2023年湖南省湘潭市中考英语真题名师详解版 试卷

文档属性

名称 2023年湖南省湘潭市中考英语真题名师详解版 试卷
格式 docx
文件大小 420.8KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-02-21 13:57:56

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2023年湘潭市初中学业水平考试
英语试题卷名师详解版
考生注意 1.试题卷中听力录音材料以中速朗读两遍。 2.作答时,所有答案均应写在答题卡上。选择题所选答案须将相应字母代号涂黑,非选择题的答案要求书写工整、清晰、规范,卷面整洁。选择题符合题意的答案只有1个,不选、多选、错选,均不给分。 3.本试卷满分120分,时量100分钟。全部试卷分为四个部分,共10页,71题,其中试题卷8页,答题卡2页。考试结束后,试题卷和答题卡均应交回。 Good luck to you!
第一部分 听力技能(共两节,满分20分)
第一节 听对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
选择相应的图片或正确的答案。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
1 How’s the weather today
A. B. C.
2. Which festival are they talking about
A. B. C.
3. Where are the speakers
A. In a shop. B. In a library. C. In a restaurant.
4. What club does Tommy want to join
A. The music club. B. The art club. C. The chess club.
5. How does Miss Lee feel
A. Happy. B. Strange. C. Angry.
第二节 听对话或独白(共15小题;每小题1分,满分15分)
每段对话或独白后有2至3个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第六段材料,回答6、7小题。
6. What did the boy do in the party
A. He danced. B. He sang. C. He ran.
7. What food did the girl love
A. The sandwich. B. The cake. C. The bread.
听第七段材料,回答8、9小题。
8. What color of shoes will the girl buy
A. White. B. Yellow. C. Blue.
9. How much are the shoes
A. 40 yuan. B. 60 yuan. C. 80 yuan.
听第八段材料,回答10、11小题。
10. What can Jack fix up
A. Old bikes. B. Used computers. C. Broken pens.
11. Who gives Jack the idea
A. His mother. B. His father. C. His teacher.
听第九段材料,回答12至14小题。
12. What does the girl think of the math test
A. Too difficult. B. So boring. C. Quite OK.
13. How does the boy relax after a test
A. By playing the piano.
B. By listening to music.
C. By watching movies.
14. What is the girl’s favorite kind of music
A. Pop music. B. Classic music. C. Rock music.
听第十段材料,回答15~17小题。
15. Where did Eric go last weekend
A. To the zoo. B. To the countryside. C. To the cinema.
16. Who did Eric go with
A. His cousin. B. His grandparents. C. His parents.
17. Why does Eric go there every month
A. To pick the strawberries.
B. To watch beautiful stars.
C. To visit his grandparents.
听第十一段材料,回答18~20小题。
18. When does the speaker get up every day
A. At 6 o’clock. B. At 7 o’clock. C. At 8 o’clock.
19. What is the speaker’s favorite subject
A. Math. B. Chemistry. C. History.
20. Where does Linda come from
A. Italy. B. New Zealand. C. UK.
第二部分 阅读技能(共两节,满分50分)
第一节(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下面的材料,从每题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。
A
1. How did Ben’s family go to Hainan
A. By plane. B. By train. C. By ship.
2. Alice will ________.
A. go to the beach B. cook a meal C. go swimming
B
In the Chinese lunar calendar, there are 12 animal signs. Each of them is a symbol of a lunar year. The year 2023 is the Year of Rabbit. The animals appear in a certain order and the cycle (周期) repeats every 12 years. It is believed that people born under the same animal sign may have similar characters.
12 Animal Signs and Characters
smart hard-working brave careful powerful wise
lively gentle clever practical true honest
3 How many animal signs are there in the Chinese lunar calendar
A. 10. B. 11. C. 12.
4. What animal sign is it in 2023
A. Tiger. B. Rabbit. C. Dragon.
5. Lucy was born in the Year of Monkey, and she is believed to be ___________.
A. clever B. true C. honest
C
My favorite place to eat at is a noodle shop. The shop is near my school. It’s not big or beautiful, but it’s clean and tidy. I go there because I like the delicious food and the wonderful service.
The noodle soup is the best I have ever had. The soup has a rich taste that is not very salty. It’s served with my choice of Xiangtan rice noodles. And I usually get the noodles topped with some beef, pork or a fried egg. Just the smell from a bowl of rice noodles makes my mouth water.
The shop also serves some other delicious food, including soybean (豆浆), porridge, spring rolls and dumplings. People in the neighborhood often go there for breakfast. After a good meal, they always leave with a big smile and welcome a day of work or study full of energy.
Besides the high-quality food, it also provides me with top service. When I come into the shop, I am warmly greeted by people working there. They give me the most friendly smile and sometimes the warmest words. And they always put a lot of vegetables in my noodle soup for free. They say they want me to be healthy. I get a strong feeling of satisfaction and happiness after eating there.
6. Where is the noodle shop
A. Near the school. B. Next to a bank. C. Behind the park.
7. The writer often chooses ________ rice noodles.
A. Yunnan B. Xiangtan C. Guilin
8. The noodle shop serves food except ________.
A. porridge B. spring rolls C. Beijing Roast Duck
9. What does the underlined word “high-quality” mean in Paragraph 4
A. 高品质的 B. 多品种的 C. 重口味的
10. What can we know from the text
A. The noodle shop is very big and beautiful.
B. People in the neighborhood like the shop.
C. The writer has to pay for the vegetables.
D
Bobi, the world’s oldest dog, just celebrated his 31st birthday on May 11, 2023.
A party was held on Saturday at his home in a Portuguese (葡萄牙的) village. More than 100 people attended the party. Local meat and fish were served to the guests and Bobi, who only eats human food.
Mr. Costa owned several old-aged dogs in the past, but he never imagined any of his dogs would reach their 30s. What has helped Bobi’s long life Mr. Costa believes the “quiet and peaceful environment” in which Bobi lives matters. Also Bobi has enjoyed a free and happy life in the nearby forest. But he thinks the most important reason is that the “very active” dog has never been lonely.
Now in Bobi’s older years, he finds it difficult to walk. Just like old-aged humans, Bobi sleeps a lot. He lies down in bed at once after eating, although on cold days he chooses to take a short sleep by the fire. He refuses to walk in the forest. Instead he prefers to hang out at home in the yard. Only little Costa, Mr. Costa’s son, can ask him for a walk outside.
Mr. Costa, now 38, was only 8 years old when Bobi was born. “Bobi is special because looking at him is like remembering the family members who have already left this world, like my grandparents.” Mr. Costa said.
11. Bobi was born on May 11, ________.
A. 1981 B. 1992 C. 2014
12 What kind of food does Bobi eat
A. Human food. B. Dog food. C. Cat food.
13. According to Mr. Costa, which is the most important reason for Bobi’s long life
A. He lives in a quiet and peaceful environment.
B. He’s lived a free and happy life in the forest.
C. The “very active” dog has never been lonely.
14. In Bobi’s older years, who can ask him for a walk outside
A. Mr. Costa. B. Little Costa. C. Mrs. Costa.
15. What is the best title for the passage
A. Bobi and His Owner Mr. Costa
B. Bobi’s Happy Birthday Party
C. Bobi, the World’s Oldest Dog
E
People are getting more worried about the effect (影响) of fast fashion on the environment.
Fast fashion is making clothes in large numbers at a low price. Factories make 100 billion (十亿) pieces of clothing every year. The fast fashion business is doing great harm to the environment. Many of the clothes end up in rubbish bins and are not recycled. A French scientist wrote: “Every year in Europe, four million tons of clothing ends up in the rubbish. Less than 1% of this is recycled.” Another bad effect on the environment is caused by the chemicals (化学物品) used to make clothes. These also cause health problems to people working in clothes factories.
The way people buy clothes is making the problem of clothing waste worse. Many years ago, people went to stores and tried clothes on. They spent more time and thought more carefully before buying clothes. They also wore them for longer. Today, people order cheap clothes online. And if they don’t like them, they send them back. Some people buy clothes and never ever wear them. This is leading to a throw-away society.
So next time before you buy new clothes, think carefully if you truly need them. If not, don’t buy them! Your action will make a difference to the environment.
16. Fast fashion is making ________in large numbers at a low price.
A. rubbish B. clothes C. books
17. The French scientist wrote that ________of the clothing was recycled.
A. less than 1% B. more than 10% C. about 20%
18. What’s the main idea of Paragraph 3
A. The way of buying clothes causes a worse clothing waste problem.
B. Some people nowadays like to order their clothes on the Internet.
C. Some people like to buy lots of clothes but never ever wear them.
19. What does the writer want people to do
A. To be more interested in making clothes.
B. To buy clothes online instead of in stores.
C. To think twice before buying new clothes.
20. Which part of a magazine can we read the text from
A. Culture. B. Health. C. Environment.
第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
On May 15, 2023, a 16-year-old girl from Changsha, Hunan province made new history. Xu Zhuoyuan became the youngest Chinese girl to succeed in reaching the top of Mount Qomolangma. What makes it more meaningful is that the year 2023 marks the 70th anniversary (周年) of the first human being achieving the impossible dream.
Mountain climbing is one of the world’s most dangerous sports, and one of the most popular places for this is Mount Qomolangma. It is about 8, 848. 86 meters high and so is very dangerous to climb. Thick clouds, heavy snowstorms and freezing weather conditions make the climbing more difficult. However, these difficulties didn’t scare Xu away. She wanted to challenge herself. She has been training hard to make her dream come true.
On April 15, she left Changsha for Nepal (尼泊尔). On April 28, she arrived at the base camp and made preparations for the huge task. At 10 p. m. Beijing time on May 14, Xu began her journey from Camp 4. The climbing was very hard, and it took her 10 hours to reach the top.
Although she is quite young, Xu has already climbed five mountains over 5, 000 meters in China. When she was 12 years old, she said on Hunan TV, “I will climb Qomolangma.” Four years later, she kept her promise. Her spirit shows us that we should challenge ourselves in the face of difficulties. It also shows that we should never give up trying to achieve our dreams.
21. When did Xu reach the top of Mount Qomolangma
_______________________
22. What is one of the world’s most dangerous sports according to the text
_______________________
23. Did the difficulties scare Xu away
_______________________
24. How many hours did it take Xu to reach the top from Camp 4
_______________________
25. What can we learn from Xu
_______________________
第三部分 知识运用(共三节,满分35分)
第一节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Last Saturday, I took a walk with my six-year-old daughter Lily along the Xiangjiang River. A group of people wearing red waistcoats (马甲) came into our view. Lily was curious (好奇的) about them, so I advised her to find the _____26_____ by herself.
Lily interviewed Wang Yongheng and got her answer. He is a farmer in his 50s. He told her that they were patrolling (巡逻) the river to stop people from drowning (溺水). He has been doing that since his son was _____27_____ by people at a swimming pool many years ago. At the age of 5, Wang’s son lost his swimming ring while playing in a _____28_____ “Without the ring, my son went underwater. _____29_____ I didn’t hear him shouting for help. _____30_____, a girl found my son in danger. She jumped into the water to save him. And a few other people joined in the action. My son was ____31____ in less than two minutes. Without those _____32_____ people, I might have lost my son.” Wang said.
Years passed, but Wang _____33_____ remembers that clearly. To pass down the kindness, he volunteered to join the team that patrolled the Xiangjiang River in 2012. The team are always ready to help anybody in _____34_____. Over the past 10 years, the team have saved hundreds of people. “Every life _____35_____ a lot to a family. By saving a life, we save a family.” Wang said.
26. A. activity B. address C. answer
27. A. taught B. saved C. corrected
28. A. pool B. sea C. lake
29. A. So B. Or C. But
30. A. Exactly B. Luckily C. Generally
31. A. pulled out B. blown out C. left out
32. A. kind B. strict C. honest
33. A. already B. hardly C. still
34. A. hand B. need C. order
35. A. helps B. speaks C. means
第二节 语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面的材料,在空白处填入适当内容(1个单词)或括号内单词的正确形式,并将答案转写在答题卡上。
Qi Baishi is a world-famous art master in China.
He was born in ____36____ poor family from Xiangtan, Hunan province. He was at school for less than a year because ____37____ illnesses. One day, he found a Chinese painting guide book—Jieziyuan Huapu. The book inspired his interests in painting ____38____ (picture). He decided ____39____ (learn) by himself and later became a master of art through his hard work. In 1902, he ____40____ (start) to travel around China. He visited famous places, met many people and saw different kinds of art pieces. These experiences helped him become one of the ____41____ (good) artists of all time.
____42____ (He) paintings are generally about the small things of the world, such as fish, shrimps (虾) and frogs. “Mouse and Cat with Lamp” is one of them. In the picture, a mouse is standing on the top of a long pole (杆子). Under the pole is a cat. They are so lively ____43____ it looks like they would jump out of the paper to fight.
All the works ____44____ (create) by Qi Baishi in a fresh way, which expressed his love for nature and life. His talents and skills amazed the whole world a lot. He is ______45______ (real) a master of art and the pride of Xiangtan.
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。
Good afternoon, everyone. It’s my honor to be the first speaker. I’m Michelle from the pros (正方). 1. We agree that kids should share chores at home. And we have the following reasons.
To begin with, kids need to know it is their duty to do chores. 2.他们与父母生活在一起。They should know that if they want to have a clean and comfortable home, everyone should do their part. 3. For example. kids can do the dishes or clean the rooms. Sharing housework also helps them to understand the idea of fairness.
Then, doing chores together helps bring the family closer. When kids help mom fold the clothes, they can have lovely chats about what has happened during the day. 4 It’s helpful for kids to relax. Besides, just as the saying goes “Many hands make easy work.”, the chores will be finished more easily if everyone does something.
Lastly, doing chores helps the kids to grow. 5.它教会孩子们照顾自己 and helps develop their independence. So the earlier kids learn to be independent, the better it is for their future.
Thank you!
46. _______________________
47. _______________________
48. _______________________
49. _______________________
50. _______________________
第四部分 写作技能(共1小题,满分15分)
51. 湘潭市博物馆正在为“讲好湘潭故事,传播本土文化”的大型宣传活动招募英语讲解员。假设你是李华,你想参加此次活动,请根据以下提示用英语向活动负责人写一封自荐信。
要点提示:
(1)个人基本情况(姓名、年龄等);
(2)自荐的原因(性格、特长等);
(3)对活动的认知(感想或意义等)。
注意:(1)字数在80词左右,可适当发挥(开头和结尾已给出,不计入总词数);
(2)不能出现可能透露真实身份的任何信息(如校名,个人姓名等)。
Dear Sir/Madam,
I’d like to be a volunteer in this “Telling Xiangtan Stories, Spreading Local Culture” activity.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to your reply.
Yours
Li Hua
详解答案
第一部分 听力技能答案略
第二部分 阅读技能
第一节 阅读下面的材料,从每题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。
A
【答案】1. A 2. B
【导语】本文主要是分享了两个人的朋友圈信息。
【1题详解】
细节理解题。根据第一幅图第一句“My family went to Hainan by plane!”可知,Ben的家人坐飞机去了海南,故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据第二幅图第三句“I will cook a meal.”可知,Alice将要做饭,故选B。
B
【答案】3. C 4. B 5. A
【导语】本文主要介绍了十二生肖的动物标志以及对应的性格。
【3题详解】
细节理解题。根据第一句“In the Chinese lunar calendar, there are 12 animal signs”可知,在中国农历中,有12个生肖。故选C。
【4题详解】
细节理解题。根据第三句“The year 2023 is the Year of Rabbit.”可知,2023年是兔年。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据表格中的“MONKEY clever”可知,Lucy猴年出生,人们认为她很聪明。故选A。
C
【答案】6. A 7. B 8. C 9. A 10. B
【导语】本文主要介绍了作者最喜欢的一家面馆。
【6题详解】
细节理解题。根据第一段“My favorite place to eat at is a noodle shop. The shop is near my school.”(我最喜欢吃的地方是面馆。这家店在我的学校附近。)可知,面馆在学校附近,故选A。
【7题详解】
细节理解题。根据第二段“It’s served with my choice of Xiangtan rice noodles.”(配上我喜欢的湘潭米粉。)可知,作者经常选择湘潭米粉,故选B。
【8题详解】
细节理解题。根据第三段“The shop also serves some other delicious food, including soybean (豆浆), porridge, spring rolls and dumplings.”(这家店还供应其他一些美味的食物,包括大豆、粥、春卷和饺子。)可知,这家店还供应春卷和饺子,但是没有“北京烤鸭”,故选C。
【9题详解】
词义猜测题。根据最后一段“Besides the high-quality food, it also provides me with top service.”(除了……的食物,它还为我提供了顶级的服务。)可推知,此处是指高质量的食物,故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据第三段“People in the neighborhood often go there for breakfast.After a good meal, they always leave with a big smile and welcome a day of work or study full of energy.”(附近的人经常去那里吃早餐。美餐一顿后,他们总是带着灿烂的笑容离开,充满活力地迎接一天的工作或学习。)可推知,附近的人喜欢这家店,故选B。
D
【答案】11. B 12. A 13. C 14. B 15. C
【导语】本文主要介绍了世界上最长寿的狗Bobi,以及他是如何这么长寿的。
【11题详解】
推理判断题。根据“Bobi, the world’s oldest dog, just celebrated his 31st birthday on May 11, 2023.”可知2023年是他31岁的生日,由此可推知,他出生于1992年。故选B。
【12题详解】
细节理解题。根据“who only eats human food.”可知他吃人类食物。故选A。
【13题详解】
细节理解题。根据“But he thinks the most important reason is that the ‘very active’ dog has never been lonely.”可知最重要的原因是这只“非常活跃”的狗从未感到孤独。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据“Only little Costa, Mr. Costa’s son, can ask him for a walk outside.”可知只有Costa先生的儿子小Costa可以请他出去散步。故选B。
【15题详解】
最佳标题题。本文主要介绍了世界上最长寿的狗Bobi,以及他是如何这么长寿的,故文章以“Bobi,世界上最长寿的狗”为标题最合适。故选C。
E
【答案】16. B 17. A 18. A 19. C 20. C
【解析】
【导语】本文主要讲述了快时尚行业对环境产生的负面影响,人们购买衣服的方式使衣服浪费问题更加严重,所以作者建议人们在买新衣服之前要三思。
【16题详解】
细节理解题。根据第二段“Fast fashion is making clothes in large numbers at a low price.”(快时尚是以低廉的价格大量生产衣服。)可知,快时尚就是以低价大量生产衣服,故选B。
【17题详解】
细节理解题。根据第二段“A French scientist wrote:Every year in Europe, four million tons of clothing ends up in the rubbish. Less than 1% of this is recycled.”)(一位法国科学家写到:“在欧洲,每年有400万吨的衣服被扔进垃圾堆。其中只有不到百分之一被回收利用。”)可知,只有不到1%被回收利用,故选A。
【18题详解】
段落大意题。根据第三段“The way people buy clothes is making the problem of clothing waste worse.”(人们购买衣服的方式使服装浪费问题更加严重。)可知,第三段主要讲述了人们购买衣服的方式使衣服浪费问题更加严重,故选A。
【19题详解】
推理判断题。根据最后一段“So next time before you buy new clothes, think carefully if you truly need them. If not, don’t buy them! Your action will make a difference to the environment.(所以下次在你买新衣服之前,仔细想想你是否真的需要它们。如果没有,就不要买!你的行动将对环境产生影响。)”可知,作者希望人们在买新衣服之前要三思,故选C。
【20题详解】
推理判断题。根据第一段People are getting more worried about the effect(影响)of fast fashion on the environment.(人们越来越担心快时尚对环境的影响。)结合上文,可知本文主要讲述了人们对快时尚对环境的影响越来越担忧,可推知我们能从杂志中环境栏看到这篇文章,故选C。
第二节 阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。
【答案】21. On May 15, 2023.
22. Mountain climbing.
23. No, they didn’t.
24. 10 hours.
25. We should challenge ourselves in the face of difficulties and never give up trying to achieve our dreams.
【导语】本文是一篇新闻报道,主要介绍了一位16岁的女孩徐卓媛登上珠穆朗玛峰的事迹。
【21题详解】
根据第一段“On May 15, 2023, a 16-year-old girl from Changsha, Hunan province made new history. Xu Zhuoyuan became the youngest Chinese girl to succeed in reaching the top of Mount Qomolangma.”(在2023年5月15日,来自湖南省长沙市的16岁女孩创造了历史。徐卓媛成为中国最年轻的成功登顶喜马拉雅山的女孩。)可知,徐卓媛于2023年5月15日成功登顶喜马拉雅山,故填On May 15, 2023.
【22题详解】
根据第二段“Mountain climbing is one of the world’s most dangerous sports”(登山是世界上最危险的运动之一)可知,登山是世界上最危险运动之一,故填Mountain climbing.
【23题详解】
根据第二段“However, these difficulties didn’t scare Xu away.”(然而,这些困难并没有把她吓跑。)可知,这些困难并没有把她吓跑,故填No, they didn’t.
【24题详解】
根据倒数第二段“The climbing was very hard, and it took her 10 hours to reach the top.”(登山很艰苦,她花费了10个小时的时间登顶。)可知,花费了10个小时,故填10 hours.
【25题详解】
根据最后一段“Her spirit shows us that we should challenge ourselves in the face of difficulties. It also shows that we should never give up trying to achieve our dreams.”可知,可以学到:应该在困难面前挑战自己和永远不要放弃努力实现我们的梦想,故填We should challenge ourselves in the face of difficulties and never give up trying to achieve our dreams.
第三部分 知识运用
第一节
阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
【答案】26. C 27. B 28. A 29. C 30. B 31. A 32. A 33. C 34. B 35. C
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要叙述了王永恒的儿子因溺水被救后,他自发加入巡逻队帮助有需要的人的故事。
【26题详解】
考查名词辨析。句意:所以我建议她自己去找答案。
activity活动;address地址;answer答案。根据下文“Lily interviewed Wang Yongheng and got her answer”可知,Lily对他们感到好奇。由此可推知,“我”建议她自己找答案。故选C。
【27题详解】
考查动词辨析。句意:自从多年前他的儿子在游泳池被人救下后,他就一直在这么做。
taught教;saved拯救;corrected纠正。根据上文“He told her that they were patrolling(巡逻) the river to stop people from drowning(溺水).”可推知,自从多年前他儿子在游泳池被人们救了之后他一直在这做这件事。故选B。
【28题详解】
考查名词辨析。句意:王的儿子在5岁的时候在游泳池里玩的时候把游泳圈弄丢了。
pool游泳池:sea海洋;lake湖。根据上文“his son was______ by people at a swimming pool many years ago”可知,王的儿子在五岁时在游泳池里玩耍弄丢了游泳圈。故选A。
【29题详解】
考查连词辨析。句意:但我没有听到他喊救命的声音。
so所以;or或者;but但是。根据语境可知,没有游泳圈,王的儿子就沉入了水中,但是王没有听到儿子的呼救。此处表示转折。故选C。
【30题详解】
考查副词辨析。句意:幸运的是,一个女孩发现我的儿子处于危险之中。
exactly确切地;luckily幸运地;generally普遍地。根据语境可知,幸运的是,一个女孩发现王的儿子处于危险之中。故选B。
【31题详解】
考查动词短语辨析。句意:我的儿子不到两分钟就被拉了出来。
pulled out拉出;blown out吹灭;left out遗漏。根据语境可知,王的儿子沉入水中,一个女孩发现他有危险。由此可知,在几个其他的人加入救援行动后,王的儿子在两分钟之内就被拉出了水面。故选A。
【32题详解】
考查形容词辨析。句意:如果没有那些好心的人,我可能会失去我的儿子。
kind善良的;strict严格的;honest诚实的。上文提到人们救了王的儿子,因此他们是善良的人。故选A。
【33题详解】
考查副词辨析。句意:多年过去了,但王仍然清楚地记得。
already已经;hardly几乎不;still仍然。根据语境可知,很多年过去,他仍然记得那件事。故选C。
【34题详解】
考查名词辨析。句意:团队随时准备帮助任何需要帮助的人。
hand递;need需要;order命令。根据语境及常识可知,这个团队总是准备好帮助任何有需要的人,in need“有需要的”。故选B。
【35题详解】
动词辨析。句意:每一个生命对一个家庭来说都意义重大。
helps帮助;speaks说;means对某人重要。根据语境可知,每一个生命对家庭来说都意义重大。故选C。
第二节 语法填空
阅读下面的材料,在空白处填入适当内容(1个单词)或括号内单词的正确形式,并将答案转写在答题卡上。
【答案】36. a 37. of 38. pictures 39. to learn 40. started
41. best 42. His 43. that 44. were created 45. really
【导语】本文主要介绍了著名画家齐白石。
【36题详解】
句意:他出生在湖南湘潭的一个贫困家庭。根据可数名词“family”及语境可知,此处泛指“一个贫穷的家庭”,且“poor”是读音以辅音因素开头的单词,所以应用不定冠词a。故填a。
【37题详解】
句意:由于生病,他在学校待了不到一年。固定短语because of意为“由于”,后接名词作宾语。故填of。
【38题详解】
句意:这本书激发了他绘画的兴趣。可数名词picture前无冠词修饰,所以应用其复数形式表泛指。故填pictures。
【39题详解】
句意:他决定自学,后来通过努力成为了一名艺术大师。decide to do sth.“决定做某事”。故填to learn。
【40题详解】
句意:1902年,他开始周游中国。“in 1902”是表示过去的时间状语,所以时态应用一般过去时。故填started。
【41题详解】
句意:这些经历帮助他成为有史以来最优秀的艺术家之一。one of the+最高级+名词复数“最……的……之一”。故填best。
【42题详解】
句意:他的画一般都是关于世界上的小东西,比如鱼、虾和青蛙。名词“painting”前应用形容词性物主代词修饰。位于句首,首字母大写。故填His。
【43题详解】
句意:它们是如此的生机勃勃,看起来它们会跳出纸来打架。固定搭配so...that...“如此……以至于……”。故填that。
【44题详解】
句意:所有的作品都是齐白石以新鲜的方式创作的,表达了他对自然和生命的热爱。根据本句中的“expressed”可知,此处叙述的是过去发生的事情,应用一般过去时;且动词create与主语“All the works”之间构成被动关系,应用被动语态;主语是复数,谓语动词应用复数形式。故填were created。
【45题详解】
句意:他真是艺术大师,湘潭人的骄傲。此处指“他的确是一名艺术大师”,也是湘潭人的骄傲。此处应用副词修饰整个句子。故填really。
第三节
阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。
【答案】46. 我们同意孩子们应该在家里分担家务。
47. They live with their parents.
48. 例如,孩子们可以洗碗或打扫房间。
49. 这对孩子们放松是有帮助的。
50. It teaches children to take care of themselves.
【导语】本文主要介绍了孩子在家分担家务的好处。
【46题详解】
we我们;agree同意;kids孩子们;should应该;share chores分担家务;at home在家。故填:我们同意孩子们应该在家里分担家务。
【47题详解】
句子用一般现在时,主语是they,谓语动词用原形;和……生活在一起:live with sb.;他们的父母:their parents。故填They live with their parents.
【48题详解】
For example例如;kids孩子们;can可以;do the dishes洗碗;or或者;clean the rooms打扫房间。故填:例如,孩子们可以洗碗或打扫房间。
【49题详解】
helpful有帮助的;for对于;kids孩子们;relax放松。故填:这对孩子们放松是有帮助的。
【50题详解】
句子用一般现在时,主语是it,谓语动词用单三teaches“教”;教某人做某事:teach sb. to do sth.;孩子们:children;照顾他们自己:take care of themselves。故填It teaches children to take care of themselves.
第四部分 写作技能
【答案】例文
Dear Sir/Madam,
I’d like to be a volunteer in this “Telling Xiangtan Stories, Spreading Local Culture” activity.
My name is Li Hua. I am 14 years old. I’m such an outgoing boy that it’s easy for me to communicate with others. In addition, I’ve got varied hobbies, such as reading books, doing sports and performing the cross talk. I am interested in Chinese traditional culture. I often read books about them. And I also take part in many activities like this. I think this activity is very meaningful. It can make more people learn about our local culture. It can help to promote cultural exchanges and development. If I am chosen to be a member of this activity, I will try my best to do it.
I’m looking forward to your reply.
Yours
Li Hua
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,开头已给出,表达想成为一名志愿者的意愿;
第二步,介绍自己的个人情况,自荐原因以及对活动的认知;
第三步,期待对方的回信。
[亮点词汇]
①in addition另外
②communicate with与……交谈
③take part in参加
[高分句型]
①I’m such an outgoing boy that it’s easy for me to communicate with others.(such…that...引导结果状语从句)
②If I am chosen to be a member of this activity, I will try my best to do it.(if引导条件状语从句)
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录