中小学教育资源及组卷应用平台
备战2025年中考英语语篇组合专练10
(完形+阅读+选词填空+阅读表达)
一、完形填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)“You can have your pick.” a friend of mine called. Her sister’s cat had had a group of kittens (小猫) just weeks before.
I didn’t know if I was ready yet, but it appeared she wouldn’t easily give up. “I think it would be a 1 for you, Shawon. You can’t miss it.”
“Okay,” I finally said. “How old are the kittens ”
“They were 2 on March 22.”
March 22 this year, the day I would never 3 . Sue, my wife, passed away on the same day. A series of memories rushed to my mind.
For nearly ten years, Sue had been fighting cancer (癌症). Through the whole painful journey, Boomie, our old cat, was there. He joined Sue on the sofa while she had a short sleep, feeling completely 4 from the latest treatment. His antics (滑稽的动作) could bring a smile to Sue’s face when the pain was at its 5 . Sue loved Boomie very very much, and it was a love Boomie returned. Boomie even comforted her after she lost her 6 .
The cancer had caused Sue to drop a lot of weight. That must have been 7 the ring had slipped (滑落) off her finger. I 8 the house high and low for the ring. No 9 .
Boomie acted strange after Sue died, refusing to eat. Nobody could help him, even a vet. He couldn’t 10 without Sue. He had to be put down......
Coming back to earth, I thanked my friend for her kindness and made up my mind to take this chance.
My new kitten finally arrived and I decided to name it Belle Dame—French for “ 11 ”. She kept me entertained and relieved me a lot, bringing the house back to life.
One morning, I heard some noise coming from the dining room. What was Belle up to now I went to 12 . Sure enough, Belle was on the floor, playing with something shiny. I bent down to pick it up. Only it wasn’t a 13 ——it was the missing ring. Sue’s ring was found by Belle. I was too surprised to 14 that!
“When I die, I want to come back as a cat,” Sue always joked. “And if I could choose, I’d come here!” 15 , there was no better place to be a cat than our house.
“Maybe a miracle (奇迹) just happened...Sue, my Belle Dame.” I thought to myself.
1.A.problem B.change C.chance D.gift
2.A.alive B.young C.active D.born
3.A.forget B.recall C.review D.memorize
4.A.put out B.worn out C.left out D.turned out
5.A.worst B.highest C.happiest D.biggest
6.A.health B.ring C.weight D.memory
7.A.whether B.where C.how D.when
8.A.repaired B.climbed C.searched D.emptied
9.A.answer B.luck C.way D.point
10.A.go over B.go back C.go off D.go on
11.A.beautiful lady B.brave kid C.playful boy D.cancer killer
12.A.warn B.check C.eat D.punish
13.A.dream B.pie C.fish D.coin
14.A.believe B.know C.see D.find
15.A.Suddenly B.Luckily C.Terribly D.Truly
二、阅读理解
A
(2025·四川泸州·一模)History Museum
You can know the history of the area and see beautiful old treasures from different ages.
Opening Hours: 10:00 a.m.—8:00 p.m. Tuesday to Sunday
Entrance Fee: Children under 12: $13
Adults: $23
City Bookstore
City Bookstore is not only a bookstore. It also includes a café and some good restaurants. Best of all, it is open all day every day except Wednesdays.
Children’s Fun Park
This park has 13 rides (游乐设施) and is suitable for the whole family. It also has 20 stores, including convenience stores, souvenir (纪念品) shops and restaurants.
Opening Hours: 10:00 a.m.—5:00 p.m. on weekdays
9:00 a.m.—6:00 p.m. on weekends
Entrance Fee: Children over the age of 3: $20
Adults: $25
Green Forest Park
Green Forest Park has many trees, plants, and cute animals. People like to walk, jog, ride bicycles and have picnics there.
16.Tom is 14 years old. If he visits the History Museum with his parents, they should pay ________.
A.$69 B.$49 C.$59 D.$79
17.It is not a good idea to visit the City Bookstore on ________.
A.Mondays B.Tuesdays C.Wednesdays D.Sundays
18.When does the Children’s Fun Park close on weekdays
A.At 5:00 p.m. B.At 6:00 p.m. C.At 8:00 p.m. D.At 7:00 p.m.
19.In the Green Forest Park, you can do the following things EXCEPT ________.
A.ride bicycles B.buy some souvenirs C.see cute animals D.shops and restaurants.
20.Where can you have a big dinner in a restaurant with your family
A.In the History Museum and the City Bookstore.
B.In the City Bookstore and the Children’s Fun Park
C.In the Green Forest Park and the History Museum.
D.In the bicycles and have picnics there.
B
(2024·河南周口·三模)Lucy was a girl who lived in a small village. When she read Harry Potter, she had a dream of becoming a writer.
For achieving it, she started writing short stories and poems in her free time. She would often stay up late, writing and editing (编辑) her work. She knew that she had a long way to go, but she was willing to work hard for being a writer.
One day, Lucy heard about a writing competition that was being held in the city. She was excited and decided to attend. However, she didn’t have enough money to travel to the city.
When Sarah saw Lucy looking sad, she asked, “What’s the matter with you, my best friend ” Lucy told Sarah the problem she was facing. After hearing that, Sarah said, “Don’t worry. I will try my best to help you.”
Lucy was touched by her friend’s kindness. And then, she asked, “Tell me your plan. If we work together, it must be easier to make it.” Sarah thought for a while and replied, “We can make delicious cakes and cookies and sell them. And we can also make posters (海报) and put them up around the village to get more customers.”
The sale was a huge success, and they raised enough money for Lucy to attend the competition. With the help of Sarah, she arrived at the place on time.
Finally, Lucy won first prize! When she heard the result, she was so excited. Then she said, “I couldn’t have done it without my friend Sarah.” From that day on, Lucy continued to take part in writing competitions. Although she had met many difficulties, she never gave up. She knew that everything would be possible if you worked hard and had the support of people who loved you.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What was Lucy’s dream
A.To be a writer. B.To travel to the city.
C.To become a teacher. D.To win a writing competition.
22.How did Sarah help Lucy raise money
A.By getting a part-time job.
B.By selling her own belongings.
C.By borrowing money from others.
D.By making and selling cakes and cookies.
23.Why did Lucy and Sarah put up posters around the village
A.To share Lucy’s writing stories.
B.To tell people about the competition.
C.To invite more people to buy their products.
D.To look for people to help pay for Lucy’s trip.
24.Which words can best describe Sarah
A.Outgoing and kind. B.Friendly and brave.
C.Patient and humorous. D.Helpful and kind-hearted.
25.What’s the best title for the text
A.The magic of a book. B.The magic of friendship.
C.The magic of a challenge. D.The magic of a competition.
C
(2024·广东深圳·三模)Since humans sent the first satellite to space in the 1950s, scientists have been studying an important topic: how to grow food in space if humans will one day live there. A recent experiment at the Tiangong space station makes a big step forward.
Chinese astronauts have successfully grown rice seedlings (幼苗) during the Shenzhou XⅣ task. “The rice seedlings are growing very well,” said Zheng Huiqiong, a researcher from the Chinese Academy of Sciences. Since the rice experiment began on July 29, the seedlings of the tall shoot rice variety (品种) have reached a height of 30 centimeters. The seedlings of the short shoot rice variety have grown to 5 centimeters, China Daily reported on Aug. 30.
While there have been other rice experiments in space, this one is the first of its kind to produce the complete life cycle of a plant—it begins with a seed and ends with a grown plant producing new seeds.
Such food-growing experiments are not just for astronauts. They can also solve food problems on Earth. By sending seeds to space, we can change the genes of seeds, thanks to micro-gravity, the special space light and the lack (缺乏) of air. Then, the production of these seeds is greatly increased on Earth.
For more than 30 years, China has developed over 260 new types of seeds in space. They are widely planted in the field every year.
According to Yao Tong, an engineer from a research center, 30 percent of strawberries sold in Beijing are “space strawberries”, which are as big as eggs. The center has also produced “space tomatoes” with the production increased by 30 percent, and “space bananas” with a growth shortened from 13 months to 9 months.
26.Why does the writer mention the first satellite sent by humans in Paragraph 1
A.To explain the food shortage in space.
B.To introduce some Chinese man-made satellites.
C.To show the achievement of Chinese farming technology.
D.To show the improvement of growing food in space.
27.What can we know from the experiment at Tiangong space station
A.Its plant has a complete life cycle.
B.Its seedlings come from the Earth.
C.It begins with a fully-grown plant.
D.It uses completely new rice varieties.
28.Why do we grow food in space
a. To feed astronauts. b. To study micro-gravity.
c. To increase production on Earth. d. To research on the space light.
A.ab B.bc C.bd D.ac
29.What can we know from the last two paragraphs
A.Over 260 new types of seeds are planted every year.
B.30 percent of “space strawberries” can be as big as eggs.
C.Space tomatoes can be produced in a shorter time.
D.People don’t need to worry about food anymore.
30.What is the purpose of the passage
A.To show the influence of space planting.
B.To introduce space planting and its advantages.
C.To explain why space planting is successful.
D.To sell products planted in space.
D
(2023·广东清远·一模)Shu embroidery (蜀绣) is one of the most famous embroidery styles in China. It’s well-known for its strong expression and smooth needlework.
The characteristics are greatly influenced by geographical environment, customs and cultures. As we all know, people in Sichuan Province enjoy a slow lifestyle, so when embroidering, they are usually patient and willing to spend time on pursuing the form’s intricacy (错综复杂) and elegance (优雅). This could be the reason why Shu embroidery was listed as a national-level intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2006.
Making beautiful Shu embroidery products is never easy. It needs super workmanship (卓越工艺).
Meng Dezhi, 62, was born to a family of embroiderers. She was one of the most talented employees at the Chengdu Shu embroidery factory. The long and repetitive nature of the process often challenges her. Even for an experienced master like Meng, finishing a piece needs several days or even a few months. And in winter, when her hands and feet are freezing, things become even more difficult, but her love for the work has encouraged Meng to continue.
“These experiences may sometimes discourage me, but the love for Shu embroidery always gives me courage to continue,” said Meng. Meng has also popularized the culture of Shu embroidery when the tradition was at the risk of fading. Many cheap products are made by modern machines. In 2005, the factory where Meng worked was forced to close. To make a living and pass along the traditional technique, Meng rented a small space of 10 square meters to teach Shu embroidery skills.
“In the early days, I set up the company just for living, but now I really feel that I have the responsibility to pass on Shu embroidery skills to young people, to let it run from generation to generation,” she told China Daily.
31.What are the characteristics of Shu embroidery
①strong expression ②smooth needlework ③intricacy ④elegance
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.①②③④
32.What makes Meng Dezhi stick to embroidering
A.The nature of Shu embroidery.
B.The passion for Shu embroidery.
C.The influence of her family tradition.
D.The benefits from Shu embroidery products.
33.What can we learn from the passage
A.Shu embroidery was listed as a national-level intangible cultural heritage in 2005.
B.It was easy for Meng Dezhi to make beautiful embroidery in winter.
C.Meng Dezhi played an important part in passing on Shu embroidery skills.
D.Meng Dezhi closed her factory because she wanted to find a new job.
34.The closest meaning of the underlined word “fading” in Paragraph 5 is “______”.
A.disappearing B.increasing C.reducing D.rising
35.What is the best title for the passage
A.A Shu Embroidery Master B.Shu Embroidery—a Valuable Traditional Art
C.An Introduction of Shu Embroidery D.The History of Shu Embroidery
三、选词填空
(2025·山西晋中·一模)请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯,方框中有两个词为多余项。
about, you, praise, secret, bad, attention, five, what, reflect, treat, who, suggest
Hey there, kids! Today, we will learn some important rules for communication. Good communication is the 36 of making friends and keeping them. So, let’s get started!
First, listen with your ears and your heart. When someone is talking to you, give full 37 to them. Look at them, nod your head, and listen with your ears and your heart. It shows that you care about 38 they are saying.
Second, think before you speak. Just like you look before crossing the street, you need to think twice 39 something before you say it. Ask yourself, “Is it kind Is it helpful ” If the answer is yes, feel free to share it! But if it’s not, keep it to 40 .
Third, use your words, not your fists (拳头). If you have a problem with someone, don’t solve it with your fists. Instead, use your words to explain how you feel. Your words can make a world of difference, while getting physical only makes things 41 .
Fourth, treat others the way you want to be 42 . This rule encourages you to put yourself in someone else’s shoes and consider how you would like to be treated if you were in their position. If you treat others with love, kindness, and respect, the chances are that they will treat you the same way.
43 , be a friend, not a bully. Bullies are no fun, and they don’t have many friends. Instead, be a friend to others. Stand up for those 44 need help and always be there to lend an ear. Together, we can make the world a better place.
Remember to put these 45 into practice, and you’ll be a people person soon!
四、任务型阅读
(2025·辽宁抚顺·二模)阅读短文,然后根据内容回答问题。
Today, something happened that made Ryan extremely angry. During a group discussion, Michael not only interrupted (打断) his speech on purpose but also called his idea stupid in front of their classmates. Ryan tried to defend (为……辩解) himself, but then Michael encouraged the other classmates to laugh at him.
Later, Ryan went to his best friend, Jerry, and angrily told him what had happened. After listening, Jerry suggested that Ryan write a letter to Michael.
“You can really give him a piece of your mind,” Jerry said. Ryan quickly wrote a strongly worded letter and then showed it to Jerry.
“Right, right,” Jerry said loudly. “This is exactly what I want. Give him a good scolding (责骂). You wrote it really well, Ryan.”
But when Ryan was about to put the letter into an envelope (信封), Jerry stopped him and asked, “What are you going to do with it ”
“Send it,” Ryan replied, confused (困惑).
“Don’t be silly,” Jerry said, “You can’t send this letter. Throw it onto the stove (炉子). That’s what I do with letters I write when I’m angry. This letter is well-written. Writing it helped you let out your anger, right Now you feel better, don’t you So burn it and then write a second letter.”
When people are angry, their words and actions can lose their senses (理智). The flame (火焰) of anger can not only burn others but also burn oneself. So, when you are burning with anger, take a deep breath. Control your feelings and think about your actions to avoid terrible consequences (后果)!
46.Why was Ryan so angry with Micheal
47.What did Jerry advise Ryan to do at first
48.How may Ryan deal with the letter in the end
49.How do you control anger Write 30 words or more.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://www.21cnjy.com/" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
备战2025年中考英语语篇组合专练10
(完形+阅读+选词填空+阅读表达)
一、完形填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)“You can have your pick.” a friend of mine called. Her sister’s cat had had a group of kittens (小猫) just weeks before.
I didn’t know if I was ready yet, but it appeared she wouldn’t easily give up. “I think it would be a 1 for you, Shawon. You can’t miss it.”
“Okay,” I finally said. “How old are the kittens ”
“They were 2 on March 22.”
March 22 this year, the day I would never 3 . Sue, my wife, passed away on the same day. A series of memories rushed to my mind.
For nearly ten years, Sue had been fighting cancer (癌症). Through the whole painful journey, Boomie, our old cat, was there. He joined Sue on the sofa while she had a short sleep, feeling completely 4 from the latest treatment. His antics (滑稽的动作) could bring a smile to Sue’s face when the pain was at its 5 . Sue loved Boomie very very much, and it was a love Boomie returned. Boomie even comforted her after she lost her 6 .
The cancer had caused Sue to drop a lot of weight. That must have been 7 the ring had slipped (滑落) off her finger. I 8 the house high and low for the ring. No 9 .
Boomie acted strange after Sue died, refusing to eat. Nobody could help him, even a vet. He couldn’t 10 without Sue. He had to be put down......
Coming back to earth, I thanked my friend for her kindness and made up my mind to take this chance.
My new kitten finally arrived and I decided to name it Belle Dame—French for “ 11 ”. She kept me entertained and relieved me a lot, bringing the house back to life.
One morning, I heard some noise coming from the dining room. What was Belle up to now I went to 12 . Sure enough, Belle was on the floor, playing with something shiny. I bent down to pick it up. Only it wasn’t a 13 ——it was the missing ring. Sue’s ring was found by Belle. I was too surprised to 14 that!
“When I die, I want to come back as a cat,” Sue always joked. “And if I could choose, I’d come here!” 15 , there was no better place to be a cat than our house.
“Maybe a miracle (奇迹) just happened...Sue, my Belle Dame.” I thought to myself.
1.A.problem B.change C.chance D.gift
2.A.alive B.young C.active D.born
3.A.forget B.recall C.review D.memorize
4.A.put out B.worn out C.left out D.turned out
5.A.worst B.highest C.happiest D.biggest
6.A.health B.ring C.weight D.memory
7.A.whether B.where C.how D.when
8.A.repaired B.climbed C.searched D.emptied
9.A.answer B.luck C.way D.point
10.A.go over B.go back C.go off D.go on
11.A.beautiful lady B.brave kid C.playful boy D.cancer killer
12.A.warn B.check C.eat D.punish
13.A.dream B.pie C.fish D.coin
14.A.believe B.know C.see D.find
15.A.Suddenly B.Luckily C.Terribly D.Truly
【答案】
1.C 2.D 3.A 4.B 5.A 6.B 7.C 8.C 9.B 10.D 11.A 12.B 13.D 14.A 15.D
【文章大意】本文讲述了作者在妻子去世后,通过朋友领养了一只小猫,最终在小猫的帮助下找到了妻子遗失的戒指的感人故事。
1.句意:我想这对你来说是个机会,Shawon。
problem问题;change改变;chance机会;gift礼物。根据下文“You can’t miss it.”可知,此处指养猫机会,让Shawon不要错过。故选C。
2.句意:它们出生在3月22日。
alive活着的;young年轻的;active积极的;born出生。根据上文“How old are the kittens ”可知,此处回答猫出生的时间。故选D。
3.句意:今年3月22日,这一天我永远不会忘记。
forget忘记;recall回忆起;review回顾;memorize记住。根据下文“Sue, my wife, passed away on the same day.”可知,作者的妻子也在这一天去世,作者不会忘记这一天。故选A。
4.句意:当Sue在沙发小睡时,他陪伴在旁,最近的治疗让她感到筋疲力尽。
put out扑灭;worn out精疲力竭;left out忽略;turned out结果是。根据上文“Sue had been fighting cancer (癌症).”可知,Sue得了癌症,此处指治疗让她精疲力竭。故选B。
5.句意:当疼痛最严重的时候,他的滑稽动作会让Sue脸上露出笑容。
worst最糟糕的;highest最高的;happiest最快乐的;biggest最大的。根据“when the pain was at its”可知,此处指这种疼痛带来的最糟糕的状态。故选A。
6.句意:Boomie甚至在她丢了戒指后安慰她。
health健康;ring戒指;weight重量;memory记忆。根据下文“the ring had slipped (滑落) off her finger”可知,此处指Sue丢掉的戒指。故选B。
7.句意:戒指一定是这样从她的手指上滑落的。
whether是否;where哪里;how怎样;when什么时候。根据“the ring had slipped (滑落) off her finger”可知,此处表达戒指是怎样掉落的。故选C。
8.句意:我在房子里到处找戒指。
repaired修理;climbed爬;searched搜索;emptied清空。结合上文丢掉的戒指及“the house high and low for the ring”可知,此处指作者寻找戒指。故选C。
9.句意:不走运。
answer答案;luck运气;way方法;point指向。根据“No...”可知没有找到戒指,no luck意为“不走运,没有收货”,符合语境,故选B。
10.句意:没有Sue,他无法继续活下去。
go over仔细检查;go back回去;go off突然响;go on继续。根据上文“refusing to eat”以及下文“He had to be put down...”可知,此处指Sue离开后,猫也无法继续活下去。故选D。
11.句意:我的新小猫终于来了,我决定给它取名为Belle Dame——法语中“美丽的女士”的意思。
beautiful lady美丽的女士;brave kid勇敢的孩子;playful boy爱玩的男生;cancer killer癌症杀手。根据下文“She kept me entertained and relieved me a lot, bringing the house back to life.”可知这只猫是母猫,与“beautiful lady”相符合,故选A。
12.句意:我去查看。
warn警告;check检查;eat吃;punish惩罚。根据上文“I heard some noise coming from the dining room.”可知,作者听到餐厅里传来一些声音,因此此处指作者去查看原因。故选B。
13.句意:只是那不是一枚硬币——那是丢失的戒指。
dream梦想;pie馅饼;fish鱼;coin硬币。根据上文“playing with something shiny.”可知这件东西有光泽,结合选项可知“coin硬币”符合语境。故选D。
14.句意:我太惊讶了,不敢相信!
believe相信;know知道;see看见;find找到。根据前文“Sue’s ring was found by Belle.”,结合全文作者找遍了房间没有找到这枚戒指,却被小猫找到了,因此感到惊讶,不敢相信。故选A。
15.句意:真的,没有比我们家更适合养猫的地方了。
Suddenly突然地;Luckily幸运地;Terribly非常;Truly真正地。根据“there was no better place to be a cat than our house. ”可知,此处表达作者觉得自己的家确实是一个养猫的好地方。故选D。
二、阅读理解
A
(2025·四川泸州·一模)History Museum
You can know the history of the area and see beautiful old treasures from different ages.
Opening Hours: 10:00 a.m.—8:00 p.m. Tuesday to Sunday
Entrance Fee: Children under 12: $13
Adults: $23
City Bookstore
City Bookstore is not only a bookstore. It also includes a café and some good restaurants. Best of all, it is open all day every day except Wednesdays.
Children’s Fun Park
This park has 13 rides (游乐设施) and is suitable for the whole family. It also has 20 stores, including convenience stores, souvenir (纪念品) shops and restaurants.
Opening Hours: 10:00 a.m.—5:00 p.m. on weekdays
9:00 a.m.—6:00 p.m. on weekends
Entrance Fee: Children over the age of 3: $20
Adults: $25
Green Forest Park
Green Forest Park has many trees, plants, and cute animals. People like to walk, jog, ride bicycles and have picnics there.
16.Tom is 14 years old. If he visits the History Museum with his parents, they should pay ________.
A.$69 B.$49 C.$59 D.$79
17.It is not a good idea to visit the City Bookstore on ________.
A.Mondays B.Tuesdays C.Wednesdays D.Sundays
18.When does the Children’s Fun Park close on weekdays
A.At 5:00 p.m. B.At 6:00 p.m. C.At 8:00 p.m. D.At 7:00 p.m.
19.In the Green Forest Park, you can do the following things EXCEPT ________.
A.ride bicycles B.buy some souvenirs C.see cute animals D.shops and restaurants.
20.Where can you have a big dinner in a restaurant with your family
A.In the History Museum and the City Bookstore.
B.In the City Bookstore and the Children’s Fun Park
C.In the Green Forest Park and the History Museum.
D.In the bicycles and have picnics there.
【答案】16.A 17.C 18.A 19.B 20.B
【文章大意】本文主要介绍了历史博物馆、城市书店、儿童乐园和绿色森林公园的信息。
16.推理判断题。根据“Entrance Fee: Children under 12: $13”“Adults: $23 ”可知,如果和父母一起参观历史博物馆,需要支付:23×3=69,故选A。
17.细节理解题。根据“Best of all, it is open all day every day except Wednesdays.”可知,城市书店在周三关门。故选C。
18.细节理解题。根据“Opening Hours: 10:00 a.m.—5:00 p.m. on weekdays”可知,工作日是下午5点关门。故选A。
19.细节理解题。根据“Green Forest Park has many trees, plants, and cute animals. People like to walk, jog, ride bicycles and have picnics there.”可知,在绿色森林公园,不可以买纪念品。故选B。
20.细节理解题。根据“City Bookstore is not only a bookstore. It also includes a café and some good restaurants.”以及“including convenience stores, souvenir (纪念品) shops and restaurants.”可知,在城市书店和儿童乐园可以吃饭。故选B。
B
(2024·河南周口·三模)Lucy was a girl who lived in a small village. When she read Harry Potter, she had a dream of becoming a writer.
For achieving it, she started writing short stories and poems in her free time. She would often stay up late, writing and editing (编辑) her work. She knew that she had a long way to go, but she was willing to work hard for being a writer.
One day, Lucy heard about a writing competition that was being held in the city. She was excited and decided to attend. However, she didn’t have enough money to travel to the city.
When Sarah saw Lucy looking sad, she asked, “What’s the matter with you, my best friend ” Lucy told Sarah the problem she was facing. After hearing that, Sarah said, “Don’t worry. I will try my best to help you.”
Lucy was touched by her friend’s kindness. And then, she asked, “Tell me your plan. If we work together, it must be easier to make it.” Sarah thought for a while and replied, “We can make delicious cakes and cookies and sell them. And we can also make posters (海报) and put them up around the village to get more customers.”
The sale was a huge success, and they raised enough money for Lucy to attend the competition. With the help of Sarah, she arrived at the place on time.
Finally, Lucy won first prize! When she heard the result, she was so excited. Then she said, “I couldn’t have done it without my friend Sarah.” From that day on, Lucy continued to take part in writing competitions. Although she had met many difficulties, she never gave up. She knew that everything would be possible if you worked hard and had the support of people who loved you.
根据材料内容选择最佳答案。
21.What was Lucy’s dream
A.To be a writer. B.To travel to the city.
C.To become a teacher. D.To win a writing competition.
22.How did Sarah help Lucy raise money
A.By getting a part-time job.
B.By selling her own belongings.
C.By borrowing money from others.
D.By making and selling cakes and cookies.
23.Why did Lucy and Sarah put up posters around the village
A.To share Lucy’s writing stories.
B.To tell people about the competition.
C.To invite more people to buy their products.
D.To look for people to help pay for Lucy’s trip.
24.Which words can best describe Sarah
A.Outgoing and kind. B.Friendly and brave.
C.Patient and humorous. D.Helpful and kind-hearted.
25.What’s the best title for the text
A.The magic of a book. B.The magic of friendship.
C.The magic of a challenge. D.The magic of a competition.
【答案】21.A 22.D 23.C 24.D 25.B
【文章大意】本文主要讲述了萨拉在露西参加写作比赛遇到问题时,给与积极的帮助,最后露西赢得了冠军,突出了友谊力量的强大。
21.细节理解题。根据“When she read Harry Potter, she had a dream of becoming a writer.”可知,露西想要成为一名作家。故选A。
22.细节理解题。根据“We can make delicious cakes and cookies and sell them.”可知,萨拉建议一起做美味的蛋糕和饼干。故选D。
23.细节理解题。根据“And we can also make posters (海报) and put them up around the village to get more customers.”可知,她们在村子里张贴广告是为了让吸引更多的顾客。故选C。
24.推理判断题。根据“After hearing that, Sarah said, ‘Don’t worry. I will try my best to help you.’”以及“Lucy was touched by her friend’s kindness.”可知,萨拉是一个乐于助人又很善良的人。故选D。
25.最佳标题题。文章主要讲述了萨拉在露西遇到问题时,给与积极的帮助,最后露西赢得了写作比赛的冠军,突出了友谊力量的强大。故选B。
C
(2024·广东深圳·三模)Since humans sent the first satellite to space in the 1950s, scientists have been studying an important topic: how to grow food in space if humans will one day live there. A recent experiment at the Tiangong space station makes a big step forward.
Chinese astronauts have successfully grown rice seedlings (幼苗) during the Shenzhou XⅣ task. “The rice seedlings are growing very well,” said Zheng Huiqiong, a researcher from the Chinese Academy of Sciences. Since the rice experiment began on July 29, the seedlings of the tall shoot rice variety (品种) have reached a height of 30 centimeters. The seedlings of the short shoot rice variety have grown to 5 centimeters, China Daily reported on Aug. 30.
While there have been other rice experiments in space, this one is the first of its kind to produce the complete life cycle of a plant—it begins with a seed and ends with a grown plant producing new seeds.
Such food-growing experiments are not just for astronauts. They can also solve food problems on Earth. By sending seeds to space, we can change the genes of seeds, thanks to micro-gravity, the special space light and the lack (缺乏) of air. Then, the production of these seeds is greatly increased on Earth.
For more than 30 years, China has developed over 260 new types of seeds in space. They are widely planted in the field every year.
According to Yao Tong, an engineer from a research center, 30 percent of strawberries sold in Beijing are “space strawberries”, which are as big as eggs. The center has also produced “space tomatoes” with the production increased by 30 percent, and “space bananas” with a growth shortened from 13 months to 9 months.
26.Why does the writer mention the first satellite sent by humans in Paragraph 1
A.To explain the food shortage in space.
B.To introduce some Chinese man-made satellites.
C.To show the achievement of Chinese farming technology.
D.To show the improvement of growing food in space.
27.What can we know from the experiment at Tiangong space station
A.Its plant has a complete life cycle.
B.Its seedlings come from the Earth.
C.It begins with a fully-grown plant.
D.It uses completely new rice varieties.
28.Why do we grow food in space
a. To feed astronauts. b. To study micro-gravity.
c. To increase production on Earth. d. To research on the space light.
A.ab B.bc C.bd D.ac
29.What can we know from the last two paragraphs
A.Over 260 new types of seeds are planted every year.
B.30 percent of “space strawberries” can be as big as eggs.
C.Space tomatoes can be produced in a shorter time.
D.People don’t need to worry about food anymore.
30.What is the purpose of the passage
A.To show the influence of space planting.
B.To introduce space planting and its advantages.
C.To explain why space planting is successful.
D.To sell products planted in space.
【答案】26.D 27.A 28.D 29.A 30.B
【文章大意】本文主要讲述中国科学家在天宫空间站成功进行了水稻种植实验,这是首次在太空中完成植物的完整生命周期,此外,通过太空种子技术,中国已开发出多种新品种农作物,提高了地球上的粮食产量和质量。
26.推理判断题。根据第一段“Since humans sent the first satellite to space in the 1950s, scientists have been studying an important topic: how to grow food in space if humans will one day live there. A recent experiment at the Tiangong space station makes a big step forward.”可知,作者在第一段提到人类发射的第一颗卫星是展示在太空种植食物的进步。故选D。
27.细节理解题。根据第三段中的“this one is the first of its kind to produce the complete life cycle of a plant—it begins with a seed and ends with a grown plant producing new seeds”可知,从天宫空间站的实验中我们可以知道它的植物有完整的生命周期。故选A。
28.细节理解题。根据第四段中的“Such food-growing experiments are not just for astronauts. They can also solve food problems on Earth…the production of these seeds is greatly increased on Earth.”可知,我们要在太空中种植食物是给宇航员提供食物以及增加地球上的食物产量。故选D。
29.细节理解题。根据倒数第二段中的“For more than 30 years, China has developed over 260 new types of seeds in space. They are widely planted in the field every year.” 可知,每年种植260多种新型种子。故选A。
30.主旨大意题。通读全文可知,文章讲述中国科学家在天宫空间站成功进行了水稻种植实验,这是首次在太空中完成植物的完整生命周期,此外,通过太空种子技术,中国已开发出多种新品种农作物,提高了地球上的粮食产量和质量,所以这篇文章的写作目的是介绍空间种植及其优势。故选B。
D
(2023·广东清远·一模)Shu embroidery (蜀绣) is one of the most famous embroidery styles in China. It’s well-known for its strong expression and smooth needlework.
The characteristics are greatly influenced by geographical environment, customs and cultures. As we all know, people in Sichuan Province enjoy a slow lifestyle, so when embroidering, they are usually patient and willing to spend time on pursuing the form’s intricacy (错综复杂) and elegance (优雅). This could be the reason why Shu embroidery was listed as a national-level intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2006.
Making beautiful Shu embroidery products is never easy. It needs super workmanship (卓越工艺).
Meng Dezhi, 62, was born to a family of embroiderers. She was one of the most talented employees at the Chengdu Shu embroidery factory. The long and repetitive nature of the process often challenges her. Even for an experienced master like Meng, finishing a piece needs several days or even a few months. And in winter, when her hands and feet are freezing, things become even more difficult, but her love for the work has encouraged Meng to continue.
“These experiences may sometimes discourage me, but the love for Shu embroidery always gives me courage to continue,” said Meng. Meng has also popularized the culture of Shu embroidery when the tradition was at the risk of fading. Many cheap products are made by modern machines. In 2005, the factory where Meng worked was forced to close. To make a living and pass along the traditional technique, Meng rented a small space of 10 square meters to teach Shu embroidery skills.
“In the early days, I set up the company just for living, but now I really feel that I have the responsibility to pass on Shu embroidery skills to young people, to let it run from generation to generation,” she told China Daily.
31.What are the characteristics of Shu embroidery
①strong expression ②smooth needlework ③intricacy ④elegance
A.①②③ B.①②④ C.①③④ D.①②③④
32.What makes Meng Dezhi stick to embroidering
A.The nature of Shu embroidery.
B.The passion for Shu embroidery.
C.The influence of her family tradition.
D.The benefits from Shu embroidery products.
33.What can we learn from the passage
A.Shu embroidery was listed as a national-level intangible cultural heritage in 2005.
B.It was easy for Meng Dezhi to make beautiful embroidery in winter.
C.Meng Dezhi played an important part in passing on Shu embroidery skills.
D.Meng Dezhi closed her factory because she wanted to find a new job.
34.The closest meaning of the underlined word “fading” in Paragraph 5 is “______”.
A.disappearing B.increasing C.reducing D.rising
35.What is the best title for the passage
A.A Shu Embroidery Master B.Shu Embroidery—a Valuable Traditional Art
C.An Introduction of Shu Embroidery D.The History of Shu Embroidery
【答案】31.D 32.B 33.C 34.A 35.B
【文章大意】本文介绍了中国非物质文化遗产之一的蜀绣。
31.细节理解题。根据第一段的第二句话“It’s well-known for its strong expression and smooth needlework.”和第二段的第二句话“... they are usually patient and willing to spend time on pursuing the form’s intricacy (错综复杂) and elegance (优雅).”可知①②③④都是蜀绣的特征。故选D。
32.细节理解题。根据第五段孟的第一句话“... but the love for Shu embroidery always gives me courage to continue”可知使孟德芝坚持蜀绣的原因是对蜀绣的热爱。故选B。
33.推理判断题。根据最后一段“... but now I really feel that I have the responsibility to pass on Shu embroidery skills to young people, to let it run from generation to generation”可知孟德芝在蜀绣技艺的传承中发挥着重要作用。故选C。
34.词句猜测题。at the risk of“冒着……的风险”,结合第五段的“In 2005, the factory where Meng worked was forced to close.”和文章内容可知蜀绣有消失的风险。故选A。
35.最佳标题题。全文就蜀绣成为非物质文化遗产的相关技艺及现状进行了介绍,强调了其极高的艺术价值。故选B。
三、选词填空
(2025·山西晋中·一模)请阅读下面语篇,根据其内容,用方框中所给词的正确形式填空,使其通顺、连贯,方框中有两个词为多余项。
about, you, praise, secret, bad, attention, five, what, reflect, treat, who, suggest
Hey there, kids! Today, we will learn some important rules for communication. Good communication is the 36 of making friends and keeping them. So, let’s get started!
First, listen with your ears and your heart. When someone is talking to you, give full 37 to them. Look at them, nod your head, and listen with your ears and your heart. It shows that you care about 38 they are saying.
Second, think before you speak. Just like you look before crossing the street, you need to think twice 39 something before you say it. Ask yourself, “Is it kind Is it helpful ” If the answer is yes, feel free to share it! But if it’s not, keep it to 40 .
Third, use your words, not your fists (拳头). If you have a problem with someone, don’t solve it with your fists. Instead, use your words to explain how you feel. Your words can make a world of difference, while getting physical only makes things 41 .
Fourth, treat others the way you want to be 42 . This rule encourages you to put yourself in someone else’s shoes and consider how you would like to be treated if you were in their position. If you treat others with love, kindness, and respect, the chances are that they will treat you the same way.
43 , be a friend, not a bully. Bullies are no fun, and they don’t have many friends. Instead, be a friend to others. Stand up for those 44 need help and always be there to lend an ear. Together, we can make the world a better place.
Remember to put these 45 into practice, and you’ll be a people person soon!
【答案】
36.secret 37.attention 38.what 39.about 40.yourself 41.worse 42.treated 43.Fifth 44.who 45.suggestions
【文章大意】本文主要介绍了一些重要的沟通规则。
36.句意:良好的沟通是交朋友和保持友谊的秘诀。根据“Good communication is the…of making friends and keeping them.”的语境并结合备选词汇可知,此处指良好的沟通是交朋友和保持友谊的秘诀,secret“秘诀”符合,此处用单数形式。故填secret。
37.句意:当有人跟你说话时,要全神贯注。根据上文“First, listen with your ears and your heart.”可知,此处表示认真倾听,give full attention to“全神贯注于”,是固定搭配。故填attention。
38.句意:这表明你关心他们在说什么。分析句子结构可知,空处引导宾语从句;根据语境可知,此处指关心对方说话的内容,what“什么”符合。故填what。
39.句意:就像你过马路前要看,在你说某事之前你需要三思而后行。根据“you need to think twice…something before you say it”的语境并结合备选词汇可知,此处指三思而后行,think about“考虑”,是固定词组。故填about。
40.句意:但如果不是,那就别告诉别人。根据上文“If the answer is yes, feel free to share it!”并结合备选词汇可知,如果答案是肯定的,请随意分享,反之,如果不是,那就别告诉别人,keep…to oneself“不把……讲出来”,是固定词组,应填yourself。故填yourself。
41.句意:你的言语可以让世界变得不同,而打架只会让事情变得更糟。根据“while getting physical only makes things…”的语境及常识并结合备选词汇可知,打架只会让事情变得更糟,worse“更糟的”符合。故填worse。
42.句意:第四,以你希望被对待的方式对待他人。根据下文“This rule encourages you to put yourself in someone else’s shoes and consider how you would like to be treated if you were in their position.”并结合备选词汇可知,此处指以你希望被对待的方式对待他人,treat“对待”,此处应用过去分词形式,构成被动语态。故填treated。
43.句意:第五,做朋友,不要欺负人。根据上文“First”、“Second”、“Third”以及“Fourth”并结合备选词汇可知,此处指第五条,fifth“第五”,句首首字母大写。故填Fifth。
44.句意:为那些需要帮助的人挺身而出,随时倾听他们的心声。分析句子结构可知,空处引导定语从句,who“谁”符合,在从句中充当主语。故填who。
45.句意:记住把这些建议付诸实践,你很快就会成为一个善于交际的人!根据“Remember to put these … into practice, and you’ll be a people person soon!”的语境并结合备选词汇可知,此处指把这些建议付诸实践,分析句子结构可知,此处应用名词形式,作宾语,suggestion“建议”,根据空前的“these”可知,此处用复数形式。故填suggestions。
四、任务型阅读
(2025·辽宁抚顺·二模)阅读短文,然后根据内容回答问题。
Today, something happened that made Ryan extremely angry. During a group discussion, Michael not only interrupted (打断) his speech on purpose but also called his idea stupid in front of their classmates. Ryan tried to defend (为……辩解) himself, but then Michael encouraged the other classmates to laugh at him.
Later, Ryan went to his best friend, Jerry, and angrily told him what had happened. After listening, Jerry suggested that Ryan write a letter to Michael.
“You can really give him a piece of your mind,” Jerry said. Ryan quickly wrote a strongly worded letter and then showed it to Jerry.
“Right, right,” Jerry said loudly. “This is exactly what I want. Give him a good scolding (责骂). You wrote it really well, Ryan.”
But when Ryan was about to put the letter into an envelope (信封), Jerry stopped him and asked, “What are you going to do with it ”
“Send it,” Ryan replied, confused (困惑).
“Don’t be silly,” Jerry said, “You can’t send this letter. Throw it onto the stove (炉子). That’s what I do with letters I write when I’m angry. This letter is well-written. Writing it helped you let out your anger, right Now you feel better, don’t you So burn it and then write a second letter.”
When people are angry, their words and actions can lose their senses (理智). The flame (火焰) of anger can not only burn others but also burn oneself. So, when you are burning with anger, take a deep breath. Control your feelings and think about your actions to avoid terrible consequences (后果)!
46.Why was Ryan so angry with Micheal
47.What did Jerry advise Ryan to do at first
48.How may Ryan deal with the letter in the end
49.How do you control anger Write 30 words or more.
【答案】
Because Micheal interrupted his speech and called his idea stupid./Because Micheal called his idea stupid./Because Micheal encouraged others to laugh at him.
To write a letter to Micheal.
48.Burn it./He may burn the letter./Maybe he will burn the letter./Write a second letter./Write a new letter. 49.I control my anger by taking deep breaths, counting to ten, and walking away from the situation to cool down. It helps me think clearly and avoid making bad decisions.
【文章大意】本文主要讲述了Ryan因Michael的侮辱而愤怒,但在好友Jerry的建议下,通过写信并烧毁信件的方式平复了情绪,强调了控制愤怒情绪的重要性。
46.根据文章第一段的内容“During a group discussion, Michael not only interrupted (打断) his speech on purpose but also called his idea stupid in front of their classmates. Ryan tried to defend (为……辩解) himself, but then Michael encouraged the other classmates to laugh at him.”可知,Ryan生气的原因是Michael的行为让他感到被侮辱和嘲笑。故填Because Micheal interrupted his speech and called his idea stupid./Because Micheal called his idea stupid./Because Micheal encouraged others to laugh at him.
47.根据文章第二段的内容“After listening, Jerry suggested that Ryan write a letter to Michael.”可知Jerry最初建议Ryan做的事情是写一封信给Michael。故填To write a letter to Micheal.
48.根据文章倒数第二段的内容“‘Don’t be silly,’ Jerry said, ‘You can’t send this letter. Throw it onto the stove (炉子). That’s what I do with letters I write when I’m angry. This letter is well-written. Writing it helped you let out your anger, right Now you feel better, don’t you So burn it and then write a second letter.’”可知,Jerry建议Ryan烧掉这封信,然后写第二封信。因此,Ryan可能会烧掉这封信,或者写第二封信。故填Burn it./He may burn the letter./Maybe he will burn the letter./Write a second letter./Write a new letter.
49.开放性题目,言之有理即可。参考答案为I control my anger by taking deep breaths, counting to ten, and walking away from the situation to cool down. It helps me think clearly and avoid making bad decisions.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://www.21cnjy.com/" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)