2023-2024学年天津市河北区高一上学期1月期末英语试题(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年天津市河北区高一上学期1月期末英语试题(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 78.5KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-01-23 00:34:25

文档简介

河北区2023~2024学年度第一学期期末高一年级质量检测
英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,共100分,考试用时90分钟。第I卷1至10页,第Ⅱ卷11至12页。
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答卷时,考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
祝各位考生考试顺利!
第I卷
注意事项:
1.每小题选出答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
2.本卷共60小题,共75分。
第一部分听力(共两节,满分15分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A 9.15. B. 15.19. C. 19.15.
答案为 C。
1. What’s the time now
A.4: 30. B.5: 30. C.5: 25.
2. What is the possible relationship between the two speakers
A. Good friends. B. Secretary and boss. C. Shop assistant and customer.
3. Why does Bob act strangely
A. An accident happened to his mother.
B. An accident happened to him.
C. His father is ill in hospital now.
4. Where does the conversation most probably take place
A. In a shop. B. In a library. C. In a theater.
5. What are the two speakers talking about
A. Where to buy a new car.
B. How to buy a second-hand car.
C What kind of car to buy.
第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第8小题。
6. What is Simon doing now
A. Swimming. B. Reading. C. Sleeping.
7. What happened to John
A. He fell into the water and got all his clothes wet.
B. He fell into the water and got hurt.
C. He had to wash the clothes himself.
8. Where does the conversation take place
A. On the beach. B. At the man’s house. C. At the woman’s house.
听下面一段对话,回答第9至第11小题。
9. Why has the flight been delayed
A. Because of an accident. B. Because of the fog. C. Because of the snow.
10. Which city are the two speakers in now
A. Seattle. B. Melbourne. C. Sydney.
11. What do we know about the man
A. This is his first trip to Australia.
B. He often comes here for sightseeing.
C. He came here for an important conference.
听下面一段独白,回答第12至15题。
12 How many departments are there now in the college
A.6. B.5. C.4.
13. Where are the teachers in the English department mainly from
A. America and France. B. England and Australia. C. America and Canada.
14. Who is the speaker probably talking to
A. A group of senior students in the college.
B. A group of new students.
C. A group of visitors.
15. Which is the largest building in the college
A. The English department building.
B. The main library.
C. The dining hall.
第二部分:英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节:单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
例:Stand over there ________ you’ll be able to see it better
A. or B. and C. but D. while
答案是 B。
1. —Lucy, you won’t believe it. I was chosen as a volunteer for the meeting.
—________. Congratulations!
A. That’s all right B. That’s amazing
C. It doesn’t matter D. It’s a pleasure
2. The red crowned crane is a ________ of long life and good luck in Chinese culture.
A. symbol B. system C. structure D. source
3. A recent study found that the number of smartphone users ________ sharply over the past five years.
A. has increased B. have increased C. is increasing D. are increasing
4. Akita dogs were ________ used in Japan to hunt bears and are among the largest and heaviest dogs in the world.
A. absolutely B. globally C. originally D. slightly
5. By mistake, the ship he was on sailed him to ________ is now called Darwin
A. which B. who C. what D. where
6. Attending family gatherings gives us an opportunity to ________ on each other’s lives and share our experiences.
A. give up B. take up C. pick up D. catch up
7. The city has a network of biking lanes, ________ cyclists can travel safely and enjoy the urban scenery.
A. along which B. of which C. for which D. to which
8. The project is designed to begin with a team meeting in the morning, ________ by conducting surveys in the field and analyzing the data in the afternoon.
A. follow B. followed C. following D. to follow
9. ________ modem technology can grow more crops the terraces are still important to local s who value their traditions.
A. As if B. In case C. So that D. Even though
10. Jack’s father, who is British, has come to love hot pot! But there are still some dishes that he ________ not try even after many years of marriage to his Chinese mother.
A. must B. will C. need D. dare
第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从26~45各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
In the crowded hallways of high school, Edward, towering at 6 feet 5 inches, stood out. Yet, despite his ____11____, he seemed to shrink(退缩)into the background, typically sitting alone at the back of the class. He had no friends and always ate lunch ____12____. Sensing Edward’s loneliness, his teacher, Harriet recognized the need to offer him ____13____.
One evening, while ____14____ the final test papers, Harriet ____15____ at Edward’s paper, which was likely to receive a low grade of D. ___16___, deep down, she wished to give him more than just a D grade, feeling that he deserved better. Feeling exhausted and ready to ___17___ home, she was surprised when Edward walked into the room, looking terrible.
Edward’s eyes were filled with sadness, his clothes appeared ___18___ for weeks, and his hair was messy. Edward looked at the teacher and said, “I know I`m getting a low grade on my final. I realize I’m an embarrassment to others. I’m a lazy, selfish and stupid person with no ___19___.”
In that moment. Harriet perceived(察觉到)____20____Edward’s sorrow, she saw his potential. Encountering his hopeless look, she said, “Edward, your final grade is an A.” These words ____21____ Edward with total surprise, and his eyes ____22____. Harriet continued, “In my heart, you are ____23____ to get an A. I believe in you and I will always be here for you. Now, go and ____24____ the life you dream of. You’ll go far in the future as long as you work hard continually and I’ll be there, ____25____ you on every step of the way.
Those words _____26_____ a seed of hope in Edward’s heart and helped him believe in his worth. This newfound confidence _____27_____ him to change. His grades began to improve, and by the time he finished college, he had _____28_____ a completely different person. Today, Edward stands proudly, not only in physical stature(身高)but also in his remarkable achievements, having become a world-famous dentist.
This story clearly exemplifies(例证)how powerful language can be in our lives. It vividly shows how words can _____29_____ our attitudes and relationships. _____30_____ the proverb goes, “The tongue has the power of life and death.” This illustrates that what we say can have a significant impact on ourselves and those around us.
11. A. length B. width C. height D. depth
12. A. by himself B. for himself C. of himself D. to himself
13. A. position B. decoration C. accommodation D. encouragement
14. A. seeing B. counting C. reading D. grading
15. A. acquired B. paused C. delivered D. confused
16. A. So B. And C. However D. Therefore
17. A. paint B. seek C. head D. design
18. A. unchanged B. unfolded C. uncovered D. unlocked
19. A. history B. power C. goal D. future
20. A. up to B. more than C. equal to D. less than
21. A. ignored B. struck C. harmed D. reminded
22. A. lit up B. burned out C. wound up D. calmed down
23. A. confident B. hungry C. careful D. sure
24. A. enjoy B. remember C. create D. combine
25. A. challenging B. cheering C. questioning D. recommending
26. A. planted B. destroyed C. rented D. wasted
27. A. settled B. replaced C. discouraged D. inspired
28. A. turned over B. turned into C. turned on D. turned to
29. A. admit B. cause C. shape D. wrap
30. A. As B. When C. If D. Where
第三部分 阅读理解(共15 小题; 每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
If you’re feeling unsure about where to find the perfect gifts for your friends or family, fear not! We have gathered a list of five special gift shops, each offering a unique selection of presents.
Games Gadgets
Tel: 402-875-5543
Games Gadgets is the perfect one-stop shop for electrical goods. Here at Games Gadgets we provide a wide range of electronic goods at some of the very best price s around. From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.
Reba
Tel: 406-637-2219
Reba supplies fashion clothes, jewellery and gifts to people throughout the local area. Reba is an independent store, supplying well-known brands as well as up-and-coming designers. Reba is a store for those who love clothes, jewellery and gifts and it always aims to offer something different.
The Sweet Shop
Tel: 421-896-3129
The Sweet Shop is a brand-new gift store created just for chocolate lovers. The shop sells a wonderful collection of chocolate-themed goodies from dark to white chocolate. It is extremely popular with all kinds of parties, chocolate lovers and people who are looking for a fun activity.
Blue Department Store
Tel: 419-156-9910
A favorite shopping destination for many foreigners. Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent off, maybe 40 to 50 percent off. We have more than 70 kinds of world-famous wine in our store.
Location: No.6001 Oak Street, O’Hare International Airport.
Quality Stuff Off-Price Department Store
Tel: 491-938-9012
Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season. They have well-known brands such as Nike, Adidas, Levis, Nautica and Hush Puppies. Quality Stuff Off-Price Department Store is famous for the discounted price of each item. Discount rates vary from 40 percent to 80 percent. The best buys here are some brands, which find a nice balance among style, quality and price.
31. Photographers will most probably go to ________.
A. Reba B. Games Gadgets C. The Sweet Shop D. Blue Department Store
32. What types of products does “Reba” supply
A. Fashion clothes and electronics. B. New sportswear and art supplies.
C. Fashion clothes, jewelry, and gifts. D. White chocolate and famous wines.
33. What do we know about “The Sweet Shop”
A. It caters to all types of sweet desires. B. It only sells dark and white chocolate.
C. It offers instructions to chocolate lovers. D. It sells a variety of chocolate-themed gifts.
34. In which of the following stores could you buy discounted gifts
A. Reba. B. Games Gadgets.
C. The Sweet Shop. D. Blue Department Store.
35. Which number should you call if you want to buy sportswear
A. 421-896-3129. B. 491-938-9012.
C. 419-156-9910. D. 402-875-5543.
B
My mother fastened the golden butterfly pendant(吊坠项链)behind my neck.
In her eyes, I saw pride for the first woman in our family to achieve a university education, her own plans of becoming a teacher and my grandmother’s dreams of finishing school now fulfilled. I realized I was standing on their shoulders. It was all their hard work, the endless house chores and their toughness that had brought me to this moment.
My grandmother Aspasia loved to tell us stories of her first years at elementary school on the small island of Chios, Greece: the songs she learned, her handwriting and her good marks. All this changed in Grade 4 when the family sent her to a local embroideress(刺绣女工)to learn the trade. And after she got married at 23, she had to abandon her needlepoint and devoted the rest of her life to her family, raising four children.
My mother Poppy was able to finish high school on Chios. She was an excellent student, and her parents encouraged her to pursue her dream of becoming a teacher. Unfortunately, the Greek civil war clipped her wings. She ended up marrying and looking after her family.
As I grew up on Chios, my mother always urged me to get the university education that she was deprived(剥夺)of. When I started going to school, all I ever had to say to escape house chores was that I needed to study. Sometimes I wanted to help her out with cooking Or baking, but my mother would say, “No. Go back to your homework! That is your main job. That takes priority(优先处理的事)!”
On my university graduation, my mother presented me with my grandma’s special pendant. My heart overflowed with gratitude. I took my mother’s hands in mine and kissed them. “Thank you ... for everything!”
Months after my university graduation, I got a scholarship to pursue graduate studies in Ancient Classics in England.
One night, my grandmother appeared in my dreams standing at the doorway of my Student room. She told me how proud she was that I was following my dream of education, one that was denied to the previous generations of our family’s women. “You have come a long way!” she said.
36 What can be inferred about the author’s university education
A. It meant the realization of her parents’ college dreams.
B. It brought pride to her family and herself.
C. It was her dream since she was a child.
D. It was paid for by her grandmother.
37. What do we know about the author’s mother and grandmother
A. They both gave up their education because of war.
B. They regretted not having studied harder at school.
C. They had to focus on their families when they were young.
D. They struggled with financial problems throughout their lives.
38. The author’s mother supported her education by ________.
A. insisting on the author doing household chores
B. encouraging the author to prioritize her studies
C. sending her to a local place to learn embroidery
D. pushing the author to pursue a career in teaching
39. How did the author feel when her mother presented her with the pendant
A. Disappointed and angry. B. Grateful and overjoyed.
C. Excited and anxious. D. Ashamed and guilty.
40. What does this passage mainly talk about
A. Women in the author’s family passing down the golden butterfly pendant.
B. The author’s journey in learning embroidery on Chios, Greece.
C. The author’s experience in receiving traditional education.
D. Women in the author’s family struggling for education.
C
McCormick Place in Chicago, the largest convention center (会议中心) in North America, is covered in glass that is enjoyable for humans but deadly for birds. On Oct 5, over 1,000 migrating birds died from colliding with (相撞) its glass walls in a single day.
According to data from Cornell University, the number of birds killed there during that one night is roughly equal to the typical yearly bird collision deaths at the building.
One key reason for the accident is the glass. During the day, birds fly toward glass as it reflects a perfect image of the sky and nearby trees. As night falls, the bright light from glass buildings attracts birds who fly according to the location of the moon and stars. The recent collision happened on the night of Oct 5, when the lights in the building were on for an event.
After colliding with a building, many birds will die on the spot from a broken skull. Others may continue to fly for some distance, but they rarely survive for more than a few hours, as Brendon Samuels, who researches bird window collisions at the University of Western Ontario, Canada, told The Guardian.
Every year, nearly one billion birds collide with glass in the US, according to the US Fish and Wildlife Service. In China, bird collisions are not uncommon, either. In the autumn of 2022 and spring of 2023, the National Anti-bird Collisions Action Alliance reported a total of 190 cases of bird collisions, which included several types of birds listed as second-class protected wildlife.
These tragedies (悲剧) could have been avoided if appropriate (合适的) measures had been taken. Many places around the world have already put forward bird-related guidelines on building design. These include reducing the use of glass in building walls and applying bird-friendly materials and visual markers (视觉标记) to the buildings’ walls. Turning off lights at night during migration seasons can also significantly help reduce bird collisions.
Alongside guidelines on bird-friendly building design, people can also do their bit to help birds by putting stickers (贴纸) on glass windows in their homes and closing the curtains at night.
41. What do we know about the bird collision event that happened in Chicago on Oct 5
A. It happened during the day.
B. About 10,000 birds were killed.
C. McCormick Place closed because of it.
D. The building`s glass is a key cause of it.
42. According to the passage, what happens to the birds after they collide with buildings
A. Many die instantly or within a few hours due to injuries.
B. They fly back to where they came from.
C. They will be rescued and rehabilitated.
D. Most survive but with minor injuries.
43. What are the typical characteristics of bird-building collisions
A. Common and harmful to birds.
B. Unavoidable and friendly to birds.
C. Rare and damaged to both birds and buildings.
D. Infrequent and preventable to both birds and buildings.
44. What measure is suggested to help prevent bird collisions
A. Building taller structures.
B. Painting buildings in bright colors.
C. Increasing lighting around buildings at night.
D. Reducing glass and adding bird-safe materials in buildings.
45. What does this passage mainly talk about
A. The effects of closing curtains at night on bird migration.
B. The National Anti-bird Collisions Action Alliance report.
C. The tragedy of bird collision with building glass.
D. The largest convention center in North America.
第四部分 写作(共两节,满分 25分)
第一节:阅读表达(共5 小题; 每小题2分,满分 10分)
阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。
It was a few years ago. A friend sent me a restaurant gift card for Christmas and I picked a pretty, sunny Sunday afternoon to use it. It felt good taking my two grown sons and daughter to a nice sit-down restaurant instead of the fast food places we usually ate at. The meal was delicious and we all had a good time. When the waitress brought the check, I looked down at it. The gift card covered almost all of it. I reached into my wallet to get enough cash to cover the rest. I saw two bills in my wallet. The first would cover the rest of the bill and give the waitress a nice tip. The second bill was much larger, so I reached down to pick out the first one.
At that moment, my mind flashed back to 30 years ago. I was working as a waiter in a restaurant much like the one we were in now. It was long hours of hard work for low pay. I went home just only making enough to feed my young family. I also remembered how more than once I saw the waitresses counting their meager tips while worrying about how they were going to pay the rent and buy their kids things they needed. I remembered the pain in their eyes and sadness in their faces at the end of the day.
I blinked (眨眼) and was back in the present again. My fingers touched the smaller bill in my wallet. I smiled, pushed it back down, and picked out the much larger bill. I folded it around the gift card and covered both of them with the check. As we all got up from the table, I handed them to the hard-working waitress. “You keep the change,” I said with a smile and a happy heart.
We are all one family in this world. We live together, laugh together, and suffer together. Do your best to be a good person and love others. Replace the suffering with joy.
46. Why did the author initially want to use the first bill to pay (no more than 15 words)
_______________________________________________________________________________________________
47. How do you understand the underlined word in Paragraph 2 (no more than 5 words)
_______________________________________________________________________________________________
48. What does Paragraph 3 mainly talk about (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________________________
49. Which word would you use to describe the author’s personality or character (1 word)
_______________________________________________________________________________________________
50. What can you learn from the story Please explain. (no more than 20 words)
_______________________________________________________________________________________________
第二节: 书面表达(满分15分)
51. 假设你是晨光中学的学生李津。你的英国笔友Chris在当地的孔子学院学习,中国传统佳节春节即将来临,Chris的中文老师Mr Li邀请他一起过春节,Chris想在节日当天送给Mr Li 一份礼物,但不知道送什么好,便写邮件向你咨询。请你根据以下提示给Chris回邮件。
内容包括:
(1)提出建议;
(2)简述建议的理由;
(3)祝他们春节快乐。
注意:
(1)词数不少于 100;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
(3)开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:孔子学院 The Confucius Institute
Dear Chris,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Jin河北区2023~2024学年度第一学期期末高一年级质量检测
英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分,共100分,考试用时90分钟。第I卷1至10页,第Ⅱ卷11至12页。
答卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答卷时,考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
祝各位考生考试顺利!
第I卷
注意事项:
1.每小题选出答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
2.本卷共60小题,共75分。
第一部分听力(共两节,满分15分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 9.15. B. 15.19. C. 19.15.
答案为 C。
1. What’s the time now
A.4: 30. B.5: 30. C.5: 25.
2. What is the possible relationship between the two speakers
A. Good friends. B. Secretary and boss. C. Shop assistant and customer.
3. Why does Bob act strangely
A. An accident happened to his mother.
B. An accident happened to him.
C. His father is ill in hospital now.
4. Where does the conversation most probably take place
A. In a shop. B. In a library. C. In a theater.
5. What are the two speakers talking about
A. Where to buy a new car.
B. How to buy a second-hand car.
C. What kind of car to buy.
第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段对话,回答第6至第8小题。
6. What is Simon doing now
A. Swimming. B. Reading. C. Sleeping.
7. What happened to John
A. He fell into the water and got all his clothes wet.
B. He fell into the water and got hurt.
C. He had to wash the clothes himself.
8. Where does the conversation take place
A. On the beach. B. At the man’s house. C. At the woman’s house.
听下面一段对话,回答第9至第11小题。
9. Why has the flight been delayed
A. Because of an accident. B. Because of the fog. C. Because of the snow.
10. Which city are the two speakers in now
A. Seattle. B. Melbourne. C. Sydney.
11. What do we know about the man
A. This is his first trip to Australia.
B. He often comes here for sightseeing.
C. He came here for an important conference.
听下面一段独白,回答第12至15题。
12. How many departments are there now in the college
A.6. B.5. C.4.
13. Where are the teachers in the English department mainly from
A. America and France. B. England and Australia. C. America and Canada.
14. Who is the speaker probably talking to
A. A group of senior students in the college.
B. A group of new students.
C. A group of visitors.
15. Which is the largest building in the college
A. The English department building.
B. The main library.
C. The dining hall.
第二部分:英语知识运用(共两节,满分30分)
第一节:单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
例:Stand over there ________ you’ll be able to see it better
A. or B. and C. but D. while
答案是 B。
1. —Lucy, you won’t believe it. I was chosen as a volunteer for the meeting.
—________. Congratulations!
A. That’s all right B. That’s amazing
C. It doesn’t matter D. It’s a pleasure
【答案】B
【解析】
【详解】考查情景交际。句意:——露西,你不会相信的。我被选为这次会议的志愿者。——太棒了。恭喜!A. That’s all right没关系;B. That’s amazing太棒了;C. It doesn’t matter没关系;D. It’s a pleasure很荣幸。根据后文“Congratulations”可知是说太棒了,祝贺别人。故选B。
2. The red crowned crane is a ________ of long life and good luck in Chinese culture.
A. symbol B. system C. structure D. source
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:丹顶鹤在中国文化中是长寿和好运的象征。A. symbol象征;B. system系统;C. structure结构;D. source来源,出处。根据主语“The red crowned crane(丹顶鹤)”,以及“long life and good luck(长寿和好运)”并结合常识可推知,丹顶鹤在中国文化中是长寿和好运的象征。“a symbol of…”,意为“象征……”。故选A项。
3. A recent study found that the number of smartphone users ________ sharply over the past five years.
A. has increased B. have increased C. is increasing D. are increasing
【答案】A
【解析】
【详解】考查时态和主谓一致。句意:最近的一项研究发现,在过去的五年里,智能手机用户的数量急剧增加。根据时间状语“over the past five years”可知,空处谓语动词需用现在完成进行时态:have/has been doing,表示过去发生的动作一直持续到现在,将有可能继续下去, the number of +可数名词复数作主语,谓语动词需用单数,所以此处助动词需用has。故选A。
4. Akita dogs were ________ used in Japan to hunt bears and are among the largest and heaviest dogs in the world.
A. absolutely B. globally C. originally D. slightly
【答案】C
【解析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:秋田犬最初在日本被用来猎熊,是世界上最大和最重的狗之一。A. absolutely绝对地;B. globally全球地;C. originally最初地;D. slightly轻微地。根据句意可知,此处为副词originally“最初地”作状语,满足句意要求。故选C项。
5. By mistake, the ship he was on sailed him to ________ is now called Darwin
A. which B. who C. what D. where
【答案】C
【解析】
【详解】考查宾语从句。句意:由于失误,他乘坐的那艘船把他送到了现在被称为达尔文的地方。分析句子可知,此处为连接词引导的宾语从句,在从句中作主语成分,意为“……的地方”,应用what。故选C项。
6. Attending family gatherings gives us an opportunity to ________ on each other’s lives and share our experiences.
A. give up B. take up C. pick up D. catch up
【答案】D
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:参加家庭聚会让我们有机会了解彼此的生活,分享我们的经历。A. give up放弃;B. take up占据,从事;C. pick up捡起;D. catch up补上,了解。根据句意可知,此处为动词短语catch up“补上,赶上,了解”,满足句意要求。故选D项。
7. The city has a network of biking lanes, ________ cyclists can travel safely and enjoy the urban scenery.
A. along which B. of which C. for which D. to which
【答案】A
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这个城市有一个自行车道网络,骑自行车的人可以沿着它安全旅行,享受城市风景。此处为介词+关系代词结构非限制性定语从句修饰先行词biking lanes,表示“沿着”应用介词along,作介词的宾语,指物,应用which。故选A。
8. The project is designed to begin with a team meeting in the morning, ________ by conducting surveys in the field and analyzing the data in the afternoon.
A. follow B. followed C. following D. to follow
【答案】B
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:该项目计划在上午以团队会议开始,随后在下午进行实地调查和分析数据。分析句子可知,此处为非谓语动词作伴随状语,follow和逻辑主语The project为被动关系,所以为过去分词形式。故选B项。
9. ________ modem technology can grow more crops, the terraces are still important to local s who value their traditions.
A. As if B. In case C. So that D. Even though
【答案】D
【解析】
【详解】考查状语从句。句意:尽管现代技术可以种植更多的作物,梯田对珍视自己传统的当地人来说仍然很重要。A. As if好像;B. In case万一;C. So that以便;D. Even though尽管,即使。引导让步状语从句,表示“尽管”应用Even though。故选D。
10. Jack’s father, who is British, has come to love hot pot! But there are still some dishes that he ________ not try even after many years of marriage to his Chinese mother.
A must B. will C. need D. dare
【答案】D
【解析】
【详解】考查情态动词词义辨析。句意:杰克的父亲是英国人,他已经爱上了火锅!但是,即使与杰克的中国母亲结婚多年,仍有一些菜肴他不敢尝试。A. must必须;B. will要,将;C. need需要;D. dare敢。根据表示转折的“But”和“not try”可推知,情态动词dare“敢”符合题意,表示虽然杰克的父亲已经爱上火锅,但仍有一些菜肴不敢尝试。故选D。
第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从26~45各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
In the crowded hallways of high school, Edward, towering at 6 feet 5 inches, stood out. Yet, despite his ____11____, he seemed to shrink(退缩)into the background, typically sitting alone at the back of the class. He had no friends and always ate lunch ____12____. Sensing Edward’s loneliness, his teacher, Harriet recognized the need to offer him ____13____.
One evening while ____14____ the final test papers, Harriet ____15____ at Edward’s paper, which was likely to receive a low grade of D. ___16___, deep down, she wished to give him more than just a D grade, feeling that he deserved better. Feeling exhausted and ready to ___17___ home, she was surprised when Edward walked into the room, looking terrible.
Edward’s eyes were filled with sadness, his clothes appeared ___18___ for weeks, and his hair was messy. Edward looked at the teacher and said, “I know I`m getting a low grade on my final. I realize I’m an embarrassment to others. I’m a lazy, selfish and stupid person with no ___19___.”
In that moment. Harriet perceived(察觉到)____20____Edward’s sorrow, she saw his potential. Encountering his hopeless look, she said, “Edward, your final grade is an A.” These words ____21____ Edward with total surprise, and his eyes ____22____. Harriet continued, “In my heart, you are ____23____ to get an A. I believe in you and I will always be here for you. Now, go and ____24____ the life you dream of. You’ll go far in the future as long as you work hard continually and I’ll be there, ____25____ you on every step of the way.
Those words _____26_____ a seed of hope in Edward’s heart and helped him believe in his worth. This newfound confidence _____27_____ him to change. His grades began to improve, and by the time he finished college, he had _____28_____ a completely different person. Today, Edward stands proudly, not only in physical stature(身高)but also in his remarkable achievements, having become a world-famous dentist.
This story clearly exemplifies(例证)how powerful language can be in our lives. It vividly shows how words can _____29_____ our attitudes and relationships. _____30_____ the proverb goes, “The tongue has the power of life and death.” This illustrates that what we say can have a significant impact on ourselves and those around us.
11. A. length B. width C. height D. depth
12. A. by himself B. for himself C. of himself D. to himself
13. A. position B. decoration C. accommodation D. encouragement
14. A. seeing B. counting C. reading D. grading
15. A. acquired B. paused C. delivered D. confused
16. A. So B. And C. However D. Therefore
17. A. paint B. seek C. head D. design
18. A. unchanged B. unfolded C. uncovered D. unlocked
19. A. history B. power C. goal D. future
20. A. up to B. more than C. equal to D. less than
21. A. ignored B. struck C. harmed D. reminded
22. A. lit up B. burned out C. wound up D. calmed down
23. A. confident B. hungry C. careful D. sure
24. A. enjoy B. remember C. create D. combine
25. A. challenging B. cheering C. questioning D. recommending
26. A. planted B. destroyed C. rented D. wasted
27. A. settled B. replaced C. discouraged D. inspired
28. A. turned over B. turned into C. turned on D. turned to
29. A. admit B. cause C. shape D. wrap
30. A. As B. When C. If D. Where
【答案】11. C 12. A 13. D 14. D 15. B 16. C 17. C 18. A 19. D 20. B 21. B 22. A 23. D 24. C 25. B 26. A 27. D 28. B 29. C 30. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了自卑的爱德华受到老师的鼓励,最终找回自信并成为著名牙医的故事。
【11题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,尽管他个子很高,他似乎退缩到背景中,通常独自坐在教室的后面。A. length长度;B. width宽度;C. height高度;D. depth深度。根据上文“Edward, towering at 6 feet 5 inches, stood out.”提到爱德华的个子很高,由此可知,此处应表示尽管他个子很高,他似乎退缩到背景中,通常独自坐在教室的后面。故选C项。
【12题详解】
考查固定搭配。句意:他没有朋友,总是一个人吃午饭。A. by himself独自一人;B. for himself为自己;C. of himself自己的;D. to himself对自己。根据上文“He had no friends”提到他没有朋友,由此可知,此处应表示他总是一个人吃午饭。do by oneself表示“独自自己做”。故选A项。
【13题详解】
考查名词词义辨析。句意:一天晚上,在批改期末试卷时,哈丽特在爱德华的卷子前停了下来,他的卷子很可能只得一个很低的D。A. position位置;B. decoration装饰;C. accommodation住宿;D. encouragement鼓励。根据上文“Sensing Edward’s loneliness”察觉到了爱德华的孤独,由此可知,此处应表示老师哈里意识到有必要给他鼓励。故选D项。
【14题详解】
考查动词词义辨析。句意:一天晚上,在批改期末试卷时,哈丽特在爱德华的卷子前停了下来,他的卷子很可能只得一个很低的D。A. seeing看到;B. counting计算;C. reading读;D. grading批改。根据下文“the final test papers”以及“which was likely to receive a low grade of D”由此可知,此处应表示哈丽特在批改期末试卷。故选D项。
【15题详解】
考查动词词义辨析。句意:一天晚上,在批改期末试卷时,哈丽特在爱德华的卷子前停了下来,他的卷子很可能只得一个很低的D。A. acquired获得;B. paused停顿;C. delivered递送;D. confused使困惑。根据下文“at Edward’s paper”以及后面描述哈丽特老师的内心感受,由此可知,此处应表示在批改期末试卷时,哈丽特在爱德华的卷子前停了下来。故选B项。
【16题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,在内心深处,她希望给他的不仅仅是D,她觉得他应该得到更好的成绩。A. So所以;B. And和,以及;C. However然而;D. Therefore因此。根据上文“which was likely to receive a low grade of D.”他的卷子很可能只得一个很低的D。以及下文“she wished to give him more than just a D grade, feeling that he deserved better.”她希望给他的不仅仅是D,她觉得他应该得到更好的成绩。由此可知,上下文形成转折关系。故选C项。
【17题详解】
考查动词词义辨析。句意:她感到筋疲力尽,正准备回家,但当爱德华走进房间时,她吃了一惊,他看起来很糟糕。A. paint涂画;B. seek寻找;C. head前往;D. design设计。根据上文“Feeling exhausted and ready to”提到她感到筋疲力尽,由此可知,此处应表示她感到筋疲力尽,正准备回家。故选C项。
【18题详解】
考查形容词词义辨析。句意:爱德华的眼睛里充满了悲伤,他的衣服几个星期没变过,头发凌乱不堪。A. unchanged未改变的;B. unfolded打开的;C. uncovered未覆盖的;D. unlocked没有锁的。根据下文“and his hair was messy”提到头发凌乱不堪,由此可推知,此处应表示他的衣服几个星期没变过,头发凌乱不堪。故选A项。
【19题详解】
考查名词词义辨析。句意:我是一个懒惰、自私、愚蠢、没有未来的人。A. history历史;B. power力量;C. goal目标;D. future未来。根据上文“I’m a lazy, selfish and stupid person”由此可知,此处应表示爱德华认为他是一个懒惰、自私、愚蠢、没有未来的人。故选D项。
【20题详解】
考查固定短语辨析。句意:哈丽特看到的不仅仅是爱德华的悲伤,她还看到了他的潜力。A. up to不超过;B. more than不积极;C. equal to等同于;D. less than少于。根据下文“Edward’s sorrow, she saw his potential.”由此可知,此处应表示哈丽特看到的不仅仅是爱德华的悲伤,她还看到了他的潜力。故选B项。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:这些话使爱德华大吃一惊,他的眼睛亮了起来。A. ignored忽视;B. struck让(某人)觉得,引起(强烈感情);C. harmed伤害;D. reminded提醒。根据上文“Edward, your final grade is an A.”提到哈丽特说爱德华的期末成绩是A,由此可知,此处应表示这些话使爱德华大吃一惊。故选B项。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:这些话使爱德华大吃一惊,他的眼睛亮了起来。A. lit up亮了起来;B. burned out烧坏;C. wound up非常担心;D. calmed down镇静。根据上文“These words struck Edward with total surprise”提到这些话使爱德华大吃一惊,由此可知,此处应表示他的眼睛亮了起来。故选A项。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:哈丽特接着说:在我心里,你一定会得A。A. confident自信的;B. hungry饥饿的;C. careful小心的;D. sure一定的。根据下文“I believe in you and I will always be here for you.” 我相信你,我会永远在你身边。由此可知,此处应表示哈丽特接着说:在我心里,你一定会得A。故选D项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:现在,去创造你梦想的生活吧。A. enjoy享受;B. remember记得;C. create创造;D. combine联合。根据句意以及下文“the life you dream of”可知,此处应表示去创造你梦想的生活。故选C项。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:只要你继续努力,你就会走得很远,我会在那里,在你前进的每一步加油。A. challenging挑战;B. cheering加油;C. questioning疑问;D. recommending推荐。根据上文“You’ll go far in the future as long as you work hard continually”提到继续努力,你就会走得很远,由此可知,此处应表示会哈丽特在那里,为你前进的每一步加油。故选B项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:这些话在爱德华的心中种下了希望的种子,帮助他相信自己的价值。A. planted种植;B. destroyed破坏;C. rented租赁;D. wasted浪费。根据下文“a seed of hope in Edward’s heart”由此可知,此处应表示这些话在爱德华的心中种下了希望的种子。故选A项。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:这种新发现的自信促使他做出改变。A. settled解决;B. replaced替换;C. discouraged使泄气;D. inspired激励,促进。 根据下文“him to change”和“His grades began to improve”由此可知,此处应表示这种新发现的自信促使他做出改变。故选D项。
【28题详解】
考查动词短语辨析。句意:他的成绩开始提高,大学毕业时,他已经完全变了一个人。A. turned over翻转;B. turned into变成;C. turned on打开;D. turned to求助于。根据上文“His grades began to improve”提到他的成绩开始提高,由此可知,此处应表示大学毕业时,他已经完全变了一个人。故选B项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:它生动地展示了语言如何塑造我们的态度和关系。A. admit承认;B. cause引起;C. shape塑造;D. wrap包装。根据句意以及该句中的“our attitudes and relationships”可知,此处应表示它生动地展示了语言如何塑造我们的态度和关系。故选C项。
【30题详解】
考查连词词义辨析。句意:俗话说:“舌头掌握着生与死的权力。”A. As正如;B. When当……时候;C. If如果;D. Where在哪里。根据下文““The tongue has the power of life and death.””为具体的谚语可知,此处应为表示俗话说:“舌头掌握着生与死的权力。” As the proverb goes“正如谚语所说”。故选A项。
第三部分 阅读理解(共15 小题; 每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
If you’re feeling unsure about where to find the perfect gifts for your friends or family, fear not! We have gathered a list of five special gift shops, each offering a unique selection of presents.
Games Gadgets
Tel: 402-875-5543
Games Gadgets is the perfect one-stop shop for electrical goods. Here at Games Gadgets we provide a wide range of electronic goods at some of the very best price s around. From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.
Reba
Tel: 406-637-2219
Reba supplies fashion clothes, jewellery and gifts to people throughout the local area. Reba is an independent store, supplying well-known brands as well as up-and-coming designers. Reba is a store for those who love clothes, jewellery and gifts and it always aims to offer something different.
The Sweet Shop
Tel: 421-896-3129
The Sweet Shop is a brand-new gift store created just for chocolate lovers. The shop sells a wonderful collection of chocolate-themed goodies from dark to white chocolate. It is extremely popular with all kinds of parties, chocolate lovers and people who are looking for a fun activity.
Blue Department Store
Tel: 419-156-9910
A favorite shopping destination for many foreigners. Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent off, maybe 40 to 50 percent off. We have more than 70 kinds of world-famous wine in our store.
Location: No.6001 Oak Street, O’Hare International Airport.
Quality Stuff Off-Price Department Store
Tel: 491-938-9012
Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season. They have well-known brands such as Nike, Adidas, Levis, Nautica and Hush Puppies. Quality Stuff Off-Price Department Store is famous for the discounted price of each item. Discount rates vary from 40 percent to 80 percent. The best buys here are some brands, which find a nice balance among style, quality and price.
31. Photographers will most probably go to ________.
A. Reba B. Games Gadgets C. The Sweet Shop D. Blue Department Store
32. What types of products does “Reba” supply
A. Fashion clothes and electronics. B. New sportswear and art supplies.
C. Fashion clothes, jewelry, and gifts. D. White chocolate and famous wines.
33. What do we know about “The Sweet Shop”
A. It caters to all types of sweet desires. B. It only sells dark and white chocolate.
C. It offers instructions to chocolate lovers. D. It sells a variety of chocolate-themed gifts.
34. In which of the following stores could you buy discounted gifts
A. Reba. B. Games Gadgets.
C. The Sweet Shop. D. Blue Department Store.
35. Which number should you call if you want to buy sportswear
A. 421-896-3129. B. 491-938-9012.
C. 419-156-9910. D. 402-875-5543.
【答案】31. B 32. C 33. D 34. D 35. B
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了五家特别的礼品店,每家都提供独特的礼品选择,既有电子产品,时尚单品,巧克力,折扣名酒,也有运动服装。
【31题详解】
细节理解题。根据文章Games Gadgets部分内容“From Cameras and GPS Sat Navs to Gaming Accessories and Computers, iPads and iPods, we have everything you could ever need.(从相机和GPS卫星导航到游戏配件和电脑,ipad和ipod,我们有您可能需要的一切。)”可知,Games Gadgets出售相机,GPS卫星导航,游戏配件等电子产品。因此,摄影师应该会光顾该商店。故选B项。
【32题详解】
细节理解题。根据文章部分内容“Reba supplies fashion clothes, jewellery and gifts to people throughout the local area.(Reba为当地的人们提供时装、珠宝和礼品。)”可知,Reba提供的商品是服装,珠宝和礼品。故选C项。
【33题详解】
细节理解题。根据文章部分内容“The shop sells a wonderful collection of chocolate-themed goodies from dark to white chocolate.(这家商店出售从黑巧克力到白巧克力等各式各样的巧克力主题糖果。)”可知,该商店出售各式各样的巧克力主题糖果。故选D项。
【34题详解】
细节理解题。根据文章Blue Department Store部分内容“Blue is devoted to top brands including expensive famous wines which are all 30 percent off, maybe 40 to 50 percent off.(Blue专注于顶级品牌,包括昂贵的名酒,这些酒都是七折,可能是四到五折。)”可知,Blue以折扣价出售昂贵的名酒。因此,如果要买打折的礼品,可以到该店。故选D项。
【35题详解】
细节理解题。根据文章Quality Stuff Off-Price Department Store部分内容“Quality Stuff Off-Price Department Store opened only one month ago and it features new sportswear this season.(Quality Stuff Off-Price Department Store一个月前才开业,这一季推出了新款运动服。)”可知,Quality Stuff Off-Price Department Store推出了新款运动服,因此,可以拨打其电话“Tel: 491-938-9012(电话号码:491-938-9012)”。故选B项。
B
My mother fastened the golden butterfly pendant(吊坠项链)behind my neck.
In her eyes, I saw pride for the first woman in our family to achieve a university education, her own plans of becoming a teacher and my grandmother’s dreams of finishing school now fulfilled. I realized I was standing on their shoulders. It was all their hard work, the endless house chores and their toughness that had brought me to this moment.
My grandmother Aspasia loved to tell us stories of her first years at elementary school on the small island of Chios, Greece: the songs she learned, her handwriting and her good marks. All this changed in Grade 4 when the family sent her to a local embroideress(刺绣女工)to learn the trade. And after she got married at 23, she had to abandon her needlepoint and devoted the rest of her life to her family, raising four children.
My mother Poppy was able to finish high school on Chios. She was an excellent student, and her parents encouraged her to pursue her dream of becoming a teacher. Unfortunately, the Greek civil war clipped her wings. She ended up marrying and looking after her family.
As I grew up on Chios, my mother always urged me to get the university education that she was deprived(剥夺)of. When I started going to school, all I ever had to say to escape house chores was that I needed to study. Sometimes I wanted to help her out with cooking Or baking, but my mother would say, “No. Go back to your homework! That is your main job. That takes priority(优先处理的事)!”
On my university graduation, my mother presented me with my grandma’s special pendant. My heart overflowed with gratitude. I took my mother’s hands in mine and kissed them. “Thank you ... for everything!”
Months after my university graduation, I got a scholarship to pursue graduate studies in Ancient Classics in England.
One night, my grandmother appeared in my dreams standing at the doorway of my Student room. She told me how proud she was that I was following my dream of education, one that was denied to the previous generations of our family’s women. “You have come a long way!” she said.
36. What can be inferred about the author’s university education
A. It meant the realization of her parents’ college dreams.
B. It brought pride to her family and herself.
C. It was her dream since she was a child.
D. It was paid for by her grandmother.
37. What do we know about the author’s mother and grandmother
A. They both gave up their education because of war.
B. They regretted not having studied harder at school.
C. They had to focus on their families when they were young.
D. They struggled with financial problems throughout their lives.
38. The author’s mother supported her education by ________.
A. insisting on the author doing household chores
B. encouraging the author to prioritize her studies
C. sending her to a local place to learn embroidery
D. pushing the author to pursue a career in teaching
39. How did the author feel when her mother presented her with the pendant
A. Disappointed and angry. B. Grateful and overjoyed.
C Excited and anxious. D. Ashamed and guilty.
40. What does this passage mainly talk about
A. Women in the author’s family passing down the golden butterfly pendant.
B. The author’s journey in learning embroidery on Chios, Greece.
C. The author’s experience in receiving traditional education.
D. Women in the author’s family struggling for education.
【答案】36. B 37. C 38. B 39. B 40. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者母亲和祖母的故事,以及她们对教育的渴望和努力。
【36题详解】
推理判断题。根据第二段中“In her eyes, I saw pride for the first woman in our family to achieve a university education, her own plans of becoming a teacher and my grandmother’s dreams of finishing school now fulfilled. I realized I was standing on their shoulders.”(在她眼中,我看到了我们家第一个接受大学教育的女性的骄傲,她自己成为一名教师的计划,以及我祖母完成学业的梦想现在都实现了。我意识到我是站在他们的肩膀上。)可推知,作者的大学教育给她的家庭和她自己带来了骄傲。故选B项。
【37题详解】
推理判断题。根据第三段“My grandmother Aspasia loved to tell us stories of her first years at elementary school on the small island of Chios, Greece: the songs she learned, her handwriting and her good marks. All this changed in Grade 4 when the family sent her to a local embroideress(刺绣女工)to learn the trade. And after she got married at 23, she had to abandon her needlepoint and devoted the rest of her life to her family, raising four children.”(我的祖母阿斯帕西亚喜欢给我们讲她在希腊希俄斯小岛上小学的第一年的故事:她学的歌,她的书法和她的好成绩。四年级时,这一切都改变了,家人把她送到当地的一家刺绣店学习刺绣。23岁结婚后,她不得不放弃针线活,把余生都奉献给了家庭,抚养了四个孩子。)和第四段中“Unfortunately, the Greek civil war clipped her wings. She ended up marrying and looking after her family.”(不幸的是,希腊内战打断了她的翅膀。她最终结婚并照顾她的家庭。)可推知,关于作者的母亲和祖母,当她们年轻的时候,她们不得不关注他们的家庭。故选C项。
【38题详解】
细节理解题。根据第五段中““No. Go back to your homework! That is your main job. That takes priority(优先处理的事)!””(不。回去做作业吧!那是你的主要工作。这是当务之急!)可知,作者的母亲通过鼓励作者优先学习来支持她的教育。故选B项。
【39题详解】
推理判断题。根据第三段中“On my university graduation, my mother presented me with my grandma’s special pendant. My heart overflowed with gratitude.”(在我的大学毕业典礼上,我的母亲送给我奶奶特别的吊坠。我心中充满了感激之情。)可推知,当作者的母亲把吊坠送给她时,作者是感激和欣喜的。故选B项。
40题详解】
主旨大意题。根据文章大意以及最后一段“One night, my grandmother appeared in my dreams standing at the doorway of my Student room. She told me how proud she was that I was following my dream of education, one that was denied to the previous generations of our family’s women. “You have come a long way!” she said.”(一天晚上,我的祖母出现在我的梦中,站在我学生宿舍的门口。她告诉我,她为我追求自己的教育梦想而感到自豪,这是我们家族前几代女性无法实现的梦想。“你走了很长一段路!”她说。)可知,这篇文章主要谈论作者家庭中的妇女为教育而奋斗。故选D项。
C
McCormick Place in Chicago, the largest convention center (会议中心) in North America, is covered in glass that is enjoyable for humans but deadly for birds. On Oct 5, over 1,000 migrating birds died from colliding with (相撞) its glass walls in a single day.
According to data from Cornell University, the number of birds killed there during that one night is roughly equal to the typical yearly bird collision deaths at the building.
One key reason for the accident is the glass. During the day, birds fly toward glass as it reflects a perfect image of the sky and nearby trees. As night falls, the bright light from glass buildings attracts birds who fly according to the location of the moon and stars. The recent collision happened on the night of Oct 5, when the lights in the building were on for an event.
After colliding with a building, many birds will die on the spot from a broken skull. Others may continue to fly for some distance, but they rarely survive for more than a few hours, as Brendon Samuels, who researches bird window collisions at the University of Western Ontario, Canada, told The Guardian.
Every year, nearly one billion birds collide with glass in the US, according to the US Fish and Wildlife Service. In China, bird collisions are not uncommon, either. In the autumn of 2022 and spring of 2023, the National Anti-bird Collisions Action Alliance reported a total of 190 cases of bird collisions, which included several types of birds listed as second-class protected wildlife.
These tragedies (悲剧) could have been avoided if appropriate (合适的) measures had been taken. Many places around the world have already put forward bird-related guidelines on building design. These include reducing the use of glass in building walls and applying bird-friendly materials and visual markers (视觉标记) to the buildings’ walls. Turning off lights at night during migration seasons can also significantly help reduce bird collisions.
Alongside guidelines on bird-friendly building design, people can also do their bit to help birds by putting stickers (贴纸) on glass windows in their homes and closing the curtains at night.
41. What do we know about the bird collision event that happened in Chicago on Oct 5
A. It happened during the day.
B. About 10,000 birds were killed.
C. McCormick Place closed because of it.
D. The building`s glass is a key cause of it.
42. According to the passage, what happens to the birds after they collide with buildings
A. Many die instantly or within a few hours due to injuries.
B. They fly back to where they came from.
C. They will be rescued and rehabilitated.
D. Most survive but with minor injuries.
43. What are the typical characteristics of bird-building collisions
A. Common and harmful to birds.
B. Unavoidable and friendly to birds.
C. Rare and damaged to both birds and buildings.
D. Infrequent and preventable to both birds and buildings.
44. What measure is suggested to help prevent bird collisions
A. Building taller structures.
B. Painting buildings in bright colors.
C. Increasing lighting around buildings at night.
D. Reducing glass and adding bird-safe materials in buildings.
45. What does this passage mainly talk about
A. The effects of closing curtains at night on bird migration.
B. The National Anti-bird Collisions Action Alliance report.
C. The tragedy of bird collision with building glass.
D. The largest convention center in North America.
【答案】41. D 42. A 43. A 44. D 45. C
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。主要报道了芝加哥的麦考密克广场(McCormick Place)是北美最大的会议中心,它被玻璃覆盖,对人类来说是愉快的,但对鸟类来说却是致命的。10月5日,一天之内就有1000多只候鸟因撞上玻璃墙而死亡。
【41题详解】
细节理解题。根据第一段中“On Oct 5, over 1,000 migrating birds died from colliding with (相撞) its glass walls in a single day.”(10月5日,一天之内就有1000多只候鸟因撞上玻璃墙而死亡。)以及第三段中“One key reason for the accident is the glass.”(事故的一个关键原因是玻璃。)可知,关于10月5日发生在芝加哥的撞鸟事件,我们知道大楼的玻璃是造成这种现象的主要原因。故选D项。
【42题详解】
细节理解题。根据第四段“After colliding with a building, many birds will die on the spot from a broken skull. Others may continue to fly for some distance, but they rarely survive for more than a few hours, as Brendon Samuels, who researches bird window collisions at the University of Western Ontario, Canada, told The Guardian.”(在与建筑物相撞后,许多鸟会因头骨破裂而当场死亡。其他的可能会继续飞行一段距离,但它们很少能存活超过几个小时,加拿大西安大略大学研究鸟窗碰撞的布兰登·塞缪尔斯告诉《卫报》。)可知,根据文章,鸟儿与建筑物相撞后会,许多鸟因受伤而当场死亡或在几小时内死亡。故选A项。
【43题详解】
推理判断题。根据第五段“Every year, nearly one billion birds collide with glass in the US, according to the US Fish and Wildlife Service. In China, bird collisions are not uncommon, either. In the autumn of 2022 and spring of 2023, the National Anti-bird Collisions Action Alliance reported a total of 190 cases of bird collisions, which included several types of birds listed as second-class protected wildlife.”(根据美国鱼类和野生动物管理局的数据,美国每年有近10亿只鸟与玻璃相撞。在中国,撞鸟事件也屡见不鲜。在2022年秋季和2023年春季,国家反鸟类碰撞行动联盟报告了总共190起鸟类碰撞事件,其中包括几种被列为二级保护野生动物的鸟类。)可推知,鸟类建筑碰撞的典型特征是常见且对鸟类有害。故选A项。
【44题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中“These tragedies (悲剧) could have been avoided if appropriate (合适的) measures had been taken. Many places around the world have already put forward bird-related guidelines on building design. These include reducing the use of glass in building walls and applying bird-friendly materials and visual markers (视觉标记) to the buildings’ walls.”(如果采取了适当的措施,这些悲剧本来是可以避免的。世界上许多地方已经提出了与鸟类有关的建筑设计准则。这些措施包括减少在建筑墙壁上使用玻璃,并在建筑墙壁上使用对鸟类友好的材料和视觉标记。)可知,建议采取在建筑物中减少玻璃并增加鸟类安全材料等措施来防止鸟类碰撞。故选D项。
【45题详解】
主旨大意题。根据文章大意以及第一段“McCormick Place in Chicago, the largest convention center (会议中心) in North America, is covered in glass that is enjoyable for humans but deadly for birds. On Oct 5, over 1,000 migrating birds died from colliding with (相撞) its glass walls in a single day.”(芝加哥的麦考密克广场(McCormick Place)是北美最大的会议中心,它被玻璃覆盖,对人类来说是愉快的,但对鸟类来说却是致命的。10月5日,一天之内就有1000多只候鸟因撞上玻璃墙而死亡。)可知,文章主要讲的是鸟撞建筑玻璃的悲剧。故选C项。
第四部分 写作(共两节,满分 25分)
第一节:阅读表达(共5 小题; 每小题2分,满分 10分)
阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。
It was a few years ago. A friend sent me a restaurant gift card for Christmas and I picked a pretty, sunny Sunday afternoon to use it. It felt good taking my two grown sons and daughter to a nice sit-down restaurant instead of the fast food places we usually ate at. The meal was delicious and we all had a good time. When the waitress brought the check, I looked down at it. The gift card covered almost all of it. I reached into my wallet to get enough cash to cover the rest. I saw two bills in my wallet. The first would cover the rest of the bill and give the waitress a nice tip. The second bill was much larger, so I reached down to pick out the first one.
At that moment, my mind flashed back to 30 years ago. I was working as a waiter in a restaurant much like the one we were in now. It was long hours of hard work for low pay. I went home just only making enough to feed my young family. I also remembered how more than once I saw the waitresses counting their meager tips while worrying about how they were going to pay the rent and buy their kids things they needed. I remembered the pain in their eyes and sadness in their faces at the end of the day.
I blinked (眨眼) and was back in the present again. My fingers touched the smaller bill in my wallet. I smiled, pushed it back down, and picked out the much larger bill. I folded it around the gift card and covered both of them with the check. As we all got up from the table, I handed them to the hard-working waitress. “You keep the change,” I said with a smile and a happy heart.
We are all one family in this world. We live together, laugh together, and suffer together. Do your best to be a good person and love others. Replace the suffering with joy.
46. Why did the author initially want to use the first bill to pay (no more than 15 words)
_______________________________________________________________________________________________
47. How do you understand the underlined word in Paragraph 2 (no more than 5 words)
_______________________________________________________________________________________________
48. What does Paragraph 3 mainly talk about (no more than 10 words)
_______________________________________________________________________________________________
49. Which word would you use to describe the author’s personality or character (1 word)
_______________________________________________________________________________________________
50. What can you learn from the story Please explain. (no more than 20 words)
_______________________________________________________________________________________________
【答案】46. Because the second one was too large for the food and the tip.
47. Very small.
48. The author’s final decision about giving tips.##How the author tipped the waitress at last.
49. Sympathetic.
50. We should treat people with kindness. Because we are all one family in this world.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。作者通过回忆自己曾经在餐厅工作的经历,表达了对人生和家庭的看法,呼吁读者尽自己的能力去做一个好人,去关爱他人。
【46题详解】
考查细节理解。根据第一段“I reached into my wallet to get enough cash to cover the rest. I saw two bills in my wallet. The first would cover the rest of the bill and give the waitress a nice tip. The second bill was much larger, so I reached down to pick out the first one.(我把手伸进钱包,想拿出足够的钱来支付剩下的费用。我看到两张钞票在我的钱包。第一张钞票可以支付剩下的账单,并给女服务员一笔可观的小费。第二张钞票要大得多,所以我伸手去拿第一张)”可知,因为对于支付剩下的账单和小费来说太大了,所以作者最初想用第一张钞票付款。故填Because the second one was too large for the food and the tip.
【47题详解】
考查词句猜测。根据后文“while worrying about how they were going to pay the rent and buy their kids things they needed.(一边担心如何支付房租和给孩子买必需品)”可知,小费不足以支付房租和给孩子买必需品,所以推测meager意为“微薄的”,应是very small之意。故填Very small.
【48题详解】
考查主旨大意。根据第三段“I blinked (眨眼) and was back in the present again. My fingers touched the smaller bill in my wallet. I smiled, pushed it back down, and picked out the much larger bill. I folded it around the gift card and covered both of them with the check. As we all got up from the table, I handed them to the hard-working waitress. “You keep the change,” I said with a smile and a happy heart.(我眨了眨眼,又回到了现实。我的手指碰到了钱包里那张较小的钞票。我笑了笑,把它推回去,拿出那张大得多的钞票。我把它包在礼品卡上,把支票盖在两张卡片上。当我们都离开餐桌时,我把它们递给了辛勤工作的女服务员。“不用找了,”我笑着说,心里很高兴)”可知,本段主要讲述了作者关于给小费的最终决定。故填The author’s final decision about giving tips.或者How the author tipped the waitress at last.
【49题详解】
考查推理判断。根据第二段“It was long hours of hard work for low pay. I went home just only making enough to feed my young family. I also remembered how more than once I saw the waitresses counting their meager tips while worrying about how they were going to pay the rent and buy their kids things they needed. I remembered the pain in their eyes and sadness in their faces at the end of the day.(那是长时间的辛苦工作,报酬却很低。我回家时挣的钱只够养家糊口。我还记得,我曾不止一次地看到女服务员一边数着微薄的小费,一边担心如何支付房租和给孩子买必需品。我记得那天结束时他们眼中的痛苦和脸上的悲伤)”以及第三段“I blinked (眨眼) and was back in the present again. My fingers touched the smaller bill in my wallet. I smiled, pushed it back down, and picked out the much larger bill. I folded it around the gift card and covered both of them with the check. As we all got up from the table, I handed them to the hard-working waitress. “You keep the change,” I said with a smile and a happy heart.(我眨了眨眼,又回到了现实。我的手指碰到了钱包里那张较小的钞票。我笑了笑,把它推回去,拿出那张大得多的钞票。我把它包在礼品卡上,把支票盖在两张卡片上。当我们都离开餐桌时,我把它们递给了辛勤工作的女服务员。“不用找了,”我笑着说,心里很高兴)”可知,作者通过自己30年前的经历,知道服务员的不容易,所以决定帮助服务员,是有同情心的。故填Sympathetic.
【50题详解】
开放性问题。根据最后一段“We are all one family in this world. We live together, laugh together, and suffer together. Do your best to be a good person and love others. Replace the suffering with joy.(我们都是这个世界上的一家人。我们一起生活,一起欢笑,一起受苦。尽你最大的努力做一个好人,爱别人。用快乐代替痛苦)”可知,我们都是这个世界上的一家人。我们一起生活,一起欢笑,一起受苦,所以应该善待他人。故填We should treat people with kindness. Because we are all one family in this world.
第二节: 书面表达(满分15分)
51. 假设你是晨光中学的学生李津。你的英国笔友Chris在当地的孔子学院学习,中国传统佳节春节即将来临,Chris的中文老师Mr Li邀请他一起过春节,Chris想在节日当天送给Mr Li 一份礼物,但不知道送什么好,便写邮件向你咨询。请你根据以下提示给Chris回邮件。
内容包括:
(1)提出建议;
(2)简述建议的理由;
(3)祝他们春节快乐。
注意:
(1)词数不少于 100;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
(3)开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:孔子学院 The Confucius Institute
Dear Chris,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Jin
【答案】Dear Chris,
I’m glad to hear that you want to give Mr. Li a gift on Spring Festival day and you want to bring a few presents that symbolize Chinese culture.
In my opinion, you can buy the two following presents. Stamps are considered to be nice things to collect and have long - lasting value. Besides, stamps cover Chinese landscapes, animal signs and major events, from which your friends can get a better understanding of China. Second, the Chinese knot, a very beautiful Chinese decoration, is usually hung in the sitting room in our home. It symbolizes unity and good luck.
I sincerely hope that you can have a happy Spring Festival and give my best regards to your teacher.
Yours,
Li Jin
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你的英国笔友Chris在当地的孔子学院学习,中国传统佳节春节即将来临,Chris的中文老师Mr Li邀请他一起过春节,Chris想在节日当天送给Mr Li 一份礼物,但不知道送什么好,便写邮件向你咨询这一情况,根据以下提示给Chris回邮件。
【详解】1.词汇积累
高兴的:glad→ delighted
观点:opinion→point of view
此外:Besides→ What’s more
礼物:presents→ gifts
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Second, the Chinese knot, a very beautiful Chinese decoration, is usually hung in the sitting room of our home.
拓展句:Second, the Chinese knot which is a very beautiful Chinese decoration, is usually hung in the sitting room of our home.
【点睛】【高分句型1】I’m glad to hear that you want to give Mr. Li a gift on Spring Festival day and you want to bring a few presents that symbolize Chinese culture.(运用了连词that引导的宾语从句以及关系代词that引导的定语从句)
【高分句型2】Besides, stamps cover Chinese landscapes, animal signs and major events, from which your friends can get a better understanding of China.(运用了介词+which引导的定语从句)
同课章节目录