练习14-备战2025年中考英语语篇组合专练(原卷版+解析版)

文档属性

名称 练习14-备战2025年中考英语语篇组合专练(原卷版+解析版)
格式 zip
文件大小 358.8KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-02-15 00:00:08

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
备战2025年中考英语语篇组合专练14
(完形+阅读+选词填空+阅读填表)
一、完形填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)The Pit Bull (斗牛犬) rushed Molly, and my hand shook with fear. What if the dog hurt her The little twelve-year-old cat was a final 1 of my sister Nancy who’d passed away years earlier.
Like my sister, Molly was small and independent, bravely facing whatever life threw at her. But even such a cat was no 2 for the barking (吠叫的) dog standing before her. At least that was what I thought. However, it turned out I was 3 .
While Brandi, my neighbor, who saved dogs from our local shelter (收容所) and found owners for them, nervously reached for a leash (皮带) to 4 the dog away, Molly 5 to move. She didn’t run or arch (拱起) her back in fear as some cats do. She stood her ground, as if showing her 6 of never giving in.
To my surprise, the dog’s barks 7 . Molly won at last. I gave out a sigh of relief, and couldn’t 8 thinking of Nancy. Years earlier, She picked the gray-and-white kitten (小猫) for me from a litter born on the farm where she lived.
“What should I name her ” I’d asked.
“Why not Molly ” She 9 . So, Molly it was.
Over the years, the little cat grew dearer to me. And she was surprisingly strong just like Nancy. Nancy taught school for many years before cancer (癌症) finally took away her life. Though simply five feet tall, she could 10 a classroom with an angry expression on her face. She could ...
My 11 returned to the present as Brandi said admiringly. “That Molly is 12 . I’m going to use her to train all our dogs. They’re more adoptable (可收养的) if they’re cat-friendly.”
Soon, every dog Brandi saved 13 a stare-down from Molly before heading to their loving homes. Molly “trained” about forty dogs, helping them make the 14 from unmannered shelter dogs to gentle pets.
At fourteen, Molly is still going strong and continues to be a daily reminder of my courageous sister, who could face down a room full of unruly kids or the cancer, just as the cat she named doesn’t 15 from anything.
1.A.reminder B.symbol C.sense D.memory
2.A.problem B.way C.weight D.match
3.A.thoughtful B.confident C.wrong D.correct
4.A.push B.beat C.pull D.scare
5.A.hurried B.refused C.decided D.managed
6.A.instruction B.resolution C.introduction D.invitation
7.A.went off B.picked up C.gave in D.died away
8.A.help B.lose C.drop D.mind
9.A.doubted B.questioned C.suggested D.wondered
10.A.teach B.warn C.punish D.control
11.A.thoughts B.stories C.conversations D.dreams
12.A.something B.everything C.anything D.nothing
13.A.accepted B.experienced C.avoided D.prepared
14.A.team B.answer C.mistake D.change
15.A.get away B.fall down C.back down D.stay away
二、阅读理解
A
(2024·山东青岛·模拟预测)
LiverpoolDiscover the best music, sport, culture...in the UK
Liverpool MUSICThe Beatles StoryThe world-famous 1960s music group came from Liverpool. Find out about The Beatles at the Beatles Story. Open every day except Dec. 25th and 26th. Adult:£15. 95Child:£7. 00Child under five: Free Liverpool SPORTLiverpool FCThis city loves football. Visit Anfield football stadium, home of Liverpool FC, Liverpool’s favorite football club, and take a tour. Closed on weekends. Adult:£15. 00Child:£9. 00Child under five: Free
Liverpool MUSEUMThe Museum of LiverpoolLearn all about the history and culture of Liverpool. Open daily 10:00 a. m. — 5:00 p. m. Free! Liverpool SHOPPINGLiverpool ONEFind the best shopping in the center of Liverpool at Liverpool ONE, a big shopping center. Opened in 2008. More than 160 shops, restaurants and cinemas.
根据材料内容选择最佳答案。
16.How much will Jack, a boy of 6, and his father pay if they visit the Beatles Story
A.£15. 95. B.£14. 00. C.£22. 95. D.£31. 90.
17.What can we learn about Anfield football stadium
A.It costs £9. 00 for an adult to take a tour in the stadium.
B.It is home of Liverpool’s favorite football club.
C.The stadium is open every day.
D.It opened in 2008.
18.How long is the Museum of Liverpool open every day
A.For 5 hours. B.For 7 hours. C.For 10 hours. D.For 12 hours.
19.What’s Liverpool ONE
A.It’s a restaurant. B.It’s a cinema. C.It’s an amusement park. D.It’s a shopping center.
20.We might read the material ________.
A.in a geography textbook B.in an English dictionary
C.in a travel magazine D.in a storybook
B
(2024·湖北武汉·模拟预测)Lily was a cheerful girl. She always had a big smile on her face. One day she noticed an old man named Grumble sitting beside a river. The old man looked sad. Lily wanted to make him smile, so she walked up to him with a friendly greeting. “What’s there to be happy about, young one Life is full of troubles.” Lily laughed and replied, “Troubles are like big and scary thunderclouds (雷雨云), Mr. Grumble. But just like clouds, they pass, making way for the sun to shine again. You should try looking on the bright side!”
Lily made a bet (打赌) with Grumble, saying, “I bet I can make you smile by the end of the day.” Grumble challenged her, “You’re welcome to try, but it won’t be easy.”
For the rest of the day, Lily did all kinds of funny and silly things to make Grumble laugh. She told jokes, sang like nobody was watching, and even made faces. However, Grumble was still unhappy. As the sun began to set, Lily decided to give it one last try. She took a deep breath and broke into a joyous dance.
Surprisingly, Grumble couldn’t help it. He let out a chuckle (咯咯笑声), and then another. Before he knew it, he was laughing heartily, his sadness giving way to happiness. Lily had won the competition, but more importantly, she showed Grumble that becoming cheerful was not difficult. Happy or not, it’s up to you. We can find happiness when we choose to see the brighter side of life.
21.What was Mr. Grumble like as Lily came over
A.He was as cheerful as a girl. B.He, had a big smile on his face.
C.He was friendly. D.He was not happy.
22.Why did Lily compare troubles to thunderclouds
A.To say that life is full of troubles. B.To show that troubles will go away.
C.To tell the old man to be careful. D.To show that troubles are scary.
23.What did Lily do to make Grumble laugh
①Told jokes. ②Watched others sing. ③Sang.
④Made faces ⑤ Danced. ⑥ Held her breath.
A.①②④⑥ B.①③④⑤ C.②③④⑥ D.③④⑤⑥
24.What can be inferred from the text
A.Lily thought Grumble’s face was long
B.Grumble thought Lily’s life was full of troubles.
C.Lily didn’t give up though she failed several times.
D.After seeing Lily’s dance, Grumble stopped laughing.
25.What should be the best title for the passage
A.Happiness is a choice. B.Everyone has a chance to be happy.
C.Life is full of troubles. D.Happiness give way to sadness.
C
(2024·湖北武汉·模拟预测)Now, primary students learn cooking at school. It has been discussed by teachers and parents. Some think that it is a useful skill for students, while others think it’s a waste of time, some even think it’s just a show. But do they really understand cooking
It’s been said that good cooking is an art form. The truth is that it’s much more than that. While talking about different foods from all around the world, or cultures and histories of dishes, students are connected to the world and learning history and culture in a new field besides learning cooking. Students measure (称量) materials from time to time, or find oil and water don’t usually mix. Students are also learning maths and science in practice…
★ Li Mei, 11, was crazy about the yummy cakes made by her father and wanted to make one on her own. But when taking her cake out, she was upset to find that the cake was hard and black at the bottom. Her father told her when he was 13, he tried to make cakes, but wasted boxes of eggs. Then together with father, Li Mei found out what had gone wrong and succeeded in making one. Li Mei learned in the failure of cooking, and could be braver to face failures.
Apart from (除了) the practical skills, cooking builds character. It encourages kids to work with others. It also encourages them to be open to foods they might not have tried. Though being good to our health, carrots were hated by 12-year-old Xiao Lei. But he started to love them after he made a salad with them. By cooking, students put down their phones and work together with family members in the kitchen. By cooking, students form the habit of doing labor (劳动) work. . . As a part of labor education, cooking is a way to teach kids vital 21st century skills, such as creativity, team work and so on. If these skills aren’t taught to today’s students, they might hardly survive (生存) in the future.
26.According to the writer, “learning cooking” in primary schools ________.
A.is really a waste of time B.is just a useful skill for students
C.needs to be better understood D.must be canceled as a show
27.Paragraph 2 mainly focuses on ________.
A.cooking different foods from all around the world B.the meaning of learning cooking
C.connecting the students to the world in practice D.a new field in cultures and histories
28.Which of the following can be put in ★
A.Cooking can help people avoid failure. B.Cooking is sure to be failure at last.
C.There is no failure without success. D.Failures in cooking is as important as successes.
29.Why does the writer mention the change of Xiao Lei
A.To show us carrots are good for our health. B.To encourage kids to work with others.
C.To educate kids to be open to different foods. D.To teach us how to make a salad with carrots.
30.What does the underlined word “vital” in the last paragraph mean
A.Necessary. B.Difficult. C.Careful. D.Simple.
D
(2024·湖北武汉·模拟预测)Do you know the elephant-foot drum Xie Wenping, 32, used to follow his grandfather who made elephant-foot drums for a living to learn how to make a drum. “I had decided to make more and better drums when I grew up,” Xie said.
The elephant-foot drum is the most typical musical instrument of the Dai ethnic group. The drum-making skill was listed as a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2011.
Elephant-foot drums carry great cultural importance. However, making an elephant-foot drum is no easy task. “Making an elephant-foot drum takes about 30 steps and one month,” Xie explained.
After picking the wood, one needs to carve (雕刻) the wood into an elephant-leg-like shape and hollow out the inside so that the drum can make a sound. The drum surface is made of cowhide (牛皮) , which needs to go through several steps such as leather selection (皮料选择), cleaning, air drying and cutting. Then comes the painting. The drum is painted with patterns showing ethnic elements and covered with a protective topcoat (防护面漆) . The finishing steps include tuning (调音) and polishing the fur. “A good elephant-foot drum should have a thick and loud sound when beaten,” Xie said.
The repetition of the work might not be so exciting, but whenever Xie sees his grandfather’s smile while making the drum, he feels encouraged again. “Over the years, the number of craftspeople (工匠) skilled in making elephant-foot drums has gone down,” Xie said. “I feel like it’s my responsibility to carry it on.”
Xie has innovated (创新) the form of the drum. To make it easier for the elephant-foot drum to spread to places outside Yunnan. Xie came up with the idea of making a mini kind of the drum and designed key chains shaped like the elephant-foot drum.
31.What do we know about Xie Wenping
A.He learned how to make drums by himself.
B.His grandfather made a living by making drums.
C.He made drums when he was 32 years old.
D.He thought it was easy to make drums.
32.The underlined words “hollow out” in paragraph 4 probably mean _________.
A.take up B.cut off C.dig out D.send for
33.Which of the following steps does making an elephant-foot drum take
①dry the wood ②carve the wood ③paint the fur ④tune the drum ⑤polish the fur
A.①②⑤ B.②④⑤ C.②③④ D.③④⑤
34.What’s the genre (题材) of this passage
A.A profile which gives facts about a person.
B.A report which tells an event.
C.A fiction which describes imaginary people and events.
D.A drama which has some kinds of performance.
35.What’s the best title of the passage
A.The Story between Xie and his Drum. B.The Hard Time for the Drum.
C.Xie’s Innovation of the Drum. D.The Responsibility of Xie.
三、选词填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
loud surprise take give life love musician appear wide tradition
Suona Wins Hearts of Young People
Suona performer Xue Tianlong and his night class courses have recently become popular among young people in Hangzhou. There are 491 people 36 part in his courses at the Zhejiang Provincial Cultural Center. Most of the students are in their 20s and 30s, all with great enthusiasm (热情) and 37 for the traditional instrument.
Suona is a double-reed woodwind (双簧木管) instrument. With its 38 and special sounds, suona is often called “the king of Chinese folk instruments”. It was first introduced to China from Arabia through the ancient Silk Road in the third century. And it first 39 in written records during the Ming Dynasty. Over the years, suona has become 40 popular. It is commonly used at 41 ceremonies such as weddings and funerals (葬礼) in the countryside in China.
In recent years, more suona performers have been working with 42 of different genres (流派), such as jazz and bossa nova. That brings suona a new 43 . Young suona players also actively 44 their performances on the Internet, helping the instrument to experience a revival (复兴). Many players adapt (改编), a young man named Chuanzi adapted The Spectre with suona. People all got a 45 at the instrument. These acts make lots of people interested in suona.
四、任务型阅读
(2025·四川成都·一模)根据短文内容,完成图表中所缺信息。
Sustainable (可持续的) travel is an idea supported by many travel experts. To keep enjoying our beautiful world, travelers need to change and act more sustainably. A report warns that if we don’t take action now, many popular travel places might only be available as online experiences by 2040.
Sustainable travel is a way to lower bad influence on the weather and environment, as well as the places and people we visit. For a long time, people paid more attention to cutting down pollution when talking about sustainable travel. But now, there’s a bigger problem: local communities aren’t getting what they need from tourism, so we need to change more than ever.
To deal with the problem, we should think about both our own fun and the needs of our hosts. A bit of careful planning can help.
One of the most helpful ways when traveling is to cut down your carbon footprint (碳足迹). Wherever you choose to go, transportation is usually the main cause of CO2. By simple math, that means traveling shorter and using the transportation that makes less pollution will make a big difference. And by doing so, you can visit more places and do good to more communities and people.
Going on a trip when it’s not the busiest time can be really fun. You’ll avoid the crowds at popular places and find lower prices for hotels, restaurants and activities. For local people who work in tourism, the money they make outside of busy periods is much valued and needed.
Other helpful ways are to shop at local stores and eat at local restaurants. It means the money you spend goes directly to local people who are serving you and need it most. And it’s more meaningful to have something special from the place you visit than something made somewhere else.
In short, by planning carefully and making smart choices, everyone can help make travel more sustainable!
Sustainable TravelImportanceIf we continue 46 little about the environment, we may lose the chance to enjoy the world’s beauty physically.MeaningIt is a traveling way to cut down bad influences on the environment and to 47 of locals.Tips*Consider shorter trips and choose low-carbon 48 to lower CO2.*Avoid traveling during the busy season to get more fun and spend 49 .*Shop at local stores and eat at local restaurants to support locals’ 50 .
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://www.21cnjy.com/" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)中小学教育资源及组卷应用平台
备战2025年中考英语语篇组合专练14
(完形+阅读+选词填空+阅读填表)
一、完形填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)The Pit Bull (斗牛犬) rushed Molly, and my hand shook with fear. What if the dog hurt her The little twelve-year-old cat was a final 1 of my sister Nancy who’d passed away years earlier.
Like my sister, Molly was small and independent, bravely facing whatever life threw at her. But even such a cat was no 2 for the barking (吠叫的) dog standing before her. At least that was what I thought. However, it turned out I was 3 .
While Brandi, my neighbor, who saved dogs from our local shelter (收容所) and found owners for them, nervously reached for a leash (皮带) to 4 the dog away, Molly 5 to move. She didn’t run or arch (拱起) her back in fear as some cats do. She stood her ground, as if showing her 6 of never giving in.
To my surprise, the dog’s barks 7 . Molly won at last. I gave out a sigh of relief, and couldn’t 8 thinking of Nancy. Years earlier, She picked the gray-and-white kitten (小猫) for me from a litter born on the farm where she lived.
“What should I name her ” I’d asked.
“Why not Molly ” She 9 . So, Molly it was.
Over the years, the little cat grew dearer to me. And she was surprisingly strong just like Nancy. Nancy taught school for many years before cancer (癌症) finally took away her life. Though simply five feet tall, she could 10 a classroom with an angry expression on her face. She could ...
My 11 returned to the present as Brandi said admiringly. “That Molly is 12 . I’m going to use her to train all our dogs. They’re more adoptable (可收养的) if they’re cat-friendly.”
Soon, every dog Brandi saved 13 a stare-down from Molly before heading to their loving homes. Molly “trained” about forty dogs, helping them make the 14 from unmannered shelter dogs to gentle pets.
At fourteen, Molly is still going strong and continues to be a daily reminder of my courageous sister, who could face down a room full of unruly kids or the cancer, just as the cat she named doesn’t 15 from anything.
1.A.reminder B.symbol C.sense D.memory
2.A.problem B.way C.weight D.match
3.A.thoughtful B.confident C.wrong D.correct
4.A.push B.beat C.pull D.scare
5.A.hurried B.refused C.decided D.managed
6.A.instruction B.resolution C.introduction D.invitation
7.A.went off B.picked up C.gave in D.died away
8.A.help B.lose C.drop D.mind
9.A.doubted B.questioned C.suggested D.wondered
10.A.teach B.warn C.punish D.control
11.A.thoughts B.stories C.conversations D.dreams
12.A.something B.everything C.anything D.nothing
13.A.accepted B.experienced C.avoided D.prepared
14.A.team B.answer C.mistake D.change
15.A.get away B.fall down C.back down D.stay away
【答案】
1.A 2.D 3.C 4.C 5.B 6.B 7.D 8.A 9.C 10.D 11.A 12.A 13.B 14.D 15.C
【文章大意】本文主要讲述了作者的猫莫莉,以及莫莉和作者姐姐南希之间的关联。
1.句意:这只十二岁的小猫是我几年前去世的姐姐南希的最后一个纪念。
reminder引起回忆的事物;symbol象征;sense感觉;memory记忆。根据“Molly is still going strong and continues to be a daily reminder of my courageous sister”可知,莫莉是能让作者想起姐姐南希的事物。故选A。
2.句意:但即使是这样一只猫也不是站在她面前狂吠的狗的对手。
problem问题;way方法;weight重量;match敌手。根据“no”和“the barking (吠叫的) dog”可知,此处指猫不是狗的对手,no match for“不是……的对手”,固定短语。故选D。
3.句意:然而,结果证明我是错的。
thoughtful深思的;confident自信的;wrong错误的;correct正确的。根据“However”和“Molly won at last.”可知,作者认为猫不是狗的对手,后文猫战胜了狗,所以作者的想法是错的。故选C。
4.句意:我的邻居布兰迪,她从我们当地的收容所拯救狗并为它们找到主人,紧张地伸手去拿皮带,想把狗拉开。
push推;beat打;pull拉;scare惊吓。根据“reached for a leash”和“away”可知,此处指拿皮带把狗拉开,pull away“拉走”。故选C。
5.句意:莫莉拒绝移动。
hurried匆忙;refused拒绝;decided决定;managed设法。根据“She stood her ground.”可知,莫莉坚守原地,所以是拒绝移动。故选B。
6.句意:她坚守阵地,好像在表明她永不屈服的决心。
instruction指示;resolution决心;introduction介绍;invitation邀请。根据“never giving in”可知,此处指莫莉永不屈服的决心。故选B。
7.句意:令我惊讶的是,狗的叫声渐渐消失了。
went off爆炸;picked up捡起;gave in屈服;died away渐息。根据“the dog’s barks”和“Molly won at last.”可知,此处指狗叫声渐渐消失,莫莉获胜了。故选D。
8.句意:我松了一口气,不禁想起了南希。
help帮助;lose失去;drop落下;mind介意。根据“couldn’t”和“thinking of”可知,此处指不禁想起南希,couldn’t help doing sth.“不禁做某事”,固定搭配。故选A。
9.句意:“为什么不叫莫莉呢?”她建议道。
doubted怀疑;questioned质疑;suggested建议;wondered想知道。根据“I’d asked.”和“Why not Molly ”可知,此处表示姐姐建议给猫取名莫莉。故选C。
10.句意:虽然只有五英尺高,但她能用愤怒的表情控制一个教室。
teach教;warn警告;punish惩罚;control控制。根据“Nancy taught school”和“a classroom”可知,此处指姐姐是老师,能凭借表情控制教室秩序。故选D。
11.句意:当布兰迪钦佩地说时,我的思绪回到了现在。
thoughts思绪;stories故事;conversations对话;dreams梦想。根据“thinking of”和“returned to the present”可知,作者回忆了姐姐和猫的很多事,此处指听到布兰迪说话,作者的思绪回到现在。故选A。
12.句意:那只莫莉真了不起。
something某些事物;everything一切;anything任何事物;nothing没有什么。根据“admiringly”和“I’m going to use her to train all our dogs.”可知,此处表示布兰迪对莫莉的称赞,something在此处表示“了不起的事物或人”,符合语境。故选A。
13.句意:很快,布兰迪救的每只狗在前往它们充满爱的家之前都经历了莫莉的对视较量。
accepted接受;experienced经历;avoided避免;prepared准备。根据“Molly ‘trained’ about forty dogs”可知,此处指狗在被收养前都经历了和莫莉的训练。故选B。
14.句意:莫莉“训练”了大约四十只狗,帮助它们从举止无礼的收容所狗转变为温顺的宠物。
team团队;answer答案;mistake错误;change改变。根据“from unmannered shelter dogs to gentle pets”可知,此处指狗发生了改变,从无礼变得温顺。故选D。
15.句意:就像她命名的那只猫从不对任何事情退缩一样。
get away离开;fall down摔倒;back down退缩;stay away远离。根据“my courageous sister”和“just as”可知,此处是说猫和姐姐一样勇敢,不退缩。故选C。
二、阅读理解
A
(2024·山东青岛·模拟预测)
LiverpoolDiscover the best music, sport, culture...in the UK
Liverpool MUSICThe Beatles StoryThe world-famous 1960s music group came from Liverpool. Find out about The Beatles at the Beatles Story. Open every day except Dec. 25th and 26th. Adult:£15. 95Child:£7. 00Child under five: Free Liverpool SPORTLiverpool FCThis city loves football. Visit Anfield football stadium, home of Liverpool FC, Liverpool’s favorite football club, and take a tour. Closed on weekends. Adult:£15. 00Child:£9. 00Child under five: Free
Liverpool MUSEUMThe Museum of LiverpoolLearn all about the history and culture of Liverpool. Open daily 10:00 a. m. — 5:00 p. m. Free! Liverpool SHOPPINGLiverpool ONEFind the best shopping in the center of Liverpool at Liverpool ONE, a big shopping center. Opened in 2008. More than 160 shops, restaurants and cinemas.
根据材料内容选择最佳答案。
16.How much will Jack, a boy of 6, and his father pay if they visit the Beatles Story
A.£15. 95. B.£14. 00. C.£22. 95. D.£31. 90.
17.What can we learn about Anfield football stadium
A.It costs £9. 00 for an adult to take a tour in the stadium.
B.It is home of Liverpool’s favorite football club.
C.The stadium is open every day.
D.It opened in 2008.
18.How long is the Museum of Liverpool open every day
A.For 5 hours. B.For 7 hours. C.For 10 hours. D.For 12 hours.
19.What’s Liverpool ONE
A.It’s a restaurant. B.It’s a cinema. C.It’s an amusement park. D.It’s a shopping center.
20.We might read the material ________.
A.in a geography textbook B.in an English dictionary
C.in a travel magazine D.in a storybook
【答案】16.C 17.B 18.B 19.D 20.C
【文章大意】本文是一篇应用文。主要介绍了英国利物浦在音乐、体育、博物馆和购物方面的特色,包括各场所开放时间、票价等信息。
16.推理判断题。Jack是6岁的男孩,属于儿童,票价是£7.00 。他的父亲是成年人,票价是£15.95 。所以他们两人一共需要支付的金额是£7.00 + £15.95 = £22.95 。故选C。
17.细节理解题。根据Liverpool SPORT部分“Visit Anfield football stadium, home of Liverpool FC, Liverpool’s favorite football club”可知,安菲尔德足球场是利物浦最受欢迎的足球俱乐部利物浦足球俱乐部的主场,故选B。
18.细节理解题。根据Liverpool MUSEUM部分“Open daily 10:00 a. m. — 5:00 p. m.”可知,即上午10点到下午5点开放,所以利物浦博物馆每天开放 7 小时,故选B。
19.细节理解题。根据Liverpool SHOPPING部分“Find the best shopping in the center of Liverpool at Liverpool ONE, a big shopping center.”可知,Liverpool ONE是购物中心,故选D。
20.推理判断题。文章介绍了利物浦的音乐、体育、博物馆以及购物相关信息,包括景点开放时间、门票价格等内容,目的是向读者介绍利物浦的旅游景点,吸引游客前往。所以这样的内容更可能出现在旅游杂志上。故选C。
B
(2024·湖北武汉·模拟预测)Lily was a cheerful girl. She always had a big smile on her face. One day she noticed an old man named Grumble sitting beside a river. The old man looked sad. Lily wanted to make him smile, so she walked up to him with a friendly greeting. “What’s there to be happy about, young one Life is full of troubles.” Lily laughed and replied, “Troubles are like big and scary thunderclouds (雷雨云), Mr. Grumble. But just like clouds, they pass, making way for the sun to shine again. You should try looking on the bright side!”
Lily made a bet (打赌) with Grumble, saying, “I bet I can make you smile by the end of the day.” Grumble challenged her, “You’re welcome to try, but it won’t be easy.”
For the rest of the day, Lily did all kinds of funny and silly things to make Grumble laugh. She told jokes, sang like nobody was watching, and even made faces. However, Grumble was still unhappy. As the sun began to set, Lily decided to give it one last try. She took a deep breath and broke into a joyous dance.
Surprisingly, Grumble couldn’t help it. He let out a chuckle (咯咯笑声), and then another. Before he knew it, he was laughing heartily, his sadness giving way to happiness. Lily had won the competition, but more importantly, she showed Grumble that becoming cheerful was not difficult. Happy or not, it’s up to you. We can find happiness when we choose to see the brighter side of life.
21.What was Mr. Grumble like as Lily came over
A.He was as cheerful as a girl. B.He, had a big smile on his face.
C.He was friendly. D.He was not happy.
22.Why did Lily compare troubles to thunderclouds
A.To say that life is full of troubles. B.To show that troubles will go away.
C.To tell the old man to be careful. D.To show that troubles are scary.
23.What did Lily do to make Grumble laugh
①Told jokes. ②Watched others sing. ③Sang.
④Made faces ⑤ Danced. ⑥ Held her breath.
A.①②④⑥ B.①③④⑤ C.②③④⑥ D.③④⑤⑥
24.What can be inferred from the text
A.Lily thought Grumble’s face was long
B.Grumble thought Lily’s life was full of troubles.
C.Lily didn’t give up though she failed several times.
D.After seeing Lily’s dance, Grumble stopped laughing.
25.What should be the best title for the passage
A.Happiness is a choice. B.Everyone has a chance to be happy.
C.Life is full of troubles. D.Happiness give way to sadness.
【答案】21.D 22.B 23.B 24.C 25.A
【文章大意】本文主要讲述了一个开朗的小女孩想尽办法逗难过的老人开心的故事。
21.细节理解题。根据“One day she noticed an old man named Grumble sitting beside a river. The old man looked sad.”可知,老人看起来不开心。故选D。
22.细节理解题。根据“Troubles are like big and scary thunderclouds, Mr. Grumble. But just like clouds, they pass, making way for the sun to shine again.”可知,小女孩是为了告诉老人烦恼像乌云一样终将散去。故选B。
23.细节理解题。根据“She told jokes, sang like nobody was watching, and even made faces.”和“She took a deep breath and broke into a joyous dance.”可知,她讲笑话、唱歌、做鬼脸和跳舞。故选B。
24.推理判断题。根据第三、四段内容可知,Lily为了逗老人开心做了一些搞笑的事情,终于在日落前把老人逗开心。Lily失败了很多次,但没有放弃。故选C。
25.最佳标题题。根据“Happy or not, it’s up to you. We can find happiness when we choose to see the brighter side of life.”以及全文可知,选项A“幸福是一种选择。”作为本文的标题最合适。故选A。
C
(2024·湖北武汉·模拟预测)Now, primary students learn cooking at school. It has been discussed by teachers and parents. Some think that it is a useful skill for students, while others think it’s a waste of time, some even think it’s just a show. But do they really understand cooking
It’s been said that good cooking is an art form. The truth is that it’s much more than that. While talking about different foods from all around the world, or cultures and histories of dishes, students are connected to the world and learning history and culture in a new field besides learning cooking. Students measure (称量) materials from time to time, or find oil and water don’t usually mix. Students are also learning maths and science in practice…
★ Li Mei, 11, was crazy about the yummy cakes made by her father and wanted to make one on her own. But when taking her cake out, she was upset to find that the cake was hard and black at the bottom. Her father told her when he was 13, he tried to make cakes, but wasted boxes of eggs. Then together with father, Li Mei found out what had gone wrong and succeeded in making one. Li Mei learned in the failure of cooking, and could be braver to face failures.
Apart from (除了) the practical skills, cooking builds character. It encourages kids to work with others. It also encourages them to be open to foods they might not have tried. Though being good to our health, carrots were hated by 12-year-old Xiao Lei. But he started to love them after he made a salad with them. By cooking, students put down their phones and work together with family members in the kitchen. By cooking, students form the habit of doing labor (劳动) work. . . As a part of labor education, cooking is a way to teach kids vital 21st century skills, such as creativity, team work and so on. If these skills aren’t taught to today’s students, they might hardly survive (生存) in the future.
26.According to the writer, “learning cooking” in primary schools ________.
A.is really a waste of time B.is just a useful skill for students
C.needs to be better understood D.must be canceled as a show
27.Paragraph 2 mainly focuses on ________.
A.cooking different foods from all around the world B.the meaning of learning cooking
C.connecting the students to the world in practice D.a new field in cultures and histories
28.Which of the following can be put in ★
A.Cooking can help people avoid failure. B.Cooking is sure to be failure at last.
C.There is no failure without success. D.Failures in cooking is as important as successes.
29.Why does the writer mention the change of Xiao Lei
A.To show us carrots are good for our health. B.To encourage kids to work with others.
C.To educate kids to be open to different foods. D.To teach us how to make a salad with carrots.
30.What does the underlined word “vital” in the last paragraph mean
A.Necessary. B.Difficult. C.Careful. D.Simple.
【答案】26.C 27.B 28.D 29.C 30.A
【文章大意】本文探讨了在小学教授烹饪课的意义和影响。
26.细节理解题。根据“Now, primary students learn cooking at school. It has been discussed by teachers and parents. Some think that it is a useful skill for students, while others think it’s a waste of time, some even think it’s just a show. But do they really understand cooking ”可知,作者认为,小学生学习烹饪需要被更好地理解。故选C。
27.段落大意题。根据第二段内可知,作者主要讲述了学习烹饪的意义,不仅仅是烹饪本身,还包括数学、科学、历史和文化等多方面的知识。故选B。
28.推理判断题。根据前后的内容可知,李梅通过烹饪的失败学会了如何面对失败,并最终取得了成功,说明烹饪中的失败也很重要。故选D。
29.推理判断题。根据“by 12-year-old Xiao Lei. But he started to love them after he made a salad with them. By cooking, students put down their phones and work together with family members in the kitchen. By cooking, students form the habit of doing labor (劳动) work.”可知,作者通过小雷的例子说明了烹饪能够教育孩子们接受不同的食物。故选C。
30.词义猜测题。根据文章最后一段的描述,“作为劳动教育的一部分,烹饪是一种教给孩子们重要的21世纪技能的方式,这些技能包括创造力、团队合作等。” 可知,vital在此处表示“必要的”,因为这些技能对孩子们未来的生存非常重要。故选A。
D
(2024·湖北武汉·模拟预测)Do you know the elephant-foot drum Xie Wenping, 32, used to follow his grandfather who made elephant-foot drums for a living to learn how to make a drum. “I had decided to make more and better drums when I grew up,” Xie said.
The elephant-foot drum is the most typical musical instrument of the Dai ethnic group. The drum-making skill was listed as a national intangible cultural heritage (非物质文化遗产) in 2011.
Elephant-foot drums carry great cultural importance. However, making an elephant-foot drum is no easy task. “Making an elephant-foot drum takes about 30 steps and one month,” Xie explained.
After picking the wood, one needs to carve (雕刻) the wood into an elephant-leg-like shape and hollow out the inside so that the drum can make a sound. The drum surface is made of cowhide (牛皮) , which needs to go through several steps such as leather selection (皮料选择), cleaning, air drying and cutting. Then comes the painting. The drum is painted with patterns showing ethnic elements and covered with a protective topcoat (防护面漆) . The finishing steps include tuning (调音) and polishing the fur. “A good elephant-foot drum should have a thick and loud sound when beaten,” Xie said.
The repetition of the work might not be so exciting, but whenever Xie sees his grandfather’s smile while making the drum, he feels encouraged again. “Over the years, the number of craftspeople (工匠) skilled in making elephant-foot drums has gone down,” Xie said. “I feel like it’s my responsibility to carry it on.”
Xie has innovated (创新) the form of the drum. To make it easier for the elephant-foot drum to spread to places outside Yunnan. Xie came up with the idea of making a mini kind of the drum and designed key chains shaped like the elephant-foot drum.
31.What do we know about Xie Wenping
A.He learned how to make drums by himself.
B.His grandfather made a living by making drums.
C.He made drums when he was 32 years old.
D.He thought it was easy to make drums.
32.The underlined words “hollow out” in paragraph 4 probably mean _________.
A.take up B.cut off C.dig out D.send for
33.Which of the following steps does making an elephant-foot drum take
①dry the wood ②carve the wood ③paint the fur ④tune the drum ⑤polish the fur
A.①②⑤ B.②④⑤ C.②③④ D.③④⑤
34.What’s the genre (题材) of this passage
A.A profile which gives facts about a person.
B.A report which tells an event.
C.A fiction which describes imaginary people and events.
D.A drama which has some kinds of performance.
35.What’s the best title of the passage
A.The Story between Xie and his Drum. B.The Hard Time for the Drum.
C.Xie’s Innovation of the Drum. D.The Responsibility of Xie.
【答案】31.B 32.C 33.B 34.A 35.A
【文章大意】本文是一篇说明文。主要讲述了云南傣族的象脚鼓的历史以及谢文平学习并传承象足鼓的故事。
31.细节理解题。根据“Xie Wenping, 32, used to follow his grandfather who made elephant-foot drums for a living to learn how to make a drum”可知谢文平的爷爷以制作象脚鼓为生,故选B。
32.词义猜测题。根据第四段“After picking the wood, one needs to carve (雕刻) the wood into an elephant-leg-like shape and hollow out the inside so that the drum can make a sound.”可知,在取出木材后,需要将木材雕刻成象腿的形状,并将内部掏空,这样就可以发出声音;据此可知,划线单词hollow out意为“掏空,挖洞”。故选C。
33.细节理解题。根据“After picking the wood, one needs to carve (雕刻) the wood into an elephant-leg-like shape and hollow out the inside so that the drum can make a sound...Then comes the painting...The finishing steps include tuning (调音). and polishing the fur. ”可知步骤中包括雕刻木头、鼓面彩绘、调音及打磨皮毛。故选B。
34.推理判断题。根据“Do you know the elephant-foot drum Xie Wenping, 32, used to follow his grandfather who made elephant-foot drums for a living to learn how to make a drum.”及下文可知本文主要介绍谢文平学习并传承象足鼓的故事。故选A。
35.最佳标题题。综合全文可知,本文主要讲述了傣族最具代表性的乐器——象足鼓的历史以及谢文平学习并传承象足鼓的故事;选项A“谢与鼓的故事”适合作为文章的标题。故选A。
三、选词填空
(2024·湖北武汉·模拟预测)阅读短文,从方框中选出正确的词并用其适当形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
loud surprise take give life love musician appear wide tradition
Suona Wins Hearts of Young People
Suona performer Xue Tianlong and his night class courses have recently become popular among young people in Hangzhou. There are 491 people 36 part in his courses at the Zhejiang Provincial Cultural Center. Most of the students are in their 20s and 30s, all with great enthusiasm (热情) and 37 for the traditional instrument.
Suona is a double-reed woodwind (双簧木管) instrument. With its 38 and special sounds, suona is often called “the king of Chinese folk instruments”. It was first introduced to China from Arabia through the ancient Silk Road in the third century. And it first 39 in written records during the Ming Dynasty. Over the years, suona has become 40 popular. It is commonly used at 41 ceremonies such as weddings and funerals (葬礼) in the countryside in China.
In recent years, more suona performers have been working with 42 of different genres (流派), such as jazz and bossa nova. That brings suona a new 43 . Young suona players also actively 44 their performances on the Internet, helping the instrument to experience a revival (复兴). Many players adapt (改编), a young man named Chuanzi adapted The Spectre with suona. People all got a 45 at the instrument. These acts make lots of people interested in suona.
【答案】
36.taking 37.love 38.loud 39.appeared 40.widely 41.traditional 42.musicians 43.life 44.give 45.surprise
【文章大意】本文介绍了一位唢呐演奏者开设课程受到年轻人的追捧,同时介绍了唢呐的历史以及发展情况。
36.句意:有491人参加了他在浙江省文化中心的课程。根据“There are 491 people … part in his courses”和备选词汇可知,此处用take part in表示“参加”,there is sb. doing sth.表示“有人某人在做某事”。故填taking。
37.句意:大多数学生都是二三十岁,都对这种传统乐器充满热情和喜爱。根据“all with great enthusiasm (热情) and … for the traditional instrument.”可知,这些学生参加他的课程是因为对唢呐的喜爱。备选词love“喜爱”符合语境。故填love。
38.句意:唢呐以其响亮和特殊的声音,经常被称为“中国民间乐器之王”。根据常识可知,唢呐的声音是响亮的,备选词loud“响亮的”符合语境,形容词修饰名词sounds。故填loud。
39.句意:它在明代的文字记录中首次出现。根据“And it first ... in written records during the Ming Dynasty.”可知,备选词appear表示“出现”,符合语境,结合时间状语是“during the Ming Dynasty”,时态应为一般过去时。故填appeared。
40.句意:这些年来,唢呐开始广为流传。根据“Over the years, suona has become … popular.”可知,此处应用副词修饰形容词,备选词wide的副词形式widely“广泛地”符合语境。故填widely。
41.句意:它通常用于中国农村传统的仪式,例如婚礼和葬礼等。根据“such as weddings and funerals (葬礼) in the countryside in China.”可知,此处是指传统的仪式,备选词tradition的形容词traditional“传统的”符合语境,修饰名词ceremonies。故填traditional。
42.句意:近年来,越来越多的唢呐演奏家与不同流派的音乐家合作,例如爵士乐和波萨诺瓦。根据“more suona performers have been working with … of different genres (流派), such as jazz and bossa nova.”可知,是和不同的音乐家合作,备选词musician“音乐家”符合语境,由于是不同流派的音乐家,应用名词复数形式。故填musicians。
43.句意:这带给唢呐新的生命。根据“That brings suona a new…”可知,此处表示这带给唢呐新的生命,备选词life“生命”符合语境。故填life。
44.句意:年轻的唢呐演奏者也积极地在互联网上表演,帮助乐器体验复兴。根据“on the Internet”,可知他们在网上举办表演,备选词give“举办”符合语境,陈述客观事实用一般现在时,主语是players,谓语动词用原形。故填give。
45.句意:人们都对这种乐器感到惊喜。根据“a young man named Chuanzi adapted The Spectre with suona.”可知,一个叫川子的年轻人用唢呐改编了《幽灵党》,给人们带来惊喜,备选词surprise“惊喜”符合语境。故填surprise。
四、任务型阅读
(2025·四川成都·一模)根据短文内容,完成图表中所缺信息。
Sustainable (可持续的) travel is an idea supported by many travel experts. To keep enjoying our beautiful world, travelers need to change and act more sustainably. A report warns that if we don’t take action now, many popular travel places might only be available as online experiences by 2040.
Sustainable travel is a way to lower bad influence on the weather and environment, as well as the places and people we visit. For a long time, people paid more attention to cutting down pollution when talking about sustainable travel. But now, there’s a bigger problem: local communities aren’t getting what they need from tourism, so we need to change more than ever.
To deal with the problem, we should think about both our own fun and the needs of our hosts. A bit of careful planning can help.
One of the most helpful ways when traveling is to cut down your carbon footprint (碳足迹). Wherever you choose to go, transportation is usually the main cause of CO2. By simple math, that means traveling shorter and using the transportation that makes less pollution will make a big difference. And by doing so, you can visit more places and do good to more communities and people.
Going on a trip when it’s not the busiest time can be really fun. You’ll avoid the crowds at popular places and find lower prices for hotels, restaurants and activities. For local people who work in tourism, the money they make outside of busy periods is much valued and needed.
Other helpful ways are to shop at local stores and eat at local restaurants. It means the money you spend goes directly to local people who are serving you and need it most. And it’s more meaningful to have something special from the place you visit than something made somewhere else.
In short, by planning carefully and making smart choices, everyone can help make travel more sustainable!
Sustainable TravelImportanceIf we continue 46 little about the environment, we may lose the chance to enjoy the world’s beauty physically.MeaningIt is a traveling way to cut down bad influences on the environment and to 47 of locals.Tips*Consider shorter trips and choose low-carbon 48 to lower CO2.*Avoid traveling during the busy season to get more fun and spend 49 .*Shop at local stores and eat at local restaurants to support locals’ 50 .
【答案】46.caring 47.meet the needs/satisfy the needs 48.transportation 49.less money 50.business/businesses
【文章大意】本文讲述了可持续旅行的重要性和实现方法。
46.根据“To keep enjoying our beautiful world, travelers need to change and act more sustainably. A report warns that if we don’t take action now, many popular travel places might only be available as online experiences by 2040.”可知如果我们继续不关心环境,我们可能会失去享受世界之美的机会。care“关心”,continue doing sth“继续做某事”,强调动作的连续性,故填caring。
47.根据“Sustainable travel is a way to lower bad influence on the weather and environment, as well as the places and people we visit…local communities aren’t getting what they need from tourism, so we need to change more than ever.”可知,可持续旅行是为了减少对环境的影响并关注当地居民的需求。不定式to后接动词原形,meet/satisfy the needs“满足需求”。故填meet/satisfy the needs。
48.根据“transportation is usually the main cause of CO2” 可知,选择低碳的交通方式可以减少二氧化碳的排放。transportation“交通”,故填transportation。
49.根据“You’ll avoid the crowds at popular places and find lower prices for hotels, restaurants and activities.”可知,非高峰期出行有助于花费更少。less money“更少的钱”与“get more fun”并列,故填less money。
50.根据“Other helpful ways are to shop at local stores and eat at local restaurants”可知,在本地商店购物和餐馆进食有助于支持当地的商业。business“商业”(抽象概念)/businesses“商业”(具体实体)复数表泛指都符合,故填business/businesses。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://www.21cnjy.com/" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录