广东省广州市番禺区仲元中学2023-2024学年高二(上)期中英语试卷(含解析)

文档属性

名称 广东省广州市番禺区仲元中学2023-2024学年高二(上)期中英语试卷(含解析)
格式 docx
文件大小 53.4KB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2024-01-03 14:00:32

图片预览

文档简介

2023-2024学年广东省广州市番禺区仲元中学高二(上)期中英语试卷
一、阅读理解:本大题共15小题,共37.5分。
A
Best spring destinations in Tibet
The Qinghai-Tibet Plateau has long been an ideal and mysterious destination for visitors who are passionate about exploring remote lands.Here we recommend some of the best tourist destinations in Tibet.
Peach Blossom Valley,Nyingchi
The peach blossoms in Nyingchi have been dubbed as "the most beautiful peach flowers in the world".The annual festival has become a signature tourism event on the plateau.Peach trees bloom depending on the altitude and climate,so visitors will have the chance to enjoy the blossoms.
Ranwu Lake
Ranwu Lake is renowned for its tranquility (平静) and its purity of blueness.Scenery along the lakeside varies a good deal with grass,forest,autumn leaves,white waterfowl and snow mountains clearly reflected in the mirror-like water.Spring coming,a reflection of green trees dances on the lake and people feel like they are walking into a romantic dreamland.
The Yarlung Zangbo River Grand Canyon
The Grand Canyon is the deepest canyon in the world.With a total length of about 500 kilometers,its altitude spans from 7,782 meters to 550 meters around the Yarlung Zangbo River Valley.Visitors can enjoy both the peach blossoms and the snow-capped mountains.
Nanyi Valley
Nanyi Valley is known as "the highest green mysterious place on Earth".Surrounded by mountains and shrouded in clouds,Nanyi Valley is an ideal spring destination for visitors,where you can find peach and azalea blossoms everywhere.
There are some other attractions.For more information,please click the following link http://en.chinaculture.org/.
1.If you are a festival lover,which destination will you choose? ______
A. Nanyi Valley
B. Ranwu Lake
C. The Yarlung Zangbo River Grand Canyon
D. Peach Blossom Valley,Nyingchi
2.What do Ranwu Lake and The Yarlung Zangbo River Grand Canyon have in common? ______
A. Admiring snow mountains. B. Watching white waterfowl.
C. Enjoying peach blossoms. D. Appreciating azalea flowers.
3.Where is this text probably taken from? ______
A. A book review B. A website
C. A magazine D. A travel brochure
B
I arrived home from work,my mind racing.I was scheduled to perform an experiment using a pricey piece of equipment,but I had spent the whole day worrying about the experiment which was on the top of my agenda,and I amazingly longed to shut off my anxious thoughts.So after dinner,I made a cup of hot chocolate,stretched myself on my sofa,and opened a page.Almost instantly,my mind left behind the details of experimental design and stepped into a land of monsters,magic dust,and man-like bears comprising a wonderful world distinct from my daily life.It was exactly what I needed.
Growing up,I was virtually never a big fan of novels.My classmates would be crazy about the latest Harry Potter book,while my copy sat collecting dust on a shelf.Instead,I would choose to read through the reference books related to my disciplines for better grades.After I started graduate school,extracurricular reading didn't appeal to me at all but I spent most of my time on campus digesting research papers and textbooks and my mind couldn't handle processing fact-filled nonfiction books at home,too.So I knew that I needed to find a way to enjoy reading again.
To help me stick with it,I made a New Year's resolution:I would read two fiction books per month for the entire year.The result was an almost instant appreciation of fiction,along with many unexpected results including ones that have benefited my schoolwork.
What surprised me the most was how much I learned.Some of the best books I read were historical fictional stories happening in a realistic historical setting.I learned about life in different countries,as well as struggles people there faced during difficult periods in their histories.The books have helped me build sympathy and understanding,with an unexpected benefit:I've started to think more deeply about the diversity of issues in the scientific community and could serve it,heart and soul.
4.What did the author do to wipe out the anxiety? ______
A. He drowned it in chocolate. B. He conducted an experiment.
C. He slept on the sofa leisurely. D. He escaped into a fantasy world.
5.What does the author mean by the underlined part in paragraph 2? ______
A. Reading novels was a waste of time.
B. Reading a good book was time well spent.
C. He was too busy to take good care of his books.
D. The Harry Potter book wasn't as good as expected.
6.How did the New Year 's resolution benefit the author? ______
A. More sympathy went out to him.
B. His moral values were strengthened.
C. He learned much about religious diversity.
D. He gained new insight into his academic discipline.
7.What's the best title of the text? ______
A. Reading:A Lifelong Hobby. B. The Power of Research Papers.
C. Novels:Love at Second Sight. D. The Benefits of History Reading.
C
People perform graceful moves,all while standing on a bamboo strip in the river.You may think it's a scene from an art movie,but actually it is a form of intangible cultural heritage:bamboo drifting(独竹漂).
Bamboo drifting dated back to over 2,000 years ago in the Chishui River area of Guizhou.During the Qin Dynasty,the Bozhou district of Zunyi city was known for its high-quality nanmu.It was in great demand by the royal court more than 2,000 kilometers to the north.With no transportation along the Chishui River,people had to stand on one log(原木)to drift down the river.Later,local people began to compete along the way and the game of wood drifting was born.In the Qing Dynasty,wood drifting became bamboo drifting because of bamboo's lower price.
Now,communities in Guizhou hold bamboo drifting competitions every year during Dragon Boat Festival,Due to the great strength and balance it takes for one to master this act,bamboo drifting was included in the national intangible cultural heritage list.
Yang Liu,24,is an inheritor of bamboo drifting.Yang said the most difficult part of bamboo drifting was keeping one's balance. "I fell in the water several times when I was practicing." she told.
"Usually,the bamboo under your feet is about 9 meters long,and the bamboo in your hands is about 5 meters.If the length or diameter of the bamboo is not long enough,it will not be buoyant(有浮力的)enough to float.So we should fight against the water flow by continuously changing the angle(角度)." Yang added.
But the love for the ancient skill keeps Yang going.In the past 17 years,she has drifted all year round,in winter cold and summer heat.
Yang also produces new ideas when spreading the culture of bamboo drifting.For example,she connects dance with bamboo drifting to make it more graceful and wears hanfu when performing,creating a beautiful feel.In 2020.Yang registered on social media platforms and posted her videos. "I want to spread it to other countries so that more people around the world will like Chinese culture." she told China Daily.
8.What's the main idea of Paragraph 2? ______
A. The use of bamboo drifting.
B. The birthplace of bamboo drifting.
C. The acting skills for bamboo drifting.
D. The historical development of bamboo drifting.
9.Why was bamboo drifting listed into the national intangible cultural heritage? ______
A. It spreads Chinese culture to the world.
B. It enjoys great popularity among Guizhou people.
C. It's physically and technically demanding for performers.
D. It's an important activity during the Dragon Boat Festival.
10.What is the most challenging for bamboo drifting? ______
A. Keeping one's balance. B. Performing graceful moves.
C. Choosing bamboos of proper size. D. Continuously changing the angle.
11.Which of the following best describes Yang Liu? ______
A. Responsible and brave. B. Creative and determined.
C. Hard-working and outgoing. D. Knowledgeable and competitive.
D
Speaking to The Guardian at the Third International Conference on Human genetic editing,Prof Jennifer Doudna,a 2020 Nobel chemistry prize winner,said, "We'll definitely be seeing genetic therapies (治疗;疗法) for heart diseases,brain diseases,and eye conditions." But she warned, "One of the riskiest and most realistic potentials is that trials of gene editing in embryos (胚胎) will probably follow."
The technology can and will smooth the way for therapies for enhancing healthy humans,to make them faster,smarter,stronger,or more resistant to diseases,though enhancement would be more difficult than mending single faulty genes.According to the experts at the conference,including geneticists,public health researchers and philosophers,a wave of gene editing therapies were expected to reach clinics in the next five years or so.The therapies will correct disease-causing disorders in tissues and organs and become mature as researchers work out how to make multiple edits at once and reach difficult areas such as parts of the brain.
However,Doudna and the other experts also expressed their concern that the next generation of advanced genetic therapies raises serious issues that must be tackled to ensure the technology benefits patients and society.Prof Fran oise Baylis,a philosopher at Dalhousie University in Canada,was worried that in addition to the sure sign of genetic enhancement coming,the cost of the new therapies would be too high for much of the global population.Prof Mayana Zatz,at the University of S o Paulo,Brazil,said she was against editing genes for improvement but added, "There will always be people ready to pay for it in private clinics and it will be difficult to stop."
One conclusion almost all experts shared was that while all these potential problems and risks did exist,a future full of promise would definitely be witnessed.After all,it is not technology itself but ways in which people employ it that decide the result.
12.Which is not considered as beneficial by Prof Jennifer Doudna? ______
A. Gene editing for diseases in heart.
B. Gene editing for diseases in brain.
C. Gene editing for diseases in embryos.
D. Gene editing for diseases in eyes.
13.What can we infer in paragraph 2? ______
A. Genetic therapies are more difficult than mending.
B. Society will benefit from genetic therapies entirely.
C. Genetic therapies have already reached some clinics.
D. All disorders can't be corrected by genetic therapies.
14.What did Prof Fran oise Baylis and Prof Mayana Zatz agree on? ______
A. Editing genes for improvement is unavoidable.
B. Editing genes for improvement is promising.
C. The cost of the new therapies would be too high.
D. Editing genes for improvement should carry on.
15.What is the attitude of most experts towards genetic therapies in the text? ______
A. Objective. B. Negative. C. Supportive. D. Unconcerned.
二、阅读七选五:本大题共5小题,共12.5分。
Breathing is a basic human function. (1) ______ .You may be surprised to learn that there are better ways to breathe than others.
It's easy to get in the habit of taking short,shallow breaths.It's important to train yourself to breathe deeply since deep breaths are better at oxygenating your body and can actually help reduce stress.Take a moment to pay attention to your breathing. (2) ______ ,you're likely to take shallow breaths.Try practicing deep breathing for several minutes every day.Over time,it will become easier and feel more natural.
Schedule regular check-ins to stay focused on your breathing.Since you don't usually realize that you're breathing,it can be tricky to notice whether or not you're doing it properly.Try to check-in at the same time every day,like each morning and lunchtime,so that it becomes part of your routine.
( 3) ______ .For example,if you notice that you're taking shallow breaths whenever you check on your breathing,you'll know to work on taking deeper breaths from your diaphragm (隔膜).
( 4) ______ .To make deep breathing easier,try practicing a couple of breathing exercises so you can use them the next time you're feeling overwhelmed.For example,you can quickly relax when you're feeling stressed by taking deep breaths through your nose and then sighing out loud on your exhales (呼出).If you ever feel like you're on the edge of having a panic attack,take a deep breath in for 3 seconds,hold it for 3 seconds,and then slowly exhale through pursed lips. (5) ______ .
Deep breathing exercises help you take the time out of your day to focus on just your breaths.This can help you relax in the moment and improve your form when breathing throughout the day.
A.When you take a deep breath
B.Repeat the exercise until you calm down
C.If only your chest is rising and falling when you breathe
D.But most of the time you don't even realize you're doing it
E.So you can use them the next time you're feeling overwhelmed
F.Deep,purposeful breaths calm you down in stressful or scary situations
G.Being more mindful of your breathing can help you make adjustments if necessary
16.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
17.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
18.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
19.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
20.A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
三、完形填空:本大题共15小题,共15分。
In 1973,I was teaching elementary school.Each day,27 kids (1) ______ "The Thinking Laboratory".That was the (2) ______ students voted for after deciding that "Room 104" was too dull.
Freddy was an average (3) ______ , but not an average person.He had the rare balance of fun and compassion (同情).He would (4) ______ the loudest over fun and be the saddest over anyone's (5) ______ .
Before the school year ended,I gave the kids a special (6) ______ , T-shirts with the words "Verbs Are Your (7) ______ " on them.I had advised the kids that while verbs (动词) may seem dull,most of the (8) ______ things they do throughout their lives will be verbs.
Through the years,I'd run into former students who would provide (9) ______ on old classmates.I learned that Freddy did several jobs after his (10) ______ from high school and remained the same caring person I met forty years before.Once,while working overnight at a store,he let a homeless man (11) ______ in his truck.Another time,he (12) ______ a friend money to buy a house.
Just last year,I was (13) ______ a workshop when someone knocked at the classroom door.A woman excused the interruption and handed me an envelope.I stopped teaching and (14) ______ it up.Inside were the "Verbs" shirt and a (15) ______ from Freddy's mother. "Freddy passed away on Thanksgiving.He wanted you to have this."
I told the story to the class.As sad as it was,I couldn't help smiling.Although Freddy was taken from us,we all took something from Freddy.
21.A. built B. entered C. decorated D. ran
22.A. name B. rule C. brand D. plan
23.A. scholar B. student C. citizen D. worker
24.A. speak B. sing C. question D. laugh
25.A. misfortune B. disbelief C. dishonesty D. mistake
26.A. lesson B. gift C. report D. message
27.A. Friends B. Awards C. Masters D. Tasks
28.A. simple B. unique C. fun D. clever
29.A. assessments B. comments C. instructions D. updates
30.A. graduation B. retirement C. separation D. resignation
31.A. wait B. sleep C. study D. live
32.A. paid B. charged C. lent D. owed
33.A. observing B. preparing C. designing D. conducting
34.A. opened B. packed C. gave D. held
35.A. picture B. bill C. note D. diary
四、语法填空:本大题共1小题,共15分。
36.The latest technological advancement centering on the conversation at work,at school,and sometimes even at home,largely due (1) ______ the emergence of chat-bots such as ChatGPT and Bard,( 2) ______ ( be) Artificial Intelligence.These new conversational platforms use Artificial Intelligence (AI) to help users find instant answers,get (3) ______ ( create),and learn new things.They can chat with you and provide responses that can help you do things.
While most of the Internet agrees it's not as good as a human at performing many tasks,the debate continues as to (4) ______ AI has the power to replace certain jobs,or even spell the end of humankind.Of course,it brings undoubted benefits,( 5) ______ ( depend) on how you use it.
( 6) ______ ( give) it's often described in science fiction films and novels as a world-ending technology that results in killer robots,the current (7) ______ ( real) is less dramatic.AI is defined as a type of computer technology that is concerned with making machines work in an intelligent manner,similar to how the human mind works.
( 8) ______ ( actual) it means we can 'train' computers to learn,respond and make decisions,but it still requires the ability (9) ______ ( learn) from humans to get anywhere near good enough.While AI is a hot topic right now,the idea has existed for decades.The latest chat-bots are a form of Artificial Intelligence (10) ______ can analyse huge amounts of data and generate responses,though they need a little reminder.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
五、书面表达:本大题共2小题,共40分。
37.假定你是李华,你想约你的外国同学Anderson一起晨跑,请你给他写一封电子邮件。内容包括:
(1)发邮件的目的;
(2)邀约原因及有关事项;
(3)期待回复。
注意:
(1)写作词数应为80左右;
(2)请按如下格式在相应位置作答。
Dear Anderson,
___________
Yours, Li Hua
38.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tess was eight years old when she heard her mother and father talking about her little brother,Andrew.All she knew was that he was very sick and they were completely out of money.
Only a very costly surgery could save him and it was looking like there was no one to loan them the money.She heard her father say to her tearful mother with whispered desperation, "Only a miracle(奇迹) can save him now."
Tess went to her bedroom and pulled a glass jar from its hiding place.She poured all the change out on the floor and counted it carefully.Placing the coins back in the jar and twisting on the cap,she slipped out the back door and made her way to Rexall's Drug Store.
She waited patiently for the pharmacist(药剂师) to give her some attention but he was too busy at that moment.Finally she took a quarter from her jar and banged it on the glass counter.It worked. "And what do you want?" the pharmacist said,"I'm talking to my brother from Chicago whom I haven't seen in ages." Tess replied,"My little brother,Andrew,has something bad growing inside his head and my father says only a miracle can save him now.So how much does a miracle cost?" "We don't sell miracles here,little girl.I'm sorry but I can't help you," the pharmacist said.
The pharmacist's brother was a well-dressed man.He came up and asked her,"What kind of miracle does your brother need?" "I don't know," Tess replied with her eyes welling up. "I just know he is really sick and my mother says he needs an operation.But she can't pay for it,so I want to use my money." The man from Chicago asked, "How much do you have?" "One dollar and eleven cents," Tess answered.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The man touched Tess's head and smiled._____
In fact,the man was a famous doctor.______
答案和解析
1~3.【答案】D、A、B
【解析】(1)细节理解题。根据Peach Blossom Valley,Nyingchi 部分中的The peach blossoms in Nyingchi have been dubbed as "the most beautiful peach flowers in the world".The annual festival has become a signature tourism event on the plateau. (林芝的桃花被誉为"世界上最美的桃花"。这个一年一度的节日已经成为高原上一个标志性的旅游活动。)可知,林芝的桃花节已经成为高原上一个标志性的旅游活动,由此可知,如果是节日爱好者,应该选择去Peach Blossom Valley,Nyingchi。故选D项。
(2)推理判断题。根据Ranwu Lake 部分中的Scenery along the lakeside varies a good deal with grass,forest,autumn leaves,white waterfowl and snow mountains clearly reflected in the mirror-like water. (湖边的景色千姿百态,青草、森林、秋叶、雪白的水鸟和雪山清晰地映照在镜一般的水面上。)可知,雪山清晰地映照在镜一般的水面上,结合The Yarlung Zangbo River Grand Canyon 部分中的Visitors can enjoy both the peach blossoms and the snow-capped mountains. (游客可以欣赏桃花和雪山。)可知,游客可以欣赏桃花和雪山,综上信息可知,这两个目的地的共同点是游客可以欣赏到雪山。故选A项。
(3)文章出处题。根据尾段中的There are some other attractions.For more information,please click the following link http://en.chinaculture.org/. (还有其他一些吸引人的地方。更多信息,请点击以下链接http://en.chinaculture.org/。)可知,如果了解更多信息可以点击链接http://en.chinaculture.org/,由此可知,本文应是出自于一个网站。A.A book review书评;B.A website一个网站;C.A magazine一本杂志;D.A travel brochure旅游手册。故选B项。
本文是一篇应用文。主要介绍的是西藏值得去的四个旅游目的地。
一、速读全文,了解大意知主题。
阅读能力一般指阅读速度和理解能力两个方面。阅读速度是阅读最基本的能力,考生必须在十分有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句,捕捉时空、顺序、情节、人物、观点,并且理清文章脉络,把握语篇实质。
二、看题干,带着问题读文章。
首先要掌握问题的类型,客观信息题可以从文章中直接找到答案;而主观判断题考查的是对文章的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等。其次,了解试题题干以及各个选项所包含的信息,然后有针对性地对文章进行扫读,对有关信息进行快速定位。此法加强了阅读的针对性,提高了做题的准确率。
三、逻辑推理,做好深层理解题。
在实际阅读中,有时作者并未把意图说出来,阅读者要根据字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。要求读者对文字的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。推理题在提问中常用的词有:infer,imply,suggest,indicate等。
四、猜词悟义,扫除阅读拦路虎。
猜词是应用英语的重要能力。它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握或认识较多的课外词汇。我们要学会"顺藤摸瓜",通过构词,语法,定义,同位,对比,因果,常识,上下文等线索确定词义。
4~7.【答案】D、A、D、C
【解析】(1)细节理解题。根据第一段So after dinner,I made a cup of hot chocolate,stretched myself on my sofa,and opened a page.Almost instantly,my mind left behind the details of experimental design and stepped into a land of monsters,magic dust,and man-like bears comprising a wonderful world distinct from my daily life.It was exactly what I needed.(晚饭后,我泡了一杯热巧克力,躺在沙发上伸伸懒腰,打开了一页书。顷刻之间,我的思绪离开了实验设计的细节,进入了一个充满怪物、魔尘和像人一样的熊的世界,这是一个与我日常生活截然不同的奇妙世界。这正是我所需要的。)可知,作者逃进了一个幻想世界,故选D。
(2)词句猜测题。根据第二段Instead,I would choose to read through the reference books related to my disciplines for better grades.(相反,我会选择阅读与我的学科相关的参考书,以获得更好的成绩。)可知,作者不是不阅读,而是只会阅读与自己学科相关的参考书。由此可知,作者是觉得阅读诸如《哈利波特》这样的小说浪费时间。A.Reading novels was a waste of time.(读小说是浪费时间。)符合文意,故选A。
(3)推理判断题。根据最后一段The books have helped me build sympathy and understanding,with an unexpected benefit:I've started to think more deeply about the diversity of issues in the scientific community and could serve it,heart and soul.(这些书帮助我建立了同情和理解,带来了一个意想不到的好处:我开始更深入地思考科学界问题的多样性,并可以全心全意地为之服务。)可知,作者所阅读的书让他对自己的学科有了新的见解和看法。故选D。
(4)标题归纳题。根据第一段和第二段可知,作者只会阅读和自己学科相关的书籍,希望自己能取得更好的成绩。第三段To help me stick with it,I made a New Year's resolution:I would read two fiction books per month for the entire year.The result was an almost instant appreciation of fiction,along with many unexpected results including ones that have benefited my schoolwork.(为了帮助我坚持下去,我制定了一个新年计划:一整年每个月读两本小说。结果是,我几乎立刻就对小说产生了欣赏,还有许多意想不到的结果,包括一些对我的学业有益的结果。)可知,作者开始阅读小说之后有了许多意想不到的结果。可知,C.Novels:Love at Second Sight.(小说:一见钟情。)适合作本文最佳标题。故选C。
本文是一篇记叙文,主要讲述的是作者的阅读之旅,随着作者对阅读的投入,作者也真正爱上了阅读。
做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项填写出正确答案。
8~11.【答案】D、C、A、B
【解析】(1)D.段落大意题。由文章第二段第一句"Bamboo drifting dated back to over 2,000 years ago in the Chishui River area of Guizhou. (2000多年前,贵州赤水河流域出现了大量的独竹漂现象)",第二句"During the Qin Dynasty,the Bozhou district of Zunyi city was known for its high-quality nanmu. (在秦朝,遵义市的亳州区以其优质的楠木而闻名)",还有最后一句" In the Qing Dynasty,wood drifting became bamboo drifting because of bamboo's lower price.(到了清代,由于竹子价格较低,木材漂流变成了独竹漂)"可知,本段讲述了从秦朝到清朝,独竹漂的演变史。故选D。
(2)C.细节理解题。由文章第三段最后一句"Due to the great strength and balance it takes for one to master this act,bamboo drifting was included in the national intangible cultural heritage list.(由于掌握这一动作需要巨大的力量和平衡,独竹漂流被列入国家非物质文化遗产名录)"可知,是因为表演者需要巨大的力量和平衡才能掌握这一动作,所以它才被列入了国家非物质文化遗产名录。故选C。
(3)A.细节理解题。由文章第四段第二句"Yang said the most difficult part of bamboo drifting was keeping one's balance.(竹子漂流最困难的部分是保持身体平衡)"可知,独竹漂最具有挑战性的是保持身体平衡。A.Keeping one's balance.保持平衡。B.Performing graceful moves.表演优美的动作。C.Choosing bamboos of proper size.选择适当大小的竹子。D.Continuously changing the angle.不断改变角度。故选A。
(4)B.推理判断题。由最后一段第二句"For example,she connects dance with bamboo drifting to make it more graceful and wears hanfu when performing,creating a beautiful feel. (例如,她将舞蹈与独竹漂相结合,使之更加优雅,表演时穿着汉服,营造出一种优美的感觉)"可知她具有创造性。由倒数第二段"But the love for the ancient skill keeps Yang going.In the past 17 years,she has drifted all year round,in winter cold and summer heat.(但对这项古老技艺的热爱让杨继续前行。在过去的17年里,无论寒冷的冬天,还是炎热的夏天,她一年到头都在练习独竹漂)"可知她非常坚定。A.Responsible and brave.负责和勇敢。B.Creative and determined.有创造力和决心。C.Hard-working and outgoing.工作努力,性格开朗。D.Knowledgeable and competitive.知识渊博且有竞争力。故选B。
这是一篇记叙文。文章主要介绍了非物质文化遗产:独竹漂。
阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
12~15.【答案】C、D、A、A
【解析】(1)细节理解题。根据第一段最后一句One of the riskiest and most realistic potentials is that trials of gene editing in embryos (胚胎) will probably follow. (最具风险的和最现实的可能性之一是,胚胎基因编辑的试验可能会随之而来。)可知,随之而来的胚胎基因编辑的试验存在风险,因此推测Jennifer Doudna认为基因编辑并非有益的。故选C项。
(2)推理判断题。根据第二段最后一句The therapies will correct disease-causing disorders in tissues and organs and become mature as researchers work out how to make multiple edits at once and reach difficult areas such as parts of the brain. (这些疗法将纠正组织和器官中的致病性疾病,并随着研究人员研究如何一次进行多次编辑并到达大脑等困难区域而变得成熟。)可知,这些疗法能纠正组织和器官中的致病性疾病,但并非所以的疾病都能被纠正。故选D项。
(3)推理判断题。根据第三段二三句Prof Fran oise Baylis,a philosopher at Dalhousie University in Canada,was worried that in addition to the sure sign of genetic enhancement coming,the cost of the new therapies would be too high for much of the global population.Prof Mayana Zatz,at the University of S o Paulo,Brazil,said she was against editing genes for improvement but added, "There will always be people ready to pay for it in private clinics and it will be difficult to stop." (加拿大达尔豪斯大学的哲学家Fran oise Baylis教授担心,除了基因增强的确切迹象即将到来之外,新疗法的成本对全球大部分人口来说太高了。巴西圣保罗大学的Mayana Zatz教授表示,她反对为了改善而编辑基因,但她补充道,"总会有人准备在私人诊所为此买单,这很难停止。")可知,这两位教授都在担心编辑基因达到基因增强这件事的发生,即他们都认为这件事情即将到来,不可避免。故选A项。
(4)观点态度题。根据最后一段第一句One conclusion almost all experts shared was that while all these potential problems and risks did exist,a future full of promise would definitely be witnessed. (几乎所有专家都得出了一个结论,即尽管所有这些潜在的问题和风险确实存在,但未来肯定会充满希望。)可知,对于基因疗法,多数专家既认同存在潜在风险,也能看到未来的希望,即他们对这件事情的态度是客观的。A.Objective.客观的;B.Negative.否定的;C.Supportive.支持的;D.Unconcerned.不关心的。故选A项。
这是一篇说明文。介绍了胚胎基因编辑以增强基因的技术。
一、速读全文,了解大意知主题。
  阅读能力一般指阅读速度和理解能力两个方面。阅读速度是阅读最基本的能力,考生必须在十分有限的时间内运用略读、扫读、跳读等技巧快速阅读,搜寻关键词、主题句,捕捉时空、顺序、情节、人物、观点,并且理清文章脉络,把握语篇实质。
二、看题干,带着问题读文章。
  首先要掌握问题的类型,客观信息题可以从文章中直接找到答案;而主观判断题考查的是对文章的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等。其次,了解试题题干以及各个选项所包含的信息,然后有针对性地对文章进行扫读,对有关信息进行快速定位。此法加强了阅读的针对性,提高了做题的准确率。
三、逻辑推理,做好深层理解题。
  在实际阅读中,有时作者并未把意图说出来,阅读者要根据字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。要求读者对文字的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。推理题在提问中常用的词有:infer,imply,suggest,indicate等。
四、猜词悟义,扫除阅读拦路虎。
  猜词是应用英语的重要能力。它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握或认识较多的课外词汇。我们要学会"顺藤摸瓜",通过构词,语法,定义,同位,对比,因果,常识,上下文等线索确定词义。
16~20.【答案】D、C、G、F、B
【解析】(1)语境理解题。根据上文Breathing is a basic human function.(呼吸是人体的基本功能。)以及后文You may be surprised to learn that there are better ways to breathe than others.(你可能会惊讶地发现,有比其他呼吸方式更好的方法。)可知,上文提到了呼吸是人体基本功能,可知本句应当是说明人体对这一基本功能的反应:大多数时候你甚至没有意识到你在做这件事。故D.But most of the time you don't even realize you're doing it(但大多数时候你甚至没有意识到你在做这件事)符合语境,故选D。
(2)联系下文题。根据后文you're likely to take shallow breaths(你很可能会做浅呼吸。)可知,本句是在具体说明浅呼吸的表现:只是胸部在起伏。故C.If only your chest is rising and falling when you breathe(如果你呼吸的时候只是胸部在起伏)符合语境,故选C。
(3)段落大意题。根据后文For example,if you notice that you're taking shallow breaths whenever you check on your breathing,you'll know to work on taking deeper breaths from your diaphragm (隔膜).(例如,如果你注意到每次检查呼吸时你的呼吸都很浅,你就会知道要通过隔膜进行更深的呼吸。)可知,本段主要说明了有意识地注意自己是不是在浅呼吸,就可以通过隔膜进行深呼吸调整。故G.Being more mindful of your breathing can help you make adjustments if necessary(注意你的呼吸可以帮助你在必要时做出调整)符合语境,故选G。
(4)段落大意题。根据后文To make deep breathing easier,try practicing a couple of breathing exercises so you can use them the next time you're feeling overwhelmed.(为了让深呼吸变得更容易,试着练习一些呼吸练习,这样你就可以在下次感到不堪重负的时候使用它们。)可知,本段的主旨是深呼吸可以缓解紧张情绪。故F.Deep,purposeful breaths calm you down in stressful or scary situations(在紧张或恐惧的情况下,有目的的深呼吸能让你平静下来)符合语境,故选F。
(5)联系上文题。根据上文For example,you can quickly relax when you're feeling stressed by taking deep breaths through your nose and then sighing out loud on your exhales (呼出).If you ever feel like you're on the edge of having a panic attack,take a deep breath in for 3 seconds,hold it for 3 seconds,and then slowly exhale through pursed lips.(例如,当你感到压力时,你可以通过用鼻子深呼吸,然后在呼气时大声叹气来快速放松。如果你觉得自己处于恐慌发作的边缘,深呼吸3秒,保持3秒,然后慢慢地噘起嘴唇呼出。)可知,上文提到了处于恐慌发作边缘,本句为本段最后一句应说明该如何平静下来。故B.Repeat the exercise until you calm down(重复这个练习,直到你平静下来)符合语境,故选B。
这是一篇说明文。主要介绍了呼吸的作用以及一些呼吸的方法。
关于选句填空的做题步骤:
步骤一:快速浏览一遍备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。通常在以下位置:标题,句首,句中,句尾。不同位置的句子有不同的特征。
步骤二:快速浏览文章,确定文章体裁,抓住文章结构。
步骤三:分析篇章结构,找出各段的主题句或主旨大意。
步骤四:注意各选项中出现的句子衔接手段,寻找句中衔接标志词。
步骤五:区分相似项。
21~35.【答案】B、A、B、D、A、B、A、C、D、A、B、C、D、A、C
【解析】(1)考查动词及语境理解。A.built 建造;B.entered 进入;C.decorated 装饰;D.ran跑。句意:每天都有27个孩子进入"思维实验室"。 "思维实验室"是指后文的"Room 104"——104教室,所以孩子们(学生)每天都进入教室。故选B项。
(2)考查名词及语境理解。A.name名字;B.rule规则;C.brand品牌;D.plan计划。句意:学生们认为"104教室"太枯燥,于是投票给了这个名字。 "思想实验室"这个"名字"是同学们投票得来的。故选A项。
(3)考查名词及语境理解。A.scholar学者;B.student学生;C.citizen市民;D.worker工人。句意:Freddy是一个普通的学生,但不是一个普通人。根据文章首句"In 1973,I was teaching elementary school.( 1973年,我在小学教书。)"可知Freddy是作者的一名"学生"。故选B项。
(4)考查动词及语境理解。A.speak说;B.sing唱歌;C.question质问;D.laugh大笑。句意:他会因为好玩而笑得最大声,因为任何人的不幸而悲伤。对于好玩的事情,他会笑得最大声。故选D项。
(5)考查名词及语境理解。A.misfortune不幸;B.disbelief怀疑;C.dishonesty不诚实;D.mistake错误。句意:他会因为好玩而笑得最大声,因为任何人的不幸而悲伤。根据前句"He had the rare balance of fun and compassion.(他在乐趣和同情心之间找到了难得的平衡。) "可知,Freddy对每一个人的任何人的不幸都会很悲伤。故选A项。
(6)考查名词及语境理解。A.lesson课,教训;B.gift礼物;C.report 报告;D.message信息。句意:在学年结束前,我给孩子们一份特别的礼物,T恤上写着"动词是你的朋友"。根据后文可知作者送给学生印有一句话的T恤,即一个特殊的礼物。故选B项。
(7)考查名词及语境理解。A.Friends 朋友;B.Awards奖;C.Masters 主人;D.Tasks任务。句意:在学年结束前,我给孩子们一份特别的礼物,T恤上写着"动词是你的朋友"。根据后文"while verbs may seem dull,most of the(8)things they do throughout their lives will be verbs(虽然动词可能看起来很枯燥,但他们一生中做的大多数有趣的事情都是动词)"可知,动词对于人们来说很有趣、是朋友。故选A项。
(8)考查形容词及语境理解。A.simple简单的;B.unique独特的;C.fun有趣的;D.clever聪明的。句意:我曾建议孩子们,虽然动词可能看起来很枯燥,但他们一生中做的大多数有趣的事情都是动词。while表示"尽管",且与"无聊的"dull相对的是"有趣的"fun相对。故选C项。
(9)考查名词及语境理解。A.assessments评估;B.comments评论;C.instructions 指导;D.updates更新。句意:这些年来,我总会遇到以前的学生,他们会提供老同学的最新情况。根据后文"I learned that Freddy did several jobs after his(10)from high school and remained the same caring person I met forty years before.(我了解到,Freddy高中(毕业)后做了好几份工作,仍然是我四十年前遇到的那个充满爱心的人)"可知,我从Freddy的同学那里了解到他的近况。故选D项。
(10)考查名词及语境理解。A.graduation毕业;B.retirement退休;C.separation 分离;D.resignation辞职。句意:我了解到,Freddy高中毕业后做了好几份工作,仍然是我四十年前遇到的那个充满爱心的人。根据后文可知,Freddy做了好几份工作,因此是在高中毕业后。故选A项。
(11)考查动词及语境理解。A.wait等待;B.sleep睡觉;C.study学习;D.live居住。句意:有一次,他在一家商店通宵工作,让一个无家可归的人睡在他的卡车里。根据前文可知,Freddy仍然是那个善良的人,所以他让无家可归的人睡在他的卡车上。故B项。
(12)考查动词及语境理解。A.paid支付;B.charged收费,负责;C.lent借出;D.owed欠。句意:还有一次,他借钱给朋友买房子。根据前文可知,Freddy仍然是那个善良的人,所以他把钱借给别人买房子。故选C项。
(13)考查动词及语境理解。A.observing观察;B.preparing 准备;C.designing设计;D.conducting组织,实施,执行。句意:就在去年,我正在主持一个研讨会,突然有人敲了教室的门。根据后文"I stopped teaching and(14)it up. (我停止了教学,把它(打开)了。)"可知当时我正在教室里组织教学活动。故选D项。
(14)考查动词及语境理解。A.opened打开;B.packed打包;C.gave给予;D.held握住。句意:我停止了教学,把它打开了。it指代前文中的envelope"信封",我停下教学打开了信封。故选A项。
(15)考查名词及语境理解。A.picture 图片;B.bill 账单;C.note 纸条,便笺;D.diary日记。句意:里面是"动词"衬衫和Freddy妈妈的便条。根据后文引号里的"Freddy passed away on Thanksgiving.He wanted you to have this.(弗雷迪在感恩节去世了。他想把这个给你。)",可知衬衫上是一个便笺,上面写着弗雷迪妈妈写的话。故选C项。
这是一篇记叙文。作者回忆了一名学生Freddy,他既有趣又有同情心,但不幸的是,Freddy在若干年后去世了,而那件衬衫也回到了作者的手中,作者以及他的学生们都从Freddy身上学到了一些宝贵的品质。
完形填空考查学生综合运用语言的能力。做题时,要先通读全文,掌握大意,然后结合选项,仔细阅读文章,选择最适合语境的词,注意上下文的呼应和语境。
36.【答案】【小题1】to
【小题2】is
【小题3】creations
【小题4】whether
【小题5】depending
【小题6】Given
【小题7】reality
【小题8】Actually
【小题9】to learn
【小题10】that/which
【解析】(1)考查介词。句意:人工智能是最新的技术进步,主要集中在工作、学校,有时甚至在家里的谈话,主要是由于ChatGPT和Bard等聊天机器人的出现。此处为固定短语due to"由于",to为介词。故填to。
(2)考查动词时态和主谓一致。句意:人工智能是最新的技术进步,主要集中在工作、学校,有时甚至在家里的谈话,主要是由于ChatGPT和Bard等聊天机器人的出现。此处为谓语动词,结合上下文时态可知,此处应为一般现在时,主语The latest technological advancement为单数意义名词,所以be动词为is。故填is。
(3)考查可数名词的复数。句意:这些新的对话平台使用人工智能(AI)来帮助用户找到即时答案,获得创意并学习新事物。此处为名词作宾语成分,由and连接的answers和things都为复数名词可知,此处也应为名词复数形式表示泛指。故填creations。
(4)考查宾语从句。句意:虽然大多数互联网人都认为,在执行许多任务时,人工智能不如人类,但关于人工智能是否有能力取代某些工作,甚至意味着人类的终结,争论仍在继续。此处为连接词whether表示"是否"引导的宾语从句。故填whether。
(5)考查现在分词。句意:当然,它带来了毫无疑问的好处,这取决于你如何使用它。此处为非谓语动词作状语,depend和逻辑主语it为主动关系,所以为现在分词形式。故填depending。
(6)考查介词。句意:鉴于它经常被科幻电影和小说描述为一种导致杀手机器人的世界末日技术,目前的现实没有那么戏剧化。根据句意可知,此处为介词Given表示"鉴于、考虑到"。故填Given。
(7)考查不可数名词。句意:鉴于它经常被科幻电影和小说描述为一种导致杀手机器人的世界末日技术,目前的现实没有那么戏剧化。由空前the定冠词可知,此处为名词形式作句子的主语成分,reality为不可数名词。故填reality。
(8)考查副词。句意:实际上,这意味着我们可以"训练"计算机学习、做出反应和做出决定,但它仍然需要有向人类学习的能力,才能达到足够好的水平。此处为单个副词作状语位于句首,修饰整个句子,句首单词首字母大写。故填Actually。
(9)考查动词不定式。句意:实际上,这意味着我们可以"训练"计算机学习、做出反应和做出决定,但它仍然需要有向人类学习的能力,才能达到足够好的水平。ability后跟动词不定式to do作后置定语修饰。故填to learn。
(10)考查定语从句。句意:最新的聊天机器人是人工智能的一种形式,可以分析大量数据并生成响应,尽管它们需要一点提醒。先行词为a form of Artificial Intelligence,指物,在定语从句中作主语。所以用关系代词that或者which引导。故填that/which。
这是一篇说明文。主要讲述了人工智能是最新的技术进步,主要集中在工作、学校,有时甚至在家里的谈话,主要是由于ChatGPT和Bard等聊天机器人的出现。这些新的对话平台使用人工智能(AI)来帮助用户找到即时答案,获得创意并学习新事物。他们可以和你聊天,并提供可以帮助你做事的回应。
做本题的关键是在理解短文的基础上,灵活运用所学的词汇和语法知识。因此,这就需要在平时的学习中,牢固掌握语言点及一些语法知识。
37.【答案】Dear Anderson,
How are you doing?I'm writing to invite you to go for a morning run with me,which may benefit both of us in an amazing way.【高分句型一】(发邮件的目的)
When I was in junior high school,I often got sick due to lack of exercise.So I picked up running in the morning.Since then,running has played an important role in my life,without which I wouldn't have built strong body.I think it is a good way to keep fit.That's why I want to invite you to join me.【高分句型二】Before running,it is necessary to have some preparation exercises,such as pressing legs and swinging arms.What's more,make sure appropriate shoes and clothing are worn.(邀约原因及有关事项)
I hope you can join me in exercising.Looking forward to your early reply.(期待回复)
Yours, Li Hua
【解析】高分句型一:I'm writing to invite you to go for a morning run with me,which may benefit both of us in an amazing way.
译文:我写信邀请你和我一起晨跑,这可能会对我们双方都有好处。
分析:这句话使用了which引导非限制性定语从句。
高分句型二:That's why I want to invite you to join me.
译文:这就是我想邀请你加入我的原因。
分析:这句话使用了why引导的表语从句。
这是一篇提纲类作文。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。同时注意要求的字数,不要太多也不要太少。
38.【答案】The man touched Tess's head and smiled.He told Tess that the money was the exact price of a miracle for her little brother.【高分句型一】He took her money in one hand and he grasped her hand with the other hand.He asked her to take him to where she lived.He wanted to see her brother and meet her parents.He told Tess he had the kind of miracle she needed.(医生打算给小女孩的弟弟做手术)
In fact,the man was a famous doctor.He promised to help the poor girl.The operation was completed without charge and it wasn't long before Andrew went home again.Tess's Mom and Dad were happily talking about the chain of events that had led them to this place.【高分句型二】 "That surgery was a real miracle.I wonder how much it would have cost," her Mom whispered.Tess smiled and she knew exactly how much the miracle cost—one dollar and eleven cents plus the faith of a little child.(医生成功的救了小男孩)
【解析】本文以人物为线索展开,一个小女孩听到父母说弟弟病重,只有"奇迹"才能救弟弟,便把自己存的钱拿了出来,偷偷到药店为弟弟买"奇迹"。小女孩感人的一幕正好被一名医生看到,这位医生为小女孩的弟弟做了手术。
高分句型一:He told Tess that the money was the exact price of a miracle for her little brother.
翻译:他告诉苔丝,这笔钱正是她弟弟创造奇迹的代价。
分析:本句使用了that引导的宾语从句。
高分句型二:Tess's Mom and Dad were happily talking about the chain of events that had led them to this place.
翻译:苔丝的爸爸妈妈正在愉快地谈论着把他们带到这个地方的一连串事件。
分析:本句使用了that引导的定语从句。
解题方法点拨
(1)品读原文,确定文章线索
每篇文章都有各自独特的写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索。如是以时间为线索还是以空间为线索等这样有利于考生"顺藤摸瓜(结尾)"。
(2)仔细审题,明确续写要求
一般短文后面的"注意"都有对此类短文续写的具体要求,如词数限制使用几处标有下划线的关键词语。续写段落的首句提示,这样考生可以做到"心中有数"。
(3)回扣原文,揣摩续写思路
根据文章后面的要求,再次快速阅读短文,抓住文章的思路结合段首的提示语最终确定续写段落的思路。同时结合文章画线词语提示,确定续写段落的内容。
(4)拟写草稿,修改错词病句
在确定了思路和内容之后。最关键的就是结合提示语或者文中画线的关键词拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,语言的丰富性,并通过句与句之间连接词的正确使用,使上下文连贯。
第1页,共1页
同课章节目录