河南省开封市开封市五县联考2023-2024学年高一上学期12月月考英语试题(PDF版含解析)

文档属性

名称 河南省开封市开封市五县联考2023-2024学年高一上学期12月月考英语试题(PDF版含解析)
格式 zip
文件大小 2.6MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-27 14:42:40

文档简介

2023-2024学年五县联考高一年级英语学科试题卷
命题人:霍亚洁审核人:李娜考试时长:120分钟满分:150分
注意事项:
1.答题前,先将自己的姓名、准考证号等或写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的
指定位置。
2选择题的作答:选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和
答题卡上的非答题区域均无效。
3非选择题的作答:用签字笔直接写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题
区域均无效。
4考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。
第一部分阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)读下面短文,从每题所给的A、
B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Huanglong Scenic and Historic Interest Area
The "World Wonder"and "Fairy Land on Earth"are names enjoyed by the
Huanglong Scenic and Historic Interest Area,which is famous for its colorful lakes,
snow-capped mountains and valleys.It was included in the UNESCO World Heritage
List in 1992
Huanglong Scenic and Historic Interest Area includes the Huanglong Valley,
Mounigou Valley and so on.The major scenery is concentrated in the 3.6-kilometer long
Huanglong Valley that includes snow-covered mountains and the easternmost glaciers in
China.The Mounigou Valley includes Erdao Lake and Zhaga Waterfall which is the
biggest calcified(钙化的)waterfall in China.
Attention
The average temperature is around 5C all the year round.It is misty in the
morning and evening and rainy from May to August.
How to get there Chengdu to Huanglong
Take a bus from Chengdu ChadianziBus Station to Songpan county,and the buses
depart at 7:30,9:30,11:30 and 13:00.The bus fare is 109 yuan.After arrival,take a bus
to Huanglong at 6:00,7:00 or 14:00,and the bus fare is 25-29 yuan.
Jiuzhaigou to Huanglong
Visitors can hire a private car and the fare is around 400 yuan for a round trip.
Other information
Entrance Fee:80-190 yuan
Huanglong Cable Car Ticket:40-80yuan Opening Hours:8:00-18:00
Recommended Time for a Visit:I day
1.What should visitors bring to have fun in Huanglong
A.Enough water.
B.Delicious food.
C.Warm clothes.
D.Big shoes
2.How should visitors go to Huanglong from Jiuzhaigou
A.By plane.B.By car.
C.By train.D.On foot.
高一月考联考英语试卷
第一页共八页
CS扫描全能王
3亿人都在用的扫描ApP2023-2024学年五县联考高一年级
英语学科答案
1--3 C B D
4--7 D B A C
8--11 A D C B
12--15 C D C A
16--20 G F A B E
21.--25 ACDAB 26--30 CBADA 31--35 CBBDB
36widely 37.factors 38.on/upon 39.had become 40.leading
41.an 42.its 43.written 44.global 45.and
书面表达
参考范文
My Biggest Challenge in Senior High
In our daily life,we unavoidably come across various challenges now and then. One challenge I faced when entering senior high school impressed me most.[引入话题]
I was shocked to find what my physics teacher taught was totally beyond me and, because of which I lost confidence completely. Thinking I lacked the gift for physics,I stopped making efforts,getting poor grades.Fortunately, my teacher didn't give up on me. Instead, she helped me analyze my problems and I realized what I needed to do was rise to challenges bravely.I regained confidence, adjusted approaches and worked hard. Now I'm one of the top students in physics.[遇到的挑战及解决办法]
From the above experience, I've learned that it is not our inborn gifts but our efforts that help us achieve success. When confronted with challenges, we should fight bravely instead of giving up.[个人收获]
续写 [写作范文]
However, when I was standing behind the start line, I no longer felt lonely or afraid. With the shot of the starting gun, I dashed out and ran as fast as I could, as if it were a 200-meter race. Soon I was out of breath and slowed down.Other runners passed me one by one, and gradually I had no idea how many of them were still behind me. My legs were getting heavier and heavier, and I might fall down at any moment. Suddenly, I heard my classmates chanting my name. My desk-mate even ran along the tracks beside me and cheered for me at the same time, just like the month-long training we did together.
Despite the cheering of my classmates, I was almost the last to cross the finish line. In relief, I was so tired that I knelt down on the track. My sweat streamed down my face, my arms and my legs. Immediately, my classmates rushed to me, held my arms, and urged me to walk on my feet and not to sit down. I was surrounded, with towels and all kinds of drinks handed to me. I felt a kind of warmth I had never felt before. That sports meet is an unforgettable experience, which gives me a lot of confidence, both confidence in my fellow students and confidence in my own potential.
答案解析
阅读理解
A
[主旨大意]本文是一篇应用文。文章主要介绍了去黄龙风景名胜区游玩需要注意的一些事项和门票费用等信息,旨在加深学生对我国大好河山的了解。
1.C 根据 Attention 部分的内容可知,黄龙风景名胜
区的全年平均气温在5℃左右。由此可推知,游客们去黄龙游玩时应注意保暖,带些暖和的衣服。
2.B 根据How to get there部分中Jiuzhaigou to Huang-long 这一路线下的“Visitors can hire a private car...”可知,游客们可以乘车从九寨沟去黄龙。
3.D 通读全文可知,文章主要介绍了黄龙风景名胜区的主要风景、去游玩需要注意的事项以及交通和门票费用等信息。由此可推知,作者写这篇文章的目的是介绍一个旅游景点。
B
本文是一篇记叙文。文章记叙了一位父亲在地震发生后到儿子学校,不顾众人劝阻,经过不懈努力,终于在废墟中救出儿子的故事。
4.D 细节理解题。根据第三段最后一句“And then he kept on digging."和第四段第一句“No one helped.”可知,当他在挖的时候,没有人帮忙,故选D。
5.B 细节理解题。根据第三段第一句“As he was digging, other helpless parents and the firemen... ‘It's too late! They're all dead! There's nothing you can do!'”可知,其他人认为孩子们已经在地震中丧生,故选B。
6.A 细节理解题。根据倒数第三段中的“There are 14 of us left out of 33, Dad.”可知,共有14 名学生幸存,故选A。
7.C 细节理解题。根据最后一段中的“No,Dad. Let the other kids out first”可知,他的儿子是最后一个出来的,故选C。
C
【语篇导读]在经历了英、美两国工业城市的种种弊端,目睹了工业化浪潮对自然的毁坏后,英国著名的规划专家埃比尼泽·霍华德于1898年提出了“花园城市”的理论。该理论可视作现代城市规划的开端,并极大地影响了现代城市规划体系和理论。
8.A 细节理解题。根据第一段的“he moved to Chicago ... it was nicknamed‘the Garden City’,almost certainly the source of Howard's name for his later building plan of towns”可知,霍华德的花园城市计划得名于当时重建后的芝加哥的绰号。故选 A。
9.D 词义猜测题。结合画线短语后的“but creating a unique combination of designs"可知该句大意:他吸收了当时很受欢迎的一些想法,并将这些想法结合在一起创造了自己独特的设计。故drawing on 有 making use of 之意,表示“吸收;利用”。故选D。
10.C推理判断题。根据最后一段的“As more and more people moved in, the garden city would reach its planned limit;then ,another would be started ... over time, there would develop a vast planned house collection , extending almost without limit”可知,当一个城市达到饱和之后,另一个又开始发展。即城市的数量会持续增加。故选C。
11.B标题选择题。第一段介绍了霍华德的经历和花园城市最初的构想;第二段介绍了花园城市的时代和设计背景;第三段说明了花园城市的发展规划。由此可知,本文的核心话题是花园城市。故B项作为标题最合适。
D
12.C.第四段大意:数万年前人类来到澳大利亚时,塔斯马尼亚虎的数量下降了,当澳洲野狗(一种野狗)出现时,塔斯马尼亚虎的数量又下降了。最终,这个物种只在塔斯马尼亚岛上自由生活,并最终被猎杀灭绝。由此可知,塔斯马尼亚虎,即袋狼的灭绝的主要原因是人类活动。
13.D.第五段大意:如果科学家们成功了,这将标志着历史上第一次“灭绝动物复活”事件,但许多外部专家对此表示怀疑,并认为该项目更多地是媒体对科学家的关注,而不是做严肃的科学研究。由此可知,许多外部科学家认为恢复灭绝的袋狼更像是一条引人注目的新闻。
14.C.最后一段大意:复活灭绝物种的想法已经存在了20多年。1999年,澳大利亚博物馆开始进行一项克隆塔斯马尼亚虎的项目,从那以后,人们进行了各种尝试,从样本中获取或重建DNA。去年,这家美国公司计划利用类似的基因编辑技术让长毛象复活,这一技术成就还有待实现。由此可知,本段主要讲述了以前一些恢复灭绝物种的努力。
15.A.通读全文可知,文章主要介绍了澳大利亚和美国的研究人员正在开展一个项目:使用干细胞和基因编辑技术
七选五
16.G过渡句。上文提出没有太多压力地管理好自己的工作和生活是一个巨大的挑战。选项G“这些是关于如何开始控制时间的有用建议。”承接上文,引出下文。故选G项。
17.F过渡句。由上文“Set your goals.”可知本段讲的是设定目标,选项F"知道你今天在哪里,将来你想在哪里。”承接上文,说明要了解自己现在的目标和将来要达到的目标,引出下文“Get to pick up the goals...or this month.”。F选项中的today、in the future和下文中的“today,this week, or this month”语义相关。故选F项。
18.A 主旨句。由下文可知本段讲的是制订计划并遵守计划,选项A“制订并遵从时间管理计划。”点明本段主题,且和下文中的“get to choose one that suits your ability”以及“having the rules to stick to the plan”语义相关。故选A 项。选项C“为了实现你的目标,做好计划是很重要的。”只提到了“制订”而未提到“遵守”,故排除C。
19.B 细节句。本段是讲做事要突出重点,选项B“弄清楚每项任务的重
要性。”进一步说明本段的主旨,其中important和上文中的importance及important语义一致。故选B项。
20.E细节句。由本段第二句可知在安排的时间里要远离干扰你的注意
力的东西,选项E“把任何干扰你注意力的东西放在不容易够着的地方。”承接上文,进一步说明怎样处理干扰的东西,故选E项。语篇解读 本文是一篇说明文,主要就如何控制时间提出了一些建议。
完形填空
【语篇导读]懒惰是成功的天敌,有它在身边,成功总是绕道而走。只有克服懒惰,你才能离成功更近一步。
21.A 根据下文的“I have to go out and get my food”可知,他非常饥饿,所以才会出现下文的寻找食物。
22.C 根据下文的“By begging the whole day”可知,他拿碗去乞讨。
23.D 根据下文的“It is this pot of milk”可知,他通过乞讨获得了一罐牛奶。
24.A 根据下文的“I become a rich businessman”可知,他认为这罐牛奶能让他发财。
25. B be able to do sth.意为“能够做某事”,他认为他能用黄油做酥油。
26.C 根据下文的“sell the ghee”可知,去市场(market)卖酥油最符合语境。
27.B 根据下文可知,他还在做白日梦。continue 意为“继续”,符合语境。
28.A 根据下文的“Soon I would have an entire herd of goats.”可知,六个月后这对羊会生下许多小羊崽,故选kids。
29.D 根据上文的“I am really clever!"可知,Brahmin Ramdas一直认为自己很聪明,smart和clever为近义词。
30.A根据上文的“swimming pool”可知,他想象着在游泳池里游泳或水浴。bathe意为“游泳;浴”,符合语境。
31. C deep in thoughts 意为“陷入沉思”,为固定短语。
32.B根据上文的“get a pot full of ...”可知,此处指的是他正想着,脚往前一迈,把罐子摔碎了。
33.B 他的懒惰和白日梦使他失去了所有的东西,选择laziness和下一段第一句呼应。
34.D 懒惰是我们生活中最大的敌人。这是本文的中心句,下文是对这一句的进一步解释。
35.B 根据下文的“who slowly steals”可知,此处作者把懒惰比喻成小偷。它会慢慢偷走我们身边的所有东西。
语法填空
36. widely考查副词。Be widely known for...因……而广为人知。句意:中国因其古老的文明而广为人知,它一直延续到现在。
37.factors考查名词的数。one of后接可数名词复数。故填factors。句意:这其中一个主要因素是汉语书写体系。
38.on/upon考查介词。 be based on/upon以……为基础,故填介词on/upon.
39.had become考查动词的时态。由时间状语By the Shang Dynasty可知,此处指在过去某一时间之前完成的动作,故用过去完成时。句意:到了商朝,这些符号已经成为一套成熟的书写体系。
40.leading考查现在分词。分析句子结构,设空处前面已有谓语lived,且设空处前面只有逗号,没有连词,故推测设空处应填非谓语动词。设空处前面表示“由于人们生活在不同的地方”,后面表示“产生了许多种方言和文字”,所以设空处表示自然而然的结果,应用现在分词。
41.an 考查冠词。play an important part in...在……中起重要的作用。句意:这一书写体系对中国人民与文化的统一起到了重要作用。
42.its 考查代词。这里指“中国的现在和它的过去被连接起来”,应用形容词性物主代词its。
43.written考查过去分词。这里指“由古代中国人写的经典作品”,设空处作后置定语修饰名词短语the classic works,且the classic works与write为被动关系,故填过去分词written。
44.global考查形容词。设空处作定语,修饰复数名词 affairs,故填形容词global, global affairs表示“全球事务”。
45.and 考查连词。这里指“越来越多的国际学生开始学习汉语并欣赏中国的文化和历史”,故填连词 and。
书面表达
参考范文
My Biggest Challenge in Senior High
In our daily life,we unavoidably come across various challenges now and then. One challenge I faced when entering senior high school impressed me most.[引入话题]
I was shocked to find what my physics teacher taught was totally beyond me and, because of which I lost confidence completely. Thinking I lacked the gift for physics,I stopped making efforts,getting poor grades.Fortunately, my teacher didn't give up on me. Instead, she helped me analyze my problems and I realized what I needed to do was rise to challenges bravely.I regained confidence, adjusted approaches and worked hard. Now I'm one of the top students in physics.[遇到的挑战及解决办法]
From the above experience, I've learned that it is not our inborn gifts but our efforts that help us achieve success. When confronted with challenges, we should fight bravely instead of giving up.[个人收获]
续写 [写作范文]
However, when I was standing behind the start line, I no longer felt lonely or afraid. With the shot of the starting gun, I dashed out and ran as fast as I could, as if it were a 200-meter race. Soon I was out of breath and slowed down.Other runners passed me one by one, and gradually I had no idea how many of them were still behind me. My legs were getting heavier and heavier, and I might fall down at any moment. Suddenly, I heard my classmates chanting my name. My desk-mate even ran along the tracks beside me and cheered for me at the same time, just like the month-long training we did together.
Despite the cheering of my classmates, I was almost the last to cross the finish line. In relief, I was so tired that I knelt down on the track. My sweat streamed down my face, my arms and my legs. Immediately, my classmates rushed to me, held my arms, and urged me to walk on my feet and not to sit down. I was surrounded, with towels and all kinds of drinks handed to me. I felt a kind of warmth I had never felt before. That sports meet is an unforgettable experience, which gives me a lot of confidence, both confidence in my fellow students and confidence in my own potential.
同课章节目录