中小学教育资源及组卷应用平台
2025外研版高中英语必修第一册
Part 2 Using language
基础过关练
Ⅰ.单词拼写
1.This hotel provides comfortable, safe and clean (住处) for the travelers.
2.Over 60 percent of adults use social media as their major (来源) of information.
3.Zhang Guimei, who (创建) Huaping Girls' High School in 2008, was awarded the title “Role Model of the Times”.
Ⅱ.熟词生义
1.The house is more than twenty metres long and measures six metres in width.
词性: 词义:
2.Hearing the teacher's footsteps, he quickly positioned himself behind the desk.
词性: 词义:
3.Suddenly I heard a loud crash. Then I went out and found the tree in the yard was blown down by the wind.词性: 词义:
Ⅲ.单元语法专练
题型(一)
1.(2024山东青岛第十七中学期中)Gone are the days physical strength was all a person needed to make a living.
2.There is another reason sleeping with pets all night may not be good for your health.
3.(2023全国乙)Born to a Jewish family in Florence, she moved to Paris she worked as a physician and performed surgery.
4.There was never a moment I did not feel the care and warmth of our motherland.
5.The restaurant created an atmosphere diners felt relaxed and comfortable.
题型(二)
使用关系副词合并句子
1.The house has been rebuilt. I lived in the house ten years ago.
→
2.Gone are the days. Farmers lived a poor life in those days.
→
3.We can always find some reasons. We give up trying for these reasons.
→
4.I'll never forget the days. We prepared for the exam together in those days.
→
5.Many countries are now setting up national parks. Animals and plants can be protected in the national parks.
→
题型(三)
1.我永远不会忘记我们搬进新居的那一天。
I will never forget the day our new house.
2.中国是世界上唯一能找到野生大熊猫的国家。
China is the only country in the world .
3.这是我尊敬她的真正原因。
This is the true reason .
4.我刚才提到的学校离我家有三公里远。
The school is three kilometres away from my home.
能力提升练
Ⅰ.阅读理解
(2024河北沧衡八校联盟期中)
Tall, long-necked giraffes are famous for their spots which are believed to help the animals hide from their enemies. Just like no two humans have the same fingerprints, each giraffe has its own special pattern of spots. However, a Tennessee zoo made the headlines recently after it welcomed one of the world's most uncommon giraffes.
On July 31, a baby giraffe was born at Brights Zoo with light brown fur, which is a reticulated(网状的) giraffe, one of the four different kinds of giraffes. Unlike most giraffes, she was born without spots, a unique feature of the reticulated giraffe. At six feet tall, this baby giraffe is growing well under her mother's care. She shows typical baby giraffe behavior.
Experts said the young giraffe was the only single-colored reticulated giraffe living anywhere on the planet. The last time this happened was 1972 in Japan. A giraffe's pattern of spots is created when the animal is still growing inside its mother. That means that this giraffe will never have spots.
“The new giraffe might not have survived if she had been born in the wild. Being single-colored, she may not be able to hide very well,” said Mr. David Bright, who runs the zoo, “It will easily be a key target for poachers(偷猎者) because she's so unusual.”
Brights Zoo stressed that reticulated giraffes had already become imperiled. In 2018, they were officially listed as “threatened”. Thirty-five years ago, there were 36,000 reticulated giraffes. Now, the number has been cut by more than 50%. Only about 16,000 reticulated giraffes remain.
This brown giraffe's birth is not only a rare and amazing event, but also an opportunity to raise awareness about the challenges faced by giraffes in the wild. By supporting efforts like this, we can contribute to the conservation of these large creatures and ensure their survival for generations to come.
1.What do we know about the spots of giraffes
A.They help protect giraffes. B.They are the same pattern.
C.They look like giraffes' footprints. D.They appear on giraffes occasionally.
2.What makes the young giraffe born at Brights Zoo special
A.Its extremely large size. B.Its light brown fur.
C.Its unusual eating habit. D.Its absence of spots.
3.What does the underlined word “imperiled” mean in Paragraph 5
A.Recognized. B.Endangered. C.Doubled. D.Balanced.
4.Which word can best describe the birth of the young giraffe
A.Awkward. B.Worrying. C.Meaningful. D.Foreseeable.
Ⅱ.七选五
(2024山东青岛莱西期中)
All animals exist in a network, connected and supported by each other. That's why our global focus today should be on saving animals from extinction. By doing so, we are certainly keeping an ecological balance. 1 .
Support companies that promote environmental protection
When shopping either from your local or online stores, go for those companies with eco-friendly things. Whether looking for shoes, toys, bags or others, you can choose reusable products. 2 .
Avoid harmful pesticides
Harmful pesticides have resulted in much animal loss. They might be good for killing pests. 3 . The chemicals enter into the soil and last a long time, thus endangering native wildlife species. Even worse, they spread throughout the food, causing damage to other large animals.
4
Don't buy things made of horns, ivory and others that endanger animals. This saves the animals and their habitats. Even when traveling, be careful when buying souvenirs. Some could have been made from endangered animal products like ivory. It's important to research the product before you can make the decision to buy.
Drive carefully
This is one of the easiest things you can do to join in animal protection. 5 . This will help reduce the road danger to endangered wildlife. Reducing car speed can reduce the animal accidents as much as possible.
A.Buy fewer products
B.Avoid harmful black market products
C.Here are what you can do to save endangered species
D.When driving near forests or animal reserves, don't go fast
E.Sadly, they also leave a lasting terrible effect on native species
F.These products help reduce the damage to forests or animal habitats
G.Avoiding the use of these chemicals can help save endangered animals
1. 2. 3. 4. 5.
Ⅲ.完形填空
(2023河南豫东名校选调考试)
I was walking through the bush when, suddenly, a baby koala rushed to me through the sky. Through quick thinking, I managed to catch it in my 1 . “Oh Doodah, are you 2 to see me today ” I asked the koala. Doodah, a baby koala, was just one of the many koalas that had come into my 3 . And while I might be his favourite person, I loved all of these animals 4 .
Ever since I was a girl, I'd loved animals and at 18 had started work at the Currumbin Wildlife Sanctuary as a 5 collector. Selecting leaves for the koalas brought me so much joy as the koalas 6 them for food. Through hard work and 7 I eventually became a koala specialist, which allowed me to work in China, where I 8 in koala-breeding programs.
My son, Jett,has always been with koalas and likes 9 them with me. We've both become concerned about the 10 of our beloved koalas. I knew the best way to stop them from dying out was to 11 the young like my son because the future really is theirs. So I wrote a children's book, Have You Seen a Tree for Me , which I hope will help them understand we've got to 12 our beloved wildlife.
There are lots of 13 things kids can do to start helping now: Keep dogs and cats locked away from wildlife, plant a tree that will encourage native animals to visit and 14 your family to drive slowly in wildlife habitats and areas. That might only sound 15 , but if we all do this, it can make a big difference.
1.A.arms B.legs
C.clothes D.gloves
2.A.curious B.responsible
C.excited D.unwilling
3.A.exchange B.care
C.lecture D.power
4.A.eventually B.properly
C.recently D.equally
5.A.wood B.rubbish
C.leaf D.water
6.A.broke down B.depended on
C.came across D.concentrated on
7.A.study B.confidence
C.debate D.arrangement
8.A.checked B.typed
C.founded D.joined
9.A.naming B.impressing
C.feeding D.capturing
10.A.health B.future
C.food D.return
11.A.educate B.understand
C.direct D.trust
12.A.control B.protect
C.hide D.recognize
13.A.secret B.big
C.interesting D.simple
14.A.allow B.force
C.ask D.train
15.A.small B.confusing
C.natural D.difficult
答案与分层梯度式解析
Part 2 Using language
基础过关练
Ⅰ.1.accommodation 2.source 3.founded
Ⅱ.1.动词 (指尺寸、长短、数量等)量度为 句意:这座房子长二十多米,宽六米。
2.动词 安置,使处于 句意:听到老师的脚步声,他迅速在桌子后面就位。
3.名词 (倒下、破碎等突然的)碰撞声,破裂声 句意:突然我听到一声巨响。然后我走出去,发现院子里的树被风吹倒了。
Ⅲ.题型(一)
1.when 考查定语从句。句意:仅凭身体力量就能谋生的日子已经一去不复返了。设空处无提示词,空前是名词days(日子), “ physical strength was all a person needed to make a living”是修饰名词days的定语从句。设空处在从句中作时间状语,故此处应用when引导定语从句。
2.why 考查定语从句。设空处无提示词,空前是名词reason,此处表示“整晚和宠物一起睡可能对你的健康不好的原因”,故推测“ sleeping with pets...your health”是修饰名词reason的定语从句。设空处在从句中作原因状语,故此处应用why引导定语从句。
3.where 考查定语从句。句意:她出生于佛罗伦萨的一个犹太家庭,后来搬到巴黎,在那里担任医生做外科手术。分析句子结构可知,“ she worked as a physician and performed surgery”是修饰名词Paris的定语从句,Paris表示地点,设空处在从句中作地点状语,故此处应用where引导定语从句。
4.when 考查定语从句。句意:我每时每刻都感受到祖国的关怀和温暖。分析句子结构可知,“ I did not feel the care and warmth of our motherland”是修饰moment的定语从句,moment表示时间,设空处在从句中作时间状语,故此处应用when引导定语从句。
5.where 考查定语从句。句意:餐厅营造了一种用餐者感到放松和舒适的氛围。分析句子结构可知,“ diners felt relaxed and comfortable”是修饰名词atmosphere 的定语从句,atmosphere 在此处表示抽象地点,且设空处在从句中作地点状语,故此处应用where引导定语从句。
题型(二)
1.The house where I lived ten years ago has been rebuilt.
2.Gone are the days when farmers lived a poor life.
3.We can always find some reasons why we give up trying.
4.I'll never forget the days when we prepared for the exam together.
5.Many countries are now setting up national parks where animals and plants can be protected.
题型(三)
1.when we moved into
2.where wild pandas can be found
3.why I respect her
4.that/which I referred to just now
能力提升练
Ⅰ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。田纳西州的一家动物园出生了一只没有斑点的长颈鹿,本文解释了斑点对于长颈鹿的作用以及这只小长颈鹿出生的意义。
1.A 细节理解题。根据第一段第一句“Tall, long-necked giraffes are famous for their spots which are believed to help the animals hide from their enemies.”可知,高大、长脖子的长颈鹿以其斑点而闻名,人们认为这些斑点可以帮助它们躲避敌人。因此,长颈鹿的斑点有助于保护长颈鹿,故选A。
2.D 细节理解题。根据第二段第二句“Unlike most giraffes, she was born without spots, a unique feature of the reticulated giraffe.”可知,这只在布莱特动物园出生的小长颈鹿的特别之处是没有斑点,故选D。
3.B 词义猜测题。根据画线词后文可知,2018年,它们被正式列为“受威胁”,35年前,有36,000只网纹长颈鹿,现在,这个数字已经减少了超过50%,目前只剩下大约16,000只网纹长颈鹿。因此,网纹长颈鹿数量不多了,说明濒临灭绝了。故画线词的意思是“濒临灭绝的”。故选B。
4.C 推理判断题。根据最后一段可知,这只棕色长颈鹿的出生不仅是一个罕见而有趣的事件,也是一个提高人们对野生长颈鹿面临的挑战的意识的机会。通过支持这样的努力,我们可以为保护这些大型生物做出贡献。因此,小长颈鹿的诞生是有意义的。故选C。
【高频词汇】 1.spot n.斑点 2.hide from躲避
3.make the headlines成为头条新闻 4.typical adj.典型的
5.target n.(攻击的)目标,对象 6.be listed as被列为
7.conservation n.保护 8.ensure v.确保
【熟词生义】 run v.经营
长难句
原句 Tall, long-necked giraffes are famous for their spots which are believed to help the animals hide from their enemies.
分析 本句为主从复合句。which引导定语从句,修饰先行词spots。
译文 高大、长脖子的长颈鹿以其斑点而闻名,人们认为这些斑点可以帮助长颈鹿躲避敌人。
Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了如何保护濒危野生动物。
1.C 过渡句。上文提到通过拯救濒临灭绝的动物,我们可以保持生态平衡,下文介绍了几种保护濒危野生动物的方法,因此设空处承上启下,C项“这里是你可以做的拯救濒危物种的事情”符合语境。
2.F 细节句。上文提到当你在当地或网上商店购物时,选择那些有环保产品的公司,无论是找鞋子、玩具、包包还是其他东西,你都可以选择可重复使用的产品。本句为本段最后一句,应承接上文说明选择可重复使用的产品的原因,故F项“这些产品有助于减少对森林或动物栖息地的破坏”符合语境。其中products为复现词。
3.E 过渡句。设空处与上下文构成的语境为:有害的杀虫剂可能对杀死害虫有好处→ 3 →这些化学物质进入土壤并持续很长时间,从而危及当地的野生动物物种。E项“遗憾的是,它们也给本土物种留下了持久的可怕影响”承上启下,符合语境。E项中的also承接上文,同时也引出了有害的杀虫剂的不好的影响。
4.B 主旨句。设空处为段落标题句,根据其他段落标题句可知,本空应选祈使句。下文提到不要购买由牛角、象牙和其他危及动物的物品制成的东西,这些都是黑市产品。故B项“避免有害的黑市产品”符合语境。
5.D 细节句。根据本段小标题“Drive carefully(小心驾驶)”可知,本段主要讲驾驶过程中应注意的事项。根据后文中的“Reducing car speed can reduce the animal accidents as much as possible.”可知,后文提到了降低车速,即在有动物的区域不要开得太快。故D项“在森林或动物保护区附近开车时,不要开得太快”符合语境。
【高频词汇】 1.promote vt.促进;提升 2.reusable adj.可重复使用的 3.harmful adj.有害的 4.result in 导致
5.spread v.& n.传播;扩散 6.damage n.& v.伤害;损坏
7.(be) made of 由……制成 8.souvenir n.纪念品
Ⅲ.◎语篇解读 本文是一篇记叙文。文章讲述了作者一直负责照顾考拉,通过努力工作和学习,成为一名考拉专家。作者因为担心考拉的未来,出书并呼吁人们保护野生动物。
1.A 根据前文“I was walking through the bush when, suddenly, a baby koala rushed to me through the sky.”可知,考拉从天而降,冲向作者。故推知,作者抓住考拉,用手臂(arms)将考拉抱在怀里。leg腿;clothes衣服;glove手套。
2.C 根据后文“while I might be his favourite person”可知,作者是考拉最喜欢的人,因此考拉见到作者很兴奋(excited)。curious好奇的;responsible有责任的;unwilling不愿意的。
3.B 根据后文“Selecting leaves for the koalas brought me so much joy as the koalas 6 them for food.”可知,作者为考拉挑选树叶。故推知,Doodah是作者照顾(care)的众多考拉之一。exchange交流,交换;lecture讲座;power能力。
4.D 根据“Ever since I was a girl, I'd loved animals”可知,作者喜欢所有动物。故推知,作者对待所有这些动物都是同样地(equally)喜爱。eventually最终;properly正确地;recently最近。
5.C 根据“Selecting leaves for the koalas brought me so much joy as the koalas 6 them for food.”可知,作者的主要工作是为考拉收集树叶(leaf)。wood木头;rubbish垃圾;water水。
6.B 为考拉挑选叶子给作者带来了很多快乐,因为考拉依靠(depended on)它们为食。break down出故障;come across偶遇;concentrate on集中精力于。
7.A 根据“Through hard work”及“I eventually became a koala specialist”可知,作者通过努力工作和学习(study),最终成为一名考拉专家。confidence自信;debate辩论;arrangement安排。
8.D 句意:通过努力工作和学习,我最终成为一名考拉专家,这让我在中国工作,在那里我加入了考拉饲养计划。根据“I eventually became a koala specialist”可知,作者成了一名考拉专家,加入了(joined)考拉饲养计划。check检查;type打字;found创立,创建。
9.C 句意:我的儿子Jett一直和考拉在一起,喜欢和我一起喂养它们。上文中提到作者为考拉挑选树叶作为考拉的食物,因此此处选“feeding(喂养)”较符合语境。name命名;impress给……留下印象;capture攻占,捕捉。
10.B 根据“I knew the best way to stop them from dying out”可知,作者担心心爱的考拉的未来(future),想办法阻止它们灭绝。health健康;food食物;return归还。
11.A 根据“So I wrote a children's book, Have You Seen a Tree for Me , which I hope will help them understand we've got to 12 our beloved wildlife.”可知,作者写儿童读物的目的是教育(educate)孩子们保护野生动物。understand明白;direct指导;trust相信。
12.B 下文“There are lots of 13 things kids can do to start helping now...in wildlife habitats and areas.”介绍了孩子们保护野生动物的方法,故推知此处是讲作者鼓励孩子们保护(protect)野生动物。control控制;hide隐藏;recognize认出。
13.D 根据后文“Keep dogs and cats locked away from wildlife...in wildlife habitats and areas.”可知,孩子们可以做很多简单的(simple)事情来开始帮助保护野生动物:拴住狗和猫,让它们远离野生动物,种树会促使本地动物过来逗留,并要求你的家人在野生动物栖息地缓慢驾驶。secret秘密的;big大的;interesting有趣的。
14.C 根据前文“There are lots of 13 things kids can do to start helping now”可知,此处介绍孩子们保护野生动物的方法,需要要求(ask)家人在野生动物栖息地缓慢驾驶。allow允许;force强迫;train训练。
15.A 根据前文“Keep dogs and cats locked away from wildlife...in wildlife habitats and areas.”可知,拴住狗和猫,种树和在野生动物栖息地缓慢驾驶,这些行为在我们生活中都是小(small)事,但如果我们都这样做,就可以起到重要的作用。confusing令人困惑的;natural自然的;difficult困难的。
【高频词汇】 1.select v.挑选,选择 2.concerned adj.担心的,忧虑的;关切的 3.beloved adj.深爱的;钟爱的 4.make a difference有影响,起作用
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)