Unit 3 Could you please clean your room第四课时Section B(3a ~ Self check)课时训练-2025人教版英语八年级下册

文档属性

名称 Unit 3 Could you please clean your room第四课时Section B(3a ~ Self check)课时训练-2025人教版英语八年级下册
格式 doc
文件大小 290.2KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-03 18:02:45

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 3 Could you please clean your room
第四课时Section B(3a ~ Self check)
一、完形填空
What do you usually do in your free time Would you like to learn 1 useful then
When I was a little child, I learned many kinds of 2 because I think it is very important. I learned 3 to do chores around the house, some first aids (急救) and outdoor survival (生存) skills. There’s one skill that’s really 4 in everyday life—basic home repair (家庭基础维修).
Being able to take care of repairs around the house is very satisfying. It might be difficult 5 , but when you know more about your tools, it becomes 6 easier.
For example, I had some problems with the showerhead (淋浴喷头) in my 7 a few days ago. I didn’t call a repairman to replace (替换) it—who knows how much money the repairman would want me to 8 it So I bought a new showerhead and replaced it 9 .
The task was so simple that it only took me several 10 . As I fixed the new showerhead on, I 11 a sense of achievement. Of course, there are lots of repairs that are more difficult. My brother, for example, has repaired the TV set in his house many times. 12 the help of online instructional videos, he has 13 thousands of dollars in repair fee (费用) over the years. Skills like these not only save us money, 14 more importantly, make us more independent and confident.
Doing chores around your house is easier than you 15 .
1.A.something B.anything C.everything D.nothing
2.A.sports B.skills C.laws D.rules
3.A.how B.where C.what D.which
4.A.awful B.careful C.harmful D.useful
5.A.at last B.at least C.at first D.at all
6.A.very B.much C.pretty D.quite
7.A.library B.office C.bedroom D.bathroom
8.A.pay for B.look for C.wait for D.care for
9.A.ourselves B.himself C.myself D.themselves
10.A.minutes B.months C.weeks D.years
11.A.smelt B.felt C.became D.tasted
12.A.With B.For C.On D.About
13.A.wasted B.spent C.made D.saved
14.A.and B.but C.so D.or
15.A.collect B.decide C.think D.choose
二、阅读理解
A
Once there were two neighbors. One of them was an old teacher and the other was an office worker. Both of them planted the same plants in their gardens. The old teacher gave a little water to his plants every day and didn’t always care for them, while his neighbor gave much water to his plants and looked after them well.
The old teacher’s plants were simple but looked good. The office worker’s plants were much taller and greener. One night, there was a heavy rain. The next morning, the office worker saw his plants were uprooted (连根拔起), but the old teacher’s plants stood firmly (稳固地).
The neighbor was surprised and went to the old teacher and asked, “We both grew the same plants together. I looked after my plants better than you did, and I even gave them more water. However, my plants were uprooted, while yours weren’t. Why ”
The old teacher smiled and said, “You gave your plants more water, so they didn’t need to work for it. I gave them a little water, so their roots grew deeper to get more water. It made them stronger.”
根据材料内容选择最佳答案。
16.How did the old teacher care about his plant
A.He gave his plants a little water. B.He was too old to look after his plants.
C.He took good care of his plants. D.He asked his neighbor to help with his plants.
17.What happened to the office worker’s plants after a heavy rain
A.His plants stood firmly. B.His plants looked better. C.His plants were uprooted. D.His plants became greener.
18.What do you think of the old teacher according to the passage
A.Interesting. B.Smart. C.Friendly. D.Stupid.
19.What can we know from the passage
A.The old teacher was very good at planting.
B.The office worker was the old teacher’s student before.
C.The old teacher didn’t like working with the office worker.
D.The office worker’s plants were different from the teacher’s.
20.What does the passage mainly tell us
A.Growing plants is not as easy as it looks.
B.Too much care can make us become weak.
C.A heavy rain can make the plants in the garden die.
D.Plants know how to look after themselves in the heavy rain.
B
Many parents make their children do chores around the house. For some families, teaching children what to do and how to do chores is easy. But in other families, getting children to do some housework can be a very big problem.
It is a good idea for parents to teach their children at an early age that all family members must work together to make the house clean, and each person must do his or her share(份) of the work. We can do this by starting a plan for chores and responsibilities when children are young.
Chores are good for children—even very young ones. Doing chores teaches children many important skills(技能) such as working together and being responsible. Doing chores also teaches children what fairness(公平) is. The skills and values(价值) from doing chores will do good to children all their lives.
21.The first paragraph tells us ________.
A.all the parents make their children do chores
B.it's easy to teach children to do chores
C.some children think doing chores is difficult
D.it is different on teaching children to do chores among different families
22.It's good to teach ________ to do chores.
A.young children B.all family members C.each person D.girls
23.The underlined word “responsibilities” means “________” in Chinese.
A.杂事 B.琐事 C.责任 D.家务
24.Children can learn ________ from doing chores.
A.to work together with others
B.to be responsible
C.what fairness is
D.A, B and C
25.Which of the following is TRUE
A.It's a big problem to teach children to do chores.
B.Doing chores doesn't teach children what fairness is
C.Some children like to do chores but some don't.
D.In a family, young children don't need to do chores.
三、任务型阅读
The students and teachers at Fairfield School think it’s necessary to look after the environment! This is what they’ve been doing:
Growing vegetables
Fairfield School students have their own vegetable garden. Both children and teachers plant and water the seeds (种子), then they pick the vegetables. And the vegetables are used in school meals. Now they can enjoy healthy food at lunchtime. “School meals are tastier than ever before!” says one pupil.
Recycling
The students don’t just bring their books to school ----- they bring their rubbish(垃圾) too! There are recycling bins (回收箱) in the playground for cans, plastic bottles, batteries and paper. The teachers give a prize to the student who works hardest to recycle every month.
Planting trees
‘This used to be one of the least beautiful areas of the city with no green areas,’ says the head teacher Lynne Johnson. ‘Now every child has planted their own tree, which he or she looks after during the week. They’ve made the view from the classroom more beautiful!’
Finding cleaner ways to get around
Everyone walks or rides to Fairfield School. “When the roads are busy, it’s faster to ride bikes than to go by car anyway,” says one student. Even the teachers don’t use their cars. “We can’t encourage our students to look after the environment if we don’t do it ourselves!” says one teacher.
Fairfield School is looking 26 the environment.
Growing vegetables Students and teachers plant and water vegetables in the 27 . They also eat them for school 28 .
Recycling Students also bring 29 things to school, such as cans, plastic bottles, batteries and 30 . The students who does best in recycling can get a 31 every month.
32 trees The school wasn’t beautiful 33 any green areas in the past. But now every student has his or her own tree, which has made the view from the classroom more 34 .
Finding cleaner ways to get around Students and teachers don’t 35 to school any more, they are protecting the environment together.
四、短文填空
阅读课本2b,完成填空。
Ms. Miller doesn’t understand why some parents make their kids 36 with housework at home. Kids these days already have enough 37 and they do not have time to study and do housework, too. They should spend their time on schoolwork in order to get good grades. Also, when they get 38 , they will have to do housework, so there is no 39 for them to do it now. It is the parents’ 40 to provide a clean and comfortable environment at home for their children.
Mr. Smith thinks it is important for children 41 help their parents with housework. Children these days 42 on their parents too much. Doing chores helps to 43 children’s independence and teaches them how to look after themselves. 44 they live in one house with their parents, they should know that everyone should do their part in keeping it clean and tidy. Our neighbors’ son doesn’t knew how to take care of himself , so he often 45 ill and his grades dropped. The earlier kids learn to be independent, the better it is for their future.
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 A B A D C B D A C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B A D B C A C B A B
题号 21 22 23 24 25
答案 D A C D C
1.A 2.B 3.A 4.D 5.C 6.B 7.D 8.A 9.C 10.A 11.B 12.A 13.D 14.B 15.C
【分析】本文主要是作者通过自身的经历讲述学习一些生活技能的重要性。
1.句意:你想学点有用的东西吗?
something某事;anything任何事;everything一切;nothing没什么事。根据“Would you like to learn…useful ”可知,询问是否想学有用的东西,表请求的特殊疑问句用something,故选A。
2.句意:当我还是个小孩子的时候,我学习了很多技能,因为我认为这是非常重要的。
sports运动;skills技能;laws法律;rules规则。根据“I learned …to do chores around the house, some first aids (急救) and outdoor survival (生存) skills”可知,学到了许多技能,故选B。
3.句意:我学了如何做家务。
how怎样;where哪里;what什么;which哪一个。根据“to do chores”可知,此处指如何做家务,故选A。
4.句意:有一项技能在日常生活中非常有用——家庭基础维修。
awful糟糕的;careful仔细的;harmful伤害的;useful有用的。根据“basic home repair”可知,这是有用的技能,故选D。
5.句意:一开始可能很难,但当您对工具了解得更多时,它就会变得容易得多。
at last最终;at least至少;at first起初;at all根本。根据“but when you know more about your tools, it becomes …easier.”可知,起初很难,故选C。
6.句意:一开始可能很难,但当您对工具了解得更多时,它就会变得容易得多。
very非常;much非常;pretty相当;quite相当。此空修饰比较级easier,四个选项中只有much可以修饰比较级,故选B。
7.句意:例如,几天前我浴室的淋浴喷头出了一些问题。
library图书馆;office办公室;bedroom卧室;bathroom浴室。根据“the showerhead”可知,淋浴喷头放在浴室里,故选D。
8.句意:谁知道修理工要我付多少钱呢?
pay for支付;look for寻找;wait for等待;care for照顾。根据“how much money”可知,此处指要支付多少钱,故选A。
9.句意:所以我买了一个新的淋浴喷头,自己换了一个
ourselves我们自己;himself他自己;myself 我自己;themselves他们自己。主语是I,所以此空应填反身代词myself,故选C。
10.句意:这个任务很简单,只花了我几分钟。
minutes分钟;months月份;weeks星期;years年。根据“The task was so simple”可知,任务很简单,所以花费的时间很短,故选A。
11.句意:当我把新淋浴喷头装上时,我有一种成就感。
smelt闻起来;felt感觉;became变得;tasted尝起来。根据“a sense of achievement”可知,感觉很有成就感,故选B。
12.句意:这些年来,在线教学视频的帮助下,他已经节省了数千美元的修理费。
With带有;For为了;On在……上;About关于。with the help of“在……的帮助下”,故选A。
13.句意:这些年来,在线教学视频的帮助下,他已经节省了数千美元的修理费。
wasted浪费;spent花费;made制造;saved节省。根据“online instructional videos”可知,在线教学视频帮助节省了许多修理费,故选D。
14.句意:这些技能不仅能帮我们省钱,更重要的是,能让我们更加独立和自信。
and和;but但是;so因此;or或者。not only…but(also):不但……而且,故选B。
15.句意:做家务比你想象的要容易。
collect收集;decide决定;think认为;choose选择。根据“Doing chores around your house is easier than you ”可知,比你想的要容易,故选C。
16.A 17.C 18.B 19.A 20.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个老师和一个办公室职员都在花园里种植了相同的植物,职员对植物照顾的非常好,而老师只是给它们浇一点点水;后来一场暴风雨后,职员的植物被连根拔起,而老师的却安然无恙。职员很惊讶,老师对他说:我只是给了它们一点点水,所以它们的根长得更深,以获得更多的水,这让它们更坚强。对待人也是一样的道理,过度呵护会使我们变得脆弱。
16.细节理解题。根据第一段“The old teacher gave a little water to his plants every day and didn’t always care for them,”可知,那位老教师每天给植物浇少量的水。故选A。
17.细节理解题。根据第二段“The next morning, the office worker saw his plants were uprooted,”可知,第二天早上,办公室职员看到他的植物被连根拔起。故选C。
18.推理判断题。根据第四段“I gave them a little water, so their roots grew deeper to get more water. It made them stronger.”可知,老教师给它们一点点水,使它们的根长得更深,以便得到更多的水,使他们更强壮,由此推断老教师是很明智的。故选B。
19.推理判断题。通读全文可知,老教师给植物浇少量的水,没有过度呵护,结果植物在大雨过后安然无恙。由此推断老教师擅长种植物。故选A。
20.主旨大意题。根据最后一段的“You gave your plants more water, so they didn’t need to work for it.”可知,一味地浇水会使植物的根弱化,而适量的浇水可以让植物的根去自主寻找更多的水分。对待人也是一样的道理,过度呵护会使我们变得脆弱。故选B。
21.D 22.A 23.C 24.D 25.C
【分析】本文介绍的是做家务对小孩子们的影响,以及他们从中可以学到的知识。
21.推理判断题。根据“For some families, teaching children what to do and how to do chores is easy. But in other families, getting children to do some housework can be a very big problem.”可知,有些家庭,教孩子做家务是容易的,有些家庭,让孩子做家务是一个非常大的问题,因此不同的家庭教孩子做家务的情况是不一样的,故选D。
22.推理判断题。根据“It is a good idea for parents to teach their children at an early age that all family members must work together to make the house clean, and each person must do his or her share(份) of the work.”可知,教小孩子做家务是很好的,故选A。
23.词义猜测题。根据“and each person must do his or her share(份) of the work.”可知,每个人必须做他或她那份工作,因此表示承担责任。故选C。
24.细节理解题。根据“Doing chores teaches children many important skills(技能) such as working together and being responsible. Doing chores also teaches children what fairness(公平) is.”可知,做家务可以教给孩子们许多技能:合作、有责任心以及什么是公平,故选D。
25.推理判断题。根据“For some families, teaching children what to do and how to do chores is easy. But in other families, getting children to do some housework can be a very big problem.”可知,有些孩子喜欢做家务,但有些不喜欢。故选C。
26.after 27.garden 28.meals 29.useless/ waste 30.paper 31.prize 32.planting 33.without 34.beautiful 35.drive
【分析】试题分析:这篇短文讲述了Fairfield学校的老师和学生如何保护环境。他们自己种植蔬菜,并且回收各种没用的东西。他们也种树,使学校变得更美丽。此外,老师和学生都走路或骑单车去学校,老师都不开车。
26.细节理解题。根据文章内容The students and teachers at Fairfield School think it’s necessary to look after the environment! Fairfield学校的学生和老师认为保护环境是很有必要的,故填after。
27.细节理解题。根据文章内容Fairfield School students have their own vegetable garden. Fairfield学校的学生有他们自己的蔬菜花园,故填garden。
28.细节理解题。根据文章内容And the vegetables are used in school meals.而且这些蔬菜会用于学校餐食。故此处填meals。
29.细节理解题。根据文章内容they bring their rubbish(垃圾) too!他们也带垃圾去学校。故此处填useless/ waste没用的,废弃的。
30.细节理解题。根据文章内容There are recycling bins (回收箱) in the playground for cans, plastic bottles, batteries and paper.操场上有回收金属罐,塑料瓶,电池和纸的回收箱,故此处填paper。
31.细节理解题。根据文章内容The teachers give a prize to the student who works hardest to recycle every month.老师会给每个月回收工作最认真的学生发奖品,故此处填prize。
32.细节理解题。根据文章内容,这里讲的是第三个保护环境的方式,Planting trees种树,故填planting。
33.细节理解题。根据文章内容This used to be one of the least beautiful areas of the city with no green areas这曾经是城市最不漂亮的地方,没有一个绿色的区域。故此处填without没有。
34.细节理解题。根据文章内容They’ve made the view from the classroom more beautiful!它们让教室外面的风景更漂亮,故填beautiful。
35.细节理解题。根据文章内容Even the teachers don’t use their cars.甚至老师也不开车。故此处填drive开车。
考点:任务型阅读。
36.help 37.stress 38.older 39.need 40.job 41.to 42.depend 43.develop 44.Since 45.fell
【导语】本文主要围绕“青少年应不应该做家务”展开讨论,并介绍了两种不同的观点。
36.句意:米勒不明白为什么有些父母让孩子在家帮忙做家务。根据“why some parents make their kids...with housework at home”可知,此处是help with短语,意为“帮助”,故填help。
37.句意:现在的孩子已经有足够的压力,他们也没有时间学习和做家务。根据“Kids these days already have enough...and they do not have time to study and do housework, too.”可知,现在的孩子压力已经够大了,stress“压力”符合语境,故填stress。
38.句意:此外,当他们长大了,他们将不得不做家务,所以没有必要让他们现在做。根据“when they get..., they will have to do housework”可知,当他们长大了,他们将不得不做家务,older符合语境,故填older。
39.句意:此外,当他们长大了,他们将不得不做家务,所以没有必要让他们现在做。根据“so there is no...for them to do it now”可知,没有必要让他们现在做家务,need“必要”符合语境,故填need。
40.句意:在家里为孩子提供一个干净舒适的环境是父母的责任。根据“It is the parents’...to provide a clean and comfortable environment at home for their children.”可知,为孩子提供一个干净舒适的环境是父母的责任,job“责任”符合语境,故填job。
41.句意:史密斯先生认为孩子帮助父母做家务是很重要的。根据“Mr. Smith thinks it is important for children...help their parents with housework.”可知,此处是“It is+adj+for sb to do sth”句型,故填to。
42.句意:现在的孩子太依赖父母了。根据“Children these days...on their parents too much.”可知,此处是depend on短语,意为“依赖”,故填depend。
43.句意:做家务有助于培养孩子的独立性,并教会他们如何照顾自己。根据“Doing chores helps to...children’s independence”可知,做家务有助于培养孩子的独立性,develop“培养”符合语境,故填develop。
44.句意:因为他们和父母住在一个房子里,他们应该知道每个人都应该尽自己的一份力量来保持房子的干净和整洁。“they live in one house with their parents”是“they should know that everyone should do their part in keeping it clean and tidy”的原因,用Since放句首引导原因状语从句。故填Since。
45.句意:我们邻居的儿子不知道如何照顾自己,所以他经常生病,成绩也下降了。根据“so he often...ill”可知,此处是fall ill“生病”,根据“his grades dropped”可知,是一般过去时,动词用过去式。故填fell。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)