2023-2024学年四川省宜宾市叙州区高一上学期12月月考英语试题(原卷版+ 解析版 含听力音频)

文档属性

名称 2023-2024学年四川省宜宾市叙州区高一上学期12月月考英语试题(原卷版+ 解析版 含听力音频)
格式 zip
文件大小 5.4MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-26 09:35:45

文档简介

叙州区一中高2023级高一上期第三学月考试
英语试题
本试卷共8页,满分120分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题 95分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman doing
A. Complaining. B. Apologizing C. Discussing.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the woman think of the movie
A. Frightening. B. Interesting. C. Boring.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why won’t the woman go to the mall today
A. It will be crowded. B. The weather is too cold. C. She prefers to go to a park.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What did the man bring the woman
A. A spoon. B. A knife. C. A fork.
5. 此处可播放相关音频,请去附件查看】
What will the weather be like this weekend
A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.
第二节(共15小题,每小题15分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What are the speakers talking about
A. The hotel in the city center.
B. The woman’s trip to Kingston.
C. The woman’s plan for a summer event.
7. What does the woman think of her stay in the hotel
A. Unsatisfying. B. Comfortable. C. Wonderful.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. Who takes the dog for a walk every Tuesday
A. The man. B. The man’s father. C. The man’s sister.
9. When do the man’s family members all go to the park with the dog
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What are the speakers mainly talking about
A. Job application. B. Interests and hobbies. C. University application.
11. What does the man prefer
A. Engineering. B. Economics. C. Medicine.
12. What is the deadline for the application
A. On March 13. B. On February 28. C. On March 30.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. What does the man want to do
A. Take a school test. B. Sing a song. C. Get more sleep.
14. What time will the woman play the piano
A. At 6:30 a.m. B. At 8:30 a.m. C. At 9:00 a.m.
15. What is the woman’s attitude toward the man’s complaint
A. Uncertain. B. Understanding. C. Disapproving.
16. What is the probable relationship between the speakers
A. Neighbors. B. Friends. C. Husband and wife.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. Why did people come to the bar
A. To hear the lady sing. B. To make the lady famous. C. To listen to the piano.
18. When did the pianist know he had a talent for singing
A. After he became a famous pianist.
B. That night after his first singing.
C. Long before he played the piano in the bar.
19. What happened to the pianist at last
A. He became a well-known singer in America.
B. He had his own piano bar.
C. He continued to play the piano in the bar.
20. Which of the following will the author agree on
A. People will succeed if they have talent.
B. Everyone should make full use of his talent.
C. Few people have real talent.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Are you expecting some hottest books Here are 4 best-sellers popular with teenagers.
Cuba in My Pocket
Cuba in My Pocket follows 12-year-old Cumba from Cuba to America in the 1960s. After being sent to a new country, Cumba must find his footing in unfamiliar surroundings. Over time, he learns how to trust others and get over difficulties with the great help of the locals.
Author Cuevas bases the story on her dad’s experiences. For Cuevas, hope is an important theme in Cuba in My Pocket.
Fast Pitch
In Stone’s Fast Pitch, Shenice is captain (队长) of the Fulton Firebirds. She decides to make her softball team become the winner in the final. But she loses focus after learning a family secret. Can Shenice find out her family secret and still lead her team to victory She makes it. She fights with her team and they get the final victory.
Ivy + Bean Get to Work
Annie Barrows is the author of Ivy + Bean Get to Work. Ivy and Bean are best friends. They attend a Career Fair at school. They learn about jobs adults can have. But the girls are interested in just one job: Searching for treasure! The two look for gold. But they can’t find it. Barrows hopes kids will feel relaxed about themselves when reading this book.
A Shot in the Arm!
A Shot in the Arm!, by Don Brown, is a graphic (绘图) novel about the history of vaccines (疫苗). Readers learn how vaccines have been used throughout history to fight illness. The author also praised those who worked hard for the development of vaccines. A Shot in the Arm! isn’t a boring history book. Instead, it’s an exciting read that uses colorful drawings to pull readers in.
21. What can we learn from Cuba in My Pocket
A. Cumba loses his footing in the new community.
B. The book is based on the author’s personal experiences.
C. The book focuses on the theme of being hopeful of life.
D. Cumba finds it impossible to gain trust of the local people.
22. What is Fast Pitch mainly about
A. Shenice’s struggle to win the match.
B. Shenice’s understanding of real life.
C. Shenice’s discovery of family secrets.
D. Shenice’s passion for sports activities.
23. Which book would you read if you are interested in medicine
A. Cuba in My Pocket. B. Fast Pitch.
C. Ivy + Bean Get to Work. D. A Shot in the Arm!.
B
Can you think of something that has been around for thousands of years and is still used in different cultures around the world Something that fits this description is makeup.
Even though makeup might seem new, it was an important part of daily life in ancient Egypt thousands of years ago. At that time, both men and women utilized things like eyeshadow, eyeliner and lipstick nearly every day.
For a better make-up result, a wealthier Egyptian woman would first clear her dead skin using salts from the Dead Sea. Then, she would use a milk-and-honey face mask to wet her skin. Taking milk baths was also a way to make the beauty routine (日常) a more luxurious experience. After all of this, the makeup could then be applied.
But people in ancient Egypt didn’t just use makeup to look more attractive. They also used it for rituals (宗教仪式). For example, a black powder called kohl was used around the eyes to protect them from the bright desert sun. In fact, the Egyptian word for “makeup palette” comes from a word that means “to protect”.
These makeup palettes (调色板) were used to mix colored powders with animal fat or vegetable oils to make the different products. They usually had symbols (符号) of animals or goddesses on them. It was believed that the powers of these animals would be put into the makeup when it was mixed together, giving the wearer unusual talents.
Interestingly enough, makeup was also an important part of ancient Egyptian burial rituals. From life into death and beyond, makeup helped to shape ancient Egyptian culture. Even though makeup is still used in modern times, it is interesting to know that it is linked to the ancient world.
24. What does the underlined word “utilized” in Paragraph 2 mean
A. bought. B. used.
C. removed. D. changed.
25. What would wealthy ancient Egyptian women do before putting on their makeup
A. Go swimming in the Dead Sea. B. Drink milk to wet their skin.
C. Remove the dead skin with honey. D. Follow a beauty routine.
26. What did ancient Egyptians think about makeup palettes
A. They helped deliver messages from goddesses.
B. They protected them from bad luck.
C. They gave people special abilities.
D. They brought the dead back to life.
27. What is the best title for the text
A. Makeup in Ancient Egypt B. Changes in Ancient Egyptian Culture
C. The Rituals in Ancient Egypt D. The Makeup Palettes in Ancient Egypt
C
When Jeromiewhalen’s brother finished the Appalachian Trail, he had no idea that his adventure wasn’t quite over. One of the friends he’d made along the way had recently turned 83. In order to celebrate his birthday, he invited the man over. As luck would have it, this lively 83-year-old man was none other than famous long distance walker, better known as Nimblewill Nomad! Known as a continuous hiker, Nimblewill first went off into the world of hiking over 25 years ago after retiring (退休) from his job as an eye doctor. Since then, Nimblewill has been able to find peace and go on his many travels alone around the country.
Over the course of his 25 years of hiking, Nimblewill has made many friends and has had his fair share of adventures, some of which has appeared in several of his books. But one of the most famous hikes of his life happened in November 2021.
Although he’s no stranger to the Appalachian Trail, having completed it in 1998, doing it again at 83 was nothing short of a challenge. In fact, it was a record-breaking goal! Once he finished, he would become the oldest person to hike the 2,193-mile trail.
Although he knew the difficulties he would face, Nimblewill happily took on the challenge. Each day he would record his trip and interesting things that had happened on his blog. He dealt with bad weather, bears, mosquitos (蚊子), and physical pain, but in the end, he completed the journey after 261 days.
At the moment, Nimblewill doesn’t haveany plans for when or where he’ll be hiking next, but that doesn’t mean he’s done. No matter what path he takes, one thing is for sure: There are always fellow hikers who will be there to walk right with him and offer him a place to sleep, take a shower, or even celebrate another birthday.
28. What do we know about Jeromiewhalen’s brother from the first paragraph
A He once worked as a doctor. B. He was known as a continuous hiker.
C. He was quite familiar with the old man. D. He was friendly and warm-hearted.
29. When did Nimblewill complete the Appalachian Trail for the first time
A. 58 years old. B. 60 years old. C. 70 years old. D. 83 years old.
30. What can we infer from the third paragraph
A. Nimblewill didn’t think he would finish the hike himself.
B. The Appalachian Trail is the most challenging in the world.
C. The hiking of the Appalachian Trail is of great meaning to him,
D. Nimblewill regarded hiking the Appalachian Trail as a piece of cake.
31. What does Nimblewill’s story show us
A. No pains, no gains.
B. It is better to give than to take.
C. Fight as long as one has a breath in one’s body.
D. Opportunities always come to those who are prepared.
D
We may think we're a culture that gets rid of our worn technology at the first sight of something shiny and new, but a new study shows that we keep using our old devices(装置) well after they go out of style. That’s bad news for the environment — and our wallets — as these outdated devices consume much more energy than the newer ones that do the same things.
To figure out how much power these devices are using, Callie Babbitt and her colleagues at the Rochester Institute of Technology in New York tracked the environmental costs for each product throughout its life — from when its minerals are mined to when we stop using the device. This method provided a readout for how home energy use has evolved since the early 1990s. Devices were grouped by generation — Desktop computers, basic mobile phones, and box-set TVs defined 1992. Digital cameras arrived on the scene in 1997. And MP3 players, smart phones, and LCD TVs entered homes in 2002, before tablets and e-readers showed up in 2007.
As we accumulated more devices, however, we didn't throw out our old ones. "The living-room television is replaced and gets planted in the kids' room, and suddenly one day, you have a TV in every room of the house," said one researcher. The average number of electronic devices rose from four per household in 1992 to 13 in 2007. We're not just keeping these old devices — we continue to use them. According to the analysis of Babbitt's team, old desktop monitors and box TVs with cathode ray tubes are the worst devices with their energy consumption and contribution to greenhouse gas emissions(排放)more than doubling during the 1992 to 2007 window.
So what's the solution(解决方案) The team's data only went up to 2007 but the researchers also explored what would happen if consumers replaced old products with new electronics that serve more than one function, such as a tablet for word processing and TV viewing. They found that more on-demand entertainment viewing on tablets instead of TVs and desktop computers could cut energy consumption by 44%.
32. What does the author think of new devices
A. They are environment-friendly. B. They are no better than the old.
C. They cost more to use at home. D. They go out of style quickly.
33. Why did Babbitt's team conduct the research
A. To reduce the cost of minerals.
B. To test the life cycle of a product.
C. To update consumers on new technology.
D. To find out electricity consumption of the devices.
34. Which of the following uses the least energy
A. The box-set TV. B. The tablet.
C. The LCD TV. D. The desktop computer.
35. What does the text suggest people do about old electronic devices
A. Stop using them. B. Take them apart.
C. Upgrade them. D. Recycle them.
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
About one hundred years ago many educated people learned and spoke French when they met people from other countries.Today most people speak English when they meet foreigners. ___36___ There are more people who speak English as a second language than people who speak English as a first language.Why is this
___37___ One of them is that English has become the language of business.Another important reason is that popular American culture(like movies,music,and McDonald’s)has quickly spread throughout the world.___38___
Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly ___39___ It’s important to have a language that the people of the earth have in common.Our world has become very global and we need to communicate with one another.On the other hand,English is a fairly complicated language to learn and it brings its culture with it.Do we really need that
Scientists have already tried to create an artificial language that isn’t too difficult and doesn’t include any one group’s culture. It is called Esperanto.___40___ Maybe the popularity of English won’t last that long either.Who knows There are more people in the world who speak Chinese than any other language.Maybe someday Chinese will be the new international language.
A. People like English.
B. But it hasn’t become popular.
C. It has brought its language with it.
D. There is no doubt about the question.
E. This is why English was widely spoken.
F. It has become the new international language.
G. There are many reasons why English has become so popular.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
From 2003 to 2007, I gained all the weight back, plus an additional 25 pounds-I hit 180 pounds. I ___41___ with depression and anxiety, and I was very ___42___. I knew a change needed to be made, but wasn’t sure how.
So, in July of 2017, a month away from my 32nd birthday, I ___43___ up to do a mud run with friends. After this run, I remembered how happy I was when I ran. I decided to ___44___ going, and began running in the mornings. I had to constantly ___45___ myself not to make excuses and signed up for a half marathon for motivation.
By November 2017, I had finished the half marathon. My motivation now was to take up that marathon I had ___46___ years ago. Finally, I was able to complete my ___47___ full marathon in May 2019.
In 2020 ___48___ races were canceled, my running was not. I kept training, and in April 2020, I completed my second marathon. Next, I took on the 4×4×48 ___49___, where you run four miles every four hours for 48 hours. Now. I get up at 4 a.m. most mornings, six days a week, and run average about 30 miles a week. I create my own plans suited to my current _____50_____, which is to complete my third 26.2 miles at the 2021 Chicago Marathon. And _____51_____ I will run my first 50 km the week after. I now try to run one _____52_____ each month to always have something fun to _____53_____.
Overall, I have lost 40 pounds. Running helps clear my _____54_____. For me, running is more focused on keeping my mental health than physical health. But you have to have balance between _____55_____. Besides, accomplishment at the end of each goal is wonderful.
41 A. struggled B. worked C. played D. agreed
42. A. puzzled B. content C. unhappy D. dissatisfied
43. A. signed B. made C. added D. got
44. A. recommend B. keep C. avoid D. appreciate
45. A. remind B. allow C. leave D. invite
46. A. stopped B. completed C. quit D. begun
47. A. next B. first C. second D. last
48. A. because B. or C. if D. though
49. A. challenge B. change C. chance D. choice
50. A. behavior B. weight C. position D. goal
51. A. thankfully B. importantly C. hopefully D. necessarily
52. A. day B. race C. mile D. week
53. A. relate to B. give up to C. donate to D. look forward to
54. A. way B. joy C. anxiety D. disappointment
55. A. neither B. none C. all D. both
第II卷(非选择题55分)
第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Sana Farooq ____56____ (study) Chinese at the National University of Modern Languages for over a month. The more she learns about the language, the more she feels ____57____ (she) getting connected to Chinese culture. “I just started learning Chinese, but the way my teachers taught us helped us deeply understand the Chinese culture, which not only increased our interest in the language ____58____ opened up our eyes,” Farooq says.
Because of the rising demand and popularity of Chinese in Pakistan after the launch of the China-Pakistan Economic Corridor, several Pakistani ____59____ (university) have made it a must for all students getting a bachelor’s degree(学士学位) to pass a test that ____60____ (show) a basic understanding of the Chinese language.
As a result, thousands of students are learning Chinese in the country. The students think their interest ____61____ the language is from their teachers, who act as cultural ambassadors(大使) of China in Pakistan by ____62____ ( teach) students the language and telling them about the country’s culture.
The teachers are mostly local people with a large number of female teachers ____63____ have spent a lifetime learning and teaching the language. Most of the teachers have learned in China and observed its culture ____64____ (close) during their stay in different Chinese cities. The teachers are now sharing their experiences and observations with their young students, many of whom wish ____65____ (follow) the footsteps of their teachers.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华。你的加拿大笔友Mark向你询问你最喜欢的体育名人。请你用英语给他回一封信。内容包括:
1.表达问候;
2.介绍你所喜欢的体育名人及理由;
3.他/她对你的影响
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Mark.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)读后续写
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Katie had always felt like she never connected with anyone. There was no one she considered a friend. So, when her parents decided to move, she was okay with it. She didn't feel sad because she wasn't leaving anyone behind.
She was eight when they moved to a new town. It wasn't that different from where they had lived before. There were a lot of trees and kids running around outside, riding bikes, and playing. One day her mother caught her staring out the window at some kids playing. Her mom told her to go out and play with those kids. So Katie went out. She could see that they were all having fun and she wanted to join in but she was afraid. She tried to muster up the courage to ask them if she could join them but she just couldn't do it.
She decided to go for a walk instead. She liked how peaceful the town was. The people seemed nice and polite. Her stroll finally led her to the town's lake. She felt the rush of cold air hitting her face. The beauty of the lake was something to behold. She sat there admiring it and decided that this would be her place. She would come here every day and maybe one day, she would bring her friends here.
After school, she always stopped by the lake before going home. She swore she could stay there for hours, maybe even live there. If she ever got hungry, she always had food ready in her bag.
One day when she was writing a poem about the lake, she heard her stomach growl. She put down her notebook and her pen and got her sandwich out. She was about to take a bite when she heard a noise. This alarmed her. She hadn't heard or seen anything strange before. She looked around and suddenly she noticed that there was something black moving toward the bank.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2 .请按如下格式在相应位置作答。
“A swimming black dog!” Katie cried out in surprise.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Every day, Katie brought five extra sandwiches for her friend.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________叙州区一中高2023级高一上期第三学月考试
英语试题
本试卷共8页,满分120分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
第I卷(选择题 95分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the woman doing
A. Complaining. B. Apologizing C. Discussing.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Do you know where our food is We’ve been here for almost half an hour.
M: I’m sorry. It must be ready now. I’ll go and check.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the woman think of the movie
A. Frightening. B. Interesting. C. Boring.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Did you enjoy the movie Interesting or boring
W: I was too scared. Most of the time, I couldn’t even watch it.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why won’t the woman go to the mall today
A. It will be crowded. B. The weather is too cold. C. She prefers to go to a park.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Are you more interested in going to the mall or the park today
W: It’s a bit too cold outside for the park, and the mall will be crowded on Fridays. How about we go to the theater instead
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What did the man bring the woman
A. A spoon. B. A knife. C. A fork.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I need something to eat this with. Where are the knives and forks
M: I thought you were eating soup, so I brought you a spoon to eat it with. Never mind. The knives and forks are over there in the closet.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What will the weather be like this weekend
A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I’m going to the beach to sunbathe this weekend.
M: Didn’t you see the weather report It’ll blow hard.
W: Oh, no! I didn’t make it last time due to the rain, and I can’t go this time.
第二节(共15小题,每小题15分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What are the speakers talking about
A. The hotel in the city center.
B. The woman’s trip to Kingston.
C. The woman’s plan for a summer event.
7. What does the woman think of her stay in the hotel
A. Unsatisfying. B. Comfortable. C. Wonderful.
【答案】6. B 7. A
【解析】
【原文】M: I hope you had a pleasant trip to Kingston. I’ve heard it’s a wonderful place where an exciting summer event took place.
W: But it didn’t turn out so well.
M: Really But surely the city center was full of color, lights and dancing, right
W: Well, yeah. But our hotel was on a busy street in the center of the celebration area, and there was a lot of noise all night long, so we had difficulty sleeping.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. Who takes the dog for a walk every Tuesday
A. The man. B. The man’s father. C. The man’s sister.
9. When do the man’s family members all go to the park with the dog
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
【答案】8. B 9. B
【解析】
【原文】W: Do you take your dog for a walk every day
M: No, my father takes the dog for a walk every Monday, Tuesday and Sunday. And I take the dog for a walk every Wednesday, Thursday and Friday.
W: Who takes the dog on Saturday
M: On Saturday we all go to the park and the dog comes with us.
W: Do you help with the housework
M: My mum and my sister do the housework but I clean my room.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. What are the speakers mainly talking about
A. Job application. B. Interests and hobbies. C. University application.
11. What does the man prefer
A. Engineering. B. Economics. C. Medicine.
12. What is the deadline for the application
A. On March 13. B. On February 28. C. On March 30.
【答案】10. C 11. B 12. A
【解析】
【原文】W: What are you doing, Michael
M: I am surfing the Internet for information about universities.
W: So you are thinking about applying for university
M: Right, the early bird catches the worm.
W: Which university do you prefer
M: Three universities are within my choice, Manchester, Liverpool and Oxford.
W: Oh, all are famous. What do you wish to major in
M: My father wants me to take up engineering, my mother prefers medicine while I prefer economics.
W: Have you decided yet
M: Not really.
W: When is the deadline for the application
M: For most universities, it’s March 13th.
W: So there is not much time left for you with two weeks to go.
M: Right. I’d better hurry.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. What does the man want to do
A. Take a school test. B. Sing a song. C. Get more sleep.
14. What time will the woman play the piano
A. At 6:30 a.m. B. At 8:30 a.m. C. At 9:00 a.m.
15. What is the woman’s attitude toward the man’s complaint
A. Uncertain. B. Understanding. C. Disapproving.
16. What is the probable relationship between the speakers
A. Neighbors. B. Friends. C. Husband and wife.
【答案】13. C 14. C 15. B 16. A
【解析】
【原文】M: Hi, I’m Brandon. I live downstairs.
W: Hi, I’m Jessica. Nice to meet you.
M: Sorry to bother you, but can I talk to you for a minute
W: Sure. Is everything all right
M: I have been listening to you playing the piano in the apartment for a while, and I’m glad you have made improvements. However, I need a long sleep on weekends. It’s only 6:30 a.m. now. It’s fine on weekdays because I get up at 6:00 a.m. anyway. On weekends, I’d really appreciate it if you could hold off until 8:30 a.m. and sing in a low voice.
W: Sorry about that. I will have a piano competition next week, so I have been preparing for it. I didn’t realize that it had a bad influence on your sleep. I will put off practicing the piano until 9:00 a.m.
M: You know, weekends are always the time when we can get more sleep.
W: I see your point. I know the way you feel. We have different schedules.
M: OK it’s very kind of you. Have a nice day!
W: Thank you.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. Why did people come to the bar
A. To hear the lady sing. B. To make the lady famous. C. To listen to the piano.
18. When did the pianist know he had a talent for singing
A. After he became a famous pianist.
B. That night after his first singing.
C. Long before he played the piano in the bar.
19. What happened to the pianist at last
A. He became a well-known singer in America.
B. He had his own piano bar.
C. He continued to play the piano in the bar.
20. Which of the following will the author agree on
A. People will succeed if they have talent.
B. Everyone should make full use of his talent.
C. Few people have real talent.
【答案】17. C 18. B 19. A 20. B
【解析】
【详解】Once there was a pianist in a bar. People came just to hear him play. But one night, a lady was tired of listening to the piano and asked him to sing a song. So he did. He had never sung in public before. Now he was singing for the very first time! Nobody had expected he could sing so beautifully! All the people present had a good time and the pianist was also very happy because he found that he could sing well.
He may have lived the rest of his life as a no-name pianist in a no-name bar. Now he found, by accident, his ability to sing, so he went on working hard on singing. Later, the pianist became one of the best-known singers in the US. His name was Nat King Cole. You, too, have skills and abilities that you haven’t found. You may not feel that your talent is great, but it may be better than you think. With hard work, most skills can be improved. Besides, you may have no success at all if you do nothing about your talent.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Are you expecting some hottest books Here are 4 best-sellers popular with teenagers.
Cuba in My Pocket
Cuba in My Pocket follows 12-year-old Cumba from Cuba to America in the 1960s. After being sent to a new country, Cumba must find his footing in unfamiliar surroundings. Over time, he learns how to trust others and get over difficulties with the great help of the locals.
Author Cuevas bases the story on her dad’s experiences. For Cuevas, hope is an important theme in Cuba in My Pocket.
Fast Pitch
In Stone’s Fast Pitch, Shenice is captain (队长) of the Fulton Firebirds. She decides to make her softball team become the winner in the final. But she loses focus after learning a family secret. Can Shenice find out her family secret and still lead her team to victory She makes it. She fights with her team and they get the final victory.
Ivy + Bean Get to Work
Annie Barrows is the author of Ivy + Bean Get to Work. Ivy and Bean are best friends. They attend a Career Fair at school. They learn about jobs adults can have. But the girls are interested in just one job: Searching for treasure! The two look for gold. But they can’t find it. Barrows hopes kids will feel relaxed about themselves when reading this book.
A Shot in the Arm!
A Shot in the Arm!, by Don Brown, is a graphic (绘图) novel about the history of vaccines (疫苗). Readers learn how vaccines have been used throughout history to fight illness. The author also praised those who worked hard for the development of vaccines. A Shot in the Arm! isn’t a boring history book. Instead, it’s an exciting read that uses colorful drawings to pull readers in.
21. What can we learn from Cuba in My Pocket
A. Cumba loses his footing in the new community.
B. The book is based on the author’s personal experiences.
C. The book focuses on the theme of being hopeful of life.
D. Cumba finds it impossible to gain trust of the local people.
22. What is Fast Pitch mainly about
A. Shenice’s struggle to win the match.
B. Shenice’s understanding of real life.
C. Shenice’s discovery of family secrets.
D. Shenice’s passion for sports activities.
23. Which book would you read if you are interested in medicine
A. Cuba in My Pocket. B. Fast Pitch.
C. Ivy + Bean Get to Work. D. A Shot in the Arm!.
【答案】21. C 22. A 23. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了4本深受青少年欢迎的畅销书。
【21题详解】
细节理解题。根据Cuba in My Pocket部分的“For Cuevas, hope is an important theme in Cuba in My Pocket.(对Cuevas来说,希望是Cuba in My Pocket的一个重要主题)”可知,这本书的主题是对生活充满希望,故选C。
【22题详解】
推理判断题。根据Fast Pitch部分的“She makes it. She fights with her team and they get the final victory.(她做到了。她和她的团队战斗,他们获得了最后的胜利)”可知,Fast Pitch主要是关于Shenice为赢得比赛所做的努力,故选A。
【23题详解】
推理判断题。根据A Shot in the Arm!部分的“A Shot in the Arm!, by Don Brown, is a graphic (绘图) novel about the history of vaccines (疫苗).(A Shot in the Arm!,作者Don Brown,是一本关于疫苗历史的漫画小说)”可知,如果你对医学感兴趣,你会读A Shot in the Arm!,故选D。
B
Can you think of something that has been around for thousands of years and is still used in different cultures around the world Something that fits this description is makeup
Even though makeup might seem new, it was an important part of daily life in ancient Egypt thousands of years ago. At that time, both men and women utilized things like eyeshadow, eyeliner and lipstick nearly every day.
For a better make-up result, a wealthier Egyptian woman would first clear her dead skin using salts from the Dead Sea. Then, she would use a milk-and-honey face mask to wet her skin. Taking milk baths was also a way to make the beauty routine (日常) a more luxurious experience. After all of this, the makeup could then be applied.
But people in ancient Egypt didn’t just use makeup to look more attractive. They also used it for rituals (宗教仪式). For example, a black powder called kohl was used around the eyes to protect them from the bright desert sun. In fact, the Egyptian word for “makeup palette” comes from a word that means “to protect”.
These makeup palettes (调色板) were used to mix colored powders with animal fat or vegetable oils to make the different products. They usually had symbols (符号) of animals or goddesses on them. It was believed that the powers of these animals would be put into the makeup when it was mixed together, giving the wearer unusual talents.
Interestingly enough, makeup was also an important part of ancient Egyptian burial rituals. From life into death and beyond, makeup helped to shape ancient Egyptian culture. Even though makeup is still used in modern times, it is interesting to know that it is linked to the ancient world.
24. What does the underlined word “utilized” in Paragraph 2 mean
A. bought. B. used.
C. removed. D. changed.
25. What would wealthy ancient Egyptian women do before putting on their makeup
A. Go swimming in the Dead Sea. B. Drink milk to wet their skin.
C. Remove the dead skin with honey. D. Follow a beauty routine.
26. What did ancient Egyptians think about makeup palettes
A. They helped deliver messages from goddesses.
B. They protected them from bad luck.
C. They gave people special abilities.
D. They brought the dead back to life.
27. What is the best title for the text
A. Makeup in Ancient Egypt B. Changes in Ancient Egyptian Culture
C. The Rituals in Ancient Egypt D. The Makeup Palettes in Ancient Egypt
【答案】24. B 25. D 26. C 27. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章介绍了古埃及的化妆传统、古埃及人对化妆的看法以及化妆背后的内涵。
【24题详解】
词义猜测题。根据第二段“Even though makeup might seem new, it was an important part of daily life in ancient Egypt thousands of years ago. (尽管化妆看起来很新,但在几千年前的古埃及,它是日常生活的重要组成部分)”中“在几千年前的古埃及,化妆品是日常生活的重要组成部分”可知,人们每天都在使用眼影、眼线和口红等化妆品,由此推测划线词utilized意为“使用”。故选B项。
【25题详解】
细节理解题。根据第三段“For a better make-up result, a wealthier Egyptian woman would first clear her dead skin using salts from the Dead Sea. Then, she would use a milk-and-honey face mask to wet her skin. Taking milk baths was also a way to make the beauty routine (日常) a more luxurious experience. After all of this, the makeup could then be applied. (为了更好的化妆效果,富有的埃及女性会先用死海中的盐清理死皮。然后,她会用蜂蜜牛奶面膜湿润她的皮肤。牛奶浴也是一种让美容变得更奢侈的方式。在这之后,化妆就可以使用了)”可知,富有的古埃及女性在化妆前会做先做一套日常的美容程序。故选D项。
【26题详解】
推理判断题。根据第五段中“These makeup palettes (调色板) were used to mix colored powders with animal fat or vegetable oils to make the different products. They usually had symbols (符号) of animals or goddesses on them. It was believed that the powers of these animals would be put into the makeup when it was mixed together, giving the wearer unusual talents. (这些调色板是用来将彩色粉末与动物脂肪或植物油混合,制成不同的产品。它们上面通常有动物或女神的象征。人们相信,当这些动物的力量被混合在一起时,会被加入到化妆品中,赋予穿戴者不同寻常的天赋)”可知,古埃及人认为化妆调色板上的动物的力量会被融入到化妆品中会给予人们特殊的能力。故选C项。
【27题详解】
主旨大意题。根据第二段中“Even though makeup might seem new, it was an important part of daily life in ancient Egypt thousands of years ago. At that time, both men and women utilized things like eyeshadow, eyeliner and lipstick nearly every day. (尽管化妆品看起来是新的,但在几干年前的古埃及,它是日常生活的重要组成部分。在那个时候,男性和女性几乎每天都要使用眼影、眼线笔和口红)”以及下文可知,本文主要介绍了古埃及的化妆传统、古埃及人对化妆的看法以及化妆背后的内涵,因此本文的最佳标题是A项“古埃及的化妆术”。故选A项。
C
When Jeromiewhalen’s brother finished the Appalachian Trail, he had no idea that his adventure wasn’t quite over. One of the friends he’d made along the way had recently turned 83. In order to celebrate his birthday, he invited the man over. As luck would have it, this lively 83-year-old man was none other than famous long distance walker, better known as Nimblewill Nomad! Known as a continuous hiker, Nimblewill first went off into the world of hiking over 25 years ago after retiring (退休) from his job as an eye doctor. Since then, Nimblewill has been able to find peace and go on his many travels alone around the country.
Over the course of his 25 years of hiking, Nimblewill has made many friends and has had his fair share of adventures, some of which has appeared in several of his books. But one of the most famous hikes of his life happened in November 2021.
Although he’s no stranger to the Appalachian Trail, having completed it in 1998, doing it again at 83 was nothing short of a challenge. In fact, it was a record-breaking goal! Once he finished, he would become the oldest person to hike the 2,193-mile trail.
Although he knew the difficulties he would face, Nimblewill happily took on the challenge. Each day he would record his trip and interesting things that had happened on his blog. He dealt with bad weather, bears, mosquitos (蚊子), and physical pain, but in the end, he completed the journey after 261 days.
At the moment, Nimblewill doesn’t haveany plans for when or where he’ll be hiking next, but that doesn’t mean he’s done. No matter what path he takes, one thing is for sure: There are always fellow hikers who will be there to walk right with him and offer him a place to sleep, take a shower, or even celebrate another birthday.
28. What do we know about Jeromiewhalen’s brother from the first paragraph
A. He once worked as a doctor. B. He was known as a continuous hiker.
C. He was quite familiar with the old man. D. He was friendly and warm-hearted.
29. When did Nimblewill complete the Appalachian Trail for the first time
A. 58 years old. B. 60 years old. C. 70 years old. D. 83 years old.
30. What can we infer from the third paragraph
A. Nimblewill didn’t think he would finish the hike himself.
B. The Appalachian Trail is the most challenging in the world.
C. The hiking of the Appalachian Trail is of great meaning to him,
D. Nimblewill regarded hiking the Appalachian Trail as a piece of cake.
31. What does Nimblewill’s story show us
A. No pains, no gains.
B. It is better to give than to take.
C. Fight as long as one has a breath in one’s body.
D. Opportunities always come to those who are prepared.
【答案】28. D 29. B 30. C 31. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。2021年11月,83岁的 Nimbewill用时261天徒步2193英里,成为徒步通过阿帕拉契小径最为年长的人。
【28题详解】
推理判断题。根据第一段“In order to celebrate his birthday, he invited the man over.(为了庆祝他的生日,他邀请了那个人过来)”可知,Jeromiewhalen的哥哥是一个友好热心的人。故选D。
【29题详解】
细节理解题。根据第一段“One of the friends he’d made along the way had recently turned 83.(他一路上交的一个朋友最近已经83岁了)”和第二段“But one of the most famous hikes of his life happened in November 2021.(但他一生中最著名的一次徒步旅行发生在2021年11月)可知,Nimblewill在2021年是83岁。由此可知,他出生在1938年,那么根据第三段“Although he’s no stranger to the Appalachian Trail, having completed it in 1998…(虽然他对阿巴拉契亚步道并不陌生,1998年他完成了这项运动……)”可知,1998年的时候,他在60岁时第一次徒步通过了阿帕拉契小径。故选B。
【30题详解】
推理判断题。根据第三段“Once he finished, he would become the oldest person to hike the 2,193-mile trail.(一旦他完成,他将成为徒步2193英里的最年长的人)”可知,通过阿帕拉契小径对于Nimblewill来说具有重要意义。故选C。
31题详解】
推理判断题。根据文章的主要内容,尤其最后一段“At the moment, Nimble will doesn’t have any plans for when or where he’ll be hiking next, but that doesn’t mean he’s done.(目前,宁布尔威尔还没有下一次远足的时间和地点的计划,但这并不意味着他已经完成了)”可知,Nimblewill的故事告诉我们:生命不息,奋斗不止。故选C。
D
We may think we're a culture that gets rid of our worn technology at the first sight of something shiny and new, but a new study shows that we keep using our old devices(装置) well after they go out of style. That’s bad news for the environment — and our wallets — as these outdated devices consume much more energy than the newer ones that do the same things.
To figure out how much power these devices are using, Callie Babbitt and her colleagues at the Rochester Institute of Technology in New York tracked the environmental costs for each product throughout its life — from when its minerals are mined to when we stop using the device. This method provided a readout for how home energy use has evolved since the early 1990s. Devices were grouped by generation — Desktop computers, basic mobile phones, and box-set TVs defined 1992. Digital cameras arrived on the scene in 1997. And MP3 players, smart phones, and LCD TVs entered homes in 2002, before tablets and e-readers showed up in 2007.
As we accumulated more devices, however, we didn't throw out our old ones. "The living-room television is replaced and gets planted in the kids' room, and suddenly one day, you have a TV in every room of the house," said one researcher. The average number of electronic devices rose from four per household in 1992 to 13 in 2007. We're not just keeping these old devices — we continue to use them. According to the analysis of Babbitt's team, old desktop monitors and box TVs with cathode ray tubes are the worst devices with their energy consumption and contribution to greenhouse gas emissions(排放)more than doubling during the 1992 to 2007 window.
So what's the solution(解决方案) The team's data only went up to 2007, but the researchers also explored what would happen if consumers replaced old products with new electronics that serve more than one function, such as a tablet for word processing and TV viewing. They found that more on-demand entertainment viewing on tablets instead of TVs and desktop computers could cut energy consumption by 44%.
32. What does the author think of new devices
A. They are environment-friendly. B. They are no better than the old.
C. They cost more to use at home. D. They go out of style quickly.
33. Why did Babbitt's team conduct the research
A. To reduce the cost of minerals.
B. To test the life cycle of a product.
C. To update consumers on new technology.
D. To find out electricity consumption of the devices.
34. Which of the following uses the least energy
A. The box-set TV. B. The tablet.
C. The LCD TV. D. The desktop computer.
35. What does the text suggest people do about old electronic devices
A. Stop using them. B. Take them apart.
C. Upgrade them. D. Recycle them.
【答案】32. A 33. D 34. B 35. A
【解析】
【分析】本文是一篇科普说明文。文章指出纽约罗彻斯特理工学院的Callie Babbitt和她的同事研究证实:旧电子设备要比新设备耗能高,所以作者主张使用新电子设备,既经济又环保。
【32题详解】
观点态度题。根据文章第一段中的That’s bad news for the environment – and our wallets – as these outdated devices consume much more energy than the newer ones that do the same things.可知,使用旧的电子设备对环境和我们的钱包都是坏消息。这些过时的设备做相同的事情要消耗比新设备更多的能量。由此推知作者认为新电子设备环保、节能。故选A。
【33题详解】
细节理解题。根据文章第二段中的To figure out how much power these devices are using, Callie Babbitt and her colleagues at the Rochester Institute of Technology in New York tracked the environmental costs for each product throughout its life可知,Babbitt’s team研究的目的是弄清楚这些设备用了多少电。故选D。
【34题详解】
细节理解题。根据文章最后一段中的They found that more on-demand entertainment viewing on tablets instead of TVs and desktop computers could cut energy consumption by 44%.可知,平板电脑是耗能最少的电子设备,可以降低44%的耗能。故选B。
【35题详解】
推理判断题。根据文章的整体内容可知,因为旧的电子设备耗能高,不环保。所以作者建议停止使用旧的电子设备。故选A。
点睛:熟悉比较句型是彻底理解本文的关键,也是解题的关键。本文中的比较句型:
1. That’s bad news for the environment – and our wallets – as these outdated devices consume much more energy than the news ones that do the same things
做同样的事,旧的过时的装置比新装置消耗更多能源,对环境有害,浪费钱财。
2. According to the analysis of Babbitt’s team, old desktop monitors and box TVs with cathode ray tubes are the worst devices with their energy consumption and contribution to greenhouse gas emissions (排放) more than doubling during the 1992 to 2007 window.
根据Babbitt团队的分析,旧的桌面显示器和阴极射线管箱式电视机是最差的电子设备,它们的耗能和温室气体的排放是1992到2007window的两倍还多。
3. They found that more on-demand entertainment viewing on tablets instead of TVs and desktop computers could cut energy consumption by 44%.他们发现在平板电脑上看的随需变化的娱乐节目比在电视和电脑上看耗能减少了44%。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
About one hundred years ago many educated people learned and spoke French when they met people from other countries.Today most people speak English when they meet foreigners. ___36___ There are more people who speak English as a second language than people who speak English as a first language.Why is this
___37___ One of them is that English has become the language of business.Another important reason is that popular American culture(like movies,music,and McDonald’s)has quickly spread throughout the world.___38___
Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly ___39___ It’s important to have a language that the people of the earth have in common.Our world has become very global and we need to communicate with one another.On the other hand,English is a fairly complicated language to learn and it brings its culture with it.Do we really need that
Scientists have already tried to create an artificial language that isn’t too difficult and doesn’t include any one group’s culture. It is called Esperanto.___40___ Maybe the popularity of English won’t last that long either.Who knows There are more people in the world who speak Chinese than any other language.Maybe someday Chinese will be the new international language.
A. People like English.
B. But it hasn’t become popular.
C. It has brought its language with it.
D. There is no doubt about the question.
E. This is why English was widely spoken.
F. It has become the new international language.
G. There are many reasons why English has become so popular.
【答案】36. F 37. G 38. C 39. D 40. B
【解析】
【分析】本文属于说明文,介绍如今最流行的语言是英语以及其流行的原因,以及未来可能使用的新的国际语言。
【36题详解】
根据前一句Today most people speak English when they meet foreigners可知,如今大多数人与外国人交流用英语可知,英语成为了一门新的国际性语言,与F选项符合,故选F。
【37题详解】
根据后文One of them以及Another important reason可知,后面讲述英语成为国际性语言的原因,故G选项符合,故选G。
【38题详解】
根据前一句Another important reason is that popular American culture(like movies,music,and McDonald’s)has quickly spread throughout the world可知,另外重要的原因是美国文化在全世界迅速传播,比如美国电影、音乐以及麦当劳,C选项,美国文化的传播也伴随着英语的传播,it指代popular American culture,切题,故选C。
【39题详解】
根据前一句Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly 以及后一句It’s important to have a language that the people of the earth have in common.可知,作者提问英语传播到全世界有好处吗?以及后文全世界有一门共同语言很重要,可知作者认为英语的传播很有必要,故D选项,这个问题毋庸置疑,承上启下,切题,故选D。
【40题详解】
根据前一句It is called Esperanto.可知,这种新语言叫世界语,B选项,但是没有人们的欢迎,介绍世界语当今的使用情况,切题,故选B。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
From 2003 to 2007, I gained all the weight back, plus an additional 25 pounds-I hit 180 pounds. I ___41___ with depression and anxiety, and I was very ___42___. I knew a change needed to be made, but wasn’t sure how.
So, in July of 2017, a month away from my 32nd birthday, I ___43___ up to do a mud run with friends. After this run, I remembered how happy I was when I ran. I decided to ___44___ going, and began running in the mornings. I had to constantly ___45___ myself not to make excuses and signed up for a half marathon for motivation.
By November 2017, I had finished the half marathon. My motivation now was to take up that marathon I had ___46___ years ago. Finally, I was able to complete my ___47___ full marathon in May 2019.
In 2020, ___48___ races were canceled, my running was not. I kept training, and in April 2020, I completed my second marathon. Next, I took on the 4×4×48 ___49___, where you run four miles every four hours for 48 hours. Now. I get up at 4 a.m. most mornings, six days a week, and run average about 30 miles a week. I create my own plans suited to my current _____50_____, which is to complete my third 26.2 miles at the 2021 Chicago Marathon. And _____51_____ I will run my first 50 km the week after. I now try to run one _____52_____ each month to always have something fun to _____53_____.
Overall, I have lost 40 pounds. Running helps clear my _____54_____. For me, running is more focused on keeping my mental health than physical health. But you have to have balance between _____55_____. Besides, accomplishment at the end of each goal is wonderful.
41. A. struggled B. worked C. played D. agreed
42. A. puzzled B. content C. unhappy D. dissatisfied
43. A. signed B. made C. added D. got
44. A. recommend B. keep C. avoid D. appreciate
45. A. remind B. allow C. leave D. invite
46. A. stopped B. completed C. quit D. begun
47. A. next B. first C. second D. last
48. A. because B. or C. if D. though
49. A. challenge B. change C. chance D. choice
50. A. behavior B. weight C. position D. goal
51. A. thankfully B. importantly C. hopefully D. necessarily
52. A. day B. race C. mile D. week
53. A. relate to B. give up to C. donate to D. look forward to
54. A. way B. joy C. anxiety D. disappointment
55. A. neither B. none C. all D. both
【答案】41. A 42. C 43. A 44. B 45. A 46. C 47. B 48. D 49. A 50. D 51. C 52. B 53. D 54. C 55. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要通过作者的亲身经历,讲述了跑步对身心健康的好处。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:我在抑郁和焦虑中挣扎,我很不开心。A. struggled奋斗,挣扎;B. worked工作;C. played玩;D. agreed同意。根据前文“From 2003 to 2007, I gained all the weight back, plus an additional 25 pounds—I hit 180 pounds.”可知,体重又增加了25磅,达到了180磅。说明作者在抑郁和焦虑中挣扎。故选A。
【42题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我在抑郁和焦虑中挣扎,我很不开心。A. puzzled困惑的;B. content满意的;C. unhappy不高兴的;D. dissatisfied不满意的。根据“I ___1___ with depression and anxiety,”可知,作者在抑郁和焦虑中挣扎,说明作者不开心。故选C。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:因此,在2017年7月,离我32岁生日还有一个月的时候,我和朋友一起报名参加了泥浆赛跑。A. signed签字;B. made制作;C. added增加;D. got得到。根据后文“signed up for a half marathon for motivation.”可知,为了激励自己,报名参加了半程马拉松。所以此处为报名参加泥浆赛跑。sign up报名参加。故选A。
【44题详解】
考查动词词义辨析。句意:我决定坚持跑步,并开始晨跑。A. recommend推荐;B. keep保持;C. avoid避免;D. appreciate欣赏,感激。根据后文“and began running in the mornings.”可知,此处指开始在早上跑步,说明坚持跑步这个好习惯。故选B。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:我不断提醒自己不要找借口,并且为了激励自己,我报名参加了半程马拉松。A. remind提醒;B. allow允许;C. leave离开;D. invite邀请。根据空后“myself not to make excuses and signed up for a half marathon for motivation. ”可知,此处指作者不断提醒自己不要找借口。故选A。
【46题详解】
考查动词词义辨析。句意:我现在的动力是去参加几年前放弃的马拉松比赛。A. stopped停止;B. completed完成;C. quit放弃;D. begun开始。根据上句“My motivation now was to take up that marathon”可知,作者现在的动机是继续几年前放弃的马拉松。故选C。
【47题详解】
考查形容词词义辨析。句意:终于,在2019年5月,我完成了自己的第一次全程马拉松。A. next下一个的;B. first第一的;C. second第二的;D. last最后的。根据前文“By November 2017, I had finished the half marathon.”可知,到2017年11月,作者已经跑完了半程马拉松。所以此处指终于在2019年5月完成了自己的第一次全程马拉松。故选B。
【48题详解】
考查连词词义辨析。句意:2020年,尽管比赛被取消了,但我的跑步没有被取消。A. because因为;B. or或者;C. if如果;D. though尽管。根据空后“races were canceled, my running was not.”可知,此处前后文为让步转折关系,所以应用“though尽管”引导让步状语从句。故选D。
【49题详解】
考查名词词义辨析。句意:紧接着,我接受了4×4×48的挑战,你需要在48小时内每4小时跑4英里。A. challenge挑战;B. change改变;C. chance机会;D. choice选择。根据空后“where you run four miles every four hours for 48 hours.”可知,在48小时内每4小时跑4英里,说明这是一个挑战。故选A。
【50题详解】
考查名词词义辨析。句意:我做出了适合我下一个目标的计划,也就是在2021年芝加哥马拉松比赛中完成我的第三个26.2英里。A. behaviour行为;B. weight重量;C. position位置;D. goal目标。根据空后“which is to complete my third 26.2 miles at the 2021 Chicago Marathon.”可知,在2021年芝加哥马拉松比赛中完成我的第三个26.2英里,这是作者的目标。故选D。
【51题详解】
考查副词词义辨析。句意:希望我能在下周跑完我的第一个50公里。A. thankfully感激地;B. importantly重要地;C. hopefully有希望地;D. necessarily必须地。根据前文“I create my own plans suited to my current ____10____, which is to complete my third 26.2 miles at the 2021 Chicago Marathon.”,可知,此处指希望作者能在下周跑完自己的第一个50公里。故选C。
【52题详解】
考查名词词义辨析。句意:我现在试着每个月跑一次比赛,以便让我总是有一些有趣的事情可以期待。A. day白天;B. race比赛,跑步;C. mile英里;D. week星期。根据前文“And ____11____ I will run my first 50 km the week after.”可知,此处指希望能在下周跑完作者的第一个50公里。说明作者现在试着每个月跑一场比赛,以便让自己有一些有趣的事情可以期待。故选B。
【53题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:我现在试着每个月跑一次比赛,以便让我总是有一些有趣的事情可以期待。A. relate to涉及;B. give way to给……让路;C. donate to捐赠;D. look forward to期盼。根据空前“have something fun”可知,此处指总是有一些有趣的事情可以期待。故选D。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:跑步帮助我消除了焦虑。A. way方法;B. joy高兴;C. anxiety焦虑;D. disappointment失望。根据前文“I ___1___ with depression and anxiety, ”,可知此处指现在已经消除了焦虑。故选C。
【55题详解】
考查代词词义辨析。句意:但是,你必须保持两者的平衡。A. neither两者都不;B. none没有事情;C. all所有事情;D. both两者都。根据前文“For me, running is more focused on keeping my mental health than physical health.”可知,对我来说,跑步更注重保持心理健康,而不是身体健康。说明要保持两者的平衡。故选D。
第II卷(非选择题55分)
第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Sana Farooq ____56____ (study) Chinese at the National University of Modern Languages for over a month. The more she learns about the language, the more she feels ____57____ (she) getting connected to Chinese culture. “I just started learning Chinese, but the way my teachers taught us helped us deeply understand the Chinese culture, which not only increased our interest in the language ____58____ opened up our eyes,” Farooq says.
Because of the rising demand and popularity of Chinese in Pakistan after the launch of the China-Pakistan Economic Corridor, several Pakistani ____59____ (university) have made it a must for all students getting a bachelor’s degree(学士学位) to pass a test that ____60____ (show) a basic understanding of the Chinese language.
As a result, thousands of students are learning Chinese in the country. The students think their interest ____61____ the language is from their teachers, who act as cultural ambassadors(大使) of China in Pakistan by ____62____ ( teach) students the language and telling them about the country’s culture.
The teachers are mostly local people with a large number of female teachers ____63____ have spent a lifetime learning and teaching the language. Most of the teachers have learned in China and observed its culture ____64____ (close) during their stay in different Chinese cities. The teachers are now sharing their experiences and observations with their young students, many of whom wish ____65____ (follow) the footsteps of their teachers.
【答案】56. has studied## has been studying
57. herself
58. but##also
59. universities
60. shows 61. in
62. teaching
63. who##that
64. closely
65. to follow
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了随着中巴经济走廊的启动,中文在巴基斯坦的需求和受欢迎程度不断上升,老师们作为中国在巴基斯坦的文化大使,教授学生这门语言,并告诉他们中国的文化。
【详解】1. 考查时态。句意:Sana Farooq在国立现代语言大学已经学习中文一个多月了。根据句末的时间状语for over a month和句意可知,此处表示学习这个动作从过去开始持续到现在,并有可能继续下去,既可以用现在完成时,也可以用现在完成进行时,主语是第三人称单数,助动词应用has。故填has studied/has been studying。
2. 考查代词。句意:她对这门语言了解得越多,就越觉得自己与中国文化产生了联系。分析句子可知,此处作宾语。因为宾语和主语指代相同,所以此处要用反身代词。故填herself。
3.考查连词。句意:“我刚开始学习汉语,但老师教我们的方式帮助我们深入了解中国文化,这不仅增加了我们对语言的兴趣,而且开阔了我们的眼界,”Farooq说。此处考查not only…but also…,意为“不仅……而……”,此句型中可省略but或者also。故填but/also。
4.考查名词单复数。句意: 随着中巴经济走廊的启动,中文在巴基斯坦的需求和受欢迎程度不断上升,几所巴基斯坦大学已经把中文作为所有获得学士学位的学生必须通过的一项测试,这项测试显示出了对中文的基本理解。根据前面的several可知,此处应填该名词的复数形式作主语。故填universities。
5.考查主谓一致。句意:随着中巴经济走廊的启动,中文在巴基斯坦的需求和受欢迎程度不断上升,几所巴基斯坦大学已经把中文作为所有获得学士学位的学生必须通过的一项测试,这项测试显示出了对中文的基本理解。空处在that引导的定语从句中作谓语,根据语境可知,句子描述一般性事实,应该用一般现在时。空格前的主语that指代先行词a test,为单数。故填shows。
6.考查介词。句意:学生们认为他们对这门语言的兴趣来自于他们的老师,老师们作为中国在巴基斯坦的文化大使,教授学生这门语言,并告诉他们这个国家的文化。interest in sth.意为“对……的兴趣”。故填in。
7.考查非谓语动词。句意:学生们认为他们对这门语言的兴趣来自于他们的老师,老师们作为中国在巴基斯坦的文化大使,教授学生这门语言,并告诉他们这个国家的文化。介词之后加动名词作宾语。故填teaching。
8.考查定语从句。句意:这些教师多为当地人,其中女教师较多,他们一生致力于学习和教授这门语言。分析句子可知,空处引导限制性定语从句,先行词为teachers,指人,关系代词在从句中作主语,应用关系代词who/that来引导。故填who/that。
9.考查副词。句意:大部分老师在中国学习过,他们在中国不同的城市密切观察中国文化。修饰动词observed要用副词。故填closely。
10. 考查非谓语动词。句意:教师们现在正在与他们的年轻学生分享他们的经验和观察,其中许多学生希望追随教师的脚步。wish之后接动词不定式作宾语,wish to do sth.固定搭配,“希望做某事”。故填to follow。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假定你是李华。你的加拿大笔友Mark向你询问你最喜欢的体育名人。请你用英语给他回一封信。内容包括:
1.表达问候;
2.介绍你所喜欢的体育名人及理由;
3.他/她对你的影响
注意:1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Mark.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Mark,
How is everything going In your last letter, you asked me about my favourite athlete. Now I’m more than delighted to tell you the athlete I admire is Yao Ming.
Yao Ming used to be one of the most outstanding basketball players in my country, even in NBA. As a player, Yao Ming brought honour and glory to our country. As a person, he is loved by fans at home and abroad. As chairman of CBA, he has been making every effort to promote China’s basketball. Even though he has met many challenges, he never gives up.
Yao Ming sets a good example to me. He inspires me to face difficulty in life bravely. What’s your favourite athlete Long to hear from you soon.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你的加拿大笔友Mark向你询问你最喜欢的体育名人这一情况,用英语给他回一封信。
【详解】1.词汇积累
高兴的:delighted→ glad
杰出的,优秀的:outstanding→ excellent
尽管:Even though→ Even if/Though
激励:inspires→ motivates
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:In your last letter, you asked me about my favourite athlete.
拓展句:In your last letter, you asked me the athlete, who is my favourite.
【点睛】【高分句型1】Now I’m more than delighted to tell you the athlete I admire is Yao Ming.(运用了省略连接代词that引导的宾语从句以及省略关系代词that引导的定语从句。)
【高分句型2】Even though he has met many challenges, he never gives up.(运用了Even though引导的让步状语从句。)
第二节(满分25分)读后续写
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Katie had always felt like she never connected with anyone. There was no one she considered a friend. So, when her parents decided to move, she was okay with it. She didn't feel sad because she wasn't leaving anyone behind.
She was eight when they moved to a new town. It wasn't that different from where they had lived before. There were a lot of trees and kids running around outside, riding bikes, and playing. One day her mother caught her staring out the window at some kids playing. Her mom told her to go out and play with those kids. So Katie went out. She could see that they were all having fun and she wanted to join in but she was afraid. She tried to muster up the courage to ask them if she could join them but she just couldn't do it.
She decided to go for a walk instead. She liked how peaceful the town was. The people seemed nice and polite. Her stroll finally led her to the town's lake. She felt the rush of cold air hitting her face. The beauty of the lake was something to behold. She sat there admiring it and decided that this would be her place. She would come here every day and maybe one day, she would bring her friends here.
After school, she always stopped by the lake before going home. She swore she could stay there for hours, maybe even live there. If she ever got hungry, she always had food ready in her bag.
One day when she was writing a poem about the lake she heard her stomach growl. She put down her notebook and her pen and got her sandwich out. She was about to take a bite when she heard a noise. This alarmed her. She hadn't heard or seen anything strange before. She looked around and suddenly she noticed that there was something black moving toward the bank.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2 .请按如下格式在相应位置作答。
“A swimming black dog!” Katie cried out in surprise.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Every day, Katie brought five extra sandwiches for her friend.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Para 1:
“A swimming black dog!” Katie cried out in surprise. First she felt a little frightened, because the dog was huge and wet. Then she tried to calm herself and guessed that “maybe it is just hungry.” So she offered her sandwich to the dog. After finishing its meal, the dog walked up to her and sat down beside her. She bravely reached out her hand to touch its head and introduced herself to it. The dog nodded as if to say “Nice to meet you, Katie.” From then on, Katie and the dog became friends.
Para 2:
Every day, Katie brought five extra sandwiches for her friend. She told the dog everything that happened to her at school. Sometimes, she sang or danced and the dog just nodded along. For the first time, she didn’t feel lonely. When her classmates knew there was a lovely dog swimming in the lake, they went with her to play with it after school every day. They spent time with her and the dog. All of them played games, sang, and danced. Having many friends gave her joy.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了凯蒂和家人搬到了一个新的城镇,放学后,她总是在回家前停在湖边,这天她在湖边时突然发现有个黑色的东西朝河岸移动,发现是条黑狗。凯蒂和小狗成为了朋友,不再感到孤独。也因此交了很多朋友。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“‘一只会游泳的黑狗!’凯蒂惊讶地叫了起来”可知,第一段可描写凯蒂和狗的相处经过,她和狗成了朋友。
②由第二段首句内容“每天,凯蒂都给她的朋友多带五个三明治。”可知,第二段可描写凯蒂和狗的关系对凯蒂的影响。
2.续写线索:凯蒂发现黑狗——和狗接触——成为朋友——凯蒂诉说学校的事情——凯蒂不再感到孤独——凯蒂交了很多朋友
3.词汇激活
行为类
大叫:cry out/ shout out loud
走近:walked up to /come up
在旁边:beside / next to
情绪类
可爱:lovely /cute
快乐:joy / pleasure
【点睛】[高分句型1] First she felt a little frightened, because the dog was huge and wet. (运用了because引导原因状语从句)
[高分句型2] When her classmates knew there was a lovely dog swimming in the lake, they went with her to play with it after school every day. (运用了when引导时间状语从句)
同课章节目录