2023-2024学年北京市海淀区高一上学期期末考试英语试卷(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)

文档属性

名称 2023-2024学年北京市海淀区高一上学期期末考试英语试卷(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)
格式 zip
文件大小 130.6KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-01-22 22:52:53

文档简介

海淀区高一年级练习
英 语
考生须知 1.本试卷共8页,共四部分,57道小题。满分100分。考试时间90分钟。 2.在试卷和答题纸上准确填写学校名称、班级名称、姓名。 3.答案一律填涂或书写在答题纸上, 在试卷上作答无效。 4.在答题纸上, 选择题用2B 铅笔作答, 其余题用黑色字迹签字笔作答。 5.考试结束, 请将本试卷和答题纸一并交回。
第一部分:听力理解(共三节,20分)
第一节(共5小题;每小题1分,共5分)
听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。
1. What is the probable relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Father and daughter. C. Teacher and student.
2. What is the man interested in
A. Study tours. B. English courses. C. Summer camps.
3. Where does the conversation probably take place
A. At a post office. B. In an airplane. C. At an airport.
4. What are the speakers talking about
A. Tourism. B. Technology. C. Transportation.
5. What was the discussion about in the English class
A. The power of language. B. The art of communication. C. The impact of social media.
第二节(共7小题;每小题1分,共7分)
听下面3段对话。每段对话后有几道小题,从每题所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有5秒钟的时间来阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话你将听两遍。
听第6段材料,回答第6至7 小题。
6. Why does the woman make the phone call
A. To ask for advice. B. To make an appointment. C. To provide information.
7. When will the woman see the doctor
A. On Monday. B. On Saturday. C. On Tuesday.
听第7段材料,回答第8至9 小题。
8. What difficulty does the man have
A. Choosing a research topic. B. Reading the textbooks. C. Finding group members.
9. What suggestion does the woman give to the man
A. Reviewing the outline. B. Organizing the notes. C. Reading previous assignments.
听第8段材料,回答第10至12小题。
10. Who does the woman usually talk to on the phone
A. Her teacher. B. Her friend. C. Her mom.
11. Why did the math teacher call the woman
A. To encourage her to work hard.
B. To congratulate her on her success.
C. To remind her of a math competition.
12 What is the man probably doing
A. Conducting a survey. B. Having a job interview. C. Sharing personal experiences.
第三节(共5小题; 每小题1分,共5分)
听下面一段独白,完成第13至 17 五道小题,每小题仅填写一个词。 听独白前,你将有 20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段独白你将听两遍。
How to Take Effective Notes While Listening
Focus on key information ·Listen for main ideas, ____ details, and key vocabulary ·Write down keywords or phrases that stand out to you
Develop a note-taking ____ ·Use abbreviations, ____, or create a shorthand style ●Organize your notes in a structured manner
Make use of visual aids ·Use diagrams, charts, or mind maps to ____ information Use different colors to____ important points
第四节(共3小题;每小题1分,共3分)
听下面一段独白,回答第18 至 20 小题。听独白前,你将有20 秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段独白你将听三遍。
18. Who is the speaker
19. What benefit might volunteering bring to volunteers (List one benefit mentioned.)
20. What is the speaker’s recent project about
第二部分:知识运用(共三节,30分)
第一节(共 10小题; 每小题1.5 分, 共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
Yes Day
My friends and I were having breakfast at a Mexican holiday resort (旅游胜地) while enjoying the cool sea breeze. It promised to be another ___1___ day, as we embraced the break from our busy routine.
We were looking over the list of the resort’s activities. After we ___2___to convince (说服) each other of what would be best to do, I said, “Let’s have a YES DAY and say yes to EVERY activity, even if it’s not in our comfort zone. Let’s ___3___ and enjoy ourselves in unexpected ways.”
I hate ___4___ , but the zipline over the resort was at the top of our list. I was scared when I climbed into position. I wanted to back out, but my friends cheered me on. So, I jumped off the platform and screamed the whole way down. But I was glad I ___5___ it. Besides the ___6___, I also appreciated the amazing views. Thankfully, I didn’t say no, otherwise I would have missed this wonderful experience.
My friend Katie, who didn’t want to do karaoke, also had to face her ___7___ of being the center of attention. We danced and sang, laughing all night long. We were ___8___ brave enough to attend a wedding party and danced on a glass topper over a swimming pool.
We still talk about our magical Yes Day! When we see the photos from that magical time, we are so happy. In fact, we may miss so much if we only ___9___ what we are comfortable doing. I believe we all___10___ Yes Days.
1.
A. interesting B. relaxing C. inspiring D. rewarding
2.
A. failed B. agreed C. managed D. decided
3.
A. help B. relieve C. challenge D. appreciate
4.
A. sports B. changes C. surprises D. heights
5.
A. did B. had C. got D. won
6.
A. pride B. pain C. anxiety D. excitement
7.
A. shame B. fear C. regret D. loneliness
8.
A. even B. just C. almost D. still
9.
A. put off B. give up C. stick to D. turn to
10.
A. want B. need C. enjoy D. remember
第二节(共10小题; 每小题1.5 分, 共15分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题纸指定区域作答。
A
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
A school festival is an exciting event ___11___ brings together students, teachers and the wider community in a celebration of talent, creativity and unity. The school grounds are changed ___12___ a centre of colorful decorations, lively music and a wide range of ___13___ (activity). Students show their skills and passions through various performances. Booths and stalls(摊位) are set up to offer games,food and crafts, creating an atmosphere of fun and enjoyment. The festival serves as an opportunity for students to express ___14___ (they), learn new things, and build connections.
B
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
A special birthday party ___15___ (hold) on Wednesday at Chongqing Zoo for twin giant pandas Xiong Xiaokai and Mao Xiaoyu, who both turned two years old. The party invited their roommates, another twin panda brothers Xingxing and Chenchen, as special guests. The event also attracted crowds of over a thousand ___16___ (join) the birthday celebration. At 8 am on Wednesday, four pandas enjoyed the birthday cake ___17___ (make) from bamboo shoots and grapes by the keepers in their outdoor enclosure(围场).
C
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
When a friend comes to you after a ___18___ (stress) day, how do you comfort him/her Do you let him/her complain Do you pour him/her a glass of milk Those could work. But a new study___19___ (suggest) that a very effective technique is also simple and easy hugging. Michael Murphy and his team wanted to know ___20___ hugging could help cope with stress or not They did some research and found that individuals who received a hug after a conflict were less negatively affected compared to those who didn’t.
第三部分:阅读理解(共一节,24分)
第一节(共12小题; 每小题2分,共24分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
Whether you’re brand new to hiking or looking to discover your next favorite trail (路线), hiking apps might be the tool to help you get there. Take a look at the list below and choose one that meets your needs.
1 G-GPS
G-GPS is one of the most popular navigation (导航) tools designed for remote mountainous areas. For some hikers, dependable maps and an easily searchable trail database are a must for a hiking app. G-GPS has both, which makes it a great option for beginners and expert hikers alike. It provides data like pace, distance and increased height. Moreover, it works fine when you’re offline and without cell service.
If you’re a fan of cold-temperature hiking, this app’s paid version ($40) has a winter map choice that displays features to help navigate in snowy weather.
2. P-Finder
Many hikers tend to have the experience of standing on a peak, looking at another mountain and wondering “What peak is that ”
If you’d like to avoid the problem, P-Finde might be the app for you. It takes the guesswork out of your exploration, thanks to its unique offering: a 360° view of mountain peaks and their names from your current location, requiring no Internet connection. Plus, all levels of hikers can use it, especially for finding new peaks to hike.
Added bonus: The app has some practical functions, which allow you to take some breathtaking shots and then automatically (自动地) label each peak with its correct name.
You can buy the app for $5 on its official website.
3. N-Land
N-Land Digital is a Canadian nonprofit that helps expert hikers to learn more about their local history and the Indigenous territories (土著领地).
By entering your address, a number of links will appear with the names of different Indigenous nations. Clicking on those links, you will be taken to a page specifically about that nation, language, or treaty, where you can view some sources, give feedback, and learn a little more. You can even do this if you’re offline. This app is an ongoing project, and maps of new territories are regularly added.
You’ll likely want to use this app together with another app such as A-Trails or V-Ranger, if you’re also seeking navigational help.
21 Which app can provide a whole view of mountain peaks
A. G-GPS. B. P-Finder. C. N-Land. D. A-Trails.
22. What do the three apps have in common
A. They suit all levels of hikers.
B. They should be used with other apps.
C. They are free of charge in the app stores.
D. They can be used without Internet connection.
23. What can we learn from the passage
A. G-GPS is a must for hikers due to its database.
B. P-Finder can automatically take a photo for users.
C. N-Land can increase users’ knowledge of the land.
D. V-Ranger can attach the correct name to each location.
24. What is the purpose of the passage
A. To recommend apps for hikers. B. To introduce various hiking trails.
C. To encourage people to go hiking. D. To compare different kinds of apps.
B
As a clueless freshman, I waltzed into my first creative writing course by accident, thinking it was a literature class on how to read stories, not how to write them.
When the teacher introduced the course, I realized my mistake. The credits I earned from the course wouldn’t count toward my major. By the end of the session, however, I decided that I had to be a part of the course. Perhaps, as a lifelong reader, I was eager to understand how stories worked their magic.
But taking the class would be impossible: I wasn’t even on the waitlist. That’s when the teacher asked for a volunteer to submit the first workshop story.
Silence blanketed the room. No one risked eye contact. Whoever volunteered would have to write a whole story in a week. Perhaps they, like me, had never written one before.
Seizing my chance, I raised my hand and asked, “If I go first, will you give me a spot in the class ” He said he would.
So, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite.
Years later, I’d completed a degree in creative writing and was working on a novel when a literary agent (经纪人) asked to read the first 50 pages of my draft. But I wasn’t comfortable showing her anything; the novel was far from done.
Throughout graduate school, I’d been advised many times not to contact agents until I have a complete draft. In the meanwhile, I knew the beginning of my story was attractive and that the agent might not remember me after a year.
So, once again, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite. I sent her the first three chapters. A month later, she signed me on the strength of those chapters alone. She has since seen me through the publication of three novels.
Determination, focus, perseverance—the qualities that I consider crucial in getting me into Stanford no doubt helped me become the novelist I am today. And yet if I’d trained my gaze only on the path ahead, I would have missed so many happy accidents, so many beautiful opportunities to look up, raise my hand, and say yes.
25. What made the author finally decide to take the course
A. The popularity of the course.
B. Her curiosity about story writing.
C. Her confidence in her writing skills.
D. The need to get credits for her degree.
26. The author volunteered to write the first workshop story to
A. challenge herself B. impress the teacher
C. display her talent D. win a place in the class
27. The author sent her first three chapters to the agent because
A. her friends advised her to do so
B her story was attractive to readers
C. the agent asked her to turn in the work
D. she wanted to get the chance of publication
28. What does the passage mainly tell us
A. Action speaks louder than words.
B. Chance favors only the prepared mind.
C. Success comes to those who will and dare.
D. Confidence leads to growth and fulfillment.
C
Sportsmanship is the cornerstone of competitive sports, representing the principles of fair play, respect and honesty. It goes beyond winning and losing, emphasizing the importance of moral behavior, respecting each other, and fellowship.
At the heart of sportsmanship lies the concept of fair play. It fosters (培养) a culture of rule-following, fair judgment, and equal opportunities for all participants. Fair play encourages athletes to compete with integrity, showing honesty and accepting the outcomes gracefully. It fosters an environment where cheating, unsportsmanlike and rude behavior are discouraged. By upholding fair play, athletes develop a sense of morality (道德) and a strong character that extends beyond the field of sports.
Sportsmanship also includes respect and empathy (共情), creating an environment that encourages understanding and camaraderie. Athletes show respect for opponents, officials, and teammates, recognizing their contributions and valuing their abilities. They appreciate the various backgrounds, skills and perspectives that athletes from different teams bring to the game. Through respect and empathy, sportsmanship bridges gaps, promotes inclusivity and fosters a sense of unity among athletes and fans alike.
Sportsmanship is shown by athletes who act as role models, inspiring others with their conduct on and off the field. When athletes display sportsmanship, they send a powerful message to young fans, teaching them the importance of fair play, respect and moral behavior. This positive influence extends to society as a whole, where sportsmanship can shape attitudes, values and behaviors beyond the field of sports. By upholding the principles of sportsmanship, athletes contribute to a healthier, more caring society.
Sports organizations, coaches and educators play an important role in promoting sportsmanship. They should foster an environment that encourages fair play, respect and honesty. Emphasizing sportsmanship in training programs and competitions helps athletes develop a strong moral compass,empowering them to make moral choices both in sports and in life. Furthermore, fans and audience should also welcome sportsmanship, creating a positive atmosphere that encourages fair competition and respect for all participants.
Sportsmanship is the bedrock of competitive sports, emphasizing the values of fair play and respect. It improves the sporting experience, fosters unity and shapes athletes into responsible and caring individuals. By promoting sportsmanship, we can create a sporting culture where victories are celebrated but fairness, respect and the spirit of the game take center stage.
29. What does the underlined word “camaraderie” mean in Paragraph 3
A. Friendship. B. Leadership. C. Contribution. D. Competition.
30. What are Paragraphs 2 and 3 mainly about
A. How sportsmanship is understood. B. Why sportsmanship is stressed.
C. When sportsmanship is shaped. D. Where sportsmanship is treasured.
31. What can be learned from Paragraph 5
A. Athletes should be trained to make moral choices.
B. Audience could influence athletes’ performance in sports.
C. Promoting sportsmanship requires everyone’s contribution.
D. Officials should take a lead in creating a positive atmosphere.
32. What is the best title for this passage
A. Sportsmanship:Advantages of Doing Sports
B. Sportsmanship:Spirit of Fair Play and Respect
C. Showing Sportsmanship:Qualities of a Good Player
D. Teaching Sportsmanship:Values of Honesty and Courage
第四部分:书面表达(共两节,26分)
第一节(共4小题; 第53—55小题各2分,第56小题5分,共11分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。请在答题卡指定区域作答。
Are You a Scanner
“I can never stick to anything.”
“I get bored as soon as I know how to do something.”

If you’ve ever said these to yourself, chances are good that you’re a Scanner. Unlike those people who seem to find and be satisfied with one area of interest, you’re born to be interested in many things. Instead of a disability to be overcome by a strong will, it is actually an exceptional gift, a whole new way of thinking.
Intense curiosity about many unrelated subjects is the most basic characteristics of a Scanner. Scanners are indeed unique beings, and they may not even recognize themselves because they seldom meet others like them. How do you know if you’re a Scanner Let’s start by defining who isn’t one.
Those who find fulfillment in one field are called Divers. Examples of Divers include professional musicians, scientists, mathematicians, and others deeply involved in their fields. Scanners constantly seek new horizons, while Divers find satisfaction within their field.
To Scanners the world is like a big candy store full of fascinating opportunities, and they reach out and stuff their pockets excitedly. However, this may not last forever. As kids, most Scanners have been having a great time! At school no one objects to their many interests, because every hour of every student’s school day is devoted to a different subject. But at some point in high school or soon after, everyone is expected to make a choice, and that’s when Scanners run into trouble. While some people happily narrow down to one subject, Scanners simply can’t. Conventionally, if you’re a jack-of-all-trades, you’ll be a master of none.
Identifying yourself as a Scanner means changing the way you see yourself in the world. It starts with understanding that you should stop trying to fit into the accepted norm at once and begin learning about who you really are.
In conclusion, if you’re a Scanner, embrace your unique nature. Your diverse interests are a gift, not a weakness.
33. What is the most basic characteristic of a Scanner
________________________________________________
34. Why do Scanners run into trouble when they grow up
________________________________________________
35. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.Identifying yourself as a Scanner means you should change the way you see the world.
________________________________________________
36. Are you a Diver or a Scanner How would you embrace your unique nature (In about 40 words)
________________________________________________
第二节(15分)
37. 春节将至,你最近浏览某英语论坛时注意到关于“云过节”的热烈讨论。请就此话题回帖,内容包括:
1. 发表看法;
2. 阐明理由。
注意:词数100词左右。
Search
What do you think of celebrating festivals online
Answer Follow · 18 Request
Answer
Kathy·Follow
Updated Jan 10
Personally, I find it to be a practical solution. As a student studying abroad, I often rely on virtual celebrations to stay connected with my family...(more)
Upvote·1
Mike·Follow
Former Self Employed·Updated Jan 13
I understand the convenience factor but I value face-to-face gatherings more, as nothing can replace the joy and warmth that come from being physically present with loved ones (more)
Upvote
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________海淀区高一年级练习
英 语
考生须知 1.本试卷共8页,共四部分,57道小题。满分100分。考试时间90分钟。 2.在试卷和答题纸上准确填写学校名称、班级名称、姓名。 3.答案一律填涂或书写在答题纸上, 在试卷上作答无效。 4.在答题纸上, 选择题用2B 铅笔作答, 其余题用黑色字迹签字笔作答。 5.考试结束, 请将本试卷和答题纸一并交回。
第一部分:听力理解(共三节,20分)
第一节(共5小题;每小题1分,共5分)
听下面5段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。
1. What is the probable relationship between the two speakers
A. Classmates. B. Father and daughter. C. Teacher and student.
2. What is the man interested in
A. Study tours. B. English courses. C. Summer camps.
3. Where does the conversation probably take place
A. At a post office. B. In an airplane. C. At an airport.
4. What are the speakers talking about
A. Tourism. B. Technology. C. Transportation.
5. What was the discussion about in the English class
A. The power of language. B. The art of communication. C. The impact of social media.
第二节(共7小题;每小题1分,共7分)
听下面3段对话。每段对话后有几道小题,从每题所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有5秒钟的时间来阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话你将听两遍。
听第6段材料,回答第6至7 小题。
6. Why does the woman make the phone call
A. To ask for advice. B. To make an appointment. C. To provide information.
7. When will the woman see the doctor
A. On Monday. B. On Saturday. C. On Tuesday.
听第7段材料,回答第8至9 小题。
8. What difficulty does the man have
A. Choosing a research topic. B. Reading the textbooks. C. Finding group members.
9. What suggestion does the woman give to the man
A. Reviewing the outline. B. Organizing the notes. C. Reading previous assignments.
听第8段材料,回答第10至12小题。
10. Who does the woman usually talk to on the phone
A. Her teacher. B. Her friend. C. Her mom.
11. Why did the math teacher call the woman
A. To encourage her to work hard.
B. To congratulate her on her success.
C. To remind her of a math competition.
12. What is the man probably doing
A. Conducting a survey. B. Having a job interview. C. Sharing personal experiences.
第三节(共5小题; 每小题1分,共5分)
听下面一段独白,完成第13至 17 五道小题,每小题仅填写一个词。 听独白前,你将有 20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段独白你将听两遍。
How to Take Effective Notes While Listening
Focus on key information ·Listen for main ideas, ____ details, and key vocabulary ·Write down keywords or phrases that stand out to you
Develop a note-taking ____ ·Use abbreviations, ____, or create a shorthand style ●Organize your notes in a structured manner
Make use of visual aids ·Use diagrams, charts, or mind maps to ____ information Use different colors to____ important points
第四节(共3小题;每小题1分,共3分)
听下面一段独白,回答第18 至 20 小题。听独白前,你将有20 秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段独白你将听三遍。
18. Who is the speaker
19. What benefit might volunteering bring to volunteers (List one benefit mentioned.)
20. What is the speaker’s recent project about
第二部分:知识运用(共三节,30分)
第一节(共 10小题; 每小题1.5 分, 共15分)
阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
Yes Day
My friends and I were having breakfast at a Mexican holiday resort (旅游胜地) while enjoying the cool sea breeze. It promised to be another ___1___ day, as we embraced the break from our busy routine.
We were looking over the list of the resort’s activities. After we ___2___to convince (说服) each other of what would be best to do, I said, “Let’s have a YES DAY and say yes to EVERY activity, even if it’s not in our comfort zone. Let’s ___3___ and enjoy ourselves in unexpected ways.”
I hate ___4___ , but the zipline over the resort was at the top of our list. I was scared when I climbed into position. I wanted to back out, but my friends cheered me on. So, I jumped off the platform and screamed the whole way down. But I was glad I ___5___ it. Besides the ___6___, I also appreciated the amazing views. Thankfully, I didn’t say no, otherwise I would have missed this wonderful experience.
My friend Katie, who didn’t want to do karaoke, also had to face her ___7___ of being the center of attention. We danced and sang, laughing all night long. We were ___8___ brave enough to attend a wedding party and danced on a glass topper over a swimming pool.
We still talk about our magical Yes Day! When we see the photos from that magical time, we are so happy. In fact, we may miss so much if we only ___9___ what we are comfortable doing. I believe we all___10___ Yes Days.
1.
A. interesting B. relaxing C. inspiring D. rewarding
2.
A. failed B. agreed C. managed D. decided
3.
A. help B. relieve C. challenge D. appreciate
4.
A. sports B. changes C. surprises D. heights
5.
A. did B. had C. got D. won
6.
A. pride B. pain C. anxiety D. excitement
7.
A. shame B. fear C. regret D. loneliness
8.
A. even B. just C. almost D. still
9.
A. put off B. give up C. stick to D. turn to
10.
A. want B. need C. enjoy D. remember
【答案】1. B 2. A 3. C 4. D 5. A 6. D 7. B 8. A 9. C 10. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述作者和朋友们度假时走出舒适圈,直面自己的恐惧参加各项活动,最后获得了不一样的体验的故事。
【1题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这很可能又是一个放松的日子,因为我们逃离忙碌的日常生活,欣然享受休息时间。A. interesting有趣的;B. relaxing令人放松的;C. inspiring鼓舞人心的;D. rewarding有益的,值得做的。根据“as we embraced the break from our busy routine”可知,从繁忙的日常事务中解脱,享受休闲时光,应是令人放松,故选B。
2题详解】
考查动词词义辨析。句意:在我们没能说服对方什么是最好的做法之后,我说:“让我们度过一个‘YES DAY’,对每一项活动都说‘是’,即使它不在我们的舒适区。”A. failed失败,未能;B. agreed同意;C. managed管理,设法做成;D. decided决定。根据下文作者的提议“Let’s have a YES DAY and say yes to EVERY activity”可知,作者和朋友们都没能说服对方,故作者提议对每一项活动都说“yes”,fail to do sth“没能做某事”,故选A。
【3题详解】
考查动词词义辨析。句意:让我们以意想不到的方式挑战和享受自己。A. help帮助;B. relieve解除,减轻;C. challenge挑战;D. appreciate感激,欣赏。根据上文“even if it’s not in our comfort zone”可知,跳出自己的舒适圈,说明是挑战自己,故选C。
【4题详解】
考查名词词义辨析。句意:我讨厌高度,但度假村上空的滑索是我们的首选。A. sports运动;B. changes变化;C. surprises惊讶;D. heights高度。根据下文的转折“but the zipline over the resort was at the top of our list”和“I was scared when I climbed into position.(当我爬到合适的位置时,我很害怕)”可知,作者恐高,故选D。
【5题详解】
考查动词词义辨析。句意:但我很高兴我这么做了。A. did做;B. had有;C. got得到;D. won赢得。根据上文“So, I jumped off the platform and screamed the whole way down.(所以,我从平台上跳下来,一路尖叫)”可知,虽然恐高,作者成功完成了这项活动,故此处指“我很高兴我这么做了”,故选A。
【6题详解】
考查名词词义辨析。句意:除了刺激之外,我还欣赏了迷人的景色。A. pride骄傲,自豪;B. pain痛苦;C. anxiety焦虑;D. excitement兴奋,刺激。根据上文“screamed the whole way down”以及空后“I also appreciated the amazing views”可知,此处是描述作者从这项活动中的收获,作者一路尖叫,说明很刺激,故选D。
【7题详解】
考查名词词义辨析。句意:我的朋友Katie不想去卡拉OK,她也不得不面对成为焦点的恐惧。A. shame羞耻;B. fear恐惧;C. regret后悔;D. loneliness孤单。根据“who didn’t want to do karaoke”以及空后“of being the center of attention”可知,Katie不想去卡拉OK,故是害怕成为焦点,故选B。
【8题详解】
考查副词词义辨析。句意:我们甚至勇敢地参加了一个婚礼,在游泳池上方的玻璃屋顶上跳舞。A. even甚至;B. just只是;C. almost几乎,差不多;D. still仍然。上文提到作者和朋友都直面自己的恐惧完成各项活动,结合空后“brave enough”可知,此处表示递进关系,指他们甚至足够勇敢去参加了一个婚礼,在游泳池上方的玻璃屋顶上跳舞,故选A。
【9题详解】
考查动词短语辨析。句意:事实上,如果我们只坚持做自己觉得舒服的事情,我们可能会错过很多。A. put off推迟;B. give up放弃;C. stick to坚持;D. turn to求助于。结合上文“even if it’s not in our comfort zone”可知,作者和朋友们都走出各自的舒适区,获得了不一样的体验,故此处指“如果我们只坚持做自己觉得舒服的事情,我们可能会错过很多”,故选C。
【10题详解】
考查动词词义辨析。句意:我相信我们都需要“Yes Days”。A. want想要;B. need需要;C. enjoy喜欢,享受;D. remember记得。根据语境及上文“we may miss so much”可知,只做让自己舒服的事情会错过很多,故我们都需要“Yes Day”来走出舒适圈,故选B。
第二节(共10小题; 每小题1.5 分, 共15分)
阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题纸指定区域作答。
A
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
A school festival is an exciting event ___11___ brings together students, teachers and the wider community in a celebration of talent, creativity and unity. The school grounds are changed ___12___ a centre of colorful decorations, lively music and a wide range of ___13___ (activity). Students show their skills and passions through various performances. Booths and stalls(摊位) are set up to offer games,food and crafts, creating an atmosphere of fun and enjoyment. The festival serves as an opportunity for students to express ___14___ (they), learn new things, and build connections.
【答案】11. that##which
12. into 13. activities
14. themselves
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学校节日的意义和作用。
【11题详解】
考查定语从句。句意:学校节日是一个激动人心的活动,将学生、教师和更广泛的社区聚集在一起,庆祝人才、创造力和团结。分析句子可知,空处应填关系代词,引导限制性定语从句,并在从句中作主语,先行词为event,指代物,故用that或which都可以。故填that/which。
【12题详解】
考查介词。句意:学校的场地变成了一个中心,有五颜六色的装饰、生动的音乐和各种各样的活动。be changed into“被变成”为固定短语。故填into。
【13题详解】
考查名词。句意:学校的场地变成了一个中心,有五颜六色的装饰、生动的音乐和各种各样的活动。a range of“一系列”,后接可数名词复数形式。故填activities。
【14题详解】
考查反身代词。句意:这个节日为学生们提供了一个表达自我、学习新事物和建立联系的机会。express oneself“表达自己”为固定短语。故填themselves。
B
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
A special birthday party ___15___ (hold) on Wednesday at Chongqing Zoo for twin giant pandas Xiong Xiaokai and Mao Xiaoyu, who both turned two years old. The party invited their roommates, another twin panda brothers Xingxing and Chenchen, as special guests. The event also attracted crowds of over a thousand ___16___ (join) the birthday celebration. At 8 am on Wednesday, four pandas enjoyed the birthday cake ___17___ (make) from bamboo shoots and grapes by the keepers in their outdoor enclosure(围场).
【答案】15. was held
16. to join
17. made
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了重庆动物园为一对大熊猫举办生日宴会。
15题详解】
考查时态语态和主谓一致。句意:周三,重庆动物园为两岁大的双胞胎大熊猫“熊晓开”和“猫晓域”举办了一场特别的生日派对。根据时间状语on Wednesday可知,句子应用一般过去时。句子主语party为单数名词,且与动词hold构成逻辑上的被动关系,故用一般过去时的被动语态,be用was。故填was held。
【16题详解】
考查不定式。句意:该活动还吸引了超过一千人参加生日庆祝活动。分析句子可知,crowds of over a thousand和动词join之间是主动关系,空处应用不定式作宾语补足语。故填to join。
【17题详解】
考查非谓语。句意:星期三早上8点,四只熊猫在户外围栏里享用饲养员用竹笋和葡萄做成的生日蛋糕。分析句子可知,make与被修饰词cake之间构成逻辑上的被动关系,故空处应用过去分词在句中作后置定语。故填made。
C
阅读下列短文,根据短文内容或括号内所给词的恰当形式填空。
When a friend comes to you after a ___18___ (stress) day, how do you comfort him/her Do you let him/her complain Do you pour him/her a glass of milk Those could work. But a new study___19___ (suggest) that a very effective technique is also simple and easy hugging. Michael Murphy and his team wanted to know ___20___ hugging could help cope with stress or not They did some research and found that individuals who received a hug after a conflict were less negatively affected compared to those who didn’t.
【答案】18. stressful
19. suggests
20. whether
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了安慰他人的非常的有效的方式就是拥抱。
【18题详解】
考查形容词。句意:当一个朋友在紧张的一天后来找你时,你如何安慰他/她?分析句子可知,空处应填形容词在句中作定语。stressful“紧张的”。故填stressful。
【19题详解】
考查时态。句意:但一项新的研究表明,一种有效的也是非常简单易行方法就是拥抱。句子表示现在的一般情况,应用一般现在时,句子主语为单数名词,故空处应用一般现在时第三人称单数形式。故填suggests。
【20题详解】
考查连接词。句意:迈克尔·墨菲和他的团队想知道拥抱是否有助于应对压力。根据句意及“or not”可知,空处应填连词whether引导宾语从句,whether or not“是否”。故填whether。
第三部分:阅读理解(共一节,24分)
第一节(共12小题; 每小题2分,共24分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
Whether you’re brand new to hiking or looking to discover your next favorite trail (路线), hiking apps might be the tool to help you get there. Take a look at the list below and choose one that meets your needs.
1. G-GPS
G-GPS is one of the most popular navigation (导航) tools designed for remote mountainous areas. For some hikers, dependable maps and an easily searchable trail database are a must for a hiking app. G-GPS has both, which makes it a great option for beginners and expert hikers alike. It provides data like pace, distance and increased height. Moreover, it works fine when you’re offline and without cell service.
If you’re a fan of cold-temperature hiking, this app’s paid version ($40) has a winter map choice that displays features to help navigate in snowy weather.
2. P-Finder
Many hikers tend to have the experience of standing on a peak, looking at another mountain and wondering “What peak is that ”
If you’d like to avoid the problem, P-Finde might be the app for you. It takes the guesswork out of your exploration, thanks to its unique offering: a 360° view of mountain peaks and their names from your current location, requiring no Internet connection. Plus, all levels of hikers can use it, especially for finding new peaks to hike.
Added bonus: The app has some practical functions, which allow you to take some breathtaking shots and then automatically (自动地) label each peak with its correct name.
You can buy the app for $5 on its official website.
3. N-Land
N-Land Digital is a Canadian nonprofit that helps expert hikers to learn more about their local history and the Indigenous territories (土著领地).
By entering your address, a number of links will appear with the names of different Indigenous nations. Clicking on those links, you will be taken to a page specifically about that nation, language, or treaty, where you can view some sources, give feedback, and learn a little more. You can even do this if you’re offline. This app is an ongoing project, and maps of new territories are regularly added.
You’ll likely want to use this app together with another app such as A-Trails or V-Ranger, if you’re also seeking navigational help.
21. Which app can provide a whole view of mountain peaks
A. G-GPS. B. P-Finder. C. N-Land. D. A-Trails.
22. What do the three apps have in common
A. They suit all levels of hikers.
B. They should be used with other apps.
C. They are free of charge in the app stores.
D. They can be used without Internet connection.
23. What can we learn from the passage
A. G-GPS is a must for hikers due to its database.
B. P-Finder can automatically take a photo for users.
C. N-Land can increase users’ knowledge of the land.
D. V-Ranger can attach the correct name to each location.
24. What is the purpose of the passage
A. To recommend apps for hikers. B. To introduce various hiking trails.
C. To encourage people to go hiking. D. To compare different kinds of apps.
【答案】21. B 22. D 23. C 24. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要为徒步旅行者推荐了几款应用程序。
【21题详解】
细节理解题。根据文章2. P-Finder部分第二段“It takes the guesswork out of your exploration, thanks to its unique offering: a 360°view of mountain peaks and their names from your current location, requiring no Internet connection.(由于其独特的功能,它可以从您的探索中消除猜测:从您当前的位置360°查看山峰及其名称,无需连接互联网)”可知,P-Finder可以提供山峰的全景。故选B项。
【22题详解】
细节理解题。根据文章1. G-GPS部分第一段“Moreover, it works fine when you’re offline and without cell service.(此外,当你离线且没有手机服务时,它也能正常工作)”和2. P-Finder部分第二段“It takes the guesswork out of your exploration, thanks to its unique offering: a 360°view of mountain peaks and their names from your current location, requiring no Internet connection.(由于其独特的功能,它可以从您的探索中消除猜测:从您当前的位置360°查看山峰及其名称,无需连接互联网)”和3. N-Land部分第二段“You can even do this if you’re offline. (如果你处于离线状态,你甚至可以这样做)”可知,它们可以在没有互联网连接的情况下使用。故选D项。
【23题详解】
推理判断题。根据文章3. N-Land部分“N-Land Digital is a Canadian nonprofit that helps expert hikers to learn more about their local history and the Indigenous territories.(N-Land Digital是一家加拿大非营利组织,帮助专业徒步旅行者了解更多关于当地历史和土著领地的信息)”可知,N-Land可以增加用户对当地的了解。故选C项。
【24题详解】
推理判断题。根据文章第一段“Whether you’re brand new to hiking or looking to discover your next favorite trail, hiking apps might be the tool to help you get there. Take a look at the list below and choose one that meets your needs.(无论你是徒步旅行的新手,还是想发现下一条最喜欢的路线,徒步旅行应用程序都可能是帮助你到达目的地的工具。看看下面的列表,然后选择一个符合您需求的)”并结合下文对三个APP的介绍可知,文章的写作目的是为徒步旅行者推荐应用程序。故选A项。
B
As a clueless freshman, I waltzed into my first creative writing course by accident, thinking it was a literature class on how to read stories, not how to write them.
When the teacher introduced the course, I realized my mistake. The credits I earned from the course wouldn’t count toward my major. By the end of the session, however, I decided that I had to be a part of the course. Perhaps, as a lifelong reader, I was eager to understand how stories worked their magic.
But taking the class would be impossible: I wasn’t even on the waitlist. That’s when the teacher asked for a volunteer to submit the first workshop story.
Silence blanketed the room. No one risked eye contact. Whoever volunteered would have to write a whole story in a week. Perhaps they, like me, had never written one before.
Seizing my chance, I raised my hand and asked, “If I go first, will you give me a spot in the class ” He said he would.
So, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite.
Years later, I’d completed a degree in creative writing and was working on a novel when a literary agent (经纪人) asked to read the first 50 pages of my draft. But I wasn’t comfortable showing her anything; the novel was far from done.
Throughout graduate school, I’d been advised many times not to contact agents until I have a complete draft. In the meanwhile, I knew the beginning of my story was attractive and that the agent might not remember me after a year.
So, once again, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite. I sent her the first three chapters. A month later, she signed me on the strength of those chapters alone. She has since seen me through the publication of three novels.
Determination, focus, perseverance—the qualities that I consider crucial in getting me into Stanford no doubt helped me become the novelist I am today. And yet if I’d trained my gaze only on the path ahead, I would have missed so many happy accidents, so many beautiful opportunities to look up, raise my hand, and say yes.
25. What made the author finally decide to take the course
A. The popularity of the course.
B. Her curiosity about story writing.
C. Her confidence in her writing skills.
D. The need to get credits for her degree.
26. The author volunteered to write the first workshop story to
A. challenge herself B. impress the teacher
C. display her talent D. win a place in the class
27. The author sent her first three chapters to the agent because
A. her friends advised her to do so
B. her story was attractive to readers
C. the agent asked her to turn in the work
D. she wanted to get the chance of publication
28. What does the passage mainly tell us
A. Action speaks louder than words.
B. Chance favors only the prepared mind.
C. Success comes to those who will and dare.
D. Confidence leads to growth and fulfillment.
【答案】25. B 26. D 27. D 28. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者误打误撞选了一门创意写作课,通过第一个写研讨会故事为自己在班上赢得一席之地,之后又通过自己的敢拼敢闯的精神,和经纪人签约并出版了三部小说,成为今天的小说家。
【25题详解】
细节理解题。根据文章第二段“By the end of the session, however, I decided that I had to be a part of the course.Perhaps, as a lifelong reader, I was eager to understand how stories worked their magic. (然而,在课程结束时,我决定我必须参加课程。也许,作为一名终身读者,我渴望了解故事是如何发挥魔力的。)”可知,作者想知道故事如何发挥魔力,故她对故事写作的好奇心使她最终决定选修这门课。故选B项。
【26题详解】
细节理解题。根据文章第五段“Seizing my chance, I raised my hand and asked, “If I go first, will you give me a spot in the class ” He said he would. (抓住机会,我举起手问道:“如果我先去,你能在班上给我一个位置吗?”他说他会。)”可知,作者自愿写了第一篇工作坊的故事是为了在班上赢得一席之地。故选D项。
【27题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段“A month later, she signed me on the strength of those chapters alone. She has since seen me through the publication of three novels. (一个月后,她仅凭这些章节的力量就签下了我的名字。从那以后,她帮助我完成了三部小说的出版。)”可知,作者把她的前三章寄给了经纪人,因为她想获得出版的机会。故选D项。
【28题详解】
主旨大意题。根据文章第六段“So, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite. (所以,我没有低着头,避免眼神交流,而是做了相反的事情。)”和倒数第二段“So, once again, instead of keeping my head down and avoiding eye contact, I did the opposite. (所以,我又一次没有低着头,避免眼神交流,而是反其道而行之。)”和最后一段“Determination, focus, perseverance—the qualities that I consider crucial in getting me into Stanford no doubt helped me become the novelist I am today. (决心、专注、毅力——这些我认为对我进入斯坦福至关重要的品质无疑帮助我成为今天的小说家。)”可知,作者敢闯敢拼的精神和她一直的坚持成就了她的现在,故文章主要想告诉我们:成功属于那些有意志和勇气的人。故选C项。
C
Sportsmanship is the cornerstone of competitive sports, representing the principles of fair play, respect and honesty. It goes beyond winning and losing, emphasizing the importance of moral behavior, respecting each other, and fellowship.
At the heart of sportsmanship lies the concept of fair play. It fosters (培养) a culture of rule-following, fair judgment, and equal opportunities for all participants. Fair play encourages athletes to compete with integrity, showing honesty and accepting the outcomes gracefully. It fosters an environment where cheating, unsportsmanlike and rude behavior are discouraged. By upholding fair play, athletes develop a sense of morality (道德) and a strong character that extends beyond the field of sports.
Sportsmanship also includes respect and empathy (共情), creating an environment that encourages understanding and camaraderie. Athletes show respect for opponents, officials, and teammates, recognizing their contributions and valuing their abilities. They appreciate the various backgrounds, skills and perspectives that athletes from different teams bring to the game. Through respect and empathy, sportsmanship bridges gaps, promotes inclusivity and fosters a sense of unity among athletes and fans alike.
Sportsmanship is shown by athletes who act as role models, inspiring others with their conduct on and off the field. When athletes display sportsmanship, they send a powerful message to young fans, teaching them the importance of fair play, respect and moral behavior. This positive influence extends to society as a whole, where sportsmanship can shape attitudes, values and behaviors beyond the field of sports. By upholding the principles of sportsmanship, athletes contribute to a healthier, more caring society.
Sports organizations, coaches and educators play an important role in promoting sportsmanship. They should foster an environment that encourages fair play, respect and honesty. Emphasizing sportsmanship in training programs and competitions helps athletes develop a strong moral compass,empowering them to make moral choices both in sports and in life. Furthermore, fans and audience should also welcome sportsmanship, creating a positive atmosphere that encourages fair competition and respect for all participants.
Sportsmanship is the bedrock of competitive sports, emphasizing the values of fair play and respect. It improves the sporting experience, fosters unity and shapes athletes into responsible and caring individuals. By promoting sportsmanship, we can create a sporting culture where victories are celebrated but fairness, respect and the spirit of the game take center stage.
29. What does the underlined word “camaraderie” mean in Paragraph 3
A. Friendship. B. Leadership. C. Contribution. D. Competition.
30. What are Paragraphs 2 and 3 mainly about
A. How sportsmanship is understood. B. Why sportsmanship is stressed.
C. When sportsmanship is shaped. D. Where sportsmanship is treasured.
31. What can be learned from Paragraph 5
A. Athletes should be trained to make moral choices.
B. Audience could influence athletes’ performance in sports.
C. Promoting sportsmanship requires everyone’s contribution.
D. Officials should take a lead in creating a positive atmosphere.
32. What is the best title for this passage
A. Sportsmanship:Advantages of Doing Sports
B. Sportsmanship:Spirit of Fair Play and Respect
C. Showing Sportsmanship:Qualities of a Good Player
D. Teaching Sportsmanship:Values of Honesty and Courage
【答案】29. A 30. A 31. C 32. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了体育精神的内涵,它代表着公平竞争、尊重和诚实的原则。它超越了输赢,强调了道德行为、相互尊重和友谊的重要性。
【29题详解】
词义猜测题。根据文章第三段“Athletes show respect for opponents, officials, and teammates, recognizing their contributions and valuing their abilities. They appreciate the various backgrounds, skills and perspectives that athletes from different teams bring to the game. (运动员尊重对手、官员和队友,认可他们的贡献并重视他们的能力。他们欣赏来自不同团队的运动员为比赛带来的各种背景、技能和视角)”可知,运动精神使运动员们互相尊重,互相欣赏,这些志同道合的人可以互相理解,并增进友谊,故划线词所在句的意思应为“体育精神还包括尊重和同理心,能够创造一个鼓励理解和友谊的环境”,故划线词与Friendship“友谊”意思相近。故选A项。
【30题详解】
主旨大意题。根据文章第二段“At the heart of sportsmanship lies the concept of fair play.(体育精神的核心是公平竞赛的概念)”和第三段“Sportsmanship also includes respect and empathy, creating an environment that encourages understanding and camaraderie.(体育精神还包括尊重和同理心,创造一个鼓励理解和友谊的环境)”可知,这两段主要关于人们如何理解运动精神。故选A项。
【31题详解】
推理判断题。根据文章第五段“Sports organizations, coaches and educators play an important role in promoting sportsmanship.(体育组织、教练和教育工作者在促进体育精神方面发挥着重要作用)”及“Furthermore, fans and audience should also welcome sportsmanship, creating a positive atmosphere that encourages fair competition and respect for all participants.(此外,球迷和观众也应该欢迎体育精神,营造一种鼓励公平竞争和尊重所有参与者的积极氛围)”可知,提倡体育精神需要每个人的贡献。故选C项。
【32题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“Sportsmanship is the cornerstone of competitive sports, representing the principles of fair play,respect and honesty. It goes beyond winning and losing, emphasizing the importance of moral behavior,respecting each other, and fellowship.(体育精神是竞技体育的基石,代表着公平竞争、尊重和诚实的原则。它超越了输赢,强调了道德行为、相互尊重和友谊的重要性)”可知,文章主要介绍的是体育精神的内涵,故B项“体育精神:公平竞争和尊重的精神”适合作为文章的标题。故选B项。
第四部分:书面表达(共两节,26分)
第一节(共4小题; 第53—55小题各2分,第56小题5分,共11分)
阅读下面短文,根据题目要求用英文回答问题。请在答题卡指定区域作答。
Are You a Scanner
“I can never stick to anything.”
“I get bored as soon as I know how to do something.”

If you’ve ever said these to yourself, chances are good that you’re a Scanner. Unlike those people who seem to find and be satisfied with one area of interest, you’re born to be interested in many things. Instead of a disability to be overcome by a strong will, it is actually an exceptional gift, a whole new way of thinking.
Intense curiosity about many unrelated subjects is the most basic characteristics of a Scanner. Scanners are indeed unique beings and they may not even recognize themselves because they seldom meet others like them. How do you know if you’re a Scanner Let’s start by defining who isn’t one.
Those who find fulfillment in one field are called Divers. Examples of Divers include professional musicians, scientists, mathematicians, and others deeply involved in their fields. Scanners constantly seek new horizons, while Divers find satisfaction within their field.
To Scanners the world is like a big candy store full of fascinating opportunities, and they reach out and stuff their pockets excitedly. However, this may not last forever. As kids, most Scanners have been having a great time! At school no one objects to their many interests, because every hour of every student’s school day is devoted to a different subject. But at some point in high school or soon after, everyone is expected to make a choice, and that’s when Scanners run into trouble. While some people happily narrow down to one subject, Scanners simply can’t. Conventionally, if you’re a jack-of-all-trades, you’ll be a master of none.
Identifying yourself as a Scanner means changing the way you see yourself in the world. It starts with understanding that you should stop trying to fit into the accepted norm at once and begin learning about who you really are.
In conclusion, if you’re a Scanner, embrace your unique nature. Your diverse interests are a gift, not a weakness.
33. What is the most basic characteristic of a Scanner
________________________________________________
34. Why do Scanners run into trouble when they grow up
________________________________________________
35. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.Identifying yourself as a Scanner means you should change the way you see the world.
________________________________________________
36. Are you a Diver or a Scanner How would you embrace your unique nature (In about 40 words)
________________________________________________
【答案】33. The most basic characteristic of a Scanner is intense curiosity about many unrelated subjects.
34. They are expected to make a choice and narrow down to one subject, but they simply can't.
35. Identifying yourself as a Scanner means you should change the way you see the world. The statement is false because it suggests that identifying as a Scanner means changing the way you see the world, but this is not necessarily true. The article states that identifying as a Scanner means changing the way you see yourself in the world, not the world itself.
36. I am a Scanner. For my nature, I would explore various subjects and seek out individuals who share my curiosity. Instead of feeling ashamed about not having a single area of expertise, I would celebrate my diverse interests and use them in both personal and professional endeavors.
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要说明了多元兴趣者这种特殊人群的特点和天赋。
【33题详解】
细节理解题。根据第三段“Intense curiosity about many unrelated subjects is the most basic characteristics of a Scanner(对许多无关主题的强烈好奇心是多元兴趣者最基本特征)”可知,多元兴趣者最基本的特点是对许多无关主题的强烈好奇心,故填The most basic characteristic of a Scanner is intense curiosity about many unrelated subjects.
【34题详解】
细节理解题。根据第五段“But at some point in high school or soon after, everyone is expected to make a choice, and that’s when Scanners run into trouble. While some people happily narrow down to one subject, Scanners simply can’t.(但在高中的某个时候或不久之后,每个人都应该做出选择,这时多元兴趣者就会遇到麻烦。虽然有些人很乐意把范围缩小到一个主题,但多元兴趣者根本做不到)”可知,多元兴趣者长大后会遇上麻烦是因为他们被要求做出选择并缩小到一个主题,但他们根本做不到,故填They are expected to make a choice and narrow down to one subject, but they simply can't.
【35题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“Identifying yourself as a Scanner means changing the way you see yourself in the world.(让自己成为多元兴趣者意味着改变你在这个世界上看待自己的方式。)”可知,让自己成为多元兴趣者意味着改变你在这个世界上看待自己的方式,所以题目中的陈述“Identifying yourself as a Scanner means you should change the way you see the world. 让自己成为多元兴趣者意味着你应该改变看待世界的方式)”表达错误,文章指出,让自己成为多元兴趣者意味着改变你在世界上看待自己的方式,而不是世界本身,故填Identifying yourself as a Scanner means you should change the way you see the world. The statement is false because it suggests that identifying as a Scanner means changing the way you see the world, but this is not necessarily true. The article states that identifying as a Scanner means changing the way you see yourself in the world, not the world itself.
【36题详解】
阅读表达题。根据最后一段“In conclusion, if you’re a Scanner, embrace your unique nature. Your diverse interests are a gift, not a weakness(总之,如果你是一个多元兴趣者,拥抱你独特的天性。你多样化的兴趣爱好是天赋,而不是弱点)”可知,作为一个多元兴趣者,要拥抱自己独特的天性,因为多样化的兴趣爱好是天赋,而不是弱点,故填I am a Scanner. For my nature, I would explore various subjects and seek out individuals who share my curiosity. Instead of feeling ashamed about not having a single area of expertise, I would celebrate my diverse interests and use them in both personal and professional endeavors.
第二节(15分)
37. 春节将至,你最近浏览某英语论坛时注意到关于“云过节”的热烈讨论。请就此话题回帖,内容包括:
1. 发表看法;
2. 阐明理由。
注意:词数100词左右。
Search
What do you think of celebrating festivals online
Answer Follow · 18 Request
Answer
Kathy·Follow
Updated Jan 10
Personally, I find it to be a practical solution. As a student studying abroad, I often rely on virtual celebrations to stay connected with my family...(more)
Upvote·1
Mike·Follow
Former Self Employed·Updated Jan 13
I understand the convenience factor, but I value face-to-face gatherings more, as nothing can replace the joy and warmth that come from being physically present with loved ones (more)
Upvote
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 For me, celebrating festivals online is one of the best things technology brings to us.
Firstly, online celebration helps us maintain connection when distance keeps us away. When face-to-face gathering is not possible, video chat enables us to see and hear our beloved ones. Last Lantern Festival, while Dad was on a business trip in Yunnan, it didn't stop Mom and I from connecting with him. Through video chat, we cooked and had dinner together. Despite the three thousand kilometers between us, we felt close as if we were sitting next to each other in our dining room.
Secondly, we can explore more fun and diverse ways to celebrate traditional festivals online. For example, putting on VR headset, we can visit themed exhibitions, watch online performances, and even play games to learn more about the festival. The 3D virtual environment gives us a unique festival experience.
Online celebration breaks down the barrier of time and space, bringing people closer and enriching our festival experience. So why not embrace it
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生就英语论坛上“云过节”的话题进行回帖,发表自己的观点并阐明理由。
【详解】1.词汇积累
阻止某人做某事:stop sb. from doing→prevent sb. from doing
尽管:despite→in spite of
各种各样的:diverse→various
戴上:put on→wear
2.句式拓展
简单句变复合句
原句: Online celebration breaks down the barrier of time and space, bringing people closer and enriching our festival experience.
拓展句: Online celebration breaks down the barrier of time and space, which brings people closer and enrich our festival experience.
【点睛】【高分句型1】For me, celebrating festivals online is one of the best things technology brings to us.(运用了动名词作主语,省略that的定语从句)
【高分句型2】When face-to-face gathering is not possible, video chat enables us to see and hear our beloved ones.(运用了when引导的时间状语从句)
同课章节目录