2023-2024学年江苏省南京市高一上学期期末学情调研测试英语试卷(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)

文档属性

名称 2023-2024学年江苏省南京市高一上学期期末学情调研测试英语试卷(原卷版+ 解析版,无听力音频无听力原文)
格式 zip
文件大小 114.2KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-01-23 15:19:05

文档简介

南京市2023-2024学年度第一学期期末学情调研测试
高一英语
第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C.
1. How will the man travel to Shanghai
A. By car. B. By train. C. By plane.
2. What day is it today
A. April Fools’ Day. B. The woman’s birthday. C. Earth Day.
3 Where does the conversation probably take place
A. At home. B. Ina car. C. In a hospital.
4. What are the speakers mainly talking about
A. An English teacher. B. An American high school. C. A foreign festival.
5. How much will the woman pay
A. $4. B. $8. C. $12.
第二节 (共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍,
听第6段材料,回答第6、7题.
6. Why does Jenny’s group want to put on a show
A. To have fun. B. To make money. C. To show talents.
7. What does the man suggest Jenny’s group perform
A. A musical. B. A crosstalk. C. Peking Opera.
听第7段材料,回答第8、9题.
8. At which stop will the man get off
A. Gary. B. Highland. C. East Chicago.
9. How does the man know when to get off
A. By looking at the train screen.
B. By listening to the announcement.
C. By waiting for the assistant’s help.
听第8段材料,回答第10至13题。
10. What case does Amy work with
A. The loss of animals. B. The injuries from falls. C. The theft of cars.
11. Why docs Amy suggest David's son visit her
A. To learn speech skills.
B. To share her lawyer experience.
C. To discuss cases of personal attacks.
12. What do we know about Amy
A. She is willing to help others.
B. She has a son majoring in law.
C. She runs a law office in Stanford.
13. What is the probable relationship between the speakers
A. Neighbors. B. Workmates. C. Friends.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Who is probably the woman
A. A professor. B. A host. C. A traveler.
15. What does the organization do
A. It organizes trips for volunteers.
B. It provides new places to visit.
C. It prepares students for study.
16. What did Morris do during his latest project
A. He cycled around the island. B. He bought school supplies. C. He planted many trees.
17. Why did Morris go to the Philippines
A. To live a simpler life than before.
B. To research into the environment.
C. To lend a hand to people in need.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What information does the app offer
A. How to record daily life. B. How to speak in public. C. How to present art.
19. What do we know about the course provided by the app
A. It is free of charge.
B. It focuses on world education.
C. It is flexible and user-friendly.
20. Why does the speaker give the talk
A. To promote a mobile phone. B. To introduce an expert. C. To advertise an app.
第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
第一节 (共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
London will see thousands of people join together for one of the biggest Chinese New Year celebrations outside Asia. Here's everything to expect on the big day.
When and where The parade (游行) will begin at 10 a.m, with activities starting in Trafalgar Square from 11 a.m. The parade will start on Charing Cross Road, heading north to Shaftesbury Avenue, before turning into the heart of Chinatown.
How to get to Chinatown For anyone brave enough to try and drive in, there is a large Q-Park in Chinatown itself. That said, the train to Charing Cross or Piccadilly Circus will likely be your best choice. Follow the official @TfL on Twitter for real time service updates and be sure to check before you travel.
What is on Throughout the day there will be plenty of live performances. Martial artists will perform in Trafalgar Square and many food stands will line the streets. People looking for entertainment designed for children can head to Lecester Square, where they'll likely find amazing activities, including sugar painting and dressing up opportunities.
Where to eat In Chinatown there are plenty of top options. Dumplings’ Legend on Gerrard Street and Gold Mine on Wardour Street are best for excellent dumplings.
What to wear Many will wear red for the day as this means good luck for the coming year— particularly so this year as the Rabbit is the luckiest of all the 12 zodiac signs (生肖).
1. Which is the best way to arrive at Chinatown
A. On foot. B. By train. C. By bus. D. By car.
2. Which place is the most family-friendly
A. Leicester Square. B. Piccadilly Circus.
C. Trafalgar Square. D. Wardour Street.
3. What is the purpose of the article
A. To introduce a celebration. B. To recommend zodiac signs.
C. To describe a fun event. D. To recall a Chinese festival.
【答案】1. B 2. A 3. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了在伦敦的唐人街举行的除亚洲以外最大的中国新年庆祝活动的相关情况。
【1题详解】
细节理解题。根据How to get to Chinatown部分中“For anyone brave enough to try and drive in, there is a large Q-Park in Chinatown itself. That said, the train to Charing Cross or Piccadilly Circus will likely be your best choice.(对于那些有足够勇气开车进去的人来说,唐人街本身就有一个很大的Q-Park。也就是说,去Charing Cross或Piccadilly Circus的火车可能是你最好的选择。)”可知,到达唐人街的最佳方式是乘火车。故选B项。
2题详解】
细节理解题。根据What is on部分中“People looking for entertainment designed for children can head to Lecester Square, where they'll likely find amazing activities, including sugar painting and dressing up opportunities.(寻找为儿童设计的娱乐活动的人可以前往莱斯特广场,在那里他们可能会发现令人惊叹的活动,包括糖画和盛装打扮的机会。)”可知,莱斯特广场是最适合全家游览的地方。故选A项。
【3题详解】
推理判断题。通读全文,根据第一段“London will see thousands of people join together for one of the biggest Chinese New Year celebrations outside Asia. Here's everything to expect on the big day.(成千上万的伦敦人将聚集在一起,参加亚洲以外最大的中国新年庆祝活动之一。在这个大日子里,你可以期待的一切都在这里。)”可知,这篇文章的目的是介绍一个庆祝活动。故选A项。
B
Sundy first began dancing as a child growing up in Tyler, Texas. Her big break arrived in 1969 with a Broadway show called Canterbury Tales. It brought Sandy her first Toy nomination (提名), but it also forced her to pass on another role she really wanted. “I really liked the part,” she says, “I’ve always felt regretful.”
In 1971, Sandy performed on TV in Fumy Face. During filming, Sandy, then 24, developed serious headache, which turned out a brain tumor (肿瘤) growing behind her left eye. She had an operation that saved her life but left her blind in one eye.
Other people might have been destroyed, but Sandy insisted. “I found through the experience that it wasn’t the worst thing,” she says, “I adapted to it very quickly and just went on about my business.” There have been accidents caused by this, like falling into the orchestra pit (乐池) during a performance of Peler Pan, but Sandy is grateful to be healthy. “Sometimes I’ll reach for a glass and miss it, but that’s a small price to pay.”
For many years, she was a frequent guest star on TV series In 1977, she starred in an ad for Wheat Thins cookies. In 1987, Sandy joined The Hogam Family. After the show went off the air in 1991, Sandy and her husband reconsidered their lives. They decided to move their school-age sons away from the bright lights of Hollywood. “I didn’t want to raise my two kids in LA. I wanted them to be street smart, social with people, and not be taxied everywhere. It’s an unreal kind of life.” she explains.
Today, Sandy’s life is around her husband and growing family. She admits that she’d prefer if her grandkids didn’t set their hopes on a career in the entertainment industry. “It’s a great business if you’re able to have some success,” she says, “But the struggle for many, many people is discouraging and heartbreaking.”
4. What made Sandy become famous
A. Her part in Wheat Thins cookies ad. B. Her performance in Funny Face.
C. Her role in Canterbury Tales. D. Her appearance in The Hogan Family.
5. What does “this” in paragraph 3 refer to
A. Sandy’s quick adaptation. B. Sandy’s blindness in one eye.
C. Sandy’s careless performance. D. Sandy’s recovery from an operation.
6. What can be inferred from the last paragraph
A. The entertainment industry disappoints Sandy.
B. Sandy regards her entertainment career a success.
C. Sandy wishes the entertainment industry promising.
D. Stress in the entertainment industry worries Sandy.
7. What can we learn from the article
A. Success in show business comes at a price.
B. Health problems influence one’s career choice.
C. The entertainment industry stresses work-life balance.
D. Show business provides more rewards than challenges.
【答案】4. C 5. B 6. D 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要介绍了演员Sundy为了自己的演艺事业付出了一些代价,其中的挣扎令人沮丧,令人心碎,她更希望自己的孩子们不要把希望寄托在娱乐圈。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中“Her big break arrived in 1969 with a Broadway show called Canterbury Tales. It brought Sandy her first Toy nomination (提名)(1969年,她出演了一部名为Canterbury Tales的百老汇舞台剧。这部电影给Sandy带来了她的第一个玩具提名)”可知,Sandy在Canterbury Tales中的角色使她变得出名,故选C。
【5题详解】
词句猜测题。第二段中“She had an operation that saved her life but left her blind in one eye.(她做了一个手术挽救了她的生命,但却使她一只眼睛失明了)”提到,Sandy一只眼睛失明,结合划线词所在句句意“There have been accidents caused by this, like falling into the orchestra pit (乐池) during a performance of Peler Pan(这造成了一些事故,比如在演奏Peler Pan时掉进了乐池里)”可知,此处是描述一只眼睛失明导致的问题,故“this”指代Sandy一只眼睛失明,故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据最后一段中“She admits that she’d prefer if her grandkids didn’t set their hopes on a career in the entertainment industry. ‘It’s a great business if you’re able to have some success,’ she says, ‘But the struggle for many, many people is discouraging and heartbreaking.’(她承认,她更希望自己的孙子们不要把希望寄托在娱乐圈。‘如果你能取得一些成功,这是一项伟大的事业,’她说,‘但对许多人来说,这种挣扎令人沮丧,令人心碎。’)”可知,Sandy不愿让后代进入娱乐业,其中的挣扎令人沮丧和心碎,由此推知娱乐业的压力让Sandy很担心。故选D。
【7题详解】
推理判断题。根据文章内容,结合第二段中“She had an operation that saved her life but left her blind in one eye.(她做了一个手术挽救了她的生命,但却使她一只眼睛失明了)”和第三段中“There have been accidents caused by this, like falling into the orchestra pit (乐池) during a performance of Peler Pan, but Sandy is grateful to be healthy. ‘Sometimes I’ll reach for a glass and miss it, but that’s a small price to pay.’(这造成了一些事故,比如在演奏Peler Pan时掉进了乐池里,但Sandy很感激自己的健康。‘有时我会伸手去拿杯子,但却碰偏了,但这是很小的代价。’)”可知,Sandy为了自己的演艺事业,做完手术一只眼睛失明的情况下依然坚持,但也导致了一些代价,由此推知在演艺圈取得成功是要付出代价的。故选A。
C
Regularly heading a football leads to a measurable drop in brain function over two years in active players, and could increase the risk of dementia (痴呆) in later life, a study led by Doctor Michael Lipton, a researcher from Columbia University has found.
West Bromwich Albion player Jeff Astle died at the age of 59 after having developed a brain disease. A doctor said that his heading of footballs during his career had damaged his brain and ruled that he had died from an “industrial disease”.
The researchers took 148 footballers with an average age of 27, three quarters of whom were male and a quarter female. They developed a questionnaire to figure out how often these football players headed the ball.
The players were given memory and learning tests, and took a form of MRI scanning (扫描),which can examine the brain structure by recording the movement of water molecules (分子) through the tissue. They then took the same tests again two years later.
“Our analysis (分析) found that high levels of heading over the two-year period were connected with changes in structure similar to findings seen in brain injuries,” said Doctor Michael Lipton. “High levels of heading were also connected with a drop in learning performance. This is the first study to show a change of brain structure over the long term related to head damage in soccer.”
“There is wide concern for brain injury in the potential for soccer heading to cause long-term adverse effects on brains in particular,” Lipton explained.
That has led the Football Association to put a ban (禁令) on heading for children under 12 in youth teams. The England Football website recently notes of its trial to ban heading for children that it “can support the development of more skillful players ... contributing to the improved technical ability of our young players.”
8. Why does the author mention Jeff Astle
A. To compare him with other 148 players.
B. To support Doctor Michael’s findings.
C. To explain what industrial disease is.
D. To memorize a talented player.
9. How did the researchers carry out the study
A. By reviewing previous results.
B. By controlling activities of the brain.
C. By grouping male and female football players.
D. By conducting medical checkups of the brain.
10. What is the main focus of the study on footballers
A. The influence of heading on brain discases.
B. The potential to suffer dementia in their school life.
C. The long-term effect of heading on brain structure.
D. The lack of technical ability in young football players.
11. What does the underlined word “adverse” in paragraph 6 mean
A. Special. B. Direct. C. Protective. D. Negative.
【答案】8. B 9. D 10. C 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章讲述了Michael Lipton的一项研究发现,在两年的时间里,经常头球会导致活跃球员的大脑功能明显下降,并可能增加晚年患痴呆症的风险。
【8题详解】
推理判断题。根据第二段“West Bromwich Albion player Jeff Astle died at the age of 59 after having developed a brain disease. A doctor said that his heading of footballs during his career had damaged his brain and ruled that he had died from an ‘industrial disease’.(西布朗维奇球员Jeff Astle在患上脑部疾病后去世,享年59岁。一位医生说,他在足球生涯中的头球损伤了他的大脑,并裁定他死于一种‘工业疾病’。)”可知,作者提到Jeff Astle是为了支持Michael的博士的发现。故选B项。
【9题详解】
推理判断题。根据第四段“The players were given memory and learning tests, and took a form of MRI scanning (扫描),which can examine the brain structure by recording the movement of water molecules (分子) through the tissue. They then took the same tests again two years later.(参与者接受了记忆和学习测试,并接受了一种核磁共振扫描,这种扫描可以通过记录水分子在组织中的运动来检查大脑结构。两年后,他们又进行了同样的测试。)”可知,研究人员是通过对大脑进行医学检查来进行这项研究的。故选D项。
【10题详解】
细节理解题。根据第二段中“‘Our analysis (分析) found that high levels of heading over the two-year period were connected with changes in structure similar to findings seen in brain injuries,’ said Doctor Michael Lipton. ‘High levels of heading were also connected with a drop in learning performance. This is the first study to show a change of brain structure over the long term related to head damage in soccer.’(Michael Lipton博士说:‘我们的分析发现,在两年的时间里,高水平的头球与大脑结构的变化有关,这与脑损伤的结果相似。’‘高水平的头球也与学习成绩下降有关。这是第一个研究表明,长期来看大脑结构的变化与足球造成的头部损伤有关。’)”可知,研究足球运动员的主要焦点是头球对大脑结构的长期影响。故选C项。
【11题详解】
词句猜测题。划线词句前文“‘High levels of heading were also connected with a drop in learning performance. This is the first study to show a change of brain structure over the long term related to head damage in soccer.’(“高水平的头球也与学习成绩下降有关。这是第一个研究表明,长期来看,大脑结构的变化与足球造成的头部损伤有关。”)”说明大脑结构的变化与足球造成的头部损伤有关,从而推知划线词句“(Lipton解释说:“人们普遍担心,足球头球可能会对大脑造成长期的adverse影响。”)”其中划线短语应为“不利的,有害的”的意思,与D项“有害的,负面的”同义。故选D项。
D
Beauty is only skin deep, but the measure of beauty is something that has worried humans for a very long time, and this is still a hot topic well into the 21st century, whether male or female, people since ancient times have experienced judgement being passed by others based on their appearance, whether in stating preferences for marriage partners, in the securing of a job, or even in offering assistance to a stranger.
From a biological angle, human beings are able to appreciate (欣赏) their own as well as the outer appearance of others. This has is basis in the physical world around us, where many living things found in nature are closely linked to the perfection that the golden ratio (黄金比例) shows. So, the pure physical perfection in the build of a male happens when the shoulder-to-waist ratio of a man is equal to 1.618 the golden ratio. Bodybuilders thus train to get a perfect figure in males. Likewise, women try to have an hourglass figure, through whatever ways, whether by dieting and exercise, or through make-up or plastic surgery.
However, is beauty an objective feature or a subjective one considered through the “eye of the beholder(旁观者)” Research carried out worldwide on beauty shows that the way people view beauty differs across time and culture. Hardly any common features exist across all cultures. This completely explains that cultural evaluations (评价) of beauty greatly differ.
Indeed, to borrow the words of the great poet, John Keats, “A thing of beauty is a joy forever”, as long as we, as a human race, have the power to recognize and appreciate different forms of beauty in our fellow human beings, we will continue to increase our awareness of aesthetic (美学) and find a reason to admire and value the different aspects of beauty which make each of us uniquely beautiful.
12. What is the first paragraph mainly about
A. The standard of beauty is measurable.
B. People are increasingly worried about appearance.
C. Good-looking people are perfect marriage partners.
D. Physical appearance is important throughout history.
13. What does the author want to show by mentioning the golden ratio
A Many living things in nature are perfect.
B. People are born to appreciate appearance.
C. Men try different ways to build up strength.
D. Women get into shape by dieting and exercise.
14. The author probably agrees that ________.
A. we can judge a book by its cover
B. evaluations of beauty are unchangeable
C. beauty standards are closely related to culture
D. a beautiful face excuses someone from punishment
15. What is stressed in the last paragraph
A. Beauty can be found in different aesthetic standards.
B. Different aspects of our life are affected by aesthetic.
C. Human beings have the right to create beauty.
D. Poems have the power to express beauty.
【答案】12. D 13. B 14. C 15. A
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章主要谈论了人们有能力认识和欣赏外表美,不断提高审美标准,美可以在不同的审美标准中找到。
【12题详解】
主旨大意题。根据第一段“Beauty is only skin deep, but the measure of beauty is something that has worried humans for a very long time, and this is still a hot topic well into the 21st century, whether male or female, people since ancient times have experienced judgement being passed by others based on their appearance, whether in stating preferences for marriage partners, in the securing of a job, or even in offering assistance to a stranger.(美只是肤浅的,但衡量美是人类长期以来一直担心的事情,这在21世纪仍然是一个热门话题,无论是男性还是女性,自古以来人们就经历过别人根据他们的外表来判断,无论是在说明对婚姻伴侣的偏好,在确保工作,甚至在向陌生人提供帮助时)”可知,第一段主要讲的是外表在整个历史上都很重要。故选D项。
【13题详解】
推理判断题。根据第二段中“From a biological angle, human beings are able to appreciate (欣赏) their own as well as the outer appearance of others. This has is basis in the physical world around us, where many living things found in nature are closely linked to the perfection that the golden ratio (黄金比例) shows.(从生物学的角度来看,人类既能欣赏自己,也能欣赏别人的外表。这是基于我们周围的物质世界,在自然界中发现的许多生物都与黄金比例所显示的完美密切相关)”可推知,人们天生就会欣赏外表美。故选B项。
【14题详解】
推理判断题。根据第三段中“Research carried out worldwide on beauty shows that the way people view beauty differs across time and culture. Hardly any common features exist across all cultures. This completely explains that cultural evaluations (评价) of beauty greatly differ.(在世界范围内进行的关于美的研究表明,人们看待美的方式随着时间和文化的不同而不同。几乎没有任何共同的特征存在于所有的文化中。这就完全解释了文化对美的评价差异之大)”可推知,审美标准与文化密切相关,作者同意这种说法。故选C项。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“Indeed, to borrow the words of the great poet, John Keats, ‘A thing of beauty is a joy forever’, as long as we, as a human race, have the power to recognize and appreciate different forms of beauty in our fellow human beings, we will continue to increase our awareness of aesthetic (美学) and find a reason to admire and value the different aspects of beauty which make each of us uniquely beautiful.(的确,借用伟大诗人约翰·济慈的话,‘美的事物永远是一种快乐’,只要我们作为人类,有能力认识和欣赏我们人类同胞中不同形式的美,我们就会不断提高我们的审美意识,并找到理由去欣赏和重视美的不同方面,这些方面使我们每个人都变得独特美丽)”可推知,最后一段强调的是美可以在不同的审美标准中找到。故选A项。
第二节 (共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to lose weight during the holidays
The holiday season is a time for celebration, family gatherings, and delicious food. However, it can also be a challenging time for those trying to lose weight. _____16_____ Here are some expert tips to help you.
Eat smart
Saving up calories for parties or holiday meals is a mistake, says professor Victoria Shanta. As she explains,“ _____17_____ Then you are likely to head straight to the dining table and start eating everything in sight!”
Mix it up
“Focus on mingling (应酬), not food,” says the Cleveland Clinic. “Don’t stand around the food table at a party. Instead, get out and socialize. ______18______And offer to help clean up (since that burns even more calories). Be polite and be one of the last to cat — the food looks much less attractive after everyone has dug their paws in or if it’s been sitting out for a while.”
Think before you drink
According to the experts at NYC’s Hospital, an easy way to cut calories is to avoid drinks like regular soda, juice and alcoholic (酒精的) drinks. If you do decide to drink alcohol, choose something without added sugar.
Stay active
“Regular exercise is important to maintaining a healthy weight, but motivation can be lacking when holiday comes,” say the doctors at the Mayo Clinic. Choose and include fun activities into your holiday plans, such as ice skating with family. _____19_____
Sleep to lose
The Center for Disease Control points out: “Going out more and staying out later often means cutting back on sleep. _____20_____When you sleep less, you’ll tend to eat more and prefer high-fat, high-sugar food. Aim for seven to eight hours per night to guard against mindless eating.”
A. But fear not!
B. Make the first move.
C. You’ll show up hungry.
D. This way, you can add fun to your routine.
E. After all, conversation is totally calorie free!
F. It may do good to your interpersonal relationship.
G. That can make it harder to manage your blood sugar.
【答案】16. A 17. C 18. E 19. D 20. G
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了如何在假期减肥。
【16题详解】
上文“However, it can also be a challenging time for those trying to lose weight.(然而,对于那些想要减肥的人来说,这也是一个充满挑战的时期)”提到,假期对于想要减肥的人来说是一个充满挑战的时期,下文“Here are some expert tips to help you.(这里有一些专家建议可以帮助你)”可知,有一些专家的建议可以帮助你在假期减肥,故对此应是不用担心,A项“不要害怕”符合上下文逻辑,故选A。
【17题详解】
根据下文“Then you are likely to head straight to the dining table and start eating everything in sight!(然后你很可能会径直走向餐桌,开始吃掉眼前的一切!)”可知,走向餐桌开始大吃,说明肚子饿了,C项“你会饿着肚子出现”符合语境,故选C。
【18题详解】
上文“Don’t stand around the food table at a party. Instead, get out and socialize.(在聚会上不要站在餐桌旁。相反,走出去参加社交活动)”提到,在聚会上不要站在餐桌旁,而是要走出去参加社交活动,下文“And offer to help clean up (since that burns even more calories).(并提供帮助清理(因为这会燃烧更多的卡路里))”是描述聚会时不站在餐桌旁,而是走出去参加社交活动的原因,空处和下文并列,应也是描述原因,E项“毕竟,谈话是完全不含卡路里的”符合语境,E项中的“conversation”呼应上文的“socialize”,故选E。
【19题详解】
上文“Choose and include fun activities into your holiday plans, such as ice skating with family.(在你的假期计划中选择一些有趣的活动,比如和家人一起滑冰)”提到,在假期时计划一些有趣的活动,D项“这样,你就可以给你的日常生活增添乐趣”说明上述做法的好处,D项中的“fun”呼应上文的“fun activities”,故选D。
【20题详解】
上文“Going out more and staying out later often means cutting back on sleep.(外出次数多、熬到很晚往往意味着睡眠时间减少)”提到外出次数多、熬到很晚往往意味着睡眠时间减少,结合下文“When you sleep less, you’ll tend to eat more and prefer high-fat, high-sugar food.(当你睡眠不足时,你会倾向于吃得更多,更喜欢高脂肪、高糖的食物)”可知,睡眠不足时会倾向于吃得更多,更喜欢高脂肪、高糖的食物,由此可知,睡眠时间减少会影响健康,G项“这会让你更难控制血糖”承接上文,描述睡眠时间减少的后果,故选G。
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节 (共15小题; 每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
On a clear summer day, my husband and I travelled to an island off the coast of Iceland to see puffins (海雀).We______21______ the ferry (渡船) in the morning. On the island, summer is not always ______22______ and warm.
The moment the ferry left the harbor, the rain began. The wind ______23______ . By the time we reached the island, my fingers were ______24______ . The rain came down hard, and the wind blew harder, right in our faces. We had to find a place to______25______ for the ferry wouldn’t ______26______ for four hours.
Then a car sopped. A woman wearing gloves and a wool hat got out and walked towards us. “You look______27______ .” she said, “Would you like to come to my house for a______28______ ”
It was a small house. We left our ______29______ things at the door and ______30______ our new friend Sigrid. We drank some coffee, ______31______ information about the birds there. We talked until it was almost time for the ferry to leave. Then Sigrid guided us to the puffins. They sang happily above us, as if to ______32______ us.
Then came the ferry, and we had to go back. Sigrid took my hand to say _____33_____ . “Your hands are so cold!” she said. Taking her gloves off, she ______34______ them to me.
It has been seventeen years, but I still have Sigrid’s gloves, hoping to be as ______35______ as her.
21.
A. carried B. missed C. boarded D. spotted
22.
A. cloudy B. sunny C. regular D. changeable
23.
A. picked up B. shot up C. slimmed down D. died down
24.
A. crossed B. flexible C. blue D. broken
25.
A. visit B. explore C. live D. hide
26.
A. exist B. return C. leave D. shake
27.
A. energetic B. cold C. tough D. familiar
28.
A. game B. discovery C. break D. project
29.
A. wet B. fancy C. shabby D. neat
30.
A. tricked B. ignored C. guided D. followed
31.
A. downloading B. exchanging C. sorting D. publishing
32.
A. attack B. imitate C. greet D. aid
33.
A. goodbye B. hello C. thanks D. no
34.
A. showed B. donated C. sold D. handed
35.
A. active B. kind C. brave D. responsible
【答案】21. C 22. B 23. A 24. C 25. D 26. B 27. B 28. C 29. A 30. D 31. B 32. C 33. A 34. D 35. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述作者和丈夫去一个岛上旅游时遇见恶劣天气,一位陌生人Sigrid邀请他们到自己家里休息,临别前还把手套送给作者保暖的故事。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们早上上了渡船。A. carried携带;B. missed错过;C. boarded上船;D. spotted注意到,发现。根据下文“On the island”可知,作者和丈夫上船去岛上,故选C。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在岛上,夏天并不总是晴朗和温暖的。A. cloudy多云的;B. sunny晴朗的;C. regular有规律的;D. changeable可变的,易变的。根据下文“the rain began”可知,下文提到岛上下雨了,说明岛上的天气不总是晴朗的,故选B。
【23题详解】
考查动词短语辨析。句意:起风了。A. picked up提高,(风)变大;B. shot up迅速成长;C. slimmed down变苗条,减肥;D. died down逐渐消失。根据下文“and the wind blew harder(风吹得更大了)”可知,此处指起风了,用动词短语pick up,故选A。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我们到达小岛时,我的手指都发青了。A. crossed交叉的;B. flexible灵活的;C. blue蓝色的,(由于冷或呼吸困难)发青的;D. broken破碎的。根据上文提到又下雨又刮风可知,作者应是冻得手指发青,故选C。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们得找个地方躲起来,因为渡轮四小时后才会返程。A. visit参观,拜访;B. explore探索;C. live居住;D. hide躲,藏。根据上文“The rain came down hard, and the wind blew harder, right in our faces.(雨下得很大,风吹得更大,就在我们的脸上)”可知,刮风下雨的天气应是找地方躲雨,故选D。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. exist存在;B. return返回;C. leave离开;D. shake摇头,颤抖。for表示原因,找地方躲雨,是因为渡船还没到返程时间,故选B。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:“你看起来很冷,”她说,“你愿意来我家休息一下吗?”A. energetic精力充沛的;B. cold寒冷的;C. tough艰难的;D. familiar熟悉的。根据语境以及下文“Would you like to come to my house for a ______8______ ”可知,天气刮风下雨,她邀请作者和丈夫到家里,说明作者看起来很冷,下文“Your hands are so cold!”她再次提及作者的手很冷,故选B。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意同上。A. game游戏;B. discovery发现;C. break休息;D. project项目,工程。根据“Would you like to come to my house”可知,她邀请作者去家里休息一下,故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我们把湿衣服留在门口,跟着新朋友Sigrid走了。A. wet湿的;B. fancy花哨的;C. shabby破旧的;D. neat整洁的。根据上文“The rain came down hard, and the wind blew harder, right in our faces.(雨下得很大,风吹得更大,就在我们的脸上)”可知,作者和丈夫淋了雨,故选A。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. tricked欺骗;B. ignored忽视;C. guided指导;D. followed跟随。根据下文“We drank some coffee(我们喝了咖啡)”和“We talked until it was almost time for the ferry to leave.(我们一直聊到快到渡船离开的时候)”可知,作者跟随Sigrid去了她的家,故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们喝了一些咖啡,交流了关于那里鸟类的信息。A. downloading下载;B. exchanging交流;C. sorting分类,整理;D. publishing出版,发表。根据下文“We talked”可知,此处指作者和Sigrid聊天交流,故选B。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:它们高高兴兴地在我们头顶上唱歌,好像在欢迎我们。A. attack攻击;B. imitate模仿;C. greet欢迎;D. aid帮助。根据“They sang happily above us”可知,鸟儿快乐地唱歌,似乎是在欢迎作者和丈夫,故选C。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:Sigrid拉着我的手说再见。A. goodbye再见;B. hello你好;C. thanks谢谢;D. no不。根据“Then came the ferry, and we had to go back.(然后渡船来了,我们不得不回去)”可知,作者要走了,故此处是说再见,故选A。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:她脱下手套,递给我。A. showed给……看,展示;B. donated捐赠;C. sold售卖;D. handed递给。根据下文“I still have Sigrid’s gloves”可知,Sigrid脱掉手套递给作者,故选D。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:十七年过去了,我还留着Sigrid的手套,希望能像她一样善良。A. active积极的;B. kind善良的;C. brave勇敢的; D. responsible负责任的。根据上文内容,Sigrid邀请作者和丈夫到自己家休息,还把手套送给作者,故她很善良,故选B。
第二节 (共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A Chinese swimmer has made history again. Last week, Qin Haiyang, ________36________ won all the 23 gold medals in the men’s breaststroke (蛙泳), ______37______ (award) as the Best Male Swimmer of the Year 2023 of World Aquatics in Budapest, Hungary. This _______38_______ (recognize) came just a day after he secured the Swimming World Cup Overall Male Award.______39______ (amazing), at the championships in Fukuoka, the 24-year old broke the Asian record five times and became the first swimmer in history ______40______ (earn) all three breaststroke titles at a single edition of the event.
Chinese swimming in men’s breaststroke events was hardly talked about ______41______ the sudden appearance of Qin. Before him, China’s ______42______ (late) achievement in the men’s 100m breaststroke even was made by Qi Lieyun when he beat the word record in 1957. Qin’s winning in Fukuoka has filled a 66-year gap _____43_____ China’s history. In breaststroke ______44______ almost all the movements are underwater, swimmers required high technical skills. “Even _______45_______ slight difference in the angle of your palms is likely 1o affect your speed in the water,” Qin told Jimu News.
【答案】36. who
37. was awarded
38. recognition
39. Amazingly
40. to earn
41. until##till##before
42. latest 43. in
44. where 45. a
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章报道了中国游泳选手秦海洋在男子蛙泳比赛中取得了历史性成就。
【36题详解】
考查定语从句。句意:上周,在匈牙利布达佩斯举行的2023年世界游泳锦标赛上,包揽了男子蛙泳全部23枚金牌的秦海洋被授予最佳男游泳运动员奖。分析句子可知,空格处单词引导非限制性定语从句,修饰先行词Qin Haiyang,指人,关系词代替先行词在定语从句中作主语,应使用关系代词who引导该从句。故填who。
37题详解】
考查时态语态和主谓一致。句意:上周,在匈牙利布达佩斯举行的2023年世界游泳锦标赛上,包揽了男子蛙泳全部23枚金牌的秦海洋被授予最佳男游泳运动员奖。分析句子可知,award(授予)是主句中谓语动词,与主语Qin Haiyang之间是被动关系,结合时间状语Last week可知,讲述过去的事情,应使用一般过去时,又因主语是专有名词,所以谓语动词也应使用单数形式。综上,谓语应用一般过去时的被动语态,单数形式。故填was awarded。
【38题详解】
考查名词。句意:就在一天前,他获得了游泳世界杯总男冠军。提示词作主语,用名词recognition,意为“赞誉;奖赏”,不可数名词。故填recognition。
【39题详解】
考查副词。句意:令人惊讶的是,在福冈举行的蛙泳锦标赛上,这位24岁的运动员五次打破亚洲纪录,成为历史上第一位在同一届比赛中获得三项蛙泳冠军的游泳运动员。结合句意和空格后逗号可知,提示词作评注性状语,用副词amazingly,意为“令人惊讶地”;句首单词首字母大写。故填Amazingly。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:令人惊讶的是,在福冈举行的蛙泳锦标赛上,这位24岁的运动员五次打破亚洲纪录,成为历史上第一位在同一届比赛中获得三项蛙泳冠军的游泳运动员。“the first+名词+to do”是固定搭配,意为“第一个……的……”,不定式作后置定语。故填to earn。
【41题详解】
考查时间状语从句。句意:在秦的突然出现之前,人们几乎没有谈论过中国男子蛙泳项目。根据句意,“Chinese swimming in men’s breaststroke events was hardly talked about”发生在“the sudden appearance of Qin”之前,用until、till或者before引导时间状语从句。故填until/till/before。
【42题详解】
考查形容词最高级。句意:在他之前,中国在男子100米蛙泳上最近的成就甚至是由齐列云在1957年打破的世界纪录。提示词作定语,根据句中“Before him”和“in 1957”可推知,齐列云是秦海洋之前距今最近的中国100米蛙泳世界纪录打破者,故用形容词最高级latest作定语。故填latest。
【43题详解】
考查介词。句意:秦在福冈的胜利填补了中国历史上66年的空白。in history是固定短语,意为“在历史上”。故填in。
【44题详解】
考查定语从句。句意:蛙泳几乎所有的动作都在水下进行,对游泳运动员的技术要求很高。分析句子可知,空格处单词引导限制性定语从句,修饰先行词breaststroke,关系词代替先行词在定语从句中作地点状语,是模糊地点,表示“在蛙泳中”,应使用关系副词where引导该从句。故填where。
【45题详解】
考查冠词。句意:手掌角度的微小变化都可能影响你在水中的速度。可数名词difference在句中表示“不同”,泛指,slight发音以辅音音素开头,用不定冠词a修饰。故填a。
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节 (满分15分)
46.
Your friend Benjamin saw the poster above and emailed it to you. Please write back, telling him you are interested and sharing what activity you'd like to do on Home Sports Day as well as the reasons behind.
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
New Message
To Benjamin
Subject Re: Home Sports Day
Dear Benjamin,
Warm regards, Li Hua
Sender: Li Hua

  • ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】Dear Benjamin,
    I saw the Home Sports Day poster you sent over. It is such a fantastic idea and I’m definitely in.
    I am considering doing tai chi in my yard. Not only will it be convenient to record my elegant moves with a fixed camera, it will also be awesome to create a cool video by adding visual effects, combining some Chinese cultural elements with a sense of closeness to nature.
    What activity hits your mind Looking forward to your thoughts! (80 words)
    Warm regards,
    Li Hua
    【解析】
    【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给朋友Benjamin回信,告诉他你对家庭运动日活动感兴趣,分享你想在家庭运动日做什么活动以及背后的原因。
    【详解】1.词汇积累
    极好的:fantastic→wonderful
    看到:see→notice
    考虑:consider→think
    记录:record→keep a record of
    2.句式拓展
    并列句变复合句
    原句:It is such a fantastic idea and I’m definitely in.
    拓展句:It is such a fantastic idea that I’m definitely in.
    【点睛】【高分句型1】I saw the Home Sports Day poster you sent over.(运用了省略关系词定语从句)
    【高分句型2】Not only will it be convenient to record my elegant moves with a fixed camera, it will also be awesome to create a cool video by adding visual effects, combining some Chinese cultural elements with a sense of closeness to nature.(运用了not only…but also引起的倒装结构和非谓语动词作状语)
    第二节 (满分25 分)
    47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    Word spread that Derck Rodgers, who had Down’s Syndrome (唐氏综合征), wanted to attend the Homecoming Dance(返校日舞会).
    I, a new journalist for the Campus News, was curious who would be his dance partner and decided to cover his story. When I accompanied him on the way home one day, we were approached by Kelsey Stuart, a popular student,
    “Derck, I’d like to ask you to the Dance,” she smiled.
    Derck was shocked. He couldn’t believe that one of the prettiest girls in school was asking him.
    Derek’s face went red. “Why me ” he asked. “And shouldn’t boys be the ones to do the asking ”
    “I doubt you would, after all the rough experiences you’ve had. And we actually have more in common than you think. We both really want to go to the Dance. And we are not like those who are only concerned about personal appearance.”
    “But what do you see in me How can I be the sort of guy you want to go with ”
    “I know you are a gentleman and you’ll treat me like a lady and I’ll feel safe with you.” She said, leaving with a smile.
    The entire school went crazy when they learned that Kelsey was Derek’s dance partner.
    At first there were words that were not so nice about them. Their classmate, Billy, made fun of them by giving them stupid names. Betty, Kelsey’s best friend, stopped hanging out with her because she couldn’t understand her choice at all.
    Despite the words around, every day after school, the two still stayed behind to practice their dance routine. Kelsey patiently taught Derek how to lead the steps, move to the beat of the music and spin (旋转) with elegance. Slowly but surely, they improved their dancing together.
    The day of the Dance arrived. Kelsey got into a new dress and Derek put on a well-cut suit.
    注意:
    1.续写词数应为150左右;
    2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Finally, the two getting ready, the Dance began.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    After the Dance, students gathered around Kelsey and Derek.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】 Firstly, the two getting ready, the Dance began. When Kelsey, holding Derek’s arm, entered the room, time almost stopped. Everyone looked in their direction, amazed at the perfection of the couple. As the soft music started up, Derek led Keley to the center, his steps steady and fluent, his movement gentle and elegant. Kelsey couldn’t hold back her smile as she enjoyed the moment, and Derek, immersed in the dance, was joyous and proud. With a stunning spin, they finished their dance successfully.
    After the Dance, students gathered around Kelsey and Derek. Billy, his face bushing, came over to apologize. “I was wrong to make all those names,” he said with regret in his eyes. “You two looked great.” Betty approached Kelsey, her head down. “Sorry,” she murmured. “Are we sill friends ” Getting a yes, she even asked how Kelsey taught Derk all those moves. Enveloped in cheers, applause and praises, Kelsey knew she had made the best choice ever, because she chose to see the beauty beyond.
    【解析】
    【导语】本文以人物为线索,讲述患有唐氏综合征的Derck Rodgers想要参加返校日舞会,漂亮且受欢迎的女生Kelsey Stuart主动邀请他做自己的舞伴,这令整个学校都轰动了,班里的同学Billy给他们起绰号,Kelsey的好朋友也不和她一起玩了。但Kelsey和Derck依然每天努力练习舞步。舞会那天,二人在舞池里展现了惊羡的舞姿,赢得了同学们的认可,并且Billy和Betty也主动向他们道歉。Kelsey明白自己做出了最好的选择,因为她选择看身体之外的美。
    【详解】1. 续写线索:
    ①由续写第一段首句“首先,两人准备好了,舞会开始了。”可知,第一段可以详细描写二人优美的舞蹈。
    ②由续写第二段首句“舞会结束后,学生们聚集在Kelsey和Derck周围。”可知,第二段可以描写Billy和Betty被他们的舞技折服,向他们俩道歉,Kelsey也为自己选择看身体之外的美而感到开心。
    2. 段落续写:舞会开始——二人翩翩起舞——舞会结束后同学们围过来——Billy和Betty主动向他们道歉——Kelsey明白自己做出了最好的选择
    3. 词汇激活:
    行为类
    ①进入:enter/come into/get into
    ②开始:start up/get started
    ③抑制住:hold back/contain/keep back
    情绪类
    ①惊讶的:amazed/surprised
    ②高兴的:joyous/delighted/glad
    ③后悔:regret/remorse
    【点睛】【高分句型1】As the soft music started up, Derek led Keley to the center, his steps steady and fluent, his movement gentle and elegant. (使用了As引导时间状语从句,和独立主格结构)
    【高分句型2】Enveloped in cheers, applause and praises, Kelsey knew she had made the best choice ever, because she chose to see the beauty beyond. (使用了过去分词短语作状语、省略that的宾语从句、because引导原因状语从句、不定式作宾语)
    听力答案1-5BCAAB 6-10ACCBB 11-15BACBA 16-20CCBCC南京市2023-2024学年度第一学期期末学情调研测试
    高一英语
    第一部分 听力 (共两节,满分30分)
    做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
    第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。
    例: How much is the shirt
    A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
    答案是C.
    1. How will the man travel to Shanghai
    A. By car. B. By train. C. By plane.
    2. What day is it today
    A. April Fools’ Day. B. The woman’s birthday. C. Earth Day.
    3. Where does the conversation probably take place
    A. At home. B. Ina car. C. In a hospital.
    4. What are the speakers mainly talking about
    A. An English teacher. B. An American high school. C. A foreign festival.
    5 How much will the woman pay
    A. $4. B. $8. C. $12.
    第二节 (共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)
    听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍,
    听第6段材料,回答第6、7题.
    6. Why does Jenny’s group want to put on a show
    A. To have fun. B. To make money. C. To show talents.
    7. What does the man suggest Jenny’s group perform
    A. A musical. B. A crosstalk. C. Peking Opera.
    听第7段材料,回答第8、9题.
    8. At which stop will the man get off
    A. Gary. B. Highland. C. East Chicago.
    9. How does the man know when to get off
    A. By looking at the train screen.
    B. By listening to the announcement.
    C. By waiting for the assistant’s help.
    听第8段材料,回答第10至13题。
    10. What case does Amy work with
    A The loss of animals. B. The injuries from falls. C. The theft of cars.
    11. Why docs Amy suggest David's son visit her
    A. To learn speech skills.
    B. To share her lawyer experience.
    C. To discuss cases of personal attacks.
    12. What do we know about Amy
    A. She is willing to help others.
    B. She has a son majoring in law.
    C. She runs a law office in Stanford.
    13. What is the probable relationship between the speakers
    A. Neighbors. B. Workmates. C. Friends.
    听第9段材料,回答第14至17题。
    14. Who is probably the woman
    A. A professor. B. A host. C. A traveler.
    15. What does the organization do
    A. It organizes trips for volunteers.
    B. It provides new places to visit.
    C. It prepares students for study.
    16. What did Morris do during his latest project
    A. He cycled around the island. B. He bought school supplies. C. He planted many trees.
    17. Why did Morris go to the Philippines
    A. To live a simpler life than before.
    B. To research into the environment.
    C. To lend a hand to people in need.
    听第10段材料,回答第18至20题。
    18. What information does the app offer
    A. How to record daily life. B. How to speak in public. C. How to present art.
    19. What do we know about the course provided by the app
    A. It is free of charge.
    B. It focuses on world education.
    C. It is flexible and user-friendly.
    20. Why does the speaker give the talk
    A. To promote a mobile phone. B. To introduce an expert. C. To advertise an app.
    第二部分 阅读 (共两节,满分50分)
    第一节 (共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分
    阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
    A
    London will see thousands of people join together for one of the biggest Chinese New Year celebrations outside Asia. Here's everything to expect on the big day.
    When and where The parade (游行) will begin at 10 a.m, with activities starting in Trafalgar Square from 11 a.m. The parade will start on Charing Cross Road, heading north to Shaftesbury Avenue, before turning into the heart of Chinatown.
    How to get to Chinatown For anyone brave enough to try and drive in, there is a large Q-Park in Chinatown itself. That said, the train to Charing Cross or Piccadilly Circus will likely be your best choice. Follow the official @TfL on Twitter for real time service updates and be sure to check before you travel.
    What is on Throughout the day there will be plenty of live performances. Martial artists will perform in Trafalgar Square and many food stands will line the streets. People looking for entertainment designed for children can head to Lecester Square, where they'll likely find amazing activities, including sugar painting and dressing up opportunities.
    Where to eat In Chinatown there are plenty of top options. Dumplings’ Legend on Gerrard Street and Gold Mine on Wardour Street are best for excellent dumplings.
    What to wear Many will wear red for the day as this means good luck for the coming year— particularly so this year as the Rabbit is the luckiest of all the 12 zodiac signs (生肖).
    1. Which is the best way to arrive at Chinatown
    A. On foot. B. By train. C. By bus. D. By car.
    2. Which place is the most family-friendly
    A. Leicester Square. B. Piccadilly Circus.
    C. Trafalgar Square. D. Wardour Street.
    3 What is the purpose of the article
    A. To introduce a celebration. B. To recommend zodiac signs.
    C. To describe a fun event. D. To recall a Chinese festival.
    B
    Sundy first began dancing as a child growing up in Tyler, Texas. Her big break arrived in 1969 with a Broadway show called Canterbury Tales. It brought Sandy her first Toy nomination (提名), but it also forced her to pass on another role she really wanted. “I really liked the part,” she says, “I’ve always felt regretful.”
    In 1971, Sandy performed on TV in Fumy Face. During filming, Sandy, then 24, developed serious headache, which turned out a brain tumor (肿瘤) growing behind her left eye. She had an operation that saved her life but left her blind in one eye.
    Other people might have been destroyed, but Sandy insisted. “I found through the experience that it wasn’t the worst thing,” she says, “I adapted to it very quickly and just went on about my business.” There have been accidents caused by this, like falling into the orchestra pit (乐池) during a performance of Peler Pan, but Sandy is grateful to be healthy. “Sometimes I’ll reach for a glass and miss it, but that’s a small price to pay.”
    For many years, she was a frequent guest star on TV series In 1977, she starred in an ad for Wheat Thins cookies. In 1987, Sandy joined The Hogam Family. After the show went off the air in 1991, Sandy and her husband reconsidered their lives. They decided to move their school-age sons away from the bright lights of Hollywood. “I didn’t want to raise my two kids in LA. I wanted them to be street smart, social with people, and not be taxied everywhere. It’s an unreal kind of life.” she explains.
    Today, Sandy’s life is around her husband and growing family. She admits that she’d prefer if her grandkids didn’t set their hopes on a career in the entertainment industry. “It’s a great business if you’re able to have some success,” she says, “But the struggle for many, many people is discouraging and heartbreaking.”
    4. What made Sandy become famous
    A. Her part in Wheat Thins cookies ad. B. Her performance in Funny Face.
    C. Her role in Canterbury Tales. D. Her appearance in The Hogan Family.
    5. What does “this” in paragraph 3 refer to
    A. Sandy’s quick adaptation. B. Sandy’s blindness in one eye.
    C. Sandy’s careless performance. D. Sandy’s recovery from an operation.
    6. What can be inferred from the last paragraph
    A. The entertainment industry disappoints Sandy.
    B. Sandy regards her entertainment career a success.
    C. Sandy wishes the entertainment industry promising.
    D. Stress in the entertainment industry worries Sandy.
    7. What can we learn from the article
    A. Success in show business comes at a price.
    B. Health problems influence one’s career choice.
    C. The entertainment industry stresses work-life balance.
    D. Show business provides more rewards than challenges.
    C
    Regularly heading a football leads to a measurable drop in brain function over two years in active players, and could increase the risk of dementia (痴呆) in later life, a study led by Doctor Michael Lipton, a researcher from Columbia University has found.
    West Bromwich Albion player Jeff Astle died at the age of 59 after having developed a brain disease. A doctor said that his heading of footballs during his career had damaged his brain and ruled that he had died from an “industrial disease”.
    The researchers took 148 footballers with an average age of 27, three quarters of whom were male and a quarter female. They developed a questionnaire to figure out how often these football players headed the ball.
    The players were given memory and learning tests, and took a form of MRI scanning (扫描),which can examine the brain structure by recording the movement of water molecules (分子) through the tissue. They then took the same tests again two years later.
    “Our analysis (分析) found that high levels of heading over the two-year period were connected with changes in structure similar to findings seen in brain injuries,” said Doctor Michael Lipton. “High levels of heading were also connected with a drop in learning performance. This is the first study to show a change of brain structure over the long term related to head damage in soccer.”
    “There is wide concern for brain injury in the potential for soccer heading to cause long-term adverse effects on brains in particular,” Lipton explained.
    That has led the Football Association to put a ban (禁令) on heading for children under 12 in youth teams. The England Football website recently notes of its trial to ban heading for children that it “can support the development of more skillful players ... contributing to the improved technical ability of our young players.”
    8. Why does the author mention Jeff Astle
    A. To compare him with other 148 players.
    B. To support Doctor Michael’s findings.
    C. To explain what industrial disease is.
    D. To memorize a talented player.
    9. How did the researchers carry out the study
    A. By reviewing previous results.
    B. By controlling activities of the brain.
    C. By grouping male and female football players.
    D. By conducting medical checkups of the brain.
    10. What is the main focus of the study on footballers
    A. The influence of heading on brain discases.
    B. The potential to suffer dementia in their school life.
    C. The long-term effect of heading on brain structure.
    D. The lack of technical ability in young football players.
    11 What does the underlined word “adverse” in paragraph 6 mean
    A. Special. B. Direct. C. Protective. D. Negative.
    D
    Beauty is only skin deep, but the measure of beauty is something that has worried humans for a very long time, and this is still a hot topic well into the 21st century, whether male or female, people since ancient times have experienced judgement being passed by others based on their appearance, whether in stating preferences for marriage partners, in the securing of a job, or even in offering assistance to a stranger.
    From a biological angle, human beings are able to appreciate (欣赏) their own as well as the outer appearance of others. This has is basis in the physical world around us, where many living things found in nature are closely linked to the perfection that the golden ratio (黄金比例) shows. So, the pure physical perfection in the build of a male happens when the shoulder-to-waist ratio of a man is equal to 1.618 the golden ratio. Bodybuilders thus train to get a perfect figure in males. Likewise, women try to have an hourglass figure, through whatever ways, whether by dieting and exercise, or through make-up or plastic surgery.
    However, is beauty an objective feature or a subjective one considered through the “eye of the beholder(旁观者)” Research carried out worldwide on beauty shows that the way people view beauty differs across time and culture. Hardly any common features exist across all cultures. This completely explains that cultural evaluations (评价) of beauty greatly differ.
    Indeed, to borrow the words of the great poet, John Keats, “A thing of beauty is a joy forever”, as long as we, as a human race, have the power to recognize and appreciate different forms of beauty in our fellow human beings, we will continue to increase our awareness of aesthetic (美学) and find a reason to admire and value the different aspects of beauty which make each of us uniquely beautiful.
    12. What is the first paragraph mainly about
    A. The standard of beauty is measurable.
    B. People are increasingly worried about appearance.
    C. Good-looking people are perfect marriage partners.
    D. Physical appearance is important throughout history.
    13. What does the author want to show by mentioning the golden ratio
    A. Many living things in nature are perfect.
    B. People are born to appreciate appearance.
    C. Men try different ways to build up strength.
    D. Women get into shape by dieting and exercise.
    14. The author probably agrees that ________.
    A. we can judge a book by its cover
    B. evaluations of beauty are unchangeable
    C. beauty standards are closely related to culture
    D. a beautiful face excuses someone from punishment
    15. What is stressed in the last paragraph
    A. Beauty can be found in different aesthetic standards.
    B. Different aspects of our life are affected by aesthetic.
    C. Human beings have the right to create beauty.
    D. Poems have the power to express beauty.
    第二节 (共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)
    阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
    How to lose weight during the holidays
    The holiday season is a time for celebration, family gatherings, and delicious food. However, it can also be a challenging time for those trying to lose weight. _____16_____ Here are some expert tips to help you.
    Eat smart
    Saving up calories for parties or holiday meals is a mistake, says professor Victoria Shanta. As she explains,“ _____17_____ Then you are likely to head straight to the dining table and start eating everything in sight!”
    Mix it up
    “Focus on mingling (应酬), not food,” says the Cleveland Clinic. “Don’t stand around the food table at a party. Instead, get out and socialize. ______18______And offer to help clean up (since that burns even more calories). Be polite and be one of the last to cat — the food looks much less attractive after everyone has dug their paws in or if it’s been sitting out for a while.”
    Think before you drink
    According to the experts at NYC’s Hospital, an easy way to cut calories is to avoid drinks like regular soda, juice and alcoholic (酒精的) drinks. If you do decide to drink alcohol, choose something without added sugar.
    Stay active
    “Regular exercise is important to maintaining a healthy weight, but motivation can be lacking when holiday comes,” say the doctors at the Mayo Clinic. Choose and include fun activities into your holiday plans, such as ice skating with family. _____19_____
    Sleep to lose
    The Center for Disease Control points out: “Going out more and staying out later often means cutting back on sleep. _____20_____When you sleep less, you’ll tend to eat more and prefer high-fat, high-sugar food. Aim for seven to eight hours per night to guard against mindless eating.”
    A. But fear not!
    B. Make the first move.
    C. You’ll show up hungry.
    D. This way, you can add fun to your routine.
    E. After all, conversation is totally calorie free!
    F. It may do good to your interpersonal relationship.
    G. That can make it harder to manage your blood sugar.
    第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
    第一节 (共15小题; 每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
    On a clear summer day, my husband and I travelled to an island off the coast of Iceland to see puffins (海雀).We______21______ the ferry (渡船) in the morning. On the island, summer is not always ______22______ and warm.
    The moment the ferry left the harbor, the rain began. The wind ______23______ . By the time we reached the island, my fingers were ______24______ . The rain came down hard, and the wind blew harder, right in our faces. We had to find a place to______25______ for the ferry wouldn’t ______26______ for four hours.
    Then a car sopped. A woman wearing gloves and a wool hat got out and walked towards us. “You look______27______ .” she said, “Would you like to come to my house for a______28______ ”
    It was a small house. We left our ______29______ things at the door and ______30______ our new friend Sigrid. We drank some coffee, ______31______ information about the birds there. We talked until it was almost time for the ferry to leave. Then Sigrid guided us to the puffins. They sang happily above us, as if to ______32______ us.
    Then came the ferry, and we had to go back. Sigrid took my hand to say _____33_____ . “Your hands are so cold!” she said. Taking her gloves off, she ______34______ them to me.
    It has been seventeen years, but I still have Sigrid’s gloves, hoping to be as ______35______ as her.
    21.
    A. carried B. missed C. boarded D. spotted
    22.
    A. cloudy B. sunny C. regular D. changeable
    23.
    A. picked up B. shot up C. slimmed down D. died down
    24.
    A. crossed B. flexible C. blue D. broken
    25.
    A. visit B. explore C. live D. hide
    26.
    A. exist B. return C. leave D. shake
    27.
    A. energetic B. cold C. tough D. familiar
    28.
    A. game B. discovery C. break D. project
    29.
    A. wet B. fancy C. shabby D. neat
    30.
    A. tricked B. ignored C. guided D. followed
    31.
    A. downloading B. exchanging C. sorting D. publishing
    32.
    A attack B. imitate C. greet D. aid
    33.
    A. goodbye B. hello C. thanks D. no
    34.
    A. showed B. donated C. sold D. handed
    35.
    A. active B. kind C. brave D. responsible
    第二节 (共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
    阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
    A Chinese swimmer has made history again. Last week, Qin Haiyang, ________36________ won all the 23 gold medals in the men’s breaststroke (蛙泳), ______37______ (award) as the Best Male Swimmer of the Year 2023 of World Aquatics in Budapest, Hungary. This _______38_______ (recognize) came just a day after he secured the Swimming World Cup Overall Male Award.______39______ (amazing), at the championships in Fukuoka, the 24-year old broke the Asian record five times and became the first swimmer in history ______40______ (earn) all three breaststroke titles at a single edition of the event.
    Chinese swimming in men’s breaststroke events was hardly talked about ______41______ the sudden appearance of Qin. Before him, China’s ______42______ (late) achievement in the men’s 100m breaststroke even was made by Qi Lieyun when he beat the word record in 1957. Qin’s winning in Fukuoka has filled a 66-year gap _____43_____ China’s history. In breaststroke ______44______ almost all the movements are underwater, swimmers required high technical skills. “Even _______45_______ slight difference in the angle of your palms is likely 1o affect your speed in the water,” Qin told Jimu News.
    第四部分 写作 (共两节,满分40分)
    第一节 (满分15分)
    46.
    Your friend Benjamin saw the poster above and emailed it to you. Please write back, telling him you are interested and sharing what activity you'd like to do on Home Sports Day as well as the reasons behind.
    注意:
    1.写作词数应为80左右;
    2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    New Message
    To Benjamin
    Subject Re: Home Sports Day
    Dear Benjamin,
    Warm regards, Li Hua
    Sender: Li Hua

  • ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    第二节 (满分25 分)
    47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    Word spread that Derck Rodgers, who had Down’s Syndrome (唐氏综合征), wanted to attend the Homecoming Dance(返校日舞会).
    I, a new journalist for the Campus News, was curious who would be his dance partner and decided to cover his story. When I accompanied him on the way home one day, we were approached by Kelsey Stuart, a popular student,
    “Derck, I’d like to ask you to the Dance,” she smiled.
    Derck was shocked. He couldn’t believe that one of the prettiest girls in school was asking him.
    Derek’s face went red. “Why me ” he asked. “And shouldn’t boys be the ones to do the asking ”
    “I doubt you would, after all the rough experiences you’ve had. And we actually have more in common than you think. We both really want to go to the Dance. And we are not like those who are only concerned about personal appearance.”
    “But what do you see in me How can I be the sort of guy you want to go with ”
    “I know you are a gentleman and you’ll treat me like a lady and I’ll feel safe with you.” She said, leaving with a smile.
    The entire school went crazy when they learned that Kelsey was Derek’s dance partner.
    At first there were words that were not so nice about them. Their classmate, Billy, made fun of them by giving them stupid names. Betty, Kelsey’s best friend, stopped hanging out with her because she couldn’t understand her choice at all.
    Despite the words around, every day after school, the two still stayed behind to practice their dance routine. Kelsey patiently taught Derek how to lead the steps, move to the beat of the music and spin (旋转) with elegance. Slowly but surely, they improved their dancing together.
    The day of the Dance arrived. Kelsey got into a new dress and Derek put on a well-cut suit.
    注意:
    1.续写词数应为150左右;
    2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Finally, the two getting ready, the Dance began.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    After the Dance, students gathered around Kelsey and Derek.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    听力答案1-5BCAAB 6-10ACCBB 11-15BACBA 16-20CCBCC
  • 同课章节目录