2025外研版高中英语必修第二册同步练习题--Unit 6 Part 3 Developing ideas & Presenting ideas(含答案与解析)

文档属性

名称 2025外研版高中英语必修第二册同步练习题--Unit 6 Part 3 Developing ideas & Presenting ideas(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 348.2KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2024-06-21 08:24:44

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025外研版高中英语必修第二册
Unit 6 Earth first
Part 3 Developing ideas & Presenting ideas
基础过关练
Ⅰ.单词拼写
1.(2019天津)To many people, technology means computers, hand-held      (设备), or vehicles that travel to distant planets.
2.We have fixed the door, windows and roof where the rain      (渗漏) in.
3.The a     annual income in our area is about 50,000 yuan per person.
Ⅱ.一词多义
1.(2024浙江宁波九校联考)Newly released measures caused different public responses.
词性:     词义:    
2.The new software is planned for release in April and it will be available to everyone by then.
词性:     词义:    
3.(2024湖南永州期末)That way, we can reduce the amount of carbon dioxide released.
词性:     词义:    
Ⅲ.单句语法填空
1.In the general population, right-handed people are       the majority.
2.One of my previous classmates mistook my sister       me yesterday, because we are twins and look very similar.
3.All the staff in the company are       with the meetings       their interests. (concern)
4.The government started a mass of campaigns to save electricity and urged people       (do) their part.
5.He       much money to remote schools and made great       to the development of education there. (contribute)
6.Our city has developed into a big one, which is four times       (large) than it used to be.
Ⅳ.完成句子
1.学校和父母之间更密切的合作有助于学生在学校表现得更好。(contribute)
Closer cooperation between the school and parents can           students better school performance.
2.得知你很快要来北京后,我的父母已经为你留好一个房间了。(reserve)
Knowing that you will come to Beijing soon, my parents have already                        .
3.我希望老师能考虑到我恰好在考试前生病了这一事实。
I hope my teacher will                          that I was ill just before the exams.
4.(2022全国乙写作)在我看来,学生应该更多地进行听说(练习),以便提高他们的沟通技能。(concerned)
                             , students should do more listening and speaking so that they can develop their communication skills.
5.如图表所示,大部分的学生向朋友或同班同学求助,占比65%。(majority, account)
As is seen from the chart,                students turn to friends or classmates for help,           65%.
6.Asia is about four times lager than Europe. (句型转换)
→Asia is about four times                Europe.
→Asia is about four times                Europe.
能力提升练
Ⅰ.课文语法填空
Here  1 (be) some common “green truths” that have been shown to be only half true, or even  2 (complete) false.
First, paper bags are better than plastic ones. As a matter of fact, both sorts of bags are bad  3  the environment. Plastic bags are a danger to wild animals,  4  mistake them for food. Besides, it takes hundreds of years for plastic  5 (break) down. However, making a paper bag uses four  6 (time) as much energy as making a plastic bag and up to three times the amount of water.
Second, when you turn off a device, it stops using power. Electricity actually continues to leak from the device, even when it  7 (turn) off.
Third, eating local food is good for the environment. In fact,  8  is the production of food that uses most of the energy. In some cases, local produce might have used  9 (much) energy than produce grown a long way away, even taking its transport into account.
Fourth, it s better to take a shower than a bath. In fact, an eight-minute shower uses as much water as a bath.
Nowadays, environmental  10 (aware) is part of daily life. But it s worth checking common ideas and opinions to see what s really green.
1.       2.       3.       4.       5.      
6.       7.       8.       9.       10.      
Ⅱ.语法填空
(2024广东珠海市第二中学月考)
Years ago, the authors conducted human-wildlife encounter surveys in Xizang s counties, 1  (locate) in Xizang s remote Qiangtang area. These surveys showed a previously undocumented and growing problem of human-snow leopard encounters. Next, snow leopard telephone interviews were conducted  2  the Xizang Forestry and Grassland Bureau staff,  3  (result) in an additional new encounter and sighting location records. The new location information, together with records provided by other observers,  4  (collect) to make a snow leopard distribution(分布) map.
This effort greatly expanded knowledge of the snow leopard s distribution in this region,  5  remains one of the least understood of the snow leopard s key distribution areas. New knowledge on the snow leopard in the Qiangtang area will help identify human-snow leopard encounter hot  6  (spot) and affect design of human-snow leopard encounter relief and strategies for conserving the northwest of Xizang.
Nevertheless, much field work will also be required  7  (describe) snow leopard distribution in the Qiangtang area.
Importantly, in the past few years, a number of major transportation infrastructure(基础设施) projects  8  (make) the Qiangtang area more accessible. This has led to a  9  (great) increased number of tourists visiting western Xizang, Mt. Kailash and Lake Manasarovar in particular. All these developments have large potential for causing disturbance to snow leopards  10  their prey species, including affecting their movements and damaging their habitat.
1.       2.       3.       4.       5.      
6.       7.       8.       9.       10.      
Ⅲ.阅读理解
(2023河北保定期末)
Several days of unusually warm weather in northern Greenland have caused rapid melting(融化). “Temperatures have been running around 15.5℃. It is warmer than normal for this time of year,” scientists said. The amount of ice that melted in Greenland between July 15 and July 17 alone—6 billion tons of water per day—would be enough to fill 7.2 million Olympic-sized swimming pools, according to the report from the US National Snow and Ice Data Center. To put it another way, it was enough to cover the whole state of West Virginia with a foot of water.
For the scientists out on the ice sheet(冰盖), the warmth has been alarming. “It really makes me anxious,” said Kutalmis Saylam, a scientist who is now working in Greenland. “Yesterday, we could hang about in our T-shirts, which was not really expected. Since Greenland holds enough ice, sea level would rise by 7.5 meters around the world if ice all melted.”
In 2020, scientists found that Greenland s ice sheet had melted beyond the point of no return. “No efforts to prevent global warming can stop it from finally breaking into small parts,” said researchers.
Aslak Grinsted, a climate scientist, said that they were trying to get flights into the camp so that they could ship out the ice cores(冰芯) they had collected. But the warmth is destabilizing the landing site. “The weather we are seeing right now is too hot for the ski-equipped planes to land,” Grinsted said. “So we store the ice cores in large caves we have made into the snow to protect it from the heat of the summer.” Scientists made use of the abnormal warmth while they were waiting, playing volleyball in their shorts on an ice sheet at the top of the world.
Grinsted referred to the temperatures as a heatwave, and noted that the possibility of temperatures getting this high was clearly connected to global warming.
1.How does the author support the topic of Paragraph 1
A.By exploring reasons.   B.By making comparisons.
C.By designing the numbers.   D.By doing some experiments.
2.What did Kutalmis mean in Paragraph 2
A.He disliked wearing a T-shirt.   B.He was concerned about the warmth.
C.He was deeply impressed by the ice.   D.He was thirsty for enjoying the sea view.
3.What does the underlined word “destabilizing” mean in Paragraph 4
A.Quitting.   B.Removing.   C.Sheltering.   D.Damaging.
4.What will the author probably do in the following paragraph
A.Recommend visiting Greenland.   
B.Describe how to ship out the ice core.
C.Call on people to protect the environment.   
D.Plan to organize a sports meeting on ice.
Ⅳ.七选五
(2024 湖北省沙市中学月考)
Going to the zoo is an all-time favorite activity for children and families.  1  In order to make a decision, we must consider the arguments for and against keeping wild animals in zoos.
One benefit of zoos is that they are useful for educating people about animals. We can observe animals at close range and learn more about them than we can from books and the TV. They also provide an opportunity to promote the conservation of endangered species.  2  This helps them to come up with better ways of protecting animals from harm in their natural habitat.
On the other hand, keeping animals in zoos is similar to a prison sentence. Many zoos do not have large enough enclosures to keep animals comfortable. The animals have limited freedom to move about. We often see even the fierce lions lying passively in their enclosures just waiting for their next meal to be served. They suffer from stress and boredom.  3 
Another thing we need to consider is the cost of maintaining a zoo. A lot of funds are needed to run a zoo. Money is needed to stock the zoo with all kinds of animals.  4  The animals need food and medical care. Special spaces need to be built to house each type of animals. Extra staff are needed to clean and maintain the zoo grounds.
 5  If you want to see animals, I advise you to go on safari. For conservation and research, set up sanctuaries like the Sepilok Orangutan Sanctuary in Sabah. It is kinder to leave the animals in their natural home—the wild.
A.This in turn causes animals to live shorter lives.
B.We have also heard about animals being mistreated.
C.However, some people argue against keeping wild animals in zoos.
D.They have to carry out research on the survival rate of this species.
E.Staff must be hired and trained to take care of each species of animals.
F.In addition, zoos allow scientists to study animal behavior more easily.
G.In conclusion, it is cruel and selfish to keep animals in an unnatural prison.
1.    2.    3.    4.    5.   
答案与分层梯度式解析
Unit 6 Earth first
Part 3 Developing ideas & Presenting ideas
基础过关练
Ⅰ.1.devices 2.leaked 3.average
Ⅱ.1.动词;公布,发布 句意:新公布的措施引起了不同的公众反应。
2.名词;发布,发行 句意:这款新软件计划于四月份发行,到时所有人都可以使用。
3.动词;排放 句意:那样,我们就可以减少二氧化碳的排放量。
Ⅲ.1.in 考查介词。句意:在一般人群中,惯用右手的人占大多数。in a/the majority是固定短语,意为“占大多数”。故填in。
2.for 考查介词。句意:昨天,我以前的一位同班同学把我姐姐错当成我了,因为我们是双胞胎,而且看起来很像。由句意可知此处使用了固定搭配“mistake...for...”,意为“把……错当成……”。故填for。
3.concerned; concerning 考查形容词和介词。句意:公司里的所有员工都很关心有关他们利益的会议。由句意可知,第一空使用的是固定搭配“be concerned with”,意为“关心/关注……”,故填形容词concerned;第二空作后置定语,表示“有关,涉及”,应用介词concerning。
4.to do 考查动词不定式。句意:政府发起了许多节约用电的活动,并敦促人们履行职责。urge sb. to do sth.为固定搭配,意为“力劝/敦促某人做某事”。故填to do。
5.contributed; contributions 考查时态和名词。句意:他向偏远学校捐了很多钱,为那儿的教育发展做出了很大的贡献。由句意和后面的made可知,第一空用一般过去时。第二空前为形容词,空处应用名词作made的宾语,且contribute的名词形式contribution意为“贡献”时为可数名词,空前无冠词等限定词,应用其复数形式。make contributions to...意为“为……做出贡献”。
6.larger 考查形容词比较级。句意:我们的城市已经发展成了一个大城市,是过去的四倍大。分析句子结构可知句中含有“倍数+比较级+than”结构,应用形容词large的比较级形式。故填larger。
Ⅳ.1.contribute to 2.reserved a room for you 3.take into account the fact 4.As far as I am concerned 5.the majority of; accounting for 6.as large as; the size of
能力提升练
Ⅰ.1.are 考查时态和主谓一致。句意:有一些常见的“环保真理”被证明只有一半正确,或者甚至是完全错误的。此处表示客观事实,应用一般现在时;主句主语truths为复数,故本空应用are。
2.completely 考查副词。设空处修饰形容词false,应用副词作状语。completely意为“完全地”。
3.for 考查介词。句意:事实上,两种袋子都对环境有害。be bad for...为固定搭配,意为“对……有害”,故填for。
4.which 考查非限制性定语从句。句意:塑料袋对把它们错当成食物的野生动物来说是一种威胁。设空处引导非限制性定语从句,先行词为wild animals,指物,关系词在非限制性定语从句中作主语,故应用关系代词which。
5.to break 考查动词不定式。句意:此外,塑料分解需要几百年的时间。“It takes+时间+to do sth.”为固定句型,意为“做某事花费多长时间”,其中It为形式主语,不定式作真正的主语。故用动词不定式。
6.times 考查名词复数。句意:然而,生产一个纸袋的耗能为生产一个塑料袋的四倍,耗水量多达三倍。由句意和句子结构可知,此处使用了表示倍数的句式“A+谓语动词+倍数+as much+不可数名词+as+B”,则“four  6 ”在此处表示“四倍”;time意为“倍”时为可数名词,设空处前有基数词four修饰,故应用time的复数形式。
7.is turned 考查时态、语态及主谓一致。本句阐述的是一般事实,应用一般现在时,且it和turn off之间为被动关系,故本空应用一般现在时的被动语态。从句主语是it,谓语应用第三人称单数形式,故填is turned。
8.it 考查强调句型。句意:事实上,消耗大部分能源的是食品生产。由句意和句子结构可知,本句去掉“ 8  is”和“that”后句子仍成立且意思不变,由此可知本句使用了强调句型“it is+被强调部分+that+其他”,强调主语“the production of food”,故填it。
9.more 考查比较级。句意:在某些情况下,即使把运输考虑进去,当地的农产品消耗的能源也可能比种植在很远的地方的农产品还要多。根据空后的than可知本空应用比较级形式。
10.awareness 考查名词。根据空前的形容词environmental可知设空处应用名词,在句中作主语;由语境可知设空处表示“意识”,应用名词awareness。environmental awareness环保意识。
Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。 文章介绍了对西藏自治区偏远的羌塘地区的几个县进行了人类与雪豹相遇情况的调查。
1.located 考查过去分词。设空处在句中作后置定语修饰前面的名词counties,locate与其所修饰的词之间为逻辑上的被动关系,应使用过去分词形式。“be located in”表示“位于”。故填located。
2.with 考查介词。句意:接下来,对西藏林业和草原局的工作人员进行了关于雪豹的电话采访,结果了解到一次额外的新的相遇和目击地点记录。conduct an interview with sb.意为“对某人进行采访”,此处使用的是其被动形式。故填with。
3.resulting 考查现在分词。句意同上。设空处在句中作结果状语,表示自然而然的结果,应使用现在分词形式。故填resulting。
4.was collected 考查时态、语态及主谓一致。设空处在句中作谓语,主语是The new location information。此处表示“信息被收集”,主语与collect之间为被动关系,应使用被动语态;根据上下文可知,全文介绍的都是几年前的一个调研的情况,应使用一般过去时;主语为不可数名词短语,助动词be应使用第三人称单数形式。故填was collected。
5.which 考查定语从句。该空需要一个关系词引导非限制性定语从句,先行词为this region,关系词在定语从句中作主语,故填which。
6.spots 考查名词的数。spot是可数名词,其前没有限定词,应用其复数形式。故填spots。
7.to describe 考查动词不定式。be required to do sth.意为“被要求做某事”,故填to describe。
8.have made 考查时态及主谓一致。设空处在句中作谓语,根据时间状语in the past few years可知,应使用现在完成时;主语“a number of...projects”为复数形式,助动词have使用复数形式。故填have made。
9.greatly 考查副词。该空需要一个副词修饰作定语的过去分词increased。故填greatly。
10.and 考查连词。句意:所有这些发展情况都极有可能对雪豹及其猎物物种造成干扰,包括影响它们的活动和破坏它们的栖息地。snow leopards和their prey species是并列关系,应用并列连词and连接。故填and。
【高频词汇】 1.result in 导致 2.additional adj.附加的;额外的 3.expand v.拓展 4.strategy n.策略;战略
5.accessible adj.可接近的;可进入的;可使用的 6.in particular 特别;尤其 7.potential n.可能性;潜力,潜能 adj.可能的;潜在的 8.species n.(单复数形式相同)物种 9.habitat n.栖息地;生活环境
【差距词汇】 1.disturbance n.干扰,妨碍 2.prey n.猎物 vi.困扰;捕食
Ⅲ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了格陵兰岛北部连续几天异常温暖的天气导致冰川快速融化,这种温暖令人担忧。
1.B 推理判断题。根据文章第一段第二句中的“Temperatures have been running around 15.5℃. It is warmer than normal for this time of year”可知作者通过比较气温来支持第一段的主题。故选B。
2.B 细节理解题。根据文章第二段前两句“For the scientists out on the ice sheet, the warmth has been alarming. ‘It really makes me anxious, said Kutalmis Saylam...Greenland.”可知,第二段中Kutalmis的意思是他很担心变暖这件事。故选B。
3.D 词义猜测题。根据第四段画线词下文的“The weather we are seeing right now is too hot for the ski-equipped planes to land”可知,飞机无法降落的原因是上文提到的“But the warmth is destabilizing the landing site.”,由此可推测这种温暖影响了着陆地点,D项(破坏)符合语境。故选D。
4.C 推理判断题。本文主要介绍了格陵兰岛北部连续几天异常温暖的天气导致冰川快速融化,文章最后一段讲到Grinsted将这种异常的高温称为热浪,并指出温度升高显然与全球变暖有关。由此可推测作者在下一段中可能会呼吁人们保护环境,故选C。
【高频词汇】 1.cover v.遮盖;包括;占……(面积);行走;足够支付;报道 n.封面;遮盖物 2.alarming adj.令人恐慌的 3.anxious adj.焦虑的;渴望的 4.hang about闲逛 5.abnormal adj.不正常的
长难句
原句 Aslak Grinsted, a climate scientist, said that they were trying to get flights into the camp so that they could ship out the ice cores they had collected.
分析 本句是主从复合句。Aslak Grinsted后的“a climate scientist”是其同位语,说明其身份。said后是that引导的宾语从句;在这个宾语从句中,“so that they could ship out the ice cores they had collected”是so that引导的目的状语从句,其中“they had collected”是省略关系词的定语从句,修饰先行词the ice cores。
译文 Aslak Grinsted是一位气候科学家,他说他们正设法使航班进入营地,以便能把他们搜集来的冰芯运出去。
Ⅳ.◎语篇解读 本文是一篇议论文。文章讨论了动物被养在动物园里的优点和缺点,最后作者表明自己的态度:动物还是在野外比较好。
1.C 过渡句。空前提到去动物园是儿童和家庭最喜欢的活动;空后提到为了做出决定,我们必须考虑支持和反对在动物园里饲养野生动物的论据。由此推断空处是与该决定有关的内容,空前是支持在动物园里饲养野生动物的一方,则空处应是反对在动物园里饲养野生动物的一方。结合选项可知,C项(然而有些人反对把野生动物养在动物园)符合此处语境,通过转折引出反对者。故选C。
2.F 细节句。空前提出了两点动物在动物园里的好处,结合空后句“This helps them to come up with better ways of protecting animals from harm in their natural habitat.”可推断空处也是在阐述动物被养在动物园里的好处。F项(此外,动物园让科学家更方便地研究动物的行为)属于动物园的好处,F项中的“In addition(另外)”是提出论点时常用的关联词,而scientists对应空后的them,故选F。
3.A 细节句。根据本段首句“On the other hand, keeping animals in zoos is similar to a prison sentence.”及其后边内容可知,本段讲动物被养在动物园里的坏处,指出动物园像“监狱”,动物园中的动物忍受着压力和无聊。A项(这反过来导致动物寿命更短)承接上文,属于动物园的坏处,符合语境,故选A。
4.E 细节句。根据本段首句“Another thing we need to consider is the cost of maintaining a zoo.”可知,本段说的是经营动物园的成本,后边是经营动物园具体的开销。本段具体指出需要的成本包括哪些,并且最后一句“Extra staff are needed to clean and maintain the zoo grounds.”中的“Extra staff”提示前面已经提到过staff,结合选项可知E项(需要雇用并训练员工去照顾每一个物种的动物)符合本段内容,属于成本中的一项,且与staff相关。故选E。
5.G 主旨句。空格位于文章最后一段第一句,是对全文进行总结,而根据后文可知,作者是不支持动物被养在动物园里的,因此G项(总之,把动物关在非自然的监狱里既残忍又自私)符合语境。故选G。
【高频词汇】 1.benefit n.好处;利益 v.有益于;得益 2.range n.视觉(或听觉)范围;山脉;一系列 v.排列;变化 3.promote vt.促进;晋升;促销 4.on the other hand 另一方面 5.set up 建立;创立
【熟词生义】 1.sentence n.宣判,判决 2.run v.使运转;经营
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)