天津市滨海新区2023-2024学年高一上学期期中考试英语试卷
一、单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
1. —I heard the Music Festival is around the corner. Let's buy a ticket and go together.
—____. I need to prepare for the coming exam.
A.of course. B.It depends.
C.I'm afraid not. D.Actually.
2. Her excellent oral English and optimistic attitude gave me a deep ____.
A.description B.impression C.expression D.collection
3. But we need to ____that what we see on social media is often not the whole truth about a person.
A.keep in mind B.stay in touch
C.draw up D.suit our talent
4. Children are eager to know the world around them and are ____ab out everything.
A.curious B.various C.confident D.specific
5. Whatever our hobbies, the Internet can connect us with others ____also enjoy doing them, even if they live on the other side of the world.
A.which B.who C.whose D.where
6. That is ____when the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible.
A.because B.how C.why D.that
7. The works of Mo Yan, such as The Republic of Wine, ____that he is an extraordinary writer of the 21# century.
A.remind B.reflect C.recognize D.require
8. The shop ____at9:00, but if we go in a hurry we can make it.
A.has closed B.closed C.was closing D.closes
9. On social media sites, people tend to post only positive updates ____ make them appear happy and friendly.
A.when B.that C.what D.where
10. How soon will you finish the work
—In a week. We ____about 80% of the work so far.
A.completed B.will complete
C.have completed D.are completing
11. Even if we are apart, we should ____ each other regularly.
A.be up to B.stay in touch with
C.make our fortune D.lose track of
12. ____on my high school life, the most important advice I'd give is these wonderful words from the writer Maya Angelou.
A.Looking into B.Looking after
C.Looking back D.Looking out
13. As a high school student, you should ____ you r study and never give up working hard.
A.compare to B.focus on
C.turn to D.have an impact on
14. I knew I had done a good job and was looking forward ____ a positive comment.
A.to get B.get C.to getting D.getting
15. My brother has always been a ____force in my life, because he always encourages me when I am in trouble.
A.positive B.negative C.frightened D.opposing
二、完形填空(共 20小题;每小题 1.5分,满分30分)
完形填空
My 14-year-old son, John, and I spotted the coat which was hanging at a secondhand clothing store in Northampton Mass. All the other coats drooped(低垂) 16. this one looked as if it were holding itself up. The coat had beautiful tailoring, a Fifth Avenue label and a (an) 17. price of$28, which was popular just then with 18. , but could cost several hundred dollars new. This coat was even better with that 19. of classic elegance(优雅). John tried it on and it was perfect.
John wore the coat to school the next day and came home 20. a broad smile."Did the kids like your coat "I asked."They loved it,"he said, 21. folding it over the back of a chair and smoothing it flat. Over the next few weeks, a 22. came over John. Agreement replaced contrariness(作对) and reasoned discussion replaced fierce(激烈的) 23. . He became more mannerly and 24. , eager to please. He would generously lend his younger brother his bike,which he 25. wouldn't.
When I mentioned this incident to his teacher and 26. what caused the changes, she said laughing,"It 27. be his coat!"Another teacher told him she was giving him a good mark not only because he had earned 28. but because she liked his coat. At the library, we 29. a friend."Could this be John "he asked surprisingly, 30. John's new height, assessing(评估)the cut of his coat and extending(伸出) his hand, one gentleman to another.
John and I both know we should never 31. a person's clothes for the real person within them. 32. there is something to be said for wearing a standard(标准) of excellence for the world to see and for 33. what is on the inside to what is on the outside.
For John it is a time when it is as easy to try on different ways to life as it is to try on a 34. . The whole world, the whole future is right ahead, a vast landscape(风景) where all the doors are open. And he could 35. himself walking through those doors wearing his wonderful,magical coat.
16.A. unless B. once C. until D. while
17.A. unreasonable B. expected C. unbelievable D. acceptable
18.A. teenagers B. adults C. women D. strangers
19.A. color B. price C. style D. size
20.A. taking B. holding C. bringing D. wearing
21.A. eagerly B. comfortable C. carefully D. quickly
22.A. happiness B. change C. smile D. matter
23.A. doubt B. fight C. argument D. war
24.A. thoughtful B. handsome C. hopeful D. curious
25.A. actually B. additionally C. normally D. entirely
26.A. concluded B. explored C. wondered D. discovered
27.A. could B. must C. should D. would
28.A. this B. them C. it D. one
29.A. showed off B. turned out
C. came across D. turned up
30.A. looking up at B. looking down to
C. checking up D. taking up
31.A. trust B. mistake C. exchange D. regard
32.A. But B. Though C. Since D. So
33.A. enabling B. connecting C. matching D. relating
34.A. hint B. coat C. solution D. behavior
35.A. reflect B. figure C. believe D. picture
三、阅读理解(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
Castel dell' Ovo is one of Naples' most famous monuments. It offers sweeping views over the city and Mount Vesuvius in the distance.
The Basics
The site on which Castel dell'Ovo now stands has a long history, beginning as a settlement for Greek colonists(殖民地定居者). The current castle was built in the 15th century, and today, the19th-century fishing village of Borgo Marinari, known for its excellent seafood restaurants and marina(游艇停靠区),sits at the base of the castle.
The Egg Castle
The origin of the castle's name comes from a story about the Roman poet Virgil, who is said to have placed a magical egg in the foundations beneath where the castle now stands. As long as the egg stays well, Castel dell' Ovo will remain standing.
Things to Know Before you Go
· Castel dell' Ovo is a must-see for history and architecture lovers.
· Admission to the castle and the museum is free.
· The inner halls of the castle are open to the public only during special events and exhibitions;the ramparts (城墙) and towers are always open.
· There is a lift from the ground floor to the ramparts, making the castle accessible to wheelchairs.
How to Get There
Castel dell' Ovo Is located in the Bay of Naples just off the coastal road. Bus 151 from the train station and 140 from the port stop at Castel dell' Ovo.
When to Get there
The castle is open Monday through Saturday from 8: 30 am to 7 pm, and Sundays and holidays from 8: 30 am to 1: 30 pm. The Prehistoric Museum is open only on weekends from 10 am to 1pm. As Naples is one of Italy's most visited cities, its sights can be very crowded in the high-season summer months. Visit in the early morning or late afternoon to avoid the crowds and to take advantage of the best light for taking photos from the castle's towers.
Book Online or Call +1 (702)648-5873
36.Whose settlement did the site of Castel dell' Ovo belong to ____
A.British colonists'. B.French colonists\
C.Greek colonists'. D.German colonists'.
37.Which of the following correctly describes Castel dell' Ovo ____
A.It lies next to Mount Vesuvius.
B.It's also named the Egg Castle.
C.It was originally built in the 19th century.
D.It's well-known for its seafood and marina.
38.Who are most probably interested in visiting Castel dell' Ovo ____
A.History lovers. B.Sports lovers.
C.Literature lovers. D.Astronomy lovers.
39.What should you know before you tour Castel dell' Ovo ____
A.The tickets have to be booked in advance.
B.Those with leg problems can not tour the ramparts.
C.It's easily accessible by bus from the train station.、
D.The towers can be visited only during special events.
40.When should you go to the Prehistoric Museum ____
A.On Sundays from 8: 30 to 13: 30.
B.On holidays from 9: 00 to 13: 30.
C.On weekday s from 8: 30 to 19: 00.
D.On weekends from 10: 00 to 13: 00.
阅读理解
In the mid-1950s, I was a somewhat bored early-adolescent male student who believed that doing any more than necessary was wasted effort. One day, this approach t hrew me into embarrassment In Mrs. Totten's eighth-grade math class at Central Avenue School in Anderson, Indiana, we were learning to add and subtract decimals(小数).
Our teacher typically assigned daily homework, which would be recited in class the following day. On most days, our grades were based on our oral answer to homework questions.
Mrs. Totten usually walked up and down the rows of desks requesting answers from student after student in the order the questions had appeared on our homework sheets. She would start either at the front or the back of the classroom and work toward the other end.
Since I was seated near the middle of about 35 students, it was easy to figure out which questions I might have to answer. This particular time, I had completed my usual two or three problems according to my calculations(计算).
What I failed to expect was that several students were absent, which threw off my estimate(估计). As Mrs. Totten made her way from the beginning of the class, I desperately tried to determine which math problem I would get. I tried to work it out before she got to me, but I had brain freeze and couldn't function.
When Mrs. Totten reached my desk, she asked what answer I'd got for problem No. 14. "I... I didn't get anything,"I answered, and my face felt warm.
"Correct,"she said.
It turned out that the correct answer was zero:
What did I learn that day First, always do all your homework. Second, in real life it isn't always what you say but how you say it that matters. Third, I would never make it as a mathematician.
If I could choose one school day that taught me the most, it would be that one.
41.What does the underlined part in Paragraph 1 indicate
A.It is wise to value one's time.
B.It is important to make an effort
C.It is right to stick to one's belief.
D.It is enough to do the necessary.
42.Usually, Mrs. Totten asked her students to ____.
A.recite their homework together
B.grade their homework themselves
C.answer their homework questions orally
D.check the answers to their homework questions
43.The author could work out which questions to answer since the teacher always ____.
A.asked questions in a regular way
B.walked up and down when asking questions
C.chose two or three questions for the students
D.requested her students to finish their usual questions
44.The author failed to get the questions he had expected because ____.
A.the class didn't begin as usual
B.several students didn't come to school
C.he didn't try hard to make his estimate
D.Mrs. Totten didn't start from the back of the class
45.Which of the following can be the best title for the passage
A.An Unforgettable Teacher B.A Future Mathematician
C.An Effective Approach D.A Valuable Lesson
阅读理解
When we think of leadership, we often think of strength and power. But what are these really,and how do they operate
Leadership today is not about forcing others to do things. If this is even possible, it is short-term,and tends to backfire(适得其反) . If you order someone to do something against their will, they may do it because they feel they must, but the anger they feel will do more harm in the long-term. They will also experience fear.
Fear causes the thinking brain to shut down, making the person unable to function at his or her best. If they connect you with this emotion of fear, they will become less workable around you, and you will have succeeded in not only shooting yourself in the foot, but possibly making a very good employee or partner unable to perform well. Fear has no place in leadership.
The way we influence people in a lasting way is by our own character, and our understanding and use of emotion. We can order someone to do something, which may be part of the work day;or we can employ them at the emotional level, so they became fully focused on the projects and provide some of their own motivation(积极性). Today's work place is all about relationships. Anyone works harder in a positive environment in which they're recognized and valued as a human being as well as a worker. Everyone produces just a bit more for someone they like. Leaders understand the way things work. They know the pay check is not the single most motivating factor(因素) in the work life of most people.
The true strength of leadership is an inner strength that comes from the confidence of emotional intelligence—knowing your own emotions, and how to deal with them, and those of others.Developing your emotional intelligence is the single best thing you can do if you want to develop your relationships with people around you, which is the key to the leadership skills.
46.The underlined phrase"shooting oneself in the foot" means ____in this passage.
A.throw or walk in a specific direction or towards a specific objective
B.to grow forth(向前) from the ground
C.to move or pass suddenly or swiftly
D.to injure or harm one's own interests
47.An employee may have a feeling of fear in the work place when ____.
A.he cannot work at his best
B.he is forced to do things
C.he feels his brain shut down
D.he thinks of his work as too heavy
48.Which of the following is TRUE according to the passage
A.People tend to connect leadership with fear.
B.Working conditions affect people's physical health.
C.Smart people are more workable in the work place.
D.Good relationship is the key to business success.
49.To positively influence employees, a leader should first of all ____.
A.develop his own personality
B.provide better suggestions
C.give his employees a pay raise
D.hide his own emotion of fear
50.Good leadership is mainly seen in a leader's ability to ____.
A.provide a variety of projects for employees
B.help raise employees' living standards(标准)
C.deal wisely with employees' emotions
D.give employees' specific instructions(指导)
四、单词拼写,根据句意、汉语提示、首字母写出单词。(满分10分)
51. The national charity event is to invite schools and clubs to o (组织) fun football events to raise money.
52. There are two o (选择) before you, and you can choose whichever you like.
53. (明显地), we are going to need more help.
54. A new a (进展) has been made in the control of malaria(疟疾).
55. During wars, generals used i (鼓舞人心的) speeches to prepare the troops for battle.
五、默写句子(满分10分)
56.我正在想这里的生活将是怎么样的。
57.但是这一切都取决于你自己的努力,大家要时刻保持冷静,做好准备。
58.这让我陷入思考:对于学习者而言,英语到底可以有多疯狂呢
59.你为什么不听从我的建议,三思而后行?
60.你所需要的就是一个网络连接。
六、阅读表达(共5小题:每小题2分,满分10分)
阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。
Marco Polo came from a wealthy family and received a good education. He was only six years old when his father and uncle left for a journey to China or Cathay, as it was called at that time. At the age of 17, Marco followed his father and uncle on their second journey to Asia.
The Polos traveled through many countries, over mountains and along the Silk Road, the main travel route for traders. Marco would keep detailed journals and record his findings. The Polos also stopped for a year in the Mongol region. There they learnt about the lives and culture of the people.This was useful as Marco was able to share what he had learnt with the Emperor of China, Kublai Khab. The Emperor was impressed with him. The Polos traveled 9,000 kilometres in more than three and a half years before reaching China. There Marco was most surprised to find the stones that burnt like logs. The Chinese had found a source of fuel that nobody in Europe could have imagined. It was called coal.
In 1298, Marco wrote a book called The Travels of Marco Polo which was a record of his travels in Asia. The book enabled the Europeans to understand and carry out trading activities more easily with Asians.
61.What was China also called in the past (1 word)
62.What was the Silk Road mainly used as in ancient times (no more than 10 words)
63.What did the Polos do during their stay in the Mongol region (no more than 12 words)
64.Why was Marco impressed with the stones (no more than 6 words)
65.What is the main idea of the last paragraph (no more than 10 words)
七、书面表达(满分 25分)
66.假如你是李华,你英国笔友Jim发来电子邮件,询问你近期高中生活情况,请就以下内容给他回信。 关注下载更多资料1. 学校生活2. 英语学习情况3. 同学、朋友相处情况
注意:开头,结尾已经给出,(1)词数不少于 100; (2) 可适当加入细节,使内容充实、行文连贯。
Dear Jim,
Yours,
Li Hua
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——我听说音乐节马上就要开始了。我们买张票一起去吧。——恐怕不行。我需要为即将到来的考试做准备。A. Of course."当然";B. It depends."看情况吧";C. I'm afraid not. "我恐怕不行";D. Actually"实际上"。根据"I need to prepare for the coming exam"可知拒绝了去音乐节的建议。故选C。
【点评】考查情景交际,区分of course.;It depends.;I'm afraid not.和Actually的含义和使用环境。
2.【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:她优秀的英语口语和乐观的态度给我留下了深刻的印象。A. description"描述";B. impression"印象";C. expression"表情";D. collection"收藏品"。根据"Her excellent oral English and optimistic attitude"可知此处指留下深刻印象。故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分description;impression;expression和collection的含义。
3.【答案】A
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:但我们需要记住,我们在社交媒体上看到的往往不是一个人的全部真相。A. keep in mind "记住";B. stay in touch"保持联系";C. draw up"起草";D. suit our talent"适合/发挥某人的才能(天赋)"。分析句子,设空处使用动词与空前的to构成不定式结构,此处表示"记住"用keep in mind。故选A。
【点评】考查动词短语辨析,区分keep in mind;stay in touch;draw up和suit our talent的含义。
4.【答案】A
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:孩子们渴望了解周围的世界,对一切都很好奇。A. curious"好奇的";B. various "各种各样的";C. confident"自信的";D. specific"特别的"。根据"Children are eager to know the world around them"指对一切都很好奇短语为be curious about。故选A。
【点评】考查形容词词义辨析,区分curious;various;confident和specific的含义以及固定短语be curious about。
5.【答案】B
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】句意:无论我们的爱好是什么,互联网都可以将我们与那些喜欢做这些事的人联系起来,即使他们生活在世界的另一端。 also enjoy doing them 是限制性定语从句,先行词为others,指人,且在从句中作主语,应用关系代词who/that。 故选B。
【点评】考查定语从句。本题涉及关系代词who引导的限制性定语从句。
6.【答案】C
【知识点】表语从句
【解析】【分析】句意:那就是为什么星星出现的时候我们能看到星星,而灯光熄灭的时候却看不到灯光。分析句子结构,这是一个包含表语从句的复合句,表语从句包含时间状语从句,因空白处在表语从句中作状语表示原因,使用连接副词why连接表语从句,故选C。
【点评】考查名词性从句,本题涉及why引导的标语从句。
7.【答案】B
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:莫言的《酒国》等作品体现了他是21世纪杰出的作家。A. remind"提醒";B. reflect "体现,反映";C. recognize"认出";D. require"要求"。根据"The works of Mo Yan"及"that he is an extraordinary writer of the 21st century."可知,此处指作品体现了莫言的能力和影响。故选B。
【点评】考查动词词义辨析,区分remind;reflect;recognize和require的含义。
8.【答案】D
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时;主谓一致
【解析】【分析】句意:商店9点关门,但如果我们动作快的话,还能赶上。此处是谓语动词,根据时间状语at 9:00可知表示已经计划、安排好了或时间表上所安排的一定会发生的事情或动作,应用一般现在时,主语为shop,谓语用第三人称单数形式。故选D。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时和第三人称单数。
9.【答案】B
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】句意:在社交媒体网站上,人们倾向于只发布让他们看起来快乐和友好的积极更新。 ____ make them appear happy and friendly 是限制性定语从句,修饰先行词updates,为物,在从句中作主语,应用关系代词that。故选B。
【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词that引导的限制性定语从句。
10.【答案】C
【知识点】现在完成时
【解析】【分析】句意:——你多久能完成这项工作?——一周后。到目前为止,我们已经完成了大约80%的工作。此处是谓语动词,根据时间状语so far"到目前为止",可知运用现在完成时。故选C.
【点评】考查时态,本题涉及现在完成时。
11.【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:即使我们分开了,我们也应该经常保持联系。A. be up to"取决于";B. stay in touch with"与……保持联系";C. make our fortune"发财";D. lose track of"与……失去了联系"。根据让步状语从句"Even if we are apart"可推理出下文表达的是应该经常联系,故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分be up to;stay in touch with;make our fortune和lose track of的含义。
12.【答案】C
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:回顾我的高中生活,我想给你的最重要的建议是来自作家玛雅·安杰洛的这些美妙的话语。A. Looking into"调查";B. Looking after"照顾";C.Looking back"回顾";D. Looking out"当心,注意"。根据句意可知,此处表示回顾高中生活。故选C。
【点评】考查动词短语辨析,区分look into;look into;look into和look into的含义。
13.【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:作为一名高中生,你应该集中精力学习,永远不要放弃努力。A. compare to"比较";B. focus on"集中";C. turn to"求助于";D. have an impact on"对……有影响"。根据上文"As a high school student"指集中精力学习。故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分compare to;focus on;turn to和have an impact on的含义。
14.【答案】C
【知识点】动词的语态;动名词
【解析】【分析】句意:我知道我做得很好,期待得到积极的评价。look forward to doing固定短语"期待做某事",应用动名词作宾语。故选C。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语look forward to doing。
15.【答案】A
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:我哥哥一直是我生活中的积极力量,因为他总是在我遇到困难的时候鼓励我。A. positive"积极的";B. negative"消极的";C. frightened "害怕的";D. opposing"对立的"。根据"because he always encourages me when I am in trouble"可知,哥哥是积极的力量。故选A。
【点评】考查形容词词义辨析,区分positive;negative;frightened和opposing的含义。
【答案】16.D;17.C;18.A;19.C;20.D;21.C;22.B;23.C;24.A;25.C;26.C;27.B;28.C;29.C;30.A;31.B;32.A;33.C;34.B;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者给儿子买了一件漂亮的外套,发现儿子发生了很大的变化。作者感慨:我们不能以貌取人,但是要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及状语从句,动词,名词,形容词,副词,情态动词,代词,连词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:其他的外套都垂了下来,而这件外套看起来好像是被撑起来。A. unless"除非";B. once"一旦";C. until"直到……才";D. while"然而"。根据空后" if it were holding itself up "以及空前"droop",可知上下文形成对比关系,表示这件外套跟其他外套不同,故选D。
17.句意:这件外套剪裁漂亮,有第五大道的标签,价格高达28美元,当时很受青少年欢迎,但新的可能要花几百美元。A. unreasonable"不合理的";B. expected"预期的";C. unbelievable"难以置信的";D. acceptable"可接受的"。根据空后"but could cost several hundred dollars new"但新的可能要花几百美元,可知新的要几百美元,现在的28美元的价格是令人难以置信的,故选C。
18.句意:这件外套剪裁漂亮,有第五大道的标签,价格高达28美元,当时很受青少年欢迎,但新的可能要花几百美元。A. teenagers"青少年";B. adults"成年人";C. women"女人";D. strangers"陌生人"。根据下文"They loved it"他们喜欢这件衣服,可知此处说的是这件衣服很受青少年的欢迎。故选A。
19.句意:这件外套配上那种古典优雅的款式就更好了。A. color"颜色";B. price"价格";C. style "款式";D. size"尺寸"。根据空后"classic elegance(优雅)"可知此处说的是衣服的款式,故选C。
20.句意:第二天,约翰穿着这件外套去上学,回家时笑容满面。A. taking"拿";B. holding"握着";C. bringing"带来";D. wearing"面带……表情"。根据空后"a broad smile"可知此处说的是孩子带着满面笑容回家,故选D。
21.句意:"他们喜欢它,"他说,小心翼翼地把它叠在椅背上,然后把它压平。A. eagerly"渴望地";B. comfortably"舒服地";C. carefully"仔细地";D. quickly"快速地"。根据空后"folding it over the back of a chair and smoothing it flat"把它叠在椅背上,然后把它压平,可知孩子喜欢这件衣服,把它叠好并压平,可推理出孩子很仔细地叠衣服,故选C。
22.句意:在接下来的几周里,约翰发生了变化。A. happiness"幸福";B. change"变化";C. smile "微笑";D. matter"事件"。根据下文"Agreement replaced contrariness (作对) "协商一致取代了作对,可知,此处表达的是约翰发生了变化,故选B。
23.句意:协商一致取代了作对,理性的讨论取代了激烈的争论。A. doubt"怀疑";B. fight"打架";C. argument"争论";D. war"战争"。根据空前"reasoned discussion replaced fierce(激烈的)"可知空白处应填的词的含义与"理性的讨论"表达的含义相反,故选C。
24.句意:他变得更有礼貌体贴,更有思想,渴望使他人快乐。A. thoughtful"体贴的";B. handsome "英俊的";C. hopeful"满怀希望的";D. curious"求知欲强的"。根据空后"eager to please"可推理出空白处应用表示"体贴的"含义的副词,故选A。
25.句意:他会慷慨地把自行车借给弟弟,而他通常不会这样做。A. actually"事实上";B. additionally此外;C. normally"通常";D. entirely"整个的"。根据上文"Over the next few weeks, a 7 came over John."在接下来的几周里,约翰发生了变化;以及空前"He would generously lend his younger brother his bike"他会慷慨地把自行车借给弟弟,可知此处说的是约翰通常不会把自行车借给弟弟,但是约翰发生了变化后,慷慨地把自行车借给弟弟,故选C。
26.句意:当我向他的老师提起这件事,想知道是什么引起了这些变化时,她笑着说:"一定是他的外套!"A. concluded"结束";B. explored"探索";C. wondered"对……感到好奇";D. discovered"发现"。根据空后"what caused the changes"可知此处说的是作者对于是什么引起了约翰的这些变化感到好奇,所以去问了老师,故选C。
27.句意:当我向他的老师提起这件事,想知道是什么引起了这些变化时,她笑着说:"一定是他的外套!"A. could"能够";B. must"一定是";C. should"应该";D. would"将要"。根据空后"because she liked his coat"可知,老师基于事实做了推断,根据情态动词的用法,有事实依据的判断,应使用情态动词must,故选B。
28.句意:另一位老师告诉他,她给他一个高分数不仅是因为他赢得了那个分数,还因为她喜欢他的外套。A. this"这个";B. them"他们";C. it"它";D. one"一个"。根据空前"a good mark"可知空白处指代上文提到的同一个名词,根据代词的用法,当代替上文提到的同一个名词的时候,应用代词it,故选C。
29.句意:在图书馆,我们遇到了一个朋友。A. showed off"炫耀";B. turned out"结果是";C. came across"偶然遇见";D. turned up"出现"。根据空后"a friend;"以及"Could this be John "可知,此处上下文说的是他们偶然遇见一个朋友,故选C。
30.句意:"这是约翰吗?"他惊讶地问道,抬头看了看约翰的新身高,评价了一下他的外套,然后把手伸了出来,一位绅士伸向另一位绅士。A. looking up at"抬头看";B. looking down to"向下看";C. checking up"调查";D. taking up"开始从事"。根据空后"John's new height"可推出此处表示朋友用抬头看的方式表示认为约翰长高了,故选A。
31.句意:约翰和我都知道,我们永远不应该错误地用衣服评价真实的人。A. trust"信任";B. mistake"误解";C. exchange"交换";D. regard"认为"。根据空前"John and I both know we should never"以及空后"a person's clothes for the real person within them"可知此处说的是仅凭借衣服来评价真实的人是错误的,故选B。
32.句意:但是,要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的。A. But"但是";B. Though"虽然";C. Since"自从";D. So"因此"。根据上文"John and I both know we should never 16 a person's clothes for the real person within them";以及空后" there is something to be said for wearing a standard(标准) of excellence for the world to see and for 18 what is on the inside to what is on the outside."要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的,可知上下文之间为转折关系,故选A。
33.句意:但是,要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的。A. enabling"使能够";B. connecting"连接";C. matching"匹配";D. relating"讲述"。根据空前"wearing a standard(标准) of excellence";以及空后"what is on the inside to what is on the outside"可推出此处上下文说的是要内外匹配,故选C。
34.句意:对约翰来说,这是一个尝试不同生活方式和尝试外套一样容易的时代。A. hint"暗示";B. coat"外套";C. solution"解决办法";D. behavior"行为"。根据下文"walking through those doors wearing his wonderful, magical coat"可知此处说的是外套,故选B。
35.句意:他可以想象自己穿着那件神奇的外套穿过那些门。A. reflect"反射";B. figure"认为";C. believe"相信";D. picture"想象"。根据上文"The whole world, the whole future is right ahead, a vast landscape(风景) where all the doors are open."整个世界,整个未来就在前方,一片广阔的风景,所有的门都敞开着;以及空后"walking through those doors"可知此处说的是想象中的门,约翰想象着自己穿着那件神奇的外套穿过那些门,故选D。
【答案】36.C
37.B
38.A
39.C
40.D
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了dell'Ovo城堡的基本信息,名字的由来以及参观游览前需要知道的一些信息。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
36.考查细节理解。根据The Basics部分中的"The site on which Castel dell' Ovo now stands has a long history, beginning as a settlement for Greek colonists."Castel dell' Ovo现在所在的地方历史悠久,最初是希腊殖民者的定居点。可知卡斯特戴尔蛋遗址属于希腊殖民者的殖民地。故选C。
37.考查细节理解。根据The Egg Castle部分中的"The origin of the castle's name comes from a story about the Roman poet Virgil, who is said to have placed a magical egg in the foundations beneath where the castle now stands."这座城堡的名字来源于罗马诗人维吉尔的一个故事,据说维吉尔在城堡的地基下放置了一个魔法蛋。可知Castel dell' Ovo 也叫鸡蛋城堡。故选B。
38.考查细节理解。根据Things to Know Before you Go部分中的"Castel dell' Ovo is a must-see for history and architecture enthusiasts."Castel dell' Ovo是历史和建筑爱好者必看的景点。可知历史爱好者最有兴趣参观Castel dell' Ovo。故选A。
39.考查细节理解。根据How to Get There部分中的"Castel dell' Ovo is located in the Bay of Naples just off the coastal road. Bus 151 from the train station and 140 from the port stop at Castel dell' Ovo."Castel dell 'Ovo坐落在那不勒斯海湾,离海岸不远。从火车站开出的151路公共汽车和从港口开出的140路公共汽车在Castel dell' Ovo停靠。可知在你参观Castel dell' Ovo之前,你应该了解从火车站乘公共汽车去那里很方便。故选C。
40.考查细节理解。根据When to Get there部分中的"The Prehistoric Museum is open only on weekends from 10 am to 1 pm."史前博物馆只在周末上午10点到下午1点开放。可知你应该在周末10点到13点去史前博物馆。故选D。
【答案】41.D
42.C
43.A
44.B
45.D
【知识点】词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者回忆了自己青春期早期,非常的自负。然而,在一堂数学课上所发生的一件尴尬的事情,给作者一次有价值的教训,也让作者明白了许多道理。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和标题归纳三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
41.考查句义猜测。根据第一段中的"I was a somewhat bored early-adolescent male student who believed that doing any more than necessary was wasted effort."我还是一个有点无聊的少年男学生,认为做任何不必要的事情都是浪费精力;以及下文作者的讲述可知做任何没必要的都是白费力气。故选D。
42.考查细节理解。根据第二段中的"On most days, our grades were based on our oral answer to homework questions. "在大多数日子里,我们的成绩是基于我们对家庭作业问题的口头回答。可知作者的数学老师要求学生口头回答家庭作业的问题。故选C。
43.考查细节理解。根据第四段中的"Since I was seated near the middle of about 35 students, it was easy to figure out which questions I might have to answer. "由于我坐在大约35名学生中间,很容易就能找出我可能要回答的问题。可知作者坐中间,很容易推算出他要回答的问题。故选A。
44.考查细节理解。 根据第五段中的"What I failed to expect was that several students were absent, which threw off my estimate. "我没有料到的是有几个学生缺席,这使我的估计落空了。可知由于几位同学缺席,导致了我不能够知道回答哪个问题。故选B。
45.考查标题归纳。纵观全文可知,本文作者回忆了自己青春期早期,在一堂数学课上所发生的尴尬的事情,给作者一次有价值的教训。故选D。
【答案】46.D
47.B
48.D
49.A
50.C
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;日常生活类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,阐明了真正的领导力的评判标准。领导力是通过自己的个性、处理自己和他人情感的能力体现出来的。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇社会类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
46.考查词义猜测。根据第三段中的"If they connect you with this emotion of fear, they will become less workable around you"如果他们把你和这种恐惧的情绪联系在一起,他们在你身边就会变得不那么起作用;以及"but possibly making a very good employee or partner unable to perform effectively. "还可能会让一个非常优秀的员工或合作伙伴无法有效地工作,结合其中"less functional""unable to perform effectively"可知,作为一个领导,如果员工不能有效地工作,肯定会影响你的利益。可推知 "shooting oneself in the foot"本意为"搬起石头砸自己的脚",此处意思为"损害自己的利益"。故选D。
47.考查细节理解。根据第二段中的"If you order someone to do something against their will, they may do it because they feel they must, but the anger they feel will do more harm in the long-term. They will also experience fear."如果你命令某人做一些违背他们意愿的事情,他们可能会做,因为他们觉得他们必须这样做,但从长远来看,他们感受到的愤怒会造成更大的伤害。他们也会体会到恐惧。可知,当员工被迫做不愿意做的事情时,他们会感到愤怒或恐惧。故选B。
48.考查细节理解。根据第四段中的" Today's work place is all about relationships. Anyone works harder in a positive environment in which they're recognized and valued as a human being as well as a worker. Everyone produces just a bit more for someone they like. "如今的职场都是关于人际关系的。在一个积极的环境中每个人都会努力工作,在这个环境中,他们作为一个人、一个员工被认可、得到重视。每个人都会为自己喜欢的领导多做一点事。可知,好的人际关系会让人们更努力工作,这是生意成功的关键。故选D。
49.考查推理判断。根据第四段中的"The way we influence people in a lasting way is by our own character, and our understanding and use of emotion."我们对别人产生持久影响的方式是通过我们自己的个性以及我们对情感的理解和运用。可知, 要对员工产生积极的影响,领导者应该首先发展自己的个性。故选A。
50.考查细节理解。根据第五段中的"The true strength of leadership is an inner strength that comes from the confidence of emotional intelligence—knowing your own emotions, and how to handle them, and those of others. "领导力的真正力量来自于对情商的信心——了解自己的情绪,了解如何处理自己的情绪,以及如何处理他人的情绪。可知,良好的领导力主要是体现在一个领导者如何明智地处理员工的情绪的能力。故选C。
51.【答案】organize
【知识点】固定短语;动词不定式
【解析】【分析】句意:国家慈善活动是邀请学校和俱乐部举办有趣的足球活动来筹集资金。由首字母和汉语提示"组织"可知,应用动词organize。结合invite sb to do sth固定短语,"邀请某人做某事",不定式作宾语,故填organize。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动词不定式作宾语,以及固定短语invite sb to do sth。
52.【答案】options
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:在你面前有两个选择,你可以选择你喜欢的那一个。根据句意,首字母和汉语提示应用option"选择",由two修饰用复数,故填options。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
53.【答案】Obviously
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:明显地,我们需要更多帮助。根据中英文提示和句意可知,"明显地"应用obviously,是副词,作状语,修饰整个句子,位于句首,首字母大写,故填Obviously。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰整个句子。
54.【答案】advance
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:在控制疟疾方面取得了新进展。根据句意,首字母和汉语提示,应用advance"进展",由不定冠词修饰用单数,故填advance。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
55.【答案】inspiring
【知识点】作前置定语;以-ing结尾的形容词
【解析】【分析】句意:在战争期间,将军们用鼓舞人心的演讲来让军队做好战斗准备。结合句子结构和首字母以及汉语提示可知,形容词inspiring"鼓舞人心的"符合题意,作定语,修饰后面的名词speeches。故填inspiring。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
56.【答案】I'm wondering what life is going to be like here.
【知识点】现在进行时;一般将来时;宾语从句的连接词;汉译英
【解析】【分析】分析可知,本句处理为主从复合句;"我正在想"为主句,wonder"想"作谓语,陈述正在发生的动作,用现在进行时;"这里的生活将会是什么样的"为宾语从句,主语为life"生活","将会是……"用一般将来时,表达为is going to be like,从句缺少宾语,且意为"什么",故用连接代词what引导从句。结合其他汉语提示,故翻译为 I'm wondering what life is going to be like here.
【点评】考查汉译英。本题涉及现在完成时,一般将来时和宾语从句。
57.【答案】But it all depends on what you do.Keep calm and be prepared.
【知识点】一般现在时;宾语从句的连接词;祈使句;汉译英
【解析】【分析】分析句子,句子表述客观事实,故使用一般现在时。表示"但是"用连词but,连接前后两个句子,构成转折关系;表示"取决于"用固定短语it all depends on;表示"自己的努力"用what you do表示;表示"大家要时刻保持冷静,做好准备"用keep calm and be prepared,该句构成祈使句结构,calm为形容词意为"冷静的"作表语;prepared为形容词,意为"准备好的"作表语。故答案为But it all depends on what you do. Keep calm and be prepared.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时,宾语从句,祈使句以及固定短语 depend on 。
58.【答案】This got me thinking how English can be a crazy language to learn.
【知识点】动词现在分词;一般过去时;宾语从句的连接词;汉译英
【解析】【分析】主语为this;表示"让某人做某事"短语为get sb. doing sth.,为一般过去时;表示"思考"短语为think about;表示"英语到底可以有多疯狂呢?"翻译为what引导的宾语从句what a crazy language English is,表示"对于学习者而言"应用for learners。故答案为This got me thinking about what a crazy language English is for learners。
【点评】考查汉译英,本题涉及宾语从句,一般过去时,现在分词作宾补。
59.【答案】Why don't you also take my advice and think carefully before jumping in withboth feet
【知识点】固定短语;固定句式;汉译英
【解析】 【分析】表示"为什么不……?"含义的表达为:Why don't you... ,因本短语中有助动词don't,后面的谓语动词使用动词原形;表示"听从我的建议"含义的表达为:take my advice;表示"三思而后行"含义的固定表达为:think twice before jumping in with both feet ,用并列连词and连接两个短语,故答案为: Why don 't you also take my advice and think carefully before jumping in with both feet
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句型Why don't you... 以及固定短语think twice before jumping in with both feet。
60.【答案】All you need is a wi-fi connection.
【知识点】一般现在时;关系代词引导定语从句的用法;汉译英
【解析】【分析】表示"你所需要的"用all that you need,此处使用that引导定语从句,引导词在从句中作宾语,修饰先行词all;同时句子表述客观事实,应用一般现在时。表示"是一个网络连接"用 a wi-fi connection. 。故答案为 All you need is a wi-fi connection. .【点评】考查汉译英,本题涉及查一般现在时和限制性定语从句。
【答案】61.Cathay.
62.The main travel route for traders.
63.There they learnt about the lives and culture of the people.
64.Because they burned like logs.
65.Marco Polo's book benefited the Europeans a lot./ Marco Polo's book was veryuseful for the Europeans.
【知识点】细节理解题;段落大意;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了马可·波罗第一次跟随爸爸和叔叔到亚洲游历的所见所闻,他根据自己的见闻写的书《马可·波罗游记》对欧洲人非常有用。
【点评】本题考点涉及细节理解和段落大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。
61.考查细节理解。根据第一段中的"He was only six years old when his father and uncle left for a journey to China or Cathay, as it was called at that time."他仅六岁的时候,他的父亲和叔叔去中国旅行,当时被称为Cathay。可知,在过去中国被叫做Cathay。故答案为Cathay.
62.考查细节理解。根据第二段中的"The Polos traveled through many countries, over mountains and along the Silk Road, the main travel route for traders."波罗一家穿越了许多国家,翻山越岭,沿着丝绸之路,丝绸之路是商人的主要旅行路线。可知,丝绸之路在古代是商人的主要旅行路线。故答案为The main travel route for traders.
63.考查细节理解。根据第二段中的"The Polos also stopped for a year in the Mongol region. There they learnt about the lives and culture of the people."波罗一家也在蒙古地区停留了一年。在那里他们了解了人民的生活和文化。可知,波罗一家在内蒙古地区了解了当地人民的生活和文化。故答案为There they learnt about the lives and culture of the people.
64.考查细节理解。根据第二段中的"There Marco was most surprised to find the stones that burnt like logs."在那里马可惊奇地发现那些石头像木头一样燃烧。可知,马可·波罗对"石头"印象深刻是因为它们像木材一样燃烧。故答案为Because they burned like logs.
65.考查段落大意。根据最后一段"In 1298, Marco wrote a book called The Travels of Marco Polo which was a record of his travels in Asia. The book enabled the Europeans to understand and carry out trading activities more easily with Asians."1298年,马可写了一本名为《马可·波罗游记》的书,记录了他在亚洲的旅行。这本书使欧洲人更容易理解和开展与亚洲人的贸易活动。可知,本段主要讲述了马可·波罗的书对欧洲人非常有用。故答案为Marco Polo's book benefitted the Europeans a lot./ Marco Polo's book was very useful for the Europeans.
66.【答案】略
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份回信。写作背景:你英国笔友Jim发来电子邮件,询问你近期高中生活情况。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 学校生活2. 英语学习情况3. 同学、朋友相处情况 。考生需要根据写作要求,确定关键词(组),并进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。最后连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。
【点评】本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
1 / 1天津市滨海新区2023-2024学年高一上学期期中考试英语试卷
一、单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
1. —I heard the Music Festival is around the corner. Let's buy a ticket and go together.
—____. I need to prepare for the coming exam.
A.of course. B.It depends.
C.I'm afraid not. D.Actually.
【答案】C
【知识点】情景交际及习惯表达
【解析】【分析】句意:——我听说音乐节马上就要开始了。我们买张票一起去吧。——恐怕不行。我需要为即将到来的考试做准备。A. Of course."当然";B. It depends."看情况吧";C. I'm afraid not. "我恐怕不行";D. Actually"实际上"。根据"I need to prepare for the coming exam"可知拒绝了去音乐节的建议。故选C。
【点评】考查情景交际,区分of course.;It depends.;I'm afraid not.和Actually的含义和使用环境。
2. Her excellent oral English and optimistic attitude gave me a deep ____.
A.description B.impression C.expression D.collection
【答案】B
【知识点】名词辨析
【解析】【分析】句意:她优秀的英语口语和乐观的态度给我留下了深刻的印象。A. description"描述";B. impression"印象";C. expression"表情";D. collection"收藏品"。根据"Her excellent oral English and optimistic attitude"可知此处指留下深刻印象。故选B。
【点评】考查名词词义辨析,区分description;impression;expression和collection的含义。
3. But we need to ____that what we see on social media is often not the whole truth about a person.
A.keep in mind B.stay in touch
C.draw up D.suit our talent
【答案】A
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:但我们需要记住,我们在社交媒体上看到的往往不是一个人的全部真相。A. keep in mind "记住";B. stay in touch"保持联系";C. draw up"起草";D. suit our talent"适合/发挥某人的才能(天赋)"。分析句子,设空处使用动词与空前的to构成不定式结构,此处表示"记住"用keep in mind。故选A。
【点评】考查动词短语辨析,区分keep in mind;stay in touch;draw up和suit our talent的含义。
4. Children are eager to know the world around them and are ____ab out everything.
A.curious B.various C.confident D.specific
【答案】A
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:孩子们渴望了解周围的世界,对一切都很好奇。A. curious"好奇的";B. various "各种各样的";C. confident"自信的";D. specific"特别的"。根据"Children are eager to know the world around them"指对一切都很好奇短语为be curious about。故选A。
【点评】考查形容词词义辨析,区分curious;various;confident和specific的含义以及固定短语be curious about。
5. Whatever our hobbies, the Internet can connect us with others ____also enjoy doing them, even if they live on the other side of the world.
A.which B.who C.whose D.where
【答案】B
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】句意:无论我们的爱好是什么,互联网都可以将我们与那些喜欢做这些事的人联系起来,即使他们生活在世界的另一端。 also enjoy doing them 是限制性定语从句,先行词为others,指人,且在从句中作主语,应用关系代词who/that。 故选B。
【点评】考查定语从句。本题涉及关系代词who引导的限制性定语从句。
6. That is ____when the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible.
A.because B.how C.why D.that
【答案】C
【知识点】表语从句
【解析】【分析】句意:那就是为什么星星出现的时候我们能看到星星,而灯光熄灭的时候却看不到灯光。分析句子结构,这是一个包含表语从句的复合句,表语从句包含时间状语从句,因空白处在表语从句中作状语表示原因,使用连接副词why连接表语从句,故选C。
【点评】考查名词性从句,本题涉及why引导的标语从句。
7. The works of Mo Yan, such as The Republic of Wine, ____that he is an extraordinary writer of the 21# century.
A.remind B.reflect C.recognize D.require
【答案】B
【知识点】动词的词义辨析
【解析】【分析】句意:莫言的《酒国》等作品体现了他是21世纪杰出的作家。A. remind"提醒";B. reflect "体现,反映";C. recognize"认出";D. require"要求"。根据"The works of Mo Yan"及"that he is an extraordinary writer of the 21st century."可知,此处指作品体现了莫言的能力和影响。故选B。
【点评】考查动词词义辨析,区分remind;reflect;recognize和require的含义。
8. The shop ____at9:00, but if we go in a hurry we can make it.
A.has closed B.closed C.was closing D.closes
【答案】D
【知识点】动词第三人称单数;一般现在时;主谓一致
【解析】【分析】句意:商店9点关门,但如果我们动作快的话,还能赶上。此处是谓语动词,根据时间状语at 9:00可知表示已经计划、安排好了或时间表上所安排的一定会发生的事情或动作,应用一般现在时,主语为shop,谓语用第三人称单数形式。故选D。
【点评】考查时态和主谓一致,本题涉及一般现在时和第三人称单数。
9. On social media sites, people tend to post only positive updates ____ make them appear happy and friendly.
A.when B.that C.what D.where
【答案】B
【知识点】关系代词引导定语从句的用法
【解析】【分析】句意:在社交媒体网站上,人们倾向于只发布让他们看起来快乐和友好的积极更新。 ____ make them appear happy and friendly 是限制性定语从句,修饰先行词updates,为物,在从句中作主语,应用关系代词that。故选B。
【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词that引导的限制性定语从句。
10. How soon will you finish the work
—In a week. We ____about 80% of the work so far.
A.completed B.will complete
C.have completed D.are completing
【答案】C
【知识点】现在完成时
【解析】【分析】句意:——你多久能完成这项工作?——一周后。到目前为止,我们已经完成了大约80%的工作。此处是谓语动词,根据时间状语so far"到目前为止",可知运用现在完成时。故选C.
【点评】考查时态,本题涉及现在完成时。
11. Even if we are apart, we should ____ each other regularly.
A.be up to B.stay in touch with
C.make our fortune D.lose track of
【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:即使我们分开了,我们也应该经常保持联系。A. be up to"取决于";B. stay in touch with"与……保持联系";C. make our fortune"发财";D. lose track of"与……失去了联系"。根据让步状语从句"Even if we are apart"可推理出下文表达的是应该经常联系,故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分be up to;stay in touch with;make our fortune和lose track of的含义。
12. ____on my high school life, the most important advice I'd give is these wonderful words from the writer Maya Angelou.
A.Looking into B.Looking after
C.Looking back D.Looking out
【答案】C
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:回顾我的高中生活,我想给你的最重要的建议是来自作家玛雅·安杰洛的这些美妙的话语。A. Looking into"调查";B. Looking after"照顾";C.Looking back"回顾";D. Looking out"当心,注意"。根据句意可知,此处表示回顾高中生活。故选C。
【点评】考查动词短语辨析,区分look into;look into;look into和look into的含义。
13. As a high school student, you should ____ you r study and never give up working hard.
A.compare to B.focus on
C.turn to D.have an impact on
【答案】B
【知识点】动词短语的辨析
【解析】【分析】句意:作为一名高中生,你应该集中精力学习,永远不要放弃努力。A. compare to"比较";B. focus on"集中";C. turn to"求助于";D. have an impact on"对……有影响"。根据上文"As a high school student"指集中精力学习。故选B。
【点评】考查动词短语辨析,区分compare to;focus on;turn to和have an impact on的含义。
14. I knew I had done a good job and was looking forward ____ a positive comment.
A.to get B.get C.to getting D.getting
【答案】C
【知识点】动词的语态;动名词
【解析】【分析】句意:我知道我做得很好,期待得到积极的评价。look forward to doing固定短语"期待做某事",应用动名词作宾语。故选C。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语以及固定短语look forward to doing。
15. My brother has always been a ____force in my life, because he always encourages me when I am in trouble.
A.positive B.negative C.frightened D.opposing
【答案】A
【知识点】形容词的词义辨析
【解析】【分析】句意:我哥哥一直是我生活中的积极力量,因为他总是在我遇到困难的时候鼓励我。A. positive"积极的";B. negative"消极的";C. frightened "害怕的";D. opposing"对立的"。根据"because he always encourages me when I am in trouble"可知,哥哥是积极的力量。故选A。
【点评】考查形容词词义辨析,区分positive;negative;frightened和opposing的含义。
二、完形填空(共 20小题;每小题 1.5分,满分30分)
完形填空
My 14-year-old son, John, and I spotted the coat which was hanging at a secondhand clothing store in Northampton Mass. All the other coats drooped(低垂) 16. this one looked as if it were holding itself up. The coat had beautiful tailoring, a Fifth Avenue label and a (an) 17. price of$28, which was popular just then with 18. , but could cost several hundred dollars new. This coat was even better with that 19. of classic elegance(优雅). John tried it on and it was perfect.
John wore the coat to school the next day and came home 20. a broad smile."Did the kids like your coat "I asked."They loved it,"he said, 21. folding it over the back of a chair and smoothing it flat. Over the next few weeks, a 22. came over John. Agreement replaced contrariness(作对) and reasoned discussion replaced fierce(激烈的) 23. . He became more mannerly and 24. , eager to please. He would generously lend his younger brother his bike,which he 25. wouldn't.
When I mentioned this incident to his teacher and 26. what caused the changes, she said laughing,"It 27. be his coat!"Another teacher told him she was giving him a good mark not only because he had earned 28. but because she liked his coat. At the library, we 29. a friend."Could this be John "he asked surprisingly, 30. John's new height, assessing(评估)the cut of his coat and extending(伸出) his hand, one gentleman to another.
John and I both know we should never 31. a person's clothes for the real person within them. 32. there is something to be said for wearing a standard(标准) of excellence for the world to see and for 33. what is on the inside to what is on the outside.
For John it is a time when it is as easy to try on different ways to life as it is to try on a 34. . The whole world, the whole future is right ahead, a vast landscape(风景) where all the doors are open. And he could 35. himself walking through those doors wearing his wonderful,magical coat.
16.A. unless B. once C. until D. while
17.A. unreasonable B. expected C. unbelievable D. acceptable
18.A. teenagers B. adults C. women D. strangers
19.A. color B. price C. style D. size
20.A. taking B. holding C. bringing D. wearing
21.A. eagerly B. comfortable C. carefully D. quickly
22.A. happiness B. change C. smile D. matter
23.A. doubt B. fight C. argument D. war
24.A. thoughtful B. handsome C. hopeful D. curious
25.A. actually B. additionally C. normally D. entirely
26.A. concluded B. explored C. wondered D. discovered
27.A. could B. must C. should D. would
28.A. this B. them C. it D. one
29.A. showed off B. turned out
C. came across D. turned up
30.A. looking up at B. looking down to
C. checking up D. taking up
31.A. trust B. mistake C. exchange D. regard
32.A. But B. Though C. Since D. So
33.A. enabling B. connecting C. matching D. relating
34.A. hint B. coat C. solution D. behavior
35.A. reflect B. figure C. believe D. picture
【答案】16.D;17.C;18.A;19.C;20.D;21.C;22.B;23.C;24.A;25.C;26.C;27.B;28.C;29.C;30.A;31.B;32.A;33.C;34.B;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者给儿子买了一件漂亮的外套,发现儿子发生了很大的变化。作者感慨:我们不能以貌取人,但是要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及状语从句,动词,名词,形容词,副词,情态动词,代词,连词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
16.句意:其他的外套都垂了下来,而这件外套看起来好像是被撑起来。A. unless"除非";B. once"一旦";C. until"直到……才";D. while"然而"。根据空后" if it were holding itself up "以及空前"droop",可知上下文形成对比关系,表示这件外套跟其他外套不同,故选D。
17.句意:这件外套剪裁漂亮,有第五大道的标签,价格高达28美元,当时很受青少年欢迎,但新的可能要花几百美元。A. unreasonable"不合理的";B. expected"预期的";C. unbelievable"难以置信的";D. acceptable"可接受的"。根据空后"but could cost several hundred dollars new"但新的可能要花几百美元,可知新的要几百美元,现在的28美元的价格是令人难以置信的,故选C。
18.句意:这件外套剪裁漂亮,有第五大道的标签,价格高达28美元,当时很受青少年欢迎,但新的可能要花几百美元。A. teenagers"青少年";B. adults"成年人";C. women"女人";D. strangers"陌生人"。根据下文"They loved it"他们喜欢这件衣服,可知此处说的是这件衣服很受青少年的欢迎。故选A。
19.句意:这件外套配上那种古典优雅的款式就更好了。A. color"颜色";B. price"价格";C. style "款式";D. size"尺寸"。根据空后"classic elegance(优雅)"可知此处说的是衣服的款式,故选C。
20.句意:第二天,约翰穿着这件外套去上学,回家时笑容满面。A. taking"拿";B. holding"握着";C. bringing"带来";D. wearing"面带……表情"。根据空后"a broad smile"可知此处说的是孩子带着满面笑容回家,故选D。
21.句意:"他们喜欢它,"他说,小心翼翼地把它叠在椅背上,然后把它压平。A. eagerly"渴望地";B. comfortably"舒服地";C. carefully"仔细地";D. quickly"快速地"。根据空后"folding it over the back of a chair and smoothing it flat"把它叠在椅背上,然后把它压平,可知孩子喜欢这件衣服,把它叠好并压平,可推理出孩子很仔细地叠衣服,故选C。
22.句意:在接下来的几周里,约翰发生了变化。A. happiness"幸福";B. change"变化";C. smile "微笑";D. matter"事件"。根据下文"Agreement replaced contrariness (作对) "协商一致取代了作对,可知,此处表达的是约翰发生了变化,故选B。
23.句意:协商一致取代了作对,理性的讨论取代了激烈的争论。A. doubt"怀疑";B. fight"打架";C. argument"争论";D. war"战争"。根据空前"reasoned discussion replaced fierce(激烈的)"可知空白处应填的词的含义与"理性的讨论"表达的含义相反,故选C。
24.句意:他变得更有礼貌体贴,更有思想,渴望使他人快乐。A. thoughtful"体贴的";B. handsome "英俊的";C. hopeful"满怀希望的";D. curious"求知欲强的"。根据空后"eager to please"可推理出空白处应用表示"体贴的"含义的副词,故选A。
25.句意:他会慷慨地把自行车借给弟弟,而他通常不会这样做。A. actually"事实上";B. additionally此外;C. normally"通常";D. entirely"整个的"。根据上文"Over the next few weeks, a 7 came over John."在接下来的几周里,约翰发生了变化;以及空前"He would generously lend his younger brother his bike"他会慷慨地把自行车借给弟弟,可知此处说的是约翰通常不会把自行车借给弟弟,但是约翰发生了变化后,慷慨地把自行车借给弟弟,故选C。
26.句意:当我向他的老师提起这件事,想知道是什么引起了这些变化时,她笑着说:"一定是他的外套!"A. concluded"结束";B. explored"探索";C. wondered"对……感到好奇";D. discovered"发现"。根据空后"what caused the changes"可知此处说的是作者对于是什么引起了约翰的这些变化感到好奇,所以去问了老师,故选C。
27.句意:当我向他的老师提起这件事,想知道是什么引起了这些变化时,她笑着说:"一定是他的外套!"A. could"能够";B. must"一定是";C. should"应该";D. would"将要"。根据空后"because she liked his coat"可知,老师基于事实做了推断,根据情态动词的用法,有事实依据的判断,应使用情态动词must,故选B。
28.句意:另一位老师告诉他,她给他一个高分数不仅是因为他赢得了那个分数,还因为她喜欢他的外套。A. this"这个";B. them"他们";C. it"它";D. one"一个"。根据空前"a good mark"可知空白处指代上文提到的同一个名词,根据代词的用法,当代替上文提到的同一个名词的时候,应用代词it,故选C。
29.句意:在图书馆,我们遇到了一个朋友。A. showed off"炫耀";B. turned out"结果是";C. came across"偶然遇见";D. turned up"出现"。根据空后"a friend;"以及"Could this be John "可知,此处上下文说的是他们偶然遇见一个朋友,故选C。
30.句意:"这是约翰吗?"他惊讶地问道,抬头看了看约翰的新身高,评价了一下他的外套,然后把手伸了出来,一位绅士伸向另一位绅士。A. looking up at"抬头看";B. looking down to"向下看";C. checking up"调查";D. taking up"开始从事"。根据空后"John's new height"可推出此处表示朋友用抬头看的方式表示认为约翰长高了,故选A。
31.句意:约翰和我都知道,我们永远不应该错误地用衣服评价真实的人。A. trust"信任";B. mistake"误解";C. exchange"交换";D. regard"认为"。根据空前"John and I both know we should never"以及空后"a person's clothes for the real person within them"可知此处说的是仅凭借衣服来评价真实的人是错误的,故选B。
32.句意:但是,要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的。A. But"但是";B. Though"虽然";C. Since"自从";D. So"因此"。根据上文"John and I both know we should never 16 a person's clothes for the real person within them";以及空后" there is something to be said for wearing a standard(标准) of excellence for the world to see and for 18 what is on the inside to what is on the outside."要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的,可知上下文之间为转折关系,故选A。
33.句意:但是,要让世界看到优秀的穿着标准,要让内外相匹配,这是有道理的。A. enabling"使能够";B. connecting"连接";C. matching"匹配";D. relating"讲述"。根据空前"wearing a standard(标准) of excellence";以及空后"what is on the inside to what is on the outside"可推出此处上下文说的是要内外匹配,故选C。
34.句意:对约翰来说,这是一个尝试不同生活方式和尝试外套一样容易的时代。A. hint"暗示";B. coat"外套";C. solution"解决办法";D. behavior"行为"。根据下文"walking through those doors wearing his wonderful, magical coat"可知此处说的是外套,故选B。
35.句意:他可以想象自己穿着那件神奇的外套穿过那些门。A. reflect"反射";B. figure"认为";C. believe"相信";D. picture"想象"。根据上文"The whole world, the whole future is right ahead, a vast landscape(风景) where all the doors are open."整个世界,整个未来就在前方,一片广阔的风景,所有的门都敞开着;以及空后"walking through those doors"可知此处说的是想象中的门,约翰想象着自己穿着那件神奇的外套穿过那些门,故选D。
三、阅读理解(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读理解
Castel dell' Ovo is one of Naples' most famous monuments. It offers sweeping views over the city and Mount Vesuvius in the distance.
The Basics
The site on which Castel dell'Ovo now stands has a long history, beginning as a settlement for Greek colonists(殖民地定居者). The current castle was built in the 15th century, and today, the19th-century fishing village of Borgo Marinari, known for its excellent seafood restaurants and marina(游艇停靠区),sits at the base of the castle.
The Egg Castle
The origin of the castle's name comes from a story about the Roman poet Virgil, who is said to have placed a magical egg in the foundations beneath where the castle now stands. As long as the egg stays well, Castel dell' Ovo will remain standing.
Things to Know Before you Go
· Castel dell' Ovo is a must-see for history and architecture lovers.
· Admission to the castle and the museum is free.
· The inner halls of the castle are open to the public only during special events and exhibitions;the ramparts (城墙) and towers are always open.
· There is a lift from the ground floor to the ramparts, making the castle accessible to wheelchairs.
How to Get There
Castel dell' Ovo Is located in the Bay of Naples just off the coastal road. Bus 151 from the train station and 140 from the port stop at Castel dell' Ovo.
When to Get there
The castle is open Monday through Saturday from 8: 30 am to 7 pm, and Sundays and holidays from 8: 30 am to 1: 30 pm. The Prehistoric Museum is open only on weekends from 10 am to 1pm. As Naples is one of Italy's most visited cities, its sights can be very crowded in the high-season summer months. Visit in the early morning or late afternoon to avoid the crowds and to take advantage of the best light for taking photos from the castle's towers.
Book Online or Call +1 (702)648-5873
36.Whose settlement did the site of Castel dell' Ovo belong to ____
A.British colonists'. B.French colonists\
C.Greek colonists'. D.German colonists'.
37.Which of the following correctly describes Castel dell' Ovo ____
A.It lies next to Mount Vesuvius.
B.It's also named the Egg Castle.
C.It was originally built in the 19th century.
D.It's well-known for its seafood and marina.
38.Who are most probably interested in visiting Castel dell' Ovo ____
A.History lovers. B.Sports lovers.
C.Literature lovers. D.Astronomy lovers.
39.What should you know before you tour Castel dell' Ovo ____
A.The tickets have to be booked in advance.
B.Those with leg problems can not tour the ramparts.
C.It's easily accessible by bus from the train station.、
D.The towers can be visited only during special events.
40.When should you go to the Prehistoric Museum ____
A.On Sundays from 8: 30 to 13: 30.
B.On holidays from 9: 00 to 13: 30.
C.On weekday s from 8: 30 to 19: 00.
D.On weekends from 10: 00 to 13: 00.
【答案】36.C
37.B
38.A
39.C
40.D
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了dell'Ovo城堡的基本信息,名字的由来以及参观游览前需要知道的一些信息。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
36.考查细节理解。根据The Basics部分中的"The site on which Castel dell' Ovo now stands has a long history, beginning as a settlement for Greek colonists."Castel dell' Ovo现在所在的地方历史悠久,最初是希腊殖民者的定居点。可知卡斯特戴尔蛋遗址属于希腊殖民者的殖民地。故选C。
37.考查细节理解。根据The Egg Castle部分中的"The origin of the castle's name comes from a story about the Roman poet Virgil, who is said to have placed a magical egg in the foundations beneath where the castle now stands."这座城堡的名字来源于罗马诗人维吉尔的一个故事,据说维吉尔在城堡的地基下放置了一个魔法蛋。可知Castel dell' Ovo 也叫鸡蛋城堡。故选B。
38.考查细节理解。根据Things to Know Before you Go部分中的"Castel dell' Ovo is a must-see for history and architecture enthusiasts."Castel dell' Ovo是历史和建筑爱好者必看的景点。可知历史爱好者最有兴趣参观Castel dell' Ovo。故选A。
39.考查细节理解。根据How to Get There部分中的"Castel dell' Ovo is located in the Bay of Naples just off the coastal road. Bus 151 from the train station and 140 from the port stop at Castel dell' Ovo."Castel dell 'Ovo坐落在那不勒斯海湾,离海岸不远。从火车站开出的151路公共汽车和从港口开出的140路公共汽车在Castel dell' Ovo停靠。可知在你参观Castel dell' Ovo之前,你应该了解从火车站乘公共汽车去那里很方便。故选C。
40.考查细节理解。根据When to Get there部分中的"The Prehistoric Museum is open only on weekends from 10 am to 1 pm."史前博物馆只在周末上午10点到下午1点开放。可知你应该在周末10点到13点去史前博物馆。故选D。
阅读理解
In the mid-1950s, I was a somewhat bored early-adolescent male student who believed that doing any more than necessary was wasted effort. One day, this approach t hrew me into embarrassment In Mrs. Totten's eighth-grade math class at Central Avenue School in Anderson, Indiana, we were learning to add and subtract decimals(小数).
Our teacher typically assigned daily homework, which would be recited in class the following day. On most days, our grades were based on our oral answer to homework questions.
Mrs. Totten usually walked up and down the rows of desks requesting answers from student after student in the order the questions had appeared on our homework sheets. She would start either at the front or the back of the classroom and work toward the other end.
Since I was seated near the middle of about 35 students, it was easy to figure out which questions I might have to answer. This particular time, I had completed my usual two or three problems according to my calculations(计算).
What I failed to expect was that several students were absent, which threw off my estimate(估计). As Mrs. Totten made her way from the beginning of the class, I desperately tried to determine which math problem I would get. I tried to work it out before she got to me, but I had brain freeze and couldn't function.
When Mrs. Totten reached my desk, she asked what answer I'd got for problem No. 14. "I... I didn't get anything,"I answered, and my face felt warm.
"Correct,"she said.
It turned out that the correct answer was zero:
What did I learn that day First, always do all your homework. Second, in real life it isn't always what you say but how you say it that matters. Third, I would never make it as a mathematician.
If I could choose one school day that taught me the most, it would be that one.
41.What does the underlined part in Paragraph 1 indicate
A.It is wise to value one's time.
B.It is important to make an effort
C.It is right to stick to one's belief.
D.It is enough to do the necessary.
42.Usually, Mrs. Totten asked her students to ____.
A.recite their homework together
B.grade their homework themselves
C.answer their homework questions orally
D.check the answers to their homework questions
43.The author could work out which questions to answer since the teacher always ____.
A.asked questions in a regular way
B.walked up and down when asking questions
C.chose two or three questions for the students
D.requested her students to finish their usual questions
44.The author failed to get the questions he had expected because ____.
A.the class didn't begin as usual
B.several students didn't come to school
C.he didn't try hard to make his estimate
D.Mrs. Totten didn't start from the back of the class
45.Which of the following can be the best title for the passage
A.An Unforgettable Teacher B.A Future Mathematician
C.An Effective Approach D.A Valuable Lesson
【答案】41.D
42.C
43.A
44.B
45.D
【知识点】词义猜测题;细节理解题;故事阅读类;记叙文;标题选择
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者回忆了自己青春期早期,非常的自负。然而,在一堂数学课上所发生的一件尴尬的事情,给作者一次有价值的教训,也让作者明白了许多道理。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和标题归纳三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
41.考查句义猜测。根据第一段中的"I was a somewhat bored early-adolescent male student who believed that doing any more than necessary was wasted effort."我还是一个有点无聊的少年男学生,认为做任何不必要的事情都是浪费精力;以及下文作者的讲述可知做任何没必要的都是白费力气。故选D。
42.考查细节理解。根据第二段中的"On most days, our grades were based on our oral answer to homework questions. "在大多数日子里,我们的成绩是基于我们对家庭作业问题的口头回答。可知作者的数学老师要求学生口头回答家庭作业的问题。故选C。
43.考查细节理解。根据第四段中的"Since I was seated near the middle of about 35 students, it was easy to figure out which questions I might have to answer. "由于我坐在大约35名学生中间,很容易就能找出我可能要回答的问题。可知作者坐中间,很容易推算出他要回答的问题。故选A。
44.考查细节理解。 根据第五段中的"What I failed to expect was that several students were absent, which threw off my estimate. "我没有料到的是有几个学生缺席,这使我的估计落空了。可知由于几位同学缺席,导致了我不能够知道回答哪个问题。故选B。
45.考查标题归纳。纵观全文可知,本文作者回忆了自己青春期早期,在一堂数学课上所发生的尴尬的事情,给作者一次有价值的教训。故选D。
阅读理解
When we think of leadership, we often think of strength and power. But what are these really,and how do they operate
Leadership today is not about forcing others to do things. If this is even possible, it is short-term,and tends to backfire(适得其反) . If you order someone to do something against their will, they may do it because they feel they must, but the anger they feel will do more harm in the long-term. They will also experience fear.
Fear causes the thinking brain to shut down, making the person unable to function at his or her best. If they connect you with this emotion of fear, they will become less workable around you, and you will have succeeded in not only shooting yourself in the foot, but possibly making a very good employee or partner unable to perform well. Fear has no place in leadership.
The way we influence people in a lasting way is by our own character, and our understanding and use of emotion. We can order someone to do something, which may be part of the work day;or we can employ them at the emotional level, so they became fully focused on the projects and provide some of their own motivation(积极性). Today's work place is all about relationships. Anyone works harder in a positive environment in which they're recognized and valued as a human being as well as a worker. Everyone produces just a bit more for someone they like. Leaders understand the way things work. They know the pay check is not the single most motivating factor(因素) in the work life of most people.
The true strength of leadership is an inner strength that comes from the confidence of emotional intelligence—knowing your own emotions, and how to deal with them, and those of others.Developing your emotional intelligence is the single best thing you can do if you want to develop your relationships with people around you, which is the key to the leadership skills.
46.The underlined phrase"shooting oneself in the foot" means ____in this passage.
A.throw or walk in a specific direction or towards a specific objective
B.to grow forth(向前) from the ground
C.to move or pass suddenly or swiftly
D.to injure or harm one's own interests
47.An employee may have a feeling of fear in the work place when ____.
A.he cannot work at his best
B.he is forced to do things
C.he feels his brain shut down
D.he thinks of his work as too heavy
48.Which of the following is TRUE according to the passage
A.People tend to connect leadership with fear.
B.Working conditions affect people's physical health.
C.Smart people are more workable in the work place.
D.Good relationship is the key to business success.
49.To positively influence employees, a leader should first of all ____.
A.develop his own personality
B.provide better suggestions
C.give his employees a pay raise
D.hide his own emotion of fear
50.Good leadership is mainly seen in a leader's ability to ____.
A.provide a variety of projects for employees
B.help raise employees' living standards(标准)
C.deal wisely with employees' emotions
D.give employees' specific instructions(指导)
【答案】46.D
47.B
48.D
49.A
50.C
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;日常生活类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,阐明了真正的领导力的评判标准。领导力是通过自己的个性、处理自己和他人情感的能力体现出来的。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇社会类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
46.考查词义猜测。根据第三段中的"If they connect you with this emotion of fear, they will become less workable around you"如果他们把你和这种恐惧的情绪联系在一起,他们在你身边就会变得不那么起作用;以及"but possibly making a very good employee or partner unable to perform effectively. "还可能会让一个非常优秀的员工或合作伙伴无法有效地工作,结合其中"less functional""unable to perform effectively"可知,作为一个领导,如果员工不能有效地工作,肯定会影响你的利益。可推知 "shooting oneself in the foot"本意为"搬起石头砸自己的脚",此处意思为"损害自己的利益"。故选D。
47.考查细节理解。根据第二段中的"If you order someone to do something against their will, they may do it because they feel they must, but the anger they feel will do more harm in the long-term. They will also experience fear."如果你命令某人做一些违背他们意愿的事情,他们可能会做,因为他们觉得他们必须这样做,但从长远来看,他们感受到的愤怒会造成更大的伤害。他们也会体会到恐惧。可知,当员工被迫做不愿意做的事情时,他们会感到愤怒或恐惧。故选B。
48.考查细节理解。根据第四段中的" Today's work place is all about relationships. Anyone works harder in a positive environment in which they're recognized and valued as a human being as well as a worker. Everyone produces just a bit more for someone they like. "如今的职场都是关于人际关系的。在一个积极的环境中每个人都会努力工作,在这个环境中,他们作为一个人、一个员工被认可、得到重视。每个人都会为自己喜欢的领导多做一点事。可知,好的人际关系会让人们更努力工作,这是生意成功的关键。故选D。
49.考查推理判断。根据第四段中的"The way we influence people in a lasting way is by our own character, and our understanding and use of emotion."我们对别人产生持久影响的方式是通过我们自己的个性以及我们对情感的理解和运用。可知, 要对员工产生积极的影响,领导者应该首先发展自己的个性。故选A。
50.考查细节理解。根据第五段中的"The true strength of leadership is an inner strength that comes from the confidence of emotional intelligence—knowing your own emotions, and how to handle them, and those of others. "领导力的真正力量来自于对情商的信心——了解自己的情绪,了解如何处理自己的情绪,以及如何处理他人的情绪。可知,良好的领导力主要是体现在一个领导者如何明智地处理员工的情绪的能力。故选C。
四、单词拼写,根据句意、汉语提示、首字母写出单词。(满分10分)
51. The national charity event is to invite schools and clubs to o (组织) fun football events to raise money.
【答案】organize
【知识点】固定短语;动词不定式
【解析】【分析】句意:国家慈善活动是邀请学校和俱乐部举办有趣的足球活动来筹集资金。由首字母和汉语提示"组织"可知,应用动词organize。结合invite sb to do sth固定短语,"邀请某人做某事",不定式作宾语,故填organize。
【点评】考查非谓语动词,本题涉及动词不定式作宾语,以及固定短语invite sb to do sth。
52. There are two o (选择) before you, and you can choose whichever you like.
【答案】options
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:在你面前有两个选择,你可以选择你喜欢的那一个。根据句意,首字母和汉语提示应用option"选择",由two修饰用复数,故填options。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
53. (明显地), we are going to need more help.
【答案】Obviously
【知识点】副词的用法
【解析】【分析】句意:明显地,我们需要更多帮助。根据中英文提示和句意可知,"明显地"应用obviously,是副词,作状语,修饰整个句子,位于句首,首字母大写,故填Obviously。
【点评】考查副词,本题涉及副词修饰整个句子。
54. A new a (进展) has been made in the control of malaria(疟疾).
【答案】advance
【知识点】可数名词
【解析】【分析】句意:在控制疟疾方面取得了新进展。根据句意,首字母和汉语提示,应用advance"进展",由不定冠词修饰用单数,故填advance。
【点评】考查名词,本题涉及名词作主语。
55. During wars, generals used i (鼓舞人心的) speeches to prepare the troops for battle.
【答案】inspiring
【知识点】作前置定语;以-ing结尾的形容词
【解析】【分析】句意:在战争期间,将军们用鼓舞人心的演讲来让军队做好战斗准备。结合句子结构和首字母以及汉语提示可知,形容词inspiring"鼓舞人心的"符合题意,作定语,修饰后面的名词speeches。故填inspiring。
【点评】考查形容词,本题涉及形容词作定语。
五、默写句子(满分10分)
56.我正在想这里的生活将是怎么样的。
【答案】I'm wondering what life is going to be like here.
【知识点】现在进行时;一般将来时;宾语从句的连接词;汉译英
【解析】【分析】分析可知,本句处理为主从复合句;"我正在想"为主句,wonder"想"作谓语,陈述正在发生的动作,用现在进行时;"这里的生活将会是什么样的"为宾语从句,主语为life"生活","将会是……"用一般将来时,表达为is going to be like,从句缺少宾语,且意为"什么",故用连接代词what引导从句。结合其他汉语提示,故翻译为 I'm wondering what life is going to be like here.
【点评】考查汉译英。本题涉及现在完成时,一般将来时和宾语从句。
57.但是这一切都取决于你自己的努力,大家要时刻保持冷静,做好准备。
【答案】But it all depends on what you do.Keep calm and be prepared.
【知识点】一般现在时;宾语从句的连接词;祈使句;汉译英
【解析】【分析】分析句子,句子表述客观事实,故使用一般现在时。表示"但是"用连词but,连接前后两个句子,构成转折关系;表示"取决于"用固定短语it all depends on;表示"自己的努力"用what you do表示;表示"大家要时刻保持冷静,做好准备"用keep calm and be prepared,该句构成祈使句结构,calm为形容词意为"冷静的"作表语;prepared为形容词,意为"准备好的"作表语。故答案为But it all depends on what you do. Keep calm and be prepared.
【点评】考查汉译英,本题涉及一般现在时,宾语从句,祈使句以及固定短语 depend on 。
58.这让我陷入思考:对于学习者而言,英语到底可以有多疯狂呢
【答案】This got me thinking how English can be a crazy language to learn.
【知识点】动词现在分词;一般过去时;宾语从句的连接词;汉译英
【解析】【分析】主语为this;表示"让某人做某事"短语为get sb. doing sth.,为一般过去时;表示"思考"短语为think about;表示"英语到底可以有多疯狂呢?"翻译为what引导的宾语从句what a crazy language English is,表示"对于学习者而言"应用for learners。故答案为This got me thinking about what a crazy language English is for learners。
【点评】考查汉译英,本题涉及宾语从句,一般过去时,现在分词作宾补。
59.你为什么不听从我的建议,三思而后行?
【答案】Why don't you also take my advice and think carefully before jumping in withboth feet
【知识点】固定短语;固定句式;汉译英
【解析】 【分析】表示"为什么不……?"含义的表达为:Why don't you... ,因本短语中有助动词don't,后面的谓语动词使用动词原形;表示"听从我的建议"含义的表达为:take my advice;表示"三思而后行"含义的固定表达为:think twice before jumping in with both feet ,用并列连词and连接两个短语,故答案为: Why don 't you also take my advice and think carefully before jumping in with both feet
【点评】考查汉译英,本题涉及固定句型Why don't you... 以及固定短语think twice before jumping in with both feet。
60.你所需要的就是一个网络连接。
【答案】All you need is a wi-fi connection.
【知识点】一般现在时;关系代词引导定语从句的用法;汉译英
【解析】【分析】表示"你所需要的"用all that you need,此处使用that引导定语从句,引导词在从句中作宾语,修饰先行词all;同时句子表述客观事实,应用一般现在时。表示"是一个网络连接"用 a wi-fi connection. 。故答案为 All you need is a wi-fi connection. .【点评】考查汉译英,本题涉及查一般现在时和限制性定语从句。
六、阅读表达(共5小题:每小题2分,满分10分)
阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。
Marco Polo came from a wealthy family and received a good education. He was only six years old when his father and uncle left for a journey to China or Cathay, as it was called at that time. At the age of 17, Marco followed his father and uncle on their second journey to Asia.
The Polos traveled through many countries, over mountains and along the Silk Road, the main travel route for traders. Marco would keep detailed journals and record his findings. The Polos also stopped for a year in the Mongol region. There they learnt about the lives and culture of the people.This was useful as Marco was able to share what he had learnt with the Emperor of China, Kublai Khab. The Emperor was impressed with him. The Polos traveled 9,000 kilometres in more than three and a half years before reaching China. There Marco was most surprised to find the stones that burnt like logs. The Chinese had found a source of fuel that nobody in Europe could have imagined. It was called coal.
In 1298, Marco wrote a book called The Travels of Marco Polo which was a record of his travels in Asia. The book enabled the Europeans to understand and carry out trading activities more easily with Asians.
61.What was China also called in the past (1 word)
62.What was the Silk Road mainly used as in ancient times (no more than 10 words)
63.What did the Polos do during their stay in the Mongol region (no more than 12 words)
64.Why was Marco impressed with the stones (no more than 6 words)
65.What is the main idea of the last paragraph (no more than 10 words)
【答案】61.Cathay.
62.The main travel route for traders.
63.There they learnt about the lives and culture of the people.
64.Because they burned like logs.
65.Marco Polo's book benefited the Europeans a lot./ Marco Polo's book was veryuseful for the Europeans.
【知识点】细节理解题;段落大意;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了马可·波罗第一次跟随爸爸和叔叔到亚洲游历的所见所闻,他根据自己的见闻写的书《马可·波罗游记》对欧洲人非常有用。
【点评】本题考点涉及细节理解和段落大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。
61.考查细节理解。根据第一段中的"He was only six years old when his father and uncle left for a journey to China or Cathay, as it was called at that time."他仅六岁的时候,他的父亲和叔叔去中国旅行,当时被称为Cathay。可知,在过去中国被叫做Cathay。故答案为Cathay.
62.考查细节理解。根据第二段中的"The Polos traveled through many countries, over mountains and along the Silk Road, the main travel route for traders."波罗一家穿越了许多国家,翻山越岭,沿着丝绸之路,丝绸之路是商人的主要旅行路线。可知,丝绸之路在古代是商人的主要旅行路线。故答案为The main travel route for traders.
63.考查细节理解。根据第二段中的"The Polos also stopped for a year in the Mongol region. There they learnt about the lives and culture of the people."波罗一家也在蒙古地区停留了一年。在那里他们了解了人民的生活和文化。可知,波罗一家在内蒙古地区了解了当地人民的生活和文化。故答案为There they learnt about the lives and culture of the people.
64.考查细节理解。根据第二段中的"There Marco was most surprised to find the stones that burnt like logs."在那里马可惊奇地发现那些石头像木头一样燃烧。可知,马可·波罗对"石头"印象深刻是因为它们像木材一样燃烧。故答案为Because they burned like logs.
65.考查段落大意。根据最后一段"In 1298, Marco wrote a book called The Travels of Marco Polo which was a record of his travels in Asia. The book enabled the Europeans to understand and carry out trading activities more easily with Asians."1298年,马可写了一本名为《马可·波罗游记》的书,记录了他在亚洲的旅行。这本书使欧洲人更容易理解和开展与亚洲人的贸易活动。可知,本段主要讲述了马可·波罗的书对欧洲人非常有用。故答案为Marco Polo's book benefitted the Europeans a lot./ Marco Polo's book was very useful for the Europeans.
七、书面表达(满分 25分)
66.假如你是李华,你英国笔友Jim发来电子邮件,询问你近期高中生活情况,请就以下内容给他回信。 关注下载更多资料1. 学校生活2. 英语学习情况3. 同学、朋友相处情况
注意:开头,结尾已经给出,(1)词数不少于 100; (2) 可适当加入细节,使内容充实、行文连贯。
Dear Jim,
Yours,
Li Hua
【答案】略
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以李华的身份回信。写作背景:你英国笔友Jim发来电子邮件,询问你近期高中生活情况。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 学校生活2. 英语学习情况3. 同学、朋友相处情况 。考生需要根据写作要求,确定关键词(组),并进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。最后连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。
【点评】本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
1 / 1