡片注册。提到,许多图书馆举办免费活动,可以用图书卡注册,F项"这些活动包括青少年读书俱乐部、艺术工作坊和有趣的课程"进一步介绍这些活动。故选F。
五、第三部分:英语知识运用,第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、 B、 C 和D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I think this was my most memorable experience so far. I volunteered for two weeks in a guesthouse(家庭旅馆)by the sea 41. by a Mexican mother and son. I'll always remember when I got to the bus stop and the son came to 42. me up. He was my age and I just knew this would be something different and fun. We 43. on the way to the house and I was welcomed to a Mexican lunch by the mother and another 44. , K, who was younger than me. We quickly 45. a little group and even with the mother.
The most 46. part of this experience was the room I was 47. K: Our beds were 48. by a curtain; we had no 49. to our room and we had holes in our ceilings. There was a table in our room where we all had lunch, and crabs(螃蟹) crawled in at night. The water from the tap came from the sea and there was one stove and the WiFi 50. worked. We played card games at night, occasionally had beers, and best above all, 51. and talked for hours and hours. I loved every minute of this 52. and simple country life.
I was sad to leave but have kept in 53. with all of them since then and definitely plan on seeing them again. This 54. made me understand why you should volunteer, whether it's in your home country or anywhere else in the 55. .
41.A. run B. sold C. organized D. offered
42.A. take B. put C. get D. pick
43.A. argued B. explored C. chatted D. understood
44.A. volunteer B. tourist C. owner D. visitor
45.A. found B. collected C. formed D. practiced
46.A. disappointing B. interesting
C. annoying D. challenging
47.A. turning to B. caring about
C. giving up D. sharing with
48.A. organized B. separated C. cleaned D. arranged
49.A. door B. key C. wall D. floor
50.A. normally B. obviously C. actually D. hardly
51.A. cried B. laughed C. learned D. debated
52.A. boring B. peaceful C. romantic D. hard
53.A. track B. control C. contact D. distance
54.A. experience B. lifestyle
C. guesthouse D. friendship
55.A. countryside B. world C. city D. campus
【答案】41.A;42.D;43.C;44.A;45.C;46.B;47.D;48.B;49.A;50.D;51.B;52.D;53.C;54.A;55.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一家墨西哥母子经营的海边宾馆做志愿者的难忘经历。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:我在一家墨西哥母子经营的海边宾馆做了两周的志愿者。A. run"经营";B. sold"卖";C. organized"组织";D. offered"提供"。根据空前的"a guesthouse (家庭旅馆) "以及空后的"by a Mexican mother and son"可知,此处指由一家墨西哥母子经营的宾馆,故选A。
42.句意:我永远记得当我到达公共汽车站,那个儿子来接我的时候。A. take"取,拿";B. put"放置";C. get"得到";D. pick"挑选"。根据空前"when I got to the bus stop"可知,此处指他来车站接作者,pick sb. up固定短语,"开车接某人",故选D。
43.句意:我们在去她家的路上聊了聊,那位母亲和另一位比我小的志愿者K邀请我吃了一顿墨西哥午餐。A. argued"争辩";B. explored"探索";C. chatted"聊天";D. understood"理解"。根据空后"on the way to the house"可知,在路上应两人应是聊天,故选C。
44.句意:我们在去她家的路上聊了聊,那位母亲和另一位比我小的志愿者K邀请我吃了一顿墨西哥午餐。A. volunteer"志愿者";B. tourist"游客";C. owner"主人";D. visitor"访客"。根据上文"I volunteered for two weeks"以及下文提到作者和K住在同一个房间可知,K应是和作者一样,也是志愿者,故选A。
45.句意:我们很快组成了一个小团体,甚至连同妈妈一起。A. found"发现";B. collected"收集";C. formed"构成";D. practiced"练习"。根据空后"a little group"可知,此处指构成一个小团体,故选C。
46.句意:这次经历中最有趣的部分是我和K共用的房间。A. disappointing"令人失望的";B. interesting"有趣的";C. annoying"烦人的";D. challenging"有挑战的"。根据下文"and best above all, 11 _and talked for hours and hours. I loved every minute…"讲述了作者和K相处时的愉快,此处是描述这段经历最有趣的部分,故选B。
47.句意:这次经历中最有趣的部分是我和K共用的房间。A. turning to"转向,向……求助";B. caring about"关心";C. giving up"放弃";D. sharing with"和……分享"。根据下文"our room"可知,作者和K共住一间房,故选D。
48.句意:我们的床用帘子隔开;我们的房间没有门,天花板上有洞。A. organized"组织";B. separated"分开";C. cleaned"使……干净,打扫";D. arranged"安排"。结合语境可知,作者和K共住一间房,所以床应是被帘子隔开,故选B。
49.句意:我们的床用帘子隔开;我们的房间没有门,天花板上有洞。A. door"门";B. key"钥匙";C. wall"墙";D. floor"地板"。根据空后"we had holes in our ceilings"可知,此处是描述房间的简陋,可推知此处指房间没有门,故选A。
50.句意:水龙头里的水来自大海,只有一个炉子,WiFi几乎不能用。A. normally"正常地";B. obviously"明显地";C. actually"实际上";D. hardly"几乎不"。结合上下文可知,房子很简陋,故WiFi应是几乎不能用,故选D。
51.句意:我们晚上打牌,偶尔喝啤酒,最重要的是,我们谈笑风生,聊了好几个小时。A. cried"哭泣";B. laughed"大笑";C. learned"学习";D. debated"辩论"。结合句意及下文"I loved every minute of this 12 and simple country life"可知,作者喜欢这里的生活,故此处指充满欢声笑语,两人畅谈几小时,故选B。
52.句意:我喜欢这种艰苦而简单的乡村生活的每一分钟。A. boring"令人厌烦的";B. peaceful"和平的";C. romantic"浪漫的";D. hard"艰苦的"。结合上文描述可知,作者住的房子很简陋,条件艰苦,故选D。
53.句意:离开的时候我很难过,但从那以后我一直和他们保持着联系,并计划再次见到他们。A. track "轨道";B. control"控制";C. contact"联系";D. distance"距离"。根据空后"definitely plan on seeing them again"可知,作者离开后还和他们保持联系,keep in contact with固定短语,"和……保持联系",故选C。
54.句意:这次经历让我明白了为什么你应该做志愿者,无论是在你的祖国还是在世界其他地方。A. experience"经历";B. lifestyle"生活方式";C. guesthouse"客房";D. friendship"友谊"。根据上文"I think this was my most memorable experience so far.(我想这是我迄今为止最难忘的经历)"可知,上文是描述作者做志愿者的经历,故选A。
55.句意:这次经历让我明白了为什么你应该做志愿者,无论是在你的祖国还是在世界其他地方。A. countryside"乡村";B. world"世界";C. city"城市";D. campus"校园"。根据空前"whether it's in your home country or anywhere else "可知,此处指"无论是在你的祖国还是在世界其他地方",故选B。
六、第三部分:英语知识运用,第二节:语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
One of the world's 56. (big) multi-sports events took place in Hangzhou, People's Republic of China. 57. (celebrate) the 19th Asian Games, the mascots(吉祥物) of the grand sporting event - Lianlian, Congcong, and Chenchen - have made 58. (they) first appearance. And the torch (火炬) for the Hangzhou 2022 Asian Games was named "Eternal Flame" and its design 59. (come) from the Liangzhu Culture, which was a testament to the 5000-year-old Chinese civilization.
Since the opening ceremony on September 23, 11,830 60. (athlete) from 45 countries and regions have gathered in Zhejiang to compete in 481 events in Hangzhou and neighboring cities including Ningbo, Wenzhou and Jinhua. 61. (interesting), the 19th Asian Games have introduced E-sports as a medal event, 62. (give) global recognition to this new form of sport alongside more familiar physical activities.
The first Asian Games were organized in 1951 in New Delhi, India. So far, 17 Asian Games 63. (organize). The Asian Games, 64. symbolizes (象征) the mutual equality and unity of Asian countries, is a multinational sport event organized at the gap of every 4 years by members of the Asian Games Federation. Only Asian players can take part 65. this event.
【答案】56.biggest;57.To celebrate;58.their;59.came;60.athletes;61.Interestingly;62.giving;63.have been organized;64.which;65.in
【知识点】说明文;文娱体育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,世界上最大的多项体育赛事之一在中华人民共和国杭州举行。为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。2022年杭州亚运会的火炬被命名为"永恒的火焰",它的设计来自良渚文化,这是中国5000年文明的见证。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,非谓语动词,代词,时态,名词,副词,语态,定语从句,介词,以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:世界上最大的多项体育赛事之一在中华人民共和国杭州举行。根据定冠词the和语义"最大的"可知应用最高级。故填biggest。
57.句意:为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。此处不定式作目的状语,位于句首,首字母大写。故填To celebrate。
58.句意:为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。修饰名词appearance应用形容词性物主代词their。故填their。
59.句意:2022年杭州亚运会的火炬被命名为"永恒的火焰",它的设计来自良渚文化,这是中国5000年文明的见证。此处动作发生在过去,用一般过去时。故填came。
60.句意:自9月23日开幕式以来,来自45个国家和地区的11830名运动员聚集在浙江,在杭州和宁波、温州、金华等周边城市参加了481个项目的比赛。根据上文11,830可知athlete应用复数形式。故填athletes。
61.句意:有趣的是,第19届亚运会将电子竞技作为一个奖牌项目,这一新的运动形式与人们更熟悉的体育活动一起得到了全球的认可。修饰下文句子应用副词interestingly,首字母大写。故填Interestingly。
62.句意:有趣的是,第19届亚运会将电子竞技作为一个奖牌项目,这一新的运动形式与人们更熟悉的体育活动一起得到了全球的认可。give与逻辑主语E-sports构成主动关系,应用现在分词作状语。故填giving。
63.句意:迄今为止,已经举办了17届亚运会。此处是谓语动词,与主语organize构成被动关系,根据上文so far可知为现在完成时的被动语态,主语为17 Asian Games,助动词用have。故填have been organized。
64.句意:亚运会是亚洲运动会联合会成员国每隔四年举办一次的多国体育赛事,象征着亚洲国家的相互平等和团结。 symbolizes (象征) the mutual equality and unity of Asian countries是非限制性定语从句修饰先行词The Asian Games,在从句中作主语,指物,故填which。
65.句意:只有亚洲选手才能参加这项赛事。take part in固定短语,"参加"。故填in。
七、第四部分:单词拼写,根据首字母或中文提示填入适当单词的正确形式(注意:是首字母提示的单词,需将含首字母在内的完整单词填在答题卡上)。(共15小题;每小题1分,满分15分)
66. Many people come to the Amazon Rainforest to see its (独特的) plants and animals.
【答案】unique
【知识点】作前置定语
【解析】【分析】句意:许多人来到亚马孙雨林看独特的植物和动物。根据汉语提示可知,应用unique"独特的",形容词,在句中作定语修饰名词短语"plants and animals",故填unique。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
67. I'm 15 years old, and she is 14. So she is j to me.
【答案】junior
【知识点】形容词的用法
【解析】【分析】句意:我15岁,她14岁。所以她比我小。根据句意和首字母可知,此处表示"年级较小的",应用形容词junior作表语,故填junior。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
68. It's my great (荣幸) to deliver a speech about how to learn English well.
【答案】hono(u)r/privilege
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:我很荣幸能做一个关于如何学好英语的演讲。根据汉语提示可知,应用hono(u)r/privilege"荣幸",均为可数名词,由"is"可知此处应用名词单数作表语,故填hono(u)r/privilege。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
69. Taking (责任) for something that went wrong is a mark of growth.
【答案】responsibility
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:承担发生错误的事的责任是成熟的标志。根据汉语提示及位于动词take后可知,应用名词responsibility,作宾语,take responsibility for"承担责任",故填responsibility。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
70. C with other people's problems, my own problems seem unimportant.
【答案】Compared
【知识点】动词过去分词
【解析】【分析】句意:与别人的问题相比,我自己的问题似乎不重要。根据句意及首字母提示可知,此处使用动词compare"比较",和逻辑主语my own problems之间是动宾关系,应用过去分词,作状语,首字母应大写。故填Compared。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作状语。
71. Millions of fans a Jordan's athletic ability and confidence.
【答案】admire
【知识点】一般现在时
【解析】【分析】句意:数以百万计的球迷钦佩乔丹的运动能力和自信。根据下文"Jordan's athletic ability and confidence(乔丹的运动能力和自信)"可推理出空白处应填表示"钦佩"含义的动词,根据首字母提示,以a开头且表示"钦佩"含义的动词为:admire,因句子表示的是一个客观情况,谓语动词使用一般现在时,主语是复数,谓语动词应用原形。故填admire。
【点评】考查时态,本题涉及一般现在时。
72. Some students who are (上瘾的) to the virtual world can't bear being eparated from mobile phones even for a short while.
【答案】addicted
【知识点】固定短语;形容词的用法
【解析】【分析】句意:一些沉迷于虚拟世界的学生无法忍受与手机的短暂分离。be addicted to固定短语,"对……上瘾",为固定搭配,所以应用形容词addicted表示"上瘾的",作表语。故填addicted。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语以及固定短语be addicted to。
73. When the teacher came in, the students (假装) that nothing had happened.
【答案】pretended
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:老师进来时,学生们假装什么事也没发生。根据汉语提示可知应用动词pretend"假装",结合上文came可知为一般过去时。故填pretended。
【点评】考查时态,本题涉及一般过去时。
74. The Great Wall is (承认) to be one of the most famous sights in China.
【答案】recognized
【知识点】动词的语态;一般现在时
【解析】【分析】句意:长城被认为是中国最著名的景点之一。根据汉语提示"承认",空处填动词recognize。由句意可知,此处表达客观事实,用一般现在时,主语The Great Wall和谓语动词recognize之间是被动关系,要用一般现在时的被动,即is recognized,空前已有is,故填recognized。
【点评】考查时态语态,本题涉及一般现在时的被动语态。
75. Chongqing has become a hot city for tourists. Every year, its special scenery a tourists from all over the country.
【答案】attracts
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时;主谓一致
【解析】【分析】句意:重庆已成为一个热门的旅游城市。每年,它独特的风景都吸引着来自全国各地的游客。由句意和首字母可知,风景"吸引"游客,所以空处填动词attract作谓语。由"Every year"可知时态是一般现在时,主语special scenery是单数,谓语也用单数,故填attracts。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时和第三人称单数。
76. I thought to myself, "What if I can't achieve all of my (目标) "
【答案】goals
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:我心想:"如果我不能实现所有目标怎么办?"分析句子结构,空白处在句子中作宾语使用名词,根据汉语提示,表示"目标"含义的名词为:goal,根据空白处前面的all of可知空白处填名词的复数,故填goals。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
77. I was terribly a about the children when they didn't come home from school.
【答案】anxious
【知识点】固定短语;形容词的用法
【解析】【分析】句意:孩子们没有按时放学回家,我很担心。be anxious about固定短语,"对……担心"。根据首字母提示及句意,故填anxious。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语,以及固定短语be anxious about。
78. It's impolite to make unfriendly c on a person's appearance.
【答案】comments
【知识点】固定短语;可数名词
【解析】【分析】句意:对一个人的外表作出不好的评价是不礼貌的。分析句子并结合首字母提示可知,空处应填可数名词复数comments,作make的宾语。make comments on sth.固定短语,"对……发表评论"。故填comments。
【点评】考查名词,以及固定短语make comments on sth.
79. A survey showed people were (困惑的) about what they should eat to stay healthy.
【答案】confused
【知识点】以-ed结尾的形容词
【解析】【分析】句意:一项调查显示,人们对于应该吃什么来保持健康感到困惑。根据汉语提示"困惑,迷茫"可知,此处为-ed结尾的形容词confused,作表语,表示人的主观感受。故填confused。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
80. One of the most proper teaching (策略) is using flash cards.
【答案】strategies
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:最恰当的教学策略之一是使用抽认卡。根据句意及汉语提示,可知为strategy,设空处为"one of+最高级+名词复数"表示……之一,此处应用名词复数的形式。故填strategies。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
八、第五部分:写作(满分25分)
81. 假定你是李华,你的英国笔友David正在中国一所高中交换学习。他不知道高中应该怎么选修课程,希望你能给他一些建议。请你给他写一封邮件,内容包括:1. 如何选修课程(根据兴趣、父母建议和未来职业规划等)及理由;2. 你的祝愿。
注意:1. 写作词数应为100个左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 参考词汇:未来职业规划future career plan。
Dear David,
……
Yours,
Li Hua
【答案】Dear David,
Learning that you're studying as an exchange student at a high school in China and have trouble choosing suitable courses, I can't wait to offer you some advice.
To begin with, I suggest thinking about your personal interests when selecting courses. Taking subjects you're truly passionate about makes the learning process much more enjoyable. Additionally, it's wise to take into account your parents' suggestions. Their life experiences might provide you with a broader perspective, especially when it comes to subjects that are fundamental yet not immediately appealing. Finally, keep future career plan in mind when signing up for courses. Certain courses like physics or history may be required for certain fields. Choosing the right courses will prepare you for success down the road.
I hope you have an amazing time immersed in Chinese culture while pursuing your academic goals. This is a special opportunity to make new friends and create unforgettable memories. Please feel free to reach out if you ever need any other advice!
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生里李华的身份写一封邮件。写作背景:你的英国笔友David正在中国一所高中交换学习。他不知道高中应该怎么选修课程,希望你能给他一些建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 如何选修课程(根据兴趣、父母建议和未来职业规划等)及理由;2. 你的祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:Learning that you're studying as an exchange student at a high school in China and have trouble choosing suitable courses, I can't wait to offer you some advice.运用了现在分词作状语,宾语从句;
To begin with, I suggest thinking about your personal interests when selecting courses.运用了动名词作宾语,时间状语从句的省略; Taking subjects you're truly passionate about makes the learning process much more enjoyable. 运用了动名词作主语;Additionally, it's wise to take into account your parents' suggestions. 运用了it作形式主语;Their life experiences might provide you with a broader perspective, especially when it comes to subjects that are fundamental yet not immediately appealing. 运用了时间状语从句,限制性定语从句;Finally, keep future career plan in mind when signing up for courses. 运用了祈使句,时间状语从句的省略;Certain courses like physics or history may be required for certain fields. 运用了被动语态;I hope you have an amazing time immersed in Chinese culture while pursuing your academic goals. 运用了宾语从句;Please feel free to reach out if you ever need any other advice!运用了祈使句,条件状语从句。
1 / 1重庆市七校2023-2024学年高一上学期期中联考英语试题
一、第一部分:听力,第一节,听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
1. How much was the car last Friday
A.$1,100. B.$1,250. C.$1,400.
2. What does the man think the weather will be like in the afternoon
A.Cloudy. B.Sunny. C.Rainy.
3. What is the woman's suggestion for thanking the neighbor
A.To make something for her.
B.To buy something for her.
C.To fix something for her.
4. Where is the woman now
A.On 20th Street. B.On 24th Street. C.In Jim's office.
5. What does the candy taste like
A.Sweet and salty. B.Sweet and sour. C.Sour and salty.
二、第一部分:听力,第二节,听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)
听材料,回答问题。
6.What is the woman nervous about
A.Her new job.
B.A celebration she needs to plan.
C.A job interview.
7.What will the man do tomorrow evening
A.Visit a new friend.
B.See a movie.
C.Entertain his co-workers.
听材料,回答问题。
8.How long did the woman sleep last night
A.About two hours. B.About four hours. C.About six hours.
9.When will the boss need the work plan
A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Friday.
听材料,回答问题。
10.How long has the woman traveled
A.For half a year. B.For one year. C.For two years.
11.Where was the woman unable to visit
A.Asia. B.Australia. C.South America.
12.Why couldn't the woman continue with her travels
A.Her arm was hurt.
B.Her father fell ill.
C.Her money was stolen.
听材料,回答问题。
13.What is the main topic of the woman's paper
A.The future of television.
B.The history of phone.
C.The growth of computer.
14.How does the woman feel about the topic
A.It's new. B.It's difficult. C.It's boring.
15.What is television's biggest competitor according to the research
A.The mobile phone. B.The video game. C.The iPod.
16.How long do most people think a TV program might be on average
A.About five minutes.
B.About ten minutes.
C.About thirty minutes.
听材料,回答问题。
17.Where are the cash machines
A.On the 1st floor.
B.On the 2nd floor.
C.On the 3rd floor.
18.How many films does the theater show today
A.12. B.25. C.30.
19.What is the suggested special present to remember the trip
A.A movie ticket.
B.Painting materials.
C.A head- and- shoulders picture.
20.What is the speaker probably
A.A tour guide. B.A local artist. C.A bank clerk.
三、第二部分:阅读理解,第一节,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
have ranked the best destinations in Europe for an autumn getaway. The top four destinations for a European Autumn getaway were:
⒈Barcelona, Spain
Barcelona takes first place in 's ranking of the best destinations in Europe for an autumn getaway. With the highest number of cheap restaurants (1,793) and low-cost hotels (534), there are certainly plenty to choose from when visiting the Catalonian city.
The average cost of a week long hotel stay in Barcelona is priced at 981 while plane tickets from Heathrow cost 141 on average during Autumn.
⒉Lisbon, Portugal
Next, Lisbon ranked in second place – also moving up one position from last year's results. Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius).
The journey from London Heathrow to Lisbon Humberto Delgado Airport costs 148 on average while vehicles are available for hire for 159.
⒊Berlin, Germany
Moving on, in third place is the German capital, Berlin. The city improved from 2022's results where the location ranked in fourth place. Berlin offers visitors a choice of 1,422 cheap eateries and 360 low-cost hotels throughout the city.
Additionally, the average cost of a week-long hotel stay totals 827 while the average amount of daylight throughout Autumn is 10.7 hours.
⒋Budapest, Hungary
In fourth place is Budapest—the top-rated destination 12 months ago. Budapest has an average of 56mm of rainfall during the Autumn months, the second lowest out of all cities investigated.
Budapest is also a very affordable(价格合理的) city, with the average price of a flight from Heathrow costing 160 while a week-long hotel stay is priced at 600 on average.
21.Which destination would likely have the most sunshine in autumn
A.Barcelona B.Lisbon C.Berlin D.Budapest
22.Which destination ranked in fourth place in 2022
A.Barcelona B.Lisbon C.Berlin D.Budapest
23.What do the four destinations have in common
A.Inexpensive accommodation B.Cheap restaurants
C.Convenient transportation D.Low autumn rainfall
阅读理解
The city of San Francisco, California, is known as a city that loves food. There are many award-winning restaurants. San Francisco is also a city that loves dogs. So, dog owner and chef Rahmi Massarweh decided to combine his two loves into one. He has opened the first and only restaurant for dogs. The restaurant is called Dogue. The name is like the word "vogue", which means "fashion". It opened in September in the city's popular Mission District.
Individual dishes cost around $30. Or, for $75 each, dogs can dine on a multi- course "bone appetite" meal. Some people are expressing their opinions about the costly menu. But Massarweh has received a lot of support from his customers. They are thankful to have a place to treat their furry friends. Recently, Dogue held three dog birthday parties at the same time.
Gledy Espinoza is the owner of Mason, an 11-year-old miniature dachshund (迷你腊肠犬). Mason enjoyed some mushroom soup with pieces of chicken. "I wanted to celebrate for him. He is so special to me. He's my four-legged child and this is the perfect place to have a really nice celebration. We're foodies (吃货). I guess he is too, now," Espinoza said.
Massarweh uses costly ingredients (材料) to prepare his food. Everything he makes could be eaten safely by humans, but we probably would not like it. The dog dishes may taste flavorless to us. Dogue's goal is to spread the idea of feeding dogs fresh, healthy, and natural food. Some research shows that natural food may be better for a dog's stomach than the dog food that you can buy in a store.
24.What is special about Dogue in San Francisco
A.It is the only restaurant for dogs.
B.It serves award-winning dishes.
C.It is located in the Mission District.
D.It is a restaurant for dog owners.
25.What can be inferred about the customers of Dogue
A.They can hardly afford the dog dishes.
B.They are not concerned about the health of their dogs.
C.They prefer to cook for their dogs at home.
D.They have different opinions about Dogue.
26.Why does the author mention Gledy Espinoza
A.To highlight the expensive meals at Dogue.
B.To show a customer's positive experience at Dogue.
C.To introduce a new dish at the restaurant.
D.To focus on older dogs as the main customers.
27.What's Rahmi Massarweh's main reason for opening Dogue
A.To make a lot of money from rich dog owners.
B.To provide high-end dining for San Francisco's dogs.
C.To share his love for food with dogs.
D.To improve dogs' health through natural ingredients.
阅读理解
A company run by Google, called DeepMind, has found a way to predict diseases in people using artificial intelligence(AI). This is the name given to a computer system that can "think" for itself and perform tasks that usually require human intelligence such as problem-solving and decision-making.
Google DeepMind is an AI company that works with scientists, engineers and researchers to solve difficult challenges using technology. They say their aim is to advance science and benefit humanity, and their research includes finding ways to use technology to identify and treat diseases.
DeepMind's new software, AlphaMissense, works by looking at DNA. This is a chemical found in all animals and plants that carries information about every living thing's appearance and characteristics.
DNA is made up of four chemical "bases". These are known as A, T, G and C. The order that these bases are arranged in is very important, because it provides the instructions for how a life-form will develop. If the bases aren't in the right order, this can create something called missense mutations(突变). These are mostly harmless, but in some cases they lead to diseases, including sickle cell disease, which affects people's blood, and cystic fibrosis, which affects lungs and digestive(消化的) systems.
There are millions of possible missense mutations. Scientists had only classified (归类) 0.1% of these as either benign or potentially (潜在的) disease-causing. However, the AlphaMissense software has now classified an impressive 89% of them. The DeepMind team have shared their findings in the hope that it will help doctors and scientists spot disease-causing mutations and start treating people sooner.
Genomics England (GE), a company that works with the NHS to analyse people's DNA, has already tested the software. Dr Ellen Thomas, from GE, said it will help scientists "make sense of genetic data", so that patients can get better treatments.
28.What can we learn about DeepMind from the first two paragraphs
A.It mainly focuses on financial gains.
B.It works with various experts.
C.It has found a cure for all diseases.
D.It is a newly established company.
29.What is the main function of DeepMind's AlphaMissense software
A.To arrange DNA bases in the correct order.
B.To solve challenges using artificial intelligence.
C.To classify missense mutations in DNA.
D.To treat diseases like sickle cell disease and cystic fibrosis.
30.In paragraph 5, the word "benign" is closest in meaning to ____.
A.beneficial B.mysterious C.harmless D.dangerous
31.What's Dr. Ellen Thomas's attitude towards AlphaMissense
A.Doubtful B.Disappointed C.Indifferent D.Positive
阅读理解
Mouse embryos(胚胎) have been cultured(培养) on the International Space Station (ISS), marking a significant step in understanding reproduction in space. Led by Teruhiko Wakayama from the University of Yamanashi in Japan, this experiment studied the possible safety of human pregnancy(怀孕) during long space journeys, such as a trip to Mars that lasts more than six months. Wakayama emphasized the importance of this research, saying, "We are conducting research to ensure we will be able to safely have children if that time comes."
The experiment began on Earth, where early two-cell stage embryos from pregnant mice were taken out, frozen, and sent to the ISS on a SpaceX rocket. Astronauts on the ISS then warmed up and cultured the embryos for four days using devices specially designed for this task. Afterward, the embryos were kept and returned to Earth. The four-day growth period was chosen as embryos can only survive for this length outside a uterus, according to Wakayama.
Upon their return, the embryos were examined to check the impact of space's unique conditions, such as higher radiation(辐射) levels and microgravity(微重力). The results were promising; the embryos showed no DNA damage from radiation and showed normal structural development, including the crucial change into two cell groups necessary for forming the fetus and placenta. Wakayama found these results significant, as it was previously believed that microgravity might prevent the embryo's ability to separate into these separate cell types.
While these findings are promising, further research is needed to fully understand space reproduction. Wakayama referred to a previous study involving pregnant rats in space, which resulted in the birth of typical-weight rats, suggesting normal development. The team now aims to further study the health of embryos exposed to space conditions and plans to test whether mouse embryos sent to the ISS can develop into healthy young after returning to Earth.
32.What was the main purpose of sending mouse embryos to the ISS
A.To test the possibility of embryos in space.
B.To study the effects of radiation on DNA.
C.To culture embryos using specific devices.
D.To observe the growth of pregnant mice.
33.The mouse embryos showed ____ after being cultured on the ISS.
A.DNA damage from radiation
B.failed separation into cell groups
C.adjustment to microgravity
D.normal growth
34.Why does the passage mention a previous rat study in paragraph 4
A.To provide supporting evidence for the results
B.To describe the conditions for raising rats
C.To recommend a new research method
D.To introduce an unsuccessful experiment
35.What can be a suitable title for the text
A.Space Mice: A Genetic Revolution
B.Pregnancy in Space: A Mouse Embryo Study
C.Mars Trip: Embryo Challenges
D.Mouse Embryos: Freezing Techniques
四、第二部分:阅读理解,第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Libraries are some of the most magical places on Earth. 36. . If you are new to using libraries, you might be surprised to learn how much they can do for you. Here's how to get started.
Get a library card
To take out anything from your local library, you first need a library card, which gives you the right to check out books and other items. 37. . When it's time to return them, you can bring them back or you may be able to renew them to keep them a little longer.
Ask librarians(图书管理员)for help
If you're stuck trying to find a book and can't remember the exact title or the name of the author, a librarian can likely help you find what you're looking for. 38. . Tell them what books you have enjoyed as well as the subjects that interest and inspire you, and they'll be able to recommend your next read.
39.
Libraries are best known for their vast book collections, but they offer even more. You or an adult in your family can also stream movies and TV shows with the help of library apps like Hoopla and Kanopy. There are computers and quiet zones where you can study with few distractions. You may also find free or discounted printing and photocopying services.
Enjoy scheduled events
Many libraries host free events for young people. You can ask a librarian or check the library's website for a list or calendar of upcoming activities and sign up with your card. 40. .
A. Go beyond books
B. Check Out Materials
C. Librarians can also make great suggestions.
D. Libraries often host outdoor activities for communities.
E. They provide a wealth of knowledge and create opportunities for everyone.
F. These can include tween and teen book clubs, art workshops, and fun classes.
G. The library will have rules about how many items you can borrow and for how long.
五、第三部分:英语知识运用,第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、 B、 C 和D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I think this was my most memorable experience so far. I volunteered for two weeks in a guesthouse(家庭旅馆)by the sea 41. by a Mexican mother and son. I'll always remember when I got to the bus stop and the son came to 42. me up. He was my age and I just knew this would be something different and fun. We 43. on the way to the house and I was welcomed to a Mexican lunch by the mother and another 44. , K, who was younger than me. We quickly 45. a little group and even with the mother.
The most 46. part of this experience was the room I was 47. K: Our beds were 48. by a curtain; we had no 49. to our room and we had holes in our ceilings. There was a table in our room where we all had lunch, and crabs(螃蟹) crawled in at night. The water from the tap came from the sea and there was one stove and the WiFi 50. worked. We played card games at night, occasionally had beers, and best above all, 51. and talked for hours and hours. I loved every minute of this 52. and simple country life.
I was sad to leave but have kept in 53. with all of them since then and definitely plan on seeing them again. This 54. made me understand why you should volunteer, whether it's in your home country or anywhere else in the 55. .
41.A. run B. sold C. organized D. offered
42.A. take B. put C. get D. pick
43.A. argued B. explored C. chatted D. understood
44.A. volunteer B. tourist C. owner D. visitor
45.A. found B. collected C. formed D. practiced
46.A. disappointing B. interesting
C. annoying D. challenging
47.A. turning to B. caring about
C. giving up D. sharing with
48.A. organized B. separated C. cleaned D. arranged
49.A. door B. key C. wall D. floor
50.A. normally B. obviously C. actually D. hardly
51.A. cried B. laughed C. learned D. debated
52.A. boring B. peaceful C. romantic D. hard
53.A. track B. control C. contact D. distance
54.A. experience B. lifestyle
C. guesthouse D. friendship
55.A. countryside B. world C. city D. campus
六、第三部分:英语知识运用,第二节:语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
One of the world's 56. (big) multi-sports events took place in Hangzhou, People's Republic of China. 57. (celebrate) the 19th Asian Games, the mascots(吉祥物) of the grand sporting event - Lianlian, Congcong, and Chenchen - have made 58. (they) first appearance. And the torch (火炬) for the Hangzhou 2022 Asian Games was named "Eternal Flame" and its design 59. (come) from the Liangzhu Culture, which was a testament to the 5000-year-old Chinese civilization.
Since the opening ceremony on September 23, 11,830 60. (athlete) from 45 countries and regions have gathered in Zhejiang to compete in 481 events in Hangzhou and neighboring cities including Ningbo, Wenzhou and Jinhua. 61. (interesting), the 19th Asian Games have introduced E-sports as a medal event, 62. (give) global recognition to this new form of sport alongside more familiar physical activities.
The first Asian Games were organized in 1951 in New Delhi, India. So far, 17 Asian Games 63. (organize). The Asian Games, 64. symbolizes (象征) the mutual equality and unity of Asian countries, is a multinational sport event organized at the gap of every 4 years by members of the Asian Games Federation. Only Asian players can take part 65. this event.
七、第四部分:单词拼写,根据首字母或中文提示填入适当单词的正确形式(注意:是首字母提示的单词,需将含首字母在内的完整单词填在答题卡上)。(共15小题;每小题1分,满分15分)
66. Many people come to the Amazon Rainforest to see its (独特的) plants and animals.
67. I'm 15 years old, and she is 14. So she is j to me.
68. It's my great (荣幸) to deliver a speech about how to learn English well.
69. Taking (责任) for something that went wrong is a mark of growth.
70. C with other people's problems, my own problems seem unimportant.
71. Millions of fans a Jordan's athletic ability and confidence.
72. Some students who are (上瘾的) to the virtual world can't bear being eparated from mobile phones even for a short while.
73. When the teacher came in, the students (假装) that nothing had happened.
74. The Great Wall is (承认) to be one of the most famous sights in China.
75. Chongqing has become a hot city for tourists. Every year, its special scenery a tourists from all over the country.
76. I thought to myself, "What if I can't achieve all of my (目标) "
77. I was terribly a about the children when they didn't come home from school.
78. It's impolite to make unfriendly c on a person's appearance.
79. A survey showed people were (困惑的) about what they should eat to stay healthy.
80. One of the most proper teaching (策略) is using flash cards.
八、第五部分:写作(满分25分)
81. 假定你是李华,你的英国笔友David正在中国一所高中交换学习。他不知道高中应该怎么选修课程,希望你能给他一些建议。请你给他写一封邮件,内容包括:1. 如何选修课程(根据兴趣、父母建议和未来职业规划等)及理由;2. 你的祝愿。
注意:1. 写作词数应为100个左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 参考词汇:未来职业规划future career plan。
Dear David,
……
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: Look at the present price of the second - hand car! 1,250 dollars now! It costs 150 less than last Friday.
W: Well, I'd like to know the exact discount on it.
【分析】问题:上周五这辆车多少钱?根据"Look at the present price of the second - hand car! 1,250 dollars now! It costs 150 less than last Friday."看看这辆二手车现在的价格!现在1250美元!它比上周五便宜了150美元。可知上周五的价格是$1250+$150=$1400,故选C。
【点评】考查短对话理解,注意分析问句类型和内容,选出正确答案。
2.【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Look at the clouds! I'd love to go out, but I think it's going to rain.
M: Maybe, but I think it'll be sunny this afternoon.
W: I hope you're right.
【分析】问题:男士认为下午的天气会怎样?根据" but I think it'll be sunny this afternoon."但我想今天下午会很晴朗。故选B。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去抓取关键词,选出正确答案。
3.【答案】A
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I'm going to get my neighbor a gift for thanking her for fixing my mailbox while I was away. I was thinking of buying her flowers.
W: You should cook a meal for her instead. It's more personal and I think she would appreciate it more.
【分析】问题:这位女士对感谢邻居有什么建议?根据"You should cook a meal for her instead. It's more personal and I think she would appreciate it more."你应该给她做顿饭。这更个性,我想她会更感激的,故选A。
【点评】考查短对话理解,听录音前快速浏览选项,听录音时抓取关键词,选出正确答案。
4.【答案】B
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】W: Hello, Thomas This is Debra. I'm on my way to Jim's office, but I'm a bit confused.
M: Where are you
W: I ' m on 24th Street.
M: OK. I'll call Jim to pick you up, then.
【分析】问题:女士现在在哪里?根据" I ' m on 24th Street."我在24街。故选B。
【点评】考查对话型听力题。听前要快速浏览答语,理解答语意思,听时要注意力集中,选出答案。
5.【答案】C
【知识点】短对话
【解析】【听力原文】M: I've never had candy like this before. It isn't very sweet. What's it made from
M: A fruit that's quite sour. It is also salty, isn't it I love these two tastes existing together.
【分析】问题:糖果尝起来怎么样?根据"A fruit that's quite sour. It is also salty, isn't it I love these two tastes existing together."一种很酸的水果。它也很咸,不是吗?我喜欢这两种口味共存。故选C。
【点评】考查短对话理解,首先读懂题意,然后带着问题有目的地去听关键词。
【答案】6.A
7.B
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】W: I start my first day of work tomorrow. I'm feeling very nervous.
M: You'll be great! They wouldn't have given you the job otherwise.
W: I guess you're right. My co-workers seem nice.
M: Hopefully, you'll be able to make some new friends. How about we go to the movies tomorrow night to celebrate your first day
W: That sounds wonderful. It'll give me something to look forward to.
【点评】考查细节理解。首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
6.问题:女士在紧张什么?根据"I start my first day of work tomorrow. I'm feeling very nervous."我明天开始第一天的工作。我感到非常紧张。故选A。
7.问题:男士明晚要做什么?根据"How about we go to the movies tomorrow night to celebrate your first day "明晚我们去看电影庆祝你的第一天怎么样?;以及"That sounds wonderful. It'll give me something to look forward to."听起来不错。它会给我一些期待。故选B。
【答案】8.B
9.A
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: You look tired, Alice. Didn't you sleep well last night
W: I didn't go to sleep until 2:00 a. m, and then I had to get up around 6:00 in the morning.
M: To play computer games again
W: No. I had to finish my work plan for the next year. My boss is going to read it himself this morning.
M: Why didn't you get it done earlier
W: My boss had said he wouldn't need it until this Friday. But then he suddenly changed his mind and wanted it two days earlier.
M: Why
W: We had a terrible year this year. I guess he is worried and wants to figure out a solution as soon as possible.
【点评】考查长对话理解,首先阅读题目,画出关键词,再根据录音匹配作答。
8.问题:女士昨晚睡了多久?根据"I didn't go to sleep until 2:00 a. m, and then I had to get up around 6:00 in the morning."我直到凌晨2点才睡,然后我不得不在早上6点左右起床。故选B。
9.问题:老板什么时候需要工作计划?根据"My boss had said he wouldn't need it until this Friday. But then he suddenly changed his mind and wanted it two days earlier."我的老板说他要到这个星期五才需要它。但后来他突然改变主意,两天前就想要了。故选A。
【答案】10.A
11.C
12.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: Hey, Debbie. I haven't seen you in ages. Where have you been hiding
W: I've been traveling around the world over the last six months.
M: That sounds amazing. Where did you go
W: I visited Asia and Australia. I was meant to go to South America, too, but I couldn't continue.
M: Why, what happened
W: Well, I was meant to be traveling for a year, but I had to cut my trip short.
M: How come Is your dad okay He's not ill again, is he
W: No. He's fine. I was robbed and someone stole my money. I'm broke.
M: Sorry to hear that.
W: I know. It took me two years to save the money.
【点评】考查长对话理解,首先理解题干,其次注意听句子,抓住关键词。
10.问题:女士旅行了多久?根据"I've been traveling around the world over the last six months."在过去的六个月里,我一直在环游世界。故选A。
11.问题:女士不能去哪里?根据"I was meant to go to South America, too, but I couldn't continue."我本来也打算去南美,但我不能继续了。故选C。
12.问题:为什么女士不能继续她的旅行?根据"I was robbed and someone stole my money."我被抢了,有人偷了我的钱。故选C。
【答案】13.A
14.B
15.B
16.C
【知识点】长对话
【解析】【听力原文】M: About your paper, the main point is to survey television, but not what's happened in the past.
W: Oh, it's a quite difficult topic.
M: But the main idea must be on the future development of television.
W: OK. I've read some latest articles.
M: All right. What are the things that are competing with television
W: First, it's the video game. Then there is the personal computer and then the mobile phone. Last, there is the iPod.
M: Which of those presents the greatest competition for television
W: According to the research, it's the first one.
M: Is one of the ideas that TV programs might become shorter and shorter
W: Yes. Most people think a program might be thirty minutes long on average. I think it might be ten minutes.
M: Even less, say, four to five minutes long.
W: Really
【点评】考查细节理解,首先理解题干,画出关键词,再根据录音匹配作答。
13.问题:这位女士论文的主题是什么?根据"But the main idea must be on the future development of television."但主要的想法必须是关于电视的未来发展。故选A。
14.问题:这位女士对这个话题有何感想?根据"it's a quite difficult topic."这是一个相当困难的话题。故选B。
15.问题:根据研究,电视最大的竞争对手是什么?根据"First, it's the video game. Then there is the personal computer and then the mobile phone. Last, there is the iPod."首先,是电子游戏。然后是个人电脑,然后是手机。最后,是iPod;"Which of those presents the greatest competition for television "这些节目中哪一个最具竞争力?;以及"According to the research, it's the first one."根据研究,是第一项。故选B。
16.问题:大多数人认为一个电视节目的平均播放时间是多长?根据"Most people think a program might be thirty minutes long on average."大多数人认为一个节目平均可能有30分钟长。故选C。
【答案】17.B
18.A
19.C
20.A
【知识点】独白
【解析】【听力原文】 It is 2: 30 p. m. now. Welcome to the Golden Shopping Center. It's the biggest shopping center in the country. I'm just going to tell you a little bit about the services that are available here. If you need to change foreign money, there is a bank on the first floor, and you can also use a card to get money from any of the cash machines on the 2nd floor. For those who don't want to spend too much money on entertainment, the theater on the 3rd floor is the best choice. It shows 12 different films today. If you want a special present to remember the trip, why not have your picture painted There are always several artists in the area around the main entrance. For a head-and-shoulders picture, you may need to pay around $25, and it'll take about an hour and a half. If you get lost or need help, you can return here to the information desk. The assistant will contact me, and I will find you.
【点评】考查听力理解能力,首先看懂问题,然后根据问题在文中找出依据,选出正确答案。
17.问题:提款机在哪里?根据"and you can also use a card to get money from any of the cash machines on the 2nd floor."你也可以用卡从二楼的任何一台提款机取钱。故选B。
18.问题:今天剧院放映几部电影?根据"It shows 12 different films today."今天放映了12部不同的电影。故选A。
19.问题:为了纪念这次旅行,建议送什么特别礼物?根据"For a head-and-shoulders picture, you may need to pay around $25, and it'll take about an hour and a half."对于一张头部和肩部的照片,你可能需要支付大约25美元,大约需要一个半小时。故选C。
20.问题:发言人可能是干什么的?根据短文内容,可推知发言人可能是导游。故选A。
【答案】21.B
22.C
23.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了4个欧洲秋季度假胜地。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
21.考查细节理解。根据Lisbon, Portugal部分中的"Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius)."Lisbon拥有455家低价酒店,9月至11月的平均气温是所有被调查城市中最高的(18摄氏度)。可推理出Lisbon秋季日照可能最充足。故选B。
22.考查细节理解。根据Berlin, Germany部分中的"The city improved from 2022's results where the location ranked in fourth place. "与2022年排名第四的结果相比,这座城市排名提升。可知,Berlin在2022年位居第四。故选C。
23.考查推理判断。根据Barcelona, Spain部分中的"With the highest number of cheap restaurants (1,793) and low-cost hotels (534), there are certainly plenty to choose from when visiting the Catalonian city. "这里有最多的低价餐馆(1793家)和低价酒店(534家),在这个Catalonian 城市旅游时,你肯定有很多选择;Lisbon, Portugal部分中的"Lisbon is home to 455 low-cost hotels and has the highest average temperature from September to November out of all cities examined (18° Celsius). "Lisbon拥有455家低价酒店,9月至11月的平均气温是所有被调查城市中最高的(18摄氏度);Berlin, Germany部分中的"Berlin offers visitors a choice of 1,422 cheap eateries and 360 low-cost hotels throughout the city. "柏林市内有1422家低价餐馆和360家低价酒店可供游客选择;以及Budapest, Hungary部分中的"Budapest is also a very affordable (价格合理的) city, with the average price of a flight from Heathrow costing 160 while a week-long hotel stay is priced at 600 on average. "Budapest也是一个非常实惠的城市,从希思罗机场起飞的机票平均价格为160英镑,而在酒店住一周的平均价格为600英镑。可知四座城市都提及到了低价酒店。故选A。
【答案】24.A
25.D
26.B
27.D
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了旧金山市民以热爱美食和喜欢狗而闻名,厨师Rahmi Massarweh就是其中之一。他将这两个爱好合二为一,创办了一家狗狗餐厅Dogue。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
24.考查细节理解。根据第一段中的"He has opened the first and only restaurant for dogs. The restaurant is called Dogue."他开了第一家也是唯一一家狗餐厅。这家餐馆叫Dogue。可知,Dogue餐厅的特殊之处在于它是唯一一家狗狗餐厅。故选A。
25.考查推理判断。根据第二段中的"But Massarweh has received a lot of support from his customers. They are thankful to have a place to treat their furry friends."一些人正在表达他们对昂贵菜单的看法。但Massarweh从他的客户那里得到了很多支持。可知,一些人认为Dogue餐厅的价格昂贵,但是它受到了顾客的支持。可推知,人们对于Dogue餐厅看法不一。故选D。
26.考查推理判断。根据第三段中的"Mason enjoyed some mushroom soup with pieces of chicken. ‘I wanted to celebrate for him. He is so special to me. He's my four-legged child and this is the perfect place to have a really nice celebration. We're foodies (吃货). I guess he is too, now,' Espinoza said."Mason喜欢吃蘑菇汤和鸡块。"我想为他庆祝。他对我来说太特别了。他是我四条腿的孩子,这是一个完美的庆祝场所。我们是吃货。我想他现在也是,"Espinoza说。可推知,作者提及Gledy Espinoza是为了展示Dogue餐厅给顾客带来的积极体验。故选B。
27.考查细节理解。根据最后一段中的"Dogue's goal is to spread the idea of feeding dogs fresh, healthy, and natural food. Some research shows that natural food may be better for a dog's stomach than the dog food that you can buy in a store."Dogue的目标是传播给狗喂食新鲜、健康和天然食物的理念。一些研究表明,天然食物可能比你在商店里买到的狗粮对狗的胃更好。可知,Rahmi Massarweh开Dogue餐厅的主要原因是为了通过天然成分改善狗的健康。故选D。
【答案】28.B
29.C
30.C
31.D
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了谷歌旗下一家名为DeepMind的公司开发了一种新软件AlphaMissense来预测人类疾病。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
28.考查细节理解。根据第二段中的"Google DeepMind is an AI company that works with scientists, engineers and researchers to solve difficult challenges using technology. "谷歌DeepMind是一家人工智能公司,与科学家、工程师和研究人员合作,利用技术解决困难的挑战。可知,DeepMind公司和各种专家合作。故选B。
29.考查细节理解。根据第三段中的"DeepMind's new software, AlphaMissense, works by looking at DNA."DeepMind的新软件AlphaMissense通过观察DNA来工作;以及第五段中的"There are millions of possible missense mutations. Scientists had only classified (归类) 0.1% of these as either benign or potentially (潜在的) disease-causing. However, the AlphaMissense software has now classified an impressive 89% of them."有数百万种可能的错义突变。科学家们只将其中的0.1%归类为良性或潜在致病。然而,AlphaMissense软件现在已经对其中89%进行了分类。可知,AlphaMissense是对DNA中的错义突变进行分类,故选C。
30.考查词义猜测。根据第二段中的" Scientists had only classified 0.1% of these as either benign or potentially disease-causing. "科学家们只将其中0.1%归类为良性或潜在致病。结合其中either…or...可知,划线词benign与后面的"disease-causing"致病的,意思相反,应为"良性的,无害的"之意,故选C。
31.考查推理判断。根据最后一段中的"Dr Ellen Thomas, from GE, said it will help scientists ‘make sense of genetic data', so that patients can get better treatments."来自GE公司的Ellen Thomas博士说,这将帮助科学家‘理解基因数据',这样病人就能得到更好的治疗。可知,Ellen Thomas对AlphaMissense持赞成的态度,故选D。
【答案】32.A
33.D
34.A
35.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类;文章大意
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在国际空间站上培养老鼠胚胎的实验,这项实验是为了研究太空中人类生殖的安全性。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科研类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
32.考查推理判断。根据第一段中的"Led by Teruhiko Wakayama from the University of Yamanashi in Japan, this experiment studied the possible safety of human pregnancy (怀孕) during long space journeys, such as a trip to Mars that lasts more than six months. Wakayama emphasized the importance of this research, saying, ‘We are conducting research to ensure we will be able to safely have children if that time comes.'" 由日本Yamanashi大学的Teruhiko Wakayama领导的这项实验研究了人类怀孕在长途太空旅行(比如持续6个多月的火星之旅)中可能存在的安全性。Wakayama强调了这项研究的重要性,他说:"我们正在进行研究,以确保在那个时候我们能够安全地生育孩子。"可知,该实验,即将小鼠胚胎送往国际空间站的主要目的是研究胚胎在太空中存在的可能性。故选A。
33.考查细节理解。根据第三段中的"The results were promising; the embryos showed no DNA damage from radiation and showed normal structural development, including the crucial change into two cell groups necessary for forming the fetus and placenta."结果很有希望;这些胚胎没有显示出辐射造成的DNA损伤,结构发育正常,包括形成胎儿和胎盘所需的两个细胞群的关键变化。可知,老鼠胚胎在国际空间站上培养后显示正常生长。故选D。
34.考查推理判断。根据最后一段中的"Wakayama referred to a previous study involving pregnant rats in space, which resulted in the birth of typical-weight rats, suggesting normal development. "Wakayama提到了之前的一项研究,该研究将怀孕的老鼠放在太空中,结果导致体重正常的老鼠出生,这表明发育正常。可知,之前研究结果表明怀孕老鼠生出了体重和发育正常的小鼠,这正好为文中的实验结果(在太空中的老鼠胚胎发育正常)提供了佐证。故选A。
35.考查主旨大意。纵观全文可知,本文介绍了在国际空间站上培养老鼠胚胎的实验,这项实验是为了研究太空中人类生殖的安全性,"太空妊娠:小鼠胚胎研究"适合做文章标题。故选B。
【答案】36.E;37.G;38.C;39.A;40.F
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何利用好图书馆的资源。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
36.根据空前"Libraries are some of the most magical places on Earth."图书馆是地球上最神奇的地方之一。可知,图书馆是地球上最神奇的地方之一,E. They provide a wealth of knowledge and create opportunities for everyone."它们提供了丰富的知识,并为每个人创造了机会"进一步介绍图书馆,符合语境,故选E。
37.根据空后"When it's time to return them, you can bring them back or you may be able to renew them to keep them a little longer."当你要还书的时候,你可以把它们带回来,或者你可以续借,能把书保留更久。可知,到了该还书的时间要把书带回来或者续借,说明借书是有时间限制的,G. The library will have rules about how many items you can borrow and for how long."图书馆会对你能借多少书和借多久有规定"符合语境。故选G。
38.根据空后"Tell them what books you have enjoyed as well as the subjects that interest and inspire you, and they'll be able to recommend your next read."告诉他们你喜欢什么书,以及你感兴趣和启发你的主题,他们就能推荐你的下一个读物。可知,图书管理员能为你推荐读物,C. Librarians can also make great suggestions."图书管理员也可以提出很好的建议"引起下文,符合语境,故选C。
39.根据空后"Libraries are best known for their vast book collections, but they offer even more. You or an adult in your family can also stream movies and TV shows with the help of library apps like Hoopla and Kanopy."图书馆以其庞大的藏书而闻名,但它们提供的不止于此。你或家里的成年人也可以在Hoopla和Kanopy等图书馆应用程序的帮助下播放电影和电视节目。可知,除了书,图书馆还可以提供其他东西, A. Go beyond books "不止是书"适合作为本段小标题。故选A。
40.根据空前"Many libraries host free events for young people. You can ask a librarian or check the library's website for a list or calendar of upcoming activities and sign up with your card."许多图书馆为年轻人举办免费活动。你可以问图书管理员,或者在图书馆的网站上查看即将到来的活动列表或日历,然后用你的卡片注册。提到,许多图书馆举办免费活动,可以用图书卡注册,F项"这些活动包括青少年读书俱乐部、艺术工作坊和有趣的课程"进一步介绍这些活动。故选F。
【答案】41.A;42.D;43.C;44.A;45.C;46.B;47.D;48.B;49.A;50.D;51.B;52.D;53.C;54.A;55.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在一家墨西哥母子经营的海边宾馆做志愿者的难忘经历。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
41.句意:我在一家墨西哥母子经营的海边宾馆做了两周的志愿者。A. run"经营";B. sold"卖";C. organized"组织";D. offered"提供"。根据空前的"a guesthouse (家庭旅馆) "以及空后的"by a Mexican mother and son"可知,此处指由一家墨西哥母子经营的宾馆,故选A。
42.句意:我永远记得当我到达公共汽车站,那个儿子来接我的时候。A. take"取,拿";B. put"放置";C. get"得到";D. pick"挑选"。根据空前"when I got to the bus stop"可知,此处指他来车站接作者,pick sb. up固定短语,"开车接某人",故选D。
43.句意:我们在去她家的路上聊了聊,那位母亲和另一位比我小的志愿者K邀请我吃了一顿墨西哥午餐。A. argued"争辩";B. explored"探索";C. chatted"聊天";D. understood"理解"。根据空后"on the way to the house"可知,在路上应两人应是聊天,故选C。
44.句意:我们在去她家的路上聊了聊,那位母亲和另一位比我小的志愿者K邀请我吃了一顿墨西哥午餐。A. volunteer"志愿者";B. tourist"游客";C. owner"主人";D. visitor"访客"。根据上文"I volunteered for two weeks"以及下文提到作者和K住在同一个房间可知,K应是和作者一样,也是志愿者,故选A。
45.句意:我们很快组成了一个小团体,甚至连同妈妈一起。A. found"发现";B. collected"收集";C. formed"构成";D. practiced"练习"。根据空后"a little group"可知,此处指构成一个小团体,故选C。
46.句意:这次经历中最有趣的部分是我和K共用的房间。A. disappointing"令人失望的";B. interesting"有趣的";C. annoying"烦人的";D. challenging"有挑战的"。根据下文"and best above all, 11 _and talked for hours and hours. I loved every minute…"讲述了作者和K相处时的愉快,此处是描述这段经历最有趣的部分,故选B。
47.句意:这次经历中最有趣的部分是我和K共用的房间。A. turning to"转向,向……求助";B. caring about"关心";C. giving up"放弃";D. sharing with"和……分享"。根据下文"our room"可知,作者和K共住一间房,故选D。
48.句意:我们的床用帘子隔开;我们的房间没有门,天花板上有洞。A. organized"组织";B. separated"分开";C. cleaned"使……干净,打扫";D. arranged"安排"。结合语境可知,作者和K共住一间房,所以床应是被帘子隔开,故选B。
49.句意:我们的床用帘子隔开;我们的房间没有门,天花板上有洞。A. door"门";B. key"钥匙";C. wall"墙";D. floor"地板"。根据空后"we had holes in our ceilings"可知,此处是描述房间的简陋,可推知此处指房间没有门,故选A。
50.句意:水龙头里的水来自大海,只有一个炉子,WiFi几乎不能用。A. normally"正常地";B. obviously"明显地";C. actually"实际上";D. hardly"几乎不"。结合上下文可知,房子很简陋,故WiFi应是几乎不能用,故选D。
51.句意:我们晚上打牌,偶尔喝啤酒,最重要的是,我们谈笑风生,聊了好几个小时。A. cried"哭泣";B. laughed"大笑";C. learned"学习";D. debated"辩论"。结合句意及下文"I loved every minute of this 12 and simple country life"可知,作者喜欢这里的生活,故此处指充满欢声笑语,两人畅谈几小时,故选B。
52.句意:我喜欢这种艰苦而简单的乡村生活的每一分钟。A. boring"令人厌烦的";B. peaceful"和平的";C. romantic"浪漫的";D. hard"艰苦的"。结合上文描述可知,作者住的房子很简陋,条件艰苦,故选D。
53.句意:离开的时候我很难过,但从那以后我一直和他们保持着联系,并计划再次见到他们。A. track "轨道";B. control"控制";C. contact"联系";D. distance"距离"。根据空后"definitely plan on seeing them again"可知,作者离开后还和他们保持联系,keep in contact with固定短语,"和……保持联系",故选C。
54.句意:这次经历让我明白了为什么你应该做志愿者,无论是在你的祖国还是在世界其他地方。A. experience"经历";B. lifestyle"生活方式";C. guesthouse"客房";D. friendship"友谊"。根据上文"I think this was my most memorable experience so far.(我想这是我迄今为止最难忘的经历)"可知,上文是描述作者做志愿者的经历,故选A。
55.句意:这次经历让我明白了为什么你应该做志愿者,无论是在你的祖国还是在世界其他地方。A. countryside"乡村";B. world"世界";C. city"城市";D. campus"校园"。根据空前"whether it's in your home country or anywhere else "可知,此处指"无论是在你的祖国还是在世界其他地方",故选B。
【答案】56.biggest;57.To celebrate;58.their;59.came;60.athletes;61.Interestingly;62.giving;63.have been organized;64.which;65.in
【知识点】说明文;文娱体育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,世界上最大的多项体育赛事之一在中华人民共和国杭州举行。为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。2022年杭州亚运会的火炬被命名为"永恒的火焰",它的设计来自良渚文化,这是中国5000年文明的见证。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及形容词,非谓语动词,代词,时态,名词,副词,语态,定语从句,介词,以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
56.句意:世界上最大的多项体育赛事之一在中华人民共和国杭州举行。根据定冠词the和语义"最大的"可知应用最高级。故填biggest。
57.句意:为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。此处不定式作目的状语,位于句首,首字母大写。故填To celebrate。
58.句意:为庆祝第19届亚运会开幕,本届亚运会的吉祥物——莲莲、聪聪和晨晨首次亮相。修饰名词appearance应用形容词性物主代词their。故填their。
59.句意:2022年杭州亚运会的火炬被命名为"永恒的火焰",它的设计来自良渚文化,这是中国5000年文明的见证。此处动作发生在过去,用一般过去时。故填came。
60.句意:自9月23日开幕式以来,来自45个国家和地区的11830名运动员聚集在浙江,在杭州和宁波、温州、金华等周边城市参加了481个项目的比赛。根据上文11,830可知athlete应用复数形式。故填athletes。
61.句意:有趣的是,第19届亚运会将电子竞技作为一个奖牌项目,这一新的运动形式与人们更熟悉的体育活动一起得到了全球的认可。修饰下文句子应用副词interestingly,首字母大写。故填Interestingly。
62.句意:有趣的是,第19届亚运会将电子竞技作为一个奖牌项目,这一新的运动形式与人们更熟悉的体育活动一起得到了全球的认可。give与逻辑主语E-sports构成主动关系,应用现在分词作状语。故填giving。
63.句意:迄今为止,已经举办了17届亚运会。此处是谓语动词,与主语organize构成被动关系,根据上文so far可知为现在完成时的被动语态,主语为17 Asian Games,助动词用have。故填have been organized。
64.句意:亚运会是亚洲运动会联合会成员国每隔四年举办一次的多国体育赛事,象征着亚洲国家的相互平等和团结。 symbolizes (象征) the mutual equality and unity of Asian countries是非限制性定语从句修饰先行词The Asian Games,在从句中作主语,指物,故填which。
65.句意:只有亚洲选手才能参加这项赛事。take part in固定短语,"参加"。故填in。
66.【答案】unique
【知识点】作前置定语
【解析】【分析】句意:许多人来到亚马孙雨林看独特的植物和动物。根据汉语提示可知,应用unique"独特的",形容词,在句中作定语修饰名词短语"plants and animals",故填unique。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
67.【答案】junior
【知识点】形容词的用法
【解析】【分析】句意:我15岁,她14岁。所以她比我小。根据句意和首字母可知,此处表示"年级较小的",应用形容词junior作表语,故填junior。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
68.【答案】hono(u)r/privilege
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:我很荣幸能做一个关于如何学好英语的演讲。根据汉语提示可知,应用hono(u)r/privilege"荣幸",均为可数名词,由"is"可知此处应用名词单数作表语,故填hono(u)r/privilege。
【点评】考查名词,本题涉及名词作表语。
69.【答案】responsibility
【知识点】不可数名词
【解析】【分析】句意:承担发生错误的事的责任是成熟的标志。根据汉语提示及位于动词take后可知,应用名词responsibility,作宾语,take responsibility for"承担责任",故填responsibility。
【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。
70.【答案】Compared
【知识点】动词过去分词
【解析】【分析】句意:与别人的问题相比,我自己的问题似乎不重要。根据句意及首字母提示可知,此处使用动词compare"比较",和逻辑主语my own problems之间是动宾关系,应用过去分词,作状语,首字母应大写。故填Compared。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及过去分词作状语。
71.【答案】admire
【知识点】一般现在时
【解析】【分析】句意:数以百万计的球迷钦佩乔丹的运动能力和自信。根据下文"Jordan's athletic ability and confidence(乔丹的运动能力和自信)"可推理出空白处应填表示"钦佩"含义的动词,根据首字母提示,以a开头且表示"钦佩"含义的动词为:admire,因句子表示的是一个客观情况,谓语动词使用一般现在时,主语是复数,谓语动词应用原形。故填admire。
【点评】考查时态,本题涉及一般现在时。
72.【答案】addicted
【知识点】固定短语;形容词的用法
【解析】【分析】句意:一些沉迷于虚拟世界的学生无法忍受与手机的短暂分离。be addicted to固定短语,"对……上瘾",为固定搭配,所以应用形容词addicted表示"上瘾的",作表语。故填addicted。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语以及固定短语be addicted to。
73.【答案】pretended
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:老师进来时,学生们假装什么事也没发生。根据汉语提示可知应用动词pretend"假装",结合上文came可知为一般过去时。故填pretended。
【点评】考查时态,本题涉及一般过去时。
74.【答案】recognized
【知识点】动词的语态;一般现在时
【解析】【分析】句意:长城被认为是中国最著名的景点之一。根据汉语提示"承认",空处填动词recognize。由句意可知,此处表达客观事实,用一般现在时,主语The Great Wall和谓语动词recognize之间是被动关系,要用一般现在时的被动,即is recognized,空前已有is,故填recognized。
【点评】考查时态语态,本题涉及一般现在时的被动语态。
75.【答案】attracts
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时;主谓一致
【解析】【分析】句意:重庆已成为一个热门的旅游城市。每年,它独特的风景都吸引着来自全国各地的游客。由句意和首字母可知,风景"吸引"游客,所以空处填动词attract作谓语。由"Every year"可知时态是一般现在时,主语special scenery是单数,谓语也用单数,故填attracts。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时和第三人称单数。
76.【答案】goals
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:我心想:"如果我不能实现所有目标怎么办?"分析句子结构,空白处在句子中作宾语使用名词,根据汉语提示,表示"目标"含义的名词为:goal,根据空白处前面的all of可知空白处填名词的复数,故填goals。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
77.【答案】anxious
【知识点】固定短语;形容词的用法
【解析】【分析】句意:孩子们没有按时放学回家,我很担心。be anxious about固定短语,"对……担心"。根据首字母提示及句意,故填anxious。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语,以及固定短语be anxious about。
78.【答案】comments
【知识点】固定短语;可数名词
【解析】【分析】句意:对一个人的外表作出不好的评价是不礼貌的。分析句子并结合首字母提示可知,空处应填可数名词复数comments,作make的宾语。make comments on sth.固定短语,"对……发表评论"。故填comments。
【点评】考查名词,以及固定短语make comments on sth.
79.【答案】confused
【知识点】以-ed结尾的形容词
【解析】【分析】句意:一项调查显示,人们对于应该吃什么来保持健康感到困惑。根据汉语提示"困惑,迷茫"可知,此处为-ed结尾的形容词confused,作表语,表示人的主观感受。故填confused。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。
80.【答案】strategies
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:最恰当的教学策略之一是使用抽认卡。根据句意及汉语提示,可知为strategy,设空处为"one of+最高级+名词复数"表示……之一,此处应用名词复数的形式。故填strategies。
【点评】考查名词,本题涉及名词作介词宾语。
81.【答案】Dear David,
Learning that you're studying as an exchange student at a high school in China and have trouble choosing suitable courses, I can't wait to offer you some advice.
To begin with, I suggest thinking about your personal interests when selecting courses. Taking subjects you're truly passionate about makes the learning process much more enjoyable. Additionally, it's wise to take into account your parents' suggestions. Their life experiences might provide you with a broader perspective, especially when it comes to subjects that are fundamental yet not immediately appealing. Finally, keep future career plan in mind when signing up for courses. Certain courses like physics or history may be required for certain fields. Choosing the right courses will prepare you for success down the road.
I hope you have an amazing time immersed in Chinese culture while pursuing your academic goals. This is a special opportunity to make new friends and create unforgettable memories. Please feel free to reach out if you ever need any other advice!
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生里李华的身份写一封邮件。写作背景:你的英国笔友David正在中国一所高中交换学习。他不知道高中应该怎么选修课程,希望你能给他一些建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 如何选修课程(根据兴趣、父母建议和未来职业规划等)及理由;2. 你的祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:Learning that you're studying as an exchange student at a high school in China and have trouble choosing suitable courses, I can't wait to offer you some advice.运用了现在分词作状语,宾语从句;
To begin with, I suggest thinking about your personal interests when selecting courses.运用了动名词作宾语,时间状语从句的省略; Taking subjects you're truly passionate about makes the learning process much more enjoyable. 运用了动名词作主语;Additionally, it's wise to take into account your parents' suggestions. 运用了it作形式主语;Their life experiences might provide you with a broader perspective, especially when it comes to subjects that are fundamental yet not immediately appealing. 运用了时间状语从句,限制性定语从句;Finally, keep future career plan in mind when signing up for courses. 运用了祈使句,时间状语从句的省略;Certain courses like physics or history may be required for certain fields. 运用了被动语态;I hope you have an amazing time immersed in Chinese culture while pursuing your academic goals. 运用了宾语从句;Please feel free to reach out if you ever need any other advice!运用了祈使句,条件状语从句。
1 / 1