Module 3 课堂练习
一、根据句意及首字母或汉语提示写出单词
1.As I have you with me this winter, I no longer feel c .
2.What r will you play in the film
3.We want you to be working in the l , not in the dark.
4.He’s a d man and cannot hear anything.
5.Please stay with us. We have a s room for you.
6.That is my uncle. He is a (邮递员).
7.The man will be given (双倍的) pay if he wants to work on Sundays.
8.We should do our best to develop the adult (教育).
9.(The (运输) of goods by air is very expensive.
10.No matter who you are, (富裕的) or poor, they will always be with you.
二、选词填空
be interested in, from time to time, in silence, used to, get good scores, brave enough to
1.Tom was pretty angry and he sat there .
2.Amy’s computer breaks down . She needs to have it repaired.
3.Linda wasn’t speak English in front of others.
4.—Mike be poor at English, didn’t he
—Yes, he did. But now he always .
5.Millie biology and she often records the natural beauty in the park.
三、选择题:
1. Health is very important to us. We should eat more vegetables and fruit instead of rich food.
A. too much B. much too C. very much D. many too
2.—Will you watch the World Cup match this year
—No, but I several World Cup matches since I was a small child.
A. had watched B. watch
C. was watching D. have watched
3. She looks ________ because she has a ________ vacation.
A. relaxed; relaxed B. relaxed; relaxing
C. relaxing; relaxing D. relaxing; relaxed
4. —What brought joy to Linda just now — .
A. Received a gift B. She received a gift
C. Receiving a gift D. Because she received a gift
5.—Mum, could I have an MP3 like this
—Certainly, we can buy one, but as good as this. The price of this kind is a little higher.
A. a cheap B. a cheaper C. a small D. a smaller
6. They for over ten years.
A. are marrying B. have been married
C. will marry D. marry
7. —Can you hear me
—No, I can’t. Would you please speak
A. clearly enough B. clear enough
C. enough clear D. enough clearly
8.—How many girls are there in your class
— them over twenty.
A. A number of; are B. The number of; are
C. A number of; is D. The number of; is
9. —Why not to the park now
—Good idea! Let’s go.
A. go B. to go C. goes D. going
10.—She used to have long straight hair, but now she’s got short curly hair. — !
A. Thanks B. People sure change
C. Don’t worry D. Good idea
四、根据汉语意思完成句子
1.我们吃得比过去好。
We eat ________ ________ we did in the past.
2.他们没有太多的空闲时间。
They don't have ________ ________ ________ time.
3.她在人群里寻找他,但没看见他。
She ________ ________ him in the crowd but ________ ________ him.
4.雨下得越大,他跑得越快。
________ ________ it rained, ________ ________ he ran.
5.请大点声说,我爷爷现在有点聋。
Please ________ ________! My grandpa is ________ ________ deaf now.
五、完形填空
阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Some of my earliest memories are about greeting my dad every night when he came home from the office. First, he’d 1 his personal things away: His wallet, comb(梳子) and car keys would always be placed on the table. Then, he'd smile, hand me his comb and say,“ Be a 2 girl and clean it,OK ”
I was more than happy to do it. 3 I returned the comb to Dad, he would smile at me, and place the comb on top of his 4 .
About two years later, 5 went wrong with Dad's business. And he didn't come home as much as he used to. And it was always 6 when he did come home. Over the years, I stopped 7 for him to come home.
Years later, I left school and got a job. Dad's business had also started to do well. Yet, the uncomfortable silence between Dad and 8 continued.
Two days before my birthday last year, Dad came home early. We didn't talk too much as usual. When I turned to leave, he came 9 me and said,“ Hey, would you like to help me clean my comb ”I 10 him for a moment, then took the comb and cleaned it carefully.
It hit me then: As a child, helping my dad 11 his comb meant that he was home early to spend the evening with Mum and me. It meant a happy and loving 12 .
I passed the clean comb back to Dad, but this time, I noticed something 13 : My dad had wrinkles(皱纹) next to his 14 when he smiled, yet his smile was still as warm as before.
Dad still carefully places his comb on top of his wallet when he gets home. After so many years, he still organizes his personal things in the same way. I guess some things 15 change. And for that, I'm glad.
( )1. A. put B. give C. take D. move
( )2. A. bad B. good C. quiet D. brave
( )3. A. So B. Until C. After D. Before
( )4. A. bed B. bag C. chair D. wallet
( )5. A. nothing B. anything C. something D. everything
( )6. A. busy B. late C. early D. boring
( )7. A. calling B. looking C. searching D. waiting
( ) 8. A. me B. him C. her D. them
( )9. A. across B. past C. towards D. with
( )10. A. looked at B. listened to C. talked with D. played with
( )11. A. sell B. clean C. fetch D. throw
( )12. A. family B. class C. party D. club
( )13. A. exciting B. interesting C. difficult D. different
( )14. A. ears B. arms C. eyes D. hands
( )15. A. still B. never C. always D. already
六、阅读理解
Every school day, we use schoolbags to carry all of our things to school.They are a big part of our lives.But have you ever thought about the history of the schoolbag
In the Han Dynasty,students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school.People consider the bamboo boxes to be the earliest schoolbags.Kids put different things like books, brushes, ink stones(砚) and paper in the boxes.
Hundreds of years later, people developed a new kind of schoolbag called budai, or the “hip-pocket”.Budai was lighter than the bamboo box.With the founding of the People's Republic of China in 1949, military rucksacks(军用帆布包) became popular.Many people carried them when they were in school.Ask your grandparents or parents about these bags.Maybe they can tell you about their experiences of carrying them when they were in school.
A new style of schoolbags has appeared in recent years.Many of them have colourful and fashionable designs on them, such as pictures of cartoons or pop stars.And they are more comfortable to use.Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks and others carry backpacks.
Schoolbags are still changing.Can you imagine what future schoolbags will be like
( )1.Schoolbags in the Han Dynasty were made of .
A.bamboo B.cloth
C.plastic D.paper
( )2.What does the underlined word “them”in Paragraph 3 refer to
A.The bamboo boxes. B.Military rucksacks.
C.Backpacks. D.Books.
( )3.Which of the following is TRUE according to the passage
A.Military rucksacks were popular in the 1930s.
B.There are some pictures on the new style of schoolbags.
C.Budai was heavier than the bamboo box.
D.Schoolbags haven't changed a lot and keep the same now.
( )4.To carry heavy textbooks,students would like to use .
A.wheeled bags B.military rucksacks
C.bamboo boxes D.the budai
( )5.The purpose of the article is .
A.to tell us how to use schoolbags
B.to introduce the development of schoolbags
C.to introduce the importance of schoolbags
D.to explain why we use schoolbags
一、
cold 答案解析:根据 “this winter” 及首字母提示,可推测句意为 “今年冬天有你和我在一起,我不再觉得冷”,故填 cold。
role 答案解析:play a role in... 为固定短语,意为 “在…… 中扮演角色”,结合首字母,这里填 role。
light 答案解析:与 “in the dark” 相对应的是 “in the light”,表示 “在光亮处”,故填 light。
deaf 答案解析:根据 “cannot hear anything” 可知他是个聋子,故填 deaf。
spare 答案解析:a spare room 表示 “一间空余的房间”,符合语境,填 spare。
postman 答案解析:“邮递员” 的英文是 postman,根据 “is a” 可知用单数形式。
double 答案解析:“双倍的” 是 double,修饰名词 pay。
education 答案解析:“教育” 是 education,不可数名词,adult education 表示 “成人教育”。
transport 答案解析:“运输” 作主语,用名词形式 transport。
rich 答案解析:“富裕的” 是 rich,与 poor 相对。
二、
in silence 答案解析:根据 “Tom was pretty angry” 可知他很生气,所以应该是静静地坐在那里,in silence 表示 “沉默地,静静地”。
from time to time 答案解析:根据 “She needs to have it repaired” 可知电脑时不时出故障,from time to time 表示 “不时,有时”。
brave enough to 答案解析:根据 “speak English in front of others” 可知是说 Linda 不够勇敢在别人面前说英语,be + 形容词 + enough to do sth. 表示 “足够…… 去做某事”。
used to; gets good scores 答案解析:第一空根据反意疑问句 “didn’t he” 可知用 used to 表示 “过去常常”;第二空根据 “But now” 可知现在英语成绩好,主语是 he,一般现在时用 gets good scores 表示 “取得好成绩”。
is interested in 答案解析:根据 “she often records the natural beauty in the park” 可知 Millie 对生物学感兴趣,be interested in 表示 “对…… 感兴趣”,主语是 Millie,be 动词用 is。
三、
A 答案解析:too much 修饰不可数名词,意为 “太多”;much too 修饰形容词或副词,意为 “太”;very much 表示程度,一般用于句末;many too 表述错误。rich food 是不可数名词,所以用 too much,选 A。
D 答案解析:since 引导时间状语从句,主句常用现在完成时,结构为 have/has + 过去分词,所以选 D。
B 答案解析:relaxed 意为 “感到放松的”,常用来修饰人;relaxing 意为 “令人放松的”,常用来修饰物。第一空修饰 she,用 relaxed;第二空修饰 vacation,用 relaxing,选 B。
C 答案解析:回答 What 引导的特殊疑问句,要用名词、代词或动名词等,A 选项缺少主语;B 选项是完整的句子,不符合语法;D 选项 because 引导原因状语从句,也不符合。Receiving a gift 是动名词短语可作主语,选 C。
B 答案解析:根据 “but as good as this. The price of this kind is a little higher” 可知可以买一个更便宜但质量一样好的,用比较级 cheaper,选 B。
B 答案解析:“for over ten years” 表示一段时间,marry 是短暂性动词,不能和一段时间连用,be married 表示状态,可以和一段时间连用,用现在完成时 have been married,选 B。
A 答案解析:speak 是动词,要用副词 clearly 修饰,enough 修饰形容词或副词时要后置,所以是 clearly enough,选 A。
D 答案解析:a number of 表示 “许多”,修饰可数名词复数,作主语时谓语动词用复数;the number of 表示 “…… 的数量”,作主语时谓语动词用单数。根据 “over twenty” 可知是说女孩的数量,用 the number of,谓语动词用 is,选 D。
A 答案解析:Why not do sth. 表示 “为什么不做某事呢?”,是提建议的句型,所以用动词原形 go,选 A。
B 答案解析:上文说她过去和现在发型的变化,B 选项 “People sure change(人确实会变)” 符合语境;A 选项 “Thanks(谢谢)”;C 选项 “Don’t worry(别担心)”;D 选项 “Good idea(好主意)” 均不符合。
四、
better than 答案解析:“比…… 好” 用比较级 better than。
too much free 答案解析:“太多” 用 too much 修饰不可数名词 time,“空闲时间” 是 free time。
looked for; didn't see 答案解析:“寻找” 是 look for,“看见” 是 see,根据语境用一般过去时,否定句借助 didn’t,后接动词原形。
The harder; the faster 答案解析:“the + 比较级,the + 比较级” 表示 “越……,越……”,“雨下得大” 用 hard 修饰 rain,比较级是 harder,“跑得快” 用 fast 修饰 run,比较级是 faster。
speak louder; a little bit 答案解析:“大声说” 是 speak louder,“有点” 用 a little bit 修饰形容词 deaf。
五、
A 答案解析:put away 表示 “把…… 收起来”,这里指爸爸把个人物品收起来,符合语境,选 A。give away “捐赠”;take away “拿走”;move away “搬走”。
B 答案解析:根据 “clean it, OK ” 可知爸爸希望女儿做个好女孩帮忙清理梳子,选 B。
C 答案解析:这里表示在我把梳子还给爸爸之后,他会对我微笑,after“在…… 之后”,选 C。
D 答案解析:根据最后一段 “Dad still carefully places his comb on top of his wallet when he gets home” 可知是把梳子放在钱包上面,选 D。
C 答案解析:something went wrong with... 表示 “…… 出了问题”,固定用法,选 C。
B 答案解析:根据 “he didn't come home as much as he used to” 可知爸爸回家不像以前那么频繁,且回来得晚,选 B。
D 答案解析:wait for sb. to do sth. 表示 “等待某人做某事”,这里指我不再等爸爸回家,选 D。
A 答案解析:根据上下文可知是爸爸和我之间不舒服的沉默继续着,选 A。
C 答案解析:come towards sb. 表示 “朝某人走来”,符合语境,选 C。come across “偶然遇见”;come past “经过”;come with“和…… 一起来”。
A 答案解析:look at sb. 表示 “看着某人”,这里指我看了爸爸一会儿,选 A。listen to “听”;talk with“和…… 交谈”;play with“和…… 一起玩”。
B 答案解析:根据上文 “clean it” 可知是帮助爸爸清理梳子,选 B。
A 答案解析:爸爸早回家和妈妈、我一起度过晚上意味着一个幸福有爱的家庭,选 A。
D 答案解析:根据 “My dad had wrinkles (皱纹) next to his...” 可知我注意到了不同的东西,选 D。
C 答案解析:皱纹应该是在眼睛旁边,选 C。
B 答案解析:根据 “Dad still carefully places his comb on top of his wallet when he gets home. After so many years, he still organizes his personal things in the same way.” 可知有些东西从未改变,选 B。
六、
A 答案解析:根据 “In the Han Dynasty,students in old-style private schools used bamboo boxes to carry books to school” 可知汉代的书包是竹子做的,选 A。
B 答案解析:根据 “With the founding of the People's Republic of China in 1949, military rucksacks (军用帆布包) became popular.Many people carried them when they were in school” 可知 them 指代 military rucksacks,选 B。
B 答案解析:根据 “A new style of schoolbags has appeared in recent years.Many of them have colourful and fashionable designs on them, such as pictures of cartoons or pop stars” 可知新款书包上有图片,B 正确;军用帆布包在 1949 年后流行,A 错误;budai 比竹盒轻,C 错误;书包一直在变化,D 错误。
A 答案解析:根据 “Some students pull wheeled bags filled with heavy textbooks” 可知学生用带轮子的包来装沉重的课本,选 A。
B 答案解析:文章主要介绍了书包从汉代到现在的发展历程,目的是介绍书包的发展,选 B