Unit 3 Traditional skills
单元话题阅读理解
一、阅读理解
When people talk to each other, write letters or make phone calls, words of the spoken form or the written form can send any messages they want to pass on.
But besides words, do you know any other ways you can use to communicate with people Rich expressions on your face can be one of them. A smile on your face shows that you are happy. Tears in your eyes tell others that you are sad or excited. Body languages can do the same job. When you put your hand up in class, the teacher knows that you want to say something or you may have some questions to ask. You shake your head from side to side and people know you are saying "no" or disagree to others' requirements. When you nod, people will understand that you are saying "yes" or agree to others' opinions or suggestions.
Other forms can also carry different messages. For example, a sign at the bus stop gives passengers instructions on which bus to take. Sound from the school bell tells the students and the teachers when to begin or end a class. Music and films also convey the feelings and ideas of the musicians and the directors. So next time when you see a piece of art or listen to some music, take it as communication with its creator and try to get the meaning behind it.
1.When people want to use words to communicate with others, they ____.
A.make friends B.cry aloud C.keep quiet D.write letters
2.You just need to ____ if you agree to others' suggestions.
A.close your eyes B.put up your hand
C.nod D.shake your head
3.What does the underlined word "convey" mean in Chinese
A.传递 B.掩饰 C.克制 D.爆发
4.What's the best title(标题)for the passage
A.Spoken and Written Languages B.Ways of Communication
C.Different Messages D.Different Feelings
阅读理解
On Nov.18th,1908,three men went up in a balloon(气球).They started early in London. The headman was Augusta Gaudron, and the other two men were Tannar and Maitland. They had a big balloon and they were ready for a long way.
Soon they heard the sea. They were carrying the usual rope(绳子),and it was hanging down from the basket of the balloon. At the end of the rope they had tied a metal box. This could hold water, or it could be empty. So they were able to change its weight(重量).It was for use over the sea. They were also carrying some bags of sand.
After the sun rose, the balloon went higher. It went up to 3,000 meters, and the air was very cold. The water in the balloon became ice. Snow fell past the men's basket, and they could see more snow on the ground. The men tried to throw out some more sand; but it was hard. They tried to break the icy sand with their knives, but it was not easy. The work was slow and they were still falling, so they had to drop some whole bags of sand. One of them fell on an icy lake and made a black hole in the ice.
At last they pulled the box into the basket. It was still snowing; so they climbed to get away from the snow. They rose to 5,100 meters! Everything became icy. They were so cold that they decided to land. They came down in Poland heavily but safely. They had travelled 1,797 kilometers from London!
5.Three men flew in balloon ____.
A.for nearly 1,800 kilometers B.to another city
C.to visit Poland D.more than a century ago
6.The metal box was used for ____.
A.carrying the bags of sand B.keeping drinking-water
C.carrying ropes of the basket D.changing weight
7.When the balloon went up higher, ____.
A.the temperature of the balloon began to fall
B.They saw the sun go down
C.They made a hole in the basket with their knives
D.They could see a black hole on the ground
8.The balloon landed ____.
A.in London B.on the sea
C.on a lake D.in a foreign country
9.Which of the following is NOT true
A.The three men started their journey before the sun rose.
B.The balloon began to go up when they threw bags of sand out of the basket.
C.When they pulled the box into the basket, the balloon began to climb up.
D.The three men had to land because they felt cold.
阅读理解
The aim(目的) of students who came to school is to study. But to study requires(需要) a right way,or you waste either the time or the money. The following are the ways of studying.
The best time for reading is morning,because in the morning,the air is fresh and the mind is clear. For that reason,we can get good result(结果).
In studying we must have patience(耐心). If we have not known a text well,we must read it again. We should not read the next one till we have learned the first one.
When we are studying,we must put our hearts into the book,or we can get nothing from the book while we are reading.
We must always ask "whys". If it is not well understood,write it down and ask our teachers or our parents,or friends. In any possible way,we must know it completely and what we've learned can be used well and made better.
Though there are many ways for studying,yet the above mentioned(提到的) will be quite enough if we can keep them in heart and do so.
10.The passage tells us ____.
A.the importance of reading
B.to read in the morning
C.to pay attention to the ways of studying
D.to have patience in studying
11.The passage has taught us ____ ways for studying.
A.three B.four C.five D.many
12.We'd better read in the morning because ____.
A.it's easy to remember what we have learned
B.the air is fresh and the mind is clear
C.it's difficult to get good results
D.both A andB.
13.If we can't put our hearts into the book when we read,it is ____.
A.easy to understand it well
B.better to get something from it
C.impossible for us to get something from it
D.possible to learn something from it
14.In studying we must always ask "whys" in order to ____.
A.understand the book well
B.write down the questions
C.do with the new words
D.get some questions to ask our teachers
阅读理解
PRIVATE ENGLISH LESSONS
An experienced teacher is offering private lessons in English. Please email me at the address below and tell me:
◆Your age
◆Reasons for learning English
◆Your level of English
◆Areas that you need to focus on – grammar, listening, speaking, reading, writing, etc. Mrs. M.Daniels( daniels_m@)
From: Li_Hua@
To: daniels_m@
CC…:
Subject: English Lessons
Dear Mrs. Daniels,
I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons. I'm very interested in your private lessons and would like some more information.
I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English, so my language level is already quite good.
However, I feel that I need to improve my listening and speaking skills. This is because I'm planning to study at London University in England next year and I think your lessons will help me to live and study abroad.
Could you send me some more information about the lessons offered, such as where and when they will be held and how much they cost Also, I would like to know whether you teach students in groups or one-on-one.
I would be glad to supply any further information you might need.
Regards, Li Hua
15.Where did Li Hua see Mrs. Daniels' advertisement
A.At London University B.In a newspaper
C.On the Internet D.On TV
16.Why did Li Hua write the email
A.To make friends with Mrs. Daniels
B.To apply to study at London University
C.To get more information about Mrs. Daniels' lessons
D.To find out more information about Aston College
17.Which of the following information did Li Hua NOT mention in his email
A.His age
B.His reasons for learning English
C.His language level
D.The language skills he wants to focus on
18.Li Hua wants to take the lessons to improve his____.
A.listening and writing B.writing and speaking
C.listening and grammar D.listening and speaking
19.What can we learn about Li Hua from his email
A.He is now living in England
B.He is a student in Hong Kong
C.His level of English is very low.
D.He is studying at London University.
阅读理解
James is a good student and he has lots of friends,but he also has a problem.Some older boys are bullying(欺负)him at school.James is very unhappy and he doesn't know what to do about it.Here are some suggestions to him and other teenagers in this situation.
Don't feel worried.It's not your fault(过错)! Being bullied can make you feel very lonely and angry,but you are not alone.Don't feel that you have to hide the problem.You should find a person you can trust,and tell them.It might be your teacher,your parents,or even your friend's parents.After you tell someone,you will get some support and feel some relief(解脱).
Speaking to an adult might make you nervous,but here are other things you can do.Some people express their feelings more easily on paper.Write a letter to someone or keep a diary.Include all the details(细节)about what the bullies do, as well as when and where the bullying happens.You can use it as proof to show what is going on.And it is a wonderful idea to show your letter or diary to a teacher or another responsible adult.Then the bullies will feel very afraid if their names appear in a letter!
Also,don't show you are sad and don't try and fight with the bullies. You could get in trouble yourself. Ignore____them and just walk away. The bullies will soon stop.
20.What do you think the text is trying to tell us
A.What to do about being bullied.
B.How to be a good student at school.
C.What to write well in a diary.
D.How to give suggestions to teenagers.
21.Why does the text advise you not to feel worried if bullied
A.Because you are not alone.
B.Because it is not your fault.
C.Because someone has known about it.
D.Because you're doing something wrong.
22.You'd better go and find a person you can trust and ____.
A.know what happens B.learn from them
C.ask for help D.make them lonely
23.If you remember and follow the suggestions above, ____.
A.nobody will speak to the bullies
B.everybody will feel some relief
C.someone will express their feelings
D.the bullies will soon stop
24.What does the underlined word "ignore" mean in the text
A.take no notice of B.take care of
C.make full use of D.get more help from
阅读下面短文,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。
More than 2, 000 years ago, Emperor(皇帝) Wu's favourite wife of the Han Dynasty died of illness. The emperor missed her so much that he didn't want to do anything. One day, a minister(大臣) saw children playing with dolls. The shadows on the floor were interesting. The smart minister had an idea. He made a puppet of the emperor's favourite wife and painted it. As night fell, he asked the emperor to watch a puppet show behind a curtain. The emperor was very happy and became interested in it. In this way, puppet shows began.
Shadow puppets were first made of paper, later from the hides of donkeys(驴皮). That's why their Chinese name is piying. Shadow puppet plays were very popular during the Tang and Song dynasties in many parts of China.
Today, shadow puppet plays face__extinction like other traditional art forms such as Nuo Drama. We should do something to protect them. Shadow puppet plays in Shaanxi are the most famous. The Academy Gate Cultural Street in Xi'an is a wonderful place for you to buy shadow puppets. There you can choose from hundreds of figures(人物) in different sizes and poses(姿势).
25.Why did the minister make a puppet show
A.To make the emperor happy. B.To remember Emperor Wu.
C.To celebrate New Year. D.To make his life interesting.
26.The underlined words " face extinction" mean "____".
A.will save B.will disappear
C.will begin D.will be popular
27.Why did the writer write the passage
A.To let us enjoy shadow puppet plays.
B.To show what shadow puppets were made of.
C.To show how shadow puppets were made.
D.To introduce an ancient Chinese art form.
阅读下面短文,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。
Most people have flown a kite or have seen one ride and fall in strong spring wind. Not so many people know that kites were first made in China thousands of years ago. The ancient Chinese were making and flying kites even before they were writing.
A long time ago, the Chinese made kites to use in wars. They would fly these war kites in the dark. The kites were fixed (固定) so that they made strange sounds. Men who were at war with them would hear these sounds and run away. They thought those strange sounds were made by gods(神) in the sky.
The ancient Chinese also flew kites to bring good luck and to make their crops grow rich and tall. Sometimes they tied long strings and hooks (钩) to their kites. Then they would fly the kites over water, letting the hooks hang down to catch fish. The Chinese use sticks, strings and paper for their kites. Some of these kites look like animals or trees. Others look like birds or houses.
28.What is the main idea of the first paragraph
A.Kites were first made in China.
B.Most of us have flown or seen a kite.
C.The ancient Chinese were making kites after they were writing.
D.The ancient Chinese were good at making kites.
29.What could kites be used for in ancient China
A.Catching fish. B.Helping people fly.
C.Watering the crops. D.Helping people walk in the dark.
30.Why did the ancient Chinese use kites in wars
A.Because they could bring good luck.
B.Because they looked like animals.
C.Because they could help them win a war.
D.Because they could fly high.
31.What is the best title of this passage
A.Lucky Kites B.Strange Kites
C.Beautiful Kites D.Chinese Kites
32.阅读短文,完成以下小题。
Dragon Dance (舞龙) is a kind of traditional dance in Chinese B culture. It has been spread all over China and to the whole world.
Traditionally, dragons were made of wood and cloth. However, in the modem times, dragons are much lighter because they are made of lighter materials like plastics. The length (长度) of dragons can be from around 25 to 35 meters for acrobatic(杂技的) models, and up to 50 to 70 meters for the largest parade(游行) styles because people believe that the longer the dragon is, the more luck it will bring. A small organization cannot run a very long dragon because it requires great human power, much money and special skills.
The Dragon Dance itself began during the Han Dynasty. And it was started by the Chinese who had shown great respect towards the dragon. It was already a popular event during the Song Dynasty. At that time, it became a popular activity like the Lion Dance. People could often see it during some important festivals. In the Qing Dynasty, the Dragon Dance Team of Fuzhou was invited to put on a show in Beijing. And the emperor (黄帝) spoke highly of it. The emperors of ancient China thought themselves as the dragons.
(1)What are dragons traditionally made of
A.Gold. B.Paper.
C.Wood and cloth. D.Plastics.
(2)How long is a dragon for the largest parade style
A.About 25 meters. B.About 35 meters.
C.About 30 meters. D.About 70 meters.
(3)What does the underlined word "it" refer to
A.A very long dragon. B.A small organization.
C.A parade. D.An acrobatic model.
(4)When did the Dragon Dance become popular
A.During the Han Dynasty. B.During the Song Dynasty.
C.During the Tang Dynasty. D.During the Qing Dynasty.
(5)What can we know from the passage
A.A small organization can run a very long dragon.
B.The Dragon Dance began during the Han Dynasty.
C.Dragon Dance was started by a man who met a dragon.
D.The ancient emperors of China were dragons in fact.
答案解析部分
1.D
2.C
3.A
4.B
本文主要介绍了除了使用语言文字外,人们还可以通过面部表情、身体语言、标识、声音、音乐和电影等多种方式进行沟通。
做英语阅读理解题,可以采取以下步骤:首先,快速浏览全文以把握主题和主要内容。其次,仔细阅读问题以明确答题方向。再次,根据问题中的关键词在文中定位关键信息。然后,在上下文的帮助下理解这些信息的含义。最后,通过排除干扰项和核对答案来确保选择正确,同时总结和反思以提高自己的阅读技巧。
1.细节理解题。根据第一段中的"When people talk to each other, write letters or make phone calls, words of the spoken form or the written form can send any messages they want to pass on."可知,当人们互相交谈、写信或打电话时,口头形式或书面形式的语言可以传递他们想要传递的任何信息。因此,当人们想要使用文字与他人沟通时,他们会写信。故选 D。
2.细节理解题。根据第二段中的" When you nod, people will understand that you are saying ‘yes'or agree to others' opinions or suggestions."可知,当你点头时,人们会理解你是在说"是"或同意别人的意见或建议。故选 C。
3.词义猜测题。根据第三段中的"Sound from the school bell tells the students and the teachers when to begin or end a class. "可知,从学校的铃声告诉学生和老师什么时候开始或结束一节课。由此可推知,画线词所在句表示音乐和电影也传达了音乐家和导演的感情和想法。因此画线词convey 应意为"传递"。故选 A。
4.标题概括题。通读全文可知,整篇文章都在讨论不同的沟通方式,不仅仅是口头和书面语言,因此B项"沟通方式"是本文的最佳标题。故选 B。
5.A
6.D
7.A
8.D
9.B
文章大意:本文是一篇记叙文。主要介绍了1908三个人乘坐气球从伦敦出发飞翔大约1,800米最终在波兰降落。
考查阅读理解。先浏览题干清楚题干问什么,判断题型。细节理解题要咋原文中找到具体信息。
5.细节理解题。根据原文最后一段They had travelled 1,797 kilometers from London!可知三个人乘坐气球飞翔大约1,800 kilometers。故选A。
6.细节理解题。根据原文At the end of the rope they had tied a metal box. This could hold water, or it could be empty. So they were able to change its weight(重量).他们在绳子的末端绑了金属盒子。它可以盛水,也可以是空的。所以他们能够改变它的重量(重量)。可知金属盒子是用于改变重量。故选D。
7.推理判断题。根据原文After the sun rose, the balloon went higher. It went up to 3,000 meters, and the air was very cold.The water in the balloon became ice.太阳升起后,气球飞得更高。它上升到3000米,空气非常寒冷。气球里的水变成了冰。可推知当气球非得更高时,气球的温度就下降了,变得很冷了。故选A。
8.细节理解题。根据原文第一段They started early in London.他们很早就在伦敦出发了。根据最后一段. They came down in Poland heavily but safely.他们在波兰降落,虽然很重,但很安全。可知他们最终在国外降落。故选D。
9.细节理解题。根据原文The work was slow and they were still falling, so they had to drop some whole bags of sand.工作进展缓慢,而且他们还在下落,所以他们不得不丢下整袋沙子。可知丢沙子的时候,气球还在下降。故B错误。故选B。
10.C
11.B
12.B
13.C
14.A
文章大意:本文是一篇说明文。介绍了四种正确的学习方法。
考查阅读理解。先浏览题干清楚题干问什么,判断题型。细节理解题要在原文中找到具体信息。
10.主旨大意题。根据原文第一段The following are the ways of studying.以下是学习的方法。及下面具体介绍:读书的最好时间是早上,学习要有耐心,学习的时候我们必须全心全意地投入到书中,必须多问为什么。可推知本文主要是告诉我们注重学习方法。故选C。
11.细节理解题。根据原文The best time for reading is morning读书的最好时间是早上,In studying we must have patience(耐心).学习要有耐心。When we are studying,we must put our hearts into the book,学习的时候我们必须全心全意地投入到书中。We must always ask "whys".必须多问为什么。可知一共介绍了四种。故选B。
12.细节理解题。根据原文The best time for reading is morning,because in the morning,the air is fresh and the mind is clear.读书的最佳时间是早晨,因为早晨空气清新,头脑 清醒。故选B。
13.推理判断题。根据原文When we are studying,we must put our hearts into the book,or we can get nothing from the book while we are reading.当我们学习的时候,我们必须全心全意地投入到书本中,否则我们在读书的时候就什么也得不到。可知如果我们读书时不能全心投入,就不可能从中有所收获。故选C。
14.推理判断题。根据原文We must always ask "whys". If it is not well understood,write it down and ask our teachers or our parents,or friends.我们必须始终问"为什么"。如果不太理解,写下来并询问我们的老师、父母或朋友。可知多问为什么是为了很好地理解这本书。故选A。
15.C
16.C
17.A
18.D
19.B
文章大意:本文是一篇应英文。是一则英语学习广告。
考查阅读理解。先浏览题干清楚题干问什么,判断题型。细节理解题要在原文中找到具体信息。
15.推理判断题。根据原文I recently saw your advertisement on the university website offering private English lessons.我最近在大学网站上看到你们提供私人英语课程的广告。可知李华是在网上看到这个广告。故选C。
16.细节理解题。根据原文I'm very interested in your private lessons and would like some more information.我对你的私人课程非常感兴趣,并且想了解更多信息。Could you send me some more information about the lessons offered,你能否向我发送有关所提供课程的更多信息,可知李华写这封邮件是为了获取跟多关于课程的信息。故选C。
17.细节理解题。根据原文so my language level is already quite good.所以我的语言水平已经相当不错了。可知His language level提到了。根据原文I feel that I need to improve my listening and speaking skills.我觉得我的听力和口语能力需要提高。可知The language skills he wants to focus on提到了。根据原文This is because I'm planning to study at London University in England next year and I think your lessons will help me to live and study abroad.这是因为我计划明年在英国伦敦大学学习,我认为您的课程将帮助我在国外生活和学习。这是他学习英语的原因,即His reasons for learning English也提到了。可知年龄没有提到。故选A。
18.细节理解题。根据原文I feel that I need to improve my listening and speaking skills.我觉得我的听力和口语能力需要提高。可知他想提高听力和口语。故选D。
19.细节理解题。根据原文I am a student at Aston College here in Hong Kong studying English,我是香港阿斯顿学院的一名学生,学习英语。可知李华是一名香港学生。故选B。
20.A
21.B
22.C
23.D
24.A
文章大意:本文是一篇说明文。校园霸凌现象时有发生,如何能有效防止被霸凌呢?
考查阅读理解。先浏览题干清楚题干问什么,判断题型。细节理解题在原文中找到具体信息。词意猜测题要联系上下文。
20.推理判断题。根据原文第一段举例James被一些大的男孩欺负,但是他不知道怎么做。而本文将给他喝一些其他青少年关于这种情况(被欺凌)的建议。可推知本文主要告诉我们被欺负了该做什么。故选A。
21.细节理解题。根据原文Don't feel worried.It's not your fault(过错)!可知文章建议你如果被欺负不要担心是因为那不是你的错。故选B。
22.推理判断题。根据原文You should find a person you can trust,and tell them.After you tell someone,you will get some support and feel some relief(解脱).你应该找一个你可以信任的人,然后告诉他们。当你告诉别人之后,你会得到一些支持并感到一些安慰。可推知最好找一个你能信任并能寻求帮助的人。故选C。
23.细节理解题。根据原文The bullies will soon stop.可知本文介绍了一些防止被欺凌的建议。如果你能记住并遵循建议,欺凌很快就结束了。故选D。
24.词意猜测题。根据原文and just walk away然后走开。可推知画线单词指"不要理他们"。即不关注他们。故选A。
25.A
26.B
27.D
本文主要是通过一个故事介绍了中国古老的传统艺术——皮影。
考查阅读理解。细节理解题、推理判断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节理解题需要从文中寻找答案;推理判断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系上下文,推测出词句的意思。
25.推理判断题。根据第一段He made a puppet of the emperor's favourite wife and painted it. As night fell, he asked the emperor to watch a puppet show behind a curtain. The emperor was very happy and became interested in it.( 他做了一个皇帝最宠爱的妻子的木偶,并把它画了下来。夜幕降临时,他让皇帝躲在窗帘后面看木偶戏。皇帝非常高兴,并对它产生了兴趣。 )推理可知, 部长做木偶戏是为了让皇帝高兴。故选A。
26.词义猜测题。根据下句 We should do something to protect them.( 我们应该做些什么来保护它们。 )推理可知,下划线短语所在句Today, shadow puppet plays face extinction like other traditional art forms such as Nuo Drama.的意思是“ 如今,皮影戏和傩戏等其他传统艺术形式一样面临着灭绝。 ”下划线短语face extinction指的是"面临消亡",这里的face是动词"面临"的意思,所以与B选项的意思比较接近。故选B。
27.推理判断题。根据最后一段Today, shadow puppet plays face extinction like other traditional art forms such as Nuo Drama.及整个文章的理解可知,这里主要是通过一个故事引出了中国古老的传统艺术——皮影,所以文章主要是为了介绍一种中国古代艺术形式。故选D。
28.A
29.A
30.C
31.D
大多数人都放过风筝,但没多少人知道,风筝是几千年前在中国被首次制作出来的。本文主要讲述了风筝的历史和古代风筝的用途。
考查阅读理解。首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找答案。联系上下文,推断出需要的信息,确定答案。然后再检查一遍,确保答案正确。
28.段落大意题。根据第一段的 Not so many people know that kites were first made in China thousands of years ago. ( 没有多少人知道风筝是几千年前在中国首次制作出来的。 )可知,第一段的段落大意是风筝是首先在中国制造的。故选A。
29.细节理解题。根据第三段的Then they would fly the kites over water, letting the hooks hang down to catch fish.( 然后他们会在水面上放风筝,让鱼钩垂下来钓鱼。 )可知, 风筝在中国古代可以用来钓鱼。故选A。
30.推理判断题。根据第二段的 Men who were at war with them would hear these sounds and run away. They thought those strange sounds were made by gods(神) in the sky. ( 与他们交战的人听到这些声音就会逃跑。他们认为那些奇怪的声音是天上的神发出的。 )推理可知, 古代中国人在战争中使用风筝是因为这可以帮助他们赢得战争。故选C。
31.主旨大意题。根据第一段 Not so many people know that kites were first made in China thousands of years ago. The ancient Chinese were making and flying kites even before they were writing. ( 没有多少人知道风筝是几千年前在中国制造的。古代中国人甚至在会写字之前就已经在制作和放风筝了。 )可知,本文主要讲述了中国风筝的历史和古代风筝的用途。使用本文的最佳标题是“中国的风筝”。故选D。
32.(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
(5)B
大意:主要讲述了中国文化中舞龙是一种传统的舞蹈。
(1)细节理解题。根据Traditionally, dragons were made of wood and cloth.可知龙是用木头和布做的。故选C。
(2)细节理解题。根据The length (长度)of dragons can be from around 25 to 35 meters for acrobatic (杂技的)models, and up to 50 to 70 meters for the largest parade (游行)styles,可知大约70米。故选D。
(3)推理判断题。根据A small organization cannot run a very long dragon because it requires great human power, much money and special skills. 可知指的是一条很长的龙。故选A。
(4)细节理解题。根据The Dragon Dance itself began during the Han Dynasty. 和 It was already a popular event during the Song Dynasty. 可知舞龙在宋朝变得受欢迎。故选B。
(5)细节理解题。根据The Dragon Dance itself began during the Han Dynasty. 可知舞龙在宋朝开始。故选B。
考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。