2023-2024学年广东省揭阳市揭西县高一上学期1月期末英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年广东省揭阳市揭西县高一上学期1月期末英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 72.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-01-22 23:00:04

文档简介

2023-2024学年度第一学期教学质量监测
高一级英语科试题
温馨提示:请将答案写在答题卡上考试时间为120分钟,满分120分。
注意事项:
1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、试室号和座位号填写在答题卡上。
2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。
3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,上缴答题卡。
Ⅰ. 阅读(共两节,20题,满分50分)
第一节:阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,在答题卡上将该项涂黑。
A
Activities for Families with Children
If you get a vacation to spend with your children but have no idea what to do, you and your children can have great fun in the following amazing activities around Cusco, Peru.
Horse riding
Many children long for an opportunity to ride a horse and get close to animals. The Happy Ranch horse farm organizes horse rides through the countryside passing wheat fields, small towns, wooden huts and open air markets. Children will be exposed to the beauty of nature. Price for a horse ride is 12 per person.
Cooking class
If you enjoy local food, taking a cooking class with your children would be fun. Several restaurants there offer cooking classes, which start with a visit to a local market to buy fresh ingredients (原料). Wearing a cook’s hat, children can help washing and cutting. Price for a 3-hour class is $13 per person.
Hot-air balloon ride
A hot-air balloon ride will give you great views of the city. The balloon goes up about 200 meters if weather conditions are OK, less if it is windy. The balloon will stay at that altitude for about 10 minutes. Prices are $20 for an adult, half price for children.
1. What can we know about cooking classes
A. Visitors prepare ingredients by themselves.
B. It takes a family of three $13 to take one.
C. They are usually offered by cooking schools.
D. Children will take part in the whole cooking process.
2. How much will it take a couple with two children to ride a hot-air balloon
A. $20. B. $40. C. $50. D. $60.
3. In which section of a magazine can you probably read the text
A. Education. B. Travel. C. Science. D. Health.
【答案】1. A 2. D 3. B
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了在秘鲁的库斯科为有孩子的家庭举办的几种活动。
【1题详解】
细节理解题。根据Cooking class部分中“Several restaurants there offer cooking classes, which start with a visit to a local market to buy fresh ingredients (原料).(那里的几家餐馆提供烹饪课程,首先是去当地市场购买新鲜的食材)”可知,要参加烹饪课,参与者需要先买新鲜食材。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Hot air balloon部分中“Prices are $20 for an adult, half price for children.(成人票价20美元,儿童半价)”可知,一对有两个孩子的夫妇乘坐热气球要花:20×2+10+10=60(美元)。故选D。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段中“If you get a vacation to spend with your children but have no idea what to do, you and your children can have great fun in the following amazing activities around Cusco, Peru.(如果你有一个假期和你的孩子一起度过,但不知道该做什么,你和你的孩子可以在秘鲁库斯科周围的惊人活动中获得巨大的乐趣)”可知,文章主要介绍了在秘鲁的库斯科为有孩子的家庭举办的几种活动。由此推知,文章可能出现在杂志的旅游部分。故选B。
B
At present, I was diagnosed(诊断) with a kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.
In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.”
She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”
I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home.
In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was not different from others; I just needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up
I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day-with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”
Inspired and touched, I began to keep trying hard in my study and struggled against attention disorder. I believe one can find his way out of predicament with determination and efforts.
4. The author didn’t finish the reading in class because .
A. he was new to the class B. he was tired of literature
C. he had an attention disorder D. he wanted to take the task home
5. What do we know about Louis Braille from the passage
A He had good sight. B. He made a great invention.
C. He gave up reading. D. He learned a lot from school.
6. What was Mrs. Smith’s attitude to the author at the end of the story
A. Angry. B. Impatient. C. Sympathetic. D. Encouraging.
7. The underlined word “predicament” in the last paragraph probably means
A. sorrow B. destination C. difficulty D. fortune
【答案】4. C 5. B 6. D 7. C
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者患有注意力障碍,不能集中精力于所做的事情,他不愿努力而且想放弃。但在Louis Braille故事的激励下,作者克服困难,很好地完成作业并得到老师高度认可。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“At present, I was diagnosed(诊断)with a kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.(目前,我被诊断出患有一种注意力障碍。这让我上学很困难。当班上其他人都在集中精力做作业时,我却做不到。)”可知,作者患有一种注意力障碍的病症,当班上的每个人都专注于任务时,他做不到,所以作者没有在课堂上完成阅读任务。故选C项。
【5题详解】
细节理解题。根据第五段中“It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn't give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.(是关于一个叫Louis Braille的盲人。他生活在一个盲人不能得到太多教育的时代。但Louis并没有放弃。相反,他发明了一种凸起的圆点阅读系统,为盲人打开了一个全新的知识世界。)”可知,Louis Braille创造了一项伟大的发明。故选B项。
【6题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“so it was quite a surprise when it came back to me the next day-with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”( 因此,第二天当我拿回论文的时候,我大吃一惊,竟然得了一个“A”。在纸的底部有这样几个字:“当你不断尝试时,看看你能做什么?”)”可知,史密斯女士对作者的态度是令人鼓励的。故选D项。
【7题详解】
词句猜测题。根据“I believe one can find his way out of predicament with determination and efforts.”可知,作者相信一个人只要有决心和努力,就一定能走出predicament。根据句意,尤其“with determination and efforts”可知,此处是指有了决心和努力一个人一定能找到走出困境的路。由此可知,划线词predicament意为“困境,窘况,困难”。故选C项。
C
“Have a nice day!”may be a pleasant gesture or a meaningless expression. When my friend Maxie says “Have a nice day” with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well.
“Have a nice day. Next!”This version of expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words come out in the same tone(腔调)with a fixed procedure. They are spoken at me, not to me. Obviously, the concern for my day and everyone else’s is the management’s attempt to increase the business.
The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it indicates the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression serves us when we don’t know what to say.“Oh, you just had a tooth out I’m terribly sorry, but have a nice day.”
The expression can be pleasant. If a stranger says “Have a nice day” to you, you may find it heart-warming because someone you don’t know has tried to be nice to you.
Although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfortable way, it’s nice to know they care enough to pretend they care when they really don’t care all that much. While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like.
8. How does the author understand Maxie’s words
A. Maxie shows her anxiety to the author.
B. Maxie really wishes the author a good day.
C. Maxie encourages the author to stay happy.
D. Maxie really worries about the author’s security.
9. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean
A. The salesgirl is polite. B. The salesgirl is bored.
C. The salesgirl cares about me. D. The salesgirl says the words as a routine.
10. By saying “Have a nice day,” a stranger may ______.
A. try to be polite to you B. express respect to you
C. give his blessing to you D. share his pleasure with you
11. What is the best title of the passage
A. Have a Nice Day—a Social Custom
B. Have a Nice Day—a Pleasant Gesture
C. Have a Nice Day—a Heart-warming Greeting
D. Have a Nice Day—a Polite Ending of a Conversation
【答案】8. B 9. D 10. A 11. A
【解析】
【分析】本文是说明文。本文是一篇说明文。主要介绍了人们之间相互问候的用语“Have a nice day”的特点和不同场合下的一些意义。
【8题详解】
细节理解题。由文章第一段中I know she sincerely cares about what happens to me.可知,Maxie是真心祝福作者一天开心。故选B。
【9题详解】
句意猜测题。根据第二段的The words came out in the same tone ( 腔调 ) with a fixed procedure.可知女营业员这么说只是固定程序,没有特定含义。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段的“you may find it heart-warming because someone you don’t know has tried to be nice to you.( 你可能会觉得这很温暖,因为你不认识的人试图对你好。)”可知陌生人向你这样说,是想向你表示友好,故选A。
【11题详解】
主旨大意题。通览全文及结合文章最后一段的第一句中“Although the use of the expression is an insincere,meaningless social custom at times(虽然这个表达的使用有时是一种不真诚、毫无意义的社会习俗)”,可知简单的一句“Have a nice day”已经成为一种交际习惯。故选A。
D
A tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on Arctic sea ice.
More than 2,000 people visited the northern Alaska village of Kaktovik in 2018 to see polar bears in the wild. The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat (栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.
Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in the mid 1990s. More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more female bears making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. U.S. Fish and Wildlife Service biologists began hearing reports of the increasing number of polar bears in the area in the early 2000s. As more attention was given to the plight (困境) of polar bears about a decade ago, more tourists started heading to Kaktovik.
The village had fewer than 50 visitors annually before 2011, said Jennifer Reed, of the Arctic National Wildlife Refuge. “Today we’re talking about hundreds and hundreds of visitors, many from around the world each year,” Reed said. Most tourists visit in the fall, when bears are forced toward land because sea ice is farthest away from the shore. Bruce Inglangasak, a local hunter who sometimes offers wildlife viewing tours, said he's been offering polar bear tours since 2004. Most of his clients (客户) are from China and Europe, as well as from the lower 48 U. S. states. Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels. The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development.
12. What causes more polar bears to stay on land in Kaktovik
A. Food shortage. B. Climate change.
C. Habitats’ movement to shore. D. Their preference for land.
13. How did common people feel about more sight of bears on land
A. Excited. B. Puzzled. C. Concerned. D. Shocked.
14. What can be inferred from the last paragraph
A. Hotels in Kaktovik are in demand in autumn. B. Kaktovik has about 50 visitors annually.
C. Inglangasak makes a living as a tour guide. D. Tourism affects the balance of nature.
15. Which saying can describe the text
A. The fittest can survive. B. After a storm comes a calm.
C. One man’s fault is another man’s lesson. D. Every coin has two sides.
【答案】12. B 13. C 14. A 15. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。气候变暖导致海冰融化,北极熊登陆,为阿拉斯加的一个小村庄带来了巨大的人气,促进了当地旅游业发展,当地人又用旅游业的收入为北极熊提供积极的保护。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段中“The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat(栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.(北极熊群落位于一个温度越来越高地区,这加速了海冰的移动,而海冰是北极熊的主要栖息地。随着冰逐渐移动到大陆架以外的深水区,更多的熊留在陆地上寻找食物)”可知,全球变暖加速了海冰融化,破坏了北极熊原本的栖息地,越来越多的北极熊待在陆地上以寻找食物。故选B。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段中“More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more female bears making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. (更多的熊似乎待在陆地上,研究人员开始注意到更多的雌熊在陆地上的雪地里而不是在冰上安家来抚养幼崽)”以及“As more attention was given to the plight (困境)of polar bears about a decade ago, more tourists started heading to Kaktovik.(大约十年前,人们对北极熊的困境给予了更多的关注,更多的游客开始前往Kaktovik)”可知,随着越来越多的北极熊出现在陆地上,研究人员、生物学家等也越来越多地关注北极熊所处的这一困境,随后,更多游客前往Kaktovik。由此可推知,大众对更多北极熊登陆现象表示关注。故选C。
【14题详解】
推理判断题。根据最后一段中“Most tourists visit in the fall(大多数游客在秋天参观)”以及“Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels.(许多游客会在村里呆上几天,村里有两家小旅馆)”可知,大多数游客会选择在秋季去Kaktovik游览,而且很多游客会在这个小村庄待上几天,而这个小村庄只有两个小旅馆,可推知在秋季,Kaktovik的旅馆很抢手。故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据第一段“A tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent year's as polar bears spend more time on land than on Arctic sea ice.(近年来,由于北极熊待在陆地上的时间比待在北极海冰上的时间更长,阿拉斯加的一个小村庄迎来了一波旅游业热潮)”和第二段描述可知,因为全球气候变暖,北极熊被迫登陆来寻找食物以生存下去,这本来是北极熊的困境,然而北极熊登陆却促进了一个小村庄旅游业的发展,这对小村庄来说是一个机遇。再结合最后一段中“The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development. (村名们从旅游业中受益匪浅。反过来,他们用旅游业得来的财政支持为北极熊提供更有效的保护)”可推知,D项 “事物都有两面性”可以描述本文讲述的情况 。故选D。
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make the World a Better Place
When you think about people who have made the world a better place, you probably think of famous scientists or great leaders. ____16____ Ordinary people like you and me can also help a lot. An act of kindness can bring a smile to a person’s face even if only for a moment.
Give away your money. Choose charity that has meaning for you. For example, if you want to help hungry children, you can try to find an international organization that provides food for those in poor areas. ____17____
Share your knowledge. If a friend needs skills in a certain area, offer your advice. Perhaps she is struggling to set up a computer, and you know how to do that. Offer whatever ability you have, but always remember to be polite.
Help a stranger. Your small actions can brighten the day of others. Hold the door for someone whose hands are full. ____18____ Give your seat on the bus to an old man. The key is expecting nothing in return for your acts of kindness.
____19____ Show the people close to you how much you care about them. Tell them they mean a lot to you. Make a beautiful gift for a friend. Take your husband to his favourite fun place if he has had a hard week. Tell your children how much they mean to you.
Be grateful to others. ____20____ Thank the waiter. Do you have a very good neighbour who is always there when you need her Tell her how much you appreciate her being in your life.
A. That is not all the truth.
B. Care about those you know.
C. Help the blind cross the street.
D. You should know what love means.
E Every cent you give away will mean a lot.
F. Have you had good service in a restaurant
G. You should learn to express gratitude to others.
【答案】16. A 17. E 18. C 19. B 20. F
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要就普通人如何让世界变得更美好提出了一些建议。
【16题详解】
根据上文“When you think about people who have made the world a better place, you probably think of famous scientists or great leaders.(当你想到那些让世界变得更美好的人时,你可能会想到著名的科学家或伟大的领袖)”以及后文“Ordinary people like you and me can also help a lot. An act of kindness can bring a smile to a person’s face even if only for a moment.(像你我这样的普通人也能帮上很多忙。一个善意的行为可以给一个人带来微笑,即使只是片刻)”可知,本句是对上文句子的一种否定,故A选项“这并非全部事实”符合语境,故选A。
【17题详解】
根据上文“Give away your money. Choose charity that has meaning for you. For example, if you want to help hungry children, you can try to find an international organization that provides food for those in poor areas.(把你的钱捐出去。选择对你有意义的慈善事业。例如,如果你想帮助饥饿的孩子,你可以试着找到一个为贫困地区的人提供食物的国际组织)”可知,本段的主旨是捐款,且E选项中give away对应上文Give away。故E选项“你捐出的每一分钱都意义重大”符合语境,故选E。
【18题详解】
根据上文“Hold the door for someone whose hands are full.(帮手不得空的人开门)”以及后文“Give your seat on the bus to an old man.(在公共汽车上把你的座位让给一位老人)”可知,本句是在列举帮助陌生人的行为。故C选项“帮助盲人过马路”符合语境,故选C。
【19题详解】
根据本段内容“Show the people close to you how much you care about them. Tell them they mean a lot to you. Make a beautiful gift for a friend. Take your husband to his favourite fun place if he has had a hard week. Tell your children how much they mean to you.(让你身边的人知道你有多在乎他们。告诉他们,他们对你很重要。给朋友做一件漂亮的礼物。如果你丈夫一周过得很辛苦,带他去他最喜欢的娱乐场所。告诉你的孩子他们对你有多重要)”可知,本段的主旨是关心身边的人,故B选项“关心你认识的人”符合语境,故选B。
【20题详解】
根据后文“Thank the waiter. Do you have a very good neighbour who is always there when you need her Tell her how much you appreciate her being in your life.(谢谢服务员。你是否有一个在你需要的时候总是在你身边的好邻居?告诉她你有多感激她出现在你的生活中)”可知,本句应该是举例一个在餐馆中发生的场景,故F选项“你在饭店里享受到好的服务吗?”符合语境,故选F。
Ⅱ. 语言知识及应用(共两节,满分30分)
第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从41—55各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Yuan Xin is a one-armed doctoral student from Wuhan University of Science and Technology. He touched many people with his ____21____ life story.
Yuan, who experienced a ____22____ in his childhood, is now a third-year doctoral student who has coded using only one hand for seven years, ____23____ more than 30 awards, including three patents.
He went from a freshman who had never touched a computer before attending university to a senior student in the lab, ____24____ his junior teammates on the path of scientific research as a team leader.
Yuan’s achievements did not come as a ____25____ to those who knew him. Yuan was well known as being the ____26____ one to enter a lab to do experiments, sometimes as early as five in the morning. During holidays, he would still be seen ____27____ at work.
He said ____28____, “Although I am slower than others, and there are always things that need completing, I often do overtime to manage them.”
“It’s hard to have such a high level of ____29____, even for students without _____30_____ limitations,” said Yuan’s teacher.
At the age of 3, Yuan was hit by a truck while crossing the road. After five months of treatment, Yuan was _____31_____ at the cost of his right arm.
By the time Yuan reached school age, his mother, who always believes “_____32_____ can change the future”, _____33_____ him to master writing with his left hand.
During an interview, Yuan said, “If I complain about my _____34_____, then I can do nothing in life. There will always be people who _____35_____ in life. Who says it can’t be me ”
21. A. strange B. painful C. important D. inspiring
22. A. disaster B. failure C. growth D. quality
23. A. discovering B. designing C. earning D. presenting
24. A. introducing B. leading C. inviting D. praising
25. A. surprise B. relief C. warn D. threat
26. A. next B. third C. last D. first
27. A. fast B. lazy C. hard D. late
28. A. firmly B. sadly C. angrily D. guiltily
29. A. achievement B. service C. interest D. education
30. A. natural B. technical C. mental D. physical
31. A. injured B. saved C. admitted D. found
32. A. talent B. exercise C. knowledge D. fortune
33. A. helped B. expected C. forced D. paid
34. A. school B. job C. life D. plan
35. A. relax B. succeed C. argue D. complain
【答案】21. D 22. A 23. C 24. B 25. A 26. D 27. C 28. A 29. A 30. D 31. B 32. C 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文是夹叙夹议文。文章主要讲述武汉科技大学独臂博士生袁欣的故事。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他鼓舞人心的人生故事感动了许多人。A. strange奇怪的;B. painful痛苦的;C. important重要的;D. inspiring令人鼓舞的。根据下文“Yuan, who experienced a ____2____ in his childhood is now a third-year doctoral student who has coded using only one hand for seven years, ____3____ more than 30 awards, including three patents.”可知,袁欣利用一只手编码了七年,获得了30多个奖项,其中包括三项专利,所以他的故事是令人鼓舞的。故选D。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:袁欣在童年时经历过一场灾难,现在是一名三年级的博士生,他已经用一只手编码了七年,获得了30多个奖项,其中包括三项专利。A. disaster灾难;B. failure失败;C. growth成长;D. quality品质。根据下文“At the age of 3, Yuan was hit by a truck while crossing the road. After five months of treatment, Yuan was ____11____ at the cost of his right arm.”可知,袁欣3岁时,在过马路时被一辆卡车撞倒而失去了右臂,所以那对他来说是一场灾难。故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:见第2题详解。A. discovering发现;B. designing设计;C. earning挣得;D. presenting显现。根据下文“more than 30 awards”可知,这里指袁欣赢得了很多的荣誉。故选C。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:他从一个上大学前从未接触过电脑的大一学生,到实验室的大四学生,以团队领导者的身份带领初级队友走上科学研究的道路。A. introducing介绍;B. leading领导;C. inviting邀请;D. praising表扬。根据下文“as a team leader”可知,袁欣是团队领导者,所以他应该是带领初级队友走上科学研究的道路。故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:袁欣的成就对认识他的人来说并不意外。A. surprise吃惊;B. relief安慰;C. warn警告;D. threat威胁。根据下文“Yuan was well known as being the ____6____ one to enter a lab to do experiments, sometimes as early as five in the morning. During holidays, he would still be seen ____7____ at work.”可知,袁欣工作很努力,所以他的成就对认识他的人来说并不意外。故选A。
【26题详解】
考查序数词词义辨析。句意:众所周知,袁欣是第一个进入实验室做实验的人,有时早在凌晨五点。A. next下一个;B. third第三个;C. last最后的;D. first第一个。根据下文“sometimes as early as five in the morning”可知,袁欣有时凌晨五点就进入实验室,所以他应该是第一个进入实验室的人。故选D。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在假期里,人们仍然会看到他在努力工作。A. fast快的;B. lazy懒惰的;C. hard努力的;D. late晚的。根据上文“still”可知,这里应该是指袁欣即使在假期也仍然会在实验室努力工作。故选C。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:他坚定地说:“虽然我比别人慢,总有事情需要完成,但我经常通过加班来做到。”A. firmly坚定地;B. sadly伤心地;C. angrily生气地;D. guiltily有罪地。根据下文“Although I am slower than others, and there are always things that need completing, I often do overtime to manage them.”可知,这句话表明了袁欣是努力工作的决心,所以他应该是坚定地说这些话。故选A。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:袁欣的老师说:“即使是没有身体限制的学生,也很难取得如此高的成绩。”A. achievement成就;B. service服务;C. interest兴趣;D. education教育。根据上文“Yuan, who experienced a ____2____ in his childhood is now a third-year doctoral student who has coded using only one hand for seven years, ____3____ more than 30 awards, including three patents.”可知,这里应该是袁欣的老师对他的表扬,所以会提到他取得的成就。故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:见第9题详解。A. natural自然的;B. technical技术的;C. mental精神的;D. physical身体上的。根据下文“limitations”可知,这里应该是指即使是没有身体限制的学生,也很难取得如此高的成绩。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:经过五个月的治疗,袁欣以右臂为代价获救。A. injured受伤;B. saved挽救;C. admitted承认;D. found发现。根据上文“After five months of treatment”可知,经过五个月的治疗,袁欣应该是被救下了了。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:袁欣到了上学的年龄,一直坚信“知识可以改变未来”的母亲帮助他掌握了左手写字。A. talent能力;B. exercise练习;C. knowledge知识;D. fortune幸运。根据下文“him to master writing with his left hand”以及常识可知,袁欣的妈妈应该是让他学习,所以她应该是坚信知识可以改变未来。故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:见第12题详解。A. helped帮助;B. expected期待;C. forced强迫;D. paid付款。根据下文“him to master writing with his left hand”可知,袁欣的妈妈应该是帮助他学习写字。故选A。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:在一次采访中,袁欣说:“如果我抱怨我的生活,那么我在生活中什么都做不了。生活中总会有人成功。谁说不可能是我呢?”A. school学校;B. job工作;C. life生活;D. plan计划。根据下文“then I can do nothing in life.”可知,这里应该是指袁欣在生活中不会抱怨人生。故选C。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:见第14题详解。A. relax放松;B. succeed成功;C. argue争论;D. complain抱怨。根据上文袁欣的成功以及“If I complain about my ____14____, then I can do nothing in life.”和下文“ Who says it can’t be me ”可知,生活中总是有人会成功,袁欣自己也是其中一员。故选B。
第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Monday, May 12, 2008, an earthquake of magnitude 8.0 ____36____ (strike) Wenchuan county, northwestern Sichuan Province, China. The earthquake caused great damage, killing over 80,000 people, leaving many more people ____37____ (injure), and turning many towns and counties into ____38____ (ruin). The news on TV reported that the number of people who were killed in the earthquake was more than 80,000. People were ____39____ shock. It seemed as if the world were coming to ____40____ end. But hope was not lost.
The following rescue work ____41____ (carry) out by people from all over the country, even abroad. The army sent soldiers to Wenchuan ____42____ (dig) out those who were trapped and to bury the dead.
Now the people ____43____ suffered the earthquake are living a new life. The new towns have been ____44____ (creative) rebuilt by the government. With strong support from the government, the local people feel more ____45____ (confidence) about the future. Wenchuan has become a symbol of the Chinese spirit of never giving up.
【答案】36. struck
37. injured
38. ruins 39. in
40. an 41. was carried
42. to dig 43. who##that
44. creatively
45. confident
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了汶川地震的状况以及救援和重建活动。
【36题详解】
考查动词时态。句意:2008年5月12日,星期一,中国四川省西北部汶川县发生8.0级地震。分析句子可知,空格处为句子谓语动词,根据时间状语“On Monday, May 12, 2008”可知,句子描述过去发生的事,应使用一般过去时。故填struck。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:地震造成了巨大的破坏,造成8万多人死亡,造成更多人受伤,许多城镇和县城变成了废墟。分析句子可知,空格处为宾语补足语,和宾语many more之间是逻辑上的被动关系,应使用过去分词。故填injured。
【38题详解】
考查名词以及固定搭配。句意同上题。分析句子可知,空格处为介词的宾语,应用名词,ruin表示“废墟”常用复数形式。 turn sth into ruins意为“使……成为废墟”,故填ruins。
【39题详解】
考查介词。句意:人们感到震惊。分析句子可知,空格处和名词shock构成固定介词短语in shock作表语,表示“震惊的”。故填in。
【40题详解】
考查冠词及固定短语。句意:似乎世界到了末日。分析句子可知,空格处为固定短语come to an end“结束”。故填an。
【41题详解】
考查时态和语态。句意:接下来的救援工作是由来自全国各地,甚至国外的人们进行的。此处在句中作谓语,描述过去发生的事,且主语The following rescue work和动词carry是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是不可数名词,be动词应用was,故填was carried。
【42题详解】
考查非谓语动词。句意:军队派士兵到汶川挖掘被困人员并埋葬死者。分析句子可知,空格处为目的状语,应使用不定式。故填to dig。
【43题详解】
考查定语从句。句意:现在,地震灾民已经过上了新的生活。空处引导限制性定语从句,修饰名词people,指人,且关系词在从句中作主语,应用that/who引导定语从句,故填who/that。
【44题详解】
考查副词。句意:政府创造性地重建了这些新城镇。分析句子可知,空格处应使用副词creatively修饰动词rebuilt。故填creatively。
【45题详解】
考查形容词。句意:在政府的大力支持下,当地人对未来更有信心。分析句子可知,空格处应使用形容词作表语,表示“有信心的”,more confident是比较级。故填confident。
Ⅲ. 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校将举行一次主题为:《中国山水画Chinese Landscape Painting》的讲座,请你写一封英文电子邮件邀请你的外教David一同参加。
内容包括:1. 写邮件目的;
2讲座的时间、地点;
3. 讲座的内容、意义。
注意:1. 要求词数:80左右;
2. 可根据情况增加细节,使行文连贯;
3. 信的首尾已给出,不计入词总数。
Dear David,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
【答案】Dear David
How are you doing I am writing to invite you to attend a lecture on Chinese Landscape Painting to be held at our school.
Firstly, the lecture will cover the importance and significance of Chinese landscape painting in Chinese art and culture, which I believe will be of great interest to you. Besides, the lecture is scheduled to take place on Friday, May 14th, at 2 pm in the school auditorium.
All in all, I really hope you can join us for this exciting event and learn more about the beauty and depth of Chinese art. Looking forward to hearing from you soon.
Yours sincerely
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你校将举行一次主题为:《中国山水画Chinese Landscape Painting》的讲座,请你写一封英文电子邮件邀请你的外教David一同参加。
【详解】1.词汇积累
参加:attend→participate in
举行:hold→host
演讲:lecture→speech
此外:besides→in addition
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I am writing to invite you to attend a lecture on Chinese Landscape Painting to be held at our school.
拓展句:I am writing to invite you to attend a lecture on Chinese Landscape Painting, which will be held at our school.
【点睛】[高分句型1] Firstly, the lecture will cover the importance and significance of Chinese landscape painting in Chinese art and culture, which I believe will be of great interest to you. (运用了which引导非限制性句定语从句)
[高分句型2] All in all, I really hope you can join us for this exciting event and learn more about the beauty and depth of Chinese art. (运用了省略that的宾语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
Helen was a young girl. Her parents taught her to be kind, and she always was. And she lived a happy life. Unluckily, one day, her mother had an accident. Her right leg was hurt badly and needed an expensive operation.
Her family couldn’t afford to pay for it. Although their friends and relatives all tried their best to offer help but it was far from enough. And they were unsure what to do next.
One day, walking down the street to a bookstore nearby, Helen noticed an old man trying hard to climb the steps to a nearby park. The old man with Alzheimer’s disease (阿尔茨海默氏症)left home days ago and ended up wandering around the streets while his son, Dr. Smith, a doctor of the City Hospital, had been trying to find him but in vain.
“He can’t climb the steps. He looks so weak. ” Helen said to-herself. Without hesitation, she ran over to him.
“Sir, let me help you!”
The man made no response, then Helen repeated it. Slowly raising his head, the man looked at her, surprised. Helen gave him a smile and then helped him climb the steps. “Your hands are shaking!” Helen said anxiously. “Are you okay ”
“I’m so hungry, ” he murmured. “I want to walk… to the park for… a rest. ” After helping him sit on a park bench, Helen rushed home and returned with some food, only to find the man was lying on the ground, unconscious. “Sir, please wake up!” she cried in anxiety. “‘What should I do ” she wondered.
注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Looking around, she noticed a woman standing meters away talking on the phone.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“He’s my dad! Where did you find him ” Dr. Smith cried.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Looking around, she noticed a woman standing meters away talking on her phone. She hurried to her for help. “Excuse me, could you help the old man over there ”The woman smiled, “Sure!” Quickly leading the lady to the old man. Helen urged the woman to dial 911 at once. When the ambulance arrived. Helen offered to accompany him to the City Hospital. Shortly after, Dr Smith, who happened to be on duty, rushed to check on the old man.
“He’s my dad! Where did you find him ” Dr. Smith cried. Helen briefly explained to Dr. Smith what had happened. After giving his father proper treatment. Dr. Smith thanked Helen for her timely help, asking “Is there something I can do in return for your kindness ” “Yes, please! My mom needs an operation. But we don’ t have enough money.” Helen replied in a low voice. Dr. Smith promised to perform the operation on her mom and cover the expense. Moved into tears, Helen had never thought one good turn deserved another.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了海伦的母亲出了车祸,需要昂贵的手术。她的家人付不起钱。一天,海伦在街上遇到一位患有老年痴呆症的老人突发疾病,海伦在一名女子和救护车的帮助下将老人送往医院。老人的儿子——史密斯医生为了回报海伦,答应给她妈妈做手术并支付费用的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“环顾四周,她注意到一名女子站在几米远的地方打电话。她急忙向她求助。”可知,第一段可描写海伦向女子求助,并将老人送往医院。
②由第二段首句内容““他是我的爸爸!你在哪里找到他的?”史密斯医生喊道。”可知,第二段可描写史密斯医生为了回报海伦,答应给她妈妈做手术并支付费用。
2.续写线索:求助女子——叫救护车——送医院——感谢——回报
3.词汇激活
行为类
①带领:lead/guide
②跑:rush/dash
③回答:reply/answer
情绪类
①.感谢:showing his appreciation/show his gratitude/be grateful
②感动:moved /touched
【点睛】
[高分句型1] Shortly after, Dr Smith, who happened to be on duty, rushed to check on the old man.(运用了关系代词who引导非限制性定语从句)
[高分句型2] Moved into tears, Helen had never thought one good turn deserved another.(运用了过去分词作状语)2023-2024学年度第一学期教学质量监测
高一级英语科试题
温馨提示:请将答案写在答题卡上考试时间为120分钟,满分120分。
注意事项:
1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、试室号和座位号填写在答题卡上。
2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。
3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,上缴答题卡。
Ⅰ. 阅读(共两节,20题,满分50分)
第一节:阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,在答题卡上将该项涂黑。
A
Activities for Families with Children
If you get a vacation to spend with your children but have no idea what to do, you and your children can have great fun in the following amazing activities around Cusco, Peru.
Horse riding
Many children long for an opportunity to ride a horse and get close to animals. The Happy Ranch horse farm organizes horse rides through the countryside passing wheat fields, small towns, wooden huts and open air markets. Children will be exposed to the beauty of nature. Price for a horse ride is 12 per person.
Cooking class
If you enjoy local food, taking a cooking class with your children would be fun. Several restaurants there offer cooking classes, which start with a visit to a local market to buy fresh ingredients (原料). Wearing a cook’s hat, children can help washing and cutting. Price for a 3-hour class is $13 per person.
Hot-air balloon ride
A hot-air balloon ride will give you great views of the city. The balloon goes up about 200 meters if weather conditions are OK, less if it is windy. The balloon will stay at that altitude for about 10 minutes. Prices are $20 for an adult, half price for children.
1 What can we know about cooking classes
A. Visitors prepare ingredients by themselves.
B. It takes a family of three $13 to take one.
C. They are usually offered by cooking schools.
D. Children will take part in the whole cooking process.
2. How much will it take a couple with two children to ride a hot-air balloon
A. $20. B. $40. C. $50. D. $60.
3. In which section of a magazine can you probably read the text
A. Education. B. Travel. C. Science. D. Health.
B
At present, I was diagnosed(诊断) with a kind of attention disorder. It made school difficult for me. When everyone else in the class was focusing on tasks, I could not.
In my first literature class, Mrs. Smith asked us to read a story and then write on it, all within 45 minutes. I raised my hand right away and said, “Mrs. Smith, you see, the doctor said I have attention problems. I might not be able to do it.”
She glanced down at me through her glasses, “You are not different from your classmates, young man.”
I tried, but I didn’t finish the reading when the bell rang. I had to take it home.
In the quietness of my bedroom, the story suddenly all became clear to me. It was about a blind person, Louis Braille. He lived in a time when the blind couldn’t get much education. But Louis didn’t give up. Instead, he invented a reading system of raised dots(点), which opened up a whole new world of knowledge to the blind.
Wasn’t I the “blind” in my class, being made to learn like the “sighted” students My thoughts spilled out and my pen started to dance. I completed the task within 40 minutes. Indeed, I was not different from others; I just needed a quieter place. If Louis could find his way out of his problems, why should I ever give up
I didn’t expect anything when I handed in my paper to Mrs. Smith, so it was quite a surprise when it came back to me the next day-with an “A” on it. At the bottom of the paper were these words: “See what you can do when you keep trying ”
Inspired and touched, I began to keep trying hard in my study and struggled against attention disorder. I believe one can find his way out of predicament with determination and efforts.
4. The author didn’t finish the reading in class because .
A. he was new to the class B. he was tired of literature
C. he had an attention disorder D. he wanted to take the task home
5. What do we know about Louis Braille from the passage
A. He had good sight. B. He made a great invention.
C. He gave up reading. D. He learned a lot from school.
6 What was Mrs. Smith’s attitude to the author at the end of the story
A. Angry. B. Impatient. C. Sympathetic. D. Encouraging.
7. The underlined word “predicament” in the last paragraph probably means
A. sorrow B. destination C. difficulty D. fortune
C
“Have a nice day!”may be a pleasant gesture or a meaningless expression. When my friend Maxie says “Have a nice day” with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well.
“Have a nice day. Next!”This version of expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words come out in the same tone(腔调)with a fixed procedure. They are spoken at me, not to me. Obviously, the concern for my day and everyone else’s is the management’s attempt to increase the business.
The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it indicates the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression serves us when we don’t know what to say.“Oh, you just had a tooth out I’m terribly sorry, but have a nice day.”
The expression can be pleasant. If a stranger says “Have a nice day” to you, you may find it heart-warming because someone you don’t know has tried to be nice to you.
Although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfortable way, it’s nice to know they care enough to pretend they care when they really don’t care all that much. While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like.
8. How does the author understand Maxie’s words
A. Maxie shows her anxiety to the author.
B. Maxie really wishes the author a good day.
C. Maxie encourages the author to stay happy.
D. Maxie really worries about the author’s security.
9. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean
A. The salesgirl is polite. B. The salesgirl is bored.
C. The salesgirl cares about me. D. The salesgirl says the words as a routine.
10. By saying “Have a nice day,” a stranger may ______.
A. try to be polite to you B. express respect to you
C. give his blessing to you D. share his pleasure with you
11. What is the best title of the passage
A. Have a Nice Day—a Social Custom
B. Have a Nice Day—a Pleasant Gesture
C. Have a Nice Day—a Heart-warming Greeting
D. Have a Nice Day—a Polite Ending of a Conversation
D
A tiny Alaska village has experienced a boom in tourism in recent years as polar bears spend more time on land than on Arctic sea ice.
More than 2,000 people visited the northern Alaska village of Kaktovik in 2018 to see polar bears in the wild. The far north community lies in an area where increasingly higher temperature has sped up the movement of sea ice, the primary habitat (栖息地) of polar bears. As ice has gradually moved to deep water beyond the continental shelf, more bears are remaining on land to look for food.
Polar bears have always been a common sight on sea ice near Kaktovik, but villagers started noticing a change in the mid 1990s. More bears seemed to stay on land, and researchers began taking note of more female bears making homes in the snow on land instead of on the ice to raise their babies. U.S. Fish and Wildlife Service biologists began hearing reports of the increasing number of polar bears in the area in the early 2000s. As more attention was given to the plight (困境) of polar bears about a decade ago, more tourists started heading to Kaktovik.
The village had fewer than 50 visitors annually before 2011, said Jennifer Reed, of the Arctic National Wildlife Refuge. “Today we’re talking about hundreds and hundreds of visitors, many from around the world each year,” Reed said. Most tourists visit in the fall, when bears are forced toward land because sea ice is farthest away from the shore. Bruce Inglangasak, a local hunter who sometimes offers wildlife viewing tours, said he's been offering polar bear tours since 2004. Most of his clients (客户) are from China and Europe, as well as from the lower 48 U. S. states. Many tourists stay several days in the village, which has two small hotels. The villagers have benefited a lot from that. In turn, they provide more effective protection for polar bears with financial support from tourism development.
12. What causes more polar bears to stay on land in Kaktovik
A. Food shortage. B. Climate change.
C. Habitats’ movement to shore. D. Their preference for land.
13. How did common people feel about more sight of bears on land
A. Excited. B. Puzzled. C. Concerned. D. Shocked.
14. What can be inferred from the last paragraph
A. Hotels in Kaktovik are in demand in autumn. B. Kaktovik has about 50 visitors annually.
C. Inglangasak makes a living as a tour guide. D. Tourism affects the balance of nature.
15. Which saying can describe the text
A The fittest can survive. B. After a storm comes a calm.
C. One man’s fault is another man’s lesson. D. Every coin has two sides.
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Make the World a Better Place
When you think about people who have made the world a better place, you probably think of famous scientists or great leaders. ____16____ Ordinary people like you and me can also help a lot. An act of kindness can bring a smile to a person’s face even if only for a moment.
Give away your money. Choose charity that has meaning for you. For example, if you want to help hungry children, you can try to find an international organization that provides food for those in poor areas. ____17____
Share your knowledge. If a friend needs skills in a certain area, offer your advice. Perhaps she is struggling to set up a computer, and you know how to do that. Offer whatever ability you have, but always remember to be polite.
Help a stranger. Your small actions can brighten the day of others. Hold the door for someone whose hands are full. ____18____ Give your seat on the bus to an old man. The key is expecting nothing in return for your acts of kindness.
____19____ Show the people close to you how much you care about them. Tell them they mean a lot to you. Make a beautiful gift for a friend. Take your husband to his favourite fun place if he has had a hard week. Tell your children how much they mean to you.
Be grateful to others. ____20____ Thank the waiter. Do you have a very good neighbour who is always there when you need her Tell her how much you appreciate her being in your life.
A. That is not all the truth.
B. Care about those you know.
C. Help the blind cross the street.
D. You should know what love means.
E. Every cent you give away will mean a lot.
F. Have you had good service in a restaurant
G. You should learn to express gratitude to others.
Ⅱ. 语言知识及应用(共两节,满分30分)
第一节:完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从41—55各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Yuan Xin is a one-armed doctoral student from Wuhan University of Science and Technology. He touched many people with his ____21____ life story.
Yuan, who experienced a ____22____ in his childhood, is now a third-year doctoral student who has coded using only one hand for seven years, ____23____ more than 30 awards, including three patents.
He went from a freshman who had never touched a computer before attending university to a senior student in the lab, ____24____ his junior teammates on the path of scientific research as a team leader.
Yuan’s achievements did not come as a ____25____ to those who knew him. Yuan was well known as being the ____26____ one to enter a lab to do experiments, sometimes as early as five in the morning. During holidays, he would still be seen ____27____ at work.
He said ____28____, “Although I am slower than others, and there are always things that need completing, I often do overtime to manage them.”
“It’s hard to have such a high level of ____29____, even for students without _____30_____ limitations,” said Yuan’s teacher.
At the age of 3, Yuan was hit by a truck while crossing the road. After five months of treatment, Yuan was _____31_____ at the cost of his right arm.
By the time Yuan reached school age, his mother, who always believes “_____32_____ can change the future”, _____33_____ him to master writing with his left hand.
During an interview, Yuan said, “If I complain about my _____34_____, then I can do nothing in life. There will always be people who _____35_____ in life. Who says it can’t be me ”
21. A. strange B. painful C. important D. inspiring
22. A. disaster B. failure C. growth D. quality
23. A. discovering B. designing C. earning D. presenting
24. A. introducing B. leading C. inviting D. praising
25. A. surprise B. relief C. warn D. threat
26. A. next B. third C. last D. first
27. A. fast B. lazy C. hard D. late
28. A. firmly B. sadly C. angrily D. guiltily
29. A. achievement B. service C. interest D. education
30. A. natural B. technical C. mental D. physical
31. A. injured B. saved C. admitted D. found
32. A. talent B. exercise C. knowledge D. fortune
33. A. helped B. expected C. forced D. paid
34. A. school B. job C. life D. plan
35. A. relax B. succeed C. argue D. complain
第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On Monday, May 12, 2008, an earthquake of magnitude 8.0 ____36____ (strike) Wenchuan county, northwestern Sichuan Province, China. The earthquake caused great damage, killing over 80,000 people, leaving many more people ____37____ (injure), and turning many towns and counties into ____38____ (ruin). The news on TV reported that the number of people who were killed in the earthquake was more than 80,000. People were ____39____ shock. It seemed as if the world were coming to ____40____ end. But hope was not lost.
The following rescue work ____41____ (carry) out by people from all over the country, even abroad. The army sent soldiers to Wenchuan ____42____ (dig) out those who were trapped and to bury the dead.
Now the people ____43____ suffered the earthquake are living a new life. The new towns have been ____44____ (creative) rebuilt by the government. With strong support from the government, the local people feel more ____45____ (confidence) about the future. Wenchuan has become a symbol of the Chinese spirit of never giving up.
Ⅲ. 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,你校将举行一次主题为:《中国山水画Chinese Landscape Painting》的讲座,请你写一封英文电子邮件邀请你的外教David一同参加。
内容包括:1. 写邮件目的;
2讲座时间、地点;
3. 讲座的内容、意义。
注意:1. 要求词数:80左右;
2. 可根据情况增加细节,使行文连贯;
3. 信的首尾已给出,不计入词总数。
Dear David,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
Helen was a young girl. Her parents taught her to be kind, and she always was. And she lived a happy life. Unluckily, one day, her mother had an accident. Her right leg was hurt badly and needed an expensive operation.
Her family couldn’t afford to pay for it. Although their friends and relatives all tried their best to offer help but it was far from enough. And they were unsure what to do next.
One day walking down the street to a bookstore nearby, Helen noticed an old man trying hard to climb the steps to a nearby park. The old man with Alzheimer’s disease (阿尔茨海默氏症)left home days ago and ended up wandering around the streets while his son, Dr. Smith, a doctor of the City Hospital, had been trying to find him but in vain.
“He can’t climb the steps. He looks so weak. ” Helen said to-herself. Without hesitation, she ran over to him.
“Sir, let me help you!”
The man made no response, then Helen repeated it. Slowly raising his head, the man looked at her, surprised. Helen gave him a smile and then helped him climb the steps. “Your hands are shaking!” Helen said anxiously. “Are you okay ”
“I’m so hungry, ” he murmured. “I want to walk… to the park for… a rest. ” After helping him sit on a park bench, Helen rushed home and returned with some food, only to find the man was lying on the ground, unconscious. “Sir, please wake up!” she cried in anxiety. “‘What should I do ” she wondered.
注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Looking around, she noticed a woman standing meters away talking on the phone.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“He’s my dad! Where did you find him ” Dr. Smith cried.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录