2023~2024学年度上学期高一期末联考试卷
英 语
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:人教版必修第一册。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. At a library. B. At home. C. At a restaurant.
2. What does the man ask the woman to do
A. Put on a coat. B. Drink some hot water. C. Close the window.
3. What are the speakers mainly talking about
A. The air. B. The trees. C. Some factories.
4. What is the probable relationship between the speakers
A. Guide and tourist. B. Teacher and student. C. Interviewer and interviewee.
5. When does the man suggest leaving
A. At 4:30 pm. B. At 5:30 pm. C. At 6:30 pm.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why doesn’t the woman open the window
A. It is still broken.
B. She was too busy to notice.
C. She likes keeping it closed.
7. What does the man say about his room
A. It is clean. B. It is small. C. It is dark.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What can’t the man stand
A. The messy room. B. The rules of smoking. C. The long meeting.
9. How does the man feel about the working plan
A. Worried. B. Satisfied. C. Bored.
10. What does the woman suggest doing
A. Having a discussion. B. Drinking some coffee. C. Smoking.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Why did the woman buy lots of foods
A. They were on sale. B. They were fresh. C. She got a raise.
12. How does the woman ask the man to go back
A. By train. B. By taxi. C. By bus.
13. Where are the speakers
A. In an office. B. In a bookstore. C. In a supermarket.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. What is the man
A. A student. B. A professor. C. A reporter.
15. What is the man’s hobby
A. Studying space. B. Reading books. C. Collecting coins.
16. How does the man usually get his coins
A. He buys them from others.
B. He receives them from his uncle.
C. He gets them from the bank.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Which restaurant is on the third floor
A. The Tokyo Restaurant. B. The Noodle House. C. The Golden Dragon.
18. What are the waiters in the Roma House like
A. They are humorous. B. They are very kind. C. They are a little serious.
19. On which floor can you enjoy the Beijing Duck in the shopping center
A. The fifth. B. The fourth. C. The third.
20. What is the speaker doing
A. Doing a research. B. Calling for support. C. Introducing places to eat.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Best Online English Courses
Udemy: English for Beginners
This 77-hour course is among the bestselling courses. The design based on real need makes it easy to adapt to even the busiest schedules. It opens to students with no knowledge of the language. Learners will become good enough to speak clearly and confidently and understand the language well enough to follow movies and TV.
Price: $109
Time to complete: 20 weeks
Coursera: English for Career Development
Coursera is supported by the US Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs’ office of English learning. Coursera teaches English for business skills like job searching, resumes and interviewing. Learners can start at any time.
Price: $100
Time to complete: 40 weeks
Alison: English for Career Development
This self-paced (自定进度的) course takes a unique approach to teaching business English. English language learners learn the basics of searching, applying, and interviewing for jobs in the United States. Though all parts of the course are free, certification costs $30 and is available only to those who receive 80 percent or higher on their assessments (认证).
Price: Free
Time to complete: Self-paced
Perfectly Spoken: English for Daily Use
This course helps non-locals with the kinds of English used on the street and on vacation. It covers common expressions, such as what to say when meeting and greeting people, and how to express feelings. The course includes the language used when traveling, ordering at a restaurant, and during the United Kingdom holidays.
Price: $90
Time to complete: 36 weeks
1. How much should learners pay for Udemy
A. $30. B. $90. C. $100. D. $109.
2. What do Coursera and Alison have in common
A. They are free of charge.
B. They must be finished in 40 weeks.
C. They focus on business English.
D. They are suitable for pupils.
3. Which course attracts non-locals who want to learn daily English
A. Perfectly Spoken. B. Coursera. C. Alison. D. Udemy.
B
By the time Joy Ryan, a US grandma, turned 85, she had never seen the ocean or mountains. For Joy, trips to the local fishing area with her husband were about the farthest place she had ever gone, even if she loved watching the Travel Channel.
But one day Joy’s grandson, Brad Ryan, discovered that he and his grandma had a common interest in their love for traveling, when they began to visit the American great outdoors together.
Brad said, “When I learned my grandma had never seen the great wildernesses of America—deserts, mountains and oceans, I thought there was something I needed to do.” It was after taking his grandma out of Ohio on a visit to the Great Smoky Mountains National Park that he came up with the idea of visiting all the 63 US national parks with her to create inspiring memories.
Going to all the 63 US National Parks is a huge achievement even for a much younger adventurer (冒险家). Brad said his grandmother’s physical strength (体力) grew with their trips. For example, his grandma went water rafting (漂流) at 91, with class three rapids and when walking at the New River Gorge National Park in West Virginia, she broke the record by almost a decade!
It wasn’t always like this, however. Joy was so wobbly (不稳的) on her first trip, challenged by her balance. A group of college students clapped their hands when she reached the top of a path they were following.
Joy broke her age limitation (限制) and at the age of 93, she made history as the oldest living person to visit every US National Park. Joy believes it’s the mix of hopefulness, willpower, and the good health that gives her strength.
4. With whom did Joy Ryan visit all the 63 US national parks
A Her grandson. B. Her husband.
C. Her daughter. D. Her student.
5. What does Brad want to show by mentioning Joy Ryan’s water rafting at 91
A. She had a love for traveling.
B. Water rafting is dangerous for the old.
C. There is no age limitation for water rafting.
D. She had developed a strong body from traveling.
6. What is Joy Ryan’s challenge on her first trip
A Her memory. B. Her balance.
C. Her physical strength. D. Her sense of direction.
7. Which of the following can best describe Joy Ryan
A. Brave and hopeful. B. Humorous and outgoing.
C. Hard-working and helpful. D. Thoughtful and self-confident.
C
It happens in every disaster (灾难): For those in need, people often donate (捐赠) things that turn out to be more of a trouble.
Juanita Rilling remembers it happened in 1988 when she was a disaster expert trying to help people suffering from a hurricane (飓风) in Honduras. “One morning I received a call from one of our logistic operators (物流运营商), and he explained to me that there was a plane carrying medical supplies that needed to land,” says Rilling. “But the ground was full, with lots of donations that no one had required. The plane—full of needed supplies—had to find someplace else to go. And it ended up stopping everyone’s plans by about 48 hours, which is important time in a disaster.”
Rilling now runs the Center for International Disaster Information, which is trying to make sure things like that don’t happen again. So when Superstorm Sandy hit, Rilling’s group started a project to encourage money donation. “Even a small donation can make a big difference and can quickly become exactly what people affected by a disaster need most,” Rilling says. But despite this, donators do that over and over. About 60% of the things donated after a disaster couldn’t be used. Often it’s old clothing or food.
Meghan Hara, who deals with kind donations for the American Red Cross, says she knows that some people are careful with giving money. And she doesn’t think that the need to give something concrete (实物) should be completely stopped.
“Part of what people are doing is that they’re helping, and they’re trying to help. What we need to work out is how to effectively deal with that,” Hara says.
8. What caused needed supplies to be put off after the hurricane in 1988
A. Workers on the plane. B. A weather report.
C. Useless donations on the ground. D. The call from the operator.
9. What did Rilling’s group suggest donating when Superstorm Sandy hit
A. Clothing. B. Money. C. Medicine. D. Food.
10. What is Meghan Hara’s attitude towards donating concrete things
A. Supportive. B. Doubtful. C. Uncaring. D. Worried.
11. What might the author continue talking about
A. Studies on natural disasters.
B. The benefits of helping others.
C. Tips on choosing useful donations.
D. The ways of managing people’s donations.
D
Ritz has been teaching for nearly 10 years in a high school where the early graduation rate of the students was just 17%. He discovered a way to connect and intrigue these students, especially the ones who seemed the hardest to reach.
Once, he received a package of flower bulbs (球茎) which he mistakenly thought were onions. He was afraid that they might become weapons (武器) in a classroom fight, so he hid them behind a radiator (暖气片) and forgot about them.
Six weeks later, an angry girl ran after a boy who always made troubles. As usual, Ritz rushed towards them to break up what he thought was about to become a disaster. He saw the boy reach towards the radiator and thought he might have hidden a weapon there. To his surprise, the boy suddenly pulled out a bunch of yellow flowers and gave them to the girl as a peace offering. The girl decided to take the flowers home to her mother and peace came back.
The forgotten bulbs were actually daffodils (黄水仙). The steam from the radiator had forced them into flowers. From such an experience, Ritz realized that if there was power in plants to stop a classroom fight, there must be power in plants to change students’ lives. He turned the moment of growing plants into a green course, a movement that would change his life and the lives of his students. He designed vegetable gardens into part of the school ground and on top of a building.
Ritz’s students now have near-perfect attendance and graduation rates. His efforts have led him to be a great teacher who uses the power of a plant to give a voice to children.
12. What does the underlined word “intrigue” mean in paragraph 1
A. Interest. B. Protect. C. Punish. D. Challenge.
13. What stopped the fight between the boy and the girl
A. The radiator. B. A tasty dish.
C. Some yellow flowers. D. The teacher’s words.
14. How are Ritz’s students affected by his green course
A. They have low attendance. B. They become the hardest to reach.
C. They know how to make weapons. D. They fall in love with learning.
15. What is the best title for the text
A. What a Classroom Needs for a Fight
B Why a Plant Has an Effect on Students
C. How a Teacher Changes His Students
D. How a Teacher Becomes Popular
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Living a healthy life is all about choosing to make healthy choices each day. We’ve put together some good tips for starting a healthy life.
Create specific health goals
When you have specific goals you want to achieve, you’ll be more encouraged to make changes in your life. ____16____. And then you can set smart goals that are specific and measurable to better achieve your success.
____17____
It’s no secret that eating health y food is one of the keys to achieving a healthy life. When you follow a healthy diet, you reduce the risk for heart disease, high blood pressure, and other diseases. More than that, healthy eating can relax you and make you happy.
Drink plenty of water
Just like tasty food, water is necessary to keep your body healthy. Water helps you digest(消化)food, keeps you hydrated(补水), and protects your body. ____18____. This amount can change depending on your age, weight, and physical activity level.
Exercise regularly
Find a type of physical activity that’s enjoyable for you. ____19____. Being active helps you lose weight, improves your cognitive function(认知能力), and lifts your spirits. Experts suggest that adults get at least 150 minutes of exercise each week.
Get enough sleep
A good night’s sleep can help you avoid getting sick, keep a healthy weight, and start a good day. Most adults need at least 7 hours of quality sleep each night. ____20____.
A. Keep a healthy diet
B. Get into shape before school starts
C. Be positive about yourself and your body
D. The good points of physical activity are endless
E. You should know what parts of your life you want to improve
F. Children need from 8 to 13 hours depending on how old they are
G. You should drink about 3.1 L of water a day to stay properly hydrated
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When Liam fell into the sea during a sailing lesson, he had no idea what he was in for. “I was shaking with ___21___,”said Liam in an interview. ___22___, he was wearing a life jacket, but the water was ___23___.
The experience left him wondering if he could ___24___ something that could help people stay warm in water related accidents. The following spring, Liam ___25___ his friend Fraser for a class science project. Together they got the ___26___ of “LifeHeat ”——a self heating life jacket that could one day help someone in a ___27___ situation.
After repeated tests, Liam and Fraser ___28___ calcium chloride -- a chemical (化学品) often used to melt (融化) snow and ice from sidewalks and driveways, which ___29___ the life jacket to remain warm underwater. Then they decided to self test their ____30____ by jumping into the sea. Their first ____31____ did not go as planned. “We put in more calcium chloride than we usually do,” said Liam. “We were starting to overheat!” While it wasn’t the result they expected, the test made Liam and Fraser feel ____32____ .
This year they ____33____ B. C. Science Fairs and won first prize. It was a special moment for Liam and Fraser as they could receive feedback (反馈) from experts to ____34____ their work. They hoped to turn their invention into business. “We believe that this ____35____ will be widely used to save more lives,” said Fraser.
21.
A. anger B. fear C. music D. help
22.
A. Thankfully B. Undoubtedly C. Secretly D. Finally
23.
A. salty B. dirty C. cold D. warm
24.
A. buy B. borrow C. save D. create
25.
A. caught up with B. looked for C. teamed up with D. cared for
26.
A. class B. idea C. exercise D. word
27.
A. famous B. pleasant C. similar D. private
28.
A. gave up B. came across C. cleaned up D. went across
29.
A. allowed B. warned C. invited D. accepted
30.
A. trade B. mark C. agreement D. invention
31.
A. rule B. race C. try D. sport
32.
A. hopeful B. nervous C. strange D. lonely
33.
A. failed B. entered C. managed D. prepared
34.
A. lead B. copy C. record D. improve
35.
A. product B. lesson C. machine D. method
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
For the last two weeks, 32 women’s football teams have been playing in stadiums (体育场) across Australia and New Zealand as part of the FIFA Women’s World Cup. Along the way, there have been some ___36___(excite) matches, along with several surprises. Now there are only eight teams ___37___(leave).
This is the ___38___(nine) Women’s World Cup. The competition ___39___(begin) in 1991 and is held every four years. For the first time ever, the competition is being hosted ___40___more than one country. The first match took place in New Zealand. The final match will___41___ (hold) at Stadium Australia in Melbourne on August 20.
In another change, this year, for the first time ever, 32 teams were invited to compete. In the past, there were only 24 teams. For the eight ___42___(country), this was the first time they’d ever made it into the World Cup.
Some people criticized (批评) the move, saying the new teams were too weak. But several teams ___43___ were included for the first time performed (表现) very well even beating teams that were expected ___44___ (do) much better. Morocco beat both South Korea ___45___Colombia. Morocco is the only one of the new teams to make it into the final 16 teams in the competition.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是校英文报Learning English栏目的编辑Martin,高一学生李华发邮件向你诉说英语学习方面的困难。请你给他回信,内容包括:
1. 给予安慰;
2. 提供建议;
3. 表达期待。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Li Hua,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Martin
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was a beautiful day for sightseeing. We were a group of students just out for some fun. The weather was perfect for a picnic, so when lunch time came, we set our sights on a small park. Since we all had different things to buy, we decided to get what each of us wanted, and meet back on the grass in a few minutes.
When my friend Joy headed for a hot dog shop, I decided to go with her. We watched the seller put together the perfect hot dog, just the way we wanted it. But when we took out our money to pay the bill, the seller surprised us.
“You are the first customers to visit, and the first order is given to you for free,” he said.
After we thanked him, we joined our friends in the park, and dug into our food. But as we talked and ate, I was distracted (分心) by a man sitting alone nearby, looking at us. I could tell that he hadn’t showered for days. Another homeless person, I thought, like all the others you see in cities. I didn’t pay much more attention than that.
After we finished eating, we packed our lunch bags and prepared to throw them away.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Suddenly a strong voice came from that homeless person.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Joy asked me to wait for her for a minute and ran to the hot dog shop.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2023~2024学年度上学期高一期末联考试卷
英 语
考生注意:
1. 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。
2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。
3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。
4. 本卷命题范围:人教版必修第一册。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. At a library. B. At home. C. At a restaurant.
2. What does the man ask the woman to do
A. Put on a coat. B. Drink some hot water. C. Close the window.
3. What are the speakers mainly talking about
A. The air. B. The trees. C. Some factories.
4. What is the probable relationship between the speakers
A. Guide and tourist. B. Teacher and student. C. Interviewer and interviewee.
5. When does the man suggest leaving
A. At 4:30 pm. B. At 5:30 pm. C. At 6:30 pm.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Why doesn’t the woman open the window
A. It is still broken.
B. She was too busy to notice.
C. She likes keeping it closed.
7. What does the man say about his room
A. It is clean. B. It is small. C. It is dark.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What can’t the man stand
A. The messy room. B. The rules of smoking. C. The long meeting.
9. How does the man feel about the working plan
A. Worried. B. Satisfied. C. Bored.
10. What does the woman suggest doing
A. Having a discussion. B. Drinking some coffee. C. Smoking.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Why did the woman buy lots of foods
A. They were on sale. B. They were fresh. C. She got a raise.
12. How does the woman ask the man to go back
A. By train. B. By taxi. C. By bus.
13. Where are the speakers
A. In an office. B. In a bookstore. C. In a supermarket.
听第9段材料,回答第14至16题。
14 What is the man
A. A student. B. A professor. C. A reporter.
15. What is the man’s hobby
A. Studying space. B. Reading books. C. Collecting coins.
16. How does the man usually get his coins
A. He buys them from others.
B. He receives them from his uncle.
C. He gets them from the bank.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Which restaurant is on the third floor
A. The Tokyo Restaurant. B. The Noodle House. C. The Golden Dragon.
18. What are the waiters in the Roma House like
A. They are humorous. B. They are very kind. C. They are a little serious.
19. On which floor can you enjoy the Beijing Duck in the shopping center
A. The fifth. B. The fourth. C. The third.
20. What is the speaker doing
A. Doing a research. B. Calling for support. C. Introducing places to eat.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Four Best Online English Courses
Udemy: English for Beginners
This 77-hour course is among the bestselling courses. The design based on real need makes it easy to adapt to even the busiest schedules. It opens to students with no knowledge of the language. Learners will become good enough to speak clearly and confidently and understand the language well enough to follow movies and TV.
Price: $109
Time to complete: 20 weeks
Coursera: English for Career Development
Coursera is supported by the US Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs’ office of English learning. Coursera teaches English for business skills like job searching, resumes and interviewing. Learners can start at any time.
Price: $100
Time to complete: 40 weeks
Alison: English for Career Development
This self-paced (自定进度的) course takes a unique approach to teaching business English. English language learners learn the basics of searching, applying, and interviewing for jobs in the United States. Though all parts of the course are free, certification costs $30 and is available only to those who receive 80 percent or higher on their assessments (认证).
Price: Free
Time to complete: Self-paced
Perfectly Spoken: English for Daily Use
This course helps non-locals with the kinds of English used on the street and on vacation. It covers common expressions, such as what to say when meeting and greeting people, and how to express feelings. The course includes the language used when traveling, ordering at a restaurant, and during the United Kingdom holidays.
Price: $90
Time to complete: 36 weeks
1. How much should learners pay for Udemy
A. $30. B. $90. C. $100. D. $109.
2. What do Coursera and Alison have in common
A. They are free of charge.
B. They must be finished in 40 weeks.
C. They focus on business English.
D. They are suitable for pupils.
3. Which course attracts non-locals who want to learn daily English
A. Perfectly Spoken. B. Coursera. C. Alison. D. Udemy.
【答案】1. D 2. C 3. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了四门最佳在线英语课程的相关情况。
【1题详解】
细节理解题。由Udemy: English for Beginners中“Price: $109 (价格:109美元)”可知,学习者应该为Udemy支付109美元。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。由Coursera: English for Career Development中“Coursera teaches English for business skills like job searching, resumes and interviewing. (Coursera教授求职、简历和面试等商务技能的英语)”和Alison: English for Career Development中“This self-paced (自定进度的) course takes a unique approach to teaching business English. (这门自学课程采用了一种独特的方法来教授商务英语)”可知,Coursera和Alison的共同点在于它们专注于商务英语。故选C项。
【3题详解】
细节理解题。由Perfectly Spoken: English for Daily Use中“This course helps non-locals with the kinds of English used on the street and on vacation. (本课程帮助非本地人学习街头和度假时使用的英语)”可知,Perfectly Spoken这门课程吸引了想学习日常英语的非本地人。故选A项。
B
By the time Joy Ryan, a US grandma, turned 85, she had never seen the ocean or mountains. For Joy, trips to the local fishing area with her husband were about the farthest place she had ever gone, even if she loved watching the Travel Channel.
But one day Joy’s grandson, Brad Ryan, discovered that he and his grandma had a common interest in their love for traveling, when they began to visit the American great outdoors together.
Brad said, “When I learned my grandma had never seen the great wildernesses of America—deserts, mountains and oceans, I thought there was something I needed to do.” It was after taking his grandma out of Ohio on a visit to the Great Smoky Mountains National Park that he came up with the idea of visiting all the 63 US national parks with her to create inspiring memories.
Going to all the 63 US National Parks is a huge achievement even for a much younger adventurer (冒险家). Brad said his grandmother’s physical strength (体力) grew with their trips. For example, his grandma went water rafting (漂流) at 91, with class three rapids and when walking at the New River Gorge National Park in West Virginia, she broke the record by almost a decade!
It wasn’t always like this, however. Joy was so wobbly (不稳的) on her first trip, challenged by her balance. A group of college students clapped their hands when she reached the top of a path they were following.
Joy broke her age limitation (限制) and at the age of 93, she made history as the oldest living person to visit every US National Park. Joy believes it’s the mix of hopefulness, willpower, and the good health that gives her strength.
4. With whom did Joy Ryan visit all the 63 US national parks
A. Her grandson. B. Her husband.
C. Her daughter. D. Her student.
5. What does Brad want to show by mentioning Joy Ryan’s water rafting at 91
A. She had a love for traveling.
B. Water rafting is dangerous for the old.
C. There is no age limitation for water rafting.
D. She had developed a strong body from traveling.
6. What is Joy Ryan’s challenge on her first trip
A. Her memory. B. Her balance.
C. Her physical strength. D. Her sense of direction.
7. Which of the following can best describe Joy Ryan
A. Brave and hopeful. B. Humorous and outgoing.
C. Hard-working and helpful. D. Thoughtful and self-confident.
【答案】4. A 5. D 6. B 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了美国老奶奶Joy Ryan,在孙子的陪伴下游览美国全部63个国家公园的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第三段中“It was after taking his grandma out of Ohio on a visit to the Great Smoky Mountains National Park that he came up with the idea of visiting all the 63 US national parks with her to create inspiring memories. (在带着奶奶离开俄亥俄州参观大烟山国家公园后,他萌生了和奶奶一起游览美国全部63个国家公园的想法,以创造激动人心的回忆。)”可知,Joy Ryan和她的孙子一起参观了美国所有63个国家公园。故选A项。
【5题详解】
推理判断题。根据第四段中“Brad said his grandmother’s physical strength (体力) grew with their trips. For example, his grandma went water rafting (漂流) at 91, with class three rapids and when walking at the New River Gorge National Park in West Virginia, she broke the record by almost a decade! (Brad说他奶奶的体力随着他们的旅行而增长。例如,他的祖母在91岁时去泛舟,在三级急流中行走,当她在西弗吉尼亚州的新河峡国家公园行走时,她打破了将近十年的记录!)”可知,Brad是通过例子证明旅行使奶奶Joy Ryan锻炼出了强壮的身体。故选D项。
【6题详解】
细节理解题。根据第五段中“Joy was so wobbly (不稳的) on her first trip, challenged by her balance. (Joy第一次旅行时身体摇摇晃晃,平衡受到了挑战。)”可知,Joy Ryan 第一次旅行的挑战是平衡性。故选B项。
【7题详解】
推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段“Joy broke her age limitation(限制) and at the age of 93, she made history as the oldest living person to visit every US National Park. Joy believes it’s the mix of hopefulness, willpower, and the good health that gives her strength. (Joy打破了她的年龄限制,在93岁高龄,她创造了历史作为最长寿的人参观每一个美国国家公园。Joy相信是希望、意志力和健康的结合给了她力量。)”可知,Joy Ryan是勇敢且满怀希望的。故选A项。
C
It happens in every disaster (灾难): For those in need, people often donate (捐赠) things that turn out to be more of a trouble.
Juanita Rilling remembers it happened in 1988 when she was a disaster expert trying to help people suffering from a hurricane (飓风) in Honduras. “One morning I received a call from one of our logistic operators (物流运营商), and he explained to me that there was a plane carrying medical supplies that needed to land,” says Rilling. “But the ground was full, with lots of donations that no one had required. The plane—full of needed supplies—had to find someplace else to go. And it ended up stopping everyone’s plans by about 48 hours, which is important time in a disaster.”
Rilling now runs the Center for International Disaster Information, which is trying to make sure things like that don’t happen again. So when Superstorm Sandy hit, Rilling’s group started a project to encourage money donation. “Even a small donation can make a big difference and can quickly become exactly what people affected by a disaster need most,” Rilling says. But despite this, donators do that over and over. About 60% of the things donated after a disaster couldn’t be used. Often it’s old clothing or food.
Meghan Hara, who deals with kind donations for the American Red Cross, says she knows that some people are careful with giving money. And she doesn’t think that the need to give something concrete (实物) should be completely stopped.
“Part of what people are doing is that they’re helping, and they’re trying to help. What we need to work out is how to effectively deal with that,” Hara says.
8. What caused needed supplies to be put off after the hurricane in 1988
A. Workers on the plane. B. A weather report.
C. Useless donations on the ground. D. The call from the operator.
9. What did Rilling’s group suggest donating when Superstorm Sandy hit
A. Clothing. B. Money. C. Medicine. D. Food.
10. What is Meghan Hara’s attitude towards donating concrete things
A. Supportive. B. Doubtful. C. Uncaring. D. Worried.
11. What might the author continue talking about
A. Studies on natural disasters.
B. The benefits of helping others.
C. Tips on choosing useful donations.
D. The ways of managing people’s donations.
【答案】8. C 9. B 10. A 11. D
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章谈论了在救灾时,如何进行有效的捐赠。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段中“But the ground was full, with lots of donations that no one had required. The plane—full of needed supplies—had to find someplace else to go. And it ended up stopping everyone’s plans by about 48 hours, which is important time in a disaster. (但是场地是满的,有很多没有人需要的捐款。这架满载所需物资的飞机不得不找其他地方去。结果导致每个人的计划延迟了大约48小时,这在灾难中是非常重要的时间。)”可知,场地上的没用的捐赠物造成装载有应急物资的飞机无法降落,导致所需供应被推迟。故选C项。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段中“So when Superstorm Sandy hit, Rilling’s group started a project to encourage money donation. (因此,当飓风Sandy来袭时,Rilling的团队启动了一个鼓励捐款的项目。)”可知,当飓风来袭时,Rilling的团队建议人们捐赠钱。故选B项。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段中“And she doesn’t think that the need to give something concrete(实物) should be completely stopped. (她认为需要给予具体的东西不应该完全停止。)”可知,Meghan Hara对人们捐赠实物是支持的。故选A项。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段中“What we need to work out is how to effectively deal with that. (我们需要解决的是如何有效地处理这个问题。)”可知,作者可能继续讨论管理人们捐赠的方式。故选D项。
D
Ritz has been teaching for nearly 10 years in a high school where the early graduation rate of the students was just 17%. He discovered a way to connect and intrigue these students especially the ones who seemed the hardest to reach.
Once, he received a package of flower bulbs (球茎) which he mistakenly thought were onions. He was afraid that they might become weapons (武器) in a classroom fight, so he hid them behind a radiator (暖气片) and forgot about them.
Six weeks later, an angry girl ran after a boy who always made troubles. As usual, Ritz rushed towards them to break up what he thought was about to become a disaster. He saw the boy reach towards the radiator and thought he might have hidden a weapon there. To his surprise, the boy suddenly pulled out a bunch of yellow flowers and gave them to the girl as a peace offering. The girl decided to take the flowers home to her mother and peace came back.
The forgotten bulbs were actually daffodils (黄水仙). The steam from the radiator had forced them into flowers. From such an experience, Ritz realized that if there was power in plants to stop a classroom fight, there must be power in plants to change students’ lives. He turned the moment of growing plants into a green course, a movement that would change his life and the lives of his students. He designed vegetable gardens into part of the school ground and on top of a building.
Ritz’s students now have near-perfect attendance and graduation rates. His efforts have led him to be a great teacher who uses the power of a plant to give a voice to children.
12. What does the underlined word “intrigue” mean in paragraph 1
A. Interest. B. Protect. C. Punish. D. Challenge.
13. What stopped the fight between the boy and the girl
A. The radiator. B. A tasty dish.
C. Some yellow flowers. D. The teacher’s words.
14. How are Ritz’s students affected by his green course
A. They have low attendance. B. They become the hardest to reach.
C. They know how to make weapons. D. They fall in love with learning.
15. What is the best title for the text
A. What a Classroom Needs for a Fight
B. Why a Plant Has an Effect on Students
C. How a Teacher Changes His Students
D. How a Teacher Becomes Popular
【答案】12. A 13. C 14. D 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了被Ritz遗忘的黄水仙花平息了学生间的冲突,由此Ritz想到了开设绿色种植课程,这门课提高了学生的学习兴趣,增加了其出勤率和毕业率。
【12题详解】
词义猜测题。根据画线词前“He discovered a way to connect...(他发现了一种关联和……这些学生)”可知,Ritz发现了一种方法可以把这些学生关联起来,结合画线词后的 “...especially the ones who seemed the hardest to reach.(……尤其是那些看起来最难接触的学生。)”可知,他找到的方法应该是可以把这些学生关联起来,尤其是那些不易接触的学生,分析句子结构可知,划线单词与“关联”为并列关系,结合尾段中的“Ritz’s students now have near-perfect attendance and graduation rates. (Ritz的学生现在有近乎完美的出勤率和毕业率。)”可知,Ritz的学生出勤率和毕业率近乎完美,由此可推断,Ritz应该是找到了方法能够让学生喜欢上了学习,所以画线单词与“interest(使感兴趣)”的意思最为接近。故选A项。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段中的“To his surprise, the boy suddenly pulled out a bunch of yellow flowers and gave them to the girl as a peace offering. The girl decided to take the flowers home to her mother and peace came back. (令他惊讶的是,男孩突然抽出一束黄色的花,送给女孩作为和平的礼物。女孩决定把花带回家给妈妈,平静又回来了。)”可知,男孩抽出一束花送给女孩作为和平的礼物,战争结束,由此可知,男孩和女孩之间的打闹是被Ritz遗忘的黄水仙花平息的。故选C项。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段“Ritz’s students now have near-perfect attendance and graduation rates. His efforts have led him to be a great teacher who uses the power of a plant to give a voice to children. (Ritz的学生现在有近乎完美的出勤率和毕业率。他的努力使他成为一名伟大的老师,他利用植物的力量为孩子们发声。)”可知,Ritz开设的绿色种植课程使得他的学生出勤率和毕业率近乎完美,由此可知,他的绿色种植课程提高了学生的学习兴趣。故选D项。
【15题详解】
主旨大意题。根据首段中的“He discovered a way to connect and intrigue these students, especially the ones who seemed the hardest to reach. (他发现了一种关联和吸引这些学生的方法,尤其是那些看起来最难接触的学生。)”可知,Ritz找到了一种可以关联和吸引学生的方法,结合下文中介绍的Ritz是如何发现的这种方法以及这种方法是什么,以及尾段“Ritz’s students now have near-perfect attendance and graduation rates. (Ritz的学生现在有近乎完美的出勤率和毕业率。)”可知,Ritz所发现的方法改变了学生,综合以上信息,本文主要讲述了被Ritz遗忘的黄水仙花平息了学生间的冲突,由此Ritz想到了开设绿色种植课程,这门课提高了学生的学习兴趣,增加了其出勤率和毕业率,所以题目“老师如何改变他的学生”与本文的内容一致,且可以概括全文的主题,可以作为本文的最佳标题。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Living a healthy life is all about choosing to make healthy choices each day. We’ve put together some good tips for starting a healthy life.
Create specific health goals
When you have specific goals you want to achieve, you’ll be more encouraged to make changes in your life. ____16____. And then you can set smart goals that are specific and measurable to better achieve your success.
____17____
It’s no secret that eating health y food is one of the keys to achieving a healthy life. When you follow a healthy diet, you reduce the risk for heart disease, high blood pressure, and other diseases. More than that, healthy eating can relax you and make you happy.
Drink plenty of water
Just like tasty food, water is necessary to keep your body healthy. Water helps you digest(消化)food, keeps you hydrated(补水), and protects your body. ____18____. This amount can change depending on your age, weight, and physical activity level.
Exercise regularly
Find a type of physical activity that’s enjoyable for you. ____19____. Being active helps you lose weight, improves your cognitive function(认知能力), and lifts your spirits. Experts suggest that adults get at least 150 minutes of exercise each week.
Get enough sleep
A good night’s sleep can help you avoid getting sick, keep a healthy weight, and start a good day. Most adults need at least 7 hours of quality sleep each night. ____20____.
A. Keep a healthy diet
B. Get into shape before school starts
C. Be positive about yourself and your body
D. The good points of physical activity are endless
E. You should know what parts of your life you want to improve
F. Children need from 8 to 13 hours depending on how old they are
G. You should drink about 3.1 L of water a day to stay properly hydrated
【答案】16. E 17. A 18. G 19. D 20. F
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些开始健康生活的好建议。
【16题详解】
根据本节小标题“Create specific health goals (创建特定的健康目标)”及空前“When you have specific goals you want to achieve, you’ll be more encouraged to make changes in your life. (当你有了想要实现的特定目标时,你会被鼓励在生活中做出改变)”和下文“And then you can set smart goals that are specific and measurable to better achieve your success.(然后你可以设定具体的、可衡量的目标,以更好地实现你的成功)”可知,想要在生活做出改变,首先要知道自己想改善哪些方面,然后再设定具体的、可衡量的目标。E项“You should know what parts of your life you want to improve (你应该知道你想改善生活的哪些方面)”能承上启下,符合题意。故选E。
【17题详解】
根据本节下文,尤其是“It’s no secret that eating health y food is one of the keys to achieving a healthy life. When you follow a healthy diet, you reduce the risk for heart disease, high blood pressure, and other diseases.(众所周知,吃健康食品是实现健康生活的关键之一。当你遵循健康饮食,你可以降低患心脏病、高血压和其他疾病的风险)”可知,本段主要讲述健康饮食。A项“Keep a healthy diet (坚持健康的日常饮食)”适合作本节小标题。故选A。
【18题详解】
根据本节小标题“Drink plenty of water (多喝水)”及空后“This amount can change depending on your age, weight, and physical activity level. (这个数量可能会根据你的年龄、体重和体育活动水平而变化。)”推知,空处陈述了喝水的量。G项“You should drink about 3.1 L of water a day to stay properly hydrated (你每天需饮水约3.1升以补充体内水分)”能承上启下,符合题意。故选G。
【19题详解】
根据空后“Being active helps you lose weight, improves your cognitive function(认知能力), and lifts your spirits. (积极运动可以帮助你减肥,提高你的认知能力,振奋你的精神。)”推知,体育运动有很多好处。D项“The good points of physical activity are endless (体育活动的好处不胜枚举)”符合。故选D。
【20题详解】
根据本节小标题“Get enough sleep (保证充足的睡眠)”及空前“Most adults need at least 7 hours of quality sleep each night. (大多数成年人每晚至少需要7小时的优质睡眠。)”推知,空处很有可能陈述相对于成人来说,小孩每天所需要的睡眠时长。F项“Children need from 8 to 13 hours depending on how old they are (小孩因年龄差异,所需的睡眠时间为8至13小时)”能承上启下,符合题意。故选F。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
When Liam fell into the sea during a sailing lesson, he had no idea what he was in for. “I was shaking with ___21___,”said Liam in an interview. ___22___, he was wearing a life jacket, but the water was ___23___.
The experience left him wondering if he could ___24___ something that could help people stay warm in water related accidents. The following spring, Liam ___25___ his friend Fraser for a class science project. Together they got the ___26___ of “LifeHeat ”——a self heating life jacket that could one day help someone in a ___27___ situation.
After repeated tests, Liam and Fraser ___28___ calcium chloride -- a chemical (化学品) often used to melt (融化) snow and ice from sidewalks and driveways, which ___29___ the life jacket to remain warm underwater. Then they decided to self test their ____30____ by jumping into the sea. Their first ____31____ did not go as planned. “We put in more calcium chloride than we usually do,” said Liam. “We were starting to overheat!” While it wasn’t the result they expected, the test made Liam and Fraser feel ____32____ .
This year they ____33____ B. C. Science Fairs and won first prize. It was a special moment for Liam and Fraser as they could receive feedback (反馈) from experts to ____34____ their work. They hoped to turn their invention into business. “We believe that this ____35____ will be widely used to save more lives,” said Fraser.
21.
A. anger B. fear C. music D. help
22.
A. Thankfully B. Undoubtedly C. Secretly D. Finally
23.
A. salty B. dirty C. cold D. warm
24.
A. buy B. borrow C. save D. create
25.
A. caught up with B. looked for C. teamed up with D. cared for
26.
A. class B. idea C. exercise D. word
27.
A. famous B. pleasant C. similar D. private
28.
A. gave up B. came across C. cleaned up D. went across
29.
A. allowed B. warned C. invited D. accepted
30.
A. trade B. mark C. agreement D. invention
31.
A. rule B. race C. try D. sport
32.
A. hopeful B. nervous C. strange D. lonely
33.
A. failed B. entered C. managed D. prepared
34.
A. lead B. copy C. record D. improve
35.
A. product B. lesson C. machine D. method
【答案】21. B 22. A 23. C 24. D 25. C 26. B 27. C 28. B 29. A 30. D 31. C 32. A 33. B 34. D 35. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一对朋友——利亚姆和弗雷泽发明自热式救生衣的过程。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:“我吓得发抖,”利亚姆在接受采访时说。A. anger生气;B. fear害怕;C. music音乐;D. help帮助。根据前文“he had no idea what he was in for”及“I was shaking”可知,他当时在水里很害怕。故选B项。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:幸运的是,他穿着救生衣,但水很冷。A. Thankfully感激地;B. Undoubtedly毫无疑问地;C. Secretly秘密地;D. Finally最终。根据后文“he was wearing a life jacket”可知,虽然他感到害怕,但穿着救生衣,没有生命危险,很幸运。故选A项。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:幸运的是,他穿着救生衣,但水很冷。A. salty咸的;B. dirty脏的;C. cold冷的;D. warm温暖的。根据后文“The experience left him wondering if he could ___4___something that could help people stay warm in water related accidents.”可知,这次他体验到了冰冷的海水促使他之后的发明。故选C项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:这次经历让他想知道他是否能创造出一种能帮助人们在与水有关的事故中保持温暖的东西。A. buy买;B. borrow借入;C. save节约;D. create创造。根据后文“something that could help people stay warm in water related accidents”可知,他想创造能让人在水里保温的东西。故选D项。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:第二年春天,利亚姆和他的朋友弗雷泽合作完成了一个班级科学项目。A. caught up with赶上;B. looked for寻找;C. teamed up with与……合作;D. cared for关心。根据后文“his friend Frase”可知,他与朋友合作。故选C项。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们一起想出了“LifeHeat”的主意,这是一种可以自我加热的救生衣,有朝一日可以帮助处于类似情况的人。A. class班级;B. idea想法;C. exercise练习;D. word单词,言语。根据后文“of “LifeHeat ”-- a self heating life jacket”可知,这是一个关于可以自我加热救生衣的创意想法。故选B项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:A. famous著名的;B. pleasant愉悦的;C. similar相似的;D. private个人的。根据前文“The experience left him wondering if he could ___4___something that could help people stay warm in water related accidents.”可知,他们希望这种救生衣未来能够帮助那些困在冰冷的水的人,就像利亚姆在航帆课遇到的情况那样。 故选C项。
【28题详解】
考查动词短语辨析。句意:经过反复测试,利亚姆和弗雷泽发现了氯化钙。A. gave up放弃;B. came across遇见,发现;C. cleaned up清洁;D. went across穿过。根据后文“calcium chloride”可知,经过多次测试,他们发现了一种有用的化学物。故选B项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:经过反复测试,利亚姆和弗雷泽发现了氯化钙,这种化学物质通常用于融化人行道和车道上的冰雪,它能使救生衣在水下保持温暖。A. allowed允许;B. warned警告;C. invited邀请;D. accepted接受。根据后文“the life jacket to remain warm underwater”可知,这种化学物能使救生衣在水下保持温暖。故选A项。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:然后,他们决定跳进海里来自测他们的发明。A. trade贸易;B. mark分数;C. agreement同意;D. invention发明。根据前文“which ___9___the life jacket to remain warm underwate”可知,他们发现了能使救生衣在水下保持温暖的化学物,成功发明了自热救生衣,之后需要在海水里测验他们的发明。故选D项。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们的第一次尝试没有按计划进行。A. rule规则;B. race比赛;C. try尝试;D. sport运动。根据前文“Then they decided to self test”可知,他们的第一次海水测验没有按计划进行。故选C项。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然这不是他们期望的结果,但测试让利亚姆和弗雷泽感到充满希望。A. hopeful有希望的;B. nervous紧张的;C. strange奇怪的;D. lonely孤独的。根据前文“We were starting to overheat”及“While”可知,虽然测试没有按计划进行,但说明他们的发明是可行的,所以他们充满希望。故选A项。
【33题详解】
考查动词词义辨析句意:今年他们参加了B.C.科学博览会并获得了一等奖。A. failed失败;B. entered进入;C. managed管理;D. prepared准备。根据后文“B. C. Science Fairs and won first prize”可知,他们参加了B.C.科学博览会。故选B项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:这对利亚姆和弗雷泽来说是一个特殊的时刻,因为他们可以从专家那里得到反馈以改进他们的工作。A. lead带领;B. copy复制;C. record记录;D. improve改善。根据前文“they could receive feedback from experts”可知,专家的反馈有助于他们改善救生衣的设计。故选D项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们相信,该产品将被广泛应用,挽救更多的生命。A. product产品;B. lesson教训;C. machine机器;D. method方法。根据前文“They hoped to turn their invention into business”可知,他们希望该发明能够进入市场,成为能够挽救生命的产品。故选A项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
For the last two weeks, 32 women’s football teams have been playing in stadiums (体育场) across Australia and New Zealand as part of the FIFA Women’s World Cup. Along the way, there have been some ___36___(excite) matches, along with several surprises. Now there are only eight teams ___37___(leave).
This is the ___38___(nine) Women’s World Cup. The competition ___39___(begin) in 1991 and is held every four years. For the first time ever, the competition is being hosted ___40___more than one country. The first match took place in New Zealand. The final match will___41___ (hold) at Stadium Australia in Melbourne on August 20.
In another change, this year, for the first time ever, 32 teams were invited to compete. In the past, there were only 24 teams. For the eight ___42___(country), this was the first time they’d ever made it into the World Cup.
Some people criticized (批评) the move, saying the new teams were too weak. But several teams ___43___ were included for the first time performed (表现) very well even beating teams that were expected ___44___ (do) much better. Morocco beat both South Korea ___45___Colombia. Morocco is the only one of the new teams to make it into the final 16 teams in the competition.
【答案】36. exciting
37. left 38. ninth
39. began 40. by##in
41. be held
42. countries
43. which##that
44. to do 45. and
【解析】
【导语】这是一篇新闻稿。文章介绍作为国际足联女子世界杯的一部分,32支女子足球队过去两周在澳大利亚和新西兰的体育场进行了比赛。
【36题详解】
考查形容词。句意:一路上,有一些激动人心的比赛,还有一些惊喜。分析句子可知,此空应填形容词作定语,修饰名词matches,exciting“令人激动的”符合句意。故填exciting。
【37题详解】
考查非谓语。句意:现在只剩下八支队伍了。分析句子可知,此空应填非谓语,eight teams和leave被动关系,再由句意可知,此空应用过去分词作后置定语。故填left。
【38题详解】
考查序数词。句意:这是第九届女子世界杯。分析句子可知,这里表示“第九届女子世界杯”,所以此空应填序数词。故填ninth。
【39题详解】
考查时态。句意:比赛始于1991年,每四年举行一次。分析句子可知,此空应填谓语动词,The competition与begin为主动关系,再由in 1991可知,这里应用一般过去时。故填began。
【40题详解】
考查介词。句意:这是有史以来第一次由一个以上的国家主办比赛。分析句子可知,此空应填介词,可以表示“被一个以上的国家主办比赛”或者“在一个以上的国家主办比赛”,均符合句意。故填by/in。
【41题详解】
考查时态语态。句意:决赛将于8月20日在墨尔本的澳大利亚体育场举行。分析句子可知,此空应填谓语动词,The final match与hold为被动关系,结合空前will可知,这里应用被动语态的一般将来时。故填be held。
【42题详解】
考查名词复数。句意:对于这八个国家来说,这是他们第一次进入世界杯。由eight 可知,此空应填可数名词复数形式,在本句中作主语。故填countries。
【43题详解】
考查定语从句。句意:但首次入选的几支球队表现非常好,甚至击败了本应表现更好的球队。分析句子可知,这里考查定语从句,先行词为several teams,为物,在从句中作主语,应用关系代词which/that引导句子。故填which/that。
【44题详解】
考查非谓语。句意:但首次入选的几支球队表现非常好,甚至击败了本应表现更好的球队。分析句子可知,这里考查be expected to do表“被期望做……”,为固定搭配。故填to do。
【45题详解】
考查连词。句意:摩洛哥队击败了韩国队和哥伦比亚队。分析句子可知,这里考查both...and表“(两者)都”,为固定搭配。故填and。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是校英文报Learning English栏目的编辑Martin,高一学生李华发邮件向你诉说英语学习方面的困难。请你给他回信,内容包括:
1. 给予安慰;
2. 提供建议;
3. 表达期待。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Li Hua,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Martin
【答案】Dear Li Hua,
I’m sorry to learn that you have some difficulty in learning English. There are many ways to help you. Here are my suggestions.
First of all, I suggest you reading English words, sentences and short articles aloud every morning. Besides, it is suggested that you read a variety of books after school. Finally, you should use as much English as possible in various aspects.
If you hold on to your dream and study hard, I’m sure you will be successful in your English learning some day.
Yours,
Martin
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给李华回信给予安慰并提出关于英语学习方面的建议以及表达期待。
【详解】1.词汇积累
困难: difficulty→ trouble
此外:besides→ what’s more
建议:suggest→advise
各种各样的:various→ a variety of
2.句式拓展
主动语态变被动语态
原句:First of all, I suggest you reading English words, sentences and short articles aloud every morning.
拓展句:First of all, you are suggested reading English words, sentences and short articles aloud every morning.
【点睛】【高分句型1】 I’m sorry to learn that you have some difficulty in learning English.(运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】Besides, it is suggested that you read a variety of books after school. (运用了it作形式主语,that引导的主语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It was a beautiful day for sightseeing. We were a group of students just out for some fun. The weather was perfect for a picnic, so when lunch time came, we set our sights on a small park. Since we all had different things to buy, we decided to get what each of us wanted, and meet back on the grass in a few minutes.
When my friend Joy headed for a hot dog shop, I decided to go with her. We watched the seller put together the perfect hot dog, just the way we wanted it. But when we took out our money to pay the bill, the seller surprised us.
“You are the first customers to visit, and the first order is given to you for free,” he said.
After we thanked him we joined our friends in the park, and dug into our food. But as we talked and ate, I was distracted (分心) by a man sitting alone nearby, looking at us. I could tell that he hadn’t showered for days. Another homeless person, I thought, like all the others you see in cities. I didn’t pay much more attention than that.
After we finished eating, we packed our lunch bags and prepared to throw them away.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Suddenly, a strong voice came from that homeless person.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Joy asked me to wait for her for a minute and ran to the hot dog shop.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Suddenly, a strong voice came from that homeless person. He said, “Excuse me, would you mind sparing a meal for a hungry soul ” His words struck a chord in my heart, reminding me of the privilege and abundance that I often take for granted. Feeling a mix of guilt and compassion, I turned to face him. As we talked, I discovered that he was once an accomplished musician, full of dreams and aspirations. It was disheartening to hear how circumstances had pushed him to this point of desperation.
Joy asked me to wait for her for a minute and ran to the hot dog shop. She returned with an extra hot dog and a bottle of water in her hands. She handed them to the homeless man with a warm smile. His eyes sparkled with appreciation as he accepted the food. As I watched the exchange, a wave of realization washed over me. This encounter was more than just a random act of kindness; it was a reminder of the power we hold to make a difference in someone's life. I felt a renewed sense of empathy and the urge to do more.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,文章主要描述了一群学生在一个美丽的天气里外出游玩。他们决定一起去一个小公园野餐,但在前往公园的路上,主人公注意到一个衣衫褴褛的流浪汉在注视着他们。尽管主人公并没有特别留意,但这个情景一直在他心中挥之不去。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“突然,那个流浪汉传来一个强烈的声音。”可知第一段可描写流浪汉想要一些吃的,作者通过对话了解了流浪汉的一些情况。
②由第二段首句内容“Joy让我等她一分钟,然后跑到热狗店。”可知流浪汉得到了食物。
2.续写线索:要求食物——交流——等一分钟——热狗和水——赞赏——感悟
3.词汇激活
行为类
①递:handed/gave/passed/delivered
②看:watched/observed/witnessed/monitored
③接受:accepted/received/took/acknowledged
情绪类
①同情:compassion/sympathy/empathy
②感激:appreciation/gratitude/thankfulness
【点睛】[高分句型1]. It was disheartening to hear how circumstances had pushed him to this point of desperation.(运用了It作形式主语)
[高分句型2]. As we talked, I discovered that he was once an accomplished musician, full of dreams and aspirations.(运用了As引导的时间状语从句)