(共57张PPT)
七选五阅读
专题二
七选五阅读主要考查学生理解语篇上下文逻辑关系的能力。短文中的五个句子被摘出,打乱顺序后与另外两个句子置于短文之后。考生根据短文内容,从短文后的七个句子中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。新课程标准要求考生具有识别语篇中的新旧信息的布局及承接关系的能力;能理解语篇成分之间的语义逻辑关系,如:次序关系、因果关系、概括与例证关系;能识别语篇中的时间关系、空间关系、过程顺序等。
考情分析
卷别 年份 体裁 主题语境 考查类型 段首 段中 段尾
新课标Ⅰ卷 2023 说明文 人与自我·完善自我 0 4 1
2022 说明文 人与社会·体育与健康 0 4 1
2021 记叙文 人与社会·跨文化沟通 1 4 0
新课标Ⅱ卷 2023 说明文 人与社会·文学、艺术与体育 1 3 1
2022 说明文 人与自我·生活与学习 1 4 0
2021 说明文 人与自我·生活与学习 1 2 2
1.主题语境:以人与社会、人与自我主题为主。
2.文章体裁:以说明文为主,记叙文、议论文为辅。
3.设空特点:(1)分布均匀:一般一段一题(少于5段或某段较长,可能一段两题);(2)设空位置:以段中设题为主,兼顾段首句和段尾句。
4.选项特点:七个整句由短到长依次排列,带标点。
命题分析
复习定向
鉴于七选五阅读主要考查学生理解语篇上下文逻辑关系的能力,所以我们在复习备考中,根据题型特点和平时的教学总结了三种比较实用的解题技法:利用设空位置,快解七选五阅读;依据线索词汇,巧解七选五阅读;根据逻辑关系,化解七选五阅读。这三种技法各有特色,没有优劣之分。有的试题仅仅运用一种方法不能找出答案,可以综合运用三种方法,灵活解题。除了这三种方法外,考生还可以利用语篇分析,妙解七选五阅读。
第1讲
利用设空位置,快解七选五阅读
命题人常采用段首、段中和段尾三种挖空方式。句子在段中的位置不同,所起的作用也不同。出题者正是利用挖空位置的暗示作用和挖空上下文的提示作用,来考查学生的逻辑思维能力。
技法一 段首设空题
· 39 Seeking and accepting constructive feedback(反馈) is crucial to growth.I post my work on social media and,in turn,have met some of the kindest people.They make me feel valued and respected,no matter my level of artistic ability.
真题体验 (2023·新课标Ⅱ·片段)
A.Get out of your comfort zone.
B.Make career plans and set goals.
C.Don’t throw away your beginner art.
D.Share your work if you feel comfortable doing so.
E.You’ll hit roadblocks,and you’ll feel discouraged at times.
F.Evaluate your performance and,if needed,redefine your role.
G.You’ll develop that painting muscle memory that only comes with repetition.
√
设空处位于段首,是本段的中心句,根据后文“Seeking and accepting constructive feedback(反馈) is crucial to growth.I post my work on social media and,in turn,have met some of the kindest people.They make me feel valued and respected,no matter my level of artistic ability.”可知,本段主要讲述的是分享自己的作品,D项“Share your work if you feel comfortable doing so.”符合文意,是本段的中心句。故选D。
技法二 段中设空题
段中设空即主题句的展开句。尤其注意分析空格前后的逻辑关系及内容的连贯性,注意各句间的衔接手段。其特点主要是以转折手法引出主题句,或者是用来承上启下的过渡句,也可能是补充前文的具体事实、事例和说明。
解此类试题时首先应确定所缺的句子是过渡句还是细节句,对于这两类句子,我们将采用不同的方法来解题。
With gas prices rising and airport security lines snaking longer than ever,why not book your next domestic vacation on a train?Compared to other alternatives,it’s comfortable and relaxing.Here is some advice on how to make a trip by rail as pleasant as possible.
真题体验 (2023·浙江1月)
语篇解读
本文是一篇说明文。文章介绍了一些关于使坐火车旅行尽可能愉快的建议。
Plan ahead.Most long-distance trains,especially the sleeping car accommodations,sell out very quickly. 36 But no matter when you travel,it’s a good idea to make your reservations at least 90 days in advance.
A.Train trips aren’t for impatient types.
B.You’ll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That’s particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that’s right next to the diner.
√
此题考查细节句。D项的“That”可以指代空前提到的“Most long-distance trains,especially the sleeping car accommodations,sell out very quickly.”这件事。故选D。
Use a travel agent.Consider turning your travel plan over to a travel agent and letting him double-check all the details,make suggestions,and then handle the actual reservations.A good one can sometimes find you discounted tickets. 37 Then you won’t have to walk through several cars on a moving train three times a day for your meals.
A.Train trips aren’t for impatient types.
B.You’ll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That’s particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that’s right next to the diner.
√
此题考查细节句。空前“A good one can sometimes find you discounted tickets.”中的“A good one”指的是“a travel agent”,G项中的“He”能承接上文内容。故选G。
Bring a blanket.When you’re riding on trains,you won’t be provided with a blanket for free,even if your trip is an overnight one. 38 In the summer in particular,the air conditioning can make them quite cold.
A.Train trips aren’t for impatient types.
B.You’ll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That’s particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that’s right next to the diner.
√
此题考查细节句。根据空后的“In the summer in particular,the air conditioning can make them quite cold.”可知,C项中的“Temperature”能与其呼应。故选C。
Arrive early.Most trains operate just once a day and some run only three times a week,so missing yours can be a disaster. 39 Note:The times listed on the schedules are departure times,not arrival times.
A.Train trips aren’t for impatient types.
B.You’ll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That’s particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that’s right next to the diner.
√
此题考查过渡句。根据空前的“Most trains operate just once a day and some run only three times a week”以及空后的“The times listed on the schedules are departure times,not arrival times.”可知,E项“你可能要等24小时以上才能赶上下一班。”符合语境。
Have fun. 40 Read a book,knit,do a crossword puzzle,or simply watch the world unfold outside the window.
A.Train trips aren’t for impatient types.
B.You’ll have views from both sides of the train.
C.The temperature on rail cars is often hard to control.
D.That’s particularly true during busy summer months.
E.You might have to wait longer than 24 hours to catch the next one.
F.Chances are the cost will be a lot less than the cost of one bedroom.
G.He may also book you in a sleeping car that’s right next to the diner.
√
此题考查过渡句。本段的主旨句为“Have fun”。再根据空后给的建议“Read a book,knit,do a crossword puzzle,or simply watch the world unfold outside the window.”可推知A项“火车旅行不适合没有耐心的人。”能承上启下。故选A。
To calculate your speed as you do,divide 3,600(the number of seconds in an hour)by the number of seconds it takes you to travel one mile(the distance between two mileposts).If it takes the train 53 seconds to travel one mile,you’re going 67.92 mph.
技法三 段尾设空题
At the top of a second page,put the heading “Acts of kindness.” On this one,list all the positive things you’ve done for others.It might be the time when you helped a friend with their homework,when you did the ironing without being asked,or when you baked cookies after the family had had a tiring day. 38
A.A little self-forgiveness also goes a long way.
B.Now list all the characteristics you like about yourself.
C.They might even like to have a go at doing the exercise.
D.It’s just as important to show yourself some forgiveness.
E.It doesn’t mean you have to ignore what’s happened or forget it.
F.Whatever it is,no matter how small it might seem,write it down.
G.Whatever the mistake,remember it isn’t a fixed aspect of your personality.
真题体验 (2023·新课标Ⅰ·片段)
√
___
此处考查总结句。空前列出了一些自己所做的好事,选项F“Whatever
it is,no matter how small it might seem,write it down.”讲述的是“不管你所做的事情,不管事情看起来有多小,只要是好的事情,都记下来。”能总结前文内容。故选F。
A
People often throw a party to celebrate a variety of occasions.For example,birthdays,graduations,holidays,the end of the semester,the beginning of summer,and so on.If you have ever thrown a party,you must be aware of the biggest problem of waste.
随堂演练
语篇解读
本文是一篇说明文。文章介绍了一些关于举办“绿色”环保聚会的建议。
1 Where does all of this rubbish go It will end up in the landfills.In order to change this situation,it’s important to decrease waste to the most.
A.That should keep them quiet.
B.Make full use of paper invitations.
C.Send e-invitations instead of paper ones.
D.It’s a good idea to allow guests to take their cups away.
E.You can do something to make it easy for your guests to recycle.
F.Imagine the mess left from all the parties that are held in the world.
G.Try a new system of handing each guest a cup that you mark with their name.
√
根据下文“Where does all of this rubbish go It will end up in the landfills.”可知,垃圾最终会进入垃圾填埋场造成污染,F项和下文构成内容上的承接,用聚会后的混乱场面引出下文的垃圾,选项中的the mess与下文的this rubbish相呼应。故选F。
2 As a matter of fact,e-invitations are quick,easy,and more modern than traditional paper invites.
A.That should keep them quiet.
B.Make full use of paper invitations.
C.Send e-invitations instead of paper ones.
D.It’s a good idea to allow guests to take their cups away.
E.You can do something to make it easy for your guests to recycle.
F.Imagine the mess left from all the parties that are held in the world.
G.Try a new system of handing each guest a cup that you mark with their name.
√
下文“As a matter of fact,e-invitations are quick,easy,and more modern than traditional paper invites.It’s also the environmentally soundest choice.”说明了电子邀请函的优势,是对C项的解释,和C项构成因果关系。故选C。
It’s also the environmentally soundest choice.If there are any people in your crowd who say it’s tacky(俗气的) to use e-cards,tell them it’s tackier to pollute the environment by using traditional ones. 3
A.That should keep them quiet.
B.Make full use of paper invitations.
C.Send e-invitations instead of paper ones.
D.It’s a good idea to allow guests to take their cups away.
E.You can do something to make it easy for your guests to recycle.
F.Imagine the mess left from all the parties that are held in the world.
G.Try a new system of handing each guest a cup that you mark with their name.
___
√
根据上文“If there are any people in your crowd who say it’s tacky(俗气的)to use e-cards,tell them it’s tackier to pollute the environment by using traditional ones.”可知,作者认为对质疑使用电子贺卡的人,可以告诉他们用会造成环境污染的传统贺卡更俗气。A项能和上文构成内容上的承接,且A项中的That指代前文的那句话。故选A。
Reuse and recycle.Reduce waste by buying party foods(with less packaging) and send guests home with leftover snacks.Use plates you can wash and reuse,rather than hand out disposable paper plates for people’s pizza.
4 Put out two rubbish cans and write something on them clearly,making it obvious that one is for real rubbish and the other is for recycled goods.
A.That should keep them quiet.
B.Make full use of paper invitations.
C.Send e-invitations instead of paper ones.
D.It’s a good idea to allow guests to take their cups away.
E.You can do something to make it easy for your guests to recycle.
F.Imagine the mess left from all the parties that are held in the world.
G.Try a new system of handing each guest a cup that you mark with their name.
√
下文“Put out two rubbish cans and write something on them clearly...” 是对E项的具体说明。E项中的recycle是原词复现。故选E。
Allow each person only one cup.Since everyone has the same cup,it is quite easy to mix up the cups.After you put it down for a second,you can’t recognize which cup belongs to you.Then,you will reach for a totally new one.
As the result,after the party,you will find many cups are thrown away,causing a lot of waste. 5
A.That should keep them quiet.
B.Make full use of paper invitations.
C.Send e-invitations instead of paper ones.
D.It’s a good idea to allow guests to take their cups away.
E.You can do something to make it easy for your guests to recycle.
F.Imagine the mess left from all the parties that are held in the world.
G.Try a new system of handing each guest a cup that you mark with their name.
___
√
上文“As the result,after the party,you will find many cups are thrown away,causing a lot of waste.”讲到了聚会上产生的杯子的浪费现象,G项是对上文内容的承接,介绍了避免浪费杯子的技巧,即在杯子上写名字,同时也和本段的主题句“Allow each person only one cup.”相呼应。故选G。
B
(2023·浙江5月模考)
How to Set Goals
Whether you have small dreams or high expectations,
语篇解读
这是一篇说明文。文章主要介绍了如何设定目标。
setting goals allows you to plan how you want to move through life. 1
A.Adjust your goals.
B.Track and measure your progress.
C.Having a plan will help push you ahead.
D.Writing them down tends to make them a little more real.
E.Here are some important ideas that you may find helpful.
F.Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.
G.Remember that you may need to break large goals into smaller goals.
___
√
过渡句。上文“Whether you have small dreams or high expectations,setting goals allows you to plan how you want to move through life.”提到设定目标的好处,下文具体介绍了设定目标的方法,故E项“Here are some important ideas that you may find helpful.”承上启下,符合语境。故选E。
Find out your life goals.Ask yourself some important questions about what you want for your life.What do you want to achieve today,in a year,and in your lifetime?The answers to this question can be as general as “I want to be happy” or “I want to help people”. 2
A.Adjust your goals.
B.Track and measure your progress.
C.Having a plan will help push you ahead.
D.Writing them down tends to make them a little more real.
E.Here are some important ideas that you may find helpful.
F.Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.
G.Remember that you may need to break large goals into smaller goals.
√
___
总结句。根据本段主题句“Find out your life goals.”和上文“What do you want to achieve today,in a year,and in your lifetime?”可知,空格处应讲到人生目标,F项“Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.”符合本段主旨。故选F。
Set specific(具体的) goals.Be specific and realistic about what it is that you want to achieve.Research shows that setting a specific goal makes you more likely to achieve it.
3 For example,“Be healthier” is too big and vague to be a helpful goal.“I want to eat more vegetables,and I want to run a marathon” is better.
A.Adjust your goals.
B.Track and measure your progress.
C.Having a plan will help push you ahead.
D.Writing them down tends to make them a little more real.
E.Here are some important ideas that you may find helpful.
F.Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.
G.Remember that you may need to break large goals into smaller goals.
√
细节句。根据上文“Research shows that setting a specific goal makes you more likely to achieve it.”并结合下文的举例“For example,‘Be healthier’ is too big and vague to be a helpful goal.‘I want to eat more vegetables,and I want to run a marathon’ is better.”可知,设定一个具体的目标会让你更有可能实现它,要把太大太模糊的目标分解成具体的目标,G项“Remember that you may need to break large goals into smaller goals.”符合语境。故选G。
Write out your goals.Be detailed,be clear,and include your steps.
4 Keep your list in a place where you can get informed frequently.This will help keep you motivated.
A.Adjust your goals.
B.Track and measure your progress.
C.Having a plan will help push you ahead.
D.Writing them down tends to make them a little more real.
E.Here are some important ideas that you may find helpful.
F.Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.
G.Remember that you may need to break large goals into smaller goals.
√
细节句。根据本段主题句“Write out your goals.”及下文“Keep your list in a place where you can get informed frequently.”可知,本段是说把目标写出来,D项“Writing them down tends to make them a little more real.”符合语境。故选D。
5 You may find yourself set in your ways concerning broad life goals,but take the time to reevaluate your smaller goals.Are you accomplishing them according to your timeline?
A.Adjust your goals.
B.Track and measure your progress.
C.Having a plan will help push you ahead.
D.Writing them down tends to make them a little more real.
E.Here are some important ideas that you may find helpful.
F.Consider what you hope to achieve in 10,15,or 20 years.
G.Remember that you may need to break large goals into smaller goals.
√
主旨句。根据本段中“You may find yourself set in your ways concerning broad life goals,but take the time to reevaluate your smaller goals.”和“Allow yourself the flexibility(灵活性) to make some small changes to your goals.”可知,本段是说要灵活调整目标,故A项“Adjust your goals.”符合语境。故选A。
Are they still necessary to keep you on track towards your larger life goals?Allow yourself the flexibility(灵活性) to make some small changes to your goals.
本课结束