河南省郑州市中牟县2023-2024学年高一上学期期中考试英语试题
一、第一部分阅读理解,第一节短文阅读,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
Four students in a class are having a chat about what they did last week.
Roger: Hi, there! It was my 15th birthday last Saturday. Some of my friends andAlan, my cousin, came to celebrate it. Everyone brought me a gift. We playedgames, sang songs and had a big birthday cake. It was really a wonderful day! Didyou do anything special last week
Jessica: Yes, my class were on a school field trip last week. First, we went to theUniversity of North Carolina to learn about the history of its basketball team.Many basketball stars were students there. Then we visited a museum. We learnedabout how the plane was invented and took many pictures there.
Sara: Well, I was lucky enough to go to a conference (会议) on charity(慈善) lastWednesday. I was excited to meet a lot of kind people there. One of them was aboy named Richard. He spoke at the conference about the charity work that he haddone in the past few years.
Martin: It was a more different week than usual. Last Thursday, my school bandwent to Atlanta to perform in a competition. I played the violin and we won aprize! On Friday we went to the Georgia Aquarium and got to see different kindsof sea life from over the world. It was really cool!
1.When did Roger have his birthday party
A.Last Saturday. B.Last Thursday.
C.Last Friday. D.Last Wednesday.
2.Who went to visit a plane museum last week
A.Roger. B.Jessica. C.Sara. D.Martin.
3.Martin went to the Georgia Aquariumlast Friday.
A.to speak at a conference B.to learn about basketball
C.to see kinds of sea life D.to perform in a competition
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
How can English be learned well In my view, keeping up with teachers is agood way. Teachers are experienced and their plans are effective. But rememberto work in a way that suits you. It's important to learn from past mistakes as well.Keep a notebook to make a record of the mistakes you make - It'l help youavoid making the same ones later.
The school life may be hard, but you're not alone. You may be busy studying,but you can show your care by calling your friends or sending short messages.Don't let your friendships die.
It's as important to live well as it is to study well. Going to bed no later than11: 30 pm is important. It puts you in the right state for the next day. You needn'tfollow a special diet, but make sure you are eating healthy meals each day.
The person who plays well studies well. Having a lot of schoolwork doesn'tmean having to quit other activities. Playing basketball or having a talk with yourclassmates can relax yourself. Time out is not a waste of time but helps you studymore efficiently.
Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices forcollege. Some students even apply for studying abroad. Pay attention to the usefulinformation you can find, whether it's from school, the news media or othersources.
4.What should you do if you want to keep your friendship fresh
A.Have small talks with them. B.Always have lunch with them.
C.Make them at some distance. D.Keep connected by some means.
5.The third paragraph is mainly about
A.Health B.study C.Relaxation D.friendship
6.What does the underlined phrase Time out in Paragraph 4 probably mean
A.An activity without a break. B.Sleeping outdoors.
C.A break from studying. D.Studying outside.
7.Who is the passage mainly written for
A.Teachers. B.Students. C.Parents. D.Leaders.
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
A quick walk onto a frozen pond (池塘) could have been a disaster for thesetwo boys.
Cruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldn't agree more. Were thebirds out on the ice ducks or geese There was only one way to find out. So on a
cold January evening last year, the two friends walked onto the frozen pond neartheir homes to get a better look.
First, they threwa rock onto the ice to test it. Believing the ice would holdtheir weight, Anthony tooka few steps, and then he erashed through the seminglyfrozen surface. "There was no sound and no crack, he told the reporter. "I just fellthrough immediately."
Cruz rushed to help his frightened friend. And he fell in the pond, too. Cruzmanaged to lift himself out of the water and onto a harder part. He then carefullyworked his way toward Anthony, but he fell in the pond again. This time. hecouldn't get out.
The two boys were in icy cold water and quickly losing feeling in their limbs(四肢). Cruz was sure that he was going to die.
Anthony's older sister had seen the boys fall through the ice and startedshouting for help. John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to the store,heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he took a nearby buoy (浮标),kicked off his shoes, and ran into the water. Lavin made his way to Cruz andAnthony and drew them back to land. They were taken to hospital, where doctorsdiscovered that their five-minute stay in the water had lowered their bodytemperature nearly ten degrees.
Luckily, the boys have fully recovered, though they are still a little awestruck(敬畏的) by their fearless neighbor. "Just to think," says Cruz, "if he hadn't beenthere, I could have died."
8.Why did the boys go to the frozen pond
A.They had planned to go skating on the ice for a medal.
B.They wondered whether the ice could hold their weight.
C.They wanted to have a better understanding at the pond.
D.They were curious about what birds there were on the ice.
9.Before the boys walked onto the ice,
A.they threw a rock to test if the ice was strong enough
B.they caught a nearby buoy and kicked off their shoes
C.they asked their neighbor who should be the first to go
D.they asked Anthony's older sister to protect them nearby
10.What did Cruz do when Anthony fell into the pond
A.He went to find a buoy nearby.
B.He went to his neighbor for help.
C.He rushed in to help his friend.
D.He went to ask for his sister's help.
11.What can we infer from this passage
A.A stranger passing by rescued the two boys at last.
B.The two boys were very thankful to their neighbor.
C.Cruz fell into the pond with Anthony at the same time.
D.Anthony's older sister invited the two boys to the pond.
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
As climate change quickly advances, many Middle Eastern countries aremaking the change from oil-based economies to ones that attract people fromaround the world—for travelling, business, work or to live.
One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part ofNEOM is "The Line", a $725 billion futuristic city designed to house 9 millionpeople. It is a mirrored (镜子) wall-like building 200 meters wide and 500 meterstall. To be built in north-western Tabuk province, the project will spread 170kilometres from the Red Sea across deserts, mountains and valleys.
At first look, the project appears environmentally impressive. The city area isno more than 100 metres from any point in the city. A high-speed electric publictransport service makes sure every part of "The Line" is within 20 minutes away.Unluckily, as in many high-rise buildings with a large population inside, a vertical(垂直的) transportation would be needed, for it is just like a 125-floor building.
The project costs also seem OK at $55,000 per person. Let's say this isachievable in a country like Saudi Arabia and only covers infrastructure (基础设施). Even so, it remains to be seen how super-high-speed transport and mostadvanced infrastructure and services within the hugest building ever built can becost-effective.
The Line is planned for green living. Energy comes from renewable sources,waste water is reused, and it owns the latest "smart city"and mixed-use buildingtechnologies. Car ownership is avoided in favour of walking, cycling and publictransport.
However, the materials to be used and the building of such a big projectcould be very harmful to the environment. The plan says no one would be morethan two minutes from nature. But does this include the waiting times for a liftWithout careful design, a high dependence on vertical transportation may ruin thepleasure of walkable or bicycle-friendly areas.
12.Why will "The Line" be built in Saudi Arabia
A.To take a step towards green economies.
B.To attract more tourists from all over the world.
C.To house the increasing population in Saudi Arabia.
D.To make preparations for a project known as NEOM.
13.How does the author introduce "The Line" in paragraph 2
A.By showing an example. B.By designing drawings.
C.By making a comparison. D.By supplying numbers.
14.What do we know about "The Line"
A.It will surely cost S725 million to build.
B.It will be wholly environmentally friendly.
C.It will require a vertical transportation.
D.It will be a 125-floor building for certain.
15.What does the author think of "The Line"
A.Unclear. B.Doubtful. C.Indifferent. D.Hopeful.
二、第一部分阅读理解,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2023高一上·中牟期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make Friends at a New School
Starting your new school life can be difficult. Everything seems hard, and youdon't even know where to go for your own classes. Making new friends can behard too. 16.
17. A smile goes a long way. When walking in the halls, don't keep youreyes on the floor. If you see someone, give them a smile or say hi. They will smileand introduce themselves to you too.
Remember people's names. 18. . You can say something like, "I rememberyou said something very interesting yesterday and wanted to talk about it somemore, but I'm new here and don't remember your name yet. Would you mindtelling me again "
19. . A new school and a new group of classmates offer more chances toexplore some new interests. Try to be a member of a sports team or a part of aschool play. There you can meet people who share your interests and are lookingforward to making new friends too.
Show your opinion. 20. Speak up. Share your unique ideas in the newschool. Your new schoolmates will remember you immediately. They are morelikely to talk with you and know you better. Then you will be able to make newfriends.
A. Join some clubs and activities.
B. Be active to start a conversation.
C. If not, don't be afraid to ask them more than once.
D. Try to develop your skills as a leader in the new school.
E. Do you want to help the old or protect the environment
F. This is a great help to you to have your first talk with others.
G. Here are some suggestions on how to make friends at a new school.
三、第二部分语言知识运用,第一节完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2023高一上·中牟期中)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Several years ago, a little boy named Robert studied and lived in a boarding(寄宿) school. Each night he jumped over the wall and played outside. He alwaysreturned 21. daylight and lay on his bed again, so no one knew that he went outat night.
One night, Robert found 22. asleep. He, as usual, decided to play outsideagain. He went into his teacher-Mrs. Green's room 23. and saw her 24. on bed.Then Robert walked out towards the wall. Near the wall, there was a 25. . Heclimbed up the ladder and 26. over the wall. But in fact, at that time his teacherwas 27. and saw him walking out.
She got up and 28. the ladder from the wall. A few hours later, Robert 29. .In the 30. he tried to climb down from the wall. Sadly, there was no ladder.Instead, Mrs. Green was standing where the ladder was and waited for him. Robertwas very 31. to be punished. But to his 32. , she just helped Robert to get ontothe ground, and said, "Robert, at least 33. warm coat with you when you go out atnight."Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong. He said 34. to Mrs. Green and never went out at night again. It is the best 35. that he has everhad.
21.A.after B.before C.among D.between
22.A.someone B. anyone C.everyone D. nobody
23.A.loudly B.quietly C.happily D. quickly
24.A.reading B.smiling C.thinking D.sleeping
25.A.ladder B.office C.soldier D. volunteer
26.A.slid B.walked C. climbed D.jumped
27.A.tired B. excited C.awake D.asleep
28.A. took off B. took away C. took over D. took out
29.A. reported B.refused C.repeated D. returned
30.A.dark B. black C.light D.heavy
31.A.glad B.curious C.afraid D. anxious
32.A. joy B. shame C.regret D.surprise
33.A. buy B.lend C.bring D. borrow
34.A.sorry B.hello C.thanks D. goodbye
35.A.course B.lesson C.subject D.lecture
四、第二部分语言知识运用,第二节语篇填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2023高一上·中牟期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式(不多于3个单词),并将答案填写在答题卡相应的位置上。
How are you getting along in your senior high school It may be hard foryou as this is the first time that you 36. (leave) your parents. You may often feellonely and 37. (anxiously), having trouble 38. (communicate)with others. That'sbecause you are new here and people don't know about you. But I think you canget over the 39. (difficult) if you follow the advice below.
First, you should take 40. active part in the discussions and show your ownopinions about the matters, and at the same time, learn to listen to other people'sviews 41. (careful). Second, you should learn about your classmates' likes anddislikes to get on well 42. them. Only in this way can you get to know moredifferent people 43. show them that you are just as friendly. Last but not least,join in more after-class activities 44. will help you make more friends.
There's no need 45. (worry)too much. As long as you have confidence inyourself, you can get used to the new life quickly.
五、第三部分写作(共两节,满分40分)
46.(2023高一上·中牟期中)第一节
假如你是一名中国交换生,正在新西兰学习英语。请你写一篇英文发言稿,向班级同学介绍自己喜欢的一项体育运动。内容包括:
1.介绍该运动项目;
2.你喜欢它的过程;
3.它带给你的益处。
注意:
1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
47.(2023高一上·中牟期中)第二节阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One day Han Meimei went to school after breakfast. She went to school bybike since her school was not far away from home. The air was fresh and clean,and the birds sang beautiful songs in the woods on both sides of the road. Shethought for her homework last night and her lessons this morning as she rodealong.
She was riding over the corner when she suddenly heard a baby crying. Aftershe searched for a while, she found it under a tree. The baby lay in a basket,covered with a coat, thirsty and hungry. She was nearly late for school now.
注意:1.续写词数应为80词左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
She looked around, but could see nobody.
Paragraph 2:
What could she do
答案解析部分
【答案】1.A
2.B
3.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四个孩子上周的活动。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据Roger部分中的"Roger: Hi, there! It was my 15th birthday last Saturday."Roger:你好!上周六是我15岁生日。可知,上周六Roger开的生日派对,故选A。
2.考查细节理解。根据Jessica部分中的"Then we visited a museum. We learnedabout how the plane was invented and took many pictures there."然后我们参观了一个博物馆。我们了解了飞机是如何发明的,并在那里拍了很多照片。可知,Jessica参观了一个飞机博物馆。故选B。
3.考查细节理解。根据Martin部分中的"On Friday we went to the Georgia Aquarium and got to see different kindsof sea life from over the world."星期五,我们去了乔治亚水族馆,看到了来自世界各地的不同种类的海洋生物。可知,Martin去水族馆是为了看来自世界各地的不同种类的海洋生物。故选C。
【答案】4.D
5.A
6.C
7.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;段落大意;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何才能学好英语的方法。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和段落大意四个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"You may be busy studying, but you can show your care by calling your friends or sending short messages."你可能忙于学习,但你可以通过给朋友打电话或发短信来表达你的关心。可知,想要让友谊保鲜,就应该通过某种方式保持联系。故选D。
5.考查段落大意。根据第三段"It's as important to live well as it is to study well. Going to bed no later than 11: 30 pm is important. It puts you in the right state for the next day. You needn't follow a special diet, but make sure you are eating healthy meals each day."好好生活和好好学习一样重要。晚上睡觉不迟于11:30很重要,它会让你第二天处于正确的状态。你不需要遵循特殊的饮食,但要确保你每天都吃健康的食物。可知,该段主要讲述了要保持良好的生活习惯和饮食习惯,以保证身体健康。故选A。
6.考查词义猜测。根据第四段中的"Having a lot of schoolwork doesn't mean having to quit other activities. Playing basketball or having a talk with your classmates can relax yourself."有很多作业并不意味着要放弃其他活动,打篮球或和同学聊天可以放松自己。可知,在高强度的学习期间,可以进行打篮球或聊天等其他活动,使自己得以休息和放松,学习效率也会得到相应提高;可见学习期间的休息不是浪费时间,而是能够帮助你提高学习效率。可推知,划线词组"Time out"意为"学习期间的休息"。故选C。
7.考查推理判断。根据第一段中的"How can English be learned well In my view, keeping up with teachers is a good way."怎样才能学好英语 在我看来,紧跟是一个好方法;以及最后一段中的"Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices for college."除了参加高考,你还有其他选择上大学;及全文内容可知,本文主要是写给即将上大学的中学生的。故选B。
【答案】8.D
9.A
10.C
11.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了两个小男孩为了观看冰上的鸟,在结冰的池塘上行走,结果掉入水中,被无畏的邻居及时救起的故事。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查推理判断。根据第二段"Cruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldn't agree more. Were the birds out on the ice ducks or geese There was only one way to find out. So on a cold January evening last year, the two friends walked onto the frozen pond near their homes to get a better look."11岁的Cruz Genet和10岁的Anthony Skopick没能达成一致。在冰上的鸟是鸭子还是鹅 只有一个办法可以知道。因此,在去年1月一个寒冷的晚上,这两个朋友走到他们家附近结冰的池塘上,想看得更清楚一些。可推知,这两个男孩很好奇冰上的鸟究竟是什么。故选D。
9.考查细节理解。根据第三段中的"First, they threw a rock onto the ice to test it. Believing the ice would hold their weight, Anthony took a few steps, and then he crashed through the seemingly frozen surface."首先,他们把一块石头扔到冰上测试。确信冰面能承受他们的重量,Anthony走了几步,然后就在冰面上摔了下去。可知,这两个男孩在走上冰面之前,扔石头测试冰面是否足够结实。故选A。
10.考查细节理解。根据第四段中的"Cruz rushed to help his frightened friend."Cruz冲过去帮助他受惊的朋友。可知,Cruz看到自己朋友摔倒的时候,赶紧冲过去帮助他。故选C。
11.考查推理判断。根据最后一段"Luckily, the boys have fully recovered, though they are still a little awestruck (敬畏的) by their fearless neighbor. ‘Just to think,' says Cruz, ‘if he hadn't been there, I could have died.‘"幸运的是,男孩们已经完全康复了,尽管他们仍然对他们无畏的邻居有点敬畏。"想想看,"Cruz说,"如果他不在那里,我就会死。"可推知,这两个男孩很感激他们的邻居。故选B。
【答案】12.A
13.D
14.C
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了沙特阿拉伯建造"The Line"来促进绿色经济转变,以及"The Line"建造的一些特性和存在问题。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查细节理解。根据第一段"As climate change quickly advances, many Middle Eastern countries are making the change from oil-based economies to ones that attract people from around the world-for travelling, business, work or to live."随着气候变化的迅速发展,许多中东国家正在从以石油为基础的经济转变为吸引世界各地的人来旅游、经商、工作或生活的经济;以及第二段中的"One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part of NEOM is ‘The Line', an AS725 billion futuristic city designed to house 9 million people."在沙特阿拉伯建造的NEOM就是这样一个例子。NEOM的一个关键部分是"The Line",这是一个7250亿澳元的未来城市,旨在容纳900万人。可知,"The Line"建在沙特阿拉伯是为了向绿色经济迈进一步。故选A。
13.考查推理判断。根据第二段"One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part of NEOM is ‘The Line', an AS725 billion futuristic city designed to house 9 million people. It is a mirrored wall-like building 200 meters wide and 500 meters tall. To be built in north-western Tabuk province, the project will spread 170 kilometres from the Red Sea across deserts, mountains and valleys."在沙特阿拉伯建造的NEOM就是这样一个例子。NEOM的一个关键部分是"The Line",这是一个7250亿澳元的未来城市,旨在容纳900万人。这是一座宽200米、高500米的镜面建筑。该项目将建在西北部的塔布克省,从红海延伸170公里,跨越沙漠、山脉和山谷。可推知,作者在第二段中通过提供数字来介绍"The Line"。故选D。
14.考查细节理解。根据第三段中的"Unluckily, as in many high-rise buildings with a large population inside, a vertical(垂直的) transportation would be needed, for it is just like a 125-floor building."不幸的是,就像许多高层建筑一样,里面有大量的人口,需要一个垂直的交通系统,因为它相当于125层的建筑。可知,"The Line"需要一个垂直运输系统。故选C。
15.考查推理判断。根据最后一段"However, the materials to be used and the building of such a big project could be very harmful to the environment. The plan says no one would be more than two minutes from nature. But does this include the waiting times for a lift Without careful design, a high dependence on vertical transportation may ruin the pleasure of walkable or bicycle-friendly areas."然而,使用的材料和建造这样一个大项目可能对环境非常有害。该计划说,任何人离大自然的距离都不会超过两分钟。但这包括等电梯的时间吗?如果没有精心的设计,高度依赖垂直交通可能会破坏适合步行或自行车的区域的乐趣。可推知,作者对"The Line"持怀疑态度。故选B。
【答案】16.G;17.B;18.C;19.A;20.E
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了进入到一所新学校后,应该如何结交朋友。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Starting your new school life can be difficult."开始新的学校生活可能会很困难;以及"Making new friends can be hard too. "结交新朋友也很困难。可知空格处应该与结交朋友相关,G. Here are some suggestions on how to make friends at a new school."这里有一些关于如何在新学校交朋友的建议。"承接了上文;同时第二、三、四、五段主要介绍了在新学校结交朋友的方法,符合语境,故选G。
17.根据空后"A smile goes a long way."微笑有很大的帮助;以及"If you see someone, give them a smile or say hi. They will smile and introduce themselves to you too."如果你看到别人,给他们一个微笑或打个招呼,他们也会微笑着向你介绍自己。可知,该段主要讲述了在校园里遇到别人,要主动微笑,与人打招呼,这样别人也会回之以微笑,主动介绍自己。B. Be active to start a conversation."主动地开启一段对话。"表达了这层含义,符合本段主题。故选B。
18.根据空前"Remember people's names."记住别人的名字;以及空后"You can say something like,‘I rememberyou said something very interesting yesterday and wanted to talk about it somemore, but I'm new here and don't remember your name yet. Would you mindtelling me again '"你可以这样说:"我记得你昨天说了一件很有趣的事,想再谈一谈,但我是新来的,还不记得你的名字了。你介意再告诉我一次吗?"可知,空处应指如果不记得别人名字该怎么办,C. If not, don't be afraid to ask them more than once."如果没有,不要害怕问他们不止一次。"表达了这层含义,承上启下,符合语境。故选C。
19.根据空后"Try to be a member of a sports team or a part of a school play."试着成为运动队的一员或学校戏剧的一员;结合本段内容为参加学校的活动, A. Join some clubs and activities. "参加一些俱乐部和活动。"与下文意思相符,概括了本段主题,符合语境。故选A。
20.根据空后"Speak up. Share your unique ideas in the new school."说出来,在新学校分享你独特的想法。可知,这里是指要主动说出你的观点和看法,空处应该是所提出的问题,E. Do you want to help the old or protect the environment"你想帮助老人还是保护环境 "提出了某种问题,与下文衔接合理,符合语境。故选E。
【答案】21.B;22.C;23.B;24.D;25.A;26.D;27.C;28.B;29.D;30.A;31.C;32.D;33.C;34.A;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,几年前罗伯特在寄宿学校经常半夜偷溜出去玩,有一天格林老师发现了他,但是并没有惩罚他,而是和善地说他至少应该带件暖和的外套。格林太太的好意使罗伯特知道他错了,从此以后他再也没有偷跑出去过。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及介词,代词,副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:他总是在天亮前回来躺在床上,所以没有人知道他晚上出去了。A. after"在……之后";B. before"在……之前";C. among"在……之中";D. between"在(两者)之间"。根据空后"so no one knew that he went out at night"可知,此处是指在天亮前回来躺在床上。故选B。
22.句意:一天晚上,罗伯特发现大家都睡着了。A. someone"某人";B. anyone"任何人";C. everyone"大家";D. nobody"没有人"。根据下文"He, as usual, decided to play out side again."像往常一样,他决定再出去玩。可知,此处是指罗伯特发现大家都睡着了。故选C。
23.句意:他悄悄地走进格林老师的房间,看见她正在床上睡觉。A. loudly"大声地";B. quietly"悄悄地";C. happily"快乐地";D. quickly"快速地"。根据空前"went into his teacher — Mrs. Green's room"可知,此处是指他悄悄地走进格林老师的房间。故选B。
24.句意:他悄悄地走进格林老师的房间,看见她正在床上睡觉。A. reading"阅读";B. smiling"微笑";C. thinking"思考";D. sleeping"睡觉"。根据下文"Then Robert walked out towards the wall."然后罗伯特向墙走去。可知,此处是指看见老师在睡觉,所以继续向墙走去。故选D。
25.句意:墙边有一架梯子。A. ladder"梯子";B. office"办公室";C. soldier"士兵";D. volunteer"志愿者"。根据下文"He climbed up the ladder"他爬上梯子,可知,此处是指墙边有一架梯子。故选A。
26.句意:他爬上梯子,跳过墙。A. slid"滑";B. walked"散步";C. climbed"爬";D. jumped "跳"。根据空后"over the wall";以及空前"He climbed up the ladder"可知,此处是指跳过墙。故选D。
27.句意:但事实上,当时他的老师醒了,看到他走了出去。A. tired"疲惫的";B. excited"兴奋的";C. awake"醒着的";D. asleep"睡着的"。根据空后"and saw him walking out"可知,此处是指他的老师醒了。故选C。
28.句意:她站起来,把梯子从墙上拿走。A. took off"起飞";B. took away"拿走";C. took over"接管";D. took out"取出"。根据空后"the ladder from the wall"可知,此处是指把梯子从墙上拿走。选B。
29.句意:几个小时后,罗伯特回来了。A. reported"报告";B. refused"拒绝";C. repeated"重复";D. returned"返回"。根据空前"A few hours later"可知,此处是指罗伯特回来了。故选D。
30.句意:在黑暗中,他试图从墙上爬下来。A. dark"黑暗";B. black"黑色";C. light"光线";D. heavy"保镖,打手"。根据上文"One night"可知,此处是指在黑暗中。故选A。
31.句意:罗伯特非常害怕受到惩罚。A. glad"高兴的";B. curious"好奇的";C. afraid"害怕的";D. anxious"焦虑的"。根据空后"to be punished"可知,此处是指非常害怕受到惩罚。故选C。
32.句意:但令他惊讶的是,她只是把罗伯特扶到地上,并说:"罗伯特,至少你晚上出去时要带件暖和的外套。"A. joy"开心";B. shame"羞耻";C. regret"遗憾";D. surprise"惊讶"。根据空后"she just helped Robert to get onto the ground"可知,此处是指让他惊讶的是。故选D。
33.句意:但令他惊讶的是,她只是把罗伯特扶到地上,并说:"罗伯特,至少你晚上出去时要带件暖和的外套。"A. buy"购买";B. lend"借给";C. bring"带上";D. borrow"借入"。根据空后"warm coat with you when you go out at night"可知,此处是指晚上出去时要带件暖和的外套。故选C。
34.句意:他向格林太太道歉,再也没有晚上出去过。A. sorry"道歉";B. hello"招呼";C. thanks"感谢";D. goodbye"再见"。根据上文"Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong."格林太太的好意使罗伯特知道他错了。可知,此处是指他向格林太太道歉。故选A。
35.句意:这是他上过的最好的一课。A. course"课程";B. lesson"课";C. subject"科目";D. lecture"讲座"。根据上文"Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong."可知,此处是指这是他上过的最好的一课。故选B。
【答案】36.have left;37.anxious;38.communicating;39.difficulty/difficulties;40.an;41.carefully;42.with;43.and;44.which/that;45.to worry
【知识点】说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,对进入高中如何和周围人好好相处提供了建议。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,形容词,非谓语动词,名词,冠词,副词,介词,连词,定语从句以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:这对你来说可能很难,因为这是你第一次离开父母。this/that/it is+the+序数词+time that句式中从句应用现在完成时。故填have left。
37.句意:你可能经常感到孤独和焦虑,与他人沟通有困难。在系动词feel后应用形容词anxious表示"焦虑的"作表语。故填anxious。
38.句意:你可能经常感到孤独和焦虑,与他人沟通有困难。have trouble (in) doing固定短语,"做某事有困难",此处应用动名词作宾语。故填communicating。
39.句意:但我认为如果你遵循下面的建议,你可以克服这个/这些困难。此处作宾语应用名词difficulty,difficulty意为"困难",为可数名词,根据前文"How are you getting along in your senior high school "可知,此处是指在高中相处中遇到的困难,可以理解为一个困难,也可以理解为前文中提到的与相处有关的几个困难,所以可以用单数形式也可以用复数形式。故填difficulty/difficulties。
40.句意:首先,你应该积极参与讨论,对问题发表自己的看法,同时,学会认真听取别人的意见。take an active part in固定短语,"积极参与",故填an。
41.句意:首先,你应该积极参与讨论,对问题发表自己的看法,同时,学会认真听取别人的意见。此处作状语应用副词carefully表示"认真地"。故填carefully。
42.句意:其次,你应该了解你的同学的好恶,与他们相处得很好。get on well with固定短语,"和……好好相处",故填with。
43.句意:只有这样,你才能认识更多不同的人,并向他们展示你同样友好。"get to know more different people"和"show them that you are just as friendly"构成并列关系,所以此处应用连词and。故填and。
44.句意:最后但并非最不重要的是,参加更多的课外活动,这将帮助你结交更多的朋友。 will help you make more friends 是限制性定语从句,修饰前面整个句子,在从句中作主语,应用关系代词which或that。故填which/that。
45.句意:没有必要过分担心。there's no need to do固定短语,"没有必要做某事",此处应用to do不定式。故填to worry。
46.【答案】One possible version:
Hello, everyone
I'm glad to introduce myself to you. As for my favorite sport, I'd say it's swimming.
I was often taken to the pool by my father/mother when I was young. Whenever I saw myfather/mother swimming in the pool, I couldn't help following him/her bravely. Later, I becameinterested in swimming. The reason why I like swimming is that I feel it fun to swim. Besides, Iconsider it a good way to relax myself. What is more, I become stronger and stronger throughswimming.
That's all. Thank you.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以一名中国交换生的身份 写一篇英文发言稿,向班级同学介绍自己喜欢的一项体育运动。 写作背景:你 正在新西兰学习英语。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括: 1.介绍该运动项目;2.你喜欢它的过程;3.它带给你的益处。 提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm glad to introduce myself to you.运用了不定式作原因状语;I was often taken to the pool by my father/mother when I was young. 运用了被动语态,运用了时间状语从句;Whenever I saw myfather/mother swimming in the pool, I couldn't help following him/her bravely. 运用了时间状语从句;The reason why I like swimming is that I feel it fun to swim. 运用了限制性定语从句,表语从句。
47.【答案】One possible version:
She looked around, but could see nobody. She went forward and bentdown to calm the baby. and the baby gradually calm down and began tosleep. She had to stay there and waited for the baby's parents. Abouttwenty minutes passed, still no one came for the missing baby. 43w
Para.2:
What could she do She thought for a moment, and finally decided tosend the baby to the police. So she carried the baby with an arm, andtook her bike along with the other. Five minutes later, she reached thepolice station, left the baby there and went for school. She was late forschool that day. but she still felt happy. 59w
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了一天清晨,学生韩梅梅在上学的路上突然听到婴儿的哭声。她找了一会儿,发现一个婴儿躺在篮子里又渴又饿。但现在她上学快迟到了,环顾四周也没看到任何人。段落续写:①由第一段首句内容"她环顾四周,但没看见任何人。"可知,第一段可描写韩梅梅安抚婴儿情绪并陪着等待父母的场景。②由第二段首句内容"她能怎么办呢 "可知,本段可描写韩梅梅最终决定把婴儿送到警察局。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:She went forward and bentdown to calm the baby. and the baby gradually calm down and began tosleep.运用了并列句;She thought for a moment, and finally decided to send the baby to the police. 运用了不定式作宾语;She was late forschool that day. but she still felt happy. 运用了转折并列句。
1 / 1河南省郑州市中牟县2023-2024学年高一上学期期中考试英语试题
一、第一部分阅读理解,第一节短文阅读,阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
Four students in a class are having a chat about what they did last week.
Roger: Hi, there! It was my 15th birthday last Saturday. Some of my friends andAlan, my cousin, came to celebrate it. Everyone brought me a gift. We playedgames, sang songs and had a big birthday cake. It was really a wonderful day! Didyou do anything special last week
Jessica: Yes, my class were on a school field trip last week. First, we went to theUniversity of North Carolina to learn about the history of its basketball team.Many basketball stars were students there. Then we visited a museum. We learnedabout how the plane was invented and took many pictures there.
Sara: Well, I was lucky enough to go to a conference (会议) on charity(慈善) lastWednesday. I was excited to meet a lot of kind people there. One of them was aboy named Richard. He spoke at the conference about the charity work that he haddone in the past few years.
Martin: It was a more different week than usual. Last Thursday, my school bandwent to Atlanta to perform in a competition. I played the violin and we won aprize! On Friday we went to the Georgia Aquarium and got to see different kindsof sea life from over the world. It was really cool!
1.When did Roger have his birthday party
A.Last Saturday. B.Last Thursday.
C.Last Friday. D.Last Wednesday.
2.Who went to visit a plane museum last week
A.Roger. B.Jessica. C.Sara. D.Martin.
3.Martin went to the Georgia Aquariumlast Friday.
A.to speak at a conference B.to learn about basketball
C.to see kinds of sea life D.to perform in a competition
【答案】1.A
2.B
3.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四个孩子上周的活动。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据Roger部分中的"Roger: Hi, there! It was my 15th birthday last Saturday."Roger:你好!上周六是我15岁生日。可知,上周六Roger开的生日派对,故选A。
2.考查细节理解。根据Jessica部分中的"Then we visited a museum. We learnedabout how the plane was invented and took many pictures there."然后我们参观了一个博物馆。我们了解了飞机是如何发明的,并在那里拍了很多照片。可知,Jessica参观了一个飞机博物馆。故选B。
3.考查细节理解。根据Martin部分中的"On Friday we went to the Georgia Aquarium and got to see different kindsof sea life from over the world."星期五,我们去了乔治亚水族馆,看到了来自世界各地的不同种类的海洋生物。可知,Martin去水族馆是为了看来自世界各地的不同种类的海洋生物。故选C。
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
How can English be learned well In my view, keeping up with teachers is agood way. Teachers are experienced and their plans are effective. But rememberto work in a way that suits you. It's important to learn from past mistakes as well.Keep a notebook to make a record of the mistakes you make - It'l help youavoid making the same ones later.
The school life may be hard, but you're not alone. You may be busy studying,but you can show your care by calling your friends or sending short messages.Don't let your friendships die.
It's as important to live well as it is to study well. Going to bed no later than11: 30 pm is important. It puts you in the right state for the next day. You needn'tfollow a special diet, but make sure you are eating healthy meals each day.
The person who plays well studies well. Having a lot of schoolwork doesn'tmean having to quit other activities. Playing basketball or having a talk with yourclassmates can relax yourself. Time out is not a waste of time but helps you studymore efficiently.
Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices forcollege. Some students even apply for studying abroad. Pay attention to the usefulinformation you can find, whether it's from school, the news media or othersources.
4.What should you do if you want to keep your friendship fresh
A.Have small talks with them. B.Always have lunch with them.
C.Make them at some distance. D.Keep connected by some means.
5.The third paragraph is mainly about
A.Health B.study C.Relaxation D.friendship
6.What does the underlined phrase Time out in Paragraph 4 probably mean
A.An activity without a break. B.Sleeping outdoors.
C.A break from studying. D.Studying outside.
7.Who is the passage mainly written for
A.Teachers. B.Students. C.Parents. D.Leaders.
【答案】4.D
5.A
6.C
7.B
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;段落大意;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何才能学好英语的方法。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和段落大意四个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"You may be busy studying, but you can show your care by calling your friends or sending short messages."你可能忙于学习,但你可以通过给朋友打电话或发短信来表达你的关心。可知,想要让友谊保鲜,就应该通过某种方式保持联系。故选D。
5.考查段落大意。根据第三段"It's as important to live well as it is to study well. Going to bed no later than 11: 30 pm is important. It puts you in the right state for the next day. You needn't follow a special diet, but make sure you are eating healthy meals each day."好好生活和好好学习一样重要。晚上睡觉不迟于11:30很重要,它会让你第二天处于正确的状态。你不需要遵循特殊的饮食,但要确保你每天都吃健康的食物。可知,该段主要讲述了要保持良好的生活习惯和饮食习惯,以保证身体健康。故选A。
6.考查词义猜测。根据第四段中的"Having a lot of schoolwork doesn't mean having to quit other activities. Playing basketball or having a talk with your classmates can relax yourself."有很多作业并不意味着要放弃其他活动,打篮球或和同学聊天可以放松自己。可知,在高强度的学习期间,可以进行打篮球或聊天等其他活动,使自己得以休息和放松,学习效率也会得到相应提高;可见学习期间的休息不是浪费时间,而是能够帮助你提高学习效率。可推知,划线词组"Time out"意为"学习期间的休息"。故选C。
7.考查推理判断。根据第一段中的"How can English be learned well In my view, keeping up with teachers is a good way."怎样才能学好英语 在我看来,紧跟是一个好方法;以及最后一段中的"Besides taking the College Entrance Examination, you have other choices for college."除了参加高考,你还有其他选择上大学;及全文内容可知,本文主要是写给即将上大学的中学生的。故选B。
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
A quick walk onto a frozen pond (池塘) could have been a disaster for thesetwo boys.
Cruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldn't agree more. Were thebirds out on the ice ducks or geese There was only one way to find out. So on a
cold January evening last year, the two friends walked onto the frozen pond neartheir homes to get a better look.
First, they threwa rock onto the ice to test it. Believing the ice would holdtheir weight, Anthony tooka few steps, and then he erashed through the seminglyfrozen surface. "There was no sound and no crack, he told the reporter. "I just fellthrough immediately."
Cruz rushed to help his frightened friend. And he fell in the pond, too. Cruzmanaged to lift himself out of the water and onto a harder part. He then carefullyworked his way toward Anthony, but he fell in the pond again. This time. hecouldn't get out.
The two boys were in icy cold water and quickly losing feeling in their limbs(四肢). Cruz was sure that he was going to die.
Anthony's older sister had seen the boys fall through the ice and startedshouting for help. John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to the store,heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he took a nearby buoy (浮标),kicked off his shoes, and ran into the water. Lavin made his way to Cruz andAnthony and drew them back to land. They were taken to hospital, where doctorsdiscovered that their five-minute stay in the water had lowered their bodytemperature nearly ten degrees.
Luckily, the boys have fully recovered, though they are still a little awestruck(敬畏的) by their fearless neighbor. "Just to think," says Cruz, "if he hadn't beenthere, I could have died."
8.Why did the boys go to the frozen pond
A.They had planned to go skating on the ice for a medal.
B.They wondered whether the ice could hold their weight.
C.They wanted to have a better understanding at the pond.
D.They were curious about what birds there were on the ice.
9.Before the boys walked onto the ice,
A.they threw a rock to test if the ice was strong enough
B.they caught a nearby buoy and kicked off their shoes
C.they asked their neighbor who should be the first to go
D.they asked Anthony's older sister to protect them nearby
10.What did Cruz do when Anthony fell into the pond
A.He went to find a buoy nearby.
B.He went to his neighbor for help.
C.He rushed in to help his friend.
D.He went to ask for his sister's help.
11.What can we infer from this passage
A.A stranger passing by rescued the two boys at last.
B.The two boys were very thankful to their neighbor.
C.Cruz fell into the pond with Anthony at the same time.
D.Anthony's older sister invited the two boys to the pond.
【答案】8.D
9.A
10.C
11.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了两个小男孩为了观看冰上的鸟,在结冰的池塘上行走,结果掉入水中,被无畏的邻居及时救起的故事。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.考查推理判断。根据第二段"Cruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, couldn't agree more. Were the birds out on the ice ducks or geese There was only one way to find out. So on a cold January evening last year, the two friends walked onto the frozen pond near their homes to get a better look."11岁的Cruz Genet和10岁的Anthony Skopick没能达成一致。在冰上的鸟是鸭子还是鹅 只有一个办法可以知道。因此,在去年1月一个寒冷的晚上,这两个朋友走到他们家附近结冰的池塘上,想看得更清楚一些。可推知,这两个男孩很好奇冰上的鸟究竟是什么。故选D。
9.考查细节理解。根据第三段中的"First, they threw a rock onto the ice to test it. Believing the ice would hold their weight, Anthony took a few steps, and then he crashed through the seemingly frozen surface."首先,他们把一块石头扔到冰上测试。确信冰面能承受他们的重量,Anthony走了几步,然后就在冰面上摔了下去。可知,这两个男孩在走上冰面之前,扔石头测试冰面是否足够结实。故选A。
10.考查细节理解。根据第四段中的"Cruz rushed to help his frightened friend."Cruz冲过去帮助他受惊的朋友。可知,Cruz看到自己朋友摔倒的时候,赶紧冲过去帮助他。故选C。
11.考查推理判断。根据最后一段"Luckily, the boys have fully recovered, though they are still a little awestruck (敬畏的) by their fearless neighbor. ‘Just to think,' says Cruz, ‘if he hadn't been there, I could have died.‘"幸运的是,男孩们已经完全康复了,尽管他们仍然对他们无畏的邻居有点敬畏。"想想看,"Cruz说,"如果他不在那里,我就会死。"可推知,这两个男孩很感激他们的邻居。故选B。
(2023高一上·中牟期中)阅读理解
As climate change quickly advances, many Middle Eastern countries aremaking the change from oil-based economies to ones that attract people fromaround the world—for travelling, business, work or to live.
One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part ofNEOM is "The Line", a $725 billion futuristic city designed to house 9 millionpeople. It is a mirrored (镜子) wall-like building 200 meters wide and 500 meterstall. To be built in north-western Tabuk province, the project will spread 170kilometres from the Red Sea across deserts, mountains and valleys.
At first look, the project appears environmentally impressive. The city area isno more than 100 metres from any point in the city. A high-speed electric publictransport service makes sure every part of "The Line" is within 20 minutes away.Unluckily, as in many high-rise buildings with a large population inside, a vertical(垂直的) transportation would be needed, for it is just like a 125-floor building.
The project costs also seem OK at $55,000 per person. Let's say this isachievable in a country like Saudi Arabia and only covers infrastructure (基础设施). Even so, it remains to be seen how super-high-speed transport and mostadvanced infrastructure and services within the hugest building ever built can becost-effective.
The Line is planned for green living. Energy comes from renewable sources,waste water is reused, and it owns the latest "smart city"and mixed-use buildingtechnologies. Car ownership is avoided in favour of walking, cycling and publictransport.
However, the materials to be used and the building of such a big projectcould be very harmful to the environment. The plan says no one would be morethan two minutes from nature. But does this include the waiting times for a liftWithout careful design, a high dependence on vertical transportation may ruin thepleasure of walkable or bicycle-friendly areas.
12.Why will "The Line" be built in Saudi Arabia
A.To take a step towards green economies.
B.To attract more tourists from all over the world.
C.To house the increasing population in Saudi Arabia.
D.To make preparations for a project known as NEOM.
13.How does the author introduce "The Line" in paragraph 2
A.By showing an example. B.By designing drawings.
C.By making a comparison. D.By supplying numbers.
14.What do we know about "The Line"
A.It will surely cost S725 million to build.
B.It will be wholly environmentally friendly.
C.It will require a vertical transportation.
D.It will be a 125-floor building for certain.
15.What does the author think of "The Line"
A.Unclear. B.Doubtful. C.Indifferent. D.Hopeful.
【答案】12.A
13.D
14.C
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了沙特阿拉伯建造"The Line"来促进绿色经济转变,以及"The Line"建造的一些特性和存在问题。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
12.考查细节理解。根据第一段"As climate change quickly advances, many Middle Eastern countries are making the change from oil-based economies to ones that attract people from around the world-for travelling, business, work or to live."随着气候变化的迅速发展,许多中东国家正在从以石油为基础的经济转变为吸引世界各地的人来旅游、经商、工作或生活的经济;以及第二段中的"One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part of NEOM is ‘The Line', an AS725 billion futuristic city designed to house 9 million people."在沙特阿拉伯建造的NEOM就是这样一个例子。NEOM的一个关键部分是"The Line",这是一个7250亿澳元的未来城市,旨在容纳900万人。可知,"The Line"建在沙特阿拉伯是为了向绿色经济迈进一步。故选A。
13.考查推理判断。根据第二段"One such example is NEOM to be built in Saudi Arabia. A key part of NEOM is ‘The Line', an AS725 billion futuristic city designed to house 9 million people. It is a mirrored wall-like building 200 meters wide and 500 meters tall. To be built in north-western Tabuk province, the project will spread 170 kilometres from the Red Sea across deserts, mountains and valleys."在沙特阿拉伯建造的NEOM就是这样一个例子。NEOM的一个关键部分是"The Line",这是一个7250亿澳元的未来城市,旨在容纳900万人。这是一座宽200米、高500米的镜面建筑。该项目将建在西北部的塔布克省,从红海延伸170公里,跨越沙漠、山脉和山谷。可推知,作者在第二段中通过提供数字来介绍"The Line"。故选D。
14.考查细节理解。根据第三段中的"Unluckily, as in many high-rise buildings with a large population inside, a vertical(垂直的) transportation would be needed, for it is just like a 125-floor building."不幸的是,就像许多高层建筑一样,里面有大量的人口,需要一个垂直的交通系统,因为它相当于125层的建筑。可知,"The Line"需要一个垂直运输系统。故选C。
15.考查推理判断。根据最后一段"However, the materials to be used and the building of such a big project could be very harmful to the environment. The plan says no one would be more than two minutes from nature. But does this include the waiting times for a lift Without careful design, a high dependence on vertical transportation may ruin the pleasure of walkable or bicycle-friendly areas."然而,使用的材料和建造这样一个大项目可能对环境非常有害。该计划说,任何人离大自然的距离都不会超过两分钟。但这包括等电梯的时间吗?如果没有精心的设计,高度依赖垂直交通可能会破坏适合步行或自行车的区域的乐趣。可推知,作者对"The Line"持怀疑态度。故选B。
二、第一部分阅读理解,第二节任务型阅读(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2023高一上·中牟期中)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make Friends at a New School
Starting your new school life can be difficult. Everything seems hard, and youdon't even know where to go for your own classes. Making new friends can behard too. 16.
17. A smile goes a long way. When walking in the halls, don't keep youreyes on the floor. If you see someone, give them a smile or say hi. They will smileand introduce themselves to you too.
Remember people's names. 18. . You can say something like, "I rememberyou said something very interesting yesterday and wanted to talk about it somemore, but I'm new here and don't remember your name yet. Would you mindtelling me again "
19. . A new school and a new group of classmates offer more chances toexplore some new interests. Try to be a member of a sports team or a part of aschool play. There you can meet people who share your interests and are lookingforward to making new friends too.
Show your opinion. 20. Speak up. Share your unique ideas in the newschool. Your new schoolmates will remember you immediately. They are morelikely to talk with you and know you better. Then you will be able to make newfriends.
A. Join some clubs and activities.
B. Be active to start a conversation.
C. If not, don't be afraid to ask them more than once.
D. Try to develop your skills as a leader in the new school.
E. Do you want to help the old or protect the environment
F. This is a great help to you to have your first talk with others.
G. Here are some suggestions on how to make friends at a new school.
【答案】16.G;17.B;18.C;19.A;20.E
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了进入到一所新学校后,应该如何结交朋友。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Starting your new school life can be difficult."开始新的学校生活可能会很困难;以及"Making new friends can be hard too. "结交新朋友也很困难。可知空格处应该与结交朋友相关,G. Here are some suggestions on how to make friends at a new school."这里有一些关于如何在新学校交朋友的建议。"承接了上文;同时第二、三、四、五段主要介绍了在新学校结交朋友的方法,符合语境,故选G。
17.根据空后"A smile goes a long way."微笑有很大的帮助;以及"If you see someone, give them a smile or say hi. They will smile and introduce themselves to you too."如果你看到别人,给他们一个微笑或打个招呼,他们也会微笑着向你介绍自己。可知,该段主要讲述了在校园里遇到别人,要主动微笑,与人打招呼,这样别人也会回之以微笑,主动介绍自己。B. Be active to start a conversation."主动地开启一段对话。"表达了这层含义,符合本段主题。故选B。
18.根据空前"Remember people's names."记住别人的名字;以及空后"You can say something like,‘I rememberyou said something very interesting yesterday and wanted to talk about it somemore, but I'm new here and don't remember your name yet. Would you mindtelling me again '"你可以这样说:"我记得你昨天说了一件很有趣的事,想再谈一谈,但我是新来的,还不记得你的名字了。你介意再告诉我一次吗?"可知,空处应指如果不记得别人名字该怎么办,C. If not, don't be afraid to ask them more than once."如果没有,不要害怕问他们不止一次。"表达了这层含义,承上启下,符合语境。故选C。
19.根据空后"Try to be a member of a sports team or a part of a school play."试着成为运动队的一员或学校戏剧的一员;结合本段内容为参加学校的活动, A. Join some clubs and activities. "参加一些俱乐部和活动。"与下文意思相符,概括了本段主题,符合语境。故选A。
20.根据空后"Speak up. Share your unique ideas in the new school."说出来,在新学校分享你独特的想法。可知,这里是指要主动说出你的观点和看法,空处应该是所提出的问题,E. Do you want to help the old or protect the environment"你想帮助老人还是保护环境 "提出了某种问题,与下文衔接合理,符合语境。故选E。
三、第二部分语言知识运用,第一节完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2023高一上·中牟期中)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Several years ago, a little boy named Robert studied and lived in a boarding(寄宿) school. Each night he jumped over the wall and played outside. He alwaysreturned 21. daylight and lay on his bed again, so no one knew that he went outat night.
One night, Robert found 22. asleep. He, as usual, decided to play outsideagain. He went into his teacher-Mrs. Green's room 23. and saw her 24. on bed.Then Robert walked out towards the wall. Near the wall, there was a 25. . Heclimbed up the ladder and 26. over the wall. But in fact, at that time his teacherwas 27. and saw him walking out.
She got up and 28. the ladder from the wall. A few hours later, Robert 29. .In the 30. he tried to climb down from the wall. Sadly, there was no ladder.Instead, Mrs. Green was standing where the ladder was and waited for him. Robertwas very 31. to be punished. But to his 32. , she just helped Robert to get ontothe ground, and said, "Robert, at least 33. warm coat with you when you go out atnight."Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong. He said 34. to Mrs. Green and never went out at night again. It is the best 35. that he has everhad.
21.A.after B.before C.among D.between
22.A.someone B. anyone C.everyone D. nobody
23.A.loudly B.quietly C.happily D. quickly
24.A.reading B.smiling C.thinking D.sleeping
25.A.ladder B.office C.soldier D. volunteer
26.A.slid B.walked C. climbed D.jumped
27.A.tired B. excited C.awake D.asleep
28.A. took off B. took away C. took over D. took out
29.A. reported B.refused C.repeated D. returned
30.A.dark B. black C.light D.heavy
31.A.glad B.curious C.afraid D. anxious
32.A. joy B. shame C.regret D.surprise
33.A. buy B.lend C.bring D. borrow
34.A.sorry B.hello C.thanks D. goodbye
35.A.course B.lesson C.subject D.lecture
【答案】21.B;22.C;23.B;24.D;25.A;26.D;27.C;28.B;29.D;30.A;31.C;32.D;33.C;34.A;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,几年前罗伯特在寄宿学校经常半夜偷溜出去玩,有一天格林老师发现了他,但是并没有惩罚他,而是和善地说他至少应该带件暖和的外套。格林太太的好意使罗伯特知道他错了,从此以后他再也没有偷跑出去过。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及介词,代词,副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:他总是在天亮前回来躺在床上,所以没有人知道他晚上出去了。A. after"在……之后";B. before"在……之前";C. among"在……之中";D. between"在(两者)之间"。根据空后"so no one knew that he went out at night"可知,此处是指在天亮前回来躺在床上。故选B。
22.句意:一天晚上,罗伯特发现大家都睡着了。A. someone"某人";B. anyone"任何人";C. everyone"大家";D. nobody"没有人"。根据下文"He, as usual, decided to play out side again."像往常一样,他决定再出去玩。可知,此处是指罗伯特发现大家都睡着了。故选C。
23.句意:他悄悄地走进格林老师的房间,看见她正在床上睡觉。A. loudly"大声地";B. quietly"悄悄地";C. happily"快乐地";D. quickly"快速地"。根据空前"went into his teacher — Mrs. Green's room"可知,此处是指他悄悄地走进格林老师的房间。故选B。
24.句意:他悄悄地走进格林老师的房间,看见她正在床上睡觉。A. reading"阅读";B. smiling"微笑";C. thinking"思考";D. sleeping"睡觉"。根据下文"Then Robert walked out towards the wall."然后罗伯特向墙走去。可知,此处是指看见老师在睡觉,所以继续向墙走去。故选D。
25.句意:墙边有一架梯子。A. ladder"梯子";B. office"办公室";C. soldier"士兵";D. volunteer"志愿者"。根据下文"He climbed up the ladder"他爬上梯子,可知,此处是指墙边有一架梯子。故选A。
26.句意:他爬上梯子,跳过墙。A. slid"滑";B. walked"散步";C. climbed"爬";D. jumped "跳"。根据空后"over the wall";以及空前"He climbed up the ladder"可知,此处是指跳过墙。故选D。
27.句意:但事实上,当时他的老师醒了,看到他走了出去。A. tired"疲惫的";B. excited"兴奋的";C. awake"醒着的";D. asleep"睡着的"。根据空后"and saw him walking out"可知,此处是指他的老师醒了。故选C。
28.句意:她站起来,把梯子从墙上拿走。A. took off"起飞";B. took away"拿走";C. took over"接管";D. took out"取出"。根据空后"the ladder from the wall"可知,此处是指把梯子从墙上拿走。选B。
29.句意:几个小时后,罗伯特回来了。A. reported"报告";B. refused"拒绝";C. repeated"重复";D. returned"返回"。根据空前"A few hours later"可知,此处是指罗伯特回来了。故选D。
30.句意:在黑暗中,他试图从墙上爬下来。A. dark"黑暗";B. black"黑色";C. light"光线";D. heavy"保镖,打手"。根据上文"One night"可知,此处是指在黑暗中。故选A。
31.句意:罗伯特非常害怕受到惩罚。A. glad"高兴的";B. curious"好奇的";C. afraid"害怕的";D. anxious"焦虑的"。根据空后"to be punished"可知,此处是指非常害怕受到惩罚。故选C。
32.句意:但令他惊讶的是,她只是把罗伯特扶到地上,并说:"罗伯特,至少你晚上出去时要带件暖和的外套。"A. joy"开心";B. shame"羞耻";C. regret"遗憾";D. surprise"惊讶"。根据空后"she just helped Robert to get onto the ground"可知,此处是指让他惊讶的是。故选D。
33.句意:但令他惊讶的是,她只是把罗伯特扶到地上,并说:"罗伯特,至少你晚上出去时要带件暖和的外套。"A. buy"购买";B. lend"借给";C. bring"带上";D. borrow"借入"。根据空后"warm coat with you when you go out at night"可知,此处是指晚上出去时要带件暖和的外套。故选C。
34.句意:他向格林太太道歉,再也没有晚上出去过。A. sorry"道歉";B. hello"招呼";C. thanks"感谢";D. goodbye"再见"。根据上文"Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong."格林太太的好意使罗伯特知道他错了。可知,此处是指他向格林太太道歉。故选A。
35.句意:这是他上过的最好的一课。A. course"课程";B. lesson"课";C. subject"科目";D. lecture"讲座"。根据上文"Mrs. Green's kindness made Robert know that he was wrong."可知,此处是指这是他上过的最好的一课。故选B。
四、第二部分语言知识运用,第二节语篇填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2023高一上·中牟期中)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式(不多于3个单词),并将答案填写在答题卡相应的位置上。
How are you getting along in your senior high school It may be hard foryou as this is the first time that you 36. (leave) your parents. You may often feellonely and 37. (anxiously), having trouble 38. (communicate)with others. That'sbecause you are new here and people don't know about you. But I think you canget over the 39. (difficult) if you follow the advice below.
First, you should take 40. active part in the discussions and show your ownopinions about the matters, and at the same time, learn to listen to other people'sviews 41. (careful). Second, you should learn about your classmates' likes anddislikes to get on well 42. them. Only in this way can you get to know moredifferent people 43. show them that you are just as friendly. Last but not least,join in more after-class activities 44. will help you make more friends.
There's no need 45. (worry)too much. As long as you have confidence inyourself, you can get used to the new life quickly.
【答案】36.have left;37.anxious;38.communicating;39.difficulty/difficulties;40.an;41.carefully;42.with;43.and;44.which/that;45.to worry
【知识点】说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,对进入高中如何和周围人好好相处提供了建议。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,形容词,非谓语动词,名词,冠词,副词,介词,连词,定语从句以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:这对你来说可能很难,因为这是你第一次离开父母。this/that/it is+the+序数词+time that句式中从句应用现在完成时。故填have left。
37.句意:你可能经常感到孤独和焦虑,与他人沟通有困难。在系动词feel后应用形容词anxious表示"焦虑的"作表语。故填anxious。
38.句意:你可能经常感到孤独和焦虑,与他人沟通有困难。have trouble (in) doing固定短语,"做某事有困难",此处应用动名词作宾语。故填communicating。
39.句意:但我认为如果你遵循下面的建议,你可以克服这个/这些困难。此处作宾语应用名词difficulty,difficulty意为"困难",为可数名词,根据前文"How are you getting along in your senior high school "可知,此处是指在高中相处中遇到的困难,可以理解为一个困难,也可以理解为前文中提到的与相处有关的几个困难,所以可以用单数形式也可以用复数形式。故填difficulty/difficulties。
40.句意:首先,你应该积极参与讨论,对问题发表自己的看法,同时,学会认真听取别人的意见。take an active part in固定短语,"积极参与",故填an。
41.句意:首先,你应该积极参与讨论,对问题发表自己的看法,同时,学会认真听取别人的意见。此处作状语应用副词carefully表示"认真地"。故填carefully。
42.句意:其次,你应该了解你的同学的好恶,与他们相处得很好。get on well with固定短语,"和……好好相处",故填with。
43.句意:只有这样,你才能认识更多不同的人,并向他们展示你同样友好。"get to know more different people"和"show them that you are just as friendly"构成并列关系,所以此处应用连词and。故填and。
44.句意:最后但并非最不重要的是,参加更多的课外活动,这将帮助你结交更多的朋友。 will help you make more friends 是限制性定语从句,修饰前面整个句子,在从句中作主语,应用关系代词which或that。故填which/that。
45.句意:没有必要过分担心。there's no need to do固定短语,"没有必要做某事",此处应用to do不定式。故填to worry。
五、第三部分写作(共两节,满分40分)
46.(2023高一上·中牟期中)第一节
假如你是一名中国交换生,正在新西兰学习英语。请你写一篇英文发言稿,向班级同学介绍自己喜欢的一项体育运动。内容包括:
1.介绍该运动项目;
2.你喜欢它的过程;
3.它带给你的益处。
注意:
1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
【答案】One possible version:
Hello, everyone
I'm glad to introduce myself to you. As for my favorite sport, I'd say it's swimming.
I was often taken to the pool by my father/mother when I was young. Whenever I saw myfather/mother swimming in the pool, I couldn't help following him/her bravely. Later, I becameinterested in swimming. The reason why I like swimming is that I feel it fun to swim. Besides, Iconsider it a good way to relax myself. What is more, I become stronger and stronger throughswimming.
That's all. Thank you.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以一名中国交换生的身份 写一篇英文发言稿,向班级同学介绍自己喜欢的一项体育运动。 写作背景:你 正在新西兰学习英语。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括: 1.介绍该运动项目;2.你喜欢它的过程;3.它带给你的益处。 提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm glad to introduce myself to you.运用了不定式作原因状语;I was often taken to the pool by my father/mother when I was young. 运用了被动语态,运用了时间状语从句;Whenever I saw myfather/mother swimming in the pool, I couldn't help following him/her bravely. 运用了时间状语从句;The reason why I like swimming is that I feel it fun to swim. 运用了限制性定语从句,表语从句。
47.(2023高一上·中牟期中)第二节阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
One day Han Meimei went to school after breakfast. She went to school bybike since her school was not far away from home. The air was fresh and clean,and the birds sang beautiful songs in the woods on both sides of the road. Shethought for her homework last night and her lessons this morning as she rodealong.
She was riding over the corner when she suddenly heard a baby crying. Aftershe searched for a while, she found it under a tree. The baby lay in a basket,covered with a coat, thirsty and hungry. She was nearly late for school now.
注意:1.续写词数应为80词左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
She looked around, but could see nobody.
Paragraph 2:
What could she do
【答案】One possible version:
She looked around, but could see nobody. She went forward and bentdown to calm the baby. and the baby gradually calm down and began tosleep. She had to stay there and waited for the baby's parents. Abouttwenty minutes passed, still no one came for the missing baby. 43w
Para.2:
What could she do She thought for a moment, and finally decided tosend the baby to the police. So she carried the baby with an arm, andtook her bike along with the other. Five minutes later, she reached thepolice station, left the baby there and went for school. She was late forschool that day. but she still felt happy. 59w
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了一天清晨,学生韩梅梅在上学的路上突然听到婴儿的哭声。她找了一会儿,发现一个婴儿躺在篮子里又渴又饿。但现在她上学快迟到了,环顾四周也没看到任何人。段落续写:①由第一段首句内容"她环顾四周,但没看见任何人。"可知,第一段可描写韩梅梅安抚婴儿情绪并陪着等待父母的场景。②由第二段首句内容"她能怎么办呢 "可知,本段可描写韩梅梅最终决定把婴儿送到警察局。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如:She went forward and bentdown to calm the baby. and the baby gradually calm down and began tosleep.运用了并列句;She thought for a moment, and finally decided to send the baby to the police. 运用了不定式作宾语;She was late forschool that day. but she still felt happy. 运用了转折并列句。
1 / 1