高一英语期末
第一部分:听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Why did the woman go to Mallorca
A. To teach Spanish. B. To look for a job. C. To see a friend.
2. What does the man ask the woman to do
A. Take him to hospital. B. Go to a class with him. C. Submit a report for him.
3. Who will look after the children
A. Jennifer. B. Suzy. C. Marie.
4. What are the speakers going to do
A. Drive home. B. Go shopping C. Eat out.
5. What are the speakers talking about
A. How to fry fish. B. How to make coffee. C. How to remove a bad smell.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers
A. In a hotel. B. In a shop. C. In an office.
7. What does the woman want to do
A. Ask for something. B. Offer some help. C. Explain something.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the woman asking for
A. An account password. B. A music app. C. A band name.
9. How much would Spotify cost a month
A. Nothing. B. Around $5. C. Around $10.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What color is the woman’s new car
A. Blue. B. Green. C. Red.
11. When did the woman go to see her mother
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
12. What do we know about the woman’s new car
A. It sells well. B. It causes lots of noise. C. It is better for the environment.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. How does the maa feel at first
A. Sleepy. B. Hungry. C. Bored.
14. How did the man’s sister get to the airport this morning
A. By taxi. B. On foot. C. By car.
15. What time is it now
A. 9:00 a.m. B. 11:00 a.m. C. 5:30 p.m.
16. Where do the speakers decide to eat 9
A. At a noodle restaurant. B. At a fast food shop. C. At a café.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When is this weather report shown
A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.
18. Which part of the country will have rain all day
A. The north. B. The west. C. The east.
19. What is the temperature in the south today
A. Around 10°C. B. Around 13°C. C. Around 15°C.
20. How will the weather change next week
A. It will be much warmer. B. The wind will get stronger. C. The temperature will be a bit lower.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Happy Campers Summer Retreat
As a parent, your child’s health and happiness are the most important things to you, which can be difficult to achieve. The Happy Campers Summer Retreat was developed to help parents with this challenge.
Founded in 1998 by Michael Gibson, our summer camp is open to children during the holidays, from May to September. We look after lots of children every single year. Our camp is based in the Colorado Mountains, and it offers a lot of different activities for children.
Our program helps improve:
Physical fitness
Problem-solving skills
Social skills
Sports ability and experience
The Happy Campers Summer Retreat can benefit all children. Some children are good at school, but rarely active. Our program will help encourage an interest in sports. Other children are mainly interested in sports. These children will not only play sports, but will also learn new skills, such as teamwork skills, social skills, and communication skills. Children will also have the chance to try new activities. Our program is designed to help develop a complete and fully active child.
At very affordable prices, our program is available to any family in America. Your child’s stay can be as short as a week or as long as six weeks.
Why not call us today or click here to join our camp Take action now and give your child this great chance!
1. How long does the camp last every year
A. One week. B. Five months.
C. Six weeks. D. One month.
2. What can a child learn from the camp
A. How to deal with people. B. How to choose a strong team.
C. How to avoid physical problems. D. How to stay interested in something.
3. What is the purpose of the text
A. To describe the history of the camp.
B To compare the camp with other activities.
C. To encourage parents to send their children to the camp.
D. To tell parents about the benefits of outdoor activities.
B
Most high school students would rather spend their summer vacations far away from the classroom. But Vineet Kosaraju and Nikhil Cheerla are choosing to go back to school, and this time they are the teachers.
“I think it’s really nice that I can help the community by spending just a little bit of time every week helping just a few students here and there try and learn programming,” Kosaraju said.
Friends since they were young boys, Kosaraju and Cheerla always shared a love of computer science. They learned the skills from their parents and school, but recognized that not all children have that chance.
“Programming isn’t taught in that many schools, especially low income (收入) schools, because there isn’t that much money to support it,” Kosaraju said.
So he and Cheerla developed “Math and Coding,” an after-school program for kids of all ages to learn the basics of computer programming.
Between applying for college and doing their own homework, the two boys now spend a few hours every week going to different libraries teaching classes that cover everything from building basic games to developing apps.
The friends started the program a little over a year ago and already, it’s spread to more than a dozen libraries across the Bay Area in California. They are even training volunteers to teach these very same classes in other US states and Canada.
Maryann Mitchell brought her 8-year-old granddaughter, Gabriella, to a class on coding at the Alum Rock Library in San Jose, California.
“It’s a chance for her to learn,” Mitchell said. “It’s the way of the future, and it’s a good way for her to get grounded and be ready for what the future holds.”
“I think the most rewarding thing is having people come up and thank you and say they really learned a lot from this class,” Cheerla said. “It doesn’t get any better than that.”
4 Why do the two boys return to the classroom during summer holidays
A. To improve their computer skills. B. To get some teaching experience.
C. To raise money for local schools. D. To instruct kids in programming.
5. What do we know about the program
A. It has a growing influence. B. It has been run for many years.
C. It helps students apply for college. D. It trains teachers to work for libraries.
6 How can the class benefit Gabriella
A. It encourages her to visit libraries. B. It helps her prepare for the future.
C. It allows her to make more friends. D. It’s a chance to learn about the future.
7. What does the text mainly report
A. The great work of volunteers in the Bay Area.
B. A library’s important role in helping students.
C. Two teens’ free coding course for children.
D. The close friendship between two students.
C
The law of supply and demand (需求) explains how the prices of goods and services are determined. Prices rise when there is an increase in demand. When there is an increase in supply, prices go down.
When the amount of goods being demanded is the same as the amount of goods being supplied, it stabilizes prices. However, if either side increases too much, it can create economic (经济的) problems. Tulip Mania was a period in the Dutch Golden Age when the prices of tulips rose and dropped rapidly. In the 1630s, the demand for these flowers increased so much that prices went out of control.
After tulips were introduced to the Netherlands, they became a symbol of wealth and position. As a result, the rare types were seen as valuable things and were trade at high prices. Soon, they grew in popularity as a trading product, and traders bought them to make a lot of money. Even ordinary people started to believe it was an easy way to make money and got involved (参与) in the trade of the tulips.
Prices kept on rising as more people wanted tulips. Some people began selling all of their possessions (财产) in order to buy them. And the prices became unbelievably higher than the value of the actual things. As the supply increased, however, some people thought the demand for tulips would not last and began to sell their tulips. Finally, prices dropped, and many were left poor with worthless tulips.
8. What does the underlined word “stabilizes” in Paragraph 2 mean
A. Brings something down. B. Loses control of something.
C. Keeps something exactly the same. D. Makes something unlikely to change.
9. What caused the huge increase in tulips’ prices in the 1630s
A. Their high value. B. Powerful demand.
C. Their extreme rareness. D. The government’s economic policy.
10. According to the text, Tulip Mania __________________.
A. involved a wide range of people B. helped create the Dutch Golden Age
C. went against the law of supply and demand D. led to the slow economic growth in the Netherlands
11. Why did some people begin to sell their tulips during Tulip Mania
A. Their tulips were just common types. B. Their prices would remain unchanged.
C. They needed money to make a living. D. They were worried about the demand for tulips.
D
Pharrell Williams takes a breath and considers how the past years have developed for him: ten Grammy Awards and a number of hit singles including a song that has caused countless fans to express how they are “happy”.
And the key, says the 43 year old known simply as Pharrell, has been taking advantage of audiences’ (听众的) need for heartfelt personal stories.
“I think we’ve entered a new singer songwriter time,” said the American singer and producer. “People want a story. They want a story they can connect to. It’s not about what you have or what you don’t have; it’s more about your journey and your viewpoint that’s important to people.”
Pharrell said he noticed a change in audiences’ tastes over the past year in particular with the sudden success of his song Happy, which received little fanfare upon its release but has turned into an international hit. Countless videos populate sites like YouTube with people from Portugal and China to Abu Dhabi and Iran singing and dancing along to the song.
After seeing how far his song traveled, the singer broke down in tears during a televised interview with the famous talk show host Oprah Winfrey.
“It’s just encouraging to people who have something to say, something to express,” he said.
The success has made Pharrell realize that people are searching for personal and emotional links (情感纽带) perhaps as a means of getting away from the modern technological world we’re living in today.
“People want to feel. There’s too much thinking to deal with,” the singer said. “We’re different from what we were 15 years ago. The only thing we have left that reminds (提醒) us that we are humans is feeling. It’s the most important thing ever.”
12. What’s the key to successful music according to Pharrell
A. Writing happy songs.
B. Following your heart.
C. Telling moving stories.
D. Sharing personal experiences.
13. What can we learn about Pharrell’s song Happy
A. It received a cold welcome.
B. It became popular overnight.
C. It changed audiences’ tastes in music.
D. It received different responses at home and abroad.
14. How did Pharrell feel about the success of his song
A. It was caused by good luck.
B. It was within his expectations.
C. It gave him hope and confidence.
D. It prevented him giving up making music.
15. Why do people want to be connected to others emotionally
A. They need someone to talk to.
B. They need others to help them think.
C. They are tired of their own personal life.
D. They feel less human in the technological world.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分〉
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Setting boundaries (界限) with people, especially those you care about, can be difficult. You may feel guilty about doing so, but there’s no need to. You won’t be able to care for others if you can’t care for yourself. ___16___
Offer alternatives (选择) to what they want.
You may have a friend who wants to come over and stay all day. Being a good friend doesn’t mean doing everything they want you to do. You have every right to decide what you feel comfortable with. ___17___ However, you can offer alternatives. You can say, “It’s OK to come over, but only one hour is available.”
Tell your friend you’ll help, but you expect help, too.
You may find that you are always asked for help but never receive any in return. ___18___ For example, if your friend always asks for a lift, you could say, “I don’t mind taking you places, but I’ll need some gas money if this is going to continue.”
___19___
Let them know you’ll be there for them with conditions. Some “friends” want to use up all you’ve got, but never offer anything in return. ___20___ These are “friends” you don’t need, and you’ll need to let them know now. Offer a warning about boundary violations to let your friend know when they occur. You might say, “Hey, you failed to keep an appointment as arranged and that wasn’t cool.”
A. Give a warning.
B. Do some helpful acts.
C. You don’t have to cut them off completely.
D. They may borrow things from you but refuse to return the favor.
E. Setting up boundaries gives you a chance to practice this self-care.
F. They may constantly borrow things from you but refuse to return the favor.
G. Let your friends know that you expect the same amount of help that you give.
第三部分 语言运用 (共两节, 满分45分)
第一节 完形填空 (共20小题: 每小题1.5分, 满分30分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项 (A、B、C和D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
I saw a photograph in a magazine once. A male lion was seated on the ground. Beside him was a young lion, and the young was giving him a ____21____ on the backside. But Papa lion didn’t react. He didn’t roar (吼叫); he didn’t get angry; he didn’t try to blow the cub away. He ____22____ sat there and allowed himself to be annoyed. This is ____23____ dads do-they endure (忍耐).
Not long ago at a ____24____ game in America, a batter lost control of his bat. The 907-gram piece of hardwood flew out of his hands and went spinning into the stands. Everyone dived under the seats to protect themselves except for one young boy who hadn’t been ____25____ attention. At the last moment, a (an) ____26____ reached out and stopped the bat away from the boy’s head. It was the hand of the boy’s father ____27____ appeared in time. This is what dads do to ____28____ their children.
My brother has two daughters. They are both ____29____ and have jobs and live away from home. One day, his elder daughter had a flat tire while rolling on a busy highway. It was a (an) dangerous place to have something like that happen, _____30_____ she didn’t have to think twice about whom to call for help. My brother _____31_____ what he was doing and drove 32 kilometers to change the tire. This is what dads do to help their children all _____32_____ their lives.
June 19 is Father’s Day, the day we thank dad for all the things he does for us and for all the times he is there when we need him. Moms are the _____33_____ of the family and dads play an important role in keeping the family _____34_____. Having a good dad makes children more _____35_____ and successful and less likely to get into trouble.
So, thanks to all the dads who endure, protect and help. They are the everyday heroes that children need.
21. A. bite B. push C. kiss D. touch
22. A. occasionally B. already C. actually D. simply
23. A. why B. whatever C. what D. where
24. A. volleyball B. baseball C. basketball D. football
25. A. drawing B. attracting C. having D. paying
26. A. man B. hand C. head D. arm
27. A. who B. which C. that D. what
28. A. protect B. appreciate C. assist D. support
29 A. ripe B. tall C. strong D. grown
30. A. and B. otherwise C. for D. or
31. A. called in B. called off C. held back D. gave away
32. A. to B. by C. with D. through
33. A. parent B. key C. heart D. woman
34. A. stable B. available C. reliable D. approachable
35. A. charming B. handsome C. confident D. shy
第二节 语法填空 (共10小题, 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。(请将答案填写在答题纸对应该题的答题区内!)
Americans and Chinese eat differently in ____36____ (variety) ways. The difference come from the different ways of thinking and philosophy between the two countries.
In China, people think food is essential to man while Americans ____37____ (simple) pay more attention to nutrition of food. Since ancient days. Chinese food culture has been improved to many branches, such as Lu, Chuan, Yue. Dishes are not only tasty but also satisfying to your senses, many of ____38____ have beautiful and fancy names. American food is simple, lacking a kind nice atmosphere, because eating ____39____ (refer) to as a way of communication and ____40____ (survive).
When it comes ____41____ table manners, Chinese usually sit around the table and share the dishes together. In comparison, Americans prefer to have ____42____ share of their own. People in China use chopsticks to clamp (夹取) dishes while Americans tend to cut food with their knives or use forks ____43____ (hold) in their right hands to bring all food to their mouths. Each of these styles ____44____ (be) acceptable in both countries. However, you will be _____45_____ (little) attractive by using a fork and knife in the USA, as most Americans are not as used to chopsticks as Chinese are.
第四部分 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15 分)
46. 假如你是李华,从校园网站上得知你校将迎接建校一百周年,为更好地在校庆活动中服务于来自海内外的校友和外国来宾,现正在招聘志愿者。你对此感兴趣,请写一封电子邮件给负责人Richard申请做志愿者。
内容包括:1. 写信目的;2. 个人优势;3. 表达期望。
注意:
1. 应聘邮件中不得出现真实人名和校名等相关信息;
2. 可适当增加细节以使行文连贯;
3. 词数80词左右。
Dear Richard,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25 分)
47. 阅读下面材料,,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。
Most boys coming to our ranch (大牧场) were living around animals for the first time. Sent by educational systems, they were boys in trouble; they had no family, lacked love, often broke the rules, and were lonely. Our ranch created a “boy-horse communication program” for them, hoping to heal their broken spirits and help them behave well through their communication with horses. I was the program’s head.
15-year-old Martin was a new arrival. He appeared cold and easily angry and had no experience with horses. He seemed to consider a horse only a vehicle for speed and thrills. He always pushed his way to the front of the line every day, knocking down smaller children to get on the horse. And then he started moving fast. We tried to communicate with him, but he only cared about his excitement.
One morning, when I was upset about Martin’s behavior in my office, one worker told me that a female horse was ill. Then, I ran to its stable (马), and within an hour she was dead. We felt sad about her and also concerned about the young baby she had recently delivered (分娩). The baby horse’s first need was to be fed.
We prepared some milk in a bottle and offered it to her. But she wouldn’t accept the bottle. We had to put our hands in the milk and let her suck (吮吸) the milk off our fingers. It was a painfully slow method of feeding, but we had no choice if we wanted the baby horse to survive.
At that moment, Martin finished his daily riding and found us. Pushing his way through the crowd of kids who were watching us feed the baby horse, he got to the front, shouting, “I want to feed it!”
After I showed Martin how to do it, he put his hand in the milk and then put his fingers towards the horse’s mouth. When the baby horse closed her mouth around his fingers, Martin was surprised and drew back, shouting, “Hey, it bit me!” But knowing the little horse wanted more food, he immediately re-wet his hand.
注意:
1. 续写词数应为150词左右;
2. 请在答题卡相应位置作答。
And he gently put his fingers near her mouth.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Watching the horse sleep, Martin cried, “I’ll be her mom and care for her.”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5 AABCC 6-10 ABCBC 11-15 CBAAC 16-20 CCABB高一英语期末
第一部分:听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Why did the woman go to Mallorca
A. To teach Spanish. B. To look for a job. C. To see a friend.
2. What does the man ask the woman to do
A. Take him to hospital. B. Go to a class with him. C. Submit a report for him.
3 Who will look after the children
A. Jennifer. B. Suzy. C. Marie.
4. What are the speakers going to do
A. Drive home. B. Go shopping C. Eat out.
5. What are the speakers talking about
A. How to fry fish. B. How to make coffee. C. How to remove a bad smell.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers
A. In a hotel. B. In a shop. C. In an office.
7. What does the woman want to do
A. Ask for something. B. Offer some help. C. Explain something.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the woman asking for
A. An account password. B. A music app. C. A band name.
9. How much would Spotify cost a month
A. Nothing. B. Around $5. C. Around $10.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What color is the woman’s new car
A. Blue. B. Green. C. Red.
11. When did the woman go to see her mother
A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.
12. What do we know about the woman’s new car
A. It sells well. B. It causes lots of noise. C. It is better for the environment.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. How does the maa feel at first
A. Sleepy. B. Hungry. C. Bored.
14. How did the man’s sister get to the airport this morning
A. By taxi. B. On foot. C. By car.
15. What time is it now
A. 9:00 a.m. B. 11:00 a.m. C. 5:30 p.m.
16. Where do the speakers decide to eat 9
A. At a noodle restaurant. B. At a fast food shop. C. At a café.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When is this weather report shown
A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.
18. Which part of the country will have rain all day
A. The north. B. The west. C. The east.
19. What is the temperature in the south today
A. Around 10°C. B. Around 13°C. C. Around 15°C.
20. How will the weather change next week
A. It will be much warmer. B. The wind will get stronger. C. The temperature will be a bit lower.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Happy Campers Summer Retreat
As a parent, your child’s health and happiness are the most important things to you, which can be difficult to achieve. The Happy Campers Summer Retreat was developed to help parents with this challenge.
Founded in 1998 by Michael Gibson, our summer camp is open to children during the holidays, from May to September. We look after lots of children every single year. Our camp is based in the Colorado Mountains, and it offers a lot of different activities for children.
Our program helps improve:
Physical fitness
Problem-solving skills
Social skills
Sports ability and experience
The Happy Campers Summer Retreat can benefit all children. Some children are good at school, but rarely active. Our program will help encourage an interest in sports. Other children are mainly interested in sports. These children will not only play sports, but will also learn new skills, such as teamwork skills, social skills, and communication skills. Children will also have the chance to try new activities. Our program is designed to help develop a complete and fully active child.
At very affordable prices, our program is available to any family in America. Your child’s stay can be as short as a week or as long as six weeks.
Why not call us today or click here to join our camp Take action now and give your child this great chance!
1. How long does the camp last every year
A. One week. B. Five months.
C. Six weeks. D. One month.
2. What can a child learn from the camp
A. How to deal with people. B. How to choose a strong team.
C. How to avoid physical problems. D. How to stay interested in something.
3. What is the purpose of the text
A. To describe the history of the camp.
B. To compare the camp with other activities.
C. To encourage parents to send their children to the camp.
D. To tell parents about the benefits of outdoor activities.
【答案】1. B 2. A 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个夏令营活动。
【详解】1.细节理解题。根据第二段中的“our summer camp is open to children during the holidays, from May to September.(我们的夏令营在假期期间——从五月到九月,对孩子们开放。)”可知,该夏令营活动持续5个月,故选B。
2.细节理解题。根据Our program helps improve:部中的“Social skills(社交技能)”以及倒数第三段中的“These children will not only play sports, but will also learn new skills, such as teamwork skills, social skills, and communication skills.(这些孩子不仅要参加体育活动,还要学习新的技能,比如团队合作技能、社交技能和沟通技能。)”可知,孩子们可以从该夏令营中学到为人处事等社交技能,故选A。
3.推理判断题。根据文章最后一段“Why not call us today or click here to join our camp Take action now and give your child this great chance!(为什么不今天打电话给我们,或者点击这里加入我们的营地?现在就采取行动,给你的孩子这个伟大的机会!)”可知,本文旨在鼓励家长将孩子送去参加这个夏令营活动,故选C。
B
Most high school students would rather spend their summer vacations far away from the classroom. But Vineet Kosaraju and Nikhil Cheerla are choosing to go back to school, and this time they are the teachers.
“I think it’s really nice that I can help the community by spending just a little bit of time every week helping just a few students here and there try and learn programming,” Kosaraju said.
Friends since they were young boys, Kosaraju and Cheerla always shared a love of computer science. They learned the skills from their parents and school, but recognized that not all children have that chance.
“Programming isn’t taught in that many schools, especially low income (收入) schools, because there isn’t that much money to support it,” Kosaraju said.
So he and Cheerla developed “Math and Coding,” an after-school program for kids of all ages to learn the basics of computer programming.
Between applying for college and doing their own homework, the two boys now spend a few hours every week going to different libraries teaching classes that cover everything from building basic games to developing apps.
The friends started the program a little over a year ago and already, it’s spread to more than a dozen libraries across the Bay Area in California. They are even training volunteers to teach these very same classes in other US states and Canada.
Maryann Mitchell brought her 8-year-old granddaughter, Gabriella, to a class on coding at the Alum Rock Library in San Jose, California.
“It’s a chance for her to learn,” Mitchell said. “It’s the way of the future, and it’s a good way for her to get grounded and be ready for what the future holds.”
“I think the most rewarding thing is having people come up and thank you and say they really learned a lot from this class,” Cheerla said. “It doesn’t get any better than that.”
4. Why do the two boys return to the classroom during summer holidays
A. To improve their computer skills. B. To get some teaching experience.
C. To raise money for local schools. D. To instruct kids in programming.
5. What do we know about the program
A. It has a growing influence. B. It has been run for many years.
C. It helps students apply for college. D. It trains teachers to work for libraries.
6. How can the class benefit Gabriella
A. It encourages her to visit libraries. B. It helps her prepare for the future.
C. It allows her to make more friends. D. It’s a chance to learn about the future.
7. What does the text mainly report
A. The great work of volunteers in the Bay Area.
B. A library’s important role in helping students.
C. Two teens’ free coding course for children.
D. The close friendship between two students.
【答案】4. D 5. A 6. B 7. C
【解析】
【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了Vineet Kosaraju 和Nikhil Cheerla两个男孩免费教学生学习电脑编程。
【4题详解】
细节理解题。由第二段“I think it’s really nice that I can help the community by spending just a little bit of time every week helping just a few students here and there try and learn programming,和第五段“So he and Cheerla developed “Math and Coding,” an after-school program for kids of all ages to learn the basics of computer programming.”可知,两个男孩在暑假回到教室的目的就是教孩子编程。故D选项正确。
【5题详解】
推理判断题。由第七段“The friends started the program a little over a year ago and already, it’s spread to more than a dozen libraries across the Bay Area in California. They are even training volunteers to teach these very same classes in other US states and Canada.”可知,这些朋友在一年多前就开始了这个项目,现在,它已经传播到了加利福尼亚海湾地区的十几个图书馆。他们甚至在美国和加拿大培训志愿者来教授同样的课程。所以判断出,这个项目的影响力越来越大。故A选项正确。
【6题详解】
细节理解题。由第九段“Mitchell said. “It’s the way of the future, and it’s a good way for her to get grounded and be ready for what the future holds.”可知,这门课对Gabriella的益处是这门课有助于她为未来做好准备。故B选项正确。
【7题详解】
主旨大意题。通读全文可知,短文报道了Vineet Kosaraju 和Nikhil Cheerla两个男孩免费教学生学习电脑编程。故C选项正确。
C
The law of supply and demand (需求) explains how the prices of goods and services are determined. Prices rise when there is an increase in demand. When there is an increase in supply, prices go down.
When the amount of goods being demanded is the same as the amount of goods being supplied, it stabilizes prices. However, if either side increases too much, it can create economic (经济的) problems. Tulip Mania was a period in the Dutch Golden Age when the prices of tulips rose and dropped rapidly. In the 1630s, the demand for these flowers increased so much that prices went out of control.
After tulips were introduced to the Netherlands, they became a symbol of wealth and position. As a result, the rare types were seen as valuable things and were trade at high prices. Soon, they grew in popularity as a trading product, and traders bought them to make a lot of money. Even ordinary people started to believe it was an easy way to make money and got involved (参与) in the trade of the tulips.
Prices kept on rising as more people wanted tulips. Some people began selling all of their possessions (财产) in order to buy them. And the prices became unbelievably higher than the value of the actual things. As the supply increased, however, some people thought the demand for tulips would not last and began to sell their tulips. Finally, prices dropped, and many were left poor with worthless tulips.
8. What does the underlined word “stabilizes” in Paragraph 2 mean
A. Brings something down. B. Loses control of something.
C. Keeps something exactly the same. D. Makes something unlikely to change.
9. What caused the huge increase in tulips’ prices in the 1630s
A. Their high value. B. Powerful demand.
C. Their extreme rareness. D. The government’s economic policy.
10. According to the text, Tulip Mania __________________.
A. involved a wide range of people B. helped create the Dutch Golden Age
C. went against the law of supply and demand D. led to the slow economic growth in the Netherlands
11. Why did some people begin to sell their tulips during Tulip Mania
A. Their tulips were just common types. B. Their prices would remain unchanged.
C. They needed money to make a living. D. They were worried about the demand for tulips.
【答案】8. D 9. B 10. A 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要解释了供需关系对商品价格的影响,并举出了郁金香狂热的例子来说明。
【8题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“When the amount of goods being demanded is the same as the amount of goods being supplied”以及后文“However, if either side increases too much, it can create economic (经济的) problems.(然而,如果任何一方增加太多,就会造成经济问题)”可知,供需关系中如果任何一方增加太多,就会造成经济问题,那么当需求的商品数量与供给的商品数量相同时,价格就不太可能发生改变了。故划线词意思是“使某事不太可能改变”。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段“In the 1630s, the demand for these flowers increased so much that prices went out of control.(在17世纪30年代,对这些花的需求急剧增加,以至于价格失控)”可知,强大的需求导致了17世纪30年代郁金香价格的大幅上涨。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“Even ordinary people started to believe it was an easy way to make money and got involved (参与) in the trade of the tulips.(甚至普通人也开始相信这是一种容易赚钱的方式,并参与到郁金香贸易中来)”以及最后一段“Prices kept on rising as more people wanted tulips.(随着越来越多的人想要郁金香)”可知,郁金香狂热涉及到了广泛的人民。故选A。
【11题详解】
细节理解题。根据最后一段“As the supply increased, however, some people thought the demand for tulips would not last and began to sell their tulips.(然而,随着供应量的增加,一些人认为对郁金香的需求不会持续,于是开始出售他们的郁金香)”可知,有些人在郁金香狂热期间开始出售他们的郁金香是他们担心郁金香的需求。故选D。
D
Pharrell Williams takes a breath and considers how the past years have developed for him: ten Grammy Awards and a number of hit singles including a song that has caused countless fans to express how they are “happy”.
And the key, says the 43 year old known simply as Pharrell, has been taking advantage of audiences’ (听众的) need for heartfelt personal stories.
“I think we’ve entered a new singer songwriter time,” said the American singer and producer. “People want a story. They want a story they can connect to. It’s not about what you have or what you don’t have; it’s more about your journey and your viewpoint that’s important to people.”
Pharrell said he noticed a change in audiences’ tastes over the past year in particular with the sudden success of his song Happy, which received little fanfare upon its release but has turned into an international hit. Countless videos populate sites like YouTube with people from Portugal and China to Abu Dhabi and Iran singing and dancing along to the song.
After seeing how far his song traveled, the singer broke down in tears during a televised interview with the famous talk show host Oprah Winfrey.
“It’s just encouraging to people who have something to say, something to express,” he said.
The success has made Pharrell realize that people are searching for personal and emotional links (情感纽带), perhaps as a means of getting away from the modern technological world we’re living in today.
“People want to feel. There’s too much thinking to deal with,” the singer said. “We’re different from what we were 15 years ago. The only thing we have left that reminds (提醒) us that we are humans is feeling. It’s the most important thing ever.”
12. What’s the key to successful music according to Pharrell
A. Writing happy songs.
B. Following your heart.
C. Telling moving stories.
D. Sharing personal experiences.
13 What can we learn about Pharrell’s song Happy
A. It received a cold welcome.
B. It became popular overnight.
C. It changed audiences’ tastes in music.
D. It received different responses at home and abroad.
14. How did Pharrell feel about the success of his song
A. It was caused by good luck.
B. It was within his expectations.
C. It gave him hope and confidence.
D. It prevented him giving up making music.
15. Why do people want to be connected to others emotionally
A. They need someone to talk to.
B. They need others to help them think.
C. They are tired of their own personal life.
D. They feel less human in the technological world.
【答案】12. D 13. A 14. C 15. D
【解析】
【导语】本文是记叙文。文章主要介绍了美国歌手、音乐制作人法瑞尔·威廉姆斯。
【12题详解】
推理判断题。由第二段“And the key, says the 43 year old known simply as Pharrell, has been taking advantage of audiences’ (听众) need for heartfelt personal stories. (43岁的法雷尔说,关键是要利用听众对真挚个人故事的需求)”和第三段中的“People want a story. They want a story they can connect to. It’s not about what you have or what you don’t have; it’s more about your journey and your viewpoint that’s important to people. (人们想要一个故事。他们想要一个他们可以联系到的故事。这不是关于你拥有什么或你没有拥有什么的故事;更多的是关于你的旅程和你的观点,这对人们来说很重要)”可知,听众需要的是真挚的个人故事,音乐成功的关键在于要将个人的经历或观点赋予(分享在)音乐中,使听众共情。故选D项。
【13题详解】
细节理解题。由第四段中的“Pharrell said he noticed a change in audiences’ tastes over the past year in particular with the sudden success of his song Happy, which received little fanfare upon its release but has turned into an international hit. (法雷尔说,他注意到观众的口味在过去一年中发生了变化,特别是他的歌曲《快乐》突然成功,这首歌在发行时几乎没有受到欢迎,但已成为国际热门歌曲)”可知,Happy这首歌曲发行初期遭冷遇。故选A项。
【14题详解】
细节理解题。由第五段“After seeing how far his song traveled, the singer broke down in tears during a televised interview with the famous talk show host Oprah Winfrey. (看到自己的歌走了多远,这位歌手在接受著名脱口秀主持人奥普拉·温弗瑞的电视采访时哭了)”和第六段““It’s just encouraging to people who have something to say, something to express,” he said. (他说:“对于那些有话要说、有话要表达的人来说,这不仅仅令人鼓舞/给人希望。”)”可知,Happy这首歌的大获成功给了法雷尔希望和信心。故选C项。
【15题详解】
推理判断题。由倒数第二段“The success has made Pharrell realize that people are searching for personal and emotional links (情感纽带), perhaps as a means of getting away from the modern technological world we’re living in today. (这一成功让法雷尔意识到,人们正在寻找个人和情感的联系,也许是为了摆脱我们今天生活的现代科技世界)”和最后一段““People want to feel. There’s too much thinking to deal with,” the singer said. “We’re different from what we were 15 years ago. The only thing we have left that reminds (提醒) us that we are humans is feeling. It’s the most important thing ever.”(这位歌手说:“人们想要感受。有太多的想法需要处理。”“我们与15年前不同了。唯一能提醒我们是人类的东西就是感觉。这是有史以来最重要的事情。”)”可知,在现代科技世界中人们想要感受,想提醒自己是人类,说明人们想相互之间建立情感纽带等联系是因为在虚拟的世界中感受甚少,觉得缺少人情味。故选D项。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分〉
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Setting boundaries (界限) with people, especially those you care about, can be difficult. You may feel guilty about doing so, but there’s no need to. You won’t be able to care for others if you can’t care for yourself. ___16___
Offer alternatives (选择) to what they want.
You may have a friend who wants to come over and stay all day. Being a good friend doesn’t mean doing everything they want you to do. You have every right to decide what you feel comfortable with. ___17___ However, you can offer alternatives. You can say, “It’s OK to come over, but only one hour is available.”
Tell your friend you’ll help, but you expect help, too.
You may find that you are always asked for help but never receive any in return. ___18___ For example, if your friend always asks for a lift, you could say, “I don’t mind taking you places, but I’ll need some gas money if this is going to continue.”
___19___
Let them know you’ll be there for them with conditions. Some “friends” want to use up all you’ve got, but never offer anything in return. ___20___ These are “friends” you don’t need, and you’ll need to let them know now. Offer a warning about boundary violations to let your friend know when they occur. You might say, “Hey, you failed to keep an appointment as arranged and that wasn’t cool.”
A. Give a warning.
B. Do some helpful acts.
C. You don’t have to cut them off completely.
D. They may borrow things from you but refuse to return the favor.
E. Setting up boundaries gives you a chance to practice this self-care.
F. They may constantly borrow things from you but refuse to return the favor.
G. Let your friends know that you expect the same amount of help that you give.
【答案】16. B 17. C 18. G 19. A 20. F
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了与朋友设定界限的方法。
【16题详解】
根据第一段第一句“Setting boundaries (界限) with people, especially those you care about, can be difficult. (与人,尤其是与你关心的人,设定界限可能很难。)”和空前“You won’t be able to care for others if you can’t care for yourself.(如果你不能照顾自己,你就不能照顾别人。)”要先学会设定界限,把自己的感受放在前面。B项“做一些有帮助的事。”就是为了“care for yourself”。且文章中黑体小标题“Offer alternatives (选择) to what they want.”和“Tell your friend you’ll help, but you expect help, too.”属于“helpful acts.”故选B项。
【17题详解】
根据前文“You may have a friend who wants to come over and stay all day.( 你可能有一个朋友想过来呆上一整天。)”可知有人想和你呆一整天;后文“However, you can offer alternatives. You can say, “It’s OK to come over, but only one hour is available.”(但是,你可以提供其他选择。你可以说:“过来没问题,但是只有一个小时。”)”表示,没必要完全拒绝,可以提供选择。C项“你不需要完全阻断他们。”符合语境。故选C项。
【18题详解】
根据后文“ For example, if your friend always asks for a lift, you could say, “I don’t mind taking you places, but I’ll need some gas money if this is going to continue.”(例如,如果你的朋友总是要求搭车,你可以说,“我不介意带你去任何地方,但如果要继续的话,我需要一些油钱。”)”可知,在朋友提出要求时,要明确告诉朋友,你也有需求。G项“让你的朋友知道你希望得到同样多的帮助。”符合语境。故选G项。
【19题详解】
根据后文“ Offer a warning about boundary violations to let your friend know when they occur. (警告你的朋友不要越界。)”可知本段的主题是“给朋友警告”。A项是祈使句,符合本文标题特征,“Give a warning.(发出警告)”符合语境。故选A项。
【20题详解】
根据前文“Some “friends” want to use up all you’ve got, but never offer anything in return. (有些“朋友”想用光你所有的东西,但从不给你任何回报。)”可知,有些朋友只知道一直索取,不知道回报。F项“他们可能经常向你借东西,但拒绝还你。”与其意义一致,且后文“These are “friends” you don’t need, and you’ll need to let them know now.(这些是你不需要的“朋友”,你需要现在就让他们知道。)”中“These”和F项中“They”一致。故选F项。
第三部分 语言运用 (共两节, 满分45分)
第一节 完形填空 (共20小题: 每小题1.5分, 满分30分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的四个选项 (A、B、C和D)中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
I saw a photograph in a magazine once. A male lion was seated on the ground. Beside him was a young lion, and the young was giving him a ____21____ on the backside. But Papa lion didn’t react. He didn’t roar (吼叫); he didn’t get angry; he didn’t try to blow the cub away. He ____22____ sat there and allowed himself to be annoyed. This is ____23____ dads do-they endure (忍耐).
Not long ago at a ____24____ game in America, a batter lost control of his bat. The 907-gram piece of hardwood flew out of his hands and went spinning into the stands. Everyone dived under the seats to protect themselves except for one young boy who hadn’t been ____25____ attention. At the last moment, a (an) ____26____ reached out and stopped the bat away from the boy’s head. It was the hand of the boy’s father ____27____ appeared in time. This is what dads do to ____28____ their children.
My brother has two daughters. They are both ____29____ and have jobs and live away from home. One day, his elder daughter had a flat tire while rolling on a busy highway. It was a (an) dangerous place to have something like that happen, _____30_____ she didn’t have to think twice about whom to call for help. My brother _____31_____ what he was doing and drove 32 kilometers to change the tire. This is what dads do to help their children all _____32_____ their lives.
June 19 is Father’s Day, the day we thank dad for all the things he does for us and for all the times he is there when we need him. Moms are the _____33_____ of the family and dads play an important role in keeping the family _____34_____. Having a good dad makes children more _____35_____ and successful and less likely to get into trouble.
So, thanks to all the dads who endure, protect and help. They are the everyday heroes that children need.
21. A. bite B. push C. kiss D. touch
22. A. occasionally B. already C. actually D. simply
23. A. why B. whatever C. what D. where
24. A. volleyball B. baseball C. basketball D. football
25. A. drawing B. attracting C. having D. paying
26. A. man B. hand C. head D. arm
27. A. who B. which C. that D. what
28. A. protect B. appreciate C. assist D. support
29. A. ripe B. tall C. strong D. grown
30. A. and B. otherwise C. for D. or
31. A. called in B. called off C. held back D. gave away
32. A. to B. by C. with D. through
33. A. parent B. key C. heart D. woman
34. A. stable B. available C. reliable D. approachable
35. A. charming B. handsome C. confident D. shy
【答案】21. A 22. D 23. C 24. B 25. D 26. B 27. C 28. A 29. D 30. A 31. B 32. D 33. C 34. A 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。本文主要通过三个不同的故事情节,展示了父亲们在各种情况下的行为和反应,例如忍受孩子的戏弄、保护孩子免受危险以及帮助孩子解决问题,讲述了父亲在家庭中的重要作用和他们对孩子们的忍耐、保护和帮助所产生的积极影响。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:在他旁边有一头小狮子,小狮子正在咬他的后背。A. bite咬;B. push推;C. kiss亲吻;D. touch触摸。根据下文“But Papa lion didn’t react. He didn’t roar (吼叫); he didn’t get angry; he didn’t try to blow the cub away. (但狮子爸爸没有反应。他没有咆哮;他没有生气;他没有试图把幼崽吹走。)”可知,此处是指小狮子在咬他的后背,但是狮子爸爸却没有咆哮,故选A项。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:他只是坐在那里,任自己烦恼。A. occasionally偶尔;B. already已经;C. actually实际上;D. simply只是;根据下文“sat there and allowed himself to be annoyed”可知,他被小狮子咬后背,并没有赶走小狮子,只是坐在那里,任自己烦恼,故选D项。
【23题详解】
考查连接代词词义辨析。句意:这就是爸爸们所做的——他们忍受着。A. why为什么;B. whatever不管;C. what什么;D. where哪里。根据下文“dads do-they endure”可知,空处是要代替dads do-they endure,此处为what引导的名词性从句,故选C项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:不久前,在美国的一场棒球比赛中,一名击球手失去了对球棒的控制。A. volleyball排球;B. baseball棒球;C. basketball篮球;D. football篮球。根据下文“a batter lost control of his bat”可知,此处描述的是棒球,故选B项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:每个人都钻到座位底下保护自己,除了一个没有注意的小男孩。A. drawing抽奖;B. attracting吸引;C. having有;D. paying注意。根据“except for one young boy who hadn’t been ____5____ attention”可知,一个小男孩没有被注意到,pay attention为固定短语,表示“注意”,故选D项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:在最后一刻,一只手伸出来,阻止了棒球远离男孩的头部。A. man人;B. hand手;C. head头;D. arm手臂。根据下文“It was the hand of the boy’s father”可知,是男孩父亲的手,故选B项。
【27题详解】
考查连词词义辨析。句意:及时出现是男孩父亲的手。A. who谁;B. which哪个;C. that那个;D. what什么。根据“It was the hand of the boy’s father ____7____ appeared in time.”可知,本句为强调句,“the hand of the boy’s father”为被强调成分,指物,空处应用that,故选C项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:这就是爸爸们保护孩子的方式。A. protect保护;B. appreciate欣赏;C. assist帮助;D. support支持。根据上文“At the last moment, a (an) ____6____ reached out and stopped the bat away from the boy’s head.”可知,此处指爸爸们对孩子的保护,故选A项。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他们都成年了,有工作,住在离家很远的地方。A. ripe成熟的;B. tall高的;C. strong强壮的;D. grown成年的。根据下文“have jobs and live away from home.”可知,孩子们是成年了,故选D项。
【30题详解】
考查连词词义辨析。句意:这是一个危险的地方,发生这样的事情,她不必再三考虑向谁求助。A. and并且;B. otherwise否则;C. for为了;D. or或者。根据上文“a flat tire while rolling on a busy highway”及“she didn’t have to think twice about whom to call for help”可知,上下文为顺承关系,故选A项。
【31题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:我哥哥取消了他正在做的事情,开了32公里去换轮胎。A. called in呼入;B. called off取消;C. held back拖住;D. gave away送走。根据下文“what he was doing and drove 32 kilometers to change the tire”可知,是取消了正在做的事情,故选B项。
【32题详解】
考查介词词义辨析。句意:这就是爸爸们为帮助孩子一生所做的。A. to到;B. by由,通过;C. with与,用;D. through通过。根据“This is what dads do to help their children all ____12____ their lives.”可知,空处是指爸爸们一生都在帮助孩子,all through one’s life为固定短语,表示“一生,毕生”,故选D项。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:妈妈是家庭的核心,爸爸在保持家庭稳定方面发挥着重要作用。A. parent父母;B. key钥匙;C. heart心;D. woman女人。根据“Moms are the ____13____ of the family and dads play an important role in keeping the family ____14____.”并结合选项可知,爸爸和妈妈在家庭中的角色是不一样的,爸爸发挥着重要作用,而妈妈是家庭的核心,故选C项。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:妈妈是家庭的核心,爸爸在保持家庭稳定方面发挥着重要作用。A. stable稳定的;B. available可用的;C. reliable可靠的;D. approachable平易近人的。根据“dads play an important role in keeping the family ____14____.”可知,爸爸在家庭里的重要作用是维持稳定,故选A项。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:有一个好爸爸会让孩子更加自信和成功,更不容易惹上麻烦。A. charming迷人的;B. handsome帅气的;C. confident自信的;D. shy害羞的。根据“Having a good dad makes children more ____15____ and successful and less likely to get into trouble.”可知,空处应与successful相关,一个好爸爸会让孩子更加自信和成功,故选C项。
第二节 语法填空 (共10小题, 每小题1.5分, 满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。(请将答案填写在答题纸对应该题的答题区内!)
Americans and Chinese eat differently in ____36____ (variety) ways. The difference come from the different ways of thinking and philosophy between the two countries.
In China, people think food is essential to man while Americans ____37____ (simple) pay more attention to nutrition of food. Since ancient days. Chinese food culture has been improved to many branches, such as Lu, Chuan, Yue. Dishes are not only tasty but also satisfying to your senses, many of ____38____ have beautiful and fancy names. American food is simple, lacking a kind nice atmosphere, because eating ____39____ (refer) to as a way of communication and ____40____ (survive).
When it comes ____41____ table manners, Chinese usually sit around the table and share the dishes together. In comparison, Americans prefer to have ____42____ share of their own. People in China use chopsticks to clamp (夹取) dishes while Americans tend to cut food with their knives or use forks ____43____ (hold) in their right hands to bring all food to their mouths. Each of these styles ____44____ (be) acceptable in both countries. However, you will be _____45_____ (little) attractive by using a fork and knife in the USA, as most Americans are not as used to chopsticks as Chinese are.
【答案】36. various
37. simply 38. which
39. is referred
40. survival
41. to 42. a
43. held 44. is
45. less
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国和美国在对待食物上观点的差异以及不同的餐桌礼仪。
【36题详解】
考查形容词。句意:美国人和中国人的饮食方式不同。空格处位于名词之前,修饰名词;因此需要用形容词。variety的形容词为various。故填various。
【37题详解】
考查副词。句意:在中国,人们认为食物对人是必不可少的,而美国人只是更关注食物的营养。空格处修饰动词,因此需要用副词;simple的副词形式为simply,意为“仅仅,只是”。故填simply。
【38题详解】
考查定语从句。句意:菜肴不仅美味,而且满足你的感官,其中许多都有美丽而奇特的名字。分析句子结构可知,空格处及后面为非限定性定语从句,修饰的先行词为“菜肴”;空格处需要填入关系词,此处表示“食物”且位于介词之后,所以用which。故填which。
【39题详解】
考查动词语态。句意:美国的食物很简单,缺乏一种亲切友好的氛围,因为吃被认为是一种交流和生存的方式。分析句子结构可知,空格处需要填入谓语动词,此处指的是“吃被认为是一种交流和生存方式”,所以需要使用被动语态。主语为动名词,因此be动词用单数;本句子为陈述事实,所以使用一般现在时。故填is referred。
【40题详解】
考查名词。句意:美国的食物很简单,缺乏一种亲切友好的氛围,因为吃被认为是一种交流和生存的方式。分析句子结构可知,此处与“communication”并列,所以需要填入名词。survive的名词为survival,此处“表示生存”为不可数名词。故填survival。
【41题详解】
考查固定句型。句意:说到餐桌礼仪,中国人通常围坐在餐桌旁,一起分享菜肴。When it comes to意为“当提及……”为固定句型。故填to。
【42题详解】
考查冠词。句意:相比之下,美国人更喜欢拥有自己的份额。此处位于名词之前,因此需要填入冠词;指的是“美国人更喜欢拥有自己的那一份”,share的发音以辅音音素开头,所以用a。故填a。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:中国人用筷子夹菜,而美国人则倾向于用刀切食物,或者用右手拿叉子把食物送到嘴里。分析句子结构可知,空格处需要填入非谓语动词;刀叉与拿之间为被动关系,用过去分词的形式。故填held。
【44题详解】
考查主谓一致。句意:这些风格在两个国家都是可以接受的。分析句子结构可知,空格处需要填入谓语动词,主语为each,因此,谓语动词用单数。句子为陈述事实,所以用一般现在时。故填is。
【45题详解】
考查比较级。句意:然而,如果你在美国使用刀叉,你的吸引力就会降低,因为大多数美国人不像中国人那样习惯使用筷子。本句中指的是“大多数美国人都用刀叉,你也用刀叉,也就没有什么特别之处”;该句子隐含了对比之意。故填less。
第四部分 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15 分)
46. 假如你是李华,从校园网站上得知你校将迎接建校一百周年,为更好地在校庆活动中服务于来自海内外的校友和外国来宾,现正在招聘志愿者。你对此感兴趣,请写一封电子邮件给负责人Richard申请做志愿者。
内容包括:1. 写信目的;2. 个人优势;3. 表达期望。
注意:
1. 应聘邮件中不得出现真实人名和校名等相关信息;
2. 可适当增加细节以使行文连贯;
3. 词数80词左右。
Dear Richard,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Richard,
I’m Li Hua. Learning that our school is about to celebrate its 100th anniversary and that volunteers are wanted, I am writing with pleasure to apply for this position.
I think I’m qualified for the job. My advantages are as follows. First and foremost, I have a good command of oral English, allowing me to communicate with foreign guests with great ease. What’s more, I excel at communication, which makes me capable of interacting with a variety of people of all backgrounds. Last but not least, a strong sense of responsibility and a huge passion have given me a tremendous advantage over others.
Should you take my application into consideration and give me the opportunity, I would appreciate it very much.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假如你是李华,从校园网站上得知你校将迎接建校一百周年,为更好地在校庆活动中服务于来自海内外的校友和外国来宾,现正在招聘志愿者。你对此感兴趣,请写一封电子邮件给负责人Richard申请做志愿者。
【详解】1. 词汇积累
庆祝:celebrate→observe
能够做某事:be capable of doing→be able to do
机会:opportunity→chance
把……考虑在内:take…into consideration→take…into account
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:First and foremost, I have a good command of oral English, allowing me to communicate with foreign guests with great ease.
拓展句:First and foremost, I have a good command of oral English, which allows me to communicate with foreign guests with great ease.
【点睛】【高分句型1】What’s more, I excel at communication, which makes me capable of interacting with a variety of people of all backgrounds.(运用了which引导的定语从句)
【高分句型2】I think I’m qualified for the job.(运用了省略that的宾语从句)
第二节 (满分25 分)
47. 阅读下面材料,,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。
Most boys coming to our ranch (大牧场) were living around animals for the first time. Sent by educational systems, they were boys in trouble; they had no family, lacked love, often broke the rules, and were lonely. Our ranch created a “boy-horse communication program” for them, hoping to heal their broken spirits and help them behave well through their communication with horses. I was the program’s head.
15-year-old Martin was a new arrival. He appeared cold and easily angry and had no experience with horses. He seemed to consider a horse only a vehicle for speed and thrills. He always pushed his way to the front of the line every day, knocking down smaller children to get on the horse. And then he started moving fast. We tried to communicate with him, but he only cared about his excitement.
One morning, when I was upset about Martin’s behavior in my office, one worker told me that a female horse was ill. Then, I ran to its stable (马), and within an hour she was dead. We felt sad about her and also concerned about the young baby she had recently delivered (分娩). The baby horse’s first need was to be fed.
We prepared some milk in a bottle and offered it to her. But she wouldn’t accept the bottle. We had to put our hands in the milk and let her suck (吮吸) the milk off our fingers. It was a painfully slow method of feeding, but we had no choice if we wanted the baby horse to survive.
At that moment, Martin finished his daily riding and found us. Pushing his way through the crowd of kids who were watching us feed the baby horse, he got to the front, shouting, “I want to feed it!”
After I showed Martin how to do it he put his hand in the milk and then put his fingers towards the horse’s mouth. When the baby horse closed her mouth around his fingers, Martin was surprised and drew back, shouting, “Hey, it bit me!” But knowing the little horse wanted more food, he immediately re-wet his hand.
注意:
1. 续写词数应为150词左右;
2. 请在答题卡相应位置作答。
And he gently put his fingers near her mouth.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Watching the horse sleep, Martin cried, “I’ll be her mom and care for her.”
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】And he gently put his fingers near her mouth. Again the horse sucked greedily. This time, Martin’s face relaxed into a smile of pure pleasure. Again and again, he put his hand in the milk and gave it to the horse. “She’s so hungry,” he said softly. Eventually, the horse had enough milk and fell into a deep sleep. “What happened to her ” Martin asked me. I told him that she had lost her mom and needed someone to care for her. Then we talked about how it felt to lose a mother.
Watching the horse sleep, Martin cried, “I’ll be her mom and care for her.” Touched, I nodded. He came every day to feed the baby horse and clean her stable. He brushed her and played with her. They had a wild game where they took turns chasing each other, bringing fun and love to each other. Gradually, Martin’s eyes had more tenderness, and he began caring for little boys there, teaching them to ride horses. I was glad about Martin’s change. And this was just one story here that showed how our program could heal a broken spirit.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者是一个牧场的负责人,牧场里有很多由教育系统送来的,陷入困境的男孩。牧场为他们打造了“童马交流计划”,希望通过与马儿的交流来治愈他们受伤的心灵。15岁的男孩Martin是新来的,他看上去冷酷、容易生气,认为马只是速度和刺激的交通工具。他每天总是冲到队伍的最前面,撞倒较小的孩子才能上马,作者为Martin的行为感到很不安。一天,一匹母马死去了,她刚生出不久的小马需要有人来喂食,但是小马不接受奶瓶子,所以必须有人把手伸进牛奶里,让她吮吸手指上的牛奶,以此来喂食。Martin接下了这个任务,慢慢地在照顾小马的过程中马丁也改变了。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“他轻轻地将手指放在她的嘴边。”和第二段首句“看着马儿睡着了,Martin哭着说:‘我要做她的妈妈,照顾她。’”可知,第一段可描写Martin喂食小马的过程以及作者告诉Martin小马失去了母亲这件事。
②由第二段首句内容“看着马儿睡着了,Martin哭着说:‘我要做她的妈妈,照顾她。’”可知,第二段可描写Martin像妈妈一样每天都照顾小马,同时Martin自己也发生了改变,变得温柔了。
2.续写线索:喂食小马——得知小马失去了母亲——像母亲一样照顾小马——改变——作者很高兴看到Martin改变
3.词汇激活行为类
①照顾:care for/take care of/look after
②追赶:chase/run after
③打扫:clean/sweep
情绪类
①感动的:touched/moved
②高兴的:glad/happy
【点睛】[高分句型1] I told him that she had lost her mom and needed someone to care for her. (由that引导的宾语从句)
[高分句型2]They had a wild game where they took turns chasing each other, bringing fun and love to each other.(由where引导的定语从句)
[高分句型3]And this was just one story here that showed how our program could heal a broken spirit.(that引导的限制性定语从句)
1-5 AABCC 6-10 ABCBC 11-15 CBAAC 16-20 CCABB