2025译林版高中英语必修第二册同步练习题--Unit 3 Part 2 Grammar and usage & Integrated skills(含答案与解析)

文档属性

名称 2025译林版高中英语必修第二册同步练习题--Unit 3 Part 2 Grammar and usage & Integrated skills(含答案与解析)
格式 docx
文件大小 379.9KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版(2019)
科目 英语
更新时间 2024-06-23 00:43:53

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
2025译林版高中英语必修第二册
Part 2 Grammar and usage & Integrated skills
基础过关练
Ⅰ.单词拼写
1.As a teacher, she has     (赢得) the respect of her students.
2.She was called up to play for the national team but her culture’s traditions and views prevented her from being     (给予表扬).
3.People in the past usually    (打猎) for food and clothing.
4.Many families on low     (收入) cannot afford sports training for their children over the long term.
5.(2024河南新高中创新联盟调研)It was also a great way to bond with my friends,     (促进) sportsmanship, teamwork, and a healthy lifestyle among us.
6.(2020全国Ⅱ)While the younger     (一代人) prefer to communicate visually, for those used to working with traditional tools like email, it may feel like a learning curve(曲线).
7.Be sure to highlight any skills you have picked up from p      positions and apply them to the present one.
Ⅱ.一词多义
1.A.n.责任,义务 B.n.上班,值勤 C.n.税
①A policeman must not smoke while he is on duty.    
②Driven by a sense of duty, I stopped my car immediately and examined him carefully.      
③The government has been trying to meet people’s needs by cutting back on import duties.    
2.A.vt.遵守 B.vt.注意到 C.vt.庆祝
①The police observed two men enter the bank.     
②I sincerely invite you to observe the Spring Festival with my family.    
③Though they have lived abroad for years, many Chinese still observe traditional customs.     
Ⅲ.单元语法专练
题型(一)
1.(2021新高考Ⅰ)How pleased and proud Mother      (be) when they brought her breakfast in bed.
2.She told her mother that she      (go) to a dance with Tom the next evening.
3.I was about to say something       you interrupted me, so I don’t want to discuss this question today.
4.(2021浙江)Even though he often felt he      (discover) to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood Playhouse.
5.Tina said she      (come) to my birthday party the next Wednesday.
题型(二)
1.他们打算卖掉他们的旧房子但没有卖掉。
They                     their old house but they didn’t.
2.她说她要申请这个职位。
She said she                     the position.
3.我正要出去踢足球,这时开始下雨了。
I                          and play football when it began to rain.
4.她希望将来有一天他们能再见面。
She hoped that they                someday.
5.经理听说他信任的两名员工要离开,非常烦恼。
The manager was deeply upset when hearing two of his trusted workers          .(读后续写—心理描写)
能力提升练
Ⅰ.阅读理解
(2024安徽合肥六校联盟期中联考)
If you live in the UK or another Commonwealth country, Christmas doesn’t end on December 25. The day after Christmas is known as Boxing Day, and the relaxing holiday is a chance to extend the celebration for one more restful day.
But its name has nothing to do with the sport of boxing, and unlike the popular idea, did not appear from a need to return unwanted gifts or clean up trash produced by Christmas gifting.
There are several theories as to how that charitable tradition became known as “boxing”. Some historians link the use of the term to boxes of donations that were laid in churches during the pre-Christmas season of Advent in the early days of Christianity during the second and third centuries A.D. The day after Christmas, the boxes were opened and the money was given away to the poor.
Another possible story of Boxing Day has to do with a tradition that formed in Victorian England, where servants sacrificed(牺牲) time with their own families to cater to their employers on Christmas. On the day after Christmas, employers would give the servants a rare day off and send them home with leftovers from the family’s Christmas feast for their service.
Though the reasons are lost to history, Boxing Day charity eventually fell out of tradition—and was replaced with physical and material pleasure. Today, the holiday is linked with sports, with major football, rugby, and cricket matches and horse races taking place on December 26.
December 26 is also a big shopping day throughout the Commonwealth. The holiday kicks off with what is known as “Boxing Week”, during which retailers(零售商)try to sell off old stock and shoppers compete for one last bargain of the year. In recent years, though, the American tradition of Black Friday—massive sales that take place on the day after Thanksgiving each November—has become popular in the United Kingdom and has largely overshadowed Boxing Week.
1.What kind of festival was Boxing Day probably in the beginning
A.A charitable festival.   B.A religious festival.   
C.A sports festival.   D.A business festival.
2.What does the underlined part “cater to” in Paragraph 4 probably mean
A.Take care of.   B.Depend on.   
C.Put up with.   D.Pick up.
3.How is Boxing Week going in the United Kingdom recently
A.It has become an online shopping day.   
B.It has been replaced by Black Friday.
C.It only covers popular sports events.   
D.It has become less important than before.
4.What is the best title for the text
A.When Did Boxing Day Come into Being    
B.Why Did People Celebrate Boxing Day
C.How Is Black Friday Celebrated in the UK    
D.Why Is Black Friday Popular in the UK
Ⅱ.七选五
(2024广东广州宝安区期末)
The traditional Chinese solar calendar divides the year into 24 solar terms. Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov. 22 and ends on Dec. 6.  1  Here are several things you should know about Minor Snow.
Wearing hats and scarves
In China, starting in Minor Snow, the wind blows from the northeast a lot.  2  But in fact, according to an old Chinese saying, “the head is the place where all passages of the body gather”. It’s sensible to keep one’s head warm.
Drinking soup
During Minor Snow, the indoor heating system begins to work.  3  According to practices in traditional Chinese medicine, this accumulation of “inner heat” in one’s body can cause physical problems. The solution is to drink more hot soup, such as cabbage and bean curd soup and mutton and radish soup.
Making preserved pork and pickled (腌制的) vegetables
After Minor Snow, the temperature declines sharply and the air becomes dry.  4  In the past, due to the poor storage conditions and inconvenient transportation, people developed many ways to store pork and vegetables. Thus during the Chinese Spring Festival and even in the bitter winter, the whole family could enjoy them.
Eating moderate(适度的) spicy food
 5  Spicy food, therefore, is one of the best choices. However, experts say it’s wise not to eat overly spicy food, since that will increase your inner heat.
A.Then people need to drink soup to keep healthy.
B.It is the best time to start making the salted food.
C.So many people prefer to wear their hats and scarves.
D.On cold dry days, people may need some hot food to keep warm.
E.The air indoors is dry and most people might find their nose and mouth dry, too.
F.It refers to the time when it starts to snow, mostly in China’s northern areas, and the temperature continues to drop.
G.Because it’s still not bitterly cold, many people do not wear hats or scarves to keep warm.
1.      2.       3.      4.      5.    
Ⅲ.完形填空
(2023江苏常州市第一中学月考)
It was officially the Christmas vacation. The whole family spent Christmas morning  1  gifts. I had bought my baby sister Melissa a toy cat at the local dollar store. When she  2  it, I was delighted that she liked it.
Melissa also had a gift for me. With a smile she tried to suppress(忍住), she  3  the package to me. “For you,” she said.
I tore the paper to  4  the gift to the rest of the family—one red Barbie car—Melissa’s favorite toy. Words  5  me. I looked back and forth between the gift she’d given me and the  6  toy cat I’d given her. Melissa loved that car more than all her other toys. I was wondering  7  she was parting with what she treasured. 
Realizing Melissa was  8  her favorite toy, I pushed through the confusion I was feeling and said, “Melissa, really, you don’t have to. This is nice of you, but you should  9  it.”
She whispered, “I loved that car... 10  I want you to have it.”
At that  11  I knew Melissa wasn’t giving me a  12 ; she was giving me her heart— 13  it came in the form of a little red plastic car. Christmas wasn’t about parties or presents or getting things. Christmas was about  14  and I would never be too  15  for that.
1.A.making   B.sending   C.buying   D.exchanging
2.A.observed   B.found   C.designed   D.opened
3.A.lent   B.handed   C.carried   D.delivered
4.A.offer   B.show   C.select   D.expose
5.A.failed   B.struck   C.lost   D.moved
6.A.lovely   B.special   C.small   D.cheap
7.A.how   B.why   C.what   D.when
8.A.looking for   B.making up   
C.giving away   D.turning down
9.A.remain   B.change   C.keep   D.forget
10.A.since   B.while   C.and   D.but
11.A.occasion   B.moment   C.period   D.situation
12.A.cat   B.surprise   C.toy   D.pleasure
13.A.now that   B.even if   C.because   D.unless
14.A.love   B.hope   C.dream   D.fortune
15.A.casual   B.permanent   C.smart   D.old
答案与分层梯度式解析
Part 2 Grammar and usage & Integrated skills
基础过关练
Ⅰ.1.earned 2.honoured 3.hunted 4.incomes
5.promoting 6.generations 7.previous
Ⅱ.1.①B 句意:警察值勤时不得吸烟。
②A 句意:在责任感的驱使下,我立刻停下车,仔细地检查他。
③C 句意:政府一直试图通过削减进口税来满足人们的需求。
2.①B 句意:警察注意到两个男人进了银行。
②C 句意:我诚挚地邀请你和我的家人一起过春节。
③A 句意:尽管已在国外生活多年,许多中国人仍然遵守传统习俗。
Ⅲ.题型(一)
1.would be 考查时态。when引导的时间状语从句使用了一般过去时,结合语境可知主句应用过去将来时。故填would be。句意:当他们把早餐端到妈妈床上时,她会多么高兴和自豪啊!
2.was going 考查时态。根据“She told her mother”及语境可知此处应用过去将来时。一些表示位置转换的非延续性动词,如go、come、leave、arrive等,可以使用“was/were doing”来表示过去计划或决定要做的事。故填was going。句意:她告诉她的妈妈,她第二天晚上要和汤姆一起去参加一个舞会。
3.when 考查连词。“be about to do sth. when...”意为“正要做某事,这时……”。故填when。句意:我正要说话,这时你打断了我,所以我今天不想讨论这个问题。
4.would be discovered 考查时态和语态。分析句子可知,Even though引导让步状语从句,在这个让步状语从句中,he often felt是主句,he...to be a no-talent是宾语从句,设空处是宾语从句的谓语,主句使用一般过去时,宾语从句的动作发生在主句动作后,要用过去将来时,discover与从句主语he之间是被动关系,应用被动语态,故填would be discovered。句意:尽管他经常觉得自己会被发现是一个没有天赋的人,但他还是继续前进,获得了邻里剧院的奖学金。
5.was coming 考查时态。根据“Tina said”及语境可知此处应用过去将来时。一些表示位置转换的非延续性动词,如go、come、leave、arrive等,可以使用“was/were doing”来表示过去计划或决定要做的事。故填was coming。句意:蒂娜说她下周三要来参加我的生日聚会。
题型(二)
1.were to have sold/were going to sell 2.was to apply for 3.was about to go out 4.would meet again 5.were leaving 
能力提升练
Ⅰ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了节礼日的起源和庆祝活动。
1.A 细节理解题。根据第三段“There are several theories as to how that charitable tradition became known as ‘boxing’. Some historians link the use of the term to boxes of donations that were laid in churches during the pre-Christmas season of Advent in the early days of Christianity during the second and third centuries A.D. The day after Christmas, the boxes were opened and the money was given away to the poor.”可知,节礼日最初可能是一个慈善的节日。故选A。
2.A 词义猜测题。根据画线短语所在句“...servants sacrificed time with their own families to cater to their employers on Christmas.”可推知,此处指仆人们牺牲了和家人在一起的时间,在圣诞节照顾雇主,“cater to”的意思是“照顾”,与A项意思相近。故选A。
3.D 推理判断题。根据最后一段最后一句“In recent years, though, the American tradition of Black Friday—massive sales that take place on the day after Thanksgiving each November—has become popular in the United Kingdom and has largely overshadowed Boxing Week.”可推知,近来,英国的节礼周已经不像以前那么重要了。故选D。
4.B 主旨大意题。根据第三段第一句“There are several theories as to how that charitable tradition became known as ‘boxing’.”并结合文章其他内容可知,第三、四段介绍了节礼日的起源,第五、六段介绍了庆祝活动,所以B项“Why Did People Celebrate Boxing Day (为什么人们要庆祝节礼日 )”最适合作为文章标题。故选B。
【高频词汇】 1.be known as 以……著称 2.have nothing to do with 与……无关 3.clean up 清理 4.give away 赠送;泄露 5.eventually adv.最后,终于 6.be replaced with 被……取代 7.be linked with 与……有联系 8.compete v.竞争,对抗;参加比赛 9.massive adj.大规模的,大量的,巨大的
【熟词生义】 1.theory n.(未证明的)意见;看法;推测;理论 2.cover v.包括
【差距词汇】 overshadow vt.使显得逊色;使黯然失色
长难句
原句1 Another possible story of Boxing Day has to do with a tradition that formed in Victorian England, where servants sacrificed time with their own families to cater to their employers on Christmas.
分析 本句是主从复合句。Another possible story of Boxing Day has to do with a tradition 是主句;that formed in Victorian England是定语从句,修饰先行词a tradition;where servants sacrificed time with their own families to cater to their employers on Christmas是where引导的非限制性定语从句,修饰先行词Victorian England。
译文 节礼日的另一个可能的故事与维多利亚时代的英国形成的传统有关,仆人们牺牲与家人在一起的时间,在圣诞节照顾雇主。
原句2 The holiday kicks off with what is known as “Boxing Week”, during which retailers try to sell off old stock and shoppers compete for one last bargain of the year.
分析 本句是主从复合句。The holiday kicks off with是主句;what is known as “Boxing Week”是what引导的宾语从句,作kicks off with的宾语;during which retailers try to sell off old stock and shoppers compete for one last bargain of the year是“介词+which”引导的非限制性定语从句,修饰先行词“Boxing Week”。
译文 这个节日以所谓的“节礼周”开始,在此期间,零售商们试图卖掉旧货,购物者们竞相抢购一年中的最后一笔便宜货。
Ⅱ.◎语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了二十四节气之一——小雪的一些特点和习俗。
1.F 根据上文“Minor Snow, the 20th solar term of the year, begins this year on Nov. 22 and ends on Dec. 6.”可知,上文说明了小雪的时间,设空处承接上文继续说明小雪的含义。F选项“它指中国北方大部分地区有初雪飘落、气温持续下降的时间”符合语境,故选F。
2.G 根据上文“In China, starting in Minor Snow, the wind blows from the northeast a lot.”和下文“But in fact, according to an old Chinese saying, ‘the head is the place where all passages of the body gather’. It’s sensible to keep one’s head warm.”可知,从小雪开始,风从东北方向吹来,气温刚开始降低,还不是很冷,但是中国有句古话提醒,保持头部温暖是明智的。G选项“因为天气还不是很冷,很多人没有戴帽子和围巾来保暖”符合语境,故选G。
3.E 根据上文“During Minor Snow, the indoor heating system begins to work.”可知,设空处承接上文说明室内供暖系统开始工作给人体带来的影响,E选项“室内空气干燥,大多数人可能也会觉得口鼻干燥”符合语境,故选E。
4.B 根据上文“After Minor Snow, the temperature declines sharply and the air becomes dry.”可知,小雪过后,气温急剧下降,空气变得干燥,再结合本段小标题可知,设空处应介绍这一情况对制作食物的影响,B选项“这是开始制作腌制食品的最佳时间”符合语境,故选B。
5.D 根据下文“Spicy food, therefore, is one of the best choices.”可知,辛辣食物是最好的选择之一,设空处说明吃辛辣食物的原因。D选项“在寒冷干燥的日子里,人们可能需要一些辛辣的食物来保暖”符合语境,故选D。
【高频词汇】 1.according to据(……所说);根据 2.solution n.解决办法,处理手段 3.preserve vt.腌制(食物);保鲜;保存 4.decline v.下降,减少,衰退;谢绝
5.due to 由于;因为 6.storage n.贮存,贮藏(空间) 7.prefer to do sth.更喜欢做某事
【熟词生义】 1.place n.(尤指)身体某处 2.passage n.(体内通气、输液等的)管路,通道 3.bitter adj.严寒的
4.hot adj.辛辣的
长难句
原句 However, experts say it’s wise not to eat overly spicy food, since that will increase your inner heat.
分析 本句是主从复合句。experts say是主句;it’s wise not to eat overly spicy food是省略that的宾语从句,作say的宾语,其中it作形式主语,动词不定式作真正的主语;since that will increase your inner heat是since引导的原因状语从句。
译文 然而,专家们说不吃过于辛辣的食物是明智的,因为那会增加你的内热。
Ⅲ.◎语篇解读 本文是一篇记叙文,主要叙述了作者在圣诞节收到了一份来自妹妹的特殊礼物,让她感受到了真挚的爱并理解了圣诞节的意义。
1.D 第一段最后两句提到作者给妹妹梅利莎买了一个玩具猫,她很喜欢;第二段提到妹妹也给作者准备了礼物,由此可知,作者一家在圣诞节早上交换(exchanging)礼物。故选D。make制作;send邮寄;buy购买。
2.D 根据下文“she liked it”可知,妹妹应是在打开(opened)礼物后才会对礼物表示喜欢。故选D。observe注意到;find找到;design设计。
3.B 根据下文“‘For you,’ she said.”可知,妹妹将礼物递给了(handed)作者。故选B。lend借给;carry搬;deliver传送,发表。
4.B 作者撕开礼物外面的包装纸,应该是给家人展示(show)自己收到的礼物。故选B。offer提供;select挑选;expose暴露。
5.A 上文提到妹妹给作者的礼物是她最喜欢的红色芭比车,作者看到这一礼物后非常惊讶,说不出话来。words fail sb.是一种习惯表达,表示“某人无法表达自己的感受,说不出话来”。故选A。
6.D 根据第一段可知,作者给妹妹买的玩具猫是在当地的一元店(the local dollar store)里买的,对比妹妹的礼物,玩具猫显得很便宜(cheap)。故选D。lovely可爱的;special特别的;small小的。
7.B 上文提到妹妹最喜欢那辆小汽车,因此作者很好奇为什么(why)妹妹会把它送给自己。故选B。
8.C 此处指作者意识到妹妹将她最心爱的玩具送给了(giving away)自己。故选C。look for寻找;make up编造;turn down拒绝。
9.C 作者此时既尴尬又感动,不忍心拿走妹妹最喜欢的玩具,因此提出让妹妹保留(keep)这件玩具。故选C。remain保持不变;change改变;forget忘记。
10.D 空前后两个分句之间存在转折关系,结合语境可知应用but。while意为“而”时,表示前后具有鲜明的对比,不符合语境。故选D。
11.B 此处指在妹妹回答完的那一刻(moment),作者知道了妹妹的好意。故选B。occasion场合;period时期;situation情况。
12.C 此处指作者知道了妹妹送的不是一个玩具(toy),而是她的一片心意,即使(even if)这份心意是一辆红色的塑料小汽车。故本题选C,第13题选B。
13.B 解析见上题。now that既然;because因为;unless除非。
14.A 作者通过妹妹送给自己她最心爱的玩具这件事,表明妹妹对自己的爱(love),这也是圣诞节的意义所在。故选A。hope希望;dream梦想;fortune运气。
15.D 作者认为,无论自己年龄多大(old),都会享受圣诞节带来的这份爱。故选D。casual随便的;permanent永久的;smart聪明的。
【高频词汇】 1.delighted adj.高兴的 2.back and forth来回地 3.confusion n.困窘;尴尬;困惑 4.in the form of以……的形式
【熟词生义】 1.part with放弃,交出 2.treasure v.珍视,珍爱
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)