2024中考英语模拟题分题型汇编05 阅读理解5选五11篇(福建专用)附答案解析

文档属性

名称 2024中考英语模拟题分题型汇编05 阅读理解5选五11篇(福建专用)附答案解析
格式 docx
文件大小 1003.6KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2024-04-16 09:07:56

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
05阅读理解五选五 11篇
(2024·福建三明·二模)阅读下列短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯、意思完整。
We all know that exercise is good for us, don’t we 1 Just thinking about having to run or swim a long way can be enough to make some people want to lie down and give up! However, did you know that exercise is not all about doing sports
2 Moving our bodies causes our brains to give out some special chemicals that create a good feeling. Just ten minutes of working out can leave us feeling happier. Moreover, regular exercise helps us feel fresher and get to sleep more easily. Finally, if we connect our exercise with a healthy diet, we will look healthier and feel more confident about ourselves. Sounds like a good deal, doesn’t it
3 If exercise hasn’t been part of your life for a long time, there is no point training for a marathon ( 马 拉 松 ): you will soon give up and go back to your old ways! Walking and riding bikes around the local park for ten minutes every day are great ways to develop a fitness habit.
Choose an activity that not only exercises your body, but that you also enjoy. Some people simply go jogging while listening to their favorite music. Others take up activities such as dancing or playing basketball with their friends. Make the experience more enjoyable as you work out. 4
It doesn’t matter how much we exercise. Doing regular exercise isn’t just about appearance. 5 Who wouldn’t want that
A.Start small!
B.That way, you’ll never give it up!
C.It’s about being healthier and feeling happier.
D.For a start, exercise is not just about the body.
E.But we also know that not everybody loves doing it.
(2024·福建漳州·一模)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
Can Water Poison (使……中毒) You
Water plays an important role in keeping you healthy. This should come as no surprise. Much of your body is made up of water, after all. It keeps your body working properly. 6 Water poisoning happens when people drink too much water. This lowers the level of sodium (钠) in their blood to dangerous levels. 7 As a result, a lot of things will go seriously wrong in your body.
Your brain may begin to swell (肿胀). You may get a headache, feel very tired and want to throw up. You may even lose consciousness (意识). 8 You will need to be rushed to a hospital right away.
Protecting yourself from water poisoning may seem easy—just don’t drink too much water, right In some situations, however, this is easier said than done.
9 For years, we have been told to drink eight glasses of water a day. But in fact, how much water we need is different for each person. Today, most doctors are telling people that they should drink water whenever they feel thirsty.
We can’t live without water. 10 Staying healthy is all about staying balanced!
A.In these cases, water poisoning can be deadly.
B.So, how much water should a person drink each day
C.Neither can we live with too much water in our bodies.
D.But do you know that too much water can poison you
E.Too little sodium in your body can make your cells swell.
(2024·福建福州·一模)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
Some high schools have a group called student government. 11 Just as with a real government, a student government often has a president. Students vote (投票) to decide which one is the most suitable for the job. If you are interested in becoming a class president, here are a few tips:
* 12
Being class president can be a difficult job. It might mean going to many meetings and working with students and teachers. If you are dedicated (专注的), others will notice!
*Be nice to classmates.
As a class president, you will have to work with many people. Students and teachers should feel that you are a good person to work with. 13 It will pay off!
*Reflect on your strengths and weaknesses.
Think about what makes you unique and what you are good at. 14 Examining both your strengths and weaknesses helps you focus on what you can offer your classmates.
* Make and hang posters around the school.
Make sure your posters are interesting and eye catching. 15 You can also write out your slogan and a few campaign points. Print out a bunch of posters and hang them around your school.
A.Make sure you want the job.
B.Show that you can be pleasant and friendly.
C.Also consider what you could improve upon.
D.It is made up of students who help to make rules for the whole school.
E.They should show your name and the reasons why students should vote for you.
(2024·福建龙岩·一模)Every thirty seconds there is an earthquake in the world. Some of these earthquakes are so weak that people can’t feel them. But some of them are very serious and many people get hurt or die in them. 16
The earth’s surface has many pieces. These pieces are always moving. When two pieces move past each other, there is an earthquake. 17
Do you know how to protect yourself during an earthquake 18 You should remember them.
19
◆Quickly move under a desk or along a wall. It will protect you from falling things. Don’t run out of the door.
◆Keep away from windows.
◆Turn off lights.
◆Don’t get into a lift. If you are in a lift, get out as quickly as possible.
20
◆Don’t stay near tall buildings and trees. Things may fall on you.
◆Be careful of fallen power lines.
◆Lie on the ground in clear areas until the shaking stops.
A.If you are inside
B.If you are outside
C.Here are some ways.
D.Do you know what cause earthquakes
E.It’s still very hard to predict (预测) big earthquakes.
(2024·福建泉州·一模)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
How many fish are there in the sea We always seem to think that there are an endless number of them. Is this true 21
Humans began overfishing the world’s oceans in the 19th century. Today, there are enough fishing ships in the world to catch four Earths’ worth of fish. In other words, we are taking away too many fish from the world’s oceans. The fish stock (储备) can’t grow back fast enough. So, the numbers of many species (物种) of fish are dropping sharply. 22
To save these fish species, many countries have started to take action. Alongside some rivers and lakes, you will see “No Fishing” signs. 23 Besides, different areas have closed fishing periods at different times. When the fish in a certain area start to lay eggs, the closed season for that area begins. 24 This is also an important way to prevent overfishing. That’s why there is the fishing closed season in China.
25 And fish are very important to the health of the sea. Let’s work together to protect our friends in the water!
A.All life depends on the sea.
B.Will we run out of fish one day
C.Some species will soon disappear.
D.People can’t catch fish until the young fish grow up.
E.The fish in these areas are probably under protection.
(2021·湖北黄石·模拟预测)Want to save the earth Plant a tree!
What's causing global (全球的) warming Is it man-made Or are temperatures simply changing naturally Whatever the case, we can at least try to slow things down. But how
The Wilderness Project has an idea. 26 . If the earth has more trees, greenhouse gases will be reduced, and this will help stop global warming. 27 and improve air quality (质量).
28 . In Belgium, the Organization for Forests worked with farmers to help them plant more trees. In Spain, the Canopy Project plants one tree for every Spaniard (西班牙人) in order to improve the environment. In Germany, a teenager named Felix Finkbeiner has been leading a global movement to plant more trees. 29 .
Now, lots of people all over the world have already been planting more trees. In fact, if everyone plants one tree, just one, it will do great good to our environment.
So what can you do to help 30 , although you need to get advice on how to look after it. Or you can join a tree planting project such as the ones mentioned above to help save the earth.
So, go on, plant a tree…and save the earth!
A.Maybe you can buy a young tree to grow
B.They suggest that we should plant more trees
C.Many countries are calling on people to plant more trees
D.What’s more, they improve human health by producing oxygen (氧气)
E.He was nine when he came up with the idea of planting trees around the world
(2024·福建南平·一模)Making Promises (诺言) to Ourselves
A resolution is a promise we make to ourselves to achieve something or change a habit. Most of the time, we make promises to other people. However, promises you make to yourself are resolutions, and the most common kind is New Year’s resolutions.
31 It can improve our lives. It’s like setting a goal for something we want to be better and happier. For example, promising to help more at home or being kind to friends and family.
32 Some are about our health, like deciding to eat more fruits and vegetables or doing sports. Others are about learning new things, like painting or learning to play an instrument. Some are about being organized, like making a plan for schoolwork.
Keeping resolutions can be hard sometimes. Some resolutions might be too difficult to keep up with, while other times, we might forget about them. This makes it tricky to stick to our promises. 33
Even though keeping resolutions is difficult, there are ways to make it easier.
34 Writing down our resolutions or telling our family and friends about them can remind us. The most important thing is to keep trying.
Making resolutions is like an adventure (冒险). 35 It’s okay if it’s not easy. What matters is that we try and never give up on becoming the best of ourselves.
A.There are many types of resolutions.
B.Starting with small, achievable goals can help.
C.The start of the year is often a time for making resolutions.
D.That’s why some people say it’s fine not to have resolutions.
E.We get to challenge ourselves to be better and learn new things.
(2023九年级·福建·专题练习)If you have planned a trip during summer holiday, certainly you will want to share some photos on WeChat. 36 Don’t worry! Here are some tips you can follow to take wonderful photos.
Turn back and smile:
While on the road, the moment you turn back with a smile is the most impressive. Just walk away from the camera and do a turn-back for the most natural effect. You can also pretend to hear your name called, turn back, and run your fingers through long hair. 37
Look away from the camera.
There are many ways for you to avoid looking at the camera. 38 Let the camera catch your side face. Looking down into the distance or looking out of the window is also a good choice. If there is nothing to see, you can also choose to close your eyes and enjoy this moment of quietness.
39
Are you a little shy when facing the camera Taking a back view photo is a good choice, which can leave room for imagination and bring a different feeling as well.
Take a seat.
40 If there are good places to sit down, please do it! You can pose in a variety of positions with your arms and legs.
Taking the perfect photo takes time and practice. If you follow these simple tricks above, your photos will start coming out beautifully! Do not hesitate to go out with your friends and take more photos.
A.Take a back view photo.
B.Not every photo needs to have you stand.
C.But what if the photos are not as pretty as you expected
D.This is a fantastic way to increase your beauty.
E.For example, you can look into the sky.
(2023·福建福州·一模)In summer, the high heat always makes you feel uncomfortable. 41 Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways, including water, fans, cool drinks, and more. Here let’s see how to use water to cool down.
Drink water more often. Your body will feel cooler if you do that. Try drinking at least eight bottles of water every day. Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing. 42
Freeze a handkerchief (手帕) and put it on your neck, forehead, arms or legs. 43 When the handkerchief heats up, simply wet it and put it back in the fridge. You can also put an ice pack behind your head.
Run cold water over your wrists (手腕). Wet your wrists and other parts, such as your neck and your inner elbows, with cool water for 10 seconds each. This will lower your temperature for a little bit. 44 This can be especially helpful for cooling down right before you go to bed.
Fill your bathtub (浴缸) with cool water and get in. Once you are used to the temperature, let some water out and refill it with cold water. Keep doing this until you feel cool enough. 45
With the right ways, you can avoid the heat while saving money by turning off the air conditioning.
A.Take a cool shower, if you prefer.
B.Have you ever thought about getting through the hot summer without air conditioning
C.Placing it on your body can help you beat the heat.
D.It may be easier to drink more if your water has a taste.
E.Your body will stay cool for a long time after you get out.
(2023九年级·福建·专题练习)阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。
Sailing a boat is great exercise, which can be enjoyed with family or friends. Many people all over the world sail each year. With some lessons and practice, you could be one of them. 46
● Understand the basics (基础知识).
When you’re starting out in sailing, learn the basics first. 47 It works like any sailboat-with sails to catch the wind and push the boat forward. The sailor, the person working the boat, has to be able to move the sails, as well as use a rudder (舵) in order to direct the boat where they want it to go.
● Find sailing near you.
The most important lesson you can learn in sailing is how to do it safely, with the help of experienced sailing coaches. 48 Then ask your parents to call them to find out what lessons or camps they have for kids in your age group.
● Prepare for your lesson.
As a beginner, your lesson will start on land. You’ll learn skills, like how to raise the sails by pulling on the lines. 49 It includes the boat and a life vest (救生衣). Ask what type of shoes you should wear, and dress in clothes that will dry easily.
● 50
Remember to always wear your life vest on or near water, even when you’re on the dock (码头). Don’t go near a boat or take one out unless your parents agree, and never sail or swim alone.
A.Stay safe.
B.Here’s how to get started.
C.You should begin on a small boat made for kids.
D.The lesson should also provide most of what you need to sail.
E.First, find sailing clubs and search for youth lessons near you.
(2022·福建·中考真题)
Cyclists need to be more careful than other road users, as it’s much easier for you to get hurt. Remember that when you are on a cycle, you have no protection from dangers around you. 51
Don’t use your mobile phone while cycling. This is because you need to look out for the road and other traffic.
You should always wear a helmet as this can cut down the risk of getting hurt on the head in an accident.
Do not change your direction suddenly. 52 Always look carefully before you start, stop or turn. Let drivers know you have seen them.
53 If not, why not Brakes must work well in all conditions: dry and wet. Are the tyres in good condition to make sure of the safety of your trip
Traffic laws apply (适用) to you as a cyclist, as well as other road users. 54 It is against the law for them to take the following actions.
●Jump red lights, including lights at pedestrian (行人) crossings, unless there’s a sign showing that cyclists are allowed to do this.
● 55
●Cycle the wrong way up a one-way street, unless there’s a sign showing that cyclists can do so.
A.Cyclists must obey traffic laws.
B.Is your bike checked from time to time
C.Here are some suggestions on how to keep safe.
D.Show drivers what you plan to do in plenty of time.
E.Ride across pedestrian crossings, unless you are allowed to.
(2021·福建·中考真题)The only thing better than reading a good book is reading it with others. In a book club, a group of people choose a book that everyone will read separately and then discuss together. 56 It’s also a lot of fun to talk about what you’re reading with friends.
There are no rules of starting a book club. 57 It’s good to think ahead about how you’d like the book club to run and when and where you’ll meet.
58 Think of eight to twelve people around your age. Perhaps encourage your friends to invite people who they know well but you haven’t met. A book club can help you make friends.
Second, having a subject can make the club receive more attention. You might want to read fantasy stories or science fiction (小说). 59 If you take it in turns to choose the books you read, you might discover some great new books and authors too.
Finally, make sure you read the book before the meeting. 60
Actions speak louder than words. Try to start a book club of your own.
A.First, invite some friends to be your members
B.Reading is not only something you enjoy by yourself
C.A subject makes it easier to decide which books to read
D.And then come to the meeting with questions to discuss
E.The plan for it might well change, depending on the group
参考答案:
1.E 2.D 3.A 4.B 5.C
【导语】本文讲述做锻炼的好处,讲述锻炼应从小的方面着手,做让人享受的运动,这样才能让人更健康更开心。
1.根据“Just thinking about having to run or swim a long way can be enough to make some people want to lie down and give up”可知,跑或者游泳很长一段路会让人想躺倒放弃,讲述锻炼对人有好处,但是不是每个人都会喜欢。E选项“但是我们也知道不是每个人都喜欢做这件事”符合。故选E。
2.根据“Moving our bodies causes our brains to give out some special chemicals that create a good feeling”及“Moreover, regular exercise helps us feel fresher and get to sleep more easily”可知,身体的运动引起人的大脑的变化,帮助人感觉更新鲜更容易睡着,讲述除了身体,锻炼对人其他方面的影响。D选项“首先,锻炼不只是关于身体方面的”符合。故选D。
3.根据“give up and go back to your old ways”及“Walking and riding bikes around the local park for ten minutes every day are great ways to develop a fitness habit”可知,每天走路和骑自行车十分钟是形成锻炼习惯的好方法,这样人不会放弃,句子讲述应从小的方面着手。A选项“从小的方面开始”符合。故选A。
4.根据“Choose an activity that not only exercises your body, but that you also enjoy”及“Make the experience more enjoyable as you work out”可知,选择的锻炼活动不仅能有益于身体,而且让人享受。句子讲述让人享受的运动对人的益处。B选项“那样的话,你就永不会放弃”符合。故选B。
5.根据“Doing regular exercise isn’t just about appearance”可知,有规律的锻炼不只是关于外表,根据前文讲述对人其他方面的益处,以及锻炼让人享受,可推断,句子讲述锻炼更多的是让人健康让人开心。C选项“是关于更健康和感觉更开心”符合。故选C。
6.D 7.E 8.A 9.B 10.C
【导语】本文主要介绍了水对于人体健康的重要性,以及饮水过量可能导致的水中毒问题。
6.根据“Water poisoning happens when people drink too much water.”可知,空处应引出了“水中毒”,选项D“但是你知道过量的水会使你中毒吗?”符合语境,故选D。
7.根据“This lowers the level of sodium (钠) in their blood to dangerous levels.”可知,此处提到血液中的钠含量,选项E“体内钠过少会使细胞膨胀。”符合语境,故选E。
8.根据“You will need to be rushed to a hospital right away.”可知,需要马上被送去医院,所以情况是危险的,选项A“在这些情况下,水中毒可能是致命的。”符合语境,故选A。
9.根据“But in fact, how much water we need is different for each person. Today, most doctors are telling people that they should drink water whenever they feel thirsty.”可知,此处建议每天应该喝多少水,选项B“那么,一个人每天应该喝多少水呢?”符合语境,故选B。
10.根据“We can’t live without water. ... Staying healthy is all about staying balanced!”可知,要保持平衡,既不能离开水,也不能喝太多。选项C“体内水分过多,我们也不能生活。”符合语境,故选C。
11.D 12.A 13.B 14.C 15.E
【导语】本文主要介绍了关于竞选的一些意见。
11.根据“Some high schools have a group called student government“以及“Just as with a real government, a student government often has a president.”可知,此处应在描述学生会具体是什么样子的,选项D“它由学生组成,学生帮忙为整个学校制定规章。”符合语境。故选D。
12.根据“It might mean going to many meetings and working with students and teachers. If you are dedicated (专注的), others will notice!”可知,只有自己想要做这份工作才能坚持下去,才能被别人注意到。选项A“确保你想要这份工作。”符合语境。故选A。
13.根据“*Be nice to classmates.”可知,本段是关于要友好地对待同学的相关内容,选项B“展示你可以很友善友好”符合语境。故选B。
14.根据“Think about what makes you unique and what you are good at”以及“Examining both your strengths and weaknesses helps you focus on what you can offer your classmates.”可知,考虑自己的优缺点,考虑有什么可以改善提高的地方才可以让你更专注向同学提供服务。选项C“也要考虑你可以改善的地方”符合语境。故选C。
15.根据“Make and hang posters around the school.”可知,本段是关于如何制作竞选海报的内容,选项E“它们应该展示出你的名字和学生应该为你投票的原因。”符合语境。故选E。
16.D 17.E 18.C 19.A 20.B
【导语】本文对地震进行了介绍,并给出了在地震来临时的一些自我保护的方法。
16.根据第二段“The earth’s surface has many pieces. These pieces are always moving. When two pieces move past each other, there is an earthquake.”可知,是在解释地震是什么导致,D选项“你知道是什么导致地震吗?”符合语境。故选D。
17.根据“Do you know how to protect yourself during an earthquake ”可知,是在强调自我保护的重要性,因此E选项 “大的地震仍然很难预测” 符合语境。故选E。
18.根据前文“Do you know how to protect yourself during an earthquake ”可知,紧接着应该谈论在地震中保护自己的方法,C选项 “这里有一些方法” 符合语境。故选C。
19.
根据“◆Quickly move under a desk or along a wall. It will protect you from falling things. Don’t run out of the door. ◆Keep away from windows. ◆Turn off lights.◆Don’t get into a lift. If you are in a lift, get out as quickly as possible.”可知,是在谈论地震发生时,人们处在室内时的自保方式,A选项 “如果你在室内” 符合语境。故选A。
20.
根据“◆Don’t stay near tall buildings and trees. Things may fall on you. ◆Be careful of fallen power lines.◆Lie on the ground in clear areas until the shaking stops.”可知,此处介绍人们处在室外时的自保方式,B选项 “如果你在室外” 符合语境。故选B。
21.B 22.C 23.E 24.D 25.A
【导语】本文主要介绍了鱼不是无穷无尽的,鱼类对海洋也是很重要的。
21.根据“How many fish are there in the sea We always seem to think that there are an endless number of them. Is this true ”可知,这里指是否海里的鱼数量无穷无尽。选项B“我们会不会有一天用光鱼了?”符合语境,故选B。
22.根据“So, the numbers of many species (物种) of fish are dropping sharply.”可知,许多鱼类的数量正在急剧下降。选项C“一些物种将很快消失。”符合语境,故选C。
23.根据“Alongside some rivers and lakes, you will see ‘No Fishing’ signs.”可知,在一些河流和湖泊旁边,你会看到“禁止捕鱼”的标志。选项E“这些地区的鱼类可能受到保护。”符合语境,故选E。
24.根据“When the fish in a certain area start to lay eggs, the closed season for that area begins.”可知,此处说的是禁渔期。选项D“直到小鱼长大,人们才能抓到鱼。”符合语境,故选D。
25.根据“And fish are very important to the health of the sea”可知,这里表达总结,鱼对海洋健康很重要。选项A“所有的生命都依赖海洋。”符合语境,故选A。
26.B 27.D 28.C 29.E 30.A
【分析】主旨大意:众所周知,全球变暖已经成为了一个我们面临的严重的问题,不管是什么导致了全球变暖,我们都应该做一些事情来改变这一现状,或至少减慢变暖的速度。文章中告诉我们,其实很简单,种树就可以。如果地球上有更多的树木,温室气体就会减少,这就将有助于阻止全球变暖。
26.根据上文“The Wilderness Project has an idea.”提到“荒野计划”这个组织有了一个主意;下句话“If the earth has more trees, greenhouse gases will be reduced, and this will help stop global warming.”提到了多种树的好处,该空应是告诉我们这个主意是什么,B选项“他们建议我们应该多种树”符合语境,故选B。
27.根据上文“If the earth has more trees, greenhouse gases will be reduced, and this will help stop global warming.”和空后“and improve air quality”都是关于多种树的好处的,D选项“而且,它们通过产生氧气来改善人类健康”也是在说植树的好处,符合语境,故选D。
28.根据下文的内容可知,这里列举了比利时、西班牙和德国三个国家的组织和个人采取了不同的措施多种树。C选项“许多国家号召人们种植更多的树木”概括了这一段的文意,符合语境,故选C。
29.根据上文“In Germany, a teenager named Felix Finkbeiner has been leading a global movement to plant more trees.”提到了德国的一个青少年一直在领导一项种植更多树木的全球运动。E选项“他九岁的时候就有了在世界各地植树的想法”补充了这个青少年更多的信息,符合语境,故选E。
30.根据上文“So what can you do to help ”提出了问题,这个空应给出答案。并且结合空后“although you need to get advice on how to look after it.”“你需要得到一些建议如何照顾它”,因此这个建议是让我们买一棵小树来种植。A选项“也许你可以买一棵小树让它长起来”符合语境,故选A。
31.C 32.A 33.D 34.B 35.E
【导语】本文是一篇说明文。文章主要就如何实现自己制定的新年计划提供了一些建议。
31.根据下文“It can improve our lives. It’s like setting a goal for something we want to be better and happier.”可知,此处是指在新年伊始,我们要设定一个目标,制定能改善我们的生活的计划。选项C“新年伊始通常是制定新年计划的时候。”符合语境。故选C。
32.根据下文“Some are about our health…Others are about learning new things…Some are about being organized…”可知,决心有很多种类。选项A“决心有很多种。”符合语境。故选A。
33.根据上文“Some resolutions might be too difficult to keep up with, while other times, we might forget about them. This makes it tricky to stick to our promises.”可知,有些决心可能很难坚持,而其他时候,我们可能会忘记它们,所以说没有决心也是可以的。选项D“这就是为什么有些人说没有决心是可以的。”符合语境。故选D。
34.根据上文“Even though keeping resolutions is difficult, there are ways to make it easier.”可知,尽管坚持决心很困难,但还是有办法让它变得更容易;此处应该提到使决心变得更加容易实现的方法。选项B“从小的、可实现的目标开始会有所帮助。”符合语境。故选B。
35.根据上文“Making resolutions is like an adventure.”可知,下定决心就像是一次冒险,要挑战自己,这样才会让自己变得更好。选项E“我们可以挑战自己,让自己变得更好,学习新的东西。”符合语境。故选E。
36.C 37.D 38.E 39.A 40.B
【导语】本文主要介绍了一些拍出好照片的技巧。
36.根据“Don’t worry! Here are some tips you can follow to take wonderful photos”可知此处描述拍照时遇到的问题,选项C“但是如果照片没有你想象的那么漂亮怎么办”符合语境。故选C。
37.根据“You can also pretend to hear your name called, turn back, and run your fingers through long hair.”可知此处对这个拍照方法进行评价,选项D“这是增加美丽的绝妙方法”符合语境。故选D。
38.根据“There are many ways for you to avoid looking at the camera”以及“Let the camera catch your side face.”可知此处介绍一个避免看照相机的方法,选项E“例如,你可以仰望天空”符合语境。故选E。
39.根据“Taking a back view photo is a good choice”可知本段内容和拍后视图照片有关,选项A“拍一个后视图照片”符合语境。故选A。
40.根据“If there are good places to sit down, please do it”可知不一定站着拍照片,可以坐着拍照,选项B“不是每张照片都需要让你站立”符合语境。故选B。
41.B 42.D 43.C 44.A 45.E
【导语】本文介绍了一些在夏天高温时帮助你降温的方法。
41.根据下文“Actually, to stay cool and comfortable, you can try lots of natural ways, including water, fans, cool drinks, and more.”可知,此处介绍在夏天要用自然方式降温,不用空调降温,选项B“你有没有想过在没有空调的情况下度过这个炎热的夏天?”符合题意,故选B。
42.根据上文“Adding orange, lemon, or tomato pieces to your water makes it more refreshing.”可知,在水中加入一些东西可以让水有味道,选项D“如果你喝的水有味道,你可能更容易多喝。”符合题意,故选D。
43.根据上文“Freeze a handkerchief (手帕) and put it on your neck, forehead, arms or legs.”可知,此处介绍用冻手帕放在身上降温,选项C“把它放在身上可以帮助你抵御高温。”符合题意,故选C。
44.根据下文“Fill your bathtub (浴缸) with cool water and get in.”可知,此处介绍的方法是用浴缸洗冷水澡,选项A“如果你愿意的话,洗个凉的澡。”符合题意,故选A。
45.根据上文“Fill your bathtub (浴缸) with cool water and get in. Once you are used to the temperature, let some water out and refill it with cold water. Keep doing this until you feel cool enough.”可知,此处介绍的是洗冷水澡这个方法的用处,选项E“你出来后,你的身体会保持凉爽很长一段时间。”符合题意,故选E。
46.B 47.C 48.E 49.D 50.A
【导语】本文主要介绍了如何航海的方法。
46.根据“With some lessons and practice, you could be one of them”及下文的介绍可知,此处应填入一个承上启下的句子,来引出下文介绍开始乘船航海的方法,B选项“接下来就说说如何开始的方法”符合,故选B。
47.根据“It works like any sailboat-with sails to catch the wind and push the boat forward”可知,此处建议以某种类型的船开始,C选项“你应该从为孩子们做的小船开始”符合,故选C。
48.根据“The most important lesson you can learn in sailing is how to do it safely, with the help of experienced sailing coaches”可知,此处提到了去某些俱乐部学习,向里面的教练学习,E选项“首先,找到帆船俱乐部,在你附近寻找青年课程”符合,故选E。
49.根据“It includes the boat and a life vest (救生衣). Ask what type of shoes you should wear, and dress in clothes that will dry easily”可知,要准备好乘船旅行的东西,D选项“这节课还应该提供你航行所需要的大部分东西”符合,故选D。
50.根据“Remember to always wear your life vest on or near water…”可知,本段的建议是与“安全”有关,A选项“保持安全”符合,故选A。
51.C 52.D 53.B 54.A 55.E
【导语】本文给出了一些骑自行车如何保持安全的建议。
51.根据“Don’t use your mobile phone while cycling.”;“Do not change your direction suddenly.”可知,此处是一些保持安全的建议。选项C“这里有一些关于如何保持安全的建议。”符合语境。故选C。
52.根据“Do not change your direction suddenly.”以及“Always look carefully before, you Start, stop or turn.”可知,此处是介绍开车时的一些建议。选项D“向司机展示您计划在充足的时间内做什么。”符合语境。故选D。
53.根据“If not, why not Brakes must work well in all conditions:”可知,此处是在说自行车检查的一些事项。选项B“您的自行车是否经常检查?”符合语境。故选B。
54.根据“Traffic laws apply to you as a cyclist, as well as other road users.”可知,此处是和骑自行车者的交通法有关。选项A“骑自行车的人必须遵守交通法规。”符合语境。故选A。
55.根据“It is against the law for them to take the following actions.”可知,此处是说介绍一些违反交通法的行为。选项E“除非允许,否则请穿过人行横道。”符合语境。故选E。
56.B 57.E 58.A 59.C 60.D
【分析】本文是一篇说明文。文章就怎样组建读书俱乐部提供了一些方法。
56.根据后句“It’s also a lot of fun to talk about what you’re reading with friends.”可知,空处应是说阅读不仅仅是自己一人喜欢的事情。选项B“阅读不仅仅是你自己享受的东西”符合语境。故选B。
57.根据前句“There are no rules of starting a book club.”可知,空处应是说读书俱乐部的计划随时会变化。选项E“计划很可能会改变,取决于团队”符合语境。故选E。
58.根据后句“Think of eight to twelve people around your age.”可知,空处应是说俱乐部的成员问题。选项A“首先,邀请一些朋友成为你的会员”符合语境。故选A。
59.根据前文“Second, having a subject can make the club receive more attention. You might want to read fantasy stories or science fiction (小说).”可知,空处应是说先选择主题的重要性。选项C“一个主题可以让你更容易决定读哪本书”符合语境。故选C。
60.根据前句“Finally, make sure you read the book before the meeting.”可知,空处应是说确定读哪本书的原因。选项D“然后带着问题来开会讨论”符合语境。故选D。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)