Unit 4 Cartoons and comic strips 单元话题阅读理解(含答案+解析) -2024-2025学年八年级英语下册单元重难点高频易错题专练(沪教牛津版)

文档属性

名称 Unit 4 Cartoons and comic strips 单元话题阅读理解(含答案+解析) -2024-2025学年八年级英语下册单元重难点高频易错题专练(沪教牛津版)
格式 docx
文件大小 33.0KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津深圳版
科目 英语
更新时间 2025-03-01 07:38:59

图片预览

文档简介

Unit 4 Cartoons and comic strips
单元话题阅读理解
阅读下面短文,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。
Comic books are not just easy books for kids. In both the East and the West, they are now a part of our culture.
In Japan, primary schools use manga(日本漫画)to help teach lessons. What's more, a university in Kyoto has a Manga Department. Students who take a class there will have AstroBoy on their reading list. The cute robot with big eyes and black hair is still popular across the world. The artist behind AstroBoy is Osamu Tezuka, who is known as the God of manga. He also made BlackJack, one of the first medical(医学的)comic books. Tezuka was a doctor himself, so he had the ability to make the stories lively.
AstroBoy and BlackJack started a new type for comic books in Japan. Tezuka once said that the comics were able to be more than just making people laugh.
Five years after Tezuka's death, a museum to celebrate his life and his comic art opened in his hometown. There, visitors can watch Tezuka's short films, view his art, and learn about his life. You can also see his drawings, human sized models as well. A visit there is like watching through the pages of his comic books.
The world of comic books and manga cannot be kept in pages. It is on movie screens, at schools, and in museums. Although you may have never opened a comic book, you may already be a comic lover.
1.Nowadays comic books are ____.
A.interesting books for kids to read only
B.more popular in Japan than in the West
C.not a part of the culture in the East or the West
D.used to teach lessons in Japan
2.Visitors can ____when visiting the museum in Tezuka's hometown.
A.watch Tezuka's short films and read his comics
B.learn about Tezuka's life and enjoy his short movies
C.draw human sized models
D.act in his films
3.Which of the following is NOT true according to this article
A.Astro Boy and Black Jack started a new type for comic books in Japan.
B.Tezuka could make BlackJack lively because he was a doctor.
C.Tezuka thought comics could be more than just making people laugh.
D.If you don't open a comic book, you can't be a comic lover.
阅读下面短文,从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。
Wu Di, 36, now works in the Changping District of Beijing.
Ten years ago, her father had Alzheimer(阿尔兹海默症). As his illness became worse, she was worried and searched for information about it.
In 2014, Wu's mother fell and broke her legs. Facing such difficult condition, she decided toresign and return home.
From the end of 2015, Wu looked after her father. Wu had to do many small things every day and couldn't sleep enough. What's more, she found her life boring at that time.
In order to make her life more interesting, she began to teach her father to draw and play games and tried many ways to make him happy. She also started to paint snippets(片段) from her life into comics. In two years, she painted over 100 comics.
Earlier this year, the general manager of a private nursing home was interested in Wu's comics and asked her to work for them. Wu accepted because she knew that her parents might need to live in a nursing home a few years later. She paid a carer to look after her father and she still went back to stay at home for some days every few weeks.
Wu said the work in the nursing home made her grow up again. She feels happy to have a new life now.
4.What happened to Wu when she was 26 years old
A.She fell ill. B.Her mother fell.
C.She lost her job. D.Her father fell ill.
5.What does the underlined word "it" refer to
A.Her work. B.Her father's illness.
C.Her comic. D.Her parents' life.
6.What does the underlined word "resign" mean in Chinese
A.治愈 B.辞职 C.求职 D.出走
7.What's the passage about
A.How Wu made her comics famous.
B.How Wu made her dream come true.
C.How Wu got a good career for her father.
D.How Wu had a new life by painting comics.
8.阅读短文,完成以下小题。
Walt Disney began to make cartoon movies when he was a young man. But he didn't have much money then. One day a mouse ran near his desk while he was working in his small office.
"Would you like to be my pet " Disney decided to make a cartoon about it.
"I am making a cartoon about a mouse named Mortimer," he told his wife.
"Mortimer Mouse I think Mickey Mouse would be a better name," she said.
"You are right. It would," Disney agreed and made many Mickey Mouse cartoons.
People all over the world saw Mickey and loved it. Mickey Mouse made Disney famous. Then came Donald Duck, and Goofy Dog and others. Disney began to make long cartoons. Then he made cartoon movies for television.
In 1955, Disney opened a wonderful land of make-believe in California. Real boats, castles, trains, mountains, rivers, all are in one beautiful park. Millions of people came to Disneyland.
He died in 1966, but the world will not forget him. Mickey Mouse and all his cartoons will help us to remember him.
(1)When Disney began making cartoon movies, ________.
A.he was famous B.he was not rich
C.he was in good health D.he was fond of animals
(2)What is this passage mainly about
A.Something about Walt Disney. B.When Disney built Walt Disney.
C.Disney's hard childhood. D.Disney's first cartoon.
(3)From this passage we can learn that Disneyland is the name of ________.
A.a park B.a city C.an island D.a castle
(4)The first Disneyland was built __________.
A.when Disney began to make cartoons B.after he died
C.before Mickey Mouse became popular D.in the mid-1950s
(5)Which of the following statements is TRUE according to the passage
A.Disney's wife is cleverer than him.
B.Mickey Mouse got his name because of Disney's wife.
C.Disney's wife caught a mouse and made a cartoon about it at once.
D.Mortimer Mouse is also famous.
9.阅读理解
Do you have children who like robots crazily Do they like to use your home appliances (家用电器) to build mechanical friends for themselves Then these cartoons may be just what you're looking for to make them happy!
The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius
A boy genius named Jimmy with a big head has a secret science lab under a backyard in the small town of Retroville, in which he builds different robotic inventions. His most successful robot invention is his robot dog, Goddard. Most of his inventions go wrong, but he and his friends end up saving the city time and time again. His poor mother Judy fears for the safety of her kitchen appliances, as Jimmy is known to "borrow" and "improve" them regularly. Kids of all ages will enjoy this cartoon.
Robot and Monster
The newest cartoon from Nickelodeon Animation Studio is about a robot and a monster who are friends. The robot is voiced by Curtis Armstrong and the monster is voiced by Harland Williams. This show is probably most proper for ages 6 and up. Both my young son and I enjoyed it. There is a lot of humour as well as interesting writing that will appeal to different age groups.
(1)How many cartoons are mentioned in this passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
(2)What does Jimmy do in his secret science lab
A.Make different houses. B.Do his homework.
C.Play computer games. D.Build robotic inventions.
(3)Who is Judy in The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius
A.Jimmy's friend. B.Jimmy's dog.
C.Jimmy's teacher. D.Jimmy's mother.
(4)What's the relationship between the robot and the monster in Robot and Monster
A.Father and son. B.Classmates.
C.Friends. D.Grandfather and grandson.
(5)The cartoons in this passage most probably attract______________.
A.children who like dolls B.children who like English
C.children who like animals D.children who like robots
10.阅读理解
Walt Disney lived on a farm when he was a young boy. From an early age, Walt liked to draw animals. He watched the farm animals carefully. He made lifelike drawings of them. Walt's family had no money for paper. But Walt was clever and he drew a pig on the wall of his house. Walt's parents were not happy! Then Walt's aunt gave him drawing paper.
When Walt grew up, he got a job drawing animals for cartoons. Creative ideas filled Walt's head. The other cartoons were silent, so Walt made a cartoon with music and talking characters. This cartoon was called Steamboat Willie. The star was Mickey Mouse. Mickey talked and sang. People loved him.
Walt liked to try new things. Most cartoons were only a few minutes long.
Walt wanted to make a two—hour animated (动画的) film. Some people said it was a bad idea, but Walt believed in himself. He made Snow White and the Seven Dwarfs.
Walt's new ideas changed animated films forever. He made many popular cartoon films over the years. People have been watching Pinocchio, Bambi and the other Disney films for years. People will watch them for years to come.
(1)Where did Walt Disney live when he was a young boy
A.On a farm. B.In a big city.
C.In a mountain village. D.In a small town.
(2)Which is TRUE about Walt Disney
A.His family used to be very rich.
B.He didn't like to try new things.
C.He didn't feel well most of his time.
D.He made many popular cartoon films.
(3)What does the underlined word "silent" mean
A.Not moving. B.Not speaking. C.Beautiful. D.Expensive.
(4)Snow White and the Seven Dwarfs was different from other cartoons because it was____________.
A.short B.long C.interesting D.boring
(5)What's the best title for the passage
A.Walt Disney and his family B.Steamboat Willie
C.Walt Disney and his cartoons D.Cartoons in the past
11.阅读理解
Like most teenagers in the world, Joso Montanaro, a teen artist in Brazil likes reading and drawing cartoons. But he is special—his drawings get published.
Montanaro is now drawing cartoons for Folha. Folha is Brazil's newspaper and is known for its cartoons.
Montanaro has already been working at Folha for two years. Each week he draws two, three or four cartoons and sends them to the paper. From those editors choose one for the next day's page. Montanaro draws about the news of the day. Recently he worked on The Wave—a drawing of the tsunami (海啸) that hit Japan. Montanaro also likes to draw cartoons about the funny things that happen in Brazilian politics (政治).
"I like doing political drawings because you can joke about somebody bigger than you," Montanaro says.
Folha's art director Mario Kanno says editors saw something new and different in Montanaro's works. "We brought him in with this idea to show that, yes, young people also read newspapers and can show their ideas on politics," Kanno says.
Montanaro's love for cartoons began when he was only 7 or 8 years old. His dad bought him comics. Montanaro says these books gave him the ideas that got him drawing. "I think those great works have really helped me," he says. "They remind me that I should draw something in my book every day."
(1)What is Montanaro doing for Folha now
A.He is publishing storybooks. B.He is drawing cartoons.
C.He is sending newspapers. D.He is writing articles.
(2)Which of the following is NOT true according to the passage
A.Folha is famous for its cartoons.
B.Folha is the newspaper in Brazil.
C.Montanaro draws one cartoon for Folha every week.
D.Montanaro began to work for Folha two years ago.
(3)Why does Montanaro like drawing political cartoons
A.Because he can show his ideas on politics.
B.Because he is very interested in political jobs.
C.Because he thinks it's easier to draw political cartoons.
D.Because he can make fun of some important people.
(4)What made Montanaro draw and helped him a lot in his drawings
A.The comics his dad bought him. B.His interest in cartoon films.
C.The fun of watching cartoons. D.His dad's ideas about cartoons.
(5)What's the best title for this passage
A.Folha's art director B.Brazil's newspapers
C.A teen artist in Brazil D.Montanaro's great father
12.阅读理解
Some of you have watched a Superman cartoon or film. But did you know he first appeared in comics Want to learn more about popular comic books around the world Take a look!
Do you find reading boring Have a read of some comic books. You will learn to love their colourful pictures and simple language.
Comic books usually tell stories through cartoons. The USA and Japan have some great comic books. But they are not the same.
Their names are different. People say "comic books" in the USA but "manga" in Japan.
American comics are often about superheroes like Superman and Spider-Man. Japanese manga likes to tell stories of ordinary people. Luffy in One Piece (《海贼王》) is such an example.
American comics make people excited with super powers, while Japanese manga comforts (安慰) people with heartwarming stories. Natsume's Book of Friends is about a teenage boy. He can see spirits (鬼魂). He is confused at first but later he makes friends with spirits.
If you are not interested in these two kinds, why not try some from China Xia Da is a great comic book artist from China. Some of her comics are about school life. Others show the beauty of Chinese culture.
(1)This article tells us that reading cartoon comic books is usually _________interesting than reading other books.
A.as well as B.more C.less D.least
(2)We can find that American comics are often about___________ from the article.
A.superheroes B.ordinary people
C.men D.women
(3)Which sentence is NOT true about American comics and Japanese manga
A.Japanese manga likes to tell stories of ordinary people.
B.American comics are often about ordinary people.
C.American comics make people excited with super powers.
D.Japanese manga comforts people with heartwarming stories.
(4)Which sentence is TRUE about Natsume's Book of Friends
A.It's an American comic.
B.It's a Japanese comic.
C.Natsume's Book of Friends is about an adult man.
D.Natsume's Book of Friends is about an adult woman.
(5)Which character is often described in Japanese manga
A.Superman. B.Spider-Man.
C.Ordinary people. D.Heroes.
13.阅读理解
Tomorrow is Garfield's birthday. He first appeared in a comic strip on June 19, 1978. Garfield is well—known all over the world. Lots of Garfield books have been translated into 26 languages. Garfield products are sold in 69 countries.
Jim Davis is Garfield's creator. Jim was born on July 28, 1945 in Indiana. He grew up on a farm where his dad raised cows. Jim and his brother Dave helped with the farm work. They had 25 cats. They always made sure there was plenty of food for the cats in the room.
As a boy, Jim was in poor health. When he had to spend time resting, he drew pictures. He added words to his pictures to make them funny.
After college Jim worked a few years at an advertising company. In 1969, he got a job to help a cartoonist. Jim noticed that there were many comic strips about dogs but few about cats. He thought that was strange since the world is full of cat lovers.
He remembered the 25 farm cats he grew up with. They gave him ideas for a cat comic strip. In the comic strip, Garfield became the central character in daily difficult experiences with Jon, his owner, and other characters. He is lazy, funny and hungry.
Jim Davis has received many awards for his work. Twice he was given the Best Humour Strip Cartoonist of the Year Award. He has won four Emmys (艾美奖) and other honours.
(1)How old was Jim when Garfield first appeared in a comic strip
A.33. B.26. C.25. D.24.
(2)Who does the underlined word "He" refer to in the fifth paragraph
A.Jim. B.Jon. C.Dave. D.Garfield.
(3)According to the passage, which of the following is TRUE
A.Jim Davis created Garfield with the help of his brother.
B.Garfield products are available in all countries of the world.
C.The cats Jim Davis' family raised made no contribution to his creation.
D.There were few comic strips about cats until Jim created Garfield.
(4)The writer's main purpose of writing the passage is___________.
A.to tell us to watch more comic strips
B.to show us how to become a cartoonist
C.to introduce some information about Jim Davis
D.to prove Garfield is the most popular cartoon character
答案解析部分
1.D
2.B
3.D
主要讲了漫画书不仅仅是儿童读物。在东方和西方,他们现在都是我们文化的一部分。同时介绍了漫画在日本的作用。
考查阅读理解,首先读懂文章大意,然后从文中抓住关键词句理解句意,最终确定答案。
1.细节理解题。根据第二段第一句In Japan, primary schools use manga (日本漫画)to help teach lessons.可知是日本利用漫画来上课。故选D。
2.细节题。根据There, visitors can watch Tezuka's short films, view his art, and learn about his life.可知在那里,游客可以观看手冢治虫的短片,观看他的艺术,了解他的生活,故选B。
3.细节题。根据Although you may have never opened a comic book, you may already be a comic lover.虽然你可能从未打开过漫画书,但你可能已经是一个漫画爱好者了,可知答案D错误,故选D。
4.D
5.B
6.B
7.D
主要讲了一个叫吴迪的女孩在家照顾她得了阿尔兹海默症的父亲,,为了改变这种枯燥的生活,她开始教她父亲画画,然后被一家养老院看中并让她入职。
考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4.细节题。根据Ten years ago, her father had Alzheimer.十年前,她的父亲患有阿兹海默症,可知吴迪现在36岁,十年前是26岁,即吴迪26岁时,她父亲病了。故选D。
5.细节题。根据根据As his illness became worse因为他的疾病变得更加严重,可知吴迪担心爸爸的病,寻找与爸爸疾病有关的信息,所以it代指爸爸的疾病,故选B。
6.推断题。return home回家,根据前句In 2014, Wu's mother fell and broke her legs.2014年,吴迪母亲摔倒并摔断了腿,所以吴迪辞职回家,故选B。
7.主旨题。根据全文可知主要讲了一个叫吴迪的女孩在家照顾她得了阿尔兹海默症的父亲,,为了改变这种枯燥的生活,她开始教她父亲画画,然后被一家养老院看中并让她入职,即吴迪是如何通过画漫画获得新生活的。故选D。
8.(1)B
(2)A
(3)A
(4)D
(5)B
文章大意:本文主要介绍了华尔特·迪士尼的一生。
(1)细节理解题。根据Walt Disney began to make cartoon movies when he was a young man. But he didn't have much money then.可知当迪士尼开始制作卡通电影时没有钱,故选B。
(2)主旨大意题。通过通读全文,可知文章主要介绍了华尔特·迪士尼的一生,故选A。
(3)细节理解题。根据Real boats, castles, trains, mountains, rivers, all are in one beautiful park. Millions of people came to Disneyland.可知迪士尼乐园是个公园,故选A。
(4)细节理解题。根据In 1955, Disney opened a wonderful land of make-believe in California.可知第一家迪士尼乐园在20世纪50年代中期建造,故选D。
(5)细节理解题。根据"Mortimer Mouse I think Mickey Mouse would be a better name," she said.可知米老鼠的名字是迪士尼的妻子起的,故选B。
考查阅读理解,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干和选项,到文章找到相关内容并进行理解和判断。
9.(1)B
(2)D
(3)D
(4)C
(5)D
本文介绍了两个机器人和孩子故事的漫画。
(1)细节题。根据The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius,Robot and Monster,可知这篇文章提到了2个漫画,故选B。
(2)细节题。根据in which he builds different robotic inventions. His most successful robot invention is his robot dog他创造了不同的机器人发明。他最成功的机器人发明是他的机器狗 ,可知吉米在他的秘密科学实验室建造机器人发明,故选D。
(3)细节题。根据His poor mother Judy,可知《吉米中子历险记:天才少年》中的朱迪是吉米的妈妈,故选D。
(4)细节题。根据a robot and a monster who are friends,可知《机器人与怪物》中机器人和怪物是朋友,故选C。
(5)推理题。根据Then these cartoons may be just what you're looking for to make them happy那么这些漫画可能正是你想要让他们开心的东西 ,可知这段话中的漫画最有可能吸引喜欢机器人的孩子,故选D。
考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
10.(1)A
(2)D
(3)B
(4)B
(5)C
本文介绍了华特·迪士尼和他的漫画。
(1)推理题。根据From an early age, Walt liked to draw animals. He watched the farm animals 推理refully沃尔特从小就喜欢画动物。他仔细观察农场动物 ,可知华特·迪士尼小时候住在农场,故选A。
(2)细节题。根据 He made many popular cartoon films over the years ,可知他制作了许多受欢迎的卡通电影,故选D。
(3)词义猜测题。根据,可知silent是沉默,not speaking不说话的意思,故选B。
(4)推理题。根据 Walt wanted to make a two—hour animated (动画的) film. Some people said it was a bad idea, but Walt believed in himself. He made Snow White and the Seven Dwarfs ,可知《白雪公主和七个小矮人》不同于其他动画片,因为它时间长,故选B。
(5)主旨题。本文介绍了华特·迪士尼和他的漫画,可知Walt Disney and his cartoons华特·迪士尼和他的漫画适合做标题 ,故选C。
考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
11.(1)B
(2)C
(3)D
(4)A
(5)C
主要叙述了巴西的少年卡通画家,人们从他的画中可以看到新的特别的东西。
(1)细节题。根据Montanaro is now draowing cartoons for Folha.可知他为Folha在画画,故选B。
(2)细节题。根据each week he draws two, three, or four cartoons and sends them to the paper."可知每一周画3或4幅卡通画,故蒙塔纳罗每周为福尔哈画一幅漫画是错的,故选C。
(3)细节题。根据I like dong political drawing because you can jock about somebody bigger than you.可知画政治画可以愚弄一些重要的人物,故选D。
(4)推理题。根据His dad bought him comies. Montanaro says these books give him the ideas than got him drawing,可知他爸爸给他买的漫画让蒙塔纳罗画画,在画画上帮了他大忙 ,故选A。
(5)主旨题。本文主要叙述了在巴西的少年画家现在的基本情况, A teen artist in Brazil巴西的青少年艺术家适合做标题,故选C。
考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
12.(1)B
(2)A
(3)B
(4)B
(5)C
文章大意:这篇短文讲述了美国、日本和中国的漫画书。
(1)推理判断题。根据Do you find reading boring Have a read of some comic books. You will learn to love their colourful pictures and simple language. 在你读书枯燥的时候,可读漫画书你会爱上它们的多彩的图画和简单的语言。可知漫画书比一般的书有趣,故选B。
(2)细节理解题。根据American comics make people excited with super powers 可知美国的漫画是关于超人的,故选A。
(3)细节理解题。根据American comics make people excited with super powers 可知美国的漫画是关于超人的,可知选项B叙述错误,故选B。
(4)细节理解题。根据while Japanese manga comforts (安慰) people with heartwarming stories. Natsume's Book of Friends is about a teenage boy. He can see spirits (鬼魂). He is confused at first but later he makes friends with spirits. 可知夏目是日本漫画作家,故选B。
(5)细节理解题。根据Japanese manga likes to tell stories of ordinary people. 可知在日本漫画中讲述普通人的故事,故选C。
考查阅读理解。对于细节理解题,可直接从短文的细节中找出问题答案。对于推理判断要根据文章的细节,推理判断选项的正误。
13.(1)A
(2)D
(3)D
(4)C
文章大意:本文叙述了Jim Davis的生平事迹,他是加菲猫的创造者,他从小在农场长大,喂养这25只猫,在大学毕业后在一家广告公司工作,他发现社会上很少有关于猫的连环画,于是就有了创造连环画的想法。他画的连环画很受人们的欢迎,他的作品获得四次艾美奖和其它奖项。
(1)细节理解题。根据 Tomorrow is Garfield's birthday. He first appeared in a comic strip on June 19, 1978. Jim was born on July 28, 1945 in Indiana. 78-45=33。可知当吉姆33岁时,Garfield第一次出现在连环画中,故选A。
(2)词义猜测题。根据 In the comic strip, Garfield became the central character in daily difficult experiences with Jon, his owner, and other characters. He is lazy, funny and hungry. 在连环画中加菲猫成了与乔恩他的主人和其它角色日常困难经历的中心人物。他很懒,很有趣并且经常饿。可知此处he指的是Garfiled,故选D。
(3)细节理解题。根据 Jim noticed that there were many comic strips about dogs but few about cats. 吉姆注意到有很多关于狗的连环画但是几乎没有关于猫的。可知在加菲猫创作之前几乎没有关于猫的连环画。可知选项D叙述正确,故选D。
(4)主旨大意题。根据短文内容可知这篇文章是叙述关于加菲猫的作者的成功之路,故选C。
考查阅读理解。对于细节理解题,可从短文的细节中直接找到问题答案。对于词意猜测题要根据上下文的联系推理判断划线单词在文章中的意思,对于主旨大意题要根据文章的中心思想确定。