2023-2024学年甘肃省庆阳市高一上学期期末考试英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年甘肃省庆阳市高一上学期期末考试英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 76.2KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-01-22 22:57:05

文档简介

庆阳第二中学2023—2024学年度第一学期期末考试
高一英语
注意事项:
1.本试卷分四部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;主观题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
3.本试卷命题范围:必修第一册+必修第二册。
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How will the speakers most probably go to the theater
A. By taxi. B. On foot. C. By bus.
2. Where is the pen probably
A. On the desk. B. In the bag. C. Beside the computer.
3. What are the speakers mainly talking about
A. New challenges. B. Stamp collecting. C. Their hobbies.
4. What does the man think of putting the folding table together
A. Interesting. B. Hard. C. Easy.
5. Where does the conversation most probably take place
A. In a beach hotel. B. At a home supply store. C. In the woman’s house.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why does the woman come to see the man
A. To make up one class.
B. To ask about her term paper.
C. To talk about computer technology.
7. What’s the date today
A. November 7th. B. November 13th. C. November 28th.
听第7段材料,回答第8至 10题。
8. What is the probable relationship between the speakers
A. Schoolmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.
9. What just happened to Charlie’s shirt
A He got a tea stain on it. B. He got blue paint on it. C. He lost it on the grass.
10. What will Charlie do after school
A. Buy a new shirt.
B. Wash his shirt himself.
C. Tell his mother what happened.
听第8段材料,回答第11 至 13题。
11. What part of the man’s body is hurting
A. The top of his head.
B. The right side of his face.
C. The left side of his mouth.
12. Where does the man decide to go
A. To a hospital.
B. To a dentist’s office.
C. To his regular doctor’s office.
13. How will the speakers go there
A. By bus. B. By bike. C. By car.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What’s the woman’s main purpose of visiting Quebec
A. To attend a wedding in Montreal.
B. To visit a college in Quebec City.
C. To go sightseeing in Quebec Province.
15. What is one of the woman’s worries about going to Montreal
A. She doesn’t speak English.
B. Her French isn’t very good.
C. The city is expensive.
16 What does the man advise the woman to do before the trip
A. Get in touch with her friends.
B. Learn more about the place.
C. Practice her French.
17. What does the man say about Quebec City
A. It was built in the 17th century.
B. It has many old buildings.
C. It’s the largest French-speaking city.
听第10段材料,回答第18 至20题。
18. Who are the listeners
A. Parents. B. Students. C. Teachers.
19. How can the listeners get the information about the procedures(手续)
A. From a brochure. B. From a doctor. C. From the speaker.
20. What does the speaker suggest the listeners do in the end
A. Go to the health center soon.
B. Offer their medical history to the doctor.
C. Make an early appointment with the health center.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Here is a timetable of courses in Children’s Palace.
Monday Space Course 19: 00-20: 00 (once a week for one month) Dr. Li (the teacher from Hope School) More knowledge about the outer space. Place: Room 106 Saturday Coconut Shell Carving (椰雕) Course 14: 00-16: 00 (once a week for three months) Hainan Coconut Shell Carving. Join us to learn it. Call Ms. Yao at 88882023. Place: Room 108
Wednesday Photography Course 18: 30-19: 30 (once a week for two months) Mr. Song will show you how to take good pictures. Bring your own camera. Place: Room 218 Sunday Chinese Shadow Puppetry (皮影戏) Course 15: 00-17: 30 (once a week for three months) Tell the story of Heroes of the Marshes (水浒传) by Mrs. Zhang. Place: Room 308
1. You can learn more about the outer space ________.
A. on Monday B. on Saturday
C. on Wednesday D. on Sunday
2. If you’re interested in Coconut Shell Carving, you can learn from ________.
A. Dr. Li B. Ms. Yao C. Mr. Song D. Mrs. Zhang
3. In ________, we can have the Photography Course.
A. Room 106 B. Room 108. C. Room 218 D. Room 308
B
Just a few days after his 18th birthday, Beijing 2022 gold medal winner Su Yiming received a surprise gift—a letter from Xi Jinping, President of the People’s Republic of China.
In the letter Xi expressed his congratulations to Su and other sportsmen in ice and snow sports for their great achievements at the Beijing Winter Olympics, hoping what they had achieved would encourage young Chinese to aim (立目标) high.
When Su first stepped onto a snowboard at the age of four, a future as a world-classs portsman seemed to be “a dream too big” for him. Little did he know that he would not only compete for his country but also take home gold. With the great excitement of winning an Olympic gold medal still fresh in his mind, Su wrote a letter to the president, telling him how lucky he felt to have made his dream come true.
Su still remembers what Xi wrote in the reply, “The new era is the time for young people to realize their dreams.”
“I have always kept those words in my mind,” Su said.
“ When I made up my mind to be a professional snowboarder, I know there is a big gap between my performance and that of the top sportsmen in the world. But I have been working hard to realize my dream. Now my story shows the fact that hard work will pay off.” Su said.
Su believes the sky is the limit. “Find the thing you love, believe in yourself and do yourvery best. Finally, your dream will come true.”
Now Su has his strong wish to win all the competitions in his sporting field.
4. What was the surprise gift Su Yiming got after his birthday
A. A gold medal. B. A letter.
C. A birthday cake. D. A snowboard.
5. Su wrote a letter to the president to ______.
A. express his excitement of realizing his dream
B. invite young Chinese to try snow sports.
C. encourage young Chinese to make big plans
D. congratulate Chinese sportsmen on their achievements
6. The underlined word “gap” in Paragraph 6 probably means ______.
A. agreement B. fight
C. relationship D. difference
7. Which of the following can be the best title for the passage
A. Ice and snow sports B. Aim high and win big
C. The secret to success D. Fight for a bright future
C
The Tomatina Festival(西红柿节) is a festival that is held in a town named Bunol in Spain on which people throw tomatoes for fun. It is held on the last Wednesday of August each year.
In 1945 during a parade(游行) in the town one day, young men who wanted to be in the parade started a fight in the town square. They used tomatoes as weapons(武器).This is the most popular story about how the Tomatina Festival started.
At around 10: 00a.m.on Wednesday, activities that are organized to celebrate the festival begin. The first one is climbing a pole with a ham on top. When a person is climbing, some people sing and dance. When the person drops the ham off the pole, the tomato fight starts. The tomatoes come from Extremadura. The tomatoes there are less expensive and are grown specially for the festival. The number of tomatoes used is about 150, 000. After exactly one hour, the fight ends. The whole square becomes red because there is tomato juice everywhere. Then hoses are used to clean the square and to wash away the tomato juice on people’s bodies. After that, the town goes back to the way it was.
The local government has made some rules for the safety of people. One of them is as follows: People have to squash(把……挤软) the tomatoes before throwing in order not to hurt other people.
The Tomatina Festival has inspired other similar celebrations in other parts of the world, for example, in the city of Dongguan, Guangdong Province, China, a tomato fight is held on October 19th.
8. During the Tomatina Festival in Spain, people throw tomatoes .
A. to show they are angry B. to make money C. for fun D. for exercise
9. The second paragraph is mainly about the the Tomatina Festival in Spain.
A. rules for B. activities during C. future of D. origin of
10. The Tomatina Festival is held .
A. in Extremadura B. in October C. near a river D. in August
11. What can we learn from this passage
A. The tomato fight in Spain lasts for a day.
B. The local government made rules in order to protect people.
C. The tomatoes used during the Tomatina Festival in Spain are expensive.
D. The tomato fight in Guangdong is on the same day as the Tomatina Festival in Spain.
D
In the world of digital health, Silicon Valley-based Mindstrong stands out. It has a remarkable team and tens of millions of funding. It also has a fascinating idea-its app, based on mental functioning research, can help detect troubling mental health patterns by collecting data on person’s smartphone usage-how quickly they type, for instance.
The company’s app collects information about how people are typing and runs it through a machine learning algorithm (计算程序) to determine which data can predict their emotional state. The idea is to use that data to establish a “normal” pattern-so it can be compared with someone’s typing habits on any given day. If the habits change, slower or more anxious than normal, the app can warn a health care provider.
The promise of this technology has made Mindstrong incredibly popular since it was launched last year; already more than a dozen counties in California have agreed to apply the company’s app to patients. Does the app live up to its promise There’s no way to tell. Almost no one outside the company has any idea whether it works, leading some experts to wonder if the technology is ready for the real world. “I wouldn’t waste all that time and money in the wild until they get sure that some of those things are as specific as they hope they are,” said Rosalind Picard, a researcher at MIT Media Lab, who is familiar with Mindstrongs work.
“It has passed the gold-standard clinical tests for depression and anxiety,” said Dr. Paul Dagum, the company’s founder. “We’re confident, and we’re already seeing some really exciting results.” Mindstrong officials said that among their most encouraging results is that its app can even predict how a person will feel next week, kind of like a weather app for your mood. “For a clinician(临床医生) or someone looking after a patient, they know that it could be very, very powerful,” Dagum said.
12. What can Mindstrong’s app do
A. Improve its users’ mental health. B. Get its users to type more quickly.
C. Discover its users’ mental state. D. Work out the causes of its users’ trouble.
13. What is the second paragraph mainly about
A. The ways of collecting data. B. The app’s working principle.
C. The analysis of typing habits. D. The development of the app.
14. What is Rosalind Picard’s attitude towards the app
A. Doubtful. B. Positive. C. Uncaring. D. Defensive.
15. What can we infer about Dagum’s opinion on the app
A. The app has a powerful effect on anxiety.
B. The app can also predict weather conditions.
C. Care providers could be supporters of the app.
D. Doctors benefit more from the app than their patients.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Facing our failures can be difficult, but it is valuable. Failures are not the endings, but the beginnings of learning experiences that can help inspire you onto the next success. ____16____.
·Admit Your Mistakes
The biggest difficulty we face in getting over our failures and turning them into successes is admitting we have made a mistake. If we don’t, we might be caught in a cycle of shame and self-doubt. ____17____.
·Make Good Use of Fear
Making a mistake, no matter how big or small it is, can be frightening. ____18____. But when we come to recognize that we can’t avoid fear, we can accept our mistakes, correct them, and move forward confidently.
·____19____
Sometimes, the best thing we can do when we fail is to ask someone to help us. We could be shy to reach out to others for help when we feel like we haven’t done our best. Telling people why you think you failed, and what you need help with is considered to be strength. Many people who have failed in their own ways will be there to lend a hand to help you achieve your goals.
·Plan for the Next Failure
____20____ . You are certain to fail again, but you don’t need to be afraid of failing. When you plan for failure, you are able to reduce the potential damage to the lowest possible level, and make it easier to move on to the next success.
A. Failure gives you a chance
B. Go to find someone for help
C. Fearful thoughts can disappoint you
D. I don’t see anything that I do as a failure or a success
E. We eat, we breathe, and we fail, so failure is a natural part of life
F. Read on if you are still confused how to find some form of success in your failures
G. However, after we admit we made a mistake, we can then make an effort to find a way out
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A little girl created a perfect gift for her mother’s birthday. It was a drawing of a ____21____ on white paper with the words “For mom: love, love, love” decorated with hearts. She folded (折叠) her letter, but then she ____22____ it.
For most people, that would be the ____23____ of this story, but this story had a different result. James Carrell ____24____ the letter. He had just called his mother, wishing her a happy birthday. After he hung up, Carrell saw the ____25____ on the ground outside of a hardware (五金器具) store in Manvel. “I realized it was a gift,” said Carrell. “I ____26____ it up and saw the flower and hearts. It really ____27____ me.” Carrell thought the letter would brighten someone’s day and that maybe he could find the ____28____, so he posted it on the Internet. The message moved a lot of people, ____29____ one man.
“I was sitting at my friend’s house and saw a man’s reply,” said Carrell.
The comments included one from Robert Alvarado. He wrote, “I can’t _____30_____ you found my baby’s letter.” Carrell reached Alvarado to _____31_____ the letter. It took a few days, but the men finally _____32_____ on Thursday night, one day after Alvarado’s wife’s birthday.
“_____33_____ the letter made it home,” said Alvarado “We are thankful for what James Carrell did.”
We often forget the power of _____34_____ things, but for this family from Alvin, Carrell’s small act left a(n) _____35_____ impression.
21. A. bird B. card C. cake D. flower
22. A. received B. sent C. lost D. posted
23. A. end B. part C. influence D. cause
24. A. wrote B. found C. remembered D. answered
25. A. paper B. cash C. bag D. tool
26. A. opened B. put C. gave D. made
27. A. satisfied B. frightened C. shocked D. touched
28. A. owner B. stranger C. hero D. finder
29. A. obviously B. extremely C. especially D. probably
30. A. forget B. believe C. understand D. pretend
31. A. read B. present C. return D. publish
32. A. left B. met C. stopped D. agreed
33. A. Naturally B. Suddenly C. Surprisingly D. Finally
34. A. little B. certain C. useless D. extra
35. A. unhappy B. lasting C. beneficial D. reasonable
第二节(共10 小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下列短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
There is so much more to learn____36____the interesting history and culture of the United Kingdom.____37____(study) the history of the country will make your visit much more____38____(enjoy) .The capital city London is a great place____39____(start), as it is____40____ancient port city____41____has a history dating all the way back to Roman times. There are countless historic sites to explore, and lots of____42____(museum) with ancient relics from all over the UK. The UK is a fascinating mix of history and modern culture, with both new____43____old traditions. If you keep your eyes open, you will be____44____(surprise) to find that you can see both _____45_____(it) past and its present.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是英语俱乐部主席李华,为提高同学们自我保护的意识,你校将举办一次以“Earthquake Safety Guidelines”为主题的演讲比赛。请你用英语写一则通知,内容包括:
1. 比赛的时间、地点;
2. 比赛的要求;
3. 呼吁同学们积极参加。
注意:
1. 词数100左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
NOTICE
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The English Club
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The cheerful girl, Jenny, with golden hair was almost five. Waiting with her mother at the checkout stand, she saw a necklace of shining white pearls in a pink metal box. Quickly the mother checked the back of the little metal box and then looked back into the begging blue eyes of her little girl’s upturned face. “A dollar and ninety five cents. That’s almost $2. If you really want it, I’ll think of some extra housework for you and in no time you can save enough money to buy it for yourself. Besides, you might get another dollar bill from Grandma on your birthday a week away.”
After dinner back home she did more housework and even she asked the neighbor for housework for ten cents. On her birthday, Grandma did give her another new dollar bill and at least she had enough money to buy the cheap necklace from the dime store (廉价商店).
Jenny loved her pearl necklace. She wore it everywhere. The only time she took it off was when swimming.
Jenny had a very loving daddy and every night when she was ready for bed, he would stop whatever he was doing and come upstairs to read her a story. One night when he finished the story, he asked Jenny, “Do you love me ”
“Oh, daddy. You know that I love you.”
“Then give me your necklace.”
“Oh, daddy, not my pearl necklace. But you can have my Barbie doll — the one you gave me. She’s my favorite.”
“That’s okay, Honey. Daddy loves you. Good night.” And he brushed her cheek with a kiss.
Daddy repeated the same request about a week after the story time. However, Jenny refused and wouldn’t give up her necklace to her daddy.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
A few nights later when her daddy came in, Jenny was sitting on her bed, waiting for her father.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With tears in his own eyes, Jenny’s kind daddy reached out one hand to take the cheap necklace.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力1~5 ABCBC 6~10 BAABA 11~15 CACAB 16~20 CBBAC庆阳第二中学2023—2024学年度第一学期期末考试
高一英语
注意事项:
1.本试卷分四部分。满分150分,考试时间120分钟。
2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;主观题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
3.本试卷命题范围:必修第一册+必修第二册。
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How will the speakers most probably go to the theater
A. By taxi. B. On foot. C. By bus.
2. Where is the pen probably
A. On the desk. B. In the bag. C. Beside the computer.
3. What are the speakers mainly talking about
A. New challenges. B. Stamp collecting. C. Their hobbies.
4. What does the man think of putting the folding table together
A. Interesting. B. Hard. C. Easy.
5. Where does the conversation most probably take place
A. In a beach hotel. B. At a home supply store. C. In the woman’s house.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why does the woman come to see the man
A. To make up one class.
B. To ask about her term paper.
C. To talk about computer technology.
7. What’s the date today
A. November 7th. B. November 13th. C. November 28th.
听第7段材料,回答第8至 10题。
8. What is the probable relationship between the speakers
A. Schoolmates. B. Brother and sister. C. Teacher and student.
9. What just happened to Charlie’s shirt
A. He got a tea stain on it. B. He got blue paint on it. C. He lost it on the grass.
10. What will Charlie do after school
A. Buy a new shirt.
B. Wash his shirt himself.
C. Tell his mother what happened.
听第8段材料,回答第11 至 13题。
11. What part of the man’s body is hurting
A. The top of his head.
B. The right side of his face.
C. The left side of his mouth.
12. Where does the man decide to go
A. To a hospital.
B. To a dentist’s office.
C. To his regular doctor’s office.
13. How will the speakers go there
A. By bus. B. By bike. C. By car.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What’s the woman’s main purpose of visiting Quebec
A. To attend a wedding in Montreal.
B. To visit a college in Quebec City.
C. To go sightseeing in Quebec Province.
15. What is one of the woman’s worries about going to Montreal
A. She doesn’t speak English.
B. Her French isn’t very good.
C. The city is expensive.
16. What does the man advise the woman to do before the trip
A. Get in touch with her friends.
B. Learn more about the place.
C. Practice her French.
17. What does the man say about Quebec City
A. It was built in the 17th century.
B. It has many old buildings.
C. It’s the largest French-speaking city.
听第10段材料,回答第18 至20题。
18. Who are the listeners
A. Parents. B. Students. C. Teachers.
19. How can the listeners get the information about the procedures(手续)
A. From a brochure. B. From a doctor. C. From the speaker.
20. What does the speaker suggest the listeners do in the end
A. Go to the health center soon.
B. Offer their medical history to the doctor.
C. Make an early appointment with the health center.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Here is a timetable of courses in Children’s Palace.
Monday Space Course 19: 00-20: 00 (once a week for one month) Dr. Li (the teacher from Hope School) More knowledge about the outer space. Place: Room 106 Saturday Coconut Shell Carving (椰雕) Course 14: 00-16: 00 (once a week for three months) Hainan Coconut Shell Carving. Join us to learn it. Call Ms. Yao at 88882023. Place: Room 108
Wednesday Photography Course 18: 30-19: 30 (once a week for two months) Mr. Song will show you how to take good pictures. Bring your own camera. Place: Room 218 Sunday Chinese Shadow Puppetry (皮影戏) Course 15: 00-17: 30 (once a week for three months) Tell the story of Heroes of the Marshes (水浒传) by Mrs. Zhang. Place: Room 308
1. You can learn more about the outer space ________.
A. on Monday B. on Saturday
C. on Wednesday D. on Sunday
2. If you’re interested in Coconut Shell Carving, you can learn from ________.
A. Dr. Li B. Ms. Yao C. Mr. Song D. Mrs. Zhang
3. In ________, we can have the Photography Course.
A. Room 106 B. Room 108. C. Room 218 D. Room 308
【答案】1. A 2. B 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了少年宫的课程安排。
【1题详解】
细节理解题。根据课程表中第一行左侧内容“Monday Space Course(周一,太空课程)”及“More knowledge about the outer space.(更多关于外太空的知识)”可知,关于外太空的课程在周一。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据课程表中第一行右侧内容“Saturday Coconut Shell Carving (椰雕) Course(星期六椰子壳雕刻课程)”以及“Call Ms. Yao at 88882023.(请拨打88882023与姚女士联系)”可知,如果你对椰子壳雕刻感兴趣,可以向姚女士学习。故选B。
【3题详解】
细节理解题。根据课程表中第二行左侧内容“Wednesday Photography Course(星期三摄影课程)”以及“Place: Room 218(Place: Room 218)”可知,在218房间上摄影课程。故选C。
B
Just a few days after his 18th birthday, Beijing 2022 gold medal winner Su Yiming received a surprise gift—a letter from Xi Jinping, President of the People’s Republic of China.
In the letter Xi expressed his congratulations to Su and other sportsmen in ice and snow sports for their great achievements at the Beijing Winter Olympics, hoping what they had achieved would encourage young Chinese to aim (立目标) high.
When Su first stepped onto a snowboard at the age of four, a future as a world-classs portsman seemed to be “a dream too big” for him. Little did he know that he would not only compete for his country but also take home gold. With the great excitement of winning an Olympic gold medal still fresh in his mind, Su wrote a letter to the president, telling him how lucky he felt to have made his dream come true.
Su still remembers what Xi wrote in the reply, “The new era is the time for young people to realize their dreams.”
“I have always kept those words in my mind,” Su said.
“ When I made up my mind to be a professional snowboarder, I know there is a big gap between my performance and that of the top sportsmen in the world. But I have been working hard to realize my dream. Now my story shows the fact that hard work will pay off.” Su said.
Su believes the sky is the limit. “Find the thing you love, believe in yourself and do yourvery best. Finally, your dream will come true.”
Now Su has his strong wish to win all the competitions in his sporting field.
4. What was the surprise gift Su Yiming got after his birthday
A. A gold medal. B. A letter.
C. A birthday cake. D. A snowboard.
5. Su wrote a letter to the president to ______.
A. express his excitement of realizing his dream
B. invite young Chinese to try snow sports.
C. encourage young Chinese to make big plans
D. congratulate Chinese sportsmen on their achievements
6. The underlined word “gap” in Paragraph 6 probably means ______.
A. agreement B. fight
C relationship D. difference
7. Which of the following can be the best title for the passage
A. Ice and snow sports B. Aim high and win big
C. The secret to success D. Fight for a bright future
【答案】4. B 5. A 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了苏翊鸣收到习近平主席的鼓励信,深受鼓舞,在成功摘取奥运金牌后写信给主席表达了自己的喜悦与兴奋之情,同时告诉大家要有远大的目标,获得成功的机会才会更大。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Just a few days after his 18th birthday, Beijing 2022 gold medal winner Su Yiming received a surprise gift—a letter from Xi Jinping, President of the People’s Republic of China. (就在他18岁生日的几天后,2022年北京奥运会金牌得主苏翊鸣收到了一份惊喜礼物——一封来自中华人民共和国主席习近平的信。)可知,苏翊鸣得到的惊喜礼物是来自中华人民共和国国家主席习近平的一封信。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“With the great excitement of winning an Olympic gold medal still fresh in his mind, Su wrote a letter to the president, telling him how lucky he felt to have made his dream come true. (带着赢得奥运金牌的兴奋之情,苏给主席写了一封信,告诉他实现了自己的梦想是多么幸运。)”可知,苏给主席写了一封信,表达他实现梦想的兴奋之情。故选A。
【6题详解】
词义猜测题。根据划线词前半句“When I made up my mind to be a professional snowboarder,(当我下定决心成为一名专业滑雪板运动员时,)”和后句“But I have been working hard to realize my dream.(但我一直在努力实现我的梦想。)”可知,苏翊鸣的表现与世界顶级运动员之间有很大的差距。所以gap为“差距”之意。故选D。
【7题详解】
主旨大意题。根据第二段“In the letter Xi expressed his congratulations to Su and other sportsmen in ice and snow sports for their great achievements at the Beijing Winter Olympics, hoping what they had achieved would encourage young Chinese to aim (立目标) high.( 在信中,习对苏和其他冰雪运动员在北京冬奥会上取得的伟大成就表示祝贺,希望他们的成就能鼓励中国年轻人志在高远。)”及全文可知,文章主要介绍了苏翊鸣收到习近平主席的鼓励信,深受鼓舞,在成功摘取奥运金牌后写信给主席表达了自己的喜悦与兴奋之情,同时告诉大家要有远大的目标,获得成功的机会才会更大。所以“Aim high and win big(志存高远,大获全胜)”作为文章标题最为合适。故选B。
C
The Tomatina Festival(西红柿节) is a festival that is held in a town named Bunol in Spain, on which people throw tomatoes for fun. It is held on the last Wednesday of August each year.
In 1945, during a parade(游行) in the town one day, young men who wanted to be in the parade started a fight in the town square. They used tomatoes as weapons(武器).This is the most popular story about how the Tomatina Festival started.
At around 10: 00a.m.on Wednesday, activities that are organized to celebrate the festival begin. The first one is climbing a pole with a ham on top. When a person is climbing, some people sing and dance. When the person drops the ham off the pole, the tomato fight starts. The tomatoes come from Extremadura. The tomatoes there are less expensive and are grown specially for the festival. The number of tomatoes used is about 150, 000. After exactly one hour, the fight ends. The whole square becomes red because there is tomato juice everywhere. Then hoses are used to clean the square and to wash away the tomato juice on people’s bodies. After that, the town goes back to the way it was.
The local government has made some rules for the safety of people. One of them is as follows: People have to squash(把……挤软) the tomatoes before throwing in order not to hurt other people.
The Tomatina Festival has inspired other similar celebrations in other parts of the world, for example, in the city of Dongguan, Guangdong Province, China, a tomato fight is held on October 19th.
8. During the Tomatina Festival in Spain, people throw tomatoes .
A. to show they are angry B. to make money C. for fun D. for exercise
9. The second paragraph is mainly about the the Tomatina Festival in Spain.
A. rules for B. activities during C. future of D. origin of
10. The Tomatina Festival is held .
A. in Extremadura B. in October C. near a river D. in August
11. What can we learn from this passage
A. The tomato fight in Spain lasts for a day.
B. The local government made rules in order to protect people.
C. The tomatoes used during the Tomatina Festival in Spain are expensive.
D. The tomato fight in Guangdong is on the same day as the Tomatina Festival in Spain.
【答案】8. C 9. D 10. D 11. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了西班牙的西红柿节。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段中“The Tomatina Festival(西红柿节) is a festival that is held in a town named Bunol in Spain, on which people throw tomatoes for fun. (西红柿节是在西班牙一个叫布尼奥尔的小镇举行的节日,人们在这一天投掷西红柿取乐。)”可知,在西红柿节期间,人们投掷西红柿为了取乐。故选C项。
【9题详解】
主旨大意题。根据第二段中“This is the most popular story about how the Tomatina Festival started. (这是关于西红柿节如何开始的最流行的故事。)”可知,本段主要讲述了西红柿节的起源。故选D项。
【10题详解】
细节理解题。根据第一段中“It is held on the last Wednesday of August each year. (每年八月的最后一个星期三举行。)”可知,西红柿节在8月举行。故选D项。
【11题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“The local government has made some rules for the safety of people. One of them is as follows: People have to squash(把……挤软) the tomatoes before throwing in order not to hurt other people. (当地政府为了人们的安全制定了一些规定。其中之一是:为了不伤害到其他人,人们在扔西红柿之前必须把西红柿挤软。)”可知,地方政府制定法规是为了保护人民。故选B项。
D
In the world of digital health Silicon Valley-based Mindstrong stands out. It has a remarkable team and tens of millions of funding. It also has a fascinating idea-its app, based on mental functioning research, can help detect troubling mental health patterns by collecting data on person’s smartphone usage-how quickly they type, for instance.
The company’s app collects information about how people are typing and runs it through a machine learning algorithm (计算程序) to determine which data can predict their emotional state. The idea is to use that data to establish a “normal” pattern-so it can be compared with someone’s typing habits on any given day. If the habits change, slower or more anxious than normal, the app can warn a health care provider.
The promise of this technology has made Mindstrong incredibly popular since it was launched last year; already more than a dozen counties in California have agreed to apply the company’s app to patients. Does the app live up to its promise There’s no way to tell. Almost no one outside the company has any idea whether it works, leading some experts to wonder if the technology is ready for the real world. “I wouldn’t waste all that time and money in the wild until they get sure that some of those things are as specific as they hope they are,” said Rosalind Picard, a researcher at MIT Media Lab, who is familiar with Mindstrongs work.
“It has passed the gold-standard clinical tests for depression and anxiety,” said Dr. Paul Dagum, the company’s founder. “We’re confident, and we’re already seeing some really exciting results.” Mindstrong officials said that among their most encouraging results is that its app can even predict how a person will feel next week, kind of like a weather app for your mood. “For a clinician(临床医生) or someone looking after a patient, they know that it could be very, very powerful,” Dagum said.
12. What can Mindstrong’s app do
A. Improve its users’ mental health. B. Get its users to type more quickly.
C. Discover its users’ mental state. D. Work out the causes of its users’ trouble.
13. What is the second paragraph mainly about
A. The ways of collecting data. B. The app’s working principle.
C. The analysis of typing habits. D. The development of the app.
14. What is Rosalind Picard’s attitude towards the app
A. Doubtful. B. Positive. C. Uncaring. D. Defensive.
15. What can we infer about Dagum’s opinion on the app
A. The app has a powerful effect on anxiety.
B. The app can also predict weather conditions.
C. Care providers could be supporters of the app.
D. Doctors benefit more from the app than their patients.
【答案】12. C 13. B 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,介绍了一款可以发现人们心理状态的 app 以及不同的人对它的不同态度。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段中的“The company’s app collects information about how people are typing and runs it through a machine learning algorithm (计算程序) to determine which data can predict their emotional state.(该公司的应用程序收集人们如何打字的信息,并通过机器学习算法运行这些信息,以确定哪些数据可以预测他们的情绪状态)”可知,该app通过收集用户的打字收集信息预测他们的心理状态,故选C 。
【13题详解】
主旨大意题。根据第二段内容,特别是根据“The idea is to use that data to establish a “normal” pattern-so it can be compared with someone’s typing habits on any given day.(这个想法是利用这些数据建立一个“正常”模式,这样就可以与某人在任何一天的打字习惯进行比较)”可知,该app 利用收集到的这些数据建立一个正常的模式,这样就可以将其与某一天的打字习惯进行比较,从而知道用户的心理状态。由此可知,本段主要介绍的是该 app 的工作原理,故选B。
【14题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中的“Almost no one outside the company has any idea whether it works, leading some experts to wonder if the technology is ready for the real world. “I wouldn’t waste all that time and money in the wild until they get sure that some of those things are as specific as they hope they are,”(除了公司之外,几乎没有人知道它是否有效,这让一些专家怀疑这项技术是否适合现实世界。“我不会在非实验条件下浪费所有的时间和金钱,直到他们确信其中一些事情像他们希望的那样具体”)”可知,公司外部几乎没有人知道该 app 是否有效,这让一些专家怀疑这项技术是否已经准备好应用于现实世界,紧接着就举了 Rosalind Picard 的例子。再结合他所说的话推知,Rosalind Picard 对这个 app 持怀疑态度,故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段中“For a clinician or someone looking after a patient, they know that it could be very, very powerful,(说对于一个临床医生或照顾病人的人来说,他们知道这可能是非常非常有帮助的)”推知,医护人员可能是该 app 的支持者,故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Facing our failures can be difficult, but it is valuable. Failures are not the endings, but the beginnings of learning experiences that can help inspire you onto the next success. ____16____.
·Admit Your Mistakes
The biggest difficulty we face in getting over our failures and turning them into successes is admitting we have made a mistake. If we don’t, we might be caught in a cycle of shame and self-doubt. ____17____.
·Make Good Use of Fear
Making a mistake, no matter how big or small it is, can be frightening. ____18____. But when we come to recognize that we can’t avoid fear, we can accept our mistakes, correct them, and move forward confidently.
·____19____
Sometimes, the best thing we can do when we fail is to ask someone to help us. We could be shy to reach out to others for help when we feel like we haven’t done our best. Telling people why you think you failed, and what you need help with is considered to be strength. Many people who have failed in their own ways will be there to lend a hand to help you achieve your goals.
·Plan for the Next Failure
____20____ . You are certain to fail again, but you don’t need to be afraid of failing. When you plan for failure, you are able to reduce the potential damage to the lowest possible level, and make it easier to move on to the next success.
A. Failure gives you a chance
B. Go to find someone for help
C. Fearful thoughts can disappoint you
D. I don’t see anything that I do as a failure or a success
E. We eat, we breathe, and we fail, so failure is a natural part of life
F. Read on if you are still confused how to find some form of success in your failures
G. However, after we admit we made a mistake, we can then make an effort to find a way out
【答案】16. F 17. G 18. C 19. B 20. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了失败后能够帮助获得下一次成功的方法。
【16题详解】
上文“Failures are not the endings, but the beginnings of learning experiences that can help inspire you onto the next success.(失败不是结束,而是学习经验的开始,可以帮助你获得下一次成功)”说明失败可以帮助获得下一次成功,F项“如果你仍然困惑于如何在失败中找到某种形式的成功,请继续阅读”承接上文,引出下文内容,符合题意。故选F。
【17题详解】
标题句“Admit Your Mistakes (承认你的错误)”说明本段介绍的方法是承认错误,上文“If we don’t, we might be caught in a cycle of shame and self-doubt.(如果我们不承认错误,我们可能会陷入羞愧和自我怀疑的循环)”说明不承认错误的结果,G项“然而,在我们承认自己犯了错误之后,我们可以努力找到出路”与上文形成转折关系,说明承认错误的作用,符合题意。故选G。
【18题详解】
上文“Making a mistake, no matter how big or small it is, can be frightening.(犯一个错误,无论大小,都可能是可怕的)”说明犯错误会使人惊恐,以及下文“But when we come to recognize that we can’t avoid fear, we can accept our mistakes, correct them, and move forward confidently.(但是当我们意识到我们无法避免恐惧时,我们可以接受错误,改正错误,自信地向前迈进)”C项中Fearful是关键词,C项“恐惧的想法会让你失望”承上启下,符合题意。故选C。
【19题详解】
下文“Sometimes, the best thing we can do when we fail is to ask someone to help us.(有时候,当我们失败的时候,我们能做的最好的事情就是请求别人帮助我们)”说明当失败时,要请求别人帮助,B项“去找人帮助”总括本段内容,可以作为段落标题句。故选B。
【20题详解】
下文“You are certain to fail again, but you don’t need to be afraid of failing.(你肯定会再次失败,但你不必害怕失败)”说明失败是很可能发生的事情,E项“我们吃,我们呼吸,我们失败,所以失败是生活中自然的一部分”说明失败是生活的一部分,引出下文,符合题意。故选E。
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
A little girl created a perfect gift for her mother’s birthday. It was a drawing of a ____21____ on white paper with the words “For mom: love, love, love” decorated with hearts. She folded (折叠) her letter, but then she ____22____ it.
For most people, that would be the ____23____ of this story, but this story had a different result. James Carrell ____24____ the letter. He had just called his mother, wishing her a happy birthday. After he hung up, Carrell saw the ____25____ on the ground outside of a hardware (五金器具) store in Manvel. “I realized it was a gift,” said Carrell. “I ____26____ it up and saw the flower and hearts. It really ____27____ me.” Carrell thought the letter would brighten someone’s day and that maybe he could find the ____28____, so he posted it on the Internet. The message moved a lot of people, ____29____ one man.
“I was sitting at my friend’s house and saw a man’s reply,” said Carrell.
The comments included one from Robert Alvarado. He wrote, “I can’t _____30_____ you found my baby’s letter.” Carrell reached Alvarado to _____31_____ the letter. It took a few days, but the men finally _____32_____ on Thursday night, one day after Alvarado’s wife’s birthday.
“_____33_____ the letter made it home,” said Alvarado “We are thankful for what James Carrell did.”
We often forget the power of _____34_____ things, but for this family from Alvin, Carrell’s small act left a(n) _____35_____ impression.
21. A. bird B. card C. cake D. flower
22. A. received B. sent C. lost D. posted
23. A. end B. part C. influence D. cause
24. A. wrote B. found C. remembered D. answered
25. A. paper B. cash C. bag D. tool
26. A. opened B. put C. gave D. made
27. A. satisfied B. frightened C. shocked D. touched
28. A. owner B. stranger C. hero D. finder
29. A. obviously B. extremely C. especially D. probably
30. A. forget B. believe C. understand D. pretend
31. A. read B. present C. return D. publish
32. A. left B. met C. stopped D. agreed
33. A. Naturally B. Suddenly C. Surprisingly D. Finally
34. A. little B. certain C. useless D. extra
35. A. unhappy B. lasting C. beneficial D. reasonable
【答案】21. D 22. C 23. A 24. B 25. A 26. A 27. D 28. A 29. C 30. B 31. C 32. B 33. D 34. A 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。Carrell捡到一位小女孩写给她母亲的生日祝福信,很受感动,于是发到网上寻找失主,最后将其物归原主。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:那是在白纸上画的一朵花,上面用心形装饰着“献给妈妈:爱,爱,爱”。A. bird鸟;B. card卡片;C. cake蛋糕;D. flower花。根据下文““I ____6____ it up and saw the flower and hearts.”可知,此处是信息词flower的词汇复现。故选D。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:她把信折起来,但后来丢了。A. received接受;B. sent派送;C. lost失去;D. posted发布。根据转折词but和“James Carrell ____4____ the letter.”可知,女孩给母亲生日的祝福信丢失了。故选C。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:对大多数人来说,这将是这个故事的结局,但这个故事有一个不同的结果。A. end结束,结局;B. part部分;C. influence影响;D. cause原因。根据“but this story had a different result.”可知,大多数人认为信丢了,这就是这个故事的结局。故选A。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:James Carrell发现了这封信。A. wrote写;B. found发现;C. remembered记得;D. answered回答。根据下文“After he hung up, Carrell saw the ____5____ on the ground outside of a hardware (五金器具) store in Manvel.”可知,James Carrell发现了女孩丢失的信。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:挂断电话后,Carrell在Manvel一家五金店外的地上看到了那张纸。A. paper纸;B. cash现金;C. bag包;D. tool工具。根据上文“She folded (折叠) her letter, but then she____it.”可知,Carrell在Manvel一家五金店外的地上看到了那张纸。故选A。
【26题详解】
考查动词短语辨析。句意:“我意识到这是一份礼物,”Carrell说,“我打开它,看到了花朵和爱心。A. opened (up)打开;B. put (up)搭建,张贴;C. gave (up)放弃;D. made (up)编造,弥补。根据“saw the flower and hearts”可知,Carrell把信打开了。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:这真的让我很感动。A. satisfied使满意;B. frightened使害怕;C. shocked使震惊;D. touched感动。根据上文“I ____6____ it up and saw the flower and hearts.”可知,女孩表达对母亲的爱让Carrell很感动。故选D。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:Carrell认为这封信会使人开心一天,也许他能找到失主,所以他把它发布在了网上。A. owner主人;B. stranger陌生人;C. hero英雄;D. finder发现者。根据“so he posted it on the Internet.”可知,Carrell把丢失的信发布到网上的目的是为了找到主人。故选A。
【29题详解】
考查副词词义辨析。句意:这条信息感动了很多人,尤其一个人。A. obviously明显地;B. extremely极其,非常;C. especially尤其;D. probably可能地。根据下文“The comments included one from Robert Alvarado. He wrote, “I can’t ____10____ you found my baby’s letter.””可知,这条信息尤其感动了Robert Alvarado。故选C。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:他写道:“我不敢相信你找到了我孩子的信。”A. forget忘记;B. believe相信;C. understand理解;D. pretend假装。根据“you found my baby’s letter.”可知,Robert Alvarado对于Carrell找到自己孩子的这封信感到难以置信。故选B。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:Carrell联系了Alvarado要还回信。A. read阅读;B. present呈现;C. return返回;D. publish发行,出版。根据“He wrote, “I can’t ____10____ you found my baby’s letter.””可知,Carrell把丢失的信还回了失主。故选C。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:两人花了几天时间,终于在周四晚上见了面,就在Alvarado妻子生日的第二天。A. left离开;B. met遇见;C. stopped停止;D. agreed同意。根据“It took a few days,”可知,两个人最终联系见面了。故选B。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:Alvarado说:“这封信终于送到了家里。”A. Naturally自然地;B. Suddenly突然;C. Surprisingly令人惊讶地;D. Finally最终地。根据“the letter made it home,”可知,这封丢失的信最终送到。故选D。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我们常常会忘记小事情的力量,但对于这个来自Alvin的家庭来说,Carrell的小举动留下了持久的印象。A. little少的;B. certain确定的;C. useless没有用的;D. extra额外的。根据“Carrell’s small act”可知,此处指小事情的力量。故选A。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意同上。A. unhappy不快乐的;B. lasting持续的;C. beneficial有益的;D. reasonable合理的。根据“We often forget the power of ____14____ things, but for this family from Alvin, Carrell’s small act”可知,James Carrell小小的举动带来了持久的印象。故选B。
第二节(共10 小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下列短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
There is so much more to learn____36____the interesting history and culture of the United Kingdom.____37____(study) the history of the country will make your visit much more____38____(enjoy) .The capital city London is a great place____39____(start), as it is____40____ancient port city____41____has a history dating all the way back to Roman times. There are countless historic sites to explore, and lots of____42____(museum) with ancient relics from all over the UK. The UK is a fascinating mix of history and modern culture, with both new____43____old traditions. If you keep your eyes open, you will be____44____(surprise) to find that you can see both _____45_____(it) past and its present.
【答案】36. about
37. Studying
38. enjoyable
39. to start
40. an 41. which##that
42. museums
43. and 44. surprised
45. its
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了英国有趣的历史和文化。
【36题详解】
考查介词。句意:关于英国有趣的历史和文化,还有很多值得学习的地方。根据句意可知,动词短语learn about(了解、学习某个主题的信息或知识),符合题意。故填about。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:研究这个国家的历史会让你的旅行更愉快。动名词作主语。句首字母大写,故填Studying。
【38题详解】
考查形容词。句意:同上。动词make后接复合宾语,此处应用其形容词作宾语补足语。故填enjoyable。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:首都伦敦是一个很好的起点,因为它是一个古老的港口城市,其历史可以一直追溯到罗马时代。名词place后应用动词不定式作后置定语,表将要做的事。故填to start。
【40题详解】
考查冠词。句意:同上。单数可数名词短语ancient port city是泛指概念,应用不定冠词限定。连接元音,故填an。
【41题详解】
考查定语从句。句意:同上。此处引导限制性定语从句,先行词为city,指代事物,应用关系代词which或that引导,作主语。故填which/that。
【42题详解】
考查名词复数。句意:有无数的历史遗迹可供探索,还有许多博物馆,里面有来自英国各地的古代文物。lots of后的可数名词应用复数。故填museums。
【43题详解】
考查连词。句意:英国是历史与现代文化的迷人结合,既有新传统,也有旧传统。both…and“不仅……而且……”是固定搭配。故填and。
【44题详解】
考查形容词。句意:如果你睁大眼睛,你会惊讶地发现你可以看到它的过去和现在。根据前文you will be可知,此处应用ed结尾的形容词作表语,修饰人。故填surprised。
【45题详解】
考查代词。句意:同上。限定名词应用其形容词性物主代词。故填its。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是英语俱乐部主席李华,为提高同学们自我保护的意识,你校将举办一次以“Earthquake Safety Guidelines”为主题的演讲比赛。请你用英语写一则通知,内容包括:
1. 比赛的时间、地点;
2. 比赛的要求;
3. 呼吁同学们积极参加。
注意:
1. 词数100左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
NOTICE
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The English Club
【答案】NOTICE
To arouse our students’ awareness of self-protection, we will hold a speech competition on the theme of “Earthquake Safety Guidelines” on May 20 at the academic hall. Entry works from each class are warmly welcome.
As to requirements, the theme should be related to earthquake and your speech is expected to be related within 10 minutes and purely in English. Moreover, the whole number in a cast should not exceed six. Finally, considering the large amount of preparation work from the Student Union side, we set the deadline before next Monday.
For more information, please contact us in our office. Keenly anticipate your participation.
The English Club
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是英语俱乐部主席李华,为提高同学们自我保护的意识,你校将举办一次以“Earthquake Safety Guidelines”为主题的演讲比赛。请你用英语写一则通知。
【详解】1.词汇积累
比赛:competition→contest
主题:theme→topic
至于:as to→as for
此外:moreover→besides
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Finally, considering the large amount of preparation work from the Student Union side, we set the deadline before next Monday.
拓展句:Finally, we set the deadline before next Monday because the preparation work from the Student Union side is too much.
【点睛】[高分句型1] To arouse our students’ awareness of self-protection, we will hold a speech competition on the theme of “Earthquake Safety Guidelines” on May 20 at the academic hall. (运用了不定式作目的状语)
[高分句型2] Finally, considering the large amount of preparation work from the Student Union side, we set the deadline before next Monday. (运用了现在分词作状语)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The cheerful girl, Jenny, with golden hair was almost five. Waiting with her mother at the checkout stand, she saw a necklace of shining white pearls in a pink metal box. Quickly the mother checked the back of the little metal box and then looked back into the begging blue eyes of her little girl’s upturned face. “A dollar and ninety five cents. That’s almost $2. If you really want it, I’ll think of some extra housework for you and in no time you can save enough money to buy it for yourself. Besides, you might get another dollar bill from Grandma on your birthday a week away.”
After dinner back home, she did more housework and even she asked the neighbor for housework for ten cents. On her birthday, Grandma did give her another new dollar bill and at least she had enough money to buy the cheap necklace from the dime store (廉价商店).
Jenny loved her pearl necklace. She wore it everywhere. The only time she took it off was when swimming.
Jenny had a very loving daddy and every night when she was ready for bed, he would stop whatever he was doing and come upstairs to read her a story. One night when he finished the story, he asked Jenny, “Do you love me ”
“Oh, daddy. You know that I love you.”
“Then give me your necklace.”
“Oh, daddy, not my pearl necklace. But you can have my Barbie doll — the one you gave me. She’s my favorite.”
“That’s okay, Honey. Daddy loves you. Good night.” And he brushed her cheek with a kiss.
Daddy repeated the same request about a week after the story time. However, Jenny refused and wouldn’t give up her necklace to her daddy.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
A few nights later when her daddy came in, Jenny was sitting on her bed, waiting for her father.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With tears in his own eyes Jenny’s kind daddy reached out one hand to take the cheap necklace.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 A few nights later when her daddy came in, Jenny was sitting on her bed, waiting for her father. As he came home, he noticed her lips were trembling and tears rolled down her cheeks. “What’s it, Jenny What’s the matter ” Jenny didn’t say anything but lifted the metal box up with her little hand to her daddy. And when she opened it, there was her little pearl necklace. With a little trembling voice, she finally said, “Here, daddy. It’s for you.” She gave her treasure to her father eventually.
With tears in his own eyes, Jenny’s kind daddy reached out one hand to take the cheap necklace. Meanwhile, with the other hand he reached into his pocket and pulled out a blue box with a necklace made of natural pearls and gave it to Jenny. He had had it all time. He was just waiting for her to give up the cheap necklace made of artificial pearls so he could give her a real valuable treasure. Jenny was very glad to take the necklace and a big smile appeared on her face. She said, “It’s very kind of you, dad!”
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了小女孩珍妮(Jenny)在和妈妈一起购物结账时看到了一条很漂亮的项链,妈妈答应买给她,但要求她要自己做家务来挣得这份钱。珍妮同意了,并做到了,最后终于得到了心心念念的漂亮项链。但是她的爸爸却一次次的向她要那条项链,她很是不舍得。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“几天后的晚上,当她的爸爸进来时,珍妮坐在床上等着她的爸爸。”可知,第一段可描写珍妮决定要把项链给爸爸的事情。
②由第二段首句内容“珍妮善良的爸爸眼里含着泪水,伸出一只手去拿那条便宜的项链。”可知,第二段可描写爸爸要送给珍妮一条真正的珍珠项链的事情。
2.续写线索:不舍——送项链给爸爸——爸爸感动——接受便宜项链——送出真正珍珠项链——珍妮很高兴
3.词汇激活
行为类
①注意到:notice/see
②提起:lift up/pick up
③给:gave/present
情绪类
①颤抖的:trembling/shivering
②高兴的:glad/happy
【点睛】【高分句型1】As he came home, he noticed her lips were trembling and tears rolled down her cheeks.(由As引导的时间状语从句和省略连词that引导的宾语从句)
【高分句型2】And when she opened it, there was her little pearl necklace.(由when引导的时间状语从句)
听力1~5 ABCBC 6~10 BAABA 11~15 CACAB 16~20 CBBAC
同课章节目录