广西河池市2023-2024学年高二下学期7月期末考试英语试题
一、第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Museum of the Future Dubai
When in Dubai, most of us associate this Emirates city with religion, cultural impact, entertainment, and iconic construction. The Museum of the Future Dubai is an exhibition space focusing on future technologies, innovative(创新的) services, and products.
The Museum founded by the Dubai Future Foundation has three main features: green hill building and space. The goal of the Museum is to push technological development, especially in the robotics and artificial intelligence fields.
The museum has held several exhibitions since its opening in 2016. One of the impressive exhibition themes held in 2017 was "Climate Change Re-imagined: Dubai 2050", which adopted a theme set in 2050 exploring how human beings could applaud and accept innovations despite global warming and climate change.
The Museum of the Future was designed by Killa Design architecture studio which aims to show its level of environmental friendliness in real estate. The outside of the building has windows forming an Arabic poem by Dubai's ruler about the Emirate's future. The words written on the Museum frontage(正面) are three quotes from Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President and Prime Minister of the United Arab Emirates.
The Museum is suitable for the entire family. You will witness the biodiversity of the rainforest, helping you discover new species. Future Heroes is an area only for kids, encouraging young citizens to imagine, design, and build through creativity activities.
Come, prepare for a journey into the future by checking out the Museum of the Future. It is a cross-bridge between the past and the future and a great experience for all ages.
1.Why was the Museum built
A.To highlight Dubai's culture.
B.To promote developing technology.
C.To invent domestic robots.
D.To advertise for artificial intelligence.
2.What do we know about Killa Design architecture studio
A.It is intended for kids.
B.It organizes different activities for families.
C.Its theme is Climate Change Re-imagined.
D.It has an awareness of the environmental protection.
3.What can visitors do in the Museum
A.Explore the space in the past.
B.Deal with climate change successfully.
C.Acquire some knowledge of biology.
D.Meet Vice President and Prime Minister.
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It's one of the biggest challenges in higher education today: What do you do with the nearly one in five working-age adults who have some college experience, but no degree
Sokeo Ros was one of them. "I just hated community college," he says. "I made up my mind: I'm never going back to school. I have all these debts, and I don't want to waste my time." Ros,34, was born in Thailand. He dropped out of two colleges, switching majors several times. Meanwhile, he taught dance in Providence, R. I. , struggling to raise his daughter. But in 2012, he found College Unbound that accepts adults, like Ros.
College Unbound is the creation of educator Dennis Littky He is devoted to helping adults make their own path to a degree through College Unbound. Nearly all the students can get scholarship. They are paired one-on-one with advisers who help them make a plan that combines a job with online classes and independent research. Students create online works and show their live exhibitions.
Right now,College Unbound has about 75 students. It makes a great effort to keep the total cost per student under $10,000 per year. So far, the approach seems to be working:85 percent of its students have returned for a second year;60 percent of graduates take less than two years to complete their bachelor's degrees. And nearly nine of 10 College Unbound alumni (校友) are employed full-time.
Littky says College Unbound's goal is to create a new learning experience giving students more than just job training or qualifications. At last it lets adults understand lifelong learning is important for them.
Sokeo Ros experienced that. "At first, I just wanted to get a degree. But I kind of fell in love with the idea that learning is a lifelong experience."
4.What do we know about Sokeo Ros
A.He always wants to continue his study.
B.He didn't like the life at community college.
C.He was once a popular dance teacher.
D.He graduated from his community college.
5.How does College Unbound help adults
A.By looking for jobs suitable for adults.
B.By designing classes different from others.
C.By teaching adults for free online.
D.By offering professional guidance.
6.What is the aim of College Unbound
A.To advise adults to attend the college.
B.To create a new study experience beyond career training.
C.To improve adults' competitive ability in the society.
D.To expect adults to get their bachelor's degrees timely.
7.What's Sokeo Ros' attitude towards College Unbound at last
A.Supportive. B.Disappointed. C.Indifferent. D.Worried.
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Last year, I baked biscuits for complete strangers to say "thank you". I'd had to call 999 because I found my husband unconscious on the floor. Within minutes, a police car arrived and soon my husband received medical care in hospital.
A week later, when I dropped off still-warm biscuits and presented a thank-you note at the police station, the policemen thanked me for delivering gifts.
I drove away feeling light and happy. Later, I realized that my natural high might have been more than it seemed. Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep.
What about people who receive gratitude Research has confirmed that when people receive thanks, they experience positive emotions. "Those are happy surprises," says Jo-Ann Tsang, a professor of psychology. When someone is thanked, he's more likely to return the favouror pass kindness on, and his chances of being helpful again doubles, probably because he enjoys feeling socially valued.
The give-and-take of gratitude also deepens relationships. Studies show that when your loved ones regularly express gratitude, making you feel appreciated, you're more likely to return appreciative feelings, which leads to more satisfactory in your relationships.
Nowadays, however, many people don't express gratitude. Our modern lifestyle may be to blame. With commercial and social media, everything is speeding the younger generation to feel they're the centre of the world. If it's all about them, why thank others
Why not thank others Just take a look at how many positive effects can saying "thank you" have on personal health—and the well-being of others.
If you aren't particularly grateful, I strongly suggest you learn to be. People who are instructed to keep gratitude journals, in which they write down positive things that happen to them, cultivate(培养) gratitude over time.
8.What's the purpose of mentioning the author's own experience
A.To make readers excited.
B.To introduce the topic of the text.
C.To share the way to bake biscuits.
D.To sing high praise for the policemen.
9.What benefit can people gain from expressing gratitude according to the text
A.They will sleep longer.
B.Their blood pressure may be lowered.
C.They will be more beautiful.
D.Their level of production is increased.
10.What is Paragraph 4 mainly about
A.The ways to return the favour.
B.The chances of being helpful again.
C.The positive emotions when expressing gratitude.
D.People's feelings and reaction after being thanked.
11.What can we learn from the text
A.Writing gratitude diaries is a good way to cultivate gratitude.
B.Social media is the key reason why we forget gratitude.
C.Modern lifestyle have no effect on expressing gratitude.
D.All the younger generation feel they're the centre of the world.
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Some people often wonder whether they are fighting a battle with their genes to maintain a healthy weight. In fact, researchers have provided plenty of evidence that people are born with tendencies to be lighter or heavier. For example, studies of identical twins have revealed great similarity in their overall weight. Part of this similarity may be explained by the finding that some people are born to burn a lot of calories just through ordinary day-to-day activities while others are not. Those who are not are more at risk for weight gain.
Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be obese. For example, a gene has been found that appears to control signals to the brain that enough fat has been stored in the body in the course of a meal—so the individual should stop eating. The gene influences the production of leptin (瘦蛋白), which keeps appetite under control. If leptin doesn't work well, it is likely that individuals will continue to eat. Thus the gene that controls leptin appears to have a critical influence on the potential for obesity.
The confirmation that leptin plays a role in weight control has encouraged researchers to identify and understand other weight-related genes. Recent attention has focused on a gene called GAD2. GAD2 helps control the amount of the neurotransmitter (神经递质) GABA. In general, when more GABA is available, appetite is increased. For that reason, people who have a form of GAD2 that allows more GABA to be available may be at risk for overeating. You can see that GAD2 is not directly an obesity gene. Rather it has an indirect influence on obesity through its direct influence on GABA.
Genetic research holds out the promise of innovative solutions to obesity. Researchers hope that an understanding of the link between genus and weight control will enable them to provide new drug treatments. Nonetheless, even the most optimistic researchers provide a warning: "Innovative drugs will be effective only when they are used along with lifestyle changes."
12.How does the author develop Paragraph 1
A.By giving an example. B.By making an assumption.
C.By asking questions. D.By reasoning and analyzing.
13.What does the underlined word "obese" in Paragraph 2mean
A.Powerful. B.Fat. C.Active. D.Outgoing.
14.What do researchers suggest doing in the last paragraph
A.Taking new drugs. B.Understanding genetic effects.
C.Keeping a healthy lifestyle. D.Trying to adjust GAD2.
15.Which of the following is the best title for the text
A.The Sorts of Genus Helping You Keep Thin
B.The Reason Why You Become Too Heavy
C.How Does Genetics Contribute to Obesity
D.What Influence Does Food Have on Weight
二、第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Limit Your Environmental Impact While Travelling
Travelling unlocks a world of endless possibilities and adventures, allowing us to hike through breathtaking landscapes, encounter kangaroos and deer in their natural habitat, and witness the power of volcanoes. However, tourism can also be harmful to the environment. Increased plastic waste and noise pollution can damage ecosystems. 16. .
Try to travel by land instead of air.
17. , it is typically one of the most polluting forms of transport. Taking the train or driving in some countries may be better options. For example, if you're heading to Las Vegas from Los Angeles, driving for around four hours emits (排放) around 75% less CO2 compared to the one-hour flight (provided you have several friends with you).
Be a responsible hotel guest.
A typical hotel uses about 73,000 gallons of water per year. Laundering towels (洗熨毛巾) is an energy-and-water-consuming process. 18. . By doing so, you'll reduce your environmental impact.
Make the most of safe tap water (自来水).
Drinking tap water may come as a shock to many travellers. 19. , avoid bottled options. Not only are they more expensive, but they have a higher level of pollution compared to treated tap water. Instead, carry a bottle and refill it wherever you can.
20. . When visiting different destinations, we should recognize the importance of protecting the natural beauty. We mustn't throw rubbish everywhere. And we should avoid activities that may harm wildlife. Additionally, supporting local conservation efforts, such as participating in community-led clean-up projects, can make a positive impact on the local environment.
A. Respect the local environment
B. Explore with big tour companies
C. While air travel can often be quicker
D. The airlines still have 2,100 new planes on order
E. But when you're in countries where tap water is safe to consume
F. Thankfully, there are ways to limit our impact on the environment
G. Thus many hotels often put up signs asking you to re-use your towels
三、第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I'm a fan of people sharing their personal stories. Hearing people's stories is a source of constant 21. for me to write. Yet, when it comes to telling my personal stories, I often 22. to find my voice and courage.
As a shy person, talking about myself makes me feel 23. . It requires a lot of mental 24. for me to feel okay sharing my stories and I also think I don't have stories worth 25. .
As I wrote in a blog post a few weeks ago, it becomes increasingly important for me to be an authentic (真实的) self. So I 26. to take a big leap (跳跃) and share something deeply personal in my weekly newsletter. I wrote about my struggle with procrastination (拖延症) and my 27. to finish my book.
I was nervous to 28. that email. But I decided it was something I wanted to be 29. about with everyone. Several hours later, I received dozens of heart-warming 30. . Many people said they were 31. reading my book. What was even more touching were emails from people who shared their own struggles with procrastination and writing. Over the Internet, across the miles I had the chance to connect with total 32. with the same problem as me. By telling our story, we 33. ourselves from those binds (束缚) and give rise to an opportunity of connection. I feel a stronger 34. to share my stories in the most authentic ways possible, even if it's online 35. .
21.A. wisdom B. achievement C. satisfaction D. inspiration
22.A. struggle B. desire C. agree D. stop
23.A. disappointed B. regretful
C. shocked D. uncomfortable
24.A. energy B. exercise C. adaption D. relief
25.A. writing B. collecting C. sharing D. editing
26.A. happened B. decided C. pretended D. offered
27.A. horrors B. preparations C. outcomes D. attempts
28.A. send B. receive C. design D. update
29.A. calm B. open C. friendly D. brave
30.A. sentences B. responses C. instructions D. praises
31.A. getting across B. taking up
C. looking forward to D. dealing with
32.A. readers B. authors C. followers D. strangers
33.A. free B. tell C. discourage D. distinguish
34.A. embarrassment B. trouble
C. pull D. devotion
35.A. discussion B. communication
C. technology D. conclusion
四、第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If you were told to stop from breathing through your nose, could you do it Journalist Nestor made it for about 10 days, 36. (plug) up his nose and breathing only through his mouth as part of an experiment at Stanford University. The effects were systemic—sleeping troubles, high blood pressure and, of course, discomfort.
Breathing is so automatic an activity that most of 37. (we) never think about doing it. But as Nestor shows through his own experiences and conversations with dozens of 38. (expert), the way we breathe makes 39. difference to the body's overall health. 40. (base) on the results of the experiment, he published a book Breath: The New Science of a Lost Art, where he explores everything from the role our noses play in hormone regulation(激素调节) and digestion, to 41. some athletes build up the lung capacity(肺活量) to run marathons in extreme conditions or div e into icy water for more than an hour at a time. The topic is 42. (seeming) simple—an entire book about breathing. But actually every chapter 43. (reveal) new details about how body and breath work together at the same time.
Nestor's daring attitude and curiosity were infectious: I not only noticed myself paying attention to my own breathing every time I sat down to read, 44. my new-found comfort with my own lungs even 45. (inspire) me to go for my first jog in years.
五、第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)
46.(2024高二下·河池期末) 假定你是李华,你校英语角将举办《雾都孤儿》(Oliver Twist)荐读交流会活动。请你写一则书面通知。内容包括:
1.时间和地点;
2.活动安排及要求。
注意:
1.写作词数应为80左右:
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Notice
The English Corner
June 20, 2024
六、第二节 (满分25分)
47.(2024高二下·河池期末) 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The boys at the back of the school bus were restless. Stevie did his best to ignore the others. ""Settled own!"Mr Taylor said. "We'll be there soon. Wait till you see the climbing walls. You'll be very happy." Stevie hadn't liked this "Boys Rulz" club from the start. They were troublemakers. Mom had made him join because she was worried that he didn't seem to be fitting in. It was n this fault, thought Stevie, school was boring. None of the teachers trusted him, and no special boy's group was to change that.
All the boys stared up in wonder at the huge climbing walls. Stevie looked down at his thin arms and wondered how he could climb up that. Mr Taylor and a man called Rick helped the boys get into their harnesses (保护带) and showed them how to climb up. "Now find a partner and get them to check all your straps (带子) and everything," said Mr Taylor. The boys quickly paired off, leaving Stevie standing there alone. "Cool, you're with me," said Rick, holding up his hand for a high-five. Stevie high-five d him back weakly. Stevie was on a tiny wall which the others had called the "baby wall". He gritted his teeth (咬紧牙关), his face pressed against the rough surface and reached for the next, hold. "Done!" he called down from the top. "Now let go of the rock and walk down as I showed you," said Rick. "It's perfectly safe." Stevie did as instructed, and Rick started to let him down slowly. "Well done," said Rick when Stevie got to the bottom.
Then someone pointed out that Mr Taylor hadn't done any climbing himself." I plan to, "said Mr Taylor." But I'll need a partner, someone I can really trust. "The boys volunteered actively, but Mr Taylor pretended he hadn't heard. He looked around the group. "How about you, Stevie " he said at last. "Fancy being my belayer " A be layer is somebody who controls how you come down, the one that stops you from falling.
要求:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Stevie looked up, greatly surprised.
"Ready to let me down " Mr Taylor called down to Stevie.
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了迪拜未来博物馆的特点、目的以及提供的体验。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据第二段中的"The goal of the Museum is to push technological development, especially in the robotics and artificial intelligence fields."物馆的目标是推动技术发展,特别是在机器人和人工智能领域。可知,博物馆的主要目标是促进科技的发展,特别是机器人技术和人工智能领域,故选B。
2.考查细节理解。根据第四段中的"The Museum of the Future was designed by Killa Design architecture studio which aims to show its level of environmental friendliness in real estate. "未来博物馆由Killa Design建筑工作室设计,旨在展示其在房地产中的环保水平。可知,Killa Design建筑工作室有强烈的环保意识。故选D。
3.考查细节理解。根据倒数第二段中的"You will witness the biodiversity of the rainforest, helping you discover new species. "你将见证热带雨林的生物多样性,帮助你发现新物种。"在博物馆里,参观者可以见证雨林的生物多样性,帮助他们发现新物种,这意味着他们可以获得生物学方面的知识。故选C。
【答案】4.B
5.D
6.B
7.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,通过Sokeo Ros的故事,讲述了College Unbound这一教育创新模式。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"‘I just hated community college,' he says. ‘I made up my mind: I'm never going back to school. I have all these debts, and I don't want to waste my time.' Ros,34, was born in Thailand. He dropped out of two colleges, switching majors several times. Meanwhile, he taught dance in Providence, R. I. , struggling to raise his daughter. ""我只是讨厌社区大学,"他说。"我下定决心:我再也不回学校了。我有这么多的债务,我不想浪费我的时间。Ros,34岁,出生于泰国。他从两所大学辍学,多次转专业。与此同时,他在罗德岛普罗维登斯教舞蹈,努力抚养女儿。可知,Sokeo Ros不喜欢社区学院的生活,故选B。
5.考查细节理解。根据第三段中的"They are paired one-on-one with advisers who help them make a plan that combines a job with online classes and independent research. Students create online works and show their live exhibitions. "他们与顾问一对一配对,帮助他们制定一个计划,将工作与在线课程和独立研究相结合。学生创作在线作品并展示他们的现场展览。可知,College Unbound通过提供专业指导来帮助成年人,故选D。
6.考查细节理解。根据倒数第二段"Littky says College Unbound's goal is to create a new learning experience giving students more than just job training or qualifications. At last it lets adults understand lifelong learning is important for them "Littky说,College Unbound 的目标是创造一种新的学习体验,为学生提供的不仅仅是工作培训或资格。最后,它让成年人明白终身学习对他们来说很重要。可知,College Unbound的目标是创造一种超越职业培训的新学习体验,故选B。
7.考查推理判断。根据最后一段中的"‘At first, I just wanted to get a degree. But I kind of fell in love with the idea that learning is a lifelong experience.'""起初,我只是想获得学位。但我有点爱上了这样一种观念,即学习是一种终生的体验。"可知,Sokeo Ros对College Unbound持支持态度,因为他认识到了终身学习的价值。故选A。
【答案】8.B
9.B
10.D
11.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍作者感恩的经历并说明了感恩给人带来很多好处。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
8.考查推理判断。根据第三段"I drove away feeling light and happy. Later, I realized that my natural high might have been more than it seemed. Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep."我开车离开时感觉轻松愉快。后来,我意识到我的自然的愉悦可能比表面上看起来的要强烈。研究表明,分享感激之情对健康有积极影响。表达感激之情的人会提高幸福感,降低血压,睡眠质量也会更好。可知,通过介绍作者感恩别人的经历引出本篇文章的主题:感恩给人带来好处。故选B。
9.考查细节理解。根据第三中的"Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep."研究表明,表达感激之情对健康有积极影响。表达感激之情的人会提高幸福感,降低血压,睡眠质量也会更好。可知,表达感激之情能够让人血压降低。故选B。
10.考查段落大意。根据第四段"What about people who receive gratitude Research has confirmed that when people receive thanks, they experience positive emotions. ‘Those are happy surprises,' says Jo-Ann Tsang, a professor of psychology. When someone is thanked, he's more likely to return the favouror pass kindness on, and his chances of being helpful again doubles, probably because he enjoys feeling socially valued."那么,那些得到感激的人又会怎样呢?研究证实,当人们收到感谢时,他们会体验到积极的情绪。‘这些都是令人高兴的惊喜,'心理学教授乔安·曾说。当一个人得到感谢时,他更有可能回报他人或传递善意,他再次提供帮助的机会也会加倍,这可能是因为他喜欢被社会重视的感觉。可知,本段主要讲述了人们被感谢后的感受和反应。故选D。
11.考查推理判断。根据最后一段"If you aren't particularly grateful, I strongly suggest you learn to be. People who are instructed to keep gratitude journals, in which they write down positive things that happen to them, cultivate(培养) gratitude over time."如果你不是特别感恩的人,我强烈建议你学会感恩。那些被教导要写感恩日记的人,他们会在日记里写下发生在自己身上的积极的事情,随着时间的推移,他们会培养出感恩的习惯。可知,写感恩日记是培养感恩之心的好方法。故选A。
【答案】12.A
13.B
14.C
15.C
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,研究人员发现了一些可能使某些人更容易肥胖的实际遗传机制。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和标题归纳四个题型的考查,是一篇科研类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.考查推理判断。根据第一段"Some people often wonder whether they are fighting a battle with their genes to maintain a healthy weight. In fact, researchers have provided plenty of evidence that people are born with tendencies to be lighter or heavier. For example, studies of identical twins have revealed great similarity in their overall weight. Part of this similarity may be explained by the finding that some people are born to burn a lot of calories just through ordinary day-to-day activities while others are not. Those who are not are more at risk for weight gain."有些人常常想知道,他们是否在与自己的基因进行一场战斗,以保持健康的体重。事实上,研究人员已经提供了大量证据,证明人们天生就有更轻或更重的倾向。例如,对同卵双胞胎的研究表明,他们的总体体重非常相似。研究发现,有些人天生就能通过日常活动燃烧大量卡路里,而另一些人则不然,这可以部分解释这种相似性。那些不这样做的人体重增加的风险更大。可知,作者举例说明展开第一段。故选A。
13.考查词义猜测。根据第二段中的"For example, a gene has been found that appears to control signals to the brain that enough fat has been stored in the body in the course of a meal—so the individual should stop eating. The gene influences the production of leptin (瘦蛋白), which keeps appetite under control. If leptin doesn't work well, it is likely that individuals will continue to eat. Thus the gene that controls leptin appears to have a critical influence on the potential for obesity."例如,已经发现一种基因似乎可以控制向大脑发出的信号,即在用餐过程中体内储存了足够的脂肪,因此个体应该停止进食。这种基因影响瘦素的产生,而瘦素能控制食欲。如果瘦素不起作用,人们很可能会继续吃。因此,控制瘦素的基因似乎对肥胖的可能性有关键影响;以及"Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be"研究人员已经发现了一些实际的遗传机制,这些机制可能使一些人更容易肥胖。划线词 obese 意思是"肥胖的"。故选B。
14.考查细节理解。根据最后一段"Nonetheless, even the most optimistic researchers provide a warning: ‘Innovative drugs will be effective only when they are used along with lifestyle changes.'"然而,即使是最乐观的研究人员也提出了警告:"创新药物只有在与生活方式的改变一起使用时才会有效。"可知,研究人员建议保持健康的生活方式。故选C。
15.考查标题归纳。根据第二段"Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be obese."研究人员已经发现了一些实际的遗传机制,这些机制可能使一些人更容易肥胖;结合文章主要讲的是研究人员发现了一些可能使某些人更容易肥胖的实际遗传机制。可知,"基因是如何导致肥胖的?"适合做本文标题。故选C。
【答案】16.F;17.C;18.G;19.E;20.A
【知识点】说明文;七选五;环境保护类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,就如何进行环保的旅行提出了一些建议。
【点评】考查七选五,本文是一篇环保类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据本文标题"How to Limit Your Environmental Impact While Travelling"如何限制旅行对环境的影响;以及空前"However, tourism can also be harmful to the environment. Increased plastic waste and noise pollution can damage ecosystems."然而,旅游业也可能对环境有害。塑料垃圾和噪音污染的增加会破坏生态系统。可知,此处将介绍一些可以减少我们旅行时对环境减少影响的方法,F. Thankfully, there are ways to limit our impact on the environment"值得庆幸的是,有一些方法可以限制我们对环境的影响"承上启下,符合语境,故选F。
17.根据本段小标题"Try to travel by land instead of air."尝试通过陆路而不是空中旅行,可知本段将讲述空中旅行对环境的影响, C. While air travel can often be quicker "虽然航空旅行通常可以更快"引出空后"it is typically one of the most polluting forms of transport"通常是污染最严重的交通方式之一,讲其对环境产生的不利影响,符合语境,故选C。
18.根据空前"A typical hotel uses about 73,000 gallons of water per year. Laundering towels(洗熨毛巾) is an energy-and-water-consuming process. "一家典型的酒店每年使用约73,000加仑的水。洗熨毛巾是一个耗能耗水的过程。可知,旅行时酒店毛巾也会对环境产生影响,可以重复使用来减少对环境的影响, G. Thus many hotels often put up signs asking you to re-use your towels "因此,许多酒店经常张贴标志,要求你重复使用毛巾"承接上文,符合语境,故选G。
19.根据本段小标题"Make the most of safe tap water"充分利用安全的自来水;以及空后"avoid bottled options."避免使用瓶装水。可知,在自来水可以安全饮用的地方应避免使用瓶装水, E. But when you're in countries where tap water is safe to consume "但是,当你在自来水可以安全饮用的国家/地区时"符合语境,故选E。
20.根据空后"When visiting different destinations, we should recognize the importance of protecting the natural beauty. "在访问不同的目的地时,我们应该认识到保护自然美景的重要性。可知,在去不同的地方时,应该尊重当地的环境, A. Respect the local environment "尊重当地环境"引起下文,符合语境,故选A。
【答案】21.D;22.A;23.D;24.A;25.C;26.B;27.D;28.A;29.B;30.B;31.C;32.D;33.A;34.C;35.B
【知识点】人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,介绍了分享个人故事的力量以及好处。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:倾听别人的故事是我不断写作的灵感来源。A. wisdom"智慧";B. achievement"成就";C. satisfaction"满足";D. inspiration"灵感"。根据空前"Hearing people's stories"可知,倾听别人的故事是我不断写作的灵感来源。故选D。
22.句意:然而,当谈到讲述我的个人故事时,我常常很难找到自己的声音和勇气。A. struggle"挣扎,奋斗";B. desire"愿望";C. agree "同意";D. stop"停止"。根据空前"Yet"可知,讲述自己的个人故事时,我常常很难找到自己的声音和勇气。故选A。
23.句意:作为一个害羞的人,谈论自己让我感到不舒服。A. disappointed"失望的";B. regretful"后悔的";C. shocked"震惊的";D. uncomfortable"不舒服的"。根据空前"As a shy person"可知,害羞的人谈论自己让我感到不舒服。故选D。
24.句意:分享我的故事需要很多情感上的精力,我也认为我没有值得分享的故事。A. energy"能量,精力";B. exercise"锻炼";C. adaption"适应";D. relief"宽慰"。根据空后"feel okay sharing my stories"可知,分享我的故事需要很多情感上的精力。故选A。
25.句意:分享我的故事需要很多情感上的精力,我也认为我没有值得分享的故事。A. writing"写";B. collecting"收集";C. sharing"分享";D. editing"编辑"。根据空后"sharing"可知,作者觉得没什么可以分享的。故选C。
26.句意:因此,我决定迈出一大步,在我的每周时事通讯中分享一些非常私人的东西。A. happened "发生";B. decided"决定";C. pretended"假装";D. offered"提供"。根据上文"As a shy person";以及上文"As I wrote in a blog post a few weeks ago, it becomes increasingly important for me to be an authentic(真实的) self."可知,我决定迈出一大步。故选B。
27.句意:我写了我与拖延症的斗争,以及我为完成我的书所做的努力。A. horrors"恐怖";B. preparations"准备";C. outcomes"结果";D. attempts"努力,尝试"。根据空后"finish my book."可知,完成我的书需要努力。故选D。
28.句意:发那封邮件时我很紧张。A. send"发送";B. receive"接收";C. design"设计"; D. update"更新"。根据下文"I received"可知,与收到相对的是发送。故选A。
29.句意:但我决定要对所有人公开这件事。A. calm"冷静的";B. open"开放的";C. friendly"友好的";D. brave"勇敢的"。根据下文"Many people said they were 11 reading my book."可知,我决定要对所有人公开这件事。故选B。
30.句意:几个小时后,我收到了几十封暖心的回复。A. sentences"句子";B. responses"回应";C. instructions"指导";D. praises"赞扬"。根据下文"Many people said"可知,我收到了几十封暖心的回复。故选B。
31.句意:很多人说他们很期待读我的书。A. getting across"传达,使理解";B. taking up"从事";C. looking forward to"期望";D. dealing with"处理"。根据上文"Several hours later, I received dozens of heart-warming 10 ."可知,很多人说他们很期待读我的书。故选C。
32.句意:在互联网上,隔着几英里,我有机会联系到和我有着同样问题的陌生人。A. readers"读者";B. authors"作者";C. followers "追随者";D. strangers"陌生人"。根据空前"Over the Internet, across the miles"可知,与作者在网上交谈的事陌生人。故选D。
33.句意:通过讲述我们的故事,我们将自己从这些束缚中解放出来,并产生了联系的机会。A. free"释放,使解脱出来";B. tell"告诉";C. discourage"使泄气";D. distinguish"使有别于"。根据空后"give rise to an opportunity of connection."可知,我们将自己从这些束缚中解放出来,并产生了联系的机会。故选A。
34.句意:我觉得有一种更强烈的吸引力,想要以最真实的方式分享我的故事,即使是在线交流。A. embarrassment"尴尬";B. trouble"麻烦";C. pull"引力,吸引力";D. devotion"奉献"。根据空后"share my stories in the most authentic ways possible"可知,作者摆脱了害羞的状态,愿意与网上的陌生人分享自己的故事,所以有一种更强烈的吸引力在吸引着作者。故选C。
35.句意:我觉得有一种更强烈的吸引力,想要以最真实的方式分享我的故事,即使是在线交流。A. discussion"讨论";B. communication"交流";C. technology"技术";D. conclusion"结论"。根据上文"Several hours later, I received dozens of heart-warming 10 . Many people said they were 11 reading my book."可知,这是一种网上交流。故选B。
【答案】36.plugging;37.us;38.experts;39.a;40.Based;41.how;42.seemingly;43.reveals;44.but;45.inspired
【知识点】说明文;医疗保健类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了呼吸对健康的影响,通过介绍实验和书籍内容,强调呼吸重要性。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,代词,名词,冠词,宾语从句,副词,时态,主谓一致,连词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:作为斯坦福大学一项实验的一部分,记者内斯特用鼻子堵住鼻子,只用嘴巴呼吸,坚持了大约10天。 Journalist Nestor与plug在逻辑上是主谓关系,应用现在分词,作状语。故填plugging。
37.句意:呼吸是一种无意识的活动,我们大多数人从来没有想过要去呼吸。of后接代词宾格作宾语。故填us。
38.句意:但正如内斯特通过自己的经历和与数十位专家的对话所表明的那样,我们呼吸的方式对身体的整体健康有很大影响。dozens of后接名词复数experts。 故填experts。
39.句意:但正如内斯特通过自己的经历和与数十位专家的对话所表明的那样,我们呼吸的方式对身体的整体健康有很大影响。make a difference固定短语,"产生影响"。故填a。
40.句意:根据实验结果,他出版了《呼吸:一门失落艺术的新科学》一书,在书中,他探讨了从我们的鼻子在激素调节和消化中的作用到一些运动员如何在极端条件下跑马拉松或一次在冰水中浸泡一个多小时的肺脏能力等方方面面。be based on固定短语,"以……为基础",此处副词作状语,置于句首,首字母大写。故填Based。
41.句意:根据实验结果,他出版了《呼吸:一门失落艺术的新科学》一书,在书中,他探讨了从我们的鼻子在激素调节和消化中的作用到一些运动员如何在极端条件下跑马拉松或一次在冰水中浸泡一个多小时的肺脏能力等方方面面。 some athletes build up the lung capacity(肺活量) to run marathons in extreme conditions or div e into icy water for more than an hour at a time. 是宾语从句,从句缺少表示"方式"的连接词,应用how引导,故填how。
42.句意:主题似乎很简单——一整本书都是关于呼吸的。副词seemingly作状语修饰形容词。故填seemingly。
43.句意:但实际上,每一章都揭示了身体和呼吸如何同时协同工作的新细节。此处是谓语动词,陈述事实,为一般现在时,主语为单数,谓语为单数。故填reveals。
44.句意:内斯特大胆的态度和好奇心很有感染力:我不仅注意到自己每次坐下来阅读时都会注意自己的呼吸,而且我对自己肺部的新感觉甚至激励我去找多年来的第一份工作。not only…but(also)固定短语,"不但……而且……",固定短语。故填but。
45.句意:内斯特大胆的态度和好奇心很有感染力:我不仅注意到自己每次坐下来阅读时都会注意自己的呼吸,而且我对自己肺部的新感觉甚至激励我去找多年来的第一份工作。此处是谓语动词,根据上文"sat"可知,本句在陈述过去事实,为一般过去时。故填inspired。
46.【答案】Notice
To cultivate students' interest in reading, our English Reading Club is going to hold a reading exchange meeting about Oliver Twist, which is scheduled to be held on June 27 in the Library Reading Room.
During the meeting, everyone will have the chance to show their understanding of the book by participating in the free discussions. We will also watch some clips related to the book.
Finally, those who want to can role-play some characters in the book. Please make full preparations for it and be present on time.
The English Corner
June 20, 2024
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以李华的身份 写一则书面通知 。写作背景: 你校英语角将举办《雾都孤儿》(Oliver Twist)荐读交流会活动。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.时间和地点;2.活动安排及要求。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:To cultivate students' interest in reading, our English Reading Club is going to hold a reading exchange meeting about Oliver Twist, which is scheduled to be held on June 27 in the Library Reading Room. 运用了不定式作目的状语,非限制性定语从句,被动语态;During the meeting, everyone will have the chance to show their understanding of the book by participating in the free discussions. 运用了不定式作后置定语;Finally, those who want to can role-play some characters in the book.运用了限制性定语从句; Please make full preparations for it and be present on time. 运用了祈使句,并列句。
47.【答案】Stevie looked up, greatly surprised. He thought he'd been invisible. "I'm not so sure," he smiled weakly. But Mr Taylor came up to him, patted him on the arm firmly and, before he could refuse, said "Let's do it." The boys gathered around. Then Stevie and Mr Taylor checked each other's straps—the way they had been taught. With everything ready, Mr Taylor began to make his way up. Watching carefully as the teacher climbed, Stevie could feel his heart pounding fast and his palms sweating. Finally, Mr Taylor reached the top, and the whole place burst into cheering.
"Ready to let me down " Mr Taylor called down to Stevie. Stevie took a deep breath and reviewed what Rick had taught them about how to use the belaying device. At last, he looked up and said loudly, "OK!" Then the teacher let go of the wall and began to walk down. Stevie let the rope slip through his hands bit-by-bit cautiously and watched the teacher's movement closely. He was so nervous that he could even hear his heart beating fast. Luckily, things went smoothly! Hearing the teacher say "You're really trustworthy!", Stevie smiled with relaxation and great joy.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了斯蒂维在学校的"男孩规则"俱乐部中感到格格不入,这个俱乐部的成员常惹麻烦,而他是被妈妈要求加入以期能更好地融入集体。在学校巴士上,男孩们对即将到来的攀岩活动兴奋不已,斯蒂维却因自己瘦弱的体格感到不安。到达攀岩地点后,在里克的帮助下,斯蒂维克服了内心的恐惧,成功完成了攀爬。之后,当泰勒先生需要一个可以信赖的搭档进行攀岩时,他选择了斯蒂维作为自己的保护者。段落续写:①由第一段首句"斯蒂维抬起头来,非常惊讶。"可知,本段可描写泰勒先生开始攀登,斯蒂维紧张而专注地监护,最终,泰勒先生成功登顶,赢得了全场的欢呼。②由第二段首句""准备好让我下去了吗?"泰勒先生对史蒂维喊道。"可知, 本段可描写斯蒂维成功地承担起保护者角色,运用所学技能帮助泰勒先生安全降落。泰勒先生的赞扬了他,让他在自信心与责任感上有所成长。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如: He thought he'd been invisible. 运用了宾语从句;But Mr Taylor came up to him, patted him on the arm firmly and, before he could refuse, said "Let's do it." 运用了并列句,时间状语从句; Then Stevie and Mr Taylor checked each other's straps—the way they had been taught. 运用了限制性定语从句; With everything ready, Mr Taylor began to make his way up. 运用了with的复合结构; Watching carefully as the teacher climbed, Stevie could feel his heart pounding fast and his palms sweating. 运用了现在分词作状语,时间状语从句,现在分词作宾补; Finally, Mr Taylor reached the top, and the whole place burst into cheering.运用了并列句;Stevie took a deep breath and reviewed what Rick had taught them about how to use the belaying device. 运用了宾语从句,"疑问词+不定式"作宾语;Stevie let the rope slip through his hands bit-by-bit cautiously and watched the teacher's movement closely. 运用了省略to的不定式作宾补; He was so nervous that he could even hear his heart beating fast. 运用了结果状语从句; Hearing the teacher say "You're really trustworthy!", Stevie smiled with relaxation and great
joy.运用了现在分词作状语,宾语从句。
1 / 1广西河池市2023-2024学年高二下学期7月期末考试英语试题
一、第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Museum of the Future Dubai
When in Dubai, most of us associate this Emirates city with religion, cultural impact, entertainment, and iconic construction. The Museum of the Future Dubai is an exhibition space focusing on future technologies, innovative(创新的) services, and products.
The Museum founded by the Dubai Future Foundation has three main features: green hill building and space. The goal of the Museum is to push technological development, especially in the robotics and artificial intelligence fields.
The museum has held several exhibitions since its opening in 2016. One of the impressive exhibition themes held in 2017 was "Climate Change Re-imagined: Dubai 2050", which adopted a theme set in 2050 exploring how human beings could applaud and accept innovations despite global warming and climate change.
The Museum of the Future was designed by Killa Design architecture studio which aims to show its level of environmental friendliness in real estate. The outside of the building has windows forming an Arabic poem by Dubai's ruler about the Emirate's future. The words written on the Museum frontage(正面) are three quotes from Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President and Prime Minister of the United Arab Emirates.
The Museum is suitable for the entire family. You will witness the biodiversity of the rainforest, helping you discover new species. Future Heroes is an area only for kids, encouraging young citizens to imagine, design, and build through creativity activities.
Come, prepare for a journey into the future by checking out the Museum of the Future. It is a cross-bridge between the past and the future and a great experience for all ages.
1.Why was the Museum built
A.To highlight Dubai's culture.
B.To promote developing technology.
C.To invent domestic robots.
D.To advertise for artificial intelligence.
2.What do we know about Killa Design architecture studio
A.It is intended for kids.
B.It organizes different activities for families.
C.Its theme is Climate Change Re-imagined.
D.It has an awareness of the environmental protection.
3.What can visitors do in the Museum
A.Explore the space in the past.
B.Deal with climate change successfully.
C.Acquire some knowledge of biology.
D.Meet Vice President and Prime Minister.
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了迪拜未来博物馆的特点、目的以及提供的体验。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.考查细节理解。根据第二段中的"The goal of the Museum is to push technological development, especially in the robotics and artificial intelligence fields."物馆的目标是推动技术发展,特别是在机器人和人工智能领域。可知,博物馆的主要目标是促进科技的发展,特别是机器人技术和人工智能领域,故选B。
2.考查细节理解。根据第四段中的"The Museum of the Future was designed by Killa Design architecture studio which aims to show its level of environmental friendliness in real estate. "未来博物馆由Killa Design建筑工作室设计,旨在展示其在房地产中的环保水平。可知,Killa Design建筑工作室有强烈的环保意识。故选D。
3.考查细节理解。根据倒数第二段中的"You will witness the biodiversity of the rainforest, helping you discover new species. "你将见证热带雨林的生物多样性,帮助你发现新物种。"在博物馆里,参观者可以见证雨林的生物多样性,帮助他们发现新物种,这意味着他们可以获得生物学方面的知识。故选C。
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It's one of the biggest challenges in higher education today: What do you do with the nearly one in five working-age adults who have some college experience, but no degree
Sokeo Ros was one of them. "I just hated community college," he says. "I made up my mind: I'm never going back to school. I have all these debts, and I don't want to waste my time." Ros,34, was born in Thailand. He dropped out of two colleges, switching majors several times. Meanwhile, he taught dance in Providence, R. I. , struggling to raise his daughter. But in 2012, he found College Unbound that accepts adults, like Ros.
College Unbound is the creation of educator Dennis Littky He is devoted to helping adults make their own path to a degree through College Unbound. Nearly all the students can get scholarship. They are paired one-on-one with advisers who help them make a plan that combines a job with online classes and independent research. Students create online works and show their live exhibitions.
Right now,College Unbound has about 75 students. It makes a great effort to keep the total cost per student under $10,000 per year. So far, the approach seems to be working:85 percent of its students have returned for a second year;60 percent of graduates take less than two years to complete their bachelor's degrees. And nearly nine of 10 College Unbound alumni (校友) are employed full-time.
Littky says College Unbound's goal is to create a new learning experience giving students more than just job training or qualifications. At last it lets adults understand lifelong learning is important for them.
Sokeo Ros experienced that. "At first, I just wanted to get a degree. But I kind of fell in love with the idea that learning is a lifelong experience."
4.What do we know about Sokeo Ros
A.He always wants to continue his study.
B.He didn't like the life at community college.
C.He was once a popular dance teacher.
D.He graduated from his community college.
5.How does College Unbound help adults
A.By looking for jobs suitable for adults.
B.By designing classes different from others.
C.By teaching adults for free online.
D.By offering professional guidance.
6.What is the aim of College Unbound
A.To advise adults to attend the college.
B.To create a new study experience beyond career training.
C.To improve adults' competitive ability in the society.
D.To expect adults to get their bachelor's degrees timely.
7.What's Sokeo Ros' attitude towards College Unbound at last
A.Supportive. B.Disappointed. C.Indifferent. D.Worried.
【答案】4.B
5.D
6.B
7.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;新闻报道类
【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,通过Sokeo Ros的故事,讲述了College Unbound这一教育创新模式。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.考查细节理解。根据第二段中的"‘I just hated community college,' he says. ‘I made up my mind: I'm never going back to school. I have all these debts, and I don't want to waste my time.' Ros,34, was born in Thailand. He dropped out of two colleges, switching majors several times. Meanwhile, he taught dance in Providence, R. I. , struggling to raise his daughter. ""我只是讨厌社区大学,"他说。"我下定决心:我再也不回学校了。我有这么多的债务,我不想浪费我的时间。Ros,34岁,出生于泰国。他从两所大学辍学,多次转专业。与此同时,他在罗德岛普罗维登斯教舞蹈,努力抚养女儿。可知,Sokeo Ros不喜欢社区学院的生活,故选B。
5.考查细节理解。根据第三段中的"They are paired one-on-one with advisers who help them make a plan that combines a job with online classes and independent research. Students create online works and show their live exhibitions. "他们与顾问一对一配对,帮助他们制定一个计划,将工作与在线课程和独立研究相结合。学生创作在线作品并展示他们的现场展览。可知,College Unbound通过提供专业指导来帮助成年人,故选D。
6.考查细节理解。根据倒数第二段"Littky says College Unbound's goal is to create a new learning experience giving students more than just job training or qualifications. At last it lets adults understand lifelong learning is important for them "Littky说,College Unbound 的目标是创造一种新的学习体验,为学生提供的不仅仅是工作培训或资格。最后,它让成年人明白终身学习对他们来说很重要。可知,College Unbound的目标是创造一种超越职业培训的新学习体验,故选B。
7.考查推理判断。根据最后一段中的"‘At first, I just wanted to get a degree. But I kind of fell in love with the idea that learning is a lifelong experience.'""起初,我只是想获得学位。但我有点爱上了这样一种观念,即学习是一种终生的体验。"可知,Sokeo Ros对College Unbound持支持态度,因为他认识到了终身学习的价值。故选A。
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Last year, I baked biscuits for complete strangers to say "thank you". I'd had to call 999 because I found my husband unconscious on the floor. Within minutes, a police car arrived and soon my husband received medical care in hospital.
A week later, when I dropped off still-warm biscuits and presented a thank-you note at the police station, the policemen thanked me for delivering gifts.
I drove away feeling light and happy. Later, I realized that my natural high might have been more than it seemed. Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep.
What about people who receive gratitude Research has confirmed that when people receive thanks, they experience positive emotions. "Those are happy surprises," says Jo-Ann Tsang, a professor of psychology. When someone is thanked, he's more likely to return the favouror pass kindness on, and his chances of being helpful again doubles, probably because he enjoys feeling socially valued.
The give-and-take of gratitude also deepens relationships. Studies show that when your loved ones regularly express gratitude, making you feel appreciated, you're more likely to return appreciative feelings, which leads to more satisfactory in your relationships.
Nowadays, however, many people don't express gratitude. Our modern lifestyle may be to blame. With commercial and social media, everything is speeding the younger generation to feel they're the centre of the world. If it's all about them, why thank others
Why not thank others Just take a look at how many positive effects can saying "thank you" have on personal health—and the well-being of others.
If you aren't particularly grateful, I strongly suggest you learn to be. People who are instructed to keep gratitude journals, in which they write down positive things that happen to them, cultivate(培养) gratitude over time.
8.What's the purpose of mentioning the author's own experience
A.To make readers excited.
B.To introduce the topic of the text.
C.To share the way to bake biscuits.
D.To sing high praise for the policemen.
9.What benefit can people gain from expressing gratitude according to the text
A.They will sleep longer.
B.Their blood pressure may be lowered.
C.They will be more beautiful.
D.Their level of production is increased.
10.What is Paragraph 4 mainly about
A.The ways to return the favour.
B.The chances of being helpful again.
C.The positive emotions when expressing gratitude.
D.People's feelings and reaction after being thanked.
11.What can we learn from the text
A.Writing gratitude diaries is a good way to cultivate gratitude.
B.Social media is the key reason why we forget gratitude.
C.Modern lifestyle have no effect on expressing gratitude.
D.All the younger generation feel they're the centre of the world.
【答案】8.B
9.B
10.D
11.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍作者感恩的经历并说明了感恩给人带来很多好处。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
8.考查推理判断。根据第三段"I drove away feeling light and happy. Later, I realized that my natural high might have been more than it seemed. Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep."我开车离开时感觉轻松愉快。后来,我意识到我的自然的愉悦可能比表面上看起来的要强烈。研究表明,分享感激之情对健康有积极影响。表达感激之情的人会提高幸福感,降低血压,睡眠质量也会更好。可知,通过介绍作者感恩别人的经历引出本篇文章的主题:感恩给人带来好处。故选B。
9.考查细节理解。根据第三中的"Research has shown that sharing gratitude has positive effects on health. People who express gratitude will increase their happiness levels, lower their blood pressure and get better sleep."研究表明,表达感激之情对健康有积极影响。表达感激之情的人会提高幸福感,降低血压,睡眠质量也会更好。可知,表达感激之情能够让人血压降低。故选B。
10.考查段落大意。根据第四段"What about people who receive gratitude Research has confirmed that when people receive thanks, they experience positive emotions. ‘Those are happy surprises,' says Jo-Ann Tsang, a professor of psychology. When someone is thanked, he's more likely to return the favouror pass kindness on, and his chances of being helpful again doubles, probably because he enjoys feeling socially valued."那么,那些得到感激的人又会怎样呢?研究证实,当人们收到感谢时,他们会体验到积极的情绪。‘这些都是令人高兴的惊喜,'心理学教授乔安·曾说。当一个人得到感谢时,他更有可能回报他人或传递善意,他再次提供帮助的机会也会加倍,这可能是因为他喜欢被社会重视的感觉。可知,本段主要讲述了人们被感谢后的感受和反应。故选D。
11.考查推理判断。根据最后一段"If you aren't particularly grateful, I strongly suggest you learn to be. People who are instructed to keep gratitude journals, in which they write down positive things that happen to them, cultivate(培养) gratitude over time."如果你不是特别感恩的人,我强烈建议你学会感恩。那些被教导要写感恩日记的人,他们会在日记里写下发生在自己身上的积极的事情,随着时间的推移,他们会培养出感恩的习惯。可知,写感恩日记是培养感恩之心的好方法。故选A。
(2024高二下·河池期末)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Some people often wonder whether they are fighting a battle with their genes to maintain a healthy weight. In fact, researchers have provided plenty of evidence that people are born with tendencies to be lighter or heavier. For example, studies of identical twins have revealed great similarity in their overall weight. Part of this similarity may be explained by the finding that some people are born to burn a lot of calories just through ordinary day-to-day activities while others are not. Those who are not are more at risk for weight gain.
Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be obese. For example, a gene has been found that appears to control signals to the brain that enough fat has been stored in the body in the course of a meal—so the individual should stop eating. The gene influences the production of leptin (瘦蛋白), which keeps appetite under control. If leptin doesn't work well, it is likely that individuals will continue to eat. Thus the gene that controls leptin appears to have a critical influence on the potential for obesity.
The confirmation that leptin plays a role in weight control has encouraged researchers to identify and understand other weight-related genes. Recent attention has focused on a gene called GAD2. GAD2 helps control the amount of the neurotransmitter (神经递质) GABA. In general, when more GABA is available, appetite is increased. For that reason, people who have a form of GAD2 that allows more GABA to be available may be at risk for overeating. You can see that GAD2 is not directly an obesity gene. Rather it has an indirect influence on obesity through its direct influence on GABA.
Genetic research holds out the promise of innovative solutions to obesity. Researchers hope that an understanding of the link between genus and weight control will enable them to provide new drug treatments. Nonetheless, even the most optimistic researchers provide a warning: "Innovative drugs will be effective only when they are used along with lifestyle changes."
12.How does the author develop Paragraph 1
A.By giving an example. B.By making an assumption.
C.By asking questions. D.By reasoning and analyzing.
13.What does the underlined word "obese" in Paragraph 2mean
A.Powerful. B.Fat. C.Active. D.Outgoing.
14.What do researchers suggest doing in the last paragraph
A.Taking new drugs. B.Understanding genetic effects.
C.Keeping a healthy lifestyle. D.Trying to adjust GAD2.
15.Which of the following is the best title for the text
A.The Sorts of Genus Helping You Keep Thin
B.The Reason Why You Become Too Heavy
C.How Does Genetics Contribute to Obesity
D.What Influence Does Food Have on Weight
【答案】12.A
13.B
14.C
15.C
【知识点】推理判断题;词义猜测题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,研究人员发现了一些可能使某些人更容易肥胖的实际遗传机制。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测,推理判断和标题归纳四个题型的考查,是一篇科研类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.考查推理判断。根据第一段"Some people often wonder whether they are fighting a battle with their genes to maintain a healthy weight. In fact, researchers have provided plenty of evidence that people are born with tendencies to be lighter or heavier. For example, studies of identical twins have revealed great similarity in their overall weight. Part of this similarity may be explained by the finding that some people are born to burn a lot of calories just through ordinary day-to-day activities while others are not. Those who are not are more at risk for weight gain."有些人常常想知道,他们是否在与自己的基因进行一场战斗,以保持健康的体重。事实上,研究人员已经提供了大量证据,证明人们天生就有更轻或更重的倾向。例如,对同卵双胞胎的研究表明,他们的总体体重非常相似。研究发现,有些人天生就能通过日常活动燃烧大量卡路里,而另一些人则不然,这可以部分解释这种相似性。那些不这样做的人体重增加的风险更大。可知,作者举例说明展开第一段。故选A。
13.考查词义猜测。根据第二段中的"For example, a gene has been found that appears to control signals to the brain that enough fat has been stored in the body in the course of a meal—so the individual should stop eating. The gene influences the production of leptin (瘦蛋白), which keeps appetite under control. If leptin doesn't work well, it is likely that individuals will continue to eat. Thus the gene that controls leptin appears to have a critical influence on the potential for obesity."例如,已经发现一种基因似乎可以控制向大脑发出的信号,即在用餐过程中体内储存了足够的脂肪,因此个体应该停止进食。这种基因影响瘦素的产生,而瘦素能控制食欲。如果瘦素不起作用,人们很可能会继续吃。因此,控制瘦素的基因似乎对肥胖的可能性有关键影响;以及"Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be"研究人员已经发现了一些实际的遗传机制,这些机制可能使一些人更容易肥胖。划线词 obese 意思是"肥胖的"。故选B。
14.考查细节理解。根据最后一段"Nonetheless, even the most optimistic researchers provide a warning: ‘Innovative drugs will be effective only when they are used along with lifestyle changes.'"然而,即使是最乐观的研究人员也提出了警告:"创新药物只有在与生活方式的改变一起使用时才会有效。"可知,研究人员建议保持健康的生活方式。故选C。
15.考查标题归纳。根据第二段"Researchers have discovered some of the actual genetic mechanisms (机制) that may make some individuals more likely to be obese."研究人员已经发现了一些实际的遗传机制,这些机制可能使一些人更容易肥胖;结合文章主要讲的是研究人员发现了一些可能使某些人更容易肥胖的实际遗传机制。可知,"基因是如何导致肥胖的?"适合做本文标题。故选C。
二、第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to Limit Your Environmental Impact While Travelling
Travelling unlocks a world of endless possibilities and adventures, allowing us to hike through breathtaking landscapes, encounter kangaroos and deer in their natural habitat, and witness the power of volcanoes. However, tourism can also be harmful to the environment. Increased plastic waste and noise pollution can damage ecosystems. 16. .
Try to travel by land instead of air.
17. , it is typically one of the most polluting forms of transport. Taking the train or driving in some countries may be better options. For example, if you're heading to Las Vegas from Los Angeles, driving for around four hours emits (排放) around 75% less CO2 compared to the one-hour flight (provided you have several friends with you).
Be a responsible hotel guest.
A typical hotel uses about 73,000 gallons of water per year. Laundering towels (洗熨毛巾) is an energy-and-water-consuming process. 18. . By doing so, you'll reduce your environmental impact.
Make the most of safe tap water (自来水).
Drinking tap water may come as a shock to many travellers. 19. , avoid bottled options. Not only are they more expensive, but they have a higher level of pollution compared to treated tap water. Instead, carry a bottle and refill it wherever you can.
20. . When visiting different destinations, we should recognize the importance of protecting the natural beauty. We mustn't throw rubbish everywhere. And we should avoid activities that may harm wildlife. Additionally, supporting local conservation efforts, such as participating in community-led clean-up projects, can make a positive impact on the local environment.
A. Respect the local environment
B. Explore with big tour companies
C. While air travel can often be quicker
D. The airlines still have 2,100 new planes on order
E. But when you're in countries where tap water is safe to consume
F. Thankfully, there are ways to limit our impact on the environment
G. Thus many hotels often put up signs asking you to re-use your towels
【答案】16.F;17.C;18.G;19.E;20.A
【知识点】说明文;七选五;环境保护类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,就如何进行环保的旅行提出了一些建议。
【点评】考查七选五,本文是一篇环保类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据本文标题"How to Limit Your Environmental Impact While Travelling"如何限制旅行对环境的影响;以及空前"However, tourism can also be harmful to the environment. Increased plastic waste and noise pollution can damage ecosystems."然而,旅游业也可能对环境有害。塑料垃圾和噪音污染的增加会破坏生态系统。可知,此处将介绍一些可以减少我们旅行时对环境减少影响的方法,F. Thankfully, there are ways to limit our impact on the environment"值得庆幸的是,有一些方法可以限制我们对环境的影响"承上启下,符合语境,故选F。
17.根据本段小标题"Try to travel by land instead of air."尝试通过陆路而不是空中旅行,可知本段将讲述空中旅行对环境的影响, C. While air travel can often be quicker "虽然航空旅行通常可以更快"引出空后"it is typically one of the most polluting forms of transport"通常是污染最严重的交通方式之一,讲其对环境产生的不利影响,符合语境,故选C。
18.根据空前"A typical hotel uses about 73,000 gallons of water per year. Laundering towels(洗熨毛巾) is an energy-and-water-consuming process. "一家典型的酒店每年使用约73,000加仑的水。洗熨毛巾是一个耗能耗水的过程。可知,旅行时酒店毛巾也会对环境产生影响,可以重复使用来减少对环境的影响, G. Thus many hotels often put up signs asking you to re-use your towels "因此,许多酒店经常张贴标志,要求你重复使用毛巾"承接上文,符合语境,故选G。
19.根据本段小标题"Make the most of safe tap water"充分利用安全的自来水;以及空后"avoid bottled options."避免使用瓶装水。可知,在自来水可以安全饮用的地方应避免使用瓶装水, E. But when you're in countries where tap water is safe to consume "但是,当你在自来水可以安全饮用的国家/地区时"符合语境,故选E。
20.根据空后"When visiting different destinations, we should recognize the importance of protecting the natural beauty. "在访问不同的目的地时,我们应该认识到保护自然美景的重要性。可知,在去不同的地方时,应该尊重当地的环境, A. Respect the local environment "尊重当地环境"引起下文,符合语境,故选A。
三、第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I'm a fan of people sharing their personal stories. Hearing people's stories is a source of constant 21. for me to write. Yet, when it comes to telling my personal stories, I often 22. to find my voice and courage.
As a shy person, talking about myself makes me feel 23. . It requires a lot of mental 24. for me to feel okay sharing my stories and I also think I don't have stories worth 25. .
As I wrote in a blog post a few weeks ago, it becomes increasingly important for me to be an authentic (真实的) self. So I 26. to take a big leap (跳跃) and share something deeply personal in my weekly newsletter. I wrote about my struggle with procrastination (拖延症) and my 27. to finish my book.
I was nervous to 28. that email. But I decided it was something I wanted to be 29. about with everyone. Several hours later, I received dozens of heart-warming 30. . Many people said they were 31. reading my book. What was even more touching were emails from people who shared their own struggles with procrastination and writing. Over the Internet, across the miles I had the chance to connect with total 32. with the same problem as me. By telling our story, we 33. ourselves from those binds (束缚) and give rise to an opportunity of connection. I feel a stronger 34. to share my stories in the most authentic ways possible, even if it's online 35. .
21.A. wisdom B. achievement C. satisfaction D. inspiration
22.A. struggle B. desire C. agree D. stop
23.A. disappointed B. regretful
C. shocked D. uncomfortable
24.A. energy B. exercise C. adaption D. relief
25.A. writing B. collecting C. sharing D. editing
26.A. happened B. decided C. pretended D. offered
27.A. horrors B. preparations C. outcomes D. attempts
28.A. send B. receive C. design D. update
29.A. calm B. open C. friendly D. brave
30.A. sentences B. responses C. instructions D. praises
31.A. getting across B. taking up
C. looking forward to D. dealing with
32.A. readers B. authors C. followers D. strangers
33.A. free B. tell C. discourage D. distinguish
34.A. embarrassment B. trouble
C. pull D. devotion
35.A. discussion B. communication
C. technology D. conclusion
【答案】21.D;22.A;23.D;24.A;25.C;26.B;27.D;28.A;29.B;30.B;31.C;32.D;33.A;34.C;35.B
【知识点】人生百味类;夹叙夹议
【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,介绍了分享个人故事的力量以及好处。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及副词,动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:倾听别人的故事是我不断写作的灵感来源。A. wisdom"智慧";B. achievement"成就";C. satisfaction"满足";D. inspiration"灵感"。根据空前"Hearing people's stories"可知,倾听别人的故事是我不断写作的灵感来源。故选D。
22.句意:然而,当谈到讲述我的个人故事时,我常常很难找到自己的声音和勇气。A. struggle"挣扎,奋斗";B. desire"愿望";C. agree "同意";D. stop"停止"。根据空前"Yet"可知,讲述自己的个人故事时,我常常很难找到自己的声音和勇气。故选A。
23.句意:作为一个害羞的人,谈论自己让我感到不舒服。A. disappointed"失望的";B. regretful"后悔的";C. shocked"震惊的";D. uncomfortable"不舒服的"。根据空前"As a shy person"可知,害羞的人谈论自己让我感到不舒服。故选D。
24.句意:分享我的故事需要很多情感上的精力,我也认为我没有值得分享的故事。A. energy"能量,精力";B. exercise"锻炼";C. adaption"适应";D. relief"宽慰"。根据空后"feel okay sharing my stories"可知,分享我的故事需要很多情感上的精力。故选A。
25.句意:分享我的故事需要很多情感上的精力,我也认为我没有值得分享的故事。A. writing"写";B. collecting"收集";C. sharing"分享";D. editing"编辑"。根据空后"sharing"可知,作者觉得没什么可以分享的。故选C。
26.句意:因此,我决定迈出一大步,在我的每周时事通讯中分享一些非常私人的东西。A. happened "发生";B. decided"决定";C. pretended"假装";D. offered"提供"。根据上文"As a shy person";以及上文"As I wrote in a blog post a few weeks ago, it becomes increasingly important for me to be an authentic(真实的) self."可知,我决定迈出一大步。故选B。
27.句意:我写了我与拖延症的斗争,以及我为完成我的书所做的努力。A. horrors"恐怖";B. preparations"准备";C. outcomes"结果";D. attempts"努力,尝试"。根据空后"finish my book."可知,完成我的书需要努力。故选D。
28.句意:发那封邮件时我很紧张。A. send"发送";B. receive"接收";C. design"设计"; D. update"更新"。根据下文"I received"可知,与收到相对的是发送。故选A。
29.句意:但我决定要对所有人公开这件事。A. calm"冷静的";B. open"开放的";C. friendly"友好的";D. brave"勇敢的"。根据下文"Many people said they were 11 reading my book."可知,我决定要对所有人公开这件事。故选B。
30.句意:几个小时后,我收到了几十封暖心的回复。A. sentences"句子";B. responses"回应";C. instructions"指导";D. praises"赞扬"。根据下文"Many people said"可知,我收到了几十封暖心的回复。故选B。
31.句意:很多人说他们很期待读我的书。A. getting across"传达,使理解";B. taking up"从事";C. looking forward to"期望";D. dealing with"处理"。根据上文"Several hours later, I received dozens of heart-warming 10 ."可知,很多人说他们很期待读我的书。故选C。
32.句意:在互联网上,隔着几英里,我有机会联系到和我有着同样问题的陌生人。A. readers"读者";B. authors"作者";C. followers "追随者";D. strangers"陌生人"。根据空前"Over the Internet, across the miles"可知,与作者在网上交谈的事陌生人。故选D。
33.句意:通过讲述我们的故事,我们将自己从这些束缚中解放出来,并产生了联系的机会。A. free"释放,使解脱出来";B. tell"告诉";C. discourage"使泄气";D. distinguish"使有别于"。根据空后"give rise to an opportunity of connection."可知,我们将自己从这些束缚中解放出来,并产生了联系的机会。故选A。
34.句意:我觉得有一种更强烈的吸引力,想要以最真实的方式分享我的故事,即使是在线交流。A. embarrassment"尴尬";B. trouble"麻烦";C. pull"引力,吸引力";D. devotion"奉献"。根据空后"share my stories in the most authentic ways possible"可知,作者摆脱了害羞的状态,愿意与网上的陌生人分享自己的故事,所以有一种更强烈的吸引力在吸引着作者。故选C。
35.句意:我觉得有一种更强烈的吸引力,想要以最真实的方式分享我的故事,即使是在线交流。A. discussion"讨论";B. communication"交流";C. technology"技术";D. conclusion"结论"。根据上文"Several hours later, I received dozens of heart-warming 10 . Many people said they were 11 reading my book."可知,这是一种网上交流。故选B。
四、第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
(2024高二下·河池期末)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
If you were told to stop from breathing through your nose, could you do it Journalist Nestor made it for about 10 days, 36. (plug) up his nose and breathing only through his mouth as part of an experiment at Stanford University. The effects were systemic—sleeping troubles, high blood pressure and, of course, discomfort.
Breathing is so automatic an activity that most of 37. (we) never think about doing it. But as Nestor shows through his own experiences and conversations with dozens of 38. (expert), the way we breathe makes 39. difference to the body's overall health. 40. (base) on the results of the experiment, he published a book Breath: The New Science of a Lost Art, where he explores everything from the role our noses play in hormone regulation(激素调节) and digestion, to 41. some athletes build up the lung capacity(肺活量) to run marathons in extreme conditions or div e into icy water for more than an hour at a time. The topic is 42. (seeming) simple—an entire book about breathing. But actually every chapter 43. (reveal) new details about how body and breath work together at the same time.
Nestor's daring attitude and curiosity were infectious: I not only noticed myself paying attention to my own breathing every time I sat down to read, 44. my new-found comfort with my own lungs even 45. (inspire) me to go for my first jog in years.
【答案】36.plugging;37.us;38.experts;39.a;40.Based;41.how;42.seemingly;43.reveals;44.but;45.inspired
【知识点】说明文;医疗保健类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了呼吸对健康的影响,通过介绍实验和书籍内容,强调呼吸重要性。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,代词,名词,冠词,宾语从句,副词,时态,主谓一致,连词以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:作为斯坦福大学一项实验的一部分,记者内斯特用鼻子堵住鼻子,只用嘴巴呼吸,坚持了大约10天。 Journalist Nestor与plug在逻辑上是主谓关系,应用现在分词,作状语。故填plugging。
37.句意:呼吸是一种无意识的活动,我们大多数人从来没有想过要去呼吸。of后接代词宾格作宾语。故填us。
38.句意:但正如内斯特通过自己的经历和与数十位专家的对话所表明的那样,我们呼吸的方式对身体的整体健康有很大影响。dozens of后接名词复数experts。 故填experts。
39.句意:但正如内斯特通过自己的经历和与数十位专家的对话所表明的那样,我们呼吸的方式对身体的整体健康有很大影响。make a difference固定短语,"产生影响"。故填a。
40.句意:根据实验结果,他出版了《呼吸:一门失落艺术的新科学》一书,在书中,他探讨了从我们的鼻子在激素调节和消化中的作用到一些运动员如何在极端条件下跑马拉松或一次在冰水中浸泡一个多小时的肺脏能力等方方面面。be based on固定短语,"以……为基础",此处副词作状语,置于句首,首字母大写。故填Based。
41.句意:根据实验结果,他出版了《呼吸:一门失落艺术的新科学》一书,在书中,他探讨了从我们的鼻子在激素调节和消化中的作用到一些运动员如何在极端条件下跑马拉松或一次在冰水中浸泡一个多小时的肺脏能力等方方面面。 some athletes build up the lung capacity(肺活量) to run marathons in extreme conditions or div e into icy water for more than an hour at a time. 是宾语从句,从句缺少表示"方式"的连接词,应用how引导,故填how。
42.句意:主题似乎很简单——一整本书都是关于呼吸的。副词seemingly作状语修饰形容词。故填seemingly。
43.句意:但实际上,每一章都揭示了身体和呼吸如何同时协同工作的新细节。此处是谓语动词,陈述事实,为一般现在时,主语为单数,谓语为单数。故填reveals。
44.句意:内斯特大胆的态度和好奇心很有感染力:我不仅注意到自己每次坐下来阅读时都会注意自己的呼吸,而且我对自己肺部的新感觉甚至激励我去找多年来的第一份工作。not only…but(also)固定短语,"不但……而且……",固定短语。故填but。
45.句意:内斯特大胆的态度和好奇心很有感染力:我不仅注意到自己每次坐下来阅读时都会注意自己的呼吸,而且我对自己肺部的新感觉甚至激励我去找多年来的第一份工作。此处是谓语动词,根据上文"sat"可知,本句在陈述过去事实,为一般过去时。故填inspired。
五、第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)
46.(2024高二下·河池期末) 假定你是李华,你校英语角将举办《雾都孤儿》(Oliver Twist)荐读交流会活动。请你写一则书面通知。内容包括:
1.时间和地点;
2.活动安排及要求。
注意:
1.写作词数应为80左右:
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Notice
The English Corner
June 20, 2024
【答案】Notice
To cultivate students' interest in reading, our English Reading Club is going to hold a reading exchange meeting about Oliver Twist, which is scheduled to be held on June 27 in the Library Reading Room.
During the meeting, everyone will have the chance to show their understanding of the book by participating in the free discussions. We will also watch some clips related to the book.
Finally, those who want to can role-play some characters in the book. Please make full preparations for it and be present on time.
The English Corner
June 20, 2024
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以李华的身份 写一则书面通知 。写作背景: 你校英语角将举办《雾都孤儿》(Oliver Twist)荐读交流会活动。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1.时间和地点;2.活动安排及要求。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:To cultivate students' interest in reading, our English Reading Club is going to hold a reading exchange meeting about Oliver Twist, which is scheduled to be held on June 27 in the Library Reading Room. 运用了不定式作目的状语,非限制性定语从句,被动语态;During the meeting, everyone will have the chance to show their understanding of the book by participating in the free discussions. 运用了不定式作后置定语;Finally, those who want to can role-play some characters in the book.运用了限制性定语从句; Please make full preparations for it and be present on time. 运用了祈使句,并列句。
六、第二节 (满分25分)
47.(2024高二下·河池期末) 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The boys at the back of the school bus were restless. Stevie did his best to ignore the others. ""Settled own!"Mr Taylor said. "We'll be there soon. Wait till you see the climbing walls. You'll be very happy." Stevie hadn't liked this "Boys Rulz" club from the start. They were troublemakers. Mom had made him join because she was worried that he didn't seem to be fitting in. It was n this fault, thought Stevie, school was boring. None of the teachers trusted him, and no special boy's group was to change that.
All the boys stared up in wonder at the huge climbing walls. Stevie looked down at his thin arms and wondered how he could climb up that. Mr Taylor and a man called Rick helped the boys get into their harnesses (保护带) and showed them how to climb up. "Now find a partner and get them to check all your straps (带子) and everything," said Mr Taylor. The boys quickly paired off, leaving Stevie standing there alone. "Cool, you're with me," said Rick, holding up his hand for a high-five. Stevie high-five d him back weakly. Stevie was on a tiny wall which the others had called the "baby wall". He gritted his teeth (咬紧牙关), his face pressed against the rough surface and reached for the next, hold. "Done!" he called down from the top. "Now let go of the rock and walk down as I showed you," said Rick. "It's perfectly safe." Stevie did as instructed, and Rick started to let him down slowly. "Well done," said Rick when Stevie got to the bottom.
Then someone pointed out that Mr Taylor hadn't done any climbing himself." I plan to, "said Mr Taylor." But I'll need a partner, someone I can really trust. "The boys volunteered actively, but Mr Taylor pretended he hadn't heard. He looked around the group. "How about you, Stevie " he said at last. "Fancy being my belayer " A be layer is somebody who controls how you come down, the one that stops you from falling.
要求:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Stevie looked up, greatly surprised.
"Ready to let me down " Mr Taylor called down to Stevie.
【答案】Stevie looked up, greatly surprised. He thought he'd been invisible. "I'm not so sure," he smiled weakly. But Mr Taylor came up to him, patted him on the arm firmly and, before he could refuse, said "Let's do it." The boys gathered around. Then Stevie and Mr Taylor checked each other's straps—the way they had been taught. With everything ready, Mr Taylor began to make his way up. Watching carefully as the teacher climbed, Stevie could feel his heart pounding fast and his palms sweating. Finally, Mr Taylor reached the top, and the whole place burst into cheering.
"Ready to let me down " Mr Taylor called down to Stevie. Stevie took a deep breath and reviewed what Rick had taught them about how to use the belaying device. At last, he looked up and said loudly, "OK!" Then the teacher let go of the wall and began to walk down. Stevie let the rope slip through his hands bit-by-bit cautiously and watched the teacher's movement closely. He was so nervous that he could even hear his heart beating fast. Luckily, things went smoothly! Hearing the teacher say "You're really trustworthy!", Stevie smiled with relaxation and great joy.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,讲述了斯蒂维在学校的"男孩规则"俱乐部中感到格格不入,这个俱乐部的成员常惹麻烦,而他是被妈妈要求加入以期能更好地融入集体。在学校巴士上,男孩们对即将到来的攀岩活动兴奋不已,斯蒂维却因自己瘦弱的体格感到不安。到达攀岩地点后,在里克的帮助下,斯蒂维克服了内心的恐惧,成功完成了攀爬。之后,当泰勒先生需要一个可以信赖的搭档进行攀岩时,他选择了斯蒂维作为自己的保护者。段落续写:①由第一段首句"斯蒂维抬起头来,非常惊讶。"可知,本段可描写泰勒先生开始攀登,斯蒂维紧张而专注地监护,最终,泰勒先生成功登顶,赢得了全场的欢呼。②由第二段首句""准备好让我下去了吗?"泰勒先生对史蒂维喊道。"可知, 本段可描写斯蒂维成功地承担起保护者角色,运用所学技能帮助泰勒先生安全降落。泰勒先生的赞扬了他,让他在自信心与责任感上有所成长。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如: He thought he'd been invisible. 运用了宾语从句;But Mr Taylor came up to him, patted him on the arm firmly and, before he could refuse, said "Let's do it." 运用了并列句,时间状语从句; Then Stevie and Mr Taylor checked each other's straps—the way they had been taught. 运用了限制性定语从句; With everything ready, Mr Taylor began to make his way up. 运用了with的复合结构; Watching carefully as the teacher climbed, Stevie could feel his heart pounding fast and his palms sweating. 运用了现在分词作状语,时间状语从句,现在分词作宾补; Finally, Mr Taylor reached the top, and the whole place burst into cheering.运用了并列句;Stevie took a deep breath and reviewed what Rick had taught them about how to use the belaying device. 运用了宾语从句,"疑问词+不定式"作宾语;Stevie let the rope slip through his hands bit-by-bit cautiously and watched the teacher's movement closely. 运用了省略to的不定式作宾补; He was so nervous that he could even hear his heart beating fast. 运用了结果状语从句; Hearing the teacher say "You're really trustworthy!", Stevie smiled with relaxation and great
joy.运用了现在分词作状语,宾语从句。
1 / 1