河南省安阳市林州市2024-2025学年七年级上学期第一次段考英语试卷(B卷)
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分) I'm Dale.What color is my cap?It's blue.This is my pen.It's on the desk.My cup is white.What colour is the map?It's brown.
I'm Amy.This is a ruler.What colour is it?It's red and white.What's this in English?It's a pen.It is black.This is a big orange.It's on the desk in my room.Sometimes I can't find my things.Mum says I need to keep tidy.
I'm Bill.I am a tidy boy.This is my room.Can you see the green cap?It is my brother Jim's.That is my basketball.It's brown.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What colour is Amy's ruler?
A.Red and white.
B.Black and brown.
C.Purple and green.
D.Pink and blue.
(2)Who has a map?
A.Dale.
B.Amy.
C.Bill.
D.Jim.
(3)Bill is a boy.
A.fun
B.tidy
C.great
D.kind
(4)What's on the desk according to the text(根据文章)?
A.Bill's cap and Amy's pen.
B.Dale's jacket and Bill's cap
C.Dale's pen and Amy's orange.
D.Amy's ruler and Bill's basketball.
(5)What can we know from the text?
A.Amy has an orange pen.
B.Bill's basketball is brown
C.Dale's key is blue
D.Jim has a green jacket
12.(10分) I'm Linda.I have a brother and his name is Ben.We have our own rooms,My room is big and Ben's room is small.
Look!This is my room.It's very tidy.I always keep it clean.In my room,my books are in the bookcase.My tapes(磁带)are on the desk.My schoolbag is on the desk too.
This is Ben's room.His room is not tidy.Look!His books are on the bed,on the sofa and on the chair.His keys are under the chair.His tapes are not in his room.They are in my room.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Linda is Ben's .
A.mother
B.sister
C.teacher
D.friend
(2)In Linda's room,we can see on the desk.
A.her tapes and keys
B.her books and schoolbag
C.her books and tapes
D.her tapes and schoolbag
(3)Where are Ben's tapes?
A.In Ben's room.
B.Under the desk.
C.In Linda's room.
D.In their parents' room.
(4)Which of the following(下列的)is TRUE(正确的)according to the passage?
①Their rooms are tidy.
②Ben has a small room.
③Linda has a big room.
④Ben's schoolbag is under the chair.
A.①②④
B.①②③
C.②③
D.①②③④
(5)What does the passage mainly(主要地)talk about?
A.Linda and her room.
B.Linda and her school.
C.Linda and her family.
D.Linda's and Ben's rooms.
13.(10分) Mary lives(居住)on a farm.She likes animals very much.There are six sheep,three horses and ten chickens on the farm.
One day,Lisa,one of Mary's friends,says to Mary, "I have a white rabbit.It is from my friend Jack.Now I can't find a nice home for it.What can I do? "
"Oh, "Mary says, "you can bring your rabbit here.Look at my farm!It's a great home for it.And you can come to see the rabbit at any time. "
Lisa is very happy.The next day,Lisa goes to Mary's farm with her rabbit.And they name the rabbit Bubbles.Now,Bubbles has a nice new home.It lives on the farm happily.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How many horses are there on Mary's farm?
A.Two.
B.Three.
C.Six.
D.Ten.
(2)The underlined word(画线单词)"bring" means(意思是)" " .
A.丢弃
B.训练
C.售卖
D.带来
(3)According to the passage,Mary's farm is .
A.small
B.nice
C.fun
D.tidy
(4) name(s) the rabbit Bubbles.
A.Jack
B.Mary
C.Jack and Lisa
D.Mary and Lisa
(5)What is the best title(最佳标题)for the passage?
A.A nice farm
B.Two good friends
C.Bubbles has a new home
D.Mary likes animals
四、信息还原
14. I have a brother and his name is Jimmy.(1) His things are everywhere.
You can see his schoolbag under the chair.You can see a tape player(播放器)on the chair.(2) Look!They are over there,on the bed.Jimmy often listens to music in bed.
Jimmy has some books on the desk.Next to the books,there is a box.What's in the box?(3) Oh,it's a pair of green shoes.(4) Jimmy always can't find his things.My mum says to him,"(5) Then you can find things easily. "
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Let's have a look. B.This is Jimmy's room. C.Where are his tapes? D.Green is Jimmy's favourite colour. E.You need to keep your room tidy.
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分) My name is Emma Smith.You can(1) me Emma.I'm 8 years old.I'm an English(2) .I'm in the(3) and I live in Zhengzhou now.Tom Smith is my friend.He is a tidy boy and he always keeps his room (4) .
Look!It is a (5) of his room.(6) books are in the bookcase.His keys and CDs(7) on the table.His(8) is on the table too. (9) is his pencil box?Oh,it's yellow.He has (10) pens—three black pens,one blue pen and two red pens.The pens are in the pencil box.A ruler is in it (11) .Oh,(12) is on the bed?It's a baseball.Tom's brown trousers are (13) the bed too.On the wall,there is a photo of his family.There are six people.He has a very (14) family. (15) is my friend's room.
(1) A.spell B.see C.like D.call
(2) A.girl B.boy C.class D.name
(3) A.UN B.VR C.PRC D.PLA
(4) A.tidy B.small C.fun D.bad
(5) A.yard B.bottle C.photo D.bell
(6) A.His B.Your C.My D.Our
(7) A.am B.is C.are D.be
(8) A.schoolbag B.potato C.carrot D.bicycle
(9) A.How many B.How old C.What else D.What colour
(10) A.six B.eleven C.twelve D.fifteen
(11) A.and B.but C.too D.also
(12) A.where B.what C.how D.who
(13) A.of B.under C.in D.on
(14) A.new B.big C.beautiful D.welcome
(15) A.That B.This C.He D.She
四. 语篇填空(15小题,每小题10分,共15分 )阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
16.(10分)
great ,find ,and,be ,on,too,thank ,those,see ,I
I'm Tom Brown.I'm a student.This is(1) room.A ball is under the chair.A pen and a cap(2) on the desk.Oh,you can(3) some books on the bed.My sister Lucy's name is (4) the books.
In the morning,I meet Wang Fan in the library(图书馆).He can't(5) his schoolbag and cap.Four books(6) a pen are in the schoolbag.A pair of glasses is in the schoolbag(7) .We look here and there.Then I see some things in the corner(角落)."Look!What are(8) ?Are they yours things?" "Oh,yes,"he says. "(9) you. "We have a(10) day.We are happy.
五、阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分) My name is Gina.Nice (1) meet you.This is a photo of our new classroom.It's so beautiful.You can see many desks and chairs in the classroom.They(2) blue.I like the colour.There is (3) English book on the desk.I often use it to learn English.How(4) you spell "English"?E﹣N﹣G﹣L﹣I﹣ S﹣H,English.What is that(5) English?It is a cap.Is it Lily's?No,it's my cap.
五、补全对话(5 小题,每小题10分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)Eric:Good afternoon,Dale!
Dale:(1) ,Eric!
Eric:How are you?
Dale:(2) .And you?
Eric:I'm OK,thanks.What's this?
Dale:Oh.(3) .It's my pencil.
Eric:(4) ,please.
Dale:P—E—N—C—I—L.
Eric:(5) ?
Dale:It's red.
Eric:Thank you.
Dale:You're welcome.
六、书面表达(20分)
19.(20分)假如你是Dave,图片中是你的房间,请根据图片提示介绍一下自己房间的物品的位置吧。
提示词:football足球
要求:1)语言通顺,语意连贯;2)不少于60词。
参考答案与试题解析
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分) I'm Dale.What color is my cap?It's blue.This is my pen.It's on the desk.My cup is white.What colour is the map?It's brown.
I'm Amy.This is a ruler.What colour is it?It's red and white.What's this in English?It's a pen.It is black.This is a big orange.It's on the desk in my room.Sometimes I can't find my things.Mum says I need to keep tidy.
I'm Bill.I am a tidy boy.This is my room.Can you see the green cap?It is my brother Jim's.That is my basketball.It's brown.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)What colour is Amy's ruler? A
A.Red and white.
B.Black and brown.
C.Purple and green.
D.Pink and blue.
(2)Who has a map? A
A.Dale.
B.Amy.
C.Bill.
D.Jim.
(3)Bill is a B boy.
A.fun
B.tidy
C.great
D.kind
(4)What's on the desk according to the text(根据文章)? C
A.Bill's cap and Amy's pen.
B.Dale's jacket and Bill's cap
C.Dale's pen and Amy's orange.
D.Amy's ruler and Bill's basketball.
(5)What can we know from the text? B
A.Amy has an orange pen.
B.Bill's basketball is brown
C.Dale's key is blue
D.Jim has a green jacket
【分析】Dale介绍了他的蓝色帽子、白色杯子和棕色地图,以及他放在桌子上的钢笔。Amy展示了她的红白相间的尺子、黑色钢笔和一个放在她房间书桌上的大橙子,并提到她有时找不到东西,需要保持整洁。Bill则是一个整洁的男孩,他展示了他的房间,提到了他哥哥Jim的绿色帽子和他自己的棕色篮球。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段I'm Amy.This is a ruler.What colour is it?It's red and white.(我叫Amy,这是一把尺子,是什么颜色的?红白相间。)可知Amy的尺子是红白相间的。故选A。
(2)细节理解题。根据第一段I'm Dale.What colour is the map?(我叫Dale。地图是什么颜色的?)可知Dale有地图。故选A。
(3)细节理解题。根据第三段I'm Bill.I am a tidy boy.(我叫Bill。我是一个整洁的男孩。)可知Bill是一个整洁的男孩。故选B。
(4)细节理解题。根据第一段I'm Dale.This is my pen.It's on the desk.(我叫Dale。这是我的钢笔。它在桌子上。)和第二段I'm Amy.This is a big orange.It's on the desk in my room.(我叫Amy。这是一个大橙子。它在我房间的桌子上。)可知Dale的钢笔和Amy的橙子在桌子上。故选C。
(5)细节理解题。根据第三段That is my basketball.It's brown.(那是我的篮球。它是棕色的。)可知Bill的篮球是棕色的。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.(10分) I'm Linda.I have a brother and his name is Ben.We have our own rooms,My room is big and Ben's room is small.
Look!This is my room.It's very tidy.I always keep it clean.In my room,my books are in the bookcase.My tapes(磁带)are on the desk.My schoolbag is on the desk too.
This is Ben's room.His room is not tidy.Look!His books are on the bed,on the sofa and on the chair.His keys are under the chair.His tapes are not in his room.They are in my room.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Linda is Ben's B .
A.mother
B.sister
C.teacher
D.friend
(2)In Linda's room,we can see D on the desk.
A.her tapes and keys
B.her books and schoolbag
C.her books and tapes
D.her tapes and schoolbag
(3)Where are Ben's tapes? C
A.In Ben's room.
B.Under the desk.
C.In Linda's room.
D.In their parents' room.
(4)Which of the following(下列的)is TRUE(正确的)according to the passage? C
①Their rooms are tidy.
②Ben has a small room.
③Linda has a big room.
④Ben's schoolbag is under the chair.
A.①②④
B.①②③
C.②③
D.①②③④
(5)What does the passage mainly(主要地)talk about? D
A.Linda and her room.
B.Linda and her school.
C.Linda and her family.
D.Linda's and Ben's rooms.
【分析】这篇短文主要介绍了琳达和她的弟弟本各自的房间情况。
【解答】(1)细节理解题。根据文中第1段:I'm Linda.I have a brother and his name is Ben.(我是琳达。我有一个弟弟,他的名字叫本。)可知,琳达是本的姐姐。故选B。
(2)细节理解题。根据文中第2段:My tapes(磁带)are on the desk.My schoolbag is on the desk too.(我的磁带在桌子上。我的书包也在桌子上。)可知,在琳达的房间里,我们可以看到她的磁带和书包在桌子上。故选D。
(3)细节理解题。根据文中第3段:His tapes are not in his room.They are in my room.(他的磁带不在他的房间里。它们在我的房间里。)可知,本的磁带在琳达的房间里。故选C。
(4)细节理解题。根据文中第1段:My room is big and Ben's room is small.(我的房间大,本的房间小。)可知,本有一个小房间,琳达有一个大房间。故选C。
(5)主旨大意题。通读全文可知,这篇短文主要介绍了琳达和她的弟弟本各自的房间情况。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(10分) Mary lives(居住)on a farm.She likes animals very much.There are six sheep,three horses and ten chickens on the farm.
One day,Lisa,one of Mary's friends,says to Mary, "I have a white rabbit.It is from my friend Jack.Now I can't find a nice home for it.What can I do? "
"Oh, "Mary says, "you can bring your rabbit here.Look at my farm!It's a great home for it.And you can come to see the rabbit at any time. "
Lisa is very happy.The next day,Lisa goes to Mary's farm with her rabbit.And they name the rabbit Bubbles.Now,Bubbles has a nice new home.It lives on the farm happily.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How many horses are there on Mary's farm? B
A.Two.
B.Three.
C.Six.
D.Ten.
(2)The underlined word(画线单词)"bring" means(意思是)" " D .
A.丢弃
B.训练
C.售卖
D.带来
(3)According to the passage,Mary's farm is B .
A.small
B.nice
C.fun
D.tidy
(4) D name(s) the rabbit Bubbles.
A.Jack
B.Mary
C.Jack and Lisa
D.Mary and Lisa
(5)What is the best title(最佳标题)for the passage? C
A.A nice farm
B.Two good friends
C.Bubbles has a new home
D.Mary likes animals
【分析】本文主要讲述了Mary住在农场里,她有很多动物,她的朋友Lisa的兔子没地方养,她把兔子放在Mary的农场里,他们给兔子起名叫Bubbles,这只兔子的农场里很快乐。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段There are six sheep,three horses(有六只羊,三匹马)可知,Mary的农场有三匹马。故选B。
(2)词义猜测题。根据第三段you can bring your rabbit here.(你可以bring你的兔子这里。)和And you can come to see the rabbit at any time.(你可以随时来看兔子。)可知,Mary建议Lisa把兔子带到她的农场,这样可以随时看到它。所以bring意为"带来"。故选D。
(3)细节理解题。根据第三段Look at my farm!It's a great home for it.(看看我的农场!对它来说这是一个很棒的家。)可知,Mary的农场很好。故选B。
(4)细节理解题。根据第四段The next day,Lisa goes to Mary's farm with her rabbit.And they name the rabbit Bubbles.(第二天,Lisa带着她的兔子去了Mary的农场。他们给兔子起名叫Bubbles。)可知,是Mary和Lisa两人给兔子起名的。故选D。
(5)标题归纳题。根据第四段Now,Bubbles has a nice new home.It lives on the farm happily.(现在,Bubbles有了一个漂亮的新家。它快乐地生活在农场里。)及全文可知,本文主要讲述了Mary住在农场里,她有很多动物,她的朋友Lisa的兔子没地方养,她把兔子放在Mary的农场里,他们给兔子起名叫Bubbles,这只兔子的农场里很快乐。所以文章最好的标题是Bubbles has a new home(Bubbles有一个新家)。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
四、信息还原
14. I have a brother and his name is Jimmy.(1) B His things are everywhere.
You can see his schoolbag under the chair.You can see a tape player(播放器)on the chair.(2) C Look!They are over there,on the bed.Jimmy often listens to music in bed.
Jimmy has some books on the desk.Next to the books,there is a box.What's in the box?(3) A Oh,it's a pair of green shoes.(4) D Jimmy always can't find his things.My mum says to him,"(5) E Then you can find things easily. "
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.Let's have a look. B.This is Jimmy's room. C.Where are his tapes? D.Green is Jimmy's favourite colour. E.You need to keep your room tidy.
【分析】本文主要介绍了吉米的房间以及不容易找到东西的原因。
【解答】(1)细节推理题。根据下文His things are everywhere.(他的东西到处都是。)可知,此处介绍吉米的房间,选项B"这是吉米的房间。"符合题意。故选B。
(2)细节推理题。根据上文You can see a tape player(播放器)on the chair.(你可以在椅子上看到一个磁带播放机。)可知,此处应该跟播放器的磁带有关,选项C"他的磁带在哪里?"符合题意。故选C。
(3)细节推理题。根据上文What's in the box?(盒子里是什么?)和下文Oh,it's a pair of green shoes.(哦,是一双绿色的鞋子。)可知,应该是看一看盒子里的东西,选项A"让我们看一看。"符合题意。故选A。
(4)细节推理题。根据上文Oh,it's a pair of green shoes.(哦,是一双绿色的鞋子。)可知,应该跟绿色有关,选项D"绿色是吉米最喜欢的颜色。"符合题意。故选D。
(5)细节推理题。根据上文Jimmy always can't find his things.(吉米总是找不到他的东西。)和下文Then you can find things easily.(那么你可以很容易地找到东西。)可知,应该是保持房间整洁就可以找到东西,选项E"你需要保持你的房间整洁。"符合题意。故选E。
【点评】通读全文,在连接文意的基础上,结合上下文信息,选出合适的选项,使文章语义通顺,结构完整。
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分) My name is Emma Smith.You can(1) D me Emma.I'm 8 years old.I'm an English(2) A .I'm in the(3) C and I live in Zhengzhou now.Tom Smith is my friend.He is a tidy boy and he always keeps his room (4) A .
Look!It is a (5) C of his room.(6) A books are in the bookcase.His keys and CDs(7) C on the table.His(8) A is on the table too. (9) D is his pencil box?Oh,it's yellow.He has (10) A pens—three black pens,one blue pen and two red pens.The pens are in the pencil box.A ruler is in it (11) C .Oh,(12) B is on the bed?It's a baseball.Tom's brown trousers are (13) D the bed too.On the wall,there is a photo of his family.There are six people.He has a very (14) B family. (15) B is my friend's room.
(1) A.spell B.see C.like D.call
(2) A.girl B.boy C.class D.name
(3) A.UN B.VR C.PRC D.PLA
(4) A.tidy B.small C.fun D.bad
(5) A.yard B.bottle C.photo D.bell
(6) A.His B.Your C.My D.Our
(7) A.am B.is C.are D.be
(8) A.schoolbag B.potato C.carrot D.bicycle
(9) A.How many B.How old C.What else D.What colour
(10) A.six B.eleven C.twelve D.fifteen
(11) A.and B.but C.too D.also
(12) A.where B.what C.how D.who
(13) A.of B.under C.in D.on
(14) A.new B.big C.beautiful D.welcome
(15) A.That B.This C.He D.She
【分析】本文作者主要介绍了她的朋友Tom Smith的房间。
【解答】(1)考查动词。句意:你可以叫我Emma。spell拼写;see看见;like喜欢;call叫。根据上文My name is Emma Smith.(我叫Emma Smith。)可知,此处应该表示可以叫作者Emma。故选D。
(2)考查名词。句意:我是一个英国女孩。girl女孩;boy男孩;class班级;name名字。根据上文My name is Emma Smith.(我叫Emma Smith。)可知,Emma是一个女孩的名字。故选A。
(3)考查名词。句意:我在中国,我现在住在郑州。UN联合国;VR虚拟现实;PRC中华人民共和国;PLA中国人民解放军。根据I live in Zhengzhou now(我现在住在郑州)可知,作者在中国。故选C。
(4)考查形容词。句意:他是一个整洁的男孩,他总是保持房间整洁。tidy整洁的;small小的;fun有趣的;bad糟糕的。根据He is a tidy boy(他是一个整洁的男孩)可知,此处应该表示他总是保持房间整洁。故选A。
(5)考查名词。句意:这是一张他房间的照片。yard院子;bottle瓶子;photo照片;bell铃。根据下文books are in the bookcase(书在书柜里)可知,下文在介绍房间。所以此处应该表示这是一张他房间的照片。故选C。
(6)考查代词。句意:他的书在书柜里。His他的;Your你的;My我的;Our我们的。根据上文It is a photo of his room.(这是一张他房间的照片。)可知,此处应该表示他的书在书柜里。故选A。
(7)考查be动词。句意:他的钥匙和光盘在桌子上。am是,主语是第一人称单数I(我);is是,主语是第三人称单数或不可数名词;are是,主语是第二人称单数you(你)或所有的复数;be是。本句主语是复数His keys and CDs(他的钥匙和光盘)。故选C。
(8)考查名词。句意:他的书包也在桌子上。schoolbag书包;potato土豆;carrot胡萝卜;bicycle自行车。根据on the table(在桌子上)可知,此处应该表示他的书包也在桌子上。故选A。
(9)考查特殊疑问词。句意:他的铅笔盒是什么颜色的?How many多少?How old多少岁;What else还有什么;What colour什么颜色。根据下文it's yellow(它是黄色的)可知,此处应该询问颜色。故选D。
(10)考查数词。句意:他有六支钢笔——三支黑色钢笔,一支蓝色钢笔和两支红色钢笔。six六;eleven十一;twelve十二;fifteen十五。根据three black pens,one blue pen and two red pens(三支黑色钢笔,一支蓝色钢笔和两支红色钢笔)可知,此处应该表示他有六支钢笔。故选A。
(11)考查连词。句意:一把尺子也在它里面。and和;but但是;too也,用于肯定句句末;also也,用于肯定句句中。根据The pens are in the pencil box.A ruler is in it(钢笔在铅笔盒里。一把尺子在里面)可知,此处应该表示一把尺子也在它里面。故选C。
(12)考查疑问代词。句意:哦,床上有什么?where哪里;what什么;how如何;who谁。根据下文It's a baseball.(是一个棒球。)可知,此处应该表示床上有什么。故选B。
(13)考查介词。句意:Tom的棕色裤子也在床上。of……的;under在……下;in在……里;on在……上。根据上文what is on the bed?(床上有什么?)和本句中的too(也)可知,此处应该表示Tom的棕色裤子也在床上。故选D。
(14)考查形容词。句意:他有一个非常大的家庭。new新的;big大的;beautiful漂亮的;welcome欢迎。根据上文there is a photo of his family.There are six people.(有一张他的全家福。有六个人。)可知,此处应该表示他有一个非常大的家庭。故选B。
(15)考查代词。句意:这是我朋友的房间。That那;This这;He他;She她。根据上文Look!It is a photo of his room.(看!这是一张他房间的照片。)可知,此处应该表示这是作者朋友的房间。故选B。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
四. 语篇填空(15小题,每小题10分,共15分 )阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
16.(10分)
great ,find ,and,be ,on,too,thank ,those,see ,I
I'm Tom Brown.I'm a student.This is(1) my room.A ball is under the chair.A pen and a cap(2) are on the desk.Oh,you can(3) see some books on the bed.My sister Lucy's name is (4) on the books.
In the morning,I meet Wang Fan in the library(图书馆).He can't(5) find his schoolbag and cap.Four books(6) and a pen are in the schoolbag.A pair of glasses is in the schoolbag(7) too .We look here and there.Then I see some things in the corner(角落)."Look!What are(8) those ?Are they yours things?" "Oh,yes,"he says. "(9) Thank you. "We have a(10) great day.We are happy.
【分析】本文主要描述了汤姆的日常生活和一次在图书馆与朋友万方的小插曲。
【解答】(1)考查形容词性物主代词。句意:这是我的房间。根据This is...room.(这是......房间。)结合备选词可知,是指这是我的房间。用形容词性物主代词my(我的)修饰名词room。故填my。
(2)考查be动词。句意:桌子上有一支笔和一顶帽子。主语A pen and a cap(一支笔和一顶帽子)是复数,一般现在时,所以be动词用are。故填are。
(3)考查动词。句意:哦,你可以在床上看到一些书。根据you can...some books on the bed.(你可以在床上......一些书。)结合备选词可知,是指在床上看到一些书。see看到,动词,情态动词can后接动词原形。故填see。
(4)考查介词。句意:我妹妹露西的名字在书上。根据My sister Lucy's name is...the books.(我妹妹露西的名字......书......)结合备选词可知,是指名字在书上。on在......上面,介词。故填on。
(5)考查动词。句意:他找不到他的书包和帽子。根据后文We look here and there.(我们四处寻找。)可知,是找不到书包和帽子。find找到,动词,情态动词can't后接动词原形。故填find。
(6)考查连词。句意:书包里有四本书和一支钢笔。Four books(四本书)和a pen(一支钢笔)是并列关系,用并列连词and。故填and。
(7)考查副词。句意:一副眼镜也在书包里。根据A pair of glasses is in the schoolbag(一副眼镜在书包里)可知,眼镜也在书包里。位于句末,表示"也",用too。故填too。
(8)考查指示代词。句意:那些是什么?根据Are they yours things?(它们是你的东西吗?)结合备选词可知,是在问"那些是什么"。故填those。
(9)考查动词。句意:谢谢你。根据"Look!What are those?Are they yours things?" "Oh,yes,"he says.("看!那些是什么?它们是你的东西吗?"哦,是的,"他说。)可知,此处是在道谢。thank you谢谢你,位于句首,单词首字母大写。故填Thank。
(10)考查形容词。句意:我们度过了美好的一天。根据后句We are happy.(我们很高兴。)可知,是度过了美好的一天。故填great。
【点评】考查学生对语法知识的掌握及对词性转换能力。做题时,要根据题干中的相关提示和方框中的备选单词来确定空缺处单词的意思及单词的形式,然后进行适当的变形,从而得出正确答案。
五、阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分) My name is Gina.Nice (1) to meet you.This is a photo of our new classroom.It's so beautiful.You can see many desks and chairs in the classroom.They(2) are blue.I like the colour.There is (3) an English book on the desk.I often use it to learn English.How(4) do you spell "English"?E﹣N﹣G﹣L﹣I﹣ S﹣H,English.What is that(5) in English?It is a cap.Is it Lily's?No,it's my cap.
【分析】这是一篇介绍新教室和学习用品的短文。文中,Gina介绍了她的新教室,描述了课桌椅是蓝色的,她很喜欢这个颜色。她还提到桌上有一本英语书,她常用来学习英语。此外,她还解释了如何拼写"English",并指出桌上的帽子是她的,不是Lily的。
【解答】(1)考查固定用法。句意:很高兴见到你。Nice to meet you." 是固定表达,意为 "很高兴见到你"。故填to。
(2)考查be动词。句意:它们是蓝色的。主语 "They" 是复数,be 动词用 are。故填are。
(3)考查冠词。句意:书桌上有一本英语书。"English book" 是以元音音素开头的可数名词单数,前面用 an 修饰。故填an。
(4)考查动词。句意:你怎么拼写 "English"?此句是特殊疑问句,主语是 you,谓语动词是实义动词 spell,需借助助动词 do 构成疑问句。故填do。
(5)考查介词。句意:那个用英语怎么说?"in English" 是固定短语,意为 "用英语"。故填in。
【点评】根据所给信息填空,考生注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
五、补全对话(5 小题,每小题10分,共10分)根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)Eric:Good afternoon,Dale!
Dale:(1) Good afternoon ,Eric!
Eric:How are you?
Dale:(2) I'm fine,thank you .And you?
Eric:I'm OK,thanks.What's this?
Dale:Oh.(3) It's a pencil. .It's my pencil.
Eric:(4) Spell it ,please.
Dale:P—E—N—C—I—L.
Eric:(5) What colour is it ?
Dale:It's red.
Eric:Thank you.
Dale:You're welcome.
【分析】本文是一则相互问候和询问的对话。
【解答】(1)根据上文Good afternoon,Dale!(下午好,戴尔!)可知,此处应回答下午好,故填:Good afternoon。
(2)根据上文How are you?(你好吗?)可知,此处应回答我很好,谢谢,故填:I'm fine,thank you。
(3)根据上文What's this?(这是什么?)以及下文It's my pencil.(它是我的铅笔。)可知,此处应回答它是一支铅笔,故填:It's a pencil。
(4)根据下文P—E—N—C—I—L.(铅笔。)可知,此处应是说请拼写它,故填:Spell it。
(5)根据下文It's red.(它是红色的。)可知,此处是询问它是什么颜色的,故填:What colour is it。
【点评】根据语境填写合适的句子,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
六、书面表达(20分)
19.(20分)假如你是Dave,图片中是你的房间,请根据图片提示介绍一下自己房间的物品的位置吧。
提示词:football足球
要求:1)语言通顺,语意连贯;2)不少于60词。
【分析】【高分句型一】
This is a picture of my room.这是我房间的一张照片。
This is...这是……
【高分句型二】
Next to the bed,there's a small table.在床的旁边,有一张小桌子。
there be句型表示某地有某物。
【解答】 Hello,everyone.My name is Dave.This is a picture of my room.【高分句型一】(点题)Near the door,there's a bed with a soft quilt and a hat.Next to the bed,there's a small table.【高分句型二】I put my favorite book and a clock on it.My schoolbag is near the bed.There is a picture on the wall.There is also a desk and a chair in it.There is a book and a pencil box on the desk.There are some pens in the pencil﹣box.There is a football under the chair.(介绍房间物品以及位置)
I love my room!It's a perfect space for me to relax.(感受)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。