2023-2024学年第一学期1月高一期末考试
英语
注意事项:1.考试时间为120分钟,满分150分。
2. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡相应的位置。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Who went to Jerry’s house yesterday afternoon
A. Tom. B. Peter. C. Iran.
2. Why is the woman happy
A. She got a job offer.
B. She rented a new apartment.
C. She was praised by the man.
3. Where does the conversation probably take place
A. At a bakery. B. At home. C. At a supermarket.
4. What did the man do last night
A. He did his homework.
B. He waited for the woman.
C. He prepared for the math exam.
5. Why will the man work at home
A. He is sick. B. Trish requests it. C. The rush hour is too bad.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What annoys the man’s mother
A. The extra expenses. B. The e-invitations. C. The old pictures.
7. What are the speakers mainly talking about
A. Hotel reservations. B. Buying plane tickets. C. Preparations for the wedding.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the man’s grandpa doing
A. Reading a newspaper. B. Listening to a story. C. Doing his job.
9. Who will play with the man
A. His dad. B. Fanny. C. Ella.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why did the woman call the man
A. To ask for some help.
B. To help him with his work.
C. To invite him to have dinner.
11. What do we know about the man
A. He likes computer games.
B. He has lots of homework to do.
C. He is good at fixing computers.
12. What is the woman probably going to do next
A. Seek advice from Henry.
B. Call the man’s assistant.
C. Contact Jane.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Which country is the new branch office located in
A. Germany. B. France. C. Spain.
14. What is the most probable relationship between Betty and Mr. Smith
A. Co-workers. B. Mother and son. C. Boss and employee.
15. How long has Jeff worked with the speakers
A. One year. B. Three years. C. Five years.
16. What will the speakers do this afternoon
A. Go to Jeff’s house.
B. Have a talk with Jeff.
C. Tell Jeff the news on the phone.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speech mainly about
A. An online service. B. A library. C. A book list.
18. What can people do on the website
A. Buy books.
B. Put their books on it.
C. Make money by sharing books.
19. Where can members get the offered books
A. At a school office. B. In a bookstore. C. In a coffee shop.
20. What color stands for books put in the last 30 days
A. Red. B. Yellow. C. Black.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Best National Parks in America
Olympic National Park
Visitors have been enjoying Olympic National Park since 1938. The majority of this mostly unspoiled wonder is undisturbed and undeveloped, making it ideal for camping and wilderness exploration. Snow-based activities are popular in the winter, while visitors enjoy exploring its woodland areas and long shoreline (海岸线) throughout the other three seasons. Olympic National Park, which includes more than 4,000 square kilometers of the Olympic Peninsula in the northeast corner of Washington state, protects a rich mix of natural and cultural heritage.
Channel Islands National Park
The Channel Islands, rich in history and long in ocean miles, provide a unique opportunity for ocean, land, and history enthusiasts. Fans of the sea will enjoy relaxing on beaches, diving and sailing between the islands. Land lovers will enjoy great hiking options on all six islands, as well as one permanent camping on each. History lovers will enjoy learning about the park’s nearly 13,000 years of human history.
Canyonlands National Park
Canyonlands National Park is located in southeastern Utah and is famous for 527 square miles of beautiful desert landscape formation that has resulted in many canyons, ephemeral pools, and buttes by the Colorado River and its network of rivers and streams. Water erosion (侵蚀) has been the important architect of the beautiful landscape that attracts hikers and families who travel to see its breathtaking sunset and experience the great outdoors.
Joshua Tree National Park
Southern California has a large protected area formed from two different desert ecosystems of the Mojave and Colorado. These ecosystems have combined into the popular destination called, Joshua Tree National Park. It is famous for rock formations and attracts rock-climbing enthusiasts. The park activities offer enjoyable and amazing sights. This often results in increased mental rewards.
1. What do Olympic National Park and Channel Islands National Park share
A. Both were established in 1938. B. Both protect cultural heritage.
C. Both offer camping opportunities. D. Both are located in California.
2. What can people do in Canyonlands National Park
A. Enjoy beautiful sunsets. B. Experience rock climbing.
C. Learn about human history. D. Join in snow-based activities.
3. Where is the text most probably from
A. A history textbook. B. A travel brochure.
C. An official news website. D. An outdoor adventure magazine.
【答案】1. C 2. A 3. B
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了美国的四个国家公园。
【1题详解】
细节理解题。根据标题Olympic National Park下的“The majority of this mostly unspoiled wonder is undisturbed and undeveloped, making it ideal for camping and wilderness exploration. (这个大部分未受破坏的奇迹是未受干扰和未开发的,使其成为露营和荒野探险的理想之地)”以及标题Channel Islands National Park下的“Land lovers will enjoy great hiking options on all six islands, as well as one permanent camping on each. (陆地爱好者将在所有六个岛屿上享受绝佳的徒步旅行选择,并在每个岛屿上进行一次永久露营)”可知,它们都提供露营的机会。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据标题Canyonlands National Park下的“Water erosion (侵蚀) has been the important architect of the beautiful landscape that attracts hikers and families who travel to see its breathtaking sunset and experience the great outdoors.(水的侵蚀一直是美丽景观的重要建筑师,吸引着徒步旅行者和家庭前往观赏其令人惊叹的日落并体验户外美景)”可知,在Canyonlands National Park可以欣赏美丽的日落。故选A。
【3题详解】
推理判断题。文章介绍了四个国家公园,包括它们的特点和吸引游客的活动。这种介绍更符合旅行宣传手册的风格,因此最可能是从一本旅行手册中摘取的。故选B。
B
Taylor Swift, born on December 13,1989, in Reading, Pennsylvania, is an established American singer-songwriter whose career has made a lasting impact on the music industry. With love for music starting at a young age, Taylor’s journey to fame is an interesting story of talent, determination, and being true to herself.
At the age of 14, Taylor Swift decided to pursue a career in country music. She started by performing at local places and taking part in talent competitions, showing a talent that would soon capture the hearts of many. It was her sincere passion for telling stories through music that made her special-a quality that still defines her work today.
In 2006, Taylor Swift released her first album, named after herself, introducing the world to her unique mix of country and pop influences. The album was a huge success, earning her praise from critics and gaining a loyal fan base. Popular songs like Tim McGraw and Teardrops on My Guitar showed her skill in creating relatable, emotionally charged lyrics.
Taylor’s later albums, such as Fearless, Speak Now, and Red continued to reveal her growth as an artist. The shift from country to pop in the album 1989 was a very important moment, making her a global superstar. The attractive tunes and thoughtful lyrics of songs like Shake It Off and Blank Space resonated(共鸣)with people worldwide, bringing her numerous awards.
Besides her musical talent, Taylor Swift is known for her advocacy(提倡)and charity work. Whether speaking out on social issues or supporting good causes, she uses her influence to make a positive impact.
Taylor Swift’s ability to reinvent herself, along with a strong commitment to being true, has made her one of the most influential figures in the music industry. With each album, she continues to attract the world with her storytelling skills, proving that her journey is ongoing and that her influence will last for generations.
4. What can we learn about Taylor Swift according to the text
A. She was born in Texas.
B. Her first album was a failure.
C. She mainly focuses on pop music.
D. Her musical journey began in 2003.
5. Which album made Taylor Swift internationally famous
A. Fearless. B. Speak Now. C. Taylor Swift. D. 1989.
6. Which words can best describe Taylor Swift
A. Patient and sensitive. B. Gifted and caring.
C. Humorous and positive. D. Curious and outgoing.
7. What is the text mainly about
A. Taylor Swift’s path to fame. B. Taylor Swift’s worldwide fans.
C. Taylor Swift’s talent for music. D. Taylor Swift’s impact on music industry.
【答案】4. D 5. D 6. B 7. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了泰勒 斯威夫特的音乐之旅和她在音乐产业中的影响。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Taylor Swift, born on December 13,1989, in Reading, Pennsylvania, is an established American singer-songwriter whose career has made a lasting impact on the music industry.”(泰勒·斯威夫特于1989年12月13日出生在宾夕法尼亚州的雷丁,是一位知名的美国创作型歌手,她的职业生涯对音乐界产生了持久的影响。)和第二段“At the age of 14, Taylor Swift decided to pursue a career in country music.”(14岁时,泰勒·斯威夫特决定投身乡村音乐事业。)可知,她的音乐之旅始于2003年。故选D项。
【5题详解】
细节理解题。根据文章第四段“The shift from country to pop in the album 1989 was a very important moment, making her a global superstar.”(在专辑《1989》中,她从乡村音乐转向流行音乐,这是一个非常重要的时刻,使她成为全球超级巨星。)可知,Taylor Swift的国际知名度是通过她的专辑《1989》实现的。故选D项。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段“The album was a huge success, earning her praise from critics and gaining a loyal fan base. Popular songs like Tim McGraw and Teardrops on My Guitar showed her skill in creating relatable, emotionally charged lyrics.“(这张专辑取得了巨大的成功,赢得了评论家的赞扬和忠实的粉丝群。像Tim McGraw和Teardrops on My Guitar这样的流行歌曲显示了她在创作相关的、充满情感的歌词方面的技能。)、第四段“Taylor’s later albums, such as Fearless, Speak Now, and Red continued to reveal her growth as an artist.”(泰勒后来的专辑,如《Fearless》、《Speak Now》和《Red》继续展现了她作为一名艺术家的成长。)及第五段“Besides her musical talent, Taylor Swift is known for her advocacy(提倡)and charity work.”(除了她的音乐天赋,泰勒·斯威夫特还以她的倡导和慈善工作而闻名。)推断出,她具有音乐天赋并且关心他人。故选B项。
【7题详解】
主旨大意题。根据第一段“With love for music starting at a young age, Taylor’s journey to fame is an interesting story of talent, determination, and being true to herself.”(泰勒从小就热爱音乐,她的成名之旅是一个关于才华、决心和忠于自己的有趣故事。)可知,文章主要讲述了Taylor Swift的音乐之旅和她对音乐产业的影响,因此A项“泰勒·斯威夫特的成名之路”概括了文章的主题。故选A项。
C
The landscape of parents staying at home is changing, challenging old ideas about who takes care of the children. While moms usually did this in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dads are staying at home. Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021.
Economics is the most significant part of this change. As women do better in school — with 53.1% of adults with a bachelor’s degree being women and get better jobs, families are thinking about different ways to share responsibilities. Women are getting better paying jobs, like in medicine and law, making some families decide that having the dad at home and the mom as the main earner is the best choice. Chris Braaten from California knew his wife, with a higher degree, could earn more, so he happily stayed at home.
The wish for one parent to stay at home often matches what both partners want. Many dads, not happy with their jobs, find more joy in taking care of their children. Spending meaningful time with family and feeling satisfied often matter more than staying in the workforce.
The high cost of childcare is also making parents think differently. Childcare can be very expensive, ranging from $4,810 to over $15,000 per child each year. This leads some families to consider new ways, like having the dad stay home, to handle these costs.
Cannon Ingalls and Jeff Carlson show this too. Ingalls, moving from Missouri to Minneapolis, chose his wife’s better-paying job over his own. Carlson in Colorado found that most of his salary was going to childcare, so he decided to stay at home to avoid money stress.
As the idea of parents staying at home continues to change, economic factors, along with new thoughts about gender (性别) roles and a wish for more meaningful family time, are making more dads choose to stay at home.
8. How is Paragraph 1 mainly developed
A. By sharing stories of dads staying at home.
B. By presenting data over the past three decades.
C. By comparing the income of different families.
D. By stressing the benefits of women’s education.
9. What mainly contributes to more stay-at-home dads
A. Social expectations in today’s society.
B. Fathers being dissatisfied with their jobs.
C. Changing preferences in family structures.
D. Changes in women’s education and economic roles.
10. Why are Chris Braaten and Cannon Ingalls mentioned in the text
A. To serve as typical examples.
B. To show their close relationship.
C. To show their different personalities.
D. To provide some background information.
11. What is a suitable title for the text
A. The Decline of Traditional Gender Roles
B. The Growing Trend of Stay-at-Home Dads
C. The Challenges Faced by Working Mothers
D. The Effects of Traditional Parenting Methods
【答案】8. B 9. D 10. A 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章说明了父亲留在家中的变化趋势,探讨了背后的原因以及一些家庭的选择。
【8题详解】
推理判断题。根据文章第一段中“While moms usually did this in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dads are staying at home. Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021.(虽然过去妈妈们通常是这样做的,但皮尤研究中心最近的一项研究表明,越来越多的爸爸呆在家里。在过去的30年里,全职爸爸的比例从1989年的11%上升到2021年的18%。)”可知,第一段主要通过提供过去三十年的全职爸爸所占比例的数据,说明越来越多的父亲留在家中的情况。故选B。
【9题详解】
推理判断题。根据文章第二段中“Economics is the most significant part of this change. As women do better in school — with 53.1% of adults with a bachelor’s degree being women and get better jobs, families are thinking about different ways to share responsibilities. Women are getting better paying jobs, like in medicine and law, making some families decide that having the dad at home and the mom as the main earner is the best choice.(经济情况是这一变化中最重要的部分。随着女性在学校表现更好——53.1%拥有学士学位的成年人是女性,并且找到了更好的工作,家庭正在考虑不同的方式来分担责任。女性正在获得收入更高的工作,比如在医学和法律领域,这使得一些家庭决定让爸爸在家,妈妈作为主要的经济来源是最好的选择。)”可知,随着女性在教育和经济领域的表现变得更好,一些家庭考虑了不同的责任分享方式,这导致了越来越多的父亲留在家中。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中“Cannon Ingalls and Jeff Carlson show this too. Ingalls, moving from Missouri to Minneapolis, chose his wife’s better-paying job over his own. Carlson in Colorado found that most of his salary was going to childcare, so he decided to stay at home to avoid money stress.(坎农·英格尔斯和杰夫·卡尔森也证明了这一点。从密苏里州搬到明尼阿波利斯的英格尔斯选择了妻子薪水更高的工作,而不是自己的工作。科罗拉多州的卡尔森发现,他的大部分工资都花在了儿童保育上,所以他决定呆在家里,以避免金钱压力。)”可知,Cannon Ingalls因为妻子薪水更高而选择放弃自己的工作留在家中,Cannon Ingalls是因为大部分工资都花在了儿童保育上而决定呆在家里,以避免金钱压力;由此可知,文章中提到Cannon Ingalls和Jeff Carlson是作为典型的例子,说明一些父亲选择留在家中的原因。故选A。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“The landscape of parents staying at home is changing, challenging old ideas about who takes care of the children. While moms usually did this in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dads are staying at home. Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021.(父母呆在家里的情况正在发生变化,这挑战了关于谁来照顾孩子的旧观念。虽然过去妈妈们通常是这样做的,但皮尤研究中心最近的一项研究表明,越来越多的爸爸呆在家里。在过去的30年里,全职爸爸的比例从1989年的11%上升到2021年的18%。)”以及最后一段“As the idea of parents staying at home continues to change, economic factors, along with new thoughts about gender (性别) roles and a wish for more meaningful family time, are making more dads choose to stay at home.(随着父母呆在家里的观念不断改变,经济因素、对性别角色的新思考以及对更多有意义的家庭时光的渴望,使更多的父亲选择呆在家里。)”可知,文章阐述了越来越多父亲留在家中的趋势,并阐述这一趋势背后的原因;B 选项“The Growing Trend of Stay-at-Home Dads(全职爸爸的增长趋势)”能够概括文章主旨,是一个合适的标题。故选B。
D
As water levels rise, causing severe erosion, many coastal Puerto Ricans are left watching their homes fall into the sea. A small software company in Puerto Rico called Terra Firma, founded in 2019 by island native Alejandro Mieses, is using satellite data to forecast accurate erosion pain points that might help Puerto Rican city planners better protect their island.
Terra Firma is dealing with the challenge of scattered (分散的) environmental data by creating a single database. Their user-friendly software allows scientists, construction professionals, and government agencies to model and predict environmental risks accurately. Similar to a powerful Google Maps, the software collects data from 1941 to the present, enabling users to predict erosion, landslides, flooding, solar exposure, and wind-related risks for up to 30 years.
This technology, once only available to well-funded projects, is now helping communities and individuals to protect their land. Since Hurricane Maria in 2017, Puerto Rico has focused on rebuilding a stronger island. With Terra Firma’s predictive data on flooding and erosion, city planners can better prepare for severe weather events.
One organization collaborating with Terra Firma is Blue Tide, a non-governmental group devoted to oceanic research and promoting the Blue Economy. After Hurricane Maria damaged coral reefs important for coastline protection, Blue Tide asked Terra Firma to design 3D-printed tiles. These unique tiles, made of clay, will help prevent erosion during future storms. They are shaped like cylinders (圆柱体), creating a nesting space for young coral, and over the next ten years, the clay is expected to dissolve (溶解), forming a complete organic coral reef.
This innovative approach aims to help Puerto Rico deal with erosion caused by storms, and Terra Firma plans to come up with more solutions as weather events get worse. According to Mieses, Terra Firma gives hope to Puerto Rico, which often faces hurricanes, by providing insights to better prepare for future storms and protect important infrastructure.
Currently, Terra Firma operates only in Puerto Rico, but they hope to expand to the southern United States in the next few years. Their work shows how technology can help deal with the effects of climate change on vulnerable coastal communities.
12. What do we know about Terra Firma’s software
A. It depends on Google Maps.
B. It helps predict possible risks.
C. It is used only by governmental groups.
D. It demands specialized technical knowledge.
13. What is Paragraph 4 mainly about
A. Terra Firma’s latest product.
B. Terra Firma’s expansion plans.
C. Terra Firma’s promising future.
D. Terra Firma’s partnership with Blue Tide.
14. What does the underlined word “innovative” probably mean in Paragraph 5
A. Creative. B. Ordinary. C. Traditional. D. Official.
15. What is the purpose of the text
A. To entertain. B. To persuade. C. To inform. D. To relate.
【答案】12. B 13. D 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了Terra Firma如何使用卫星数据来预测环境风险,以及他们的合作和创新解决方案。
【12题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Terra Firma is dealing with the challenge of scattered (分散的)environmental data by creating a single database. Their user-friendly software allows scientists, construction professionals, and government agencies to model and predict environmental risks accurately.(Terra Firma正在通过创建一个单一的数据库来应对分散的环境数据的挑战。他们的用户友好软件允许科学家、建筑专业人员和政府机构准确地建模和预测环境风险)”可知,Terra Firma的软件允许科学家、建筑专业人员和政府机构准确建模和预测环境风险,如侵蚀、滑坡、洪水等。故选B。
【13题详解】
主旨大意题。根据第四段“One organization collaborating with Terra Firma is Blue Tide, a non-governmental group devoted to oceanic research and promoting the Blue Economy. After Hurricane Maria damaged coral reefs important for coastline protection, Blue Tide asked. Terra Firma to design 3D-printed tiles. These unique tiles, made of clay, will help prevent erosion during future storms. They are shaped like cylinders (圆柱体), creating a nesting space for young coral, and over the next ten years, the clay is expected to dissolve (溶解), forming a complete organic coral reef.(与泰丰资本合作的一个组织是Blue Tide,这是一个致力于海洋研究和推广蓝色经济的非政府组织。在玛丽亚飓风破坏了对海岸线保护很重要的珊瑚礁之后,Blue Tide要求泰丰公司设计3D打印瓷砖。这些独特的瓷砖,由粘土制成,将有助于防止未来风暴的侵蚀。它们的形状像圆柱体,为年轻的珊瑚创造了一个筑巢的空间,在接下来的十年里,粘土预计会溶解,形成一个完整的有机珊瑚礁)”可知,本段主要讲述Terra Firma与Blue Tide合作的情况,特别是他们合作开发3D打印瓷砖来预防侵蚀。故选D。
【14题详解】
词句猜测题。根据前文“After Hurricane Maria damaged coral reefs important for coastline protection, Blue Tide asked. Terra Firma to design 3D-printed tiles. These unique tiles, made of clay, will help prevent erosion during future storms. They are shaped like cylinders (圆柱体), creating a nesting space for young coral, and over the next ten years, the clay is expected to dissolve (溶解), forming a complete organic coral reef.(在玛丽亚飓风破坏了对海岸线保护很重要的珊瑚礁之后,Blue Tide要求泰丰公司设计3d打印瓷砖。这些独特的瓷砖,由粘土制成,将有助于防止未来风暴的侵蚀。它们的形状像圆柱体,为年轻的珊瑚创造了一个筑巢的空间,在接下来的十年里,粘土预计会溶解,形成一个完整的有机珊瑚礁)”可知,Blue Tide和Terra Firma进行合作,Terra Firma制作出独有的瓷砖,所以推知innovative意为“创造性的”,和A项意思相近。故选A。
【15题详解】
推理判断题。根据第一段“As water levels rise, causing severe erosion, many coastal Puerto Ricans are left watching their homes fall into the sea. A small software company in Puerto Rico called Terra Firma, founded in 2019 by island native Alejandro Mieses, is using satellite data to forecast accurate erosion pain points that might help Puerto Rican city planners better protect their island.(随着水位上升,造成严重的侵蚀,许多波多黎各沿海居民只能眼睁睁地看着自己的家园被海水淹没。波多黎各一家名为Terra Firma的小型软件公司于2019年由岛上的当地人亚历杭德罗·米塞斯(Alejandro Mieses)创立,该公司正在利用卫星数据预测准确的经常出现侵蚀问题的地方,这可能有助于波多黎各城市规划者更好地保护他们的岛屿)”以及纵观全文可知,文章介绍了Terra Firma 如何使用卫星数据来预测环境风险,以及他们的合作和创新解决方案。由此推知,本文的目的是给读者提供信息。故选C。
第二节(共5小题;每小题2.5分;满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Around the globe, about 1 in 4 adults says they’re lonely. And the effects of long-term social disconnection can be severe-everything from an increased risk of heart attacks to early death. But social isolation isn’t new or uncommon. And occasional loneliness isn’t disastrous. What matters is how people respond to these feelings when they surface. ____16____
Be curious.
It’s easier to connect with people if you have shared interests or experiences, so start paying attention to what’s on your mind. What are you thinking about What motivates you ____17____ Knowing yourself can be a first step to bond with others. If you know what’s meaningful or fun for you, it may lead you to an activity that connects you to people who share your interests.
Make something.
People often say, “I’m not Picasso and I don’t know how to do a fancy painting.” ____18____ The opportunities for creative expression are endless. Do a doodle or a dance move. Bring back your grandma’s pie recipe, plant a herb garden or try a textile art. Make a real object that then can express your thoughts and feelings to others.
Take a risk by having conversations.
____19____ It doesn’t have to be the biggest, darkest secret of your life, but just something you think other people might find interesting and striking, and see where it goes. Even if you’re nervous about being judged or ignored, putting yourself out there requires a bit of a risk, and it’s the first step to real connection. If you’ve made something, simply explaining what you’ve made may make it easier to open up about who you are.
Find people who share your interests.
Whether it’s volunteering or playing games, try to find others who share your interests. Share your thoughts and feelings in creative ways with other people who have that interest. And, hopefully, in those interactions you can begin to reveal yourself and share the unique things that matter to you. ____20____ It’s like connecting an electric circuit.
A. What excites you
B. What makes you lonely
C. But that’s completely fine.
D. Share something about yourself.
E. Other people’s loneliness matters too.
F. Here are some tips to help address loneliness.
G. Then, other people recognize that and share their story in return.
【答案】16. F 17. A 18. C 19. D 20. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了几条应对孤独的建议。
【16题详解】
根据前文“Around the globe, about 1 in 4 adults says they’re lonely. And the effects of long-term social disconnection can be severe-everything from an increased risk of heart attacks to early death. But social isolation isn’t new or uncommon. And occasional loneliness isn’t disastrous. What matters is how people respond to these feelings when they surface.(在全球范围内,大约四分之一的成年人表示他们感到孤独。长期与社会脱节的影响可能是严重的——从心脏病发作的风险增加到过早死亡。但社交孤立并不新鲜,也不罕见。偶尔的孤独并不是灾难。重要的是人们对这些情绪的反应)”可知,介绍了孤独的现象和孤独的危害以及后文的几条建议可知,空格处应该是承上启下的句子,F项“Here are some tips to help address loneliness.(这里有一些帮助你解决孤独的建议)”符合题意。故选F。
【17题详解】
根据前文“What are you thinking about What motivates you (你在想什么 你的动力是什么 )”和后文“Knowing yourself can be a first step to bond with others.(了解自己是与他人建立联系的第一步)”可知,空格处应该是关于自己的问句,A项“What excites you (什么让你激动)”符合题意。故选A。
【18题详解】
根据前文“People often say, ‘I’m not Picasso and I don’t know how to do a fancy painting.’(人们常说:“我不是毕加索,我不知道怎么画花式画。”)”和后文“The opportunities for creative expression are endless.(创造性表达的机会是无穷无尽的)”可知,空格处应该是表示不会画也无妨,C项“But that’s completely fine.(但这完全没问题)”符合题意。故选C。
【19题详解】
根据本段标题“Take a risk by having conversations(冒险进行对话)”以及后文“It doesn’t have to be the biggest, darkest secret of your life, but just something you think other people might find interesting and striking, and see where it goes. Even if you’re nervous about being judged or ignored, putting yourself out there requires a bit of a risk, and it’s the first step to real connection. If you’ve made something, simply explaining what you’ve made may make it easier to open up about who you are.(它不一定是你生命中最大、最黑暗的秘密,而只是你认为别人可能会觉得有趣、引人注目的事情,然后看看它会走向哪里。即使你对被评判或被忽视感到紧张,把自己放在那里也需要一点风险,这是真正建立联系的第一步。如果你做了一些事情,简单地解释你做了什么可能会让你更容易敞开心扉)”可知,空格处应该是关于向别人敞开心扉的句子,D项“Share something about yourself.(分享一些关于你自己的事情)”符合题意。故选D。
【20题详解】
根据前文“And, hopefully, in those interactions you can begin to reveal yourself and share the unique things that matter to you.(而且,希望在这些互动中,你可以开始展示自己,分享对你来说重要的独特之处)”以及后文“It’s like connecting an electric circuit.(这就像接通电路一样)”可知,空格处应该是给志趣相投的人分享过后对方的回应。G项“Then, other people recognize that and share their story in return.(然后,其他人认识到这一点,并分享他们的故事作为回报)”符合题意。故选G。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a regular school day, and the air was filled with the usual sounds of chatter and laughter as students prepared for their lessons. Little did I know that this day would soon take a ____21____ turn, making it an unforgettable day.
As the bell rang, signaling the beginning of our English class, we entered the classroom, completely ____22____ of the coming danger. The teacher began the lesson, and we were really ____23____ our literature lesson when, out of nowhere, a loud fire alarm ____24____ everything.
Panic spread as we understood how ____25____ it was. Smoke filled the hallway, and a sharp burning smell hung in the air. The neat classroom turned into a mess as everyone ____26____ to the door, trying to get away from the coming danger.
In all the chaos, I noticed my ____27____ Sarah looking obviously scared by her desk. I quickly ____28____ she needed help. Without hesitation, I rushed over, took her shaky hand, and told everyone to stay calm. We went through the thickening smoke together, and each ____29____ felt like a really long time.
As we reached the door, it felt hotter, and we knew we had to hurry. With hearts ____30____, we hurried into the playground where teachers and students were making sure everyone stayed sate.
Outside, we took a moment to catch our breath, ____31____ by the loud sounds of approaching fire trucks. Seeing parts of the building on fire, a sense of ____32____ washed over us, knowing that we had made it out unharmed.
After everything happened, I couldn’t help but reflect on the events of that day. ____33____ it taught me it’s important to stay calm when things get ____34____ and how helping others during hard times matters. It was a day when ordinary students became unlikely heroes, bound together by the shared ____35____ to overcome the unexpected challenges.
21. A. classic B. dramatic C. powerful D. graceful
22. A. independent B. tolerant C. fluent D. unaware
23. A. into B. onto C. behind D. against
24. A. destroyed B. interrupted C. buried D. sheltered
25. A. formal B. unique C. severe D. awkward
26. A. hurried B. delivered C. jogged D. hesitated
27. A. sister B. mother C. classmate D. teammate
28 A. protested B. reminded C. stressed D. realized
29 A. flight B. step C. wave D. foot
30. A. racing B. debating C. suffering D. begging
31. A. greeted B. conducted C. surrounded D. attracted
32. A. stress B. sadness C. confidence D. relief
33. A. Breaking through B. Going through C. Making out D. Working out
34. A. tough B. plain C. various D. specific
35. A. contribution B. ambition C. determination D. addiction
【答案】21. B 22. D 23. A 24. B 25. C 26. A 27. C 28. D 29. B 30. A 31. C 32. D 33. B 34. A 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了一次校园火灾事件的经历,以及作者经历此事后的感悟。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我一点也不知道,这一天很快就发生了戏剧性的变化,成为难忘的一天。A. classic经典的;B. dramatic戏剧性的;C. powerful强大的;D. graceful优雅的。根据后文“making it an unforgettable day”并结合下文对火灾的描述可知,这天发生了戏剧性的变化。故选B项。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:铃声响了,这是我们英语课开始的信号,我们走进教室,完全没有意识到即将到来的危险。A. independent独立的;B. tolerant宽容的;C. fluent流利的;D. unaware不知道。根据前文“As the bell rang, signaling the beginning of our English class, we entered the classroom”以及后文“The teacher began the lesson”可知,我们走进教室,老师开始上课,所以是没有意识到即将到来的危险。故选D项。
【23题详解】
考查介词词义辨析。句意:老师开始上课,我们正沉浸在文学课上,突然不知从哪里传来一声响亮的火警,打断了一切。A. into到…里面;B. onto到…之上;C. behind在…的后面;D. against反对。根据前文“The teacher began the lesson”可知,老师开始上课,所以应是“我们正沉浸在文学课上”之意,此处是固定搭配:be into sth.意为“热衷于某事”。故填A项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:老师开始上课,我们正沉浸在文学课上,突然不知从哪里传来一声响亮的火警,打断了一切。A. destroyed破坏;B. interrupted使中断;C. buried埋葬;D. sheltered掩蔽。根据前文“a loud fire alarm”结合选项可知,应是一声响亮的火警,打断了一切。故选B项。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我们了解到它有多严重时,恐慌蔓延开来。A. formal正式的;B. unique独特的;C. severe严峻的;D. awkward令人尴尬的。根据前文“Panic spread”可知,应是知道了火灾严重,恐慌蔓延开来。故选C项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:整洁的教室变得一片混乱,每个人都急忙向门口跑去,试图逃离即将到来的危险。A. hurried匆忙;B. delivered传送;C. jogged慢跑;D. hesitated犹豫。根据后文“trying to get away from the coming danger.”可知,发生了火灾,大家试图逃离即将到来的危险,应是匆忙的符合实际。故选A项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:在一片混乱中,我注意到我的同学萨拉显然被吓坏了,站在桌子边。A. sister姐妹;B. mother母亲;C. classmate同学;D. teammate队友。根据前文“The teacher began the lesson, and we were really 3 our literature lesson when, out of nowhere, a loud fire alarm 4 everything.”可知,火灾发生时,作者在上课,所以应是注意到他的同学。故选C项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:我很快意识到她需要帮助。A. protested抗议;B. reminded提醒;C. stressed强调;D. realized意识到。根据后文“Without hesitation, I rushed over, took her shaky hand”可知,作者意识到萨拉需要帮助,所以毫不犹豫的去帮助她。故选D项。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们一起穿过越来越浓的烟雾,每走一步都感觉很长。A. flight航班;B. step一步;C. wave波;D. foot脚。根据前文“We went through the thickening smoke together”可知,作者和同学们在逃离火场,但火灾越来越严重了,所以应是觉得每一步都很长。故选B
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们的心怦怦直跳,急忙跑进操场,老师和学生们正在确保每个人的安全。A. racing急速跳动;B. debating讨论;C. suffering遭受;D. begging乞讨。根据前文“With hearts”结合前文内容可知,作者遇到了严重火灾,吓得心脏怦怦直跳。故选A项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:在外面,我们喘了口气,周围是驶近的消防车发出的响亮声音。A. greeted迎接;B. conducted实施;C. surrounded包围;D. attracted吸引。根据后文“by the loud sounds of approaching fire trucks”结合选项,作者和同学们应是被声音包围符合实际。故选C项。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:看到建筑物部分着火,我们感到如释重负,知道我们毫发无损地逃了出来。A. stress压力;B. sadness悲伤;C. confidence信心;D. relief轻松。根据后文“knowing that we had made it out unharmed”可知,逃离了火场,应是感到如释重负。故选D项。
【33题详解】
考查动词短语辨析。句意:经历这件事教会了我,当事情变得艰难时保持冷静是很重要的,以及在困难时期帮助别人是多么重要。A. Breaking through突破;B. Going through经历;C. Making out看出;D. Working out锻炼。根据后文“taught me it’s important to stay calm when things”结合前文内容可知,此处应是说经历了这次火灾,教会了作者当事情变得艰难时保持冷静是很重要的。故选B项。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:经历这件事教会了我,当事情变得艰难时保持冷静是很重要的,以及在困难时期帮助别人是多么重要。A. tough艰难的;B. plain简单的;C. various各种各样的;D. specific具体的。根据后文“how helping others during hard times matters”可知,是在困难时期,也就是事情变得艰难时。故选A项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:在这一天,普通的学生成为了不可思议的英雄,他们因为共同的决心而团结在一起,克服了意想不到的挑战。A. contribution贡献;B. ambition雄心;C. determination决心;D. addiction上瘾。根据后文“overcome the unexpected challenges”结合大家相互帮助从火灾中幸存可知,此处指一起克服意想不到的挑战的决心。故选C项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When talking about the ancient ____36____(architecture) wonders in Shanxi province, which is said to have the largest number of ancient buildings in China, Xuankong Temple in Hengshan Mountain, Hunyuan county is without doubt a classic case rip e for study.
In the minds of many Chinese people, ____37____(temple) are mostly seen as structures built on the ground. But Xuankong Temple, ____38____ means “temple hanging in the sky”, or suspending temple, is a strong exception.
The temple was built on ____39____ surface of a cliff and is one of only seven ancient temples in China with such a status, according to researchers.
Constructed out of wood, tiles and stone during the Northern Wei Dynasty, the temple is made up of two three-story pavilions (亭子) and a yard ____40____(join) by staircases and steps. The staircases and steps run along the surface of a steep cliff rising 90 meters above a stream ____41____ the foot of the mountain.
Seen from below, Xuankong Temple appears ____42____(extreme) precarious (岌岌可危). It is supported by only a few thin scaffolds (脚手架) ____43____(rise) from projecting rocks. For that reason, it ____44____(select) by Time magazine as one of the 10 most dangerous buildings in the world in 2010.
But “precarious” and “dangerous” are not the right adjectives for this structure preserved for one and a half millennia. Despite several restorations in various historical periods, the temple ____45____(survive) the winds, rains and earthquakes in the past 1500 years.
【答案】36. architectural
37. temples
38. which 39. the
40. joined 41. at
42. extremely
43. rising 44. was selected
45. has survived
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。介绍了位于山西省的悬空寺,该寺庙建在悬崖峭壁上,是中国七座古老寺庙之一,具有极高的历史价值。
【36题详解】
考查形容词。句意:说到中国古建筑数量最多的山西省的古建筑奇观,浑源县衡山的悬空寺无疑是一个值得研究的经典案例。空后是名词,所以空处应填形容词作定语,architecture的形容词形式是architectural。故填architectural。
【37题详解】
考查名词。句意:在许多中国人的心目中,寺庙大多被视为建在地面上的建筑物。本句缺少主语,所以空处应填名词作主语,temple意为“寺庙”,为可数名词,根据后文的are可知,用复数形式。故填temples。
【38题详解】
考查定语从句。句意:但悬空寺,意思是“悬在空中的寺庙”,或悬在空中的寺庙,是一个明显的例外。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,先行词是Xuankong Temple,在从句中作主语,用which引导。故填which。
【39题详解】
考查冠词。句意:据研究人员介绍,这座寺庙建在悬崖上,是中国仅有的七座具有这种地位的古代寺庙之一。根据句意,此处特指悬崖峭壁的表面,应用定冠词the。故填the。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:这座北魏时期由木头、瓦片和石头建造的寺庙由两个三层楼阁和一个由楼梯和台阶连接的院子组成。分析句子结构可知,本句已有谓语动词is made up,所以join用非谓语形式,根据后文的by可知,用过去分词表被动作后置定语修饰名词yard。故填joined。
【41题详解】
考查介词。句意:楼梯和台阶沿着陡峭的悬崖表面延伸,悬崖高出山脚下的一条小溪90米。此处是固定搭配:at the foot of表示“在……的脚下”。故填at。
【42题详解】
考查副词。句意:从下面看,悬空寺显得非常危险。空处修饰空后的形容词,用副词修饰。故填extremely。
【43题详解】
考察非谓语动词。句意:它只由几个从突出的岩石上升起的薄脚手架支撑着。分析句子结构可知,本句已有谓语动词is supported,所以rise用非谓语形式,和逻辑主语scaffolds之间是主动关系,用现在分词形式。故填rising。
【44题详解】
考查动词时态和语态。句意:因此,它被《时代》杂志选为2010年世界上十大最危险的建筑之一。分析句子结构可知,select作本句谓语,和主语it之间是被动关系,用被动语态,根据时间状语in 2010可知,用一般过去时。故填was selected。
【45题详解】
考查动词时态和主谓一致。句意:尽管在不同的历史时期进行了多次修复,但在过去的1500年里,这座寺庙经受住了风、雨和地震的考验。根据时间状语“in the past 1500 years”本句应用现在完成时,主语是the temple为第三人称单数。故填has survived。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华,你口语老师Alex在本学期结束后将返回澳大利亚且不再回来任教,请你给他写一封信表示感谢,内容包括:
1.写信目的;2.表达感谢;3.表示祝福。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Alex,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes,
Li hua
【答案】Dear Alex,
I hope this letter finds you well. I want to take a moment to express my gratitude as our semester comes to an end. Your dedication to teaching and your passion for helping us students improve our spoken English have made a significant impact on my language skills.
I appreciate your patience, encouragement, and the creative ways you made our classes enjoyable and effective. Your departure leaves an emptiness, but I want to wish you all the best in your return to Australia. May your future be filled with success and joy.
Thank you once again for everything.
Best wishes,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇是应用文写作。你的口语老师Alex在本学期结束后将返回澳大利亚且不再回来任教,要求考生给他写一封信表示感谢。
【详解】1. 词汇积累
表达:express→show
感激:gratitude→appreciation
提高:improve→enhance
喜悦:joy→delight
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Your departure leaves an emptiness, but I want to wish you all the best in your return to Australia.
拓展句:Although your departure leaves an emptiness, I sincerely wish you all the best in your return to Australia.
【点睛】[高分句型1]I want to take a moment to express my gratitude as our semester comes to an end.(as引导的原因状语从句)
[高分句型2]I appreciate your patience, encouragement, and the creative ways you made our classes enjoyable and effective.(ways后运用了定语从句)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On a bright Saturday, my peaceful lunchtime was suddenly interrupted when my dad surprised me with an unplanned idea. I couldn’t hide my annoyance as what was supposed to be a relaxing Saturday turned into a day focused on football — a sport I wasn’t very excited about.
Many of my friends loved sports, while I preferred to find comfort in the pages of a good book rather than run around on a football court. My lack of interest resulted in average performance on the team, and I often felt like I was a problem for both my coach and teammates.
Things changed last week when our coach announced a coming match against the champions scheduled for a month later. The realization that this important game would have a big audience only made me more anxious. The fear of possibly letting down the team weighed on me.
Determined to make a positive impact, I decided to practice hard every day. My motivation came from wanting to help the team and to overcome the self-doubt affecting my performance.
As the match day approached, my teammates seemed unsure about including me in the lineup (阵容). I wouldn’t have minded sitting out, but the situations were different. With one player short, they reluctantly (不情愿地) included me, and The Thunder Strikers, our team, stepped onto the field to enjoy cheers from the crowd.
The pressure was intense. The game started, and within the ten minutes, I received a warning. Before long, the referee showed me a second yellow card, forcing me to leave the field. When I got back into the game, the score was tied, and the next goal would decide the winner.
As the ball came toward me, I felt a bit scared. My teammates seemed tired, and the other team really wanted to win. With great courage, I kicked the ball. The opponents (对手), maybe not expecting much from me because of my earlier struggles, were surprised when the ball went past the goalkeeper.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The Thunder Strikers won!
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After this win, football became different for me.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
The Thunder Strikers won! Cheers and laughter filled the air as the final whistle blew. In the middle of the celebration, my teammates surrounded me, offering high-fives and hugs. The coach, once uncertain about including me, now wore an approving smile. We gathered in a tight circle, exchanging celebratory gestures. The doubts before the match were now replaced with pride. As The Thunder Strikers, we celebrated this unexpected win, making our team bond stronger.
After this win, football became different for me. I used to dislike football, but after this unexpected win, everything changed. Football became something I enjoyed, bringing me happiness and a sense of achievement. I discovered my hidden skills on the football court. The bond formed during the match made every practice and game more fun. What started as an unwilling duty transformed into a journey of personal fulfillment. Now, with confidence, I continue to explore the details of the sport. Every practice is a chance for growth, and the football court has become a place for self-discovery and improvement.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者一开始对足球不感兴趣,结果某天被告知将在一个月后与冠军队进行一场比赛。作者担心可能会让全队失望,心里很难受。为了产生积极的影响,作者决定每天努力练习。最后作者所在的球队“雷霆队”取得了胜利,作者也喜欢上了这项运动。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“雷霆队赢了!”可知,第一段可描写获胜后队友和作者的反应。
②由第二段首句内容“这场胜利之后,足球对我来说变得不同了”可知,第二段可描写这场比赛对作者的影响以及作者的感悟。
2.续写线索:足球获胜——一起庆祝——关系更紧密——得到改变——喜欢足球——作者感悟
3词汇激活
行为类
庆祝:celebrate/observe
变成:transform into /turn into
继续:continue /go on
情绪类
快乐:happiness/joy
不情愿:unwilling/reluctant
【点睛】[高分句型1] We gathered in a tight circle, exchanging celebratory gestures. (运用了现在分词作状语)
[高分句型2] What started as an unwilling duty transformed into a journey of personal fulfillment. (运用了what引导主语从句)
听力:1-5 AABCC 6-10 BCABA 11-15 ACCAB 16-20 BABCB2023-2024学年第一学期1月高一期末考试
英语
注意事项:1.考试时间为120分钟,满分150分。
2. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡相应的位置。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Who went to Jerry’s house yesterday afternoon
A. Tom. B. Peter. C. Iran.
2. Why is the woman happy
A. She got a job offer.
B. She rented a new apartment.
C. She was praised by the man.
3. Where does the conversation probably take place
A. At a bakery. B. At home. C. At a supermarket.
4. What did the man do last night
A. He did his homework.
B. He waited for the woman.
C. He prepared for the math exam.
5. Why will the man work at home
A. He is sick. B. Trish requests it. C. The rush hour is too bad.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What annoys the man’s mother
A. The extra expenses. B. The e-invitations. C. The old pictures.
7. What are the speakers mainly talking about
A. Hotel reservations. B. Buying plane tickets. C. Preparations for the wedding.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the man’s grandpa doing
A. Reading a newspaper. B. Listening to a story. C. Doing his job.
9 Who will play with the man
A. His dad. B. Fanny. C. Ella.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why did the woman call the man
A. To ask for some help.
B. To help him with his work.
C. To invite him to have dinner.
11. What do we know about the man
A. He likes computer games.
B. He has lots of homework to do.
C. He is good at fixing computers.
12. What is the woman probably going to do next
A. Seek advice from Henry.
B. Call the man’s assistant.
C. Contact Jane.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Which country is the new branch office located in
A. Germany. B. France. C. Spain.
14. What is the most probable relationship between Betty and Mr. Smith
A. Co-workers. B. Mother and son. C. Boss and employee.
15. How long has Jeff worked with the speakers
A. One year. B. Three years. C. Five years.
16. What will the speakers do this afternoon
A. Go to Jeff’s house.
B. Have a talk with Jeff.
C. Tell Jeff the news on the phone.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What is the speech mainly about
A. An online service. B. A library. C. A book list.
18. What can people do on the website
A. Buy books.
B. Put their books on it.
C. Make money by sharing books.
19. Where can members get the offered books
A. At a school office. B. In a bookstore. C. In a coffee shop.
20. What color stands for books put in the last 30 days
A. Red. B. Yellow. C. Black.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Best National Parks in America
Olympic National Park
Visitors have been enjoying Olympic National Park since 1938. The majority of this mostly unspoiled wonder is undisturbed and undeveloped, making it ideal for camping and wilderness exploration. Snow-based activities are popular in the winter, while visitors enjoy exploring its woodland areas and long shoreline (海岸线) throughout the other three seasons. Olympic National Park, which includes more than 4,000 square kilometers of the Olympic Peninsula in the northeast corner of Washington state, protects a rich mix of natural and cultural heritage.
Channel Islands National Park
The Channel Islands, rich in history and long in ocean miles, provide a unique opportunity for ocean, land, and history enthusiasts. Fans of the sea will enjoy relaxing on beaches, diving and sailing between the islands. Land lovers will enjoy great hiking options on all six islands, as well as one permanent camping on each. History lovers will enjoy learning about the park’s nearly 13,000 years of human history.
Canyonlands National Park
Canyonlands National Park is located in southeastern Utah and is famous for 527 square miles of beautiful desert landscape formation that has resulted in many canyons, ephemeral pools, and buttes by the Colorado River and its network of rivers and streams. Water erosion (侵蚀) has been the important architect of the beautiful landscape that attracts hikers and families who travel to see its breathtaking sunset and experience the great outdoors.
Joshua Tree National Park
Southern California has a large protected area formed from two different desert ecosystems of the Mojave and Colorado. These ecosystems have combined into the popular destination called, Joshua Tree National Park. It is famous for rock formations and attracts rock-climbing enthusiasts. The park activities offer enjoyable and amazing sights. This often results in increased mental rewards.
1. What do Olympic National Park and Channel Islands National Park share
A. Both were established in 1938. B. Both protect cultural heritage.
C. Both offer camping opportunities. D. Both are located in California.
2. What can people do in Canyonlands National Park
A. Enjoy beautiful sunsets. B. Experience rock climbing.
C. Learn about human history. D. Join in snow-based activities.
3. Where is the text most probably from
A. A history textbook. B. A travel brochure.
C. An official news website. D. An outdoor adventure magazine.
B
Taylor Swift, born on December 13,1989, in Reading, Pennsylvania, is an established American singer-songwriter whose career has made a lasting impact on the music industry. With love for music starting at a young age, Taylor’s journey to fame is an interesting story of talent, determination, and being true to herself.
At the age of 14, Taylor Swift decided to pursue a career in country music. She started by performing at local places and taking part in talent competitions, showing a talent that would soon capture the hearts of many. It was her sincere passion for telling stories through music that made her special-a quality that still defines her work today.
In 2006, Taylor Swift released her first album, named after herself, introducing the world to her unique mix of country and pop influences. The album was a huge success, earning her praise from critics and gaining a loyal fan base. Popular songs like Tim McGraw and Teardrops on My Guitar showed her skill in creating relatable, emotionally charged lyrics.
Taylor’s later albums, such as Fearless, Speak Now, and Red continued to reveal her growth as an artist. The shift from country to pop in the album 1989 was a very important moment, making her a global superstar. The attractive tunes and thoughtful lyrics of songs like Shake It Off and Blank Space resonated(共鸣)with people worldwide, bringing her numerous awards.
Besides her musical talent, Taylor Swift is known for her advocacy(提倡)and charity work. Whether speaking out on social issues or supporting good causes, she uses her influence to make a positive impact.
Taylor Swift’s ability to reinvent herself, along with a strong commitment to being true, has made her one of the most influential figures in the music industry. With each album, she continues to attract the world with her storytelling skills, proving that her journey is ongoing and that her influence will last for generations.
4. What can we learn about Taylor Swift according to the text
A. She was born in Texas.
B. Her first album was a failure.
C. She mainly focuses on pop music.
D. Her musical journey began in 2003.
5. Which album made Taylor Swift internationally famous
A. Fearless. B. Speak Now. C. Taylor Swift. D. 1989.
6. Which words can best describe Taylor Swift
A. Patient and sensitive. B. Gifted and caring.
C Humorous and positive. D. Curious and outgoing.
7. What is the text mainly about
A. Taylor Swift’s path to fame. B. Taylor Swift’s worldwide fans.
C. Taylor Swift’s talent for music. D. Taylor Swift’s impact on music industry.
C
The landscape of parents staying at home is changing, challenging old ideas about who takes care of the children. While moms usually did this in the past, a recent study by Pew Research Center shows more dads are staying at home. Over the last 30 years, the number of dads staying at home has gone up from 11% in 1989 to 18% in 2021.
Economics is the most significant part of this change. As women do better in school — with 53.1% of adults with a bachelor’s degree being women and get better jobs, families are thinking about different ways to share responsibilities. Women are getting better paying jobs, like in medicine and law, making some families decide that having the dad at home and the mom as the main earner is the best choice. Chris Braaten from California knew his wife, with a higher degree, could earn more, so he happily stayed at home.
The wish for one parent to stay at home often matches what both partners want. Many dads, not happy with their jobs, find more joy in taking care of their children. Spending meaningful time with family and feeling satisfied often matter more than staying in the workforce.
The high cost of childcare is also making parents think differently. Childcare can be very expensive, ranging from $4,810 to over $15,000 per child each year. This leads some families to consider new ways, like having the dad stay home, to handle these costs.
Cannon Ingalls and Jeff Carlson show this too. Ingalls, moving from Missouri to Minneapolis, chose his wife’s better-paying job over his own. Carlson in Colorado found that most of his salary was going to childcare, so he decided to stay at home to avoid money stress.
As the idea of parents staying at home continues to change, economic factors, along with new thoughts about gender (性别) roles and a wish for more meaningful family time, are making more dads choose to stay at home.
8. How is Paragraph 1 mainly developed
A. By sharing stories of dads staying at home.
B. By presenting data over the past three decades.
C. By comparing the income of different families.
D. By stressing the benefits of women’s education.
9. What mainly contributes to more stay-at-home dads
A. Social expectations in today’s society.
B. Fathers being dissatisfied with their jobs.
C. Changing preferences in family structures.
D. Changes in women’s education and economic roles.
10. Why are Chris Braaten and Cannon Ingalls mentioned in the text
A. To serve as typical examples.
B. To show their close relationship.
C. To show their different personalities.
D. To provide some background information.
11. What is a suitable title for the text
A. The Decline of Traditional Gender Roles
B. The Growing Trend of Stay-at-Home Dads
C. The Challenges Faced by Working Mothers
D. The Effects of Traditional Parenting Methods
D
As water levels rise, causing severe erosion, many coastal Puerto Ricans are left watching their homes fall into the sea. A small software company in Puerto Rico called Terra Firma, founded in 2019 by island native Alejandro Mieses, is using satellite data to forecast accurate erosion pain points that might help Puerto Rican city planners better protect their island.
Terra Firma is dealing with the challenge of scattered (分散的) environmental data by creating a single database. Their user-friendly software allows scientists, construction professionals, and government agencies to model and predict environmental risks accurately. Similar to a powerful Google Maps, the software collects data from 1941 to the present, enabling users to predict erosion, landslides, flooding, solar exposure, and wind-related risks for up to 30 years.
This technology, once only available to well-funded projects, is now helping communities and individuals to protect their land. Since Hurricane Maria in 2017, Puerto Rico has focused on rebuilding a stronger island. With Terra Firma’s predictive data on flooding and erosion, city planners can better prepare for severe weather events.
One organization collaborating with Terra Firma is Blue Tide, a non-governmental group devoted to oceanic research and promoting the Blue Economy. After Hurricane Maria damaged coral reefs important for coastline protection, Blue Tide asked Terra Firma to design 3D-printed tiles. These unique tiles, made of clay, will help prevent erosion during future storms. They are shaped like cylinders (圆柱体), creating a nesting space for young coral, and over the next ten years, the clay is expected to dissolve (溶解), forming a complete organic coral reef.
This innovative approach aims to help Puerto Rico deal with erosion caused by storms, and Terra Firma plans to come up with more solutions as weather events get worse. According to Mieses, Terra Firma gives hope to Puerto Rico, which often faces hurricanes, by providing insights to better prepare for future storms and protect important infrastructure.
Currently, Terra Firma operates only in Puerto Rico, but they hope to expand to the southern United States in the next few years. Their work shows how technology can help deal with the effects of climate change on vulnerable coastal communities.
12. What do we know about Terra Firma’s software
A. It depends on Google Maps.
B. It helps predict possible risks.
C. It is used only by governmental groups.
D. It demands specialized technical knowledge.
13. What is Paragraph 4 mainly about
A. Terra Firma’s latest product.
B. Terra Firma’s expansion plans.
C. Terra Firma’s promising future.
D. Terra Firma’s partnership with Blue Tide.
14. What does the underlined word “innovative” probably mean in Paragraph 5
A. Creative. B. Ordinary. C. Traditional. D. Official.
15. What is the purpose of the text
A. To entertain. B. To persuade. C. To inform. D. To relate.
第二节(共5小题;每小题2.5分;满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Around the globe, about 1 in 4 adults says they’re lonely. And the effects of long-term social disconnection can be severe-everything from an increased risk of heart attacks to early death. But social isolation isn’t new or uncommon. And occasional loneliness isn’t disastrous. What matters is how people respond to these feelings when they surface. ____16____
Be curious.
It’s easier to connect with people if you have shared interests or experiences, so start paying attention to what’s on your mind. What are you thinking about What motivates you ____17____ Knowing yourself can be a first step to bond with others. If you know what’s meaningful or fun for you, it may lead you to an activity that connects you to people who share your interests.
Make something.
People often say, “I’m not Picasso and I don’t know how to do a fancy painting.” ____18____ The opportunities for creative expression are endless. Do a doodle or a dance move. Bring back your grandma’s pie recipe, plant a herb garden or try a textile art. Make a real object that then can express your thoughts and feelings to others.
Take a risk by having conversations.
____19____ It doesn’t have to be the biggest, darkest secret of your life, but just something you think other people might find interesting and striking, and see where it goes. Even if you’re nervous about being judged or ignored, putting yourself out there requires a bit of a risk, and it’s the first step to real connection. If you’ve made something, simply explaining what you’ve made may make it easier to open up about who you are.
Find people who share your interests
Whether it’s volunteering or playing games, try to find others who share your interests. Share your thoughts and feelings in creative ways with other people who have that interest. And, hopefully, in those interactions you can begin to reveal yourself and share the unique things that matter to you. ____20____ It’s like connecting an electric circuit.
A. What excites you
B. What makes you lonely
C. But that’s completely fine.
D. Share something about yourself.
E. Other people’s loneliness matters too.
F. Here are some tips to help address loneliness.
G. Then, other people recognize that and share their story in return.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
It was a regular school day, and the air was filled with the usual sounds of chatter and laughter as students prepared for their lessons. Little did I know that this day would soon take a ____21____ turn, making it an unforgettable day.
As the bell rang, signaling the beginning of our English class, we entered the classroom, completely ____22____ of the coming danger. The teacher began the lesson, and we were really ____23____ our literature lesson when, out of nowhere, a loud fire alarm ____24____ everything.
Panic spread as we understood how ____25____ it was. Smoke filled the hallway, and a sharp burning smell hung in the air. The neat classroom turned into a mess as everyone ____26____ to the door, trying to get away from the coming danger.
In all the chaos, I noticed my ____27____ Sarah looking obviously scared by her desk. I quickly ____28____ she needed help. Without hesitation, I rushed over, took her shaky hand, and told everyone to stay calm. We went through the thickening smoke together, and each ____29____ felt like a really long time.
As we reached the door, it felt hotter, and we knew we had to hurry. With hearts ____30____, we hurried into the playground where teachers and students were making sure everyone stayed sate.
Outside, we took a moment to catch our breath, ____31____ by the loud sounds of approaching fire trucks. Seeing parts of the building on fire, a sense of ____32____ washed over us, knowing that we had made it out unharmed.
After everything happened, I couldn’t help but reflect on the events of that day. ____33____ it taught me it’s important to stay calm when things get ____34____ and how helping others during hard times matters. It was a day when ordinary students became unlikely heroes, bound together by the shared ____35____ to overcome the unexpected challenges.
21. A. classic B. dramatic C. powerful D. graceful
22 A. independent B. tolerant C. fluent D. unaware
23. A. into B. onto C. behind D. against
24. A. destroyed B. interrupted C. buried D. sheltered
25. A. formal B. unique C. severe D. awkward
26. A. hurried B. delivered C. jogged D. hesitated
27. A. sister B. mother C. classmate D. teammate
28. A. protested B. reminded C. stressed D. realized
29. A. flight B. step C. wave D. foot
30. A. racing B. debating C. suffering D. begging
31. A. greeted B. conducted C. surrounded D. attracted
32. A. stress B. sadness C. confidence D. relief
33. A. Breaking through B. Going through C. Making out D. Working out
34. A. tough B. plain C. various D. specific
35. A. contribution B. ambition C. determination D. addiction
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
When talking about the ancient ____36____(architecture) wonders in Shanxi province, which is said to have the largest number of ancient buildings in China, Xuankong Temple in Hengshan Mountain, Hunyuan county is without doubt a classic case rip e for study.
In the minds of many Chinese people, ____37____(temple) are mostly seen as structures built on the ground. But Xuankong Temple, ____38____ means “temple hanging in the sky”, or suspending temple, is a strong exception.
The temple was built on ____39____ surface of a cliff and is one of only seven ancient temples in China with such a status, according to researchers.
Constructed out of wood, tiles and stone during the Northern Wei Dynasty, the temple is made up of two three-story pavilions (亭子) and a yard ____40____(join) by staircases and steps. The staircases and steps run along the surface of a steep cliff rising 90 meters above a stream ____41____ the foot of the mountain.
Seen from below, Xuankong Temple appears ____42____(extreme) precarious (岌岌可危的). It is supported by only a few thin scaffolds (脚手架) ____43____(rise) from projecting rocks. For that reason, it ____44____(select) by Time magazine as one of the 10 most dangerous buildings in the world in 2010.
But “precarious” and “dangerous” are not the right adjectives for this structure preserved for one and a half millennia. Despite several restorations in various historical periods, the temple ____45____(survive) the winds, rains and earthquakes in the past 1500 years.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华,你口语老师Alex在本学期结束后将返回澳大利亚且不再回来任教,请你给他写一封信表示感谢,内容包括:
1.写信目的;2.表达感谢;3.表示祝福。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Alex,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes,
Li hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
On a bright Saturday, my peaceful lunchtime was suddenly interrupted when my dad surprised me with an unplanned idea. I couldn’t hide my annoyance as what was supposed to be a relaxing Saturday turned into a day focused on football — a sport I wasn’t very excited about.
Many of my friends loved sports, while I preferred to find comfort in the pages of a good book rather than run around on a football court. My lack of interest resulted in average performance on the team, and I often felt like I was a problem for both my coach and teammates.
Things changed last week when our coach announced a coming match against the champions scheduled for a month later. The realization that this important game would have a big audience only made me more anxious. The fear of possibly letting down the team weighed on me.
Determined to make a positive impact, I decided to practice hard every day. My motivation came from wanting to help the team and to overcome the self-doubt affecting my performance.
As the match day approached, my teammates seemed unsure about including me in the lineup (阵容). I wouldn’t have minded sitting out, but the situations were different. With one player short, they reluctantly (不情愿地) included me, and The Thunder Strikers, our team, stepped onto the field to enjoy cheers from the crowd.
The pressure was intense. The game started, and within the ten minutes, I received a warning. Before long, the referee showed me a second yellow card, forcing me to leave the field. When I got back into the game, the score was tied, and the next goal would decide the winner.
As the ball came toward me, I felt a bit scared. My teammates seemed tired, and the other team really wanted to win. With great courage, I kicked the ball. The opponents (对手), maybe not expecting much from me because of my earlier struggles, were surprised when the ball went past the goalkeeper.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The Thunder Strikers won!
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After this win, football became different for me.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力:1-5 AABCC 6-10 BCABA 11-15 ACCAB 16-20 BABCB