绝密★启用前
2023—2024学年(上)南阳六校高一年级期末考试
英语
考生注意:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C。
1. What was the matter with Mike
A. He lost his cellphone. B. He was hit on the way. C. He played games too much
2. Where might the speakers be
A. In a restaurant. B. In their apartment. C. In the workplace.
3. Why does the woman stand beside the refrigerator
A. She feels hot. B. She is repairing it. C. She needs some food.
4. What can we know about the man
A. He is handsome. B. He is good at taking photos.
C. He is taking a photo of the woman.
5. What is the relationship between the speakers
A. Neighbors. B. Co-workers. C. Friends.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6 What did the man do this morning
A. He went for a run. B. He got breakfast. C. He took a long walk.
7. What does the woman think of exercising in a group
A. It’s tiring. B. It is hard. C. It is helpful.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What did the woman have at Bluto’s
A. Fries. B. Onion rings. C. A salad.
9. How does the man feel about the chicken sandwich at Bluto’s
A. He is eager to try it. B. It is the best thing ever. C. The butter is very great.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why did the man want to return the shoes
A. They were the wrong size. B. The shoes were badly damaged.
C. The quality of the shoes was bad.
11. How does the woman feel about the man’s experience
A. It’s common. B. It’s terrible C. It’s exciting.
12. What does the woman advise the man to do
A. Contact the seller. B. Ask the bank to return money. C. Leave a bad review.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Who will the speakers talk about in the presentation
A. Marie Curie. B. Isaac Newton. C. Albert Einstein.
14. Where will Julia do the research
A. In the library. B. In the park. C. On the Internet.
15. How much time does it need to write the text
A. About seven days. B. About four days. C. About two days.
16. Which task will the speakers both be involved in
A. Making the slides. B. Writing presentation notes. C. Giving the presentation.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Which animal is a carnivore
A. A shark. B. A goat. C. A monkey.
18. How many kinds of omnivores does the speaker mention
A. Two. B. Eight. C. Four.
19. How does the speaker decide what group an animal belongs to
A According to where they live. B. According to what they feed on.
C. According to how they are born.
20. What will the students do next
A. Play a game outside the classroom. B. Show their favourite animals. C. Take a test.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Kongeegen
Kongeegen is a large oak tree located (位于) in the north of Denmark. Kongeegen’s real age is unknown. The tree went through a scientific study in 1965, through which Kongeegen was confirmed to be between 1,500 and 2,000 years of age. This would make it the oldest living oak in the northern part of Europe.
Granit Oak
The Granit Oak measures 2.38 meters in diameter (直径) and 23.4 meters in height. The head of the tree measures about 1,017 square meters, which covers nearly 11,000 square feet. Back in 1967, the Bulgarian government announced this oak was a protected tree and it has been under protection ever since.
Stelmuze Oak
Not all of the tree’s branches are still alive, but it continues to be considered a living tree. This makes it the oldest living tree in all of Lithuania. Stelmuze Oak was made a natural monument (纪念碑) in 1960. Ever since then, it has been on the Lithuanian list of protected monuments, and it is well looked after.
Major Oak
Local legends (传说) say that this is the tree where Robin Hood’s shelter was located. According to the tales, Robin and his merry men slept in this very tree. Back in 2003 in Dorset, England, 260 acorn saplings (橡子树苗) from the Major Oak were used to start an oak plantation.
Kongeegen Granit Oak Stelmuze Oak Major Oak
Estimated age 1, 500-2, 000yeas 1,700 years 1, 500-2, 000 years 800-1,000 years
Status Alive Dead Alive Alive
Location Denmark Bulgaria Lithuania England
Oak species(物种) Quercus robur Quercus robur Quercus robur Quercus robur
1. When was Kongeegen’s age announced
A. In 1960. B. In 1965. C. In 1967. D. In 2003.
2 Which is the youngest tree mentioned in the text
A. Kongeegen. B. Granit Oak C. Stelmuze Oak. D. Major Oak.
3. What do the four trees have in common
A. They are of the same species. B. There are beautiful stories about them.
C. Some of their branches aren’t alive now. D. They are under good protection.
B
Including a healthy diet and exercise in one’s busy schedule isn’t that easy. Yet Martina Laird, 31, managed to do so.
I’ve always loved power walking. I was in theatre in Stratford a few years ago and used to walk along a disused railway line. The sights are beautiful and it was so relaxing a type of walking meditation (沉思) with headphones on. I find gyms terrible and boring. I can’t see the point in getting a personal trainer. I don’t like the idea of having someone beside me while I exercise.
I don’t own a car, which means I walk everywhere. It really keeps me fit. I’d love to get a mountain bike. Bristol, where we film, has so many hills that cycling back from work each day would be an amazing exercise on its own.
I love fine food, but I don’t eat red meat or dairy products (奶制品). Cutting out bread has also made an amazing difference to my health. I have so much more energy. I always stick to healthy food and make my own juices for breakfast. When it’s freezing cold, I make my soups and take them to work. But I’m not perfect. I have my days of reaching for the biscuits. I also like to eat candies in the evening. They have left a bad influence on my teeth. I really want to stop and I’m giving it a try.
I’m really happy with my health and I’m about 75% happy with myself. But like any woman, I still a little admire that other 25%. As a woman in this profession, you can’t help comparing yourself to your workmates. There’s some pressure to be thin on TV, but I’m a role model and I don’t want to put out the message to young viewers that being underweight is healthy. You can only make the most of what you’ve got.
4. What exercise does Martina dream of
A. Power walking. B. Riding bicycles.
C. Training in the gym. D. Climbing mountains.
5. Which of the following does Martina mean to quit
A. Red meat. B. Dairy products. C. Candies. D. Juices.
6. What is Martina’s profession
A. She is an athlete. B. She is an actress.
C. She is a personal trainer. D. She is a fashion designer.
7. What may be the text
A. An advertisement. B. A health instruction.
C. A self-introduction. D. An interview report.
C
The annual Redhead Days Festival in Tilburg, Netherlands, drew thousands of red-haired people from around the world in August, 2023. The three-day event is a celebration of red hair, a feature only shared by only 1%-2% of the global population. And although redheads can be found all over the world, the numbers are higher for people from the north of Europe, where the rate (比率) is between 2% and 6%.
For many attendees, like 30-year-old Scottish Liam Hunter, the festival is an opportunity to feel a sense of belonging and self-acceptance. Hunter, who has experienced bullying (霸凌) due to his hair color, expressed a sense of satisfaction and unity at the event. “I don’t feel alone anymore. I feel together, a part of something,” he said.
The event, which attracted about 5, 000 redheads from various countries, offered a range of activities including painting workshops, make-up and skincare knowledge, photo shoots, musical performances, and speed-meet events.
Interestingly, the festival’s start was somewhat accidental. Bart Rouwenhorst, an artist and the event’s organizer, placed an advertisement in the local newspaper in 2005 seeking 15 red- haired models for a painting project. Surprisingly, he received responses from 150 individuals. Although Rouwenhorst is not a redhead himself, he decided to organize a group photo with all the respondents. The gathering got much attention and was considered a success, leading the organizers to establish it as an annual event.
Now the festival serves as a special stage for redheads to celebrate their differences, develop a sense of community, and raise awareness about the challenges they face, such as bullying and increased sensitivity (过敏) to the sun. It also provides an opportunity for non-redheads to learn about and appreciate the uniqueness of red hair.
8. What can we learn from the first paragraph
A. Redheads celebrate their festival with various activities.
B. Red hair is a common disease among the global population.
C. The Redhead Days Festival is celebrated around the world.
D. Population in northern Europe has a higher rate of redheads.
9. What does Hunter’s experience tell us
A. The redheads enjoy a high social position. B. The redheads take pride in their difference.
C. The redheads face discrimination sometimes. D. The redheads have trouble keeping up with others.
10. What is paragraph 4 mainly about
A. The origin of the festival. B. The popularity of the festival.
C. Customs during the festival. D. Activities during the festival.
11. Which of the following can best describe the event
A. Challenging. B. Informal. C. Remarkable. D. Meaningless.
D
A pond in Hawaii has turned so pink that it could be from the Barbie movie-but it’s no cause for a dance party. Drought may be reason for the strange color, scientists say, and they’re warning against entering the water or drinking it.
Workers at the Kealia Pond National Wildlife Refuge (遇难所) on the island of Maui have been watching the situation of the pink water since October 30, 2023, after getting a phone call from somebody who was walking on the beach.
“I just got a report from somebody who was walking on the beach, and they called me up like ‘There’s something weird going on over here’,” said Bret Wolfe, the refuge manager.
Wolfe was concerned the bright pink could be a sign of an event called an algae bloom (绿藻泛地), but lab tests found such algae was not causing the color. Instead, an organism (微生物) called halobacteria might be the cause.
Halobacteria are a type of organism that lives in bodies of water with high levels of salt. The salinity (盐度) inside the Kealia Pond outlet area is now greater than 70 parts per thousand, which is twice the salinity of seawater. Wolfe said they will need to study the DNA to confirm the organism.
Maui’s drought is likely leading to the situation. Normally Waikapu Stream feeds into Kealia Pond and raises water levels there, but Wolfe said that hasn’t happened in a long time.
When it rains, the stream will flow into Kealia’s main pond and then into the outlet area that’s now pink. This will reduce the salinity and potentially change the water’s color.
The refuge has seen an increase in visitors after photos of the pink pond were posted on social media. Wolfe said he would love to have visitors come to learn about local aims to protect nature.
But officials have announced a special warning for people not to enter the water or eat any fish caught there.
12. What does the underlined word “weird” in paragraph 3 mean
A. Unusual. B. Attractive. C. Impossible. D. Dangerous.
13. Why are halobacteria considered to be the cause of the colour
A. Their DNA has been studied. B. They usually live in seawater.
C The salinity in the pond is now much greater. D. They did the same thing a short time ago.
14. What will the refuge do next
A. Clear the halobacteria away. B. Keep on studying the problem.
C. Add some fresh water to the pond. D. Stop people from visiting the pond.
15. What is the best title for the text
A. Climate change has caught serious drought in Hawaii.
B. A pond in Hawaii has become famous for a Barbie movie.
C. People in Hawaii are worried about water pollution.
D. A pond in Hawaii mysteriously turns bright pink.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
It is no secret that the social media addiction has become out of control and studies are now showing that social media use can lead to a list of problems. ___16___ If so, it may be worth taking a break and doing a “digital detox” — disconnecting from all types of technology. A total digital detox isn’t easy. ___17___
Set limits by tracking your social media time. There are tons of apps out there that can track your social media time and help control how much time you spend online. ___18___ If you find that you are not sticking to your goal, then download an app that will help you set limits on your phone so you take healthy breaks from social media.
___19___ I often find that if my phone is in another room, then I won’t have the desire to get it. Keeping your phone out of reach is especially important when you are around other people. Nobody wants to hang out with you in person if you often check your phone. “Out of sight, out of mind” is a great way to keep away from social media.
Remove social media apps from your smartphone. Many of my friends have removed some apps from their phone. ___20___ This allows them to live in the moment when they are out and about instead of constantly (不断地) feeling the desire to check their phones and disengage in the present.
A. Turn off your phone.
B. Put your phone down and out of reach.
C. So should we take a long break from social media
D. But here are some ways to help you get a good start.
E. Do you feel like your screen time is starting to influence your life
F. Set a goal for yourself, maybe one hour in the morning or one hour at night.
G. They can only check the social media on their computer when they are at home.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
I cleared the dishes from the kitchen table, with Mama following close behind to carry our tableware to the kitchen. There was no stopping her. Despite everything, she still wants to ___21___ , I thought.
My mama had ___22___ in moving around and had lost much of her speech to Parkinson’s disease. After a recent fall that left her with a broken arm, the ___23___ suggested she use a wheelchair. It was ___24___ to see her like this. From the time I was a kid, Mama had always been an active person with a positive ___25___ . I could still see her in my mind, cooking and cleaning in the house I grew up in, sometimes humming (哼唱) while ___26___ .
Now I did my best to ___27___ her like she’d done for me. I made the long drive as often as possible to ___28___ her and help around the house. Independent as ever, she never ___29___ working. “You’ve done ____30____ , Mama,” I said when she took the towel to clean the table. Where does she get the ____31____ ?
I turned on the tap to wash our dishes and noticed a ____32____ coming from Mama’s direction. I turned off the running water. Mama was humming! I ____33____ as she moved around the table, her happy song filling the room. “What’s it that you’re humming, Mama ” “Count Your Blessings (常怀感恩),” she ____34____ with a smile on her face.
____35____ , it was where Mama’s strength came from. There was no stopping her from being thankful, always.
21
A. adventure B. explain C. appear D. help
22.
A. confidence B. pleasure C. difficulty D. experience
23.
A. visitors B. volunteers C. guides D. doctors
24.
A. funny B. hard C. natural D. impressive
25.
A. attitude B. method C. plan D. target
26.
A. competing B. studying C. working D. thinking
27.
A. look after B. depend on C. agree with D. turn to
28.
A. treat B. admire C. observe D. support
29.
A. continued B. quit C. started D. enjoyed
30.
A. enough B. wrong C. professionally D. impressively
31.
A. courage B. strength C. idea D. luck
32.
A. laughter B. light C. person D. sound
33.
A. listened B. waited C. wondered D. returned
34.
A. judged B. promised C. replied D. interrupted
35.
A. Fortunately B. Obviously C. Surprisingly D. Hopefully
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。
Falling on the seventh day of the seventh lunar month, the Qixi Festival, also widely known as Double Seventh Festival, which ___36___ (add)to China’s National Intangible Cultural Heritage List in 2006, has ___37___ history of over 2, 000 years.
However, not many people know that it started as a festival for young ladies. ___38___ (actual), the “real” Valentine’s Day in ancient China ___39___ (be)the Lantern Festival, which was celebrated on the 15th day of the first lunar month.
At the beginning, the Qixi Festival was to stress people’s respect for nature and women’s housework skills. Later it was connected with romance(浪漫)thanks ___40___ a popular Chinese story between Niulang and Zhinyu. The love story makes the day a Valentine’s Day for the Chinese, but the Qixi Festival goes much further ___41___ it means much more in Chinese people’s life.
Today, the Qixi Festival is often celebrated with meals, chocolates and flowers in a way ___42___ is similar to Valentine’s Day, but it also includes other ___43___ (celebration)such as wearing traditional Han Chinese clothing and floating river lanterns.
Chinese people also prepare various offerings and enjoy traditional fruit biscuits on this special day, not only ___44___ (express)love but to show their respect for the beauty of nature and to ask for _____45_____ (wise)and fortune.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,英语课上老师让同学们分享自己做出的最正确的一个选择。请你以The best choice I’ve made为题,写一篇发言稿。内容包括:
1.简述该选择;
2.它对你的影响。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The best choice I’ve made
Dear teacher and classmates,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for listening!
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Pip is a cute little squirrel (松鼠) from a loving family, whose mother often tells him that sharing is caring.
On a cold morning in the park, Pip was looking for a tree with enough branches to shelter him from the cold. Suddenly, he found a huge one, with many branches, and to his joy, a big, brown acorn was hanging from one of the lower ones.
Knowing how important acorns were at this time of year, Pip moved as fast as his tiny legs could carry him, and climbed up the side of the tree, heading towards the acorn. As he got close to the acorn, he thought about how hungry he was, as he hadn’t had any food for two days. He reached his paw (爪子) forward eagerly and just as he was about to take his first bite, somebody took the acorn from his paws and climbed down the tree. Angry and still hungry, Pip ran after the acorn thief, and jumped across the branches, from tree to tree. He would save his lunch, no matter what!
“Hey! Come back here! That’s my acorn. I found it, fair and square,” shouted Pip, who was out of breath.
The acorn thief was another squirrel, who Pip recognized as Rascal, a squirrel in the park who always stole food from others.
“You will never catch me, Pip! Everyone knows that you are the slowest squirrel in the park and I haven’t eaten today, so this nut is mine!” said Rascal.
Hearing Rascal make fun of him made Pip angrier and run faster. Finally, Pip caught up with Rascal. After what seemed like the longest fight ever, Pip managed to take the acorn out of Rascal’s paws and he ran as fast as he could to hide away. As Rascal tried to follow Pip, a huge tree branch fell on him and stopped him from running after the acorn. Rascal couldn’t climb over the branch and he was forced to admit defeat.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Pip happily hugged his acorn.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“Why did you help me, Pip ” asked Rascal, quite surprised.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5 BCABA 6-10 BCCAA 11-15 BCACB 16-20 CACBB绝密★启用前
2023—2024学年(上)南阳六校高一年级期末考试
英语
考生注意:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.
答案是C。
1. What was the matter with Mike
A. He lost his cellphone. B. He was hit on the way. C. He played games too much
2. Where might the speakers be
A. In a restaurant. B. In their apartment. C. In the workplace.
3. Why does the woman stand beside the refrigerator
A. She feels hot. B. She is repairing it. C. She needs some food.
4. What can we know about the man
A. He is handsome. B. He is good at taking photos.
C. He is taking a photo of the woman.
5. What is the relationship between the speakers
A. Neighbors. B. Co-workers. C. Friends.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What did the man do this morning
A. He went for a run. B. He got breakfast. C. He took a long walk.
7. What does the woman think of exercising in a group
A. It’s tiring. B. It is hard. C. It is helpful.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What did the woman have at Bluto’s
A. Fries. B. Onion rings. C. A salad.
9. How does the man feel about the chicken sandwich at Bluto’s
A. He is eager to try it. B. It is the best thing ever. C. The butter is very great.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why did the man want to return the shoes
A. They were the wrong size. B. The shoes were badly damaged.
C. The quality of the shoes was bad.
11. How does the woman feel about the man’s experience
A. It’s common. B. It’s terrible C. It’s exciting.
12. What does the woman advise the man to do
A. Contact the seller. B. Ask the bank to return money. C. Leave a bad review.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Who will the speakers talk about in the presentation
A. Marie Curie. B. Isaac Newton. C. Albert Einstein.
14. Where will Julia do the research
A. In the library. B. In the park. C. On the Internet.
15. How much time does it need to write the text
A. About seven days. B. About four days. C. About two days.
16. Which task will the speakers both be involved in
A. Making the slides. B. Writing presentation notes. C. Giving the presentation.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Which animal is a carnivore
A. A shark. B. A goat. C. A monkey.
18. How many kinds of omnivores does the speaker mention
A. Two. B. Eight. C. Four.
19. How does the speaker decide what group an animal belongs to
A. According to where they live. B. According to what they feed on.
C According to how they are born.
20. What will the students do next
A. Play a game outside the classroom. B. Show their favourite animals. C. Take a test.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Kongeegen
Kongeegen is a large oak tree located (位于) in the north of Denmark. Kongeegen’s real age is unknown. The tree went through a scientific study in 1965, through which Kongeegen was confirmed to be between 1,500 and 2,000 years of age. This would make it the oldest living oak in the northern part of Europe.
Granit Oak
The Granit Oak measures 2.38 meters in diameter (直径) and 23.4 meters in height. The head of the tree measures about 1,017 square meters, which covers nearly 11,000 square feet. Back in 1967, the Bulgarian government announced this oak was a protected tree and it has been under protection ever since.
Stelmuze Oak
Not all of the tree’s branches are still alive, but it continues to be considered a living tree. This makes it the oldest living tree in all of Lithuania. Stelmuze Oak was made a natural monument (纪念碑) in 1960. Ever since then, it has been on the Lithuanian list of protected monuments, and it is well looked after.
Major Oak
Local legends (传说) say that this is the tree where Robin Hood’s shelter was located. According to the tales, Robin and his merry men slept in this very tree. Back in 2003 in Dorset, England, 260 acorn saplings (橡子树苗) from the Major Oak were used to start an oak plantation.
Kongeegen Granit Oak Stelmuze Oak Major Oak
Estimated age 1, 500-2, 000yeas 1,700 years 1, 500-2, 000 years 800-1,000 years
Status Alive Dead Alive Alive
Location Denmark Bulgaria Lithuania England
Oak species(物种) Quercus robur Quercus robur Quercus robur Quercus robur
1. When was Kongeegen’s age announced
A. In 1960. B. In 1965. C. In 1967. D. In 2003.
2. Which is the youngest tree mentioned in the text
A. Kongeegen. B. Granit Oak C. Stelmuze Oak. D. Major Oak.
3. What do the four trees have in common
A. They are of the same species. B. There are beautiful stories about them.
C. Some of their branches aren’t alive now. D. They are under good protection.
【答案】1. B 2. D 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四棵古老的树的情况。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段“The tree went through a scientific study in 1965, through which Kongeegen was confirmed to be between 1,500 and 2,000 years of age.(1965年,一项科学研究证实,Kongeegen这棵树的年龄在1500到2000岁之间)”可知,Kongeegen的年龄是1965年公布的。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据表格“Estimated age”一栏中可知,Kongeegen在1500到2000岁之间;Granit Oak年龄是1700岁;Stelmuze Oak在1500到2000岁之间;Major Oak在800到100岁之间,故Major Oak是文中提到的最年轻的树。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据表格“Oak species(物种)”一栏中“Quercus robur”可知,这四棵树的共同之处是都是同一物种。故选A。
B
Including a healthy diet and exercise in one’s busy schedule isn’t that easy. Yet Martina Laird, 31, managed to do so.
I’ve always loved power walking. I was in theatre in Stratford a few years ago and used to walk along a disused railway line. The sights are beautiful and it was so relaxing a type of walking meditation (沉思) with headphones on. I find gyms terrible and boring. I can’t see the point in getting a personal trainer. I don’t like the idea of having someone beside me while I exercise.
I don’t own a car, which means I walk everywhere. It really keeps me fit. I’d love to get a mountain bike. Bristol, where we film, has so many hills that cycling back from work each day would be an amazing exercise on its own.
I love fine food, but I don’t eat red meat or dairy products (奶制品). Cutting out bread has also made an amazing difference to my health. I have so much more energy. I always stick to healthy food and make my own juices for breakfast. When it’s freezing cold, I make my soups and take them to work. But I’m not perfect. I have my days of reaching for the biscuits. I also like to eat candies in the evening. They have left a bad influence on my teeth. I really want to stop and I’m giving it a try.
I’m really happy with my health and I’m about 75% happy with myself. But like any woman, I still a little admire that other 25%. As a woman in this profession, you can’t help comparing yourself to your workmates. There’s some pressure to be thin on TV, but I’m a role model and I don’t want to put out the message to young viewers that being underweight is healthy. You can only make the most of what you’ve got.
4. What exercise does Martina dream of
A. Power walking. B. Riding bicycles.
C. Training in the gym. D. Climbing mountains.
5 Which of the following does Martina mean to quit
A. Red meat. B. Dairy products. C. Candies. D. Juices.
6. What is Martina’s profession
A. She is an athlete. B. She is an actress.
C. She is a personal trainer. D. She is a fashion designer.
7. What may be the text
A. An advertisement. B. A health instruction.
C. A self-introduction. D. An interview report.
【答案】4. B 5. C 6. B 7. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。本文讲述了31岁的玛蒂娜·莱尔德如何在忙碌的生活中融入健康饮食和运动。
【4题详解】
细节理解题。根据第三段“I’d love to get a mountain bike. Bristol, where we film, has so many hills that cycling back from work each day would be an amazing exercise on its own.(我很想买一辆山地自行车。我们拍摄的布里斯托尔有很多山丘,每天下班骑自行车回来本身就是一项令人惊叹的运动)”可知,玛蒂娜·莱尔德梦想自行车骑行,故选B项。
【5题详解】
细节理解题。根据第四段“I also like to eat candies in the evening. They have left a bad influence on my teeth. I really want to stop and I’m giving it a try.(我晚上也喜欢吃糖果。它们对我的牙齿产生了不良影响。我真的很想停下来,我正在尝试)”可知,玛蒂娜·莱尔德打算放弃糖果,故选C项。
【6题详解】
推理判断题。根据最后一段“There’s some pressure to be thin on TV, but I’m a role model and I don’t want to put out the message to young viewers that being underweight is healthy.(在电视上保持苗条是有压力的,但我是一个榜样,我不想向年轻观众传达体重过轻是健康的信息。)”可知,玛蒂娜·莱尔德的职业与电视相关,这个职业重视形象,可推理出玛蒂娜·莱尔德的职业是演员,故选B项。
【7题详解】
推理判断题。根据第一段“Including a healthy diet and exercise in one’s busy schedule isn’t that easy. Yet Martina Laird, 31, managed to do so.(在繁忙的日程中安排健康的饮食和锻炼并不那么容易。然而,31岁的玛蒂娜·莱尔德做到了。)”可推理出这是电视节目主持人的台词。再根据第二段“I’ve always loved power walking.( 我一直喜欢力量行走)”、第四段“I love fine food, but I don’t eat red meat or dairy products(我喜欢美食,但我不吃红肉或奶制品)”、以及最后一段“I’m really happy with my health and I’m about 75% happy with myself.(我对自己的健康非常满意,我对自己也有75%的满意)”可推理出,本文是一篇采访报道,故选D项。
C
The annual Redhead Days Festival in Tilburg, Netherlands, drew thousands of red-haired people from around the world in August, 2023. The three-day event is a celebration of red hair, a feature only shared by only 1%-2% of the global population. And although redheads can be found all over the world, the numbers are higher for people from the north of Europe, where the rate (比率) is between 2% and 6%.
For many attendees, like 30-year-old Scottish Liam Hunter, the festival is an opportunity to feel a sense of belonging and self-acceptance. Hunter, who has experienced bullying (霸凌) due to his hair color, expressed a sense of satisfaction and unity at the event. “I don’t feel alone anymore. I feel together, a part of something,” he said.
The event, which attracted about 5, 000 redheads from various countries, offered a range of activities including painting workshops, make-up and skincare knowledge, photo shoots, musical performances, and speed-meet events.
Interestingly, the festival’s start was somewhat accidental. Bart Rouwenhorst, an artist and the event’s organizer, placed an advertisement in the local newspaper in 2005 seeking 15 red- haired models for a painting project. Surprisingly, he received responses from 150 individuals. Although Rouwenhorst is not a redhead himself, he decided to organize a group photo with all the respondents. The gathering got much attention and was considered a success, leading the organizers to establish it as an annual event.
Now the festival serves as a special stage for redheads to celebrate their differences, develop a sense of community, and raise awareness about the challenges they face, such as bullying and increased sensitivity (过敏) to the sun. It also provides an opportunity for non-redheads to learn about and appreciate the uniqueness of red hair.
8. What can we learn from the first paragraph
A. Redheads celebrate their festival with various activities.
B. Red hair is a common disease among the global population.
C. The Redhead Days Festival is celebrated around the world.
D. Population in northern Europe has a higher rate of redheads.
9. What does Hunter’s experience tell us
A. The redheads enjoy a high social position. B. The redheads take pride in their difference.
C. The redheads face discrimination sometimes. D. The redheads have trouble keeping up with others.
10. What is paragraph 4 mainly about
A. The origin of the festival. B. The popularity of the festival.
C. Customs during the festival. D. Activities during the festival.
11. Which of the following can best describe the event
A. Challenging. B. Informal. C. Remarkable. D. Meaningless.
【答案】8. D 9. C 10. A 11. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了红发节的起源和节日期间的一些活动情况。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“And although redheads can be found all over the world, the numbers are higher for people from the north of Europe, where the rate (比率) is between 2% and 6%.(尽管世界各地都有红头发的人,但北欧人的红头发比例更高,在2%到6%之间)”可知,北欧人的红发率较高。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段“For many attendees, like 30-year-old Scottish Liam Hunter, the festival is an opportunity to feel a sense of belonging and self-acceptance. Hunter, who has experienced bullying (霸凌) due to his hair color, expressed a sense of satisfaction and unity at the event.(对于许多参与者来说,比如30岁的苏格兰人利亚姆·亨特,这个节日是一个感受归属感和自我接纳的机会。亨特曾因自己的发色而遭受欺凌,他在活动中表达了一种满足感和团结感)”可知,亨特的经历告诉我们红头发的人有时会受到歧视。故选C。
【10题详解】
主旨大意题。根据第四段“Interestingly, the festival’s start was somewhat accidental. Bart Rouwenhorst, an artist and the event’s organizer, placed an advertisement in the local newspaper in 2005 seeking 15 red- haired models for a painting project. Surprisingly, he received responses from 150 individuals. Although Rouwenhorst is not a redhead himself, he decided to organize a group photo with all the respondents. The gathering got much attention and was considered a success, leading the organizers to establish it as an annual event.(有趣的是,这个节日的开始有点偶然。2005年,艺术家兼活动组织者Bart Rouwenhorst在当地报纸上刊登了一则广告,为一个绘画项目寻找15名红发模特。令人惊讶的是,他收到了150个人的回复。虽然鲁文霍斯特本人并不是红发,但他还是决定和所有受访者拍一张合影。这次聚会受到了广泛的关注,被认为是一次成功的聚会,因此组织者将其确立为一年一度的活动)”可知,第四段的主要内容是节日的起源。故选A。
【11题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“The gathering got much attention and was considered a success, leading the organizers to establish it as an annual event.(这次聚会受到了广泛关注,被认为是一次成功的聚会,因此组织者将其确立为一年一度的活动)”可推知,这一活动是引人注目的。故选C。
D
A pond in Hawaii has turned so pink that it could be from the Barbie movie-but it’s no cause for a dance party. Drought may be reason for the strange color, scientists say, and they’re warning against entering the water or drinking it.
Workers at the Kealia Pond National Wildlife Refuge (遇难所) on the island of Maui have been watching the situation of the pink water since October 30, 2023, after getting a phone call from somebody who was walking on the beach.
“I just got a report from somebody who was walking on the beach, and they called me up like ‘There’s something weird going on over here’,” said Bret Wolfe, the refuge manager.
Wolfe was concerned the bright pink could be a sign of an event called an algae bloom (绿藻泛地), but lab tests found such algae was not causing the color. Instead, an organism (微生物) called halobacteria might be the cause.
Halobacteria are a type of organism that lives in bodies of water with high levels of salt. The salinity (盐度) inside the Kealia Pond outlet area is now greater than 70 parts per thousand, which is twice the salinity of seawater. Wolfe said they will need to study the DNA to confirm the organism.
Maui’s drought is likely leading to the situation. Normally Waikapu Stream feeds into Kealia Pond and raises water levels there, but Wolfe said that hasn’t happened in a long time.
When it rains, the stream will flow into Kealia’s main pond and then into the outlet area that’s now pink. This will reduce the salinity and potentially change the water’s color.
The refuge has seen an increase in visitors after photos of the pink pond were posted on social media. Wolfe said he would love to have visitors come to learn about local aims to protect nature.
But officials have announced a special warning for people not to enter the water or eat any fish caught there.
12. What does the underlined word “weird” in paragraph 3 mean
A. Unusual. B. Attractive. C. Impossible. D. Dangerous.
13. Why are halobacteria considered to be the cause of the colour
A. Their DNA has been studied. B. They usually live in seawater.
C. The salinity in the pond is now much greater. D. They did the same thing a short time ago.
14. What will the refuge do next
A. Clear the halobacteria away. B. Keep on studying the problem.
C. Add some fresh water to the pond. D. Stop people from visiting the pond.
15. What is the best title for the text
A. Climate change has caught serious drought in Hawaii.
B. A pond in Hawaii has become famous for a Barbie movie.
C. People in Hawaii are worried about water pollution.
D. A pond in Hawaii mysteriously turns bright pink.
【答案】12. A 13. C 14. B 15. D
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。文章介绍了夏威夷的一个池塘变成了粉红色。科学家说,干旱可能是这种奇怪颜色的原因,但事实的真相究竟是什么呢?
【12题详解】
词句猜测题。根据第一段“A pond in Hawaii has turned so pink that it could be from the Barbie movie(夏威夷的一个池塘变成了粉红色,就像芭比娃娃电影里的一样)”及划线词上一句“I just got a report from somebody who was walking on the beach, and they called me up like,(我刚接到一个在海滩上散步的人的报告,他们打电话给我…)”可知,池塘的水变成红色这是非正常现象,这个人打电话就是要汇报这件奇怪的事情。由此推测,划线词意为“非同寻常的”。故选A项。
【13题详解】
细节理解题。根据第五段“Halobacteria are a type of organism that lives in bodies of water with high levels of salt. The salinity(盐度)inside the Kealia Pond outlet area is now greater than 70 parts per thousand, which is twice the salinity of seawater.(盐细菌是一种生活在高含盐量水体中的生物。现在,Kealia池塘出水口的盐度超过了千分之70,是海水盐度的两倍)”可知,人们是根据这个池塘的异常的含盐度来推测是这种细菌导致水的颜色变化。故选C项。
【14题详解】
推理判断题。根据第五段末句“Wolfe said they will need to study the DNA to confirm the organism.(沃尔夫说,他们需要研究DNA来确认这种生物)”可知,该机构会继续研究这个问题,以确定其真正原因。故选B项。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“A pond in Hawaii has turned so pink that it could be from the Barbie movie-but it’s no cause for a dance party. Drought may be reason for the strange color, scientists say, and they’re warning against entering the water or drinking it.(夏威夷的一个池塘变成了粉红色,就像芭比娃娃电影里的一样——但这不是举办舞会的理由。科学家说,干旱可能是这种奇怪颜色的原因,他们警告人们不要进入或饮用这种水)”并综合全文可知,本文主要介绍了夏威夷一个池塘的水突然变成了粉色,这是很离奇的现象,及人们对这一怪异现象的研究。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。
It is no secret that the social media addiction has become out of control and studies are now showing that social media use can lead to a list of problems. ___16___ If so, it may be worth taking a break and doing a “digital detox” — disconnecting from all types of technology. A total digital detox isn’t easy. ___17___
Set limits by tracking your social media time. There are tons of apps out there that can track your social media time and help control how much time you spend online. ___18___ If you find that you are not sticking to your goal, then download an app that will help you set limits on your phone so you take healthy breaks from social media.
___19___ I often find that if my phone is in another room, then I won’t have the desire to get it. Keeping your phone out of reach is especially important when you are around other people. Nobody wants to hang out with you in person if you often check your phone. “Out of sight, out of mind” is a great way to keep away from social media.
Remove social media apps from your smartphone. Many of my friends have removed some apps from their phone. ___20___ This allows them to live in the moment when they are out and about instead of constantly (不断地) feeling the desire to check their phones and disengage in the present.
A. Turn off your phone.
B. Put your phone down and out of reach.
C. So should we take a long break from social media
D. But here are some ways to help you get a good start.
E. Do you feel like your screen time is starting to influence your life
F. Set a goal for yourself, maybe one hour in the morning or one hour at night.
G. They can only check the social media on their computer when they are at home.
【答案】16. E 17. D 18. F 19. B 20. G
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了一些有助于减少使用手机和社交媒体的方法。
【16题详解】
根据上文“It is no secret that the social media addiction has become out of control and studies are now showing that social media use can lead to a list of problems.(社交媒体成瘾已经失控,这已经不是什么秘密了,研究表明,社交媒体的使用会导致一系列问题)”以及后文“If so, it may be worth taking a break and doing a “digital detox” — disconnecting from all types of technology. A total digital detox isn’t easy.(如果是这样的话,也许值得休息一下,做一个“数字脱瘾”——与所有类型的科技隔绝。完全戒掉数码产品并不容易)”可知,本句是在说明被使用社交媒体影响生活的情况,后文提到了情况属实应该怎么办。故E选项“你觉得屏幕时间开始影响你的生活了吗?”符合语境,故选E。
【17题详解】
根据上文“A total digital detox isn’t easy.(完全戒掉数码产品并不容易)”以及后文提到了一些减少使用手机的方法。故D选项“但是这里有一些方法可以帮助你有一个好的开始”符合语境,故选D。
【18题详解】
根据上文“Set limits by tracking your social media time. There are tons of apps out there that can track your social media time and help control how much time you spend online.(通过跟踪你的社交媒体时间来设定限制。有很多应用程序可以跟踪你的社交媒体时间,帮助控制你在网上花了多少时间)”以及后文“If you find that you are not sticking to your goal, then download an app that will help you set limits on your phone so you take healthy breaks from social media.(如果你发现自己没有坚持自己的目标,那就下载一个应用程序,帮助你在手机上设定限制,这样你就可以从社交媒体中健康地休息一下)”可知,本句主要是在说明设定目标,后文介绍利用应用程序来完成目标。故F选项“给自己设定一个目标,早上一个小时或者晚上一个小时”符合语境,故选F。
【19题详解】
根据后文“I often find that if my phone is in another room, then I won’t have the desire to get it. Keeping your phone out of reach is especially important when you are around other people. Nobody wants to hang out with you in person if you often check your phone. “Out of sight, out of mind” is a great way to keep away from social media.(我经常发现,如果我的手机在另一个房间,我就不会有去拿它的欲望。当你和其他人在一起时,把手机放在别人够不着的地方尤其重要。如果你经常看手机,没人愿意和你一起出去玩。“眼不见,心不烦”是远离社交媒体的好方法)”可知,本句的建议是把手机放到拿不到的地方来减少使用手机。故B选项“把你的手机放在够不着的地方”符合语境,故选B。
【20题详解】
根据上文“Remove social media apps from your smartphone. Many of my friends have removed some apps from their phone.(从智能手机上删除社交媒体应用程序。我的许多朋友已经从他们的手机中删除了一些应用程序)”可知,上文提到了朋友删除了应用程序,G选项中They指代上文Many of my friends。故G选项“他们只有在家的时候才能在电脑上查看社交媒体”符合语境,且引起下文。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
I cleared the dishes from the kitchen table, with Mama following close behind to carry our tableware to the kitchen. There was no stopping her. Despite everything, she still wants to ___21___ , I thought.
My mama had ___22___ in moving around and had lost much of her speech to Parkinson’s disease. After a recent fall that left her with a broken arm, the ___23___ suggested she use a wheelchair. It was ___24___ to see her like this. From the time I was a kid, Mama had always been an active person with a positive ___25___ . I could still see her in my mind, cooking and cleaning in the house I grew up in, sometimes humming (哼唱) while ___26___ .
Now I did my best to ___27___ her like she’d done for me. I made the long drive as often as possible to ___28___ her and help around the house. Independent as ever, she never ___29___ working. “You’ve done ____30____ , Mama,” I said when she took the towel to clean the table. Where does she get the ____31____ ?
I turned on the tap to wash our dishes and noticed a ____32____ coming from Mama’s direction. I turned off the running water. Mama was humming! I ____33____ as she moved around the table, her happy song filling the room. “What’s it that you’re humming, Mama ” “Count Your Blessings (常怀感恩),” she ____34____ with a smile on her face.
____35____ , it was where Mama’s strength came from. There was no stopping her from being thankful, always.
21.
A. adventure B. explain C. appear D. help
22.
A. confidence B. pleasure C. difficulty D. experience
23.
A. visitors B. volunteers C. guides D. doctors
24.
A. funny B. hard C. natural D. impressive
25.
A. attitude B. method C. plan D. target
26.
A. competing B. studying C. working D. thinking
27.
A. look after B. depend on C. agree with D. turn to
28.
A. treat B. admire C. observe D. support
29.
A. continued B. quit C. started D. enjoyed
30.
A. enough B. wrong C. professionally D. impressively
31.
A. courage B. strength C. idea D. luck
32.
A. laughter B. light C. person D. sound
33.
A. listened B. waited C. wondered D. returned
34.
A. judged B. promised C. replied D. interrupted
35.
A. Fortunately B. Obviously C. Surprisingly D. Hopefully
【答案】21. D 22. C 23. D 24. B 25. A 26. C 27. A 28. D 29. B 30. A 31. B 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。作者讲述了妈妈尽管患有帕金森病,依然如同以前一样积极乐观,充满感恩。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:尽管如此,她还是想帮忙,我想。A. adventure冒险;B. explain解释;C. appear出现;D. help帮助。根据前文“with Mama following close behind to carry our tableware to the kitchen(妈妈紧跟在后面,把餐具搬到厨房)”可知,妈妈在帮忙。故选D。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:我的妈妈因为帕金森病行动不便,而且失去了大部分语言能力。A. confidence自信;B. pleasure快乐;C. difficulty困难;D. experience经历。根据后文“Parkinson’s disease”可知,作者的妈妈患有帕金森病,行动困难,故选C。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:在最近一次跌倒导致手臂骨折后,医生建议她使用轮椅。A. visitors游客;B. volunteers志愿者;C. guides向导;D. doctors医生。根据前文“After a recent fall that left her with a broken arm”和后文“suggested she use a wheelchair”可知,使用轮椅的建议理应是专业人员医生提出的。故选D。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:看到她这样很难受。A. funny滑稽可笑的;B. hard(感觉上)难受的;C. natural自然的;D. impressive令人印象深刻的。根据后文“From the time I was a kid, Mama had always been an active person with a positive ___5___ .”可知,妈妈以前是一个积极活跃的人,看到妈妈不得不坐轮椅作者感到很难受,故选B。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:从我还是个孩子的时候起,妈妈就一直是一个有积极态度的活跃的人。 A. attitude态度;B. method方法;C. plan计划;D. target目标。根据后文“I could still see her in my mind, cooking and cleaning in the house I grew up in, sometimes humming (哼唱) while ___6___ .”以及前文的an active person可知,妈妈曾经是一个有积极态度的活跃的人。故选A。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:我仍然能记起她,在我长大的房子里做饭和打扫卫生,有时一边工作一边哼着歌。A. competing竞争;B. studying学习;C. working工作;D. thinking思考。根据前文“cooking and cleaning in the house”可知,妈妈一边唱歌一边工作。故选C。
【27题详解】
考查动词短语辨析。句意:现在我尽我所能照顾她就像她为我做的那样。A. look after照顾;B. depend on依靠;C. agree with同意;D. turn to求助于。根据前文“I did my best和后文“I made the long drive as often as possible to ___8___ her and help around the house.”可知,妈妈患了帕金森病,作者长途开车回来照顾她。故选A。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:我尽可能多地开长途车来帮助她,帮她做家务。A. treat对待;B. admire羡慕;C. observe观察;D. support支持;帮助。根据后文“help around the house”可知,妈妈有病,作者开车回来帮助妈妈,做做家务等。故选D。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:她一如既往地独立,从未停止工作。A. continued继续;B. quit停止;C. started开始;D. enjoyed喜欢。根据前文“Independent as ever”可知,妈妈还是仍旧很独立,没有停止工作。故选B。
【30题详解】
考查形容词副词词义辨析。句意:“你做得够多了,妈妈。”当她拿起毛巾去擦桌子时,我说。A. enough足够的;B. wrong错误的;C. professionally专业地;D. impressively令人印象深刻地。根据前文“with Mama following close behind to carry our tableware to the kitchen”和后文“when she took the towel to clean the table”可知,妈妈有病,帮助把东西拿进厨房,还想要拿毛巾擦桌子,这时候作者告诉妈妈她已经做的足够的多。故选A。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:她的力量从何而来?A. courage勇气;B. strength力量;C. idea想法;D. luck运气;根据前文““You’ve done ___10___ , Mama,” I said when she took the towel to clean the table.”可知,妈妈做了很多工作,因此作者提出问题,妈妈的力量从哪里来的。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:我打开水龙头洗盘子,注意到有声音从妈妈那边传来。A. laughter笑声;B. light光;C. person人;D. sound声音。根据后文“Mama was humming!”和“her happy song filling the room”可知,作者听到了一些声音。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:我听着她在桌子周围走动,她欢快的歌声充满了整个房间。A. listened听;B. waited等待;C. wondered想知道;D. returned返回。根据后文“her happy song filling the room”可知,作者听到妈妈在唱歌。故选A。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:“珍惜你的祝福,”她面带微笑地回答。A. judged判断;B. promised许诺;C. replied回答;D. interrupted打断。根据后文““What’s it that you’re humming, Mama ” “Count Your Blessings(常怀感恩),””可知,妈妈回答作者的问题。故选C。
【35题详解】
考查副词词义辨析。句意:显然这就是妈妈的力量来源。A. Fortunately幸运的是;B. Obviously显然;C. Surprisingly出人意料地;D. Hopefully充满希望地。根据后文“There was no stopping her from being thankful, always.( 没有什么能阻止她永远心存感激。)”并结合上文“Count Your Blessings(常怀感恩)”可知,妈妈的力量来源于感恩是明显的。故选B。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。
Falling on the seventh day of the seventh lunar month, the Qixi Festival, also widely known as Double Seventh Festival, which ___36___ (add)to China’s National Intangible Cultural Heritage List in 2006, has ___37___ history of over 2, 000 years.
However, not many people know that it started as a festival for young ladies. ___38___ (actual), the “real” Valentine’s Day in ancient China ___39___ (be)the Lantern Festival, which was celebrated on the 15th day of the first lunar month.
At the beginning, the Qixi Festival was to stress people’s respect for nature and women’s housework skills. Later it was connected with romance(浪漫)thanks ___40___ a popular Chinese story between Niulang and Zhinyu. The love story makes the day a Valentine’s Day for the Chinese, but the Qixi Festival goes much further ___41___ it means much more in Chinese people’s life.
Today, the Qixi Festival is often celebrated with meals, chocolates and flowers in a way ___42___ is similar to Valentine’s Day, but it also includes other ___43___ (celebration)such as wearing traditional Han Chinese clothing and floating river lanterns.
Chinese people also prepare various offerings and enjoy traditional fruit biscuits on this special day, not only ___44___ (express)love but to show their respect for the beauty of nature and to ask for _____45_____ (wise)and fortune.
【答案】36. was added
37. a 38. Actually
39. was 40. to
41. and 42. that##which
43. celebrations
44. to express
45. wisdom
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了七夕节的起源、历史和庆祝方式。
【36题详解】
考查被动语态。句意:七夕节是农历七月七日,也被广泛称为七夕节,于2006年被列入中国国家级非物质文化遗产名录,至今已有2000多年的历史。分析句子结构,这是一个包含定语从句的复合句,先行词为:Double Seventh Festival,空白处在定语从句中作谓语,且与从句主语之间为被动关系,使用被动语态,根据时间状语in 2006可知从句表示的是过去发生的动作,谓语动词使用一般过去时的被动语态,故填was added。
【37题详解】
考查冠词。句意:同上。分析句子结构,空白处后面有名词,根据冠词的用法,名词前需使用不定冠词,表示“一个”含义,又因空白处后面的词的第一个发音音素为辅音,故填a。
【38题详解】
考查副词。句意:事实上,中国古代“真正的”情人节是元宵节,它是在农历正月十五庆祝的。分析句子结构,空白处在句子中作状语,使用副词,故填Actually。
【39题详解】
考查时态。句意:同上。分析句子结构,空白处在句子中作谓语,因句子表示的是过去发生的动作,谓语动词使用一般过去时,故填was。
【40题详解】
考查介词。句意:后来,由于牛郎和织女之间的一个流行的中国故事,它与浪漫联系在一起。分析句子结构,thanks to为固定短语,含义为“由于”,符合句意,故填to。
【41题详解】
考查连词。句意:爱情故事让这一天成为中国人的情人节,但七夕节的意义更深远,它在中国人民的生活中有着更重要的意义。根据上文“the Qixi Festival goes much further(七夕节的意义更深远)”以及下文“it means much more in Chinese people’s life.(它在中国人民的生活中有着更重要的意义)”可知,上下文之间为并列关系,使用并列连词and,故填and。
42题详解】
考查定语从句。句意:如今,七夕节的庆祝方式通常与情人节相似,有聚餐、巧克力和鲜花,但也包括其他庆祝活动,如穿着传统的汉族服装和漂浮的河灯。分析句子结构,这是一个包含定语从句的复合句,先行词为the way,因先行词在定语从句中做主语指物,使用关系代词that或which引导定语从句,故填that/which。
【43题详解】
考查名词。句意:同上。分析句子结构,空白处在句子中作宾语,根据空白处前面的不定代词other可知空白处表示的是数目不确定的名词,使用名词的复数形式,故填celebrations。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:在这个特殊的日子里,中国人还准备了各种各样的祭品,享用传统的水果饼干,这不仅是为了表达爱,也是为了表达他们对自然之美的尊重,也是为了寻求智慧和财富。分析句子结构,空白处在句子中作状语表示目的,使用动词不定式,故填to express。
【45题详解】
考查名词。句意:同上。分析句子结构,空白处在句子中作宾语使用名词,wise为形容词,其名词为:wisdom,故填wisdom。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,英语课上老师让同学们分享自己做出最正确的一个选择。请你以The best choice I’ve made为题,写一篇发言稿。内容包括:
1.简述该选择;
2.它对你的影响。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The best choice I’ve made
Dear teacher and classmates,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Thank you for listening!
【答案】One possible version:
The best choice I’ve made
Dear teacher and classmates,
In the summer vacation of my second year at middle school, my parents gave me a chance to make a decision by myself. That summer, I could choose to go on a trip to my favourite place or do some volunteer work. To be frank, I really wanted to go on a trip with them. But in the end, I chose to volunteer in the poor areas in the west of our country, which turned out to be the best choice in my life, since it helped me learn an important lesson of life. Making others happy can make us happy, too.
Thank you for listening!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以The best choice I’ve made为题,写一篇发言稿。
【详解】1.词汇积累
独自:by myself→ on my own
说实话:to be frank→ to tell the truth
结果是:turn out→ come out
重要的:important→ vital
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:In the summer vacation of my second year at middle school, my parents gave me a chance to make a decision by myself.
拓展句:In the summer vacation of my second year at middle school, my parents gave me a chance that I can make a decision by myself.
【点睛】【高分句型1】But in the end, I chose to volunteer in the poor areas in the west of our country, which turned out to be the best choice in my life, since it helped me learn an important lesson of life.(运用了which引导得非限制性定语从句)
【高分句型2】Making others happy can make us happy, too.(运用了动名词作主语)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Pip is a cute little squirrel (松鼠) from a loving family, whose mother often tells him that sharing is caring.
On a cold morning in the park, Pip was looking for a tree with enough branches to shelter him from the cold. Suddenly, he found a huge one, with many branches, and to his joy, a big, brown acorn was hanging from one of the lower ones.
Knowing how important acorns were at this time of year, Pip moved as fast as his tiny legs could carry him, and climbed up the side of the tree, heading towards the acorn. As he got close to the acorn, he thought about how hungry he was, as he hadn’t had any food for two days. He reached his paw (爪子) forward eagerly and just as he was about to take his first bite, somebody took the acorn from his paws and climbed down the tree. Angry and still hungry, Pip ran after the acorn thief, and jumped across the branches, from tree to tree. He would save his lunch, no matter what!
“Hey! Come back here! That’s my acorn. I found it, fair and square,” shouted Pip, who was out of breath.
The acorn thief was another squirrel, who Pip recognized as Rascal, a squirrel in the park who always stole food from others.
“You will never catch me, Pip! Everyone knows that you are the slowest squirrel in the park and I haven’t eaten today, so this nut is mine!” said Rascal.
Hearing Rascal make fun of him made Pip angrier and run faster. Finally, Pip caught up with Rascal. After what seemed like the longest fight ever, Pip managed to take the acorn out of Rascal’s paws and he ran as fast as he could to hide away. As Rascal tried to follow Pip, a huge tree branch fell on him and stopped him from running after the acorn. Rascal couldn’t climb over the branch and he was forced to admit defeat.
注意:1. 续写词数应为150个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Pip happily hugged his acorn.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“Why did you help me, Pip ” asked Rascal, quite surprised.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Pip happily hugged his acorn. He realized that Rascal would not be able to steal his acorn again. But as he was about to take his first delicious bite, he thought about Rascal, who had not eaten either that day, as well as his mother’s words “sharing is caring”. He realized that he should not be mean to Rascal, just because he was hungry. Pip made his way back to the branch and helped Rascal climb over it by lifting him with a smaller branch.
“Why did you help me, Pip ” asked Rascal, quite surprised. Hearing the words, Pip calmly responded, “Because my mom has told me that sharing is caring, Rascal.” Then he broke the acorn in half and handed a piece to Rascal. Together, the two tired squirrels found a tree nearby, sat there for shelter and enjoyed their acorn. After a long peace, Rascal broke the silence and promised that he would never steal others’ things any more. Slowly, a precious friendship bloomed between them, along with the spring flowers.
【解析】
【导语】本文以动物为线索展开,讲述了小松鼠Pip一天去寻找一棵有足够树枝的树来御寒,突然发现一个橡子,正当他去摘取的时候,别另一只松鼠Rascal抢走了,Pip努力抢回了橡子,正当他准备带走橡子时,想起了妈妈的话,分享就是关心,所以决定和Rascal分享橡子,让Rascal很感动,并和Pip成了朋友。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“Pip高兴地抱着他的橡子。”可知,第一段可描写Pip抢回橡子后的心理变化和行为。
②由第二段首句内容“‘你为什么帮我,Pip ’Rascal很吃惊地问。”可知,第二段可描写Rascal的感动,并和Pip成为了朋友。
2. 续写线索:发现橡子——被Rascal抢走——抢回橡子——决定和Rascal分享——Rascal感动——成为朋友。
3. 词汇激活
行为类
①意识到:realize/recognize
②回到:make one’s way back to/return
③回应:respond/reply
情绪类
①吃惊的:surprised/astonished
②平静地:calmly/peacefully
【点睛】[高分句型1]He realized that Rascal would not be able to steal his acorn again.(that引导的宾语从句)
[高分句型2]After a long peace, Rascal broke the silence and promised that he would never steal others’ things any more.(that引导的宾语从句)
听力答案:1-5 BCABA 6-10 BCCAA 11-15 BCACB 16-20 CACBB