青海省西宁市海湖中学2023-2024学年七年级下学期开学考试英语试卷(含解析)

文档属性

名称 青海省西宁市海湖中学2023-2024学年七年级下学期开学考试英语试卷(含解析)
格式 docx
文件大小 31.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-04-09 09:20:27

图片预览

文档简介

西宁市海湖中学2023-2024学年七年级下学期开学考试英语试卷
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、填空题
1.将I 栏中的句子与Ⅱ的答语配对。
I Ⅱ
①_______ My name’s Eric. ②_______ How are you ③_______ Are those your watches ④_______ How do you spell it ⑤_______ Where’s her pencil box A. No, they aren’t. They are his. B. Q-U-I-L-T. C. I’m OK. D. Oh, it’s in her schoolbag. E. Nice to meet you. I’m Bill.
2.Hello, my friends! My name is Grace Smith. Grace is my first name. And my last name is Smith. ①________ But now I am in Jilin, China. I am in Hinhua Middle School. I am in Class Two.
②________ They are Cindy, Tom and Kate. Here are two photos of them. Cindy and Kate are in the first photo. ③________ Her favorite color is blue. And her cup is blue, too. The girl in red is Kate. She is a nicey Math Chinese girl. I like to play with her. ④________ He is in my class. His favorite color is black. Look! His ruler and cup are black. ⑤________ It is Tom’s dog. The name of the dog is Xigua. It is Tom’s favorite dog.
A. I have three good friends in my school.
B. I am an English girl.
C. The girl in blue is Cindy.
D. A black dog is in the photo, too.
E. Tom is in the next photo.
3.I’m Kate Brown, Kate is my ①_______(one) name. And my sister is Gina. I’m tidy, but Gina is not. In ②_______ (we) room, my books and ③_______ (tape) are in the bookcase. My keys are in my schoolbag. I have a clock. It’s on the desk. My three model planes are on it, too. ④_______ (Gina) books are everywhere-on her bed, on the sofa and under the chair. The white model plane is ⑤_______ (she).
4.Liu Liang and Wang Li are Mr. Li’s ________(学生).
5.My uncle’s d________ is my cousin.
6.Don’t arrive l________ for class.
7.My father likes listening t________ music when he takes a walk.
8.—Who are these girls
—T________ are my friends.
二、补全对话,情景问答
9.A: Dad! ①______ Help me find it.
B: Is it in your pencil box
A: ②______
B: I think it's on your desk.
A: Yes. ③______ Err... where's my schoolbag
B: It's on the chair.
A: No, it's not mine. ④______ My schoolbag is black.
B: Oh, yours is on your bed.
A: Yes, Dad. ⑤______ Thank you.
A. No. I can't see it. B. It's here on my bed. C. Where is my pencil D. It's on my desk. E. It's Alice's.
三、完形填空
Danny’s family has a birthday party today(今天). Tess, Danny’s sister, is very 1 . She loves birthday parties very much.
“ 2 is the party for ” Danny asks.
“It’s for a little ‘ 3 ’. He is one year old today,” says Mom.
“We want to 4 him a gift(礼物) before we go,” Tess thinks.
Mom takes out a box. There are some bananas and apples 5 the box. Tess and Danny don’t think that’s a(n) 6 gift.
“Let’s get him a toy car(玩具小汽车). Little boys 7 to play with toy cars!” says Danny.
“This birthday ‘boy’ likes bananas and e on. It’s time to 8 ,” says Mom.
Tess looks at Danny. She doesn’t want to go to this 9 . But soon they come to a zoo. The party is in here.
“Look, Tess! I can 10 the birthday ‘boy’,” says Danny. “He’s a baby elephant(小象)!”
10.A. late B. happy C. old D. short
11.A. What B. How C. Who D. Where
12.A. boy B. girl C. man D. woman
13.A. buy B. sell C. call D. e-mail
14.A. to B. on C. out D. in
15.A. easy B. relaxing C. good D. boring
16.A. watch B. like C. know D. ask
17.A. play B. eat C. come D. go
18.A. room B. class C. party D. store
19.A. see B. get C. spell D. help
四、阅读理解
Timetable
Time Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
8:00~8:45 Chinese Math English Chinese English
8:55~9:40 English Chinese Math English Math
10:00~10:45 History English Biology Math Chinese
10:55~11:40 Math P.E. Politics P.E. Geography
14:30~15:15 Biology Music Chinese History Art
15:25~16:10 Geography Art Biology Computer Class meeting
20.How many lessons does Lin Tao have every day
A. 5 B. 6 C. 29 D. 30
21.How many English lessons does he have every week
A. 5 B. 6 C. 29 D. 30
22.What time do morning classes begin
A. 11:40 B. 16:10 C. 8:00 D. 14:30
23.What time is school over in the afternoon
A. 11:40 B. 16:10 C. 8:00 D. 14:30
24.How often does he have a P.E. lesson
A. Once a week B. Twice a week C. Once a day D. Twice a day
This is Nancy Miller and that is Dora White. Nancy is English and she is in China now. She is in Nanjing. Dora is English, too. She is in China and she is in Guangzhou. My name is Wang Lin. I am in Shanghai. Nancy and Dora are my good friends. We can chat online in English. My WeChat(微信)number is 1323268. Nancy’s is 1568978 and Dora’s is 1365678. I cannot meet Nancy and Dora. But(但是)I can see them on my cell phone(手机). This is my red phone. It is very nice. I like it very much.
25.Where is Dora
A. In Nanjing. B. In Guangzhou. C. In Shanghai.
26.Which of the following is TURE about Nancy(关于Nancy,下列哪一点项是正确的)
A. She is Dora’s friend.
B. She is in Shanghai now.
C. She is Wang Lin’s friend.
27.What is Wang Lin’s WeChat number
A. 1355678. B. 1323268. C. 1366578.
28.What does the underlined word “them” refer to(划线单词”them”指的是什么)
A. Wang Lin and Dora.
B. Nancy and her cell phone.
C. Dora and Nancy.
29.What color is Wang Lin’s phone
A. Red. B. Purple. C. Black.
Look at the photo! This is the finger (手指) family. The man is Finger Father. He is 35. He has black hair (头发). The woman is Finger Mother. She is 33. She has red hair. The boy is Finger Brother. He is 10. He has black hair too. The girl is Finger Sister. She is 8. She has brown hair. Who is the little girl She is Finger Baby. She is just 3. She has purple hair. They say hello to me every day. And they’re together(一起) every day.
30.There are ________ people in the family.
A. three B. four C. five D. six
31.Finger Mother has two ________.
A. sons B. cousins C. daughters D. friends
32.The hair of Finger Brother is ________.
A. brown B. black C. red D. purple
33.________ is the youngest (最小的) of the family.
A. Finger Mother B. Finger Brother
C. Finger Sister D. Finger Baby
34.The family say ________ to me every day.
A. hello B. thanks C. OK D. bye
A 16-year-old Tik Tok (抖音) teacher Right!
For many students, math is a difficult subject. But (A)it is not so hard for Alexis (亚历克西斯). Alexis is from New York, USA. He is good at math, physics and chemistry. Now the clever boy wins the hearts of many peers (同龄人) in a special way.
For weeks, Alexis posts (上传) short videos(短视频) to (B) _______ and asks who needs his help. To his surprise, a lot of peers on the Tik Tok ask him for help. So he uses his talents to help other students. Then, he makes over 100 videos to help with math, chemistry and physics.
Alexis is happy to know people love his lessons. They think his lessons are useful and easy to watch. “If I can do well on a subject like math, why not share with others of how they can do it ” he says.
What a nice boy! By making others’ lives better, his life will surely be better, too.
35.Where is Alexis from
36.文中(A)处画线单词it 指代的内容是:
37.请在(B)处填入一个单词使句子完整:
38.请将划线句子翻译成中文:
39.What’s the title (题目) of this passage (不超过6 个单词)
五、句型转换
40.He’s my friend . His name’s Jack .(合并为一句)
He’s my ________, ________.
41.My birthday is on July 1st. (就划线部分提问)
________ ________ your birthday
42.Bruce is my father and Ann is my mother .(改为同义句)
Bruce and Ann ________ my ________.
43.Is Liu Qiang your brother (做否定回答)
________, he ________.
六、翻译题
44.那个穿绿衣服的男孩是我哥哥.
The boy________ ________ is my brother.
七、连词成句
45.连词成文(将下列词汇连成5个正确的句子,形成一篇通顺的小短文)
room, untidy, is, Mary’s/ her, is, the, hat, floor, on/ gray, it, is/ looks, so, it, dirty/ She, room, to, doesn’t ,her, want, clean,
八、写作题
46.写作题目:My family
写作内容:请介绍你的家庭,主要内容包括:
1. 你的家庭成员;
2. 家庭成员的职业和爱好;
3. 你喜欢的家庭活动;
4. 你可以根据具体情况适当补充。
写作要求:
1. 作文中不能出现真实的人名,学校名。
2. 请将作文写在答题卡的方框内。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
1.答案:ECABD
解析:①句意:我的名字叫埃里克。由句意可知, 回答也应与介绍自己有关,选项E“很高兴认识你。我是比尔”,符合语境。故选E。
②句意:你好吗 由句意可知,回答应该是一种客气的回复,选项C“我很好”,符合语境。故选C。
③句意:那些是你的手表吗 由句意可知,这是一般疑问句,回答应用Yes或者No,选项A“不,不是的。它们是他的”,符合语境。故选A。
④句意:你怎么拼写它 由句意可知,回答 应该与单词拼写有关,选项B“Q-U-I-L-T”,符合语境。故选B。
⑤句意:她的铅笔盒在哪里 由句意可知, 回答应与铅笔盒在哪里有关,选项D“噢,在她的书包里”,符合语境。故选D。
2.答案:BACED
解析:
3.答案:①first②our③tapes④Gina’s⑤hers
解析:
4.答案:students
解析:句意:刘亮和王丽是李老师的学生。student"学生",可数名词,由"are"可知,用其复数形式。故填students。
5.答案:daughter
解析:句意:简是我叔叔的女儿。她是我的堂姐。根据“She is my cousin.”可推知简是我叔叔的女儿,daughter“女儿”,单数名词,作表语。故填daughter。
6.答案:late
解析:根据题干,可知是指上课不要迟到。arrive late for迟到。此处是副词修饰动词。故答案为:late。
7.答案:to
解析:
8.答案:They
解析:句意:这些女孩是谁 她们是我的朋友。结合首字母提示及"Who are these girls "可知,此处指代复数名词girls,应用they代替,故填They.
9.答案:CADEB
解析:①根据Help me find it.,可知说起的铅笔在哪里。
②根据B: Is it in your pencil box ,可知说不,它不在。
③根据Er… where's my schoolbag ,可知说它在我的桌子上。
④根据My schoolbag is black.,可知说它是我姐姐Alice的。
⑤根据Thank you.,可知说它在这里,在我的床上。
10.答案:B
解析:本题考查形容词词义辨析。结合文意,Tess, Danny 的妹妹,非常……。根据下文 She loves birthday parties very much. 可知,她非常喜欢生日聚会。因此可知此处指她很高兴。happy 意为“幸福的;高兴的”,符合文意。late 意为“晚的;迟的”,old 意为“老的”,short 意为“短的”,均不符合文意。故正确答案为B。
11.答案:C
解析:本题考查疑问词词义辨析。结合文意,“这派对是为……开的?”Danny 问道。根据文章第三段第二句中 He is one year old today 可知此处指为谁开。who 意为“谁”,符合文意。what 意为“什么”,how 意为“如何”,where 意为“哪里”,均不符合文意。故正确答案为C。
12.答案:A
解析:本题考查名词词义辨析。结合文意,这是给一个小……开的。根据文章第三段第二句中 He is one year old today 可知此处指一个小男孩。boy 意为“男孩”,符合文意。girl 意为“女孩”,man 意为“男人”,woman 意为“女人”,均不符合文意。故正确答案为A。
13.答案:A
解析:本题考查动词词义辨析。结合文意,“我们想在走之前给他……件礼物,”Tess 想。buy 意为“购买”,符合文意。sell 意为“卖;出售”,call 意为“呼叫;称呼”,e-mail 意为“电子邮件”,均不符合文意。故正确答案为A。
14.答案:D
解析:本题考查介词词义辨析。结合文意,盒子……有一些香蕉和苹果。in 意为“在……内”,符合文意。to 意为“朝;位于……”,on 意为“在……之上;向,朝”,out 意为“从……里面出去,离开”,均不符合文意。故正确答案为D。
15.答案:C
解析:本题考查形容词词义辨析。结合文意,Tess 和 Danny 不认为这是个……礼物。good 意为“好的”,符合文意。easy 意为“容易的;舒适的”,relaxing 意为“令人放松的”,boring 意为“无聊的”,均不符合文意。故正确答案为C。
16.答案:B
解析:本题考查动词词义辨析。结合文意,“小男孩……玩玩具车!”。like 意为“喜欢”,符合文意。watch 意为“观察;注视”,know 意为“知道”,ask 意为“问,询问”,均不符合文意。故正确答案为B。
17.答案:D
解析:本题考查动词词义辨析。结合文意,该……了。根据文章第四段第一句中 before we go 可知此处指走。go 意为“走”,符合文意。play 意为“游戏;扮演;演奏”,eat 意为“吃”,come 意为“来;开始”,均不符合文意。故正确答案为D。
18.答案:C
解析:本题考查名词词义辨析。结合文意,她不想去参加这个……。根据文章第一段第一句中 birthday party 可知此处指派对。party 意为“派对”,符合文意。room 意为“房间”,class 意为“阶级;班级”,store 意为“商店;储备”,均不符合文意。故正确答案为C。
19.答案:A
解析:本题考查动词词义辨析。结合文意,“我能……那个过生日的‘男孩’,”Danny 说。根据下文"He's a baby elephant (小象)!" 可知此处指能看见。see 意为“看见”,符合文意。get 意为“使得;获得”,spell 意为“拼写”,help 意为“帮助;促进”,均不符合文意。故正确答案为A。
20.答案:B
解析:细节理解题。根据表格内容可知,林涛每天要上6节课。故选B。
21.答案:A
解析:细节理解题。根据表格内容可知,林涛每周要上5节英语课。故选A.
22.答案:C
解析:细节理解题。根据表格内容可知,早上的课是从8点开始的。故选C。
23.答案:B
解析:细节理解题。根据表格内容可知,下午的课4点10分结束。故选B.
24.答案:B
解析:细节理解题。根据表格内容可知,体育课每周两节课。故选B。
25.答案:B
解析:细节理解题。根据文章第四句 "Dora is English, too. She is in China and she is in Guangzhou." 可知朵拉在广州。故选:B。
26.答案:C
解析:细节理解题。选项A文中并未提及她是朵拉的朋友,故A错误。根据第二句和第三句 "Nancy is English and she is in China now. She is in Nanjing." 可知南希现在在南京,故B错误。根据文章第七句 "Nancy and Dora are my good friends." 可知南希是王林的朋友,因此C正确。故选:C。
27.答案:B
解析:细节理解题。根据文章第九句 "My WeChat(微信)number is 1323268." 可知王林的微信号是1323268。故选:B。
28.答案:C
解析:推理判断题。根据文章倒数第五句和第四句 "I cannot meet Nancy and Dora. But(但是)I can see them on my cell phone(手机)." 可知them指代的是南希和朵拉。故选:C。
29.答案:A
解析:细节理解题。根据文章倒数第三句 "This is my red phone." 可知王林的手机是红色的。故选:A。
30.答案:C
解析:
31.答案:C
解析:
32.答案:B
解析:
33.答案:D
解析:
34.答案:A
解析:
35.答案: He is from New York, USA.
解析:细节理解题。根据第二段中的Alexis is from New York,USA.(Alexis来自美国纽约。)可知,他来自美国纽约。故填:He is from New York,USA.
36.答案: Math
解析:代词指代题。根据第二段前两句For many students,math is a difficult subject.But (A)it is not so hard for Alexis.(对许多学生来说,数学是一门很难的学科。但这对Alexis来说并不难。)可知,划线单词"it"指代的是math,故填:Math。
37.答案: Tik Tok
解析:细节推理题。根据第三段第二句To his surprise,a lot of peers on the Tik Tok ask him for help.(令他惊讶的是,抖音上有很多同行向他求助。)由此可推断,Alexis在抖音上发布了短视频。故填:Tik Tok。
38.答案: 亚历克西斯知道人们喜爱他的课程,感到很开心。
解析:英译汉题。根据英文Alexis is happy to know people love his lessons.可知,Alexis人名;is happv开心;knows知道;people人们;love喜欢;his lessons 他的课程;根据英译汉的习惯整理句子即可,故填:亚历克西斯知道人们喜爱他的课程,感到很开心。
39.答案: A 16-year-old Tik Tok (抖音)Teacher
解析:最佳标题题。根据第一段中的A 16-year-old Tik Tok teacher?(16岁的抖音老师?)及联系下文内容可知,本文主要介绍了一个16岁的抖音老师。因此这篇文章的标题是16岁的抖音老师,故填:A 16-year-old Tik Tok (抖音)Teacher.
40.答案:friend Jack
解析:根据题意,他是我的朋友。他叫杰克。同义句,可以说:他是我的朋友,杰克。故答案为: friend ; Jack。
41.答案:When is
解析:考查特殊疑问句。特殊疑问句的结构:特殊疑问词+一般疑问句。句子的划线部分是on July 1st,是时间,询问什么时候,确定疑问词为When,句子的剩余部分变成一般疑问句跟在后面,句子中有系动词is,变一般疑问句is提前即可,My变为your。用When is your birthday 提问。故答案为:When is
42.答案:are parents
解析:
43.答案:No isn’t
解析:根据题意,be动词一般疑问句的基本形式:一般提问:Be+主语+其他部分 肯定回答:Yes,主语+be.否定回答:No,主语+be + not.原句有is。故答案为:No; isn't。
44.答案:in green
解析:
45.答案:Mary’s room is untidy. Her hat is on the floor. It is gray. It looks so dirty. She doesn’t want to clean her room.
解析:
46.答案:
My family
There are three people in my family. They are my father, my mother and I.(家庭成员)My father is an engineer and he is busy with his works. If he has free time, he likes doing sports.[高分句型一](爸爸的职业及爱好)My mother is a doctor. Her hobby is shopping online.(妈妈的职业和爱好)I am a middle school student. I enjoy playing the piano,[高分句型二](我的职业及爱好)We often go to the cinema to watch the latest film together and I love it.(喜欢的家庭活动)
解析:【高分句型一】If he has free time, he likes doing sports.
如果他有空,他喜欢做运动。if如果,引导条件状语从句。
【高分句型二】I enjoy playing the piano.
我喜欢弹钢琴。enjoy doing sth.喜欢做某事
同课章节目录