宝安区2023-2024学年第一学期调研测试卷
高一英语
满分140分,考试时间120分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的学校、班级、姓名和考生号;用2B铅笔将对应的考生号码涂黑。
2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号;不能答在试卷上。
3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案。然后再写上新的答案;不准使用铅笔、圆珠笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束时,将答题卡交回。
第一部分阅读(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,共30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Must-see landmarks for your Xi’an tour
Xi’an is famous for its rich, diverse collection of historical and cultural treasures. If you are planning a tour there, check out these recommended attractions.
Ancient City Wall
Built in the Ming Dynasty(1368-1644), Xi’an City Wall served as a military defense system. Now it is one of the oldest and best-preserved Chinese city walls, dividing the city into inner and outer areas. When you take a walk or cycle on the massive wall, you can enjoy a good view of the city and the watchtowers.
Giant Wild Goose Pagoda
One of China’s most famous Buddhist towers, the Giant wild Goose Pagoda was built in the Tang Dynasty (618-907)for the study of Buddhist scriptures(经文).One of its main functions was to store scriptures and carvings brought to China from India by a famous monk, who stayed here for 19 years translating Buddhist scriptures.
Shaanxi History Museum
The Shaanxi History Museum is home to over 370,000 precious relics unearthed in Shaanxi over the years. Its collections range from bronze wares to pottery figures, and mural paintings from the Tang Dynasty(618-907)tombs. It’s indeed a paradise for lovers of ancient Chinese treasures.
The Muslim Quarter
The Muslim Quarter is a famous attraction for its authentic Muslim cultural atmosphere. Taking a stroll there, you could find unending lines for various restaurants and food stalls, where you can get a taste of the culture of the Hui ethnic group living there.
The Terracotta Army
Constructed in Qin Dynasty(221 BC-207 BC), the Terracotta Army is one of the most significant archeological finds of the 20th century. Pit 1, one of the three in the Terracotta Warriors and Horses Museum, is the largest with over 6,000 terracotta figures and fewer than 2,000 on regular display. Each figure differs in facial features. People can get insight into the history and culture of that period.
1. What is the key function of the Giant Wild Goose Pagoda
A. To translate and study Buddhist scriptures.
B. To divide the city into inner and outer areas.
C. To keep Buddhist scriptures and carvings.
D. To display bronze wares and pottery figures.
2. Which landmark most probably attracts lovers of ethnic cultures
A. The Terracotta Army B. Ancient City Wall
C. Shaanxi History Museum D. The Muslim Quarter
3. What is a special feature of the Terracotta Warriors and Horses Museum
A. It’s the most important finds in the world.
B. It allows exploring the history of Qin Dynasty.
C. It exhibits 6,000 terracotta figures at a time.
D. It’s full of sculptures with similar features.
【答案】1. C 2. D 3. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了西安主要的几个旅游景点。
【1题详解】
细节理解题。根据第三段“One of its main functions was to store scriptures and carvings brought to China from India by a famous monk, who stayed here for 19 years translating Buddhist scriptures.(它的主要功能之一是存放一位著名僧人从印度带到中国的经书和雕刻品,这位僧人在这里翻译佛经长达19年。)”可知,大雁塔的主要功能是存放佛教经书和雕刻品。故选C项。
【2题详解】
推理判断题。根据第五段“Taking a stroll there, you could find unending lines for various restaurants and food stalls, where you can get a taste of the culture of the Hui ethnic group living there.(在那里漫步,你会发现各种餐馆和小吃摊排着长长的队伍,在那里你可以品味回族文化。)”可知,名族文化爱好者可以去穆斯林区参观。故选D项。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段“Constructed in Qin Dynasty(221 BC-207 BC), the Terracotta Army is one of the most significant archeological finds of the 20th century. …People can get insight into the history and culture of that period.(兵马俑建于秦朝(公元前221年-公元前207年),是20世纪最重要的考古发现之一。……人们可以深入了解那个时期的历史和文化。)”可知,兵马俑博物馆的特点就是人们可以在那里探索秦朝的历史和文化。故选B项。
B
Can wine corks(酒瓶塞) be used in architecture This is the innovation(创新) that Yan Sze Hon, a 31-year-old Hong Kong man, is striving for in the Guangdong-Hong Kong-Macao Great Bay Area(GBA).
Born and raised in Hong Kong, Yan came to Guangzhou in 2021 after several years of doing remodeling projects for old houses in Portugal. With the establishment of the GBA, “I saw the great opportunity and market prospects(前景) in the area,” Yan said.
Yan wanted to bring back an innovative idea from Portugal—using wine corks as an environmentally friendly building material.
“I love wine, and Portugal is the largest cork producer in the world,” Yan said. “It occurred to me that by recycling the corks, we can actually use them inside doors and walls to make them more sound-proof, which can provide a quieter private space for people.” According to Yan, he was one of the first to put this idea into practice, and obtained success in Portugal.
“Now I want to be the one that takes the first step in China,” Yan said.
Yan said that companies like his have benefited a lot from the supportive policies of the GBA. Since the establishment of the GBA, Guangdong has built 13 innovation and entrepreneurship bases, providing resources and services for nearly 600 Hong Kong and Macao entrepreneurship teams. He chose Guangzhou’s Tianhe district because it offers cheaper accommodation and office space to Hong Kong and Macao businessmen. “Also, the opening of new ports has made it very convenient for the flow of goods and talented people,” Yan said.
“I’m sure GBA will be the right place for me to start my business on the Chinese mainland,” Yan said. One day, he wants his business to operate in Shanghai, Zhejiang and more places.
4. What innovation is Yan Sze Hon trying to achieve in the GBA
A. Designing environment-friendly buildings.
B. Using wine corks as a building material.
C. Establishing an architectural enterprise.
D. Remodeling projects for the old houses.
5. What can we know about the wine corks
A. They are accessible in the world.
B. They can create a soundless place.
C. They do harm to the environment.
D. They have been recycled in Portugal.
6. How have companies like Yan Sze Hon’s benefited from the local support
A. They have access to cheaper accommodation and offices.
B. They have been able to hire talented people to the GBA.
C. They have been granted loans for innovative projects.
D. They have received financial support from the 13 bases.
7. Which of the following can best describe Yan Sze Hon
A. Intelligent and humorous. B. Cautious and far-sighted.
C. Ambitious and creative. D. Supportive and outgoing.
【答案】4. B 5. D 6. A 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道,主要讲述了31岁的香港人Yan Sze Hon在粤港澳大湾区创业,他带来了一种创意——将酒瓶塞用作环保型的建筑材料。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“Can wine corks(酒瓶塞) be used in architecture This is the innovation(创新) that Yan Sze Hon, a 31-year-old Hong Kong man, is striving for in the Guangdong-Hong Kong-Macao Great Bay Area(GBA).(葡萄酒瓶塞可以用于建筑吗?这是31岁的香港人Yan Sze Hon在粤港澳大湾区所追求的创新。)”可知,他想要在GBA实现把酒瓶塞用作环保型建筑材料的创意。故选B。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段“Yan wanted to bring back an innovative idea from Portugal—using wine corks as an environmentally friendly building material.(Yan想从葡萄牙带回一个创意——将葡萄酒瓶塞用作一种环保建筑材料。)”和第四段中的“According to Yan, he was one of the first to put this idea into practice, and obtained success in Portugal.(Yan说,他是最早将这一想法付诸实践的人之一,并在葡萄牙获得了成功。)”可知,葡萄牙已经将葡萄酒瓶塞用作一种环保建筑材料,由此可推测出,葡萄牙已经将葡萄酒瓶塞回收利用了。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中的“He chose Guangzhou’s Tianhe district because it offers cheaper accommodation and office space to Hong Kong and Macao businessmen.(他之所以选择广州天河区,是因为这里为香港和澳门商人提供更便宜的住宿和办公场所。)”可知,像Yan Sze Hon这样的公司能够享受当地提供的便宜住宿和办公场所。故选A。
【7题详解】
推理判断题。根据第一段中的“This is the innovation(创新) that Yan Sze Hon, a 31-year-old Hong Kong man, is striving for in the Guangdong-Hong Kong-Macao Great Bay Area(GBA).(这是31岁的香港人Yan Sze Hon在粤港澳大湾区所追求的创新。)”可推知,他是一个有创造性的人。根据第二段中的“With the establishment of the GBA, ‘I saw the great opportunity and market prospects(前景) in the area,’ Yan said.(随着GBA的建立,‘我看到了该地区的巨大机遇和市场前景,’严说。)”和最后一段中的“One day, he wants his business to operate in Shanghai, Zhejiang and more places.(有一天,他希望自己的生意能在上海、浙江等地开展。)”可推测出,他是一个有雄心壮志的人。故选C。
C
Have you ever argued with a friend, and said or done something you regretted Sometimes it can be hard to put things right, especially when feelings have been hurt. Knowing how to apologise can help you become friends again and to understand why you fell out in the first place.
We argue for all kinds of reasons. You might think your football team is fantastic but your friend disagrees; or maybe your sister is being really annoying. Sometimes, especially if you’re angry, things can spiral out of control and you’ll say or do something you regret. Arguing and disagreeing with others occasionally is normal — we all do it — but it’s important to resolve your differences afterwards so bad feelings don’t get worse. This is where an apology can help.
We all make mistakes, and apologising is a way of admitting we’ve got something wrong and will try not to do it again. Dr. Jennifer Thomas, a psychologist and author, believes an apology needs to show the other person that we’re genuinely (真诚地) sorry, we accept responsibility for our actions and we want their forgiveness.
Sometimes another person may pressure you into taking the blame when it’s not your fault. If you feel this is happening, try talking about why you argued in the first place and explain how it made you feel. If you still can’t agree, you could ask a parent or teacher to help you resolve the problem.
Sorry on its own might not always be enough, so try to ask the other person how they felt while you were arguing. Explain your side too, and make it clear you’ll try not to repeat the same mistake again. A genuine apology isn’t a magic wand (魔杖); it may take some time for someone to understand and forgive. Even after you’ve said sorry, you could still feel bad but you can feel good about trying to fix things and promising yourself to do better next time.
8. Why is it important to resolve differences after an argument
A. To ensure that bad feelings worsen over time. B. To maintain relationship and prevent damage.
C. To avoid taking responsibility for one’s action. D. To establish leading power over one’s friends.
9. What does the underlined word “spiral” mean in paragraph 2
A. Stop. B. Decrease. C. Increase. D. Win.
10. Which of the following situation can happen after a genuine apology
A. Both parties will forget the argument. B. Forgiveness could take quite a while.
C. The person apologizing can calm down. D. Relationships will improve immediately.
11. Which can be a suitable title for the text
A. The Power of Apologies B. The Causes of Arguments
C. The Significance of Forgiveness D. The Benefits of Communication
【答案】8. B 9. C 10. B 11. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了在争吵后解决分歧很重要,因为要维持关系,防止伤害,这就需要人们进行道歉,文章讲述了道歉的重要性以及方式。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“Sometimes it can be hard to put things right, especially when feelings have been hurt. Knowing how to apologise can help you become friends again and to understand why you fell out in the first place. (有时候很难把事情纠正过来,尤其是当感情受到伤害的时候。知道如何道歉可以帮助你们再次成为朋友,并理解为什么你们一开始就闹翻了)”以及第二段“Arguing and disagreeing with others occasionally is normal — we all do it — but it’s important to resolve your differences afterwards so bad feelings don’t get worse.(偶尔与他人争论和不同意是正常的——我们都这样做——但重要的是在事后解决你们的分歧,这样不好的感觉就不会变得更糟)”可知,在争吵后解决分歧很重要因为要维持关系,防止伤害。故选B。
【9题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“Sometimes, especially if you’re angry”以及后文“you’ll say or do something you regret”可知,有时候,特别是当你生气的时候,事情可能会加速失控,你会说或做一些让你后悔的事情。故划线词意思是“增加,加速”。故选C。
【10题详解】
细节理解题。根据最后一段“A genuine apology isn’t a magic wand (魔杖); it may take some time for someone to understand and forgive.(真诚的道歉不是魔法棒;别人可能需要一段时间才能理解和原谅你)”可知,真诚的道歉后会出现的情况是原谅可能需要一段时间。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第三段“We all make mistakes, and apologising is a way of admitting we’ve got something wrong and will try not to do it again. Dr. Jennifer Thomas, a psychologist and author, believes an apology needs to show the other person that we’re genuinely (真诚地) sorry, we accept responsibility for our actions and we want their forgiveness.(我们都会犯错,道歉是一种承认自己犯错的方式,我们会努力不再犯错。心理学家兼作家詹妮弗·托马斯博士认为,道歉需要向对方表明我们真的很抱歉,我们愿意为自己的行为承担责任,并希望他们原谅我们)”结合文章主要说明了在争吵后解决分歧很重要因为要维持关系,防止伤害,这就需要人们进行道歉,文章讲述了道歉的重要性以及方式。由此可知,A选项“道歉的力量”最符合文章标题。故选A。
D
McDonald’s customers are sharing their excitement over an eco-friendly change making its way to select US restaurants. McDonald’s eaters across the globe are used to collecting their burgers in paper wrapping, their fries in cardboard, and their drink in a plastic cup — even if they’re dining inside a McDonald’s restaurant. However, this may become a thing of the past. One American diner said there were reusable containers available at their local McDonald’s for dine-in meals only.
Plastic containers and cups have an environmental cost: Plastics are made using fossil fuels like oil and natural gas. And when these materials are heated to mould (浇铸) plastic, poisons are again released into the air.
According to the World Wide Fund for Nature, about 100 million tons of plastics are produced on an annual basis — releasing an estimated 850 million tons of greenhouse gases into the atmosphere. “Generally, when those plastics go to landfill, they take hundreds of years to break down and slowly release substances into the environment,” Dr. Thornton said.
It is reported in the industry research that about 27 percent of customers at fast food establishments eat at the restaurant. This means McDonald’s could potentially remove a quarter of its packaging waste through a reusable container system. “If you’re comparing the single-use with the reusable, the reusable take a lot more combined in terms of resources, and energy and water and so on. If you use them a sufficient number of times, that’s when they start to become better environmentally.”
Currently, most of the fast-food outlets use paper containers. But in order to truly be sustainable(可持续的), Dr. Thornton said these items should be made of recycled materials — and only distributed to customers on a need-to-use basis. “Don’t use new resources. That’s probably one of the most important things to say,” he said. “Close the loop in terms of recycling, and make sure that they only provide packaging or the amount of packaging as needed.”
12. What is the eco-friendly change in some of the US McDonald’s
A. Recycled plastic cups for drinks.
B. Cardboard packagings for fries.
C. Reusable containers for dine-in meals.
D. Selected paper wrappings for burgers.
13. How much packaging waste could MeDonald’s remove with reusable containers
A. 25%. B. 50%. C. 75%. D. 100%.
14. What does Dr. Thomton suggest on fast-food chains’ sustainability
A. Use paper containers for dine-in meals.
B. Reduce the food waste in their establishments.
C. Make reusable containers out of new materials.
D. Provide necessary recycled packaging to customers.
15. What is the text mainly about
A. The impact of McDonald’s on the environment.
B. The cost of plastic containers and cups in McDonald’s.
C. The disadvantage of plastic packaging in fast-food establishments.
D. The significance of sustainable practices in the fast-food industry.
【答案】12. C 13. A 14. D 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了美国的一些麦当劳餐厅做出了环保的改变,为堂食的顾客提供可重复使用的容器,这可以减少25%的包装垃圾,相关专家建议快餐行业应使用可回收的包装,并确保只为顾客提供所需的包装或包装数量,从而实现真正的可持续发展。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段中“One American diner said there were reusable containers available at their local McDonald’s for dine-in meals only. (一位美国食客说,他们当地麦当劳的堂食只提供可重复使用的容器)”可知,这一环保变化是可重复使用的堂食容器。故选C项。
【13题详解】
细节理解题。根据第四段中“It is reported in the industry research that about 27 percent of customers at fast food establishments eat at the restaurant. This means McDonald’s could potentially remove a quarter of its packaging waste through a reusable container system. (据报道,在行业研究中,大约27%的顾客在快餐店吃饭。这意味着麦当劳可以通过可重复使用的容器系统消除四分之一的包装垃圾)”可知,麦当劳可以用可重复使用的容器减少25%的包装垃圾。故选A项。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Currently, most of the fast-food outlets use paper containers. But in order to truly be sustainable(可持续的), Dr. Thornton said these items should be made of recycled materials — and only distributed to customers on a need-to-use basis. (目前,大多数快餐店使用纸制容器。但是为了真正的可持续发展,Thornton博士说,这些物品应该由可回收材料制成,并且只在需要使用的基础上分发给顾客)”可知,Thornton博士建议为顾客提供必要的可回收的包装。故选D项。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文可知,文章以小见大,以美国部分麦当劳餐厅的环保改变——为堂食的顾客提供可重复使用的容器为例,说明了这样的举动可以为环保带来的影响,并从相关专家的角度出发,建议快餐行业使用可回收的包装,只为顾客提供所需的包装或包装数量,从而实现真正的可持续发展。由此可知,文章主要显示了快餐业可持续发展实践的重要性。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2分。共10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The traditional Chinese solar calendar divides the year into 24 solar terms. Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov 22 and ends on Dec 6.____16____. Here are several things you should know about Minor Snow.
Wearing hats and scarves
In China, starting in Minor Snow, the wind blows from the northeast a lot.____17____But in fact, according to an old Chinese saying, “the bead is the place where all passages of the body gather”. It’s sensible to keep one’s head warm.
Drinking soup
During Minor Snow, indoor heating begins to work.____18____. According to practices in traditional Chinese medicine, this accumulation of “inner heat” in one’s body can cause physical problems. The solution is to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup.
Making preserved pork and pickled (腌制的) vegetables
After Minor Snow, the temperature declines sharply and the air becomes dry.____19____. In the past, due to the poor storage conditions and inconvenient transportation, people developed many ways to store pork and vegetables. Thus during the Chinese Spring Festival and even in the bitter winter, the whole family could enjoy them.
Avoiding spicy food
____20____. Spicy food, therefore, is one of the best choices. However, experts say it’s wise not to eat overly spicy food, since that will increase your inner heat.
A. Then people need drink soup to keep healthy.
B. It is the best time to start making the salted food.
C. So many people prefer to put on their hats and scarves.
D. On cold dry days, people may need some hot food to keep warm.
E. The air indoors is dry and most people might find their nose and mouth dry, too.
F. It refers to the time when it starts to snow and the temperature continues to drop.
G. Because it’s still not bitterly cold, many people do not wear things to keep warm in time.
【答案】16 F 17. G 18. E 19. B 20. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了小雪的一些特点以及习俗。
【16题详解】
根据上文“Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov 22 and ends on Dec 6.(小雪是一年中的第20个节气,今年从11月22日开始,到12月6日结束)”可知,上文说明了小雪的时间,故本句承接上文继续说明小雪的含义。故F选项“它指开始下雪,气温持续下降的时间”符合语境,故选F。
【17题详解】
根据上文“In China, starting in Minor Snow, the wind blows from the northeast a lot.(在中国,从小雪开始,风从东北吹来)”以及后文“But in fact, according to an old Chinese saying, “the bead is the place where all passages of the body gather”. It’s sensible to keep one’s head warm.(但事实上,根据中国的一句老话,“头是身体所有通道聚集的地方”。保持头部温暖是明智的)”可知,上文提到从小雪开始,风从东北吹来,说明天气刚开始降温,还不是很冷,人们首先保持头部温暖,没有穿很保暖的衣服。故G选项“因为天气还不是很冷,很多人没有及时穿保暖的衣服”符合语境,故选G。
【18题详解】
根据上文“During Minor Snow, indoor heating begins to work.(小雪期间,室内供暖开始工作)”以及后文“According to practices in traditional Chinese medicine, this accumulation of “inner heat” in one’s body can cause physical problems. The solution is to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup.(根据中医的实践,这种“内热”在人体内的积累会导致身体问题。解决办法是多喝热汤,比如白菜豆腐汤)”可知,本句承接上文说明室内供暖开始工作给人体带来的影响,故E选项“室内空气干燥,大多数人可能也会觉得口鼻干燥”符合语境,故选E。
【19题详解】
根据上文“After Minor Snow, the temperature declines sharply and the air becomes dry.(小雪过后,气温急剧下降,空气变得干燥)”以及后文“In the past, due to the poor storage conditions and inconvenient transportation, people developed many ways to store pork and vegetables. Thus during the Chinese Spring Festival and even in the bitter winter, the whole family could enjoy them.(在过去,由于储存条件差,运输不便,人们开发了许多储存猪肉和蔬菜的方法。因此,在中国的春节,甚至在寒冷的冬天,全家人都可以享受它们)”可知,本句主要说明小雪过后,气温急剧下降,空气变得干燥,这一情况对制作食物的影响,故B选项“这是开始制作咸味食品的最佳时间”符合语境,故选B。
【20题详解】
根据后文“Spicy food, therefore, is one of the best choices. However, experts say it’s wise not to eat overly spicy food, since that will increase your inner heat.(因此,辛辣的食物是最好的选择之一。然而,专家表示,不要吃太辣的食物是明智的,因为那样会增加你的内热)”可知,后文提到了辛辣食物是最好的选择,故本句说明吃辛辣食物的原因。故D选项“在寒冷干燥的日子里,人们可能需要一些热的食物来保暖”符合语境,故选D。
第二部分语言运用(共三节,满分55分)
第一节项目匹配(共5小题;每小题2分,共10分)
你校拟开展跨学科项目式学习(Project-based Learning),结合外研版必修第一册Unit 5 The Monarch’s Journey,以“探索帝王蝶的生态与迁徙”为主题,融合数学、生物学、地理、英语等学科,设计5个研究项目,请根据项目任务描述,从项目列表Project List 中选择相应的项目名称A、B、C、D、E进行匹配。
PROJECT LIST
A: Map the Monarch’s migration route B: Explore Monarch’s ecosystem C: Analyze Monarch’s population D: Make a Monarch fact file E: Provide conservation strategies for Monarch
21. Project ___21___ Subjects: Biology, English Task: Students will investigate the Monarch’s appearance, habitat, migration and other information. They are expected to create a detailed presentation or report in English, accompanied by illustrations or posters to showcase the related facts.
22. Project ___22___ Subject: Geography, English Task: Students will research and map the migration route of Monarch butterflies, focusing on their journey from North America to Mexico. They will use geographical tools to mark key points on the map and provide an English-written description of the migration.
23. Project ___23___ Subject: Math, Biology, English Task: Students will analyze data related to Monarch butterfly population, including their numbers and migration patterns. Using mathematical tools, they will create graphs and charts to visualize population changes and identify potential reasons for fluctuations.
24. Project ___24___ Subject: Biology, Geography, English Task: Students will explore the ecosystems where Monarch butterflies reside, including their habitats, enemies, activities and food sources. They will create a comprehensive report that delves into the ecological aspects, incorporating both biological and geographical insights.
25. Project ___25___ Subjects: Biology, Geography, English Task: Students will investigate conservation efforts for Monarch butterflies, addressing issues like habitat preservation and climate change impacts. They will propose practical solutions and write a persuasive essay in English advocating for Monarch butterfly conservation.
【答案】21. D 22. A
23. C 24. B
25. E
【解析】
【导语】本文是应用文。文章主要介绍了以“探索帝王蝶的生态与迁徙”为主题,融合数学、生物学、地理、英语等学科,设计的5个研究项目。
【21题详解】
根据下文“Students will investigate the Monarch’s appearance, habitat, migration and other information. They are expected to create a detailed presentation or report in English, accompanied by illustrations or posters to showcase the related facts.(学生将调查帝王蝶的外貌、栖息地、迁徙等信息。他们需要用英语制作详细的演示文稿或报告,并附有插图或海报来展示相关事实)”可知,该项目要求学生制作帝王蝶的相关事实,D项“制作帝王蝶的事实文件”适合作该项目名称,故选D。
【22题详解】
根据下文“Students will research and map the migration route of Monarch butterflies, focusing on their journey from North America to Mexico. They will use geographical tools to mark key points on the map and provide an English-written description of the migration.(学生将分析与帝王蝶种群相关的数据,包括数量和迁徙模式。他们将使用数学工具创建图形和图表来可视化数量变化并确定波动的潜在原因。)”可知,该项目要求学生绘制出帝王蝶的迁徙路线,A项“绘制帝王蝶的迁徙路线图”适合作该项目的名称,故选A。
【23题详解】
根据下文“Students will analyze data related to Monarch butterfly population, including their numbers and migration patterns. Using mathematical tools, they will create graphs and charts to visualize population changes and identify potential reasons for fluctuations.(学生将分析与帝王蝶种群相关的数据,包括数量和迁徙模式。他们将使用数学工具创建图形和图表来可视化数量变化并确定波动的潜在原因。)”可知,该项目要求学生分析帝王蝶的数量,C项“分析帝王蝶的数量”适合作该项目的名称,故选C。
【24题详解】
根据下文“Students will explore the ecosystems where Monarch butterflies reside, including their habitats, enemies, activities and food sources. They will create a comprehensive report that delves into the ecological aspects, incorporating both biological and geographical insights.(学生将探索帝王蝶栖息的生态系统,包括它们的栖息地、天敌、活动和食物来源。他们将创建一份综合报告,深入探讨生态方面,融合生物学和地理方面的见解)”可知,该项目要求学生探索帝王蝶的生态系统,B项“探索帝王蝶的生态系统”适合作该项目的名称。故选B。
【25题详解】
根据下文“Students will investigate conservation efforts for Monarch butterflies, addressing issues like habitat preservation and climate change impacts. They will propose practical solutions and write a persuasive essay in English advocating for Monarch butterfly conservation.(学生将调查帝王蝶的保护工作,解决栖息地保护和气候变化影响等问题。他们将提出切实可行的解决方案,并用英文写一篇有说服力的文章,倡导帝王蝶保护)”可知,该项目要求学生为帝王蝶提供保护策略,E项“为帝王蝶提供保护策略”适合作该项目的名称。故选E。
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In 2018, Patrick Smith walked into Curiosity Inc. , an antique (古董) store in Edmonton, Canada. The____26____man found an old photo of the Disney character Bambi in a rubbish bin and____27____it to David, the shop owner.
At first, David____28____the artwork was a replica (仿制品), but he still paid 20 dollars as a kind____29____. “If I replace the broken frame (框架) and____30____it up”, he thought, “it will be worth 50 dollars”. After Smith’s leaving, David removed the frame, turned the photo over and saw the____31____of it. There was a copyright (版权) date of 1937. He suddenly realized it was a(n)____32____hand-drawn image with much more value. Excited as he was, his next____33____was to share the fortune with the finder.
The piece sold for 4,000 dollars. But then came the____34____part: Finding the street man. Only knowing Smith’s first name, the shop owner drove the streets of Edmonton,____35____wherever he saw homeless people. He____36____came across someone who knew Smith. That person____37____ a message to Smith, who then turned up at the store and learned David’s____38____.
David didn’t stop there. He founded a GoFundMe page,____39____money to help Smith get off the streets. Then Smith’s family saw news reports about the incredible story and____40____David. Now, David is helping him make plans to return home.
26.
A. curious B. ordinary C. confident D. homeless
27.
A. promised B. brought C. returned D. proved
28.
A. figured B. regretted C. ignored D. admitted
29.
A. memory B. understanding C. gesture D. quality
30.
A. use B. clean C. pick D. light
31.
A. top B. bottom C. back D. side
32.
A. creative B. powerful C. inspiring D. original
33.
A. thought B. choice C. dream D. solution
34.
A. simple B. difficult C. interesting D. amazing
35.
A. slowing down B. calming down C. setting off D. taking off
36.
A. regularly B. finally C. secretly D. patiently
37.
A. received B. required C. learned D. delivered
38.
A. joy B. mistake C. purpose D. challenge
39.
A. raising B. earning C. saving D. investing
40.
A. attracted B. persuaded C. reminded D. contacted
【答案】26. D 27. B 28. A 29. C 30. B 31. C 32. D 33. A 34. B 35. A 36. B 37. D 38. C 39. A 40. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了2018年,流浪汉Patrick Smith在垃圾桶里发现了一张迪斯尼人物小鹿斑比的老照片,并把它带给了店主大卫,大卫一开始以为照片不值钱,只给了他20美元作为报酬。后来大卫发现这是一幅原始的手绘图像,价值更高,于是他卖了画以后开始寻找史密斯,最后找到了史密斯。还为他筹集资金帮助史密斯离开街头,史密斯的家人看到了关于这个令人难以置信的故事的新闻报道,就联系了大卫。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这个无家可归的人在垃圾桶里发现了一张迪斯尼人物小鹿斑比的老照片,并把它带给了店主大卫。A. curious好奇的;B. ordinary普通的;C. confident自信的;D. homeless无家可归的。根据后文“Finding the street man.”可知,照片是一个流浪汉找到的,故选D。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:这个无家可归的人在垃圾桶里发现了一张迪斯尼人物小鹿斑比的老照片,并把它带给了店主大卫。A. promised承诺;B. brought带给;C. returned返回;D. proved证明。根据后文“it to David, the shop owner.”可知,流浪汉发现了这张照片,并把它带给了店主大卫。故选B。
28题详解】
考查动词词义辨析。句意:起初,大卫以为那件艺术品是复制品,但他还是付了20美元作为善意的表示。A. figured以为;B. regretted后悔;C. ignored忽视;D. admitted承认。根据后文“the artwork was a replica”可知,此处指大卫以为照片是复制品。故选A。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:起初,大卫以为那件艺术品是复制品,但他还是付了20美元作为善意的表示。A. memory记忆;B. understanding理解;C. gesture手势;D. quality质量。根据上文“but he still paid 20 dollars as a kind”以及流浪汉把照片拿给了大卫,所以大卫付了20美元作为善意的表示。故选C。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:“如果我把坏了的镜框换掉,把它清理干净,”他想,“它就值50美元了。”A. use使用;B. clean清理;C. pick捡起;D. light照亮。根据上文“an old photo of the Disney character Bambi in a rubbish bin”可知,在垃圾桶里捡到的,所以要进行清理。故选B。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:史密斯走后,大卫取下相框,把照片翻过来,看到了它的背面。A. top顶部;B. bottom底部;C. back后面;D. side边。根据上文“turned the photo over and saw the”可知,大卫把照片翻过来看到了照片的背面。故选C。
32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他突然意识到这是一幅非常原始的手绘图像,价值更高。A. creative创造性的;B. powerful强大的;C. inspiring鼓舞人心的;D. original最初的。根据后文“hand-drawn image with much more value”可知,这是一幅非常原始的手绘图像,价值更高。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:虽然他很兴奋,但他的下一个想法是与发现者分享这笔财富。A. thought想法;B. choice选择;C. dream梦想;D. solution解决方案。根据后文“was to share the fortune with the finder”可知,大卫先是意识到这是一张很值钱的照片,然后下一个想法是与发现者分享这笔财富。故选A。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但是困难的部分来了:找到那个流浪汉。A. simple简单的;B. difficult困难的;C. interesting有趣的;D. amazing惊人的。根据后文“Finding the street man”可知,大卫不认识流浪汉,因此最困难的部分是找到那个流浪汉。故选B。
【35题详解】
考查动词短语辨析。句意:店主只知道史密斯的名字,他开车在埃德蒙顿的街道上行驶,只要看到无家可归的人就放慢速度。A. slowing down减速;B. calming down平静下来;C. setting off出发;D. taking off起飞。根据后文“wherever he saw homeless people”可知,他开车在埃德蒙顿的街道上行驶,只要看到无家可归的人就放慢速度。故选A。
【36题详解】
考查副词词义辨析。句意:他终于遇到了一个认识史密斯的人。A. regularly定期地;B. finally终于;C. secretly秘密地;D. patiently耐心地。根据后文“came across someone who knew Smith”可知,经过寻找,他终于遇到了一个认识史密斯的人。故选B。
【37题详解】
考查动词词义辨析。句意:那个人给史密斯捎了个信,然后史密斯出现在店里,得知了大卫的目的。A. received收到;B. required要求;C. learned学习;D. delivered递送。根据后文“a message to Smith”可知,那个认识史密斯的人给史密斯捎了个信。故选D。
【38题详解】
考查名词词义辨析。句意:那个人给史密斯捎了个信,然后史密斯出现在店里,得知了大卫的目的。A. joy快乐;B. mistake错误;C. purpose目的;D. challenge挑战。根据上文“Smith, who then turned up at the store and learned David’s”可知,流浪汉来到店里才知道大卫找自己的目的。故选C。
【39题详解】
考查动词词义辨析。句意:他创建了一个GoFundMe页面,筹集资金帮助史密斯离开街头。A. raising筹集;B. earning赚得;C. saving挽救;D. investing投资。根据上文“He founded a GoFundMe page”可知,大卫创建了一个GoFundMe页面,筹集资金帮助史密斯离开街头。故选A。
【40题详解】
考查动词词义辨析。句意:后来,史密斯的家人看到了关于这个令人难以置信的故事的新闻报道,就联系了大卫。A. attracted吸引;B. persuaded说服;C. reminded提醒;D. contacted联系。根据后文“Now, David is helping him make plans to return home.(现在,大卫正在帮他制定回家的计划)”可知,史密斯的家人看到了关于这个令人难以置信的故事的新闻报道,就联系了大卫。故选D。
第三节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Over 400 pieces and sets of ____41____ (attract) Dehua white porcelain (德化白瓷) are on show at the National Museum of China in Beijing.
Dehua white porcelain, also known ____42____ “Blanc de Chine” in French, is famous worldwide for its pure white color. According to Chen Chao, an artist giving all ____43____ (he) attention and effort to porcelain research, Dehua porcelain is made from the kaolin (高岭土) in Dehua, ____44____ has an incredibly low percentage of iron. That is ____45____ Dehua porcelain can be produced pure, white and stainless.
Dehua craftsmen (工匠) never stop ____46____ (improve) their skills. One of the greatest ____47____ (achievement) is “the eggshell technique” (薄胎技艺). With the technique improved by generations of craftsmen, an artwork—“Paper” at the Museum makes visitors ____48____ (amaze) at how it could be made so thin.
Since the 21st century, Dehua porcelain ____49____ (present) to international friends as a gift for many times and becomes _____50_____ cultural card handed by China to the world.
【答案】41. attractive
42. as 43. his
44. which 45. why
46. improving
47. achievements
48. amazed 49. has been presented
50. a
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国的德化白瓷。
【41题详解】
考查形容词。句意:400多件套有吸引力的德化白瓷在北京中国国家博物馆展出。空处应用形容词作定语,修饰Dehua white porcelain。attractive意为“吸引人的,有吸引力的”。故填attractive。
【42题详解】
考查介词。句意:德化白瓷,法语被称作“Blanc de Chine”,以其纯白而闻名于世。be known as意为“被称作,作为……出名”,为固定搭配。这里also known as “Blanc de Chine” in French在句中为形容词短语作定语,故填as。
【43题详解】
考查代词。句意:陈超是一位致力于瓷器研究的艺术家,据他所说,德化瓷器是由德化的高岭土制成的,其铁含量低得令人难以置信。空处应用形容词性物主代词his,作定语。故填his。
【44题详解】
考查定语从句。句意参考上题。分析句子结构,空处引导一个非限制性定语从句,指代先行词the kaolin,指物,且从句中作主语,所以应用which引导。故填which。
【45题详解】
考查表语从句。句意:这就是为什么生产的德化瓷器能够纯白无瑕的原因。分析句子结构,空处引导一个表语从句。That指代前文的内容“Dehua porcelain is made from the kaolin (高岭土) in Dehua,____4____has an incredibly low percentage of iron”,根据句意,德化瓷器由德化的高岭土支撑,其铁含量很低,这是德化瓷器纯白无瑕的原因,所以应用why引导。故填why。
【46题详解】
考查非谓语动词。句意:德化工匠的技艺不断提高。stop doing sth.意为“停止做某事”,表示停下一直在做的事情,动名词作宾语。故填improving。
【47题详解】
考查名词的数。句意:最伟大的成就之一是“薄胎技艺”。achievement意为“成就”,为可数名词,根据其前的One of可知,这里应用名词复数。故填achievements。
【48题详解】
考查形容词。句意:随着几代工匠对技术的改进,博物馆的一件艺术品——“纸”让游客惊叹于它是如何变得如此薄的。空处应用形容词作宾补,修饰visitors,指人,所以应用-ed形式的形容词。amazed意为“惊讶的”。故填amazed。
【49题详解】
考查时态、语态和主谓一致。句意:21世纪以来,德化瓷器多次作为礼物赠送给国际友人,成为中国交给世界的一张文化名片。空处应用动词,作谓语。present意为“赠送”,为及物动词。主语为Dehua porcelain,和present之间是动宾关系,应用被动语态,且谓语应用单数修饰。根据句中的时间状语for many times可知,这里应用现在完成时。故填has been presented。
【50题详解】
考查冠词。句意参考上题。根据空后的cultural card可知,这里泛指一张文化名片,应用不定冠词,且空后的cultural发音以辅音音素开头,所以应用不定冠词a。故填a。
第三部分语言知识(共两节,满分25分)
第一节(共10小题;每小题1分,共10分)
辨析下列单词和短语,根据语境表达需要,将单词或短语填入句子中。
adapt to approach available brave the elements challenge occasion participate in replace survive typical
51. If you couldn’t solve the problem by yourself, you had better wait for a right ______ to ask your teacher.
52. As you ______ the town, you will find our school on the left.
53. All citizens were encouraged to ______ the Shen-Zhen marathon, which started on December 3, 2023.
54. After the recent software update, many old features are no longer ______; they’ve been enhanced or removed entirely.
55. Unfortunately, more than 10.000 people including young children failed to ______ the war between Israel and Palestine.
56. The government has promised to ______ the petrol cars with electric cars in the future, which is good news to the environment protection.
57. The role was the biggest ______ of his acting career, but he succeeded in the end.
58. It was ______ of her to forget the things, so we reminded her many times.
59. Due to the sudden changes in the market, many businesses are struggling to ______ the new economic environment.
60. As a nature photographer, I have to ______ so I can grasp the chance to take photos of the rare animals in the wild.
【答案】51. occasion
52. approach
53. participate in
54. available
55. survive
56. replace
57. challenge
58. typical
59. adapt to
60. brave the elements
【解析】
【51题详解】
考查名词。句意:如果你不能自己解决这个问题,你最好等到合适的时机再问你的老师。根据“you had better wait for a right”以及句意“时机”可知应填名词occasion,作宾语,不定冠词提示用单数。故填occasion。
【52题详解】
考查动词。句意:当你接近城镇时,你会发现我们的学校在左边。根据“the town, you will find our school on the left”以及句意“接近”可知应填动词approach,此处主句为一般将来时,从句应用一般现在时,主语为you,谓语用原形。故填approach。
【53题详解】
考查固定短语。句意:深圳马拉松于2023年12月3日开赛,鼓励所有市民参加。根据“the Shen-Zhen marathon”以及句意“参加”可知应填动词短语participate in,且上文为短语be encouraged to。故填participate in。
【54题详解】
考查形容词。句意:在最近的软件更新之后,许多旧功能不再可用;它们已被增强或完全删除。根据“they’ve been enhanced or removed entirely”以及句意“可用”可知应填形容词available,作表语。故填available。
【55题详解】
考查动词。句意:不幸的是,包括儿童在内的1万多人在以色列和巴勒斯坦的战争中丧生。根据“the war between Israel and Palestine.”以及句意“生存”可知应填动词survive,此处为不定式作宾语。故填survive。
【56题详解】
考查动词。句意:政府已经承诺在未来用电动汽车取代汽油汽车,这对环境保护来说是个好消息。根据“the petrol cars with electric cars in the future”以及句意“取代”可知应填动词replace,此处为不定式作宾语。故填replace。
【57题详解】
考查名词。句意:这个角色是他演艺生涯中最大的挑战,但他最终还是成功了。根据“of his acting career, but he succeeded in the end”以及句意“挑战”可知应填名词challenge,作表语,此处指最大的挑战应用单数。故填challenge。
【58题详解】
考查形容词。句意:她这人就是爱忘事,所以我们提醒了她很多次。根据“of her to forget the things, so we reminded her many times”以及语境表示“典型的”可知应填形容词typical,作表语。故填typical。
【59题详解】
考查固定短语。句意:由于市场突然变化,许多企业都在努力适应新的经济环境。根据“the new economic environment”以及句意“适应”可知应填adapt to,且此处为不定式作宾语。故填adapt to。
【60题详解】
考查固定短语。句意:作为一名自然摄影师,我必须勇敢地面对各种因素,这样我才能抓住机会拍摄野外的珍稀动物。根据“so I can grasp the chance to take photos of the rare animals in the wild”以及句意“勇敢地面对”可知应填brave the elements,且上文为短语have to do sth.。故填brave the elements。
第二节完成句子(共5题,每小题3分,满分15分)
61. 保持冷静,做好准备。这样你就可以充分利用好高中时光。
______ ______ and be ______ .That way you make the most of your time at senior high.
【答案】 ①. Keep/Stay ②. calm ③. prepared/ready
【解析】
【详解】考查固定短语和形容词。表示“保持冷静”短语为keep/stay calm,此处为肯定祈使句,首字母大写;表示“做好准备”应用形容词prepared/ready,作表语。故填①Keep/Stay;②calm;③prepared/ready。
62. 目之所及,梯田包裹巍峨的高山,往往从山脚一直盘旋到山顶。
Reaching ______ ______ ______ the eye can see, these terraces cover tall mountains, often from the bottom to the very top.
【答案】 ①. as ②. far ③. as
【解析】
【详解】考查固定句型。结合句意“目之所及”可知应用as far as the eye can see,故填as far as。
63. 现在我们可以一边周游世界,一边依然和想要维持友谊的人们保持联系。
Nowadays we can move around the world and still ______ ______ ______ with people that want to remain friends with.
【答案】 ①. keep##stay ②. in ③. touch##contact
【解析】
【详解】考查动词短语。结合句意“保持联系”可知短语为keep/stay in touch with或keep/stay in contact with。can后跟动词原形。故填①keep/stay;②in;③touch/contact。
64. 许多动物为了寻找食物、伴侣或者是找寻温暖的天气而迁徙。
Many animals migrate to find food, seek a partners or ______ ______ ______ warm weather.
【答案】 ①. in ②. search ③. of
【解析】
【详解】考查固定短语。结合句意表示“寻找”可知短语为in search of,介词短语作状语。故填in search of。
65. 人们常说一个人的佳肴是另一个人的毒药,但中西两种文化的食物我都感到很舒服。
People say that one man’s meat is ______ ______ ______, but I feel at home with food from both my cultures.
【答案】 ①. another ②. man’s ③. poison
【解析】
【详解】考查短语和名词。表示“另一个人”应用another man,且应用名词所有格形式;表示“毒药”应用名词poison。故填another man’s poison。
第四部分写作(满分20分)
66. 观察下面四幅图片,根据图片内容,用英语写一篇日记。
注意:
1.可以适当增加细节,以使情节连贯;
2.词数100左右;
3.首句已经给出,不计入词数。
Monday 1 January
Today was a heartwarming start to the new year as my family gathered for a special hotpot dinner.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Monday 1 January
Today was a heartwarming start to the new year as my family gathered for a special hotpot dinner. In the morning, my family of three went shopping in a nearby supermarket for groceries. We carefully selected fresh vegetables, meats, and other ingredients for the hotpot. Backing home, my dad started mopping the floor while my mom and I washed the vegetables. Everyone worked together to prepare the meal, filled with laughter and joy. Soon, the delicious hotpot was ready, and we gathered around the table with grandparents. After the meal, we took a family photo together, capturing this memorable moment.
Today’s family day was truly special. I really enjoyed the moment when all of us were together. It reminded me of the importance of spending quality time with loved ones and creating memories that will last a lifetime.
Monday 1 January
Today was a heartwarming start to the new year as my family gathered for a special hotpot dinner. Taking hot pot as our new year dinner is a crucial tradition long shared by my family. On hearing the first beep of my alarm, I fitted into my new-bought clothes and followed my parents to the supermarket for some “hotpot food.” Carrying all the dishes we love back home, we started to prepare for the big night. My mother and I were cutting the vegetable while my father had the floor mopped into a shiny mirror. At night, alongside my parents came my grandparents. We surrounded a round table where the hot pot saw us talked and laughed in high spirits. We took a photo together afterwards when we went for a joyful walk. With a first day like this, I am sure this year will be a wonderful year!
Monday 1 January
Today was a heartwarming start to the new year as my family gathered for a special hotpot dinner. The day began with a shopping for hot pot ingredients, a cherished activity that I eagerly await each year because my parents grant me the liberty to fill our cart with whatever I like in the supermarket. After our satisfying purchases, we returned home and began preparing individually. My mother and I handled the raw ingredients for the hotpot while my father was tidying up the room. The final special hotpot dinner in which all five family members participated became a celebration of the new year and love. It has not only brought happiness to me and my parents, but also touched my grandparents deeply. As we enjoyed our time together, the best thing we could do was to leave an unforgettable impression in our hearts, so we captured the moment in a photograph. What a wonderful day!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生根据图片内容,用英语写一篇日记。
【详解】1.词汇积累
附近的:nearby→neighbouring
挑选:select→choose
开始:start→begin
充满:filled with→full of
2.句式拓展
同义句
原句:Backing home, my dad started mopping the floor while my mom and I washed the vegetables.
拓展句:When we were back home, my dad started mopping the floor while my mom and I washed the vegetables.
【点睛】【高分句型1】After the meal, we took a family photo together, capturing this memorable moment.(运用了非谓语动词作状语)
【高分句型2】I really enjoyed the moment when all of us were together.(运用了when引导的限制性定语从句)宝安区2023-2024学年第一学期调研测试卷
高一英语
满分140分,考试时间120分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的学校、班级、姓名和考生号;用2B铅笔将对应的考生号码涂黑。
2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号;不能答在试卷上。
3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案。然后再写上新的答案;不准使用铅笔、圆珠笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。
4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束时,将答题卡交回。
第一部分阅读(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,共30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Must-see landmarks for your Xi’an tour
Xi’an is famous for its rich, diverse collection of historical and cultural treasures. If you are planning a tour there, check out these recommended attractions.
Ancient City Wall
Built in the Ming Dynasty(1368-1644), Xi’an City Wall served as a military defense system. Now it is one of the oldest and best-preserved Chinese city walls, dividing the city into inner and outer areas. When you take a walk or cycle on the massive wall, you can enjoy a good view of the city and the watchtowers.
Giant Wild Goose Pagoda
One of China’s most famous Buddhist towers, the Giant wild Goose Pagoda was built in the Tang Dynasty (618-907)for the study of Buddhist scriptures(经文).One of its main functions was to store scriptures and carvings brought to China from India by a famous monk, who stayed here for 19 years translating Buddhist scriptures.
Shaanxi History Museum
The Shaanxi History Museum is home to over 370,000 precious relics unearthed in Shaanxi over the years. Its collections range from bronze wares to pottery figures, and mural paintings from the Tang Dynasty(618-907)tombs. It’s indeed a paradise for lovers of ancient Chinese treasures.
The Muslim Quarter
The Muslim Quarter is a famous attraction for its authentic Muslim cultural atmosphere. Taking a stroll there, you could find unending lines for various restaurants and food stalls, where you can get a taste of the culture of the Hui ethnic group living there.
The Terracotta Army
Constructed in Qin Dynasty(221 BC-207 BC), the Terracotta Army is one of the most significant archeological finds of the 20th century. Pit 1, one of the three in the Terracotta Warriors and Horses Museum, is the largest with over 6,000 terracotta figures and fewer than 2,000 on regular display. Each figure differs in facial features. People can get insight into the history and culture of that period.
1. What is the key function of the Giant Wild Goose Pagoda
A. To translate and study Buddhist scriptures.
B. To divide the city into inner and outer areas.
C. To keep Buddhist scriptures and carvings.
D. To display bronze wares and pottery figures.
2. Which landmark most probably attracts lovers of ethnic cultures
A. The Terracotta Army B. Ancient City Wall
C. Shaanxi History Museum D. The Muslim Quarter
3. What is a special feature of the Terracotta Warriors and Horses Museum
A. It’s the most important finds in the world.
B. It allows exploring the history of Qin Dynasty.
C. It exhibits 6,000 terracotta figures at a time.
D. It’s full of sculptures with similar features.
B
Can wine corks(酒瓶塞) be used in architecture This is the innovation(创新) that Yan Sze Hon, a 31-year-old Hong Kong man, is striving for in the Guangdong-Hong Kong-Macao Great Bay Area(GBA).
Born and raised in Hong Kong, Yan came to Guangzhou in 2021 after several years of doing remodeling projects for old houses in Portugal. With the establishment of the GBA, “I saw the great opportunity and market prospects(前景) in the area,” Yan said.
Yan wanted to bring back an innovative idea from Portugal—using wine corks as an environmentally friendly building material.
“I love wine, and Portugal is the largest cork producer in the world,” Yan said. “It occurred to me that by recycling the corks, we can actually use them inside doors and walls to make them more sound-proof, which can provide a quieter private space for people.” According to Yan, he was one of the first to put this idea into practice, and obtained success in Portugal.
“Now I want to be the one that takes the first step in China,” Yan said.
Yan said that companies like his have benefited a lot from the supportive policies of the GBA. Since the establishment of the GBA, Guangdong has built 13 innovation and entrepreneurship bases, providing resources and services for nearly 600 Hong Kong and Macao entrepreneurship teams. He chose Guangzhou’s Tianhe district because it offers cheaper accommodation and office space to Hong Kong and Macao businessmen. “Also, the opening of new ports has made it very convenient for the flow of goods and talented people,” Yan said.
“I’m sure GBA will be the right place for me to start my business on the Chinese mainland,” Yan said. One day, he wants his business to operate in Shanghai, Zhejiang and more places.
4. What innovation is Yan Sze Hon trying to achieve in the GBA
A. Designing environment-friendly buildings.
B. Using wine corks as a building material.
C. Establishing an architectural enterprise.
D. Remodeling projects for the old houses.
5. What can we know about the wine corks
A. They are accessible in the world.
B. They can create a soundless place.
C. They do harm to the environment.
D. They have been recycled in Portugal.
6. How have companies like Yan Sze Hon’s benefited from the local support
A. They have access to cheaper accommodation and offices.
B They have been able to hire talented people to the GBA.
C. They have been granted loans for innovative projects.
D. They have received financial support from the 13 bases.
7. Which of the following can best describe Yan Sze Hon
A. Intelligent and humorous. B. Cautious and far-sighted.
C. Ambitious and creative. D. Supportive and outgoing.
C
Have you ever argued with a friend, and said or done something you regretted Sometimes it can be hard to put things right, especially when feelings have been hurt. Knowing how to apologise can help you become friends again and to understand why you fell out in the first place.
We argue for all kinds of reasons. You might think your football team is fantastic but your friend disagrees; or maybe your sister is being really annoying. Sometimes, especially if you’re angry, things can spiral out of control and you’ll say or do something you regret. Arguing and disagreeing with others occasionally is normal — we all do it — but it’s important to resolve your differences afterwards so bad feelings don’t get worse. This is where an apology can help.
We all make mistakes, and apologising is a way of admitting we’ve got something wrong and will try not to do it again. Dr. Jennifer Thomas, a psychologist and author, believes an apology needs to show the other person that we’re genuinely (真诚地) sorry, we accept responsibility for our actions and we want their forgiveness.
Sometimes another person may pressure you into taking the blame when it’s not your fault. If you feel this is happening, try talking about why you argued in the first place and explain how it made you feel. If you still can’t agree, you could ask a parent or teacher to help you resolve the problem.
Sorry on its own might not always be enough, so try to ask the other person how they felt while you were arguing. Explain your side too, and make it clear you’ll try not to repeat the same mistake again. A genuine apology isn’t a magic wand (魔杖); it may take some time for someone to understand and forgive. Even after you’ve said sorry, you could still feel bad but you can feel good about trying to fix things and promising yourself to do better next time.
8. Why is it important to resolve differences after an argument
A. To ensure that bad feelings worsen over time. B. To maintain relationship and prevent damage.
C. To avoid taking responsibility for one’s action. D. To establish leading power over one’s friends.
9. What does the underlined word “spiral” mean in paragraph 2
A. Stop. B. Decrease. C. Increase. D. Win.
10. Which of the following situation can happen after a genuine apology
A. Both parties will forget the argument. B. Forgiveness could take quite a while.
C. The person apologizing can calm down. D. Relationships will improve immediately.
11. Which can be a suitable title for the text
A. The Power of Apologies B. The Causes of Arguments
C. The Significance of Forgiveness D. The Benefits of Communication
D
McDonald’s customers are sharing their excitement over an eco-friendly change making its way to select US restaurants. McDonald’s eaters across the globe are used to collecting their burgers in paper wrapping, their fries in cardboard, and their drink in a plastic cup — even if they’re dining inside a McDonald’s restaurant. However, this may become a thing of the past. One American diner said there were reusable containers available at their local McDonald’s for dine-in meals only.
Plastic containers and cups have an environmental cost: Plastics are made using fossil fuels like oil and natural gas. And when these materials are heated to mould (浇铸) plastic, poisons are again released into the air.
According to the World Wide Fund for Nature, about 100 million tons of plastics are produced on an annual basis — releasing an estimated 850 million tons of greenhouse gases into the atmosphere. “Generally, when those plastics go to landfill, they take hundreds of years to break down and slowly release substances into the environment,” Dr. Thornton said.
It is reported in the industry research that about 27 percent of customers at fast food establishments eat at the restaurant. This means McDonald’s could potentially remove a quarter of its packaging waste through a reusable container system. “If you’re comparing the single-use with the reusable, the reusable take a lot more combined in terms of resources, and energy and water and so on. If you use them a sufficient number of times, that’s when they start to become better environmentally.”
Currently, most of the fast-food outlets use paper containers. But in order to truly be sustainable(可持续的), Dr. Thornton said these items should be made of recycled materials — and only distributed to customers on a need-to-use basis. “Don’t use new resources. That’s probably one of the most important things to say,” he said. “Close the loop in terms of recycling, and make sure that they only provide packaging or the amount of packaging as needed.”
12. What is the eco-friendly change in some of the US McDonald’s
A Recycled plastic cups for drinks.
B. Cardboard packagings for fries.
C. Reusable containers for dine-in meals.
D. Selected paper wrappings for burgers.
13. How much packaging waste could MeDonald’s remove with reusable containers
A. 25%. B. 50%. C. 75%. D. 100%.
14. What does Dr. Thomton suggest on fast-food chains’ sustainability
A. Use paper containers for dine-in meals.
B. Reduce the food waste in their establishments.
C. Make reusable containers out of new materials.
D. Provide necessary recycled packaging to customers.
15. What is the text mainly about
A. The impact of McDonald’s on the environment.
B. The cost of plastic containers and cups in McDonald’s.
C. The disadvantage of plastic packaging in fast-food establishments.
D. The significance of sustainable practices in the fast-food industry.
第二节(共5小题;每小题2分。共10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The traditional Chinese solar calendar divides the year into 24 solar terms. Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov 22 and ends on Dec 6.____16____. Here are several things you should know about Minor Snow.
Wearing hats and scarves
In China, starting in Minor Snow, the wind blows from the northeast a lot.____17____But in fact, according to an old Chinese saying, “the bead is the place where all passages of the body gather”. It’s sensible to keep one’s head warm.
Drinking soup
During Minor Snow, indoor heating begins to work.____18____. According to practices in traditional Chinese medicine, this accumulation of “inner heat” in one’s body can cause physical problems. The solution is to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup.
Making preserved pork and pickled (腌制的) vegetables
After Minor Snow, the temperature declines sharply and the air becomes dry.____19____. In the past, due to the poor storage conditions and inconvenient transportation, people developed many ways to store pork and vegetables. Thus during the Chinese Spring Festival and even in the bitter winter, the whole family could enjoy them.
Avoiding spicy food
____20____. Spicy food, therefore, is one of the best choices. However, experts say it’s wise not to eat overly spicy food, since that will increase your inner heat.
A. Then people need drink soup to keep healthy.
B. It is the best time to start making the salted food.
C. So many people prefer to put on their hats and scarves.
D. On cold dry days, people may need some hot food to keep warm.
E. The air indoors is dry and most people might find their nose and mouth dry, too.
F. It refers to the time when it starts to snow and the temperature continues to drop.
G. Because it’s still not bitterly cold, many people do not wear things to keep warm in time.
第二部分语言运用(共三节,满分55分)
第一节项目匹配(共5小题;每小题2分,共10分)
你校拟开展跨学科项目式学习(Project-based Learning),结合外研版必修第一册Unit 5 The Monarch’s Journey,以“探索帝王蝶的生态与迁徙”为主题,融合数学、生物学、地理、英语等学科,设计5个研究项目,请根据项目任务描述,从项目列表Project List 中选择相应的项目名称A、B、C、D、E进行匹配。
PROJECT LIST
A: Map the Monarch’s migration route B: Explore Monarch’s ecosystem C: Analyze Monarch’s population D: Make a Monarch fact file E: Provide conservation strategies for Monarch
21. Project ___21___ Subjects: Biology English Task: Students will investigate the Monarch’s appearance, habitat, migration and other information. They are expected to create a detailed presentation or report in English, accompanied by illustrations or posters to showcase the related facts.
22. Project ___22___ Subject: Geography, English Task: Students will research and map the migration route of Monarch butterflies, focusing on their journey from North America to Mexico. They will use geographical tools to mark key points on the map and provide an English-written description of the migration.
23. Project ___23___ Subject: Math, Biology, English Task: Students will analyze data related to Monarch butterfly population, including their numbers and migration patterns. Using mathematical tools, they will create graphs and charts to visualize population changes and identify potential reasons for fluctuations.
24. Project ___24___ Subject: Biology, Geography, English Task: Students will explore the ecosystems where Monarch butterflies reside, including their habitats, enemies, activities and food sources. They will create a comprehensive report that delves into the ecological aspects, incorporating both biological and geographical insights.
25. Project ___25___ Subjects: Biology, Geography, English Task: Students will investigate conservation efforts for Monarch butterflies, addressing issues like habitat preservation and climate change impacts. They will propose practical solutions and write a persuasive essay in English advocating for Monarch butterfly conservation.
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In 2018, Patrick Smith walked into Curiosity Inc. , an antique (古董) store in Edmonton, Canada. The____26____man found an old photo of the Disney character Bambi in a rubbish bin and____27____it to David, the shop owner.
At first, David____28____the artwork was a replica (仿制品), but he still paid 20 dollars as a kind____29____. “If I replace the broken frame (框架) and____30____it up”, he thought, “it will be worth 50 dollars”. After Smith’s leaving, David removed the frame, turned the photo over and saw the____31____of it. There was a copyright (版权) date of 1937. He suddenly realized it was a(n)____32____hand-drawn image with much more value. Excited as he was, his next____33____was to share the fortune with the finder.
The piece sold for 4,000 dollars. But then came the____34____part: Finding the street man. Only knowing Smith’s first name, the shop owner drove the streets of Edmonton,____35____wherever he saw homeless people. He____36____came across someone who knew Smith. That person____37____ a message to Smith, who then turned up at the store and learned David’s____38____.
David didn’t stop there. He founded a GoFundMe page,____39____money to help Smith get off the streets. Then Smith’s family saw news reports about the incredible story and____40____David. Now, David is helping him make plans to return home.
26
A. curious B. ordinary C. confident D. homeless
27.
A. promised B. brought C. returned D. proved
28.
A. figured B. regretted C. ignored D. admitted
29.
A. memory B. understanding C. gesture D. quality
30.
A. use B. clean C. pick D. light
31.
A. top B. bottom C. back D. side
32.
A. creative B. powerful C. inspiring D. original
33.
A. thought B. choice C. dream D. solution
34.
A. simple B. difficult C. interesting D. amazing
35.
A. slowing down B. calming down C. setting off D. taking off
36.
A. regularly B. finally C. secretly D. patiently
37.
A. received B. required C. learned D. delivered
38
A. joy B. mistake C. purpose D. challenge
39.
A. raising B. earning C. saving D. investing
40.
A. attracted B. persuaded C. reminded D. contacted
第三节(共10小题;每小题1.5分,共15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Over 400 pieces and sets of ____41____ (attract) Dehua white porcelain (德化白瓷) are on show at the National Museum of China in Beijing.
Dehua white porcelain, also known ____42____ “Blanc de Chine” in French, is famous worldwide for its pure white color. According to Chen Chao, an artist giving all ____43____ (he) attention and effort to porcelain research, Dehua porcelain is made from the kaolin (高岭土) in Dehua, ____44____ has an incredibly low percentage of iron. That is ____45____ Dehua porcelain can be produced pure, white and stainless.
Dehua craftsmen (工匠) never stop ____46____ (improve) their skills. One of the greatest ____47____ (achievement) is “the eggshell technique” (薄胎技艺). With the technique improved by generations of craftsmen, an artwork—“Paper” at the Museum makes visitors ____48____ (amaze) at how it could be made so thin.
Since the 21st century, Dehua porcelain ____49____ (present) to international friends as a gift for many times and becomes _____50_____ cultural card handed by China to the world.
第三部分语言知识(共两节,满分25分)
第一节(共10小题;每小题1分,共10分)
辨析下列单词和短语,根据语境表达需要,将单词或短语填入句子中。
adapt to approach available brave the elements challenge occasion participate in replace survive typical
51. If you couldn’t solve the problem by yourself, you had better wait for a right ______ to ask your teacher.
52. As you ______ the town, you will find our school on the left.
53. All citizens were encouraged to ______ the Shen-Zhen marathon, which started on December 3, 2023.
54. After the recent software update, many old features are no longer ______; they’ve been enhanced or removed entirely.
55. Unfortunately, more than 10.000 people including young children failed to ______ the war between Israel and Palestine.
56. The government has promised to ______ the petrol cars with electric cars in the future, which is good news to the environment protection.
57. The role was the biggest ______ of his acting career, but he succeeded in the end.
58. It was ______ of her to forget the things, so we reminded her many times.
59. Due to the sudden changes in the market, many businesses are struggling to ______ the new economic environment.
60. As a nature photographer, I have to ______ so I can grasp the chance to take photos of the rare animals in the wild.
第二节完成句子(共5题,每小题3分,满分15分)
61. 保持冷静,做好准备。这样你就可以充分利用好高中时光。
______ ______ and be ______ .That way you make the most of your time at senior high.
62. 目之所及,梯田包裹巍峨的高山,往往从山脚一直盘旋到山顶。
Reaching ______ ______ ______ the eye can see, these terraces cover tall mountains, often from the bottom to the very top.
63. 现在我们可以一边周游世界,一边依然和想要维持友谊的人们保持联系。
Nowadays we can move around the world and still ______ ______ ______ with people that want to remain friends with.
64. 许多动物为了寻找食物、伴侣或者是找寻温暖的天气而迁徙。
Many animals migrate to find food, seek a partners or ______ ______ ______ warm weather.
65. 人们常说一个人的佳肴是另一个人的毒药,但中西两种文化的食物我都感到很舒服。
People say that one man’s meat is ______ ______ ______, but I feel at home with food from both my cultures.
第四部分写作(满分20分)
66. 观察下面四幅图片,根据图片内容,用英语写一篇日记。
注意:
1.可以适当增加细节,以使情节连贯;
2.词数100左右;
3.首句已经给出,不计入词数。
Monday 1 January
Today was a heartwarming start to the new year as my family gathered for a special hotpot dinner.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________