Unit 4 Amazing Science Topic 3(同步练习)(含答案,含听力原文,无音频)-2024-2025学年 (仁爱科普版)英语九年级上册

文档属性

名称 Unit 4 Amazing Science Topic 3(同步练习)(含答案,含听力原文,无音频)-2024-2025学年 (仁爱科普版)英语九年级上册
格式 doc
文件大小 187.5KB
资源类型 教案
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-01-24 19:29:43

图片预览

文档简介

Unit 4 Amazing Science Topic 3(同步练习)
(满分100分,时间90分钟)
题号 第一部分 第二部分 第三部分 总分
Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅰ Ⅱ Ⅲ Ⅳ Ⅰ Ⅱ Ⅲ
得分
第一部分 听力 (20分)
Ⅰ.听句子,选择正确图片。每个句子读一遍。(5分)
1._____ 2._____ 3._____ 4._____ 5._____
Ⅱ.听对话,选择正确答案。每段对话读两遍。(5分)
( )6.Where would the girl like to go
A.Space. B. Beijing. C.The moon.
( )7.What can the man see in New York
A.Kind people. B.Galleries. C.Buildings.
( )8.Where does the girl hope to go
A.Cold place. B.Cool place. C.Warm place.
( )9.What does Jane like
A.Watching space. B.Watching TV. C.Watching games.
( )10.What’s that
A.A TV set. B.A mobile phone. C.A digital camera.
Ⅲ.听短文,完成表格。短文读两遍。(5分)
Research School in Sunshine Town
Percentage(百分比) of students who want to move out of earth 11._____%
Day 12.___________
Channel 13.___________
Name of program 14.___________
Time 15.___________
Ⅳ.听短文,选择正确答案。短文读两遍。(5分)
( )16.What had the husband and wife planned to buy?
A.Some clothes. B.A TV set. C.Some clothes and a TV set.
( )17.Where did this story take place
A.London.
B.The Oxford University.
C.A railway station.
( )18.Why did the husband and wife go on their own way when shopping
A.Because they had to go to different shops.
B.Because there were so many people on the street.
C.Because they had quarrelled.
( )19.Why didn’t the wife buy any clothes
A.Because they were too expensive.
B.Because they were not good enough.
C.Because they were too large.
( )20.What did they buy at last
A.Two TV sets. B.Some clothes. C.Two large boxes.
第二部分 基础知识运用 (55分)
Ⅰ.单项选择。(10分)
( )1.—Do you know for _____ that it was made in 1980
—Yes, I do.
A.certain B.certainly C.sure D.doubt
( )2.There are many kinds of pollutions, _____, air pollution, light pollution and so on.
A.for instance B.example C.however D.instance
( )3.Mr. Smith is our English teacher _____ has taught us for three years.
A.whom B.who C.where D.which
( )4.The baby should _____ at home.
A.be taken care B.be taken care of
C.take care D.take care of
( )5.Many students have mobile phones _____ are used to play games.
A.how B.that C.who D.where
( )6.Harry Potter and Sorcerer’s Stone is quite a good book. It’s worth _____.
A.read B.reads C.to read D.reading
( )7.Your car _____ be put here. Please put it over there.
A.can’t B.can C.may D.may not
( )8.Scientists are doing experiments in order to _____ the Mars soon.
A.explore B.explored C.that explore D.to exploring
( )9.There is no _____ that phone plays an important role in the modern life.
A.question B.problem C.answer D.doubt
( )10._____ the help of the Internet, news can ______ every country of the world.
A.Under; arrive B.With; reach C.In; go D.With; get
Ⅱ.情景交际。(5分)
根据语境,用恰当的句子完成对话。
A: Hi, Peter. 11
B: Hi, Mike, I’m waiting for a bus.
A: 12
B: I’m going to the book store. I want to buy some books. Would you like to go with me
A: I’d like to. 13
B:Books on science, by the way, ten days ago our country succeeded in sending up Shenzhou X, do you know
A: Yes. It shows our country is becoming stronger and stronger. I’m proud of it.
B: 14 So as students, we are supposed to study hard to do something for our country.
A: That’s true, oh, here comes the bus.
B: OK. 15
11.
12.
13.
14.
15.
Ⅲ.完形填空。(10分)
根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。
Last Wednesday, Mr. Green took his class to the Space Museum. There 16 many things about space there. First, the children saw a film about space travel. They saw 17 the spaceship took off into space and landed on the earth 18 . It was very exciting and the children felt they were traveling in space 19 !
After the film, Mr. Green took 20 to see some models of rockets and the shuttles. The models looked very real, but they were much 21 . 22 the children saw some moon rocks. Two 23 landed on the moon in 1969, and they put up an American flag there. Then they took some rocks back to the 24 .
25 the children left, they also watched a video show about people living and working in a space lab. The people could stay in the space lab for months.
( )16.A.is B.are C.was D.were
( )17.A.how B.what C.when D.which
( )18.A.too B.already C.again D.badly
( )19.A.itself B.ourselves C.oneself D.themselves
( )20.A.their B.them C.they D.theirs
( )21.A.small B.smaller C.big D.bigger
( )22.A.Or B.But C.And D.Then
( )23.A.Americans B.Englishmen C.Australians D.Chinese
( )24.A.moon B.star C.earth D.sun
( )25.A.After B.As soon as C.Until D.Before
Ⅳ.阅读理解。(30分)
(A)
Beep …beep … There went the bell! Robbie opened his eyes. He had been sitting in the room for a whole day, and now it was time for him to do something.
Robbie looked out of the window. It was still snowing heavily and there was ice on the window. It was another cold day. Robbie was told to turn the heat on before the family got home. And he did it.
Then Robbie was told to do some cleaning work at once. It was an easy job for him, but a tough one for his master, Helen. He kept on working until every room was clean and tidy.
For now, he had to cook supper for the family.
The first thing Robbie did was to get the big pot(锅) in the kitchen. Then he put some water in the pot and put it on the stove. He used one of his hands to cut up a chicken and added the pieces to the water to make a good soup. Then he got some tomatoes, cabbages and carrots to make a vegetable salad.
At ten past eight he laid the table. Then he put some bread, the chicken soup and the salad on it. What a sweet smell! The moment he turned on the lights, the whole family came home.
“The soup smells great, Victor,” said Helen. “You really know how to tell Robbie what to do.”
Robbie is one robot that really saves the family a lot of work.
根据短文内容,选择正确答案。
( )26.What is Robbie
A. A cook. B. A robot.
C. A cleaner. D. A computer.
( )27.What do the underlined words “did it” in the second paragraph mean
A. Looked out. B. Got home.
C. Turned the heat on. D. Did some cleaning.
( )28.What time did Robbie lay the table
A. 7∶10. B. 7∶30. C. 8∶10. D. 8∶30.
( )29.Where did Robbie work
A.At a supermarket. B.At a hotel.
C.At a school. D.At Helen’s house.
( )30.What can we learn from the passage
A. The story happened on a rainy day.
B. Robbie didn’t have to be told what to do.
C. Helen found it easy to do cleaning work at home.
D. Victor and Helen felt comfortable when they got home.
(B)
Two Chinese spacecrafts(航天器) successfully completed China’s first space docking (对接) early November 3, 2011, which has taken the country a step closer to building its own space station.
Nearly two days after its launch, the unmanned spacecraft Shenzhou VIII docked with the space lab module Tiangong I more than 343 km above the earth surface. Shenzhou VIII and Tiangong I took apart after flying together for 12 days. On the 14th of November, the two spacecrafts finished the second docking. Then Shenzhou VIII parted from Tiangong I again and returned to the earth safely on the 17th. Tiangong I is still traveling around the earth in the space, waiting for the arrival of Shenzhou IX and X and so on in the near future.
That marked another great leap for China’s space program and made China the third country in the world, after the United States and Russia, master the space docking technique.
The world’s first space docking was achieved in 1966, when the manned U.S. spacecraft Gemini 8 docked with an unmanned Agena Target Vehicle. Space docking is necessary to explore space beyond Earth’s orbit (轨道). “The capability (能力) increases China’s ability to act independently in space, as well as its ability to work together with others,” said Gregory Kulacki, a U.S. space scientist and senior analyst.
“With the success of its first space docking, China is now equipped with the basic technology and ability required for the construction of a space station,” said Zhou Jianping, chief designer of China’s manned space program.” The country is on its way to building a permanent manned space station around 2020.”
( )31. What did the success of the first space docking mean to China
A. China has caught up with the United States in the space exploration field.
B. China took a step closer to building its own space station.
C. China became the first country to master the space docking technique.
D. China has the ability to build a permanent manned space station right now.
( )32. What does the underlined word “That” in the third paragraph refer to
A. Shenzhou VIII B. Tiangong I
C. The Space Station D. The success of China’s first space docking
( )33. What can we learn from the passage
A. Tiangong I will fly in the space for 12 days.
B. The first space docking of the world was achieved in 1966, by Russians.
C. Without space docking technique people can’t explore space beyond Earth’s orbit.
D. The U.S.A helped China achieve the first space docking.
( )34.Which of the following statements is Not true
A. Shenzhou VIII docked with the space lab module Tiangong I on November 3, 2011.
B. Shenzhou VIII returned to the earth safely on November 17, 2011.
C. The USA , Russia and China have mastered the space docking technique.
D. Tiangong I is still traveling around the earth, waiting for the arrival of Shenzhou IX
and Shenzhou X around 2020.
( )35. What’s the passage mainly about
A. The first space docking of China. B. The history of space docking.
C. The first space docking of the world. D. The space docking technique.
(C)
At the moment, it may be difficult to imagine, but many people believe that, by the year 2100, we will live on the planet Mars. Our own planet, Earth, is becoming more and more crowded and polluted. Luckily, we can start again and build a better world on Mars.
First of all, transport should be much better. At present, our spaceships are too slow to carry large numbers of people to Mars—it takes months. However, by 2100, spaceship can travel at half the speed of light. It might take us two or three days to get to Mars!
Secondly, humans need food, water and air to live. Scientists should be able to develop plants that can be grown on Mars. These plants will produce the food and air that we need. However, can these plants produce water for us There is no answer now.
There is a problem for us to live on Mars. Mars suck us much less than the Earth does. This will be dangerous because we could easily jump too high and fly slowly away into space. To prevent this, humans on Mars have to wear special shoes to make themselves heavier.
Life on Mars will be better than that on Earth in many ways. People will have more space. Living in a large building with only 10 bedrooms is highly possible. Many people believe that robots will do most of our work, so we have more time for our hobbies.
There will probably be no school on Mars. Every student will have a computer at home which is connected to the Internet. They can study, do their homework and take exams in online schools. Each student will also have his own online teacher called “e-teacher”.
However, in some ways, life on Mars may not be better than that on the Earth today. Food will not be the same—meals will probably be in the form of pills and will not be as delicious as they are today. Also, space travel will make many people feel ill. The spaceship will travel fast, so the journey to Mars will probably be very uncomfortable.
36.根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词)。
In the first paragraph, we can know, Earth is becoming more and more_____ and___ to make people want to live on the planet of Mars.
37.根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词)。
In order to live on Mars, people need faster _______________, ______________ that can produce food or air for people, and special shoes.
38.简要回答问题。
How many examples are given in the passage about the disadvantages living on Mars
___________________________________________________________________________
39.把短文中画线的句子译成汉语。
___________________________________________________________________________
40.用完整的句子回答问题。
What’s the passage mainly about
___________________________________
第三部分 语言知识运用(25分)
Ⅰ.词汇。(10分)
(A)根据句意及首字母提示补全单词。
1.Germs(细菌) are so t_____ that we can only see them by microscope(显微镜).
2.The e_____ dictionary is very useful, it’s easy to use.
3.There is no d_____ at all that we did the right thing.
4.I can’t say for c_____ when we’ll arrive.
5.It doesn’t take much b_____ to work out that both stories can’t be true.
(B)根据句意,用所给单词的适当形式填空。
6.All flights _____(cancel) because of the bad weather yesterday.
7.This railway line _____(connect) London to Edinburgh.
8.My wife does much _____(housework) at home every day.
9. She said she _____(may) come tomorrow.
10.She _____(warn) that if she did it again, she would lose her job.
Ⅱ.完成句子。(5分)
11.我们登上火星已经两天了。
It _____ _____ two days _____ we landed on Mars.
12.随着社会的发展,地球将要被污染到不适合居住的程度。
_____ the development of the society, our earth will be too polluted for people to _____ _____.
13.毫无疑问,计算机在我们的生活中变得越来越重要。
There is _____ _____ that computers are becoming more and more important in our lives.
14.地球在距离太阳数十亿公里的地方旋转。
The earth travels around the sun _____ _____ _____ _____ billions of kilometers.
15.他就是我正在找的人。
He is the man _____ I’m looking for.
Ⅲ.书面表达。(10分)
假设你是王强,你们班最近举行了一次主题班会: 太空探险的意义。请根据下表的内容,介绍所讨论的情况并发表自己的观点。(80词左右)
一些同学赞同 一些同学反对 你自己的观点
1.获得新知识2.从太空取得新资源3.给人类带来更大的生存空间 1.耗资巨大2.宇航员的安全问题
听 力 材 料
Unit 4 Topic 3
Ⅰ.听句子,选择正确图片。每个句子读一遍。
1.On the earth, we can look at the stars and planets through telescopes.
2.Jack wants to be an astronaut when he grows up.
3.It has been over two months since he bought the talking pen.
4.The solar system is a small part of the universe.
5.Scientific research on aliens should be done carefully.
Ⅱ.听对话,选择正确答案。每段对话读两遍。
6.M: Where would you like to go, Linda
W: I’d like to fly to space.
7.W: What do you think of New York
M: Well, it is great. And I can see wonderful galleries there.
8.W: I hope to go somewhere warm.
M: Then I think you should go to Sanya.
9.M: Jane, what do you like doing
W: I love watching space.
10.W: What’s that Is it a mobile phone or a digital camera
M: Don’t you see It’s a mobile phone.
Ⅲ.听短文,完成表格。短文读两遍。
Is there water on Mars Shall we move there What will our future be like
These are the questions that were asked when a research was conducted in the school in Sunshine Town. The research showed that fifty percent of the students today would like to move out of earth.
On Friday evening, live on Golden TV, students will discuss and argue over these questions. To find out what they think, make sure you watch“Mars Wars”from eight thirty to nine p.m. in the evening. Here on Golden TV.
Ⅳ.听短文,选择正确答案。短文读两遍。
Last Sunday my husband and I went to a large supermarket in London. We both needed some new clothes and were hoping to buy a television. When we arrived in Oxford Street, it was so crowded that we decided that each of us would go on our way for the moment and meet again at the ground station. So I left my husband and started looking around the shops. Unfortunately, all the clothes were in a very large size and were not fit for me. But I did buy a television at a very low price, so I felt quite pleased with myself. When I arrived at the station, my husband was not there, so I sat down in a nearby coffee house to have a cup of coffee. I quickly finished my drink when I saw him. I went out to meet him. He looked very happy. Then I saw he was carrying a large and heavy cardboard box.“Oh, dear!”I thought,“We have no clothes but two TV sets.”
参 考 答 案 及 解 析
Unit 4 Topic 3
第一部分 听力
Ⅰ.1.D 2.C 3.A 4.E 5.B
Ⅱ.6.A 7.B 8.C 9.A 10.B
Ⅲ.11.50% 12.Friday 13.Golden TV 14.Mars Wars 15.From 8:30 p.m. to 9:00 p.m.
Ⅳ.16.C 17.A 18.B 19.C 20.A
第二部分 基础知识运用
Ⅰ.1.A for certain 意为“确定”。故选C。
2.A for instance意为“例如”。故选A。
3.B 考查定语从句。先行词English teacher指人,who, whom都能指代人,但who可作主语,宾语,而whom只能做宾语,此处who作主语。故选B。
4.B 考查含情态动词的被动语态,排除C、D选项,这里介词of不能省略,of的逻辑宾语是the baby。故选B。
5.B 考查定语从句,that修饰物,who修饰人。先行词mobile phone是物。故选B。
6.D be worth表示“值得”,后接名词或动名词。故选D。
7.A 考查情态动词的被动语态。根据题意:“你的车不能停在这里。”故选A。
8.A in order to “为了……”,表示目的,后接动词原形。故选A。
9.D no doubt意为“无疑地”,There is no doubt…意为“毫无疑问”。故选D。
10.B 考查介词短语和动词。介词短语with the help of “在……帮助下”。reach在此表示“延伸到,到达”是及物动词,后直接跟名词或代词。故选B。
Ⅱ. 11.What are you doing here /Why are you here
12.Where are you going
13.What (kinds of) books do you want to buy /What (kinds of) books do you like
14.So am I.
15.Let’s go.
Ⅲ. 16.D There be句型谓语动词的单复数取决于其后面的主语的单复数,即就近原则。Many things是复数,由Last Wednesday可知用一般过去时。故选D。
17.A 根据题意“他们看到航天飞机是怎样起飞、飞入太空和再次着陆的。”应选择表示
“方式”的A项。
18.C 用again表示“再一次”。
19.D 此处的themselves与本句中they相对应。
20.B take后接代词作宾语要用其宾格形式。
21.B 由本句的but表示转折来看,small比 big更符合题意;much常用于比较级前加强语气,故选B。
22.D 根据上下句可知,此处表示时间的前后。
23.A 由they put up an American flag there可知。
24.C 此处说的是他们把岩石从月球上带回地球,而不是其他地方。故选C。
25.D 根据题意应是“孩子们离开之前”。
Ⅳ.(A)
26.B 由短文中的最后一句Robbie is one robot that really saves the family a lot of work.可知Robbie是机器人。故选B。
27.C 由Robbie was told to turn the heat on before the family got home. And he did it.可知,did it指代turn the heat on。故选C。
28.C 由At ten past eight he laid the table.可知Robbie是8点10分钟摆放好桌子。故选C。
29.D 整篇短文都是讲述Robbie为海伦一家做家务。故选D。
30.D 综合分析可知机器人Robbie按海伦的吩咐把每件事都做得很好,使海伦一家人回到家里都感到很舒服。故选D。
(B)文章大意: 人类对月球探索的脚步从未停止,对于月球的认识也在不断地改变。
31.B 由第一段最后一句可知选项B正确。
32.D 由第二段可推测出that是指中国的首次太空成功对接。
33.C 由第四段“Space docking is necessary to explore space beyond Earth’s Orbit.”可知
选项C正确。
34.D 由文中最后一句可知,大约2020年建立太空站,不是天宫一号在等神九和神十。
故D项是不正确的。
35.A 通读全文可知本文主要介绍中国的首次太空对接。选A。
(C)
36.crowed,polluted
37. transports , plants
38 . Two.
39 现在,我们的宇宙飞船太慢了以至于不能载大量的人去火星。它需要花费数月。
40. It’s mainly about the advantages and disadvantages living on Mars.
第三部分 语言知识应用
Ⅰ.(A)1.tiny 2.electronic 3.doubt 4.certain 5.brain
(B)6.were cancelled 7.connects 8.housework 9.might 10.was warned
Ⅱ.11.has been; since 12.With; live on 13.no doubt 14.at a distance of 15.who/that
Ⅲ.参考范文
Recently we have had a discussion on whether it is necessary to carry out outer space explorations at a class meeting. Some of us think it is important to research the outer space. First, people can get a better understanding of the outer space through the explorations. Second, new resources can be found there for humans to use. Third, the explorations can possibly bring about new living space for human life.
However, others don’t believe so. They think this kind of explorations cost too much money. And it is very dangerous for astronauts to do such work.
I think people should do the explorations and such explorations into the outer space are worth trying out.
F
PAGE
9