楚雄州中小学2023—2024学年上学期期末教育学业质量监测
高一年级 英语试卷
注意事项:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is the woman doing
A. Daydreaming. B. Making a travel plan. C. Describing her dream job.
2. Whose spirit is worthy learning according to the man’s words
A. The woman’s. B. The man’s. C. Sam’s.
3. What are the speakers mainly talking about
A. The man’s uncle. B. An animal. C. A good luck.
4. What does the woman dislike
A. The soup made by her mother.
B. The fried rice made by her mother.
C. The dumplings made by her father.
5. What does the man want Lily to do
A. Finish an art assignment. B. Make a card for Mary. C. Prepare for an exam.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does the conversation probably take place
A. On the phone. B. At the cinema. C. In the car.
7. What kind of movie do the speakers decide to see
A. An action movie. B. A cartoon movie. C. A comedy.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the probable relationship between the speakers
A. Brother and sister. B. Aunt and nephew. C. Mother and son.
9. How old is the man’s mother now
A. 55 years old. B. 56 years old. C. 57 years old.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman do the present job
A. She lives near her workplace.
B. Her company pays very well.
C. She can learn some skills.
11. Which strange job does the woman prefer
A. A hotel test sleeper. B. An ice cream taster. C. A dog food taster.
12. How many strange jobs does the man mention
A. Four. B. Five. C. Six.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What did the woman do with the thief
A. She pretended not to see him.
B. She fought with him.
C. She did as he asked.
14. What did the thief steal
A. A necklace. B. Some money. C. Nothing.
15. What does the man advise the woman to do
A. Fit a home alarm system. B. Call the police. C. Keep a dog.
16. What does the man say about the woman
A. She is puzzled. B. She is brave. C. She is frightened.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where did George park his car
A. At a square. B. At a parking lot. C. On a narrow street.
18. What was the time when he got out of his car
A. At 4:20 pm. B. At 4:40 pm. C. At 5:00 pm.
19. Where did George put his keys
A. In his pocket. B. In his car. C. On the bench.
20. Why was George unable to see his car at first
A. Someone stole it.
B. It was behind another car.
C. He went to a wrong place.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Do you want to travel the world We have picked out four countries for your reference.
Uzbekistan
Uzbekistan relaxed its visa entry requirements (签证政策) by introducing a new e-visa for many countries. Because of the easy visa entry requirements, it attracts more travelers. It’s no wonder that the beautiful buildings, historical importance and friendly people make Uzbekistan one of the best places to visit.
New Zealand
Recently called by The New York Times “Oceania’s most food-obsessed (对食物着迷的) place”, New Zealand is a good place for travelers who enjoy food very much. Its Muriwai’s black sand beach is a natural wonder. It’s a must-visit destination for beach lovers.
Jordan
With year-over-year traveler growth for Jordan, it’s probably safe to say that Jordan is back. Travelers can see Petra’s amazing tombs and ancient buildings carved (雕刻) into rock walls, and learn about Bedouin culture during an overnight stay in the desert.
Iceland
Winter is coming, and so is the craze for places in the north as the final season of a famous film again shows its filming locations to audience. Iceland is no exception. The beautiful landscapes of this island nation offer perhaps the closest thing one can have to an out-of-body travel experience. From the building of Reykjavik to the black sand beaches of Reynisfjara, the country offers the perfect landscapes to travelers.
1. What do New Zealand and Iceland have in common
A. A new e-visa for many countries. B. Buildings carved into rock walls.
C. Bedouin culture. D. The black sand beach.
2. What is recommended about the tour in Jordan
A. Visiting Petra’s tombs and ancient buildings.
B. Visiting a filming location.
C. Visiting Jordan in winter.
D. Visiting its black sand beach.
3. Who is the text most probably written to
A. Cooks. B. Artists. C. Tourists. D. Businessmen.
【答案】1. D 2. A 3. C
【解析】
【导语】本文是应用文,介绍了四个值得旅游的国家。
【1题详解】
细节理解题。根据New Zealand部分的“Its Muriwai’s black sand beach is a natural wonder.(穆里瓦伊的黑沙滩是一个自然奇观。)”和Iceland部分的“From the building of Reykjavik to the black sand beaches of Reynisfjara, the country offers the perfect landscapes to travelers.(从Reykjavik的建筑到Reynisfjara的黑沙滩,这个国家为旅行者提供了完美的风景。)”可知,新西兰和冰岛都有黑色沙滩。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据Jordan部分的“Travelers can see Petra’s amazing tombs and ancient buildings carved (雕刻) into rock walls, and learn about Bedouin culture during an overnight stay in the desert.(游客可以看到佩特拉惊人的坟墓和雕刻在岩石墙上的古代建筑,并在沙漠中过夜了解贝都因文化。)”可知,该段推荐了佩特拉的古墓和古建筑。故选A。
【3题详解】
推理判断题。通读全文,尤其是第一段“Do you want to travel the world We have picked out four countries for your reference.(你想环游世界吗?我们挑选了四个国家供你参考。)”可知,本文最有可能是写给旅行者的。故选C。
B
Once upon a time, there was a poor man and a rich man. The poor man’s son was named Ham, and the rich man’s son was named Jim. They had been in the same school together since childhood and became good friends.
One day, the two youths began a discussion as to whether wealth or effort was more powerful. Jim said that wealth was most important, while Ham declared for effort. At last, Ham declared, “Let us put it to the test: Let us both go to some far country and try whether wealth or effort is more successful.” Jim agreed to this plan and they fixed a day for starting.
Then they both went home and collected some money and started off early one morning. After a time they came to a certain country where Ham suggested that they should look for employment. But Jim did not like the notion of becoming a servant and he said that he would live on the money which he had brought with him, which would last for a year or two. “You may do as you like,” answered Ham, “but for my part, I must look for work.” So he went to a village and found employment as a teacher in a school while his friend rented a house and started making various friends, eating and having fun all day.
One year later, Ham earned enough money, built a beautiful house and also got married. However, Jim had already spent all his money, and his friends who indulged in wine and meat also left him. Hungry and sorrowful, he went to Ham and said, “My dear friend, regarding the question of ‘wealth or effort is more important’, I think I’ve already had the answer.”
4. What can we learn about the young men from the first two paragraphs
A. They often argued with each other.
B. They all valued wealth and effort.
C. Their relationship was not very good.
D. They had been schoolmates since childhood.
5. Why did Ham suggest this test
A. To earn more wealth. B. To prove his opinion.
C. To look for employment. D. To go to a country far away.
6. What does the underlined word “notion” in paragraph 3 mean
A. Idea. B. Development. C. Process. D. Dream.
7. What is the answer Jim has found
A. A friend is easier lost than found. B. No failure, no success.
C. Efforts are the source of wealth. D. Education is the door to freedom.
【答案】4. D 5. B 6. A 7. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位穷人之子和富人之子的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“They had been in the same school together since childhood and became good friends.(他们从小就在同一所学校,成为了好朋友)”可知,他们从小就上同一所学校,是校友。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“One day, the two youths began a discussion as to whether wealth or effort was more powerful. Jim said that wealth was most important, while Ham declared for effort. At last, Ham declared, “Let us put it to the test: Let us both go to some far country and try whether wealth or effort is more successful.” Jim agreed to this plan and they fixed a day for starting.(一天,两个年轻人开始讨论财富还是努力更强大。吉姆说财富是最重要的,而哈姆则宣称努力。最后,哈姆宣布:“让我们来检验一下:让我们都去一个遥远的国家,看看财富还是努力更成功。”吉姆同意了这个计划,他们确定了开始的日期)”可知,Ham提出测试的目的是要验证他们的观点。故选B。
【6题详解】
词句猜测题。根据划线单词的上一句话“After a time, they came to a certain country where Ham suggested that they should look for employment. (过了一段时间,他们来到了某个国家,Ham建议他们应该在那里找工作)”可知,Ham提出了找工作的想法,但是Jim并不喜欢这个想法,他不想成为一名仆人。由此可知,划线的单词意为“想法”。故选A。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“Hungry and sorrowful, he went to Ham and said, “My dear friend, regarding the question of ‘wealth or effort is more important’, I think I’ve already had the answer.”(他又饿又悲伤地走到哈姆面前说:“我亲爱的朋友,关于‘财富还是努力更重要’的问题,我想我已经有了答案。”)”可知,Jim并不想付出努力,所以最后他花光所有的钱后,又饿又悲伤,而Ham通过努力挣了足够多的钱。由此推知,Jim最后终于意识到了努力是财富的源泉。故选C。
C
Children seem to care so much about their names. A study shows that most of young people wish their parents had given them a different name.
Some people choose to change their names when they grow up. Many people in show business don’t use the names their parents gave them. Have you ever listened to Joanne No The answer could be “yes” if we call her stage name instead! You may never heard of Margaret. But if we tell you her stage name, you might know her as a famous dancer.
In many cultures, there are special ideas about how to choose a name. For example, many people choose a name that has been in their family for many years. It tells the child where he or she comes from.
Choosing a good name isn’t easy. Many parents search books that tell them the meanings of names. They could choose a name that carries a message. For example, Edith means “valuable gift”. Amanda means “love”. And Fara means “joy”.
Names like these tell family and friends how happy they are with their new baby. Other names can say something about the events during the birth of the child. In Africa, a first born son may have the name Mosi and the name Ama means “born on Saturday”.
Is every boy called Curitis polite And is every girl called Mahira quick and full of energy No parents can tell what kind of person their child will grow up to be. Just because parents name a boy Fahim, it doesn’t mean he will be clever. All they can do is hope.
8. What can we know about the study
A. Young kids don’t care about their future.
B. Most of young people care about their names.
C. Most girls want to change their names.
D. Most parents want to rename by themselves.
9 Why is “Joanne” mentioned in paragraph 2
A. To prove some people hope to be renamed.
B. To introduce a famous dancer to readers.
C To introduce her true name.
D. To tell the benefit of name.
10. Why is it difficult to choose a good name
A. Kids always want to rename.
B. It is hard to change kids’ names.
C. Parents aren’t sure if their kids will like the name.
D. Parents want to choose a meaningful name.
11. What is the best title for the text
A. Names can never influence our lives B. Your parents’ wish is behind names
C. Love your parents, love your name D. Methods to choose a suitable name
【答案】8. B 9. A 10. D 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍的是父母为子女取名字的时候,通常会取包含深意和祝福的名字。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“Children seem to care so much about their names. A study shows that most of young people wish their parents had given them a different name. (孩子们似乎很在意自己的名字。一项研究表明,大多数年轻人希望他们的父母给他们起个不同的名字。)”可知,年轻人都多在意自己的名字。故选B。
【9题详解】
推理判断题。根据第二段中“Some people choose to change their names when they grow up. Many people in show business don’t use the names their parents gave them. Have you ever listened to Joanne No (有些人长大后选择改名。演艺圈的很多人都不用父母给他们起的名字。你听过Joanne的歌吗?没有?)”可知,此处通过提及Joanne为了证明有些人长大后选择改名即为了证明有些人希望改名。故选A。
【10题详解】
细节理解题。根据第四段中“Many parents search books that tell them the meanings of names. They could choose a name that carries a message. (许多父母会找一些书来告诉他们名字的含义。他们可以选择一个承载信息的名字。)”可知,选一个好名字不容易,因为父母都想选有寓意的名字。故选D。
【11题详解】
主旨大意题。通读全文,文章介绍的是父母为子女取名字的时候,通常会取一些包含深意与祝福的名字。B选项“Your parents’ wish is behind names (名字的背后是你父母的愿望)”概括文章主题,符合标题。故选B。
D
Many Silicon Valley parents are becoming more concerned about preventing their children from using screens. Some parents think that even a little screen time can be extremely addictive, so it is better if their children avoid using or seeing these devices completely. However, it is difficult for working adults in the 21st century to give up using a phone at home. So, it’s simpler to employ someone to do this.
“Silicon Valley nanny (保姆)”, who takes children back to a time without screens every day is widely needed. From Cupertino to San Francisco, it’s widely agreed that screen time is harmful to youngsters. Therefore, parents are requesting nannies to keep phones, tablets and computers in a hidden place. Others even offer no-phone agreements.
Research shows that spending too much time on technology can harm young minds. For example, teenagers who use social media frequently are more likely to feel depressed and anxious. Insomnia (失眠) rates have also increased amongst this age group, and an increasing number of children display the signs that they can’t focus attention. These seemingly minor (轻微的) problems could become significant challenges for future generations.
“Many parents come back home and focus on their smartphones, ignoring whatever their children are trying to say,” said Shannon Zimmerman, who works as a nanny in San Jose for families that forbid screen time. “As a nanny, I also call on more parents to spend more time with their kids.”
12. Why are the Silicon Valley nannies greatly needed according to the text
A. To help parents and children balance work and life.
B. To teach children how to use technology responsibly.
C. To keep children away from screens.
D. To encourage children to exercise.
13. What is the result of spending too much time on screens for teenagers
A. Feeling confused. B. Feeling anxious. C. Feeling bored. D. Feeling nervous.
14. What does Shannon suggest parents do
A. Encourage their children more. B. Play games with their children.
C. Stop using smartphones at home. D. Spend more time with their children.
15. What is the text about
A. Parents concern about screen time for children. B. Children are addicted to screen time.
C. All parents limit children to phones. D. Science has no effects on young minds.
【答案】12. C 13. B 14. D 15. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要说明了研究表明,过度使用电子没备给青少年带来负面影响,美国硅谷的一些家长通过雇佣保姆的方式来减少孩子电子设备的使用时间。
12题详解】
细节理解题。根据第一段“Some parents think that even a little screen time can be extremely addictive, so it is better if their children avoid using or seeing these devices completely. However, it is difficult for working adults in the 21st century to give up using a phone at home. So, it’s simpler to employ someone to do this.(一些家长认为,即使是一小段时间的屏幕时间也会非常上瘾,所以最好让他们的孩子完全避免使用或看到这些设备。然而,对于21世纪的工作成年人来说,放弃在家使用电话是很难的。所以,雇人来做这件事更简单)”可知,硅谷的保姆是为了让孩子远离屏幕。故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段“For example, teenagers who use social media frequently are more likely to feel depressed and anxious.(例如,经常使用社交媒体的青少年更容易感到抑郁和焦虑)”可知,青少年在屏幕上花费太多时间的结果是感到焦虑。故选B。
【14题详解】
细节理解题。根据第四段“As a nanny, I also call on more parents to spend more time with their kids.(作为一个保姆,我也呼吁更多的父母花更多的时间和他们的孩子在一起)”可知,Shannon建议父母们花更多的时间和孩子在一起。故选D。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“Many Silicon Valley parents are becoming more concerned about preventing their children from using screens. Some parents think that even a little screen time can be extremely addictive, so it is better if their children avoid using or seeing these devices completely. However, it is difficult for working adults in the 21st century to give up using a phone at home. So, it’s simpler to employ someone to do this.(许多硅谷的父母越来越关心如何防止孩子使用屏幕。一些家长认为,即使是一小段时间的屏幕时间也会非常上瘾,所以最好让他们的孩子完全避免使用或看到这些设备。然而,对于21世纪的工作成年人来说,放弃在家使用电话是很难的。所以,雇人来做这件事更简单)”结合文章主要说明了研究表明,过度使用电子没备给青少年带来负面影响,美国硅谷的一些家长通过雇佣保姆的方式来减少孩子电子设备的使用时间。可知,这篇文章的主要内容是家长担心孩子的屏幕时间。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
High school years are a great time to start saving money. Teens have their pocket money and almost all their large expenses are covered by their parents. ____16____ Some goals high schoolers might want to save for are a spring break trip, a smartphone and a computer. Here are some tips to bring these goals closer to fruition and to become wiser with money.
Create a budget (预算). ____17____ Use a budget to calculate school expenses, bills, costs for fun activities and savings contributions. Try to check in with the budget regularly each month, and consider using a budgeting app to help you get started.
____18____ Setting goals is an important part of a savings strategy, so you can plan ahead for what you’re saving for. These goals might be saving for buying a computer, going on a trip or paying for college. Determine how much you need to save for each goal, and adjust your budget to account for it.
Avoid impulse (冲动) buying. Impulse buying is a bad habit and it can lead to regret. Try to control your impulse to buy something that’s unnecessary by writing it down and seeing if you still want it after a week or two. ____19____
Set aside an emergency fund. Having an emergency savings fund is necessary for preparing for unexpected events. ____20____ Aim to have at least 500 to 1,000 yuan set aside for an emergency fund while in high school, and continue to build this fund up as you take on more day-to-day living expenses over time.
A. Establish goals.
B. Set a monthly savings goal.
C. It should only be used for expenses in emergencies.
D. If not, that money could go to savings or something more important.
E. You can put the money into a savings account with a high interest rate.
F. This means that they can save a large amount of money if planning well.
G. A budget can help you prepare for expenses and limit unnecessary spending.
【答案】16. F 17. G 18. A 19. D 20. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了高中生攒钱的一些小建议。
【16题详解】
根据前文“Teens have their pocket money and almost all their large expenses are covered by their parents. (青少年有他们的零花钱,几乎所有的大开支都是由父母支付的。)”可知,青少年有零花钱,但是几乎他们的开支都由父母所支付,因此后文应该阐述该行为产生的结果。F选项“This means that they can save a large amount of money if planning well. (这意味着如果计划得当,他们可以省下一大笔钱。)”承接前文,指出由于父母承担开支,青少年的零花钱则可以节省下来,符合语境。故选F。
【17题详解】
根据本段段旨“Create a budget (预算).( 制定预算。)”可知,本段强调的是制定预算的作用。G选项“A budget can help you prepare for expenses and limit unnecessary spending. (预算可以帮助你为开支做准备,限制不必要的开支。)”承接前文,指出制定预算可以帮助你为开支做准备,限制不必要的开支,符合语境。故选G。
【18题详解】
根据后文“Setting goals is an important part of a savings strategy, so you can plan ahead for what you’re saving for. (设定目标是储蓄策略的重要组成部分,这样你就可以提前计划你要存钱的东西。)”可知,此处强调的是设定目标的对高中生攒钱的作用即可以提前计划你要存钱的东西。A选项“Establish goals.(建立目标。)”概括本段段旨,符合语境。故选A。
【19题详解】
根据前文“ Try to control your impulse to buy something that’s unnecessary by writing it down and seeing if you still want it after a week or two. (试着控制自己买不需要的东西的冲动,把它写下来,看看一两个星期后你是否还想要它。)”可知,此处强调试图控制自己的买东西的冲动,把要买的东西写下来,看看一两个星期后你是否还想要它。D选项“If not, that money could go to savings or something more important. (如果不想要买它的话,这笔钱就可以存起来或做更重要的事情。)”中的if not与前文信息呼应,指出如果不想买自己之前要买的东西,这笔钱则可以省下来,符合语境。故选D。
【20题详解】
根据前文“Having an emergency savings fund is necessary for preparing for unexpected events. (有一个应急储蓄基金是必要的,以备不时之需。)”可知,此处强调有一个应急储备金的重要性。C选项“It should only be used for expenses in emergencies. (它只能用于紧急情况下的开支。)”中的it指代前文的应急储备金,强调应急储备金的作用,符合语境。故选C。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Art is my favorite subject because I enjoy drawing. In school, there are only four ____21____ classes per week, which I find not enough. During an art lesson, I notice that time ____22____ to fly by. When I’m drawing ____23____, eighty minutes feels like eight minutes. One moment I am taking out my art materials, the next the teacher is ____24____ us to hand in our work.
Art is my favorite subject because it can bring ____25____ responses. For example, if I was happy. I would draw a colorful picture of myself.
I especially enjoy drawing cartoons. This is one area where my ____26____ is regularly exercised. Sometimes I draw things that amaze my classmates. I also love to draw still life in color. ____27____ is really an art and I have developed considerable skills in it, much to the disbelief of my classmates. As I have had so much ____28____ in coloring, I have a huge advantage over the ____29____ of the class.
____30____, I must say that I always feel good when I am drawing something. Perhaps this is why I ____31____ art so much. It’s because I get a good feeling every time I start drawing. Drawing is a(n) ____32____ exit for self-expression for me, so the feeling is ____33____. There is nothing to remember or practice in art as there is in the other subjects. All one has to ____34____ with art is follow one’s feelings, and the outcome is always ____35____.
21. A. music B. art C. maths D. literature
22. A. manages B. remains C. plans D. seems
23. A. something B. anything C. nothing D. everything
24. A. blaming B. finding C. asking D. forgetting
25. A. physical B. critical C. changeable D. emotional
26. A. feeling B. creativity C. muscle D. sound
27. A. Coloring B. Dancing C. Teaching D. Singing
28. A. problem B. homework C. practice D. advice
29. A. rest B. last C. least D. less
30. A. Still B. Otherwise C. Sadly D. Finally
31. A. share B. enjoy C. show D. apply
32. A. rare B. natural C. abnormal D. famous
33. A. positive B. sad C. objective D. indifferent
34. A. buy B. taste C. search D. do
35. A. tough B. pleasing C. necessary D. grateful
【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. D 26. B 27. A 28. C 29. A 30. D 31. B 32. B 33. A 34. D 35. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了作者喜欢绘画,沉浸在美术的世界里。绘画让作者可以发挥创造力,同时让作者感觉更好。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:在学校,每周只有四节美术课,我觉得不够。A. music音乐;B. art艺术;C. maths数学;D. literature文学。呼应后文“During an art lesson”指学校只有四节美术课。故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:在一堂美术课上,我注意到时间好像过得飞快。A. manages设法;B. remains保持;C. plans计划;D. seems似乎。根据后文“to fly by”可知,作者因为喜欢绘画,所以觉得美术课似乎过得很快。故选D。
【23题详解】
考查代词词义辨析。句意:当我画画的时候,80分钟感觉就像8分钟。A. something某事,某物;B. anything任何事;C. nothing没有什么;D. everything一切。根据上文“When I’m drawing”指进行绘画的时候,肯定句中表示“某物”应用something。故选A。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:这一刻我正在拿出我的美术材料,下一刻老师又在要求我们交作业。A. blaming责备;B. finding找到;C. asking询问,要求;D. forgetting忘记。根据后文“us to hand in our work”可知短语ask sb. to do sth.表示“要求某人做某事”。故选C。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:美术是我最喜欢的科目,因为它能带来情感上的反应。A. physical身体的;B. critical批评的;C. changeable可改变的;D. emotional情感的。根据后文“For example, if I was happy, I would draw a colorful picture of myself. I especially enjoy drawing cartoons.(例如,如果我很高兴,我会画一幅自己的彩色画。我特别喜欢画漫画)”可知,美术可以带来情感上的反应。故选D。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:这是我经常发挥创造力的一个领域。A. feeling感觉;B. creativity创造力;C. muscle肌肉;D. sound声音。根据后文“Sometimes I draw things that amaze my classmates. I also love to draw still life in color.(有时我画的东西会让同学们大吃一惊。我也喜欢用彩色画静物)”可知,作者通过美术来发挥自己的创造力。故选B。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:涂色真的是一门艺术,我在这方面发展了相当多的技能,这让我的同学们难以置信。A. Coloring上色;B. Dancing舞蹈;C. Teaching教学;D. Singing歌唱。根据后文“in coloring”以及作者喜欢美术,所以此处指的是涂色是一门艺术。故选A。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:由于我在涂色方面有很多练习,所以我比班上其他同学有很大的优势。A. problem问题;B. homework家庭作业;C. practice实践;D. advice建议。根据上文“I have developed considerable skills in it”可知,作者在涂色方面有很多练习。故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:由于我在涂色方面有很多练习,所以我比班上其他同学有很大的优势。A. rest其余的;B. last最后的;C. least最少的;D. less更少的。根据上文“I have a huge advantage over the”可知,此处指作者比班上的其余学生有优势,此处应用the rest of。故选A。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:最后,我必须说,当我画画的时候,我总是感觉很好。A. Still仍然;B. Otherwise否则;C. Sadly悲伤地;D. Finally最后。上文列举了一些作者喜欢绘画的理由,后文“I must say that I always feel good when I am drawing something.”是作者在总结自己绘画时的感受,finally表示“最后”符合语境。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:也许这就是我如此喜欢美术的原因。A. share分享;B. enjoy喜欢;C. show展示;D. apply申请。呼应第一句“Art is my favorite subject because I enjoy drawing.(美术是我最喜欢的科目,因为我喜欢画画)”指作者喜欢美术。故选B。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:画画对我来说是一种自然的自我表达方式,所以这种感觉是积极的。A. rare少见的;B. natural自然的;C. abnormal反常的;D. famous出名的。根据后文“exit for self-expression for me”可知,作者喜爱绘画,有绘画天赋,所以绘画成为一种自然的自我表达方式。故选B。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:画画对我来说是一种自然的自我表达方式,所以这种感觉是积极的。A. positive积极的;B. sad悲伤的;C. objective客观的;D. indifferent冷漠的。根据上文“I always feel good when I am drawing something”可知,绘画带给了作者积极的感受。故选A。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:一个人对艺术所要做的就是跟随自己的感觉,结果总是令人愉快的。A. buy购买;B. taste品尝;C. search搜索;D. do做。根据后文“with art is follow one’s feelings”可知为短语have sth. to do with表示“与……有关”。故选D。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:一个人对艺术所要做的就是跟随自己的感觉,结果总是令人愉快的。A. tough艰难的;B. pleasing令人愉快的;C. necessary必要的;D. grateful感谢的。根据上文“I always feel good when I am drawing something”可知,此处指跟随自己的感觉结果会令人愉快。故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Qingdao is a beautiful city, which is famous for the sea, and you can spend a happy time by ____36____ (lose) yourself in this wonderful city. Lying across the Shandong Peninsula while looking out to the Yellow Sea, Qingdao today ____37____ (consider) as a major seaport, naval base, and industrial center.
Together with the professional guide, you will visit the most ____38____ (attract) places in the city. From skyscrapers to parks and ____39____ (beach), you will have a great time. Qingdao has the second ____40____ (large) brewery (啤酒厂) in China.
You will have a chance ____41____ (explore) the city of fascinating facts and legends, ____42____ (especial) great buildings full of much history. Some of them are Guest House, Pichaiyuan, Signal Hill. Qingdao Railway Station and Badaguan Scenic Area. You will be surprised at stories behind the streets, buildings, and corners. Your guide will tell you ____43____ is special and unique about living in this city. It is perfect for those ____44____ are visiting the city for the first time and want to get the most ____45____ it!
【答案】36. losing
37. is considered
38. attractive
39. beaches
40. largest
41. to explore
42. especially
43. what 44. who
45. of
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。这篇文章主要讲述了青岛市美丽与魅力,以及游客可以在这座城市中度过愉快的时光。
【36题详解】
考查非谓语动词。句意:青岛是一个美丽的城市,它以海而闻名,你可以在这个美妙的城市里度过一段快乐的时光。分析句子,设空处使用动名词作宾语。故填losing。
【37题详解】
考查动词时态和语态。句意:青岛横跨山东半岛,面朝黄海,如今已成为重要的海港、海军基地和工业中心。分析句子,设空处使用动词作谓语,句子表述客观事实,故使用一般现在时。consider和Qingdao是被动关系,应用一般现在时的被动语态。故填is considered。
【38题详解】
考查形容词。句意:在专业导游的带领下,您将游览这座城市最吸引人的地方。分析句子,设空处使用形容词作定语,修饰名词,attractive意为“有吸引力的”。故填attractive。
【39题详解】
考查名词。句意:从摩天大楼到公园和海滩,你会玩得很开心。青岛拥有中国第二大啤酒厂。分析句子,设空处使用名词作宾语,beach为可数名词,意为“沙滩”,结合上文parks可知,此处用其复数形式。故填beaches。
【40题详解】
考查形容词。句意:青岛拥有中国第二大啤酒厂。分析句子,设空处使用形容词作定语,此处表示“第二大”应该使用形容词large的最高级。故填largest。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:您将有机会探索这座城市迷人的事实和传说,特别是充满历史的伟大建筑。句中have a chance to do为固定短语,意为“有机会去做某事”,使用不定式结构作后置定语。故填to explore。
【42题详解】
考查副词。句意同上。分析句子,设空处使用especial的副词especially作状语,表强调。故填especially。
【43题详解】
考查名词性从句。句意:你的导游会告诉你在这个城市生活的特别之处。分析句子,设空处引导的是宾语从句,引导词在从句中作主语,指“……的东西”,用what。故填what。
【44题详解】
考查定语从句。句意:对于那些第一次访问这座城市并想要充分利用它的人来说,这是完美的!分析句子,设空处引导的是定语从句,先行词是those,引导词在从句中作主语,常用关系代词who来引导。故填who。
【45题详解】
考查介词。句意同上。句中为get the most of为固定短语,意为“充分利用”。故填of。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 你校英文报正在组织征文活动,请你以“Protect traditional Chinese culture”为题写一篇短文投稿,内容包括:
1. 保护中国传统文化的意义;
2. 如何更好地保护中国传统文化。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Protect traditional Chinese culture
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】参考范文:
Protect traditional Chinese culture
Protecting traditional Chinese culture is very important in today’s rapidly changing world. It not only maintains our sense of identity and belonging but also allows us to learn from our past.
To better protect our traditional Chinese culture, we can start by raising awareness and promoting its importance among the younger generation. This can be done through educational activities. Furthermore, we should actively preserve and showcase our cultural traditions. This can be achieved by organizing cultural festivals, exhibitions, and performances, where people can experience and learn about traditional Chinese customs firsthand.
In conclusion, by protecting traditional Chinese culture, we can ensure that future generations continue to appreciate and embrace our rich culture.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以“Protect traditional Chinese culture”为题写一篇短文投稿,内容包括:1. 保护中国传统文化的意义;2. 如何更好地保护中国传统文化。
【详解】1.词汇积累
重要的:important→significant
提高:raise→enhance
另外:furthermore→moreover
总之:in conclusion→in short
2.句式拓展
合并简单句
原句:To better protect our traditional Chinese culture, we can start by raising awareness and promoting its importance among the younger generation. This can be done through educational activities.
拓展句:To better protect our traditional Chinese culture, we can start by raising awareness and promoting its importance among the younger generation, which can be done through educational activities.
【点睛】[高分句型1] This can be achieved by organizing cultural festivals, exhibitions, and performances, where people can experience and learn about traditional Chinese customs firsthand. (运用了where引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] In conclusion, by protecting traditional Chinese culture, we can ensure that future generations continue to appreciate and embrace our rich culture. (运用了that引导的宾语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tom Hankins, 88, stood by the living room window, looking out of the window. It was a beautiful and sunny day in Florida. Tom stopped socializing altogether six years ago after his wife. Meredith, died of cancer. He had all of his time to himself, reading books, watching TV and occasionally experimenting with new cooking recipes on social media platform.
With time. Tom realized he didn’t particularly like being alone. His only son, Aiden, was a successful analyst (分析师) in a big IT firm in New York City, and Tom wanted Aiden to visit him, but the young man kept putting it off.
Suddenly, Tom noticed that the rubbish bags were left outside instead of inside the bin (垃圾桶). Thinking it would relieve his boredom, Tom went to the bin and began clearing the rubbish, putting the bags inside the bin. When he was done, he noticed that nearly every family in the area had left their rubbish bags outside the bins.
Tom knew it would be difficult to clean up the rubbish in front of all the houses in the hot weather, but he couldn’t just see the rubbish bags left like that. He took a big rubbish bag from his backyard and decided to move from one house to the next, clearing up the litter.
Tom stopped right in front of the bin and began clearing the rubbish, putting the bags inside the bin. But he hadn’t even left when a man came with a rubbish bag and simply dropped it on the road. To make matters worse, he didn’t even secure the bag properly, so the wind blew part of the rubbish onto the street.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At that point, Tom lost his cool.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
While continuing to clear the rubbish, he noticed a young boy joined him.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】At that point, Tom lost his cool. He couldn’t believe how some people didn’t care about their surroundings. He approached the careless man and told him that his behavior was improper. However, the man laughed and didn’t take Tom’s words seriously. Before Tom could say more, the man returned to his house and shut the door. Tom felt a mix of disappointment and disbelief. He couldn’t understand why people couldn’t take a few extra seconds to properly throw their rubbish.
While continuing to clear the rubbish, he noticed a young boy joined him. The boy, no older than ten, had seen Tom’s effort and decided to help. Touched by the boy’s help and kindness, Tom greeted the boy with a smile. Together, they went from house to house, clearing up the litter and establishing a friendly conversation. As they worked side by side, Tom realized that even in the depths of his own loneliness, he had the power to affect others and connect with others in his community.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,文章讲述了88岁的汤姆·汉金斯因妻子去世而一直独自生活,但他渐渐感到孤独。有一天,他发现周围的人乱丢垃圾,他决定自己清理。然而,有一个人不仅不在意自己乱丢垃圾,还嘲笑了汤姆。但是,一个小男孩看到了汤姆的努力,也加入了他的行动。通过合作清理垃圾,汤姆意识到他可以通过自己的行动影响他人,并与社区中的人建立联系。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“在那一刻,汤姆失去了冷静。”可知,第一段可描写汤姆对他人的行为感到既失望又难以置信,表现出自己失去了冷静。
②由第二段首句内容“当他继续清理垃圾时,他注意到一个小男孩也加入了他的行列。”可知,第二段可描写小男孩加入汤姆一起挨家挨户的打扫垃圾,并且建立好友谊,不断影响社区。
2. 续写线索:
告知他人的不当行为——他人对汤姆嗤之以鼻——汤姆感到失望——开始清扫垃圾——男孩加入其中——汤姆备受感动并与男孩建立友好关系——二人行动不断影响社区
3. 词汇激活
行为类
①走近:approach/walk to
②返回:return to/go back to
③清理垃圾:clear up the litter/clean the rubbish
情绪类
①失望:feel a mix of disappointment and disbelief/feel it disappointing and unbelievable
②感动:touched/moved
【点睛】【高分句型1】 He couldn’t understand why people couldn’t take a few extra seconds to properly throw their rubbish. (运用了由连接词why引导的宾语从句)
【高分句型2】As they worked side by side, Tom realized that even in the depths of his own loneliness, he had the power to affect others and connect with others in his community.(运用了由as引导的时间状语从句以及that引导的宾语从句)
听力答案1—5 ACBAC 6—10 ACABC 11—15 ABCCA 16—20 BCABB楚雄州中小学2023—2024学年上学期期末教育学业质量监测
高一年级 英语试卷
注意事项:
1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.
答案是C。
1. What is the woman doing
A. Daydreaming. B. Making a travel plan. C. Describing her dream job.
2. Whose spirit is worthy learning according to the man’s words
A. The woman’s. B. The man’s. C. Sam’s.
3. What are the speakers mainly talking about
A. The man’s uncle. B. An animal. C. A good luck.
4. What does the woman dislike
A. The soup made by her mother.
B. The fried rice made by her mother.
C. The dumplings made by her father.
5. What does the man want Lily to do
A. Finish an art assignment. B. Make a card for Mary. C. Prepare for an exam.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does the conversation probably take place
A. On the phone. B. At the cinema. C. In the car.
7. What kind of movie do the speakers decide to see
A. An action movie. B. A cartoon movie. C. A comedy.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the probable relationship between the speakers
A. Brother and sister. B. Aunt and nephew. C. Mother and son.
9. How old is the man’s mother now
A. 55 years old. B. 56 years old. C. 57 years old.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why does the woman do the present job
A. She lives near her workplace.
B. Her company pays very well.
C. She can learn some skills.
11. Which strange job does the woman prefer
A. A hotel test sleeper. B. An ice cream taster. C. A dog food taster.
12 How many strange jobs does the man mention
A. Four. B. Five. C. Six.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What did the woman do with the thief
A. She pretended not to see him.
B. She fought with him.
C. She did as he asked.
14. What did the thief steal
A. A necklace. B. Some money. C. Nothing.
15. What does the man advise the woman to do
A Fit a home alarm system. B. Call the police. C. Keep a dog.
16. What does the man say about the woman
A. She is puzzled. B. She is brave. C. She is frightened.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where did George park his car
A At a square. B. At a parking lot. C. On a narrow street.
18. What was the time when he got out of his car
A. At 4:20 pm. B. At 4:40 pm. C. At 5:00 pm.
19. Where did George put his keys
A. In his pocket. B. In his car. C. On the bench.
20. Why was George unable to see his car at first
A. Someone stole it.
B. It was behind another car.
C. He went to a wrong place.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Do you want to travel the world We have picked out four countries for your reference.
Uzbekistan
Uzbekistan relaxed its visa entry requirements (签证政策) by introducing a new e-visa for many countries. Because of the easy visa entry requirements, it attracts more travelers. It’s no wonder that the beautiful buildings, historical importance and friendly people make Uzbekistan one of the best places to visit.
New Zealand
Recently called by The New York Times “Oceania’s most food-obsessed (对食物着迷的) place”, New Zealand is a good place for travelers who enjoy food very much. Its Muriwai’s black sand beach is a natural wonder. It’s a must-visit destination for beach lovers.
Jordan
With year-over-year traveler growth for Jordan, it’s probably safe to say that Jordan is back. Travelers can see Petra’s amazing tombs and ancient buildings carved (雕刻) into rock walls, and learn about Bedouin culture during an overnight stay in the desert.
Iceland
Winter is coming, and so is the craze for places in the north as the final season of a famous film again shows its filming locations to audience. Iceland is no exception. The beautiful landscapes of this island nation offer perhaps the closest thing one can have to an out-of-body travel experience. From the building of Reykjavik to the black sand beaches of Reynisfjara, the country offers the perfect landscapes to travelers.
1. What do New Zealand and Iceland have in common
A. A new e-visa for many countries. B. Buildings carved into rock walls.
C. Bedouin culture. D. The black sand beach.
2. What is recommended about the tour in Jordan
A. Visiting Petra’s tombs and ancient buildings.
B. Visiting a filming location.
C. Visiting Jordan in winter.
D. Visiting its black sand beach.
3. Who is the text most probably written to
A. Cooks. B. Artists. C. Tourists. D. Businessmen.
B
Once upon a time, there was a poor man and a rich man. The poor man’s son was named Ham, and the rich man’s son was named Jim. They had been in the same school together since childhood and became good friends.
One day, the two youths began a discussion as to whether wealth or effort was more powerful. Jim said that wealth was most important, while Ham declared for effort. At last, Ham declared, “Let us put it to the test: Let us both go to some far country and try whether wealth or effort is more successful.” Jim agreed to this plan and they fixed a day for starting.
Then they both went home and collected some money and started off early one morning. After a time, they came to a certain country where Ham suggested that they should look for employment. But Jim did not like the notion of becoming a servant and he said that he would live on the money which he had brought with him, which would last for a year or two. “You may do as you like,” answered Ham, “but for my part, I must look for work.” So he went to a village and found employment as a teacher in a school while his friend rented a house and started making various friends, eating and having fun all day.
One year later, Ham earned enough money, built a beautiful house and also got married. However, Jim had already spent all his money, and his friends who indulged in wine and meat also left him. Hungry and sorrowful, he went to Ham and said, “My dear friend, regarding the question of ‘wealth or effort is more important’, I think I’ve already had the answer.”
4. What can we learn about the young men from the first two paragraphs
A. They often argued with each other.
B. They all valued wealth and effort.
C. Their relationship was not very good.
D. They had been schoolmates since childhood.
5. Why did Ham suggest this test
A. To earn more wealth. B. To prove his opinion.
C. To look for employment. D. To go to a country far away.
6. What does the underlined word “notion” in paragraph 3 mean
A. Idea. B. Development. C. Process. D. Dream.
7. What is the answer Jim has found
A. A friend is easier lost than found. B. No failure no success.
C. Efforts are the source of wealth. D. Education is the door to freedom.
C
Children seem to care so much about their names. A study shows that most of young people wish their parents had given them a different name.
Some people choose to change their names when they grow up. Many people in show business don’t use the names their parents gave them. Have you ever listened to Joanne No The answer could be “yes” if we call her stage name instead! You may never heard of Margaret. But if we tell you her stage name, you might know her as a famous dancer.
In many cultures, there are special ideas about how to choose a name. For example, many people choose a name that has been in their family for many years. It tells the child where he or she comes from.
Choosing a good name isn’t easy. Many parents search books that tell them the meanings of names. They could choose a name that carries a message. For example, Edith means “valuable gift”. Amanda means “love”. And Fara means “joy”.
Names like these tell family and friends how happy they are with their new baby. Other names can say something about the events during the birth of the child. In Africa, a first born son may have the name Mosi and the name Ama means “born on Saturday”.
Is every boy called Curitis polite And is every girl called Mahira quick and full of energy No parents can tell what kind of person their child will grow up to be. Just because parents name a boy Fahim, it doesn’t mean he will be clever. All they can do is hope.
8. What can we know about the study
A. Young kids don’t care about their future.
B. Most of young people care about their names.
C. Most girls want to change their names.
D. Most parents want to rename by themselves.
9. Why is “Joanne” mentioned in paragraph 2
A. To prove some people hope to be renamed.
B. To introduce a famous dancer to readers.
C. To introduce her true name.
D. To tell the benefit of name.
10. Why is it difficult to choose a good name
A. Kids always want to rename.
B. It is hard to change kids’ names.
C. Parents aren’t sure if their kids will like the name.
D. Parents want to choose a meaningful name.
11. What is the best title for the text
A. Names can never influence our lives B. Your parents’ wish is behind names
C. Love your parents, love your name D. Methods to choose a suitable name
D
Many Silicon Valley parents are becoming more concerned about preventing their children from using screens. Some parents think that even a little screen time can be extremely addictive, so it is better if their children avoid using or seeing these devices completely. However, it is difficult for working adults in the 21st century to give up using a phone at home. So, it’s simpler to employ someone to do this.
“Silicon Valley nanny (保姆)”, who takes children back to a time without screens every day is widely needed. From Cupertino to San Francisco, it’s widely agreed that screen time is harmful to youngsters. Therefore, parents are requesting nannies to keep phones, tablets and computers in a hidden place. Others even offer no-phone agreements.
Research shows that spending too much time on technology can harm young minds. For example, teenagers who use social media frequently are more likely to feel depressed and anxious. Insomnia (失眠) rates have also increased amongst this age group, and an increasing number of children display the signs that they can’t focus attention. These seemingly minor (轻微的) problems could become significant challenges for future generations.
“Many parents come back home and focus on their smartphones, ignoring whatever their children are trying to say,” said Shannon Zimmerman, who works as a nanny in San Jose for families that forbid screen time. “As a nanny, I also call on more parents to spend more time with their kids.”
12. Why are the Silicon Valley nannies greatly needed according to the text
A. To help parents and children balance work and life.
B. To teach children how to use technology responsibly.
C. To keep children away from screens.
D. To encourage children to exercise.
13. What is the result of spending too much time on screens for teenagers
A. Feeling confused. B. Feeling anxious. C. Feeling bored. D. Feeling nervous.
14. What does Shannon suggest parents do
A. Encourage their children more. B. Play games with their children.
C. Stop using smartphones at home. D. Spend more time with their children.
15. What is the text about
A. Parents concern about screen time for children. B. Children are addicted to screen time.
C. All parents limit children to phones. D. Science has no effects on young minds.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
High school years are a great time to start saving money. Teens have their pocket money and almost all their large expenses are covered by their parents. ____16____ Some goals high schoolers might want to save for are a spring break trip, a smartphone and a computer. Here are some tips to bring these goals closer to fruition and to become wiser with money.
Create a budget (预算). ____17____ Use a budget to calculate school expenses, bills, costs for fun activities and savings contributions. Try to check in with the budget regularly each month, and consider using a budgeting app to help you get started.
____18____ Setting goals is an important part of a savings strategy, so you can plan ahead for what you’re saving for. These goals might be saving for buying a computer, going on a trip or paying for college. Determine how much you need to save for each goal, and adjust your budget to account for it.
Avoid impulse (冲动) buying. Impulse buying is a bad habit and it can lead to regret. Try to control your impulse to buy something that’s unnecessary by writing it down and seeing if you still want it after a week or two. ____19____
Set aside an emergency fund. Having an emergency savings fund is necessary for preparing for unexpected events. ____20____ Aim to have at least 500 to 1,000 yuan set aside for an emergency fund while in high school, and continue to build this fund up as you take on more day-to-day living expenses over time.
A. Establish goals.
B. Set a monthly savings goal.
C. It should only be used for expenses in emergencies.
D. If not, that money could go to savings or something more important.
E. You can put the money into a savings account with a high interest rate.
F. This means that they can save a large amount of money if planning well.
G A budget can help you prepare for expenses and limit unnecessary spending.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Art is my favorite subject because I enjoy drawing. In school, there are only four ____21____ classes per week, which I find not enough. During an art lesson, I notice that time ____22____ to fly by. When I’m drawing ____23____, eighty minutes feels like eight minutes. One moment I am taking out my art materials, the next the teacher is ____24____ us to hand in our work.
Art is my favorite subject because it can bring ____25____ responses. For example, if I was happy. I would draw a colorful picture of myself.
I especially enjoy drawing cartoons. This is one area where my ____26____ is regularly exercised. Sometimes I draw things that amaze my classmates. I also love to draw still life in color. ____27____ is really an art and I have developed considerable skills in it, much to the disbelief of my classmates. As I have had so much ____28____ in coloring, I have a huge advantage over the ____29____ of the class.
____30____, I must say that I always feel good when I am drawing something. Perhaps this is why I ____31____ art so much. It’s because I get a good feeling every time I start drawing. Drawing is a(n) ____32____ exit for self-expression for me, so the feeling is ____33____. There is nothing to remember or practice in art as there is in the other subjects. All one has to ____34____ with art is follow one’s feelings, and the outcome is always ____35____.
21. A. music B. art C. maths D. literature
22. A. manages B. remains C. plans D. seems
23. A. something B. anything C. nothing D. everything
24. A. blaming B. finding C. asking D. forgetting
25. A. physical B. critical C. changeable D. emotional
26. A. feeling B. creativity C. muscle D. sound
27. A. Coloring B. Dancing C. Teaching D. Singing
28. A. problem B. homework C. practice D. advice
29. A. rest B. last C. least D. less
30. A. Still B. Otherwise C. Sadly D. Finally
31. A. share B. enjoy C. show D. apply
32. A. rare B. natural C. abnormal D. famous
33. A. positive B. sad C. objective D. indifferent
34. A. buy B. taste C. search D. do
35. A. tough B. pleasing C. necessary D. grateful
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Qingdao is a beautiful city, which is famous for the sea, and you can spend a happy time by ____36____ (lose) yourself in this wonderful city. Lying across the Shandong Peninsula while looking out to the Yellow Sea, Qingdao today ____37____ (consider) as a major seaport, naval base, and industrial center.
Together with the professional guide, you will visit the most ____38____ (attract) places in the city. From skyscrapers to parks and ____39____ (beach), you will have a great time. Qingdao has the second ____40____ (large) brewery (啤酒厂) in China.
You will have a chance ____41____ (explore) the city of fascinating facts and legends, ____42____ (especial) great buildings full of much history. Some of them are Guest House, Pichaiyuan, Signal Hill. Qingdao Railway Station and Badaguan Scenic Area. You will be surprised at stories behind the streets, buildings, and corners. Your guide will tell you ____43____ is special and unique about living in this city. It is perfect for those ____44____ are visiting the city for the first time and want to get the most ____45____ it!
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 你校英文报正在组织征文活动,请你以“Protect traditional Chinese culture”为题写一篇短文投稿,内容包括:
1. 保护中国传统文化的意义;
2. 如何更好地保护中国传统文化。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Protect traditional Chinese culture
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tom Hankins, 88, stood by the living room window, looking out of the window. It was a beautiful and sunny day in Florida. Tom stopped socializing altogether six years ago after his wife. Meredith, died of cancer. He had all of his time to himself, reading books, watching TV and occasionally experimenting with new cooking recipes on social media platform.
With time. Tom realized he didn’t particularly like being alone. His only son, Aiden, was a successful analyst (分析师) in a big IT firm in New York City, and Tom wanted Aiden to visit him, but the young man kept putting it off.
Suddenly, Tom noticed that the rubbish bags were left outside instead of inside the bin (垃圾桶). Thinking it would relieve his boredom, Tom went to the bin and began clearing the rubbish, putting the bags inside the bin. When he was done, he noticed that nearly every family in the area had left their rubbish bags outside the bins.
Tom knew it would be difficult to clean up the rubbish in front of all the houses in the hot weather, but he couldn’t just see the rubbish bags left like that. He took a big rubbish bag from his backyard and decided to move from one house to the next, clearing up the litter.
Tom stopped right in front of the bin and began clearing the rubbish, putting the bags inside the bin. But he hadn’t even left when a man came with a rubbish bag and simply dropped it on the road. To make matters worse, he didn’t even secure the bag properly, so the wind blew part of the rubbish onto the street.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At that point, Tom lost his cool.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
While continuing to clear the rubbish, he noticed a young boy joined him.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案1—5 ACBAC 6—10 ACABC 11—15 ABCCA 16—20 BCABB