Unit 2 Saving the Earth 2. All these problems are very serious.—九年级英语仁爱版上册课时优化训练
一、单选题
1.—At lunch time, if you sit by yourself, will you feel lonely
—Maybe I will. If so, I might join ________at their table.
A.everyone B.anyone C.someone D.none
2.Be open to learning new lessons, _________ they may be different from the lessons you learned yesterday.
A.so B.but C.or D.though
3.This magazine reminds readers of how to face life bravely, ________ when things don’t seem to be going well.
A.especially B.nearly C.completely D.recently
4.—The Wuhan Declaration(宣言) is to ask for more resources to take action for wetlands protection.
—We humans can’t ________ a better world unless we protect the wetlands together.
A.suppose B.discover C.expect D.search
5.—Who helped you sweep the classroom yesterday
—_____.I did it all by myself.
A.Somebody B.Anybody C.Nobody D.Everybody
6.After leaving his hometown, Mike missed his family more and more ______.
A. day after day B. day in day C. day and day D. day by day
7.—Everything is hard ______.
—That's true. But well begun is half done.
A. in the end B. in the beginning C. at last D. in the front
8.—What should I do to avoid ______ with others
—Be kind to others and be patient with anybody.
A. fight B. to fight C. fighting D. fights
9.Though everybody knows it is good to _____ the rules, some people _____ the rules for many reasons.
A. break, follow B. follow, break C. keep, follow D. make, break
10.The lake is full of water in summer but it is usually ______ in winter.
A. dying B. died C. dead D. death
二、阅读理解
A kind of little cars may take the place of today’s big ones many years later. If everyone drives such cars in the future, there will be less pollution in the air. There will also be more space for parking in cities, and the streets will be less crowded.
The little cars of the future will cost less. Driving will be safer, too, since these little cars can go only 65 kilometers an hour. The cars of the future will be fine for going around a city, but they will not be useful for a long way. Little cars will go 450 kilometers before they need to stop for more gasoline (汽油). If big cars are still used with the small ones, two kinds of roads will be needed in the future. Some roads will be needed for the big, faster cars and other roads will be needed for the small, slower ones.
根据短文内容,选择正确答案。
11.There is much pollution in the air today because _____.
A.people drive big cars
B.people drive little cars
C.small cars will go 450 kilometers before they need to stop for more gasoline
D.the usual size of cars today is too small
12.The usual size of cars today is _____.
A. much smaller than the future one B.as big as the future ones
C.as small as the future ones D.bigger than the future ones
13.Which of the following statements (陈述) is NOT true
A.Big cars cost more.
B.Big cars are not useful for a long way.
C.The cars of the future will be smaller than today’s cars.
D.Small cars are slower than big ones.
14.The streets will be less crowded because _____.
A.there will be fewer cars in the future
B.there will be fewer people in the streets
C.three kinds of roads will be built
D.future cars will be smaller
15.Two kinds of roads will be needed in the future because _____.
A.there will be too many cars in the future
B.more and more people will go to cities
C.big cars run faster and little cars run slower
D.it looks more beautiful to have two kinds of roads
答案以及解析
一、单选题
1.答案:C
解析:everyone每人;anyone任何人;someone某人;none没有人。根据At lunch time, if you sit by yourself, will you feel lonely"午餐时间,如果你一个人坐着,你会感到孤独吗"可知,此处是"我可能会加入某人的餐桌一起吃饭",故选:C。
2.答案:D
解析:A项表示所以;B项表示但是;C项表示或者;D项表示尽管。根据题意,句子前半句表示“对学习新的课程持开放态度”,后半句表示“它们可能与你以前学到的课程不同”,可知,后半句是让步状语从句,即表示“尽管它们可能与你以前学到的课程不同”,因此该空表示“尽管”,用though表示,引导让步状语从句,故答案为D。
3.答案:A
解析:A.especially尤其是,特别是;B.nearly几乎;C.completely完全地;D.recently最近。根据句意,这里表示“尤其是”,故选A。
4.答案:C
解析:本题考查动词词义辨析。A.suppose假设;B.discover发现; C.expect期待;D.search搜索。根据句意,我们人类如果不一起保护湿地,就不能期待一个更好的世界。可知,空格处意思为期待,故答案为C。
5.答案:C
解析:本题用辨析法。somebody意为“某人”;anybody意为“任何人(用于疑问句、否定句)”;nobody意为“没有人”;everybody意为“每人;人人”。句意:——昨天谁帮你打扫教室的 ——没有人。我自己打扫的。根据I did it all by myself.可知选C。
6.答案:D
解析:day by day意为"一日日,逐日"; day after day意为"日复一日"。
7.答案:B
解析:万事开头难。
8.答案:C
解析:avoid (doing) sth.意为"避免(做)某事"。
9.答案:B
解析:follow the rules意为"遵守规则"; break the rules意为"破坏规则"。
10.答案:C
解析:dead意为"干涸"之意。
二、阅读理解
11.答案:A
解析:细节理解题,根据A kind of little cars may take the place of today's big ones many years later . If everyone drives such cars in the future, there will be less pollution in the air.可知,很多年后,有一种小汽车很可能会取代今天的大汽车,这样,在将来,空气污染的问题就会减少,由此我们可以推测,空气污染严重,跟人们开大汽车有关。故选:A。
12.答案:D
解析:细节理解题,根据There will also be more space for parking in cities, and the streets will be less crowded.可知,多年后,小汽车取代了大汽车,在城市里就会有更多停车的地方,街道也不会那么拥挤。故由此推测,今天的汽车比未来的汽车要更大。故选:D。
13.答案:B
解析:推理判断题,根据The little cars of the future will cost less可知,未来的小汽车花费更少,即大汽车花费更多,故A的表述是正确的;根据The cars of the future will be fine forgoing around a city, but they will not be useful for a long way.可知B是不对的;根据There will also be more space for parking in cities, and the streets will be less crowded.可知,未来的小汽车体型更小,故C的表述是正确的.故选:B。
14.答案:D
解析:推理判断题,根据There will also be more space for parking in cities, and the streets will be less crowded可知,未来的小汽车体型更小,所以街上的停车位会更多,街道不会那么拥挤。故选:D.
15.答案:C
解析:细节理解题,根据Some roads will be needed for the big, faster cars and other roads will be needed for the small, slower ones,故未来的这种小汽车速度更慢,而现在的大汽车速度更快,所以需要两条道路,故选:C。