滨海新区2023-2024学年度第一学期期末检测试卷
高一年级英语
本试卷分为第I卷(听力)、第Ⅱ卷(选择题)、第Ⅲ卷(非选择题) 三部分。第I卷为第1页至第2页, 第Ⅱ卷为第3页至第10页, 第 卷为 第11页至第12页。试卷满分150分。考试时间100分钟。
第I 卷 听 力
第 一 部分听力(共两节, 满分30分)
第一节(共5小题:每小题2分, 满分10分)
听下面五段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A 、B 、C 三 个选项中选出一个最佳选项, 并标在试卷的相应位置。所完每段对话后, 你将 有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How many cities did the man visit
A. 3. B. 4. C. 5.
2. When will the man most probably meet Mr. Huang
A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday.
3. What do we learn from the conversation
A. It is still raining now.
B. It has stopped raining now.
C. It will be rainy in the following days.
4. How much does the man have to borrow from the woman
A. $15. 50. B. $5. 15. C. $S. S0.
5. What do we know about Tony
A. He teaches others to swim.
B. He can swim now.
C. He doesn’t know how to swim.
第二节(共10小题;每小题2分, 满分20分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题, 从题中所给的A 、B 、C 三 个选项中选出一个最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段材料前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5. 秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段对话, 回答第6至第8三个小题。
6. Why did the woman come back so late
A. She had to prepare a report.
B. She attended a meeting with her boss.
C. She made some juice in her office.
7. What’s the relationship between the two speakers
A. Boss and secretary B. Teacher and student. C. Wife and husband.
8. What do we know about the woman
A. She is tired. B. She is hungry. C. She is ill.
听下面一段对话, 回答第9至第11三个小题。
9. What does the man think of the jeans
A. They are too big. B. They are very cheap. C. They are very nice.
10. Why does the man want to buy a pair of jeans
A. He will go on holiday.
B. He will attend a meeting.
C. He will have an interview.
11. What can we learn from the conversation
A. The man took the $235 jeans.
B. The man took the cheaper jeans.
C. The man left the shop with nothing.
听下面一段独白, 回答第12至第15四个小题。
12. What are the students going to do
A. Plant trees on the farm. B. Help the farmers. C. Visit a farm.
13. Where will the students have their dinner
A. In the farmhouse. B. In the shade of the trees. C. In a nearby restaurant.
14. How many students are there in the class
A. 49. B. 60. C. 70
15. What’s the most important point in the announcement
A. Wearing strong shoes.
B. Taking the dinners.
C. Being careful while working.
第Ⅱ卷 选 择 题 ( 满 分 9 0 分 )
第二部分:英语知识运用(共两节, 满分52. 5分)
第一节 单项填空(共15小题:每小题1. 5分, 满分22. 5分)
从 A 、B 、C 、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
1. —I’m nervous about tomorrow’s test. I’m afraid I can’t pass this time.
—________ . I’m sure you’ll make it
A. Well done B. That’s all right C. Take it easy D. No problem
2. The monarch’s population ________ by as much as 90 per cent in the last few years.
A. crashed B. had crashed C. has crashed D. have crashed
3. Orientation Day is a fantastic ________ for new students to get to know the school and the other students.
A. character B. addition C. behavior D. opportunity
4. The campus was still quiet when I arrived, so I decided to ________ a bit.
A. explore B. organize C. exchange D. struggle
5. Building the terraces meant that they could increase the areas ________ they could grow rice.
A. to which B. in which C. with which D. off which
6. ________ many Brits like nothing better than spending their Sunday cutting the grass, some people are happy to sit and enjoy the beauty around them.
A. If B. While C. Unless D. Until
7. With the English teacher’s support, he thought senior high was easy and felt ________ about his future.
A. curious B. various C. confident D. unique
8. In one of the letters, Father Christmas complained about _________ he could not stop his helpers playing games with the toys instead of wrapping them up.
A. which B. who C. what D. how
9. I came a thousand miles to stand in this door tonight, but it’s worth it if my old partner ________ to meet me.
A. turns up B. sets up C. puts up D. picks up
10. I saw the shoes I was looking for were________ sold downstairs on the second floor, not the first floor as I was told.
A. actually B. gradually C. narrowly D. blindly
11 —What are you going to do this weekend
—________. If there is enough time, I may go to Shanghai with my friend.
A. It doesn’t matter B. Don’t mention it
C. It depends D. Forget it
12. What is most significant is the way in which people have worked ________ nature to make these terraces and grow rice.
A. in exchange for B. in harmony with C. in case of D. in search of
13. That football is such a simple game ________ is perhaps the basis of its popularity.
A. to play B. played C. playing D. play
14. That’s why Letter from Father Christmas________the perfect book for those who regard Christmas as a special time of year.
A. should be B. couldn’t be C. shouldn’t be D. could be
15. ________our hobbies, the Internet can connect us with others who enjoy the same hobbies, even if they live on the other side of the world.
A. However B. Whatever
C. Wherever D. Whichever
第二节 完 形 填 空 ( 共 2 0 小 题 : 每 小 题 1 . 5 分 , 满 分 3 0 分 )
阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从31~50各题所给的A、 B 、C 、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
One day many years ago, a friend surprised me by using Spanish “Como estas ”instead of the English “How are you ”She told me ____16____ that she was learning Spanish at the University of Hawaii. It was the first time I had ____17____ the Senior Citizen Visitor Program(SCVP), which was free to those suitable.
Immediately, I rushed back home and ____18____ everything about the SCVP online. The next day, I ____19____ the SCVP office at UH. My____20____ course (课程 )was the Life-long Study for Hawaii Elders. However, the person at the other end of the phone ____21____ me: I had to be at least 60 years old to____22____ . At that moment, I really hated to be so____23____ !But no choice—so I started ____24____ to get older.
At the end of 2018, after my 60 birthday, I telephoned the SCVP office again. In the spring_____25_____of 2019, I got registered(注册) and _____26_____ two classes: Ballroom Dance and Introduction to Interpretation.
No matter how old I was, once I was sitting among young people, with both my body and spirit _____27_____ in the classroom, listening to and writing down what the _____28_____taught made me forget my age.
Of course, I used this experience to_____29_____ that old people’s brain may get_____30_____but it’s still enough to learn _____31_____. Second, for aged people, returning to school helps them to seemingly _____32_____ their real age, especially when they get the same_____33_____as younger classmates do in examinations. And third, we aged people are useful ones who have rich _____34_____including knowing why, what and how to keep _____35_____.
16. A. coldly B. excitedly C. worriedly D. angrily
17. A. adapted to B. tuned up C. heard about D. held on
18. A. found out B. carried out C. wrote out D. tuned out
19. A. thanked B. opened C. intended D. called
20. A. reasonable B. positive C. favorite D. curious
21. A. warned B. reminded C. encouraged D. inspired
22. A. take part B. turn on C. give up D. refer to
23. A. weak B. lazy C. unique D. young
24. A. learning B. assuming C. waiting D. preparing
25. A. vacation B. term C. part D. months
26. A. missed B. offered C. taught D. attended
27. A. recovered B. postponed C. settled D. talked
28. A. reporters B. professors C. translators D. editors
29. A. prove B. decide C. repeat D. replace
30. A. aware B. calm C. slow D. familiar
31. A. secretly B. slightly C. mainly D. normally
32. A. ignore B. approach C. acquire D. memorize
33. A. respect B. grades C. attention D. support
34. A. imagination B. impact C. balance D. experience
35. A. improving B. reacting C. suffering D. apologizing
第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A 、B 、C 、D四个选项中, 选出最佳选项, 并 在答题卡上将该项涂黑。
A
Don’t know where to choose gifts for friends or family Here are five special gift shops featuring different kinds of gifts.
Games Gadgets
Tel:402-875-5543
Games Gadgets is the perfect one-stop(一站式的)shop for electrical goods. Here at Games Gadgets we provide a wide range of electronic goods at some of the very best prices around. From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.
Reba
Tel:406-637-2219
Reba supplies fashion clothes, jewellery(珠宝)and gifts to people throughout the local area. Reba is an independent store, supplying well-known brands as well as up-and-coming designers. Reba is a store for those who love clothes, jewellery and gifts and it always aims to ofier something different.
The Sweet Shop
Tel:421-896-3129
The Sweet Shop is a brand-new gift store created just for chocolate lovers. The shop sells a wonderful range of chocolate-themed goodies from dark to white chocolate. It is extremely popular with all kinds of parties, chocolate lovers and people who are looking for a fun activity.
Blue Department Store
Tel:419-156-9910
A favorite shopping destination for many foreigners, Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent oft, maybe 40 to 50 percent off. We have no more than70 kinds of world-famous wine in our store. Location: No. 6001 Oak Street, O Hare International Airport.
Quality Stuff Off-Price Department Store
Tcl:491-938-9012
Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season. They have well-known brands such as Nike, Adidas, Levis, Nautica and Hush Puppies. Quality Stuff Off-Price Department Store is famous for the reduced price of each item. Reduced rates vary from 40 percent to 80 percent. The best buys here are some brands, which find a nice balance between style, quality and price.
36. Photographers will most probably go to ________.
A. Game Gadgets B. Reba
C. Blue Department Store D. Quality Stuff Off-Price Department Store
37. What can you find at The Sweet Shop
A. Wine. B. Sportswear. C. Chocolates. D. Fashion clothes.
38. In which of the following stores could you buy reduced gifts
A. Games Gadgets. B. Reba. C. The Sweet Shop. D. Blue Department Store.
39. Which number should you call if you want to buy sportswear
A 421-896-3129 B. 491-938-9012 C. 419-156-9910 D. 402-875-5543
40. The passage above is ________.
A. an art review B. a travel guide C. an advertisement D. an official report
B
When I lived in Spain, some Spanish friends of mine decided to visit England by car. Before they left, they asked me for advice about how to find accommodation. I suggested that they should stay at “bed and breakfast” houses, because this kind of accommodation gives a foreign visitor a good chance to speak English with the family. My friends listened to my advice, but they came back with some funny stories.
“We didn’t stay at “bed and breakfast” houses,” they said, “because we found that most families were away on holiday.”
I thought this was strange. Finally I understood what had happened. My friends spoke little English, and they thought “VACANCIES” meant “holidays”, because the Spanish word for “holidays” is “vacaciones”. So they did not go to house where the sign outside said “VACANCIES”, which in English means there are free rooms. Then my friends went to house where the sign said “NO VACANCIES”, because they thought this meant the people who owned the house were not away on holiday. But they found that these houses were all full. As a result, they stayed at hotels!
We laughed about this and about mistakes my friends made in reading other signs. In Spanish, the word “DIVERSION” means fun. In English, it means that workmen are repairing the road, and that you must take a different road. When my friends saw the word “DIVERSION” on a road sign, they thought they were going to have fun. Instead, the road ended in a large hole.
English people have problems too when they learn foreign languages. Once in Paris, when someone offered me some more coffee, I said “Thank you” in French. I meant that I would like some more. However, to my surprise, the coffeepot was taken away! Later I found out that “Thank you” in French means “No, thank you.”
41. The writer’s friends in Spain wanted to get advice about ________.
A. the chance of learning English B. the way of going to England
C. the traffic rules in England D. finding places to stay in England
42. The writer suggested that they stay at “bed and breakfast" houses because
A. it would be convenient for them to have dinner
B. it would be much cheaper than staying in hotels
C. they would be able to practise their English
D. there would be no problem about finding accommodation there
43. The writer’s friends stayed at hotels at last because ________.
A. they misunderstood the signs outside the door
B. there were no such “bed and breakfast” houses in England
C. they found there were no free rooms there
D. people there were away on holiday
44. If you see a road sign that says “DIVERSION” in England, you will ________.
A. fall into a hole
B. have to take a different road
C. find that the road is stopped by lots of people
D. have a lot of fun and enjoy yourself
45. When a Frenchman is offered more coffee and he says “Thank you”, he really means ________.
A. he doesn’t want any more coffee
B. he wants to show his amazement
C. he just wants to show his politeness
D. he wants to have some more coffee
C
In the mornings, as I walked from the train station to the office, I planned my day by making a to-do list in my head: the scientific articles I would read, the data sets I would analyze, and most urgent of all — the insights into human nature that it was my job to discover.
Each evening, I went back to the station, again going through my mental checklist but this time sizing up my performance against the expectations Td set for myself that morning. Time and again, when comparing my to-do list with my got-done list, I felt frustrated because I had fallen short.
But one day, something very strange happened. During my trip home, without any conscious intention, my thoughts began to change. Instead of feeling bad about my weaknesses, I said aloud very softly: I’m a nice person. I’m a nice person. I’m a nice person. By the time I boarded my train, I was done with my little chant-until the next day when I walked home. And again, after counting my failures, I found myself saying quietly: I’m a nice person. It turns out that there’s a technical term for this practice: values affirmation (肯定). And what it emphasizes is recognizing and strengthening the personal values you hold most dear.
When you affirm a core personal value, you raise your sense of self-worth. You broaden your outlook:Instead of focusing on your shortfalls, you switch to a wide-angle view that includes your resources and opportunities. And the people who do this are happier, healthier, and more hopeful. Over time, I made progress in my research and learned a lot about what makes most successful people special, including this: Nobody has passion and determination unless what they do lines up with their values. Try values affirmation for yourself and teach the practice to your students.
Take a moment and think of a value you hold dear whether it’s kindness, creativity, or gratitude. Whatever it is, name it. And then say to yourself: Come what may, I know who I am. Your values are your foundation and your compass, too. Trust them, and they will lead you home.
46. How did the author feel when comparing his to-do list with his got-done list at the beginning
A. Satisfied. B. Pleased. C. Disappointed D. Unconcerned.
47. What does the underlined phrase sizing up mean in Paragraph 2
A. Changing. B. Forming. C. Denying. D. Judging.
48. The author affirmed his values by ________.
A. strengthening a core personal value to himself B. counting his failures
C. talking aloud to himself on his way home D. chanting with conscious intention
49. What does values affirmation mean to people
A. It changes people’s focus to their shortcomings. B. It improves their sense of self-worth.
C. It limits their resources and opportunities. D. It makes them more critical of themselves.
50. What’s the author’s suggestion to readers
A To constantly compare oneself to others.
B. To improve one’s kindness, creativity and gratitude.
C. To highlight values affirmation and spread the practice.
D. To become successful with passion.
第 II 卷 非选择题(满分30分)
第四部分:写作
第一节 阅读表达(共5小题:每小题2分, 满分10分)
阅读短文,并按照题目要求用英语回答问题。
The Christmas holidays were fast approaching, and we had ordered many gifts online, So when the doorbell rang, I was sure some of the packages had arrived. I ran to the door, but no one was there. T sensed something and looked down, only to find a beautiful calico kitten (杂色猫) sitting there, looking up at me with big, intelligent eyes. There was no way that she could have rung the doorbell by herself. We figured that someone had found the kitten somewhere and left her there, and then rang the doorbell and ran away. They accurately guessed we would welcome an additional family member and take care of her.
My husband called her our little angel, so we named her Angelica. She turned out to be the perfect companion. Always by my side, she was more like a puppy than a kitten. She had plenty of energy that made every day special. As the days went by, Angelica filled our home with joy and she indeed was a blessing to me.
Angelica was brave, too. One snowy evening, I noticed Angelica behaving strangely. She constantly scratched (用爪刨) at our back door. With a sense of curiosity, I followed her outside. To my surprise, I found an old woman, my neighbor, Mrs. Jensen, fallen in the snow, unable to get up.
Thanks to Angelica’s cleverness, we got to Mrs. Jensen just in time. The warmth of Angelica nestled (偎依着) into her, keeping her safe until help arrived. That night, Angelica was not just my brave calico kitten, but an angel. The bond between us deepened greatly as I thanked my little angel, who had saved not just a neighbor, but filled our lives with love, laughter, and warmth.
51. Why did someone leave the kitten at the door of the author (no more than 15 words)
_______________________________________________________________________________
52. What does the underlined word in Paragraph 2 mean (no more than 2 words)
_______________________________________________________________________________
53. Who did Angelica help save one snowy evening (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________
54. How did Angelica change the author’s life (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________
55. Do you like small animals Why (no more than 20 words)
_______________________________________________________________________________
第二节书面表达(满分20分)
56. 假如你是高一学生李华,你的英国朋友Jack 在天津外国语大学学习,他热爱中国文化和中国美食。你给Jack 发一封英文邮件,邀请他来你家过春节,内容包括:
(1)说明发邮件的目的;
(2)介绍中国春节以及春节的具体活动(除夕家宴、吃饺子等);
(3)介绍中国人对春节的态度。
注意:
(1)词数不少于100;开头及结尾已给出, 不计入总词数;
(2)可以适当增加细节, 使行文连贯。
参考词汇:
红包 red envelopes 春晚 the Spring Festival Gala
除夕 New Year’s eve 拜年 New Year’s greetings
Dear Jack
I hope this email finds you well.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Looking forward to your response and your company during the Spring Festival.
Best,
Li Hua
听力答案:1-5. BCACB 6—10. ACACA 11-15. CABAC滨海新区2023-2024学年度第一学期期末检测试卷
高一年级英语
本试卷分为第I卷(听力)、第Ⅱ卷(选择题)、第Ⅲ卷(非选择题) 三部分。第I卷为第1页至第2页, 第Ⅱ卷为第3页至第10页, 第 卷为 第11页至第12页。试卷满分150分。考试时间100分钟。
第I 卷 听 力
第 一 部分听力(共两节, 满分30分)
第一节(共5小题:每小题2分, 满分10分)
听下面五段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A 、B 、C 三 个选项中选出一个最佳选项, 并标在试卷的相应位置。所完每段对话后, 你将 有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How many cities did the man visit
A. 3. B. 4. C. 5.
2. When will the man most probably meet Mr. Huang
A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday.
3. What do we learn from the conversation
A. It is still raining now.
B. It has stopped raining now.
C. It will be rainy in the following days.
4. How much does the man have to borrow from the woman
A $15. 50. B. $5. 15. C. $S. S0.
5. What do we know about Tony
A. He teaches others to swim.
B. He can swim now.
C. He doesn’t know how to swim.
第二节(共10小题;每小题2分, 满分20分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题, 从题中所给的A 、B 、C 三 个选项中选出一个最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段材料前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5. 秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段对话, 回答第6至第8三个小题。
6. Why did the woman come back so late
A. She had to prepare a report.
B. She attended a meeting with her boss.
C. She made some juice in her office.
7. What’s the relationship between the two speakers
A. Boss and secretary B. Teacher and student. C. Wife and husband.
8. What do we know about the woman
A. She is tired. B. She is hungry. C. She is ill.
听下面一段对话, 回答第9至第11三个小题。
9. What does the man think of the jeans
A. They are too big. B. They are very cheap. C. They are very nice.
10. Why does the man want to buy a pair of jeans
A. He will go on holiday.
B. He will attend a meeting.
C. He will have an interview.
11. What can we learn from the conversation
A. The man took the $235 jeans.
B. The man took the cheaper jeans.
C. The man left the shop with nothing.
听下面一段独白, 回答第12至第15四个小题。
12. What are the students going to do
A. Plant trees on the farm. B. Help the farmers. C. Visit a farm.
13. Where will the students have their dinner
A. In the farmhouse. B. In the shade of the trees. C. In a nearby restaurant.
14. How many students are there in the class
A 49. B. 60. C. 70
15. What’s the most important point in the announcement
A. Wearing strong shoes.
B. Taking the dinners.
C. Being careful while working.
第Ⅱ卷 选 择 题 ( 满 分 9 0 分 )
第二部分:英语知识运用(共两节, 满分52. 5分)
第一节 单项填空(共15小题:每小题1. 5分, 满分22. 5分)
从 A 、B 、C 、D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
1 —I’m nervous about tomorrow’s test. I’m afraid I can’t pass this time.
—________ . I’m sure you’ll make it
A. Well done B. That’s all right C. Take it easy D. No problem
【答案】C
【解析】
【详解】考查情景对话。句意:——我对明天的考试很紧张。恐怕我这次过不了。——别紧张。我相信你会成功的。A. Well done干得好;B.That’s all right 没关系;C. Take it easy别紧张;D. No problem没问题。根据句意,此处表示对说话人紧张情绪的安慰,故使用“不紧张”即take it easy。故选C。
2. The monarch’s population ________ by as much as 90 per cent in the last few years.
A. crashed B. had crashed C. has crashed D. have crashed
【答案】C
【解析】
【详解】考查时态和主谓一致。句意:在过去的几年里,黑脉金斑蝶的数量锐减了90%。根据时间状语“in the last few years”可知,时态应用现在完成时,描述之前已经发生或完成的动作,且其结果和现在有联系,主语The monarch’s population指“黑脉金斑蝶的数量”,视作单数,谓语动词应用第三人称单数形式。故选C。
3. Orientation Day is a fantastic ________ for new students to get to know the school and the other students.
A. character B. addition C. behavior D. opportunity
【答案】D
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:迎新日是新生了解学校和其他同学的绝佳机会。A. character角色;B. addition添加物;C. behavior行为;D. opportunity机会。根据“Orientation Day”可知,此处表示“机会”用opportunity。故选D。
4. The campus was still quiet when I arrived, so I decided to ________ a bit.
A. explore B. organize C. exchange D. struggle
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:当我到达的时候,校园还很安静,所以我决定去探索一下。A. explore探索,考察;B. organize组织,整理;C. exchange交换,交流;D. struggle斗争,努力。根据前文“The campus was still quiet when I arrived(当我到达时,校园仍然很安静)”语境可推知,校园里很安静,这让作者有了想要逛一逛去探索校园的想法。“explore”有“探索”含义,与“逛一逛”类似。故选A项。
5. Building the terraces meant that they could increase the areas ________ they could grow rice.
A. to which B. in which C. with which D. off which
【答案】B
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:建造梯田意味着他们可以增加种植水稻的地方。结合选项可知,空处是“介词+关系代词”的结构,引导限制性定语从句,修饰先行词the areas,根据从句中“they could grow rice”可推知,此处表示“种植水稻的地方”,即“在这个地方种植水稻”,通常用in the area表示“在这个地方,在这个区域”。故选B。
6. ________ many Brits like nothing better than spending their Sunday cutting the grass, some people are happy to sit and enjoy the beauty around them.
A. If B. While C. Unless D. Until
【答案】B
【解析】
【详解】考查连词词义辨析。句意:虽然许多英国人最喜欢在周日修剪草坪,但也有一些人很乐意坐下来欣赏周围的美景。A. If如果;B. While虽然;C. Unless除非;D. Until直到。分析句子,设空处引导的是状语从句,根据句意此处构成让步关系即构成让步状语从句,故使用while引导让步状语从句,意为“虽然”。故选B。
7. With the English teacher’s support, he thought senior high was easy and felt ________ about his future.
A. curious B. various C. confident D. unique
【答案】C
【解析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:在英语老师的支持下,他觉得高中很轻松,对自己的未来充满信心。A. curious好奇的;B. various各种各样的;C. confident自信的;D. unique独一无二的。由上文“With the English teacher’s support, he thought senior high was easy and felt”可知,在老师的支持下,他对未来充满信心,feel confident about意为“对……充满信心”,故选C。
8. In one of the letters, Father Christmas complained about _________ he could not stop his helpers playing games with the toys instead of wrapping them up.
A. which B. who C. what D. how
【答案】D
【解析】
【详解】考查宾语从句。句意:在另一封信中,圣诞老人抱怨说,他那些助手们非但没有把玩具包装起来,反而拿着玩具玩起了游戏,他怎么也没法让他们停下来。宾语从句中不缺少主语、宾语或表语,且根据“he could not stop his helpers playing games with the toys instead of wrapping them up”可知,此处是指如何能阻止助手们玩玩具,所以应用连接副词how表示“如何”。故选D。
9. I came a thousand miles to stand in this door tonight, but it’s worth it if my old partner ________ to meet me.
A. turns up B. sets up C. puts up D. picks up
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:今晚我千里迢迢来就是为了站在这扇门前,如果我的老友出现和我碰面,这就值得了。A. turns up出现;B. sets up创建;C. puts up张贴;D. picks up捡起。根据“I came a thousand miles”和“to meet me”可推知,句子描述两人约定在一个地方见面,动词短语turns up“出现”符合题意,表示老友出现,和“我”碰面。故选A。
10. I saw the shoes I was looking for were________ sold downstairs on the second floor, not the first floor as I was told.
A. actually B. gradually C. narrowly D. blindly
【答案】A
【解析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:我看到我要找鞋子实际上是在楼下二楼卖的,而不是我听说的一楼。A. actually实际上;B. gradually逐渐地;C. narrowly勉强;D. blindly盲目地。根据后文“not the first floor as I was told”指要找的鞋子实际上是在楼下二楼卖的,故选A。
11. —What are you going to do this weekend
—________. If there is enough time, I may go to Shanghai with my friend.
A. It doesn’t matter B. Don’t mention it
C. It depends D. Forget it
【答案】C
【解析】
【详解】考查情景交际。句意:——这个周末你打算做什么? ——--视情况而定。如果有足够的时间,我可以和我的朋友一起去上海。A. It doesn’t matter没关系;B. Don’t mention it不用谢;C. It depends视情况而定;C. Forget it不用谢。根据下文“If there is enough time, I may go to Shanghai with my friend(如果有足够的时间,我可以和我的朋友一起去上海)”,可知,这里说的是周末的打算要视情况而定,故选C项。
12. What is most significant is the way in which people have worked ________ nature to make these terraces and grow rice.
A. in exchange for B. in harmony with C. in case of D. in search of
【答案】B
【解析】
【详解】考查介词短语辨析。句意:最重要的是,人们与自然和谐相处,创造了这些梯田,种植了水稻。A. in exchange for作为交换;B. in harmony with和谐相处;C. in case of如果发生某种情况;D. in search of搜索。根据后文“nature to make these terraces and grow rice”指人们与自然和谐相处,创造了这些梯田,种植了水稻。故选B。
13. That football is such a simple game ________ is perhaps the basis of its popularity.
A. to play B. played C. playing D. play
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词不定式。句意:足球是一项如此简单的运动,这也许是它受欢迎的基础。game意为“运动”,为抽象名词,应用to do不定式作后置定语。故选A。
14. That’s why Letter from Father Christmas________the perfect book for those who regard Christmas as a special time of year.
A. should be B. couldn’t be C. shouldn’t be D. could be
【答案】D
【解析】
【详解】考查情态动词辨析。句意:这就是为什么《圣诞老人的来信》对于那些把圣诞节视为一年中一个特殊时刻的人来说是一本完美的书。 should“应该”,could“可能”,根据句意,此处表示“可能是一本完美的书”,表示一种肯定性推测,故选D项。
15. ________our hobbies, the Internet can connect us with others who enjoy the same hobbies, even if they live on the other side of the world.
A. However B. Whatever
C. Wherever D. Whichever
【答案】B
【解析】
【详解】考查状语从句。句意:无论我们的爱好是什么,互联网都可以把我们和世界另一端有相同爱好的人联系起来。A. However 然而;B. Whatever 无论什么;C. Wherever 无论哪里;D. Whichever 无论哪一个。________our hobbies 为省略句,其完整句子为________ our hobbies are,从句缺少表语,指物,所以whatever引导让步状语从句,表示“无论什么”。故选 B。
第二节 完 形 填 空 ( 共 2 0 小 题 : 每 小 题 1 . 5 分 , 满 分 3 0 分 )
阅读下面短文, 掌握其大意, 然后从31~50各题所给的A、 B 、C 、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。
One day many years ago, a friend surprised me by using Spanish “Como estas ”instead of the English “How are you ”She told me ____16____ that she was learning Spanish at the University of Hawaii. It was the first time I had ____17____ the Senior Citizen Visitor Program(SCVP), which was free to those suitable.
Immediately, I rushed back home and ____18____ everything about the SCVP online. The next day, I ____19____ the SCVP office at UH. My____20____ course (课程 )was the Life-long Study for Hawaii Elders. However, the person at the other end of the phone ____21____ me: I had to be at least 60 years old to____22____ . At that moment, I really hated to be so____23____ !But no choice—so I started ____24____ to get older.
At the end of 2018, after my 60 birthday, I telephoned the SCVP office again. In the spring_____25_____of 2019, I got registered(注册) and _____26_____ two classes: Ballroom Dance and Introduction to Interpretation.
No matter how old I was, once I was sitting among young people, with both my body and spirit _____27_____ in the classroom, listening to and writing down what the _____28_____taught made me forget my age.
Of course, I used this experience to_____29_____ that old people’s brain may get_____30_____but it’s still enough to learn _____31_____. Second, for aged people, returning to school helps them to seemingly _____32_____ their real age, especially when they get the same_____33_____as younger classmates do in examinations. And third, we aged people are useful ones who have rich _____34_____including knowing why, what and how to keep _____35_____.
16. A. coldly B. excitedly C. worriedly D. angrily
17. A. adapted to B. tuned up C. heard about D. held on
18. A. found out B. carried out C. wrote out D. tuned out
19. A. thanked B. opened C. intended D. called
20. A. reasonable B. positive C. favorite D. curious
21. A. warned B. reminded C. encouraged D. inspired
22. A. take part B. turn on C. give up D. refer to
23. A. weak B. lazy C. unique D. young
24. A. learning B. assuming C. waiting D. preparing
25. A. vacation B. term C. part D. months
26. A. missed B. offered C. taught D. attended
27. A. recovered B. postponed C. settled D. talked
28. A. reporters B. professors C. translators D. editors
29. A. prove B. decide C. repeat D. replace
30. A. aware B. calm C. slow D. familiar
31. A. secretly B. slightly C. mainly D. normally
32. A. ignore B. approach C. acquire D. memorize
33. A. respect B. grades C. attention D. support
34. A. imagination B. impact C. balance D. experience
35. A. improving B. reacting C. suffering D. apologizing
【答案】16. B 17. C 18. A 19. D 20. C 21. B 22. A 23. D 24. C 25. B 26. D 27. C 28. B 29. A 30. C 31. D 32. A 33. B 34. D 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要讲的是作者受朋友的启发,参加了夏威夷大学的终身教育项目,受益匪浅,自己也颇有心得感受。
【16题详解】
考查副词词义辨析。句意:她兴奋地告诉我,她正在夏威夷大学学习西班牙语。 A. coldly冷淡地;B. excitedly兴奋地;C. worriedly担心地;D. angrily生气地。由后文的“she was learning Spanish at the University of Hawaii”可知,朋友是兴奋地告诉作者她正在夏威夷大学学习西班牙语,故选B。
【17题详解】
考查动词短语辨析。句意:这是我第一次听说老年游客计划(SCVP),该计划对适合的人免费开放。A. adapted to适应;B. turned up出现;C. heard about听说;D. held on等一下。由后文的“Immediately, I rushed back home and____3____everything about the SCVP online”可知,作者是在朋友那儿听说SCVP后才回家去查询相关信息,故选C。
【18题详解】
考查动词短语辨析。句意:我立刻赶回家,在网上找到了关于SCVP的一切。A. found out查明;发现;B. carried out实施;C. wrote out写出;D. tuned out结果是。根据下文“The next day, I ____4____ the SCVP office at UH.”可知,作者回家再网上查询了有关情况,西想要弄清楚这个项目,故选A。
【19题详解】
考查动词词义辨析。句意:第二天,我打电话给华盛顿大学的SCVP办公室。A. thanked感谢;B. opened打开;C. intended打算;D. called打电话。由下一段的“I telephoned the SCVP office again”可知,此处作者是第一次打电话给华盛顿大学的SCVP办公室,故选D。
【20题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我最喜欢的课程是“夏威夷长者终身学习”。A. reasonable合理的;B. positive积极的;C. favourite最喜欢的;D. curious好奇的。由“ However, he ________ me: I had to be at least 60 years old to ”可知,这是作者最喜欢的课程,故选C。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:然而,他提醒我:我必须至少60岁才能参加。A. warned警告;B. reminded提醒;C. encouraged鼓励;D. inspired激励。由后文的“I had to be at least 60 years old”可知,这是办公室的人提醒作者的事情,故选B。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:然而,他提醒我:我必须至少60岁才能参加。A. take part参加;B. turn on打开;C. give up放弃;D. refer to参考。由上文的“I had to be at least 60 years old”可知,这个课程是针对老年人的,因此必须至少60岁才能参加,故选A。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:那一刻,我真讨厌自己这么年轻!A. weak虚弱的;B. lazy懒惰的;C. unique独特的;D. young年轻的。由上文的“I had to be at least 60 years old to”及“I really hated”可知,那个课程要60岁以上才能参加,所以作者讨厌自己还年轻,故选D。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:但我别无选择,所以我开始等着变老。A. learning学习;B. assuming设想;C. waiting等待;D. preparing准备。由上文的“I really hated to be so ____8___”及“I had to be at least 60 years old to ____7_”可知,作者要60岁才能参加那个课程,现在还年轻,所以要等着变老,故选C。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:在2019年春季学期,我报名注册,参加了两门课:交际舞和口译导论。A. vacation假期;B. term学期;C. part作用;D. months月。由后文的“I got registered(注册)”可知,在2019年春季学期作者成为了那两门课的学生,故选B。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. missed错过;B. offered提供;C. taught教授;D. attended参加。由下一段的“sitting among young people”可知,作者参加了这两门课程,故选D。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:无论我多大年纪,一旦我的身体和精神都安定在教室里,坐在年轻人中间,听和写教授教我的东西,让我忘记了自己的年龄。A. recovered恢复;B. postponed推迟;C. settled(使)安定;D. talked谈话。由后文的“listening to and writing down what the ____13____ taught”可知,作者专心上课,身体和精神都安定在教室里,故选C。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:无论我多大年纪,一旦我的身体和精神都安定在教室里,坐在年轻人中间,听和写教授教我的东西,让我忘记了自己的年龄。A. reporters记者;B. professors教授;C. translators翻译家;D. editors编辑。由“taught”可知,是教授教作者东西,故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:当然,我用它们来证明大脑的运动可能会变慢,但这仍然足以正常学习。A. prove证明;B. decide决定;C. repeat重复;D. replace代替。由“the moving of the brain may get ____15____ but it’s still enough to learn ____16___”可知,作者是用它们来证明大脑的运动可能会变慢,但这仍然足以正常学习,故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当然,我用它们来证明大脑的运动可能会变慢,但这仍然足以正常学习。A. aware意识到的;B. calm平静的;C. slow慢的;D. familiar熟悉的。由“moving of the brain”及常识可知,年龄大了,大脑的运动可能会变慢,故选C。
【31题详解】
考查副词词义辨析。句意:当然,我用它们来证明大脑的运动可能会变慢,但这仍然足以正常学习。A. secretly秘密地;B. slightly稍微;C. mainly主要地;D. normally正常地。由上文的“listening to and writing down what the ____13____ taught”可知,作者是仍然可以进行正常的学习,故选D。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:第二,对于上了年纪的人来说,重返校园似乎可以帮助他们忽视实际年龄,特别是当他们的成绩和年轻同学一样的时候。A. ignore忽视 ;B. approach接近;C. acquire得到;D. memorize记住。由上文的“made me forget my age”可知,年龄大的人重返校园似乎可以帮助他们忽视实际年龄,故选A。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:第二,对于上了年纪的人来说,重返校园似乎可以帮助他们忽视实际年龄,特别是当他们的成绩和年轻同学一样的时候。A. respect尊敬;B. grades成绩;C. attention注意力;D. support支持。由上文的“returning to school helps them to seemingly ____17____ their real age”可知,重返校园似乎可以帮助他们忽视实际年龄,他们也可以获得和年轻人一样的成绩,故选B。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:第三,我们上了年纪的人都是有用的人,他们有丰富的经验,包括知道为什么,什么和如何不断提高。A. imagination想象力;B. impact影响;C. features特征;D. experiences经验。由后文的“including knowing why, what and how to keep ____20____”可知,上了年纪的人有丰富的经验,故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:第三,我们上了年纪的人都是有用的人,他们有丰富的经验,包括知道为什么,什么和如何不断提高。A. improving提高;B. reacting反应;C. suffering遭受;D. apologizing道歉。由“knowing why, what and how to keep”及作者上了年纪还报读课程可知,这是一种自我提高,此处表达的意思是“他们有丰富的经验,包括知道为什么,提高什么和如何不断提高”,故选A。
第三部分:阅读理解(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A 、B 、C 、D四个选项中, 选出最佳选项, 并 在答题卡上将该项涂黑。
A
Don’t know where to choose gifts for friends or family Here are five special gift shops featuring different kinds of gifts.
Games Gadgets
Tel:402-875-5543
Games Gadgets is the perfect one-stop(一站式的)shop for electrical goods. Here at Games Gadgets we provide a wide range of electronic goods at some of the very best prices around. From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.
Reba
Tel:406-637-2219
Reba supplies fashion clothes, jewellery(珠宝)and gifts to people throughout the local area. Reba is an independent store, supplying well-known brands as well as up-and-coming designers. Reba is a store for those who love clothes, jewellery and gifts and it always aims to ofier something different.
The Sweet Shop
Tel:421-896-3129
The Sweet Shop is a brand-new gift store created just for chocolate lovers. The shop sells a wonderful range of chocolate-themed goodies from dark to white chocolate. It is extremely popular with all kinds of parties, chocolate lovers and people who are looking for a fun activity.
Blue Department Store
Tel:419-156-9910
A favorite shopping destination for many foreigners, Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent oft, maybe 40 to 50 percent off. We have no more than70 kinds of world-famous wine in our store. Location: No. 6001 Oak Street, O Hare International Airport.
Quality Stuff Off-Price Department Store
Tcl:491-938-9012
Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season. They have well-known brands such as Nike, Adidas, Levis, Nautica and Hush Puppies. Quality Stuff Off-Price Department Store is famous for the reduced price of each item. Reduced rates vary from 40 percent to 80 percent. The best buys here are some brands, which find a nice balance between style, quality and price.
36. Photographers will most probably go to ________.
A. Game Gadgets B. Reba
C. Blue Department Store D. Quality Stuff Off-Price Department Store
37. What can you find at The Sweet Shop
A. Wine. B. Sportswear. C. Chocolates. D. Fashion clothes.
38. In which of the following stores could you buy reduced gifts
A. Games Gadgets. B. Reba. C. The Sweet Shop. D. Blue Department Store.
39. Which number should you call if you want to buy sportswear
A. 421-896-3129 B. 491-938-9012 C. 419-156-9910 D. 402-875-5543
40. The passage above is ________.
A. an art review B. a travel guide C. an advertisement D. an official report
【答案】36. A 37. C 38. D 39. B 40. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。这篇文章介绍了五家特色礼品店,提供了不同种类的礼品选择。包括电子产品、时尚服装和珠宝、巧克力和葡萄酒、运动服装等。每家店铺都提供特色的商品,并且有不同的联系电话,方便顾客购买所需。
【36题详解】
细节理解题。根据Games Gadgets部分中“From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.(从相机和GPS卫星导航到游戏配件和电脑,ipad和ipod,我们有您可能需要的一切。)”可知,Games Gadgets此处出售相机,故摄影师可以选择来到此处。故选A。
【37题详解】
细节理解题。根据The Sweet Shop部分中“The Sweet Shop is a brand-new gift store created just for chocolate lovers.( Sweet Shop是一家专为巧克力爱好者打造的全新礼品店。)”可知,在Sweet Shop可以买到巧克力。故选C。
【38题详解】
细节理解题。根据Blue Department Store部分中“A favorite shopping destination for many foreigners, Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent oft, maybe 40 to 50 percent off. (Blue是许多外国人最喜欢的购物目的地,这里专营顶级品牌,包括昂贵的名酒,这些名酒都是七折,可能是四到五折。)”可知,在此处可以买到打折的商品。故选D。
【39题详解】
细节理解题。根据Quality Stuff Off-Price Department Store部分中“Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season.( Quality Stuff Off-Price Department商店一个月前才开业,这一季推出了新款运动服。)”以及Tcl:491-938-9012可知,在Quality Stuff Off-Price Department Store商店中可以购买到新款运动服。故选B。
【40题详解】
推理判断题。通读全文,这篇文章介绍了五家特色礼品店,提供了不同种类的礼品选择。包括电子产品、时尚服装和珠宝、巧克力和葡萄酒、运动服装等。每家店铺都提供特色的商品,并且有不同的联系电话,方便顾客购买所需。故文章是一则广告。故选C。
B
When I lived in Spain, some Spanish friends of mine decided to visit England by car. Before they left, they asked me for advice about how to find accommodation. I suggested that they should stay at “bed and breakfast” houses, because this kind of accommodation gives a foreign visitor a good chance to speak English with the family. My friends listened to my advice, but they came back with some funny stories.
“We didn’t stay at “bed and breakfast” houses,” they said, “because we found that most families were away on holiday.”
I thought this was strange. Finally I understood what had happened. My friends spoke little English, and they thought “VACANCIES” meant “holidays”, because the Spanish word for “holidays” is “vacaciones”. So they did not go to house where the sign outside said “VACANCIES”, which in English means there are free rooms. Then my friends went to house where the sign said “NO VACANCIES”, because they thought this meant the people who owned the house were not away on holiday. But they found that these houses were all full. As a result, they stayed at hotels!
We laughed about this and about mistakes my friends made in reading other signs. In Spanish, the word “DIVERSION” means fun. In English, it means that workmen are repairing the road, and that you must take a different road. When my friends saw the word “DIVERSION” on a road sign, they thought they were going to have fun. Instead, the road ended in a large hole.
English people have problems too when they learn foreign languages. Once in Paris, when someone offered me some more coffee, I said “Thank you” in French. I meant that I would like some more. However, to my surprise, the coffeepot was taken away! Later I found out that “Thank you” in French means “No, thank you.”
41. The writer’s friends in Spain wanted to get advice about ________.
A. the chance of learning English B. the way of going to England
C. the traffic rules in England D. finding places to stay in England
42. The writer suggested that they stay at “bed and breakfast" houses because
A. it would be convenient for them to have dinner
B. it would be much cheaper than staying in hotels
C. they would be able to practise their English
D. there would be no problem about finding accommodation there
43. The writer’s friends stayed at hotels at last because ________.
A. they misunderstood the signs outside the door
B. there were no such “bed and breakfast” houses in England
C. they found there were no free rooms there
D. people there were away on holiday
44. If you see a road sign that says “DIVERSION” in England, you will ________.
A. fall into a hole
B. have to take a different road
C. find that the road is stopped by lots of people
D. have a lot of fun and enjoy yourself
45. When a Frenchman is offered more coffee and he says “Thank you”, he really means ________.
A. he doesn’t want any more coffee
B. he wants to show his amazement
C. he just wants to show his politeness
D. he wants to have some more coffee
【答案】41. D 42. C 43. A 44. B 45. A
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了当我住在西班牙时,我的一些西班牙朋友决定开车去英国。因为英语和法语的差异,他们遇到的麻烦事。
【41题详解】
细节理解题。根据第一段第二句“Before they left, they asked me for advice about how to find accommodation.”(在他们离开之前,他们向我请教如何找到住处。),作者在西班牙的朋友们想得到关于的在英国找住的地方的建议。故选D。
【42题详解】
细节理解题。根据第一段第三句“I suggested that they should stay at “bed and breakfast” houses, because this kind of accommodation gives a foreign visitor a good chance to speak English with the family.”( 我建议他们应该住在“床和早餐”的房子里,因为这种住宿方式给外国游客一个和家人说英语的好机会。)可知作者建议他们住在“床和早餐”的房子里,因为他们将能够练习英语。故选C。
【43题详解】
推理判断题。根据第三段第二句中句子开始“they thought “VACANCIES” meant “holidays”, because the Spanish word for “holidays” is “vacaciones”. So they did not go to house where the sign outside said “VACANCIES”, which in English means there are free rooms. Then my friends went to house where the sign said “NO VACANCIES”, because they thought this meant the people who owned the house were not away on holiday. But they found that these houses were all full. As a result, they stayed at hotels!”(我的朋友们几乎不会说英语,他们认为“VACANCIES”意味着“假日”,因为西班牙语中“假日”的单词是“vacaciones”。所以他们没有去外面写着“VACANCIES”的房子,英文意思是有免费房间。然后我的朋友们去了牌子上写着“NO VACANCIES” 的房子,因为他们认为这意味着房子的主人没有外出度假。但是他们发现这些房子都住满了。结果,他们住在旅馆里!)可知作者的朋友们最终住在旅馆里,因为他们误解了门外的标志。故选A。
【44题详解】
词义猜测题。根据第四段第二三句“In Spanish, the word “DIVERSION” means fun. In English, it means that workmen are repairing the road, and that you must take a different road.”( 在西班牙语中,“DIVERSION”一词意味着乐趣。在英语中,这意味着工人正在修路,你必须走另一条路。)可知如果你在英国看到一个写着“DIVERSION”的路标,你将不得不走一条不同的路。故选B。
【45题详解】
推理判断题。根据最后一段最后两句“However, to my surprise, the coffeepot was taken away! Later I found out that “Thank you” in French means “No, thank you.” ”(然而,令我惊讶的是,咖啡壶被拿走了!后来我发现“谢谢”在法语中的意思是“不,谢谢”),可知当一个法国人被提供更多的咖啡,他说“谢谢”,他的意思是他不想再喝咖啡了。故选A。
C
In the mornings, as I walked from the train station to the office, I planned my day by making a to-do list in my head: the scientific articles I would read, the data sets I would analyze, and most urgent of all — the insights into human nature that it was my job to discover.
Each evening, I went back to the station, again going through my mental checklist but this time sizing up my performance against the expectations Td set for myself that morning. Time and again, when comparing my to-do list with my got-done list, I felt frustrated because I had fallen short.
But one day, something very strange happened. During my trip home, without any conscious intention, my thoughts began to change. Instead of feeling bad about my weaknesses, I said aloud very softly: I’m a nice person. I’m a nice person. I’m a nice person. By the time I boarded my train, I was done with my little chant-until the next day when I walked home. And again, after counting my failures, I found myself saying quietly: I’m a nice person. It turns out that there’s a technical term for this practice: values affirmation (肯定). And what it emphasizes is recognizing and strengthening the personal values you hold most dear.
When you affirm a core personal value, you raise your sense of self-worth. You broaden your outlook:Instead of focusing on your shortfalls, you switch to a wide-angle view that includes your resources and opportunities. And the people who do this are happier, healthier, and more hopeful. Over time, I made progress in my research and learned a lot about what makes most successful people special, including this: Nobody has passion and determination unless what they do lines up with their values. Try values affirmation for yourself and teach the practice to your students.
Take a moment and think of a value you hold dear, whether it’s kindness, creativity, or gratitude. Whatever it is, name it. And then say to yourself: Come what may, I know who I am. Your values are your foundation and your compass, too. Trust them, and they will lead you home.
46. How did the author feel when comparing his to-do list with his got-done list at the beginning
A. Satisfied. B. Pleased. C. Disappointed D. Unconcerned.
47. What does the underlined phrase sizing up mean in Paragraph 2
A. Changing. B. Forming. C. Denying. D. Judging.
48. The author affirmed his values by ________.
A. strengthening a core personal value to himself B. counting his failures
C. talking aloud to himself on his way home D. chanting with conscious intention
49. What does values affirmation mean to people
A. It changes people’s focus to their shortcomings. B. It improves their sense of self-worth.
C. It limits their resources and opportunities. D. It makes them more critical of themselves.
50. What’s the author’s suggestion to readers
A. To constantly compare oneself to others.
B. To improve one’s kindness, creativity and gratitude.
C. To highlight values affirmation and spread the practice.
D. To become successful with passion.
【答案】46. C 47. D 48. A 49. B 50. C
【解析】
【导语】这是一篇夹叙夹议文。文中作者通过自身经历领悟到人要进行自我肯定,来强调认识和加强你最珍视的个人价值观。因为当你肯定一个核心的个人价值时,你会提高你的自我价值感。
【46题详解】
细节理解题。根据第二段“Time and again, when comparing my to-do list with my got-done list, I felt frustrated because I had fallen short.(一次又一次,当我把我的待办事项清单和我的已完成事项清单进行比较时,我感到很沮丧,因为我做得不够)”可知,当作者将他的待办事项清单与他一开始的已完成事项清单进行比较时,他感觉失望。故选C。
【47题详解】
词句猜测题。根据划线词上文“I went back to the station, again going through my mental checklist but this time”中but表示转折,结合后文“performance against the expectations Td set for myself that morning”可知,作者回到车站,再次在脑海中检查自己的清单,但这次是根据早上为自己设定的期望来判断自己的表现。故划线词意思是“判断”。故选D。
【48题详解】
细节理解题。根据第三段“It turns out that there’s a technical term for this practice: values affirmation (肯定). And what it emphasizes is recognizing and strengthening the personal values you hold most dear. (事实证明,这种做法有一个专业术语:价值肯定。它强调的是认识和加强你最珍视的个人价值观)”以及第四段“When you affirm a core personal value, you raise your sense of self-worth.(当你肯定一个核心的个人价值时,你会提高你的自我价值感)”可知,作者通过强化个人核心价值观来肯定自己的价值观。故选A。
【49题详解】
细节理解题。根据第四段“When you affirm a core personal value, you raise your sense of self-worth.(当你肯定一个核心的个人价值时,你会提高你的自我价值感)”可知,价值观肯定对人们意味着提高他们的自我价值感。故选B。
【50题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“Try values affirmation for yourself and teach the practice to your students.(自己尝试价值观肯定,并将实践教给你的学生)”以及最后一段“Take a moment and think of a value you hold dear, whether it’s kindness, creativity, or gratitude. Whatever it is, name it. And then say to yourself: Come what may, I know who I am. Your values are your foundation and your compass, too. Trust them, and they will lead you home.(花点时间想想你所珍视的价值观,无论是善良、创造力还是感恩。不管是什么,说出来。然后对自己说:不管发生什么,我知道我是谁。你的价值观是你的基础,也是你的指南针。相信他们,他们会带你回家)”可知,作者对读者的建议是突出价值观肯定,传播实践。故选C。
第 II 卷 非选择题(满分30分)
第四部分:写作
第一节 阅读表达(共5小题:每小题2分, 满分10分)
阅读短文,并按照题目要求用英语回答问题。
The Christmas holidays were fast approaching and we had ordered many gifts online, So when the doorbell rang, I was sure some of the packages had arrived. I ran to the door, but no one was there. T sensed something and looked down, only to find a beautiful calico kitten (杂色猫) sitting there, looking up at me with big, intelligent eyes. There was no way that she could have rung the doorbell by herself. We figured that someone had found the kitten somewhere and left her there, and then rang the doorbell and ran away. They accurately guessed we would welcome an additional family member and take care of her.
My husband called her our little angel, so we named her Angelica. She turned out to be the perfect companion. Always by my side, she was more like a puppy than a kitten. She had plenty of energy that made every day special. As the days went by, Angelica filled our home with joy and she indeed was a blessing to me.
Angelica was brave, too. One snowy evening, I noticed Angelica behaving strangely. She constantly scratched (用爪刨) at our back door. With a sense of curiosity, I followed her outside. To my surprise, I found an old woman, my neighbor, Mrs. Jensen, fallen in the snow, unable to get up.
Thanks to Angelica’s cleverness, we got to Mrs. Jensen just in time. The warmth of Angelica nestled (偎依着) into her, keeping her safe until help arrived. That night, Angelica was not just my brave calico kitten, but an angel. The bond between us deepened greatly as I thanked my little angel, who had saved not just a neighbor, but filled our lives with love, laughter, and warmth.
51. Why did someone leave the kitten at the door of the author (no more than 15 words)
_______________________________________________________________________________
52. What does the underlined word in Paragraph 2 mean (no more than 2 words)
_______________________________________________________________________________
53. Who did Angelica help save one snowy evening (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________
54. How did Angelica change the author’s life (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________
55. Do you like small animals Why (no more than 20 words)
_______________________________________________________________________________
【答案】51. Because he guessed the author’s family would welcome her and look after her.
52. Good fortune.
53. The author’s neighbor, Mrs. Jensen.
54. Angelica brought joy and positivity into her life.
55. Yes. Because the lovely and innocent animals bring love to everyone loving them.
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。作者一家意外收养了一只漂亮的小花猫,取名为安吉莉卡,安吉莉卡给这个家庭带来了很多爱与欢乐,她也很勇敢聪明,曾经帮助作者在一个雪夜救了邻居詹森夫人。
【51题详解】
考查细节理解。根据第一段最后一句“They accurately guessed we would welcome an additional family member and take care of her.(他们准确地猜到了我们会欢迎另一个家庭成员并照顾她。)”可知,有人把小猫放在作者的门口是因为他猜想作者一家会欢迎她并照顾她。故答案为:Because he guessed the author’s family would welcome her and look after her.
【52题详解】
考查词句猜测。根据第二段前四句“My husband called her our little angel, so we named her Angelica. She turned out to be the perfect companion. Always by my side, she was more like a puppy than a kitten. She had plenty of energy that made every day special.(我丈夫叫她我们的小天使,所以我们给她取名安吉莉卡。她是个完美的伴侣。她总是在我身边,更像一只小狗而不是小猫。她精力充沛,每天都很特别。)”和最后一句中的“Angelica filled our home with joy and(安吉莉卡让我们家充满了欢乐并且)”可知,此处是指安吉莉卡给作者带来了好运,所以blessing意为“好运”。故答案为:Good fortune.
【53题详解】
考查细节理解。根据第三段最后四句“One snowy evening, I noticed Angelica behaving strangely. She constantly scratched (用爪刨) at our back door. With a sense of curiosity, I followed her outside. To my surprise, I found an old woman, my neighbor, Mrs. Jensen, fallen in the snow, unable to get up.(一个下雪的晚上,我注意到安吉莉卡举止奇怪。她不停地抓我们的后门。带着好奇,我跟着她走了出去。令我吃惊的是,我发现一位老妇人,我的邻居詹森夫人,倒在雪地里,站不起来了。)”可知,安吉莉卡在一个雪夜帮忙救了作者的邻居詹森夫人。故答案为:The author’s neighbor, Mrs. Jensen.
【54题详解】
考查细节理解。根据最后一段最后一句“The bond between us deepened greatly as I thanked my little angel, who had saved not just a neighbor, but filled our lives with love, laughter, and warmth.(当我感谢我的小天使时,我们之间的纽带加深了,她不仅拯救了一个邻居,而且让我们的生活充满了爱、欢笑和温暖。)”可知,安吉莉卡给作者的生活带来了快乐和积极。故答案为:Angelica brought joy and positivity into her life.
【55题详解】
考查开放性回答。根据问题可知,应先回答是否喜欢小动物,再说明原因。故答案为:Yes. Because the lovely and innocent animals bring love to everyone loving them.
第二节书面表达(满分20分)
56. 假如你是高一学生李华,你的英国朋友Jack 在天津外国语大学学习,他热爱中国文化和中国美食。你给Jack 发一封英文邮件,邀请他来你家过春节,内容包括:
(1)说明发邮件的目的;
(2)介绍中国春节以及春节的具体活动(除夕家宴、吃饺子等);
(3)介绍中国人对春节的态度。
注意:
(1)词数不少于100;开头及结尾已给出, 不计入总词数;
(2)可以适当增加细节, 使行文连贯。
参考词汇:
红包 red envelopes 春晚 the Spring Festival Gala
除夕 New Year’s eve 拜年 New Year’s greetings
Dear Jack,
I hope this email finds you well.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Looking forward to your response and your company during the Spring Festival.
Best,
Li Hua
【答案】Dear Jack.
I hope this email finds you well. Knowing that you are interested in Chinese culture and cuisine, I am writing to invite you to come and celebrate the Spring Festival-the Chinese New Year, with my family.
Chinese Spring Festival is the most significant traditional holiday in our country. It’s a festive period filled with joy and merriment, a time for family to gather and share.
Our celebration of Spring Festival includes a family reunion dinner on New Years Eve, watching the CCTV Spring Festival Gala and, of course, there will be loads of delicious food. The dumplings, believed to bring good fortune because their shape is similar to ancient Chinese gold ingots, are a must-have.
The Chinese Spring Festival is a way for Chinese people to celebrate family, life, and fortune while bidding farewell to the past year. I wholeheartedly invite you to join us because there can be no better way to learn about Chinese culture than to experience it first-hand.
Looking forward to your response and your company during the Spring Festival.
Best.
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求假如你是高一学生李华,你的英国朋友Jack 在天津外国语大学学习,他热爱中国文化和中国美食。你给Jack发一封英文邮件,邀请他来你家过春节。
【详解】1.词汇积累
庆祝:celebrate→observe
快乐:joy→happiness
重要的:significant→vital
美味的:delicious→tasty
2.句式拓展
合并简单句
原句:Chinese Spring Festival is the most significant traditional holiday in our country. It’s a festive period filled with joy and merriment, a time for family to gather and share.
拓展句:Chinese Spring Festival is the most significant traditional holiday in our country, which is a festive period filled with joy and merriment, a time for family to gather and share.
【点睛】[高分句型1] It’s a festive period filled with joy and merriment, a time for family to gather and share. (运用了过去分词作定语)
[高分句型2] The dumplings, believed to bring good fortune because their shape is similar to ancient Chinese gold ingots, are a must-have. (运用了because引导原因状语从句)
听力答案:1-5. BCACB 6—10. ACACA 11-15. CABAC